Betänkande - A6-0057/2007Betänkande
A6-0057/2007

BETÄNKANDE om sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen

6.3.2007 - (2006/2134(INI))

Utskottet för sysselsättning och sociala frågor
Föredragande: Joel Hasse Ferreira

Förfarande : 2006/2134(INI)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A6-0057/2007
Ingivna texter :
A6-0057/2007
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS RESOLUTION

om sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen

(2006/2134(INI))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens meddelande ”Genomförande av gemenskapens Lissabonprogram: Sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen” (KOM(2006)0177) och det arbetsdokument från kommissionen som finns bifogat till detta meddelande (SEK(2006)0516),

–   med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artiklarna 2, 5, 16, 86, 136, 137.1j, 137.1k, 143, 144 och 145,

–   med beaktande av Europeiska unionens stadga om grundläggande rättigheter, särskilt artikel 36,

–   med beaktande av utkastet till fördrag om upprättande av en konstitution för Europa, särskilt artiklarna II-94 och III-122,

–   med beaktande av sin ståndpunkt av den 15 november 2006 om rådets gemensamma ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om tjänster på den inre marknaden[1],

–   med beaktande av slutsatserna från Europeiska rådets möte i Bryssel den 23-24 mars 2006,

–   med beaktande av sin resolution av den 14 januari 2004 om grönboken om tjänster i allmänhetens intresse[2],

–   med beaktande av sin resolution av den 15 mars 2006 om socialt skydd och social integration[3],

–   med beaktande av sin resolution av den 6 september 2006 om en europeisk social modell för framtiden[4],

–   med beaktande av sin resolution av den 27 september 2006 om kommissionens vitbok om tjänster av allmänt intresse[5],

–   med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för sysselsättning och sociala frågor och yttrandena från utskottet för ekonomi och valutafrågor, utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd, utskottet för rättsliga frågor och utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män (A6‑0057/2007), och av följande skäl:

A. Sociala tjänster av allmänt intresse utgör en av grundpelarna för den europeiska sociala modellen. De utgör en grundförutsättning för uppnåendet av social fred och ekonomisk, social och territoriell sammanhållning i Europeiska unionen och ett instrument för att uppnå Lissabonstrategins mål.

B.  Dessa tjänster syftar dessutom till att förverkliga gemensamma värderingar på europeisk nivå, bland annat social rättvisa, jämlikhet, solidaritet och utveckling av demokrati och frihet. Slutmålet för de sociala tjänsterna av allmänt intresse är att trygga medborgarnas grundläggande rättigheter och respekten för den mänskliga värdigheten.

C. De offentliga myndigheterna får inte se sociala tjänster av allmänt intresse som något betungande, eftersom de tvärtom utgör en källa till positiva externa effekter i termer av ekonomisk tillväxt, välstånd, sysselsättning och social sammanhållning.

D. Tillhandahållandet av sociala tjänster av allmänt intresse sker i en dynamisk miljö. De bör där utvecklas kontinuerligt för att upprätthålla en hög nivå på kvalitet och effektivitet.

E.  Tillgången till grundläggande sociala tjänster varierar stort från en medlemsstat till en annan. Dessa tjänster bör emellertid tillhandahållas i hela Europeiska unionen i syfte att säkra dess ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållning.

F.  Det finns en viss begreppsmässig oklarhet kring vissa grundläggande begrepp på detta område, till exempel ”allmänna tjänster”, ”tjänster av allmänt intresse”, ”sociala tjänster av allmänt intresse”. Denna oklarhet återspeglas även i de handlingar som gemenskapen antagit på sista tiden, något som bidrar till det oklara rättsläget på området.

G. Bristen på normativ reglering har lett till omfattande och inte alltid samstämmig rättslig tolkning. Alla berörda sektorer efterfrågar en tydlig verksamhetsram som åtminstone begränsar behovet av rättslig tolkning, så att man kan uppnå största möjliga rättsliga klarhet.

H. Det är följaktligen absolut nödvändigt att vi snarast får ett klargörande av begreppen och av den rättsliga ramen för de sociala tjänsterna av allmänt intresse, i synnerhet av principen om allmänt intresse och normerna när det gäller konkurrens och statligt stöd.

I.   De sociala tjänsterna får inte under några omständigheter reduceras till en restkategori som präglas av att den inte har någon koppling till kommersiella tjänster eller tjänster av allmänt ekonomiskt intresse. Med tanke på de delar av samhället som de vänder sig till och av deras särdrag i fråga om organisation, finansiering och uppdrag bör dessa tjänster tvärtom betraktas som en egen tjänstekategori av avgörande betydelse för samhället.

J.   Sektorn för sociala tjänster av allmänt intresse sysselsätter allt fler personer. Ökningen av antalet arbetstillfällen på detta område är större än den genomsnittliga ökningen i andra verksamhetssektorer, och omfattar i hög grad kvinnor. Inom denna sektor finns det intressanta modeller för flexibilitet i arbetslivet – exempelvis deltid, flexibla arbetstider eller oavlönat frivilligt arbete – som bör främjas och omfattas av lämpligt skydd inom ramen för arbetsrätten. Samtidigt förekommer det också oroande exempel på otrygg anställning som bör undanröjas.

K. Hälso- och sjukvårdstjänster, som inte omfattas av kommissionens meddelande om sociala tjänster av allmänt intresse, utgör också sociala tjänster av allmänt intresse och har således samma särdrag och mål som dessa. Dessa tjänster har dock även vissa andra karakteristika i form av en komplex organisation och kostnader som åligger medlemsstaternas offentliga sektor.

1.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens initiativ, som utgör en del av genomförandet av vitboken om tjänster av allmänt intresse och syftar till att skapa en begreppsmässig och rättslig ram för dessa tjänster. Parlamentet anser emellertid att kommissionen i sitt meddelande om sociala tjänster av allmänt intresse inte i tillräcklig utsträckning klargör klassificeringen och definitionen av sociala tjänster av allmänt intresse och att den skjuter upp beslutet om vilken rättslig ram som bör gälla för dessa tjänster.

2.  Europaparlamentet upprepar sitt engagemang för moderna och högkvalitativa sociala tjänster av allmänt intresse som grundas på värderingarna jämlikhet och respekt för den mänskliga värdigheten samt på principerna om tillgänglighet, universella tjänster, effektivitet, god förvaltning av resurser, kontinuitet, närhet till användaren och insyn och som bidrar till genomförandet av gemenskapens uppgifter såsom de definieras i artiklarna 2 och 3 i fördraget.

3.  Europaparlamentet är övertygat om att sociala tjänster av allmänt intresse är ett särskilt sätt att stärka Lissabonstrategins sociala dimension, uppnå den sociala agendans mål och möta utmaningar såsom globaliseringen, förändringar i näringslivet, tekniska framsteg, demografiska förändringar, migration eller nya sociala och arbetsmässiga modeller, och på så sätt bidrar till utvecklingen av ett socialt Europa.

4.  Europaparlamentet ser positivt på det faktum att kommissionen erkänner särdragen i de grundläggande drag som gör att sociala tjänster av allmänt intresse skiljer sig från andra typer av tjänster. Parlamentet anser dock att de organisationskriterier som enligt det ovannämnda meddelandet karaktäriserar de sociala tjänsterna av allmänt intresse inte kan godtas annat än på ett provisoriskt och vägledande plan i väntan på mer definitiva slutsatser till följd av det samråd som kommissionen åtagit sig att inleda med medlemsstaterna och med dem som tillhandahåller och utnyttjar sociala tjänster av allmänt intresse.

5.  Europaparlamentet anser att det är fel att inta en hållning till sociala tjänster av allmänt intresse där en del av reglerna om konkurrens, statligt stöd och marknaden står i konflikt med begreppen offentlig service, av allmänt intresse och social sammanhållning. Parlamentet anser tvärtom att man måste förena dessa genom att främja positiva samverkanseffekter mellan de ekonomiska och de sociala aspekterna. Vidare bör reglerna om konkurrens, statligt stöd och den inre marknaden när det gäller sociala tjänster av allmänt intresse anpassas till den offentliga servicens skyldigheter, och inte tvärtom.

6.  Europaparlamentet medger att det inom ramen för de sociala tjänsterna av allmänt intresse finns två konkurrerande faktorer som spelar in och som måste förenas, nämligen å ena sidan subsidiaritetsprincipen – enligt vilken medlemsstaternas myndigheter är fria att utforma, organisera och finansiera de sociala tjänsterna av allmänt intresse efter eget tycke – och proportionalitetsprincipen och å andra sidan det medansvar som gemenskapen har enligt fördraget, särskilt enligt artikel 16, och förekomsten av grundläggande gemensamma värderingar och principer på europeisk nivå som måste respekteras av alla vid regleringen av de sociala tjänsterna av allmänt intresse till förmån för de mänskliga rättigheterna och den mänskliga värdigheten.

7.  Europaparlamentet anser att det är skyddet av det allmänna intresset, en karakteristisk och grundläggande aspekt av de sociala tjänsterna av allmänt intresse, som måste ges företräde i händelse av konflikt. Detta mot bakgrund av de särdrag som präglar dessa tjänster vad gäller deras karaktär, situationen för deras mottagare, deras uppdrag av allmänt intresse och bristerna på marknaden när det gäller att tillfredsställa vissa behov av sociala tjänster.

8.  Europaparlamentet noterar i detta sammanhang med oro de nyligen genomförda försöken att på vissa sociala tjänster av allmänt intresse tillämpa lagstiftning och principer som gäller för tjänster och tjänster av allmänt ekonomiskt intresse, utan att ta hänsyn till de särdrag och principer som skiljer de sociala tjänsterna av allmänt intresse från övriga tjänster.

9.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens avsikt att fortsätta samrådsförfarandet i fördjupad form för att klargöra tillämpningen av vissa gemenskapsbestämmelser när det gäller sociala tjänster. Parlamentet anser vidare att det föreslagna mer långtgående samrådsförfarandet bör slutföras senast i mitten av 2007 och uppmanar kommissionen att utarbeta ett beslut om hur detta förfarande skall följas upp samt att peka ut det bästa tillvägagångssättet, bland annat genom att undersöka huruvida en sektorsspecifik lagstiftning är påkallad och legitim.

10. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att skydda och främja de sysselsättningsformer som det finns gott om inom sektorn för sociala tjänster av allmänt intresse, såsom kvinnoarbeten, flexibla arbetstider, deltidsarbete och oavlönat frivilligt arbete och samtidigt undanröja bedrägerier och osäkra anställningsförhållanden. Detta får dock inte leda till en försämring av arbetsförhållandena för arbetstagarna inom sektorn eller anlitande av icke-kvalificerad personal eller personal med låga kvalifikationer. Parlamentet uppmanar även kommissionen att under hela samrådet och i sin rapport inbegripa frågor rörande integrationen av jämställdhetsperspektivet.

11. Europaparlamentet uppmanar kommissionen, medlemsstaterna och dem som tillhandahåller sociala tjänster av allmänt intresse att – mot bakgrund av stressen, typen av arbetstider (skift- eller nattarbete), arbetets farliga eller besvärliga natur och särdragen hos vissa typer av verksamhet inom sociala tjänster – ta fram fortbildningsinsatser inriktade på anpassning till situationen och kapacitet att behärska den, vilka leder till högre kvalitet på tjänsterna och bättre arbets- och levnadsförhållandena för arbetstagarna inom denna sektor. Parlamentet anser att det faktum att behoven av sociala tjänster av allmänt intresse utvecklas kräver att de offentliga myndigheterna tillhandahåller en hög fortbildningsnivå för sektorns arbetstagare.

12. Europaparlamentet välkomnar kommissionens initiativ att samråda med alla berörda parter inom ramen för utformningen och organisationen av sociala tjänster av allmänt intresse. Parlamentet tror att denna dialog kommer att leda till ökad insyn och bättre kvalitet på dessa tjänster, liksom till en förstärkning av de principer och värderingar som ligger till grund för dem.

13. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att respektera mångfalden i fråga om hur de sociala tjänsterna av allmänt intresse organiseras och administreras samt när det gäller resurserna och metoderna för att finansiera dessa tjänster. Vidare begär parlamentet att det skapas offentlig-privata partnerskap som tillhandahåller sådana tjänster, med målet att skydda det allmänna intresset och säkra effektiva och högkvalitativa tjänster.

14. Europaparlamentet anser att det är upp till de olika behöriga myndigheterna i medlemsstaterna att bestämma om de sociala tjänsterna av allmänt intresse skall tillhandahållas av ömsesidiga bolag, andra sociala organisationer eller privata företag, förutsatt att den privata sektorns tillhandahållande av tjänster är förenligt principen om allmänt intresse. Parlamentet anser dock att myndigheterna vid varje givet tillfälle bör kunna kontrollera att tjänsteleverantörerna respekterar de principer och värderingar som ligger till grund för de sociala tjänsterna av allmänt intresse och att tillhandahållandet stämmer överens med de krav som myndigheterna ställt upp.

15. Europaparlamentet välkomnar företagens deltagande i finansieringen, stödet och tillhandahållandet av sociala tjänster av allmänt intresse, inom ramen för deras sociala ansvar och uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att göra arbetsmarknadens parter mer delaktiga i utarbetandet av sådana koncept i enlighet med praxisen i respektive medlemsstat.

16. Europaparlamentet konstaterar att decentraliseringen av tillhandahållandet av sociala tjänster av allmänt intresse till regionala och lokala myndigheter i vissa medlemsstater inte har backats upp av tillräckliga budgetanslag som möjliggör en optimal kvantitativ och kvalitativ nivå på dessa tjänster. Därför uppmanar parlamentet medlemsstaterna att se till att all överföring av befogenheter till regionala och lokala förvaltningar i fråga om tillhandahållandet av sociala tjänster av allmänt intresse åtföljs av lämpliga budgetanslag.

17. Europaparlamentet rekommenderar att ett forum sammankallas under ledning av Europaparlamentet, där de europeiska sociala organisationerna och företrädare för rådet och kommissionen samlas och som skulle kunna bidra till övervakningen av denna process.

18. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen.

MOTIVERING

1.   De sociala tjänsterna av allmänt intresse utgör en grundsten i den europeiska sociala modellen. Det är minst lika viktigt att säkra väl fungerande sociala tjänster i hela unionen som att utveckla den inre marknaden och stärka konkurrenskraften utåt för att säkra den ekonomiska tillväxten i hela unionen. På det sättet bidrar man till att stärka den sociala sammanhållningen i hela EU och till att förverkliga den sociala aspekten av Lissabonstrategin.

2.   Europas demografi har genomgått omvälvande förändringar. Den ökade medellivslängden i hela EU och de minskande födelsetalen i huvuddelen av medlemsstaterna har lett till avsevärt förändrade sociala förhållanden. Hela denna process påverkar politiken på områdena för social trygghet, solidaritet mellan generationerna, familjen, flexibla arbetstider och kvinnornas deltagande på arbetsmarknaden.

3.   Många EU-medborgare är oerhört engagerade i den sociala aspekten av den europeiska integrationen. Det har framgått tydligt vid folkomröstningarna om det europeiska konstitutionsfördraget i olika medlemsstater. Man har ofta framhållit skillnaden mellan den inledande texten i tjänstedirektivet – som gett upphov till en mängd farhågor inom olika områden och sektorer, i synnerhet i Västeuropa – och den mindre uppmärksamhet som förefaller eller faktiskt ägnas de sociala aspekterna av den europeiska integrationen. I denna politiska kontext kan processen för att skapa klarhet kring den specifika rollen för de sociala tjänsterna av allmänt intresse och dessa tjänsters särdrag i allmänhet vara inte bara mycket praktiskt användbar, utan också ha en klargörande funktion för den framtida europeiska integrationsprocessen i hela unionen.

4.   Det meddelande som Vladimír Špidla lagt fram å Europeiska kommissionens vägnar om sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen banar väg för ett klargörande av den roll som de sociala tjänsterna av allmänt intresse spelar i hela Europa, när det gäller både sociala aspekter och rättslig tydlighet. Det banar utan tvekan också väg för en bredare debatt som bör omfatta mer än utarbetandet av och diskussionen och omröstningen om detta betänkande. Denna bredare debatt bör engagera sociala organisationer som verkar på det europeiska planet, regionala och lokala förvaltningar, Europaparlamentet, Europeiska kommissionen och Europeiska rådet.

5.   En av de aspekter som bör studeras är ett eventuellt upprättande av ett rättsligt instrument på området för sociala tjänster, inbegripet hälso- och sjukvård, som skall trygga politisk tydlighet i förfarandena och ett klart rättsläge för de berörda sociala organisationerna. Dessutom bör detta instrument fastställa allmänna principer för den verksamhet som de berörda myndigheterna bedriver på detta område, oavsett om de är lokala, regionala, nationella, federala eller företräder autonoma regioner.

6.   Det är absolut nödvändigt att tillräckliga resurser anslås på det nationella planet när den lokala eller regionala förvaltningen har i uppgift att på olika sätt stödja och finansiera sociala tjänster av allmänt intresse, så att dessa förvaltningar kvantitativt och kvalitativt kan uppfylla sin sociala funktion, särskilt på detta område. Det är också absolut nödvändigt att trygga full insyn i de finansiella förbindelserna mellan offentliga myndigheter och sociala organisationer.

7.   Modellerna för organisation och förvaltning av sociala tjänster av allmänt intresse skiljer sig mycket åt mellan medlemsstaterna. Man måste respektera denna mångfald och i varje enskilt fall säkerställa hög kvalitet på de tillhandahållna tjänsterna och en god användning av de eventuella offentliga resurser som anslås, oavsett om det rör sig om nationella resurser eller gemenskapsresurser.

8.   Kommissionens meddelande går i riktning mot att ge dessa tjänster en tydlig rättslig ställning. Utvecklingen av den utvidgade process som förordas i meddelandet kan bidra till att ömsesidiga bolag och andra organisationer på det sociala området får en tydligt definierad rättslig status inom unionen, något som är nödvändigt, rättvist och av praktisk nytta.

9.   De sociala tjänsterna av allmänt intresse uppfyller alla förutsättningar för att förverkliga Lissabonstrategins sociala dimension. Detta gäller såväl antalet arbetstillfällen som de kan ge upphov till som den sociala sammanhållning som de bidrar till att trygga. Framför allt gäller det dock den sociala roll som de spelar på olika sätt i EU.

10. Faktum är att en aktiv socialpolitik är oupplösligt förbunden med den ekonomiska politiken. En ekonomisk politik som främjar utvecklingen och skapande av arbetstillfällen bidrar på ett avgörande sätt till utvecklingen och förverkligandet av en mer aktiv socialpolitik. På så sätt kan man koppla samman ekonomisk tillväxt med social sammanhållning.

11. Det arbete som de som på frivillig basis bistår organisationer som står för det praktiska tillhandahållandet av sociala tjänster av allmänt intresse måste ges ett tydligt och brett erkännande i hela unionen. I detta sammanhang bör man utveckla fortbildningsinsatser som ökar kvalifikationerna bland dem som tillhandahåller sociala tjänster, både de som verkar som volontärer och de som är avlönade.

12. Dessutom är det viktigt att studera betydelsen av tjänster av allmänt ekonomiskt intresse i hela EU och ge ett övergripande klargörande av begreppen som är kopplade till tjänster av allmänt intresse, sociala tjänster av allmänt intresse och tjänster av allmänt ekonomiskt intresse, i syfte att uppnå rättslig säkerhet för samtliga aktörer på det sociala området samt tydliga förfaranden.

13. Mångfalden organisationsmodeller och förvaltningssystem för sociala tjänster av allmänt intresse måste respekteras i hela EU. Förfarandena och finansieringsreglerna måste under alla omständigheter vara förenliga med de gemensamma principerna om insyn och uppföljning från myndigheternas sida av de utförda uppgifternas överensstämmelse med det sociala uppdrag av offentligt intresse som åligger de sociala tjänsterna av allmänt intresse i hela Europa. Det är också viktigt att trygga inte bara respekten av det allmänna intresset utan även tjänsternas effektivitet och kvalitet i förhållande till det uppdrag som de offentliga myndigheterna beslutat om.

14. Företag som är medvetna om sitt sociala ansvar skulle ha allt intresse av att bidra till finansieringen och stödet till sociala tjänster av allmänt intresse och skulle till och med kunna främja skapandet eller, vid behov, stärkandet av sådana tjänster.

15. När det gäller sociala tjänster av allmänt intresse måste man under alla omständigheter också trygga full insyn i tilldelningen av entreprenadkontrakt om tillhandahållande av varor eller tjänster till de sociala organisationerna.

16. I detta sammanhang är det oerhört viktigt att skapa klarhet inte bara kring principen om allmänt intresse utan även kring bestämmelserna om konkurrens och statligt stöd. Naturligtvis måste man då ta hänsyn till subsidiaritetsprincipen – som ger de nationella myndigheterna frihet att själva utforma, organisera och finansiera de sociala tjänsterna av allmänt intresse – och respektera proportionalitetsprincipen, med beaktande av grundläggande europeiska värderingar.

17. Syftet med denna motivering och detta betänkande är att bidra till att stärka den sociala aspekten av den europeiska integrationen genom att skapa ett tydligt rättsläge för de sociala aktörerna och de offentliga myndigheterna och säkra finansiell insyn och förenlighet med inremarknadsreglerna samt genom att höja kvaliteten på tjänsterna med respekt för subsidiaritetsprincipen och med beaktande av behovet av att förverkliga Lissabonstrategin på det sociala området.

YTTRANDE från utskottet för ekonomi och valutafrågor (20.12.2006)

till utskottet för sysselsättning och sociala frågor

över sociala tjänster av allmänt intresse i EU
(2006/2134(INI))

Föredragande: Bernhard Rapkay

FÖRSLAG

Utskottet för ekonomi och valutafrågor uppmanar utskottet för sysselsättning och sociala frågor att som ansvarigt utskott infoga följande i sitt resolutionsförslag:

A. Tjänster i allmänhetens intresse är inte bara en viktig faktor för social och ekonomisk sammanhållning utan bidrar även i stor utsträckning till att öka den europeiska ekonomins konkurrenskraft.

B.  Det finns nu en omfattande rättspraxis från EG-domstolen. Denna utökas fortlöpande och rör olika aspekter av tjänster i allmänhetens intresse, däribland statligt stöd, likabehandling och/eller snedvridning av konkurrensen. Det stora antal mål som domstolen prövat om huruvida tjänster i allmänhetens intresse är förenliga med reglerna för den inre marknaden aktualiserar frågan om att skapa rättslig klarhet på området, och detta bekräftas i kommissionens meddelande. Offentliga myndigheter och aktörer på området för sociala tjänster av allmänt intresse uppfattar domstolens ständigt föränderliga rättspraxis som en källa till osäkerhet, i synnerhet när det gäller begreppet ”ekonomisk verksamhet”. Trots att rättspraxis och gemenskapens lagstiftning haft som mål att skapa klarhet på detta område och minska osäkerheten kvarstår en viss oklarhet.

C. Med hänsyn till subsidiaritetsprincipen i artikel 5.2 i EG‑fördraget har medlemsstaterna och deras regionala och/eller lokala myndigheter ensamrätt att besluta om vilka tjänster som ryms under begreppet ”tjänster i allmänhetens intresse” och hur dessa skall organiseras, finansieras, utföras, utvärderas och kontrolleras, och detta bör respekteras fullt ut när nya lagförslag utarbetas.

D. I artikel 2 i direktivet om tjänster på den inre marknaden föreskrivs uttryckligen att direktivet inte skall tillämpas på vissa sociala tjänster som rör subventionerat boende, barnomsorg och stöd till permanent eller tillfälligt behövande familjer, om tjänsterna levereras av staten, av tjänsteleverantörer som handlar på statens uppdrag eller av inrättningar som av staten erkänts såsom allmännyttiga.

1.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens avsikt att fortsätta samrådsförfarandet i fördjupad form för att klargöra tillämpningen av vissa gemenskapsbestämmelser när det gäller sociala tjänster. Parlamentet anser vidare att det föreslagna mer långtgående samrådsförfarandet bör slutföras fram till mitten av 2007 och uppmanar kommissionen att utarbeta ett beslut om hur detta förfarande skall följas upp och att peka ut det bästa tillvägagångssättet, bland annat genom att undersöka huruvida en sektorsspecifik lagstiftning är påkallad och legitim.

2.  Europaparlamentet betonar att tjänster av allmänt intresse bör vara av hög kvalitet, tillgängliga och allomfattande, tillhandahållas till optimal kostnad, respektera den sociala balansen och tillhandahållas på grundval av varaktigt tryggad tillgång. Parlamentet betonar vidare att flertalet tjänster av allmänt intresse kan tillhandahållas i rättvis konkurrens enligt principen om likabehandling för privata och offentliga företag.

3.  Europaparlamentet påminner om att de gällande reglerna på detta område bestäms av domstolens rättspraxis och kommissionens tolkning från fall till fall och att det därför ännu inte uppnåtts vare sig nödvändig rättslig säkerhet eller tillräcklig insyn och öppenhet.

4.  Europaparlamentet understryker att riktade åtgärder och sektorsspecifika bestämmelser är den lösning som helst bör användas i sådana fall där gemenskapens regler för den inre marknaden uppenbart hindrar tillhandahållandet av offentliga tjänster och att en ingående och fortlöpande utvärdering av offentliga tjänster i EU, där problemområdena pekas ut, måste bilda grunden för alla förslag till politik.

5.  Europaparlamentet uppmanar därför kommissionen att skapa större rättslig säkerhet i samband med tjänster av allmänt intresse inom den sociala sektorn och vården och att vid behov utarbeta ett förslag till ett sektorsspecifikt direktiv från rådet och parlamentet för de områden där detta är lämpligt. Parlamentet uppmanar vidare kommissionen att behandla och lägga fram alla hithörande förslag gemensamt för att undvika svårigheter med gränsdragningen.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Sociala tjänster av allmänt intresse i EU

Referensnummer

2006/2134(INI)

Ansvarigt utskott

EMPL

Yttrande
  Tillkännagivande i kammaren

ECON
15.5.2006

Förstärkt samarbete – tillkännagivande i kammaren

 

Föredragande av yttrande Utnämning

Bernhard Rapkay
15.5.2006

Tidigare föredragande av yttrande

 

Behandling i utskott

6.11.2006

22.11.2006

 

 

 

Antagande

20.12.2006

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

33

2

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Zsolt László Becsey, Pervenche Berès, Sharon Bowles, Udo Bullmann, Elisa Ferreira, Jean-Paul Gauzès, Donata Gottardi, Sophia in 't Veld, Wolf Klinz, Andrea Losco, Astrid Lulling, Cristobal Montoro Romero, Joseph Muscat, John Purvis, Alexander Radwan, Bernhard Rapkay, Dariusz Rosati, Eoin Ryan, Antolín Sánchez Presedo, Manuel António dos Santos, Olle Schmidt, Margarita Starkevičiūtė, Sahra Wagenknecht

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Katerina Batzeli, Valdis Dombrovskis, Harald Ettl, Syed Kamall, Werner Langen, Klaus-Heiner Lehne, Alain Lipietz, Jules Maaten, Vladimír Maňka, Thomas Mann, Corien Wortmann-Kool

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

Reinhard Rack

Anmärkningar (tillgängliga på ett enda språk)

...

YTTRANDE från utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (22.11.2006)

till utskottet för sysselsättning och sociala frågor

över sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen
(2006/2134(INI))

Föredragande: Roberto Musacchio

FÖRSLAG

Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet uppmanar utskottet för sysselsättning och sociala frågor att som ansvarigt utskott infoga följande i sitt resolutionsförslag:

1.  Europaparlamentet välkomnar syftet med kommissionens meddelande om sociala tjänster av allmänt intresse, vilket består i att inom gemenskapen främja moderniseringen av sociala tjänster så att trygga och effektiva tjänster med hög kvalitet, kan tillhandahållas på ett sätt som respekterar konsumenternas och användarnas rättigheter, patienternas värdighet och friheten att tillhandahålla gränsöverskridande tjänster. Parlamentet anser att man bör garantera större rättslig säkerhet när det gäller tjänster av allmänt intresse, särskilt sociala tjänster, medicinsk behandling och behandling med läkemedel, genom att vid behov lägga fram ett förslag till ett särskilt direktiv från Europaparlamentet och rådet.

2.  Europaparlamentet påpekar att sociala tjänster av allmänt intresse har en väsentlig betydelse för den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen inom EU, eftersom de tillgodoser såväl skyldigheten att tillhandahålla tjänster av allmänt intresse som allmännyttiga målsättningar, i enlighet med hur respektive behöriga myndigheter i de olika medlemsstaterna definierat dessa, i enlighet med subsidiaritetsprincipen. Parlamentet betonar vikten av öppenhet i definitionen av dessa målsättningar, särskilt med tanke på att sådana tjänster i allt större utsträckning tillhandahålls av tredje parter, genom offentlig-privata partnerskap och genom utläggning, och som sådana faller under gemenskapslagstiftningen.

3.  Europaparlamentet anser att friheten att erbjuda sociala tjänster av allmänt intresse och etableringsfriheten för berörda tjänsteleverantörer bör vara förenade med respekt för och bidrag till genomförandet av målet med likvärdig allmän tillgång och rättvisa villkor vid levererandet av sådana tjänster inom ramen för de allmänna krav som medlemsstaterna fastställer.

4.  Europaparlamentet hävdar att sociala tjänster av allmänt intresse gör det möjligt att garantera de grundläggande rättigheterna för gemenskapsmedborgarna, eftersom det handlar om tjänster i vardagslivet, och anser därför att dessa tjänster bör betraktas som en särskild sektor som i huvudsak styrs av principerna om solidaritet, integration i samhället, effektivitet och ekonomisk hållbarhet. Parlamentet erkänner den privata sektorns roll i detta sammanhang.

5.  Europaparlamentet understryker att de offentliga myndigheterna vid utvärderingen av dragen i utbudet av sociala tjänster av allmänt intresse överlag bör utgå från nyttan med att trygga den sociala sammanhållningen och en bättre integration i samhället, i och med att de som använder dessa tjänster ofta medverkar direkt vid tillhandahållandet av dem via frivilligorganisationer.

6.  Europaparlamentet understryker att man vid hanteringen av risker i vardagen, t.ex. sådana som rör hälsan, arbetsplatsolyckor etc., bör lägga särskild vikt vid beroende personer, oavsett om beroendet har samband med ett funktionshinder eller med åldern.

7.  Europaparlamentet påpekar att en tillsyn på gemenskapsnivå bör bidra till att medlemsstaterna vid tillhandahållandet av dessa tjänster garanterar att

· de finns att tillgå för alla på lika villkor,

· de omfattar hela territoriet samt att alla, oavsett geografisk och social miljö, får tillgång till överkomligt prissatta tjänster av god kvalitet, vilka följer enhetliga kvalitetsnormer,

· det utvecklas samhälleligt acceptabla prisnedsättningar för funktionshindrade och låginkomsttagare samt mekanismer för att bekämpa den sociala utslagningen,

· det vidtas åtgärder för att undvika regionala skillnader samt garantera rättslig säkerhet, insyn, öppenhet och överensstämmelse med ramvillkoren för tillhandahållande av tjänster.

8.  Europaparlamentet anser att de behöriga myndigheterna, i enlighet med dessa principer, fritt bör få lägga upp sina system för vad som skall gälla för tillträdet till sociala tjänster, förutsatt att principen om frihet från diskriminering då följs.

9.  Europaparlamentet uppmanar därför alla berörda parter att ägna sig åt fortsatt samråd och samarbete i syfte att skapa den ram som behövs för fungerande sociala tjänster av allmänt intresse och för att deras mål skall kunna uppfyllas i överensstämmelse med de principer och värderingar som ligger till grund för dem.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen

Referensnummer

2006/2134(INI)

Ansvarigt utskott

EMPL

Yttrande
  Tillkännagivande i kammaren

ENVI
15.6.2006

Förstärkt samarbete – tillkännagivande i kammaren

 

Föredragande av yttrande Utnämning

Roberto Musacchio
14.6.2006

Tidigare föredragande av yttrande

 

Behandling i utskott

3.10.2006

 

 

 

 

Antagande

21.11.2006

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

44

1

3

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Adamos Adamou, Georgs Andrejevs, Irena Belohorská, Johannes Blokland, Frieda Brepoels, Dorette Corbey, Chris Davies, Avril Doyle, Mojca Drčar Murko, Edite Estrela, Jill Evans, Anne Ferreira, Karl-Heinz Florenz, Alessandro Foglietta, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Satu Hassi, Jens Holm, Mary Honeyball, Caroline Jackson, Aldis Kušķis, Peter Liese, Jules Maaten, Roberto Musacchio, Péter Olajos, Adriana Poli Bortone, Vittorio Prodi, Frédérique Ries, Dagmar Roth-Behrendt, Guido Sacconi, Kathy Sinnott, Antonios Trakatellis, Evangelia Tzampazi, Thomas Ulmer, Marcello Vernola, Anja Weisgerber, Åsa Westlund, Anders Wijkman

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Bairbre de Brún, Christofer Fjellner, Milan Gaľa, Vasco Graça Moura, Erna Hennicot-Schoepges, Ria Oomen-Ruijten, Pál Schmitt, Renate Sommer, Bart Staes, Andres Tarand

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

 

Anmärkningar (tillgängliga på ett enda språk)

...

YTTRANDE från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd (27.11.2006)

till utskottet för sysselsättning och sociala frågor

över sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen
(2006/2134(INI))

Föredragande: Luisa Fernanda Rudi Ubeda

FÖRSLAG

Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd uppmanar utskottet för sysselsättning och sociala frågor att som ansvarigt utskott infoga följande i sitt resolutionsförslag:

A. Sociala tjänster av allmänt intresse omfattas inte av några särskilda fördragsbestämmelser, trots att de tillhör de viktigaste tjänsterna av allmänt intresse.

B.  Sociala tjänster av allmänt intresse bidrar dock till förverkligandet av de gemenskapsuppgifter som anges i artiklarna 2 och 3 i fördraget, där det bland annat fastställs att gemenskapen skall säkerställa en hög sysselsättningsnivå, ett fullgott socialt skydd, en förbättrad levnadsnivå och livskvalitet, en hög hälsoskyddsnivå, jämställdhet mellan kvinnor och män och en förstärkning av den ekonomiska och sociala sammanhållningen.

C. I detta fall är subsidiaritetsprincipen fullt tillämplig, och den gör det möjligt för medlemsstaterna att definiera sina respektive sociala tjänster, att fastställa vilka uppgifter de har, hur de är organiserade och hur de finansieras och att reglera den allmänna tillgången till dessa grundläggande och livsnödvändiga tjänster.

D. Efter Europaparlamentets antagande vid andra behandlingen av det ändrade förslaget till direktiv om tjänster på den inre marknaden har icke-ekonomiska tjänster av allmänt intresse, såsom de definieras av medlemsstaterna, undantagits från direktivets tillämpningsområde, liksom sociala tjänster, t.ex. tjänster som rör subventionerat boende, barnomsorg och familj.

E.  På grund av sina särdrag kan de sociala tjänsterna ha direkta konsekvenser för den inre marknaden för tjänster, och de har direkta men varierande konsekvenser för medborgarna, både kvinnor och män, beroende på vilka socialgrupper de tillhör. Samhällsförändringarna, även de demografiska förändringarna, kräver större insatser från de offentliga myndigheternas sida för att se till att det största ansvaret för vård och omsorg inte läggs på familjerna och därmed kvinnorna.

F.  Den inre marknaden för tjänster och konkurrensreglerna kan påverka tillhandahållandet av sociala tjänster av allmänt intresse, som har en mycket viktig roll när det gäller att främja solidaritet och skydd av det sociala nätet i hela EU.

1.  Europaparlamentet välkomnar offentliggörandet av kommissionens meddelande ”Genomförande av gemenskapens Lissabonprogram: Sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen” (KOM(2006)0177), som redan tillkännagavs i vitboken om tjänster av allmänt intresse (KOM(2004)0374), och som är en följd av att sociala tjänster undantagits från tillämpningsområdet för det ändrade förslaget till direktiv om tjänster på den inre marknaden, inom ramen för vilket rådets gemensamma ståndpunkt godkändes vid andra behandlingen av parlamentet. Parlamentet välkomnar kommissionens strävanden att genomföra ett samrådsförfarande med medlemsstaterna och med alla berörda sektorer i syfte att uppnå en balans mellan å ena sidan dessa tjänsters särdrag, som ibland medför att tjänsterna är svåra att generellt definiera, och å andra sidan tillämpningen av principerna om insyn, fri konkurrens och icke-diskriminering och av överensstämmelsen med EU‑lagstiftningen och EG-rätten om upphandling och koncessioner.

2.  Europaparlamentet ställer sig bakom kommissionens handlingssätt som bygger på ett erkännande av att sociala tjänster till sin natur är av allmänt intresse. Parlamentet betonar att dessa grundläggande och livsnödvändiga tjänster har en särskild roll eftersom de tillförsäkrar socialt skydd och solidaritet, och påpekar att de tillhandahålls direkt av lokala och regionala grupper eller anförtros specifika aktörer. Parlamentet anser att de olika offentliga myndigheterna måste garantera att dessa tjänster tillhandahålls, med hänsyn till de mål som de tilldelats i sociala frågor.

3.  Europaparlamentet anser att tjänsterna på ett bra sätt måste fullgöra den roll som fastställs i artikel 16 och artikel 86.2 i fördraget.

4.  Europaparlamentet framhåller att det måste råda samstämdhet mellan å ena sidan unionens ståndpunkter när det gäller dess bestämmelser om sociala tjänster av allmänt intresse och å andra sidan de ståndpunkter som unionen antar i samband med WTO‑förhandlingarna, särskilt de ståndpunkter som rör sociala tjänster och sjuk- och hälsovårdstjänster inom ramen för allmänna tjänstehandelsavtalet (Gats).

5.  Europaparlamentet konstaterar att medlemsstaterna för närvarande har flera olika modeller för planering, tillhandahållande och finansiering av sociala tjänster. Myndigheterna är visserligen ansvariga inför medborgarna för att tillhandahålla sociala tjänster men fungerar inte alltid som de direkta tjänsteleverantörerna.

6.  Europaparlamentet anser, i överensstämmelse med subsidiaritetsprincipen, att medlemsstaterna har rätt att i varje enskilt fall definiera, i enlighet med sina seder och bruk, de särdrag och uppgifter som kännetecknar de sociala tjänsterna, som utgör en central del av den europeiska sociala modellen. Parlamentet anser dock att det förutom de traditionella kriterierna för övergripande natur, öppenhet och tillgänglighet bör finnas en definition av det sätt på vilket de sociala tjänsterna är strukturerade och organiserade.

7.  Europaparlamentet anser att medlemsstaternas rätt att definiera sina egna sociala tjänster bör stämma överens med den nödvändiga klarhet angående rättsläget som kan skydda de offentliga socialtjänstmyndigheterna och leverantörerna och användarna av sociala tjänster samt alla medborgare i EU.

8.  Europaparlamentet anser att den ideella statusen för några leverantörer av sociala tjänster bör betraktas som överensstämmande med den etableringsfrihet som fastställs i fördragen. Med tanke på den specifika naturen hos dessa tjänster anser parlamentet att även utbetalningen av eventuell ersättning från de myndigheter som är ansvariga för att tillhandahålla sociala tjänster till de faktiska leverantörerna bör betraktas som överensstämmande. Denna ersättning bör inte betraktas som statligt stöd eftersom ersättningsprincipen är uppfylld.

9.  Europaparlamentet anser att utvidgningen av dessa tjänster på grund av de växande behoven och inrättandet av nya tjänster innebär en möjlighet att skapa sysselsättning som kommer att ha en mycket positiv inverkan på uppnåendet av Lissabonmålen, särskilt för kvinnliga arbetstagare, eftersom det främst är kvinnor som yrkesmässigt utför sociala tjänster, och eftersom utökningen av dessa tjänster gör det möjligt för framför allt kvinnor att behålla sina jobb och stå kvar på arbetsmarknaden.

10. Europaparlamentet konstaterar att tidigare erfarenheter i några medlemsstater visar att öppenhet för konkurrens, med lämpliga skyddsmekanismer för de sociala tjänstesektorerna, på ett positivt sätt bidrar till att skapa ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen och till att förbättra kvaliteten på de tillhandahållna tjänsterna.

11. Europaparlamentet välkomnar möjligheten för kommissionen att ta initiativ för att klargöra de gemenskapsbestämmelser som gäller för dessa tjänster och för att definiera ansvarsfördelningen mellan EU och medlemsstaterna ifall hinder och svårigheter uppstår i samband med det fria tillhandahållandet av tjänster på den inre marknaden.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen

Referensnummer

2006/2134(INI)

Ansvarigt utskott

EMPL

Yttrande
  Tillkännagivande i kammaren

IMCO
15.6.2006

Förstärkt samarbete – tillkännagivande i kammaren

 

Föredragande av yttrande Utnämning

Luisa Fernanda Rudi Ubeda
4.9.2006

Tidigare föredragande av yttrande

 

Behandling i utskott

10.10.2006

21.11.2006

22.11.2006

 

 

Antagande

23.11.2006

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

32

0

2

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Charlotte Cederschiöld, Mia De Vits, Janelly Fourtou, Małgorzata Handzlik, Malcolm Harbour, Christopher Heaton-Harris, Anna Hedh, Edit Herczog, Anneli Jäätteenmäki, Pierre Jonckheer, Alexander Lambsdorff, Kurt Lechner, Arlene McCarthy, Manuel Medina Ortega, Zita Pleštinská, Guido Podestà, Luisa Fernanda Rudi Ubeda, Heide Rühle, Leopold Józef Rutowicz, Christel Schaldemose, Andreas Schwab, Eva-Britt Svensson, József Szájer, Marianne Thyssen, Jacques Toubon, Bernadette Vergnaud

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Jean-Claude Fruteau, Benoît Hamon, Konstantinos Hatzidakis, Othmar Karas, Maria Matsouka, Joseph Muscat, Olle Schmidt, Anja Weisgerber

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

Marie-Line Reynaud

Anmärkningar (tillgängliga på ett enda språk)

...

YTTRANDE från utskottet för rättsliga frågor (21.11.2006)

till utskottet för sysselsättning och sociala frågor

över sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen
(2006/2134(INI))

Föredragande: Gabriele Stauner

FÖRSLAG

Utskottet för rättsliga frågor uppmanar utskottet för sysselsättning och sociala frågor att som ansvarigt utskott infoga följande i sitt resolutionsförslag:

1.  Europaparlamentet anser att det är ytterst tveksamt om bestämmelser på EU-nivå om sociala tjänster av allmänt intresse verkligen kan medföra en förbättring för medborgarna och en ökad effektivitet i samband med dessa tjänster.

2.  Europaparlamentet uppmanar därför kommissionen att, även under hänsynstagande till resultaten av den undersökning man hänvisar till i meddelandet, ingående och grundat på sifferuppgifter redogöra för sin ståndpunkt i frågan om huruvida det föreligger ett verkligt behov av bestämmelser på EU-nivå och vilket syfte sådana bestämmelser skulle tjäna.

3.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att redogöra för den rättsliga grund som man överväger att basera eventuella bestämmelser på. Parlamentet kan redan nu konstatera att artikel 16 i EG-fördraget inte kan komma att utgöra denna rättsliga grund.

4.  Europaparlamentet betonar nödvändigheten av att i samband med eventuella bestämmelser från kommissionens sida i enlighet med artikel 5 i EG-fördraget respektera och tillämpa subsidiaritetsprincipen på området för sociala tjänster av allmänt intresse.

5.  Europaparlamentet betonar uttryckligen att det med hänsyn till medlemsstaternas befogenheter och subsidiaritetsprincipen är helt upp till just medlemsstaterna att definiera vad sociala tjänster av allmänt intresse omfattar.

6.  Europaparlamentet betonar att det faller inom medlemsstaternas och de lokala myndigheternas – och ingen annans – befogenhets- och ansvarsområden att sköta de olika delarna av organisationen, finansieringen och utformningen av sociala tjänster av allmänt intresse.

7.  Europaparlamentet motsätter sig därför redan i detta skede all (blandad) finansiering som kommissionen eventuellt överväger att föreslå, eftersom en sådan finansiering skulle innebära ett intrång på medlemsstaternas ursprungliga befogenheter.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen

Referensnummer

2006/2134(INI)

Ansvarigt utskott

EMPL

Yttrande
  Tillkännagivande i kammaren

JURI
15.6.2006

Förstärkt samarbete – tillkännagivande i kammaren

 

Föredragande av yttrande Utnämning

Gabriele Stauner
11.9.2006

Tidigare föredragande av yttrande

 

Behandling i utskott

3.10.2006

 

 

 

 

Antagande

21.11.2006

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

13

8

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Maria Berger, Carlo Casini, Rosa Díez González, Giuseppe Gargani, Klaus-Heiner Lehne, Katalin Lévai, Antonio López-Istúriz White, Achille Occhetto, Aloyzas Sakalas, Gabriele Stauner, Andrzej Jan Szejna, Diana Wallis, Jaroslav Zvěřina

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Nicole Fontaine, Jean-Paul Gauzès, Othmar Karas, Eva Lichtenberger, Arlene McCarthy, Manuel Medina Ortega

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

Sharon Bowles, Albert Deß, Ewa Klamt

Anmärkningar (tillgängliga på ett enda språk)

 

YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män (24.11.2006)

till utskottet för sysselsättning och sociala frågor

över sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen
(2006/2134(INI))

Föredragande: Edit Bauer

FÖRSLAG

Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män uppmanar utskottet för sysselsättning och sociala frågor att som ansvarigt utskott infoga följande i sitt resolutionsförslag:

A. Gemenskapen och medlemsstaterna har en delad behörighet för tjänster av allmänt ekonomiskt intresse.

B.  Subsidiaritetsprincipen är inskriven i artikel 5 i EG-fördraget och måste respekteras och tillämpas i samband med tjänster av allmänt intresse.

C. Utvidgningen av sociala tjänster av allmänt intresse har varit en drivkraft för att öka antalet kvinnor i arbetskraften.

D. Sociala tjänster av allmänt intresse bidrar väsentligen till gemenskapsvärderingar som jämställdhet och ekonomisk, social och territoriell sammanhållning, och de är nära kopplade till grundläggande sociala rättigheter.

E.  Sociala tjänster av allmänt intresse skyddas inte mot tillämpningen av gemenskapens bestämmelser om den inre marknaden och konkurrens när de tillhandahålls på marknadsvillkor och påverkas kraftigt av förändringar i sättet att tillhandahålla, finansiera och reglera tjänsterna.

1.  Europaparlamentet påpekar att sociala tjänster, liksom alla tjänster av allmänt intresse, är en grundpelare i den europeiska sociala modellen som på ett avgörande sätt bidrar till social sammanhållning, social integration och tillämpning av grundläggande rättigheter.

2.  Europaparlamentet framhåller att det i februari 2006 röstade för att sociala tjänster skall undantas från tjänstedirektivet.

3.  Europaparlamentet stöder utvecklingen av ett särskilt rättsligt instrument för sociala tjänster av allmänt intresse på europeisk nivå. Parlamentet uppmanar kommissionen att framlägga ett rättsligt instrument för sociala tjänster av allmänt intresse för att klargöra hur sociala tjänster förhåller sig till gemenskapslagstiftningen, exempelvis konkurrensbestämmelserna och bestämmelserna på den inre marknaden.

4.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att skapa större rättslig klarhet när det gäller sociala tjänster av allmänt intresse och att lägga fram en rättslig ram som klargör under vilket regelverk dessa skall kunna utföras och moderniseras och som respekterar medlemsstaternas frihet att själva definiera vad de anser vara sociala tjänster av allmänt intresse och hur de skall organiseras.

5.  Europaparlamentet upprepar betydelsen av att medlemsstaterna reglerar sina marknader på området för sociala tjänster av allmänt intresse och att de tillåts behålla eller införa godkännandesystem för att se till att sociala tjänster av allmänt intresse präglas av allomfattande tillgång, kontinuitet och hög kvalitet.

6.  Europaparlamentet rekommenderar att medlemsstaterna när de definierar sociala tjänster av allmänt intresse tar hänsyn till könsspecifika tjänster, huvudsakligen rådgivningstjänster och sociala tjänster som särskilt är avsedda för kvinnor och viktiga tjänster som bidrar till kvinnors livskvalitet eller till jämställdhet, exempelvis hälsovård och utbildning.

7.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att garantera icke-diskriminerande tillgång till sociala tjänster av allmänt intresse för alla medborgare och för missgynnade grupper, bland annat ensamstående mödrar och äldre kvinnor.

8.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att i sina politiska strategier för sociala tjänster av allmänt intresse skynda på arbetet med att uppnå Lissabon- och Barcelonamålen om att öka möjligheterna att förena yrkes- och familjeliv.

9.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att i sina övervakningsrapporter ta med frågor om social integrering och integrering av ett jämställdhetsperspektiv och att inkludera frågan om barns rättigheter i olika politiska insatser.

10. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att göra en konsekvensanalys ur ett jämställdhetsperspektiv av de olika tjänsterna av allmänt intresse och att se till att antidiskrimineringslagstiftningen efterlevs i samband med tillhandahållande av sociala tjänster av allmänt intresse.

11. Europaparlamentet rekommenderar att kommissionen och medlemsstaterna samråder med alla berörda parter, bland annat företrädare för kvinnoorganisationer och organisationer som försvarar barns och funktionshindrades rättigheter.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen

Referensnummer

2006/2134(INI)

Ansvarigt utskott

EMPL

Yttrande
  Tillkännagivande i kammaren

FEMM
15.6.2006

Förstärkt samarbete – tillkännagivande i kammaren

 

Föredragande av yttrande Utnämning

Edit Bauer
22.6.2006

Tidigare föredragande av yttrande

 

Behandling i utskott

5.10.2006

23.11.2006

 

 

 

Antagande

23.11.2006

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

13

3

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Edit Bauer, Hiltrud Breyer, Ilda Figueiredo, Věra Flasarová, Zita Gurmai, Esther Herranz García, Lívia Járóka, Pia Elda Locatelli, Marie Panayotopoulos-Cassiotou, Christa Prets, Eva-Britt Svensson, Britta Thomsen

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Anna Hedh, Sophia in 't Veld, Heide Rühle, Bernadette Vergnaud

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

 

Anmärkningar (tillgängliga på ett enda språk)

...

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Sociala tjänster av allmänt intresse i Europeiska unionen

Förfarandenummer

2006/2134(INI)

Ansvarigt utskott
  Tillstånd: tillkännagivande
i kammaren

EMPL
15.6.2006

Rådgivande utskott
  Tillkännagivande i kammaren

ECON
15.6.2006

ECON
15.6.2006

ECON
15.6.2006

ECON
15.6.2006

ECON
15.6.2006

 

ITRE

15.6.2006

 

 

 

 

Inget yttrande avges
  Beslut

ITRE
20.6.2006

 

 

 

 

Förstärkt samarbete
  Tillkännagivande i kammaren

 

 

 

 

 

Föredragande
  Utnämning

Joel Hasse Ferreira
3.5.2006

 

Tidigare föredragande

 

 

Behandling i utskott

23.11.2006

18.12.2006

23.11.2006

 

 

Antagande

1.3.2007

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

34

1

5

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Jan Andersson, Alexandru Athanasiu, Roselyne Bachelot-Narquin, Emine Bozkurt, Philip Bushill-Matthews, Alejandro Cercas, Christina Christova, Derek Roland Clark, Proinsias De Rossa, Harlem Désir, Harald Ettl, Richard Falbr, Carlo Fatuzzo, Ilda Figueiredo, Joel Hasse Ferreira, Stephen Hughes, Karin Jöns, Jan Jerzy Kułakowski, Jean Lambert, Raymond Langendries, Bernard Lehideux, Elizabeth Lynne, Thomas Mann, Ana Mato Adrover, Maria Matsouka, Marie Panayotopoulos-Cassiotou, Pier Antonio Panzeri, Jacek Protasiewicz, José Albino Silva Peneda, Kathy Sinnott, Jean Spautz, Gabriele Stauner, Anne Van Lancker

Slutomröstning: närvarande suppleant(er)

Edit Bauer, Françoise Castex, Donata Gottardi, Sepp Kusstatscher, Roberto Musacchio

Slutomröstning: närvarande suppleant(er) (art. 178.2)

André Brie, Jaromír Kohlíček, Anja Weisgerber

Ingivande

6.3.2007

 

Anmärkningar (tillgängliga på ett enda språk)