MIETINTÖ sovittelukomitean hyväksymästä yhteisestä tekstistä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tieliikenteen sosiaalilainsäädäntöä koskevien neuvoston asetusten (ETY) N:o 3820/85 ja N:o 3821/85 täytäntöönpanon vähimmäisedellytyksistä ja direktiivin 88/599/ETY kumoamisesta

24.1.2006 - (PE-CONS 3672/2005 – C6‑0417/2005 – 2003/0255(COD)) - ***III

Euroopan parlamentin sovittelukomiteavaltuuskunta
Valtuuskunnan puheenjohtaja: Alejo Vidal-Quadras Roca
Esittelijä: Helmuth Markov

Menettely : 2003/0255(COD)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0005/2006
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0005/2006
Äänestykset :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

sovittelukomitean hyväksymästä yhteisestä tekstistä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tieliikenteen sosiaalilainsäädännöstä annettujen neuvoston asetusten (ETY) N:o 3820/85 ja (ETY) N:o 3821/85 täytäntöönpanoa koskevista vähimmäisedellytyksistä ja direktiivin 88/599/ETY kumoamisesta

(PE-CONS 3672/2005 – C6‑0417/2005 – 2003/0255(COD))

(Yhteispäätösmenettely: kolmas käsittely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon sovittelukomitean hyväksymän yhteisen tekstin ja siihen liittyvät komission lausumat (PE-CONS 3672/2005 – C6‑0417/2005),

–   ottaa huomioon ensimmäisessä käsittelyssä esittämänsä kannan[1] komission ehdotuksesta Euroopan parlamentille ja neuvostolle (KOM(2003)0628)[2],

–   ottaa huomioon toisessa käsittelyssä esittämänsä kannan[3] neuvoston yhteisestä kannasta[4],

–   ottaa huomioon komission lausunnon parlamentin tarkistuksista yhteiseen kantaan (KOM(2005)0302)[5],

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 5 kohdan,

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 65 artiklan,

–   ottaa huomioon sovittelukomiteavaltuuskunnan mietinnön (A6‑0005/2006),

1.  hyväksyy yhteisen tekstin ja palauttaa mieliin siihen liittyvät komission lausumat;

2.  kehottaa puhemiestä allekirjoittamaan säädöksen yhdessä neuvoston puheenjohtajan kanssa EY:n perustamissopimuksen 254 artiklan 1 kohdan mukaisesti;

3.  kehottaa pääsihteeriä allekirjoittamaan säädöksen tarkistettuaan, että kaikki menettelyt on suoritettu asianmukaisesti, ja julkaisemaan sen ja siihen liittyvät komission lausumat yhteisymmärryksessä neuvoston pääsihteerin kanssa Euroopan unionin virallisessa lehdessä;

4.  kehottaa puhemiestä välittämään tämän lainsäädäntöpäätöslauselman neuvostolle ja komissiolle.

  • [1]  EUVL C 104 E, 30.4.2004, s. 38.
  • [2]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.
  • [3]  Hyväksytyt tekstit, 13.4.2005, P6_TA(2005)0121.
  • [4]  EUVL C 63 E, 15.3.2005, s. 1.
  • [5]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

Taustaa

Euroopan komissio antoi 21. lokakuuta 2003 ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tieliikenteen sosiaalilainsäädäntöä koskevan EU:n lainsäädännön täytäntöönpanon vähimmäisvaatimuksista. Tämän direktiivin, jolla on määrä kumota ja korvata direktiivi 88/599/EY, tarkoituksena on ajantasaistaa ja parantaa tämän alan täytäntöönpanon valvonnan määrää ja laatua. Tämän prosessin alusta alkaen parlamentti on aina pitänyt tätä ehdotusta (COD 2003/0255) pakettina, joka liittyy tieliikenteen tietyn sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamista koskevaan asetusehdotukseen (COD 2001/0241).

Parlamentin 20. huhtikuuta 2004 tapahtuneen ensimmäisen käsittelyn jälkeen neuvosto hyväksyi 9. joulukuuta 2004 yhteisen kantansa, jossa se hyväksyi kokonaan tai osittain vain 7 parlamentin 38:sta ensimmäisen käsittelyn tarkistuksesta ja teki merkittäviä muutoksia komission ehdotukseen. Parlamentti päätti toisen käsittelynsä 6. huhtikuuta 2005 hyväksyen 35 tarkistusta neuvoston yhteiseen kantaan. Neuvosto ilmoitti 9. syyskuuta 2005 päivätyllä kirjeellä Euroopan parlamentille, että se ei voinut hyväksyä kaikkia parlamentin tarkistuksia, minkä vuoksi sovittelukomitea oli kutsuttava koolle. Sovittelumenettely käynnistettiin virallisesti 12. lokakuuta 2005.

Sovittelumenettely

Parlamentin sovittelukomiteavaltuuskunta piti perustavan kokouksensa 10. toukokuuta 2005 Strasbourgissa, missä yhteydessä varapuhemies ja valtuuskunnan puheenjohtaja Vidal Quadras, liikennevaliokunnan puheenjohtaja Paolo Costa, esittelijä Helmut Markov sekä Mathieu Grosch ja Willi Piecyk valtuutettiin neuvottelemaan neuvoston kanssa.

5. heinäkuuta ja 22. marraskuuta 2005 välisenä aikana pidettiin neljä kolmikantakokousta, joista jokaisen jälkeen EP:n valtuuskunta piti oman kokouksensa. Kolmikantakokoukset johtivat yhteisymmärrykseen 21 tarkistuksesta kokonaisratkaisusta riippuen. Tämän jälkeen sovittelukomitea kokoontui illalla 6. joulukuuta neuvoston tiloissa tarkoituksena ratkaista jäljellä olevat 14 tarkistusta. Yli 6 tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen aamuyöllä keskiviikkona 7. joulukuuta päästiin yhteisymmärrykseen kokonaisratkaisusta, jonka EP:n valtuuskunta hyväksyi äänin 14 puolesta ja 4 vastaan.

Sovittelumenettelyllä aikaansaadun sopimuksen pääkohdat voidaan tiivistää seuraavasti:

1.        AETR-sopimus

Koska neuvoston kanssa päästiin sopimukseen asetuksen (COD 2001/0241) maantieteellisestä soveltamisalasta suhteessa Euroopan sopimukseen kansainvälisessä tieliikenteessä käytettävien ajoneuvojen miehistöjen työstä ("AETR-sopimus"), parlamentti suostui peruuttamaan vastaavan tarkistuksensa direktiiviehdotukseen (COD 2003/0255). Lisäksi parlamentti ja neuvosto sopivat siitä, että yhteisö aloittaa asianomaisten kolmansien maiden kanssa neuvottelut, jotka koskevat direktiivin säännöksiä vastaavien säännösten soveltamista. Mainittujen neuvottelujen loppuunsaattamiseen saakka jäsenvaltiot sisällyttävät tiedot kolmansien maiden ajoneuvojen tarkastuksista komissiolle antamiinsa tietoihin.

Yhteisessä lausumassaan komissio ja jäsenvaltiot sitoutuvat myös kaikin keinoin varmistamaan, että AETR:n säännökset mukautetaan tämän direktiivin säännöksiin kahden vuoden kuluessa; jos tavoitetta ei saavuteta, komissio sitoutuu ehdottamaan asianmukaisia toimia tilanteen korjaamiseksi.

2.        Vähimmäistarkastukset

Parlamentin vaatimuksesta neuvosto lopulta hyväksyi, että jäsenvaltioiden toteuttamia vähimmäistarkastuksia lisättäisiin vuodesta 2008 vähintään kahteen prosenttiin päivistä, joina uuden lainsäädännön piiriin kuuluvat kuljettajat tekevät töitä, ja vähintään kolmeen prosenttiin työssäolopäivistä vuodesta 2010. Neuvosto ehdotti alun perin kahta prosenttia vuodesta 2009 ja kolmea prosenttia vuodesta 2011. Lisäksi komissio voi lisätä tarkastusten vähimmäismäärää neljään prosenttiin vuodesta 2012.

Lisäksi sovittiin, että ainakin 15 prosenttia kaikista tarkastettavista työpäivistä on tarkastettava teiden varsilla ja vähintään 30 prosenttia yritysten tiloissa. Vuodesta 2008 alkaen kaikista tarkastettavista työssäolopäivistä on ainakin 30 prosenttia tarkastettava teiden varsilla ja vähintään 50 prosenttia yritysten tiloissa. Näin ollen tarkastukset tullaan tekemään pääasiassa yritysten tiloissa, joissa ne voidaan tehdä perusteellisemmin kuin teiden varsilla.

Sopimuksessa sanotaan myös, että tienvarsitarkastuksia on tehtävä eri paikoissa ja eri aikoina ja että niiden on katettava riittävän suuri osa tieverkosta siten, että tarkastuspaikkojen välttäminen on vaikeaa. Tarkastukset toteutetaan kiertävän satunnaisjärjestelmän mukaisesti ja siten, että varmistetaan asianmukainen maantieteellinen tasapaino.

3.        Yleiset rikkomukset ja seuraamukset

Neuvosto ei hyväksynyt yhtään viittausta seuraamusten yhdenmukaistamiseen, koska se katsoi, että seuraamukset kuuluvat jäsenvaltioiden toimivaltaan. Kuitenkin se lopulta parlamentin vaatimuksesta suostui sisällyttämään direktiivin liitteeseen yleisiä rikkomuksia koskevan epätäydellisen luettelon, joka heijastaa parlamentin tarkistusten tärkeimpiä osatekijöitä. Luettelossa mainitaan rikkomuksina erityisesti päivittäisten, kuuden päivän tai kahden viikon enimmäisajoaikarajoitusten ylittäminen, päivittäisen tai viikoittaisen lepoajan huomiotta jättäminen, vähimmäislepoajan huomiotta jättäminen sekä se, että ajopiirtureita ei ole asennettu EU-lainsäädännön mukaisesti.

Lisäksi komissio lupaa tulevaisuudessa toimittaa yksityiskohtaisemman luettelon, jolla täydennetään edellä mainittujen rikkomusten luetteloa erityisillä raja-arvoilla, joiden ylittäminen on vakava rikkomus.

4.        Direktiivi 2002/15/EY maantieliikenteen liikkuvissa tehtävissä toimivien henkilöiden työajan järjestämisestä

Tämä osoittautui sovitteluneuvottelujen kaikkein vaikeimmaksi kysymykseksi. Neuvosto pysyi yhteisessä kannassaan ja kieltäytyi hyväksymästä viitettä työaikadirektiiviin 2002/15/EY, jolla taattaisiin tarkastukset suorittaville jäsenvaltioiden valvontaviranomaisille mahdollisuus tarkastaa, onko tässä direktiivissä säädettyjä työaikarajoituksia noudatettu, mikä mahdollistaisi sen, että voitaisiin ottaa huomioon esimerkiksi ajoneuvon lastaamisesta tai purkamisesta aiheutunut kuljettajan väsymys.

Neuvosto hylkäsi kaikki parlamentin valtuuskunnan tästä asiasta esittämät kompromissitarkistukset. Neuvosto ja parlamentti sopivat lopulta siitä, että direktiivin johdanto-osassa korostetaan työaikadirektiivin 2002/15/EY merkitystä tieturvallisuuden ja työolojen yhteismarkkinoiden luomisessa. Lisäksi johdanto-osaan lisättiin uusi kappale, jossa todetaan, että kuljettajan väsymyksestä aiheutuvia riskejä pitäisi käsitellä myös työaikadirektiivin 2002/15/EY täytäntöönpanon avulla.

Johtopäätös

Yleisesti katsoen voidaan todeta, että neuvoston kanssa tehty sopimus on parlamentin kannalta tyydyttävä, sillä jäsenvaltioiden etenkin yritysten tiloissa suorittamien tarkastusten taajuus ja perusteellisuus lisääntyvät selvästi, rikkomukset luokitellaan niiden vakavuuden mukaan ja ne yhdenmukaistetaan EU:n tasolla ja AETR-sopimuksen johdonmukaisuus EU-lainsäädännön kanssa on varmistettu. Näin ollen uusissa säännöksissä painotetaan kuljettajien oikeuksia, parannetaan heidän työympäristöään ja ‑tilannettaan ja myötävaikutetaan tältä osin parempaan tieturvallisuuteen Euroopassa.

Näin ollen parlamentin sovittelukomiteavaltuuskunta suosittaa, että parlamentti hyväksyy yhteisen tekstin kolmannessa käsittelyssä.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Sovittelukomitean hyväksymä yhteinen teksti Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tieliikenteen sosiaalilainsäädäntöä koskevien neuvoston asetusten (ETY) N:o 3820/85 ja N:o 3821/85 täytäntöönpanon vähimmäisedellytyksistä ja direktiivin 88/599/ETY kumoamisesta

Viiteasiakirjat

PE-CONS 3672/2005 – C6 0417/2005 – 2003/0255(COD)

Oikeusperusta

EY 251 art. 5 kohta ja 71 art.

Työjärjestyksen artikla

65 art.

Valtuuskunnan puheenjohtaja: varapuhemies


Alejo Vidal-Quadras Roca

Asiasta vastaavan valiokunnan puheenjohtaja

Paolo Costa

TRAN

Esittelijä(t)

Helmuth Markov

 

Komission ehdotus

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tieliikenteen sosiaalilainsäädännöstä annettujen direktiivin 2002/15/EY ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 3820/85 ja (ETY) N:o 3821/985 täytäntöönpanoa koskevista vähimmäisedellytyksistä – KOM(2003)0628 – C5‑0601/2003

EP:n 1. käsittely (pvä) – P[5]

20.4.2004

P5_TA(2004)0306

Komission muutettu ehdotus

 

Neuvoston yhteinen kanta
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

11336/1/2004 – C6‑0249/2004

16.12.2004

Komission kanta
(251 art.
2 kohdan toisen alakohdan kolmas luetelmakohta)

KOM(2004)0815

EP:n 2. käsittely (pvä) – P[5]

13.4.2005

P6_TA(2005)0121

Komission lausunto
(251 art.
2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohta)

KOM(2005)0302

Neuvosto vastaanottanut 2. käsittelyn kannan (pvä)

17.5.2005

Neuvoston ilmoitus, ettei se hyväksy kaikkia EP:n tarkistuksia (kirjeen pvä)

9.9.2005

Sovittelukomitean kokoukset

12.10.2005

6.12.2005

 

 

EP:n valtuuskunnan äänestys (pvä)

6.12.2005

Äänestyksen tulos

puolesta:

vastaan:

tyhjää:

14

4

 

Läsnä olleet jäsenet

Mathieu Grosch, Françoise Grossetête, Georg Jarzembowski, Anne E. Jensen, Dieter-Lebrecht Koch, Eva Lichtenberger, Helmuth Markov, Willi Piecyk, Gilles Savary, Dirk Sterckx, Gary Titley, Alejo Vidal-Quadras Roca, Corien Wortmann-Kool

Läsnä olleet varajäsenet

Inés Ayala Sender, Den Dover, Roland Gewalt, Ewa Hedkvist Petersen

Läsnä olleet sijaiset (178 art. 2 kohta)

Zita Pleštinská

Sopimus sovittelukomiteassa (pvä)

6.12.2005

Sopimus kirjeenvaihtona (pvä)

 

 

Puheenjohtajat totesivat yhteisen tekstin hyväksytyksi ja toimittivat sen EP:lle ja neuvostolle (pvä)

8.12.2005

Jätetty käsiteltäväksi (pvä) – A6

24.1.2006

A6-0005/2006

MÄÄRÄAJAN PIDENTÄMINEN

Neuvoston 2. käsittelyn määräajan pidentäminen

kyllä

Sovittelukomitean koolle kutsumisen määräajan pidentäminen

        Pyynnön esittänyt toimielin – pvä

ei

 

 

Sovittelukomitealle annetun määräajan pidentäminen

        Pyynnön esittänyt toimielin – pvä

kyllä

 

Neuvosto – 17.11.2005

Säädöksen hyväksymisen määräajan pidentäminen

        Pyynnön esittänyt toimielin – pvä

kyllä

 

EP – 15.12.2005