MIETINTÖ ehdotuksesta neuvoston päätökseksi Euroopan poliisiakatemian (CEPOL) perustamisesta Euroopan unionin elimeksi

21.3.2005 - (KOM(2004)0623 – C6‑0203/2004 – 2004/0215(CNS)) - *

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta
Esittelijä: Panayiotis Demetriou


Menettely : 2004/0215(CNS)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0059/2005
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0059/2005
Keskustelut :
Äänestykset :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta neuvoston päätökseksi Euroopan poliisiakatemian (CEPOL) perustamisesta Euroopan unionin elimeksi

(KOM(2004)0623 – C6‑0203/2004 – 2004/0215(CNS))

(Kuulemismenettely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen (KOM(2004)0623)[1],

–   ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 34 artiklan 2 kohdan c alakohdan,

–   ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 39 artiklan 1 kohdan, jonka mukaisesti neuvosto on kuullut parlamenttia (C6‑0203/2004),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 93 ja 51 artiklan,

–   ottaa huomioon kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan mietinnön ja budjettivaliokunnan lausunnon (A6-0059/2005),

1.  hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.  katsoo, että komission ehdotukseen vuosiksi 2005–2006 sisältyvä rahoitusselvitys on nykyisten rahoitusnäkymien otsakkeen 3 enimmäismäärän mukainen eikä rajoita muiden politiikkojen toteuttamista; muistuttaa, että vuoden 2006 jälkeisen ajan määrärahojen määrä riippuu uutta rahoituskehystä koskevasta päätöksestä; pyytää komissiota tarvittaessa ehdottamaan tarkistettuja määriä vuoden 2006 jälkeiseksi ajanjaksoksi, yhdenmukaisuuden takaamiseksi uusien enimmäismäärien kanssa;

3.  pyytää komissiota muuttamaan ehdotustaan vastaavasti EY:n perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

4.  pyytää neuvostoa ilmoittamaan parlamentille, jos se aikoo poiketa parlamentin hyväksymästä sanamuodosta;

5.  pyytää tulla kuulluksi uudelleen, jos neuvosto aikoo tehdä huomattavia muutoksia komission ehdotukseen;

6.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.

Komission tekstiParlamentin tarkistukset

Tarkistus 1

4 artikla

CEPOLin kotipaikka on Bramshill Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

CEPOLin kotipaikka on Bramshill Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Isäntäjäsenvaltion on helpotettava CEPOLin perustamista.

Perustelu

Parlamentti ja neuvosto sopivat vuoden 2002 varainhoitoasetuksen yhteydessä, että isäntäjäsenvaltion on osallistuttava uusien elinten perustamiseen niiden alueelle. Isäntävaltion on annettava tarkoitukseen taloudellista tukea.

Tarkistus 2

III luvun otsikko

Elimet, kansalliset yksiköt ja yhteistyö muiden elinten kanssa

Elimet, yhteysyksiköt ja yhteistyö muiden elinten kanssa

 

(Vastaava muutos tehdään kaikkialle tekstiin. Jos tarkistus hyväksytään, koko tekstiin on tehtävä teknisiä muutoksia.)

Perustelu

Tämä tarkistus on esitetty monien LIBE-valiokunnan jäsenten reaktioiden sekä komission ja neuvoston kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella.

Tarkistus 3

5 artiklan 1 kohta

1. CEPOLin tarkoitus on auttaa jäsenvaltioiden ylempien ja muiden sellaisten lainvalvontaviranomaisten koulutuksessa, jotka ovat avainasemassa rajat ylittävän rikollisuuden torjunnassa Euroopan unionissa, yhteistyön voimistamiseksi ja parantamiseksi niillä aloilla, jotka ovat tärkeimpiä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 29 artiklassa tarkoitetun vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvan alueen saavuttamisen kannalta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta lainvalvontaviranomaisten koulutuksesta jäsenvaltioissa vastaavien elinten toimivaltaa. Tässä pyrkimyksessään CEPOL pyrkii edistämään eurooppalaista ratkaisutapaa suurimpiin jäsenvaltioiden kohtaamiin ongelmiin sekä järjestäytyneen että muunlaisen rikollisuuden ja varsinkin rajat ylittävien rikollisuuden ulottuvuuksien ehkäisemisessä ja torjunnassa auttamalla jäsenvaltioiden ylempien ja muiden lainvalvontaviranomaisten koulutuksessa.

1. CEPOLin tarkoitus on auttaa jäsenvaltioiden sellaisten lainvalvontaviranomaisten koulutuksessa, jotka ovat avainasemassa rajat ylittävän rikollisuuden torjunnassa Euroopan unionissa, yhteistyön voimistamiseksi ja parantamiseksi niillä aloilla, jotka ovat tärkeimpiä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 29 artiklassa tarkoitetun vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvan alueen saavuttamisen kannalta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta lainvalvontaviranomaisten koulutuksesta jäsenvaltioissa vastaavien elinten toimivaltaa. Tässä pyrkimyksessään CEPOL pyrkii edistämään eurooppalaista ratkaisutapaa suurimpiin jäsenvaltioiden kohtaamiin ongelmiin sekä järjestäytyneen että muunlaisen rikollisuuden ja varsinkin rajat ylittävien rikollisuuden ulottuvuuksien ehkäisemisessä ja torjunnassa auttamalla jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten koulutuksessa.

 

(Vastaava muutos tehdään kaikkialle tekstiin. Jos tarkistus hyväksytään, koko tekstiin on tehtävä teknisiä muutoksia.)

Perustelu

Koulutusta olisi tarjottava kaikille lainvalvontaviranomaisille riippumatta heidän asemastaan.

Tarkistus 4

5 artiklan 2 kohta

2. CEPOLin kursseilla ja koulutusmoduuleissa korostetaan keinoja parantaa jäsenvaltioiden lainvalvontayksiköiden yhteistyötä painopistealoilla, joita ovat muiden muassa vakavan ja/tai järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunta ja ehkäiseminen. Niissä on kiinnitettävä erityistä huomiota ihmisoikeuksiin ja etiikkaan lainvalvonnan yhteydessä ottaen huomioon tähän liittyvät välineet. CEPOLin kurssit ja koulutusvälineet suunnataan poliisi- ja muille lainvalvontaviranomaisille, jotka työskentelevät rikollisuuden torjuntaan ja ehkäisemiseen tähtäävän Euroopan unionin ja/tai kansainvälisen yhteistyön alalla.

2. CEPOLin kursseilla ja koulutusmoduuleissa korostetaan keinoja parantaa jäsenvaltioiden lainvalvontayksiköiden yhteistyötä painopistealoilla, joita ovat muiden muassa vakavan ja/tai järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunta ja ehkäiseminen. Niissä on kiinnitettävä erityistä huomiota ihmisoikeuksiin, erityisen haavoittuvien ryhmien, kuten naisten, ala-ikäisten ja vähemmistöjen, ja etiikkaan lainvalvonnan yhteydessä ottaen huomioon tähän liittyvät välineet. CEPOLin kurssit ja koulutusvälineet suunnataan poliisi- ja muille lainvalvontaviranomaisille, jotka työskentelevät rikollisuuden torjuntaan ja ehkäisemiseen tähtäävän Euroopan unionin ja/tai kansainvälisen yhteistyön alalla.

Tarkistus 5

7 artiklan 8 alakohta

8. Kehittää ja tuottaa koulutusta Euroopan unionin poliisivoimien valmistamiseksi osallistumaan ei-sotilaalliseen kriisinhallintaan.

8. Kehittää ja tuottaa koulutusta Euroopan unionin poliisivoimien valmistamiseksi osallistumaan ei-sotilaalliseen kriisinehkäisyyn ja kriisinhallintaan.

Tarkistus 6

9 artiklan 1 kohta

1. Hallintoneuvosto koostuu yhdestä edustajasta kustakin jäsenvaltiosta sekä yhdestä Euroopan komission edustajasta. Jokainen jäsenvaltio päättää itse omasta edustuksestaan CEPOLin hallintoneuvostossa. Kullakin jäsenellä on yksi ääni.

1. Hallintoneuvosto koostuu yhdestä edustajasta kustakin jäsenvaltiosta sekä yhdestä Euroopan komission edustajasta. Jokainen jäsenvaltio päättää itse omasta edustuksestaan CEPOLin hallintoneuvostossa. Kullakin jäsenellä on yksi ääni. Euroopan parlamenttia voi edustaa tarkkailija, jos se pitää sitä tarpeellisena.

Perustelu

Tämä tarkistus on esitetty monien LIBE-valiokunnan jäsenten reaktioiden sekä komission ja neuvoston kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella.

Tarkistus 7

9 artiklan 2 kohta

2. Hallintoneuvoston jäsenten on oltava mieluiten jäsenvaltioiden kansallisten lainvalvontaoppilaitosten johtajia. Jos yhdessä jäsenvaltiossa on useita johtajia, jäsenvaltio päättää itse edustuksestaan hallintoneuvostossa tämän artiklan 1 kohdan mukaisesti. Hallintoneuvoston puheenjohtaja on neuvoston puheenjohtajana toimivan jäsenvaltion edustaja.

2. Hallintoneuvoston jäsenten on oltava jäsenvaltioiden kansallisten lainvalvontaoppilaitosten johtajia. Jos yhdessä jäsenvaltiossa on useita johtajia, jäsenvaltio päättää itse edustuksestaan hallintoneuvostossa tämän artiklan 1 kohdan mukaisesti. Hallintoneuvoston puheenjohtaja on neuvoston puheenjohtajana toimivan jäsenvaltion edustaja.

Perustelu

Lienee tarkoituksenmukaisempaa, että kansallisten oppilaitosten johtajat edustavat jäsenvaltioita hallintoneuvostossa, koska kyseiset oppilaitokset osallistuvat CEPOLin toimintaan ja laitosten johtajat soveltuvat parhaiten niiden edustajiksi.

Tarkistus 8

10 artiklan 2 kohta

2. Euroopan unionin neuvosto nimittää johtajan viisivuotiskaudeksi hallintoneuvoston esittämästä, vähintään kolme ehdokasta sisältävästä luettelosta.

2. Euroopan unionin neuvosto nimittää johtajan viisivuotiskaudeksi hallintoneuvoston esittämästä, vähintään kolme ehdokasta sisältävästä luettelosta. Neuvosto, joka toimii hallintoneuvoston suosituksesta, voi irtisanoa johtajan tämän virkavirheen vuoksi ilman etukäteisilmoitusta ja epäpätevyyden vuoksi kohtuullisen irtisanomisajan puitteissa.

Perustelu

Tämä tarkistus on esitetty monien LIBE-valiokunnan jäsenten reaktioiden sekä komission ja neuvoston kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella.

Tarkistus 9

10 artiklan 4 kohdan johdantokappale

4. Johtaja on vastuussa CEPOLin työn päivittäisestä hallinnosta. Hän tukee hallintoneuvoston työskentelyä ja toimii hallintoneuvoston ja 12 artiklassa tarkoitettujen CEPOLin kansallisten yksiköiden välisenä yhdyssiteenä. Hän on vastuussa erityisesti seuraavista asioista:

4. Johtaja on vastuussa CEPOLin työn päivittäisestä hallinnosta. Hän tukee hallintoneuvoston työskentelyä ja toimii hallintoneuvoston ja 12 artiklassa tarkoitettujen yhteysyksiköiden välisenä yhdyssiteenä. Hän on vastuussa erityisesti seuraavista asioista:

 

(Vastaava muutos tehdään kaikkialle tekstiin. Jos tarkistus hyväksytään, koko tekstiin on tehtävä teknisiä muutoksia.)

Perustelu

Tämä tarkistus on esitetty monien LIBE-valiokunnan jäsenten reaktioiden sekä komission ja neuvoston kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella.

Tarkistus 10

11 artiklan 1 kohta

1. Johtajaa auttaa tehtävien hoitamisessa henkilöstö.

Poistetaan.

Perustelu

Seurausta jäljempänä esitetystä tarkistuksesta 11.

Tarkistus 11

11 artiklan 2 kohta

2. CEPOLin henkilöstöön ja johtajaan sovelletaan sääntöjä, jotka perustuvat Euroopan yhteisöjen toimielinten virkamiehiin ja muuhun henkilöstöön sovellettaviin henkilöstösääntöihin.

2. CEPOLin johtajaan ja henkilöstöön sovelletaan Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavia henkilöstösääntöjä, Euroopan yhteisöjen muuhun henkilöstöön sovellettavia palvelussuhteen ehtoja ja Euroopan yhteisöjen toimielinten näiden henkilöstösääntöjen ja palvelussuhteen ehtojen soveltamiseksi yhteisesti antamia sääntöjä.

Perustelu

Koska CEPOLin henkilöstö koostuu pelkästään lähetetyistä työntekijöistä tai muusta väliaikaisessa palvelussuhteessa olevasta henkilöstöstä, on suotavaa käyttää tarkistuksessa ehdotettua rakennetta, jota käytetään menestyksekkäästi unionin muiden laitosten ja virastojen yhteydessä.

Tarkistus 12

11 artiklan 3 a kohta (uusi)

 

3 a. CEPOL käyttää oman henkilöstönsä suhteen mainittujen henkilöstösääntöjen ja palvelusuhteen ehtojen mukaisesti nimittävälle viranomaiselle annettuja valtuuksia, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 10 artiklan soveltamista.

Perustelu

Seurausta edellä esitetystä tarkistuksesta 11.

Tarkistus 13

11 artiklan 3 b kohta (uusi)

 

3 b. CEPOLin henkilöstö koostuu toimihenkilöistä, jotka Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavissa henkilöstösäännöissä tarkoitettu toimielin tai jäsenvaltiot ovat siirtäneet viraston palvelukseen, ja muista CEPOLin tehtäviään hoitaakseen palvelukseensa ottamista toimihenkilöistä. Henkilöstö otetaan palvelukseen väliaikaisesti.

Perustelu

Seurausta edellä esitetystä tarkistuksesta 11.

Tarkistus 14

11 artiklan 4 kohta

4. Hallintoneuvosto voi päättää järjestelyistä, joiden nojalla jäsenvaltiot voivat lähettää kansallisia asiantuntijoita työkomennukselle CEPOLiin.

4. Hallintoneuvosto voi päättää järjestelyistä, joiden nojalla jäsenvaltiot voivat lähettää kansallisia asiantuntijoita työkomennukselle CEPOLiin. Järjestelyistä on ilmoitettava neuvostolle ennen kuin ne tulevat voimaan.

Perustelu

Seurausta edellä esitetystä tarkistuksesta 11.

Tarkistus 15

12 artiklan 1 kohta

1. CEPOLin kansalliset yksiköt on perustettava kunkin jäsenvaltion kansalliseen lainvalvontaviranomaisia kouluttavaan oppilaitokseen. Milloin jäsenvaltiossa on useampia oppilaitoksia, kyseinen jäsenvaltio päättää, perustetaanko kansallisia yksiköitä yksi vai useampia ja minne se tai ne perustetaan.

1. Jokaisen jäsenvaltion on nimettävä yksi tai useampi henkilö, kuitenkin korkeintaan kolme henkilöä kustakin kansallisesta oppilaitoksesta (jäljempänä 'yhteysyksiköt'), jotka seuraavat ja varmistavat, että CEPOLin opetusohjelmat pannaan täytäntöön kansallisella tasolla. Milloin jäsenvaltiossa on useampia yhteysyksiköitä, kyseinen jäsenvaltio nimeää yhden näistä yksiköistä keskuskoordinaatioyksiköksi.

Perustelu

Tämä tarkistus on esitetty monien LIBE-valiokunnan jäsenten reaktioiden sekä komission ja neuvoston kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella.

Tarkistus 16

12 artiklan 2 kohta

2. Kansallisen yksikön johtajana on toimittava mieluiten virkamiehen, joka on suoraan vastuussa koulutusohjelmien suunnittelusta ja täytäntöönpanosta kansallisella tasolla, tai henkilön, jolla on vastaavat valtuudet ja vastuu. Kukin jäsenvaltio päättää itse kansallisen yksikkönsä organisaatiosta ja henkilöstöstä kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti. CEPOLin kansalliset yksiköt voivat tarvittaessa koostua yhdestä ainoasta henkilöstä sillä edellytyksellä, että yksikkö pystyy toimimaan asianmukaisesti ja tämän päätöksen mukaisesti.

Poistetaan.

Perustelu

Seurausta edellä esitetystä tarkistuksesta 15.

Tarkistus 17

12 artiklan 3 kohta

3. Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet, joilla varmistetaan kaikkien alan oppi- ja tutkimuslaitosten hyvä viestintä ja hyvä yhteistyö CEPOLin kansallisen yksikön tai kansallisten yksiköiden kanssa. Jos jäsenvaltiossa toimii useampia kuin yksi CEPOLin kansallinen yksikkö, jäsenvaltion on nimettävä yksi niistä koordinoivaksi keskusyksiköksi, joka vastaa tarvittavasta viestinnästä ja koordinoinnista muiden jäsenvaltion alueella toimivien CEPOLin kansallisten yksiköiden sekä muissa jäsenvaltioissa toimivien kansallisten yksiköiden kanssa.

Poistetaan.

Perustelu

Tämä tarkistus on esitetty monien LIBE-valiokunnan jäsenten reaktioiden sekä komission ja neuvoston kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella.

Tarkistus 18

12 artiklan 3 a kohta (uusi)

3 a. Yhteysyksiköt auttavat jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisia kouluttavien oppilaitosten työssä rajat ylittävän rikollisuuden torjunnassa Euroopan unionissa.

Perustelu

CEPOLin yhteysyksiköiden ja kansallisten oppilaitosten välinen koordinaatio on varmistettava, jotta yhteysyksiköiden tarjoama koulutus merkitsee todellista lisäarvoa lainvalvontaviranomaisten koulutuksessa kaikissa jäsenvaltioissa.

Tarkistus 19

12 artiklan 3 b kohta (uusi)

3 b. Yhteysyksiköiden antama koulutus ei korvaa lainvalvontaviranomaisia kouluttavien kansallisten oppilaitosten jo toteuttamia toimia.

Perustelu

CEPOLin yhteysyksiköiden ja kansallisten oppilaitosten välinen koordinaatio on varmistettava, jotta yhteysyksiköiden tarjoama koulutus merkitsee todellista lisäarvoa lainvalvontaviranomaisten koulutuksessa kaikissa jäsenvaltioissa.

Tarkistus 20

12 artiklan 4 kohdan johdantokappale

4. CEPOLin kansalliset yksiköt ovat kansallisella tasolla vastuussa hallintoneuvoston hyväksymien koulutus-, opetus- ja oppimisvälineiden käyttöönotosta, ja niiden pitäisi myös osallistua aktiivisesti välineiden kehittämiseen ja niiden käytön arviointiin. Jokainen CEPOLin kansallinen yksikkö on erityisesti vastuussa seuraavista tehtävistä:

4. Yhteysyksiköt työskentelevät tiiviisti yhdessä CEPOLin johtajan kanssa ja raportoivat CEPOLille opetusohjelmien täytäntöönpanosta kansallisella tasolla. Jokainen yhteysyksikkö on erityisesti vastuussa seuraavista tehtävistä:

Perustelu

Tämä tarkistus on esitetty monien LIBE-valiokunnan jäsenten reaktioiden sekä komission ja neuvoston kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella.

Tarkistus 21

14 artiklan 3 kohta

3. Johtaja laatii ennakkoarvion viraston seuraavan varainhoitovuoden tuloista ja menoista. Hän toimittaa hallintoneuvostolle tämän ennakkoarvion, johon on liitetty henkilöstötaulukko.

3. Johtaja laatii ennakkoarvion viraston seuraavan varainhoitovuoden tuloista ja menoista. Hän toimittaa hallintoneuvostolle tämän ennakkoarvion, johon on liitetty alustava henkilöstötaulukko.

Perustelu

Henkilöstötaulukko on alustava siihen asti kunnes budjettivallan käyttäjä on hyväksynyt sen.

Tarkistus 22

15 artiklan 3 kohta

3. Saatuaan CEPOLin alustavaa tilinpäätöstä koskevat huomautukset, jotka tilintarkastustuomioistuin on laatinut yleisen varainhoitoasetuksen 129 artiklan mukaisesti, pääjohtaja laatii CEPOLin lopullisen tilinpäätöksen omalla vastuullaan ja toimittaa sen hallintoneuvostolle lausuntoa varten.

3. Saatuaan CEPOLin alustavaa tilinpäätöstä koskevat huomautukset, jotka tilintarkastustuomioistuin on laatinut yleisen varainhoitoasetuksen 129 artiklan mukaisesti, hallintoneuvosto laatii CEPOLin lopullisen tilinpäätöksen johtajan laatiman alustavan tilinpäätöksen perusteella.

Perustelu

Lienee asianmukaisempaa, että johtaja laatii alustavan tilinpäätöksen, kun taas hallintoneuvosto hyväksyy lopullisen tilinpäätöksen.

Tarkistus 23

16 artikla

Hallintoneuvosto hyväksyy CEPOLin varainhoitoa koskevat säännöt komissiota kuultuaan. Ne eivät saa poiketa Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklassa tarkoitettuja elimiä koskevasta varainhoidon puiteasetuksesta 23 päivänä joulukuuta 2002 annetusta komission asetuksesta (EY, Euratom) N:o 2343/2002, paitsi jos se on välttämätöntä CEPOLin toiminnasta johtuvien erityisvaatimusten vuoksi ja jos komissio antaa ennalta siihen suostumuksensa.

Hallintoneuvosto hyväksyy CEPOLin varainhoitoa koskevat säännöt komissiota kuultuaan. Ne eivät saa poiketa Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklassa tarkoitettuja elimiä koskevasta varainhoidon puiteasetuksesta 23 päivänä joulukuuta 2002 annetusta komission asetuksesta (EY, Euratom) N:o 2343/2002, paitsi jos se on välttämätöntä CEPOLin toiminnasta johtuvien erityisvaatimusten vuoksi ja jos komissio antaa ennalta siihen suostumuksensa. Näistä poikkeuksista on ilmoitettava budjettivallan käyttäjälle.

Perustelu

Varainhoitoasetuksen yleisperiaatteista tehtävien poikkeusten olisi oltava rajallisia ja mahdollisimman avoimia.

Tarkistus 24

21 artikla

Jäsenvaltioiden on perustettava kansalliset CEPOL-yksikkönsä ja toimitettava tarvittavat tiedot neuvoston pääsihteeristölle ja komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tämän päätöksen voimaantulosta.

Jäsenvaltioiden on nimettävä 12 artiklassa tarkoitetut yhteysyksiköt ja toimitettava tarvittavat tiedot CEPOLin johtajalle ja hallintoneuvostolle kuuden kuukauden kuluessa tämän päätöksen voimaantulosta.

Perustelu

Tämä tarkistus on esitetty monien LIBE-valiokunnan jäsenten reaktioiden sekä komission ja neuvoston kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella.

Tarkistus 25

22 artiklan 1 kohta

1. Hallintoneuvosto antaa joka vuoden lopussa vuosikertomuksen komissiolle, neuvostolle ja Euroopan parlamentille tämän päätöksen 9 artiklan 7 kohdan d alakohdan mukaisesti.

1. Hallintoneuvosto antaa joka vuoden lopussa vuosikertomuksen komissiolle, neuvostolle ja Euroopan parlamentille tämän päätöksen 9 artiklan 7 kohdan d alakohdan mukaisesti. Hallintoneuvosto toimittaa lisäksi kaikki muut kertomukset tai lisätiedot, joita Euroopan parlamentti tai neuvosto saattaa siltä pyytää.

Perustelu

Hallintoneuvoston vastuuvelvollisuutta neuvostoa ja Euroopan parlamenttia kohtaan olisi vahvistettava.

Tarkistus 26

22 artiklan 2 kohta

2. Hallintoneuvosto teettää riippumattoman ulkopuolisen arvioinnin tämän päätöksen täytäntöönpanosta ja CEPOLin toiminnasta viiden vuoden kuluessa tämän päätöksen voimaantulosta ja sen jälkeen viiden vuoden välein.

2. Hallintoneuvosto teettää riippumattoman ulkopuolisen arvioinnin tämän päätöksen täytäntöönpanosta ja CEPOLin toiminnasta kolmen vuoden kuluessa tämän päätöksen voimaantulosta ja sen jälkeen kolmen vuoden välein.

Tarkistus 40

22 a artikla (uusi)

22 a artikla

 

Tällä päätöksellä perustettu Euroopan poliisiakatemia on neuvoston 22 päivänä joulukuuta 2000 tekemällä päätöksellä (EPC) (2000/820/YOS) perustetun Euroopan poliisiakatemian seuraaja, ja ennen tämän päätöksen voimaantuloa aloitettujen hallinnollisten ja oikeudellisten menettelyjen jatkuvuus varmistetaan.

  • [1]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

Johdanto

Vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuva eurooppalainen alue edellyttää poliisitoimen jatkuvaa kehittämistä. Poliisilaitoksen on oltava tehokkaampi ja vaikuttavampi ja sen vastuuvelvollisuutta on vahvistettava. Tämän vuoksi on syytä vahvistaa koko Euroopassa sovellettavat poliisitoimen yhteiset standardit, joilla huolehditaan tietynasteisesta yhteisestä laadusta. Lisäksi on hyväksyttävä yhteiset kriteerit, joiden avulla Euroopan kansalaiset voivat tunnistaa poliisitoimen standardit.

I.         Ehdotuksen sisältö

Tampereen Eurooppa-neuvoston päätelmien 47 kohdassa kehotettiin perustamaan ylempien lainvalvontaviranomaisten kouluttamiseksi Euroopan poliisiakatemia, joka toimisi aluksi nykyisten kansallisten koulutuslaitosten verkoston pohjalta. Neuvosto teki sen vuoksi 22. joulukuuta 2000 Euroopan poliisiakatemian perustamisesta päätöksen 2001/820, jossa luetellaan CEPOLin tavoitteet.

Päätöksessä CEPOLin toiminta aloitettiin ylemmille poliisiviranomaisille tarkoitettujen kansallisten koulutuslaitosten välisenä verkostona. Sen tehtävänä on avustaa jäsenvaltioiden ylempien poliisiviranomaisten koulutuksessa. CEPOLin hallintoneuvosto koostui kansallisten oppilaitosten johtajista, ja jäsenvaltiot vastasivat yhteisesti kaikista CEPOLin toiminnasta aiheutuvista hallintokustannuksista.

CEPOL on kolmen ensimmäisen toimintavuotensa aikana edistynyt huomattavasti, kuten CEPOLin kolmivuotisraportissa todetaan. Toisaalta samassa raportissa tähdennettiin lukuisia akatemian asianmukaista toimintaa haittaavia ongelmia. Oikeushenkilöyden puuttuminen haittasi merkittävästi CEPOLin organisatorista toimintaa. Tämän vuoksi 22. joulukuuta 2000 tehtyä neuvoston päätöstä muutettiin vuonna 2004 kahdesti päätöksillä 2004/567 ja 2004/566, jotta CEPOLille voitiin myöntää oikeushenkilöys ja perustaa sille pysyvä kotipaikka Bramshilliin.

Jäsenvaltioiden näkemykset CEPOLin tulevasta rakenteesta vaihtelevat, mutta kaikki ovat samaa mieltä siitä, että eräät ongelmat on hoidettava. Tämä pätee erityisesti asianmukaisen sihteeristön palvelukseen ottamiseen ja yhteisön talousarviosta saatavaan rahoitukseen.

II.       Komission ehdotus

CEPOLista pyritään tekemään komission ehdotuksella EU:n elin samalla kun sen vanhat toimintarakenteet lakkautetaan. Ehdotuksessa laajennetaan poliisiviranomaisten koulutusta koskevia tavoitteita ja toimivaltaa. Lisäksi koulutusta aiotaan laajentaa myös muihin kansallisiin lainvalvontaviranomaisiin (eli tulliviranomaisiin). Rahoitus saadaan yhteisön talousarviosta, mikä parantaa CEPOLin valmiuksia hoitaa tehtäviään. Sen henkilöstöön sovelletaan samoja henkilöstösääntöjä kuin Euroopan yhteisöjen toimielinten virkamiehiin ja muuhun henkilöstöön, jolloin CEPOLin mahdollisuudet rekrytoida pätevimpiä henkilöitä kasvavat. Lisäksi CEPOLin hallintoneuvostossa siirrytään yksimielisestä päätöksenteosta määräenemmistöpäätöksiin. Tämä on myönteistä etenkin Euroopan unionin laajentumisen kannalta, koska yksimielisyysmenettelystä on tullut paljon hankalampi. Lisäksi ehdotuksessa on säädetty kaikkien virallisten kielten käytöstä ja asiakirjojen saatavuudesta.

III.      Esittelijän kanta

Esittelijä hyväksyy yleisesti ottaen komission ehdotuksen taustalla vaikuttavan filosofian ja ehdotuksen pääkohdat. CEPOLin nykyiset toimintamekanismit ovat tehottomia ja aiheuttavat lukuisia ongelmia. Esittelijä katsoo kuitenkin, että tietyt komission ehdotuksen kohdat saattavat haitata kansallisia oppilaitoksia ja että keskitetyssä järjestelmässä saatetaan sivuuttaa kansalliset erityispiirteet, jotka ovat erittäin tärkeitä tällä alalla.

Tämän vuoksi esittelijä ehdottaa useita tarkistuksia, joilla pyritään:

–   säilyttämään hallintoneuvoston toimivalta,

–   nimeämään kansallisen tason lainvalvontaviranomaiset kansallisten CEPOL-yksikköjen käyttöön ottamisen sijasta,

–   asettamaan johtajan sijasta hallintoneuvosto vastuuseen akatemian talousarviosta.

LAUSUNTO budjettivaliokunnalta (15.3.2005)

kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnalle

ehdotuksesta neuvoston päätökseksi Euroopan poliisiakatemian (CEPOL) perustamisesta Euroopan unionin elimeksi
(KOM(2004)0623 – C6‑0203/2004 – 2004/0215(CNS))

Valmistelija: Jutta D. Haug

LYHYET PERUSTELUT

Taustaa

Tampereen Eurooppa-neuvosto kehotti perustamaan ylempien lainvalvontaviranomaisten kouluttamiseksi Euroopan poliisiakatemian, joka toimisi nykyisten kansallisten koulutuslaitosten verkoston pohjalta. Neuvosto teki vuoden 2000 lopussa Euroopan poliisiakatemian perustamisesta päätöksen, jossa luetellaan CEPOLin tavoitteet. Päätöksellä ei kuitenkaan annettu CEPOLille oikeushenkilöyttä eikä määrätty sille pysyvää kotipaikkaa, minkä johdosta CEPOL on kohdannut paljon vaikeuksia.

Ehdotuksen tarkoituksena on muuntaa Euroopan poliisiakatemia (CEPOL) Euroopan unionin elimeksi ja antaa sille sellaiset oikeudelliset ja organisationaaliset välineet, että se voi toimia asianmukaisesti. Ehdotuksessa vahvistetaan CEPOLin tavoitteet ja tehtävät ja siinä pyritään myös laajentamaan CEPOLin toimivaltaa niin, että sen piiriin kuuluisivat ylempien poliisiupseerien lisäksi myös kaikki ne lainvalvontaviranomaiset, jotka ovat avainasemassa rikosten torjunnassa Euroopan unionissa.

CEPOLin elimiä ovat hallintoneuvosto ja johtaja. Hallintoneuvostossa on yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta sekä yksi komission edustaja (josta tulee täysjäsen), joista jokaisella on yksi ääni[1]. CEPOLin kotipaikka tulee olemaan Bramshillissä, Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Taloudelliset vaikutukset

Vaikka CEPOL on jo toimintakykyinen, sovelletaan siirtymäaikaa päätöksen voimaantulosta lähtien siihen asti kunnes nykyinen henkilöstö on täysin perehdytetty henkilöstösääntöihin ja uusi henkilöstö on rekrytoitu (uusi johtaja valittu, toimipaikkaa koskeva sopimus allekirjoitettu isäntävaltion kanssa jne.). Määrärahojen määrä vuodeksi 2005 on arvioitu kuuden kuukauden pohjalta, mikä perustuu oletukseen, että uusi neuvoston päätös tulee voimaan vuoden 2005 puolivälissä. Koko vuoteen perustuva arvio on tehty vuodesta 2006 eteenpäin. Toiminnallinen vaihe alkaa vuonna 2006.

Ehdotukseen liitetyssä rahoitusselvityksessä vahvistetaan seuraavat määrärahat:

 

Maksusitoumusmäärärahat, milj. euroa

 

 

2005

2006

2007

2008

2009

seur.

vuodet

Yht.

Hallinnolliset menot

(Osastot 1 ja 2)

0,9

2,2

2,2

2,2

2,2

2,2

11,900

Toimintamenot

(Osasto 3)

2,10

2,30

2,30

2,30

2,30

2,30

13,600

Vaikutus komission hallintomäärärahoihin

0,005

0,005

0,005

0,005

0,005

0,005

0,030

Yhteensä

3,005

4,505

4,505

4,505

4,505

4,505

25,530

Nykyisissä rahoitusnäkymissä vuotuiset määrärahat vuodeksi 2005 voisivat olla 3 miljoonaa euroa ja vuodeksi 2006 4,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2005 talousarviossa on uusi otsake, jossa on kaksi CEPOLia varten varattua budjettikohtaa(18 05 05 01: Euroopan poliisiakatemia, tuki osastoihin 1 ja 2 sekä 18 05 05 02: Euroopan poliisiakatemia, tuki osastoon 3). Kolmen miljoonan euron suuruinen summa on jo sisällytetty vuoden 2005 talousarvioon (varaukseen oikeusperustan hyväksymiseen asti).

Vuodesta 2007 lähtien määrärahojen myöntäminen riippuu uusista vuosien 2007–2013 rahoitusnäkymistä. Ehdotettu vuosittainen 4,5 miljoonan euron suuruinen summa vuosiksi 2007–2009 on puhtaasti ohjeellinen.

Ehdotettu alustava henkilöstötaulukko on seuraavanlainen:

HENKILÖSTÖ (vuodesta 2006 lähtien)

A

B

C

Hallinto

5

3

4

Toiminnalliset tehtävät

5

3,5

2

Yhteensä (22,5)

10

6,5

6

Ehdotetut tarkistukset

Budjettivaliokunnan valmistelija ehdottaa neljää talousarvion näkökulmasta esitettyä tarkistusta, jotka täydentävät kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan esittelijän laatimaan mietintöluonnokseen jo sisältyneitä tarkistuksia.

Valmistelija ehdottaa, että parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselmaan lisätään tarkistus, jossa todetaan, että rahoitus vuosiksi 2005–2006 on nykyisten rahoitusnäkymien mukainen, mutta että vuosiksi 2007–2010 varatut summat ovat ohjeellisia. Budjettivallan käyttäjä päättää määrärahojen suuruudesta vuosittaisessa talousarviomenettelyssä. (Tarkistus 1)

Tekstissä olisi oltava viittaus isäntävaltion rooliin uuden elimen perustamisessa. (Tarkistus 2)

CEPOLin hallinnollinen johtaja voi ehdottaa vain alustavaa henkilöstötaulukkoa. Budjettivallan käyttäjä hyväksyy henkilöstötaulukon vuosittaisessa talousarviomenettelyssä. (Tarkistus 3)

Mikäli CEPOLin varainhoitoa koskevissa sisäisissä säännöissä tehdään poikkeus varainhoitoa koskevista asetuksista, poikkeuksesta on ilmoitettava budjettivallan käyttäjälle. (Tarkistus 4)

TARKISTUKSET

Budjettivaliokunta pyytää asiasta vastaavaa kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Luonnos Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselmaksi

Tarkistus 1

1 a kohta (uusi)

1 a.     katsoo, että komission ehdotukseen vuosiksi 2005–2006 sisältyvä rahoitusselvitys on nykyisten rahoitusnäkymien otsakkeen 3 enimmäismäärän mukainen eikä rajoita muiden politiikkojen toteuttamista; muistuttaa, että vuoden 2006 jälkeisen ajan määrärahojen määrä riippuu uutta rahoituskehystä koskevasta päätöksestä; pyytää komissiota tarvittaessa ehdottamaan tarkistettuja määriä vuoden 2006 jälkeiseksi ajanjaksoksi, yhdenmukaisuuden takaamiseksi uusien enimmäismäärien kanssa;

Ehdotus päätökseksi

Komission teksti

 

Parlamentin tarkistukset

Tarkistus 2

4 artikla

CEPOLin kotipaikka on Bramshill Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

CEPOLin kotipaikka on Bramshill Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Isäntäjäsenvaltion on helpotettava CEPOLin perustamista.

Perustelu

Parlamentti ja neuvosto sopivat vuoden 2002 varainhoitoasetuksen yhteydessä, että isäntäjäsenvaltion on osallistuttava uusien elinten perustamiseen niiden alueelle. Isäntävaltion on annettava tarkoitukseen taloudellista tukea.

Tarkistus 3

14 artiklan 3 kohta

3. Johtaja laatii ennakkoarvion viraston seuraavan varainhoitovuoden tuloista ja menoista. Hän toimittaa hallintoneuvostolle tämän ennakkoarvion, johon on liitetty henkilöstötaulukko.

3. Johtaja laatii ennakkoarvion viraston seuraavan varainhoitovuoden tuloista ja menoista. Hän toimittaa hallintoneuvostolle tämän ennakkoarvion, johon on liitetty alustava henkilöstötaulukko.

Perustelu

Henkilöstötaulukko on alustava siihen asti kunnes budjettivallan käyttäjä on hyväksynyt sen.

Tarkistus 4

16 artikla

Hallintoneuvosto hyväksyy CEPOLin varainhoitoa koskevat säännöt komissiota kuultuaan. Ne eivät saa poiketa Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklassa tarkoitettuja elimiä koskevasta varainhoidon puiteasetuksesta 23 päivänä joulukuuta 2002 annetusta komission asetuksesta (EY, Euratom) N:o 2343/2002, paitsi jos se on välttämätöntä CEPOLin toiminnasta johtuvien erityisvaatimusten vuoksi ja jos komissio antaa ennalta siihen suostumuksensa.

Hallintoneuvosto hyväksyy CEPOLin varainhoitoa koskevat säännöt komissiota kuultuaan. Ne eivät saa poiketa Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklassa tarkoitettuja elimiä koskevasta varainhoidon puiteasetuksesta 23 päivänä joulukuuta 2002 annetusta komission asetuksesta (EY, Euratom) N:o 2343/2002, paitsi jos se on välttämätöntä CEPOLin toiminnasta johtuvien erityisvaatimusten vuoksi ja jos komissio antaa ennalta siihen suostumuksensa. Näistä poikkeuksista on ilmoitettava budjettivallan käyttäjälle.

Perustelu

Varainhoitoasetuksen yleisperiaatteista tehtävien poikkeusten olisi oltava rajallisia ja mahdollisimman avoimia.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan poliisiakatemian (CEPOL) perustamisesta Euroopan unionin elimeksi

Viiteasiakirjat

KOM(2004)0623 – C6-0203/2004 – 2004/0215(CNS)

Asiasta vastaava valiokunta

LIBE

Tehostettu yhteistyö

ei

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

BUDG

1.12.2004

Valmistelija
  Nimitetty (pvä)

Jutta D. Haug
31.1.2005

Valiokuntakäsittely

1.2.2005

21.2.2005

15.3.2005

 

 

Tarkistukset hyväksytty (pvä)

15.3.2005

Lopullisen äänestyksen tulos

puolesta:

vastaan:

tyhjää:

15

-

-

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Reimer Böge, Den Dover, Bárbara Dührkop Dührkop, Markus Ferber, Salvador Garriga Polledo, Dariusz Maciej Grabowski, Catherine Guy-Quint, Jutta D. Haug, Anne Elisabet Jensen, Janusz Lewandowski, Jan Mulder, László Surján, Kyösti Tapio Virrankoski, Ralf Walter

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Jacek Emil Saryusz-Wolski

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (178 art. 2 kohta)

 

  • [1]  LIBE mietintöluonnoksessa (esittelijä: Demetriou) ehdotetaan, että Euroopan parlamentilla olisi edustaja hallintoneuvostossa.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan poliisiakatemian (CEPOL) perustamisesta Euroopan unionin elimeksi

Viiteasiakirjat

KOM(2004)0623 – C6-0203/2004 – 2004/0215(CNS)

Oikeusperusta

39 artiklan 1 kohta

Työjärjestyksen artikla

93 art ja 51 art

EP:n kuuleminen (pvä)

22.11.2004

Asiasta vastaava valiokunta
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

LIBE
1.12.2004

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

BUDG
1.12.2004

 

 

 

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa
  Päätös tehty (pvä)

 

 

 

 

 

Tehostettu yhteistyö
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

 

 

 

 

 

Esittelijä(t)
  Nimitetty (pvä)

Panayiotis Demetriou
25.11.2004

 

Alkuperäinen esittelijä

 

 

Yksinkertaistettu menettely
  Päätös tehty (pvä)

 

Oikeusperustan kyseenalaistaminen
  JURI-lausunto annettu (pvä)

 

 

 

Rahoitusmäärän muuttaminen
  BUDG-lausunto annettu (pvä)

BUDG
15.3.2005

 

 

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kuuleminen
  Päätös tehty istunnossa (pvä)

 

Alueiden komitean kuuleminen
  Päätös tehty istunnossa (pvä)

 

Valiokuntakäsittely

19.1.2005

1.2.2005

16.3.2005

 

 

Hyväksytty (pvä)

16.3.2005

Lopullisen äänestyksen tulos

puolesta:

vastaan:

tyhjää:

39

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Alexander Nuno Alvaro, Edit Bauer, Johannes Blokland, Mihael Brejc, Kathalijne Maria Buitenweg, Michael Cashman, Giusto Catania, Jean-Marie Cavada, Carlos Coelho, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Rosa Díez González, Antoine Duquesne, Patrick Gaubert, Lívia Járóka, Magda Kósáné Kovács, Wolfgang Kreissl-Dörfler, Barbara Kudrycka, Henrik Lax, Edith Mastenbroek, Jaime Mayor Oreja, Claude Moraes, Martine Roure, Michele Santoro, Inger Segelström, Ioannis Varvitsiotis, Manfred Weber, Stefano Zappalà, Tatjana Ždanoka

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Panayiotis Demetriou, Maria da Assunção Esteves, Ignasi Guardans Cambó, Jeanine Hennis-Plasschaert, Luis Francisco Herrero-Tejedor, Sophia in 't Veld, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Herbert Reul, Marie-Line Reynaud, Agnes Schierhuber, Bogusław Sonik

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (178 art. 2 kohta)

Thijs Berman, Peter Skinner, Tadeusz Zwiefka

Jätetty käsiteltäväksi (pvä) – A[5]

21.3.2005

A6‑0059/2005

Huomautuksia

...