skip to content

 
 
 

Nyhedsbrev

I vores ugentlige nyhedsbrev, EP-Nyt, kan du få et overblik over de vigtigste emner fra ugen der gik i Europa-Parlamentet. Vi ser også frem mod den kommende uge, og så giver vi dig en liste over kommende EU-arrangementer i Danmark. Du kan tilmelde dig EP-Nyt, så du modtager en mail, når den seneste udgave er offentliggjort.

EP-Nyt#32
MEP’erne kom med deres første kommentar til nyt lovforslag om en fælles oplader, en dansk MEP fik vedtaget sin rapport om havvind, og så skal EU have regler for bekæmpelse af vold mod kvinder. Læs med i ugens udgave af EP-Nyt.
EP-Nyt#30
Plenarsamlingen bød på endnu en afstemning om mindsteløn, en efterlysning af regler for lovlig arbejdskraftsindvandring og den endelige afstemning om EU’s nye landbrugsstrategi.
EP-Nyt#30
Ugen i Europa-Parlamentet bød på fint besøg fra en whistleblower. Og så var der fuldt gang i debatter og afstemninger om alt fra selskabsskat og mindsteløn til strategiske retssager mod journalister.
EP-Nyt#28
Der blev løftet pegefingre, drømt om klimamål, og Parlamentets formand breakede en stor nyhed. Få et overblik over Europa-Parlamentets plenarsamling i ugens nyhedsbrev.
EP-Nyt#27
I denne uge har miljøudvalget stemt om EU’s (klima)ansvar som forberedelse til COP26, et journalistnetværk blev hyldet, og så har du fået en ny podcast-episode i dit feed.
EP-Nyt#26
Det er blevet dyrere at have lyset tændt, og det vækker bekymring i Europa-Parlamentet, der især hæfter sig ved de samfundsmæssige konsekvenser. Læs mere om sagen samt en række andre debatter fra ugens plenarsamling.
EP-Nyt #25 collage
I denne uges EP-Nyt kan du læse om årets nominerede til Sakharovprisen. Få også seneste nyt fra udvalgene, hvor danske MEP'er har brugt ugen på at kæmpe mod asbest, for klimahandling og et fair internet. Og endelig kan du møde vores nye trainees Emilie og Sophie.
EP-Nyt #24 collage
I denne uges EP-Nyt kan du blive klogere på, hvorfor ledningskaosset i din skuffe snart kan være fortid. Du får også gode tips til weekendlæsning og -lytning. Og så er der nyt om de europæiske borgerpaneler, som i disse uger mødes for at bruge en weekend på at skabe vores alle sammens europæiske fremtid.
EP-Nyt #23 collage
I efterårets første omgang EP-Nyt kan du læse om årets SOTEU-debat, Parlamentets ønske om særlig hjælp til afghanske kvinder, og så har vi nyt til de podcastglade. Læs mere i denne uges EP-Nyt.
EP-Nyt #21 collage
I denne uge trådte det digitale coronacertifikat i kraft, så du nemmere kan rejse i Europa. Du kan også læse om lørdagens endelige farvel til engangsplast på det europæiske marked, og du kan blive klogere på Parlamentets nyeste rapport om kunstig intelligens.
EP-Nyt #20 collage
I denne uge vedtog Europa-Parlamentet stor lovgivning. Parlamentet stemte nemlig EU’s klimalov igennem. I denne uges nyhedsbrev kan du også læse, hvorfor regnbueflaget blev hejst rundt om i EU, hvad vi foretog os på Folkemødet, og hvorfor du skal til at se mere dk4.
EP-Nyt#19 collage.
Til den første plenarsamling i Strasbourg i over et år har MEP’erne behandlet alt fra yderligere sanktioner mod Belarus, et potentielt sagsanlæg mod Kommissionen, det nye coronacertifikat og vaccinepatenter til vinderen af årets LUX-filmpris.
Anne Mette Vestergaard
Bragt i Nordjyske: I anledning af grundlovsdag, det danske demokratis festdag, er det værd også at kaste blikket mod det europæiske demokrati. For hvilken vej bør EU gå, når coronakrisen er overstået?
EP-Nyt#18 collage.
En ny Eurobarometer-undersøgelse viser fortsat et positivt syn på EU blandt borgerne, og at danskerne vil have klimaet øverst på dagsordenen i Parlamentet. Derudover er der opnået enighed om regler for skattegennemsigtighed for multinationale selskaber.
EP-Nyt#16 collage.
Den tvungne landing af et Ryanair-fly i Belarus og den efterfølgende anholdelse af en regimekritisk journalist ombord stjal opmærksomheden i denne uge. Derudover har Parlamentet også taget stilling til en brexit-hjælpepakke på godt 40 milliarder kroner. 
EP-Nyt#16 collage.
Parlamentet og Rådet blev i denne uge enige om det corona-certifikat, der igen gør det muligt at rejse frit i EU. MEP’erne debatterede også, om det er en god idé at ophæve patenterne på coronavaccinerne. Læs mere i denne uges nyhedsbrev.
EP-Nyt#15 collage.
Europadagen blev fejret grundigt søndag den 9. maj med alt fra byvandring og bladtegnerbog til paneuropæiske koncerter. Også Konferencen om Europas Fremtid blev skudt officielt i gang med taler fra bl.a. Macron og Sassoli. Derudover vil Parlamentet beskytte NGO’er og journalister fra uretmæssige retssager. Læs mere i denne uges nyhedsbrev.
EP-Nyt#14 collage.
Forholdet til Storbritannien post-brexit har taget et stort skridt i denne uge. Det samme har dine rejsemuligheder til sommer og togpassagerers rettigheder. Og så slog kommissionsformand Ursula von der Leyen et slag for kvinders rettigheder med en brandtale i plenarsalen. Læs mere i denne uges plenarnyhedsbrev.
EP-Nyt#13 collage.
Efter pres fra særligt Parlamentet har EU hævet sine klimaambitioner. Også kunstig intelligens og en ny onlineplatform til Konferencen om Europas Fremtid har været på MEP’ernes dagsorden i denne uge. 
EP-Nyt#11 collage.
Med en hasteproces omkring det digitale coronacertifikat har MEP’erne igen i denne uge arbejdet for en coronafri sommer i Europa. Og så stillede MEP'er og eksperter skarpt på, hvem der skal stå for forårsrengøringen af demokratiet i USA og Europa.
EP-Nyt#11 collage.
Før du render endeligt på påskeferie, kan du læse om den nye digitale EU-lovgivning, der er på vej - og endda med et markant nordisk aftryk. Derudover leder vi efter flere danske tolke til EU, og så har vi et par podcastanbefalinger til din påskeferie. 
EP-Nyt#10 collage.
Der er håb om, at det tidligere end frygtet bliver muligt at rejse sikkert rundt i EU igen. Og så vil MEP’erne have færre stykker plastik i havene og en Kommission, der er klar på at kæmpe for retsstaten i medlemslandene. Læs mere i denne uges nyhedsbrev fra mini-plenaren.
EP-Nyt#9 collage.
I denne uge har MEP’erne grillet EU’s sundhedsmyndigheder. Også kampen mod disinformation på nettet og fremtiden for kunstig intelligens i Europa blev vendt. Læs mere i denne uges nyhedsbrev. 
EP-Nyt#8 collage.
Det har været en travl uge i Europa-Parlamentet. Plenarsamlingen betød nemlig afstemninger om alt fra LGBTIQ-frihedszoner til fælles sundhedstiltag. Og så blev kvindernes kampdag selvfølgelig også markeret i Parlamentet med prominente gæstetalere. 
EP-Nyt#7 collage.
I denne uge har MEP’erne, forud for Kvindernes Internationale Kampdag i næste uge, sat fokus på kvinders rolle i coronakrisen. Samme virus har også ramt børnene hårdt, og det vil MEP’erne gøre noget ved. Desuden har Europa-Parlamentets kontor sagt goddag til to nye trainees. Læs mere i denne uges EP-Nyt.
EP-Nyt#6 collage.
MEP’erne har i denne uge haft debat med repræsentanter fra vaccinevirksomheder i håbet om at sætte produktionen op. Derudover har Polens abortstramninger og EU’s ydre grænser været til debat. Læs mere i denne uges EP-Nyt.
EP-Nyt#5 collage.
MEP’erne har i denne uge godkendt det vigtigste element i EU’s genopretningspakke. Derudover har vaccinestrategien og Polens stramme abortregler været oppe til debat. Og så viser en ny meningsmåling, at danskerne generelt har tiltro til EU’s genopretningsplan. Læs mere i denne uges EP-Nyt.
EP-Nyt#4 collage.
Tre danske MEP’er holdt hovedet ekstra koldt, da skoleelever fra hele Danmark udspurgte dem om EU. I Parlamentet har MEP’erne samtidig diskuteret EU’s vaccinestrategi og bekæmpelse af kræft. Og så er der en vigtig deadline for dig, der elsker sprog og drømmer om en EU-karriere. Læs mere her.
EP-Nyt#3 collage.
Årets første måned er ved at nå sin afslutning, og de danske MEP’er har brugt starten af året til at indtage vigtige poster i Parlamentet. Derudover har europaparlamentarikerne set nærmere på AstraZeneca-vaccinen, diskuteret cirkulær økonomi og markeret den internationale mindedag for holocaust. Læs mere i denne uges EP-Nyt.
EP-Nyt#2 collage.
Årets første plenarsamling i Europa-Parlamentet er netop slut. Her tog MEP'erne fat på et opgør med skattely i og uden for EU, tog forholdet mellem EU og USA op til debat og slog et slag for "retten til at være offline" uden for arbejdstiden. Og så stemte de for et katalog med forslag til, hvordan EU kan komme igennem krisen ved at gøre det nemmere at handle med tjenesteydelser på tværs af grænserne.
EP-Nyt#1 collage.
MEP'erne er tilbage i arbejdstøjet og har taget hul på et nyt år. To store opgaver er allerede påbegyndt: at se brexitaftalen og COVID-19-vaccinekontrakterne nøje efter i sømmene. Mere om det i årets første EP-Nyt, hvor du også kan læse eller genlæse vores nytårshilsen.
EP-Nyt#35 collage. Billede venstre nederst: Nordisk film
Årets sidste udgave af EP-Nyt samler op på EU’s langsigtede budget, genopretningsfonden og retsstatsmekanismen, som Parlamentet kræver bliver håndhævet fra 1. januar 2021. Derudover kan du læse om Brexit, Sakharovprisen for tankefrihed, digital lovgivning og den danske film ‘Druk’.
EP-Nyt#34 collage
EU's lægemiddelagentur regner med, at mindst én vaccine vil få grønt lys inden nytår. MEP’erne foreslår retningslinjer for kunstig intelligens og godkender regler til bekæmpelse af onlinemisbrug af børn. Og så går de vigtige forhandlinger om EU’s langsigtede budget og brexit ind i den afgørende fase. Læs mere i denne uges EP-Nyt.
EP-Nyt#33 collage
Når arbejdsdagen går på hæld, skal du kunne lægge telefonen fra dig uden at bekymre dig om, at dine kollegaer forventer, at du er tilgængelig. Det foreslår MEP’erne med den såkaldte “ret til at koble fra.” Der har også været fokus på at sikre vandkvaliteten, og så har Parlamentet haft digitalt besøg af Frontex' direktør og Portugals premierminister. Læs mere i denne uges EP-Nyt.
EP-Nyt#32 collage
Denne uge i Parlamentet har været præget af forbrugerrettigheder, og hvordan EU skal sikre et grønt indre marked. Parlamentet har samtidig udtrykt sin bekymring over Polens abortlov samt den generelle tilbagegang for pressefriheden i Europa. Og så er Europa-Parlamentet i Danmark klar med en ny podcast om Europas fremtid. Læs mere i denne uges EP-Nyt.
EP-Nyt#31 collage
I denne uge har det amerikanske valg fyldt stort i medierne. Den helt store EU-nyhed har været, at det langsigtede budget endelig er faldet på plads mellem Europa-Parlamentet og Rådet. Samtidig har Kommissionen fremlagt deres LGBTI+-strategi, og Europa-Parlamentet i Danmark har i samarbejde med Magasinet Atlas udgivet en helt særlig podcast om EU’s værdier. Læs mere her.
EP-Nyt#30 collage
En EU-mindsteløn har flere gange været på tale og er altid blevet stærkt kritiseret i særligt Danmark og Sverige. I denne uge har Kommissionen fremlagt et udspil, der har fået diskussionen tilbage på dagsordenen. Parlamentets første ligestillingsuge er også løbet af stablen, og så er en dansk ost tættere på at blive beskyttet i Kina. Læs mere i denne uges EP-Nyt. 
Morten Helveg talte fra Europa-Huset i København
Den længe ventede Digital Services Act blev i denne uge vedtaget af et bredt flertal i Europa-Parlamentet. Derudover har Parlamentet stemt om den fælles landbrugspolitik, valgt modtageren af Sakharovprisen, og så er den seneste EU-befolkningsundersøgelse klar. Læs mere i denne uges udgave af EP-Nyt.
Skilt der viser miljøzone
I denne uge har klimaloven været til debat og afstemning. Diskussionen har i høj grad handlet om, hvor stor en reduktion af drivhusgasser EU skal nå. Parlamentet har også fremsat krav om en mekanisme til beskyttelse af EU's værdier, og så er den seneste kommissærrokade blevet godkendt. Læs mere i denne udgave af EP-Nyt.
Flygtningelejr i Grækenland (foto: Julie Ricard)
Den længe ventede asyl- og migrationspagt blev præsenteret af Kommissionen i denne uge, men ikke alle MEP'er er tilfredse med den. Samtidig er der godt nyt til de fiskere, der er blevet ramt af torskeforbuddet. Sidst men ikke mindst har Hvideruslands oppositionsleder været forbi Europa-Parlamentet i Bruxelles med en bøn om hjælp. Læs med i denne uges udgave af EP-Nyt.
Ursula von der Leyen
EP-Nyt er tilbage efter sommerpausen. I denne uge kan du læse om Ursula von der Leyens tale om EU’s tilstand. Du kan blive klogere på EP’s holdning til, at skibsfarten skal bidrage til klimaneutralitet. Og du kan høre, at Parlamentet bakker op om en advarsel over for Polen i form af artikel 7 for at sikre retsstatens og LGBTI-personers rettigheder. Læs med her.
Collage med EP-Nyt 22
Angela Merkels mangeårige erfaring og ekspertise skal komme EU til gode med Tysklands overtagelse af EU-formandskabet midt i en global krise. Europa-Parlamentet har høje forventninger til den kommende periode, hvor også brexit, digitalisering og grøn omstilling kræver hurtig fælles handling.
Collage med EP-Nyt 22
Det kan kun gå for langsomt med udviklingen af en effektiv vaccine mod covid-19 indenfor EU’s grænser, så borgerne kan vende tilbage til en tilværelse uden frygt for coronasmitte. Den holdning deler EU’s institutioner, der samtidig understreger, at den hurtige proces ikke må ske på bekostning af vaccinens sikkerhed.
Collage med EP-Nyt 22
EU skal beskytte virksomheder og det indre marked mod ulige konkurrencevilkår og kinesisk overtagelse af strategisk infrastruktur. Det mener Europa-Parlamentet, der også advarer mod en britisk à la carte-tilgang til forhandlingerne om fremtidens samarbejde mellem UK og EU.
Collage med EP-Nyt 21
Det spørgsmål diskuterede MEP’erne til Altingets Sommermøde i København i denne uge, hvor også sundhedspolitik, brexit og læren af covid-19 blev vendt. I Bruxelles præsenterede Kommissionen sin strategi for at stoppe disinformation i forbindelse med kriser, og endelig blev den længe ventede vejpakke for chauffører vedtaget.
Collage med EP-Nyt 21
Friheden til at krydse landegrænser inden for Schengenområdet skal genoprettes hurtigst muligt for både borgernes og økonomiens skyld. Det mener Europa-Parlamentets borgerretsudvalg i en netop vedtaget tekst.
Collage med EP-Nyt 18
En genopretningspakke på 5.600 milliarder kroner til at komme gennem coronakrisen skal lægges oven i det almindelige budget, der desuden skal opjusteres. Det er de centrale punkter i Europa-Kommissionens udspil, som ifølge Europa-Parlamentet er et eksempel på, at der bliver lyttet.
Collage med EP-Nyt 18
På den tredje plenarsamling under coronakrisen stemte MEP'erne for et krav om en markant genopretningspakke til at hjælpe økonomien på fode. Og så gør nye regler for mærkning af dæk, at det bliver både billigere og mere miljøvenligt at være bilejer.
Collage med EP-Nyt 17
Den 9. maj er det 70 år siden, at Frankrigs daværende udenrigsminister Robert Schuman præsenterede erklæringen, der blev det første skridt mod en europæisk union. Og selvom tiden stadig ikke er til at mødes fysisk, er der mange muligheder for at markere dagen hjemmefra. Læs med her.
Collage med EP-Nyt 16
Europæernes liv og levebrød er alvorligt ramt af coronakrisen, hvis konsekvenser strækker sig så langt, øjet rækker. Derfor er det vitalt, at borgere får oplysninger om situationen fra pålidelige kilder. Det mener Europa-Parlamentet, der fra distancen gør sit yderste for at støtte en fri presse under pres.
Collage med EP-Nyt 15
Det var et klart budskab, Europa-Parlamentets formand David Sassoli fremlagde på det fjerde topmøde om coronakrisen mellem EU’s stats- og regeringschefer: EU har brug for en ny Marshallplan, og denne gang skal vi selv finansiere den.
Collage med EP-Nyt 14
Mens langt de fleste medlemmer af Europa-Parlamentet for anden gang deltog fra distancen, kunne Linea Søgaard-Lidell (RE) for første gang afgive sin stemme under denne uges plenarsamling. Her opfordrede MEP’erne til at sætte alle sejl til i den fælles indsats mod covid-19.
Collage med EP-Nyt 13
Det blev et digitalt maratonmøde, EU’s finansministre gik ind til, da de satte sig foran skærmen 7. april. 16 timer senere var der stadig ikke enighed om et økonomisk svar på coronakrisen. Til gengæld kan danske virksomheder og lønmodtagere allerede nu se frem til en hjælpende hånd fra EU’s strukturfonde.
Collage med EP-Nyt 12
EU sætter ind over for falske nyheder og reagerer på kontroversiel lovgivning i Ungarn, mens arbejdet fortsætter fra distancen. Medlemmerne af Europa-Parlamentet skal igen til samling i midten af april, hvor de fleste vil deltage fra deres respektive hjem fra alle hjørner af Europa.
EP-Nyt #11
For første gang nogensinde var det fra stuer og sommerhuse, europaparlamentarikere kunne sætte deres kryds, da de torsdag stemte under en ekstraordinær plenarsamling. Her var der overvældende opbakning til Kommissionens forslag om økonomisk hjælpepakke og en stopper for spøgelsesflyvninger.
EP-Nyt #10
Det kræver resolut handling at bekæmpe en epidemi. Derfor har EU’s institutioner fuldt fokus på at afbøde de menneskelige og økonomiske konsekvenser, der følger af covid-19.
EP-Nyt#9
Intet er, som det plejer, men selvom COVID-19 har fået titel af pandemi, havde Europa-Parlamentet også andre ting på programmet i denne uge som ligestilling og ny Afrikastrategi. 

EP-Nyt #8

06-03-2020

EP-Nyt 8
Udbruddet af coronavirus i flere EU-lande har fået Europa-Parlamentet til at begrænse sine aktiviteter til et minimum i foreløbigt tre uger. Samtidig holder alle EU’s institutioner skarpt øje med situationen i Tyrkiet og Grækenland, hvor tusindvis af mennesker søger mod grænsen for at komme til Europa.

EP-Nyt #7

28-02-2020

EP-Nyt 7
I denne uge vender vi blikket mod USA, hvor repræsentanter fra to af Europa-Parlamentets udvalg har været på besøg for at diskutere handel, sikkerhed og kunstig intelligens. Desuden deltager vi på festivalen Historiske Dage, hvor du kan opleve Europas historie gennem 1000 år både tegnet og fortalt.

EP-Nyt #5

14-02-2020

EP-Nyt 5
Mens store dele af Danmark har holdt vinterferie, har Europa-Parlamentet været samlet i Strasbourg i denne uge for at diskutere EU’s langtidsbudget, investeringer i fremtiden og forholdet til Storbritannien.

EP-Nyt #4

07-02-2020

EP-Nyt 4
Denne gang sætter vi fokus på forhandlingerne om de næste syv års budget, EU’s kamp mod kræft og alt det spændende, der sker på denne måneds plenarsamling.

EP-Nyt #3

31-01-2020

EP-Nyt 3
Brexit er nu en realitet, MEP’erne vil have ens opladere for alle mobiler, og Balkanlandene taler om EU-udvidelse. Det er blot nogle af de ting, du kan blive klogere på i EP-Nyt i denne uge. 

EP-Nyt #2

24-01-2020

EP-Nyt 2
Der er fuld fart fremad i denne omgang EP-Nyt, hvor du blandt andet kan blive klogere på MEP’ernes holdning til teledataskandalen, kunstig intelligens og fremtidige handelsaftaler.

EP-Nyt #1

17-01-2020

EP-Nyt 1
Så er det blevet tid til årets første EP-Nyt med en brexit-opdatering og nyt fra plenarsamlingen i Strasbourg om blandt andet biodiversitet, den grønne aftale og retsstatens tilstand i Polen og Ungarn.
Her kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev...
Her kan du afmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev...
 
 

EP-Nyt 2020

Her finder du oversigten over vores nyhedsbreve fra 2020.

Læs mere
 

EP-Nyt 2019

Her finder du oversigten over vores nyhedsbreve fra 2019.

Læs mere
 

EP-Info 2018

Her finder du oversigten over vores nyhedsbreve fra 2018.

Læs mere
 

EP-Info 2017

Her finder du oversigten over vores nyhedsbreve fra 2017.

Læs mere
 

EP-Info 2016

Her finder du oversigten over vores nyhedsbreve fra 2016.

Læs mere
 .

EP-Info 2014

Her finder du oversigten over vores nyhedsbreve fra 2014.

Læs mere
 

EP-Info 2015

Her finder du oversigten over vores nyhedsbreve fra 2015.

Læs mere