skip to content
 

Nyheder

Vi offentliggør løbende nyheder om nogle af de mange aktuelle emner fra Europa-Parlamentets politiske arbejde. Det kan være alt fra pressemeddelelser til baggrundsinformation, så uanset om du er interesseret i et overblik over de seneste udviklinger eller ønsker at gå i dybden med specifikke emner, er dette et godt sted at starte.

Sidste uges plenarsamling i Strasbourg var særlig interessant for kontorets to trainees Anita og Celine, som for første gang kom helt tæt på MEP’ernes franske hovedsæde. Læs mere om deres oplevelse i artiklen her.
Brænder du for at få praktisk EU-erfaring? Vil du opleve det europæiske demokrati in action helt tæt på? Kickstart din karriere som trainee hos Europa-Parlamentet, og få fem forrygende måneder i København, Bruxelles eller et andet sted i Europa. Traineeperioden løber fra den 1. oktober 2023 til den 29. februar 2024.
EP-Nyt #10
Under ugens plenarsamling har Parlamentet blandt andet haft fokus på greenwashing, AI, metanudledninger og vold mod kvinder. Og så har den tyske forbundskansler opfordret til en handlekraftig union.
EP-Nyt #10
I denne uge har MEP’erne forberedt sig på den kommende uges plenarsamling, som blandt andet kommer til at handle om greenwashing, metangasudslip og kanslerbesøg. Og så har Parlamentet åbnet for bidrag til en journalistpris, der hylder pressefriheden.
Hvordan forener EU sine klimaforpligtelser med ambitionerne om mere energisikkerhed og miljøbeskyttelse? Og hvor skal Europa placere sig i den nye geopolitiske virkelighed? De spørgsmål og flere til skal vendes, når Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, mødes med statsminister Mette Frederiksen under et besøg i Danmark onsdag til torsdag i denne uge.
Har du en idé til et borgerinddragende projekt, der kan få danskerne til stemmeurnerne ved næste valg til Europa-Parlamentet? Så har du nu muligheden for at søge Europa-Parlamentets legat til borgerinddragende aktiviteter. Ansøgningsfristen er 16. maj 2023.
Celine, Oscar, Jens og Anita
Onsdag den 1. marts blev hele fire nye kolleger budt velkommen på Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Læs mere om Jens, Oscar, Celine og Anita her.
Europa-Parlamentet har åbnet for ansøgninger om tilskud til kursus af unge journalister. Deadline er 23. marts 2023.
Tre dage i Europa-Parlamentet i Strasbourg gav trainees Anna og Lukas et førstehåndsindblik i, hvordan det fungerer, når MEP’erne samles til plenar i Strasbourg.
To medarbejdere filmer en MEP
Der er nu mulighed for at tage en CAST-test inden for kommunikation, der giver adgang til jobs i EU-institutionerne. Ansøgningsfrist er den 15. marts 2023.
Europa-Parlamentet har lagt hus til bulder, brag, buhråb, højspændt drama og historiske taler, der aldrig vil blive glemt. Ny DK4-serie dykker ned i nogle af de største taler i Parlamentet med prominente gæster.
Er din virksomhed interesseret i at lave komunikationsydelser for Europa-Parlamentet i Danmark i en 4-årig periode? Så kan I søge nu. Deadline er den 26. januar 2023.
EP’s Generaldirektorat for Kommunikation har åbnet for ansøgninger om tilskud til kommunikationsaktiviteter op til Europa-Parlamentsvalget i 2024. Deadline er 26. januar 2023.
Fredag aften bød på et overflødighedshorn af kulturelle oplevelser for både børn og voksne, da Europa-Huset åbnede dørene til en Kulturnat i blåt og gult i samarbejde med en lang række ukrainske frivillige. Se billeder fra hele aftenen her:
Brænder du for at få praktisk EU-erfaring? Vil du opleve det europæiske demokrati in action helt tæt på? Kickstart din karriere som trainee hos Europa-Parlamentet, og få fem forrygende måneder i København, Bruxelles eller et andet sted i Europa. Traineeperioden løber fra den 1. marts 2023 til den 31. juli 2023.
traineebillede.
I denne uge kan Europa-Parlamentets kontor i Danmark byde Anna og Lukas velkommen som nye trainees. De ser frem til at have deres daglige gang i Europa-Huset i Gothersgade. 
Von der Leyen holder SOTEU-tale
Onsdag den 14. september tager kommissionsformand Ursula von der Leyen til Strasbourg for at debattere med MEP'erne, hvordan EU’s fremtid bør se ud. Find link til debatten her, og læs mere om de danske MEP'ers syn på Europas fremtid her.
SOTEU-debat 2021
Kom og hør Margrete Auken, Peter Kofod, Morten Løkkegaard, Morten Helveg Petersen, Christel Schaldemose og Pernille Weiss give deres syn på Europas fremtid, når Europa-Parlamentet i Danmark inviterer til morgenarrangement den 9. september i anledning af den årlige State of The European Union-tale af Europa-Kommissionens formand.
Lykkehjulet
Mød Europa-Parlamentet i Danmark og få en snak med danske og udenlandske MEP’er, når der den 25. til 28. august afholdes ’Political Festival of Europe’ i Mariager - en hel festival dedikeret til Europa og europæisk demokrati. Vi har i vores eget telt taget lykkehjul og EU-quizspil med, så du kan udfordre dig selv og vennerne eller familien.
Pride - Forenet i mangfoldighed
EU’s motto er “forenet i mangfoldighed”. Mangfoldigheden kommer igen i år til udtryk ved Copenhagen Pride. Og ligesom Europaparlamentarikerne gør det i plenarsalen, støtter Europa-Parlamentets kontor i Danmark lige rettigheder for alle uanset seksualitet eller kønsidentitet.
Sammy Lauritsen, MEP Morten Løkkegaard (Renew), Anne Mette Vestergaard og Sune Hansen.
1. juli overtager Sune Olofsson Hansen stillingen som chef for Europa-Parlamentets danske kontor efter Anne Mette Vestergaard.
Hvor skal vi hen med Europa? I løbet af 2021 og 2022 afholder DEO en lang række events med og uden MEP’er, med henblik på at diskutere Europas fremtid. Organiseret i samarbejde med flere danske organisationer, bliver der sat fokus på alt fra USA-EU relationen til EU’s rolle i spørgsmålet om biodiversitet. Perspektiver fra borgere, MEP'ere og civilsamfundsaktører bliver efterfølgende samlet i en brochure til Konferencen om Europas Fremtid. 
Oscar Ørtoft Pedersen
Ny PR-koordinator starter på Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Oscar, der er tidligere trainee i huset, skal blandt andet arrangere begivenheder omkring 50-året for Danmarks indtræden i EU. 
 EP-formand Roberta Metsola
Europa-Parlamentets formand er den 10. juni på besøg i Danmark. Her skal hun deltage i Copenhagen Democracy Summit, mødes med unge og tale med Hendes Majestæt Dronningen og udenrigsministeren.
Tidligere trainees
Brænder du for at få praktisk EU-erfaring? Vil du opleve det europæiske demokrati in action helt tæt på? Kickstart din karriere som trainee hos Europa-Parlamentet, og få fem forrygende måneder i København, Bruxelles - eller et andet sted i Europa. Traineeperioden løber fra den 1. oktober 2022 til den 28. februar 2023.
EP-Nyt#13
EU lander historisk aftale om ny digital lov, EP vil hjælpe ukrainske kvinder, som ifølge meldinger rammes hårdt af krigsforbrydelser, og Kommissionen skal granske udenlandsk statsstøtte på det indre marked for at komme uretfærdig konkurrence til livs. Læs med i denne uges EP-Nyt.
Historiske dage europa
I weekenden var vi til den årlige historiefestival Historiske Dage i Øksnehallen for at gøre de interesserede klogere på europæisk historie og for at vise, hvor tæt forbundet vi europæere er og har været gennem historien. Se bladtegner Erik Petris illustrationer fra vores forskellige oplæg om Europa gennem de sidste 1000 år her.
Søren og Linnea
Tirsdag 1. marts blev vores to nye trainees, Linnea Kadziola og Søren Kaltoft, budt velkommen på Europa-Parlamentets kontor i Danmark. De kommer til at arbejde med presse- og kommunikationsarbejde de næste 5 måneder.
Parlameter 2021 - De vigtigste EU-værdier
Ny Eurobarometer-undersøgelse viser, at borgernes opbakning til EU, og især til Europa-Parlamentet, er steget markant under covid-19-pandemien.
Danske MEP'er 2019-2024
I sidste uge stemte Parlamentet om valg af ny formand, og i denne uge fortsatte midtvejsvalget, da MEP’erne skulle fordeles i udvalgene.  
Danske MEP'er 2019-2024.
Så er der åbnet for at søge om støtte til at holde et stort ungdomsevent i sommeren 2022, måske med inspiration i det europæiske ungdomsevent, EYE.
Statsminister Jens Otto Krag underskriver tiltrædelsestraktaten
Det er ikke kun Hendes Majestæt Dronning Margrethe, der i år kan fejre 50-års-jubilæum. Den 22. januar markerer nemlig 50-året for den dag, hvor statsminister Jens Otto Krag skrev under på Danmarks tiltrædelsestraktat til EF. Det fejrer vi med et kig tilbage på de sidste 50 år - og et blik ud i fremtiden.
Den Europæiske Karlspris for Unge (#ECYP2022) uddeles i år for 14. gang. Står du eller nogle du kender bag et sejt eller inspirerende ungdomsprojekt med en europæisk dimension, som fortjener at blive hædret og modtage et økonomisk boost? Så læs med her.
Roberta Metsola
Tirsdag den 18. januar har MEP’erne valgt Roberta Metsola som ny formand for Europa-Parlamentet. Læs om regler og procedurer for valg af ny EP-formand, næstformænd og kvæstorer her.
David Sassoli
Det er med stor sorg, at vi må meddele, at Parlamentets formand David Sassoli er gået bort. Vor dybeste medfølelse er med hans familie og med alle, der havde fornøjelsen af at kende ham og arbejde sammen med ham.
Anne Mette Vestergaard, kontorchef
Corona-pandemien beviser, at vi hurtigt kan ændre vores rutiner, når detgælder. Den erfaring skal vi aktivt bruge til at hjælpe klimaet, skriver kontorchef Anne Mette Vestergaard.
Europa-Parlamentet i Danmark byder ikke blot velkommen til et nyt år men også til to nye ansigter på kontoret: Elise Winther Jensen og Sune Olofsson Hansen, der sammen med resten af kontoret skal bringe EU endnu tættere på danskerne.
Christel Schaldemose under fremlæggelsen af Digital Services Act
“Det er vigtigt, vi også bekæmper forurening i det digitale miljø,” siger den danske MEP Christel Schaldemose, som er chefforhandler på Digital Services Act.
På denne side kan du finde undervisningsmateriale til bladtegnerbogen 'Europa i 20'erne', podcastserien 'Jagten på stjernerne' og vores artikelserie i Politiken og læse bud på, hvordan de tre projekter kan supplere hinanden. 
EP-Nyt#29
Ugen bød på en (dansk) prisoverrækkelse, debatter om løngab og det tredje og sidste afsnit af vores EU-podcast med Cathrine Wichmand.
”Vi vil være med til at stoppe alle de misforståelser, der er, når vi prøver at tale om EU-politik og samtidig engagere de unge europæere,” siger Zoé Elkær Nicot. Torsdag modtog hun sammen med sin organisation European Debate Initiative Den Europæiske Borgerpris 2021 for Danmark.
Jagten på stjernerne logo
Måske har du hørt om fædrebarsel, regulering af techgiganterne eller om fælles EU-vaccinekøb? EU er med til at påvirke din hverdag, mere end du måske ved. I vores nye podcast 'Jagten på Stjernerne' er journalist Cathrine Wichmand din turguide gennem EU.
Nye trainees Emilie Jensen og Sophie Bavnhøj
Europa-Parlamentets kontor i Danmark kunne i denne uge byde Emilie og Sophie velkommen som nye trainees. De kommer til at have deres hverdag i Europa-Huset på Gothersgade lige over for Kongens Have i København. 
EP-Nyt #23 collage
I efterårets første omgang EP-Nyt kan du læse om årets SOTEU-debat, Parlamentets ønske om særlig hjælp til afghanske kvinder, og så har vi nyt til de podcastglade. Læs mere i denne uges EP-Nyt.
Vindmøller i Øresund
For at nå EU’s fælles mål om en drivhusgasreduktion på 55% i 2030 skal gamle love gentænkes, og nye tilføjes. Det forsøger Kommissionen med sin ”Fit for 55”-lovpakke. Stod det til de danske MEP’er, var den dog endnu mere ambitiøs. 
Billede fra Konferencens åbningsevent
Europa-Parlamentet har netop åbnet for ansøgninger om medietilskud til dækning af Konferencen om Europas Fremtid og inddragelse af borgerne i debatten.
vaccinedebat, folkemoede
Folkemødet var baget i sol og mærket af corona-begrænsninger. Alligevel var der plads til at diskutere Europas fremtid på den anden side af pandemien.
LUX-prisoverrækkelsen
Det blev dokumentarfilmen ’Collective’ om efterspillet til en dødsbrand på en rumænsk natklub, der løb med Parlamentets filmpris. ’Druk’ med Mads Mikkelsen i hovedrollen var også nomineret.
Optagelse af "Europa i krise gennem 1000 år"
Anden sæson af "Europa gennem 1000 år" er gået i luften på dk4. Her sætter kulturarvsforsker Andreas Bonde Hansen og tegner Erik Petri fokus på tidligere tiders europæiske kriser og stiller spørgsmålet: Kan historien lære os noget om, hvordan vi skal håndtere nutidens europæiske kriser?
Danskernes ønskede prioriteter juni 2021
På trods af covid-19 er der fortsat stor opbakning til EU blandt både europæerne og danskerne, viser Parlamentets seneste Eurobarometer-undersøgelse. På EU-plan er over halvdelen allerede ramt eller forventer at blive ramt økonomisk af krisen, mens danskerne er mere optimistiske.
Løslad Roman Protasevitj
De belarusiske myndigheders kapring af et Ryanair-fly og efterfølgende anholdelse af den belarusiske journalist og blogger Roman Protasevitj og hans kæreste har chokeret verden og Europa. Her er et overblik over, hvad der er sket indtil videre, og hvordan EU og Europa-Parlamentet har reageret. 
Forside "Europa i 20'erne"
Søndag den 9. maj er det Europadag. Her får du en oversigt over de mange arrangementer, der foregår på og omkring dagen. Det er alt fra EU-byvandring i København til koncerter i London og Paris.
Forside "Europa i 20'erne"
Op til Europadagen udgiver Europa-Parlamentet bogen ”Europa i 20’erne”, hvor 32 danske bladtegnere tager temperaturen på det europæiske samarbejde i en (post)-coronatid. Se bogen her, og grin med over bogens mange sjove, skæve og finurlige EU-tegninger. 
Onlineplatform, CoFoE
En ny paneuropæisk onlineplatform skal samle forslag, debatter og arrangementer og give borgerne mulighed for direkte at påvirke EU’s fremtid. Det er første skridt i Konferencen om Europas Fremtid, der vil køre frem til næste forår. 
Jacinda Ardern
Den amerikanske vicepræsident Kamala Harris og New Zealands premierminister Jacinda Ardern er blandt de prominente talere, når Europa-Parlamentet markerer kvindedagen som optakt til marts måneds plenarsamling.
Nye trainees i Europa-Parlamentets kontor i Danmark
Der er blevet plads til to nye trainees på Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Antropologen Sofie og journalisten Oscar skal det næste halve år hjælpe med kontorets arbejde omkring blandt andet presse og sociale medier. 
Vaccineindsprøjtning
Den fælles EU-vaccinestrategi har været under beskydning i de seneste uger. Nogle af kritikpunkterne er manglende gennemsigtighed, for få doser til EU og manglende hjælp til fattige lande. MEP’erne bakker fortsat op om den fælles vaccinestrategi, men kræver større åbenhed.
Logo: Mere dansk i EU
EU har brug for dansksprogede tolke og oversættere. Det handler ikke kun om at sikre sproglig mangfoldighed, men også om demokrati og borgernes retssikkerhed. Til efteråret udbyder Aarhus Universitet en masteruddannelse i konferencetolkning.
76% af danskerne mener, at EU's genopretningspakke vil bidrage til at få dansk økonomi på fode
Ifølge ny Kantar-undersøgelse mener danskerne, at EU har en vigtig rolle at spille i håndteringen af coronapandemien. Samtidig bakker et markant flertal af danskerne op om Danmarks EU-medlemskab.
Christel Schaldemose
Det nye år er startet med fuld fart for de danske medlemmer af Europa-Parlamentet. De har landet pladser ved forhandlingsbordet, når der skal snakkes digital lovgivning, havvindmøller og sænkning af metan-udledning. Læs mere her.

Brexit: Hvad nu?

14-01-2021

Juleaften faldt aftalen om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien endelig på plads. Aftalen trådte midlertidigt i kraft ved årsskiftet. Over de næste måneder vil Europa-Parlamentet nøje gennemgå aftalen, før de tager stilling til, om den kan endeligt godkendes. Få overblikket over, hvad der nu skal ske, her.
LUX publikumspris er et samarbejde mellem Europa-Parlamentet, det Europæiske Filmakademi, Europa-Kommissionen og Europa Cinemas. Dette års nominerede er den danske ‘Druk’, rumænske ‘Collective’ og polske ‘Corpus Christi’.
Den spritnye LUX publikumspris vil ikke kun støtte og udbrede de nominerede film til et større publikum, men også involvere europæerne direkte i udvælgelsen af vinderen. Læs mere om prisen her.
Europa-Parlamentet sikrede flere penge til sundhed, forskning, studerende og investeringer i den grønne økonomi.
Europa-Parlamentet har godkendt EU’s budget for de næste 7 år sammen med genopretningsfonden på 750 milliarder euro. Den såkaldte retsstatsmekanisme er også vedtaget - og Parlamentet kræver, at den træder i kraft 1. januar.
Den officielle overrækkelse i Europa-Parlamentet
I dag modtog Sviatlana Tsikhanouskaya og Veranika Tsapkala, på vegne af den hviderussiske opposition, Sakharovprisen for Tankefrihed 2020 for deres arbejde for at fremme demokrati og menneskerettigheder.
Europa i 20'erne med Anne Sofie Allarp
Hvordan ser fremtiden ud for det europæiske samarbejde i kølvandet på coronapandemien? I vores nye podcastserie “Europa i 20’erne” stiller vært Anne Sofie Allarp og danske EU-parlamentarikere skarpt på EU's eksistentielle udfordringer det næste årti.
Tilfredse danskere
Mens anden bølge af coronapandemien skyller ind over EU, ønsker to tredjedele af EU-borgerne flere kompetencer til EU og et budget med tilstrækkelige midler til at håndtere krisen, viser ny undersøgelse.
Balloner i regnbuefarver foran Europa-Kommissionens hovedbygning Berlaymont i Bruxelles. Foto af Mauro Bottaro
Europa-Kommissionen har fremlagt deres bud på en strategi, der skal sikre lige rettigheder og bekæmpe diskrimination mod mennesker på grund af deres seksuelle orientering eller kønsidentitet. De danske EU-parlamentarikere roser de store linjer i strategien, men vil se handling bag intentionerne. Læs mere om udspillet og reaktionerne på det lige her.
Balloner i regnbuefarver foran Europa-Kommissionens hovedbygning Berlaymont i Bruxelles. Foto af Mauro Bottaro.
PODCAST: Europæiske værdier som demokrati, retsstat, ligestilling og menneskelig værdighed er under pres som aldrig før. I den nye podcastserie ’Traktat, stakit, kasket’ undersøger vi sammen med magasinet ATLAS, hvad EU’s grundlæggende værdier betyder for Europa og europæisk politik lige nu.
Marianne Vind er modstander af Kommissionens udspil
Udspillet om europæisk mindsteløn fra Europa-Kommissionen lægger op til at sikre arbejdstagere en fair løn og levestandard. Men de danske MEP’er er generelt ikke begejstrede for udsigten til EU-indblanding på lønområdet. Læs deres reaktioner her.
Demonstranter med EU-flag i Bulgarien
Stort flertal af danskerne ønsker økonomiske konsekvenser for EU-lande, der bryder med retsstatsprincipperne, viser ny undersøgelse fra Kantar. Undersøgelsen viser også, at klima fortsat ligger i top blandt de politikområder, danskerne mener EU bør prioritere.
Karen Melchior
Brugerne skal fremover selv kunne bestemme, hvilket indhold de bliver præsenteret for på blandt andet sociale medier, lyder det i et nyt forslag fra Europa-Parlamentet, der skal til afstemning tirsdag den 20. oktober. Læs mere om forslaget her.
Christel Schaldemose og Asger Christensen
EU's klimalov skal være mere ambitiøs, med et reduktionsmål på 60 procent i 2030. Det vedtog Europa-Parlamentet onsdag aften. Det store stridspunkt har været, hvor stor en drivhusgasreduktion EU-landene skal stræbe efter de næste 10 år, men det er ikke det eneste, der har været oppe til debat. Få overblikket her.
Torsdag d. 1. oktober blev vores to nye trainees, Pernille Kjær Ramsdahl og Lars Svensmark, budt velkommen på Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Læs mere om dem her.
Svetlana Tikhanouskaya.
Med den nye pagt vil EU-Kommissionen fordele asylansøgere til de enkelte lande, som enten kan vælge at takke ja eller nej. Reglen er, at de 27 EU-lande selv kan bestemme, hvordan de vil være solidariske, men de skal hjælpe. Forslaget skiller vandene hos MEP'erne.
En stærkere sundhedsunion, en strammere klimaplan, fælles mindsteløn, menneskerettigheder og en stærkere retsstat var blandt emnerne på dagsordenen i går, da kommissionsformand Ursula von der Leyen holdt den årlige tale om EU’s tilstand. Talen vakte blandede reaktioner hos de danske MEP’er.
Onsdag den 16. september tager kommissionsformand Ursula von der Leyen til Bruxelles for at afholde den historiske SOTEU-debat med MEP'erne om, hvordan Unionens nutid og fremtid skal se ud. Følg debatten live her onsdag morgen fra kl. 09.15.
EP’s Generaldirektorat for Kommunikation har åbnet for ansøgninger om tilskud til events i perioden fra december 2020 til sommeren 2022.
Parlamentsbygningen
MASKINRUMMET // REPORTAGE – Bag frontlinjerne i verdens største folkevalgte forsamling arbejder en dedikeret flok rådgivere hver dag med strategi og synlighed, så parlamentsmedlemmernes visioner kan blive til virkelighed, skriver Sofia A. Hansen og Liv Østerstrand, der har talt med tre unge rådgivere for danske EU-parlamentarikere.
Europa-Parlamentet vil sikre de langsigtede prioriteter under genopretningen af Europa efter coronakrisen.
Aftalen for EU's genopretning, som medlemslandenes stats- og regeringschefer blev enige om på et fire dage langt topmøde, får ikke uden videre grønt lys fra Europa-Parlamentet. For godt nok bliver aftalen beskrevet som "historisk", men den mangler fokus på langsigtede prioriteter som grøn og digital udvikling, fastslår Parlamentet i en resolution. 
Europa-Parlamentets formand, David Sassoli, står fast på, at Parlamentet ikke vil være med til at godkende en hvilken som helst aftale. Det er vigtigt, at aftalen bliver både grøn og ambitiøs, mener han.
Det handler om EU's fremtid og rigtig, rigtig mange penge. Men hvad er det egentlig, der er på spil, når EU skal have et nyt langsigtet budget og en plan for den økonomiske genopretning efter coronakrisen? Det kan du læse mere om i de følgende dokumenter, som giver et overblik over, hvor pengene til budgettet kommer fra, og hvad EU's genopretningsfond er for en størrelse.
Erik Petri og Andreas Bonde Hansen tegner og fortæller i en ny programserie på DK4 om Europas historie igennem 1.000 år.
I en programserie på dk4 kan du komme med på en historisk rejse i ord og tegninger. Her kan du dykke ned i historien bag Europas værdier og møde nogle af de hovedpersoner, der har bidraget til det Europa, vi kender i dag. Serien bliver skudt i gang på Europadagen den 9. maj.
Europa-Parlamentets kontor i København går snart i udbud omkring gennemførelse og administration af Europa-Parlamentets ambassadørsskoleprogram i Danmark.
Der er lys for enden af tunnelen for de europæiske lastbilschauffører, der nu kan se frem til klarere regler og bedre arbejdsforhold. I mandags godkendte MEP’erne i Europa-Parlamentets transportudvalg den store reform af vejtransport-sektoren, bedre kendt som vejpakken, der nu er sendt til endelig afstemning på Parlamentets plenarsamling i juli.
To nye strategier lægger linjen for EU's ambitioner om mere biodiversitet og bæredygtig fødevareproduktion i EU.
Der er gode takter i Europa-Kommissionens to nye strategier for biodiversitet og fødevareproduktion, mener Europa-Parlamentets miljøudvalg. Ifølge udvalget bør de grønne ambitioner dog gøres bindende.
Resolutionen blev vedtaget i Europa-Parlamentet fredag den 15. maj under coronakrisens tredje plenarsamling med fjernafstemning.
Der skal flere penge i kassen, hvis EU skal lykkes med ambitionerne om en koordineret genopretning efter coronakrisen. Det mener Europa-Parlamentet, der ser en mulighed i at finde pengene gennem obligationer og EU-skatter.
Bus kører med EU-flag
Se et tv-program om europæisk historie, eller deltag i vores onlinefejring. Dette års Europadag den 9. maj bliver en anderledes en af slagsen. Men selvom vi ikke skal mødes fysisk, er der rig mulighed for at mødes om det, der dannede grundlaget for EU.
Italiensk flag på halv foran Parlamentet
Anne Mette Vestergaard, kontorchef hos Europa-Parlamentet i Danmark, havde 15. april en kronik i Avisen Danmark. Her argumenterede hun for, at europæisk solidaritet og sammenhold er vejen frem i kampen mod covid-19.
Asger Christensen i en kostald
Først og fremmest handler det om at koordinere et samlet svar fra EU mod covid-19, når Europa-Parlamentet torsdag den 26. marts afholder en ekstraordinær plenarsamling for at hastebehandle en række forslag.
Sikkerhedsmaske i Parlamentet
Europa-Parlamentet gør alt for at støtte op om EU-landenes bekæmpelse af coronavirus og initiativer til modvirkning af de socioøkonomiske konsekvenser. Torsdag den 26. marts afholder Parlamentet plenarsamling, hvor MEP’erne skal stemme om lovgivning til modvirkning af COVID-19-krisen.
Parlamentet i Strasbourg
Mandag d. 2. marts annoncerede Europa-Parlamentets formand David Sassoli en række af forebyggende tiltag for at forhindre yderligere spredning af corona-virus.
Den Lille Kulturnat i Oplev Europa
OBS - AFLYST: Som følge af Europa-Parlamentets forebyggende tiltag mod spredning af corona-virus, har vi desværre måttet aflyse dette arrangement.
Ungdommens EU-topmøde 2020
Det gjaldt fremtiden for vores fælles klima, da unge fra hele landet i weekenden deltog i Ungdommens EU-topmøde på Christiansborg. Bag arrangementet stod Europa-Parlamentet i Danmark og FIC Ungdom.

EU på 5 minutter

03-03-2020

EU på 5 minutter forside
Er du ny til EU-stoffet, og savner du en hurtig introduktion til EU's historie og institutioner? Eller trænger du måske bare til at få genopfrisket de vigtigste årstal og navnene på personerne på EU's topposter eller de danske MEP'er? Så download Europa-Parlamentet i Danmarks nye folder om EU her!
Liv & Sofia
Mandag d. 2. marts er vores to nye trainees, Liv Rasmussen og Sofia Hansen, startet på Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Læs mere om dem her.
Europa-Parlamentet i Luxembourg søger et betydeligt antal erfarne medarbejdere, der skal arbejde med sikkerhed og forebyggende foranstaltninger.
MFF infografik
Et af år 2020’s helt store emner i Europa-Parlamentet - og resten af EU - er den såkaldte MFF, som skal forhandles på plads i år. Og det er lettere sagt end gjort.
Brexit stock photo
Hvad kommer Storbritanniens udtrædelse af EU til at betyde for sammensætningen af Europa-Parlamentet? Få svaret her.
Onsdag den 29. januar kan brexit klare sin sidste hurdle, når MEP'erne skal debattere og stemme om aftalen for Storbritanniens udtrædelse af EU. Følg debatten og afstemningen direkte her.
Karina Skydsgaard
Karina Skydsgaard er i starten af 2020 startet som koordinator for Europa-Husets besøgscenter ”Oplev Europa”.
Ifølge den fælles statut for Europa-Parlamentets medlemmer, der har været gældende siden juli 2009, modtager parlamentsmedlemmerne alle det samme vederlag, uanset hvilket land de er valgt i.
Nytårshilsen fra kontorchefen hos Europa-Parlamentet i Danmark med tilbageblik på et år med masser af EU-entusiasme og et kig fremad mod et spændende nyt år i Europa-Parlamentet.
Maria Rosenberg Rasmussen tiltrådte den 2. december 2019 stillingen som presseattaché i Danmark. Her skal hun bringe EU-politik helt tæt på danskerne.
Ilham Tohti - Modtager af Sakharov-prisen 2019
Den 18. december modtog Jewher Ilham Sakharov-prisen for Tankefrihed på vegne af sin far Ilham Tohti i Europa-Parlamentets plenarsal i Strasbourg.
Vindmøller
Kommissionen har den 11. december fremlagt sit forslag til en Ny Grøn Aftale, der for alvor skal sætte bekæmpelsen af klimaforandringer på dagsordenen i EU. Læs her, hvad forslaget går ud på, og hvad de danske MEP'er synes om det.
Parlameter 2019 - De vigtigste miljøspørgsmål ifølge EU's borgernes
52% mener, at klimaforandringerne er det mest presserende miljøemne. Menneskerettigheder, ytringsfrihed og ligestilling topper listen over grundlæggende værdier i EU. 59% af europæerne og 77% af danskerne mener, at deres lands EU-medlemskab er en god ting
Tre besøgende i Oplev Europa
Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen opgraderer kommunikationsindsatsen. Fredag den 29. november indviede vi vores interaktive besøgscenter kaldet ”Oplev Europa” i Europa-Huset i hjertet af København.
Ursula von der Leyen og David Sassoli
Afgørelsens time nærmer sig for Ursula von der Leyens Kommission. Alle kommissærkandidater er individuelt godkendt af Parlamentets udvalg, og onsdag den 27. november skal alle MEP'erne stemme om den samlede Kommission. Se med her.
Margrethe Vestager og David Sassoli
Kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen har nu præsenteret sit hold af kommissærer. De næste skridt finder sted i Europa-Parlamentet, som skal sige god for den samlede Kommission. Læs med her om, hvordan det foregår.
Murens Fald 30 år
I dag for 30 år siden faldt Berlinmuren. I 28 år stod den som et symbol på Europas splittelse. Læs med her og se, hvordan de danske MEP’er husker den skelsættende begivenhed.
European Youth Event 2020
Har du en chefredaktør gemt i maven? Og er du mellem 18-30 år? Så kan du søge om at blive chefredaktør for Europa-Parlamentets EYE-rapport 2020.
Frederik er ny trainee hos Europa-Parlamentet i Danmark. Han skal hjælpe med at varetage kontorets sociale medier, samt med at planlægge og afholde spændende events der engagerer danskerne i Europa-Parlamentet og de danske MEP’ers arbejde.
Beskyttelse af Amazonas, kampen mod kvindelig omskæring eller uighurernes rettigheder. Årets Sakharov-finalister favner bredt. Vinderen offentliggøres under Parlamentets samling i Strasbourg senere i oktober.
EPAS lærere i Europa-Huset
Efterskole- og gymnasielærere fik i løbet af en spændende dag i Europa-Huset inspiration og blev klædt på til at undervise unge om EU.
De danske MEP'er sidder klar til høringen af Margrethe Vestager. Se med når hele tre af Parlamentets udvalg diskuterer Europas digitale omstilling fra tirsdag kl. 14.30.
Europa-Parlamentet i Danmark har fået ny trainee. Hun hedder Emma, er uddannet journalist og skal hjælpe med kontorets arbejde omkring presse og sociale medier.
Eurobarometer klimaspørgsmål
Danskerne havde i høj grad klimaet og miljøet i tankerne, da de i maj 2019 flokkedes til stemmeboksene i hidtil uset grad. Det viser ny Eurobarometer-undersøgelse af EU-valget.
Anne Mette Vestergaard med en kommentar i Jyllands-Posten
Det er 10 år siden, at man med bare en vis ret kunne omtale Europa-Parlamentet som et »snakkecirkus uden større politiske beføjelser« eller »demokratisk staffage«.
Cold Case Hammarskjöld
Mads Brüggers dokumentar “Cold Case Hammarskjöld” er blandt de tre finalister til Parlamentets LUX-pris. Den endelige vinder udpeges på Europa-Parlamentets plenarsamling i november.
Ursula von der Leyen og David Sassoli
Tirsdag den 16. juli bliver en hektisk dag i Parlamentet. Det er nemlig dagen, hvor MEP’erne skal beslutte, om de kan bakke op om tyske Ursula von der Leyen som ny kommissionsformand.
Morten Helveg Petersen er valg til næstformand
Parlamentets udvalg har valgt formænd og næstformænd. Morten Helveg Petersen og Søren Gade har fået roller som næstformænd.
Fotografer i plenarsalen
Onsdag stemte medlemmerne af Europa-Parlamentet om størrelsen af Parlamentets 20 udvalg og 2 underudvalg. Se oversigtens over udvalgene, og hvor danskerne sidder her.
David Sassoli er ny formand
MEP'erne har onsdag valgt italienske David Sassoli til at tage over for Antonio Tajani i rollen som formand for Europa-Parlamentet. Sassoli er formand indtil januar 2022. 14 nye næstformænd er også blevet valgt.
Antonio Tajani (tv.) er den nuværende formand for Parlamentet
Første samling nærmer sig, hvor det nye Parlament skal konstitueres, og MEP’erne for alvor skal på arbejde.
quiz på folkemødet
Som hvert år valfartede politikere, organisationer, journalister, meningsdannere og almindelige danskere til Bornholm i midten af juni. Og det var ikke solskin og krøllebølle-is i lange baner, de kom for. Nej, det var folkemødet, der trak. Og Europa-Parlamentet var selvfølgelig også med.
De nye MEP'ere
Sig velkommen til det nye hold af danske MEP’er, som skal repræsentere os de næste fem år i Europa-Parlamentet. Og dyk nærmere ned i det historiske valgresultat her.
Valgkort
Søndag nærmer sig, og dermed dagen for det længe ventede Europa-Parlamentsvalg. Men hvad skal der egentlig ske? Hvordan stemmer jeg, hvem kan jeg stemme på, og hvor kan jeg få mere at vide i løbet af valgdagen? Find svarene her.
Hvis du kan se i din kalender, at tiden er knap den 26. maj, så giv ikke op! Du kan stadig nå at brevstemme til og med torsdag den 23. maj på dit lokale borgerservice-center.
MEP'er i plenarsal
Har Europa-Parlamentet nogen indflydelse? Hvordan hænger Parlamentet sammen, og hvad laver parlamentarikerne egentlig? Bliv klogere på, hvorfor du skal stemme til Europa-Parlamentsvalget.
Brevstemme
Vi kan ikke fortælle dig, hvem du skal stemme på. Men der er heldigvis masser af muligheder for at lære de 135 kandidater og 10 partier, som stiller op til EU-valget den 26. maj, bedre at kende.
I Europa-Parlamentet støtter vi op om lige rettigheder for alle. Derfor markerer vi også den internationale dag imod homofobi, bifobi og transfobi den 17. maj under mottoet ”Forenet i mangfoldighed”.
For nyligt har vi hilst to nye kollegaer velkomne: Marie, der skal jonglere i administrationen, og Anne, der som kontorets trainee arbejder med sociale medier og events.
studie med spidskandidatdebat
Den 15. maj er dagen for den store europæiske spidskandidatdebat med blandt andre Vestager, Weber og Timmermans. Vi klæder dig på til debatten, som du kan se live her på siden.
Serien ”Denne gang stemmer jeg” tager emner som klima, euroen og en fælles europahær op og gør dig klogere på EU frem mod valget den 26. maj.
Europa-Parlamentets Generaldirektorat for Unionens Interne Politikker (DG IPOL) har offentliggjort flere udbud, der giver bevillinger til forskere, der har en ekspertise inden for bl.a. det indre marked, miljøpolitik og folkesundhed.
Den 15/5 varmer vi op til EU-valget med hele to arrangementer. Du kan komme til frokost og blive klogere på mediedækningen af EU-valget eller til aftenarrangement, hvor du kan se spidskandidatdebatten live.
far med barn
Mere end 100 millioner europæere har allerede set Parlamentets valgvideo. Er du ikke en af dem, kan du heldigvis stadig nå at se den og lade dig bevæge af filmens budskab om håb og ansvar for de kommende generationer.
Trainee Anne sammen med Margrete Auken
I påskeugen var jeg, Anne, der til dagligt er trainee på kontoret i København, i Strasbourg for at besøge Europa-Parlamentet. Det blev både til besøg hos den europæiske ombudsmand og til selfies med MEP'erne.
Europa-Parlamentets nye film ”Vælg din fremtid” skal få europæerne til at stemme til EU-valget i maj. Bag filmen står det danske bureau &Co., og dele af den er filmet i Odense.
I den sidste tid har vi været på farten for at varme op til EU-valget den 26. maj sammen med borgere, elever og journalister i hele landet. Det har vi gjort for at lytte til folks holdninger og opfordre alle til at gå til stemmeurnerne og sætte deres præg på europæisk politik.

EP-Nyt #9

25-03-2019

Roadtrip ved Koldinghus
I denne uges udgave af EP-Nyt kan du læse om vores tur til Syddanmark med Denne gang stemmer jeg-kampagnen, om EU-borgeres adgang til det danske dagpengesystem, hvordan Parlamentet vil have retsstaten i Ungarn på dagsordenen og seneste nyt om brexit. God læselyst!
Europa-Parlamentets Generaldirektorat for Oversættelse (GD TRAD) søger tilbud omkring oversættelse til 19 sprog: bulgarsk, dansk, engelsk, estisk, finsk, fransk, græsk, irsk, italiensk, lettisk, litauisk, maltesisk, nederlandsk, portugisisk, slovakisk, slovensk, svensk, tjekkisk og ungarsk. Fristen for at afgive bud er den 16. april 2019.
Læserbreve
Fredag den 15. februar er der præcis 100 dage til, at danskerne skal til stemmeboksene den 26. maj og sende 14 politikere afsted til Europa-Parlamentet.
TAX3-høring med Danske Bank
Parlamentets TAX3-udvalg med Jeppe Kofod og Petr Ježek i spidsen var på mission i Danmark den 8. februar for at undersøge Danske Bank-skandalen. Her mødtes de med blandt andre Danske Bank, Finanstilsynet og Folketinget.
stemmeafgivelse
Kan jeg brevstemme til EU-valget? Kan jeg stemme fra udlandet? Og hvem stiller overhovedet op? På vores nye hjemmeside eu-valg.dk kan du finde svar på det og meget mere. 
tegneseriepersoner holder i hånd
Europa-Parlamentet har udarbejdet nye retningslinjer for kønsneutral sprogbrug. Retningslinjerne er til intern brug i forbindelse med især lovgivningsarbejde. De bygger i høj grad på nationale retningslinjer og er ikke bindende.
Europa-Parlamentets Generaldirektorat for Unionens Eksterne Politikker (DG EXPO) har offentliggjort flere udbud, der giver bevillinger til forskere, der har en ekspertise inden for udenrigspolitiske områder. Desuden søger Europa-Parlamentets Generaldirektorat for Unionens Interne Politikker (DG IPOL) også ekstern ekspertise inden for retlige områder.
Kontorets ansatte samlet til et julebillede
Julen og nytåret nærmer sig, og kontoret går på juleferie. Inden du går på ferie, sender vi en hilsen fra alle os til alle jer: Vi takker for et godt 2018 og glæder os til 2019, men først giver vi dig en tidlig julegave.
Denne gang stemmer jeg bogen
I fredags lancerede Europa-Parlamentets kontor i Danmark og Danske Bladtegnere en spritny bog fyldt med morsomme og skarpe tegninger om det kommende EU-valg. 
Lars Løkke Rasmussen
Danmark sætter stor pris på EU, mener den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der onsdag debatterede Europas fremtid i Europa-Parlamentet i Bruxelles.
Lars Løkke Rasmussen
På onsdag skal Danmarks statsminister give sit bud på Europas fremtid. Og du kan følge med, når vi livestreamer både talen og den efterfølgende debat her på siden.
Øresundsbroen
Hvad har den natursmukke rute Røsnæs Rundt, udsatte unge på Bornholm, to jobcentre i Helsingør og Helsingborg og Odenses grønne omstilling til fælles? Det opdager du hurtigt, hvis du går ind på den nye hjemmeside "Hvad EU gør for mig".
Wordcloud
Hvordan kan gigantiske hvidvaskskandaler som den i Danske Bank finde sted? Og hvad kan EU gøre for at forebygge, at det sker igen? De spørgsmål bliver taget op, når Parlamentets TAX3-udvalg kalder blandt andre Danske Bank og whistlebloweren Howard Wilkinson til høring onsdag den 21. november. Se med live her.
Kontorets to praktikanter Mie Olsen og Sausan Mersoumi
Denne uge fik kontorets to trainees Sausan Mersoumi og Mie Olsen et indblik i, hvordan det går for sig, når Europa-Parlamentet mødes i Strasbourg for at debattere den politiske dagsorden og stemme lovforslag igennem. 
Fire chefredaktører til fake news-konferencen
Medierne skal være mere transparente og kildekritiske. Politikerne må afholde sig fra at bruge skandaler til at vinde stemmer. Og vi bør tænke os om en ekstra gang, inden vi lader os rive følelsesmæssigt med og deler indhold fra en tvivlsom kilde. Sådan lød det fra MEP'er, medier og eksperter til fake news-konference hos Europa-Parlamentet.
MEP’erne har valgt at give årets Sakharovpris til aktivisten Oleg Sentsov. En mand, som i mange år har været en åben kritiker af Ruslands annektering af Krim-halvøen.
Storbritanniens flag og EU's flag
Med under et halvt år til brexit er Europa-Parlamentets holdning klar: Der skal findes en løsning på det nordirske grænseproblem, for at Parlamentet kan godkende brexitaftalen.
Deltagerne til EYMD18 sammen med Parlamentets formand Antonio Tajani.
Hvordan bliver unge europæere engageret i EU-politik? Det havde over 50 unge journalister sat sig for at finde ud af til European Youth Media Days i Bruxelles.
Grafik der viser hvor mange der ønsker at forblive i EU
Knap otte ud af ti danskere ville stemme for at blive i EU, hvis der var afstemning i morgen. Det viser ny undersøgelse fra Eurobarometer.
Møde for frivillige
Flere skal stemme til EU-valget den 26. maj 2019, lyder budskabet fra frivillige i kampagnen 'Denne gang stemmer jeg'.
Denis Mukwege modtager Sakharovprisen
Den Norske Nobelkomité har besluttet at tildele Nobels fredspris 2018 til den congolesiske læge Denis Mukwege og den yazidiske menneskerettighedsaktivist Nadia Murad for deres kamp mod brugen af seksuel vold som konfliktvåben. De to har tidligere modtaget Europa-Parlamentets Sakharovpris for tankefrihed.
dennegangstemmerjeg
Det vigtige er ikke, hvor du ligger på det politiske spektrum. Hvorvidt det er miljøet, grænsekontrollen, de digitale rettigheder eller euroen, der tænder dig. Det vigtige er, at du viser det! Det er meningen med vores nye platform. 
Christina Jensen og Sausan Mersoumi
Den 1. oktober er ny trainee, Sausan Mersoumi, og ny kommunikationskonsulent, Christina Jensen, startet på Europa-Parlamentets kontor i Danmark. De skal begge være med til at bringe EU-valget den 26. maj 2019 helt tæt på danskerne.

EP-Info nr. 25

21-09-2018

Erfaringskonferencen 2018
Parlamentet sætter alle sejl ind på at forhindre plastspild. Ny Eurobarometer viser, at danskerne ønsker mere EU-handling på en række vigtige områder. Det Europæiske Solidaritetskorps står nu klar til at modtage rejselystne unge. Og i tirsdags løb vores EU-erfaringskonference af stablen på Arbejdermuseet. Læs mere om det hele her.
Europa
Er du mellem 18 og 30 år? Kunne du tænke dig at rejse til et andet land i Europa og arbejde med integration af flygtninge, naturbeskyttelse eller uddannelse for unge? 
mand på rulletrappe
Danskerne er de seneste år blevet mere tilfredse med, hvad EU leverer, ifølge en ny undersøgelse fra Eurobarometer. Men samtidig efterlyser et markant flertal mere EU-handling på områder som miljø og klima, kamp mod skattesnyd og terrorbekæmpelse.
Viktor Orbán
Den 12. september vedtog Europa-Parlamentet at igangsætte den såkaldte artikel 7-procedure mod Ungarn. Proceduren anvendes, når der er fare for, at et EU-land overtræder EU's grundlæggende værdier. Læs med her om, hvad der bekymrer MEP'erne, og om næste skridt i proceduren.
Juncker State Of The European Union Tale
Mere politisk suverænitet på den globale politiske scene, styrkede grænser, vetoret og øget investering i Afrika. Samtlige emner var på dagsordenen i gårsdagens tale om EU´s tilstand, og de danske medlemmer af Parlamentet var hurtigt ude med kommentarer.
Europa-Parlamentet er nu klar til forhandlinger med Rådet, efter parlamentarikerne i dag har stemt for de nye regler om ophavsret. 
Sidst der var EU-valg, gik alt for få unge til stemmeboksene. Men på Ungdommens Folkemøde i Valby forsøgte Europa-Parlamentet at få banket de unges stemmeprocent i vejret.
Juncker holder tale
Onsdag den 12. september tager kommissionsformand Jean-Claude Juncker til Strasbourg for at holde sin årlige tale for MEP'erne om, hvordan han ser Unionens nutid og fremtid.
et copyright-logo
Europa-Parlamentet skal igen debattere og stemme om nye regler om ophavsret, som skal tilpasse copyrightreglerne til den nye digitale virkelighed. Læs her, hvad reglerne går ud på, og hvad de næste skridt i processen er.
Den 3. september starter den nyudklækkede journalist Mie Olsen som trainee i Europa-Parlamentet i Danmark. I samarbejde med kontorets presseteam skal Mie hjælpe med at gøre EU mere synligt, lokalt og aktuelt for danskerne op til EU-valget.
Et publikum på 75 mennesker trodsede mandag morgen regnen for at overvære årets State of the European Union-debat (SOTEU-debat), hvor fire danske MEP’ere gav deres syn på EU’s tilstand og fremtid.
EU's motto er sjældent mere relevant end når Priden kommer til København. Europa-Parlamentet er gået sammen med Europa-Kommissionen, Europabevægelsen, Nyt Europa og Europæisk Ungdom om at repræsentere EU og svinge de blåstjernede flag i mangfoldighedens navn.
EP’s Generaldirektorat for Kommunikation har åbnet for ansøgninger om tilskud til kommunikationsaktiviteter for perioden op til Europa-Parlamentsvalget i 2019.
Den 1. august er Sophia Colberg Olsen startet på Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Hun skal hjælpe med kampagnen til det kommende Europa-Parlamentsvalg.
”Styx” af Wolfgang Fischer, ”The other side of everything” af Mila Turajlic og ”Kvinder i krig” af Benedikt Erlingsson kæmper nu om at vinde årets LUX-pris.
Europa-Parlamentet i Strasbourg
(Deadline er overskredet) Brænder du for at dele dine synspunkter om Europas fremtid? Og vil du gerne vinde en tur til Strasbourg, hvor du kan opleve talen om EU’s tilstand (også kendt som SOTEU)? Så hold dig ikke tilbage - vi giver ti af jer en unik mulighed for at blive inviteret med til Strasbourg for at overvære SOTEU!
Statslederne er nødt til at opgive den nationalegoistiske tankegang i asyl- og migrationspolitikken, hvis vi skal sikre EU’s overlevelse, siger Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani før EU-topmødet den 28.-29. juni.
Morten Helveg og Jeppe Kofod debatterer EU på Grønbechs Hotel
Europa-Parlamentet i Danmark deltog i Folkemødet på Bornholm med en lang række MEP-debatter og et budskab om, hvor vigtigt det er at stemme til Europa-Parlamentsvalget.
Balloner med EU's logo
Der er masser af mulighed for at blive endnu klogere på EU-spørgsmål, når det går løs til Folkemødet den 14.-16. juni 2018. Med under ét år til EP-valget 2019 byder dette års program blandet andet på en række saftige debatter med de danske MEP'ere om alt fra brexit og plastikindustrien til fake news. Du kan tjekke programmet ud forneden. Vi ser frem til tre fornøjelig dage i Allinge!
Lars Løkke hilser på Tajani
I slutningen af november skal Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen debattere Europas fremtid med MEP'erne. Debatten er en del af en møderække med EU's regeringsledere, som finder sted i tiden op til Europa-Parlamentsvalget i maj 2019.
Bendt Bendtsen og Annette Carlsen
En samling danske bladtegnere tegnede sig vej igennem Europa-Parlamentets plenarsamling i Strasbourg i maj. Undervejs fik de mødt og tegnet en række danske MEP’ere, Margrethe Vestager og den europæiske ombudsmand.
Europa-Parlamentets talsmand - Jaume Duch
Om et år skal vi stemme til Europa-Parlamentsvalget, men hvilken indflydelse har Brexit haft på udviklingen i EU? Lyt med på ugens udgave af 'Parlamentet', hvor Europa-Parlamentets talsmand, Jaume Duch og podcastvært, Thomas Lauritzen, retter fokus mod EP-valget 2019.
Cirkeldiagram over danskernes tilfredshed med EU-medlemskab
Et stigende antal danskere er glade for at være medlem af EU, viser ny undersøgelse fra Eurobarometer.
Mark Zuckerberg til pressemøde
Mark Zuckerberg har accepteret Europa-Parlamentets invitation og møder op i Bruxelles for at svare på spørgsmål om deling af brugernes data tirsdag den 22. maj.
Lea Hovmand Jørgensen
Den 15. maj starter Lea Hovmand Jørgensen på Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Her skal hun være med til at øge synligheden for det kommende Europa-Parlamentsvalg.

Europadagen 2018

08-05-2018

EU-flaget
Hvert år bliver Europadagen fejret den 9. maj for at markere startskuddet for EU's historie i 1950. Det er dagen, hvor Frankrigs daværende udenrigsminister, Robert Schuman, fremlagde en plan for, hvordan det var muligt at sikre fred i Europa ovenpå to altødelæggende verdenskrige. Planen gik ud på at øge de deltagende landes afhængighed af hinanden og dermed gøre en ny fransk-tysk krig ikke blot utænkelig, men umulig.
Saaluja og Jonas foran Europa-Parlamentet
Vi, Saaluja og Jonas, er trainees på Europa-Parlamentets kontor i Danmark, og vi har haft fornøjelsen af at deltage i Europa-Parlamentets april-samling i Strasbourg. Her kom vi helt tæt på EU-forhandlingerne og europaparlamentarikkerne i Parlamentet.
Macron hilser på Tajani
Tirsdag den 17. april afholder Europa-Parlamentet debat i formatet ”Europas fremtid”, hvor MEP’erne skal diskutere Europas fremtid med Frankrigs præsident. Følg med live her på siden.
to tolke sidder ved en computer
Europa-Parlamentet har kastet sig ind i kampen for at bevare dansk tolkning i EU. Til efteråret åbner en ny tolkeuddannelse på Aarhus Universitet.
Gymansieelever under roadtrip
I uge 12 tager Europa-Parlamentet og Europabevægelsen på Road Trip til gymnasier og handelsskoler rundt omkring i landet for at sætte fokus på EU gennem intensive en-dags seminarer - med et skævt pift. Forårets Road Trip bringer os til uddannelsesinstitutioner I Aars, Holbæk, Himmelev og Albertslund.
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), styrelsen som står for at kontrollere og godkende medicin til det europæiske marked, skal flytte. Torsdag den 15. marts skal MEP'erne tage stilling til den lov, der muliggør flytningen. Læs med her for en gennemgang af, hvad der er op og ned i sagen.
Kvindedagen 2018
Vidste du, at kvinder udgør 70% af de studerende på journalistik- og kommunikationsuddannelserne i EU, men kun 40% af de beskæftigede i branchen og kun 30% har ledelsesstillinger. Kvinderne udgør 37% af nyhedsreporterne og værterne på TV, men kun 18% af eksperterne eller kommentatorerne. I anledning af International Kvindedag 2018 sætter Europa-Parlamentet derfor fokus på vigtigheden af at fremme lige repræsentation af mænd og kvinder i medie- og IT-branchen. 
Unge i Landstingssalen
Over 160 unge fra hele Danmark brugte weekenden den 3. - 4. marts på at opleve, hvordan EU-forhandlinger foregår på topniveau. Ungdommens EU-topmøde er en årlig begivenhed, der skal klæde unge bedre på til at forstå og debattere EU.
Journalister i plenarsalen i Europa-Parlamentet
Europa-Parlamentet har åbnet for ansøgninger om at blive mediepartner. Ansøgningsrunden er åben for tv-, radio- og onlinemedier, der ønsker at gennemføre kommunikationsprojekter med fokus på Europa-Parlamentet og Europa-Parlamentsvalget i 2019.
Prins Henrik i Europa-Parlamentet
Det er med sorg, jeg har modtaget nyheden om Prins Henriks bortgang, udtaler Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani, som ligeledes udtrykker sin medfølelse med H.M. Dronningen, den danske kongefamilie og det danske folk.
Fire kvinder i Europa-Parlamentet
I anledning af kvindedagen inviterer Europa-Parlamentet til presseseminar i Bruxelles den 7.-8. marts under overskriften ”Kvinder i medie- og IT-branchen”. Læs mere om seminaret her og se, hvordan du kan søge om at komme med.
Europa-Parlamentets mødesal i Strasbourg.
Når Storbritannien forlader EU, bør de 73 britiske mandater i Europa-Parlamentet delvis gå til de resterende medlemsstater, delvis bruges til at reducere antallet af pladser i Europa-Parlamentet, foreslår MEP’erne i forfatningsudvalget i en rapport om Europa-Parlamentets sammensætning 2019-2024.
vindmøller og solpaneler.
Onsdag den 17. januar stemte MEP’erne ja til nye målsætninger, der skal øge energieffektiviteten med 35% og andelen af vedvarende energi i det samlede forbrug til 35% frem mod 2030.
To medarbejdere filmer en MEP
Europa-Parlamentets kontor i Danmark søger to nye kontraktansatte medarbejdere til arbejde inden for presse, sociale medier, PR og kommunikation. Stillingerne vil blive besat i løbet af 2018. Opslaget er pr. 18. januar 2018 lukket for de konkrete stillinger og et udvalg af kandidater vil blive kaldt til test via deres EPSO-profil – og til samtale, hvis de består.
Den 13. december stod i menneskerettighedernes tegn. Europa-Parlamentets Sakharovpris for tankefrihed blev i går overrakt til Venezuelas demokratiske opposition og de politiske fanger i landet. Herhjemme markerede vi dagen med besøg af to tegnere, som tegnede menneskerettigheder, kamp og karikatur.
Kebab
Der kører for tiden en historie i visse europæiske medier om, at Europa-Parlamentet ønsker at forbyde kebab. Det er naturligvis usandt. Læs med her for en gennemgang af, hvad der op og ned i sagen.
Afrikanske kvinder
Kronik af Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani som optakt til topmødet mellem Den Afrikanske Union og EU i Abidjan den 29.-30. november.
Yllka og Lea i Parlamentets pressekonferencesal
Vores to trainees Yllka og Lea var taget til Strasbourg for at følge med egne øjne, hvordan en samling ser ud på tætteste hold. Her havde de fornøjelsen af at møde de danske MEP’ere samt følge diverse politiske debatter - og ikke mindst dette års LUX-vindere.

LUX-FILMPRIS 2017

02-11-2017

LUX-statuette.
Det er den tid på året, hvor Europa-Parlamentets årlige LUX-filmdage og LUX-filmpris 2017 løber af stablen. Filmprisen har til formål at støtte den kulturelle mangfoldighed og europæiske værdier i europæisk film og fremme debatten om europæisk integration. Den 9. november kan du se filmen Western i Odense og København.
MEP'ere på cykeltur med ældre
Selvom man er kommet op i årene, så har man stadig holdninger — og ikke mindst erfaringer, der skal gives videre. Derfor inviterede seks danske europaparlamentarikere en flok ældre mennesker med på tur. Det blev til en samtale om erfaringer fra et langt liv og tanker om Europa.
havvindmøller
Forberedelserne til EU-Afrika-topmødet i slutningen af november er i fuld gang. Den 22. november inviterer Europa-Parlamentet til konference, hvor vi diskuterer unge og køn i Afrika.
venezuelanske flag
Den demokratiske opposition i Venezuela med den nationale forsamling og de politiske fanger er blevet tildelt Europa-Parlamentets Sakharovpris for tankefrihed 2017.
Andelen af danskere, der føler, at deres stemme tæller i EU, er steget markant til 80%, viser Europa-Parlamentets nye Eurobarometer-undersøgelse. Samtidig vurderer et stort flertal af både danskerne og EU-borgerne EU-medlemskabet positivt. Blandt danskerne mener hele 81% således, at EU-medlemskabet har været en fordel for Danmark. På EU-plan ligger tallet på 64%.
Tirsdag den 10. oktober offentliggjorde Europa-Parlamentet årets tre finalister til Sakharovprisen for tankefrihed. De udvalgte finalister til den fornemme pris er: den guatemalanske menneskerettighedsforkæmper Aura Lolita Chavez Ixcaquic, den venezuelanske demokratiske opposition både i den nationale forsamling (Julio Borges) og de politiske fanger, samt den svensk-eritreiske journalist og forfatter, Dawit Isaak.
havvindmøller
Arbejdet med den nye EU-lovpakke om ren energi er i fuld gang. Den 7. november inviterer Europa-Parlamentet til konference, hvor du kan blive opdateret på, hvordan arbejdet med lovpakken skrider frem. Blandt talerne er Bendt Bendtsen og Morten Helveg Petersen. Deltagende journalister og medier har mulighed for søge om tilskud til rejse- og opholdsudgifter.
EU-ombudsmanden på besøg på Dokk1 i Aarhus.
Den 25. og 26. september 2017 besøgte Emily O'Reilly, Den Europæiske Ombudsmand, Aarhus og København.
Jean-Claude Juncker under den årlige State of the Union debat i Europa-Parlamentet i 2017
Under den årlige State of the Union debat i Europa-Parlamentet fremlagde Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, en ambitiøs vision for et stærkt og forenet Europa.
Juncker holder SOTEU-tale for MEP'erne
Europa-Parlamentet blænder op for efterårssæsonen med et brag! Onsdag den 13. september debatterer kommissionsformand Jean-Claude Juncker nemlig Unionens tilstand med MEP'erne. Følg med live fra kl. 9.00, når Juncker og MEP'erne udlægger deres holdning til, hvilken vej EU bør gå.
Europa-Kommissionens repræsentation søger en kvalificeret og erfaren tjenesteudbyder, der kan levere objektive informationstjenesteydelser og bistand til besøgende samt kommunikationsaktiviteter i Europa-Huset for Europa-Kommissionens repræsentation og Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Ansøgningsfristen er 4. oktober 2017.
EP’s Generaldirektorat for Kommunikation har åbnet for ansøgninger om tilskud til events for perioden december 2017 - juni 2018.
De tre nominerede til LUX-filmprisen 2017
Den svensk-dansk-norske koproduktion 'Sameblod' er blandt finalisterne ved LUX-Prisen 2017. Det står klart, efter at juryen i dag skar de 10 nominerede ned til tre finalister, som skal konkurrere om dette års filmpris til efteråret. De to andre finalister er franske 'BPM' ('Beats Per Minute') og tysk-bulgarsk-østrigske 'Western'.
LUX-prisen statuette
De 10 nominerede til LUX-Prisen anno 2017 er netop blevet offentliggjort. Danmark har gode muligheder for at løbe af sted med hæder, når Europa-Parlamentets filmpris bliver uddelt den 15. november i Strasbourg. To af de nominerede film, Heartstone og Sámi Blood, har nemlig begge endda flere danske islæt.
Gæster på Folkemødet
Hvert år i juni mere end tredobles Bornholms indbyggertal over en forlænget weekend. Det sker, når politikere, lobbyister, journalister og ganske almindelige borgere mødes til Folkemødet i Allinge på solskinsøens nordvestligste hjørne. Godt 100.000 var med i år - og det var vi selvfølgelig også.
Tegning af Erik Petri til illustration af brexitdebatten
Bornholm var i fokus fredag på Folkemødet, hvor Europa-Parlamentet havde inviteret til debat på Grønbechs Hotel om konsekvenserne af brexit. I panelet var blandt andre Bornholms A/S' direktør Christian Sieverts og den bornholmske MEP Jeppe Kofod (S).
Jeppe Kofod på Folkemødet
Bliver britisk jord giftig efter brexit? Og hvad betydning får brexit for det bornholmske erhvervsliv? De spørgsmål skal Jeppe Kofod (S) og Christian Sieverts, direktør for Bornholms A/S, svare på, når de på fredag deltager i en debat hos Europa-Parlamentet på Folkemødet. I debatten medvirker også Morten Messerschmidt (DF), Morten Helveg Petersen (R) og Christiane Miβlbeck-Winberg (europapolitisk chef i Dansk Arbejdsgiverforening).
Flygtninge der kommer ind på strand til andre flygtninge
Den 21. juni er Europa-Parlamentet vært for en højniveaukonference om et af tidens helt store emner på den europæiske dagsorden - håndteringen af flygtninge- og migrantkrisen. Blandt talerne er parlamentsformand Antonio Tajani, kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EU's udenrigschef Federica Mogherini. Journalister kan søge om et stipendium til dækning af rejseudgifter.
EP har pr. 16. juli ansat Jacob Lolck som ny presseattaché ved Informationskontoret i Danmark.