skip to content
 
 
 
04-07-2017
 .

To danskproducerede film blandt de nominerede til LUX-prisen

De 10 nominerede til LUX-Prisen anno 2017 er netop blevet offentliggjort. Danmark har gode muligheder for at løbe af sted med hæder, når Europa-Parlamentets filmpris bliver uddelt den 15. november i Strasbourg. To af de nominerede film, Heartstone og Sámi Blood, har nemlig begge endda flere danske islæt.

Islandsk/danske Heartstone - eller Hjartasteinn på islandsk - fortæller historien om de to teenagedrenge Thor og Christian fra de afsides egne af Island og deres søgen efter deres egen identitet og seksualitet i overgangen fra barn til voksen.

På rollelisten finder man blandt andre den danske skuespiller Søren Malling, mens filmen er co-produceret af det danske produktionsselskab SF Film Production og islandske Join Motion Pictures.

Sámi Blood - eller Sameblod på svensk - er et endnu bredere nordisk samarbejde, som er både svensk, dansk og norsk produceret.

Sámi Blood er ligesom Heartstone en ’coming-of-age’-fortælling, som handler om den 14-årige samer Elle Marja, der i 1930’erne bliver udsat for racisme. Det får hende til at drømme om et anderledes liv, men for at opnå det nye liv er hun nødt til at distancere sig fra sin familie og sin kultur.

De otte andre nominerede film er A Ciambra (Italien/Brasilien/USA/Frankrig/Tyskland/Sverige), BPM - Beats per Minute (Frankrig), Glory (Bulgarien/Grækenland), King of the Belgians (Belgien/Holland/Bulgarien), Summer 1993 (Spanien), The Last Family (Polen), The Other Side of Hope (Finland/Tyskland) og Western (Tyskland/Bulgarien/Østrig).

 

Fakta om LUX-prisen

De 10 udvalgte film bliver skåret ned til tre i slutningen af juli på en pressekonference i forbindelse med Venice Days i Rom. De tre tilbageværende film skal så konkurrere om at blive årets modtager af LUX-prisen under LUX-filmdagene 2017 i Strasbourg til november.

Prismodtageren bliver offentliggjort den 15. november og vil blive gjort tilgængelig for svagtseende og hørehæmmede. Samtidig bliver alle tre finalefilm tekstet på alle EU’s 24 officielle sprog og vist i biografer i alle 28 medlemslande i løbet af LUX-filmdagene.

Europa-Parlamentets formål med prisen er at støtte kulturel diversitet ved at give de nationale film større udbredelse på tværs af Europa. Samtidig ønsker man med LUX-prisen at understøtte debat om de emner, filmene tager op.

Det er i år 11. gang, at Europa-Parlamentet uddeler LUX-prisen. Sidste år gik prisen til filmen Toni Erdmann, som er en tysk, østrigsk, schweizisk og rumænsk co-produktion.

Læs mere om LUX-prisen her...
 .