skip to content
 
 
 

Vil Europa-Parlamentet forbyde kebab og shawarma?

01-12-2017

Der kører for tiden en historie i visse europæiske medier om, at Europa-Parlamentet ønsker at forbyde kebab. Det er naturligvis usandt. Læs med her for en gennemgang af, hvad der op og ned i sagen.

Der er i disse dage historier i europæiske medier, som fremstiller det, som om Europa-Parlamentet forsøger at forbyde kebab og shawarma. Dette er ikke sandt. Sagen handler om, hvorvidt "frosne, vertikale kødspyd" (dvs. typisk fastfood som kebab, shawarma og gyros) skal tilføjes til listen over fødevarer, hvor det er tilladt at tilsætte fosfater. Som udgangspunkt er det ikke tilladt at tilsætte fosfater til kødprodukter, medmindre de optræder på denne liste. Forslaget om at tilføje frosne kødspyd til listen er stillet af Kommissionen.

Torsdag den 30. november 2017 stemte et flertal i Europa-Parlamentets miljøudvalg for en såkaldt indsigelse imod Kommissionens forslag. Forslaget har danske Christel Schaldemose (Socialdemokratiet/S&D) som den ene af to ordførere. Indsigelsen blev vedtaget med 32 stemmer for og 22 imod i udvalget og skal nu til afstemning i det samlede Parlament, hvor et absolut flertal af MEP'erne (dvs. 376 ud af de 751 medlemmer) skal stemme for, før Kommissionens forslag er nedstemt. Afstemningen finder sandsynligvis sted den 14. december 2017.

Om Parlamentets forslag om at nedlægge veto mod Kommissionens forslag udtaler Christel Schaldemose bl.a.:

"Denne sag handler om en ændring af brugen af forskellige fosfater i frosne kødspyd. Der er altså i høj grad tale om kebab, shawarma, gyros og andre lignende produkter [...] der er seriøse bekymringer om fosfaters påvirkning på det menneskelige helbred; bekymringer som er rejst flere steder i det videnskabelige miljø. Eksempelvis er høje niveauer af fosfat flere steder blevet sammenkædet med en forøget risiko for hjertekarsygdomme. [... ] Der er altså en grund til at fare med lempe i denne sag. Det gælder forsigtighedsprincippet [...] Fosfater som tilsætningsstoffer i mad er derfor med god grund ikke generelt tilladt i EU, men vi har set at man med undtagelse efter undtagelse får det indført i flere og flere madvarer. [...] Det leder mig derfor til den konklusion, at fosfater ikke lever op til de kriterier, der skal til at de kan inkluderes i listen over produkter i Anneks II og III. 1) Man kan ikke afvise, at der er en stor risiko for den generelle folkesundhed forbundet med fosfater i madvarer, 2) der er ikke en tvingende teknisk nødvendighed forbundet med det og 3) det er i den grad med til at vildlede forbrugeren."

Se Europa-Parlamentets pressemeddelelse om sagen her...

Spørgsmål fra pressen vedrørende baggrunden for Europa-Parlamentets forslag om indsigelse og sagsgangen i Europa-Parlamentet kan rettes til Christel Schaldemoses pressekonsulent Martin Andersen, osm kan kontaktes på denne adresse eller på tel: +45 3029 6700.

Opdatering: Forslaget opnåede den 13. december ikke det nødvendige absolutte flertal blandt MEP'erne, da kun 373 MEP'ere stemte for (376 var kravet).