MIETINTÖ ehdotuksesta neuvoston päätökseksi jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista

24.3.2006 - (KOM(2006)0032 – C6‑0047/2006 – 2006/0010(CNS)) - *

Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta
Esittelijä: Magda Kósáné Kovács

Menettely : 2006/0010(CNS)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0086/2006
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0086/2006
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta neuvoston päätökseksi jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista

(KOM(2006)0032 – C6‑0047/2006 – 2006/0010(CNS))

(Kuulemismenettely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission neuvostolle tekemän ehdotuksen (KOM(2006)0032)[1],

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 128 artiklan 2 kohdan, jonka mukaisesti neuvosto on kuullut parlamenttia (C6‑0047/2006),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 51 artiklan,

–   ottaa huomioon työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnan mietinnön (A6‑0086/2006),

1.  hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.  pyytää komissiota muuttamaan ehdotustaan vastaavasti EY:n perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

3.  pyytää neuvostoa ilmoittamaan parlamentille, jos se aikoo poiketa parlamentin hyväksymästä sanamuodosta;

4.  pyytää tulla kuulluksi uudelleen, jos neuvosto aikoo tehdä huomattavia muutoksia komission ehdotukseen;

5.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.

Komission tekstiParlamentin tarkistukset

Tarkistus 1

Johdanto-osan 1 a kappale (uusi)

(1 a) Toukokuussa 2004 toteutuneen Euroopan unionin laajentumisen aiheuttamien uusien haasteiden seurauksena vuosiksi 2005–2008 asetetut työllisyyden suuntaviivat ovat tulleet erityisen tärkeiksi ja ne ovat saaneet uutta merkitystä nuorten ja ikääntyneiden työllistymisessä, työntekijöiden terveysasioissa, työtapaturmien torjumisessa yhteisön tasolla, haavoittuvien sosiaalisten ryhmien integroitumisessa, laittoman työn torjumisessa, työpaikkojen laadun ja pysyvyyden parantamisessa sekä samojen oikeuksien ja mahdollisuuksien varmistamisessa naisille ja miehille, ja niitä olisi arvioitava suuntaviivakohtaisilla indikaattoreilla sukupuolten yhtäläisissä mahdollisuuksissa aikaansaadun edistyksen arvioimiseksi.

Tarkistus 2

Johdanto-osan 1 b kappale (uusi)

 

(1 b) Työllisyyspolitiikan suuntaviivoja ei voi panna täytäntöön ilman, että erilliset jäsenvaltiot panevat yhteisön lainsäädännön tehokkaasti täytäntöön, erityisesti perustamissopimuksen 13 artiklaan perustuvan syrjinnän vastaisen lainsäädännön sekä terveyttä ja turvallisuutta koskevan lainsäädännön. Komission on tehostettava seuranta- ja voimaansaattamismenettelyjään.

Tarkistus 3

Johdanto-osan 1 c kappale (uusi)

 

(1 c) Menestyksekäs työmarkkinaintegraatio edellyttää vielä laajempaa tukitoimien kirjoa, joka luo integrointitapoja ja torjuu syrjintää.

Tarkistus 4

Johdanto-osan 1 d kappale (uusi)

 

(1 d) Kevään Eurooppa-neuvoston (22.–23. maaliskuuta 2005) päätelmien mukaan täystyöllisyyden, työpaikkojen laadukkuuden, työn tuottavuuden ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tavoitteiden on heijastuttava selkeisiin painopistealueisiin: useampien henkilöiden houkutteleminen ja pitäminen työmarkkinoilla sukupuolten yhtäläisten mahdollisuuksien ja yhtäläisen kohtelun periaatteiden pohjalta ja sosiaalisen suojelun järjestelmien uudenaikaistaminen; hallinnollisten menojen vähentäminen erityisesti pk-yrityksissä; työntekijöiden ja yritysten mukautumiskyvyn parantaminen ja työaikojen ja työmarkkinoiden joustavuuden lisääminen; inhimillisiin voimavaroihin tehtävien investointien lisääminen koulutusta ja valmiuksia parantamalla.

Tarkistus 5

Johdanto-osan 1 e kappale (uusi)

(1 e) Jotta Euroopan unionin yhteismarkkinoiden puitteissa päästäisiin tavoitteeseen toteuttaa Eurooppa ilman rajoja, on tarpeellista jatkaa henkilöiden vapaan liikkuvuuden esteiden ja rajoitusten poistamista jäsenvaltioiden väliltä (suuntaviiva 21), ennen kaikkea kun on kyse työntekijöiden liikkuvuudesta, tutkijat ja muut ammatinharjoittajat mukaan luettuina (suuntaviiva 22), ja lopettaa näin alan ristiriitaisuudet, jotka johtuvat 25 päivänä marraskuuta 2003 annetusta neuvoston direktiivistä 2003/109/EY, jossa vahvistetaan työntekijöiden rajoittamaton liikkuvuus kolmansien maiden kansalaisille, jotka ovat oleskelleet Euroopan unionissa yli viisi vuotta.

Tarkistus 6

Johdanto-osan 1 f kappale (uusi)

(1 f) Koska työllisyyspolitiikan suuntaviivoja ei voida toteuttaa ilman asianmukaista rahoitusta, jäsenvaltioiden olisi otettava kyseiset tavoitteet huomioon hyväksyessään vuosien 2007–2013 rahoituskehyksiä.

Tarkistus 7

Johdanto-osan 2 kappale

(2) Työllisyyden suuntaviivoja ja talouspolitiikan laajoja suuntaviivoja olisi tarkistettava perusteellisesti ainoastaan kolmen vuoden välein, ja välivuosina vuoteen 2008 asti niitä olisi päivitettävä vain erittäin rajoitetusti.

(2) Työllisyyden suuntaviivoja ja talouspolitiikan laajoja suuntaviivoja olisi tarkistettava perusteellisesti ainoastaan kolmen vuoden välein, jotta ne ovat täytäntöönpanon kannalta riittävän pysyviä, ja välivuosina vuoteen 2008 asti niitä olisi päivitettävä vain erittäin rajoitetusti. Näin ollen Euroopan parlamentilla olisi oltava aikaisempaa aktiivisempi rooli välivuosina, erityisesti seurattaessa jäsenvaltioiden onnistumista suuntaviivojen täytäntöönpanossa.

Tarkistus 8

Johdanto-osan 3 kappale

(3) Komission vuosikertomukseen ja yhteiseen työllisyysraporttiin sisältyvä jäsenvaltioiden kansallisten uudistusohjelmien tarkastelu osoittaa, että jäsenvaltioiden olisi yleisesti edettävä työllisyyspolitiikan uudistamisessa vuosien 2005–2008 suuntaviivoissa esitettyjen painopisteiden mukaisesti.

(3) Komission vuosikertomukseen ja yhteiseen työllisyysraporttiin sisältyvä jäsenvaltioiden kansallisten uudistusohjelmien tarkastelu osoittaa, että jäsenvaltioiden olisi yleisesti edettävä työllisyyspolitiikan uudistamisessa vuosien 2005–2008 suuntaviivoissa esitettyjen painopisteiden mukaisesti. Jäsenvaltioita ja Euroopan komissiota muistutetaan siitä, että sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen olisi taattava kaikissa yhteisön toimissa, koska yhtäläiset mahdollisuudet ja syrjinnän torjunta ovat olennaisen tärkeitä edistymisen saavuttamiseksi.

Perustelu

Lissabonin työllisyystavoitteet edellyttävät naisten 60 prosentin osuutta työvoimasta vuoteen 2010 mennessä. Vuonna 2004 naisten osuus työvoimasta oli 55,7 prosenttia. Naisten osuus työvoimasta on miehiä huomattavasti pienempi, mikä merkitsee inhimillisten voimavarojen haaskausta EU:ssa. Kuten Euroopan parlamentin päätöslauselmassa Lissabonin strategian tulevaisuudesta tasa-arvonäkökohdista tarkasteltuna korostetaan, naisten osallistuminen työmarkkinoille on ratkaisevan tärkeää kasvun, vaurauden ja kilpailukyvyn kannalta.

Tarkistus 9

Johdanto-osan 4 a kappale (uusi)

 

(4 a) Talouskasvua, työllisyyttä ja kilpailukyvyn vahvistamista edistääkseen jäsenvaltioita kehotetaan ilmoittamaan tutkimukseen, innovaatioihin ja kehitykseen tehtäviä menoja koskevat tavoitteensa samoin kuin toimet, joihin ne aikovat ryhtyä, kun on kyse sekä pk-yrityksiin tehtävistä investoinneista että mikroluotoista naisten johtamille yrityksille ja perheyrityksille, jotka hyödyntävät innovatiivisia teknologian muotoja.

  • [1]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

Euroopan parlamentti panee tyytyväisenä merkille Euroopan komission ehdotuksen.

Euroopan unionin laajentuminen merkitsee uusia haasteita koko unionille, erityisesti työllisyyden, sosiaalisen integraation sekä sosiaalisen ja alueellisen koheesion alalla. Vuosiksi 2005–2008 asetetut työllisyyspolitiikan suuntaviivat koskevat todellakin jokaista 25 jäsenvaltiota, mutta laajentuminen on nostanut esiin joitakin merkittäviä seikkoja:

–         Nuorten ja ikääntyneiden työntekijöiden työllistymisen rohkaiseminen (suuntaviiva 18) on hyvin tärkeää, jotta voitaisiin vastata väestöllisiin haasteisiin kaikkialla Euroopan unionissa. On kuitenkin pidettävä mielessä, että elinajanodote on selvästi alhaisempi joissakin Keski- ja Itä-Euroopan valtioissa;

–         Työntekijöiden terveydentilan parantamista (suuntaviiva 21) olisi arvostettava jäsenvaltioissa entistä enemmän: keski-ikäisten työntekijöiden kuolleisuus on noussut räjähdysmäisesti tietyissä jäsenvaltioissa, ja tällä on huomattavia seurauksia työmarkkinoilla. Joidenkin maiden väestön huono terveydentila vauhdittaa työvoimareservin hupenemista;

–         Työmarkkinoista vieraantuneiden henkilöiden integroiminen (suuntaviiva 18) on keskeinen tehtävä uusien jäsenvaltioiden köyhyyden poistamiseksi ottaen huomioon, että sosiaalista syrjintää ja riistämistä tapahtuu niissä paljon. Maissa olisi ryhdyttävä ennakoiviin ja ennaltaehkäiseviin toimiin, jotta voitaisiin parantaa yhteiskunnan haavoittuvien ryhmien pääsyä työhön ja koulutukseen;

–         Erityishuomiota olisi kiinnitettävä laittoman työn vähentämiseen uusissa jäsenvaltioissa (suuntaviiva 20), joissa tällaisen työn osuus on suurempi kuin vanhoissa jäsenvaltioissa.

Lisäksi on tärkeää poistaa kaikki rajoittavat tekijät, jotka estävät Euroopan unionin työntekijöiden vapaata liikkumista (suuntaviiva 21). Tällä hetkellä monet jäsenvaltiot – jotka käyttävät hyväkseen liittymissopimusten tarjoamaa mahdollisuutta – rajoittavat uusista jäsenvaltioista tulevien työntekijöiden palkkaamista. Toisaalta 23. tammikuuta 2006 tuli voimaan direktiivi, jonka mukaan sellaiset kolmansien maiden kansalaiset, jotka ovat asuneet Euroopan unionissa vähintään viiden vuoden ajan, saavat hakea työtä rajoituksetta kaikkialta Euroopan unionista (25. marraskuuta 2003 annettu neuvoston direktiivi 2003/109/EY). Tämä on luonut arveluttavan tilanteen, sillä kolmansien maiden kansalaiset ovat vapaampia liikkumaan Euroopan unionin sisällä kuin vasta hiljattain unioniin liittyneiden maiden kansalaiset.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Ehdotus neuvoston päätökseksi jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista

Viiteasiakirjat

KOM(2006)0032 – C6 0047/2006 – 2006/0010(CNS)

EP:n kuuleminen (pvä)

10.2.2006

Asiasta vastaava valiokunta
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

EMPL
16.2.2006

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

16.2.2006

 

 

 

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa
  Päätös tehty (pvä)

ECON

14.3.2006

 

 

 

 

Tehostettu yhteistyö
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

 

 

 

 

 

Esittelijä(t)
  Nimitetty (pvä)

Magda Kósáné Kovács
13.1.2006

 

Alkuperäinen esittelijä

 

 

Yksinkertaistettu menettely – päätös tehty (pvä)

 

Oikeusperustan kyseenalaistaminen
  JURI-lausunto annettu (pvä)

 

 

 

Rahoitusmäärän muuttaminen
  BUDG-lausunto annettu (pvä)

 

 

 

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kuuleminen – päätös tehty istunnossa (pvä)

 

Alueiden komitean kuuleminen – päätös tehty istunnossa (pvä)

 

Valiokuntakäsittely

21.2.2006

20.3.2006

21.3.2006

 

 

Hyväksytty (pvä)

21.3.2006

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

34

2

2

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Jan Andersson, Roselyne Bachelot-Narquin, Iles Braghetto, Philip Bushill-Matthews, Milan Cabrnoch, Alejandro Cercas, Ole Christensen, Derek Roland Clark, Proinsias De Rossa, Harald Ettl, Richard Falbr, Ilda Figueiredo, Joel Hasse Ferreira, Roger Helmer, Stephen Hughes, Ona Juknevičienė, Jan Jerzy Kułakowski, Jean Lambert, Raymond Langendries, Bernard Lehideux, Elizabeth Lynne, Thomas Mann, Mario Mantovani, Ana Mato Adrover, Maria Matsouka, Csaba Őry, Marie Panayotopoulos-Cassiotou, Jacek Protasiewicz, José Albino Silva Peneda, Kathy Sinnott, Jean Spautz, Anne Van Lancker, Gabriele Zimmer

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Edit Bauer, Françoise Castex, Magda Kósáné Kovács, Leopold Józef Rutowicz, Elisabeth Schroedter, Gabriele Hildegard Stauner, Georgios Toussas, Claude Turmes

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (178 art. 2 kohta)

 

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

24.3.2006

Huomautuksia (saatavilla vain yhdellä kielellä)