MIETINTÖ ehdotuksesta neuvoston päätökseksi makrotaloudellisen rahoitusavun myöntämisestä Moldovalle

26.1.2007 - (KOM(2006)0579 – C6‑0342/2006 – 2006/0184(CNS)) - *

Kansainvälisen kaupan valiokunta
Esittelijä: Béla Glattfelder

Menettely : 2006/0184(CNS)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0013/2007
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0013/2007
Keskustelut :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta neuvoston päätökseksi makrotaloudellisen rahoitusavun myöntämisestä Moldovalle

(KOM(2006)0579 – C6‑0342/2006 – 2006/0184(CNS))

(Kuulemismenettely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvostolle (KOM(2006)0579)[1],

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 308 artiklan, jonka mukaisesti neuvosto on kuullut parlamenttia (C6‑0342/2006),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 51 artiklan,

–   ottaa huomioon kansainvälisen kaupan valiokunnan mietinnön ja budjettivaliokunnan lausunnon (A6‑0013/2007),

1.  hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.  pyytää komissiota muuttamaan ehdotustaan vastaavasti EY:n perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

3.  pyytää neuvostoa ilmoittamaan parlamentille, jos se aikoo poiketa parlamentin hyväksymästä sanamuodosta;

4.  pyytää tulla kuulluksi uudelleen, jos neuvosto aikoo tehdä huomattavia muutoksia komission ehdotukseen;

5.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.

Komission tekstiParlamentin tarkistukset

Tarkistus 1

Johdanto-osan 9 a kappale (uusi)

 

(9 a) Venäjän äskettäin Moldovan viineihin kohdistama vientikielto, joka ei koske Transnistrian alueella tuotettuja viinejä, on lisännyt merkittävästi Transnistrian roolia kaupankäynnissä.

Tarkistus 2

Johdanto-osan 9 b kappale (uusi)

 

 

(9 b) Transnistria saa kauppaan liittyvistä tullimaksuista ja veroista huomattavia tuloja, joita ei tulouteta Moldovan valtion talousarvioon.

Tarkistus 3

Johdanto-osan 9 c kappale (uusi)

 

(9 c) EU:n makrotaloudellisen avun olisi tehtävänä ei tulisi olla vain Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin ohjelmien ja rahoituksen täydentäminen, vaan sen avulla olisi varmistettava myös lisäarvon tuottaminen yhteisön osallistumisella.

Tarkistus 4

Johdanto-osan 9 d kappale (uusi)

 

(9 d) yhteisön olisi varmistettava, että EU:n rahoitusapu on oikeudellisesti ja sisällöltään yhdenmukaista eri aloja koskevien ulkoisten toimien sekä muiden asianmukaisten yhteisön toimien kanssa. Mainittu yhdenmukaisuus on varmistettava toimien muotoilussa ja täytäntöönpanossa, yhteisymmärryspöytäkirja ja avustussopimus mukaan luettuina.

Tarkistus 5

Johdanto-osan 9 e kappale (uusi)

 

(9 e) yhteisön olisi varmistettava, että EU:n rahoitusapu on poikkeuksellista ja ajallisesti rajoitettua, että se täydentää Bretton Woods -järjestelmän instituutioiden, kahdenvälisten avunantajien ja Pariisin klubin luotonantajien antamaa apua, että sen antamisen ehtona on selvästi määriteltyjen vaatimusten täyttäminen, poliittiset ennakkoehdot mukaan luettuina, ja että sitä valvotaan ja arvioidaan huolellisesti petosten ja taloudellisten väärinkäytösten ehkäisemiseksi.

Tarkistus 6

Johdanto-osan 9 f kappale (uusi)

 

(9 f) Venäjä on ilmoittanut, että Moldovaan kohdistettu viinituontikielto johtuu tiettyjen kasvinterveysvaatimusten täyttämättä jättämisestä.

Tarkistus 7

Johdanto-osan 9 g kappale (uusi)

 

(9 g) yhteisön olisi annettava Moldovalle rahoitusapua viinintuotannon laadun ja tuoteturvallisuuden parantamiseksi.

Tarkistus 8

Johdanto-osan 10 kappale

(10) Tämän avustusosuuden maksaminen ei rajoita budjettivallan käyttäjän valtuuksia.

(10) Tämän avustusosuuden maksaminen ei rajoita budjettivallan käyttäjän valtuuksia. Tämä rahoitusapu olisi asetettava käyttöön sen jälkeen kun on varmistettu, että Moldovan viranomaisten kanssa sovittavat ehdot on täytetty tyydyttävästi. Poikkeuksellisen avun maksujen vapauttamisen ehtoihin, jotka olisi määriteltävä yhteisymmärryspöytäkirjassa ja avustussopimuksessa, olisi sisällytettävä erityisten tavoitteiden saavuttaminen seuraavilla aloilla: julkisen talouden läpinäkyvyyden lisääminen ja kestävyyden parantaminen; makrotaloudellisten ja budjettitavoitteiden soveltaminen talouskasvua ja köyhyyden vähentämistä koskevan Kansainvälisen valuuttarahaston strategia-asiakirjan sekä Euroopan naapuruuspolitiikkaan sisältyvässä EU:n ja Moldovan toimintasuunnitelmassa määriteltyjen uudistusten mukaisesti; sekä kansainvälisten demokraattisten ja ihmisoikeusnormien täydellinen kunnioittaminen, vähemmistöjen oikeuksien ja oikeusvaltion perusperiaatteiden kunnioittaminen mukaan luettuina. Tämän rahoitusavun maksujen suorittamisen ehtona olisi oltava todellinen edistyminen mainittujen tavoitteiden saavuttamisessa.

Tarkistus 9

1 artiklan 1 kohta

1. Yhteisö myöntää Moldovalle makrotaloudellista rahoitusapua avustuksena enintään 45 miljoonaa euroa, jotta maan maksutasetilannetta voidaan tukea ja tällä tavoin lieventää hallituksen talousohjelman täytäntöönpanoon liittyviä rahoitusrajoitteita.

1. Yhteisö myöntää Moldovalle poikkeuksellista makrotaloudellista rahoitusapua avustuksena enintään 45 miljoonaa euroa, jotta maksutasetilannetta voidaan tukea Moldovan kauppa- ja maksutaseen jyrkän heikentymisen vuoksi ja tällä tavoin lieventää hallituksen talousohjelman täytäntöönpanoon liittyviä rahoitusrajoitteita.

Tarkistus 10

1 artiklan 2 kohta

2. Komissio hallinnoi tätä yhteisön rahoitusapua yhteistyössä talous- ja rahoituskomitean kanssa tavalla, joka on Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Moldovan välisten sopimusten mukainen.

2. Komissio hallinnoi tätä yhteisön rahoitusapua yhteistyössä talous- ja rahoituskomitean kanssa tavalla, joka on Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Moldovan välisten sopimusten mukainen. Komissio antaa säännöllisesti tietoja talous- ja rahoituskomitean toiminnasta ja toimittaa asianmukaiset asiakirjat Euroopan parlamentille.

Tarkistus 11

1 artiklan 3 kohta

3. Yhteisön rahoitusapu on saatavilla kahden vuoden ajan ensimmäisestä tämän päätöksen voimaantulon jälkeisestä päivästä alkaen. Komissio voi talous- ja rahoituskomiteaa kuultuaan kuitenkin päättää olosuhteiden niin vaatiessa jatkaa kyseistä aikaa enintään yhdellä vuodella.

3. Yhteisön rahoitusapu on saatavilla kahden vuoden ajan ensimmäisestä tämän päätöksen voimaantulon jälkeisestä päivästä alkaen.

Tarkistus 12

2 artiklan 1 kohta 1

1. Komissiolla on valtuudet talous- ja rahoituskomiteaa kuultuaan sopia Moldovan viranomaisten kanssa rahoitusapuun liitettävistä talouspoliittisista ja rahoitusehdoista, jotka on vahvistettava yhteisymmärryspöytäkirjassa ja avustussopimuksessa. Näiden ehtojen on oltava 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen sopimusten mukaiset.

1. Komissiolla on valtuudet talous- ja rahoituskomiteaa ja Euroopan parlamenttia kuultuaan sopia Moldovan viranomaisten kanssa rahoitusapuun liitettävistä talouspoliittisista ja rahoitusehdoista, jotka on vahvistettava yhteisymmärryspöytäkirjassa ja avustussopimuksessa. Näiden ehtojen on oltava 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen sopimusten mukaiset. Yhteisymmärryspöytäkirja ja avustussopimus toimitetaan välittömästi neuvostolle ja Euroopan parlamentille. Näihin ehtoihin sisältyy erityisten tavoitteiden saavuttaminen seuraavilla aloilla: julkisen talouden läpinäkyvyyden ja kestävyyden parantaminen; taloudellisten ja budjettitavoitteiden soveltaminen talouskasvua ja köyhyyden vähentämistä koskevan Kansainvälisen valuuttarahaston strategia-asiakirjan sekä Euroopan naapuruuspolitiikkaan sisältyvässä EU:n ja Moldovan toimintasuunnitelmassa määriteltyjen uudistusten mukaisesti; sekä kansainvälisten demokraattisten ja ihmisoikeusnormien täydellinen kunnioittaminen, vähemmistöjen oikeuksien ja oikeusvaltion perusperiaatteiden kunnioittaminen mukaan luettuina. Tämän rahoitusavun maksujen suorittamisen ehtona olisi oltava todellinen edistyminen mainittujen tavoitteiden saavuttamisessa. Läpinäkyvyyden ja seurattavuuden tehostamiseksi EU:n makrotaloudellisen avun ehdot ovat julkisia.

Tarkistus 13

3 artiklan 3 kohta

3. Toinen erä ja mahdolliset lisäerät maksetaan sillä edellytyksellä, että IMF:n köyhyydenvähentämis- ja talouskasvujärjestelyn mukaisesti tukema talousohjelma, EU:n ja Moldovan välinen Euroopan naapuruuspolitiikan toimintaohjelma ja muut komission kanssa sovitut 2 artiklan 1 kohdan mukaiset toimenpiteet on toteutettu tyydyttävästi, kuitenkin aikaisintaan neljännesvuoden kuluttua edeltävän erän maksamisesta.

3. Toinen erä ja mahdolliset lisäerät maksetaan sillä edellytyksellä, että IMF:n köyhyydenvähentämis- ja talouskasvujärjestelyn mukaisesti tukema talousohjelma, EU:n ja Moldovan välinen Euroopan naapuruuspolitiikan toimintaohjelma ja muut komission kanssa sovitut 2 artiklan 1 kohdan mukaiset toimenpiteet, erityisesti 2 artiklan 1 kohdan mukainen tyydyttävä edistyminen yhteisymmärryspöytäkirjassa asetettujen tavoitteiden täyttämisessä, on toteutettu tyydyttävästi, kuitenkin aikaisintaan neljännesvuoden kuluttua edeltävän erän maksamisesta

Tarkistus 14

3 artiklan 4 kohta

4. Varat maksetaan Moldovan keskuspankille. Varojen lopullinen saaja on Moldovan valtiovarainministeriö.

4. Varat maksetaan Moldovan keskuspankille ja merkitään otsakkeella "Euroopan unionin poikkeuksellinen rahoitusapu". Varojen lopullinen saaja on Moldovan valtiovarainministeriö.

Tarkistus 15

4 artikla

Rahoitusavun täytäntöönpano toteutetaan Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen ja sen täytäntöönpanosääntöjen mukaisesti. Moldovan viranomaisten kanssa tehtävässä yhteisymmärryspöytäkirjassa ja avustussopimuksessa määrätään erityisesti Moldovan toteuttamista asianmukaisista toimenpiteistä petosten, korruption ja muiden tähän rahoitusapuun liittyvien väärinkäytösten estämiseksi ja torjumiseksi. Täytäntöönpanossa on edellytettävä myös komission ja Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) valvontaa, johon sisältyy oikeus suorittaa tarkastuksia paikalla, sekä tilintarkastustuomioistuimen tilintarkastuksia, jotka voidaan tarvittaessa suorittaa paikalla.

Rahoitusavun täytäntöönpano toteutetaan Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen ja sen täytäntöönpanosääntöjen mukaisesti. Moldovan viranomaisten kanssa tehtävässä yhteisymmärryspöytäkirjassa ja avustussopimuksessa määrätään erityisesti Moldovan toteuttamista erityisistä toimenpiteistä petosten, korruption ja muiden tähän rahoitusapuun mahdollisesti liittyvien väärinkäytösten estämiseksi ja torjumiseksi. Varojen hallinnan ja maksamisen läpinäkyvyyden tehostamiseksi täytäntöönpanossa on edellytettävä myös komission ja Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) valvontaa, johon sisältyy oikeus suorittaa tarkastuksia paikalla, sekä tilintarkastustuomioistuimen tilintarkastuksia, jotka voidaan tarvittaessa suorittaa paikalla.

Tarkistus 16

5 artikla

Komissio antaa vuosittain 31 päivään elokuuta mennessä Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen, joka sisältää arvion tämän päätöksen täytäntöönpanosta edellisenä vuonna.

Komissio antaa vuosittain 31 päivään elokuuta mennessä Euroopan parlamentin asianmukaisille valiokunnille ja neuvostolle kertomuksen, joka sisältää arvion tämän päätöksen täytäntöönpanosta edellisenä vuonna. Kertomuksessa määritellään erityisesti se, että komission päätös vapauttaa rahoitusavun maksut riippuu 2 artiklan 1 kohdassa asetettujen tavoitteiden täyttämisestä ja kansantalouden ja Moldovan valtiontalouden suorituskyvystä.

Tarkistus 17

5 a artikla (uusi)

 

5 a artikla

 

Komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle jälkiarviointikertomuksen viimeistään kahden vuoden kuluttua tämän päätöksen mukaisen rahoitusavun täytäntöönpanoajan päättymisestä.

  • [1]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

1. Komission ehdotuksen perusteet

Komission ehdotuksen mukaan Moldovalle myönnetään makrotaloudellista rahoitusapua (avustuksena enintään 45 miljoonaa euroa) tarkoituksena tukea Moldovan maksutaseen ja valuuttavarannon parantamista.

Ehdotetun rahoitusavun tarkoituksena on auttaa Moldovaa lieventämään talousohjelmansa täytäntöönpanon aiheuttamia budjettirajoituksia. Rahoitusohjelma edistää myös viranomaisia toteuttamaan uudistukset Euroopan naapuruuspolitiikkaan sisältyvän EU:n ja Moldovan toimintasuunnitelman sekä talouskasvua ja köyhyyden vähentämistä koskevan Kansainvälisen valuuttarahaston strategia-asiakirjan mukaisesti.

Ehdotettu yhteisön rahoitusapu on poikkeuksellista ja ajallisesti rajoitettua, ja sen tarkoituksena on puuttua myös Moldovan talouden ja kauppataseen viimeaikaiseen heikentymiseen, mikä enimmäkseen johtuu ulkoisista tekijöistä, kuten energian hinnan noususta ja siitä, että Venäjä on rajoittanut tiettyjen tärkeiden maataloustuotteiden (viinin) tuontia Venäjälle.

EU on antanut Moldovalle makrotaloudellista rahoitusapua myös useissa aikaisemmissa yhteyksissä tarkoituksena lievittää maksutasehäiriöitä.

2. Taustatietoja ja kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) rooli

Maailmanpankin hallintoneuvosto hyväksyi toukokuussa 2006 kolmivuotisen rahoitusjärjestelyn talouskasvua ja köyhyyden vähentämistä koskevan strategia-asiakirjan (PRGF) mukaisesti. Järjestelyn hyväksymisen jälkeen päästiin sopimukseen Moldovan Pariisin klubin julkisten velkojien kanssa maksurästien ja ohjelmakaudella erääntyvien maksujen uudelleenjärjestelyistä niin kutsutuin Houstonin ehdoin. Järjestelyn tärkeimpiä tavoitteita oli auttaa Moldovan hallitusta normalisoimaan suhteet julkisiin velkojiin.

PRGF-ohjelman tavoitteena on säilyttää makrotaloudellinen vakaus ja tukea tällä tavalla talouskasvua ja köyhyyden vähentämistä, kun erityisesti otetaan huomioon huomattavat ulkomailta tulevat rahalähetykset ja tuontienergian merkittävä hinnannousu.

Ohjelmassa viranomaiset sitoutuvat rajoittamaan julkisen talouden alijäämän 0,5 prosenttiin suhteessa BKT:hen ja Moldovan keskuspankki pyrkii lisäämään valuuttavarantoa niin, että se vastaa arvoltaan kolmen kuukauden tuontia vuoden 2008 loppuun mennessä. Ensisijaiset rakennetoimenpiteet sisältävät erityisiä toimia ulkomaankaupan vapauttamisen, omistajaohjauksen, pankkialan uudistuksen ja verohallinnon aloilla.

Moldovan viimeaikainen taloudellinen kehittyminen vaatii joitakin muutoksia PRGF-ohjelmaan ja ylimääräistä poikkeuksellista rahoitusapua jo myönnetyn rahoitusavun lisäksi.

3. Moldovan kaupalliset ja taloudelliset yhteydet

Viimeaikaisesta kehittymisestään huolimatta Moldova on edelleen Euroopan köyhimpien valtioiden joukossa taloudellisen pohjansa rajoitusten vuoksi. Ilmasto on suotuisa ja maaperä on hedelmällistä, mutta mitään merkittäviä mineraalivaroja ei ole. Edellä mainitun seurauksena talouselämä on suuresti riippuvainen maataloudesta, joka tuottaa hedelmiä, vihanneksia, viiniä ja tupakkaa.

Moldova tuo lähes kaiken energiansa Venäjältä. Energiapula laski tuotantoa jyrkästi sen jälkeen, kun Neuvostoliitto oli hajonnut joulukuussa 1991.

Kunnianhimoisen uudistusohjelman mukaisesti Moldova siirtyi itsenäistymisensä jälkeen vaihdettavaan valuuttaan, jäädytti hinnat, lopetti etuoikeutettujen luottojen myöntämisen valtionyhtiöille, tuki johdonmukaisesti maaomaisuuden yksityistämistä, poisti vientirajoitukset ja vapautti korot.

Talous palasi kasvu-uralle vuonna 2000, minkä jälkeen talouskasvu on pysynyt johdonmukaisesti 7 prosentin tasolla ja jopa sen yläpuolella. Vuoteen 2005 mennessä Moldovan BKT asukasta kohti laskettuna oli noussut yli kaksinkertaiseksi vuoteen 2000 verrattuna, mutta on toisaalta edelleen Euroopan alhaisimpia.

Vuosina 2004–2005 Moldova käynnisti uudet rakenneuudistukset erityisesti hyväksymällä edellä mainitun talouskasvua ja köyhyyden vähentämistä koskevan Kansainvälisen valuuttarahaston strategia-asiakirjan. Hallituksen pyrkimys lähentyä Euroopan unionia, mikä vahvistettiin helmikuussa Euroopan naapuruuspolitiikkaan sisältyvän EU:n ja Moldovan toimintasuunnitelman hyväksymisellä, on tehostanut hallituksen sitoutumista uudistuksiin.

Moldovan kauppatase on heikentynyt merkittävästi vuosina 2005 ja 2006 erityisesti energiahintojen nousun vaikutuksesta. Energian (erityisesti polttoöljyn) tuonnin arvo nousi noin 50 prosenttia vuonna 2005 (noin 5 prosenttiin BKT:sta), kun taas viennin kasvu hidastui jonkin verran.

Transnistrian alueen aseman ratkaisemattomuus haittaa vakavalla tavalla Moldovan taloudellista elpymistä. Transnistrian osuus Moldovan kaupasta ja tuloista on merkittävä, mutta niitä tullimaksuja ja veroja ei tulouteta Moldovan tasavallan talousarvioon, koska ne jäävät kokonaan paikallisen hallinnon käyttöön.

Moldovan kauppatase heikkeni vuonna 2006 sen johdosta, että Venäjä päätti kieltää moldovalaisen viinin ja väkijuomien tuonnin (mikä kielto ei koske Transnistrian aluetta). Ilman pääsyä Venäjän markkinoille Moldovan viinintuotanto, jonka osuus BKT:sta on noin 25 prosenttia, on joutunut vakavaan kriisiin, mikä on vaikuttanut merkittävällä tavalla Moldovan heiveröiseen talouteen ja uudistusprosessiin. Saatavissa olevien tietojen mukaan noin 80 prosenttia Moldovassa tuotetusta viinistä on perinteisesti viety Venäjän markkinoille.

4. Tarkistusten perusteet

Vaikka esittelijä on täysin samaa mieltä komission kanssa siitä, että Moldovalle on annettava poikkeuksellista makrotaloudellista rahoitusapua, esittelijä ehdottaa useita tarkistuksia tarkoituksena parantaa ehdotusluonnoksen selkeyttä, läpinäkyvyyttä ja seurattavuutta. Tarkistukset voidaan tiivistää seuraavien pääkohtien mukaisesti:

·   Yleiset periaatteet, jotka olisi mainittava yksiselitteisesti johdanto-osan kohdissa (Genvalin suuntaviivojen mukaisesti): tämän poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun tulisi ehdottomasti vain täydentää nykyistä rahoitusapua, jota antavat (i) Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto, (ii) Pariisin klubi uudelleenjärjestelyn osalta ja (iii) kahdenväliset avunantajat ja yhteisön elintarviketurvaohjelma; Toisaalta rahoitusavun on tuotettava lisäarvoa suhteessa kansainvälisten rahoituslaitosten ohjelmiin ja resursseihin, oltava yhdenmukaista eri aloja koskevien ulkoisten toimien sekä muiden asianmukaisten yhteisön toimien kanssa, ja sen antamisen ehtona on oltava sekä selvästi määriteltyjen vaatimusten täyttäminen, poliittiset ennakkoehdot mukaan luettuina, että huolellinen seuranta ja valvonta petosten ja taloudellisten väärinkäytösten ehkäisemiseksi.

·   rahoitusavun perustavoite olisi määriteltävä yksiselitteisesti: sen tarkoituksena on täyttää Moldovan maksutaseen rahoitusvaje ja auttaa Moldovaa selviytymään vaikeasta taloudellisesta tilanteesta, mikä johtuu ulkoisten tekijöiden merkittävästä vaikutuksesta (energian hinnan noususta ja siitä, että Venäjä on kieltänyt viinin ja väkijuomien tonnin Moldovasta);

·   neuvoston päätöksessä olisi määriteltävä yksiselitteisesti tämän nimenomaisen rahoitusavun riippuvuus erityisistä kriteereistä, ja että se perustuu myös Kansainvälisen valuuttarahaston tukeman PRGF-järjestelyjen täytäntöönpanon edistymiseen;

·   sisäisten tilintarkastajien olisi tehtävä riippumaton tilintarkastus tästä nimenomaisesta makrotaloudellisesta rahoitusavusta;

·   Moldovan hallituksen olisi ryhdyttävä kaikkiin asianmukaisiin toimiin petosten, korruption ja varojen väärinkäytön torjumiseksi;

·   Moldovaa olisi autettava parantamaan viinintuotannon laatua ja elintarviketurvaa, koska Venäjän viranomaisten mukaan viinituontikielto johtuu tiettyjen kasvinterveysvaatimusten täyttämättä jättämisestä.

Euroopan parlamentin roolia olisi tehostettava. Komission olisi parannettava erityisesti tietojen toimittamista Euroopan parlamentille tämän apuvälineen täytäntöönpanosta. Komission olisi toimitettava parlamentille myös jälkiarviointikertomus.

5. EP:n rooli makrotaloudellisen rahoitusavun yhteydessä

Esittelijä haluaa korostaa EP:n aikaisempien päätöslauselmien mukaisesti, että makrotaloudellisen rahoitusavun kaltaista välinettä ei voida pitää vain "poikkeuksellisena välineenä". Parlamentti ei voi hyväksyä sitä, että makrotaloudellisen rahoitusavun välineellä ei ole oikeusperustaa ja että kukin rahoitusoperaatio perustuu neuvoston tapauskohtaiseen päätökseen. Makrotaloudellista rahoitusapua koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston puitedirektiivin antaminen on läpinäkyvyyden, seurattavuuden, valvonnan ja raportointijärjestelmän parantamisen kannalta välttämätöntä.

budjettivaliokunnaN LAUSUNTO (12.12.2006)

kansainvälisen kaupan valiokunnalle

ehdotuksesta neuvoston päätökseksi makrotaloudellisen rahoitusavun myöntämisestä Moldovalle
(KOM(2006)0579 – C6‑0342/2006 – 2006/0184(CNS))

Valmistelija: Esko Seppänen

LYHYET PERUSTELUT

Tämän lainsäädäntötoimen tarkoituksena on myöntää Moldovalle makrotaloudellista rahoitusapua avustuksena enintään 45 miljoonaa euroa maan maksutasetilanteen ja varannon kasvun tukemiseksi.

Ehdotetun rahoitusavun turvin lievitetään Moldovan talousohjelman täytäntöönpanoon liittyviä rahoitusrajoitteita. Rahoitusavulla myös autetaan ja kannustetaan viranomaisia toteuttamaan EU:n ja Moldovan väliseen Euroopan naapuruuspolitiikan toimintaohjelmaan sekä talouskasvua ja köyhyyden vähentämistä koskevaan strategia-asiakirjaan sisältyviä uudistuksia. Tämä avustus olisi nähtävä yleisemmin Moldovan ulkoisen talousympäristön muutoksista johtuvien taloudellisten vaikeuksien yhteydessä.

Ehdotettu makrotaloudellinen rahoitusapu on poikkeuksellista ja määräaikaista, ja se täydentää Bretton Woodsin toimielimiltä, kahdenvälisiltä rahoittajilta ja Pariisin klubilta saatavaa tukea. Rahoitusavun myöntämisen ehtona on erityisesti edistyminen Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tukeman köyhyydenvähentämis- ja talouskasvujärjestelyn (Poverty Reduction and Growth Facility, PRGF) täytäntöönpanossa.

Avustukset maksetaan kolmessa erässä kahden vuoden aikana. Ne on tarkoitus rahoittaa vuoden 2007 maksusitoumusmäärärahoista edellyttäen, että EY:n vuoden 2007 talousarvio hyväksytään lopullisesti. Maksut suoritetaan vuosina 2007 ja 2008. Menojen suuntaa-antava jakautuminen kyseisille kahdelle vuodelle on esitetty seuraavassa taulukossa:

(euroa)                      

Vuosi

2007

2008

Yhteensä

Maksusitoumukset

45 000 000

 

45 000 000

Maksumäärärahat

30 000 000

15 000 000

45 000 000

Apu rahoitetaan otsakkeesta 4, budjettikohdasta 01 03 02 – Makrotaloudellinen apu. Käytettävissä olevat määrärahat vuonna 2007 kyseisessä budjettikohdassa talousarviomenettelyn tässä vaiheessa edellyttäen, että talousarvio hyväksytään lopullisesti, ovat 58 200 000 euroa maksumäärärahojen osalta.

Valmistelija pyrkii esittämillään tarkistuksilla varmistamaan, että avun kestoa muutetaan tarvittaessa normaalien lainsäädäntömenettelyjen mukaisesti. Jos komissio haluaa pidentää oikeusperustan voimassaolokautta kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen, se voi tehdä ehdotuksen oikeusperustan jatkamisesta yhdellä vuodella. Ei vaikuta sopivalta, että siitä voitaisiin päättää komiteamenettelyssä.

TARKISTUKSET

Budjettivaliokunta pyytää asiasta vastaavaa kansainvälisen kaupan valiokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Komission teksti[1]Parlamentin tarkistukset

Tarkistus 1

1 artiklan 3 kohta

3. Yhteisön rahoitusapu on saatavilla kahden vuoden ajan ensimmäisestä tämän päätöksen voimaantulon jälkeisestä päivästä alkaen. Komissio voi talous- ja rahoituskomiteaa kuultuaan kuitenkin päättää olosuhteiden niin vaatiessa jatkaa kyseistä aikaa enintään yhdellä vuodella.

Poistetaan.

Perustelu

Jos komissio haluaa pidentää oikeusperustan voimassaolokautta kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen, se voi tehdä ehdotuksen oikeusperustan jatkamisesta yhdellä vuodella. Ei vaikuta sopivalta, että siitä voitaisiin päättää komiteamenettelyssä. Tämän päätöksen voimassaoloaika on sisällytetty tarkistukseen 2.

Tarkistus 2

6 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

 

Sitä sovelletaan kahden vuoden ajan kyseisestä päivästä alkaen.

Perustelu

Tarkistuksella lisätään päätökselle voimassaoloaika tarkistuksen 1 mukaisesti.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Ehdotus neuvoston päätökseksi makrotaloudellisen rahoitusavun myöntämisestä Moldovalle

Viiteasiakirjat

KOM(2006)0579 – C6 0342/2006 – 2006/0184(CNS)

Asiasta vastaava valiokunta

INTA

Lausunnon antanut valiokunta
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

BUDG

26.10.2006

Tehostettu yhteistyö – ilmoitettu istunnossa (pvä)

 

Valmistelija
  Nimitetty (pvä)

Esko Seppänen

20.9.2004

Alkuperäinen valmistelija

 

Valiokuntakäsittely

11.12.2006

 

 

 

 

Hyväksytty (pvä)

11.12.2006

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

22

 

1

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Reimer Böge, Herbert Bösch, Simon Busuttil, Paulo Casaca, Gérard Deprez, Valdis Dombrovskis, Brigitte Douay, James Elles, Szabolcs Fazakas, Salvador Garriga Polledo, Ingeborg Gräßle, Nathalie Griesbeck, Catherine Guy-Quint, Anne E. Jensen, Janusz Lewandowski, Vladimír Maňka, Jan Mulder, Esko Seppänen, Nina Škottová, László Surján, Kyösti Virrankoski

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Peter Šťastný

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (178 art. 2 kohta)

 

Huomautuksia (saatavilla vain yhdellä kielellä)

...

  • [1]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Ehdotus neuvoston päätökseksi makrotaloudellisen rahoitusavun myöntämisestä Moldovalle

Viiteasiakirjat

KOM(2006)0579 – C6‑0342/2006 – 2006/0184(CNS)

EP:n kuuleminen (pvä)

18.10.2006

Asiasta vastaava valiokunta
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

INTA
26.10.2006

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

BUDG
26.10.2006

AFET

26.10.2006

 

 

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa
  Päätös tehty (pvä)

AFET
17.10.2006

 

 

 

 

Tehostettu yhteistyö
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

 

 

 

 

 

Esittelijä(t)
  Nimitetty (pvä)

Béla Glattfelder
22.11.2006

 

Alkuperäinen esittelijä

 

 

Yksinkertaistettu menettely – päätös tehty (pvä)

 

Oikeusperustan kyseenalaistaminen
  JURI-lausunto annettu (pvä)

 

 

 

Rahoitusmäärän muuttaminen
  BUDG-lausunto annettu (pvä)

 

 

 

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean kuuleminen – päätös tehty istunnossa (pvä)

 

Alueiden komitean kuuleminen – päätös tehty istunnossa (pvä)

 

Valiokuntakäsittely

18.12.2006

 

 

 

 

Hyväksytty (pvä)

24.1.2007

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

26

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Francisco Assis, Jean-Pierre Audy, Enrique Barón Crespo, Daniel Caspary, Christofer Fjellner, Béla Glattfelder, Jacky Henin, Syed Kamall, Sajjad Karim, Erika Mann, David Martin, Javier Moreno Sánchez, Caroline Lucas, Georgios Papastamkos, Peter Šťastný, Robert Sturdy, Gianluca Susta, Johan Van Hecke, Zbigniew Zaleski

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Panagiotis Beglitis, Małgorzata Handzlik, Jens Holm, Jörg Leichtfried, Eugenijus Maldeikis

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (178 art. 2 kohta)

Ignasi Guardans Cambó, Pia Elda Locatelli

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

26.1.2007

 

Huomautuksia (saatavilla vain yhdellä kielellä)