skip to content
 
 
 

Zoé og venner vinder Den Europæiske Borgerpris 2021

29-10-2021
 .

”Vi vil være med til at stoppe alle de misforståelser, der er, når vi prøver at tale om EU-politik og samtidig engagere de unge europæere,” siger Zoé Elkær Nicot. Torsdag modtog hun sammen med sin organisation European Debate Initiative Den Europæiske Borgerpris 2021 for Danmark.

 .

Debatorganisationen European Debate Initiative modtog torsdag Den Europæiske Borgerpris 2021. Organisationen har siden 2018 inviteret unge europæere til at diskutere fremtidens politik med magthavere og førende eksperter. Bag organisationen står danske Zoé Elkær Nicot og hendes østrigske veninde Francesca Knaus, som mødte hinanden på et udvekslingsophold på Amsterdam Universitet.

Ambitionen er at bidrage med konkret viden og gøre den lettere tilgængelig for unge, så flere kan tage stilling til det europæiske samarbejde. Gennem organisationens levetid har de arrangeret en lang række debatter med fremtrædende politikere, eksperter og meningsdannere, heriblandt den polske ombudsmand for menneskerettigheder Adam Bodnar, erhvervskvinde og meningsdanner Stine Bosse samt europaparlamentarikerne Karen Melchior og David McAllister. Ifølge Zoé handler det om at skabe et rum for konstruktive diskussioner, inspiration og løsningsmuligheder på de adskillige udfordringer og problemer, som verden står overfor.

”Vi ser os selv som brobyggere. Vi vil mindske afstanden mellem politikere og borgere, særligt for de unge og øge unges interesse for EU og fælleseuropæiske problemstillinger. Men vi vil også ændre verden,” siger Zoé. ”Vi er ved at arrangere en større konference om Belarus, hvor vi håber på at bidrage til at øge det politiske pres, som EU-medlemslandene, herunder Danmark, civilsamfundsaktører og andre har påbegyndt, så Belarus kan vende sig mod et demokrati, der respekterer menneskerettigheder og åbne, frie valg,” lyder det fra den 22-årige stifter, der til dagligt studerer jura på Københavns Universitet.

 .

Stor ros til Zoé for sit store engagement

 .

Den Europæiske Borgerpris uddeles årligt til enkelte borgere eller grupper, der har iværksat initiativer, der bidrager til og fremmer europæisk samarbejde og værdier. Torsdag var der lagt op til en festlig stemning i Europa-Huset i København, hvor europaparlamentariker for Radikale Venstre, Morten Helveg Petersen, overrakte prisen til Zoé foran fremmødte familiemedlemmer og venner.

Morten Helveg Petersen har siddet i juryen og dermed været med til at kåre Zoé og European Debate Initiative som dette års vinder af Borgerprisen for Danmark. Han udtrykte stor begejstring for organisationens arbejde og roste Zoé for hendes store engagement.

Selv var Zoé også stolt over at modtage prisen, og i sin tale takkede hun bl.a. medstifter Francesca og resten af ledelsen bag European Debate Initiative, som i dag består af fem studerende, der mødte hinanden på Amsterdam Universitet.

Europa-Parlamentet i Danmark ønsker Zoé og European Debate Initiative et stort tillykke med prisen!

 .