skip to content
 
 
 

Unge lærer om EU gennem rollespil: Det sidder bedre fast

11-09-2018

Sidst der var EU-valg, gik alt for få unge til stemmeboksene. Men på Ungdommens Folkemøde i Valby forsøgte Europa-Parlamentet at få banket de unges stemmeprocent i vejret.

Monica Svane hilser fra Venedig

Temperaturen i EuropaTeltet er steget, efter at elever fra syv gymnasier har fyldt teltet op og er kommet for at spille dilemmaspil om deleøkonomi på Ungdommens Folkemøde.

Flag fra samtlige medlemslande hænger under teltdugen og indkranser de besøgende.

Martha Filt Beyer, Frida Schou Heise og Louise Højer Petersen på 17 år deltager sammen med deres klassekammerater fra Gladsaxe Gymnasium i spillet.

Spillet går ud på, at alle eleverne tildeles en rolle som skal forsvare et bestemt synspunkt inden for deleøkonomi, såsom EU-kommissærer, skattevæsenet, fagforeninger, virksomheder og politiske grupper.

Spillet er sat op som en høring, og Martha og Frida er ordførere og styrer slagets gang.

Valg til foråret

- At lære det gennem skuespil, hvor vi har forskellige roller, er en virkelig god måde at lære det på. Det sidder bedre fast - ikke ligesom i en samfundsfagstime, hvor man kun kan huske 70 procent, fortæller Martha efter høringen.

Frida er enig i, at den alternative undervisningsform er meget lærerig: - Nu har vi en meget bedre forståelse af, hvordan man laver lovgivning på europæisk plan, siger hun.

Til næste forår bliver der igen åbnet for stemmeboksene landet over, når der er valg til Europa-Parlamentet i maj 2019.

Martha og Louise når netop at blive myndige inden valget, men de har ikke besluttet, hvad de vil stemme.

- Jeg ved ikke, hvad jeg vil stemme på, men jeg tænker, at det er meget bedre at stemme blankt end at undlade at stemme, fortæller Louise.

Kun få unge stemmer

Ved valget i 2014 stemte godt 56 procent af de stemmeberettigede danskere. Det var især de unge, som ikke valgte at stemme og sætte deres præg på Europas udvikling. Kun 39 procent af de 19-21-årige og 44 procent af de 22-29-årige valgte at tage et smut forbi stemmeboksen.

At så få unge vælger at bruge deres stemmer, mener 17-årige Anna Lucca Hviid fra Nærum Gymnasium er ærgerligt.

- Det er helt klart vigtigt at stemme, så man ikke bare går rundt og har en mening om tingene uden at gennemføre det. Man skal bruge sin stemme, siger Anna Lucca.

Demokratiet er under pres

Det er enormt vigtigt at stemme. Vores demokrati er under pres, og Europa-Parlamentsvalget har aldrig været vigtigere, siger Anne Mette Vestergaard, chef for Europa-Parlamentets kontor i Danmark:

- Europæisk demokrati er på spil, så hver eneste vælger må tage stilling og bruge sin stemme. Vi stemmer ikke kun på vegne af os selv, men også vores familier og venner.

Anne Mette Vestergaard håber på, at endnu flere vælger at sætte deres kryds til næste valg.

- Min drøm er, at alle gør det at stemme til noget hyggeligt, hvor bedsteforældre og unge tager hinanden under armen hen til stemmeboksen, siger hun.