skip to content

 
 
 

Om Europa-Parlamentet

Det er Europa-Parlamentets opgave at lovgive, vedtage EU’s budget og kontrollere Europa-Kommissionen. De 705 medlemmer, heraf 14 danske, er fordelt i forskellige fagudvalg, hvor de udarbejder, ændrer og vedtager lovgivningsforslag.

Medlemmerne af Europa-Parlamentet vælges for fem år ad gangen af befolkningerne i de 27 EU-lande, hvor de hver især arbejder for vælgernes forskellige interesser. Medlemmerne organiserer sig ikke efter nationalitet, men i politiske grupper ud fra deres politiske overbevisning.

På denne side har vi samlet et overblik over de forskellige dele i Europa-Parlamentets politiske arbejde.

 

Det politiske arbejde

Europa-Parlamentet er medlovgiver på størstedelen af EU’s love, godkender og kontrollerer EU’s budget og fører demokratisk kontrol med bl.a. Europa-Kommissionen.

Læs mere
 

Formanden

Formanden leder arbejdet i Europa-Parlamentet og forhandlingerne under plenarsamlingerne og sikrer, at forretningsorden overholdes. Den 18. januar 2022 blev Roberta Metsola (EPP) valgt som formand.

Læs mere
 

Politiske grupper

 .
 .

Medlemmerne af Europa-Parlamentet organiserer sig i politiske grupper ud fra deres politiske overbevisning. Der er i øjeblikket syv politiske grupper, der tilsammen repræsenterer over 100 nationale partier.

Læs mere
 

Udvalgene

Der er i alt 22 stående udvalg, som hver har en formand, et formandskab og et sekretariat. Hvert udvalg har mellem 25 og 81 medlemmer. Der findes også midlertidige udvalg, der oprettes i forbindelse med særlige sager og undersøgelser.

Læs mere
 

Alt om EU-valget 2019

Der er valg til Europa-Parlamentet hvert femte år. Det seneste blev afholdt den 23. - 26. maj 2019. Det er borgerne i de enkelte medlemslande, der vælger, hvilke nationale politikere, der skal repræsentere dem i Europa-Parlamentet.

Læs mere
 .

Job i EP

Kunne du tænke dig en udfordrende arbejdsplads? En international karriere, hvor du ikke er bundet af landegrænser? Europa-Parlamentet er altid på udkig efter folk, som ikke er bange for en udfordring, og som vil gøre en forskel for Europa.

Læs mere
 .

EU på 5 minutter

Er du helt ny til EU-stoffet, eller trænger du måske bare til at få genopfrisket de vigtigste årstal og navnene på personerne på EU's topposter eller de danske MEP'er? Så download Europa-Parlamentet i Danmarks folder om EU her!

Læs mere
 

EP i Danmark

Europa-Parlamentet har lokale kontorer i alle EU's medlemslande. Formålet med kontorerne er at øge befolkningernes kendskab til Europa-Parlamentet og EU generelt og tilskynde borgerne til at stemme ved valg til Europa-Parlamentet.

Læs mere
 .

Ofte stillede spørgsmål

Vi har samlet en liste over nogle af de mest almindelige spørgsmål om Europa-Parlamentet. Er der noget du ikke kan finde svar på, kan du spørge medarbejderne i Oplev Europa, eller tjekke Europa-Parlamentets centrale side ud.

Læs mere