skip to content
 
 
 

Se finalisterne til Sakharovprisen

11-10-2017

Tirsdag den 10. oktober offentliggjorde Europa-Parlamentet årets tre finalister til Sakharovprisen for tankefrihed. De udvalgte finalister til den fornemme pris er: den guatemalanske menneskerettighedsforkæmper Aura Lolita Chavez Ixcaquic, den venezuelanske demokratiske opposition både i den nationale forsamling (Julio Borges) og de politiske fanger, samt den svensk-eritreiske journalist og forfatter, Dawit Isaak.

 .

Det besluttede Udenrigs- og Udviklingsudvalgene samt underudvalget for Menneskerettigheder efter en afstemning blandt MEP’erne tirsdag aften. Prisen uddeles hvert år til de ildsjæle, der yder et afgørende bidrag i kampen for menneskerettigheder og andre fundamentale rettigheder i deres hjemland. Prisoverrækkelsesceremonien finder sted i Strasbourg den 13. december 2017.

 

Finalisterne i 2017: 

  1. Aura Lolita Chavez Ixcaquic er en menneskerettighedsforkæmper i Guatemala. Hun er medlem af rådet for Ki’che’ folket (CPK), der er en organisation, der kæmper for beskyttelse af naturlige ressourcer og menneskerettigheder fra minedrift, skovrydning og landbrugs- og den hydroelektriske sektor. På den baggrund har hun været udsat for trusler. Hun er nomineret af De Grønne/EFA. 
  2. Den demokratiske opposition i Venezuela med den nationale forsamling og alle de politiske fanger repræsenteret af Julio Borges, Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos og Andrea González. Situationen i Venezuela, på områder som demokrati, menneskerettigheder og samfundsøkonomien, er blevet markant forværret og forvandlet sig til et stærkt ustabilt politisk og socialt klima. De er nomineret af EPP og ALDE. ”De politiske fanger i Venezuela, såvel som den demokratiske opposition” var også nomineret til Sakharov-prisen i 2015. 
  3. Dawit Isaak: er en svensk-eritreisk journalist, forfatter og menneskerettighedsforkæmper, der blev arresteret tilbage i 2001 af de eritreiske myndigheder. Arrestationen anses som en del af et politisk overgreb. Lige siden har han siddet i fængsel uden rettergang og kontakt med sin familie. Han er sidst set i 2005. Dawit Isaak er blevet et internationalt symbol på kampen for pressefrihed i Eritrea, og var Sakharov-finalist i 2009. Han er nomineret af S&D, Cecilia Wikström (ALDE, Sverige) og 46 andre medlemmer.

Den årlige uddeling af Sakharovprisen for tankefrihed blev oprettet i 1988. Og sidenhen er prisen blevet uddelt en gang om året af Europa-Parlamentet. Tanken bag prisen er at ære individer og organisationer, der forsvarer menneskerettigheder og andre fundamentale rettigheder.

Sidste år modtog menneskerettighedsforkæmperne Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar Sakharov-prisen for tankefrihed. Murad og Bashar blev begge taget til fange og brugt som sex-slaver af Islamisk Stat (IS). De to irakiske kvinder formåede at flygte og blev sidenhen talskvinder for andre tidligere IS-sexslaver og for yazidierne i Irak, en minoritet i det irakiske samfund, der er blevet forfulgt, fordrevet og dræbt af Islamisk Stat (IS).

Læs mere om finalisterne her