BETÄNKANDE om förslaget till rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 2424/2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II)
23.11.2006 - (KOM(2006)0383 – C6‑0296/2006 – 2006/0125(CNS)) - *
Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor
Föredragande: Carlos Coelho
FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
om förslaget till rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 2424/2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II)
(KOM(2006)0383 – C6‑0296/2006 – 2006/0125(CNS))
(Samrådsförfarandet)
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av kommissionens förslag till rådet (KOM(2006)0383)[1],
– med beaktande av artikel 66 i EG-fördraget, i enlighet med vilken rådet har hört parlamentet (C6‑0296/2006),
– med beaktande av artikel 51 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (A6‑0410/2006).
1. Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag.
2. Rådet uppmanas att underrätta Europaparlamentet om rådet har för avsikt att avvika från den text som parlamentet har godkänt.
3. Rådet uppmanas att på nytt höra Europaparlamentet om rådet har för avsikt att väsentligt ändra kommissionens förslag.
4. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.
- [1] Ännu ej offentliggjort i EUT.
MOTIVERING
Inledning
Genom en skrivelse av den 11 september 2006 mottog Europaparlamentet för yttrande två förslag om Schengens informationssystem II (SIS II). I det första fallet gäller det förslaget till rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 2424/2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II), som grundas på artikel 66 i EG-fördraget. I det andra fallet rör det sig om förslaget till rådets beslut om ändring av rådets beslut 2001/886/RIF om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II), som grundas på artikel 30.1 a och b, artikel 31.1 a och b och artikel 34.2 c i fördraget om Europeiska unionen.
Målet med förslagen
Målet med förslagen är att förlänga mandatet från rådet till kommissionen att till och med den 31 december 2006 utveckla SIS II. Kommissionen föreslår således att flytta tidsgränsen till december 2007. Vidare önskar kommissionen säkra de medel som behövs för att genomföra denna utveckling. Det nuvarande Schengens informationssystem kommer att ersättas av det framtida SIS II, vars rättsliga grund var föremål för omröstning i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor den 5 oktober 2006 och i kammaren den 25 oktober 2006[1].
Schengens informationssystem
SIS är en storskalig databas som fungerar som ett gemensamt informationssystem som gör det möjligt för de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna att samarbeta och utbyta nödvändig information i syfte att upprätta ett område utan inre gränskontroll. Det gör det möjligt för dessa myndigheter att få upplysningar i samband med varningar om personer och objekt som införs i systemet. Denna information används särskilt för polissamarbete och straffrättsligt samarbete, personkontroll vid de yttre gränserna eller på nationellt territorium och utfärdande av viseringar och uppehållstillstånd.
Föredragandens iakttagelser
Föredraganden stöder till fullo inrättandet av det nya SIS II, eftersom det nuvarande systemet endast har kapacitet att betjäna högst arton medlemsstater. Därför blev det ofrånkomligt att utveckla ett nytt system för att göra det möjligt för de nya medlemsstaterna att fullt ut tillämpa Schengenregelverket och därmed avskaffa sina kontroller vid de inre gränserna mot andra Schengenstater. Samtidigt bör SIS II medföra ökad säkerhet, tillåta effektivare användning av uppgifterna och ökad funktionalitet samt dra nytta av den senaste tekniska utvecklingen. Det bör vara ett robust och flexibelt verktyg som kan hantera snabbt föränderliga krav.
År 1998 genomfördes en preliminär undersökning för att utvärdera möjligheterna till utveckling och förbättring av SIS-systemet. Under tiden utvecklades en mer uppdaterad version av SIS (SIS 1+) när de nordiska länderna anslöt sig till Schengensamarbetet. Denna omfattade möjligheten att ansluta ytterligare två eller tre länder till systemet. Syftet med uppgraderingen var även att förbättra prestanda hos SIS och förenkla drift och underhåll.
Den 6 december 2001 gav rådet kommissionen mandat att utveckla SIS II som – i motsats till det nuvarande SIS – kommer att finansieras genom EU:s budget. Kommissionen påbörjade det tekniska genomförandet i oktober 2004 genom att teckna ett kontrakt till ett värde av högst 40 miljoner euro för utveckling av SIS II och VIS (informationssystemet för viseringar) som delar samma tekniska plattform. Måldatumet för leverans av SIS II sattes till mars 2007.
Parallellt med det tekniska genomförandet har en diskussion om nya krav på SIS stått på dagordningen för rådet, som 2003 och 2004 antog ett antal slutsatser om funktionaliteten hos SIS II. Även Europaparlamentet bidrog till debatten och gav uttryck för sin åsikt i slutet av 2003[2].
SIS II behövde ett lämpligt rättsligt ramverk som i detalj beskriver systemets drift och användning. Mot bakgrund av de olika berörda politikområdena lade kommissionen den 1 juni 2005 fram tre lagstiftningsförslag. Det första förslaget grundades på avdelning IV i EG‑fördraget (visering, asyl, invandring och annan politik som rör fri rörlighet för personer) och det andra på avdelning VI i EU-fördraget (polissamarbete och straffrättsligt samarbete) på grund av att SIS hör hemma inom olika pelare. Ett tredje förslag som kompletterar de båda andra och som grundas på avdelning V (transporter) i EG-fördraget syftar till att ge fordonsregistreringsmyndigheter tillgång till SIS II. Trots att det föreligger tre lagstiftningsförslag som följer olika förfaranden (medbeslutande och samråd) utgör dessa ett sammanhängande paket, eftersom SIS II fungerar som ett enda sammanhållet informationssystem.
Det är beklagligt att dessa förslag sändes till Europaparlamentet med försening och även att flera delar saknades, exempelvis en motivering till de mycket tekniska och komplexa förslagen. Föredraganden beslutade emellertid att behandla detta paket i sin helhet och påskynda förhandlingarna för att försöka nå en kompromiss om de tre handlingarna vid första behandlingen, i syfte att inte blockera en faktisk utvidgning av Schengenområdet.
Förhandlingarna var mycket svåra och försvårades av att rådet inte uppfyllde sitt åtagande från det informella trepartsmötet på hög nivå den 17 maj 2006 i Strasbourg, men den 27 september 2006 nådde Europaparlamentet, kommissionen och rådet fram till en slutgiltig kompromisstext. Detta kompromisspaket antogs nästan enhälligt av utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor den 5 oktober 2006. Omröstningsresultatet bekräftades med bred majoritet vid plenarsammanträdet den 25 oktober 2006.
Även om Europaparlamentet var rätt framgångsrikt när det gällde att påskynda förfarandet för antagande av rättsinstrumenten för SIS II, beklagar föredraganden alla förseningar som detta ambitiösa projekt redan drabbats av:
– Det har väckts talan inför domstol av entreprenörer som blev utan kontrakt i anbudsförfarandet för inrättandet av det nya SIS.
– Kommissionen har också haft problem med de entreprenörer man kontrakterat för att inrätta och driva databasen.
– I juni 2006 meddelades för första gången förseningar i projektschemat till följd av förseningar med att färdigställa huvuddriftstället i Strasbourg, där databasen kommer att inrymmas. Kommissionen insåg att det inte var möjligt att få det föreslagna driftstället i Strasbourg färdigställt i tid för att kunna få SIS II-utrustningen levererad schemaenligt.
Det fanns inget ytterligare utrymme för förseningar i projektet, med tanke på att förseningsmarginalerna i kommissionens projektplanering redan helt förbrukats, och måldatumet i mars 2007 för idrifttagande av SIS II kan helt enkelt inte nås. Man har meddelat en försening med minst 15 veckor för installation och drift av det centrala systemet i Strasbourg.
Följaktligen blev det nödvändigt att se över det övergripande projektschemat för att beakta och försöka minimera omfattningen av de följder som denna försening kommer att få i form av en försening av upphävandet av de inre gränskontrollerna i förhållande till de nya EU‑medlemsstaterna som uppfyller de krav som gäller för anslutning till Schengenområdet.
På grundval av det så kallade övergripande omplaneringsdokumentet för SIS II uppges att testerna som behövs för att SIS II skall kunna tas i drift skulle kunna ske i april 2008 och därefter följas av rådets beslut om det datum då SIS II kommer att tas i drift för de medlemsstater som fullt ut deltar i SIS 1+. Därefter, och efter det att de medlemsstater som för tillfället är anslutna till SIS 1+ har gått över till SIS II, följer integreringen av de nya medlemsstaterna. Tidsperioden för teknisk integrering av ”nya” SIS II-användare har uppskattats till tolv veckor.
Föredragandens slutsatser
Föredraganden hyser inget tvivel om att kommissionens mandat måste förlängas, mot bakgrund av alla förseningar som inträffat. Med viss förvåning betonar föredraganden emellertid att begäran om att förlänga mandatet till slutet av 2007 inte är samstämd med den ovan beskrivna planeringen, som pekar mot att den tekniska utvecklingen av SIS II inte kommer att avslutas under 2007. Uppgifter som cirkulerar i olika medlemsstater och som vidarebefordrats till föredraganden antyder att förseningen mycket väl kan bli längre än vad kommissionen och rådet för närvarande erkänner.
Å andra sidan bör man även beakta att en förlängning av kommissionens mandat bör göra det möjligt att samtidigt utvidga dess räckvidd på sådant sätt att det även omfattar de nya medlemsstaternas tekniska integrering i SIS II.
- [1] Det så kallade Schengenpaketet består av följande handlingar: A6-0353/2006 om inrättande, drift och användning av SIS II (beslut), A6-0354/2006 om tillträde till SIS II för de enheter i medlemsstaterna som ansvarar för att utfärda registreringsbevis för fordon och A6-0355/2006 om inrättande, drift och användning av SIS II (förordning). De antogs med bred majoritet den 25 oktober 2006.
- [2] Se betänkandet av Coelho, A5-0436/2002.
ÄRENDETS GÅNG
Titel |
Förslag till rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 2424/2001 om utvecklingen av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) |
|||||||
Referensnummer |
KOM(2006)0383 – C6-0296/2006 – 2006/0125(CNS) |
|||||||
Begäran om samråd med parlamentet |
11.9.2006 |
|||||||
Ansvarigt utskott |
LIBE |
|||||||
Rådgivande utskott |
|
|
|
|
|
|||
Inget yttrande avges |
|
|
|
|
|
|||
Förstärkt samarbete |
|
|
|
|
|
|||
Föredragande |
Carlos Coelho |
|
||||||
Tidigare föredragande |
|
|
||||||
Förenklat förfarande – beslut |
|
|||||||
Bestridande av den rättsliga grunden |
|
|
|
|
|
|||
Ändrad anslagstilldelning |
|
|
|
|
|
|||
Samråd med Europeiska ekonomiska och sociala kommittén – beslut i kammaren |
|
|||||||
Samråd med Regionkommittén – beslut i kammaren |
|
|||||||
Behandling i utskott |
6.11.2006 |
22.11.2006 |
|
|
|
|||
Antagande |
22.11.2006 |
|||||||
Slutomröstning: resultat |
+: –: 0: |
37 0 0 |
||||||
Slutomröstning: närvarande ledamöter |
Alexander Alvaro, Edit Bauer, Johannes Blokland, Mihael Brejc, Giusto Catania, Carlos Coelho, Fausto Correia, Panayiotis Demetriou, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Kinga Gál, Elly de Groen-Kouwenhoven, Lilli Gruber, Lívia Járóka, Timothy Kirkhope, Ewa Klamt, Magda Kósáné Kovács, Barbara Kudrycka, Claude Moraes, Inger Segelström, Ioannis Varvitsiotis, Donato Tommaso Veraldi, Manfred Weber, Stefano Zappalà, Tatjana Ždanoka |
|||||||
Slutomröstning: närvarande suppleanter |
Bárbara Dührkop Dührkop, Ignasi Guardans Cambó, Sophia in 't Veld, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Vincent Peillon, Marie-Line Reynaud |
|||||||
Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2) |
Pilar Ayuso, Iratxe García Pérez, Esther Herranz García, Mary Honeyball, Ana Mato Adrover, Manolis Mavrommatis, Alejo Vidal-Quadras |
|||||||
Ingivande |
23.11.2006 |
|||||||
Anmärkningar (tillgängliga på ett enda språk) |
|
|||||||