skip to content
 
 
 

Unge finder fælles grønne løsninger i storpolitisk rollespil på Christiansborg

09-03-2020

Det gjaldt fremtiden for vores fælles klima, da unge fra hele landet i weekenden deltog i Ungdommens EU-topmøde på Christiansborg. Bag arrangementet stod Europa-Parlamentet i Danmark og FIC Ungdom.

 .

Landstingssalen og Christiansborgs gange summede af lige dele ukuelig begejstring og benhård forhandling i weekenden, hvor unge fra hele landet var samlet til Ungdommens EU-topmøde. Her skulle de unge i et stort rollespil som ministre, statsledere og europaparlamentarikere finde fælles løsninger på de højaktuelle klimaproblemer.

Ungdommens EU-topmøde fandt sted første gang i 2012 og er siden blevet en fast tradition i den første weekend i marts. Men for 21-årige Maja Sophie Simonsen var det som helt ny i FIC Ungdom, at hun for første gang var med til at arrangere den store begivenhed.

”Jeg synes, det har været så sjovt. Blandt andet at være med til at forberede de her cases,” siger hun.

De cases, Maja Sophie Simonsen taler om, er politiske problemstillinger, deltagerne skulle forhandle om. Blandt andet skulle de forholde sig til den grønne omstilling, klimaflygtninge og luftkvalitet i storbyer. For Maja Sophie Simonsen lå det spændende derfor både i selve topmødet og i forløbet op til.

”Tiden er bare fløjet afsted. Det har været planlagt siden en gang i efteråret. Der er også et kæmpestort researcharbejde, fordi man skal repræsentere et land, hvis situation man ikke nødvendigvis kender,” fortæller hun.

Engageret ungdom i historiske rammer

Maja Sophie Simonsen er ikke i tvivl om, at det giver noget helt specielt at få lov til at være i Landstingssalen og på resten af Christiansborg.

”Jeg oplever, at folk tager det meget mere seriøst, fordi de respekterer stedet på en helt anden måde, end hvis det havde været på en skole eller et andet sted,” siger hun.

Samtidig har hun oplevet, at deltagerne er gode til at forberede sig og sætte sig ind i rollerne.

”Man bliver virkelig overrasket over, at folk på 13 år nærmest ved mere end én selv,” griner hun.

Til hverdag læser Maja Sophie Simonsen film- og medievidenskab på Københavns Universitet og er blevet en del af FIC Ungdom og arrangementet, fordi hun gennem sin omgangskreds blev opmærksom på det. Nu håber hun, at hun kan være med igen næste år:

”Hvis ikke som arrangør, så frivillig, det er så sjovt.”

Nye roller og relationer

I rollerne som henholdsvis Finlands erhvervsminister og Hollands miljøminister havde Emma Linnemann og Sejla Duracic fra Mariagerfjord Ungeråd travlt til både møder og på gangene. De var blandt de mange deltagere fra hele landet.

”Jeg synes, det virker helt realistisk,” siger Sejla Duracic, der er 16 år og i år var med til Ungdommens EU-topmøde for anden gang.

Sidste år havde hun taget turen til København som den eneste fra Mariagerfjord Ungeråd. Men i år fik hun selskab af blandt andre 15-årige Emma Linnemann, der som Finlands erhvervsminister synes, det var sjovt at skulle sætte sig ind i og kæmpe for noget andet, end hun ellers ville.

”Det er spændende at få noget helt andet at kæmpe for. Jeg har oplevet at skulle gå på kompromis med min egen mening for at kæmpe for Finland,” siger hun.

 .
 .

Ungdommens EU-topmøde er et stort rollespil for unge mellem 15 og 25 år fra hele landet, hvor deltagerne skal agere statsledere, ministre, europaparlamentarikere og journalister.

Bag arrangementet står FIC Ungdom og Europa-Parlamentet i Danmark. Første gang, det blev afholdt var i 2012.