skip to content
 
 
 

Nye kommissærer udpeget - hvad nu?

13-11-2019

Kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen har nu præsenteret sit hold af kommissærer. De næste skridt finder sted i Europa-Parlamentet, som skal sige god for den samlede Kommission. Læs med her om, hvordan det foregår.

 .
 
 
 .

UPDATE (20.11):

De tre kommissærkandidater fra henholdsvis Frankrig, Rumænien og Ungarn er nu godkendt af de udvalg i Parlamentet, som har haft dem til høring. Ungarske Olivér Várhelyi måtte dog svare på en række opfølgende skriftlige spørgsmål, før koordinatorerne i udenrigsudvalget lod sig overbevise om, at han kan beklæde jobbet som kommissær for naboskab og udvidelse.

Parlamentets formandskonference skal nu mødes torsdag den 21. november kl. 10:00-12:00 for at afgøre, om høringsprocessen i Parlamentet formelt kan erklæres for afsluttet. Indbudt til mødet er også de tre kandidater til "ledende næstformænd" - Frans Timmermans, Margrethe Vestager og Valdis Dombrovskis - som skal diskutere deres kommende roller med Parlamentets formand og gruppeformænd.

Efter mødet i formandskonferencen holder parlamentsformand David Sassoli en pressekonference, som kan følges fra kl. 12:30 her:

 .
 .

Hvis formandskonferencen erklærer høringerne for afsluttede, skal hele Parlamentet stemme om godkendelsen af den samlede Kommission onsdag den 27. november. Kommissionen godkendes med simpelt flertal. Herefter kan Ursula von der Leyens Kommission træde til den 1. december.

 
 .

UPDATE (13.11):

Tre kommissærkandidater klarede ikke skærene under høringerne i Europa-Parlamentet. Der måtte derfor nye navne på banen, og Ursula von der Leyens valg er faldet på:

- Olivér Várhelyi fra Ungarn, som er indstillet til kommissær for naboskab og udvidelse
- Adina-Ioana Vălean fra Rumænien, som er indstillet til kommissær for transport
- Thierry Breton fra Frankrig, som er indstillet til kommissær for indre marked

Den 12. november fik alle tre kandidater deres erklæringer om økonomiske interesser godkendt i Parlamentets retsudvalg. Næste skridt er, at de tre nu skal høres i de relevante udvalg i Europa-Parlamentet. Her skal de testes på deres egnethed til at være EU-kommissærer. Læs nærmere om nedenfor, hvordan det foregår.

Alle tre kommissærkandidater skal til høring torsdag den 14. november:

- Olivér Várhelyi skal høres kl. 8-11 i udenrigsudvalget
- Adina-Ioana Vălean skal høres kl. 13-16 i transportudvalget
- Thierry Breton skal høres kl. 13-16 i udvalget om indre marked og forbrugerbeskyttelse og udvalget om industri, forskning og energi

Læs mere om de tre kommissærkandidater og find links til livestreaminger af deres høringer her.

Hvis de tre kommissærkandidater bliver godkendt af Europa-Parlamentet, vil det samlede Europa-Parlamentet formentlig skulle stemme om den samlede Kommission senere i november.

 

 
 .

Vi kender nu Ursula von der Leyens samlede kommissærhold, som hun præsenterede den 10. september. Margrethe Vestager skal være ledende næstformand med ansvar for digital omstilling og fortsætter desuden som konkurrencekommissær. Og på samme måde er de 25 øvrige kommissærer – én fra hvert fald medlemsland på nær Storbritannien – blevet fordelt på politikområder, ligesom nogle af kommissærerne har fået titel af næstformænd.

Parlamentet har samlet alle detaljer om de enkelte kandidater her.

Du kan også læse, hvad Kommissionen selv skriver om det nye hold, her.

Europa-Parlamentet skal godkende den samlede Kommission

Og så skulle man måske tro, at den sag er klaret, og at Ursula von der Leyens kommissærhold nu er klar til at tage over efter Team Juncker den 1. november.

Men helt så enkelt er det ikke. Reglerne er klare: Europa-Parlamentets godkendelse er nødvendig, for at den samlede Kommission kan tiltræde. Det foregår ved en afstemning om den samlede Kommission, som formentlig finder sted på plenarsamlingen i slutningen af oktober.

Interessekonflikter og skriftlige spørgsmål

I kommende uger vil Parlamentets udvalg derfor nøje granske hver enkelt kommissær for at finde ud af, om han eller hun er egnet til at være kommissær og til at tage sig af det stofområde, som vedkommende har fået tildelt.

Første skridt er, at Parlamentets retsudvalg skal vurdere, om nogen af kommissærkandidaterne er berørt af interessekonflikter. Foreløbig har udvalget kun kunnet godkende 24 af 26 kandidater.

Selve høringsproceduren har to elementer. Først får kandidaterne af det relevante udvalg stillet en række skriftlige spørgsmål om deres generelle kompetencer, deres europæiske engagement, deres uafhængighed og deres viden om det stofområde, de skal beskæftige sig med. Spørgsmålene skal besvares inden næste skridt i høringsprocessen.

Tre timers mundtlig eksamen

Anden del består af en mundtlig høring i det relevante udvalg. Hvis kandidatens stofområde dækker over mere end ét udvalg i Parlamentet, bliver der holdt en fælles høring.

Høringerne finder sted fra den 30. september til den 8. oktober. De ledende næstformænd – hvoraf Margrethe Vestager er den ene – skal høres den 8. oktober. Vestagers høring kommer til at være fra kl. 14.30 til 17.30.

Høringen tager tre timer, hvor kommissærkandidaten får mulighed for at lægge ud med en introduktion på maks. 15 minutter, hvorefter han eller hun skal besvare spørgsmål fra MEP’erne i udvalget – maks. 25 spørgsmål i alt. Høringerne foregår offentligt og kan følges live på nettet.

Det er udvalgsformanden, der i samarbejde med udvalgskoordinatorerne for hver politisk gruppe er ansvarlig for afholdelsen af høringerne. Umiddelbart efter høringen sætter disse sig sammen for at evaluere kandidaten.

Mulighed for udskiftning

Hvis udvalget ikke er blevet overbevist af kandidatens optræden, er der mulighed for at bede ham eller hende om at besvare yderligere spørgsmål på skrift eller endda afholde en yderligere høring. I sidste ende kan udvalget konkludere, at kandidaten ikke er egnet til at være kommissær – eller eventuelt bare ikke er egnet til at have ansvar for det pågældende område. Det er sket fire gange tidligere at Parlamentet har vendt tommelfingeren nedad til enkelte kandidater. Det skete for eksempel for den slovenske kandidat i 2014 og for det bulgarske bud på en kommissær i 2009.

Evalueringerne bliver sendt til udvalgsformandskonferencen (som består af alle Parlamentets udvalgsformænd). Udvalgsformændene laver en samlet evaluering, som de den 15. oktober sender videre til formandskonferencen (formanden + de politiske gruppeledere), som på et møde den 17. oktober træffer beslutning, om høringerne kan erklæres for afsluttet.

Endelig afstemning på oktoberplenaren

Når Parlamentet har givet sin holdning til kende, og Ursula von der Leyen har taget højde for eventuelle indvendinger ved at udskifte kommissærer eller bytte rundt på ansvarsområder, er Parlamentet klar til den endelige afstemning om den samlede Kommission. Den forventes at finde sted på Strasbourg-samlingen den 23. oktober.

Siger Parlamentet god for kommissærholdet, er Ursula von der Leyen og Co. klar til at tage over efter Jean-Claude Juncker den 1. november.