BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 76/769/EØF for så vidt angår restriktioner for markedsføringen af visse måleinstrumenter med indhold af kviksølv

19.9.2006 - (KOM(2006)0069 – C6–0064/2006 –2006/0018 (COD)) - ***I

Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed
Ordfører: María Sornosa Martínez

Procedure : 2006/0018(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A6-0287/2006
Indgivne tekster :
A6-0287/2006
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 76/769/EØF for så vidt angår restriktioner for markedsføringen af visse måleinstrumenter med indhold af kviksølv

(KOM (2006)0069 – C6–0064/2006–2006/0018 (COD))

(Fælles beslutningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

–       der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM (2006)0069)[1],

–       der har fået forslaget forelagt af Kommissionen, jf. EF-traktatens artikel 251, stk. 2, og artikel 95 (C6‑0064/2006),

–       der henviser til forretningsordenens artikel 51,

–       der henviser til betænkning fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (A6–0287/2006),

1.      godkender Kommissionens forslag som ændret;

2.      anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre dette forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

3.      pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.

Kommissionens forslagÆndringsforslag

Ændringsforslag 1

BETRAGTNING 3 A (ny)

 

(3a) Med henblik på at minimere frigivelsen af kviksølv i miljøet bør der ligeledes indføres restriktive foranstaltninger efter en overgangsperiode for de resterende måleinstrumenter, der ikke er beregnet til at blive solgt til den brede offentlighed, hvis mere sikre kviksølvfrie alternativer er tilgængelige.

Begrundelse

Der udvikles alternativer til kviksølv inden for næsten alle måleinstrumenter, der ikke er beregnet til at blive solgt til den brede offentlighed. Der bør ligeledes udvikles en mekanisme for udskiftning af kviksølvholdige instrumenter, når der findes mere sikre alternativer.

Ændringsforslag 2

BETRAGTNING 4 A (ny)

(4a) Der kan indrømmes undtagelser på de områder, hvor der endnu ikke forefindes alternative løsninger, og i de få tilfælde, hvor der er tale om at bevare traditionelle barometre, museumssamlinger og industriarv.

Begrundelse

I overensstemmelse med fællesskabsstrategien for kviksølv, som Parlamentet har godkendt, og efter at have konstateret, at der i visse tilfælde endnu ikke findes fuldstændigt pålidelige erstatningsapparater, bør der gives tilladelse til denne form for undtagelser, men altid under omhyggeligt kontrollerede og godkendte forhold.

Ændringsforslag 3

BETRAGTNING 7 A (ny)

 

(7a) Kommissionen bør på kort sigt træffe foranstaltninger til at sikre, at alle kviksølvholdige produkter (ikke blot elektriske eller elektroniske produkter), som på nuværende tidspunkt er i omløb i samfundet, indsamles og behandles særskilt under forsvarlige forhold.

Begrundelse

I overensstemmelse med fællesskabsstrategien for kviksølv, som Parlamentet har godkendt, bør der hurtigst muligt sikres indsamling og forsvarlig oplagring af kviksølvholdige produkter med henblik på fuldstændig beskyttelse af miljøet og menneskers sundhed.

Ændringsforslag 4

BETRAGTNING 7 B (ny)

 

(7b) Kommissionen bør på kort sigt træffe foranstaltninger til at sikre, at alle kviksølvholdige produkter (ikke blot elektriske eller elektroniske produkter), der tilhører undtagelseskategorierne, mærkes korrekt.

Begrundelse

I overensstemmelse med fællesskabsstrategien for kviksølv, som Parlamentet har godkendt, bør det sikres, at kviksølvholdige produkter mærkes korrekt som kviksølvholdige produkter med henblik på fremme af korrekt håndtering.

Ændringsforslag 5

BILAG

Bilag I, punkt 19 a, højre kolonne, afsnit 1 a (nyt) (direktiv 76/769/EØF)

 

Som en undtagelse finder punkt (1) og (2) ikke anvendelse på:

 

(a) antikke barometre og videnskabelige instrumenter, der er beregnet til salg eller omsætning på det internationale marked for antikviteter;

 

(b) produktion af traditionelle barometre ved anvendelse af små mængder kviksølv i nøje kontrollerede og autoriserede miljøer.

Begrundelse

Begrænsninger inden for dette område ville udgøre en hindring for akademiske uddannelser og en begrænsning for museers og private samleres muligheder for at anskaffe og udstille disse instrumenter. Disse genstande er ofte af særlig stor betydning i forbindelse med Europas videnskabs- og kulturhistorie, og de beundres højt og udgør attraktive samlerobjekter i hele verden.

Desuden producerer et begrænset antal professionelle virksomheder i EU traditionelle måleinstrumenter ved anvendelse af små mængder kviksølv, og denne anvendelse af kviksølv bør fortsat være tilladt i nøje kontrollerede og autoriserede miljøer.

Da disse instrumenter er yderst efterspurgte, er det usandsynligt, at de bliver opdelt og bortskaffet på lossepladser og derved forværrer problemet med kviksølvsforurening.

Ændringsforslag 6

BILAG

Bilag I, punkt 19 a, højre kolonne, punkt 2 a (nyt) (direktiv 76/769/EØF)

 

(2a) i andre måleinstrumenter, der ikke er beregnet til at blive solgt til den brede offentlighed efter ...*.

 

Producenter kan anmode om undtagelse fra punkt 2a inden ...**. Undtagelser bør indrømmes til væsentlige anvendelsesformål i en begrænset periode, der fastsættes i hvert enkelt tilfælde, hvis producenterne kan dokumentere, at de har gjort alt, hvad der står i deres magt for at udvikle sikrere alternativer eller alternative processer, og at sikrere alternativer eller alternative processer stadig ikke er tilgængelige.

 

* tre år fra ikrafttrædelsen af dette direktiv.

 

** 18 måneder efter ikrafttrædelsen af dette direktiv.

Begrundelse

Der udvikles alternativer til kviksølv inden for næsten alle måleinstrumenter, der ikke er beregnet til at blive solgt til den brede offentlighed. Der bør ligeledes udvikles en mekanisme for udskiftning af kviksølvholdige instrumenter, når der findes mere sikre alternativer.

Ændringsforslag 7

BILAG

Bilag I, punkt 19 a, højre kolonne, punkt 2 b (nyt) (direktiv 76/769/EØF)

 

(2b) i alt måle- og kontroludstyr til privat og professionel brug (navnlig husholdninger, sundhedsfaciliteter og skoler), idet der indrømmes tidsbegrænsede undtagelser, hvis sikrere og økonomisk gennemførlige alternativer, der er lige så præcise og pålidelige, endnu ikke er tilgængelige.

Begrundelse

I overensstemmelse med fællesskabsstrategien for kviksølv, som Parlamentet har godkendt, bør der sikres en udfasning af kviksølvholdige instrumenter, og disse begrænsninger bør udvides til ligeledes at omfatte professionelt udstyr, som indeholder kviksølv. Der kan imidlertid indrømmes undtagelser, hvis der foreligger gyldig videnskabelig dokumentation for, at der ikke findes sikrere, økonomisk gennemførlige erstatningsprodukter med samme præcision og pålidelighed.

Ændringsforslag 8

BILAG

Bilag I, punkt 19 a, højre kolonne, punkt 2 c (nyt) (direktiv 76/769/EØF)

 

(2c) i kviksølvholdige blodtryksmålere (dog undtaget strain gauges i sundhedssektoren), der både er beregnet til privat brug og til brug i sundhedssektoren.

 

Der kan indrømmes undtagelser, hvis der foreligger videnskabelig dokumentation for, at de alternative produkter ikke er tilsvarende præcise og pålidelige.

Begrundelse

Blodtryksmålere anvendes i vidt omfang på hospitaler, i private lægepraksis osv. Af alle de kviksølvsinstrumenter, der anvendes i sundhedssektoren, står blodtryksmålere for den største andel af kviksølv pr. instrument (cirka 100 g/enhed). Adskillige medlemsstater har allerede opnået gode resultater med at begrænse anvendelsen af kviksølvholdige blodtryksmålere.

  • [1]  EUT C ... / Endnu ikke offentliggjort i EUT.

BEGRUNDELSE

Baggrund og formålet med forslaget

Den 28. januar 2005 vedtog Kommissionen en meddelelse om en fællesskabsstrategi for kviksølv, der fremsætter forslag om foranstaltninger til at beskytte folkesundheden og miljøet mod udledning af kviksølv på grundlag af en livscyklusanalyse, hvor der tages hensyn til fremstilling, anvendelse, affaldsbehandling og emissioner.

Med det formål at mindske efterspørgslen efter kviksølv til brug i produkter og fremme alternativer til kviksølv vil det være hensigtsmæssigt at indføre markedsføringsrestriktioner på EU-plan for kviksølvholdigt måle- og kontrolapparatur til privat anvendelse og med visse undtagelser til sundhedspleje.

Visse måleinstrumenter som f.eks. lægetermometre og rumtermometre, barometre, blodtryksmålere og manometre falder ikke ind under anvendelsesområdet for direktiv 2002/95/EF om farlige stoffer.

Formålet med direktivet er at indføre harmoniserede bestemmelser om kviksølv ved at pålægge restriktioner for måleinstrumenter og således, ved at forhindre udledning af betydelige mængder kviksølv i affaldsstrømmen, bidrage til et højt niveau for beskyttelse af miljøet og folkesundheden, samtidig med at også det indre marked beskyttes, jf. traktatens artikel 95.

Generel baggrund

Kviksølv og kviksølvforbindelser er, som Kommissionen konstaterer, stærkt giftige for mennesker, økosystemer og dyreliv. Kviksølvforurening blev oprindelig opfattet som et akut lokalt problem, men betragtes i dag som global, uafgrænset og kronisk. Kviksølv er persistent og kan i miljøet omdannes til methylkviksølv, som er dets giftigste form. Eksponering for methylkviksølv sker især gennem kosten. Methylkviksølv samler sig og koncentreres især i den akvatiske fødekæde og gør befolkninger, hvis kost fortrinsvis består af fisk og skaldyr, særlig sårbare (navnlig i Middelhavslandenes kystområder). Direkte eksponering for kviksølv gennem indånding af dampe og absorption gennem huden er ligeledes en sundhedsrisiko.

De foreliggende oplysninger viser ifølge Kommissionen, at 80-90 % af al den kviksølv, der anvendes i måle- og kontrolinstrumenter, bruges i lægetermometre (til måling af feber) og andre termometre til husholdningsbrug. Skønt kviksølvanvendelsen er for nedadgående, er der stadig tale om betydelige mængder. Det skønnes, at der årligt bruges 33 tons kviksølv i EU til måle- og kontrolinstrumenter, og at ca. 25-30 tons kviksølv årligt kommer ind i cyklen fra termometre alene.

Med hensyn til muligheden for fuldstændigt at forbyde anvendelse af kviksølv i alle apparater må det fremhæves, at de eksperter, som Kommissionen har spurgt til råds, kom til den konklusion, at hospitaler har brug for meget nøjagtige apparater for at kunne behandle livstruende sygdomme som f.eks. forhøjet blodtryk, arytmi og præeklampsi. Blodtryksmålere med kviksølv giver den bedste nøjagtighed og pålidelighed under hensyntagen til patientsikkerheden. Samme pålidelighedsniveau er endnu ikke opnået med alternative blodtryksmonitorer.

Mens der i en vis tid vil være brug for kviksølvholdige blodtryksmålere til testning og kalibrering af andre blodtryksmanometre, bør situationen tages op til revision, hvis og når det påvises, at blodtryksmålere, som ikke indeholder kviksølv, ikke blot er egnede til måling af blodtrykstendenser, men også til diagnosticering og behandling af forhøjet blodtryk og til kliniske forsøg.

Restriktionerne for lægetermometre og andre måleinstrumenter, der er beregnet til at blive anvendt af private, omfatter størstedelen af anvendelsesformålene for og emissionerne af kviksølv i denne produktgruppe. Enten findes der ikke pålidelige alternativer til de resterende videnskabelige eller industrielle specialformål, eller også er sådanne alternativer meget kostbare.

Ordførerens henstilling

Ordføreren finder det meget hensigtsmæssigt på EU-plan at indføre restriktioner for salget af visse måle- og kontrolapparater, der hverken er elektriske eller elektroniske. Disse restriktioner vil indebære:

Fordele for miljøet og på længere sigt for folkesundheden ved at undgå, at kviksølv udledes i affaldsstrømmen

Anvendelse på måleapparater, der sælges til offentligheden generelt, og på måleapparater, der er bestemt til konkrete dele af sundhedssektoren

Begrænsning i markedsføringen af nye måleinstrumenter.

Det er nødvendigt at tage hensyn til, at det i Europa-Parlamentets beslutning om fællesskabsstrategien for kviksølv (2005/2050/INI), der blev vedtaget den 14. marts 2006, henstilles, at der gives tilladelse til undtagelser på de områder, hvor der endnu ikke forefindes brugbare alternativer, og i de få tilfælde, hvor der er tale om at bevare traditionelle barometre, museumssamlinger og industriarv.

Ordføreren anbefaler, at sådanne undtagelser fra direktivet respekteres, forudsat at de indrømmes på omhyggeligt kontrollerede og godkendte betingelser.

Endvidere opfordres Kommissionen til at på kort sigt at træffe foranstaltninger til at sikre, at alle kviksølvholdige produkter (ikke blot elektriske eller elektroniske produkter), som på nuværende tidspunkt er i omløb i samfundet, indsamles og behandles særskilt under forsvarlige forhold, hvilket ordføreren går fuldstændigt ind for.

Kort sagt anbefaler ordføreren, at parterne når til enighed under førstebehandlingen, for at direktivet kan træde i kraft hurtigst muligt, således at den industrielle efterspørgsel efter kviksølv kan reduceres, og kviksølv hurtigere kan erstattes med andre materialer, der ikke er sundhedsskadelige, og således at miljøet beskyttes.

PROCEDURE

Titel

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 76/769/EØF for så vidt angår restriktioner for markedsføringen af visse måleinstrumenter med indhold af kviksølv

Referencer

KOM(2006)0069 – C6 0064/2006 – 2006/0018(COD)

Dato for høring af EP

21.2.2006

Korresponderende udvalg
  Dato for meddelelse på plenarmødet

ENVI

14.3.2006

Rådgivende udvalg
  Dato for meddelelse på plenarmødet

ITRE

14.3.2006

IMCO

14.3.2006

 

 

 

Ingen udtalelse(r)
  Dato for afgørelse

ITRE

4.7.2006

IMCO

18.4.2006

 

 

 

Udvidet samarbejde
  Dato for meddelelse på plenarmødet

 

 

 

 

 

Ordfører(e)
  Dato for valg

María Sornosa Martínez

25.4.2006

 

Behandling i udvalg

6.7.2006

13.9.2006

 

 

 

Dato for vedtagelse

13.9.2006

Resultat af den endelige afstemning

+

0

44

0

0

Til stede ved den endelige afstemning – medlemmer

Adamos Adamou, Georgs Andrejevs, John Bowis, Frieda Brepoels, Martin Callanan, Dorette Corbey, Chris Davies, Avril Doyle, Mojca Drčar Murko, Edite Estrela, Anne Ferreira, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Cristina Gutiérrez-Cortines, Gyula Hegyi, Caroline Jackson, Dan Jørgensen, Christa Klaß, Eija-Riitta Korhola, Urszula Krupa, Aldis Kušķis, Peter Liese, Jules Maaten, Linda McAvan, Marios Matsakis, Riitta Myller, Péter Olajos, Dimitrios Papadimoulis, Vittorio Prodi, Dagmar Roth-Behrendt, Guido Sacconi, Karin Scheele, Jonas Sjöstedt, Bogusław Sonik, María Sornosa Martínez, Antonios Trakatellis, Thomas Ulmer, Anja Weisgerber

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Hélène Goudin, Rebecca Harms, Jutta D. Haug, Miroslav Mikolášik, Bart Staes, Thomas Wise

Stedfortrædere, jf. art. 178, stk. 2,
til stede ved den endelige afstemning

 

Dato for indgivelse

19.9.2006

Bemærkninger
(foreligger kun på ét sprog)