INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer

29.3.2006 - (9858/3/2005 – C6‑0018/2006 – 2003/0165(COD)) - ***II

Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed
Ordfører: Adriana Poli Bortone

Procedure : 2003/0165(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A6-0122/2006
Indgivne tekster :
A6-0122/2006
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer

(9858/3/2005 – C6‑0018/2006 – 2003/0165(COD))

(Fælles beslutningsprocedure: andenbehandling)

Europa-Parlamentet,

–       der henviser til Rådets fælles holdning (9858/3/2005 – C6‑0018/2006),

–       der henviser til sin holdning ved førstebehandling[1] til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2003)0424)[2],

–       der henviser til EF-traktatens artikel 251, stk. 2,

–       der henviser til forretningsordenens artikel 62,

–       der henviser til indstilling ved andenbehandling fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (A6‑0000/2006),

1.      godkender den fælles holdning som ændret;

2.      pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.

Rådets fælles holdningÆndringsforslag

Ændringsforslag 1

Betragtning 1

(1) I Fællesskabet indeholder mærkningen af og reklamerne for fødevarer i et stigende antal tilfælde ernærings- og sundhedsanprisninger. For at sikre forbrugerne et højt beskyttelsesniveau og lette deres valg bør de produkter, der markedsføres, være sikre og være forsynet med fyldestgørende mærkning.

(1) I Fællesskabet indeholder mærkningen af og reklamerne for fødevarer i et stigende antal tilfælde ernærings- og sundhedsanprisninger. Da en sund, varieret og afbalanceret kost er en forudsætning for en god sundhedstilstand, og enkeltprodukter kun har relativ betydning sammenlignet med kosten som helhed, samt for at sikre forbrugerne et højt beskyttelsesniveau og lette deres valg bør de produkter, der markedsføres, være sikre og være forsynet med fyldestgørende mærkning.

Ændringsforslag 2

Betragtning 4

(4) Denne forordning finder anvendelse på alle ernærings- og sundhedsanprisninger i kommercielle meddelelser, herunder i generiske reklamer for fødevarer og i salgsfremmende kampagner som for eksempel kampagner, som helt eller delvis støttes af offentlige myndigheder. Den finder ikke anvendelse på anprisninger, som fremsættes i ikke-kommercielle meddelelser såsom kostvejledninger eller råd fra offentlige sundhedsmyndigheder og organer eller ikke-kommercielle meddelelser og informationer i pressen og i videnskabelige publikationer. Forordningen finder også anvendelse på varemærker og andre handelsbetegnelser, som kan opfattes som ernærings- eller sundhedsanprisninger.

(4) Denne forordning finder anvendelse på alle ernærings- og sundhedsanprisninger i kommercielle meddelelser, herunder i generiske reklamer for fødevarer og i salgsfremmende kampagner som for eksempel kampagner, som helt eller delvis støttes af offentlige myndigheder. Den finder ikke anvendelse på anprisninger, som fremsættes i ikke-kommercielle meddelelser såsom kostvejledninger eller råd fra offentlige sundhedsmyndigheder og organer eller ikke-kommercielle meddelelser og informationer i pressen og i videnskabelige publikationer. Forordningen finder også anvendelse på handelsbetegnelser, som kan opfattes som ernærings- eller sundhedsanprisninger.

Begrundelse

Varemærker, som allerede er reguleret under separat lovgivning, bør udelukkes fra forordningens anvendelsesområde.

Ændringsforslag 3

Betragtning 5 a (ny)

 

(5a) Der er en sammenhæng mellem fødevareindtagelse og sundhed. Forbrugerne har et stadig større behov for pålidelige og objektive oplysninger om kvaliteten og næringsværdien af de fødevarer, de spiser. I en række medlemsstater anvendes der symboler til angivelse af en fødevares kvalitet eller profil ("signposting"). Disse symboler hjælper forbrugerne til at foretage et sundt valg. Denne forordning berører ikke de symboler eller kvalitetsangivelser, der anvendes i medlemsstaterne. For at undgå forvirring hos forbrugerne om de forskellige symboler, der anvendes af fødevareproducenter, supermarkeder, forbrugerorganisationer eller nationale myndigheder, bør der udformes en europæisk kvalitetsangivelse inden for en overskuelig tid. En sådan europæisk kvalitetsangivelse skal være pålidelig og betryggende for forbrugerne.

Begrundelse

I den fælles holdning har man tilføjet ordet "gavnlige" i definitionen af ernæringsanprisning. Årsagen er, at man har villet sikre, at forordningen ikke lægger hindringer i vejen for signposting systemerne. Men det er i så fald klarere, at man nævner dette direkte.

Ændringsforslag 4

Betragtning 9

(9) Fødevarer, der markedsføres med anprisninger, kan af forbrugerne opfattes som havende ernæringsmæssige, fysiologiske eller andre sundhedsmæssige fordele i forhold til andre produkter, hvor der ikke er tilsat sådanne næringsstoffer og andre stoffer. Dette kan tilskynde forbrugerne til at foretage valg, der direkte påvirker deres samlede indtag af enkeltnæringsstoffer eller andre stoffer på en måde, der er i modstrid med den videnskabelige rådgivning. For at imødegå en sådan potentiel uønsket virkning, bør der indføres visse begrænsninger med hensyn til produkter forsynet med anprisninger. I denne forbindelse er faktorer som forekomst af bestemte stoffer, for eksempel produktets alkoholindhold eller produktets ernæringsprofil, relevante kriterier for fastlæggelse af, om produktet kan ledsages af anprisninger. Anvendelsen af sådanne kriterier på nationalt plan kan være berettiget for at give forbrugerne mulighed for at træffe informerede ernæringsmæssige valg, men vil kunne føre til hindringer for handelen inden for Fællesskabet og bør derfor harmoniseres på fællesskabsplan.

(9) Fødevarer, der markedsføres med anprisninger, kan af forbrugerne opfattes som havende ernæringsmæssige, fysiologiske eller andre sundhedsmæssige fordele i forhold til andre produkter, hvor der ikke er tilsat sådanne næringsstoffer og andre stoffer. Dette kan tilskynde forbrugerne til at foretage valg, der direkte påvirker deres samlede indtag af enkeltnæringsstoffer eller andre stoffer på en måde, der er i modstrid med den videnskabelige rådgivning. For at imødegå en sådan potentiel uønsket virkning, bør der indføres visse begrænsninger med hensyn til produkter forsynet med anprisninger. I denne forbindelse er faktorer som forekomst af bestemte stoffer, hvis optagelse kunne resultere i en betydelig uligevægt i det daglige kostbehov, eller hvis misbrug kunne skade den enkeltes helbred, relevante kriterier for fastlæggelse af, om produktet kan ledsages af anprisninger. Anvendelsen af sådanne kriterier på nationalt plan kan være berettiget for at give forbrugerne mulighed for at træffe informerede ernæringsmæssige valg, men vil kunne føre til hindringer for handelen inden for Fællesskabet og bør derfor harmoniseres på fællesskabsplan.

Begrundelse

Det forekommer uhensigtsmæssig kun at nævne et element, der kan give anledning til uligevægt i kosten. Det er bedre generelt at nævne alle de ernæringselementer, som kan have en skadelig virkning på helbredet.

Ændringsforslag 5

Betragtning 16

(16) Det er primært videnskabelig dokumentation, der bør tages i betragtning ved anvendelsen af ernærings- og sundhedsanprisninger, og de ledere af fødevarevirksomheder, der anvender anprisninger, bør retfærdiggøre dem.

(16) Det er primært videnskabelig dokumentation, der bør tages i betragtning ved anvendelsen af ernærings- og sundhedsanprisninger, og de ledere af fødevarevirksomheder, der anvender anprisninger, bør retfærdiggøre dem. Der bør dog tages særligt hensyn til små og mellemstore virksomheder (SMV).

Begrundelse

Det er vigtigt, at denne forordning anlægger en mere afbalanceret strategi og tager højde for de administrative og finansielle vanskeligheder, som SMV'er kan stå over for, uden derved at gå på kompromis med produktsikkerheden.

Ændringsforslag 6

Betragtning 24

(24) På baggrund af Kommissionens direktiv 96/8/EF af 26. februar 1996 om levnedsmidler til anvendelse i energifattige diæter med henblik på vægttab1, som foreskriver, at mærkning eller emballage af produkter omfattet af nævnte direktiv, eller reklame for disse ikke må indeholde nogen angivelse af hastigheden eller størrelsen af det vægttab, der kan følge af deres anvendelse, anses det for hensigtsmæssigt at udvide denne begrænsning til at omfatte alle fødevarer.

(24) På baggrund af Kommissionens direktiv 96/8/EF af 26. februar 1996 om levnedsmidler til anvendelse i energifattige diæter med henblik på vægttab1, som foreskriver, at mærkning eller emballage af produkter omfattet af nævnte direktiv, eller reklame for disse ikke må indeholde nogen angivelse af hastigheden eller størrelsen af det vægttab, der kan følge af deres anvendelse, anses det for hensigtsmæssigt at udvide denne begrænsning til at omfatte alle fødevarer. For så vidt angår fødevarer, der ikke specifikt er beregnet til vægtkontrol, men som markedsføres med henvisninger til nedsættelse af appetit eller en større mæthedsfølelse, bør der være videnskabeligt belæg for sådanne henvisninger.

Begrundelse

Tekst vedtaget under førstebehandlingen af Parlamentet om regulering af anprisninger om gunstige virkninger i form af vægttab vedrørende fødevarer, der ikke specifikt er diætprodukter.

Ændringsforslag 7

Betragtning 27

(27) En afbalanceret og varieret kost er en forudsætning for et godt helbred, og enkeltprodukters betydning skal ses i forhold til kosten som helhed. Desuden er kosten kun én af mange faktorer, der kan udløse visse sygdomme hos mennesker. Andre faktorer, som for eksempel alder, genetisk disposition, omfanget af fysisk aktivitet, forbrug af tobak og andre rusgifte, miljøeksponering og stress, kan alle være med til at udløse sygdomme hos mennesker. Der bør derfor gælde særlige mærkningsbestemmelser for anprisninger af en reduceret risiko for sygdom.

(27) Visse sygdomme hos mennesker kan ikke blot udløses af faktorer som for eksempel alder, genetisk disposition, omfanget af fysisk aktivitet, forbrug af tobak og andre rusgifte, miljøeksponering og stress, men også af en forkert kost. Der bør derfor gælde særlige mærkningsbestemmelser for anprisninger af en reduceret risiko for sygdom vedrørende fødevarer.

Begrundelse

Omtalen af betydningen af en afbalanceret kost er blevet indføjet i betragtning 1 som generelt princip, der danner grundlag for hele forordningen. Ovennævnte ændringsforslag understreger, at de såkaldte "sundhedsanprisninger" nødvendiggør en særlig bestemmelse på grund af den indflydelse, kosten har på menneskers helbred.

Ændringsforslag 8

Betragtning 27 a (ny)

 

(27a) Denne forordning bør finde anvendelse under passende hensyntagen til de forskellige kostvaner, traditionelle produkter og gastronomiske kulturer, der findes i medlemsstaterne og deres regioner og udgør værdier, der fortjener respekt og bevarelse.

Begrundelse

Dette ændringsforslag understreger betydningen af den gastronomiske kultur i Europa som allerede foreslået under førstebehandlingen.

Ændringsforslag 9

Betragtning 28

(28) For at sikre, at sundhedsanprisninger er sandfærdige, klare, pålidelige og anvendelige for forbrugeren, når denne skal sammensætte en sund kost, bør formuleringen og præsentationen af sundhedsanprisninger tages i betragtning i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets udtalelse og i den efterfølgende godkendelsesprocedure.

(28) For at sikre, at sundhedsanprisninger er sandfærdige, klare, pålidelige og anvendelige for forbrugeren, når denne skal sammensætte en sund kost, bør formuleringen og præsentationen af sundhedsanprisninger tages i betragtning i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets udtalelse og i de efterfølgende procedurer.

Ændringsforslag 10

Betragtning 33

(33) Fødevarevirksomhedslederne har brug for tilstrækkelige overgangsforanstaltninger for at tilpasse sig kravene i denne forordning.

(33) Fødevarevirksomhedslederne, navnlig i SMV'er, har brug for tilstrækkelige overgangsforanstaltninger for at tilpasse sig kravene i denne forordning.

Begrundelse

De små og mellemstore virksomheder bør hjælpes med at tilpasse sig kravene i forordningen.

Ændringsforslag 11

Betragtning 34 a (ny)

 

(34a) Der bør på et passende tidspunkt lanceres en generel oplysningskampagne om ernæringsspørgsmål og vigtigheden af at tillægge sig sunde kostvaner.

Begrundelse

For fuldt ud at kunne vurdere ernæringsinformationerne i mærkningen bør forbrugeren holdes orienteret ved hjælp af målrettede kampagner om betydningen af disse samt om det daglige energibehov, der anbefales for de forskellige kategorier af forbrugere.

Ændringsforslag 12

Artikel 1, stk. 2, afsnit 1

2. Denne forordning finder anvendelse på ernærings- og sundhedsanprisninger i kommercielle meddelelser, uanset om det er i form af mærkning, præsentation eller reklame for fødevarer, der leveres i den foreliggende form til den endelige forbruger, herunder fødevarer, der markedsføres uemballeret eller i løs vægt.

2. Denne forordning finder anvendelse på ernærings- og sundhedsanprisninger i kommercielle meddelelser, uanset om det er i form af mærkning, præsentation eller reklame for fødevarer, der leveres i den foreliggende form til den endelige forbruger, herunder importerede varer. Den finder dog ikke anvendelse på fødevarer, der udbydes til den endelige forbruger uindpakket, eller som først pakkes ind på salgsstedet (friske varer som f.eks. frugt, grønsager eller brød).

Begrundelse

Analogt med direktiv 2000/13/EF af 20. marts 2000 bør uemballerede fødevarer samt friske varer som frugt, grønsager eller brød ikke være omfattet af forordningens anvendelsesområde.

At pålægge den lille detailhandler eller dem, der sælger varer i løs vægt, at overholde bestemmelserne i den foreliggende forordning synes at være en alt for restriktiv bestemmelse, som risikerer at være uigennemførlig.

For at bevare den europæiske industris konkurrencedygtighed over for importen fra tredjelandene er det imidlertid nødvendigt, at denne forordning også finder anvendelse på samtlige importerede produkter for ikke at stille de europæiske producenter ringere. Ændringsforslaget samler talrige ændringsforslag, der blev vedtaget under førstebehandlingen, vedrørende artikel 13, 14, 15, 16 og 17.

Ændringsforslag 13

Artikel 1, stk. 3

3. Et varemærke, en handelsbetegnelse eller et fantasinavn, der findes i mærkning, præsentation eller reklame for en fødevare, der kan opfattes som en ernærings- eller sundhedsanprisning, kan anvendes uden at gennemgå godkendelsesprocedurerne i denne forordning, hvis den i denne mærkning, præsentation eller reklame ledsages af en beslægtet ernærings- eller sundhedsanprisning, som er i overensstemmelse med denne forordnings bestemmelser.

3. Denne forordning finder ikke anvendelse på varemærker, som opfylder bestemmelserne i Rådets direktiv 89/104/EØF af 21. december 1988 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om varemærker1 eller Rådets forordning (EF) nr. 40/94 af 20. december 1993 om EF-varemærker2.

 

________

1 EFT L 40 af 11.2.1989, s. 1. Ændret ved beslutning 92/10/EØF (EFT L 6 af 11.1.1992, s. 35).

2 EFT L 11 af 14.1.1994, s. 1. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 422/2004 (EUT L 70 af 9.3.2004, s. 1).

Begrundelse

Indføjelse af varemærker i forordningens anvendelsesområde kan afstedkomme stor retsusikkerhed og være til skade for indehavere af eksisterende varemærker, som er afhængige af genkendelsen af deres varemærke.

Ændringsforslag 14

Artikel 1, stk. 3 a (nyt)

 

3a. Endvidere er generiske varemærker, der traditionelt er blevet anvendt til at angive en egenskab hos en klasse af fødevarer eller drikkevarer, som kunne antyde en virkning for vores sundhed, såsom digestif eller hostebolsjer, undtaget fra forordningens anvendelsesområde.

Ændringsforslag 15

Artikel 1, stk. 4 a (nyt)

 

4a. Denne forordning finder anvendelse, medmindre andet er fastsat i særlige EF-bestemmelser om fødevarer til særlig ernæring og om kosttilskud.

Begrundelse

Overtagelse af artikel 1, stk. 4, fra Parlamentets førstebehandling.

For at undgå enhver usikkerhed om, hvorvidt kosttilskud falder ind under forordningens anvendelsesområde eller ej, bør disse specifikt nævnes i artikel 1.

Ændringsforslag 16

Artikel 4, stk. 1

1. Senest den ...* fastsætter Kommissionen efter proceduren i artikel 24, stk. 2, særlige ernæringsprofiler, samt de betingelser, herunder dispensationer, som skal overholdes ved anvendelse af ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer og/eller fødevarekategorier.

1. Senest den ...* fastsætter Kommissionen efter proceduren i artikel 24, stk. 2, og efter høring af Europa-Parlamentet særlige ernæringsprofiler, herunder dispensationer, som fødevarer eller visse fødevarekategorier skal overholde for at kunne bære ernærings- eller sundhedsanprisninger, samt betingelserne for anvendelse af ernærings- og sundhedsanprisninger for fødevarer eller fødevarekategorier med hensyn til ernæringsprofiler.

Disse ernæringsprofiler, der er fastsat for fødevarer og/eller bestemte fødevarekategorier, samt betingelserne for anvendelse af ernærings- eller sundhedsanprisninger, for så vidt angår ernæringsprofiler, fastlægges under hensyntagen til navnlig:

Ernæringsprofilerne for fødevarer og/eller bestemte fødevarekategorier fastsættes under hensyntagen til navnlig:

a) mængderne af visse næringsstoffer og andre stoffer i fødevaren såsom fedt, mættede fedtsyrer, transfedtsyrer, sukkerarter og salt/natrium

a) mængderne af visse næringsstoffer og andre stoffer i fødevaren såsom fedt, mættede fedtsyrer, transfedtsyrer, sukkerarter og salt/natrium

b) fødevarens (eller fødevarekategoriernes) kostmæssige betydning for befolkningen generelt, eller, hvis det er relevant, for visse risikogrupper, herunder børn

b) fødevarens (eller fødevarekategoriernes) kostmæssige betydning for og bidrag til befolkningen generelt (i forhold til det daglige indtag), eller, hvis det er relevant, for visse risikogrupper, herunder børn; der bør tages passende hensyn til kostvaner og forbrugsmønstre i de forskellige medlemsstater

c) den samlede ernæringsmæssige sammensætning af fødevaren og forekomsten af næringsstoffer, hvis indvirkning på sundheden er videnskabeligt anerkendt.

c) den samlede ernæringsmæssige sammensætning af fødevaren og forekomsten af næringsstoffer, hvis indvirkning på sundheden er videnskabeligt anerkendt.

Ernæringsprofilerne baseres på den videnskabelige viden om kost og ernæring samt deres sammenhæng med sundhed.

Ernæringsprofilerne baseres på den videnskabelige viden om kost og ernæring samt deres sammenhæng med sundhed.

Ved fastsættelsen af ernæringsprofilerne anmoder Kommissionen autoriteten om inden for 12 måneder at tilvejebringe relevante videnskabelige udtalelser, navnlig med hensyn til:

Ved fastsættelsen af ernæringsprofilerne anmoder Kommissionen autoriteten om inden for 12 måneder at tilvejebringe relevante videnskabelige udtalelser, navnlig med hensyn til:

i) om profilerne bør fastsættes for fødevarer generelt og/eller for fødevarekategorier,

i) om profilerne bør fastsættes for fødevarer generelt og/eller for fødevarekategorier,

ii) valg og afvejning af næringsstoffer, der skal tages i betragtning,

ii) valg og afvejning af næringsstoffer, der skal tages i betragtning,

iii) valg af referencemængde/grundlag for profiler,

iii) valg af referencemængde/grundlag for profiler,

iv) fremgangsmåden for beregning af profilerne, og

iv) fremgangsmåden for beregning af profilerne, og

v) afprøvning af et foreslået system.

v) gennemførlighed og afprøvning af et foreslået system.

Ved fastsættelsen af ernæringsprofilerne foretager Kommissionen høringer af interesserede parter, herunder fødevarevirksomhedsledere og forbrugergrupper.

Ved fastsættelsen af ernæringsprofilerne foretager Kommissionen høringer af interesserede parter, herunder fødevarevirksomhedsledere og forbrugergrupper. Der tages særlig hensyn til SMV'er.

 

Senest tre måneder efter den i stk. 1 nævnte dato forelægger Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om anvendeligheden af de udviklede ernæringsprofiler og de relevante videnskabelige data.

Ernæringsprofiler og betingelserne for deres anvendelse opdateres, for at tage hensyn til relevant videnskabelig udvikling, efter proceduren i artikel 24, stk. 2.

Ernæringsprofiler og betingelserne for deres anvendelse opdateres, for at tage hensyn til relevant videnskabelig udvikling, efter proceduren i artikel 24, stk. 2, og efter høring af de berørte parter.

Begrundelse

Tilstræber et kompromis med Rådet.

Det er vigtigt, at der tages hensyn til SMV'er og kostmønstrene i de forskellige medlemsstater.

Ændringsforslag 17

Artikel 4, stk. 2

2. Uanset stk. 1 tillades ernæringsanprisninger, der henviser til en reduktion af fedt, mættede fedtsyrer, transfedtsyrer, sukkerarter og salt/natrium, uden henvisning til en profil for det eller de specifikke næringsstoffer, som anprises, såfremt de er i overensstemmelse med betingelserne i denne forordning.

2. Uanset stk. 1 tillades ernæringsanprisninger, såfremt der ligeledes henvises til de næringsstoffer, der ikke overholder ernæringsprofilen. Disse oplysninger skal være faktuelle, må ikke være diskriminerende og skal være umiddelbart synlige for forbrugerne.

Begrundelse

Anprisninger bør også tillades, hvis et enkelt element overstiger ernæringsprofilen. Et supplerende krav om at bringe ernæringsoplysninger ville give forbrugerne mulighed for at træffe et informeret valg. Der bør tages stilling til detaljerne i præsentation, når autoriteten har udført sin opgave, og i tilknytning til revisionen af direktiv 90/496/EF om næringsdeklaration af levnedsmidler.

Ændringsforslag 18

Artikel 4, stk. 3

3. For drikkevarer med et alkoholindhold på over 1,2 % vol. må der ikke anvendes

3. For drikkevarer med et alkoholindhold på over 1,2 % vol. må der ikke anvendes sundhedsanprisninger, undtagen hvor disse understøtter nationale myndigheders eller fællesskabets budskaber om farerne ved alkoholmisbrug

a) sundhedsanprisninger

 

b) andre ernæringsanprisninger end dem, der henviser til en reduktion af alkoholindholdet eller energiindholdet.

 

Begrundelse

Definitionen på en sundhedsanprisning kunne gælde for ethvert budskab om alkohol og helbred og således potentielt bringe helbredsadvarsler i fare. Deraf behovet for at klargøre situationen.

Når litra b) i artikel 4, stk. 3, udgår, betyder det, at ernæringsanprisningerne for alkoholholdige varer ikke er forbudt.

Ændringsforslag 19

Artikel 4, stk. 4

4. Relevante nationale bestemmelser kan finde anvendelse i overensstemmelse med traktatens bestemmelser, så længe der ikke findes specifikke fællesskabsbestemmelser om ernæringsanprisninger, der henviser til reduktion af alkohol- eller energiindholdet i drikkevarer eller til alkohol- eller energifri drikkevarer, som normalt indeholder alkohol.

4. Relevante nationale bestemmelser kan finde anvendelse i overensstemmelse med traktatens bestemmelser, så længe der ikke findes specifikke fællesskabsbestemmelser om ernæringsanprisninger, der henviser til lave alkoholniveauer eller reduktion af alkohol- eller energiindholdet i drikkevarer eller til alkohol- eller energifri drikkevarer, som normalt indeholder alkohol.

Ændringsforslag 20

Artikel 4, stk. 5

5. Efter proceduren i artikel 24, stk. 2, og på grundlag af videnskabelig dokumentation kan det fastsættes, at ernærings- eller sundhedsanprisninger af andre fødevarer eller fødevarekategorier end dem, der er omhandlet i stk. 3, skal være omfattet af begrænsninger eller forbud.

udgår

Ændringsforslag 21

Artikel 4, stk. 5 a (nyt)

 

5a. Autoriteten skal, hvor det er relevant, give SMV'er generelle oplysninger og retningslinjer, der kan rådgive dem om forbedring af ernæringsindholdet i deres produkter, for dermed at sætte dem i stand til at opfylde de ernæringsprofiler, der er fastsat i bestemmelserne i denne artikel.

Begrundelse

Det er vigtigt med opmærksomhed omkring SMV'ers behov og bekymringer.

Ændringsforslag 22

Artikel 5, stk. 1

1. Anvendelse af ernærings- og sundhedsanprisninger tillades kun, hvis følgende betingelser er opfyldt:

1. Anvendelse af ernærings- og sundhedsanprisninger tillades kun, hvis følgende betingelser er opfyldt:

a) Forekomsten, fraværet eller det reducerede indhold i en fødevare eller fødevarekategori af det næringsstof eller andet stof, anprisningen vedrører, har en gavnlig ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning, som er dokumenteret ved almindeligt anerkendte videnskabelige data.

a) Forekomsten, fraværet eller det reducerede indhold i en fødevare eller fødevarekategori af det næringsstof eller andet stof, anprisningen vedrører, har en gavnlig ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning, som er dokumenteret ved almindeligt anerkendt videnskabelig viden.

b) Det næringsstof eller andet stof, anprisningen vedrører,

b) Det næringsstof eller andet stof, anprisningen vedrører,

i) forekommer i det færdige produkt i en betydelig mængde som defineret i EF-lovgivningen eller, hvis sådanne bestemmelser ikke findes, i en mængde, der frembringer den anpriste ernæringsmæssige eller fysiologiske virkning dokumenteret ved almindeligt anerkendte videnskabelige data, eller

i) forekommer i det færdige produkt i en betydelig mængde som defineret i EF-lovgivningen eller, hvis sådanne bestemmelser ikke findes, i en mængde, der frembringer den anpriste ernæringsmæssige eller fysiologiske virkning dokumenteret ved almindeligt anerkendt videnskabelig viden, eller

ii) forekommer ikke eller forekommer i en reduceret mængde, der frembringer den anpriste ernæringsmæssige eller fysiologiske virkning dokumenteret ved almindeligt anerkendte videnskabelige data.

ii) forekommer ikke eller forekommer i en reduceret mængde, der frembringer den anpriste ernæringsmæssige eller fysiologiske virkning dokumenteret ved almindeligt anerkendt videnskabelig viden.

c) Det næringsstof eller andet stof, anprisningen vedrører, foreligger i givet fald i en form, som kroppen kan udnytte.

c) Det næringsstof eller andet stof, anprisningen vedrører, foreligger i givet fald i en form, som kroppen kan udnytte.

d) Den mængde af produktet, som med rimelighed kan antages at blive indtaget, indeholder en betydelig mængde, som defineret i EF-bestemmelser, af det næringsstof eller andet stof, anprisningen vedrører, eller, hvis sådanne bestemmelser ikke findes, en betydelig mængde, der frembringer den anpriste ernæringsmæssige eller fysiologiske virkning dokumenteret ved almindeligt anerkendte videnskabelige data.

d) Den mængde af produktet, som med rimelighed kan antages at blive indtaget, indeholder en betydelig mængde, som defineret i EF-bestemmelser, af det næringsstof eller andet stof, anprisningen vedrører, eller, hvis sådanne bestemmelser ikke findes, en betydelig mængde, der frembringer den anpriste ernæringsmæssige eller fysiologiske virkning dokumenteret ved almindeligt anerkendt videnskabelig viden.

e) De særlige betingelser i kapitel III eller IV, alt efter hvad der er relevant, er overholdt.

e) De særlige betingelser i kapitel III eller IV, alt efter hvad der er relevant, er overholdt.

Begrundelse

Udtrykket "almindeligt anerkendte data" er ikke blevet defineret. Der må tages fat på spørgsmålene om konsensusvidenskab og nyere videnskab, således at der på et tidligere stadium i forskningsprocessen kan anvendes anprisninger vedrørende gavnlige virkninger for sundheden med anvendelse af den korrekte sprogbrug og terminologi ("vil kunne", "kan", "sandsynlig", "mulig" osv.). "Anerkendt videnskabelig viden" tager højde for dette. Følger tankegangen i artikel 30 fra førstebehandlingen.

Ændringsforslag 23

Artikel 6, stk. 1

1. Ernærings- og sundhedsanprisninger skal være baseret på og dokumenteret ved almindeligt anerkendte videnskabelige data.

1. Ernærings- og sundhedsanprisninger skal være baseret på og dokumenteret ved almindeligt anerkendt videnskabelig viden.

Ændringsforslag 24

Artikel 8

1. Det er kun tilladt at anvende ernæringsanprisninger, hvis de er angivet i bilaget og opfylder betingelserne i denne forordning.

1. Det er kun tilladt at anvende ernæringsanprisninger, hvis de er i overensstemmelse med denne forordning og opfylder betingelserne i bilaget, jf. dog stk. 1a.

 

1a. Angivelser af en fødevares ernæringsmæssige status, herunder logoer, kan tillades i medlemsstater, forudsat at de opfylder de retningslinjer eller regler, som de nationale myndigheder har fastsat, og at de hjælper forbrugerne med at træffe valg hvad angår sund mad.

2. Ændringer af bilaget vedtages efter proceduren i artikel 24, stk. 2, og, hvor det er relevant, efter høring af autoriteten.

2. Ændringer af bilaget vedtages efter proceduren i artikel 24, stk. 2, og, hvor det er relevant, efter høring af autoriteten og efter samråd med forbrugerorganisationer for at vurdere, hvordan de pågældende anprisninger opfattes og forstås.

Ændringsforslag 25

Artikel 10, stk. 3

3. Henvisninger til generelle, uspecifikke gavnlige virkninger, som næringsstoffet eller fødevaren har for et godt almenhelbred og velvære, må kun anvendes, hvis de ledsages af en beslægtet specifik sundhedsanprisning, der er opført på de i artikel 13 eller 14 fastsatte lister.

3. Henvisninger til generelle, uspecifikke gavnlige virkninger, som næringsstoffet eller fødevaren har for et godt almenhelbred og velvære, må kun anvendes, hvis de ledsages af en beslægtet specifik sundhedsanprisning, der er opført på de i artikel 13 eller 14 fastsatte lister eller i bilaget.

Ændringsforslag 26

Artikel 11

Så længe der ikke findes specifikke fællesskabsbestemmelser vedrørende anbefalinger udstedt af nationale medicinske selskaber og sundhedsrelaterede velgørenhedsinstitutioner, kan relevante nationale bestemmelser finde anvendelse i overensstemmelse med traktatens bestemmelser.

Så længe der ikke findes specifikke fællesskabsbestemmelser vedrørende anbefalinger udstedt af nationale organisationer for fagfolk i sundhedssektoren og inden for ernæring og diætetik og sundhedsrelaterede velgørenhedsinstitutioner, kan relevante nationale bestemmelser finde anvendelse i overensstemmelse med traktatens bestemmelser.

Begrundelse

Anbefalinger, der kan hjælpe forbrugerne i spørgsmål vedrørende diæt, fødevarer og sundhed, kan også udstedes af fornødent kvalificerede sundhedsarbejdere såsom sygeplejersker, tandlæger og farmaceuter såvel som fornødent kvalificerede ernæringseksperter og diætister. Kommissionens oprindelige forslag tog ikke højde for anbefalinger, der er omfattet af nationale bestemmelser. Den fælles holdning er derfor fuldstændig ny. Parlamentet anerkendte ved førstebehandlingen anbefalinger fra fagfolk i sundhedssektoren.

Ændringsforslag 27

Artikel 12, litra b og c

b) anprisninger, der indeholder angivelse af hastigheden eller omfanget af vægttab

b) anprisninger, der indeholder angivelse af hastigheden eller omfanget af vægttab, medmindre de er videnskabeligt funderede

c) anprisninger, der indeholder henvisning til anbefalinger fra individuelle læger eller sundhedspersonale og andre sammenslutninger, der ikke er omhandlet i artikel 11.

c) anprisninger, der indeholder henvisning til anbefalinger fra individuelle læger eller sundhedspersonale og andre sammenslutninger, der ikke er omhandlet i artikel 11, medmindre de er videnskabeligt funderede.

(Genfremsættelse af ændringsforslag 42 fra førstebehandlingen)

Begrundelse

Begrænsninger af anvendelsen af sundhedsanprisninger bør foretages på grundlag af videnskabelige kriterier.

Ændringsforslag 28

Artikel 12, litra c a (nyt)

 

ca) Anprisninger, der udelukkende er rettet til børn, medmindre de er videnskabeligt funderede.

Begrundelse

Det er vigtigt at beskytte de personer, som er mindre gode til at forsvare sig selv og dermed mere udsat for risiko.

Ændringsforslag 29

Artikel 13


1. Sundhedsanprisninger, der beskriver eller henviser til

1. Sundhedsanprisninger, der beskriver eller henviser til

a) et næringsstofs eller et andet stofs betydning for vækst, udvikling og kroppens funktioner, eller

a) et næringsstofs eller et andet stofs betydning for vækst, udvikling og kroppens funktioner, eller

b) psykologiske og adfærdsmæssige funktioner, eller

b) psykologiske og adfærdsmæssige funktioner, eller

c) en slankende virkning eller vægtkontrol eller nedsat sultfølelse eller øget mæthedsfornemmelse eller til en reduktion af kostens energiindhold, jf. dog direktiv 96/8/EF,

c) en slankende virkning eller vægtkontrol eller nedsat sultfølelse eller øget mæthedsfornemmelse eller til en reduktion af kostens energiindhold, jf. dog direktiv 96/8/EF,

og som indgår i den i stk. 3 omhandlede liste, kan anvendes uden at gennemgå godkendelsesproceduren i artikel 15-18, hvis de er

og som er baseret på den i stk. 3 omhandlede liste, kan anvendes uden at gennemgå procedurerne i artikel 15-18, hvis de er

i) baseret på almindeligt anerkendte videnskabelige data, og

i) baseret på almindeligt anerkendt videnskabelig viden, og

ii) forstås fuldt ud af gennemsnitsforbrugeren.

ii) forstås fuldt ud af gennemsnitsforbrugeren.

2. Senest den ...* forelægger medlemsstaterne Kommissionen lister over anprisninger som omhandlet i stk. 1, ledsaget af de betingelser, der gælder for dem, og af henvisninger til relevant videnskabelig dokumentation.

2. Senest den ...* forelægger medlemsstaterne Kommissionen lister over anprisninger som omhandlet i stk. 1, ledsaget af de betingelser, der gælder for dem, og af henvisninger til relevant videnskabelig dokumentation.

3. Senest den …* vedtager Kommissionen efter proceduren i artikel 24, stk. 2, og efter høring af autoriteten en EF-liste over tilladte anprisninger, jf. stk. 1, og alle de nødvendige betingelser for anvendelsen af disse anprisninger.

3. Senest den …* vedtager Kommissionen efter proceduren i artikel 24, stk. 2, og efter høring af autoriteten en EF-liste over tilladte anprisninger, jf. stk. 1, og alle de nødvendige betingelser for anvendelsen af disse anprisninger.

4. Enhver ændring af den i stk. 3 nævnte liste, baseret på almindeligt anerkendte videnskabelige data, vedtages på Kommissionens eget initiativ eller efter anmodning fra en medlemsstat, efter proceduren i artikel 24, stk. 2, og efter høring af autoriteten.

4. Enhver ændring af den i stk. 3 nævnte liste, baseret på almindeligt anerkendt videnskabelig viden, vedtages på Kommissionens eget initiativ eller efter anmodning fra en medlemsstat, efter proceduren i artikel 24, stk. 2, og efter høring af autoriteten.

5. Enhver tilføjelse af anprisninger til den i stk. 3 nævnte liste, baseret på nyligt udviklede videnskabelige data, og/eller for hvilke der anmodes om beskyttelse af data, som er omfattet af ejendomsrettigheder, vedtages efter proceduren i artikel 15-18.

5. Enhver tilføjelse af anprisninger til den i stk. 3 nævnte liste, baseret på nyligt udviklet videnskabelig viden, og/eller for hvilke der anmodes om beskyttelse af data, som er omfattet af ejendomsrettigheder, vedtages efter proceduren i artikel 15-18.

___________________

* EUT: Sidste dag i den måned, hvor denne forordning træder i kraft, + 1 år.

* EUT: Sidste dag i den måned, hvor denne forordning træder i kraft, + 3 år.

____________________

* EUT: Sidste dag i den måned, hvor denne forordning træder i kraft, + 6 måneder.

* EUT: Sidste dag i den måned, hvor denne forordning træder i kraft, + 2 år.

Begrundelse

Formålet er at erstatte "data" med "viden" i tråd med ændringsforslagene til artikel 5 og 6.

For at give SMV'er hurtigere adgang til listen over tilladte anprisninger, som kan benyttes uden at skulle gennem nogen godkendelsesprocedure, må der fastsættes en kortere frist for opstilling af listen. Formålet med de to stillede ændringsforslag er at forkorte fristen for opstilling af listen over tilladte anprisninger til to år.

Ændringsforslag 30

Artikel 13, stk. 5 a (nyt)

 

5a. Der kan fremsættes andre sundhedsanprisninger end dem, der henviser til en reduceret risiko for sygdom, og dem, der vedrører børns udvikling og sundhed, og som ikke er omfattet af stk. 1, hvis de er registreret efter proceduren i artikel 17a.

Begrundelse

Hovedformålet med dette ændringsforslag er at etablere en hurtigere procedure (kun seks måneder) ved at reservere al tiden til den videnskabelige vurdering til EFSA. Kun på denne måde kan det over for forbrugeren garanteres, at en hurtigere procedure ikke vil forringe kvaliteten af vurderingen. Hvis EFSA mener, at anprisningen muligvis ikke er videnskabeligt funderet, finder godkendelsesproceduren anvendelse ved Kommissionens mellemkomst og under anvendelse af komitologiproceduren.

Det er livsvigtigt at undersøge alle anprisninger, der henviser til børns udvikling og sundhed, samt anprisninger, der henviser til en reduceret risiko for sygdom, meget grundigt og med den allerstørste omhu.

Ændringsforslag 31

Artikel 14, overskrift og stk. 1

Anprisninger af en reduceret risiko for sygdom

Anprisninger af en reduceret risiko for sygdom og anprisninger vedrørende børns udvikling og sundhed

1. Uanset artikel 2, stk. 1, litra b), i direktiv 2000/13/EF kan der anvendes anprisninger af en reduceret risiko for sygdom, forudsat at de er godkendt efter proceduren i artikel 15-18 i denne forordning med henblik på opførelse på en EF-liste over sådanne tilladte anprisninger, sammen med alle nødvendige betingelser for anvendelsen af sådanne anprisninger.

1. Uanset artikel 2, stk. 1, litra b), i direktiv 2000/13/EF kan der anvendes anprisninger af en reduceret risiko for sygdom og anprisninger vedrørende børns udvikling og sundhed, forudsat at de er godkendt efter proceduren i artikel 15-18 i denne forordning med henblik på opførelse på en EF-liste over sådanne tilladte anprisninger, sammen med alle nødvendige betingelser for anvendelsen af sådanne anprisninger.

Begrundelse

Det er livsvigtigt også at undersøge alle anprisninger, der henviser til børns udvikling og sundhed, meget grundigt og med den allerstørste omhu.

Ændringsforslag 32

Artikel 15, stk. 3 a (nyt)

 

3a. Der ydes SMV'er særlig hjælp til at udarbejde ansøgninger.

Begrundelse

SMV'er bør ikke lide under gennemførelsen af den nye ordning.

Ændringsforslag 33

Artikel 16, stk. 1

1. Autoriteten tilstræber at afgive udtalelse inden seks måneder efter modtagelsen af en gyldig ansøgning. Denne frist forlænges, hvis autoriteten anmoder om supplerende oplysninger fra ansøgeren, jf. stk. 2.

1. Autoriteten afgiver udtalelse inden fire måneder efter modtagelsen af en gyldig ansøgning. Denne frist forlænges med to måneder, hvis autoriteten anmoder om supplerende oplysninger fra ansøgeren, jf. stk. 2.

Begrundelse

Med dette ændringsforslag fastsættes der en kortere frist for EFSA's afgivelse af udtalelse i godkendelsesproceduren i erkendelse af, at proceduren må opfylde såvel behovet for proportionalitet som behovet for forbrugerbeskyttelse.

Ændringsforslag 34

Artikel 16, stk. 2

2. Autoriteten eller en national kompetent myndighed, der handler gennem autoriteten, kan om nødvendigt anmode ansøgeren om at afgive supplerende oplysninger til ansøgningen inden for en nærmere angivet tidsfrist.

2. Autoriteten eller en national kompetent myndighed, der handler gennem autoriteten, kan om nødvendigt anmode ansøgeren om at afgive supplerende oplysninger til ansøgningen inden for en nærmere angivet tidsfrist. Ansøgeren kan få direkte adgang til autoritetens sagkyndige panel, herunder ret til at blive hørt og ret til at forelægge yderligere oplysninger vedrørende dossieret.

Ændringsforslag 35

Artikel 16, stk. 3

3. Autoriteten skal i forbindelse med udarbejdelsen af sin udtalelse

3. Autoriteten skal i forbindelse med udarbejdelsen af sin udtalelse kontrollere

a) kontrollere, at den foreslåede affattelse af sundhedsanprisningen er underbygget af videnskabelige data

a) at den foreslåede affattelse af sundhedsanprisningen er underbygget af videnskabelige data

b) vurdere, om affattelsen af sundhedsanprisningen opfylder kravene i denne forordning

b) at affattelsen af sundhedsanprisningen opfylder kravene i denne forordning

c) udtale sig om, hvorvidt den foreslåede affattelse af sundhedsanprisningen er forståelig og meningsfuld for gennemsnitsforbrugeren.

 

Begrundelse

Kravet om, at EFSA skal udtale sig om forbrugernes forståelse af anprisningen, er ændret, da EFSA ikke har ekspertise hertil.

Ændringsforslag 36

Artikel 16, stk. 4

4. Såfremt der afgives en positiv udtalelse, hvorefter sundhedsanprisningen kan godkendes, skal udtalelsen indeholde følgende oplysninger:

4. Udtalelsen skal indeholde følgende oplysninger:

a) ansøgerens navn og adresse

a) ansøgerens navn og adresse

b) betegnelsen for det næringsstof eller andet stof eller den fødevare eller den fødevarekategori, som anprisningen skal vedrøre, og dens særlige egenskaber

b) betegnelsen for det næringsstof eller andet stof eller den fødevare eller den fødevarekategori, som anprisningen skal vedrøre, og dens særlige egenskaber

c) den anbefalede affattelse af den foreslåede sundhedsanprisning, herunder om fornødent de særlige anvendelsesbetingelser

c) et forslag til affattelse af sundhedsanprisningen, herunder om fornødent de særlige anvendelsesbetingelser

d) hvis det er relevant, betingelser eller begrænsninger for anvendelse af fødevaren og/eller en supplerende erklæring eller advarsel, der skal ledsage sundhedsanprisningen på mærkning og i reklamer.

d) hvis det er relevant, betingelser eller begrænsninger for anvendelse af fødevaren og/eller en supplerende erklæring eller advarsel, der skal ledsage sundhedsanprisningen på mærkning og i reklamer.

Begrundelse

Kravet om, at EFSA skal anbefale en affattelse af anprisningen, er ændret, da EFSA ikke har ekspertise hertil.

Ændringsforslag 37

Artikel 17, stk. 1

1. Senest tre måneder efter modtagelsen af autoritetens udtalelse forelægger Kommissionen den komité, der er omhandlet i artikel 22, stk. 2, et udkast til beslutning vedrørende listerne over tilladte sundhedsanprisninger, idet der tages hensyn til autoritetens udtalelse, relevante bestemmelser i fællesskabslovgivningen og andre berettigede faktorer af relevans for den pågældende sag. Såfremt udkastet til beslutning ikke er i overensstemmelse med autoritetens udtalelse, udarbejder Kommissionen en redegørelse, hvori afvigelsen begrundes.

1. Senest to måneder efter modtagelsen af autoritetens udtalelse forelægger Kommissionen den komité, der er omhandlet i artikel 22, stk. 2, et udkast til beslutning vedrørende listerne over tilladte sundhedsanprisninger, idet der tages hensyn til autoritetens udtalelse, relevante bestemmelser i fællesskabslovgivningen og andre berettigede faktorer af relevans for den pågældende sag. Såfremt udkastet til beslutning ikke er i overensstemmelse med autoritetens udtalelse, udarbejder Kommissionen en redegørelse, hvori afvigelsen begrundes.

Ændringsforslag 38

Artikel 17 a (ny)

 

Artikel 17a

 

EF-registrering

 

1. For så vidt angår de i artikel 13, stk. 5a, omhandlede sundhedsanprisninger kan en fødevarevirksomhedsleder, der agter at anvende en sundhedsanprisning, som ikke er opført på den i artikel 13, stk. 3, omhandlede liste, anmode om anvendelse af registreringsproceduren.

 

2. Anmodningen om registrering stiles til den nationale kompetente myndighed i en medlemsstat, som senest 14 dage efter modtagelsen bekræfter denne skriftligt.

 

Anmodningen skal indeholde de i artikel 15, stk. 3, omhandlede oplysninger og en begrundelse for anmodningen.

 

3. Dossieret sendes straks til autoriteten med henblik på en videnskabelig vurdering og til Kommissionen og medlemsstaterne til orientering.

 

Proceduren i artikel 16, stk.2, stk. 3, litra a) og b), stk. 5 og stk. 6, finder anvendelse med de fornødne ændringer.

 

4. Kommissionen giver tilladelse til registrering af anprisningen senest fem måneder efter modtagelsen af anmodningen om registrering, medmindre autoriteten afgiver en negativ udtalelse om den videnskabelige dokumentation for anprisningen.

 

Ansøgeren kan anvende anprisningen fra registreringsdatoen.

 

5. Afgiver autoriteten en negativ udtalelse om den videnskabelige dokumentation for anprisningen, skal anprisningen godkendes efter proceduren i artikel 17.

 

6. Listen over registrerede anprisninger, jf. stk. 1, opstilles af Kommissionen under overholdelse af bestemmelserne i artikel 20.

Begrundelse

Hovedformålet med dette ændringsforslag er at etablere en hurtigere procedure (kun seks måneder) ved at reservere al tiden til den videnskabelige vurdering til EFSA. Kun på denne måde kan det over for forbrugeren garanteres, at en hurtigere procedure ikke vil forringe kvaliteten af vurderingen. Hvis EFSA mener, at anprisningen muligvis ikke er videnskabeligt funderet, finder godkendelsesproceduren anvendelse ved Kommissionens mellemkomst og under anvendelse af komitologiproceduren.

Ændringsforslag 39

Artikel 19, stk. 2, litra c

c) de godkendte sundhedsanprisninger og de betingelser, der gælder for dem, jf. artikel 13, stk. 3, artikel 14, stk. 1, artikel 18, stk. 2, artikel 20, artikel 23, stk. 2, og artikel 27, stk. 6, samt de i artikel 22, stk. 3, omhandlede nationale foranstaltninger

c) de godkendte sundhedsanprisninger og de betingelser, der gælder for dem, jf. artikel 13, stk. 3, artikel 14, stk. 1, artikel 18, stk. 2, artikel 23, stk. 2, og artikel 27, stk. 6, de registrerede sundhedsanprisninger, jf. artikel 17a, og betingelserne, jf. artikel 20, samt de i artikel 22, stk. 3, omhandlede nationale foranstaltninger

Begrundelse

Hovedformålet med dette ændringsforslag er at etablere en hurtigere procedure (kun seks måneder) ved at reservere al tiden til den videnskabelige vurdering til EFSA. Kun på denne måde kan det over for forbrugeren garanteres, at en hurtigere procedure ikke vil forringe kvaliteten af vurderingen. Hvis EFSA mener, at anprisningen muligvis ikke er videnskabeligt funderet, finder godkendelsesproceduren anvendelse ved Kommissionens mellemkomst og under anvendelse af komitologiproceduren.

Ændringsforslag 40

Artikel 19 a (ny)

 

Artikel 19a

 

Intellektuelle ejendomsrettigheder

 

Indberetning, registrering og offentliggørelse af anprisninger berører ikke intellektuelle ejendomsrettigheder, som indberetteren kan påberåbe sig i forhold til selve anprisningen eller videnskabelige data eller oplysninger, der er indeholdt i dossieret. Sådanne rettigheder beskyttes i overensstemmelse med fællesskabsretten eller nationale lovbestemmelser, der er forenelige med fællesskabsretten.

(Ændring 70 fra førstebehandlingen genindsættes)

Ændringsforslag 41

Artikel 20, stk. 1, indledning

1. De videnskabelige data og andre oplysninger, der i henhold til artikel 15, stk. 2, skal være indeholdt i ansøgningen, må i syv år efter godkendelsesdatoen ikke anvendes til fordel for en efterfølgende ansøger, medmindre den efterfølgende ansøger har indgået en aftale med den foregående ansøger om at måtte anvende disse data og oplysninger, hvis

1. De videnskabelige data og andre oplysninger, der i henhold til artikel 15, stk. 2, skal være indeholdt i ansøgningen, må i fire år efter godkendelsesdatoen ikke anvendes til fordel for en efterfølgende ansøger, medmindre den efterfølgende ansøger har indgået en aftale med den foregående ansøger om at måtte anvende disse data og oplysninger, hvis

Begrundelse

SMV'er har normalt ikke råd til at foretage videnskabelige undersøgelser med henblik på at udarbejde deres egne anprisninger. Den eneste mulighed, de har for at anvende anprisninger, er at bruge dem, der er opført på den i artikel 13 omhandlede liste, og som kan bruges gebyrfrit og uden at skulle igennem nogen form for godkendelses- eller registreringsprocedure. For at gøre det muligt for SMV'er at anvende denne type anprisninger, må databeskyttelsesperioden gøres kortere. Det er værd at nævne, at EP under førstebehandlingen vedtog en databeskyttelsesperiode på kun tre år.

Ændringsforslag 42

Artikel 20, stk. 2

2. Indtil udgangen af syvårsperioden, jf. stk. 1, har ingen efterfølgende ansøger ret til at henvise til data, som af en foregående ansøger er blevet angivet som værende ejendomsretligt beskyttede, medmindre og indtil Kommissionen træffer afgørelse om, hvorvidt en anpris­ning kunne opføres eller kunne være blevet opført på den i artikel 14 omhandlede liste eller i givet fald den i artikel 13 omhandlede liste, uden fremlæggelse af de data, der af en foregående ansøger er blevet angivet som værende ejendomsretligt beskyttede.

2. Indtil udgangen af fireårsperioden, jf. stk. 1, har ingen efterfølgende ansøger ret til at henvise til data, som af en foregående ansøger er blevet angivet som værende ejendomsretligt beskyttede, medmindre og indtil Kommissionen træffer afgørelse om, hvorvidt en anpris­ning kunne opføres eller kunne være blevet opført på den i artikel 14 omhandlede liste eller i givet fald den i artikel 13 omhandlede liste, uden fremlæggelse af de data, der af en foregående ansøger er blevet angivet som værende ejendomsretligt beskyttede.

Ændringsforslag 43

Artikel 26

Kommissionen forelægger senest den ...* Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om anvendelsen af denne forordning, navnlig om udviklingen af markedet for fødevarer ledsaget af ernærings- eller sundhedsanprisninger og om forbrugernes forståelse af anprisninger, om nødvendigt ledsaget af et forslag til ændringer.

Kommissionen forelægger senest den ...* Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om anvendelsen af denne forordning, navnlig om udviklingen af markedet for fødevarer ledsaget af ernærings- eller sundhedsanprisninger og om forbrugernes forståelse af anprisninger, om nødvendigt ledsaget af et forslag til ændringer. Rapporten omfatter også en evaluering af denne forordnings indvirkning på folkesundheden.

_____________

* [Sidste dag i den femte måned efter denne forordnings ikrafttrædelse + 6 år.]

_____________

* [Fire år efter denne forordnings ikrafttrædelse.]

Begrundelse

Hvis evalueringen fandt sted tidligere, ville man få mulighed for at identificere og eliminere konflikter mellem forordningen og de afgørende bestemmelser om varemærker. Svarer til ændring 71 fra førstebehandlingen.

Ændringsforslag 44

Artikel 27, stk. 1

1. Fødevarer, som er markedsført eller mærket inden denne forordnings anvendelsesdato, og som ikke er i overensstemmelse med denne forordning, kan markedsføres indtil sidste holdbarhedsdato, dog senest indtil ...**. For så vidt angår artikel 4, stk. 1, må fødevarer højst markedsføres indtil tolv måneder efter vedtagelsen af de relevante ernæringsprofiler og deres anvendelsesbetingelser.

1. Fødevarer, som er markedsført eller mærket inden denne forordnings anvendelsesdato, og som ikke er i overensstemmelse med denne forordning, kan markedsføres indtil sidste holdbarhedsdato. For så vidt angår artikel 4, stk. 1, må fødevarer højst markedsføres indtil 24 måneder efter vedtagelsen af de relevante ernæringsprofiler og deres anvendelsesbetingelser.

___________________

** EUT: Sidste dag i den attende måned efter denne forordnings ikrafttrædelse

 

Begrundelse

Erhvervslivet har brug for tilstrækkelig tid til at opfylde kravene i forordningen. Anprisninger, som ikke er i overensstemmelse med forordningen, bør kunne markedsføres indtil sidste holdbarhedsdato.

Ændringsforslag 45

Artikel 27, stk. 2

2. Produkter, som er forsynet med varemærker eller handelsbetegnelser, der fandtes inden den 1. januar 2005, og som ikke er i overensstemmelse med denne forordning, kan fortsat markedsføres indtil den ...*, hvorefter bestemmelserne i denne forordning finder anvendelse.

udgår

___________________

* Datoen for denne forordnings ikrafttrædelse + 10 år.

 

Begrundelse

Se ændringsforslaget til artikel 1, stk. 3.

Ændringsforslag 46

Artikel 27, stk. 3

3. Ernæringsanprisninger, der er blevet anvendt i en medlemsstat før den 1. januar 2005 i overensstemmelse med de nationale bestemmelser, der er gældende for dem, og som ikke er omfattet af bilaget, må på fødevarevirksomhedslederens ansvar benyttes indtil den ...**, uden at dette dog berører vedtagelsen af beskyttelsesforanstaltninger i henhold til artikel 23.

3. Ernæringsanprisninger, der er blevet anvendt i en medlemsstat før den 1. januar 2005 i overensstemmelse med de nationale bestemmelser, der er gældende for dem, og som ikke er omfattet af bilaget, må på fødevarevirksomhedslederens ansvar højst benyttes i en periode på tre år efter den i artikel 28 fastsatte ikrafttrædelsesdato, uden at dette dog berører vedtagelsen af beskyttelsesforanstaltninger i henhold til artikel 23.

___________________

** To år efter datoen for denne forordnings ikrafttrædelse.

 

BEGRUNDELSE

1.      Baggrund

I juli 2003 fremsatte Kommissionen forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer (KOM(2003)0424 - C5-0329/2003 - 2003/0165(COD)). Parlamentet stemte om forslaget ved førstebehandlingen den 26. maj 2005, og Rådet vedtog sin fælles holdning på mødet den 8. og 9. december 2005.

Ved førstebehandlingen vedtog Parlamentet et stort antal ændringsforslag, hvori det indføjede bestemmelser med det formål at gøre anvendelsen af denne forordning nemmere i praksis både for forbrugerne og aktørerne i denne sektor.

Fra forbrugernes synspunkt koncentrerede Parlamentet sig om vigtigheden af at gøre mærkningen nem at forstå. Der kræves særlig omhu i tilfælde af mærkning af produkter, der er beregnet til børn. Men ændringsforslagene efterlyste tillige foranstaltninger som f.eks. informationskampagner med henblik på at gøre forbrugerne mere opmærksomme på betydningen af en varieret og afbalanceret kost. Ved førstebehandlingen henledte Parlamentet ligeledes opmærksomheden på det vigtige i at beskytte de forskellige former for nationale gastronomiske traditioner.

Andre af de ændringsforslag, Parlamentet vedtog, drejede sig om virksomheder i fødevaresektoren, f.eks. et ændringsforslag med henblik på at hjælpe SMV'er med at gennemføre forordningen eller et ændringsforslag om at udvide forordningens anvendelsesområde til at omfatte importerede produkter for ikke at underminere de europæiske virksomheders konkurrencedygtighed.

Det skal erindres, at der var to kontroversielle spørgsmål, hvor Parlamentet var splittet ved førstebehandlingen, nemlig ernæringsprofiler og proceduren for registrering af anprisninger.

I det første af disse tilfælde stemte Parlamentet mod fastlæggelse af ernæringsprofiler for fødevarer ved at forkaste artikel 4. I henhold til den ordlyd, der blev vedtaget ved førstebehandlingen, er det tilstrækkeligt, hvis det stof, anprisningen vedrører, har den anpriste gavnlige ernæringsmæssige eller fysiologiske virkning, som er dokumenteret ved anerkendt videnskabelig viden, og hvis stoffet foreligger i en vis mængde, som kroppen kan optage.

For så vidt angår proceduren for anprisninger stemte Parlamentet for en indberetningsprocedure frem for en godkendelsesprocedure og reducerede derved belastningen for sektoren.

2.      Fælles holdning

Selv om Rådets fælles holdning bibeholder grundholdningerne i Kommissionens forslag, indfører den dog en række ændringer, der stort set har til formål at sikre, at forbrugerne får korrekte oplysninger.

Artikel 4 gengiver i det væsentlige Kommissionens holdning. Den bibeholder nødvendigheden af at oprette ernæringsprofiler, idet der tages hensyn til forskellige brugere og under særlig hensyntagen til en række risikoforbrugergrupper som f.eks. børn.

For så vidt angår proceduren skal producenterne generelt gennemgå en godkendelsesprocedure. Men der er en række "tilladte anprisninger", der er anført i en liste uarbejdet af Kommissionen (i henhold til proceduren fastlagt i artikel 13), som kan anvendes uden at gennemgå nogen procedure.

3.      Konklusioner

Denne forordning skulle kunne forene de forskellige krav om sundhedsbeskyttelse og nøjagtig forbrugeroplysning med behovet for at undgå at overbelaste sektoren med overdrevne formaliteter.

Rådets fælles holdning er meget tæt på ordførerens ved førstebehandlingen, men det er klart, at hovedmålet for andenbehandlingen vil være at finde en bredere tilslutning blandt de politiske grupper og de europæiske institutioner.

Selv om ordføreren ikke har fremsat væsentlige ændringsforslag til den fælles holdning, agter hun dog så snart som muligt at søge enighed om de to vigtige spørgsmål vedrørende ernæringsprofiler og godkendelses-/indberetningsproceduren.

Endelig tillægger ordføreren særlig betydning til en række ændringsforslag ved førstebehandlingen, som ikke blev godkendt af Rådet. Disse omfatter f.eks. børn, små og mellemstore virksomheder, intellektuelle ejendomsrettigheder og ikke-anvendelse af forordningen på produkter, der sælges i løs vægt.

PROCEDURE

Titel

Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer

Referencer

9858/3/2005 – C6‑0018/2006 – 2003/0165(COD)

Dato for EP's førstebehandling - P.nr.

26.5.2005

P6_TA(2005)0201

Kommissionens forslag

KOM(2003)0424 – C5-0329/2003

Kommissionens ændrede forslag

 

Dato for meddelelse på plenarmødet om modtagelse af den fælles holdning

19.1.2006

Korresponderende udvalg
  Dato for meddelelse på plenarmødet

ENVI
19.1.2006

Ordfører(e)
  Dato for valg

Adriana Poli Bortone
21.9.2004

 

Oprindelig(e) ordfører(e)

 

 

Behandling i udvalg

30.1.2006

21.3.2006

 

 

 

Dato for vedtagelse

21.3.2006

Resultat af den endelige afstemning

+:
–:

0:

45

9

6

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Adamos Adamou, Liam Aylward, Johannes Blokland, John Bowis, Frederika Brepoels, Hiltrud Breyer, Martin Callanan, Dorette Corbey, Chris Davies, Avril Doyle, Mojca Drčar Murko, Edite Estrela, Jillian Evans, Anne Ferreira, Karl-Heinz Florenz, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Satu Hassi, Gyula Hegyi, Mary Honeyball, Marie Anne Isler Béguin, Caroline Jackson, Eija-Riitta Korhola, Holger Krahmer, Urszula Krupa, Aldis Kušķis, Peter Liese, Jules Maaten, Linda McAvan, Marios Matsakis, Roberto Musacchio, Riitta Myller, Péter Olajos, Miroslav Ouzký, Adriana Poli Bortone, Vittorio Prodi, Frédérique Ries, Dagmar Roth-Behrendt, Guido Sacconi, Karin Scheele, Carl Schlyter, Horst Schnellhardt, Richard Seeber, Kathy Sinnott, Bogusław Sonik, María Sornosa Martínez, Antonios Trakatellis, Evangelia Tzampazi, Thomas Ulmer, Marcello Vernola, Åsa Westlund

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Alfonso Andria, María del Pilar Ayuso González, Bairbre de Brún, Miroslav Mikolášik, Ria Oomen-Ruijten, Amalia Sartori, Renate Sommer, Andres Tarand, Thomas Wise

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 178, stk. 2

Roberta Angelilli

Dato for indgivelse

29.3.2006

 

Bemærkninger (foreligger kun på ét sprog)

...