skip to content
 
 
 

Vær med til at fejre 70 år med fred og fællesskab

06-05-2020

Heldigvis er den europæiske fred og samhørighed, som bliver fejret på Europadagen den 9. maj, ikke bukket under for covid-19. Derfor er der stadig rigeligt at fejre og samles om på dagen, hvor den daværende franske udenrigsminister Robert Schuman for 70 år siden foreslog det, der skulle blive til EU. Det meste kommer bare til at foregå virtuelt. 

Fra Europa-Parlamentets bygning i Bruxelles vil der dagen igennem blive sendt taler, debatter og interviews, som kan ses her. Du kan blandt andet komme på virtuel rundtur i Parlamentet, følge live-interviews og debatter med MEP’erne og høre europadagshilsner fra hele Europa.

I København bliver dagen fejret med EU’s flag blafrende fra busserne og ved Christiansborg. På Europadagen kan du også blive klogere på vores historie i et nyt TV-program “Europa gennem 1.000 år - i ord og tegninger”, dykke ned i EU’s svar på coronakrisen, eller danne dig et overblik over alle de begivenheder, der afholdes for at markere Europadagen, på dette facebooklink

Fransk erklæring blev startskuddet til nutidens EU

I år er det 70 år siden, at den daværende franske udenrigsminister præsenterede et forslag, der skulle ende med at blive den første byggesten til det, vi i dag kender som EU. Forslaget gik i al sin enkelhed ud på, at en række europæiske lande skulle lægge deres kul- og stålproduktion sammen, så man helt praktisk kunne forhindre nye krige mellem landene. 

Nu, syv årtier senere, er det europæiske fællesskab stadig præget af fred og fordragelighed. Præcis som den franske udenrigsminister Robert Schuman håbede, da han fremlagde forslaget til det, som senere blev kendt som Schumanerklæringen. I dag begrænser samarbejdet i Europa sig ikke til kul- og stålproduktionen for få medlemmer, men dækker nu 27 medlemslande, der gennem EU stræber efter at finde fælles løsninger på en lang række politikområder. 

Europadagen er blevet fejret hvert år den 9. maj siden 1985. 

 .