BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om en fællesskabsaktion vedrørende "Den Europæiske Kulturhovedstad" 2007‑2019

10.3.2006 - (KOM(20 05)0209 – C6–0157/205 – 2005/0102(COD)) - ***I

Kultur- og Uddannelsesudvalget
Ordfører: Christa Prets

Procedure : 2005/0102(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A6-0061/2006
Indgivne tekster :
A6-0061/2006
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om en fællesskabsaktion vedrørende "Den Europæiske Kulturhovedstad" 2007‑2019

(KOM(2005)0209 – C6–0157/205 – 2005/0102(COD))

(Fælles beslutningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

–   der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2005)0209)[1],

–   der har fået forslaget forelagt af Kommissionen, jf. EF-traktatens artikel 251, stk. 2, og artikel 151 (C6‑0157/205),

–   der henviser til forretningsordenens artikel 51,

–   der henviser til betænkning fra Kultur- og Uddannelsesudvalget (A6–0061/2006),

1.  godkender Kommissionens forslag som ændret;

2.  anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre dette forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

3.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.

Kommissionens forslagÆndringsforslag

Ændringsforslag 1

Betragtning 2

(2) En undersøgelse af de resultater, Den Europæiske Kulturhovedstadaktion har haft indtil 2004, viste, at den har haft positive virkninger med hensyn til mediernes reaktion, udvikling af kultur og turisme og indbyggernes anerkendelse af betydningen af, at deres by er blevet udpeget. Det er dog fortsat nødvendigt at forbedre denne aktion.

(2) En undersøgelse af de resultater, Den Europæiske Kulturhovedstadaktion har haft indtil 2004, viste, at den har haft positive virkninger med hensyn til mediernes reaktion, udvikling af kultur og turisme og indbyggernes anerkendelse af betydningen af, at deres by er blevet udpeget; aktionen må imidlertid forbedres, bl.a. for så vidt angår den langsigtede virkning for de respektive byers og regioners kulturpolitiske udvikling.

Ændringsforslag 2

Betragtning 2a (ny)

 

(2a) Ved at give byerne mulighed for at involvere den omkringliggende region, herunder øer, kan man nå en bredere befolkning, og virkningen af aktionen kan forstærkes.

Ændringsforslag 3

Betragtning 3

(3) De involverede i aktionen har fremhævet problemerne i udvælgelsesprocessen, som er fastlagt i afgørelse 1419/1999/EF, og har anbefalet en kontrol af forslagene, især for at styrke forslagenes europæiske dimension.

(3) De involverede i aktionen har fremhævet problemerne i udvælgelsesprocessen, som er fastlagt i afgørelse 1419/1999/EF, og har anbefalet en kontrol af forslagene, især for at styrke forslagenes europæiske dimension, en forbedring af konkurrenceelementet og en omdefinering af juryens rolle.

 

Ændringsforslag 4

Betragtning 4

(4) I betragtning af betydningen og virkningen af aktionen "Den Europæiske Kulturhovedstad" er det nødvendigt at etablere en blandet udvælgelsesproces, der inddrager de nationale niveauer og EU-niveauet, og at indføre et stærkt overvågningselement.

(4) I betragtning af betydningen og virkningen af aktionen "Den Europæiske Kulturhovedstad" er det nødvendigt at etablere en blandet udvælgelsesproces, der inddrager de nationale niveauer og EU-niveauet, og at indføre et stærkt kontrol- og rådgivningselement for at integrere et nationalt element og styrke den europæiske dimension.

Ændringsforslag 5

Betragtning 6

(6) Det er nødvendigt med en overvågningsfase efter udvælgelsen for at sikre en europæisk merværdi i aktionen.

(6) For at sikre aktionens europæiske merværdi er det efter udvælgelsen nødvendigt med en overvågningsfase, i hvilken det for det første sikres, at de fastlagte kriterier for kulturprogrammet opfyldes, og der for det andet ydes fagmæssig rådgivning og bistand.

Ændringsforslag 6

Betragtning 6 a (ny)

 

(6a) Der bør oprettes en jury bestående af seks nationale og syv europæiske eksperter. Hele juryen, der således er sammensat af 13 eksperter ("udvælgelsesjuryen"), overvåger udvælgelsesfasen indtil udpegelsen af byen. Kun de syv europæiske eksperter i juryen (der udgør "kontrol- og rådgivningsudvalget") overvåger kontrolprocessen og vejleder hovedstæderne under kontrolfasen forud for aktionen.

Ændringsforslag 7

Betragtning 6 b (ny)

 

(6b) For at støtte og bistå både ansøgerbyerne og de udpegede byer oprettes et websted benævnt "Europæiske Kulturhovedstæder" (ansøgning, udvælgelse, gennemførelse og links), som fortløbende vedligeholdes og aktualiseres af Kommissionen.

Begrundelse

Ordføreren ønsker, at der oprettes et websted, som fortløbende vedligeholdes og aktualiseres af Kommissionen. Det skal bl.a. omfatte følgende: ofte stillede spørgsmål med svar, links, eksempler på bedste praksis og nyttige tips for kulturhovedstæder, oplysninger om ansøgningsbetingelser for at blive kulturhovedstad, en liste over mentorer (f.eks. direktører og fagfolk fra tidligere kulturhovedstæder), kontaktadresser på de eksperter, der sidder i kontrol- og rådgivningsudvalget, links til eksisterende websteder, som f.eks. webstedet Europæiske Kulturhovedstæder og Europæisk Kulturmåned.

Ændringsforslag 8

Betragtning 6 c (ny)

 

(6c) Det er vigtigt at tilskynde til formidling af god praksis, især for at sikre en europæisk merværdi i aktionen. Derfor bør netværk af tidligere officielle europæiske kulturhovedstæder tilskyndes til at spille en konstruktiv rolle ved at udveksle erfaringer og bedste praksis med kommende europæiske kulturhovedstæder, navnlig på grundlag af udvekslinger under forberedelsesfasen.

Ændringsforslag 9

Betragtning 7

(7) Det er vigtigt at belønne programmets kvalitet med hensyn til mål og kriterier for aktionen og især den europæiske merværdi ved at tildele en pris.

(7) Det er vigtigt at belønne programmets kvalitet med hensyn til mål og kriterier for aktionen og især den europæiske merværdi ved at tildele en pris af økonomisk art.

Begrundelse

Prisen i form af et pengebeløb baseres på den afsluttende rapport fra kontrol- og rådgivningsudvalget. Aktionens målsætninger og kriterier skal være opfyldt, og henstillingerne fra udvælgelsesjuryen og kontrol- og rådgivningsudvalget skal være fulgt.

Ændringsforslag 10

Betragtning 7 a (ny)

 

(7a) For at sikre en langsigtet virkning af aktionen "Den Europæiske Kulturhovedstad" er det ønskeligt, at initiativet og den dermed oprettede struktur og kapacitet anvendes som grundlag for en varig kulturudviklingsstrategi for de pågældende byer.

Ændringsforslag 11

Betragtning 7 b (ny)

 

(7b) For at muliggøre tredjelandes deltagelse i europæiske kulturinitiativer bør det undersøges, om initiativet "Kulturmåned"1 kan genoptages, eller der kan iværksættes et tilsvarende initiativ.

-----

1 Konklusioner vedtaget af kulturministrene, forsamlet i Rådet, den 18. maj 1990 om kriterierne for fremtidige valg af Den Europæiske Kulturby og om en særlig europæisk kulturmåned (EFT C 162 af 3.7.1990, s. 1.).

Ændringsforslag 12

Betragtning 8

(8) Udvælgelsesprocessen, der er fastlagt i denne afgørelse, skal gennemføres over en periode på seks år; da denne afgørelse træder i kraft i 2007, kan det ikke med sikkerhed siges, at denne periode dækker årene 2011 og 2012. For disse år er der vedtaget en udvælgelsesproces, som er fastlagt i afgørelse 1419/1999/EF, som ændret ved afgørelse 649/2005/EF -

(Vedrører ikke den danske tekst)

Ændringsforslag 13

Artikel 2, stk. 1

1. Byer i medlemsstaterne kan udpeges til europæisk kulturhovedstad i ét år efter tur, jf. listen i bilaget.

1. Byerne i medlemsstaterne og i lande, der tiltræder Den Europæiske Union efter den 31. december 2006, kan efter tur udpeges til europæisk kulturhovedstad i ét år i den rækkefølge, der fremgår af bilaget.

Begrundelse

Der må træffes foranstaltninger med henblik på fremtidige udvidelser for at klarlægge situationen for lande, der er i gang med tiltrædelsesforhandlinger, og for at sikre dem samme behandling. Især de bestemmelser, der gælder for Rumænien og Bulgarien, skal præciseres i forslaget.

Ændringsforslag 14

Artikel 3, stk. 3

3. Kulturprogrammet skal opfylde følgende kriterier, der er opdelt i to underkategorier, nemlig "den europæiske dimension" og "by og borgere":

Med hensyn til "den europæiske dimension" skal programmet:

(a) fremme samarbejdet mellem kulturformidlere, kunstnere og byer fra andre medlemsstater inden for alle kultursektorer

(b) fremhæve rigdommen af kulturel mangfoldighed i Europa

(c) understrege de fælles aspekter i de europæiske kulturer.

Med hensyn til "by og borgere" skal programmet:

(a) skabe interesse hos de borgere, der bor i byen og omkring den, og hos borgere i udlandet

(b) være bæredygtigt og indgå som en del af byens langsigtede strategi for den kulturelle udvikling.

udgår

Or. en

Begrundelse

Kriterierne anføres i en ny, selvstændig artikel.

Ændringsforslag 15

Artikel 3, stk. 3 a (nyt)

 

3a. Programmet skal være i overensstemmelse med den berørte medlemsstats nationale kulturstrategi eller -politik eller, hvor en medlemsstats institutionelle struktur giver anledning hertil, med de regionale kulturstrategier, forudsat at sigtet med sådanne strategier eller politikker ikke er at begrænse antallet af byer, der kan udpeges til kulturhovedstæder, i henhold til denne afgørelse.

Begrundelse

Ændringsforslaget er i overensstemmelse med medlemsstaternes ønske om, at der skal tages hensyn til den nationale kulturpolitiske dimension.

Ændringsforslag 16

Artikel 3 a (ny)

 

Artikel 3a

Ansøgningskriterier

 

Kulturprogrammet skal opfylde følgende kriterier, der er opdelt i to underkategorier, nemlig "den europæiske dimension" og "by og borgere":

 

Med hensyn til "den europæiske dimension" skal programmet:

 

(a) fremme samarbejdet mellem kulturformidlere, kunstnere og byer i den respektive medlemsstat og i andre medlemsstater inden for alle kultursektorer

(b) fremhæve rigdommen af kulturel mangfoldighed i Europa

(c) understrege de fælles aspekter i de europæiske kulturer.

 

Med hensyn til "by og borgere" skal programmet:

 

(a) fremme deltagelse af de borgere, der bor i byen og omkring den, og skabe interesse hos dem og hos borgere i udlandet

(b) være bæredygtigt og indgå som en del af byens langsigtede strategi for den kulturelle og sociale udvikling.

Ændringsforslag 17

Artikel 4, stk. 1, afsnit 2

I disse indkaldelser af ansøgninger, der er rettet til de byer, som kan ansøge om at blive europæisk kulturhovedstad, anføres de kriterier, der er fastlagt i denne afgørelses artikel 3 og på Kommissionens netsted.

I disse indkaldelser af ansøgninger, der er rettet til de byer, som kan ansøge om at blive europæisk kulturhovedstad, anføres de kriterier, der er fastlagt i denne afgørelses artikel 3, og den vejledning, der er tilgængelig på Kommissionens netsted.

Begrundelse

Kommissionens websted skal klart og forståeligt forklare kravene til kulturhovedstæderne, og samtidig skal det hjælpe byerne med at opfylde kriterierne for deres kulturprogrammer.

Ændringsforslag 18

Artikel 5, stk. 2

2. Juryen består af 13 medlemmer. Medlemmerne udnævnes af Europa-Parlamentet, Rådet, Kommissionen og Regionsudvalget og hvert år af den involverede medlemsstat. Juryen vælger sin formand blandt de personer, der er udnævnt af Europa-Parlamentet, Rådet, Kommissionen og Regionsudvalget.

2. Juryen består af 13 medlemmer. Syv af disse medlemmer udpeges af EU-institutionerne: to af Europa-Parlamentet, to af Rådet, to af Kommissionen og et af Regionsudvalget. De øvrige seks medlemmer udpeges af den involverede medlemsstat i samråd med Kommissionen. Medlemsstaten udnævner herefter formelt juryen. Juryen vælger sin formand blandt de personer, der er udpeget af Europa-Parlamentet, Rådet, Kommissionen og Regionsudvalget.

Begrundelse

Ændringsforslaget præciserer udvælgelsesjuryens sammensætning.

Det foreslås, at den officielle udnævnelse af juryen forenkles ved at samle proceduren i én afgørelse i stedet for en ordning, hvor flere udnævnelser finder sted på forskellige tidspunkter. EU-institutionerne skal imidlertid fortsat være ansvarlige for udnævnelsen af deres respektive jurymedlemmer. Medlemsstatens rolle i forbindelse med udnævnelsen af juryen vil derfor være en formalitet, og medlemsstaten vil ikke kunne ændre institutionernes udnævnelser.

Ændringsforslag 19

Artikel 5, stk. 3

3. To jurymedlemmer udnævnes af Europa-Parlamentet, to af Rådet, to af Kommissionen og en af Regionsudvalget.

 

Disse jurymedlemmer skal være uafhængige eksperter uden interessekonflikter og have dybtgående erfaring og ekspertise inden for kultursektoren, vedrørende den kulturelle udvikling i byer eller afholdelse af aktionen "Den Europæiske Kulturhovedstad".

3. Disse jurymedlemmer skal være uafhængige eksperter uden interessekonflikter, for så vidt angår de byer, der har reageret på indkaldelsen af ansøgninger, og have dybtgående erfaring og ekspertise inden for kultursektoren, vedrørende den kulturelle udvikling i byer eller afholdelse af aktionen "Den Europæiske Kulturhovedstad".

De udnævnes for tre år.

 

Uanset første afsnit vil der i det første år, hvor denne afgørelse er trådt i kraft, blive udpeget to eksperter af Kommissionen for et år, to af Europa-Parlamentet for to år, to af Rådet for tre år og en af Regionsudvalget for tre år.

De syv medlemmer udpeget af EU-institutionerne udnævnes for tre år. Uanset bestemmelserne ovenfor vil der i det første år, hvor denne afgørelse er trådt i kraft, blive udpeget to eksperter af Kommissionen for et år, to af Europa-Parlamentet for to år, to af Rådet for tre år og en af Regionsudvalget for tre år.

Begrundelse

Ændringsforslaget præciserer udvælgelsesjuryens sammensætning.

Ændringsforslag 20

Artikel 5, stk. 4

4. Hver berørt medlemsstat udnævner efter aftale med Kommissionen seks personer som medlemmer, der skal være uafhængige i forhold til de byer, som har indsendt en ansøgning i forbindelse med indkaldelsen af ansøgninger.

Disse jurymedlemmer skal være uafhængige eksperter uden interessekonflikter og med en dybtgående erfaring og ekspertise inden for kultursektoren eller byudvikling.

udgår

Begrundelse

Ændringsforslaget præciserer udvælgelsesjuryens sammensætning.

Ændringsforslag 21

Artikel 6, stk. 2, afsnit 3

Juryen fremsender sin rapport til den kompetente medlemsstat og Kommissionen.

Juryen fremsender sin rapport til den kompetente medlemsstat og Kommissionen.

Hver berørt medlemsstat godkender formelt listen på grundlag af juryens rapporter.

Ændringsforslag 22

Artikel 7, stk. 2, afsnit 1

2. Ni måneder efter det første udvælgelsesmøde indkalder de involverede medlemsstater den relevante jury til et møde for at foretage den endelige udvælgelse.

2. Ni måneder efter forudvælgelsesmødet indkalder de involverede medlemsstater den relevante jury til et møde for at foretage den endelige udvælgelse.

Or. en

Begrundelse

Præcisering af forslagets terminologi.

Ændringsforslag 23

Artikel 8, stk. 2, afsnit 1

2. Europa-Parlamentet kan afgive udtalelse til Kommissionen inden for en frist på to måneder fra modtagelsen af de pågældende medlemsstaters udpegelser.

2. Europa-Parlamentet kan afgive udtalelse til Kommissionen inden for en frist på tre måneder fra modtagelsen af de pågældende medlemsstaters udpegelser.

Begrundelse

Europa-Parlamentet må have en tilstrækkelig frist til at formulere denne udtalelse. En frist på tre måneder er også i overensstemmelse med afgørelse 1419/1999/EF af 25. maj 1999 om en fællesskabsaktion vedrørende "Den Europæiske Kulturhovedstad" 2005-2019.

Ændringsforslag 24

Artikel 8 a (ny)

 

Artikel 8a

Kontrol- og rådgivningsudvalg

 

Der oprettes et kontrol- og rådgivningsudvalg til at overvåge gennemførelsen af aktionens mål og kriterier og til at yde byerne støtte og vejledning fra det tidspunkt, hvor de er blevet udpeget, og indtil indledningen af aktionen Den Europæiske Kulturhovedstad.

 

1. Udvalget består af syv eksperter udpeget af Europa-Parlamentet, Rådet, Kommissionen og Regionsudvalget. Desuden kan den berørte medlemsstat udpege en observatør til udvalget.

 

2. De berørte byer fremsender statusrapporter til Kommissionen tre måneder inden møderne i udvalget.

 

3. Kommissionen indkalder udvalget og repræsentanterne for de berørte byer. Udvalget indkaldes to gange for at rådgive om og evaluere forberedelserne til aktionen for at hjælpe byerne med at udforme et program af høj kvalitet med en stærk europæisk dimension. Det første møde afholdes mindst to år inden aktionen, det andet mindst otte måneder forinden.

 

4. Efter hvert møde udarbejder udvalget en rapport om forberedelserne og de foranstaltninger, der bør træffes. I rapporterne rettes opmærksomheden i særlig grad mod aktionens europæiske merværdi i overensstemmelse med de kriterier, der er anført i artikel 3, og de henstillinger, der fremgår af udvælgelsesjuryens og kontrol- og rådgivningsudvalgets rapporter.

 

5. Rapporterne fremsendes til Kommissionen og til de berørte byer og medlemsstater. De offentliggøres ligeledes på Kommissionens hjemmeside.

Begrundelse

Den nye opdeling af teksten gør den mere sammenhængende. Den nye artikel 8a forenkler på den ene side tekstens struktur og præciserer på den anden side kontrol- og rådgivningsudvalgets rolle. Herved understreges det, at udvalget skal bistå kulturhovedstæderne, når de udarbejder deres programmer - en bistand, der navnlig omfatter faglig rådgivning og tidlig behandling af eventuelle problemer i kontrolfasen.

Ændringsforslag 25

Artikel 9

1. De udpegede kulturhovedstæder udarbejder en midtvejsrapport til Kommissionen senest 27 måneder inden aktionens start om situationen med hensyn til forberedelserne af aktionens program.

udgår

Kommissionen sikrer en uafhængig evaluering af denne rapport.

 

2. Senest 24 måneder inden aktionen skal starte, indkalder Kommissionen de syv eksperter, som er udnævnt af Europa‑Parlamentet, Rådet, Kommissionen og Regionsudvalget, til et møde med de ansvarlige myndigheder for gennemførelsen af programmerne for de byer, der er udpeget til europæiske kulturhovedstæder.

 

Herefter udgør disse eksperter et "kontroludvalg".

 

De mødes for at evaluere forberedelserne af aktionen, især med hensyn til programmernes europæiske merværdi.

 

Kontroludvalget udsender en midtvejsrapport om situationen med hensyn til forberedelserne af aktionen og det arbejde, der endnu ikke er gennemført, i overensstemmelse med aktionens mål og kriterier samt henstillingerne i rapporterne fra juryen, som er omtalt i artikel 7, stk. 2.

 

Midtvejskontrolrapporten om overvågning fremsendes til Kommissionen og til de involverede byer og medlemsstater senest en måned efter mødet vedrørende midtvejsrapporten. Den offentliggøres på Kommissionens internetside.

 

Begrundelse

Den nye opdeling af teksten gør den mere sammenhængende. Indholdet i den gamle artikel 9 er integreret i den nye artikel 8a.

Ændringsforslag 26

Artikel 10

1. De udpegede kulturhovedstæder udarbejder en endelig statusrapport til Kommissionen, senest ni måneder inden aktionen skal starte, om situationen med hensyn til forberedelserne af aktionens programmer. Kommissionen sikrer en uafhængig evaluering af denne rapport.

udgår

2. Kommissionen indkalder til et møde i kontroludvalget sammen med de myndigheder, der er ansvarlige for gennemførelsen af programmerne for de byer, der er blevet udpeget som europæiske kulturhovedstæder, senest seks måneder inden aktionen skal starte, for at evaluere forberedelserne af arrangementet, især med hensyn til programmets europæiske merværdi.

 

Kontroludvalget udsender en midtvejsrapport om situationen med hensyn til forberedelserne af aktionen og det arbejde, der endnu ikke er gennemført, i overensstemmelse med aktionens mål og kriterier samt henstillingerne i de rapporter, som er omtalt i artikel 7, stk. 2, tredje afsnit, og i artikel 9, stk. 2, fjerde afsnit.

 

Den afsluttende rapport fremsendes til Kommissionen og til de involverede byer og medlemsstater senest en måned efter det afsluttende møde i kontroludvalget. Den offentliggøres på Kommissionens internetside.

 

Begrundelse

Den nye opdeling af teksten gør den mere sammenhængende. Indholdet i den gamle artikel 10 er integreret i den nye artikel 8a.

Ændringsforslag 27

Artikel 11

På grundlag af den rapport, der er omtalt i artikel 10, stk. 2, andet afsnit, kan Kommissionen tildele en pris til hver af de udpegede byer, under forudsætning af at deres programmer opfylder kriterierne i aktionen og efterkommer de henstillinger, der er udarbejdet af juryen og kontroludvalget i udvælgelses‑ og kontrolprocessen som omtalt i artikel 9 og 10. Denne pris skal belønne programmets kvalitet, jf. målene for programmet som anført i artikel 3.

udgår

Begrundelse

Ordføreren foreslår en ny udgave af artikel 11 i et andet ændringsforslag.

Ændringsforslag 28

Artikel 11 a (ny)

 

Artikel 11a

Pris

På grundlag af kontrol- og rådgivningsudvalgets rapport efter dettes andet møde otte måneder inden aktionen tildeler Kommissionen de udpegede byer en pris til ære for Melina Mercouri, forudsat at byerne har opfyldt de kriterier, som er anført i artikel 3, og har gennemført de henstillinger, udvælgelsesjuryen og kontrol- og rådgivningsudvalget har fremsat. Prisen er af økonomisk art og udbetales fuldt ud senest tre måneder inden indledningen af det pågældende år.

Ændringsforslag 29

Artikel 12, stk. 2

En rapport om denne evaluering fremlægges af Kommissionen for Europa-Parlamentet, Rådet og Regionsudvalget.

En rapport om denne evaluering fremlægges af Kommissionen for Europa-Parlamentet, Rådet of Regionsudvalget inden udgangen af det år, der følger efter aktionen "Den Europæiske Kulturhovedstad".

Ændringsforslag 30

Artikel 13

Afgørelse 1419/1999/EF som ændret ved afgørelse 649/2005/EF ophæves.

Afgørelse 1419/1999/EF, som ændret ved afgørelse 649/2005/EF, ophæves. Afgørelsen finder imidlertid stadig anvendelse, for så vidt angår de byer, der er blevet udpeget som kulturhovedstæder i 2007, 2008 og 2009.

Ændringsforslag 31

Artikel 14

1. De byer, der er udpeget som europæiske kulturhovedstæder i 2010 på grundlag af afgørelse 1419/1999/EF som ændret ved afgørelse 649/2005/EF, indgår i den kontrolproces, der er fastlagt i artikel 9 og 10 i nærværende afgørelse. Kommissionen kan tildele en pris til de udpegede byer på grundlag af artikel 11 i nærværende afgørelse.

1. De byer, der er udpeget som europæiske kulturhovedstæder i 2010 på grundlag af afgørelse 1419/1999/EF, som ændret ved afgørelse 649/2005/EF, indgår i den kontrolproces, der er fastlagt i artikel 9 i nærværende afgørelse. Kommissionen tildeler en pris til de udpegede byer på grundlag af artikel 11 i nærværende afgørelse.

2. Uanset artikel 4-8 sker udpegelsen af europæiske kulturhovedstæder i årene 2011 og 2012 i henhold til følgende beslutningsprocedure:

2. Uanset artikel 3-8 sker udpegelsen af europæiske kulturhovedstæder i årene 2011 og 2012 i henhold til følgende beslutningsprocedure:

1) Byer i medlemsstaterne udpeges til europæisk kulturhovedstad efter tur, jf. listen i bilaget.

1) Byer i medlemsstaterne udpeges til europæisk kulturhovedstad efter tur, jf. listen i bilaget.

2) Hver medlemsstat fremsender efter tur meddelelse om udpegelsen af en eller flere byer til Europa-Parlamentet, Rådet, Kommissionen og Regionsudvalget.

2) Hver medlemsstat fremsender efter tur meddelelse om udpegelsen af en eller flere byer til Europa-Parlamentet, Rådet, Kommissionen og Regionsudvalget.

3) Denne udpegelse fremsendes senest fire år inden den pågældende aktions start, og sammen hermed kan der fremsendes en henstilling fra den pågældende medlemsstat.

3) Denne udpegelse fremsendes senest fire år inden den pågældende aktions start, og sammen hermed kan der fremsendes en henstilling fra den pågældende medlemsstat.

4) Kommissionen indkalder hvert år en jury, som udarbejder en rapport om ansøgningen/ansøgningerne i lyset af nærværende aktions mål og karakteristika.

4) Kommissionen indkalder hvert år en jury, som udarbejder en rapport om ansøgningen/ansøgningerne i lyset af nærværende aktions mål og karakteristika.

5) Denne jury består af syv uafhængige højtstående personer, som er eksperter med en baggrund inden for den kulturelle sektor, hvoraf to udpeges af Europa-Parlamentet, to af Rådet, to af Kommissionen og en af Regionsudvalget.

5) Denne jury består af syv uafhængige højtstående personer, som er eksperter med en baggrund inden for den kulturelle sektor, hvoraf to udpeges af Europa-Parlamentet, to af Rådet, to af Kommissionen og en af Regionsudvalget.

6) Juryen forelægger sin rapport for Kommissionen, Europa-Parlamentet og Rådet.

6) Juryen forelægger sin rapport for Kommissionen, Europa-Parlamentet og Rådet.

7) Europa-Parlamentet kan afgive udtalelse til Kommissionen om ansøgningen eller ansøgningerne inden for en frist på tre måneder fra modtagelsen af juryens rapport.

7) Europa-Parlamentet kan afgive udtalelse til Kommissionen om ansøgningen eller ansøgningerne inden for en frist på tre måneder fra modtagelsen af juryens rapport.

8) Rådet, der træffer afgørelse på grundlag af en henstilling, som Kommissionen udarbejder i lyset af Europa-Parlamentets udtalelse og juryens rapport, udpeger officielt byen som europæisk kulturhovedstad for det år, ansøgningen vedrører.

8) Rådet, der træffer afgørelse på grundlag af en henstilling, som Kommissionen udarbejder i lyset af Europa-Parlamentets udtalelse og juryens rapport, udpeger officielt byen som europæisk kulturhovedstad for det år, ansøgningen vedrører.

9) Ansøgningen skal indeholde et kulturprogram på grundlag af de kriterier, der er fastlagt i artikel 3.

 

Ændringsforslag 32

Artikel 14, stk. 2 a (nyt)

 

2a. Uanset artikel 3, stk. 3, finder de kriterier, der er anført i artikel 3 og i bilag II til afgørelse 1419/1999/EF, som ændret ved afgørelse 649/2005/EF, anvendelse, for så vidt angår kulturhovedstæderne i 2010, 2011 og 2012, medmindre den pågældende by beslutter at basere sit program på de kriterier, der er anført i artikel 3, stk. 3.

Begrundelse

Artikel 13, stk. 1: Det foreslås, at det i teksten præciseres, at Fællesskabet tildeler (og ikke kun "kan tildele") prisen til byerne. Dette forudsætter, som nævnt i artiklen, at byerne har opfyldt kriteriet om en "europæisk dimension", som er anført i artikel 3, stk. 3, og har gennemført de henstillinger, udvælgelsesjuryen og kontrol- og rådgivningsudvalget har fremsat. Byerne skal imidlertid have sikkerhed for, at de, forudsat at de har opfyldt disse krav, modtager støtte under kulturprogrammet (i stedet for, at denne beslutning overlades til Fællesskabets skøn).

Artikel 13, stk. 2: Mens artikel 4-8 omhandler udvælgelsesprocedurerne, er der yderligere krav i artikel 3, der har indvirkning på disse udvælgelsesprocedurer. Det bør derfor præciseres, at enhver fravigelse skal udvides, således at den også kommer til at omfatte artikel 3. Kulturhovedstæderne i 2011 og 2012 vil imidlertid fortsat være omfattet af den nye kontrol- og rådgivningsprocedure.

Artikel 13, stk. 3: Alle kulturhovedstæderne i 2010, 2011 og 2012 bør kunne drage fordel af kontrol- og rådgivningsudvalgsprocedurerne i henhold til den nye afgørelse og som følge heraf være kvalificeret til en pris. Da de imidlertid skal ansøge om at blive kulturhovedstad ved at dokumentere, hvordan de vil opfylde de kriterier, der er anført i den gældende afgørelse fra 1999, kan det være vanskeligt og forvirrende for disse hovedstæder at skulle vurderes i forhold til de "nye" kriterier i forbindelse med kontrol- og rådgivningsproceduren. Selv om byerne kan tilskyndes til at tage højde for de nye kriterier, ville det således være vanskeligt at tvinge dem til at gøre det, hvis de ikke selv ønsker det.

Ændringsforslag 33

Artikel 15

Denne afgørelse anvendes fra 1. januar 2007.

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende. Den anvendes fra 1. januar 2007 med undtagelse af artikel 4, der finder anvendelse fra afgørelsens ikrafttrædelsesdato.

Begrundelse

Ændringsforslaget præciserer afgørelsens ikrafttrædelse.

Ændringsforslag 34

BILAG

BILAG

Rækkefølge for udpegelse af europæiske kulturhovedstæder

2007 Luxembourg

2008 Det Forenede Kongerige

2009 Østrig - Litauen

2010 Tyskland - Ungarn

2011 Finland - Estonien

2012 Portugal - Slovenien

2013 Frankrig - Slovakiet

2014 Sverige - Letland

2015 Belgien - Tjekkiet

2016 Spanien - Polen

2017 Danmark - Cypern

2018 Nederlandene - Malta

2019 Italien

BILAG

Rækkefølge for udpegelse af europæiske kulturhovedstæder1

2007 Luxembourg - Rumænien2

2008 Det Forenede Kongerige

2009 Østrig - Litauen

2010 Tyskland - Ungarn

2011 Finland - Estland

2012 Portugal - Slovenien

2013 Frankrig - Slovakiet

2014 Sverige - Letland

2015 Belgien - Tjekkiet

2016 Spanien - Polen

2017 Danmark - Cypern

2018 Nederlandene - Malta

2019 Italien - Bulgarien3

______________

1 Irland var berettiget til at udpege en europæisk kulturhovedstad i 2005 og Grækenland i 2006.

2 I henhold til bestemmelserne i afgørelse 1419/1999/EF blev den rumænske by Sibiu udpeget til europæisk kulturby i 2007.

3 Med forbehold af Bulgariens tiltrædelse af EU deltager Bulgarien i arrangementet "Den Europæiske Kulturhovedstad" i 2019.

Begrundelse

Bilaget bør medtages, da afgørelse 649/2005/EF, i henhold til hvilken listen blev fastsat, ophæves med den nye afgørelse.

Da både Rumænien og Bulgarien nærmer sig deres tiltrædelse af EU, er det vigtigt at sikre, at de medtages i bilaget, således at det ikke bliver nødvendigt med endnu en COD-procedure, for at de kan blive optaget på listen.

Eftersom Rumænien allerede skal være vært for et arrangement under aktionen "Den Europæiske Kulturhovedstad" i 2007 som et tredjeland, er det ikke muligt for landet at være vært for en yderligere kulturhovedstad, men Rumænien fremhæves i teksten, da landet efter planen vil tiltræde EU i 2007. I bilaget åbnes der mulighed for, at Bulgarien kan deltage i 2019, men det præciseres, at landet ikke vil kunne deltage, såfremt det ikke har tiltrådt EU inden 2019; det må imidlertid betragtes som usandsynligt, at Bulgarien ikke vil opnå medlemskab inden da.

  • [1]  Endnu ikke offentliggjort i EUT.

BEGRUNDELSE

Programmet "Den Europæiske Kulturhovedstad" blev lanceret i 1985 af den daværende græske kulturminister Melina Mercouri for at bringe borgerne i Europa tættere sammen.

Erfaringerne har vist, at programmet har varige positive virkninger for udviklingen i de udvalgte byer og samtidig vækker stor interesse hos borgerne.

KOMMISSIONSFORSLAGET

Dokumentet sigter imod at fremhæve rigdommen, mangfoldigheden og de fælles træk og medvirke til at give de europæiske borgere større kendskab til hinanden. Forslaget sigter samtidig mod styrkelse af konkurrenceelementet og den europæiske merværdi og indfører en kontrolfase.

Inddragelse af de nye medlemsstater

I overensstemmelse med den nuværende liste med "par" af medlemsstater, der kan foreslå kulturhovedstæder i perioden 2009-2019, udpeges fra 2009 hvert år to kulturhovedstæder for dermed at muliggøre, at de ti nye medlemsstater kan deltage i programmet.

Det finansielle aspekt

Forslaget har ingen finansielle konsekvenser, da dette aspekt allerede er dækket inden for rammerne af programmet Kultur 2000 og det kommende program Kultur 2007. På nuværende tidspunkt vil Kommissionens forslag til programmet Kultur 2007 muliggøre en tredobling af Fællesskabets bidrag.

Pris

De udpegede byer modtager en pris, hvis forberedelserne til programmet er i overensstemmelse med arrangementets mål og kriterier. Denne pris er samtidig den finansielle støtte til gennemførelse af arrangementet "Den Europæiske Kulturhovedstad".

Udvælgelsesjury/Kontroludvalg*[1]

I udvælgelsesfasen arbejder en blandet udvælgelsesjury, der består af syv eksperter fra EU-institutionerne og seks eksperter fra de berørte medlemsstater. I kontrolfasen arbejder Kontroludvalget*, der følger med i forberedelserne til "Den Europæiske Kulturhovedstad" i de respektive år og yder bistand og hjælp. Det består af syv europæiske eksperter.

Procedure

Det kommissionsforslag, der skal behandles, er en ændring af EP's og Rådets afgørelse 1419/1999/EF om "Den Europæiske Kulturhovedstad" 2005‑2019[2].

Procedurens tidsmæssige forløb ser ud som følger:

Tidsplan

* n =Kulturhovedstadsåret

Aktion

Ansvarlig

Kommissions-

forslag

 

Ordførerens ændringsforslag

 

n-6

 

Indkaldelse af ansøgninger

Medlemsstaten (MS)

n-5

 

Møde med henblik på foreløbig udvælgelse i udvælgelsesjuryen i den respektive MS

13 eksperter)

MS

n-5 + 9 måneder

 

Møde med henblik på endelig udvælgelse i udvælgelsesjuryen i den respektive MS

(13 eksperter)

MS

n-4

 

Meddelelse om udpegelse af en by til EU-institutionerne

MS

n-4 + 2 måneder

n-4 +3 måneder

EP' s udtalelse om udpegelsen

EP

 

 

Udpegelse af kulturhovedstaden

Rådet

n-2 - 3 måneder

(tre måneder inden midtvejskontrolmødet)

 

Fremsendelse af de udpegede byers midtvejsrapport til Kommissionen

Kulturhovedstaden (KH)

n-2

 

Midtvejskontrolmøde i kontroludvalget* (7 EU-eksperter + repræsentanter for Kommissionen)

 

n-2+1

 

Midtvejsrapport fra kontroludvalget til Kommissionen og MS

 

n-9 måneder

(tre måneder inden det afsluttende møde i kontroludvalget)

n-11 måneder

(tre måneder inden det afsluttende møde i kontroludvalget)

Fremsendelse af de udpegede byers afsluttende rapport til Kommissionen

 KH

n-6 måneder

n-8 måneder

- Afsluttende møde i kontroludvalget* (7 EU- eksperter + repræsentanter for Kommissionen)

 

 

n-7 måneder

- Fremsendelse af kontroludvalgets afsluttende rapport*

 

 

n-3 måneder (senest)

- Pris (finansiel støtte til KH)

Kommissionen

n

 

Kulturhovedstadsår

KH

n+1

n+ max. 1 år

Evaluering af aktionens resultater

Kommissionen

ORDFØRERENS ANMÆRKNINGER OG ÆNDRINGSFORSLAG

Ordføreren betragter det som positivt, at forslaget styrker den europæiske dimension og forbedrer transparensen i udvælgelsesproceduren.

Ordføreren glæder sig over, at Fællesskabets bidrag inden for rammerne af programmet "Kultur 2007" skal tredobles i forhold til det løbende program.

Ordføreren understreger i denne forbindelse nødvendigheden af, at tilstrækkelige midler fra Fællesskabet stilles til rådighed for kulturhovedstæderne i god tid, således at der skabes mulighed for vellykket og planmæssig gennemførelse af programmet, og foreslår i denne forbindelse følgende:

Pris

De udpegede byer modtager en pris til ære for Melina Mercouri i form af et finansielt bidrag. For at modtage denne pris skal de respektive kulturhovedstæder opfylde mål og kriterier for aktionerne og overholde udvælgelsesjuryens og kontrol- og rådgivningsudvalgets henstillinger. Prisen baseres på kontrol- og rådgivningsudvalgets afsluttende rapport.

Kontrol- og rådgivningsudvalget har til opgave at evaluere forberedelserne til aktionens program objektivt fra det tidspunkt, hvor kulturhovedstæderne er udpeget, idet der samtidig skal sikres bistand til kulturhovedstæderne i forbindelse med udarbejdelsen af disses programmer, hvilket navnlig omfatter faglig rådgivning og tidlig behandling af eventuelle problemer i kontrolfasen.

Ordføreren er af den opfattelse, at der må findes en løsning på, hvordan Rumænien og Bulgarien kan integreres i aktionen "Den Europæiske Kulturhovedstad".

Ordføreren understreger, for så vidt angår de i forslaget anførte udvælgelseskriterier for kulturprogrammer, nødvendigheden af, at der tidligt foretages indholdsmæssige suppleringer og præciseringer, således at kulturhovedstæderne kan få en klar forestilling om, hvilke krav de skal opfylde. Suppleringerne skal kunne findes på kulturhovedstædernes websted.

Ordføreren ønsker oprettelse af et websted, som løbende vedligeholdes og aktualiseres af Kommissionen. Webstedet skal:

- give byerne yderligere oplysninger og vejledning i ansøgnings-, udvælgelses- og gennemførelsesprocessen;

- skabe forbindelser mellem de nominerede byers programmer;

- indeholde links for udveksling af erfaringer og knowhow mellem nuværende og tidligere kulturhovedstæder.

Webstedet skal navnlig omfatte følgende:

- ofte stillede spørgsmål med svar;

- links, eksempler på bedste praksis og nyttige tips for kulturhovedstæderne;

- en liste over mentorer (f.eks. direktører og fagfolk fra tidligere kulturhovedstæder);

- kontaktadresser på eksperterne i kontrol- og rådgivningsudvalget;

- links til allerede eksisterende websteder, som f.eks. webstedet Europæiske Kulturhovedstæder og Europæisk Kulturmåned.

Ordføreren støtter Kommissionens generelle forslag om gennem genoptagelse af "kulturmåned"-initiativet[3] eller gennem et tilsvarende initiativ at give tredjelande mulighed for at deltage i europæiske kulturforanstaltninger.

  • [1]  Ordførerens ændringsforslag, for så vidt angår terminologien: Kontrol- og Rådgivningsudvalg.
  • [2]  EFT L 166 af 1.7.1999, s. 1-5.
  • [3]  Konklusioner vedtaget af kulturministrene, forsamlet i Rådet, den 18. maj 1990 om kriterierne for fremtidige valg af Den Europæiske Kulturby og om en særlig europæisk kulturmåned (EFT C 162 af 3.7.1990, s. 1).

MINDRETALSUDTALELSE

jf. forretningsordenens artikel 48, stk. 3,

af Erna Hennicot-Schoepges

Medlemmet havde stillet en række ændringsforslag, som ikke blevet vedtaget ved den endelige afstemning, og som i første række havde til formål at:

· gøre procedurerne mere enkle og fleksible ved at afskaffe juryen og derved overlade det til medlemsstaterne at udvælge og udpege den europæiske kulturhovedstad på grundlag af deres egne kriterier og ud fra deres indgående kendskab til de særlige regionale og lokale forhold, der kendetegner de forskellige kandidatbyer

· at samle de tidligere europæiske kulturhovedstæder i et netværk for at bistå de kommende europæiske kulturbyer i den forberedende fase på grundlag af de erfaringer, de har indhøstet under de afholdte arrangementer, hvilket især skal bidrage til at skabe en europæisk merværdi i aktionen.

Medlemmet ønsker ikke at modsætte sig konsensus, men vil ikke desto mindre fremhæve de risici, der er forbundet med den ændrede procedure: Det drejer sig om at undgå de dårlige erfaringer, Luxembourg som kulturhovedstad i 2007 gjorde med juryen under udvælgelsesproceduren.

Når juryen udtaler sig om de ansøgende byers initiativer, skal den udvise et indgående kendskab til aktørernes væsen og indstilling og til alle forhold i den berørte region for at bidrage til den kulturelle udvikling i stedet for at belønne det eksisterende.

PROCEDURE

Titel

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om en fællesskabsaktion vedrørende "Den Europæiske Kulturhovedstad" 2007‑2019

Referencer

KOM(2005)0209 – C6-0157/2005 – 2005/0102(COD)

Dato for høring af EP

30.5.2005

Korresponderende udvalg
  Dato for meddelelse på plenarmødet

CULT
29.9.2005

Rådgivende udvalg
  Dato for meddelelse på plenarmødet

 

 

 

 

 

Ingen udtalelse(r)
  Dato for afgørelse

 

 

 

 

 

Udvidet samarbejde
  Dato for meddelelse på plenarmødet

 

 

 

 

 

Ordfører(e)
  Dato for valg

Christa Prets
16.6.2005

 

Oprindelig(e) ordfører(e)

 

 

Forenklet procedure - dato for afgørelse

 

Anfægtelse af retsgrundlaget
  Dato for udtalelse fra JURI

 

/

 

Ændring af bevillingsrammen
  Dato for udtalelse fra BUDG

 

/

 

Høring af Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg - dato for afgørelse på plenarmødet

 

Høring af Regionsudvalget - dato for afgørelse på plenarmødet

 

Behandling i udvalg

3.10.2005

28.11.2005

23.1.2006

 

 

Dato for vedtagelse

23.2.2006

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

20

0

1

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Maria Badia I Cutchet, Christopher Beazley, Giovanni Berlinguer, Guy Bono, Marie-Hélène Descamps, Věra Flasarová, Milan Gaľa, Manolis Mavrommatis, Ljudmila Novak, Doris Pack, Miguel Portas, Christa Prets, Karin Resetarits, Nikolaos Sifunakis, Hannu Takkula, Helga Trüpel, Thomas Wise, Tomáš Zatloukal

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Emine Bozkurt, Hanna Foltyn-Kubicka, Nina Škottová

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 178, stk. 2

 

Dato for indgivelse

10.3.2006

Bemærkninger (foreligger kun på ét sprog)

...