skip to content
 
10-04-2017

Slut med roaming-afgifter: Aftale om prislofter i hus (opd. 10/04)

15. juni 2017 bliver skelsættende for det europæiske telemarked. Her bliver det nemlig forbudt at opkræve roaming-afgifter for forbrugere, der bruger deres telefoner i andre EU-lande. Det betyder, at prisen for at bruge din telefon, vil være den samme i resten af EU, som den er i Danmark.

Europa-Parlamentet har længe kæmpet for at få afskaffet roaming-afgifterne i EU, og natten til den 1. februar blev det sidste skridt taget i forhandlingerne, da Europa-Parlamentet og Ministerrådet nåede til enighed om lofter for engrospriserne.  

Lofterne over engrospriserne har været grundlag for stor debat, da prislofterne definerer, hvor meget operatørerne kan opkræve hinanden for brug af deres netværk til grænseoverskridende roaming.  Da engrospriserne indirekte påvirker forbrugernes regninger, har det været vigtigt for Europa-Parlamentet at nå til enighed om lavere prislofter, end Europa-Kommissionen oprindeligt havde foreslået.

Europa-Parlamentet og Ministerrådet blev enige om følgende prislofter:

  • 0,032 € for opkald i stedet for de foreslåede 0,04 €
  • Et gradvist faldende prisloft fra 7,7 € per gigabyte i 2017 til 2,5 € per gigabyte fra den 1. januar 2022                     (i stedet for 8,5 € per gigabyte som foreslået)
  • 0,01 € for sms-beskeder som foreslået af Europa-Kommission

Aftalen har afgørende betydning for den endelige afskaffelse af roaming-afgifterne den 15. juni 2017. Når de nye regler træder i kraft, vil forbrugerne ikke længere skulle betale ekstra for at bruge deres mobiltelefoner i andre EU-lande. Det betyder, at hvis ens abonnement f.eks. inkluderer 5 gigabyte data, så kan det bruges i alle EU-lande.   

MEP Jens Rohde (RV) har været en særdeles aktiv ordfører for ALDE-gruppen igennem hele forhandlingsforløbet, og han var tilfreds, da han kunne gøre status over resultatet.  

Den 6. april 2017 godkendte Europa-Parlamentet formelt aftalen med 549 stemmer for, 27 imod og 50 undladelser, så nu mangler kun den formelle godkendelse i Ministerrådet, før aftalen kan træde i kraft.

Baggrund

Den 29. juni 2015 indgik Europa-Parlamentet, Ministerrådet og Europa-Kommissionen en aftale om gradvis afskaffelse af roaming-afgifterne, og i oktober 2015 blev den nye telekom-pakke vedtaget i Europa-Parlamentet. Aftalen betød bl.a., at forbrugerne kunne glæde sig over, at det den 30. april 2016 blev 60 % billigere at ringe, sende sms eller bruge data i lande inden for EU, ligesom de kunne se frem til en fuldstændig afskaffelse af afgifterne fra den 15. juni 2017.

Du kan læse mere om den nye aftale her...