Betänkande - A6-0054/2005Betänkande
A6-0054/2005

BETÄNKANDE 1. om förslaget till rådets direktiv om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte
2. om förslaget till rådets rekommendation om att underlätta tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen
3. om förslaget till Europaparlamentets och rådets rekommendation om att underlätta medlemsstaternas utfärdande av enhetliga viseringar för kortare vistelse till forskare från tredje länder som flyttar i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen

1.4.2005 - (KOM(2004)0178 – C6‑0011/2004 – 2004/0061(CNS)) - (KOM(2004)0178 – C6‑0012/2004 – 2004/0062(CNS)) - (KOM(2004)0178 – C6‑0013/2004 – 2004/0063(COD)) - * och ***I

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor
Föredragande: Vincent Peillon


Förfarande : 2004/0062(CNS)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A6-0054/2005
Ingivna texter :
A6-0054/2005
Debatter :
Omröstningar :

1. FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till rådets direktiv om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte

(KOM(2004)0178 – C6‑0011/2004 – 2004/0061(CNS))

(Samrådsförfarandet)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag (KOM(2004)0178)[1],

–   med beaktande av artikel 63.3 a och 63.4 i EG-fördraget,

–   med beaktande av artikel 67 i EG-fördraget i enlighet med vilken rådet har hört parlamentet (C6–0011/2004),

–   med beaktande av artikel 51 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor och yttrandet från utskottet för industrifrågor, forskning och energi (A6‑0054/2005).

1.  Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom ändrat av parlamentet.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ändra sitt förslag i överensstämmelse härmed i enlighet med artikel 250.2 i EG-fördraget.

3.  Rådet uppmanas att underrätta Europaparlamentet om rådet har för avsikt att avvika från den text som parlamentet har godkänt.

4.  Rådet uppmanas att på nytt höra Europaparlamentet om rådet har för avsikt att väsentligt ändra kommissionens förslag.

5.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.

Kommissionens förslagParlamentets ändringar

Ändringsförslag 1

Skäl 4

(4) Europeiska gemenskapen beräknas behöva 700 000 nya forskare för att uppnå det av Europeiska rådet i Barcelona fastställda målet att 3 % av BNP skall investeras i forskning. För att uppnå detta mål krävs en rad samverkande åtgärder, exempelvis att öka de ungas intresse för vetenskapliga karriärer, öka möjligheterna till fortbildning och rörlighet inom forskningen, förbättra karriärmöjligheterna för forskare inom gemenskapen och göra gemenskapen mer öppen för tredjelandsmedborgare som kan komma i fråga för inresa och vistelse i forskningssyfte.

(4) Europeiska gemenskapen beräknas fram till 2010 behöva 700 000 nya forskare för att uppnå det av Europeiska rådet i Barcelona fastställda målet att 3 % av BNP skall investeras i forskning. För att uppnå detta mål krävs en rad samverkande åtgärder, exempelvis att öka de ungas intresse för vetenskapliga karriärer, främja en ökning av antalet kvinnliga forskare inom det vetenskapliga området, öka möjligheterna till fortbildning och rörlighet inom forskningen, förbättra karriärmöjligheterna för forskare inom gemenskapen och göra gemenskapen mer öppen för tredjelandsmedborgare som kan komma i fråga för inresa och vistelse i forskningssyfte.

Motivering

Antalet kvinnliga forskare, i synnerhet inom det vetenskapliga området, är fortfarande väsentligt mindre än antalet manliga forskare. Inom EU ligger siffran på under femtio procent. Samtidigt finns det fler kvinnor än män som utexaminerats bland dem som är under trettio år. De hinder som kvinnorna ställs inför måste undanröjas så att de kan vara bättre representerade inom vetenskapliga yrken och i beslutsfattande organ.

Ändringsförslag 2

Skäl 5

(5) Syftet med detta direktiv är att bidra till att målen uppnås genom att underlätta tredjelandsmedborgares inresa, vistelse och rörlighet i syfte att bedriva forskning under längre tid än tre månader, så att gemenskapen ökar sin attraktionskraft för forskare i hela världen och får bättre förutsättningar att fungera som ett globalt kunskapscentrum.

(5) Syftet med detta direktiv är att bidra till att målen uppnås genom att underlätta tredjelandsmedborgares inresa, vistelse och rörlighet i syfte att bedriva forskning under längre tid än tre månader, så att gemenskapen ökar sin attraktionskraft för forskare i hela världen, i synnerhet forskare med de bästa kvalifikationerna, och får bättre förutsättningar att fungera som ett globalt kunskapscentrum.

Motivering

Om EU skall kunna vinna över sina främsta konkurrenter på det internationella forskningsområdet måste vi skapa förutsättningar som får högkvalificerade forskare från Förenta staterna och andra icke-europeiska länder att vilja bedriva sin forskning i Europa.

Ändringsförslag 3

Skäl 12

(12) Det är viktigt att främja forskares rörlighet, som en möjlighet att utveckla och konsolidera kontakter och forskningsnätverk på ett globalt plan.

(12) Det är viktigt att främja rörligheten för de tredjelandsmedborgare som beviljas inresa och vistelse i Europeiska unionen för att bedriva forskning, som en möjlighet att utveckla och konsolidera kontakter och forskningsnätverk och etablera det europeiska området för forskningsverksamhet på ett globalt plan.

Motivering

Det är väsentligt att betona vikten av rörlighet och den nödvändiga kopplingen till det europeiska området för forskningsverksamhet som måste skapa sig en roll på det internationella planet och måste betraktas som en grundpelare för forskning av god kvalitet.

Ändringsförslag 4

Skäl 12a (nytt)

 

(12a) Familjeåterförening är ett viktigt och till och med avgörande villkor för forskarens rörlighet. Därför bör familjemedlemmars möjligheter att flytta med forskaren underlättas för att värna om familjesammanhållningen.

Motivering

Familjeåterförening är en mycket viktig faktor för de forskare från tredjeland som avser att bosätta sig i Europa. Svårigheterna med att ta med sig familjen utgör ett väsentligt hinder för rörligheten och kan leda till att en annan destinationsort väljs. När det gäller forskare som EU låter resa in och vistas på sitt territorium är det därför av grundläggande betydelse att underlätta möjligheterna för deras familjemedlemmar att få inrese- och uppehållstillstånd.

Ändringsförslag 5

Skäl 14a (nytt)

 

(14a) Med hänsyn till de begränsningar av tillträdet till arbetsmarknaden som gäller vissa unionsmedborgare under de befintliga övergångsperioderna bör forskare som reser till andra EU-länder för att bedriva forskning helt undantas från dessa begränsningar.

Motivering

Direktivet kan leda till sämre behandling av vissa unionsmedborgare, nämligen forskare från de nya medlemsstaterna, jämfört med tredjelandsmedborgare. Man måste därför hoppas att de medlemsstater som har valt att införa begränsningar när det gäller tillträdet till arbetsmarknaden (detta gäller även vissa ”nya” medlemsstater som har infört begränsningar för de ”gamla” medlemsstaterna enligt principen om ömsesidighet) kommer att undanta forskare som reser till andra EU-länder för att bedriva forskning från dessa begränsningar.

Ändringsförslag 6

Artikel 1

I detta direktiv anges villkoren för inresa och vistelse i medlemsstaterna för forskare från tredje länder som avser att under minst tre månader genomföra ett forskningsprojekt inom ramen för ett mottagningsavtal med ett forskningsorgan.

I detta direktiv anges villkoren för inresa och vistelse inom Europeiska unionen för forskare från tredje länder som avser att under minst tre månader genomföra ett forskningsprojekt inom ramen för mottagningsavtal med ett eller flera godkända organ i en eller flera medlemsstater.

Motivering

Det gäller att skapa samstämmighet mellan denna artikel och artikel 13 som bereder tredjelandsmedborgare möjlighet att bedriva sitt forskningsprojekt i flera medlemsstater och att ingå flera mottagningsavtal. Europeiska unionen bör betraktas som ett gemensamt område för forskning där det råder fri rörlighet för personer.

Ändringsförslag 7

Artikel 2, led b

b) forskare: en tredjelandsmedborgare med en doktors- eller licentiatexamen och som beviljas inresa och vistelse på Europeiska unionens medlemsstaters territorium för att bedriva ett forskningsprojekt vid ett forskningsorgan.

b) forskare: en tredjelandsmedborgare med en högre universitetsexamen (åtminstone masternivå eller motsvarande) och som beviljas inresa och vistelse på Europeiska unionens medlemsstaters territorium för att bedriva ett forskningsprojekt vid ett forskningsorgan.

Motivering

För att främja direktivets syfte är det viktigt att begreppet ”forskare” får den bredaste definition som står att finna i den befintliga gemenskapslagstiftningen, samtidigt som den garanterar en viss miniminivå i fråga om högre kvalifikationer.

Ändringsförslag 8

Artikel 4, punkt 2, stycke 1a (nytt)

 

Godkännandet av ett forskningsorgan gäller i fem år med möjlighet till förlängning. Medlemsstaterna kan dock ge ett godkännande för en längre period. Forskningsorgan som inte erhåller något godkännande skall tillhandahållas en fullständig motivering för orsakerna till avslaget.

Motivering

Kommissionens förslag innebär ett icke tidsbegränsat godkännande i de fall då ifrågavarande organ huvudsakligen ägnar sig åt forskningsverksamhet. Rent allmänt förefaller det vara lämpligare att begränsa godkännandet till fem år med möjlighet till förlängning. Därigenom kan regelbundna kontroller genomföras. Detta ändringsförslag utgör en komplettering till ändringsförslagen 7 och 8.

Ändringsförslag 9

Artikel 4, punkt 3

3. Medlemsstaterna skall utan tidsbegränsning godkänna offentliga och privata organisationer som har som huvuduppgift att bedriva forskning och institut för högre utbildning i medlemsstaterna, i enlighet med medlemsstaternas bestämmelser eller administrativa praxis.

3. Medlemsstaterna kan begära – i de fall då forskaren bosätter sig illegalt i ifrågavarande medlemsstat – och i enlighet med nationell lagstiftning, att forskningsorganet skriftligen påtar sig ansvaret att ersätta de uppehålls- och sjukvårdskostnader samt kostnaderna för återresa som betalats med offentliga medel. Forskningsorganets ekonomiska ansvar upphör senast sex månader efter det att mottagningsavtalet löpt ut.

Motivering

Det är viktigt att forskningsorganen åläggs ett ansvar med hänsyn till den viktiga roll de har när det gäller att bereda inresemöjlighet för tredjelandsmedborgare. För att undvika missbruk bör forskningsorganen, under en period av sex månader efter det att mottagningsavtalet löpt ut, stå för de kostnader som uppstår i samband med att forskare illegalt vistas i en medlemsstat. Den ettårsperiod som föreslagits av kommissionen kan leda till att forskningsorganen avskräcks, och därför motsvarar den föreslagna sexmånadersperioden bättre proportionalitetsprincipen.

Ändringsförslag 10

Artikel 4, punkt 4

4. Medlemsstaterna skall utan tidsbegränsning godkänna offentliga organisationer som bedriver forskning vid sidan av sitt huvuduppdrag.

utgår

Motivering

Ersätts av texten i artikel 4.2.

Ändringsförslag 11

Artikel 4, punkt 5

5. Medlemsstaterna skall för en period på fem år, med möjlighet till förlängning, godkänna privata organisationer som bedriver forskning som ett komplement till sina stadgeenliga ändamål.

utgår

Motivering

Ersätts av texten i artikel 4.2.

Ändringsförslag 12

Artikel 4, punkt 6

6. I samband med att ansökan om godkännande lämnas in åtar sig forskningsorganet att gentemot den mottagande medlemsstaten stå för kostnader för uppehälle, sjukvård och återresa för forskare som de tar emot och tillhandahålla medlemsstaten ett sådant intyg som avses i artikel 5.3. Forskningsorganets ansvar fortsätter att gälla under ett år från den dag då det mottagningsavtal som avses i artikel 5 löper ut eller den dag då forskningsorganet underrättade medlemsstaten om en omständighet som omöjliggör genomförandet av avtalet i enlighet med artikel 5.4, förutsatt att forskaren fortfarande befinner sig på Europeiska unionens territorium.

utgår

Motivering

Ersätts av texten i artikel 4.3.

Ändringsförslag 13

Artikel 4, punkt 7

7. De godkända forskningsorganen skall inom två månader från den dag då avtalet löpte ut bekräfta för den behöriga myndighet som medlemsstaterna har utsett för ändamålet att det arbete som har bedrivits inom vart och ett av de forskningsprojekt för vilka de har undertecknat ett mottagningsavtal på grundval av artikel 5.

7. Medlemsstaterna kan föreskriva att de godkända forskningsorganen inom två månader från den dag då avtalet löpte ut skall bekräfta för de behöriga myndigheter som medlemsstaterna har utsett för ändamålet att arbetet bedrivits inom vart och ett av de forskningsprojekt för vilka de har undertecknat ett mottagningsavtal på grundval av artikel 5.

Motivering

Syftet med ändringsförslaget är att låta medlemsstaterna besluta om en bekräftelse skall lämnas eller inte så att de kan undvika en ökad onödig byråkrati. Omfattande byråkrati skulle kunna leda till att forskningsorganen tappar intresset för att ta emot forskare från tredjeländer vilket strider mot syftet med detta direktiv.

Ändringsförslag 14

Artikel 4, punkt 9

9. En medlemsstat får återkalla eller vägra att förlänga ett godkännande av ett forskningsorgan som inte längre uppfyller villkoren i punkterna 2–7 eller som har ingått ett mottagningsavtal med en tredjelandsmedborgare gentemot vilken medlemsstaten har tillämpat artikel 8.1. Om den berörda medlemsstaten vägrar att utfärda eller återkallar ett godkännande eller vägrar att förlänga godkännandet på grundval av artikel 8.1, kan det berörda forskningsorganet inte ansöka om ett nytt godkännande förrän efter fem år från det att beslutet om att återkalla eller inte förlänga godkännandet offentliggjordes.

9. En medlemsstat får återkalla eller vägra att förlänga ett godkännande av ett forskningsorgan som inte längre uppfyller villkoren i punkterna 2–7 eller som har ingått ett mottagningsavtal med en tredjelandsmedborgare gentemot vilken medlemsstaten har tillämpat artikel 8.1. Om den berörda medlemsstaten vägrar att utfärda eller återkallar ett godkännande eller vägrar att förlänga godkännandet på grundval av artikel 8.1, kan det berörda forskningsorganet inte ansöka om ett nytt godkännande förrän efter fem år från det att beslutet om att återkalla eller inte förlänga godkännandet offentliggjordes. Forskningsorganet skall inte hållas ansvarigt för överträdelser av de villkor som anges i artikel 6 a och 6 d, såvida det inte finns skäl att misstänka att organet varit införstått med de brottsliga handlingar som begåtts av forskaren.

Motivering

Forskningsorganen bör inte vara skyldiga att kontrollera sådana villkor som uppenbarligen faller utanför deras befogenheter, och som ligger under medlemsstaternas behöriga myndigheters ansvarsområde.

Ändringsförslag 15

Artikel 5, punkt 2, led b

b) Forskaren skall under varje månad av sin vistelse ha tillgång till tillräckliga medel motsvarande det minimibelopp som medlemsstaten har offentliggjort för ändamålet, så att kostnaderna för uppehälle och återresa är täckta utan att den berörda medlemsstatens system för socialt bistånd behöver utnyttjas.

(Berör inte den svenska versionen.)

Motivering

(Berör inte den svenska versionen.)

Ändringsförslag 16

Artikel 7

Medlemsstaterna skall utfärda uppehållstillstånd som gäller i minst ett år, med möjlighet till förlängning ett år i taget, om villkoren i artiklarna 5 och 6 fortsätter att vara uppfyllda. Om forskningsarbetet kommer att pågå under kortare tid än ett år, skall uppehållstillståndet utfärdas för en tid som motsvarar forskningsprojektets längd.

Medlemsstaterna skall utfärda uppehållstillstånd som gäller under mottagningsavtalets giltighetstid. Denna period kan förlängas med trettio dagar på begäran av den sökande.

Motivering

Om det finns en uppriktig vilja att uppmuntra forskare från tredjeländer att komma och arbeta i EU är det nödvändigt att i möjligaste mån förenkla byråkratin. Det förefaller därför logiskt att anpassa längden på uppehållstillståndet till avtalsperioden snarare än att utfärda uppehållstillstånd som skall förnyas varje år.

Ändringsförslag 17

Artikel 7a (ny)

 

Artikel 7a

 

Familjemedlemmar

 

1. Medlemsstaterna skall bevilja forskarens familjemedlemmar tillstånd för inresa och vistelse.

 

2. Med familjemedlemmar avses

 

a) make eller maka,

 

b) partner med vilken forskaren, som är tredjelandsmedborgare, har ingått registrerat partnerskap, under förutsättning att registrerat partnerskap jämställs med äktenskap i den mottagande medlemsstatens lagstiftning och överensstämmer med relevanta bestämmelser i denna,

 

c) släktingar i rakt nedstigande led som är under 21 år eller är beroende för sin försörjning, även till maken eller makan eller till sådan partner som avses i punkt b,

 

d) underhållsberättigade släktingar i rakt uppstigande led, även till maken eller makan eller till sådan partner som avses i punkt b.

 

Den mottagande medlemsstaten skall ha rätt att tillämpa de villkor som är mest fördelaktiga.

Motivering

Som anges i skäl 12 b (nytt) grundar sig den definition som medlemsstaterna måste hänvisa till när de behandlar en ansökan om familjeåterförening på den definition som ges i direktiv 2004/38/EG.

Ändringsförslag 18

Artikel 8, punkt 2

2. Medlemsstaterna får dra in eller vägra att förlänga ett uppehållstillstånd av hänsyn till allmän ordning och säkerhet eller folkhälsa. När medlemsstaten fattar ett sådant beslut skall den beakta allvaret i eller typen av brott mot allmän ordning eller säkerhet som personen i fråga har begått, eller den fara som denna person utgör. Den berörda medlemsstatens behöriga myndighet får inte avslå en ansökan om förlängning av ett uppehållstillstånd, dra in ett uppehållstillstånd eller avvisa eller utvisa någon från territoriet endast på grund av sjukdom eller invaliditet som har uppkommit efter det att uppehållstillståndet utfärdades.

2. Medlemsstaterna får dra in eller vägra att förlänga ett uppehållstillstånd av hänsyn till allmän säkerhet eller folkhälsa. När medlemsstaten fattar ett sådant beslut skall den beakta allvaret i eller typen av brott mot allmän säkerhet eller folkhälsa som personen i fråga har begått, eller den fara som denna person utgör. Den berörda medlemsstatens behöriga myndighet får inte avslå en ansökan om förlängning av ett uppehållstillstånd, dra in ett uppehållstillstånd eller avvisa eller utvisa någon från territoriet endast på grund av sjukdom eller invaliditet som har uppkommit efter det att uppehållstillståndet utfärdades.

Motivering

Syftet med ändringsförslaget är ta bort möjligheten att tillgripa begreppet allmän ordning, eftersom det är dubbeltydigt och kan leda till missbruk från de nationella myndigheternas sida.

Ändringsförslag 19

Artikel 11

Forskare som beviljats inresa och vistelse enligt detta direktiv har rätt att undervisa vid ett institut för högre utbildning, i enlighet med bestämmelser och administrativ praxis i medlemsstaterna, dock högst under så många timmar varje år som medlemsstaterna har fastställt.

Forskare som beviljats inresa och vistelse enligt detta direktiv har rätt att undervisa i enlighet med den nationella lagstiftningen. Medlemsstaterna kan föreskriva ett högsta antal timmar per år som forskarna har rätt att undervisa om det finns en sådan gräns i den befintliga nationella lagstiftningen.

Motivering

Ändringsförslaget syftar till att förenkla bestämmelsen. Det innehåller också ett tillägg om att tillämpa befintliga bestämmelser om undervisningstimmar (om sådana finns i medlemsstaterna) för att säkerställa samma villkor för forskare från tredjeländer – i enlighet med detta direktiv – som för forskare från de enskilda medlemsstaterna.

Ändringsförslag 20

Artikel 13

1. Innehavaren av ett uppehållstillstånd som utfärdats i enlighet med detta direktiv får, med stöd av detta tillstånd och ett giltigt pass eller en annan likvärdig resehandling, genomföra en del av sitt forskningsprojekt på en annan medlemsstats territorium, förutsatt att den medlemsstaten inte bedömer vederbörande som ett hot mot allmän ordning och säkerhet eller folkhälsa. I förekommande fall skall ett nytt mottagningsavtal ingås, med hänsyn till den tidsperiod som kommer att behövas för att genomföra denna del av forskningsprojektet, och på grundval av detta avtal skall forskaren erhålla uppehållstillstånd i den andra medlemsstaten.

1. Tredjelandsmedborgare som antagits som forskare enligt detta direktiv har rätt att bedriva en del av sitt forskningsarbete i ett annat medlemsland enligt de villkor som fastställs i denna artikel. Medlemsstaterna skall inte kräva att forskaren lämnar landet för att anhålla om visum eller uppehållstillstånd.

2. Punkt 1 påverkar inte medlemsstaternas möjlighet att införa krav om visering för kortare vistelse för tredjelandsmedborgare som inte omfattas av bestämmelserna om ömsesidighet i artikel 21 i konventionen om Schengenavtalets tillämpning.

2. Om forskaren vistas i en annan medlemsstat under mindre än tre månader kan han/hon bedriva sin forskning inom ramen för det mottagningsavtal som ingåtts med den första medlemsstaten, förutsatt att han/hon förfogar över tillräckliga penningmedel i den andra medlemsstaten och att denna stat inte ser honom/henne som ett hot mot allmän ordning och säkerhet eller folkhälsan.

 

2a. Om forskaren vistas mer än tre månader i en annan medlemsstat kan medlemsstaterna begära att ett nytt mottagningsavtal ingås för den forskning som bedrivs i den berörda medlemsstaten. Under alla omständigheter måste de villkor som fastställs i artiklarna 5 och 6 uppfyllas gentemot den andra medlemsstaten.

 

2b. När gällande lagstiftning oaktat mobilitetsprincipen kräver att visum eller uppehållstillstånd ställs ut skall sådana handlingar utfärdas snarast och inom en tidsperiod som inte inverkar menligt på forskningsarbetet allt under det att behöriga myndigheter bereds tillräcklig tid för att handlägga ärendet.

 

Medlemsstaterna skall inte kräva att forskaren lämnar landet för att anhålla om visum eller uppehållstillstånd.

Motivering

En av de viktigaste artiklarna i direktivet är den som avser rörligheten. Forskaren måste kunna bedriva forskningsprojekt i flera medlemsstater. Av denna anledning måste de administrativa förfarandena göras så flexibla som möjligt. Med hänsyn till det ansvar som åligger forskningsorganen är det emellertid tillåtet att begära att ett nytt mottagningsavtal ingås ifall forskaren planerar att vistas längre än tre månader utanför det mottagarland som han/hon lämnar för en tid. Denna tilläggsbestämmelse är nödvändig för att säkerställa rätten till att göra en begäran på plats och för att öka de fördelar som rörligheten medför.

Ändringsförslag 21

Artikel 13, punkt 2a (ny)

2a. Under uppehållstillståndets giltighetstid får forskaren ansöka om ett nytt mottagningsavtal i samma eller i en annan medlemsstat. Den nya ansökan skall behandlas genom ett förenklat förfarande som inte skall omfatta någon kontroll av det villkor som fastställs i artikel 5.2 a ii), under förutsättning att det första forskningsorganet kan överlämna ett skriftligt intyg på att arbetet har utförts på ett tillfredsställande sätt fram till den tidpunkt då den nya ansökan lämnades in.

Motivering

Denna bestämmelse är nödvändig för att göra det lättare för forskare från tredje länder att lämna ett forskningsprogram som har avslutats och börja på ett annat som bedrivs i samma eller i en annan medlemsstat. Detta förbättrar forskarnas rörlighet.

Ändringsförslag 22

Artikel 15, punkt 1

1. Medlemsstatens behöriga myndigheter skall skriftligen, och i enlighet med de delgivningsförfaranden som föreskrivs i den nationella lagstiftningen på området, meddela den sökande vilket beslut som har fattats om ansökan om inresa och vistelse eller om förlängning av uppehållstillståndet senast 30 dagar efter det att ansökan lämnades in. Eventuella följder av om de behöriga myndigheterna inte fattar beslut inom denna frist skall regleras i den berörda medlemsstatens nationella lagstiftning. Om prövningen av ansökan är av komplicerad natur, får tidsfristen i första stycket i undantagsfall förlängas.

1. Medlemsstatens behöriga myndigheter skall skriftligen, och i enlighet med de delgivningsförfaranden som föreskrivs i den nationella lagstiftningen på området, utan dröjsmål meddela den sökande vilket beslut som har fattats om ansökan om inresa och vistelse eller om förlängning av uppehållstillståndet senast 30 dagar efter det att ansökan lämnades in. Eventuella följder av om de behöriga myndigheterna inte fattar beslut inom denna frist skall regleras i den berörda medlemsstatens nationella lagstiftning. Om prövningen av ansökan är av komplicerad natur, får tidsfristen i första stycket i undantagsfall förlängas, dock högst med trettio dagar. Den sökande skall få en fullständig motivering till en sådan förlängning.

Motivering

Ändringsförslaget syftar till att ytterligare understryka betydelsen av att sökande får besked om beslutet så snart som möjligt.

Ändringsförslag 23

Artikel 16, stycke 1a (nytt)

 

Dessa kostnader kan täckas av det forskningsorgan som forskaren tecknat forskningskontrakt med.

Motivering

Ändringsförslaget syftar till att belysa möjligheten för forskare att erhålla ersättning från det inbjudande organet för att förebygga att ekonomiska faktorer lägger hinder i vägen för ansökningsprocessen.

Ändringsförslag 24

Artikel 18

Kommissionen skall med jämna mellanrum, och första gången senast den […*], rapportera till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av detta direktiv i medlemsstaterna, och vid behov föreslå nödvändiga ändringar. Medlemsstaterna skall för detta ändamål översända statistiska uppgifter om tillämpningen av direktivet till kommissionen.

Kommissionen skall med jämna mellanrum, och första gången två år efter att detta direktiv trätt i kraft, rapportera till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av detta direktiv i medlemsstaterna och om genomförandet av de åtgärder som förutses i rådets två rekommendationer avseende underlättande av tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen, och vid behov föreslå nödvändiga ändringar i och tillägg till direktivet och en eventuell omvandling av den andra rekommendationen till förordning. Medlemsstaterna skall för detta ändamål översända statistiska uppgifter om tillämpningen av direktivet till kommissionen.

Motivering

Det är av avgörande betydelse att kommissionen övervakar genomförandet inte enbart av direktivet utan även av de två rekommendationer som är kopplade till direktivet och att kommissionen till följd av denna utvärdering kan lägga fram förslag om att, å ena sidan omvandla de två icke rättsligt bindande instrumenten till en ändring av direktivet, och att å andra sidan anta en förordning.

  • [1]  EGT C ... / Ännu ej offentliggjorda i EUT.

2. FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till rådets rekommendation om att underlätta tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen

(KOM(2004)0178 – C6‑0012/2004 – 2004/0062(CNS))

(Samrådsförfarandet)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag (KOM(2004)0178)[1],

–   med beaktande av artikel 63 i EG-fördraget,

–   med beaktande av artikel 67 i EG-fördraget i enlighet med vilken rådet har hört parlamentet (C6–0012/2004),

–   med beaktande av artikel 51 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor och yttrandet från utskottet för industrifrågor, forskning och energi (A6‑0054/2005).

1.  Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom ändrat av parlamentet.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ändra sitt förslag i överensstämmelse härmed i enlighet med artikel 250.2 i EG-fördraget.

3.  Rådet uppmanas att underrätta Europaparlamentet om rådet har för avsikt att avvika från den text som parlamentet har godkänt.

4.  Rådet uppmanas att på nytt höra Europaparlamentet om rådet har för avsikt att väsentligt ändra kommissionens förslag.

5.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.

Kommissionens förslagParlamentets ändringar

Ändringsförslag 25

Skäl 4

(4) Europeiska gemenskapen beräknas behöva 700 000 nya forskare för att uppnå det av Europeiska rådet i Barcelona fastställda målet att 3 % av BNP skall investeras i forskning. För att uppnå detta mål krävs en rad samverkande åtgärder, exempelvis att öka de ungas intresse för vetenskapliga karriärer, öka möjligheterna till fortbildning och rörlighet inom forskningen, förbättra karriärmöjligheterna för forskare inom gemenskapen och öppna gemenskapen mer för tredjelandsmedborgare som kan komma i fråga för inresa och vistelse i forskningssyfte.

(4) Europeiska gemenskapen beräknas behöva 700 000 nya forskare för att uppnå det av Europeiska rådet i Barcelona fastställda målet att 3 % av BNP skall investeras i forskning. För att uppnå detta mål krävs en rad samverkande åtgärder, exempelvis att öka de ungas intresse för vetenskapliga karriärer, främja kvinnliga forskare inom det vetenskapliga området, öka möjligheterna till fortbildning och rörlighet inom forskningen, förbättra karriärmöjligheterna för forskare inom gemenskapen och öppna gemenskapen mer för tredjelandsmedborgare som kan komma i fråga för inresa och vistelse i forskningssyfte.

Motivering

Antalet kvinnliga forskare, i synnerhet inom det vetenskapliga området, är fortfarande väsentligt färre än antalet manliga forskare. Inom EU ligger siffran på under femtio procent. Samtidigt finns det fler kvinnor än män som utexaminerats bland dem som är under trettio år. Kvinnorna ställs inför hinder som måste undanröjas för att de skall kunna vara bättre representerade inom vetenskapliga yrken och beslutsfattande organ.

Ändringsförslag 26

Punkt 1, led c

c) garantera tredjelandsmedborgare möjlighet att arbeta som forskare utan tidsbegränsning, utom när en sådan är motiverad av hänsyn till behoven i forskarens ursprungsland,

c) garantera tredjelandsmedborgare möjlighet att arbeta som forskare utan tidsbegränsning, utom när den berörda tredjelandsmedborgaren inte har ett giltigt pass eller en likvärdig resehandling eller utgör ett hot mot allmän ordning, säkerhet eller folkhälsa,

Motivering

Bestämmelsen enligt kommissionens förslag gör inte rättsakten tillräckligt tydlig och detaljerad.

Ändringsförslag 27

Punkt 2, led b

b) utan tidsbegränsning garantera tredjelandsmedborgare som bedriver forskningsverksamhet rätt till förlängning av deras uppehållstillstånd, utom när en tidsbegränsning är motiverad av hänsyn till behoven i forskarens ursprungsland,

b) utan tidsbegränsning garantera tredjelandsmedborgare som bedriver forskningsverksamhet rätt till förlängning av deras uppehållstillstånd, utom när den berörda tredjelandsmedborgaren inte har ett giltigt pass eller en likvärdig resehandling eller utgör ett hot mot allmän ordning, säkerhet eller folkhälsa,

Motivering

Bestämmelsen enligt kommissionens förslag gör inte rättsakten tillräckligt tydlig och detaljerad.

Ändringsförslag 28

Punkt 4, led d

d) inom sitt ministerium med ansvar för forskning utse en kontaktperson med ansvar för inresa och vistelse för forskare från tredje länder,

d) inom sitt ministerium med ansvar för forskning och innovation utse en kontaktperson med ansvar för inresa och vistelse för forskare från tredje länder,

Motivering

Medlemsstaterna bör se till att de föreslagna bestämmelserna (om särskilda förfaranden för inresa och vistelse för forskare från tredje länder) i synnerhet gynnar den privata sektorn och se till att det finns mekanismer som kan underlätta den privata sektorns investeringar i forskning och innovation.

  • [1]  EGT C ... / Ännu ej offentliggjorda i EUT.

3. FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets rekommendation om att underlätta medlemsstaternas utfärdande av enhetliga viseringar för kortare vistelse till forskare från tredje länder som flyttar i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen

(KOM(2004)0178 – C6‑0013/2004 – 2004/0063(COD))

(Samrådsförfarandet)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2004)0178)[1],

–   med beaktande av artikel 251.2 och artikel 62.2 b ii i EG-fördraget i enlighet med vilka kommissionen lagt fram sitt förslag för Europaparlamentet (C6‑0013/2004),

–   med beaktande av artikel 51 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor och yttrandet från utskottet för industrifrågor, forskning och energi (A6‑0054/2005).

1. Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom ändrat av parlamentet.

2. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om kommissionen har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

3.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.

Kommissionens förslagParlamentets ändringar

Ändringsförslag 29

Skäl 4

(4) Europeiska gemenskapen beräknas behöva 700 000 nya forskare för att uppnå det av Europeiska rådet i Barcelona fastställda målet att 3 % av BNP skall investeras i forskning. För att uppnå detta mål krävs en rad samverkande åtgärder, exempelvis att öka de ungas intresse för vetenskapliga karriärer, öka möjligheterna till fortbildning och rörlighet inom forskningen, förbättra karriärmöjligheterna för forskare inom gemenskapen och öppna gemenskapen mer för tredjelandsmedborgare som kan komma i fråga för inresa och vistelse i forskningssyfte.

(4) Europeiska gemenskapen beräknas behöva 700 000 nya forskare för att uppnå det av Europeiska rådet i Barcelona fastställda målet att 3 % av BNP skall investeras i forskning. För att uppnå detta mål krävs en rad samverkande åtgärder, exempelvis att öka de ungas intresse för vetenskapliga karriärer, främja en ökning av antalet kvinnliga forskare inom det vetenskapliga området, öka möjligheterna till fortbildning och rörlighet inom forskningen, förbättra karriärmöjligheterna för forskare inom gemenskapen och öppna gemenskapen mer för tredjelandsmedborgare som kan komma i fråga för inresa och vistelse i forskningssyfte.

Motivering

Antalet kvinnliga forskare, i synnerhet inom det vetenskapliga området, är fortfarande väsentligt mindre än antalet manliga forskare. Inom EU ligger siffran på under femtio procent. Samtidigt finns det fler kvinnor än män som utexaminerats bland dem som är under trettio år. De hinder som kvinnorna ställs inför måste undanröjas så att de kan vara bättre representerade inom vetenskapliga yrken och i beslutsfattande organ.

Ändringsförslag 30

Skäl 13a (nytt)

 

(13a) Rekommendationen är även avsedd att erbjuda ett flexibelt arrangemang för forskare som önskar upprätthålla yrkeskontakt med en organisation i sina ursprungsländer (exempelvis genom att varje termin under perioder på upp till tre månader vistas vid en europeisk värdorganisation för forskning, som har sitt säte inom gemenskapen, och under återstående tid ägna sig åt arbete i ursprungsorganisationen för forskning).

Motivering

En sådan valmöjlighet måste erbjudas om gemenskapen globalt sett vill vara konkurrenskraftig och attraktiv.

Ändringsförslag 31

Punkt 6

6. att åta sig att inom ett år från det att rekommendationen antogs översända uppgifter till kommissionen om god praxis som har införts och därigenom skapa förutsättningar för kommissionen att bedöma vilka framsteg som gjorts.

6. att åta sig att inom ett år från det att rekommendationen antogs översända uppgifter till kommissionen om god praxis som har införts och därigenom skapa förutsättningar för kommissionen att bedöma vilka framsteg som gjorts. Med beaktande av om direktiv …/…/EG om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte antagits, och med beaktande av resultaten av utvärderingen, kommer möjligheten att låta bestämmelserna i denna rekommendation ingå i ett lämpligt rättsligt bindande instrument att undersökas.

Motivering

Utan hinder av proportionalitetsprincipen, och med tanke på att de föreslagna bestämmelserna har potentialen att avsevärt bidra till att stärka Europas ställning som forskningscentrum på internationell nivå, är det önskvärt att dessa bestämmelser i framtiden förs in i ett bindande gemenskapsrättsligt instrument.

  • [1]  EGT C ... / Ännu ej offentliggjorda i EUT.

MOTIVERING

Bakgrund till kommissionens förslag

Europeiska kommissionen har lagt fram för Europaparlamentet ett åtgärdspaket som syftar till att underlätta tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen.

Målsättningen med dessa förslag är att bidra till förverkligandet av de mål som uppställdes i Lissabon och i Barcelona.

År 2000 satte EU upp målet att bli världens mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsekonomi.

En av förutsättningarna för att denna strategi skulle kunna genomföras var att ge nya incitament till den europeiska forskningspolitiken och som en följd härav antog rådet kommissionens förslag från 2000 som syftade till att skapa ett europeiskt område för forskningsverksamhet. Syftet var att omstrukturera de nationella forskningssystemen. En av huvudtankarna var att öka rörligheten bland forskare – en lösning som man vid ett antal senare tillfällen stått fast vid.

Rörlighet är en väsentlig faktor när det gäller att förvärva och överföra kunskaper och höjer den allmänna europeiska forskningsnivån genom kunskapsöverföring och genom att skapa forskarnätverk.

I det sjätte europeiska ramprogrammet för forskning och utveckling har man tagit hänsyn till dessa synpunkter eftersom man under rubriken ”Mänskliga resurser och rörlighet” avsatt 1,6 miljarder euro för forskares utbildning och rörlighet samt utveckling av deras karriärmöjligheter.

Rörligheten skall dock inte enbart gälla inom EU utan bör även omfatta utbytet med tredje länder.

Om man önskar uppnå de mål som uppställdes i Barcelona, nämligen att tre procent av medlemsstaternas BNP skall avsättas för forskningsverksamhet och teknikutveckling, är det absolut nödvändigt att ta emot forskare från länder utanför EU-området. Detta innebär att EU fram till 2010 måste rekrytera 700 000 forskare. Det finns dock inte en tillräckligt stor forskarreserv inom EU:s gränser.

Av denna anledning är det ytterst angeläget att avlägsna de hinder som ligger i vägen för att forskare från tredje länder ska kunna resa in och vistas inom EU.

Tanken att införa ett särskilt tillstånd för forskare från tredjeland väcktes redan 2001 i ett meddelande som lett till att det upprättats ett nära samarbete mellan kommissionen och medlemsstaternas justitie- och inrikesministerier.

Man får inte glömma bort att även om förslaget avser forskare och således främst faller under GD-forsknings kompetensområde, så är det i första hand en fråga som rör invandringspolitiken och följaktligen GD-RIF, vilket även återspeglas i valet av rättslig grund.

Det är nödvändigt att finna en rimlig balans mellan främjandet av det europeiska området för forskningsverksamhet och de hänsyn som måste tas när det gäller immigrationspolitiken och nationell säkerhet.

För att lösa eventuella konflikter måste man i detta fall utgå ifrån principen att forskare inte är ”vanliga invandrare”. De ingår i den kategori högutbildade invandrare för vilka kommissionen, i sitt meddelande av den 22 november 2000 om en invandringspolitik för gemenskapen, förordar att man åter öppnar kanaler för laglig invandring.

Innehållet i förslagen

Kommissionen har förslagit olika typer av instrument, nämligen:

–       direktivet som är mer specifikt inriktat på forskarens inresa och vistelse, villkoren för inresa och vistelse över tre månader samt gällande rättigheter och gemenskapsrättens tillämplighet inom detta område. Forskningsorganen tilldelas en mer betydande roll och ett uppehållstillstånd som inte är knutet till forskartjänsten planeras,

–       den första rekommendationen är en föregångare till direktivet i vilket medlemsstaterna uppmanas att successivt vidta åtgärder som underlättar inresa och vistelse för forskare från tredjeland och se till att uppehållstillstånd utfärdas, familjeåterförening främjas och att ett praktiskt samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen upprättas,

–       den andra rekommendationen behandlar korttidsvisum för att tillgodose forskarens behov att exempelvis kunna delta i konferenser. Parlamentet uppmanas att delta i medbeslutandeförfarandet gällande denna rekommendation.

Föredragandes synpunkter

Föredraganden välkomnar initiativet som syftar till att underlätta inresa och vistelse i Europeiska unionen för forskare från tredjeland.

Föredraganden delar den helhetssyn som återspeglas i det föreslagna åtgärdspaketet och understryker vikten av att åtgärder vidtas för att locka forskare till det europeiska området för forskningsverksamhet och samtidigt tillse att förutsättningar skapas för att forskare stannar inom EU.

Föredraganden erinrar om att forskarsamhället sedan flera år väntar på en reglering inom detta område och uppmanar till att detta direktiv träder i kraft så snart som möjligt. Det är dock beklagligt att rådet överväger möjligheten att under två år efter ikraftträdandet medge undantag från det föreslagna systemet. Detta innebär en uppskjutning till 2009, vilket går stick i stäv mot de krav på snabba åtgärder som ställts!

Förfarandet

Föredraganden framför sitt stora missnöje över de metoder som tillämpats av rådet. Rådet fattade i själva verket ett politiskt beslut om direktivet den 19 november 2004 och om den första rekommendationen den 26 maj 2004 utan att en föregående diskussion ägt rum med parlamentet. Detta innebär att parlamentet faktiskt fråntagits sina befogenheter.

Föredraganden förväntar sig att principen om ett lojalt samarbete mellan institutionerna respekteras, vilket innebär att rådet avstår från att fatta beslut innan parlamentet hörts.

Följaktligen tas det i motiveringen och i ändringsförslagen hänsyn till det politiska beslutet.

Föredraganden uppmanar rådet att se över sin ståndpunkt mot bakgrund av parlamentets ändringsförslag.

Innehållet i förslagen

Godkännande av mottagande forskningsorgan (artikel 4 i direktivet)

Föredraganden anser att det är olämpligt att godkännanden ges på obegränsad tid och föreslår att de ges för en femårsperiod med möjlighet till förlängning. Samtidigt bör den tid under vilken forskningsorganet är ansvarigt för forskaren – efter det att avtalet löpt ut – skäras ned till sex månader.

Laglig invandring (artiklarna 7 och 15 i direktivet samt punkterna 1 och 2 i den första rekommendationen)

Föredraganden anser att detta åtgärdspaket kan ses som ett av de första gemenskapsinstrumenten när det gäller legal invandring. All kvotering eller nationell styrning av forskares inresetillstånd har avskaffats genom detta direktiv, i vilket det krävs att medlemsstaterna utfärdar uppehållstillstånd till forskare mot föreläggande av ett mottagningsavtal. Enligt kommissionen förslag skall uppehållstillståndet utfärdas inom trettio dagar efter att ansökan gjorts. Rådet förefaller dock inte vilja godta en sådan tidsfrist vilket emellertid är av avgörande betydelse för att förfarandet skall fungera på ett effektivt sätt.

När det gäller den legala invandringen av forskare bör en positiv åtgärd genomföras som innebär att inget arbetstillstånd krävs i och med att uppehållstillståndet utfärdas.

Innan ett fullständigt avskaffande genomförs i enlighet med direktivet uppmanas medlemsstaterna i den första rekommendationen att välja mellan dispenser eller utfärdande av tillstånd med fullvärdiga rättigheter.

Familjeåterförening (punkt 3 i den första rekommendationen)

Föredraganden välkomnar att rådet är villigt att införa bestämmelser om familjeåterförening i direktivet trots att kommissionen endast tagit upp denna fråga i sin första rekommendation. Däremot är det beklagligt att familjeåterförening sker på valfria grunder och att det slutgiltiga avgörandet ligger hos medlemsstaterna.

Samtidigt beklagar föredraganden att det inte finns några andra bestämmelser som rör familjeåterföreningsaspekten som exempelvis medföljandes möjligheter till arbete.

Vidare har rådet strukit hänvisningen till familjeåterförening i den första rekommendationen. Det vore att föredra om denna hänvisning fick stå kvar eftersom den var exaktare och mer detaljerad.

Indragning eller avslag på förlängning av uppehållstillstånd (artikel 8 i direktivet)

Föredraganden understödjer kommissionens förslag om att begränsa indragning och avslag på förlängning av uppehållstillstånd till allvarliga brott mot allmän ordning eller säkerhet. Att en forskare drabbas av sjukdom eller invaliditet efter det att uppehållstillståndet utfärdats får inte leda till att uppehållstillståndet inte förlängs, avslag eller avvisning från en medlemsstats territorium. Det är beklagligt att rådet strukit denna punkt som är i överensstämmelse med den rättspraxis som tillämpas av den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

Forskares rörlighet inom EU (artikel 13 i direktivet)

I direktivet tas hänsyn till att forskningsverksamheten kräver att forskare reser. Det är således tänkt att forskare som innehar ett uppehållstillstånd som utfärdats i enlighet med detta förslag skall kunna bedriva en del av sin forskning i en annan medlemsstat förutsatt att vissa villkor uppfylls. Föredraganden önskar klarlägga kommissionens förslag enligt vilka ett nytt mottagningsavtal eller ett nytt uppehållstillstånd måste erhållas i den mottagande medlemsstaten ifall forskaren vistas i en annan medlemsstat under längre än tre månader.

Ansökan om inresa och vistelse (artikel 14 i direktivet)

Föredraganden delar kommissionens uppfattning att det ska vara möjligt för forskaren att lämna in ansökan om inresa och vistelse även om han/hon redan befinner sig i en medlemsstat på grund av studier eller semester. Rådet å sin sida menar att varje medlemsstat enskilt skall besluta om huruvida detta skall vara möjligt.

YTTRANDE från utskottet för industrifrågor, forskning och energi (22.2.2005)

till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor

om förslaget till rådets direktiv om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte
(KOM(2004)0178 – C6‑0011/2004 – 2004/0061(CNS))

Föredragande: Nikolaos Vakalis

KORTFATTAD MOTIVERING

I. Sammanfattning av förslaget

Bakgrund: I Lissabon fastställde Europeiska unionen målet att till 2010 bli världens mest konkurrenskraftiga kunskapsbaserade ekonomi. Eftersom Europa hittills har misslyckats med detta, samtidigt som vi börjar närma oss tidsfristens slut, är det absolut nödvändigt att införa nya bestämmelser om vi fortfarande vill uppnå Lissabonmålen.

I Kok-rapporten som nyligen lades fram begärs att man omedelbart vidtar åtgärder i fråga om forskning för att i slutändan kunna skapa ett europeiskt område för forskningsverksamhet som är tillräckligt attraktivt för att kunna konkurrera med motsvarande områden i den övriga världen.

I detta syfte kommer Europa att behöva 700 000 fler forskare till 2010. En av de åtgärder som kan bidra till detta är att underlätta tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i EU genom att tillämpa förenklade förfaranden för beviljandet av uppehållstillstånd och viseringar (utöver andra åtgärder som bör vidtas för att underlätta återvändandet för högkvalificerade européer som för närvarande arbetar som forskare utanför EU).

Kommissionens förslag: Förslaget innehåller tre sammanhängande rättsakter:

1)   Ett förslag till direktiv om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte.

2)   Två förslag till rekommendationer som syftar till att (i) under den period som behövs för att införliva direktivet i medlemsstaternas lagstiftning införa vissa konkreta åtgärder för att underlätta inresa och vistelse för forskare från tredje länder, och (ii) särskilt reglera utfärdandet av viseringar för kortare vistelse till forskare.

II. Föredragandens kommentarer

Föredraganden välkomnar kommissionens förslag och anser att den föreslagna rättsakten kan bli ett sätt att locka forskare till Europa och få dem att stanna här.

Allmän målsättning:
a. Föredraganden betonar att den föreslagna rättsakten bör användas för att locka i huvudsak två kategorier av forskare till EU: 1) högkvalificerade och internationellt kända forskare som för närvarande arbetar i andra delar av världen och 2) unga begåvade forskare från utvecklingsländer som skall få en möjlighet att bedriva forskning i Europa innan de återvänder till sina hemländer, så att Europa blir en referenspunkt för deras framtida forskningsarbete.

b. Föredraganden påpekar att förslaget bör visa fullt förtroende för forskningsorganen och forskningssamhället i allmänhet och därför bör föreskriva att man i så stor utsträckning som möjligt intar en ”underlättande” hållning gentemot forskarna och deras arbete i stället för den ”provisoriska” hållning som präglar invandringspolitiken.

Den offentliga och privata sektorn: Det är viktigt att begreppet ”forskningsorgan” inte bara omfattar den offentliga sektorn, utan även den privata sektorn eftersom det för närvarande råder brist på åtgärder som underlättar forskningen inom den privata sektorn trots det mål som fastställdes i Barcelona, nämligen att två procent av BNP skall utgöras av den privata sektorns investeringar i forskning och utveckling. I detta hänseende bör de små och medelstora företagens särskilda behov ges omfattande uppmärksamhet.

Forskningsorgan: Forskningsorganen spelar en viktig roll i hela förfarandet för inresa och vistelse och underlättar därmed invandringsmyndigheternas arbete. Föredraganden välkomnar den föreslagna rättsakten som ett steg mot skapandet av en idealisk forskningsmiljö i EU, och i synnerhet mot fullständigt oberoende för forskningsorganen då de väljer sina forskarlag och inrättar laboratorier eller forskningscentrum. I utbyte mot dessa fördelar kommer forskningsorganen även i fortsättningen att bära det ekonomiska ansvaret.

Göra Europa attraktivare för forskare från tredje land: Det är särskilt viktigt att forskare som beviljats inresa och vistelse får en särskild ställning i det mottagande landet och i EU i allmänhet. Därför

 är det viktigt att sådana forskare inte skall behöva inneha arbetstillstånd för att kunna beviljas inresa och vistelse,

 kan rörligheten för sådana forskare inom det europeiska området för forskningsverksamhet bidra till att göra detta område till en framgång, och måste därför ges tillbörlig uppmärksamhet,

 bör forskarnas familjemedlemmar beviljas uppehållstillstånd för samma period som forskarna har beviljats inresa och vistelse.

Byråkrati och nationella hinder: Föredraganden är rädd för att de föreslagna bestämmelserna kommer att hindras av den befintliga byråkratin i fråga om till exempel erkännande av examensbevis, hälso- och sociala trygghetssystem, skatteåtgärder etc. Föredraganden gör medlemsstaterna uppmärksamma på dessa svårigheter och det faktum att åtgärder måste vidtas för att minimera de negativa konsekvenserna av dessa krav för forskare från tredje länder.

Ekonomiskt stöd: För att göra Europa riktigt attraktivt för välrenommerade forskare från tredje länder anser föredraganden att man måste kombinera ett förslag i det hänseendet med tillräckliga finansieringsåtgärder som kopplas till gemenskapens forskningspolitik (till exempel både det nuvarande sjätte ramprogrammet och det nya sjunde ramprogrammet).

Akuta åtgärder: Med tanke på de åtaganden som gjordes i Lissabon och den begränsade tid som återstår måste lagstiftningspaketet antas så snart som möjligt. Om Europa agerar snabbt kan vi också dra nytta av den restriktiva invandringspolitik som för närvarande tillämpas i Förenta staterna.

Föredraganden beklagar att rådet redan har nått en politisk överenskommelse om detta förslag utan att överhuvudtaget beakta parlamentets roll i samrådsförfarandet.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Utskottet för industrifrågor, forskning och energi uppmanar utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Kommissionens förslag[1]Parlamentets ändringar

Ändringsförslag 1

Skäl 4

(4) Europeiska gemenskapen beräknas behöva 700 000 nya forskare för att uppnå det av Europeiska rådet i Barcelona fastställda målet att 3 % av BNP skall investeras i forskning. För att uppnå detta mål krävs en rad samverkande åtgärder, exempelvis att öka de ungas intresse för vetenskapliga karriärer, öka möjligheterna till fortbildning och rörlighet inom forskningen, förbättra karriärmöjligheterna för forskare inom gemenskapen och göra gemenskapen mer öppen för tredjelandsmedborgare som kan komma i fråga för inresa och vistelse i forskningssyfte.

(4) Europeiska gemenskapen beräknas behöva 700 000 nya forskare till 2010 för att uppnå det av Europeiska rådet i Barcelona fastställda målet att 3 % av BNP skall investeras i forskning. För att uppnå detta mål krävs en rad samverkande åtgärder, exempelvis att öka de ungas intresse för vetenskapliga karriärer, öka möjligheterna till fortbildning och rörlighet inom forskningen, förbättra karriärmöjligheterna för forskare inom gemenskapen och göra gemenskapen mer öppen för tredjelandsmedborgare som kan komma i fråga för inresa och vistelse i forskningssyfte.

Motivering

Den tidsram som fastställdes av Europeiska rådet i Barcelona måste anges för att understryka att den föreslagna rättsakten måste antas snabbt.

Ändringsförslag 2

Skäl 5

(5) Syftet med detta direktiv är att bidra till att målen uppnås genom att underlätta tredjelandsmedborgares inresa, vistelse och rörlighet i syfte att bedriva forskning under längre tid än tre månader, så att gemenskapen ökar sin attraktionskraft för forskare i hela världen och får bättre förutsättningar att fungera som ett globalt kunskapscentrum.

(5) Syftet med detta direktiv är att bidra till att målen uppnås genom att underlätta tredjelandsmedborgares inresa, vistelse och rörlighet i syfte att bedriva forskning under längre tid än tre månader, så att gemenskapen ökar sin attraktionskraft för forskare i hela världen, i synnerhet forskare med de bästa kvalifikationerna, och får bättre förutsättningar att fungera som ett globalt kunskapscentrum.

Motivering

Om EU skall kunna vinna över sina främsta konkurrenter på det internationella forskningsområdet måste vi skapa förutsättningar som får högkvalificerade forskare från Förenta staterna och andra icke-europeiska länder att vilja bedriva sin forskning i Europa.

Ändringsförslag 3

Skäl 12

(12) Det är viktigt att främja forskares rörlighet, som en möjlighet att utveckla och konsolidera kontakter och forskningsnätverk på ett globalt plan.

(12) Det är viktigt att främja rörligheten för de tredjelandsmedborgare som beviljas inresa och vistelse för att bedriva forskning i EU, som en möjlighet att utveckla och konsolidera kontakter och forskningsnätverk och etablera det europeiska området för forskningsverksamhet på ett globalt plan.

Motivering

Det är väsentligt att betona vikten av rörlighet och den nödvändiga kopplingen till det europeiska området för forskningsverksamhet som måste skapa sig en roll på det internationella planet och måste betraktas som en grundpelare för forskning av god kvalitet.

Ändringsförslag 4

Skäl 14a (nytt)

(14a) Direktivet skulle kunna innebära en väsentlig förbättring när det gäller social trygghet i det att principen om icke-diskriminering även skulle kunna gälla personer som kommer direkt från ett tredje land till en medlemsstat. Utöver de rättigheter som den befintliga gemenskapslagstiftningen redan föreskriver i fråga om social trygghet för tredjelandsmedborgare som flyttar mellan olika medlemsstater skulle ytterligare rättigheter kunna beviljas för att främja den nödvändiga rörligheten för sådana forskare inom det europeiska området för forskningsverksamhet.

Motivering

Krav beträffande social trygghet kan utgöra ett avsevärt hinder för integreringen av forskare från tredje länder i värdmedlemsstaten och kan i hög grad även ligga till hinder för deras rörlighet i EU.

Ändringsförslag 5

Skäl 15a (nytt)

(15a) Gemenskapen bör, bland annat genom befintliga och kommande ramprogram, vidta konkreta åtgärder för att stödja forskningsorgan och forskare som ingår ett mottagningsavtal. Gemenskapen bör genom sin bidragspolitik främja fleråriga forskningsprogram genom att föreskriva en skälig tidsram för planeringen av forskningsverksamheten, även när det gäller personalbehov, och garantera att de finansiella medel som krävs finns tillgängliga.

Motivering

Tillräckliga finansiella medel måste anslås för att den föreslagna rättsakten skall kunna leda till påtagliga resultat. EU bör genom sin forskningspolitik främja fleråriga forskningsprojekt som genomförs med hjälp av mottagningsavtal, för att de föreslagna rättsakterna skall kunna få så stora positiva effekter som möjligt för det europeiska området för forskningsverksamhet.

Ändringsförslag 6

Artikel 2, led b

b) forskare: en tredjelandsmedborgare med en doktors- eller licentiatexamen och som beviljas inresa och vistelse på Europeiska unionens medlemsstaters territorium för att bedriva ett forskningsprojekt vid ett forskningsorgan.

b) forskare: en tredjelandsmedborgare med en högre universitetsexamen (åtminstone masternivå eller motsvarande) och som beviljas inresa och vistelse på Europeiska unionens medlemsstaters territorium för att bedriva ett forskningsprojekt vid ett forskningsorgan.

Motivering

För att främja direktivets syfte är det viktigt att begreppet ”forskare” får den bredaste definition som står att finna i den befintliga gemenskapslagstiftningen, samtidigt som den garanterar en viss miniminivå i fråga om högre kvalifikationer.

Ändringsförslag 7

Artikel 2, led d

d) forskningsorgan: varje form av offentlig eller privat inrättning eller företag som bedriver forskning, och som för ändamålen med detta direktiv har godkänts av en medlemsstat, i enlighet med den medlemsstatens bestämmelser eller administrativa praxis.

d) forskningsorgan: varje form av offentlig eller privat inrättning eller företag vars huvud- eller sidoverksamhet består i att bedriva forskning, och som för ändamålen med detta direktiv har godkänts av en medlemsstat, i enlighet med den medlemsstatens bestämmelser eller administrativa praxis. Alla små och medelstora företag som erhållit gemenskapsstöd för minst ett forskningsprojekt skall anses vara forskningsorgan enligt detta direktiv.

Motivering

Det är viktigt att den föreslagna rättsakten även omfattar de offentliga organisationer och (i synnerhet) de privata företag vars sidoverksamhet består i att bedriva forskning. I det sammanhanget är det särskilt viktigt att uppmuntra små och medelstora företag, som normalt sett inte har någon avdelning för forskning och utveckling, att ta emot forskare från tredje länder.

Ändringsförslag 8

Artikel 2, led ea (nytt)

 

ea) ”Familjemedlemmar”: forskarens make/maka och barn (inklusive styvbarn, adopterade barn och fosterbarn) samt forskarens och makens/makans föräldrar (inklusive styvföräldrar).

Motivering

Detta hänger ihop med artikel 7.1a (nytt) om familjemedlemmar. För att locka forskare att slå sig ned i EU är det viktigt att underlätta för familjemedlemmar att få tillträde till och bosätta sig i EU. Till skillnad från direktiv 2003/86/EG om rätt till familjeåterförening, som gäller dem som bosätter sig i EU permanent, är detta tillstånd begränsat till den tid forskaren uppehåller sig i EU.

Ändringsförslag 9

Artikel 3, punkt 2

2. Detta direktiv inkräktar inte på medlemsstaternas rätt att anta eller bibehålla bestämmelser som är mer förmånliga för de personer som direktivet skall tillämpas på. Medlemsstaterna får tillämpa direktivet på tredjelandsmedborgare som ansöker om inresa och vistelse för att ge undervisning vid ett institut för högre utbildning i enlighet med medlemsstaternas bestämmelser eller administrativa praxis.

2. Detta direktiv inkräktar inte på medlemsstaternas rätt att anta eller bibehålla bestämmelser som är mer förmånliga för de personer som direktivet skall tillämpas på. Medlemsstaterna skall tillämpa direktivet på tredjelandsmedborgare som ansöker om inresa och vistelse för att ge undervisning vid ett institut för högre utbildning i enlighet med medlemsstaternas bestämmelser eller administrativa praxis.

Motivering

Det är viktigt att medlemsstaterna även ger de högkvalificerade forskare som kommer till Europa för att undervisa en särskild ställning, eftersom det finns ett nära samband mellan forskning av god kvalitet och undervisning på högre utbildningsnivå (till exempel universitet).

Ändringsförslag 10

Artikel 4, punkt 3

3. Medlemsstaterna skall utan tidsbegränsning godkänna offentliga och privata organisationer som har som huvuduppgift att bedriva forskning och institut för högre utbildning i medlemsstaterna, i enlighet med medlemsstaternas bestämmelser eller administrativa praxis.

3. En offentlig eller privat organisations tillstånd skall gälla minst fem år. Medlemsstaterna får bevilja tillstånd som gäller en längre period. Forskningsorgan som nekas tillstånd skall erhålla en fullständig motivering för beslutet.

Motivering

Privata och offentliga organisationer måste behandlas lika, i synnerhet som EU begär att den privata sektorn skall investera avsevärt mycket mer på forskningsområdet. En period på fem år är lämplig och ger de nationella myndigheterna möjlighet att regelbundet utvärdera huruvida det berörda organet bedriver sin forskning på ett lämpligt sätt. Vissa medlemsstater kan emellertid vilja utfärda tillstånd för en längre period för att undvika ytterligare byråkrati, i synnerhet om medlemsstaterna har andra system för att kontrollera den utförda forskningen. Genom en obligatorisk motivering av beslut om nekat tillstånd främjas öppenheten.

Ändringsförslag 11

Artikel 4, punkt 4

4. Medlemsstaterna skall utan tidsbegränsning godkänna offentliga organisationer som bedriver forskning vid sidan av sitt huvuduppdrag.

utgår

Motivering

Det är viktigt att den föreslagna rättsakten även omfattar de offentliga organisationer och (i synnerhet) de privata företag vars sidoverksamhet består i att bedriva forskning. I det sammanhanget är det särskilt viktigt att uppmuntra små och medelstora företag, som normalt sett inte har någon avdelning för forskning och utveckling, att ta emot forskare från tredje länder.

Ändringsförslag 12

Artikel 4, punkt 5

5. Medlemsstaterna skall för en period på fem år, med möjlighet till förlängning, godkänna privata organisationer som bedriver forskning som ett komplement till sina stadgeenliga ändamål.

utgår

Motivering

Det är viktigt att den föreslagna rättsakten även omfattar de offentliga organisationer och (i synnerhet) de privata företag vars sidoverksamhet består i att bedriva forskning. I det sammanhanget är det särskilt viktigt att uppmuntra små och medelstora företag, som normalt sett inte har någon avdelning för forskning och utveckling, att ta emot forskare från tredje länder.

Ändringsförslag 13

Artikel 4, punkt 6

6. I samband med att ansökan om godkännande lämnas in åtar sig forskningsorganet att gentemot den mottagande medlemsstaten stå för kostnader för uppehälle, sjukvård och återresa för forskare som de tar emot och tillhandahålla medlemsstaten ett sådant intyg som avses i artikel 5.3. Forskningsorganets ansvar fortsätter att gälla under ett år från den dag då det mottagningsavtal som avses i artikel 5 löper ut eller den dag då forskningsorganet underrättade medlemsstaten om en omständighet som omöjliggör genomförandet av avtalet i enlighet med artikel 5.4, förutsatt att forskaren fortfarande befinner sig på Europeiska unionens territorium.

6. I samband med att ansökan om godkännande lämnas in åtar sig forskningsorganet att gentemot den mottagande medlemsstaten stå för kostnader för uppehälle, sjukvård och återresa för forskare som de tar emot och tillhandahålla medlemsstaten ett sådant intyg som avses i artikel 5.3. Forskningsorganets ansvar fortsätter att gälla under sex månader från den dag då det mottagningsavtal som avses i artikel 5 löper ut eller den dag då forskningsorganet underrättade medlemsstaten om en omständighet som omöjliggör genomförandet av avtalet i enlighet med artikel 5.4, förutsatt att forskaren fortfarande befinner sig på Europeiska unionens territorium.

Motivering

Att kräva att forskningsorganen bär det ekonomiska ansvaret under ett helt år vore orättvist och oproportionerligt.

Ändringsförslag 14

Artikel 4, punkt 7

7. De godkända forskningsorganen skall inom två månader från den dag då avtalet löpte ut bekräfta för den behöriga myndighet som medlemsstaterna har utsett för ändamålet att det arbete som har bedrivits inom vart och ett av de forskningsprojekt för vilka de har undertecknat ett mottagningsavtal på grundval av artikel 5.

7. De godkända forskningsorganen skall inom två månader från den dag då avtalet löpte ut bekräfta för den behöriga myndighet som medlemsstaterna har utsett för ändamålet att arbetet bedrivits inom vart och ett av de forskningsprojekt för vilka de har undertecknat ett mottagningsavtal på grundval av artikel 5. Den behöriga myndigheten förväntas besitta tillräcklig expertis för att kunna göra en grundläggande kontroll av att arbetet utförs med ett positivt resultat.

Motivering

Den behöriga myndighetens förmåga att göra en grundläggande kontroll av att det forskningsarbete som utförts inom ramen för ett mottagningsavtal har lett till ett positivt resultat kommer att ge systemet ökad trovärdighet.

Ändringsförslag 15

Artikel 4, punkt 9

9. En medlemsstat får återkalla eller vägra att förlänga ett godkännande av ett forskningsorgan som inte längre uppfyller villkoren i punkterna 2–7 eller som har ingått ett mottagningsavtal med en tredjelandsmedborgare gentemot vilken medlemsstaten har tillämpat artikel 8.1. Om den berörda medlemsstaten vägrar att utfärda eller återkallar ett godkännande eller vägrar att förlänga godkännandet på grundval av artikel 8.1, kan det berörda forskningsorganet inte ansöka om ett nytt godkännande förrän efter fem år från det att beslutet om att återkalla eller inte förlänga godkännandet offentliggjordes.

9. En medlemsstat får återkalla eller vägra att förlänga ett godkännande av ett forskningsorgan som inte längre uppfyller villkoren i punkterna 2–7 eller som har ingått ett mottagningsavtal med en tredjelandsmedborgare gentemot vilken medlemsstaten har tillämpat artikel 8.1. Om den berörda medlemsstaten vägrar att utfärda eller återkallar ett godkännande eller vägrar att förlänga godkännandet på grundval av artikel 8.1, kan det berörda forskningsorganet inte ansöka om ett nytt godkännande förrän efter fem år från det att beslutet om att återkalla eller inte förlänga godkännandet offentliggjordes. Forskningsorganet skall inte hållas ansvarigt för överträdelser av de villkor som anges i artikel 6 a, såvida det inte finns skäl att misstänka att organet varit införstått med de brottsliga handlingar som begåtts av forskaren.

Motivering

Forskningsorganen bör inte vara skyldiga att kontrollera sådana villkor som uppenbarligen faller utanför deras befogenheter, och som ligger under medlemsstaternas behöriga myndigheters ansvarsområde.

Ändringsförslag 16

Artikel 5, punkt 4

4. Mottagningsavtalet upphör automatiskt att gälla om rättsförhållandet mellan forskaren och forskningsorganet upphör. Forskningsorganet skall utan dröjsmål underrätta den myndighet som medlemsstaterna har utsett för ändamålet om varje omständighet som hindrar genomförandet av detta avtal.

4. Mottagningsavtalet upphör automatiskt att gälla om rättsförhållandet mellan forskaren och forskningsorganet upphör. I dessa fall, och om forskaren har ett giltigt pass eller en likvärdig resehandling och inte utgör ett hot mot allmän ordning, säkerhet eller folkhälsa, skall uppehållstillståndet fortsätta att gälla i högst tre månader så att forskaren kan ansöka om och ingå ett nytt mottagningsavtal. Forskningsorganet skall utan dröjsmål underrätta den myndighet som medlemsstaterna har utsett för ändamålet om varje omständighet som hindrar genomförandet av detta avtal.

Motivering

Kommissionens förslag till artikel eliminerar rörlighetens fördelar för de berörda forskarna. Vårt mål bör inte bara vara att underlätta forskarnas inresa och vistelse, utan även att behålla dem i EU och i det europeiska området för forskningsverksamhet. Därför bör vi se till att forskare från tredje länder får tillräckligt lång tid på sig för att på plats kunna göra en ny ansökan efter att det projekt avslutats, som de ursprungligen har beviljats inresa och vistelse för.

Ändringsförslag 17

Artikel 7

Uppehållstillståndets giltighetstid

Uppehållstillstånd och viseringar

Medlemsstaterna skall utfärda uppehållstillstånd som gäller i minst ett år, med möjlighet till förlängning ett år i taget, om villkoren i artiklarna 5 och 6 fortsätter att vara uppfyllda. Om forskningsarbetet kommer att pågå under kortare tid än ett år, skall uppehållstillståndet utfärdas för en tid som motsvarar forskningsprojektets längd.

Medlemsstaterna skall utfärda uppehållstillstånd som gäller i högst ett år. Om forskningsarbetet kommer att pågå längre än ett år, skall uppehållstillståndet utfärdas för en tid som motsvarar forskningsprojektets längd.

 

Medlemsstaterna skall utfärda uppehållstillstånd till en forskares familjemedlemmar vid begäran. Giltighetstiden för sådana uppehållstillstånd skall vara den samma som för uppehållstillstånd utfärdat till forskaren i den mån giltighetstiden för familjemedlemmarnas resehandlingar tillåter. Korta viseringar på tre månader skall också kunna utfärdas till forskarens släkt och nära vänner, under förutsättning att forskaren går i god för dem.

Motivering

Artikeln, i den form som kommissionen förslår, innebär en motsägelse vad gäller det grundläggande målet i förslaget till direktiv och medför onödiga formaliteter och slöseri med tid, i synnerhet med tanke på de garantier som fastställs i artikel 8. Tanken är att i möjligaste mån förenkla förfarandet för forskarna. Det verkar logiskt att uppehållstillståndet skall gälla för samma period som mottagningsavtalet samtidigt som uppehållstillståndet får utfärdas för en period av högst ett år.

För att locka forskare att slå sig ned i EU är det dessutom viktigt att underlätta för nära familjemedlemmar att flytta med och kunna stanna lika länge som forskaren. Forskarens släkt och vänner bör också få komma på kortare besök utan att utsättas för onödig byråkrati, svårigheter vid passkontrollen eller kanske vägras inresa. Forskaren kommer emellertid uppmanas att ansvara för dem som kommer på kortare besök, både ekonomiskt och när det gäller deras säkerhet.

Ändringsförslag 18

Artikel 13, punkt 1

1. Innehavaren av ett uppehållstillstånd som utfärdats i enlighet med detta direktiv får, med stöd av detta tillstånd och ett giltigt pass eller en annan likvärdig resehandling, genomföra en del av sitt forskningsprojekt på en annan medlemsstats territorium, förutsatt att den medlemsstaten inte bedömer vederbörande som ett hot mot allmän ordning och säkerhet eller folkhälsa. I förekommande fall skall ett nytt mottagningsavtal ingås, med hänsyn till den tidsperiod som kommer att behövas för att genomföra denna del av forskningsprojektet, och på grundval av detta avtal skall forskaren erhålla uppehållstillstånd i den andra medlemsstaten.

1. Innehavaren av ett uppehållstillstånd som utfärdats i enlighet med detta direktiv får, med stöd av detta tillstånd och ett giltigt pass eller en annan likvärdig resehandling, genomföra en del av sitt forskningsprojekt på en annan medlemsstats territorium, förutsatt att den medlemsstaten inte bedömer vederbörande som ett hot mot allmän ordning och säkerhet eller folkhälsa. I förekommande fall skall ett nytt mottagningsavtal ingås, med hänsyn till den tidsperiod som kommer att behövas för att genomföra denna del av forskningsprojektet, och på grundval av detta avtal skall forskaren erhålla uppehållstillstånd i den andra medlemsstaten. Medlemsstaterna skall inte kräva att forskaren lämnar deras territorium för att ansöka om visering eller uppehållstillstånd.

Motivering

Tillägget i bestämmelsen behövs för att se till att forskarna har rätt att göra en ansökan på plats och för att främja rörlighetens fördelar.

Ändringsförslag 19

Artikel 13, punkt 2a (ny)

2a. Under uppehållstillståndets giltighetstid får forskaren ansöka om ett nytt mottagningsavtal i samma eller i en annan medlemsstat. Den nya ansökan skall behandlas genom ett förenklat förfarande som inte skall omfatta någon kontroll av det villkor som fastställs i artikel 5.2 a ii), under förutsättning att det första forskningsorganet kan överlämna ett skriftligt intyg på att arbetet har utförts på ett tillfredsställande sätt fram till den tidpunkt då den nya ansökan lämnades in.

Motivering

Denna bestämmelse är nödvändig för att göra det lättare för forskare från tredje länder att lämna ett forskningsprogram som har avslutats och börja på ett annat som bedrivs i samma eller i en annan medlemsstat. Detta förbättrar forskarnas rörlighet.

Ändringsförslag 20

Artikel 15, punkt 1

1. Medlemsstatens behöriga myndigheter skall skriftligen, och i enlighet med de delgivningsförfaranden som föreskrivs i den nationella lagstiftningen på området, meddela den sökande vilket beslut som har fattats om ansökan om inresa och vistelse eller om förlängning av uppehållstillståndet senast 30 dagar efter det att ansökan lämnades in. Eventuella följder av om de behöriga myndigheterna inte fattar beslut inom denna frist skall regleras i den berörda medlemsstatens nationella lagstiftning. Om prövningen av ansökan är av komplicerad natur, får tidsfristen i första stycket i undantagsfall förlängas.

1. Medlemsstatens behöriga myndigheter skall skriftligen, och i enlighet med de delgivningsförfaranden som föreskrivs i den nationella lagstiftningen på området, meddela den sökande vilket beslut som har fattats om ansökan om inresa och vistelse eller om förlängning av uppehållstillståndet senast 30 dagar efter det att ansökan lämnades in. Eventuella följder av om de behöriga myndigheterna inte fattar beslut inom denna frist skall regleras i den berörda medlemsstatens nationella lagstiftning. Om prövningen av ansökan är av komplicerad natur, får tidsfristen i första stycket i undantagsfall förlängas, dock inte med mer än 30 dagar. Den sökande skall få en fullständig motivering till en sådan förlängning.

Motivering

Detta tillägg i bestämmelsen behövs för att undvika att en sådan möjlighet (som föreslogs ursprungligen) missbrukas av myndigheterna i en medlemsstat, vilket skulle kunna leda till onödiga förseningar i besluten om inresa och vistelse.

Ändringsförslag 21

Artikel 17

Varje medlemsstat skall se till att tillhandahålla allmänheten uttömmande och regelbundet uppdaterad information, särskilt via Internet, om godkända forskningsorgan enligt artikel 4 med vilka forskare kan ingå mottagningsavtal, och om de villkor och förfaranden för inresa och vistelse på deras territorier i forskningssyfte som har antagits med stöd av detta direktiv.

Varje medlemsstat skall se till att tillhandahålla allmänheten uttömmande och regelbundet uppdaterad information, särskilt via Internet, om godkända forskningsorgan enligt artikel 4 med vilka forskare kan ingå mottagningsavtal, och om de villkor och förfaranden för inresa och vistelse på deras territorier i forskningssyfte som har antagits med stöd av detta direktiv. Medlemsstaterna får begära att de mottagande organen skall offentliggöra en förteckning över de forskare som har beviljats inresa och vistelse. Förteckningen skall endast innehålla de uppgifter som behövs för en otvetydig identifiering av forskarna.

Motivering

Detta tillägg i bestämmelsen bidrar till den insyn som behövs.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Förslag till rådets direktiv om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte

Referensnummer

KOM(2004)0178 – C6-0011/2004 – 2004/0061(CNS)

Ansvarigt utskott

LIBE

Rådgivande utskott
  Tillkännagivande i kammaren

ITRE
15.9.2004

Förstärkt samarbete

nej

Föredragande av yttrande Utnämning

Nikolaos Vakalis
7.10.2004

Behandling i utskott

23.11.2004

18.1.2005

21.2.2005

 

 

Antagande av ändringsförslag

21.2.2005

Slutomröstning: resultat

för:

emot:

nedlagda röster:

42

0

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Šarūnas Birutis, Jan Březina, Renato Brunetta, Jerzy Buzek, Joan Calabuig Rull, Pilar del Castillo Vera, Giles Chichester, Gianni De Michelis, Lena Ek, Nicole Fontaine, Adam Gierek, András Gyürk, David Hammerstein Mintz, Ján Hudacký, Romana Jordan Cizelj, Werner Langen, Anne Laperrouze, Pia Elda Locatelli, Angelika Niebler, Reino Paasilinna, Pier Antonio Panzeri, Herbert Reul, Paul Rübig, Britta Thomsen, Patrizia Toia, Catherine Trautmann, Claude Turmes, Nikolaos Vakalis

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Daniel Caspary, Dorette Corbey, Neena Gill, Norbert Glante, Edit Herczog, Peter Liese, Toine Manders, Lambert van Nistelrooij, Vittorio Prodi, John Purvis, Manuel António dos Santos, Esko Seppänen, Alyn Smith, Hannes Swoboda

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

 

  • [1]  Ännu ej offentliggjort i EUT.

YTTRANDE från utskottet för industrifrågor, forskning och energi (22.2.2005)

till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor

över förslaget till rådets rekommendation om att underlätta tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen
(KOM(2004)0178 – C6‑0012/2004 – 2004/0062(CNS))

Föredragande: Nikolaos Vakalis

KORTFATTAD MOTIVERING

I. Sammanfattning av förslaget

Förslaget till rådets rekommendation är en av de tre sammanhängande rättsakter (ett direktiv och två rekommendationer) som skall underlätta inresa och vistelse i EU för forskare från tredje länder för att främja forskning och innovation i unionen.

Å ena sidan och mot bakgrund av förslaget till direktiv om inresa och vistelse i EU för tredjelandsmedborgare som vill bedriva forskning i EU [2004/0061(CNS)] innehåller den föreslagna rekommendationen en uppmaning till medlemsstaterna om att de skall anta ett antal praktiska åtgärder i väntan på att ovannämnda direktiv införlivas i den nationella lagstiftningen och genomförs fullt ut.

Å andra sidan och oberoende av det föreslagna direktivet omfattar den föreslagna rekommendationen områden som inte tas upp i det föreslagna direktivet, till exempel familjeåterförening och operativt samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen.

II. Föredragandens kommentarer

Föredraganden välkomnar förslaget till rekommendation och uppmanar medlemsstaterna att genomföra alla bestämmelser i förslaget.

Med tanke på den begränsade tidsramen för att uppnå Lissabonmålen (det vill säga att till 2010 göra Europeiska unionen till världens mest konkurrenskraftiga kunskapsbaserade ekonomi) bör medlemsstaterna vidta åtgärder genast om de fortfarande vill uppnå Lissabonmålen inom den uppsatta tidsramen. Det kommer utan tvekan att ta lång tid innan direktivets bestämmelser kan införlivas och genomföras fullt ut. Därför måste medlemsstaterna agera redan nu och i förväg införa så många av åtgärderna som möjligt, så att inresa och vistelse underlättas för forskare från tredje länder så snart som möjligt.

Föredraganden anser att det stora antal byråkratiska förfaranden som för närvarande tillämpas av medlemsstaterna i samband med tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i EU i hög grad påverkar hur attraktiv unionen anses vara av framstående och högkvalificerade forskare från tredje länder. Därför måste medlemsstaterna bli medvetna om situationen och fullt ut följa de föreslagna rekommendationerna, det vill säga avskaffa arbetstillstånd, inte tillämpa några kvoter eller tidsbegränsningar för tredjelandsmedborgare som söker forskartjänst, samt underlätta och påskynda utfärdandet av uppehållstillstånd.

I detta sammanhang välkomnar föredraganden i synnerhet att det inom behöriga ministerier (invandring och forskning) och på ambassaderna i samtliga medlemsstater skall utses kontaktpersoner med ansvar för inresa och vistelse för forskare från tredje länder. Detta skulle vara till stor hjälp för de viktigaste intressenterna i sammanhanget (forskare och forskningsorgan) samtidigt som det kan bidra till att göra systemet effektivare.

Svårigheten för tredjelandsmedborgare att ta med sig familjemedlemmar då de överväger att flytta till Europa i forskningssyfte kan ofta vara det som får dem att inte flytta till Europa. Dessutom tycks det vara nödvändigt att medlemsstaterna underlättar sådan inresa eller vistelse om det är en forskare som ansöker om sådan återförening, i synnerhet i ljuset av direktiv 2003/86/EG om rätt till familjeåterförening som antogs den 22 september 2003. Medlemsstaterna bör dessutom se till att familjemedlemmarna får den mest förmånliga behandling som kan beviljas tredjelandsmedborgare (till exempel i fråga om villkoren för inresa och vistelse och hur snabbt detta beviljas, arbetsmöjligheter, krav för att utfärda uppehållstillstånd etc.). I det sammanhanget och eftersom frågan är så viktig anser föredraganden att man bör införa en bestämmelse om detta i respektive direktiv.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Utskottet för industrifrågor, forskning och energi uppmanar utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Kommissionens förslag[1]Parlamentets ändringar

Ändringsförslag 1

Punkt 1, led c

c) garantera tredjelandsmedborgare möjlighet att arbeta som forskare utan tidsbegränsning, utom när en sådan är motiverad av hänsyn till behoven i forskarens ursprungsland,

c) garantera tredjelandsmedborgare möjlighet att arbeta som forskare utan tidsbegränsning, utom när den berörda tredjelandsmedborgaren inte har ett giltigt pass eller en likvärdig resehandling eller utgör ett hot mot allmän ordning, säkerhet eller folkhälsa,

Motivering

Bestämmelsen enligt kommissionens förslag gör inte rättsakten tillräckligt tydlig och detaljerad.

Ändringsförslag 2

Punkt 2, led b

b) utan tidsbegränsning garantera tredjelandsmedborgare som bedriver forskningsverksamhet rätt till förlängning av deras uppehållstillstånd, utom när en tidsbegränsning är motiverad av hänsyn till behoven i forskarens ursprungsland,

b) utan tidsbegränsning garantera tredjelandsmedborgare som bedriver forskningsverksamhet rätt till förlängning av deras uppehållstillstånd, utom när den berörda tredjelandsmedborgaren inte har ett giltigt pass eller en likvärdig resehandling eller utgör ett hot mot allmän ordning, säkerhet eller folkhälsa,

Motivering

Bestämmelsen enligt kommissionens förslag gör inte rättsakten tillräckligt tydlig och detaljerad.

Ändringsförslag 3

Punkt 4, led d

d) inom sitt ministerium med ansvar för forskning utse en kontaktperson med ansvar för inresa och vistelse för forskare från tredje länder,

d) inom sitt ministerium med ansvar för forskning och innovation utse en kontaktperson med ansvar för inresa och vistelse för forskare från tredje länder,

Motivering

Medlemsstaterna bör se till att de föreslagna bestämmelserna (om särskilda förfaranden för inresa och vistelse för forskare från tredje länder) i synnerhet gynnar den privata sektorn och se till att det finns mekanismer som kan underlätta den privata sektorns investeringar i forskning och innovation.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Förslaget till rådets rekommendation om att underlätta tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen

Referensnummer

KOM(2004)0178 – C6-0012/2004 – 2004/0062(CNS)

Ansvarigt utskott

LIBE

Rådgivande utskott
  Tillkännagivande i kammaren

LIBE
15.9.2004

Förstärkt samarbete

nej

Föredragande av yttrande Utnämning

Nikolaos Vakalis
7.10.2004

Behandling i utskott

23.11.2004

18.1.2005

21.2.2005

 

 

Antagande av ändringsförslag

21.2.2005

Slutomröstning: resultat

för:

emot:

nedlagda röster:

40

0

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Šarūnas Birutis, Jan Březina, Renato Brunetta, Jerzy Buzek, Joan Calabuig Rull, Pilar del Castillo Vera, Giles Chichester, Gianni De Michelis, Lena Ek, Nicole Fontaine, Adam Gierek, András Gyürk, Fiona Hall, David Hammerstein Mintz, Ján Hudacký, Romana Jordan Cizelj, Werner Langen, Anne Laperrouze, Pia Elda Locatelli, Angelika Niebler, Reino Paasilinna, Herbert Reul, Paul Rübig, Britta Thomsen, Patrizia Toia, Catherine Trautmann, Claude Turmes, Nikolaos Vakalis

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Daniel Caspary, Neena Gill, Norbert Glante, Edit Herczog, Peter Liese, Lambert van Nistelrooij, Vittorio Prodi, John Purvis, Manuel António dos Santos, Esko Seppänen, Alyn Smith, Hannes Swoboda

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

 

  • [1]  Ännu ej offentliggjort i EUT.

YTTRANDE från utskottet för industrifrågor, forskning och energi (22.2.2005)

till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor

om förslaget till Europaparlamentets och rådets rekommendation om att underlätta medlemsstaternas utfärdande av enhetliga viseringar för kortare vistelse till forskare från tredje länder som flyttar i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen
(KOM(2004)0178 – C6‑0013/2004 – 2004/0063(COD))

Föredragande: Nikolaos Vakalis

KORTFATTAD MOTIVERING

I. Sammanfattning av förslaget

Det aktuella förslaget till rådets rekommendation ingår i ett tredelat rättsinstrument (ett direktiv och två rekommendationer) med målet att underlätta inresa för forskare från tredje länder i EU i syfte att främja forskning och innovation inom unionen.

Syftet med förslaget till rekommendation är särskilt att underlätta villkoren för inresa och rörlighet för forskare från tredje länder som önskar röra sig inom EU under kortare tidsperioder (upp till tre månader), antingen för att lära känna vetenskapliga forskningsprojekt som bedrivs inom Europeiska gemenskapen eller för att delta i sådana gemenskapsprojekt under kortare tid eller för att delta i särskilda arrangemang (konferenser eller seminarier).

II. Föredragandens kommentar

Föredraganden vill välkomna det aktuella förslaget och uppmuntra medlemsstaterna att genomföra alla bestämmelser i förslaget.

Det är särskilt viktigt att snabbt genomföra de föreslagna rekommendationerna för att stärka Europas roll som världsledande på forskningsområdet och främja den roll som europeiska området för forskningsverksamhet spelar internationellt.

Föredraganden välkomnar särskilt utfärdandet av multipelvisum, eftersom han upplever att detta är ett instrument som avsevärt kan underlätta upprepade resor som (särskilt högkvalificerade och erkända) forskare från tredje länder gör till Europa och öka deras rörlighet inom unionen. Det utgör ett flexibelt arrangemang och är särskilt intressant för forskare som önskar upprätthålla yrkeskontakter med organisationer i sina ursprungsländer.

Föredraganden anser att de föreslagna rekommendationerna i framtiden bör avspeglas i ett bindande gemenskapsrättsligt instrument.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Utskottet för industrifrågor, forskning och energi uppmanar utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Kommissionens förslag[1]Parlamentets ändringar

Ändringsförslag 1

Skäl 13a (nytt)

 

(13a) Rekommendationen är även avsedd att erbjuda ett flexibelt arrangemang för forskare som önskar upprätthålla yrkeskontakt med en organisation i sina ursprungsländer (exempelvis genom att varje termin under perioder på upp till tre månader vistas vid en europeisk värdorganisation för forskning, som har sitt säte inom gemenskapen, och under återstående tid ägna sig åt arbete i ursprungsorganisationen för forskning).

Motivering

En sådan valmöjlighet måste erbjudas om gemenskapen globalt sett vill vara konkurrenskraftig och attraktiv.

Ändringsförslag 2

Punkt 6

6. att åta sig att inom ett år från det att rekommendationen antogs översända uppgifter till kommissionen om god praxis som har införts och därigenom skapa förutsättningar för kommissionen att bedöma vilka framsteg som gjorts.

6. att åta sig att inom ett år från det att rekommendationen antogs översända uppgifter till kommissionen om god praxis som har införts och därigenom skapa förutsättningar för kommissionen att bedöma vilka framsteg som gjorts. Med beaktande av om direktiv …/…/EG om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte antagits, och med beaktande av resultaten av utvärderingen, kommer möjligheten att låta bestämmelserna i denna rekommendation ingå i ett lämpligt rättsligt bindande instrument att undersökas.

Motivering

Utan hinder av proportionalitetsprincipen, och med tanke på att de föreslagna bestämmelserna har potentialen att avsevärt bidra till att stärka Europas ställning som forskningscentrum på internationell nivå, är det önskvärt att dessa bestämmelser i framtiden förs in i ett bindande gemenskapsrättsligt instrument.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Förslaget till Europaparlamentets och rådets rekommendation om att underlätta medlemsstaternas utfärdande av enhetliga viseringar för kortare vistelse till forskare från tredje länder som flyttar i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen

Referensnummer

KOM(2004)0178 – C6-0013/2004 – 2004/0063(COD)

Ansvarigt utskott

LIBE

Rådgivande utskott
  Tillkännagivande i kammaren

ITRE
15.9.2004

Förstärkt samarbete

nej

Föredragande av yttrande Utnämning

Nikolaos Vakalis
7.10.2004

Behandling i utskott

23.11.2004

18.1.2005

21.2.2005

 

 

Antagande av ändringsförslag

21.2.2005

Slutomröstning: resultat

för:

emot:

nedlagda röster:

43

0

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Šarūnas Birutis, Jan Březina, Renato Brunetta, Jerzy Buzek, Joan Calabuig Rull, Pilar del Castillo Vera, Giles Chichester, Gianni De Michelis, Lena Ek, Nicole Fontaine, Adam Gierek, András Gyürk, David Hammerstein Mintz, Ján Hudacký, Romana Jordan Cizelj, Werner Langen, Anne Laperrouze, Pia Elda Locatelli, Eluned Morgan, Angelika Niebler, Reino Paasilinna, Pier Antonio Panzeri, Herbert Reul, Paul Rübig, Britta Thomsen, Patrizia Toia, Catherine Trautmann, Claude Turmes, Nikolaos Vakalis

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Daniel Caspary, Dorette Corbey, Neena Gill, Norbert Glante, Edit Herczog, Peter Liese, Toine Manders, Lambert van Nistelrooij, Vittorio Prodi, John Purvis, Manuel António dos Santos, Esko Seppänen, Alyn Smith, Hannes Swoboda

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

 

  • [1]  Ännu ej offentliggjort i EUT.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Förslaget till rådets direktiv om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte

Referensnummer

KOM(2004)0178 – C6-0011/2004 – 2004/0061(CNS)

Rättslig grund

art. 67 EG-fördraget

Grund i arbetsordningen

art. 51

Framläggande för parlamentet

7.4.2004

Ansvarigt utskott
  Tillkännagivande i kammaren

LIBE
15.9.2004

Rådgivande utskott
  Tillkännagivande i kammaren

ITRE
15.9.2004

 

 

 

 

Inget yttrande avges
  Beslut

 

 

 

 

 

Förstärkt samarbete
  Tillkännagivande i kammaren

 

 

 

 

 

Föredragande
  Utnämning

Vincent Peillon
5.10.2004

 

Tidigare föredragande

 

 

Förenklat förfarande
  Beslut

 

Bestridande av den rättsliga grunden
  JURI:s yttrande

 

 

 

 

 

Ändrad anslagstilldelning
  BUDG:s yttrande

 

 

 

 

 

Samråd med Europeiska ekonomiska och sociala kommittén
  Beslut i kammaren

 

Samråd med Regionkommittén
  Beslut i kammaren

 

Behandling i utskott

24.11.2004

10.1.2005

16.3.2005

 

 

Antagande

16.3.2005

Slutomröstning: resultat

för:

emot:

nedlagda röster:

39

1

2

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Alexander Nuno Alvaro, Edit Bauer, Johannes Blokland, Mihael Brejc, Kathalijne Maria Buitenweg, Maria Carlshamre, Michael Cashman, Giusto Catania, Jean-Marie Cavada, Carlos Coelho, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Rosa Díez González, Antoine Duquesne, Patrick Gaubert, Lívia Járóka, Timothy Kirkhope, Wolfgang Kreissl-Dörfler, Barbara Kudrycka, Henrik Lax, Jaime Mayor Oreja, Claude Moraes, Athanasios Pafilis, Michele Santoro, Amalia Sartori, Inger Segelström, Ioannis Varvitsiotis, Manfred Weber, Stefano Zappalà, Tatjana Ždanoka

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Cambó, Jeanine Hennis-Plasschaert, Luis Francisco Herrero-Tejedor, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Jean Lambert, Katalin Lévai, Vincent Peillon, Marie-Line Reynaud, Agnes Schierhuber, Bogusław Sonik

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

Christofer Fjellner, Tadeusz Zwiefka

Ingivande – A6-nummer

1.4.2005

A6-0054/2005

Anmärkningar

...

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Förslaget till rådets rekommendation om att underlätta tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen

Referensnummer

KOM(2004)0178 – C6-0012/2004 – 2004/0062(CNS)

Rättslig grund

art. 67 EG-fördraget

Grund i arbetsordningen

art. 51

Framläggande för parlamentet

7.4.2004

Ansvarigt utskott
  Tillkännagivande i kammaren

LIBE
15.9.2004

Rådgivande utskott
  Tillkännagivande i kammaren

ITRE
15.9.2004

 

 

 

 

Inget yttrande avges
  Beslut

 

 

 

 

 

Förstärkt samarbete
  Tillkännagivande i kammaren

 

 

 

 

 

Föredragande
  Utnämning

Vincent Peillon
5.10.2004

 

Tidigare föredragande

 

 

Förenklat förfarande
  Beslut

 

Bestridande av den rättsliga grunden
  JURI:s yttrande

 

 

 

 

 

Ändrad anslagstilldelning
  BUDG:s yttrande

 

 

 

 

 

Samråd med Europeiska ekonomiska och sociala kommittén
  Beslut i kammaren

 

Samråd med Regionkommittén
  Beslut i kammaren

 

Behandling i utskott

24.11.2004

10.1.2005

16.3.2005

31.3.2005

 

Antagande

31.3.2005

Slutomröstning: resultat

för:

emot:

nedlagda röster:

38

0

2

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Edit Bauer, Johannes Blokland, Mihael Brejc, Kathalijne Maria Buitenweg, Michael Cashman, Giusto Catania, Jean-Marie Cavada, Carlos Coelho, Elly de Groen-Kouwenhoven, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Rosa Díez González, Antoine Duquesne, Patrick Gaubert, Adeline Hazan, Lívia Járóka, Ewa Klamt, Magda Kósáné Kovács, Wolfgang Kreissl-Dörfler, Stavros Lambrinidis, Romano Maria La Russa, Sarah Ludford, Jaime Mayor Oreja, Hartmut Nassauer, Martine Roure, Inger Segelström, Ioannis Varvitsiotis, Manfred Weber, Tatjana Ždanoka

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Frederika Brepoels, Panayiotis Demetriou, Gérard Deprez, Camiel Eurlings, Giovanni Claudio Fava, Ignasi Guardans Cambó, Jeanine Hennis-Plasschaert, Sophia in 't Veld, Vincent Peillon, Marie-Line Reynaud, Bogusław Sonik, Jan Zahradil

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

 

Ingivande – A6-nummer

1.4.2005

A6-0054/2005

Anmärkningar

...

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Förslaget till Europaparlamentets och rådets rekommendation om att underlätta medlemsstaternas utfärdande av enhetliga viseringar för kortare vistelse till forskare från tredje länder som flyttar i syfte att bedriva forskning i Europeiska gemenskapen

Referensnummer

KOM(2004)0178 – C6-0013/2004 – 2004/0063(COD)

Rättslig grund

art. 251.2 och 62.2.b.ii EG-fördraget

Grund i arbetsordningen

art. 51

Framläggande för parlamentet

7.4.2004

Ansvarigt utskott
  Tillkännagivande i kammaren

LIBE
15.9.2004

Rådgivande utskott
  Tillkännagivande i kammaren

ITRE
15.9.2004

 

 

 

 

Inget yttrande avges
  Beslut

 

 

 

 

 

Förstärkt samarbete
  Tillkännagivande i kammaren

 

 

 

 

 

Föredragande
  Utnämning

Vincent Peillon
5.10.2004

 

Tidigare föredragande

 

 

Förenklat förfarande
  Beslut

 

Bestridande av den rättsliga grunden
  JURI:s yttrande

 

 

 

 

 

Ändrad anslagstilldelning
  BUDG:s yttrande

 

 

 

 

 

Samråd med Europeiska ekonomiska och sociala kommittén
  Beslut i kammaren

 

Samråd med Regionkommittén
  Beslut i kammaren

 

Behandling i utskott

24.11.2004

10.1.2005

16.3.2005

31.3.2005

 

Antagande

31.3.2005

Slutomröstning: resultat

för:

emot:

nedlagda röster:

38

0

2

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Edit Bauer, Johannes Blokland, Mihael Brejc, Kathalijne Maria Buitenweg, Michael Cashman, Giusto Catania, Jean-Marie Cavada, Carlos Coelho, Elly de Groen-Kouwenhoven, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Rosa Díez González, Antoine Duquesne, Patrick Gaubert, Adeline Hazan, Lívia Járóka, Ewa Klamt, Magda Kósáné Kovács, Wolfgang Kreissl-Dörfler, Stavros Lambrinidis, Romano Maria La Russa, Sarah Ludford, Jaime Mayor Oreja, Hartmut Nassauer, Martine Roure, Inger Segelström, Ioannis Varvitsiotis, Manfred Weber, Tatjana Ždanoka

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Frederika Brepoels, Panayiotis Demetriou, Gérard Deprez, Camiel Eurlings, Giovanni Claudio Fava, Ignasi Guardans Cambó, Jeanine Hennis-Plasschaert, Sophia in 't Veld, Vincent Peillon, Marie-Line Reynaud, Bogusław Sonik, Jan Zahradil

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

 

Ingivande – A6-nummer

1.4.2005

A6-0054/2005

Anmärkningar

...