MIETINTÖ sovittelukomitean hyväksymästä yhteisestä tekstistä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta sekä neuvoston asetusten (ETY) N:o 3821/85 ja (EY) N:o 2135/98 muuttamisesta ja asetuksen (ETY) N:o 3280/85 kumoamisesta

24.1.2006 - (PE-CONS 3671/2005 – C6‑0416/2005 – 2001/0241(COD)) - ***III

Euroopan parlamentin sovittelukomiteavaltuuskunta
Valtuuskunnan puheenjohtaja: Alejo Vidal-Quadras Roca
Esittelijä: Helmuth Markov

Menettely : 2001/0241(COD)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0006/2006
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0006/2006
Äänestykset :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

sovittelukomitean hyväksymästä yhteisestä tekstistä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta sekä neuvoston asetusten (ETY) N:o 3821/85 ja (EY) N:o 2135/98 muuttamisesta ja asetuksen (ETY) N:o 3280/85 kumoamisesta

(PE-CONS 3671/2005 – C6‑0416/2005 – 2001/0241(COD))

(Yhteispäätösmenettely: kolmas käsittely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon sovittelukomitean hyväksymän yhteisen tekstin ja siihen liittyvän komission lausuman (PE-CONS 3671/2005 – C6‑0416/2005),

–   ottaa huomioon ensimmäisessä käsittelyssä esittämänsä kannan[1] komission ehdotuksesta Euroopan parlamentille ja neuvostolle (KOM(2001)0573)[2],

–   ottaa huomioon komission muutetun ehdotuksen (KOM(2003)0490)[3],

–   ottaa huomioon toisessa käsittelyssä esittämänsä kannan[4] neuvoston yhteisestä kannasta[5],

–   ottaa huomioon komission lausunnon parlamentin tarkistuksista yhteiseen kantaan (KOM(2005)0301)[6],

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 5 kohdan,

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 65 artiklan,

–   ottaa huomioon sovittelukomiteavaltuuskunnan mietinnön (A6‑0006/2005),

1.  hyväksyy yhteisen tekstin ja palauttaa mieliin siihen liittyvän komission lausuman;

2.  kehottaa puhemiestä allekirjoittamaan säädöksen yhdessä neuvoston puheenjohtajan kanssa EY:n perustamissopimuksen 254 artiklan 1 kohdan mukaisesti;

3.  kehottaa pääsihteeriä allekirjoittamaan säädöksen tarkistettuaan, että kaikki menettelyt on suoritettu asianmukaisesti, ja julkaisemaan sen ja siihen liittyvän komission lausuman yhteisymmärryksessä neuvoston pääsihteerin kanssa Euroopan unionin virallisessa lehdessä;

4.  kehottaa puhemiestä välittämään tämän lainsäädäntöpäätöslauselman neuvostolle ja komissiolle.

  • [1]  EUVL C 38 E, 12.2.2004, s. 17.
  • [2]  EYVL C 51 E, 26.2.2002, s. 234.
  • [3]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.
  • [4]  Hyväksytyt tekstit, 13.4.2005, P6_TA(2005)0122.
  • [5]  EUVL C 63 E, 15.3.2005, s. 11.
  • [6]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

Taustaa

Euroopan komissio antoi 12. lokakuuta 2001 ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta. Tarkoituksena on ajantasaistaa, selventää ja yksinkertaistaa voimassa olevaa lainsäädäntöä eli neuvoston asetusta 3820/85/ETY tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta, joka koskee kuljettajien ajo- ja lepoaikoja tieliikenteen tavara- ja henkilökuljetuksessa. Ehdotuksella pyritään muuttamaan myös asetusta 3821/85(ETY) tarkoituksena määrätä tekniset yksityiskohdat, jotka koskevat digitaalisten ajopiirturien käyttöönottamista.

14. tammikuuta 2003 tapahtuneen parlamentin ensimmäisen käsittelyn jälkeen neuvosto hyväksyi 9. joulukuuta 2004 yhteisen kantansa, jossa se hyväksyi kokonaan tai osittain merkittävän määrän parlamentin ensimmäisen käsittelyn tarkistuksista. Parlamentti päätti toisen käsittelynsä 6. huhtikuuta 2005, missä yhteydessä parlamentti hyväksyi 43 tarkistusta neuvoston yhteiseen kantaan. Neuvosto ilmoitti 9. syyskuuta 2005 päivätyllä kirjeellä Euroopan parlamentille, että se ei voinut hyväksyä kaikkia parlamentin tarkistuksia, minkä vuoksi sovittelukomitea oli kutsuttava koolle. Sovittelumenettely käynnistettiin virallisesti 12. lokakuuta 2005.

Sovittelumenettely

Parlamentin sovittelukomiteavaltuuskunta piti perustavan kokouksensa 10. toukokuuta 2005 Strasbourgissa, missä yhteydessä sen jäsenet valtuuttivat varapuhemies ja valtuuskunnan puheenjohtaja Vidal Quadrasin, liikennevaliokunnan puheenjohtaja Paolo Costan, esittelijä Helmut Markovin sekä Mathieu Groschin ja Willi Piecykin neuvottelemaan neuvoston kanssa.

5. heinäkuuta ja 22. marraskuuta 2005 välisenä aikana pidettiin neljä kolmikantakokousta, joista jokaisen jälkeen EP:n valtuuskunta piti oman kokouksensa. Kolmikantakokoukset johtivat yhteisymmärrykseen 33 tarkistuksesta kokonaisratkaisusta riippuen. Tämän jälkeen sovittelukomitea kokoontui illalla 6. joulukuuta neuvoston tiloissa tarkoituksena ratkaista jäljellä olevat kysymykset. Useita tunteja kestäneiden neuvottelujen jälkeen aamuyöllä 7. joulukuuta päästiin yhteisymmärrykseen kokonaisratkaisusta, jonka EP:n valtuuskunta hyväksyi äänin 14 puolesta ja 4 vastaan.

Sovittelumenettelyllä aikaansaadun sopimuksen pääkohdat voidaan tiivistää seuraavasti:

1.        Digitaaliset ajopiirturit

Jo neuvottelujen varhaisessa vaiheessa parlamentti ja neuvosto pääsivät sopimukseen uuden lainsäädännön tärkeimpiin kuuluvista toimesta, mikä koskee vaikeasti väärennettävien digitaalisten tallennuslaitteiden (ajopiirturien) pakollista käyttöönottoa. Sopimuksen mukaan 20 päivää sen jälkeen, kun asetus on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä (minkä odotetaan tapahtuvan huhtikuun alussa 2006, minkä myötä uusien sääntöjen pitäisi tulla voimaan toukokuun alussa 2006), kaikki ensimmäistä kertaa käyttöön otettava uudet ajoneuvot on varustettava digitaalisilla ajopiirtureilla ja kuljettajilla on oltava hallussaan älykortti.

2.        Tauot ja lepoajat

Liikenneturvallisuuden parantamiseksi kuljettajien on vastaisuudessa pidettävä taukoja entistä säännöllisemmin. EP:n ja neuvoston sopimuksen mukaan 4,5 tunnin ajoajan jälkeen kuljettajien on pidettävä pakollinen vähintään 45 minuutin tauko, elleivät he pidä lepoaikaa. Tämä tauko voidaan kuitenkin korvata vähintään 15 minuutin tauolla, jonka jälkeen pidetään toinen vähintään 30 minuutin tauko, joista molemmat jakautuvat ajomatkan aikana siten, että niillä noudatetaan yleistä sääntöä, jonka mukaan 4,5 tunnin ajoajan jälkeen on pidettävä vähintään 45 minuutin tauko.

Lepoajoista parlamentti ja neuvosto pääsivät lopulta sopimukseen, jonka mukaan "säännöllinen päivittäinen lepoaika" tarkoittaa vähintään 11 tunnin pituista keskeytymätöntä lepoa, joka vaihtoehtoisesti voidaan pitää kahtena eri jaksona, joista ensimmäinen on vähintään 3 tuntia ja toinen vähintään 9 tuntia. Parlamentti vaati vähintään 12 tunnin lepoaikaa, mutta hyväksyi lopulta neuvoston kannan kokonaisratkaisun edistämiseksi.

Lisäksi on sovittu kuljettajien eduksi, että mitään aikaa, jonka kuljettaja käyttää matkustamiseen määräpaikkaan tai määräpaikasta ottaakseen ajoneuvon haltuunsa tai palauttaakseen ajoneuvon tapauksissa, joissa ajoneuvo ei ole kuljettajan kotona eikä työnantajan toimintakeskuksessa, joista viimeksi mainittu tavallisesti toimii kuljettajan lähtöpisteenä, ei lasketa lepoajaksi eikä tauoksi, paitsi niissä tapauksissa, joissa kuljettaja matkustaa autolautalla tai junassa siten, että hänellä on käytössään makuupaikka tai lepopaikka.

3.        "Ajoajan" ja "muun työn" määritelmät

Parlamentin vaatimuksesta neuvosto hyväksyi lopulta, että asetukseen sisällytetään uusi "ajoajan" määritelmä, jossa otetaan huomioon EY:n tuomioistuimen asianmukainen oikeuskäytäntö ja joka "muun työn" määritelmän ohella parantaa merkittävästi liikenneturvallisuutta. Asetuksessa "muuksi työksi" määritellään myös aika, jonka kuljettaja ajaa tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolista ajoneuvoa (kuten henkilökohtaista henkilöautoaan) asetuksen soveltamisalaan kuuluvan sellaisen ajoneuvon luokse ja sieltä pois, joka ei ole kuljettajan kotona eikä työantajan toimintakeskuksessa, joista viimeksi mainittu tavallisesti toimii kuljettajan lähtöpisteenä.

Koska myös maantieliikenteen liikkuvissa tehtävissä toimivien henkilöiden työajan järjestämisestä annetun direktiivin 2002/15/EY mukaista 60 tunnin enimmäisviikkotyöaikaa on noudatettava, tuloksena on se, että kuljettajan väsymys, joka aiheutuu muun kuin tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvan kuorma-auton, bussin tai matkailubussin kuljettamisesta, otetaan huomioon, mikä lisää merkittävästi liikenneturvallisuutta.

4.        AETR-sopimus

Mitä tulee tämän asetuksen ja AETR-sopimuksen (Euroopan sopimus kansainvälisessä tieliikenteessä käytettävien ajoneuvojen miehistöjen työstä) soveltamisaloihin, parlamentti ja neuvosto sopivat siitä, että koska sellaisessa kolmannessa maassa rekisteröidyt EU:n ajoneuvot, joka ei ole allekirjoittanut AETR-sopimusta, ajavat kansainvälisessä liikenteessä, niiden on noudatettava tämän asetuksen sijasta AETR-sopimusta liikkuessaan EU:n alueella.

Parlamentti ja neuvosto sopivat kuitenkin myös siitä, että AETR-sopimuksen määräykset mukautetaan tämän asetuksen säännöksiin siten, että tätä asetusta voidaan soveltaa AETR:n kautta mainittuihin ajoneuvoihin aina kun ne liikkuvat EU:n alueella. Yhteisessä lausumassaan myös komissio ja jäsenvaltiot sitoutuvat pyrkimään kaikin keinoin tämän tavoitteen saavuttamiseen kahden vuoden kuluessa tämän asetuksen voimaantulosta; jos tavoitetta ei saavuteta, komissio ehdottaa asianmukaisia toimia tilanteen korjaamiseksi.

5.        Kuljettajien työajat

Jo yhteispäätösmenettelyn aikaisemmassa vaiheessa parlamentti ja neuvosto pääsivät sopimukseen siitä, että päivittäinen enimmäistyöaika ei saa ylittää yhdeksää tuntia (tai kymmentä tuntia enintään kaksi kertaa viikossa), kun taas enimmäisviikkotyöajaksi määrättiin 56 tuntia tai 90 tuntia kertyneenä työaikana minkä tahansa kahden peräkkäisen työviikon aikana. Tällä hetkellä voimassa olevan lainsäädännön epämääräisyys mahdollistaa jopa 74 tunnin viikkotyöajan. Kaikissa tapauksissa on noudatettava direktiivin 2002/15/EY mukaista 60 tunnin enimmäisviikkotyöaikaa (esimerkkinä ajoaika plus lastaus- ja purkuaika).

Johtopäätös

Parlamentin ja neuvoston kokonaisratkaisua on pidettävä parlamentin kannalta erittäin myönteisenä, koska uusi asetus vahvistaa ja parantaa selvästi tieliikenteen kuljettajien sosiaalilainsäädäntöä (ajo- ja lepoajat ja tauot), sisältää digitaalisten ajopiirturien käyttöönottoa koskevat säännökset ja parantaa yleensä ottaen merkittävästi Euroopan liikenneturvallisuutta.

Näin ollen Euroopan parlamentin sovittelukomiteavaltuuskunta suosittelee, että parlamentti hyväksyy yhteisen tekstin kolmannessa käsittelyssä.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Sovittelukomitean hyväksymä yhteinen teksti Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta sekä neuvoston asetusten (ETY) N:o 3821/85 ja (EY) N:o 2135/98 muuttamisesta ja asetuksen (ETY) N:o 3280/85 kumoamisesta

Viiteasiakirjat

PE-CONS 3671/2005 – C6-0416/2005 – 2001/0241(COD)

Oikeusperusta

EY 251 art. 5 kohta ja 71 art.

Työjärjestyksen artikla

65 art.

Valtuuskunnan puheenjohtaja: varapuhemies


Alejo Vidal-Quadras Roca

Asiasta vastaavan valiokunnan puheenjohtaja


Paolo Costa


TRAN

Esittelijä(t)

Helmuth Markov

 

Komission ehdotus

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta – KOM(2001)0573 – C5‑0485/2001

EP:n 1. käsittely (pvä) – P5

14.1.2003

P5_TA(2003)0008

Komission muutettu ehdotus

KOM(2003)0490

Neuvoston yhteinen kanta
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

11337/2/2004 – C6‑0250/2004
16.12.2004

Komission kanta
(251 art.
2 kohdan toisen alakohdan kolmas luetelmakohta)

KOM(2004)0817

EP:n 2. käsittely (pvä) – P5

13.4.2005

P6_TA(2005)0122

Komission lausunto
(251 art.
2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohta)

KOM(2005)0301

Neuvosto vastaanottanut 2. käsittelyn kannan (pvä)

17.5.2005

Neuvoston ilmoitus, ettei se hyväksy kaikkia EP:n tarkistuksia (kirjeen pvä)

9.9.2005

Sovittelukomitean kokoukset

12.10.2005

6.12.2005

 

 

EP:n valtuuskunnan äänestys (pvä)

6.12.2005

Äänestyksen tulos

puolesta:

vastaan:

tyhjää:

14

4

 

Läsnä olleet jäsenet

Mathieu Grosch, Françoise Grossetête, Georg Jarzembowski, Anne E. Jensen, Dieter-Lebrecht Koch, Eva Lichtenberger, Helmuth Markov, Willi Piecyk, Gilles Savary, Dirk Sterckx, Gary Titley, Alejo Vidal-Quadras Roca, Corien Wortmann-Kool

Läsnä olleet varajäsenet

Inés Ayala Sender, Den Dover, Roland Gewalt, Ewa Hedkvist Petersen

Läsnä olleet sijaiset (178 art. 2 kohta)

Zita Pleštinská

Sopimus sovittelukomiteassa (pvä)

6.12.2005

Sopimus kirjeenvaihtona (pvä)

 

 

Puheenjohtajat totesivat yhteisen tekstin hyväksytyksi ja toimittivat sen EP:lle ja neuvostolle (pvä)

8.12.2005

Jätetty käsiteltäväksi (pvä) – A6

24.1.2006

A6‑0006/2006

MÄÄRÄAJAN PIDENTÄMINEN

Neuvoston 2. käsittelyn määräajan pidentäminen

kyllä

Sovittelukomitean koolle kutsumisen määräajan pidentäminen

        Pyynnön esittänyt toimielin – pvä

ei

 

 

Sovittelukomitealle annetun määräajan pidentäminen

        Pyynnön esittänyt toimielin – pvä

kyllä

 

Neuvosto – 17.11.2005

Säädöksen hyväksymisen määräajan pidentäminen

        Pyynnön esittänyt toimielin – pvä

kyllä

 

Euroopan parlamentti – 15.12.2005