MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtumaa koskevasta yhteisön toiminnasta vuosina 2007–2019

10.3.2006 - (KOM(2005)0209 – C6‑0157/2005 – 2005/0102(COD)) - ***I

Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta
Esittelijä: Christa Prets

Menettely : 2005/0102(COD)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0061/2006
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0061/2006
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtumaa koskevasta yhteisön toiminnasta vuosina 2007–2019

(KOM(2005)0209 – C6‑0157/2005 – 2005/0102(COD))

(Yhteispäätösmenettely: ensimmäinen käsittely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle (KOM(2005)0209)[1],

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan ja 151 artiklan, joiden mukaisesti komissio on antanut ehdotuksen Euroopan parlamentille (C6‑0157/2005),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 51 artiklan,

–   ottaa huomioon kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan mietinnön (A6‑0061/2006),

1.  hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.  pyytää komissiota antamaan asian uudelleen Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, jos se aikoo tehdä tähän ehdotukseen huomattavia muutoksia tai korvata sen toisella ehdotuksella;

3.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.

Komission ehdotusParlamentin tarkistukset

Tarkistus 1

Johdanto-osan 2 kappale

(2) Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtumista vuoteen 2004 mennessä saaduista tuloksista on tehty tutkimus, jonka mukaan tapahtumalla on myönteinen vaikutus, kun tarkastellaan tapahtuman saamaa huomiota tiedotusvälineissä, kulttuurin ja matkailun kehittymistä sekä sitä, että kaupunkien asukkaat ovat havainneet, kuinka tärkeää valinnan kohdistuminen heidän kaupunkiinsa oli. Toimintaa on kuitenkin edelleen kehitettävä.

(2) Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtumista vuoteen 2004 mennessä saaduista tuloksista on tehty tutkimus, jonka mukaan tapahtumalla on myönteinen vaikutus, kun tarkastellaan tapahtuman saamaa huomiota tiedotusvälineissä, kulttuurin ja matkailun kehittymistä sekä sitä, että kaupunkien asukkaat ovat havainneet, kuinka tärkeää valinnan kohdistuminen heidän kaupunkiinsa oli; toimintaa on kuitenkin edelleen kehitettävä etenkin koskien sen pitkän aikavälin vaikutusta asianomaisen kaupungin tai alueen kulttuuripoliittiseen kehitykseen.

Tarkistus 2

Johdanto-osan 2 a kappale (uusi)

 

(2 a) Antamalla kaupunkien ottaa mukaan niitä ympäröivä alue saaret mukaan lukien voidaan tavoittaa entistä laajempi yleisö ja tehostaa tapahtuman vaikutusta.

Tarkistus 3

Johdanto-osan 3 kappale

(3) Tapahtumien sidosryhmät ovat korostaneet ongelmia, jotka liittyvät päätöksessä 1419/1999/EY säädettyyn valintamenettelyyn, ja suositelleet ehdotusten seurantaa, erityisesti niiden eurooppalaisen ulottuvuuden vahvistamiseksi.

(3) Tapahtumien sidosryhmät ovat korostaneet ongelmia, jotka liittyvät päätöksessä N:o 1419/1999/EY säädettyyn valintamenettelyyn, ja suositelleet ehdotusten seurantaa, erityisesti niiden eurooppalaisen ulottuvuuden vahvistamiseksi, kilpailun edistämistä ja valintalautakunnan aseman määrittelemistä uudelleen.

Tarkistus 4

Johdanto-osan 4 kappale

(4) Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtuman merkitys ja vaikutukset edellyttävät yhdistetyn valintamenettelyn luomista, jolloin sekä kansallinen että Euroopan taso voi osallistua valintaan, sekä tehokkaan seurannan käyttöönottoa.

(4) Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtuman merkitys ja vaikutukset edellyttävät yhdistetyn valintamenettelyn luomista, jolloin sekä kansallinen että Euroopan taso voi osallistua valintaan, sekä tehokkaan seurannan ja kuulemisen käyttöönottoa kansallisen ulottuvuuden sisällyttämiseksi mukaan sekä eurooppalaisen ulottuvuuden vahvistamiseksi.

Tarkistus 5

Johdanto-osan 6 kappale

(6) Nimämisen jälkeen tarvitaan seurantavaihetta, jotta voidaan taata toiminnan Euroopan tasoinen lisäarvo.

(6) Euroopan tason lisäarvon takaamiseksi tarvitaan nimeämisen jälkeinen seurantavaihe, jonka aikana toisaalta seurataan kulttuuriohjelmalle määriteltyjen perusteiden täyttymistä ja toisaalta annetaan asiantuntijoiden ohjausta ja apua.

Tarkistus 6

Johdanto-osan 6 a kappale (uusi)

 

(6 a) Olisi muodostettava kuusi kansallisen tason ja seitsemän EU:n tason asiantuntijaa käsittävä lautakunta; 13 asiantuntijasta koostuva lautakunta kokonaisuudessaan ("valintalautakunta") valvoo valintavaihetta kaupungin nimeämiseen asti, mutta vain lautakunnan seitsemän EU:n tason asiantuntijaa (joista tulee "seuranta- ja ohjauslautakunta") valvovat seurantaprosessia ja ohjaavat pääkaupunkeja seurantavaiheen aikana tapahtuman alkuun saakka.

Tarkistus 7

Johdanto-osan 6 b kappale (uusi)

 

(6 b) Sekä hakijakaupunkien että jo nimettyjen kaupunkien tukemiseksi ja avustamiseksi on perustettava komission jatkuvasti ylläpitämä ja säännöllisesti päivittämä Internet-sivusto aiheesta "Euroopan kulttuuripääkaupungit" (haku, valinta, toteuttaminen ja linkit).

Perustelu

Olisi perustettava Internet-sivusto, jota Euroopan komissio ylläpitää ja päivittää jatkuvasti. Sivuston olisi sisällettävä muun muassa: usein kysytyt kysymykset ja vastaukset; linkit, esimerkit parhaista käytännöistä ja hyödylliset vinkit kulttuuripääkaupungeille; tietojen hankkiminen edellytyksistä, jotka koskevat kulttuuripääkaupungiksi hakijoita; luettelo neuvonantajista (esim. aikaisempien kulttuuripääkaupunkien johtajista ja asiantuntijoista), seuranta- ja ohjauslautakunnassa toimivien asiantuntijoiden yhteystiedot ja linkit olemassa oleville sivustoille, kuten Euroopan kulttuuripääkaupunkeja ja kulttuurikuukautta koskeville verkkosivuille.

Tarkistus 8

Johdanto-osan 6 c kappale (uusi)

 

(6 c) On tärkeää edistää hyvien käytäntöjen levittämistä etenkin toiminnan Euroopan tason lisäarvon takaamiseksi. Siksi Euroopan entisten virallisten kulttuuripääkaupunkien verkostoja olisi kannustettava toimimaan rakentavasti kokemustensa sekä parhaiden käytäntöjen jakamiseksi tulevien Euroopan kulttuuripääkaupunkien kanssa erityisesti valmisteluvaiheessa tapahtuvan vaihdon avulla.

Tarkistus 9

Johdanto-osan 7 kappale

(7) On tärkeää tunnustaa ohjelmat, jotka ovat laadukkaita toiminnalle asetettujen tavoitteiden ja perusteiden sekä erityisesti Euroopan tasoisen lisäarvon kannalta, ja myöntää niille palkinto.

(7) On tärkeää tunnustaa ohjelmat, jotka ovat laadukkaita toiminnalle asetettujen tavoitteiden ja perusteiden sekä erityisesti Euroopan tasoisen lisäarvon kannalta, ja myöntää niille tunnustukseksi rahapalkinto.

Perustelu

Rahapalkintona myönnettävä tunnustus perustuu seuranta- ja ohjauslautakunnan loppuraporttiin. Näin varmistetaan, että toiminnan tavoitteet ja perusteet täyttyvät ja sekä valintalautakunnan että seuranta- ja ohjauslautakunnan suositukset otetaan huomioon.

Tarkistus 10

Johdanto-osan 7 a kappale (uusi)

 

(7 a) Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtuman kestävän vaikutuksen takaamiseksi aloitteista ja niiden kautta muodostetuista rakenteista ja voimavaroista olisi muodostettava perusta asianomaisten kaupunkien kestävälle kulttuurialan kehitysstrategialle.

Tarkistus 11

Johdanto-osan 7 b kappale (uusi)

 

(7 b) "Kulttuurikuukauden1" tai vastaavan aloitteen toteuttamista olisi pohdittava, jotta kolmansien maiden olisi mahdollista päästä osallisiksi eurooppalaisista kulttuurialoitteista.

 

__________

¹ Neuvostossa 18. toukokuuta 1990 kokoontuneiden kulttuuriministerien päätelmät Euroopan kulttuuripääkaupungin nimeämisehdoista ja Euroopan kulttuurikuukaudesta (EYVL C 162, 3.7.1990, s. 1).

Tarkistus 12

Johdanto-osan 8 kappale

(8) Tässä päätöksessä säädetty nimeämisprosessi edellyttää kuuden vuoden täytäntöönpanokautta; tällaista kautta ei voida taata vuosina 2011 ja 2012, sillä tämä päätös tulee voimaan vuonna 2007. Mainittujen vuosien osalta käytetään nimeämisprosessia, josta on säädetty päätöksessä 1419/1999/EY, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 649/2005/EY.

(Tarkistus ei vaikuta suomenkieliseen versioon.)

Tarkistus 13

2 artiklan 1 kohta

1. Jäsenvaltioiden kaupungeilla on vuorollaan oikeus tulla nimetyksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuoden ajan liitteessä olevan luettelon mukaisesti.

1. Jäsenvaltioiden ja Euroopan unioniin joulukuun 31 päivän 2006 jälkeen liittyvien valtioiden kaupungeilla on vuorollaan oikeus tulla nimetyksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuoden ajan liitteen mukaisessa järjestyksessä.

Perustelu

EU:n tulevia laajenemisia ajatellen on sovittava tällä hetkellä jäsenyysneuvotteluja käyviin valtioihin sovellettavista menettelyistä, jotta tilanne selviää kyseisten valtioiden osalta ja niille voidaan taata yhdenveroinen kohtelu. Ehdotuksessa on täsmennettävä erityisesti Romaniaa ja Bulgariaa koskevia säännöksiä.

Tarkistus 14

3 artiklan 3 kohta

3. Kulttuuriohjelman on vastattava seuraavia perusteita, jotka jakautuvat kahteen luokkaan: ”eurooppalainen ulottuvuus” ja ”kaupunki ja kansalaiset”.

”Eurooppalaisen ulottuvuuden” osalta ohjelman on

Poistetaan.

a) tuettava yhteistyötä toisten jäsenvaltioiden kulttuurialan toimijoiden, taiteilijoiden ja kaupunkien kanssa jollakin kulttuurin alalla

 

b) korostettava Euroopan kulttuurin rikasta monimuotoisuutta

 

c) tuotava esiin Euroopan kulttuureiden yhteisiä piirteitä

 

”Kaupunki ja kansalaiset” -perusteen osalta ohjelman on

 

a) herätettävä kaupungin ja sen ympäristön asukkaiden sekä muiden maiden kansalaisten mielenkiinto

 

b) olla kiinteä osa kaupungin kulttuurin kestävää kehitystä pitkällä aikavälillä.

 

Perustelu

Perusteita käsitellään uudessa, erillisessä artiklassa.

Tarkistus 15

3 artiklan 3 a kohta (uusi)

 

3 a. Ohjelman on oltava yhdenmukainen asianomaisen jäsenvaltion kansallisen kulttuuristrategian ja -politiikan kanssa tai alueellisten kulttuuristrategioiden kanssa, mikäli näitä sovelletaan jäsenvaltioiden institutionaalisten puitteiden vuoksi, kuitenkin sillä ehdolla, ettei kyseisen strategian tai politiikan tavoitteena ole rajoittaa tämän päätöksen perusteella kulttuuripääkaupungiksi ehdolle hyväksyttävien kaupunkien määrää.

Perustelu

Tarkistusehdotuksessa tuodaan esiin jäsenvaltioiden toive kansallisen kulttuuripoliittisen ulottuvuuden huomioonottamisesta.

Tarkistus 16

3 a artikla (uusi)

 

3 a artikla

 

Hakuperusteet

 

Kulttuuriohjelman on vastattava seuraavia perusteita, jotka jakautuvat kahteen luokkaan: "eurooppalainen ulottuvuus" ja "kaupunki ja kansalaiset".

 

"Eurooppalaisen ulottuvuuden" osalta ohjelman on

 

a) tuettava yhteistyötä asianomaisen jäsenvaltion ja muiden jäsenvaltioiden kulttuurialan toimijoiden, taiteilijoiden ja kaupunkien kanssa millä tahansa kulttuurin alalla

 

b) korostettava Euroopan kulttuurin rikasta monimuotoisuutta

 

c) tuotava esiin Euroopan kulttuureiden yhteisiä piirteitä

 

"Kaupunki ja kansalaiset" -perusteen osalta ohjelman on

 

a) edistettävä kaupungissa ja sen ympäristössä elävien kansalaisten osallistumista ja herätettävä heidän mielenkiintonsa sekä muiden maiden kansalaisten mielenkiinto

 

b) oltava kestävä ja kiinteä osa kaupungin pitkäaikaista kulttuurista ja sosiaalista kehitystä.

Tarkistus 17

4 artiklan 1 kohdan 2 alakohta

Nämä hakemuspyynnöt suunnataan kulttuuripääkaupungiksi haluaville ehdokaskaupungeille, ja niissä on mainittava tämän päätöksen 3 artiklassa sekä komission Internet-sivustolla annetut perusteet.

Nämä hakemuspyynnöt suunnataan kulttuuripääkaupungiksi haluaville ehdokaskaupungeille, ja niissä on mainittava tämän päätöksen 3 artiklassa esitetyt perusteet sekä komission Internet-sivustolla annetut ohjeet.

Perustelu

Euroopan komission Internet-sivustolla on määriteltävä tarkkaan ja ymmärrettävästi kulttuuripääkaupunkeihin sovellettavat vaatimukset. Lisäksi kaupunkien on saatava kyseiseltä sivustolta apua kulttuuriohjelmiensa perusteiden täyttämiseen.

Tarkistus 18

5 artiklan 2 kohta

2. Valintalautakunnassa on 13 jäsentä, joista Euroopan parlamentti, neuvosto, komissio, alueiden komitea ja kyseiset jäsenvaltiot nimittävät sen jäsenet kunakin vuonna. Lautakunta nimeää puheenjohtajakseen jonkun niistä jäsenistä, jotka Euroopan parlamentti, neuvosto, komissio ja alueiden komitea ovat nimittäneet.

2. Valintalautakunnassa on 13 jäsentä. Näistä seitsemän on Euroopan unionin toimielinten nimeämiä: kaksi jäsentä nimetään Euroopan parlamentista, kaksi neuvostosta, kaksi komissiosta ja yksi alueiden komiteasta. Asianomaiset jäsenvaltiot nimeävät loput kuusi jäsentä komission kanssa neuvotellen. Sen jälkeen jäsenvaltio nimittää muodollisesti valintalautakunnan. Lautakunta nimeää puheenjohtajakseen jonkun niistä jäsenistä, jotka Euroopan parlamentti, neuvosto, komissio ja alueiden komitea ovat nimittäneet.

Perustelu

Tarkistuksessa tarkennetaan valintalautakunnan kokoonpanoa.

Ehdotetaan, että lautakunnan virallista nimittämistä yksinkertaistettaisiin keskittämällä menettely yhteen päätökseen sen sijaan, että tehtäisiin useita nimityksiä eri aikoina. EU:n toimielimet olisivat kuitenkin edelleen vastuussa omien jäsentensä nimeämisestä valintalautakuntaan. Jäsenvaltioiden rooli lautakunnan nimittämisessä olisi siksi muodollisuus, eikä jäsenvaltio voisi muuttaa toimielinten nimeämiä jäseniä.

Tarkistus 19

5 artiklan 3 kohta

3. Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio nimittävät kukin kaksi jäsentä ja alueiden komitea yhden jäsenen.

 

Näiden valintalautakunnan jäsenten on oltava riippumattomia asiantuntijoita, joihin ei liity eturistiriitoja ja joilla on merkittävää kokemusta ja asiantuntemusta kulttuurialalta, kaupunkien kulttuuritarjonnan kehittämisestä tai Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuman järjestämisestä.

3. Näiden valintalautakunnan jäsenten on oltava riippumattomia asiantuntijoita, joihin ei liity hakemuksen toimittaneita kaupunkeja koskevia eturistiriitoja ja joilla on merkittävää kokemusta ja asiantuntemusta kulttuurialalta, kaupunkien kulttuuritarjonnan kehittämisestä tai Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuman järjestämisestä.

Jäsenet nimitetään kolmeksi vuodeksi.

 

Poikkeuksena ensimmäisen alakohdan säännöksistä tämän päätöksen ensimmäisen voimassaolovuoden aikana komissio nimittää kaksi asiantuntijaa vuodeksi, Euroopan parlamentti kaksi asiantuntijaa kahdeksi vuodeksi, neuvosto kaksi asiantuntijaa kolmeksi vuodeksi ja alueiden komitea yhden asiantuntijan kolmeksi vuodeksi.

Seitsemän Euroopan unionin toimielinten nimeämää jäsentä nimitetään kolmeksi vuodeksi. Poikkeuksena on tämän päätöksen ensimmäinen voimassaolovuosi, jonka aikana komissio nimittää kaksi asiantuntijaa vuodeksi, Euroopan parlamentti kaksi asiantuntijaa kahdeksi vuodeksi, neuvosto kaksi asiantuntijaa kolmeksi vuodeksi ja alueiden komitea yhden asiantuntijan kolmeksi vuodeksi.

Perustelu

Tarkistuksella tarkennetaan valintalautakunnan kokoonpanoa.

Tarkistus 20

5 artiklan 4 kohta

4. Kukin kyseisistä jäsenvaltioista nimittää kuusi jäsentä komission suostumuksella; näiden on oltava riippumattomia niistä kaupungeista, jotka ovat esittäneet hakemuksen pyynnön seurauksena.

Poistetaan.

Valintalautakunnan jäsenten on oltavat riippumattomia asiantuntijoita, joihin ei liity eturistiriitoja ja joilla on merkittävää kokemusta ja asiantuntemusta kulttuurin tai kaupunkisuunnittelun alalta.

 

Perustelu

Tarkistuksella tarkennetaan valintalautakunnan kokoonpanoa.

Tarkistus 21

6 artiklan 2 kohdan 3 alakohta

Sen on toimitettava raporttinsa toimivaltaiselle jäsenvaltiolle ja komissiolle.

Sen on toimitettava raporttinsa toimivaltaiselle jäsenvaltiolle ja komissiolle. Kukin asianomaisista jäsenvaltioista hyväksyy muodollisesti valintalautakunnan raportteihin perustuvan esivalintaluettelon.

Tarkistus 22

7 artiklan 2 kohdan 1 alakohta

2. Kunkin kyseisistä jäsenvaltioista on lopullista valintaa varten kutsuttava koolle asianmukainen valintalautakunta yhdeksän kuukauden kuluttua ensimmäisestä valintakokouksesta.

2. Kunkin kyseisistä jäsenvaltioista on lopullista valintaa varten kutsuttava koolle asianmukainen valintalautakunta yhdeksän kuukauden kuluttua esivalintakokouksesta.

Perustelu

Tarkistusehdotuksella selvennetään sanamuotoa.

Tarkistus 23

8 artiklan 2 kohdan 1 alakohta

2. Euroopan parlamentti voi antaa komissiolle lausunnon viimeistään kahden kuukauden kuluessa siitä, kun kyseisten jäsenvaltioiden nimeämistä kaupungeista on saatu tieto.

2. Euroopan parlamentti voi antaa komissiolle lausunnon viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun kyseisten jäsenvaltioiden nimeämistä kaupungeista on saatu tieto.

Perustelu

Euroopan parlamentilla olisi oltava käytettävissään riittävästi aikaa kyseisen lausunnon muotoiluun. Kolmen kuukauden määräaika on myös Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtumaa koskevasta yhteisön toiminnasta vuosina 2005–2019 toukokuun 25. päivänä 1999 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 1419/1999/EY mukainen.

Tarkistus 24

8 a artikla (uusi)

 

8 a artikla

 

Seuranta- ja ohjauslautakunta

 

Perustetaan seuranta- ja ohjauslautakunta seuraamaan toiminnan tavoitteiden ja perusteiden toteuttamista ja tarjoamaan pääkaupungeille tukea ja ohjausta siitä lähtien, kun ne on nimetty Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi siihen saakka, kunnes tapahtuma alkaa.

 

1. Lautakunta koostuu seitsemästä jäsenestä, jotka Euroopan parlamentti, neuvosto, komissio ja alueiden komitea nimeävät. Lisäksi asianomainen jäsenvaltio voi nimetä lautakuntaan tarkkailijan.

 

2. Kolme kuukautta ennen lautakunnan kokoontumisten alkua asianomaiset kaupungit toimittavat komissiolle edistymistä kuvaavia raportteja.

 

3. Komissio kutsuu koolle lautakunnan ja asianomaisen kaupungin edustajat. Lautakunta kutsutaan koolle kahdesti neuvomaan tapahtuman valmistelussa ja arvioimaan valmisteluja auttaakseen kaupunkeja kehittämään laadukkaita ohjelmia, joissa on vahva eurooppalainen ulottuvuus. Lautakunnan ensimmäinen kokous pidetään vähintään kaksi vuotta ennen tapahtumaa; toinen kokous pidetään vähintään kahdeksan kuukautta ennen tapahtumaa.

 

4. Kunkin kokouksensa jälkeen lautakunta antaa tapahtuman valmistelujen tilaa ja mahdollisesti vaadittavia toimenpiteitä koskevan raportin. Raporteissa kiinnitetään erityistä huomiota tapahtuman Euroopan tasoiseen lisäarvoon 3 artiklassa määriteltyjen perusteiden ja valintalautakunnan sekä seuranta- ja ohjauslautakunnan raporteissaan antamien suositusten mukaisesti.

 

5. Raportit toimitetaan komissiolle ja kyseisille kaupungeille ja jäsenvaltioille. Ne julkaistaan myös komission Internet-sivuilla.

Perustelu

Tekstin uudella jäsentelyllä pyritään yhdenmukaistamaan sanamuotoa. Uudella 8 a artiklalla paitsi yksinkertaistetaan tekstin rakennetta, myös täsmennetään seuranta- ja ohjauslautakunnan asemaa. Näin korostetaan lautakunnan apua kulttuuripääkaupungeille niiden ohjelman valmistelussa, mikä käsittää ennen kaikkea asiantuntija-avun saannin ja mahdollisten ongelmien käsittelyn varhaisessa vaiheessa.

Tarkistus 25

9 artikla

9 artikla

Poistetaan.

Keskipitkän aikavälin seuranta

 

1. Nimettyjen kulttuuripääkaupunkien on toimitettava komissiolle viimeistään 27 kuukautta ennen tapahtuman suunniteltua alkamista keskipitkällä aikavälillä saavutettua edistymistä kuvaava raportti, jossa käsitellään tapahtumaohjelman valmistelujen tilaa.

 

Komission on varmistettava, että tämä raportti arvioidaan riippumattomasti.

 

2. Viimeistään 24 kuukautta ennen tapahtuman suunniteltua alkamista komission on kutsuttava koolle Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission nimeämät seitsemän asiantuntijaa sekä ne viranomaiset, jotka vastaavat ohjelmien täytäntöönpanosta Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi nimetyissä kaupungeissa.

 

Tästä vaiheesta alkaen nämä asiantuntijat muodostavat "seurantalautakunnan".

 

Heidän on kokoonnuttava arvioimaan tapahtuman valmisteluja, erityisesti ohjelmien tuoman Euroopan tasoisen lisäarvon kannalta.

 

Seurantalautakunnan on annettava väliraportti, jossa kuvataan tapahtumavalmistelujen edistymistä sekä vielä tarvittavia toimia 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuissa valintalautakuntien raporteissa annettujen toiminnan tavoitteiden ja perusteiden pohjalta.

 

Seurantaa koskevat väliraportit on toimitettava komissiolle sekä kyseisille jäsenvaltioille ja kaupungeille viimeistään kuukauden kuluttua välikauden seurantakokouksesta. Se on julkaistava komission Internet-sivustolla.

 

Perustelu

Tekstin uudella jäsentelyllä yhdenmukaistetaan säädöstekstiä. Vanhan 9 artiklan sisältö sisällytetään uuteen 8 a artiklaan.

Tarkistus 26

10 artikla

10 artikla

Poistetaan.

Loppuseuranta

 

1. Nimitettyjen kulttuuripääkaupunkien on toimitettava komissiolle viimeistään 9 kuukautta ennen tapahtuman suunniteltua alkamista edistymistä kuvaava loppuraportti, jossa käsitellään tapahtumaohjelman valmistelujen tilaa. Komission on varmistettava, että tämä raportti arvioidaan riippumattomasti.

 

2. Komission on viimeistään kuusi kuukautta ennen tapahtuman suunniteltua alkamista kutsuttava koolle viranomaiset, jotka vastaavat ohjelmien täytäntöönpanosta Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi nimetyissä kaupungeissa, jotta voidaan arvioida tapahtuman valmisteluja, erityisesti ohjelman tarjoaman Euroopan tasoisen lisäarvon kannalta.

 

Seurantalautakunnan on annettava lopullinen seurantaraportti, jossa kuvataan tapahtumavalmistelujen tilannetta sekä vielä tarvittavia toimia 7 artiklan 2 kohdan kolmannessa alakohdassa ja 9 artiklan 2 kohdan neljännessä alakohdassa tarkoitetuissa valintalautakuntien raporteissa vahvistettujen toiminnan tavoitteiden ja perusteiden pohjalta.

 

Tämä lopullinen seurantaraportti on toimitettava komissiolle sekä kyseisille jäsenvaltioille ja kaupungeille viimeistään kuukauden kuluttua lopullisesta seurantakokouksesta. Se on julkaistava komission Internet-sivustolla.

 

Perustelu

Tekstin uudella jäsentelyllä yhdenmukaistetaan säädöstekstiä. Vanhan 10 artiklan sisältö sisällytetään uuteen 8 a artiklaan.

Tarkistus 27

11 artikla

Edellä 10 artiklan 2 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitetun raportin pohjalta komissio voi myöntää palkinnon kullekin nimetyistä kaupungeista sillä edellytyksellä, että niiden ohjelmat vastaavat toiminnalle asetettuja perusteita ja niitä suosituksia, joita lautakunnat ovat antaneet 9 ja 10 artiklassa tarkoitetun valinta- ja seurantaprosessin aikana. Palkinnolla palkitaan ohjelman laatu 3 artiklassa vahvistettujen ohjelman tavoitteiden osalta.

Poistetaan.

Perustelu

Uutta versiota 11 artiklasta ehdotetaan toisessa tarkistuksessa.

Tarkistus 28

11 a artikla (uusi)

 

11 a artikla

 

Palkinto

 

Seuranta- ja ohjauslautakunnan raportin perusteella, jonka tämä laatii kahdeksan kuukautta ennen tapahtumaa pidettävän toisen kokouksensa jälkeen, komissio myöntää nimetyille kaupungeille Melina Mercourin nimeä kantavan palkinnon, mikäli ne täyttävät 3 artiklassa määritellyt ehdot ja ovat panneet täytäntöön valintalautakunnan sekä seuranta- ja ohjauslautakunnan suositukset. Kyseessä on rahapalkinto, ja se myönnetään täysimääräisenä viimeistään kolme kuukautta ennen asianomaisen vuoden alkua.

Perustelu

On syytä korostaa sen tarpeellisuutta, että kulttuuripääkaupunkien käyttöön asetetaan yhteisön varoja riittävästi ja oikea-aikaisesti. Tämä mahdollistaa kulttuuripääkaupunki-tapahtumaa koskevan ohjelman menestyksekkään ja suunnitelmallisen toteuttamisen.

Tarkistus 29

12 artiklan 2 kohta

Komission on toimitettava tätä arviointia koskeva raportti Euroopan parlamentille, neuvostolle ja alueiden komitealle.

Komission on toimitettava tätä arviointia koskeva raportti Euroopan parlamentille, neuvostolle ja alueiden komitealle Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtumaa seuraavan vuoden loppuun mennessä.

Tarkistus 30

13 artikla

Kumotaan päätös 1419/1999/EY, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 649/2005/EY.

Kumotaan päätös N:o 1419/1999/EY, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä N:o 649/2005/EY. Päätöstä sovelletaan kuitenkin edelleen kaupunkeihin, jotka on nimetty vuosien 2007, 2008 ja 2009 kulttuuripääkaupungeiksi.

Tarkistus 31

14 artikla

1. Tämän päätöksen 9 ja 10 artiklassa säädetty seurantaprosessi koskee kaupunkeja, jotka on päätöksen 1419/1999/EY, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 649/2005/EY, mukaisesti nimetty Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi vuodeksi 2010. Komissio voi tämän päätöksen 11 artiklan mukaisesti myöntää nimetyille kaupungeille palkinnon.

1. Tämän päätöksen 9 artiklassa säädetty seurantaprosessi koskee kaupunkeja, jotka on päätöksen N:o 1419/1999/EY, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä N:o 649/2005/EY, mukaisesti nimetty Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi vuodeksi 2010. Komissio myöntää nimetyille kaupungeille palkinnon tämän päätöksen 11 artiklan mukaisesti.

2. Poikkeuksena siihen, mitä 4–8 artiklassa säädetään, vuosiksi 2011 ja 2012 nimettäviä Euroopan kulttuuripääkaupunkeja koskee seuraava päätöksentekomenettely:

2. Poikkeuksena siihen, mitä 3–8 artiklassa säädetään, vuosiksi 2011 ja 2012 nimettäviä Euroopan kulttuuripääkaupunkeja koskee seuraava päätöksentekomenettely:

1) Jäsenvaltioiden kaupungit nimetään vuorollaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi liitteessä olevan luettelon mukaisesti.

1) Jäsenvaltioiden kaupungit nimetään vuorollaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi liitteessä olevan luettelon mukaisesti.

2) Kunkin jäsenvaltion on vuorollaan toimitettava yhden tai useamman kaupungin nimeämistä koskevat tiedot Euroopan parlamentille, neuvostolle, komissiolle ja alueiden komitealle.

2) Kunkin jäsenvaltion on vuorollaan toimitettava yhden tai useamman kaupungin nimeämistä koskevat tiedot Euroopan parlamentille, neuvostolle, komissiolle ja alueiden komitealle.

3) Tällaista nimeämistä on esitettävä viimeistään neljä vuotta ennen kyseisen tapahtuman suunniteltua alkamista, ja siihen voidaan liittää kyseisen jäsenvaltion antama suositus.

3) Tällaista nimeämistä on esitettävä viimeistään neljä vuotta ennen kyseisen tapahtuman suunniteltua alkamista, ja siihen voidaan liittää kyseisen jäsenvaltion antama suositus.

4) Komissio kokoaa vuosittain valintalautakunnan, jonka tehtävänä on laatia raportti tehdystä yhdestä tai useammasta nimeämisehdotuksesta tämän toiminnan tavoitteet ja erityispiirteet huomioon ottaen.

4) Komissio kokoaa vuosittain valintalautakunnan, jonka tehtävänä on laatia raportti tehdystä yhdestä tai useammasta nimeämisehdotuksesta tämän toiminnan tavoitteet ja erityispiirteet huomioon ottaen.

5) Valintalautakunta koostuu seitsemästä johtavasta riippumattomasta henkilöstä, jotka ovat kulttuurialan asiantuntijoita, ja joista Euroopan parlamentti nimeää kaksi, neuvosto kaksi, komissio kaksi ja alueiden komitea yhden.

5) Valintalautakunta koostuu seitsemästä johtavasta riippumattomasta henkilöstä, jotka ovat kulttuurialan asiantuntijoita, ja joista Euroopan parlamentti nimeää kaksi, neuvosto kaksi, komissio kaksi ja alueiden komitea yhden.

6) Valintalautakunta toimittaa raporttinsa komissiolle, Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

6) Valintalautakunta toimittaa raporttinsa komissiolle, Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

7) Euroopan parlamentti voi antaa komissiolle lausunnon yhdestä tai useammasta tehdystä ehdotuksesta kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun raportti on saatu.

7) Euroopan parlamentti voi antaa komissiolle lausunnon yhdestä tai useammasta tehdystä ehdotuksesta kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun raportti on saatu.

8) Neuvosto nimeää Euroopan parlamentin lausunnon ja valintalautakunnan raportin perusteella annetusta komission suosituksesta asianomaisen kaupungin virallisesti Euroopan kulttuuripääkaupungiksi siksi vuodeksi, joksi sitä on ehdotettu.

8) Neuvosto nimeää Euroopan parlamentin lausunnon ja valintalautakunnan raportin perusteella annetusta komission suosituksesta asianomaisen kaupungin virallisesti Euroopan kulttuuripääkaupungiksi siksi vuodeksi, joksi sitä on ehdotettu.

9) Nimeämiseen on sisällytettävä kulttuuriohjelma, joka pohjautuu 3 artiklassa säädettyihin perusteisiin.

 

Tarkistus 32

14 artiklan 2 a kohta (uusi)

 

2 a) Poikkeuksena siihen, mitä 3 artiklan 3 kohdassa säädetään, päätöksen N:o 1419/1999/EY, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä N:o 649/2005/EY, 3 artiklan ja liitteen II mukaisia perusteita sovelletaan vuosien 2010, 2011 ja 2012 kulttuuripääkaupunkeihin, ellei asianomainen kaupunki päätä perustaa ohjelmaansa 3 artiklan 3 kohdan mukaisiin perusteisiin.

Perustelu

14 artiklan 1 kohta – ehdotetaan, että tekstistä kävisi selvästi ilmi, että EY myöntää palkinnon (ei siis "se voi") kaupungeille. Edellytyksenä on, kuten artiklassa todetaan, että kaupungit täyttävät 3 artiklan 3 kohdan mukaiset "eurooppalaisen ulottuvuuden" vaatimukset ja että ne ovat toteuttaneet valintalautakunnan sekä seuranta- ja ohjauslautakunnan suositukset. Kaupungeilla pitäisi kuitenkin olla varmuus siitä, että mikäli ne täyttävät kyseiset vaatimukset, ne saavat kulttuuriohjelmaan liittyvää rahoitusta (sen sijaan, että asia jätettäisiin EY:n harkintaan).

14 artiklan 2 kohta – samalla, kun 4–8 artikla kattaa valintamenettelyt, 3 artiklassa on lisävaatimuksia, jotka vaikuttava näihin valintamenettelyihin. Siksi olisi selvennettävä, että kaikki poikkeukset pitäisi ulottaa koskemaan myös 3 artiklaa. Kuitenkin vuosien 2011 ja 2012 kulttuuripääkaupunkeja käsiteltäisiin silti uusia valvonta- ja ohjausmenettelyjä soveltaen.

14 artiklan 2 a kohta – vuosien 2010, 2011 ja 2012 kulttuuripääkaupunkien pitäisi kunkin hyötyä uuden päätöksen mukaisista valvonta- ja ohjauslautakunnan menettelyistä, ja niiden pitäisi siten täyttää palkinnonsaannin ehdot. Koska niiden on kuitenkin haettava kulttuuripääkaupungin asemaa osoittamalla, kuinka hyvin ne täyttävät tämänhetkisen vuonna 1999 tehdyn päätöksen mukaiset ehdot, olisi näiden pääkaupunkien kannalta vaikeaa ja sekavaa, jos niitä arvioitaisiin "uusien" perusteiden mukaisesti valvonta- ja ohjausmenettelyssä. Vaikka kaupunkeja voidaankin kannustaa ottamaan huomioon uudet perusteet, olisi vaikeaa pakottaa kaupungit tekemään niin vastoin tahtoaan.

Tarkistus 33

15 artikla

Tätä päätöstä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2007.

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä siitä päivästä, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2007 lukuun ottamatta 4 artiklaa, jota sovelletaan päätöksen voimaantulopäivästä.

Perustelu

Tarkennetaan päätöksen voimaantuloa.

Tarkistus 34

LIITE

LIITE

LIITE

Euroopan kulttuuripääkaupungin ehdottamisjärjestys

Euroopan kulttuuripääkaupungin ehdottamisjärjestys¹

2007 Luxemburg

2007 Luxemburg – Romania²

2008 Yhdistynyt kuningaskunta

2008 Yhdistynyt kuningaskunta

2009 Itävalta – Liettua

2009 Itävalta – Liettua

2010 Saksa – Unkari

2010 Saksa – Unkari

2011 Suomi – Viro

2011 Suomi – Viro

2012 Portugali – Slovenia

2012 Portugali – Slovenia

2013 Ranska – Slovakia

2013 Ranska – Slovakia

2014 Ruotsi – Latvia

2014 Ruotsi – Latvia

2015 Belgia – Tšekki

2015 Belgia – Tšekki

2016 Espanja – Puola

2016 Espanja – Puola

2017 Tanska – Kypros

2017 Tanska – Kypros

2018 Alankomaat – Malta

2018 Alankomaat – Malta

2019 Italia

2019 Italia – Bulgaria³

 

___________

¹ Irlanti sai ehdottaa "Euroopan kulttuuripääkaupunkia" vuonna 2005 ja Kreikka vuonna 2006.

 

² Päätöksen N:o 1419/1999/EY ehtojen mukaisesti romanialainen Sibiun kaupunki nimettiin vuoden 2007 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

 

³ Bulgaria osallistuu vuoden 2019 Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtumaan EU:hun liittymistä koskevalla varauksella.

Perustelu

Liite tulisi ottaa mukaan, koska päätös N:o 649/2005/EY, jossa luettelo määritettiin, kumotaan uudella päätöksellä. Koska Romania ja Bulgaria lähestyvät molemmat EU-jäsenyyttä, on tärkeää ottaa ne mukaan liitteeseen. Näin vältetään uusi yhteispäätösmenettely niiden sisällyttämiseksi luetteloon.

Koska Romanian on jo määrä isännöidä kulttuuripääkaupunkitapahtumaa vuonna 2007 yhteisön ulkopuolisena maana, sillä ei voi olla muuta kulttuuripääkaupunkia. Romaniaa korostetaan kuitenkin tekstissä, koska siitä on määrä tulla jäsenvaltio vuoden 2007 aikana. Liitteen mukaan Bulgaria voi osallistua vuonna 2019, mutta selvennyksen mukaan se ei voi osallistua siinä epätodennäköisessä tapauksessa, että se ei ole liittynyt unioniin ennen vuotta 2019.

  • [1]  Ei vielä julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuma otettiin käyttöön Kreikan silloisen kulttuuriministerin Melina Mercourin aloitteesta, jotta Euroopan kansalaiset tutustuisivat toisiinsa lähemmin.

Kokemus on osoittanut, että ohjelmalla on ollut kestäviä myönteisiä vaikutuksia valittujen kaupunkien kehitykseen ja se on myös herättänyt kansalaisten mielenkiinnon.

KOMISSION EHDOTUS

Asiakirjan tavoitteena on tuoda esiin Euroopan kulttuuriperinnön rikkaus, moninaisuus ja yhtäläisyydet sekä mahdollistaa kansalaisten parempi ymmärtämys toisiaan kohtaan. Siinä vahvistetaan kilpailutekijää ja eurooppalaista lisäarvoa sekä otetaan käyttöön seurantavaihe.

EU:n uusien jäsenvaltioiden sisällyttäminen ohjelmaan

Tällä hetkellä voimassa oleva luettelo niistä jäsenvaltioiden "pareista", jotka saavat ehdottaa kulttuuripääkaupunkeja kaudeksi 2009–2019, mahdollistaa vuoteen 2009 asti kunakin vuonna kahden kulttuuripääkaupungin nimeämisen, jotta kymmenellä uudella EU:n jäsenvaltiolla olisi tällä tavoin mahdollisuus osallistua ohjelmaan.

Rahoitusnäkökohdat

Ehdotuksella ei ole mitään suoranaisia rahoitusvaikutuksia, koska Kulttuuri 2000 -ohjelma ja tuleva Kulttuuri 2007 -ohjelma kattavat nämä näkökohdat. Komission ehdotuksen mukaan yhteisön tuki Kulttuuri 2007- ohjelmalle kolminkertaistettaisiin nykytilanteeseen verrattuna.

Palkinto

Valituille kaupungeille myönnetään palkinto, mikäli ohjelman valmistelu vastaa tapahtuman tavoitteita ja perusteita. Tämä palkinto tarjoaa samalla rahoitustukea kulttuuripääkaupunki‑tapahtumaa koskevan ohjelman täytäntöönpanolle.

Valintalautakunta/seurantalautakunta*[1]

Valintavaiheessa toimii eri tahoista muodostettava valintalautakunta, johon kuuluu seitsemän Euroopan unionin toimielimistä valittua asiantuntijaa ja kuusi asiantuntijaa kustakin kyseisestä jäsenvaltiosta.

Seurantavaihetta ohjaa seurantalautakunta*, joka seuraa meneillään olevana vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuman valmistelua ja auttaa siinä. Se koostuu seitsemästä Euroopan unionin asiantuntijasta.

Menettely

Käsiteltävänä olevalla komission ehdotuksella laaditaan uudelleen Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtumaa koskevasta yhteisön toiminnasta vuosina 2005–2019 tehty Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1419/1999/EY[2].

Menettelyn aikajärjestys on seuraavanlainen:

Aika-akseli

* n = vuosi kulttuuripääkaupunkina

Toimi

Vastuualue

Komission

ehdotus

 

Esittelijän tarkistukset

 

n-6

 

Hakemuspyynnön antaminen

Jäsenvaltio (JV)

n-5

 

Valintalautakunnan esivalintakokous asianomaisessa jäsenvaltiossa

(13 asiantuntijaa)

JV

n-5 + 9 kuukautta

 

Valintalautakunnan lopullinen valintakokous asianomaisessa jäsenvaltiossa

(13 asiantuntijaa)

JV

n-4

 

Kaupungin nimeämistä koskevan ehdotuksen toimittaminen EU:n toimielimille

JV

n-4 + 2 kuukautta

n-4 + 3 kuukautta

Euroopan parlamentin lausunto ehdotuksesta

EP

 

 

Kulttuuripääkaupungiksi nimeäminen

Neuvosto

n-2–3 kuukautta

(kolme kuukautta ennen väli-seurantaa)

 

Nimetyn kaupungin väliraportin toimittaminen komissiolle

Kulttuuripääkaupunki (KP)

n-2

 

Seurantalautakunnan* väliseurantakokous (7 asiantuntijaa EU:sta + komission edustajat)

 

n-2 + 1

 

Seurantalautakunnan* väliraportin toimittaminen komissiolle ja jäsenvaltioille

 

n-9 kuukautta

(kolme kuukautta ennen lopullista seurantakokousta)

n-11 kuukautta

(kolme kuukautta ennen lopullista seurantakokousta)

Nimettyjen kaupunkien loppuraportin toimittaminen komissiolle

KP

n-6 kuukautta

n-8 kuukautta

– Lopullinen seurantakokous (7 asiantuntijaa EU:sta + komission edustajat)

 

 

n-7 kuukautta

– Seurantalautakunnan* loppuraportin toimittaminen

 

 

n-3 kuukautta (viimeistään)

– Palkinto (kulttuuri-pääkaupungeille myönnettävä rahallinen tuki)

Komissio

n

 

Kulttuuri-pääkaupunkivuosi

KP

n + 1

n+ enintään 1 vuosi

Tapahtumasta saatujen kokemusten arvioiminen

Komissio

HUOMAUTUKSIA JA MUUTOSEHDOTUKSIA

On myönteistä, että ehdotuksessa vahvistetaan eurooppalaista ulottuvuutta ja lisätään valintamenettelyn avoimuutta.

On niin ikään myönteistä, että Kulttuuri 2007 -ohjelman puitteissa yhteisön tuki kolminkertaistetaan suhteessa meneillään olevaan ohjelmaan.

On syytä korostaa sen tarpeellisuutta, että kulttuuripääkaupunkien käyttöön asetetaan yhteisön varoja riittävästi ja oikea-aikaisesti. Tämä mahdollistaa kulttuuripääkaupunkitapahtumaa koskevan ohjelman menestyksekkään ja suunnitelmallisen toteuttamisen. Tässä yhteydessä on syytä ehdottaa seuraavaa:

Palkinto

Valitulle kaupungille myönnetään Melina Mercourin kunniaksi nimetty palkinto rahalahjoituksen muodossa. Palkinnon saamiseksi kulttuuripääkaupunkien on noudatettava toiminnan tavoitteita ja perusteita samoin kuin asianomaisten valtioiden valintalautakunnan sekä seuranta- ja ohjauslautakunnan suosituksia. Palkinnon myöntäminen perustuu seuranta- ja ohjauslautakunnan loppuraporttiin.

Seuranta- ja ohjauslautakunnan tehtävänä on arvioida puolueettomasti "Euroopan kulttuuripääkaupunki"-tapahtuman valmistelujen tilaa. Samanaikaisesti on taattava kulttuuripääkaupungeille ohjelman valmistelun yhteydessä annettava apu, joka käsittää ennen kaikkea asiantuntijoiden ohjauksen ja mahdollisten ongelmien käsittelyn varhain seurantavaiheessa.

On löydettävä ratkaisu Romanian ja Bulgarian sisällyttämiseksi Euroopan kulttuuripääkaupunki -aloitteeseen.

Ehdotuksessa määriteltyjen kulttuuriohjelmien valintaperusteiden osalta on tarpeellista korostaa, että sisällölliset lisäykset ja selvennykset on esitettävä oikea-aikaisesti, jotta kulttuuripääkaupungille annettaisiin tarkka käsitys vaatimuksista, jotka sen on täytettävä. Lisäykset olisi esitettävä kulttuuripääkaupunkeja koskevalla Internet-sivustolla.

Olisi perustettava Internet-sivusto, jota Euroopan komissio ylläpitää ja päivittää jatkuvasti.

Sivuston tehtävä olisi

–         tarjota kaupungeille tietoja ja apua haku-, valinta- tai täytäntöönpanoprosessin aikana

–         luoda nimettyjen kaupunkien ohjelmien välille yhteyksiä

–         edistää verkostumista ja kokemusten tai tietotaidon vaihtoa nykyisten ja tulevien kulttuuripääkaupunkien välillä.

Sivustoon on erityisesti sisällyttävä

–         usein esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia

–         linkkejä, esimerkkejä parhaista käytännöistä ja hyödyllisiä vinkkejä kulttuuripääkaupungeille

–         luettelo mentoreista (esim. aikaisempien kulttuuripääkaupunkien johtajista ja asiantuntijoista)

–         seuranta- ja ohjauslautakunnassa toimivien asiantuntijoiden yhteystiedot

–         linkit olemassa oleviin sivustoihin, kuten Euroopan kulttuuripääkaupungit ja kulttuurikuukausi -sivustoihin.

Kokonaisuudessaan on syytä kannattaa Euroopan komission ehdotusta siitä, että kolmansille maille tarjotaan mahdollisuus osallistua eurooppalaisiin kulttuuritapahtumiin kulttuurikuukausi-aloitteen[3] elvyttämisen tai muun vastaavan aloitteen ansiosta.

  • [1]  Terminologinen muutosehdotus: *seuranta- ja ohjauslautakunta.
  • [2]  EYVL L 166, 1.7.1999, s. 1–5.
  • [3]  Neuvostossa 18. toukokuuta 1990 kokoontuneiden kulttuuriministerien päätelmät Euroopan kulttuuripääkaupungin nimeämisehdoista ja Euroopan kulttuurikuukaudesta (EYVL C 162, 3.7.1990, s. 1).

VÄHEMMISTÖÖN JÄÄNYT MIELIPIDE

työjärjestyksen 48 artiklan mukaisesti

Erna Hennicot-Schoepges

Parlamentin jäsen palauttaa mieleen tarkistusehdotuksensa, joita ei hyväksytty lopullisessa äänestyksessä ja joiden tarkoituksena oli ensisijaisesti:

–         helpottaa ja keventää menettelyitä poistamalla valintalautakunnan rooli ja jättämällä jäsenvaltioiden tehtäväksi valita ja nimetä Euroopan kulttuuripääkaupunki niiden omien perusteiden mukaan eri ehdokaskaupunkien alueelliset ja paikalliset ominaispiirteet tuntien.

–         muodostaa entisistä Euroopan kulttuuripääkaupungeista verkko, joka auttaisi tulevia kulttuuripääkaupunkeja valmistautumaan rooliinsa aiempien tapahtumien aikana saatujen kokemusten perusteella. Tämän tarkoituksena olisi ennen kaikkea varmistaa toiminnan eurooppalainen lisäarvo.

Parlamentin jäsen ei halua vastustaa saavutettua konsensusta, mutta korostaa kuitenkin tarkistettuun menettelyyn liittyviä riskejä: olisi vältettävä sellaista kielteistä kokemusta, joka sattui Luxemburgin osalle, kun valintalautakunta valitsi kulttuuripääkaupunkia vuodeksi 2007.

Esittäessään arviota ehdokkaiden aloitteista valintalautakunnan olisi osoitettava tuntevansa hyvin vastapuolen tärkeinä pitämät seikat ja kyseisen alueen tilanteen, jotta autettaisiin kulttuurin kehittymistä sen sijaan, että asetettaisiin olemassa oleva kulttuuri etusijalle.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtumaa koskevasta yhteisön toiminnasta vuosina 2007–2019

Viiteasiakirjat

KOM(2005)0209 – C6-0157/2005 – 2005/0102(COD)

Annettu EP:lle (pvä)

30.5.2005

Asiasta vastaava valiokunta
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

CULT
29.9.2005

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

 

 

 

 

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa
  Päätös tehty (pvä)

 

 

 

 

 

Tehostettu yhteistyö
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

 

 

 

 

 

Esittelijä(t)
  Nimitetty (pvä)

Christa Prets
16.6.2005

 

Alkuperäinen esittelijä

 

 

Yksinkertaistettu menettely – päätös tehty (pvä)

 

Oikeusperustan kyseenalaistaminen
  JURI-lausunto annettu (pvä)

 

/

 

Rahoitusmäärän muuttaminen
  BUDG-lausunto annettu (pvä)

 

/

 

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kuuleminen – päätös tehty istunnossa (pvä)

 

Alueiden komitean kuuleminen – päätös tehty istunnossa (pvä)

 

Valiokuntakäsittely

3.10.2005

28.11.2005

23.1.2006

 

 

Hyväksytty (pvä)

23.2.2006

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

20

0

1

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Maria Badia I Cutchet, Christopher Beazley, Giovanni Berlinguer, Guy Bono, Marie-Hélène Descamps, Věra Flasarová, Milan Gaľa, Manolis Mavrommatis, Ljudmila Novak, Doris Pack, Miguel Portas, Christa Prets, Karin Resetarits, Nikolaos Sifunakis, Hannu Takkula, Helga Trüpel, Thomas Wise, Tomáš Zatloukal

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Emine Bozkurt, Hanna Foltyn-Kubicka, Nina Škottová

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (178 art. 2 kohta)

 

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

10.3.2006

Huomautuksia (saatavilla vain yhdellä kielellä)

...