skip to content
 
 
 

Publikums europæiske filmpris: Danske ‘Druk’ er nomineret

07-01-2021

Den spritnye LUX publikumspris vil ikke kun støtte og udbrede de nominerede film til et større publikum, men også involvere europæerne direkte i udvælgelsen af vinderen. Læs mere om prisen her.

Det er ikke nyt, at Europa-Parlamentet engagerer sig i film, der på den ene eller anden måde behandler en nutidig politisk og social problemstilling - både gennem støtte og prisuddelinger. Det nye er, at samarbejdet er blevet bredt ud og at publikum nu selv er med til at udvælge, hvilket europæisk film, der skal hædres som årets bedste.

 
 .

LUX-prisen skifter navn efter 13 år

Den nye LUX publikumspris er en sammensmeltning af det Europæiske Filmakademis People’s Choice Award og Europa-Parlamentets LUX-pris. Prisen skal bygge bro i Europa ved at fremhæve europæiske film, der sætter en nutidig politisk og social problemstilling i rampelyset og skaber debat om vores værdier.

LUX-prisen blev oprettet for at støtte distributionen af europæiske film. Den arv skal LUX publikumsprisen bygge videre på ved at nå bredere ud. Det sker gennem det nye samarbejde med det Europæiske Filmakademi og ved at involvere publikum i udvælgelse af vinderen.

I prisens første 13 år var det MEP’erne, der valgte prismodtageren, men nu bliver den europæiske offentlig taget ind som en del af juryen. Det betyder, at MEP’erne og publikummet hver sidder med 50 procent af stemmerne.

Den nu hedengangne LUX-pris blev uddelt en gang årligt til en film, der satte fokus på et vigtigt emne i den fælles europæiske debat. Blandt de tidligere vindere har været den svensk-danske film ‘Sameblod’ (2017) og polsk-danske ‘Ida’ (2014). Den første udgave af LUX publikumspris kan ligeledes få en dansk vinder, hvis ‘Druk’ falder i europæerne og MEP’ernes smag.

 
 .

Du er med til at vælge vinderen

Du kan gøre din stemme hørt i kapløbet om at blive den første modtager af LUX publikumspris. De tre nominerede er: 

Druk’ (Danmark/Holland/Sverige) af Thomas Vinterberg
Har du hørt om en norsk psykologs teori om, at en lille mængde alkohol i blodet åbner vores sind, øger vores kreativitet og gør os gladere? Fire gymnasielærere eksperimenterer med det, der først lader til at være en kur mod en midtvejskrise, men sidenhen kører af sporet. Thomas Vinterbergs film handler ikke kun om druk, men har et dybere budskab om, hvordan man tackler livets op- og nedture og er ærlig omkring dem.

Collective’ (Rumænien/Luxembourg) af den rumænske instruktør Alexander Nanau
Denne dokumentar er opkaldt efter en natklub i Bukarest, hvor 27 unge i 2015 blev dræbt og 180 såret i en brand. Dokumentaren følger et hold af journalister, der undersøger, hvorfor så mange døde selvom deres skader ikke var livstruende. De afslører, at nepotisme og korruption kostede liv, men også at modige mennesker kan ændre et korrupt system.

Corpus Christi’ (Polen/Frankrig) af den polske instruktør Jan Komasa
Filmen er delvist baseret på en sand historie om en ung straffefange, der oplever en spirituel transformation og ønsker at blive præst.  Med skæbnens vilje ender han med at få ansvaret for et sogn i en fjerntliggende polsk landsby. Selvom filmen handler om karismatisk præst, reflekterer Jan Komasa også over, hvad der skaber et samfund, og hvad der gør os modtagelige over for både falske og reelle ledere.

Du kan læse mere om filmene og stemme her.

Prismodtageren bliver offentliggjort d. 28. april og du kan stemme helt indtil d. 11. april. Du kan danne dig et overblik over rejsen fra nomineret til prisvinder i grafikken herunder.