skip to content
 
 
 

Ny undersøgelse: EU-midler bør kun gives til lande, der respekterer retsstatsprincippet

20-10-2020

Stort flertal af danskerne ønsker økonomiske konsekvenser for EU-lande, der bryder med retsstatsprincipperne, viser ny undersøgelse fra Kantar. Undersøgelsen viser også, at klima fortsat ligger i top blandt de politikområder, danskerne mener EU bør prioritere.

En af de store debatter på dagsordenen i Parlamentet er, om EU-lande skal sanktioneres, hvis de ikke respekterer retsstatsprincipperne og demokratiske værdier fuldt ud. Det gælder for eksempel pressefrihed, uafhængige domstole, bekæmpelse af korruption og beskyttelse af individuelle rettigheder.

På tværs af EU svarer 77 procent af EU-borgerne, at der skal være konsekvenser for de lande, der ikke lever op til retsstatsprincipperne. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra Kantar.

Også blandt danskerne svarer et markant flertal på 7 ud af 10, at retsstaten skal være en betingelse for at få EU-midler. Kun 10 procent af danskerne er uenige, mens 20 procent svarer ”ved ikke” til spørgsmålet.

Klima er højeste prioritet hos danskerne

Danskerne (46 %) ønsker, at klimaet skal være den vigtigste prioritet for EU-budgettet, mens størstedelen af de andre EU-lande ønsker at prioritere sundhed, når pengene skal fordeles. Dog ønsker danskerne ikke ligesom resten af EU at give flere penge til EU for at bekæmpe pandemien.

Få danskere føler sig økonomisk ramt

På trods af coronapandemien, nedlukning og restriktioner for butikker er Danmark det land i EU, hvor færrest føler sig økonomisk ramt efter coronakrisen, fremgår det ydermere af undersøgelsen.

Kun 17 procent af den danske befolkning svarer ifølge undersøgelsen, at de er blevet økonomisk ramt som følge af pandemien. Hele 54 procent svarer, at de ikke regner med, at coronakrisen får konsekvenser for dem. Det er rekord i EU.

Anderledes ser det ud på tværs af Europa. På EU-plan svarer 39 procent nemlig, at coronakrisen har påvirket deres økonomi. Derudover svarer 27 procent, at deres økonomi ikke er påvirket endnu, men at de forventer, den vil blive det inden for den nærmeste fremtid.

Du kan dykke nærmere ned i undersøgelsens europæiske resultater her.

Her finder du en pdf-fil med tal for alle EU-lande.