skip to content
 
 
 

Ny undersøgelse: Danskerne vil blive i EU

17-10-2018

Knap otte ud af ti danskere ville stemme for at blive i EU, hvis der var afstemning i morgen. Det viser ny undersøgelse fra Eurobarometer.

 .

Onsdag den 17. oktober mødes stats- og regeringslederne til det længe ventede EU-topmøde i Bruxelles, hvor de skal diskutere brexitaftalen.

Med under et halvt år til skæringsdatoen for brexit den 29. marts 2019 er der ikke meget, der tyder på, at andre EU-lande har tænkt sig at følge briterne.

I Danmark svarer 77 procent, at de vil blive i EU, hvis spørgsmålet om dansk EU-medlemskab blev sat til afstemning i morgen. Kun 14 procent svarer, at Danmark bør melde sig ud.

Samme billede ses i resten af EU, hvor 66 procent af de adspurgte ønsker at blive. 17 procent ville ifølge undersøgelsen følge briterne ud af Unionen, hvis de fik valget.

 .

Andre resultater fra undersøgelsen

I forbindelse med undersøgelsen er europæerne også blevet stillet en lang række andre spørgsmål om deres forhold til EU og europæisk demokrati:

 • Rekordmange danskere har tænkt sig at stemme til EU-valget
  På trods af at danskerne tidligere ikke har været så gode til at få stemt til EU-valg, tyder det på, at der er flere, der har tænkt sig at stemme denne gang.
  Ved sidste EU-valg i maj 2014 stemte kun 56,3 procent af de stemmeberettigede danskere. Men nu svarer 76 procent, at de regner med at stemme til Europa-Parlamentsvalget den 26. maj 2019.
  65 procent af de adspurgte danskere placerer sig helt i top på en skala fra 1-10 over, hvor sandsynligt det er, at de vil stemme. 11 procent har svaret 8 eller 9 på samme skala, mens kun 15 procent har svaret, at de ikke forventer at stemme (1-5 på skalaen).
 • Danskerne glade for EU og føler sig hørt
  Undersøgelsen viser, at støtten til Danmarks EU-medlemskab er på samme høje niveau som i maj 2018, idet 75 procent svarer, at de generelt er tilfredse med at være en del af EU.
  Opbakningen til EU går hånd i hånd med, at 83 procent af danskerne mener, at deres stemme tæller i EU. Kun 14 procent svarer, at de ikke føler sig hørt.
 • Europæerne bakker op om EU
  Danskernes holdninger afspejler en europæisk tendens. Generelt er EU-borgerne blevet mere positive over for EU, og 62 procent mener, at deres lands medlemskab af EU er en god ting. Det er den højeste andel i de seneste 25 år.
  Samtidig mener hele 68 procent af europæerne, at EU-medlemskabet har været til fordel for deres land - et tal, der ikke har været højere siden 1983. I Danmark er tallet 84 procent.
 • Plads til forbedringer
  På trods af det positive billede af EU mener europæerne dog stadig, at der er plads til forbedringer. Præcis halvdelen er ikke tilfredse med den retning, EU bevæger sig i, mens 28 procent mener, at EU går i den rigtige retning.
  Samme tendens ser vi i Danmark, hvor en tredjedel (33 procent) af danskerne mener, at EU bevæger sig i den rigtige retning, mens 43 procent mener, at EU skal gå en anden vej.
 • Klima og immigration i top
  Spørger man danskerne, hvilken vej EU så bør bevæge sig, træder der et tydeligt billede frem af, at EU især bør fokusere på klima- og miljøbeskyttelse.
  67 procent af danskerne mener, at klima- og miljøbeskyttelse bør være et hovedemne i EU-valgkampen - i sidste undersøgelse i foråret var det kun 56 procent.
  På andenpladsen over emner til valgkampen peger danskerne på immigration (55 procent) efterfulgt af terrorbekæmpelse (48 procent).
 .

Baggrund

Europa-Parlamentets Eurobarometer-undersøgelse er gennemført som face-to-face-interviews blandt 27.474 repræsentativt udvalgte EU-borgere i perioden 8.-26. september 2018. I Danmark har 1015 personer deltaget i undersøgelsen.

 .
Læs mere om Eurobarometer-undersøgelsen her...
Læs mere om valgkampagnen ”Denne gang stemmer jeg” her...