MIETINTÖ ehdotuksesta neuvoston asetukseksi asetuksen (EY) N:o 382/2001 muuttamisesta sen voimassaolon päättymispäivän sekä eräiden talousarvion toteuttamista koskevien säännösten osalta

25.5.2005 - (KOM(2004)0840 – C6‑0044/2005 – 2004/0288(CNS)) - *

Kansainvälisen kaupan valiokunta
Esittelijä: David Martin

Menettely : 2004/0288(CNS)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0154/2005
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0154/2005
Keskustelut :
Äänestykset :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta neuvoston asetukseksi asetuksen (EY) N:o 382/2001 muuttamisesta sen voimassaolon päättymispäivän sekä eräiden talousarvion toteuttamista koskevien säännösten osalta

(KOM(2004)0840 – C6‑0044/2005 – 2004/0288(CNS))

(Kuulemismenettely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvostolle (KOM(2004)0840)[1],

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 133 ja 181a artiklan, joiden mukaisesti neuvosto on kuullut parlamenttia (C6‑0044/2005),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 51 artiklan,

–   ottaa huomioon kansainvälisen kaupan valiokunnan mietinnön ja ulkoasiainvaliokunnan, budjettivaliokunnan sekä kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan lausunnot (A6‑0154/2005),

1.  hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.  pyytää komissiota muuttamaan ehdotustaan vastaavasti EY:n perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

3.  pyytää neuvostoa ilmoittamaan parlamentille, jos se aikoo poiketa parlamentin hyväksymästä sanamuodosta;

4.  vaatii aloittamaan 4. maaliskuuta 1975 annetun yhteisen julistuksen mukaisen neuvottelumenettelyn, jos neuvosto aikoo poiketa parlamentin hyväksymästä sanamuodosta;

5.  pyytää tulla kuulluksi uudelleen, jos neuvosto aikoo tehdä huomattavia muutoksia komission ehdotukseen;

6.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.

Komission tekstiParlamentin tarkistukset

Tarkistus 1

1 ARTIKLAN -1 KOHTA (uusi)
Johdanto-osan 9 a kappale (uusi) (asetus (EY) N:o 382/2001)

 

-1. Lisätään johdanto-osan kappale seuraavasti:

 

"(9 a) 'Gateway to Japan' -kampanja ja yritysjohtajien koulutusohjelma ovat onnistuneet niin hyvin, että vastaisuudessa olisi harkittava vastaavanlaisten ohjelmien toteuttamista myös muiden maiden, esimerkiksi Kiinan, kanssa."

Perustelu

Tämä asetus kattaa vain teollisuusmaat, ja siksi Kiinaa ei voida sisällyttää kumppaniksi. Koska taloudelliset suhteet Kiinaan ovat kuitenkin tärkeät, ohjelma, joka edistäisi yhteyksiä Kiinaan, olisi hyödyllinen. Thaimaa ja Intia ovat muita mahdollisia kumppanuusvaltioita.

Tarkistus 2

1 ARTIKLAN -1 A KOHTA (uusi)
4 artiklan h a alakohta (uusi) (asetus (EY) N:o 382/2001)

 

-1 a. Lisätään 4 artiklaan alakohta seuraavasti:

 

"(h a) kunkin kumppanuusvaltion sisäisten toimintojen ja eri kumppanuusvaltioiden välinen koordinointi."

Perustelu

EU-keskukset tarvitsevat yhteisen www-sivuston, jonka välityksellä ne voivat vaihtaa tietoja ja tiedottaa toiminnastaan. Sivustoa voisivat käyttää Yhdysvalloissa toimivien keskusten lisäksi myös kaikki muut EU:n ulkopuolella sijaitsevat keskukset. Yhdysvalloissa toimivien keskusten olisi keskenään huolehdittava toimintojensa yhteensovittamisesta eikä turvauduttava siinä Euroopan komissioon. Toimintojen rahoittamiseen olisi varattava määrärahoja.

  • [1]  EUVL C. / Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

Asetus koskee yhteistyötä ja kaupallisia suhteita seuraavien teollisuusmaiden kanssa: Yhdysvallat, Kanada, Japani, Korea (Korean tasavalta), Australia ja Uusi-Seelanti. Alkujaan asetus laadittiin siten, että se tarjosi oikeusperustan useille sellaisille ohjelmille tai toimille, joita yhteisö halusi rahoittaa, mutta joilta puuttui oikeusperusta. Asetus tunnetaan arkikielessä niin sanottuna omnibus-asetuksena, koska se kattaa monia erilaisia, irrallisia ohjelmia, joilta kaikilta aiemmin puuttui oikeusperusta.

Asetus kattaa pääasiassa seuraavat kaksi alaa:

A)       Yhteistyö – kaikki asianomaiset maat

 koulutus ja yleisölle tiedottaminen,

 henkilökohtaisten yhteyksien vahvistaminen,

 poliittisten ja taloudellisten kumppaneiden sekä työmarkkinaosapuolten välinen vuoropuhelu,

 tutkimustyö ja tutkimukset,

 hankkeet tieteen ja teknologian alalla,

 tulliyhteistyö,

 EU:n näkyvyyden lisääminen,

 pilottihankkeet.


Päämääriin pyritään pääasiallisesti EU-keskusten yhteisrahoituksella. Keskukset edistävät tutkimustoimintaa ja antavat tukea muun muassa yliopisto- ja jatko-opiskelijoille tarkoitetuille apurahaohjelmille, järjestävät akateemisia konferensseja Euroopan unioniin liittyvistä ajankohtaisista aiheista yms.

B)       Kaupalliset suhteet Japaniin ja jossain määrin Koreaan

 Japani: kohdennetut ohjelmat, jotka tuovat lisäarvoa jäsenvaltioiden ponnisteluille,

 Japani: pk-yritysten johtajista koostuvien ryhmien osallistuminen Japanissa toteutettaviin toimiin (Gateway to Japan),

 Japani: konferenssit ja seminaarit, korkean tason liike-elämän valtuuskuntien vierailut jne.,

 Japani ja Korea: yritysjohtajien koulutusohjelmat, joiden avulla eurooppalaisia yritysjohtajia koulutetaan kykeneviksi kommunikoimaan ja toimimaan japanilaisessa ja korealaisessa yritysympäristössä. Nuorista johtajista koostuville ryhmille opetetaan kieltä (yhdeksän kuukautta Japanissa ja lyhyempi aika Koreassa), minkä jälkeen he suorittavat harjoittelun paikallisissa yrityksissä.

Mitä on rahoitettu?

EU-keskuksia on avattu yhteensä 23. Niistä 15 on Yhdysvalloissa ja viisi Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Japanissa on kussakin yksi. Keskusten koko ja toiminta vaihtelevat. Yhdysvalloissa keskukset on sijoitettu suurten yliopistojen yhteyteen. Jotkut toimivat kansainvälisten toimintojen yksiköiden yhteydessä, toisten isäntinä on useita osastoja, jotkut taasen toimivat itsenäisesti. Useimmilla on jonkinlainen neuvoa-antava komitea. Kanadassa keskukset on sijoitettu Eurooppaan suuntautuneiden kansainvälisten yksiköiden yhteyteen. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa niiden isäntinä toimii useampia osastoja.

Yhdysvalloissa toimivilla keskuksilla on yleensä useampia päämääriä. Vain yhdessä (Harvard, Yhdysvallat) opettamista pidetään tärkeimpänä tavoitteena. Useimmissa pidetään päätavoitteena tiedottamista. Mielenkiintoista on, ettei yksikään 17:sta Yhdysvalloissa toimivasta keskuksesta ole asettanut tavoitteekseen verkottumista toisten kanssa. Kanadan keskukset muistuttavat Yhdysvalloissa toimivia keskuksia, kun taas Australiassa ja Uudessa-Seelannissa tavoitteet ovat akateemisia.

Yritysjohtajien koulutusohjelma on ollut käynnissä vuodesta 1979 lähtien. Kuluneiden vuosien aikana yli 850 eurooppalaista johtajaa on osallistunut koulutukseen.

Vuonna 2002 yritysjohtajien koulutusohjelmasta käynnistettiin korealainen versio.

"Gateway to Japan" -kampanjaan on osallistunut noin 1500 pk-yritystä.

Talousarvio

Vuotuinen talousarvio on ollut suuruudeltaan 15,2–16,8 miljoonaa euroa, ja se on jakautunut suurin piirtein seuraavasti: 50 prosenttia yritysjohtajien koulutusohjelmaan, 22 prosenttia "Gateway to Japan" -kampanjaan ja 17 prosenttia EU-keskuksille.

Alkuperäinen asetus on voimassa 31. joulukuuta 2005 asti. Komission suunnitelmien mukaan sille kuuluvat menot sisällytetään uusiin yhteisön ulkomaisen avun rahoitusvälineisiin vuodesta 2007 alkaen. Tämä asetuksen muutos on laadittu 31. joulukuuta 2005 ja 1. tammikuuta 2007 välisen ajanjakson kattamiseksi.

Tulevat lainsäädännölliset järjestelyt

Komission ehdotukseen sisältyy neljä rahoitusvälinettä. Yksi niistä olisi kehitysyhteistyö, mutta kansainvälisen kaupan valiokunta on suositellut asiasta vastaavalle kehitysyhteistyövaliokunnalle ehdotuksen hylkäämistä. Kehitysyhteistyövaliokunta on sittemmin hyväksynyt suosituksen hylätä ehdotus. Asia tulee lähiviikkoina käsittelyyn täysistunnossa. Jos ehdotus ei saa täysistunnossa taakseen ääntenenemmistöä, Euroopan parlamentin puhemies pyytää komissiota vetämään ehdotuksen takaisin. Ellei komissio tee niin, puhemies lähettää asian takaisin siitä vastaavaan valiokuntaan. Ensimmäisessä käsittelyssä lainsäädäntöluonnosta ei hyväksytä, mikä merkitsee, ettei asia edisty. Koska kaikki neljä välinettä sisältyvät samaan pakettiin, hylkääminen vaikuttaa myös muihin välineisiin.

Komission muutosehdotukset

1.      Voimassaoloajan pidentäminen vuoteen 2007, toisin sanoen siihen saakka kunnes uudet rahoitusnäkymät tulevat voimaan. Talousarviovaikutukset: 17 miljoonaa euroa sitoumuksina ja maksuina.

2.      Uuden varainhoitoasetuksen noudattaminen – yritysjohtajien koulutusohjelmaan osallistuvat saavat henkilökohtaisia avustuksia ja apurahoja. Uuden varainhoitoasetuksen voimaantulo merkitsee, että nämä menot on katettava eri tavalla.

3.      Oikeusperustan muuttuminen, lisätään181 a artikla – taloudellinen, tekninen ja rahoitusyhteistyö kolmansien maiden kanssa.

Huomautuksia

Esittelijä on samaa mieltä siitä, että asetuksen voimassaolon pidentäminen on tarpeen ainoastaan sen ajanjakson kattamiseksi, joka jää vuoden 2005 lopun ja uusien rahoitusnäkymien ja unionin ulkosuhteiden uusien rahoitusvälineiden voimaantulon väliin. Kun uudet lainsäädäntövälineet tulevat voimaan, ne kumoavat tämän asetuksen.

EU-keskuksista, yritysjohdon koulutusohjelmasta ja Gateway-kampanjasta tehtyjen arviointien tulokset ovat erittäin myönteisiä. Jokainen Gateway-kampanjaan sijoitettu euro lisäsi osallistuvien yritysten myyntiä 37 eurolla. Yritysjohdon koulutusohjelmasta saadut tulokset eivät yllä aivan samalle tasolle, mutta ovat kuitenkin hyvin myönteisiä ja puoltavat ohjelman jatkamista. Myös EU-keskuksissa tehtävä työ on arvokasta. Puutteita on ollut ainoastaan Yhdysvalloissa sijaitsevien keskusten välisessä koordinoinnissa. Yhdysvalloissa toimivilla keskuksilla oli alun alkaen koordinaattori ja www-sivusto. Sittemmin niistä kuitenkin luovuttiin ja koordinointi tapahtuu nykyään Euroopan komission Washingtonin edustuston kautta. Keskusten kannalta www-sivustosta luopuminen merkitsi yhteisen päivittäisen yhteydenpitofoorumin menettämistä. Komission osallistumista koordinointiin ei voida pitää myönteisenä seikkana. Esittelijä suositteleekin, että siirrytään jälleen käyttämään yhteistä koordinaattoria.

Asetukseen ei voida sisällyttää esimerkiksi Intiaa tai Kiinaa, koska ne eivät kuulu teollisuusmaihin vaan ovat niin sanottuja nousevan talouden maita. Esittelijä kannattaa kuitenkin ohjelman tiettyjen osien ulottamista myös muihin maihin. Yritysjohdon koulutusohjelma ja Gateway-kampanja sopisivat malliksi, jota voitaisiin soveltaa kahdenvälisiin suhteisiin, esimerkiksi yhteistyöhön Kiinan, Thaimaan tai Intian kanssa.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Ehdotus neuvoston asetukseksi asetuksen (EY) N:o 382/2001 muuttamisesta sen voimassaolon päättymispäivän sekä eräiden talousarvion toteuttamista koskevien säännösten osalta

Viiteasiakirjat

KOM(2004)0840 – C6-0044/2005 – 2004/0288(CNS)

Oikeusperusta

EY 133 ja 181 art.

Työjärjestyksen artikla

51 art.

EP:n kuuleminen (pvä)

21.2.2005

Asiasta vastaava valiokunta
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

INTA
24.2.2005

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

CULT

BUDG

AFET

 

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa
  Päätös tehty (pvä)

CULT
17.01.2005

BUDG
20.4.2005

AFET
18.1.2005

 

 

Tehostettu yhteistyö
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

 

 

 

 

 

Esittelijä(t)
  Nimitetty (pvä)

David Martin
3.2.2005

 

Alkuperäinen esittelijä

 

 

Yksinkertaistettu menettely
  Päätös tehty (pvä)

 

Oikeusperustan kyseenalaistaminen
  JURI-lausunto annettu (pvä)

 

 

 

Rahoitusmäärän muuttaminen
  BUDG-lausunto annettu (pvä)

 

 

 

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kuuleminen
  Päätös tehty istunnossa (pvä)



Alueiden komitean kuuleminen
  Päätös tehty istunnossa (pvä)


Valiokuntakäsittely

 

18.4.2005

 

 

 

Hyväksytty (pvä)

23.5.2005

Lopullisen äänestyksen tulos

puolesta:

vastaan:

tyhjää:

18

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Daniel Caspary, Christofer Fjellner, Georgios Papastamkos, Tokia Saïfi, Zbigniew Zaleski, Françoise Castex, Erika Mann, Javier Moreno Sánchez, Sajjad Karim, Johan Van Hecke, Caroline Lucas, Jacky Henin, Helmuth Markov

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Maria Martens, Zuzana Roithová, Panagiotis Beglitis, Elisa Ferreira, Danutė Budreikaitė

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (178 art. 2 kohta)

 

Jätetty käsiteltäväksi (pvä) – A6

25.5.2005

A6-0154/2005

Huomautuksia