MIETINTÖ ehdotuksesta neuvoston asetukseksi luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisten tuotteiden merkinnöistä

14.3.2007 - (KOM(2005)0671 – C6‑0032/2006 –2005/0278(CNS)) - *

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta
Esittelijä: Marie-Hélène Aubert

Menettely : 2005/0278(CNS)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0061/2007

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta neuvoston asetukseksi luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisten tuotteiden merkinnöistä

(KOM(2005)0671 – C6‑0032/2006 –2005/0278(CNS))

(Kuulemismenettely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvostolle (KOM(2005)0671)[1],

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 37 ja 95 artiklan, joiden mukaisesti neuvosto on kuullut parlamenttia (C6‑0032/2006),

–   ottaa huomioon oikeudellisten asioiden valiokunnan lausunnon ehdotetusta oikeusperustasta,

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 51 ja 35 artiklan,

–   ottaa huomioon maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnan mietinnön ja ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan lausunnon (A6‑0061/2007),

1.  hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.  pyytää komissiota muuttamaan ehdotustaan vastaavasti EY:n perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

3.  pyytää neuvostoa ilmoittamaan parlamentille, jos se aikoo poiketa parlamentin hyväksymästä sanamuodosta;

4.  pyytää tulla kuulluksi uudelleen, jos neuvosto aikoo tehdä huomattavia muutoksia komission ehdotukseen;

5.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.

Komission tekstiParlamentin tarkistukset

Tarkistus 1

Johdanto-osan 1 viite

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 37 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 37 ja 95 artiklan,

Perustelu

Perustamissopimuksen 37 artikla kattaa ainoastaan säädöksen maatalouteen liittyvät näkökohdat. Asetuksessa käsitellään kuitenkin myös luonnonmukaisten tuotteiden erityisiä jalostus- ja valmistusmenetelmiä ateriapalvelutoiminnassa, henkilöstöruokaloissa ja ravintoloissa, mihin liittyy sisämarkkinanäkökohtia. Sisämarkkinasäännöksiä koskevan 95 artiklan lisääminen vahvistaisi myös parlamentin asemaa mahdollisissa neuvotteluissa soveltamissäännöistä, jotka hyväksytään komiteamenettelyssä.

Tarkistus 2

Johdanto-osan 1 kappale

(1) Luonnonmukainen tuotanto on kokonaisvaltainen tilanhoitojärjestelmä ja elintarvikkeiden tuotantojärjestelmä, jossa yhdistyvät ympäristön kannalta parhaat käytännöt, pitkälle kehittynyt biologinen monimuotoisuus, luonnonvarojen säästäminen, eläinten hyvinvointia koskevien tiukkojen standardien soveltaminen ja tuotanto, jossa otetaan huomioon kuluttajien mieltymys luonnonaineksia ja -menetelmiä käyttäen tuotettuihin tuotteisiin. Luonnonmukaisella tuotantotavalla on siis yhteiskunnassa kahtalainen rooli: yhtäältä se tuottaa erityisillä markkinoilla tuotteita luonnonmukaisia tuotteita haluaville kuluttajille ja toisaalta tarjoaa julkishyödykkeitä, jotka edistävät ympäristönsuojelua, eläinten hyvinvointia ja maaseudun kehittämistä.

(1) Luonnonmukainen tuotanto on kokonaisvaltainen tilanhoitojärjestelmä ja elintarvikkeiden tuotantojärjestelmä, jossa kaikilla kestävän tuotannon näkökohdilla on keskeinen sija ja tavoitteena on löytää tasapaino ja jossa yhdistyvät ympäristön kannalta parhaat käytännöt, pitkälle kehittynyt biologinen monimuotoisuus, luonnonvarojen säästäminen sekä eläinten hyvinvointia koskevien tiukkojen standardien soveltaminen ja jossa pyritään parantamaan maaperän viljavuutta luonnollisin menetelmin sekä tuotantoon, jossa otetaan huomioon kuluttajien mieltymys luonnonaineksia ja -menetelmiä käyttäen tuotettuihin tuotteisiin. Luonnonmukaisella tuotantotavalla on siis useita myönteisiä rooleja: sen lisäksi että se tuottaa erityisillä markkinoilla tuotteita luonnonmukaisia tuotteita haluaville kuluttajille ja tarjoaa julkishyödykkeitä, jotka eivät rajoitu elintarvikkeisiin, se myös ja ennen kaikkea edistää ympäristönsuojelua, eläinten hyvinvointia ja maaseudun sosiaalista kehittämistä.

Perustelu

Luonnonmukaisessa tuotannossa olisi keskityttävä kestävään tuotantoon, ja lisäksi ympäristöalan erilaisten hyvien käytäntöjen on oltava tasapainossa.

Tarkistus 3

Johdanto-osan 2 kappale

(2) Luonnonmukaisen maatalouden ala on kasvussa useimmissa jäsenvaltioissa. Kuluttajien kysyntä on viime vuosina kasvanut erityisen huomattavasti. Yhteisen maatalouspolitiikan hiljattaisten uudistusten tarkoituksena on markkinointisuuntautuneisuuden korostaminen ja kuluttajien kysyntään vastaavien laadukkaiden tuotteiden tuotannon edistäminen, minkä pitäisi vauhdittaa entisestään luonnonmukaisten tuotteiden markkinoita. Sen vuoksi luonnonmukaista tuotantoa koskevan lainsäädännön vaikutus maatalouspolitiikkaan on yhä suurempi ja läheisesti kytköksissä maatalousmarkkinoiden kehitykseen.

(2) Luonnonmukainen tuotanto vastaa täysin Euroopan unionin Göteborgin toimintasuunnitelmassa asettamia kestävän kehityksen tavoitteita, sillä se edistää kestävää kehitystä, siinä valmistetaan terveellisiä ja korkealaatuisia tuotteita ja siinä käytetään ympäristöllisesti kestäviä tuotantomenetelmiä. Luonnonmukaisen maatalouden ala on kasvussa useimmissa jäsenvaltioissa. Kuluttajien kysyntä on viime vuosina kasvanut erityisen huomattavasti. Yhteisen maatalouspolitiikan hiljattaisten uudistusten tarkoituksena on markkinointisuuntautuneisuuden korostaminen ja kuluttajien kysyntään vastaavien laadukkaiden tuotteiden tuotannon edistäminen, minkä pitäisi vauhdittaa entisestään luonnonmukaisten tuotteiden markkinoita. Sen vuoksi on tarpeen, että luonnonmukaisen tuotannon vaikutus maatalouspolitiikkaan on yhä suurempi ja luonnonmukainen tuotanto on läheisesti kytköksissä maatalousmarkkinoiden kehitykseen sekä sidoksissa maatalouskäyttöön osoitettujen maiden suojeluun ja säilyttämiseen.

Perustelu

Mielestämme on välttämätöntä, että unionin Göteborgin-strategia sekä sen maatalouteen liittyvät pääperiaatteet (ks. puheenjohtajavaltion päätelmät – Göteborg, 15. ja 16. kesäkuuta 2001) mainitaan tässä, koska siinä viitataan nimenomaisesti luonnonmukaiseen tuotantoon yhtenä yhteisen maatalouspolitiikan osana, joka vastaa täysin Göteborgin tavoitteita.

Tarkistus 4

Johdanto-osan 2 a kappale (uusi)

 

(2 a) Kaiken kyseisellä alalla hyväksyttävän yhteisön lainsäädännön ja politiikan olisi myötävaikutettava tässä asetuksessa määritellyn luonnonmukaisen maatalouden ja luonnonmukaisen tuotannon kehittämiseen. Luonnonmukaisella maataloudella on merkittävä rooli yhteisön kestävän kehityksen politiikan täytäntöönpanossa.

Perustelu

Luonnonmukainen maatalous on läheisesti kytköksissä kestävän kehityksen politiikkaan. Näin ollen samoin kuin kestävän kehityksen politiikan tapauksessa on tarpeen varmistaa, että muussa politiikassa ja lainsäädännössä otetaan huomioon kyseinen tuotantomuoto ja että ne mahdollistavat tavoitteiden saavuttamisen.

Tarkistus 5

Johdanto-osan 3 kappale

(3) Luonnonmukaista tuotantoa koskevan yhteisön sääntelykehyksen tavoitteena olisi oltava luonnonmukaisten tuotteiden rehellisen kilpailun ja sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan varmistaminen sekä kuluttajien luonnonmukaisiksi merkittyjä tuotteita kohtaan osoittaman luottamuksen säilyttäminen ja osoittaminen perustelluksi. Lisäksi olisi pyrittävä luomaan edellytykset, joilla ala voi edistyä ottaen huomioon tuotannon ja markkinoiden kehittymisen.

(3) Luonnonmukaista tuotantoa koskevan yhteisön sääntelykehyksen tavoitteena olisi oltava luonnonmukaisten tuotteiden rehellisen kilpailun ja sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan varmistaminen sekä kuluttajien luonnonmukaisiksi merkittyjä tuotteita kohtaan osoittaman luottamuksen säilyttäminen ja osoittaminen perustelluksi. Lisäksi olisi pyrittävä luomaan edellytykset, joilla ala voi edistyä ottaen huomioon tuotannon ja markkinoiden kehittymisen ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

Perustelu

Luonnonmukaista maataloustuotantoa voidaan edistää sellaisilla innovatiivisilla lainsäädäntötoimilla, jotka ovat yhdenmukaisia sekä markkinapolitiikan että kestävän kehityksen kanssa.

Tarkistus 6

Johdanto-osan 7 kappale

(7) Olisi vahvistettava luonnonmukaisia tuotantosääntöjä koskevat yhteisön puitteet kasvi- ja eläintuotannon, luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymistä koskevat säännöt mukaan luettuina, sekä jalostettujen elintarvikkeiden ja rehujen tuotannon osalta. Komissiolle olisi siirrettävä toimivalta vahvistaa kyseisten yleisten sääntöjen yksityiskohdat ja antaa vesiviljelyä koskevat yhteisön tuotantosäännöt.

(7) Olisi vahvistettava luonnonmukaisia tuotantosääntöjä koskevat yhteisön puitteet kasvi- ja eläintuotannon, luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymistä koskevat säännöt mukaan luettuina, sekä jalostettujen elintarvikkeiden ja rehujen tuotannon osalta. Komissiolle olisi siirrettävä toimivalta vahvistaa kyseisten yleisten sääntöjen yksityiskohdat ja liitteet ja antaa vesiviljelyä koskevat yhteisön tuotantosäännöt, ja sen olisi kuultava parlamenttia ja neuvostoa.

Perustelu

Komissio ei vielä ole kuullut parlamenttia ja neuvostoa asetuksen yksityiskohdista ja liitteistä. Jos tätä ei tehdä ennen asetuksen antamista, parlamenttia pitää kuulla liitteistä heti, kun komissio on hyväksynyt tekstiluonnokset.

Tarkistus 7

Johdanto-osan 8 kappale

(8) Luonnonmukaisen tuotannon kehitystä olisi helpotettava myös erityisesti edistämällä luonnonmukaiseen tuotantoon paremmin sopivien tekniikoiden ja aineiden käyttöä.

(8) Luonnonmukaisen tuotannon kehitystä olisi helpotettava vakiintuneisiin parhaisiin käytäntöihin tukeutuen myös erityisesti edistämällä maaperän viljavuutta, viljelykiertoa, paikallisten siementen suojelua, vettä ja energiaa säästäviä käytäntöjä sekä luonnonmukaiseen tuotantoon paremmin sopivien tekniikoiden ja aineiden käyttöä.

Perustelu

Luonnonmukainen tuotanto tarvitsee enemmän erityistukea hyviin maatalouskäytäntöihin ja ‑menetelmiin kuin uusiin tekniikkoihin ja aineisiin.

Tarkistus 8

Johdanto-osan 9 kappale

(9) Muuntogeeniset organismit sekä tuotteet, jotka on tuotettu muuntogeenisistä organismeista tai joiden tuotannossa on käytetty muuntogeenisiä organismeja, ovat luonnonmukaisen tuotannon ja kuluttajilla luonnonmukaisista tuotteista olevan kuvan vastaisia. Sen vuoksi niitä ei pitäisi tarkoituksellisesti käyttää luonnonmukaisessa maataloudessa ja luonnonmukaisten tuotteiden jalostuksessa.

(9) Muuntogeeniset organismit sekä tuotteet, jotka on tuotettu muuntogeenisistä organismeista tai joiden tuotannossa on käytetty muuntogeenisiä organismeja, ovat luonnonmukaisen tuotannon ja kuluttajilla luonnonmukaisista tuotteista olevan kuvan vastaisia. Sen vuoksi niitä ei pitäisi käyttää luonnonmukaisessa maataloudessa ja luonnonmukaisten tuotteiden jalostuksessa. Muuntogeenisten organismien esiintyminen luonnonmukaisissa siemenissä, tuotantopanoksissa, rehuissa ja elintarvikkeissa olisi estettävä riittävällä kansallisella ja yhteisön lainsäädännöllä, joka perustuu varovaisuusperiaatteeseen.

Perustelu

Luonnonmukaisen tuotannon periaatteet, tavoitteet ja säännöt sulkevat pois muuntogeenisten organismien käytön ja esiintymisen kaikissa luonnonmukaisissa prosesseissa ja tuotteissa. Siksi on tärkeää antaa kansallisia ja EU:n säädöksiä, joilla taataan, että muuntogeenisiä organismeja ei esiinny.

Tarkistus 9

Johdanto-osan 9 a kappale (uusi)

 

(9 a) Synteettisten kasvinsuojeluaineiden käyttö on ristiriidassa luonnonmukaisen tuotannon kanssa.

Perustelu

Tarkistus ei kaipaa perusteluja ja on täysin yhdenmukainen johdanto-osan 10–13 kappaleiden kanssa, jotka liittyvät uusiutuvien luonnonvarojen yksinomaiseen käyttöön, monivuotiseen viljelykiertoon ja lisälannoitteiden yhteensopivuuteen luonnonmukaisen tuotannon kanssa.

Tarkistus 10

Johdanto-osan 14 kappale

(14) Erityisesti maaperän ja veden kaltaisten luonnonvarojen saastumisen estämiseksi luonnonmukaista kotieläintaloutta harjoitettaessa olisi periaatteessa luotava läheinen suhde sen ja maan välille, sovellettava monivuotisia viljelykiertoja sekä ruokittava kotieläimiä luonnonmukaisilla viljelytuotteilla, jotka ovat peräisin asianomaiselta tilalta tai sen läheisyydessä sijaitsevilta luonnonmukaisilta tiloilta.

(14) Maaperän ja veden kaltaisten luonnonvarojen saastumisen sekä niiden laadun ja saatavuuden peruuttamattoman heikkenemisen estämiseksi luonnonmukaista kotieläintaloutta harjoitettaessa olisi periaatteessa luotava läheinen suhde sen ja maan välille, sovellettava monivuotisia viljelykiertoja sekä ruokittava kotieläimiä luonnonmukaisilla viljelytuotteilla, jotka ovat peräisin asianomaiselta tilalta tai sen läheisyydessä sijaitsevilta luonnonmukaisilta tiloilta.

Perustelu

Luonnonvarojen laadun ja saatavuuden peruuttamaton heikkeneminen on estettävä.

Tarkistus 11

Johdanto-osan 15 kappale

(15) Koska luonnonmukaisella kotieläintuotannolla on oltava yhteys maahan, eläimillä olisi mahdollisuuksien mukaan oltava pääsy ulkoilmaan tai laitumille.

(15) Koska luonnonmukaisella kotieläintuotannolla on oltava yhteys maahan, eläimillä olisi oltava sääolojen ja maanpinnan tilan salliessa pääsy ulkoilmaan tai laitumille.

Perustelu

Pääsy ulkoilmaan ja/tai laitumille sen mukaan, mikä laji on kyseessä, on yksi luonnonmukaisen tuotannon perusperiaatteista. Pääsyn mahdollistaminen ei saa olla vapaaehtoista, vaan sen pitää olla riippuvainen tarkistuksessa ehdotetuista olosuhteista.

Tarkistus 12

Johdanto-osan 16 kappale

(16) Luonnonmukaista kotieläintuotantoa harjoitettaessa olisi noudatettava eläinten hyvinvointia koskevia tiukkoja standardeja, kunnioitettava eläinten lajikohtaisia käyttäytymistarpeita ja otettava eläinten terveydenhoidon perustaksi tautien ennaltaehkäisy. Tässä suhteessa olisi kiinnitettävä erityistä huomiota eläinsuojiin, kotieläintuotannon käytäntöihin ja eläintiheyteen. Rotuja valittaessa olisi asetettava etusijalle hitaasti kasvavat kannat ja niiden kyky mukautua paikallisiin olosuhteisiin. Kotieläin- ja vesiviljelytuotantoa koskevissa täytäntöönpanosäännöissä olisi varmistettava, että ainakin tuotantotilojen eläinten suojelua koskevaa eurooppalaista yleissopimusta ja siihen liittyviä suosituksia noudatetaan.

(16) Luonnonmukaista kotieläintuotantoa harjoitettaessa olisi noudatettava eläinten hyvinvointia koskevia tiukkoja standardeja, kunnioitettava eläinten lajikohtaisia käyttäytymistarpeita ja otettava eläinten terveydenhoidon perustaksi tautien ennaltaehkäisy. Tässä suhteessa olisi kiinnitettävä erityistä huomiota eläinsuojiin, kotieläintuotannon käytäntöihin ja eläintiheyteen. Rotuja valittaessa olisi asetettava etusijalle pitkäikäiset, taudeille vastustuskykyiset ja hitaasti kasvavat kannat ja alueelliset alkuperäisrodut sekä niiden kyky mukautua paikallisiin olosuhteisiin. Kotieläin- ja vesiviljelytuotantoa koskevissa täytäntöönpanosäännöissä olisi varmistettava, että ainakin tuotantotilojen eläinten suojelua koskevaa eurooppalaista yleissopimusta ja siihen liittyviä suosituksia noudatetaan.

Perustelu

Vastustuskyky taudeille ja pitkäikäisyys ovat myös tärkeitä elinvoimaisten eläinrotujen ominaispiirteitä.

Tarkistus 13

Johdanto-osan 17 kappale

(17) Luonnonmukaisessa kotieläintuotannossa eri eläinlajien tuotantosyklejä olisi pyrittävä täydentämään luonnonmukaisesti kasvatetuilla eläimillä. Alan kehittymiseksi olisi sen vuoksi edistettävä luonnonmukaisten eläinten geenipoolin kasvattamista ja lisättävä omavaraisuutta.

(17) Luonnonmukaisessa kotieläintuotannossa eri eläinlajien tuotantosyklejä olisi pyrittävä täydentämään luonnonmukaisesti kasvatetuilla eläimillä. Alan kehittymiseksi ja sen kehittämisen kannustamiseksi olisi sen vuoksi edistettävä luonnonmukaisten eläinten geenipoolin kasvattamista ja lisättävä omavaraisuutta.

Perustelu

Luonnonmukaisen kotieläintuotannon kehittyminen olisi varmistettava ja sitä olisi kannustettava.

Tarkistus 14

Johdanto-osan 22 a kappale (uusi)

 

(22 a) Luonnonmukaisen tuotannon viljely- ja kasvatuskäytäntöjen nykyisen monimuotoisuuden vuoksi olisi tarpeen antaa jäsenvaltioille mahdollisuus soveltaa luonnonmukaiseen tuotantoon alueellaan tiukempia lisäsääntöjä.

Perustelu

Jäsenvaltioille on tarpeen antaa mahdollisuus soveltaa luomutuotantoon tiukempia lisäsääntöjä, koska käytännöt Euroopassa vaihtelevat suuresti sekä maaperään ja ilmastoon että kulttuuriin liittyvistä syistä. Tämä "positiivisen" toissijaisuuden mahdollisuus on jo unionin nykyisessä luomuasetuksessa, ja se on osoittautunut välttämättömäksi: kukin jäsenvaltio voi näin, käyttäen unionin sääntöjä yhteisenä perustana, täyttää kuluttajien kyseisessä maassa luomutuotteille asettamat vaatimukset.

Tarkistus 15

Johdanto-osan 25 kappale

(25) Yhteisön markkinoiden selkiinnyttämiseksi kaikissa yhteisössä tuotetuissa luonnonmukaisissa tuotteissa olisi käytettävä yksinkertaista vakioviittausta, ainakin jos tuotteella ei ole yhteisön luonnonmukaisen tuotannon tunnusta. Tällaisen viittauksen vapaaehtoinen käyttömahdollisuus olisi ulotettava myös kolmansista maista tuotaviin luonnonmukaisiin tuotteisiin.

(25) Yhteisön markkinoiden selkiinnyttämiseksi kaikissa yhteisössä tuotetuissa luonnonmukaisissa tuotteissa olisi käytettävä yksinkertaista vakioviittauskoodia, silloinkin kun tuotteella on yhteisön luonnonmukaisen tuotannon tunnus. Tällainen vakioviittauskoodi olisi ulotettava myös kolmansista maista tuotaviin luonnonmukaisiin tuotteisiin, ja siitä olisi käytävä selvästi ilmi tuotteiden alkuperä ja mahdolliset erot luonnonmukaista tuotantoa koskevien sääntöjen soveltamisessa.

Perustelu

Vakioviittauskoodin on oltava pakollinen erityisesti kolmansista maista tuotavissa luonnonmukaisissa tuotteissa.

Tarkistus 16

Johdanto-osan 27 a kappale (uusi)

 

(27 a) Jäsenvaltioiden olisi vahvistettava tarvittava lainsäädäntökehys, joka perustuu varovaisuus- ja aiheuttamisperiaatteeseen ja jolla estetään muuntogeenisten organismien esiintyminen luonnonmukaisissa tuotteissa. Toimijoiden olisi toteutettava kaikki tarvittavat varotoimenpiteet estääkseen muuntogeenisten organismien satunnaisen esiintymisen tai esiintymisen, jota on teknisesti mahdotonta välttää.

Tarkistus 17

Johdanto-osan 32 kappale

(32) Tuontituotteiden vastaavuutta arvioitaessa olisi otettava huomioon Codex Alimentariuksessa vahvistetut kansainväliset standardit.

(32) Tuontituotteiden vastaavuutta arvioitaessa olisi otettava huomioon tuotantostandardit, jotka vastaavat luonnonmukaiseen tuotantoon yhteisössä sovellettavia standardeja.

Perustelu

Codex Alimentarius -elintarvikestandardissa annetaan yleiset suuntaviivat luonnonmukaisten tuotteiden tuotantoa varten eikä edellytetä lähellekään niin tiukkoja tuotantomääräyksiä kuin EU:ssa sovelletaan luonnonmukaisten tuotteiden tuotantoon.

Tarkistus 18

Johdanto-osan 32 a kappale (uusi)

 

(32 a) Luonnonmukaisten tuotteiden tuontisääntöjä olisi pidettävä mallina markkinoille pääsylle asetetuille vaatimuksille, kun kolmannen maan tuottajille annetaan pääsy arvokkaille markkinoille, kunhan he noudattavat kyseisten markkinoiden standardeja.

Tarkistus 19

Johdanto-osan 36 kappale

(36) Tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY mukaisesti. Luonnonmukaista tuotantoa koskeva lainsäädäntö on tärkeä osa yhteistä maatalouspolitiikkaa, koska se liittyy läheisesti maatalousmarkkinoiden kehitykseen; sen vuoksi on aiheellista soveltaa kyseisen politiikan hoidossa käytettäviä lainsäädäntömenettelyjä. Tämän asetuksen mukaisesti komissiolle siirrettävää toimivaltaa olisi käytettävä päätöksen 1999/468/EY 4 artiklassa säädetyn hallintokomiteamenettelyn mukaisesti,

(36) Tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY mukaisesti. Luonnonmukaista tuotantoa koskeva lainsäädäntö on tärkeä osa yhteistä maatalouspolitiikkaa, koska se liittyy läheisesti maatalousmarkkinoiden kehitykseen; sen vuoksi on aiheellista soveltaa kyseisen politiikan hoidossa käytettäviä lainsäädäntömenettelyjä. Tämän asetuksen mukaisesti komissiolle siirrettävää toimivaltaa olisi käytettävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa säädetyn valvonnan käsittävän sääntelymenettelyn mukaisesti,

Perustelu

Päätöstä 1999/468/EY muutettiin 17. heinäkuuta 2006 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2006/512/EY. Valvonnan käsittävä sääntelymenettely antaa komissiolle riittävästi liikkumavaraa hyvälle hallintokäytännölle, ja myös Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat siinä mukana.

Tarkistus 20

1 artiklan 1 kohdan johdantokappale

1. Tässä asetuksessa vahvistetaan tavoitteet, periaatteet ja säännöt, jotka koskevat:

1. Tässä asetuksessa säädetään perusta luonnonmukaisen tuotannon kestävälle kehittämiselle ja vahvistetaan tavoitteet, periaatteet ja säännöt, jotka koskevat:

Tarkistus 21

1 artiklan 1 kohdan a alakohta

a) luonnonmukaisten tuotteiden tuotantoa, markkinoille saattamista, tuontia, vientiä ja valvontaa;

a) luonnonmukaisten tuotteiden kaikkia tuotantovaiheita, tuotantomenetelmiä, jalostamista, jakelua, markkinoille saattamista, tuontia, vientiä, tarkastusta ja sertifiointia;

Perustelu

Luonnonmukainen tuotanto on luonteeltaan prosessisuuntautunutta taloudellista toimintaa, johon kuuluu erityisiä tuotantomenetelmiä, jalostamista, valmistusta, jakelua jne., jotka on määriteltävä kohteen, soveltamisalan ja määritelmien kohdalla.

Tarkistus 22

1 artiklan 2 kohdan johdantokappale

2. Tätä asetusta sovelletaan seuraaviin maanviljelystä tai vesiviljelystä peräisin oleviin tuotteisiin, jos ne on tarkoitettu pidettäväksi kaupan luonnonmukaisina tuotteina:

2. Tätä asetusta sovelletaan seuraaviin maanviljelystä tai vesiviljelystä peräisin oleviin tuotteisiin, jos niissä käytetään tai niissä on tarkoitettu käyttää luonnonmukaiseen tuotantotapaan viittaavia merkintöjä:

Tarkistus 23

1 artiklan 2 kohdan e a alakohta (uusi)

e a) muut tuotteet, kuten villa, kalasäilykkeet, kosmetiikkatuotteet, ravintolisät ja eteeriset öljyt;

Perustelu

Näillä tuotteilla on yhteys luonnonympäristöön vähintään yhdessä valmistusvaiheessa, ja niiden tuotannossa käytetään maatalous- ja ympäristöresursseja. Jotta niitä voitaisiin tuottaa kestävällä tavalla, mahdollisuus luokitella ne luonnonmukaisiksi tuotteiksi voi antaa lisäarvoa.

Tarkistus 24

1 artiklan 3 kohdan johdantokappale

3. Tätä asetusta sovelletaan Euroopan yhteisön alueella toimijoihin, jotka osallistuvat seuraaviin toimiin:

3. Tätä asetusta sovelletaan toimijoihin, jotka osallistuvat 1 artiklan 2 kohdassa lueteltujen tuotteiden tuotannon, valmistuksen tai jakelun johonkin vaiheeseen, mukaan luettuina:

Perustelu

Ateriapalvelumarkkinoiden merkitys luonnonmukaisten tuotteiden alalla kasvaa koko ajan. Monet eurooppalaiset kuluttajat ovat riippuvaisia ateriapalvelujen, ruokaloiden ja ravintoloiden päivittäisistä aterioista. On tärkeää, että he voivat tehdä tietoon perustuvia valintoja perinteisten ja luonnonmukaisten elintarvikkeiden välillä. Jos ateriapalvelujen tarjoajat todella haluavat tarjota asiakkailleen täydellisen luonnonmukaisen tuotevalikoiman, heidän on noudatettava yhteisiä eurooppalaisia standardeja. Näin varmistettaisiin kuluttajille avoimuus samoin kuin reilu kilpailu eri jäsenvaltioiden toimijoiden kesken.

Tarkistus 25

1 artiklan 3 kohdan b alakohta

b) elintarvikkeiden ja rehujen jalostus;

b) elintarvikkeiden ja rehujen pakkaaminen ja kauppakunnostus, jalostus ja valmistus;

Tarkistus 26

1 artiklan 3 kohdan c alakohta

c) kauppakunnostus, merkitseminen ja mainonta;

c) luonnonmukaisten maataloustuotteiden pakkaaminen ja kauppakunnostus, varastointi, merkitseminen ja mainonta;

Perustelu

Tässä ei ole kysymys mainonnasta yleensä.

Tarkistus 27

1 artiklan 3 kohdan 2 alakohta

Sitä ei kuitenkaan sovelleta ateriapalvelutoimiin, tehdas- ja laitosruokaloihin, ravintoloihin eikä muihin vastaaviin samankaltaisiin elintarvikepalvelutoimiin.

f a) ateriapalvelutoimet, ruokalat, ravintolat tai muut samankaltaiset elintarvikepalvelutoimet.

Perustelu

Asetukseen on sisällytettävä ateriapalvelutoimet ja elintarvikepalvelut, sillä niihin liittyy luonnonmukaisten elintarvikkeiden jatkojalostusta ja valmistusta ja ne ovat kaupan pitämisen muoto, jonka täytyy kuulua määritelmien, merkintöjen ja valvonnan piiriin.

Tarkistus 28

2 artiklan a alakohta

a) ’luonnonmukaisella tuotannolla’ tarkoitetaan tässä asetuksessa vahvistettujen tavoitteiden, periaatteiden ja sääntöjen mukaista luonnonmukaisten tuotantomenetelmien käyttöä maatiloilla sekä mainittujen tavoitteiden, periaatteiden ja sääntöjen mukaisia toimia, jotka liittyvät tuotteen jatkojalostukseen, kauppakunnostukseen ja merkitsemiseen;

a) ’luonnonmukaisella tuotannolla’ tarkoitetaan tässä asetuksessa vahvistettujen tavoitteiden, periaatteiden ja sääntöjen mukaista luonnonmukaisten tuotantomenetelmien käyttöä maatiloilla sekä mainittujen tavoitteiden, periaatteiden ja sääntöjen mukaisia toimia, jotka liittyvät tuotteen jatkojalostukseen, pakkaamiseen ja kauppakunnostukseen, varastointiin ja merkitsemiseen;

Tarkistus 29

2 artiklan b alakohta

b) ’luonnonmukaisella tuotteella’ tarkoitetaan luonnonmukaisesta tuotannosta saatua maataloustuotetta;

b) ’luonnonmukaisella tuotteella’ tarkoitetaan luonnonmukaisesta tuotannosta saatua tuotetta;

Perustelu

Asetukseen sisältyy myös vesiviljely. Näin ollen "maataloustuote" on määritelmänä liian kapea.

Tarkistus 30

2 artiklan b a alakohta (uusi)

 

b a) ‘toimijalla’ tarkoitetaan yrityksen omistajaa, joka harjoittaa tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvia toimintoja ja joka on luonnonmukaisen tuotannon valvontaa harjoittavien viranomaisten tai tarkastuslaitosten valvonnan alainen;

Perustelu

Tämä määritelmä, joka pohjautuu asetuksen (ETY) 2092/91 4 artiklaan, on tärkeä, jotta kaikki ehdotuksen soveltamisalaan sisältyvät toiminnot voidaan kytkeä toisiinsa.

Tarkistus 31

2 artiklan f alakohta

f) ’siirtymisellä’ tarkoitetaan siirtymistä ei-luonnonmukaisesta tuotannosta luonnonmukaiseen tuotantoon;

´f) ’siirtymisellä’ tarkoitetaan siirtymäkautta tavanomaisesta tuotannosta luonnonmukaiseen tuotantoon;

Perustelu

Siirtymisen määritelmään on liitettävä aikaraja.

Tarkistus 32

2 artiklan j alakohta

j) ’toimivaltaisella viranomaisella’ tarkoitetaan jäsenvaltion keskusviranomaista, jolla on toimivalta järjestää luonnonmukaista tuotantoa koskevia virallisia tarkastuksia, tai muuta viranomaista, jolle on siirretty tällainen toimivalta, ja tapauksen mukaan kolmannen maan vastaavaa viranomaista;

j) ’toimivaltaisella viranomaisella’ tarkoitetaan jäsenvaltion viranomaista, jolla on toimivalta panna täytäntöön tämän asetuksen säännökset ja komission sen soveltamista varten vahvistamat yksityiskohtaiset säännöt, tai muuta viranomaista, jolle on siirretty tällainen toimivalta kokonaan tai osittain; tarvittaessa kyseiseksi viranomaiseksi katsotaan myös vastaava kolmannen maan viranomainen;

Perustelu

Toimivaltainen viranomainen on määriteltävä paremmin, jotta se kattaisi kaikenlaiset mahdolliset asianomaiset viranomaiset.

Tarkistus 33

2 artiklan k alakohta

k) ’tarkastuslaitoksella’ tarkoitetaan riippumatonta kolmatta osapuolta, jolle toimivaltainen viranomainen on siirtänyt tiettyjä tarkastustehtäviä;

k) ’tarkastuslaitoksella’ tarkoitetaan riippumatonta laitosta, joka suorittaa luonnonmukaisen tuotannon tarkastuksia, sertifiointia ja jäljittämistä tämän asetuksen säännösten ja komission sen soveltamista varten vahvistamien yksityiskohtaisten sääntöjen mukaisesti ja jonka toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt ja jota se valvoo tätä tarkoitusta varten; tarvittaessa kyseiseksi laitokseksi katsotaan myös vastaava kolmannen maan laitos, johon sovelletaan erityisiä hyväksymistä koskevia sääntöjä;

Tarkistus 34

2 artiklan m alakohta

m) ’vaatimustenmukaisuusmerkinnällä’ tarkoitetaan tiettyjen standardien tai muiden normien noudattamisen varmentavaa merkintää;

m) ’vaatimustenmukaisuusmerkinnällä’ tarkoitetaan tietyistä standardeista tai muista normeista johdettujen vaatimusten noudattamisen varmentavaa merkintää;

Perustelu

Ehdotuksella halutaan tarkentaa kielenkäyttöä esittämällä määritelmä laatua koskevan EN ISO 9000 -sarjan tai ympäristöasioiden hallintaa koskevan EN ISO 14000 ‑sarjan kaltaisissa eurooppalaisissa standardeissa käytetyn terminologian mukaisesti, koska niissä noudattaminen on määritelty vaatimusten noudattamisena.

Tarkistus 35

2 artiklan r alakohta

r) ’tuotteella, jonka tuotannossa on käytetty muuntogeenisiä organismeja’ tarkoitetaan elintarvikkeiden ja rehujen lisäaineita, aromeja, vitamiineja, entsyymejä, teknisiä apuaineita, eräitä eläinten ruokinnassa käytettäviä (direktiivin 82/471/ETY mukaisia) tuotteita, kasvinsuojelutuotteita, lannoitteita ja maanparannusaineita, jotka on tuotettu antamalla organismille ravinnoksi aineksia, jotka ovat kokonaan tai osittain muuntogeenisiä organismeja;

r) ’tuotteella, jonka tuotannossa on käytetty muuntogeenisiä organismeja’ tarkoitetaan tuotteita, jotka on johdettu käyttämällä tuotantoprosessin viimeisenä elävänä organismina muuntogeenistä organismia mutta jotka eivät kuitenkaan sisällä muuntogeenisiä organismeja eivätkä koostu niistä tai ole niistä tuotettuja;

Perustelu

Asetuksen olisi oltava johdonmukainen muuntogeenisistä organismeista muissa asiaan liittyvissä säädöksissä käytettyjen määritelmien kanssa, jotta terminologia ei menisi sekaisin.

Tarkistus 36

2 artiklan v a alakohta (uusi)

 

v a) ’viherlannoitteella’ tarkoitetaan viljelykasveja, joiden joukossa voi olla myös luonnonvaraisia kasveja ja rikkakasveja, jotka työstetään maaperään sen kohentamiseksi.

Perustelu

Määritelmien olisi katettava kaikki asetuksessa käytettävät erikoistermit.

Tarkistus 37

2 artiklan v b alakohta (uusi)

 

v b) 'eläinlääkinnällisellä hoidolla' tarkoitetaan kaikkia niitä ehkäiseviä toimenpiteitä ja hoitotoimenpiteitä, joita toteutetaan eläinlääkärin määräyksestä rajoitetun ajan sairaan eläimen tai sairaiden eläinten ryhmän hoitamiseksi jonkin taudin vuoksi.

Perustelu

Kokemus on osoittanut, että on tarpeen määritellä tarkkaan 9 artiklassa käytetty ilmaisu "hoito".

Tarkistus 38

2 artiklan v c alakohta (uusi)

v c) ’synteettisellä’ tarkoitetaan tuotteita, jotka on valmistettu kemiallisilla ja teollisilla prosesseilla, mukaan luettuina kaikki tuotteet, joita ei esiinny luonnossa, sekä luonnollisista lähteistä saatujen tuotteiden jäljitelmät, lukuun ottamatta tuotteita, jotka on saatu luonnon raaka-aineista tai muunnettu yksinkertaisilla kemiallisilla prosesseilla.

Perustelu

Synteettisten tuotteiden määritelmää on selkeytettävä. Siihen ei kuitenkaan pitäisi sisällyttää luonnon raaka-aineita, jotka on jalostettu perinteisin menetelmin, esimerkiksi käyttäen epäorgaanisia happoja tai pH-arvoa muuttavia perusaineita.

Tarkistus 39

3 artiklan johdantokappale

Luonnonmukaisen tuotantojärjestelmän tavoitteet ovat seuraavat:

Luonnonmukaisen tuotantotavan tavoitteet ovat seuraavat:

Tarkistus 40

3 artiklan a alakohdan johdantokappale

a) Se varmistaa käytännöllisessä ja taloudellisesti elinkelpoisessa maatalouden hallintojärjestelmässä laajan tuotekirjon tuotannon menetelmin,

a) Se varmistaa ympäristöystävällisessä ja sosioekonomisesti kestävässä tuotantojärjestelmässä laajan tuotekirjon tuotannon menetelmin,

Perustelu

Taloudellinen elinkelpoisuus on tulkinnanvarainen ja kiistanalainen käsite, jonka voi ymmärtää monin eri tavoin.

Tarkistus 41

3 artiklan a alakohdan i alakohta

i) joihin liittyvät haitalliset ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäiset;

i) joihin liittyvät haitalliset ympäristö- ja ilmastovaikutukset ovat mahdollisimman vähäiset;

Tarkistus 42

3 artiklan a alakohdan i a alakohta (uusi)

 

i a) joilla saadaan aikaan kestävä tasapaino veden, maaperän, kasvien ja eläinten välillä;

Perustelu

Maatalouden ja siihen liittyvien ekosysteemien kestävyys voidaan saavuttaa luonnonmukaisella tuotantotavalla.

Tarkistus 43

3 artiklan a alakohdan ii alakohta

ii) joilla säilytetään ja edistetään luonnon monimuotoisuutta tiloilla ja niiden ympäristössä;

ii) joilla säilytetään ja edistetään luonnon ja geenien monimuotoisuutta tiloilla ja tämän seurauksena niiden laajemmassa ympäristössä, kiinnittäen erityishuomiota paikallisiin olosuhteisiin sopeutuneiden lajikkeiden ja alkuperäisrotujen säilyttämiseen;

Tarkistus 44

3 artiklan a alakohdan iii alakohta

iii) joilla säästetään mahdollisimman paljon luonnonvaroja, kuten vettä, maaperää, orgaanista ainesta ja ilmaa;

iii) joilla hyödynnetään mahdollisimman järkiperäisesti luonnonvaroja (vettä, maaperää ja ilmaa) ja maatalouden tuotantopanoksia (energiaa, kasvinsuojeluaineita ja ravinteita);

Tarkistus 45

3 artiklan a alakohdan iv alakohta

iv) jotka ovat eläinten hyvinvointia koskevien korkeiden vaatimusten mukaiset ja erityisesti vastaavat eläinten lajikohtaisia käyttäytymistarpeita.

iv) jotka ovat eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevien korkeiden vaatimusten mukaiset ja erityisesti vastaavat eläinten lajikohtaisia käyttäytymistarpeita;

Tarkistus 46

3 artiklan a alakohdan iv a alakohta (uusi)

iv a) joilla edistetään laadukkaiden elintarvikkeiden perinteisten valmistusprosessien säilymistä ja parannetaan pientilojen ja perheyritysten mahdollisuuksia;

Perustelu

Luonnonmukaisen tuotannon periaatteisiin on luettava sosiaaliset ja kulttuuriset näkökohdat, joiden myötä laadukkaan luonnonmukaisen tuotannon ero säilyy.

Tarkistus 47

3 artiklan b alakohta

b) Se varmistaa elintarvikkeiden ja muiden maataloustuotteiden tuotannon, joka vastaa kuluttajien kysyntää, joka kohdistuu luonnonmukaisin prosessein tai luonnonmukaisiin verrattavissa olevin prosessein ja luonnossa esiintyviä aineita käyttäen tuotettuihin hyödykkeisiin.

b) Se varmistaa elintarvikkeiden ja muiden maataloustuotteiden tuotannon, joka vastaa kuluttajien kysyntää, joka kohdistuu luonnonmukaisin prosessein tai luonnonmukaisiin verrattavissa olevin fysikaalisin prosessein ja luonnossa esiintyviä aineita käyttäen tuotettuihin hyödykkeisiin.

Perustelu

On estettävä mahdollisuus käyttää kemiallisia aineita.

Tarkistus 48

4 artiklan a alakohta

a) Suositaan elävien organismien ja mekaanisten tuotantomenetelmien käyttöä synteettisten ainesten sijasta;

a) Käytetään ainoastaan eläviä organismeja ja mekaanisia tuotantomenetelmiä, sillä synteettisten ainesten ja synteettisiä aineita käyttävien tuotantomenetelmien käyttö on sallittu ainoastaan 16 artiklan mukaisesti;

Perustelu

Ehdotettu sanamuoto on epämääräinen ja heikentää näitä periaatteita. Kohdat olisi muotoiltava varmemmin, mutta kuitenkin siten, ettei kielletä mahdollisuutta turvautua synteettisiin aineksiin ja muihin kuin mekaanisiin tuotantomenetelmiin vakavissa tai pakottavissa tilanteissa, joissa on toimittava nopeasti ja luonnonmukaista tuotantoa koskevista periaatteista ja säännöistä poiketen.

Yhdenmukaisuuden säilyttämiseksi puiteasetuksen (EY) N:o 1829/2003 johdanto-osan 16 kappaleen kanssa määritelmä "tuotettu muuntogeenisistä organismeista" (englanniksi "produced from GMOs") on erotettava selvästi määritelmästä "tuotettu muuntogeenisten organismien avulla" (englanniksi "produced with GMOs").

Täydellisyyden vuoksi eläinlääkintätuotteita ei pitäisi jättää tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle. Koska markkinoilla on nykyisin laajat valikoimat luonnonmukaisesti tuotettuja eläinlääkintätuotteita, kyseisiä lääkkeitä olisi käytettävä luonnonmukaisessa maataloudessa.

Tarkistus 49

4 artiklan a a alakohta (uusi)

 

a a) suositaan biologisia ja mekaanisia tuotantomenetelmiä ulkopuolisten tuotantopanosten, kuten synteettisten ainesten, käytön sijasta;

Tarkistus 50

4 artiklan b alakohta

b) käytetään mieluummin luonnonaineksia kuin kemiallisesti syntetisoituja aineksia, joita voidaan käyttää vain jos luonnonaineksia ei ole kaupallisesti saatavilla;

b) käytetään luonnonaineksia, kivennäisaineita ja luonnonmukaisesti tuotettuja raaka-aineita, jos ulkopuoliset tuotantopanokset ovat välttämättömiä; kemiallisesti käsitellyt tai syntetisoidut ainekset on rajoitettava tiukasti poikkeustapauksiin, niitä voidaan käyttää vain jos luonnonaineksia ei ole kaupallisesti saatavilla, ja ne on nimenomaisesti sallittava 11 artiklan mukaisesti;

Tarkistus 51

4 artiklan c alakohta

c) muuntogeenisiä organismeja ja tuotteita, jotka on tuotettu muuntogeenisistä organismeista tai joiden tuotannossa on käytetty muuntogeenisiä organismeja, ei saa käyttää eläinlääkintätuotteita lukuun ottamatta;

c) muuntogeenisiä organismeja ja tuotteita, jotka on tuotettu muuntogeenisistä organismeista tai joiden tuotannossa on käytetty muuntogeenisiä organismeja, ei saa käyttää;

Perustelu

Täydellisyyden vuoksi eläinlääkintätuotteita ei pitäisi jättää tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle. Koska markkinoilla on nykyisin laajat valikoimat luonnonmukaisesti tuotettuja eläinlääkintätuotteita, kyseisiä lääkkeitä olisi käytettävä luonnonmukaisessa maataloudessa.

Tarkistus 52

4 artiklan c a alakohta (uusi)

 

c a) ionisoivan säteilyn käyttö on kiellettyä;

Tarkistus 53

4 artiklan d alakohta

d) luonnonmukaista tuotantoa koskevat säännöt mukautetaan paikallisiin olosuhteisiin, kehitysasteisiin ja erityisiin kotieläintuotannon käytäntöihin ottaen huomioon luonnonmukaisen tuotannon yhtenäinen määritelmä.

d) luonnonmukaista tuotantoa koskevat säännöt mukautetaan paikallisiin olosuhteisiin, kehitysasteisiin ja erityisiin kotieläintuotannon käytäntöihin ottaen huomioon luonnonmukaisen tuotannon tavoitteet ja periaatteet;

Tarkistus 54

4 artiklan d a alakohta (uusi)

 

d a) luonnonmukaisessa tuotannossa varmistetaan tuotteen laatu, luotettavuus ja jäljitettävyys koko elintarvikeketjussa;

Tarkistus 55

4 artiklan d b alakohta (uusi)

 

d b) luonnonmukaisen tuotannon on oltava yhteiskunnan, ympäristön ja talouden kannalta kestävää toimintaa;

Tarkistus 56

4 artiklan d c alakohta (uusi)

 

d c) vesiviljely ja muut kasvi- tai eläintuotannon menetelmät, joissa ei käytetä maaperää, ovat kiellettyjä;

Perustelu

Myös tämä kielto on lisättävä tähän artiklaan.

Tarkistus 57

5 artiklan a alakohta

a) Maataloutta harjoitettaessa pidetään yllä ja parannetaan maaperän viljavuutta, estetään ja torjutaan maaperän eroosiota sekä tuotetaan mahdollisimman vähän saasteita;

a) Maataloutta harjoitettaessa pidetään yllä ja parannetaan maaperän elämää ja viljavuutta, estetään ja torjutaan maaperän eroosiota sekä tuotetaan mahdollisimman vähän saasteita;

Perustelu

Maatalouden kestävyyden kannalta on tärkeä turvata viljavuuden lisäksi myös maaperän biologiset eliöyhteisöt.

Tarkistus 58

5 artiklan a a alakohta (uusi)

 

a a) maataloutta harjoitettaessa säilytetään ja luodaan työpaikkoja ja edistetään näin maaseudun kestävää kehitystä;

Tarkistus 59

5 artiklan c alakohta

c) uusiutumattomia luonnonvaroja ja maatilojen ulkopuolisia tuotantopanoksia käytetään mahdollisimman vähän;

c) uusiutumattomia luonnonvaroja ja maatilojen ulkopuolisia tuotantopanoksia käytetään mahdollisimman vähän; uusiutuvien energialähteiden käyttöä edistetään;

Tarkistus 60

5 artiklan f alakohta

f) kasveille annetaan ravintoa pääasiassa maaperän ekosysteemin kautta;

f) kasveille annetaan ravintoa pääasiassa maaperän ekosysteemin kautta; näin noudatetaan hyviä maanhoitokäytäntöjä;

Tarkistus 61

5 artiklan g alakohta

g) eläinten ja kasvien terveyden ylläpito perustuu ennaltaehkäiseviin tekniikoihin, joihin kuuluu myös sopivien rotujen ja lajikkeiden valinta;

g) kasvien terveyden ylläpito perustuu ennaltaehkäiseviin tekniikoihin, joihin kuuluu myös sopivien lajikkeiden valinta, kiertoviljely, seosviljely, tuhoeläinten luontaisten vihollisten tukeminen sekä luontaisen vastustuskyvyn kehittäminen tuhoeläimille ja taudeille;

Tarkistus 62

5 artiklan g a alakohta (uusi)

 

g a) eläinten terveyden ylläpito perustuu eläinten luontaisen immuunijärjestelmän ja ruumiinrakenteen vahvistamiseen sekä sopivien rotujen valintaan ja kotieläintuotannon käytäntöihin;

Tarkistus 63

5 artiklan h alakohta

h) rehut tulevat pääasiassa samalta tilalta, joissa eläimiä pidetään, tai ne tuotetaan yhteistyössä saman alueen muiden luonnonmukaista tuotantoa harjoittavien tilojen kanssa;

h) rehut tulevat mieluiten samalta tilalta, joissa eläimiä pidetään, tai ne tuotetaan yhteistyössä muiden luonnonmukaista tuotantoa harjoittavien tilojen kanssa, ja eläintiheyttä rajoitetaan, jotta karjanhoito ja viljely voidaan integroida;

Perustelu

Tämä tarkistus perustuu maatalouden erityispiirteisiin Välimeren alueella, jossa karjanhoito keskittyy vuoristoalueille ja maanviljelys keskittyy useimmiten laaksoihin ja jossa on vähän sekä maanviljelyä että karjanhoitoa samanaikaisesti harjoittavia tiloja. Tästä syystä rajoitus, jonka mukaisesti käytettävän lannan on oltava peräisin luonnonmukaisesta karjanhoidosta, olisi toteutuskelvoton ja merkitsisi käytännössä luonnonmukaisen maanviljelyn loppumista suurilta puolikuivilta, ympäristön kannalta hyvin arvokkailta alueilta, koska kyseisillä alueilla on hyvin rajoitetusti karjanhoitoa harjoittavia tiloja. On välttämätöntä sallia muusta kuin luonnonmukaisesta laajaperäisestä karjanhoidosta saadun kompostoidun lannan käyttö nykyisten ehtojen mukaisesti.

Tarkistus 64

5 artiklan k alakohta

k) rodut valitaan suosien hitaasti kasvavia kantoja ja ottaen huomioon eläinten mukautumiskyky paikallisiin olosuhteisiin, elinvoimaisuus sekä vastustuskyky taudeille ja terveysongelmille;

k) rodut valitaan suosien hitaasti kasvavia kantoja, pitkäikäisiä kantoja ja paikallisia alkuperäisrotuja ja ottaen huomioon eläinten mukautumiskyky paikallisiin olosuhteisiin, elinvoimaisuus sekä vastustuskyky taudeille ja terveysongelmille;

Perustelu

On valittava mieluiten alkuperäisrotuja, sillä ne ovat sopeutuneet paremmin alueiden olosuhteisiin ja ovat usein yhteydessä maatalouden perinteisiin toimintatapoihin, jotka tekevät Euroopan alueista omaleimaisia ja joita siksi on suojeltava. Näin saamme laadukkaampia tuotteita ja niiden erikoisuus voi antaa taloudellista lisäarvoa Euroopan maaseutualueille.

Tarkistus 65

5 artiklan l alakohta

l) luonnonmukainen rehu muodostuu pääosin luonnonmukaisesti tuotetuista maatalousaineksista ja luonnollisista muista kuin maatalousaineksista;

l) luonnonmukainen rehu muodostuu luonnonmukaisesti tuotetuista maatalousaineksista ja luonnollisista muista kuin maatalousaineksista, ja se täyttää kotieläinten erityiset ravitsemukselliset tarpeet niiden eri kehitysvaiheissa; poikkeukset on hyväksyttävä 11 artiklan mukaisesti;

Tarkistus 66

5 artiklan n alakohta

n) vesiviljelyssä pidetään haitalliset ympäristövaikutukset mahdollisimman vähäisinä;

n) vesiviljelyssä pidetään yllä luonnollisen vesiekosysteemin biologista monimuotoisuutta ja laatua ja pidetään haitalliset vaikutukset vesi- ja maaekosysteemeihin mahdollisimman vähäisinä;

Perustelu

Luonnonmukaisen tuotannon periaatteisiin olisi sisällytettävä mahdollisimman monia yhdentäviä toimenpiteitä, niin että niihin kuuluvat luonnonmukaisen tuotannon ympäristö-, kansanterveys- ja yhteiskunnalliset näkökohdat, mutta niissä olisi otettava huomioon myös kasvintuotannon ja karjankasvatuksen alueelliset ja kulttuurierot.

Tarkistus 67

6 artiklan otsikko

Jalostukseen sovellettava periaatteet

Jalostukseen ja valmistukseen sovellettava periaatteet

Tarkistus 68

6 artiklan johdantokappale

Luonnonmukaisten jalostettujen rehujen ja elintarvikkeiden tuotantoon sovelletaan 4 artiklassa säädettyjen yleisten periaatteiden lisäksi seuraavia periaatteita.

Luonnonmukaisten jalostettujen rehujen ja elintarvikkeiden tuotantoon ja valmistukseen sekä liitteiden määrittelyyn ja niiden mahdollisiin muutoksiin sovelletaan 4 artiklassa säädettyjen tavoitteiden ja yleisten periaatteiden lisäksi seuraavia periaatteita:

Perustelu

Tähän artiklaan pitäisi sisällyttää luonnonmukaisten elintarvikkeiden ja rehun valmistus, ja siinä olisi selvästi viitattava sellaisten ainesten ja lisäaineiden poikkeukselliseen käyttöön, joita ei joissakin tapauksissa ole kaupallisesti saatavilla. Sen pitäisi myös ohjata vastaavasti kaikkia määritelmiä ja mahdollisia muutoksia liitteisiin.

Tarkistus 69

6 artiklan a alakohta

a) luonnonmukaiset elintarvikkeet ja rehut tuotetaan pääasiassa luonnonmukaisista maatalousaineksista, paitsi jos luonnonmukaisesti tuotettuja aineksia ei ole kaupallisesti saatavilla;

a) luonnonmukaiset elintarvikkeet ja rehut tuotetaan luonnonmukaisista maatalousaineksista, paitsi jos luonnonmukaisesti tuotettuja aineksia ei ole kaupallisesti saatavilla;

Tarkistus 70

6 artiklan b alakohta

b) lisäaineita ja teknisiä apuaineita käytetään mahdollisimman vähän ja vain silloin, kun niiden käyttäminen on teknisistä syistä olennaista;

b) lisäaineita ja teknisiä apuaineita käytetään mahdollisimman vähän ja vain silloin, kun niiden käyttäminen on teknisistä tai ravitsemuksellisista syistä olennaista ja jos ne on sallittu 15 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen;

Tarkistus 71

6 artiklan c a alakohta (uusi)

 

c a) elintarvikkeet jalostetaan huolellisesti siten, että varmistetaan elintarvikkeiden luonnonmukaisuus;

Tarkistus 72

7 artiklan 1 kohdan 1 alakohta

Tilan koko kaupallista osaa on hoidettava niiden vaatimusten mukaisesti, joita sovelletaan luonnonmukaiseen tuotantoon tai siihen siirtymiseen.

Koko maatilaa on hoidettava luonnonmukaiseen tuotantoon sovellettavien vaatimusten mukaisesti.

Perustelu

Luonnonmukaisen tuotannon kokonaisvaltaisuuden periaatteen mukaisesti perinteisestä luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymisen lopullisena tavoitteena olisi oltava täydellinen luonnonmukainen tuotanto.

Tarkistus 73

7 artiklan 1 kohdan 2 alakohta

Asetuksen 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen vahvistettujen erityisedellytysten mukaisesti tilasta voidaan kuitenkin erottaa täysin erillisiä yksiköitä, joita ei hoideta luonnonmukaista tuotantoa koskevien vaatimusten mukaisesti.

(Tarkistus ei vaikuta suomenkieliseen versioon.)

Perustelu

(Tarkistus ei vaikuta suomenkieliseen versioon.)

Tarkistus 74

7 artiklan 1 kohdan 3 alakohta

Jos tilaa ei toisen alakohdan mukaisesti käytetä kokonaisuudessaan luonnonmukaiseen tuotantoon, viljelijän on pidettävä luonnonmukaiseen tuotantoon käytettävät maa, eläimet ja tuotteet erillään muusta tilasta ja pidettävä asianmukaista rekisteriä erilläänpidon osoittamiseksi.

Jos tilaa ei toisen alakohdan mukaisesti käytetä kokonaisuudessaan luonnonmukaiseen tuotantoon, viljelijän on pidettävä luonnonmukaiseen tuotantoon käytettävät maa, eläimet ja tuotteet erillään muusta tilasta ja pidettävä asianmukaista rekisteriä erilläänpidon osoittamiseksi. Erilläänpidon on koskettava soveltuvin osin myös vesiviljelyssä käytettäviä lajeja.

Perustelu

Erilläänpitoa koskevat vaatimukset on ulotettava koskemaan myös vesiviljelyä.

Tarkistus 75

7 artiklan 2 kohdan 2 alakohta

Jos viljelijä käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa tuotteita luonnonmukaisten elintarvikkeiden tai rehujen tuottamiseksi, hänen on pyydettävä myyjää todistamaan, ettei toimitettujen tuotteiden tuotannossa ole käytetty muuntogeenisiä organismeja.

Jos viljelijä tai joku muu luonnonmukaisten tuotteiden tarjoaja käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa tuotteita luonnonmukaisten elintarvikkeiden tai rehujen tuottamiseksi, hänen on pyydettävä myyjää todistamaan, ettei toimitettujen tuotteiden tuotannossa ole käytetty muuntogeenisiä organismeja tai ettei niitä ole tuotettu muuntogeenisistä organismeista ja etteivät tuotteet myöskään sisällä niitä eivätkä koostu niistä.

Tarkistus 76

7 artiklan 2 kohdan 2 a alakohta (uusi)

 

Jos kyseessä on muuntogeenisten organismien satunnainen esiintyminen tai esiintyminen, jota on teknisesti mahdotonta välttää, toimijoiden on pystyttävä todistamaan toteuttaneensa kaikki tarvittavat toimenpiteet kyseisen esiintymisen estämiseksi.

Tarkistus 77

8 artiklan 1 kohdan b alakohta

b) maaperän hedelmällisyyttä ja biologista aktiivisuutta on pidettävä yllä ja parannettava monivuotisella viljelykierrolla, viherlannoite ja luonnonmukaisilta tiloilta peräisin olevan lannan ja orgaanisen aineksen käyttö mukaan luettuna;

b) maaperän hedelmällisyyttä ja biologista aktiivisuutta on pidettävä yllä ja parannettava monivuotisella viljelykierrolla, viherlannoite ja luonnonmukaisilta tiloilta peräisin olevan, mieluiten kompostoidun kotieläintuotannosta syntyvän jätevesilietteen ja orgaanisen aineksen käyttö mukaan luettuna;

Perustelu

Jätevesiliete sisältää muutakin kuin lantaa, joten on parempi käyttää ilmausta jätevesiliete.

Lisäksi muuta orgaanista ainesta voidaan käyttää jätevesilietteen ohella.

Tarkistus 78

8 artiklan 1 kohdan h alakohta

h) hyväksyttyjä synteettisiä aineksia voidaan käyttää vain, jos noudatetaan edellytyksiä ja rajoituksia, jotka liittyvät tällaisten ainesten käyttökohteena oleviin viljelmiin, käyttömenetelmään, annostukseen, käytön aikarajoituksiin ja viljelmän kanssa kosketuksissa oloon;

h) hyväksyttyjä synteettisiä aineksia voidaan käyttää vain, jos noudatetaan tiukkoja edellytyksiä ja rajoituksia, jotka liittyvät tällaisten ainesten käyttökohteena oleviin viljelmiin, käyttömenetelmään, annostukseen, käytön aikarajoituksiin ja viljelmän kanssa kosketuksissa oloon;

Tarkistus 79

9 artiklan b alakohdan iii alakohta

iii) kotieläimillä on oltava sääolojen ja maanpinnan tilan salliessa jatkuvasti pääsy vapaalle liikkuma-alueelle, mieluiten laitumelle;

 

iii) kotieläimillä on oltava sääolojen ja maanpinnan tilan salliessa jatkuvasti pääsy ulkojaloittelualueelle, mieluiten laitumelle, paitsi jos yhteisön lainsäädännön perusteella määrätään ihmisten ja eläinten terveyden suojeluun liittyviä rajoituksia ja velvoitteita; komissio ja jäsenvaltiot varmistavat, että tällaiset rajoitukset ja velvoitteet eivät aiheuta eläimille kärsimystä tai johda luonnonmukaisten tuotteiden markkinoiden menetyksiin;

Perustelu

Äskettäin laadittiin yhteisön säännöksiä luonnonmukaisesti kasvatettavien lintujen suojelemiseksi H5N1:ltä eli korkeapatogeeniseltä lintuinfluenssalta. Tämä johti puolestaan keskusteluun eläinten hyvinvoinnista (luonnonmukaisesti kasvatettavien kanojen nokkia ei typistetä, mikä voi johtaa eläinten hyvinvointiin liittyviin ongelmiin). Kuluttajat kantoivat huolta siitä, että luonnonmukaiset siipikarjatuotteet eivät olleet niin luonnonmukaisia kuin yleensä. Sen vuoksi viranomaiset olisi velvoitettava etsimään luonnonmukaisesti kasvatettuja kotieläimiä koskevia vaihtoehtoja siten, että samalla ylläpidetään parhaita mahdollisia eläinten hyvinvointia koskevia standardeja.

Tarkistus 80

9 artiklan b alakohdan iv alakohta

iv) kotieläinten lukumäärän on oltava rajattu ylilaiduntamisen, maaperän kulumisen ja eroosion sekä eläinten tai lannan levittämisen aiheuttaman saastumisen minimoimiseksi;

iv) kotieläinten lukumäärän on oltava rajattu ylilaiduntamisen, maaperän kulumisen ja eroosion sekä eläinten tai jätevesilietteen levittämisen aiheuttaman saastumisen minimoimiseksi;

Perustelu

Jätevesiliete ei sisällä pelkästään lantaa.

Tarkistus 81

9 artiklan b alakohdan v alakohta

v) luonnonmukaisesti kasvatetut kotieläimet on pidettävä erillään tai helposti erotettavissa muista kotieläimistä;

v) luonnonmukaisesti kasvatetut kotieläimet on pidettävä erillään muista kotieläimistä;

Perustelu

Poistettu kohta on ristiriitainen – käytännössä kotieläimiä ei välttämättä eroteta elinikänsä aikana.

Tarkistus 82

9 artiklan b alakohdan x alakohta

x) mehiläispesien ja mehiläisten pidossa käytettävien materiaalien on oltava luonnonmukaisista materiaaleista tehtyjä;

x) mehiläispesien ja mehiläisten pidossa käytettävien materiaalien on oltava tehty materiaaleista, jotka todistetusti eivät vaikuta haitallisesti lähiympäristöön;

Perustelu

Mehiläispesissä voi olla esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä valmistettuja osia, jotka eivät vahingoita ympäristöä.

Tarkistus 83

9 artiklan c alakohdan i alakohta

i) hormonihoidot tiineyden aikaansaamiseksi ovat kiellettyjä, paitsi jos hormoneja käytetään lisääntymishäiriöiden hoitamiseksi;

i) lisääntymisen on periaatteessa perustuttava astutukseen. Keinosiemennys kuitenkin sallitaan. Muut keinohedelmöitysmuodot (esimerkiksi alkionsiirrot) ovat kuitenkin kiellettyjä;

Perustelu

Asetuksen (ETY) N:o 2092/91 sanamuoto on paljon selkeämpi.

Tarkistus 84

9 artiklan c alakohdan ii alakohta

ii) kloonaus ja alkionsiirto ovat kiellettyjä;

ii) geenitekniikkaa soveltavat jalostustekniikat, kloonaus ja alkionsiirto ovat kiellettyjä;

Tarkistus 85

9 artiklan d alakohdan i alakohta

i) kotieläimiä on ruokittava eläimen ravitsemukselliset tarpeet sen eri kehitysvaiheissa täyttävällä luonnonmukaisella rehulla, joka voi sisältää luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymässä olevasta tilayksiköstä peräisin olevaa rehua;

i) kotieläimiä on ruokittava luonnonmukaisella rehulla, jotta täytetään eläimen ravitsemukselliset tarpeet sen eri kehitysvaiheissa; poikkeuksia voidaan tehdä liitteen XX mukaisesti, jossa määritellään, kuinka suuri prosenttiosuus käytettävästä rehusta voi olla peräisin luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymässä olevilta tiloilta;

Perustelu

9 artiklassa täytyy olla selkeä kehys liitteiden sääntöjä ja poikkeuksia varten.

Tarkistus 86

9 artiklan d alakohdan ii alakohta

ii) eläimillä on oltava jatkuva pääsy laitumelle tai niiden käytössä on jatkuvasti oltava karkearehua;

ii) eläimillä on oltava jatkuva pääsy laitumelle tai niiden käytössä on jatkuvasti oltava karkearehua, paitsi jos tälle on eläinlääketieteellisiä vasta-aiheita, minkä arviointi kuuluu toimivaltaisille viranomaisille tai hoitavalle eläinlääkärille;

Tarkistus 87

9 artiklan e alakohdan ii alakohta

ii) taudin puhjetessa hoitoon on ryhdyttävä välittömästi eläinten kärsimyksen estämiseksi; lääkehoitoa (myös antibiootteja) voidaan käyttää tarvittaessa, jos fytoterapeuttisten, homeopaattisten ja muiden tuotteiden käyttö ei tule kyseeseen.

ii) taudin puhjetessa hoitoon on ryhdyttävä välittömästi eläinten kärsimyksen estämiseksi; kemiallisesti syntetisoituja eläinlääkkeitä (myös antibiootteja) voidaan käyttää tarvittaessa ja tiukoin edellytyksin (hoitojen enimmäismäärä eläintä kohden ja varoaika on määriteltävä), jos fytoterapeuttisten, homeopaattisten ja muiden tuotteiden käyttö ei tule kyseeseen.

Perustelu

"Lääkehoito" on liian epämääräinen ilmaisu.

Kemiallisesti syntetisoitujen eläinlääkkeiden käytön sääntely ja rajoittaminen eläintä kohden on erittäin tärkeää; se on luonnonmukaisen tuotannon sitoumusten ja periaatteiden mukaista, se on jo käytäntönä nykyjärjestelmässä, ja sen avulla kuluttajille voidaan antaa takeet etenkin mahdollisista jäämistä.

Tarkistus 88

10 artiklan 1 kohta

1. Komissio vahvistaa 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä ja II osastossa säädettyjä tavoitteita ja periaatteita noudattaen luonnonmukaiseen vesiviljelyyn sovellettavat tuotantosäännöt, luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymistä koskevat säännöt mukaan luettuina.

1. Komissio antaa asianomaisia sidosryhmiä kuultuaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle lainsäädäntöehdotuksen luonnonmukaiseen vesiviljelyyn sovellettavista tuotantosäännöistä, luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymistä koskevat säännöt mukaan luettuina.

Perustelu

Vesiviljelyä varten on kehitettävä riittävät erityissäännöt; tämä edellyttää asianomaisten sidosryhmien kuulemista erikseen ja uutta menettelyä parlamentin ja neuvoston kanssa lainsäädännön muuttamiseksi, kuten tehtiin aiemmin eläintuotannon sääntöjen yhteydessä.

Tarkistus 89

11 artiklan 1 kohdan johdantokappale

1. Komissio vahvistaa 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä ja II osastossa säädettyjä tavoitteita ja periaatteita noudattaen erityisperusteet sellaisten seuraavien tuotteiden ja aineiden hyväksymiselle, joita voidaan käyttää luonnonmukaisessa maataloudessa:

1. Komissio vahvistaa 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen sekä asianomaisia sidosryhmiä kuultuaan ja II osastossa säädettyjä tavoitteita ja periaatteita noudattaen erityisperusteet sellaisten seuraavien tuotteiden ja aineiden hyväksymiselle, joita voidaan käyttää luonnonmukaisessa maataloudessa:

Tarkistus 90

11 artiklan 1 kohdan e alakohta

e) puhdistusaineet;

e) puhdistus-, sanitointi- ja desinfiointiaineet:

Tarkistus 91

11 artiklan 1 kohdan f alakohta

f) muut aineet.

f) muut aineet, kuten vitamiinit, mikro-organismit ja kasvien kasvua edistävät aineet.

Tarkistus 92

11 artiklan 2 a kohta (uusi)

 

2 a. Komissio varmistaa, että soveltamiseen, dokumentointiin, uudelleentarkasteluun, arviointiin ja tehokkaaseen päätöksentekoon liittyvät menettelyt ovat avoimia. Se antaa ohjausta hakijajäsenvaltioille ja hyödyntää luonnonmukaisen maatalous- ja elintarviketuotannon asiantuntemusta. Sidosryhmillä olisi oltava tilaisuus osallistua tiettyjen tuotteiden ja aineiden sallittujen tuotteiden ja aineiden luetteloihin sisällyttämistä koskevaan arviointiin. Muuttamista tai peruuttamista koskevat pyynnöt sekä niitä koskevat päätökset julkistetaan.

Perustelu

Asetukseen olisi sisällytettävä mekanismi sidosryhmien osallistumiseen ja yleisölle tiedottamiseen luonnonmukaisessa tuotannossa sallittujen tiettyjen tuotteiden ja aineiden hyväksymisessä tapahtuvista muutoksista.

Tarkistus 93

11 artiklan 2 b kohta (uusi)

2 b. Kasvinsuojeluaineisiin sovelletaan seuraavia sääntöjä:

 

i) niiden käytön on oltava olennaista sellaisen haitallisen organismin tai erityisen taudin torjumiseksi, jota varten ei ole vielä saatavissa muita biologisia, fysikaalisia tai jalostuksellisia vaihtoehtoja tai viljelykäytäntöjä tai muita tehokkaita hoitokäytäntöjä;

 

ii) tuotteet, jotka eivät ole kasvi-, eläin-, mikrobi- tai kivennäisperäisiä ja jotka eivät ole samanlaisia kuin niiden luonnollinen muoto, voidaan hyväksyä vain, jos niiden käyttöolosuhteet ovat sellaiset, että ne eivät joudu suoraan yhteyteen syötävän kasvinosan tai syötävien kasvinosien kanssa;

 

iii) niiden käytön on oltava tilapäistä, ja komissio määrittää päivämäärän, johon mennessä niiden käyttö on asteittain lopetettava tai se voidaan uudistaa.

Perustelu

EU:n kuluttajat usein valitsevat luonnonmukaisia tuotteita, koska he luottavat siihen, että nämä tuotteet on tuotettu ilman mahdollisesti haitallisia aineita. Alaa olisi painostettava sopivien vaihtoehtojen etsinnän jatkamiseen määrittämällä päivämäärät, jolloin näiden aineiden hyväksytty käyttö päättyy. Näin toimitaan jo eläinrehujen perinteisten ainesosien kohdalla: on asetettu käytön päättymisen määräajat, ja alalla pyritään nyt etsimään luonnonmukaisia vaihtoehtoja perinteisille ainesosille, joita edelleen käytetään luonnonmukaisessa kotieläinten kasvatuksessa.

Tarkistus 94

11 artiklan 2 c kohta (uusi)

2 c. Lihaluujauhoa ei saa syöttää eläimille, joista tuotetaan elintarvikkeita.

Perustelu

Lihaluujauhoa ja vastaavia tuotteita ei saa käyttää rehuna luonnonmukaisessa maataloudessa.

Tarkistus 95

12 artiklan c alakohta

c) maitoa ja maitotuotteita, jotka on saatu lypsyeläimistä, jotka aiemmin olivat ei-luonnonmukaisia, saa myydä luonnonmukaisina 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen määritellyn ajanjakson kuluttua;

c) maitoa ja maitotuotteita, jotka on saatu lypsyeläimistä, jotka aiemmin olivat ei-luonnonmukaisia, ja muita tuotteita, kuten lihaa, munia ja hunajaa, saa myydä luonnonmukaisina 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen määritellyn ajanjakson kuluttua;

Tarkistus 96

13 artiklan 3 kohta

3. Heksaanin ja muiden orgaanisten liuottimien käyttö on kielletty.

3. Heksaanin ja kemiallisten liuottimien käyttö on kielletty.

Perustelu

Tämä on parempi sanamuoto. Liuottimet ovat kemiallisia eivätkä orgaanisia.

Tarkistus 97

13 artiklan 4 kohdan 2 alakohta

Jos rehunvalmistaja käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa tuotteita luonnonmukaisten rehujen tuottamiseksi, hänen on pyydettävä myyjää todistamaan, että toimitettujen tuotteiden tuotannossa ei ole käytetty muuntogeenisiä organismeja.

Jos rehunvalmistaja käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa tuotteita luonnonmukaisten rehujen tuottamiseksi, myyjän on todistettava kirjallisesti, ettei toimitettuja tuotteita ole tuotettu kokonaan tai osittain muuntogeenisistä organismeista eikä niiden tuotannossa ole käytetty muuntogeenisiä organismeja.

Perustelu

Luonnonmukaisten tuotteiden erikoislaatuisuus ja erot tavanomaisen ja luonnonmukaisen tuotannon välillä ovat sellaiset, ettei yhdenmukaistaminen ole mahdollista. Muuntogeenisten organismien tahalliselle esiintymiselle tavanomaisissa tuotteissa on olemassa enimmäisraja-arvo, joka tosin on hyvin alhainen. Luonnonmukaisessa tuotannossa ei saa hyväksyä minkäänlaista enimmäisraja-arvoa muuntogeenisten organismien esiintymiselle, vaan tuotteiden on oltava täysin puhtaita. Kirjallisella todistuksella todistetaan, että tuote noudattaa määriteltyä sääntöjä (ks. 7 artiklan 2 kohta).

Jos muuntogeenisiä organismeja sisältävien tuotteiden käyttö kielletään luonnonmukaisessa maataloudessa, käyttäjä on velvoitettava pyytämään todistus siitä, ettei muuntogeenisiä organismeja ole käytetty, ja tavaran toimittaja on velvoitettava antamaan kyseinen todistus.

Tarkistus 98

14 artiklan 1 kohdan a alakohta

a) tuotteen sisältämän maatalousperäisen aineksen painosta on oltava luonnonmukaista vähintään 95 prosenttia;

a) tuotteen sisältämän maatalousperäisen aineksen painosta on oltava luonnonmukaista vähintään 95 prosenttia; lisättyä vettä ja suolaa ei oteta huomioon;

Tarkistus 99

14 artiklan 1 kohdan b alakohta

b) muiden kuin maatalousperäisten ainesten ja teknisten apuaineiden käyttö on sallittua vain, jos ne on hyväksytty 15 artiklan mukaisesti;

b) lisäaineita, valmistuksen apuaineita, aromiaineita, vettä, suolaa, mikro-organismivalmisteita ja entsyymejä, kivennäisaineita, hivenaineita, vitamiineja, aminohappoja ja muita mikroravinteita saa käyttää erityisravinnoksi tarkoitetuissa elintarvikkeissa edellyttäen, että ne on hyväksytty 15 artiklan mukaisesti;

Tarkistus 100

14 artiklan 1 kohdan c alakohta

c) ei-luonnonmukaisten ainesten käyttö on sallittua vain, jos ne on hyväksytty 15 artiklan mukaisesti.

c) ei-luonnonmukaisten ainesten käyttö on sallittua vain, jos ne on sallittu 15 artiklan mukaisesti tai jos jäsenvaltio on tilapäisesti antanut siihen luvan;

Tarkistus 101

14 artiklan 1 kohdan c a alakohta (uusi)

c a) elintarvikkeessa ei saa olla luonnonmukaisesti tuotettua ainesosaa yhdessä ei-luonnonmukaisen tai siirtymävaiheen tuotannosta peräisin olevan saman ainesosan kanssa;

Tarkistus 102

14 artiklan 1 kohdan c b alakohta (uusi)

c b) siirtymävaiheen tuotannosta peräisin olevista kasveista tuotetut elintarvikkeet saavat sisältää vain yhden maataloudesta peräisin olevan ainesosan.

Tarkistus 103

14 artiklan 2 kohta

2. Luonnonmukaisten elintarvikkeiden keruu, jalostus ja varastointi on suoritettava varoen, jotta ainesten ominaisuudet eivät katoa. Sellaisten aineiden ja tekniikoiden käyttö, joilla nämä ominaisuudet palautetaan tai tuotteiden huolimattoman käsittelyn tulokset korjataan, ei ole sallittua.

2. Luonnonmukaisten elintarvikkeiden keruu, pakkaaminen ja kauppakunnostus, kuljetus, jalostus, varastointi ja kaupan pitäminen on suoritettava varoen, jotta ainesten ja tuotteiden ominaisuudet eivät katoa. Sellaisten aineiden ja tekniikoiden käyttö, joilla nämä ominaisuudet palautetaan tai tuotteiden huolimattoman käsittelyn tulokset korjataan, ei ole sallittua.

Perustelu

Jotta luettelo toiminnoista olisi kattavampi, siihen on lisättävä pakkaaminen, kuljetus ja kaupan pitäminen. Lisäksi tässä kohdassa tarkoitettu varominen koskee tietysti myös tuotteita eikä pelkästään aineksia.

Tarkistus 104

14 artiklan 3 kohdan 2 alakohta

Jos jalostaja käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa aineksia tai teknisiä apuaineita luonnonmukaisten elintarvikkeiden tai rehujen tuottamiseksi, hänen on pyydettävä myyjää todistamaan, että toimitettujen tuotteiden tuotannossa ei ole käytetty muuntogeenisiä organismeja.

Jos jalostaja käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa aineksia tai teknisiä apuaineita luonnonmukaisten elintarvikkeiden tai rehujen tuottamiseksi, myyjän on todistettava, ettei toimitettuja tuotteita ole tuotettu muuntogeenisistä organismeista eikä niiden tuotannossa ole käytetty muuntogeenisiä organismeja.

Perustelu

Jos muuntogeenisiä organismeja sisältävien tuotteiden käyttö kielletään luonnonmukaisessa maataloudessa, käyttäjä on velvoitettava pyytämään todistus siitä, ettei muuntogeenisiä organismeja ole käytetty, ja tavaran toimittaja on velvoitettava antamaan kyseinen todistus. Kirjallisella todistuksella todistetaan, että tuote noudattaa määriteltyä sääntöjä (ks. edellä).

Tarkistus 105

14 artiklan 3 a kohta (uusi)

3 a. Luonnonmukaisten elintarvikkeiden keruu, jalostus ja varastointi on toteutettava siten, että varmistetaan ajan ja paikan suhteen niiden pitäminen erillään muita kuin luonnonmukaisia elintarvikkeita tuottavista muista tuotantolinjoista.

Perustelu

Tällä pyritään varmistamaan valvonta ja se, että prosessit pidetään asianmukaisesti erillään sekatuotannossa.

Tarkistus 106

14 artiklan 3 b kohta (uusi)

 

3 b. Jäsenvaltiot voivat pitää voimassa tai ottaa käyttöön jalostettujen elintarvikkeiden tuotantoa koskevia tiukempia sääntöjä, jos säännöt ovat yhteisön lainsäädännön mukaisia ja ne eivät estä tai rajoita tämän asetuksen mukaisten tuotteiden vapaata liikkuvuutta.

Perustelu

Jäsenvaltioilla olisi oltava mahdollisuus säätää tiukempia sääntöjä jalostettujen elintarvikkeiden tuotannolle luomutuotannossa. Tämä mahdollistaa tärkeän kilpailun eettisemmistä tuotteista ja tarjoaa kuluttajille suuremmat luomutuotteiden valikoimat.

Tarkistus 107

15 artiklan 3 a kohta (uusi)

 

3 a. Jäsenvaltiot voivat pitää voimassa tai ottaa käyttöön eräiden tuotteiden ja aineiden käyttöä jalostuksessa koskevia tiukempia sääntöjä, jos säännöt ovat yhteisön lainsäädännön mukaisia ja ne eivät estä tai rajoita tämän lainsäädännön mukaisten tuotteiden vapaata liikkuvuutta.

Perustelu

Jos muuntogeenisiä organismeja sisältävien tuotteiden käyttö kielletään luonnonmukaisessa maataloudessa, käyttäjä on velvoitettava pyytämään todistus siitä, ettei muuntogeenisiä organismeja ole käytetty, ja tavaran toimittaja on velvoitettava antamaan kyseinen todistus.

Kirjallisella todistuksella todistetaan, että tuote noudattaa määriteltyä sääntöjä (ks. edellä).

Tarkistus 108

16 artiklan 2 kohdan b a alakohta (uusi)

 

b a) kyseessä ovat tapaukset, joissa yhteisön lainsäädännön perusteella määrätään ihmisten ja eläinten terveyden suojeluun liittyviä rajoituksia ja velvoitteita;

Perustelu

Tähän artiklaan sisältyvät erilaiset toimet ja säännökset ovat päällekkäisiä ja kattavat sellaisia tapauksia (mm. luonnonmukaiseen tuotantoon siirtyminen), joiden osalta on selvää, että tarvitaan tilapäisesti jonkinasteista joustavuutta.

Lisäksi on tarpeen asettaa tärkeysjärjestykseen edellytykset, jotka mahdollistavat luonnonmukaiseen maatalouteen liittyvien sääntöjen joustavamman soveltamisen, ja vähentää niitä.

Ainoastaan jotkut erityistoimenpiteet pitäisi käsitellä komitologiamenettelyssä.

On olennaisen tärkeää, että kaikista luonnonmukaiseen maatalouteen liittyvistä säännöistä tehtävistä poikkeuksista ilmoitetaan toimivaltaisille viranomaisille, sertifiointielimet mukaan luettuina, ja että tarkastuslaitokset arvioivat ja valvovat paikan päällä toimintasuunnitelmaa, jota viljelijä ehdottaa selvitäkseen kohtaamastaan erityistilanteesta.

Tarkistus 109

16 artiklan 2 kohdan h alakohta

h) kyseessä ovat tapaukset, joissa yhteisön lainsäädännön perusteella määrätään ihmisten ja eläinten terveyden suojeluun liittyviä rajoituksia ja velvoitteita.

Poistetaan.

Perustelu

Tähän artiklaan sisältyvät erilaiset toimet ja säännökset ovat päällekkäisiä ja kattavat sellaisia tapauksia (mm. luonnonmukaiseen tuotantoon siirtyminen), joiden osalta on selvää, että tarvitaan tilapäisesti jonkinasteista joustavuutta.

Lisäksi on tarpeen asettaa tärkeysjärjestykseen edellytykset, jotka mahdollistavat luonnonmukaiseen maatalouteen liittyvien sääntöjen joustavamman soveltamisen, ja vähentää niitä.

Ainoastaan jotkut erityistoimenpiteet pitäisi käsitellä komitologiamenettelyssä.

On olennaisen tärkeää, että kaikista luonnonmukaiseen maatalouteen liittyvistä säännöistä tehtävistä poikkeuksista ilmoitetaan toimivaltaisille viranomaisille, sertifiointielimet mukaan luettuina, ja että tarkastuslaitokset arvioivat ja valvovat paikan päällä toimintasuunnitelmaa, jota viljelijä ehdottaa selvitäkseen kohtaamastaan erityistilanteesta.

Tarkistus 110

16 artiklan 2 kohdan 1 a alakohta (uusi)

Poikkeuksia myönnetään tarvittaessa tietyksi ajaksi, ja ne perustuvat kyseisen alueen tai tilan kehityssuunnitelmaan, jossa pyritään ratkaisemaan sen ongelmat.

 

Tiedot tämän artiklan nojalla myönnetyistä poikkeuksista on asetettava yleisesti saataville, ja niitä on tarkistettava vähintään kolmen vuoden välein.

Perustelu

Vähemmän rajoittavat säännöt ja komission myöntämät poikkeukset on pidettävä minimissä määrittelemällä selvästi perusteet ja menettelyt, jotka voivat johtaa hakemuksen hyväksymiseen tai hylkäämiseen.

Tarkistus 111

17 artiklan 1 kohta

1. Liitteessä I lueteltuja ilmaisuja sekä niiden johdoksia ja lyhenteitä saa käyttää yksin tai yhdistelmänä koko yhteisössä millä tahansa yhteisön kielellä tämän asetuksen mukaisesti tuotettujen ja tarkastettujen tai tuotujen tuotteiden merkitsemiseksi ja mainostamiseksi.

1. Liitteessä I lueteltuja ilmaisuja sekä niiden johdoksia ja lyhenteitä saa käyttää yksin tai yhdistelmänä koko yhteisössä millä tahansa yhteisön kielellä tämän asetuksen mukaisesti tuotettujen ja tarkastettujen tai tuotujen tuotteiden merkitsemiseksi ja mainostamiseksi.

 

Jalosteissa näitä ilmaisuja saa käyttää ainoastaan, jos:

 

a) tuotteen kuvauksessa ja merkinnöissä vähintään 95 prosenttia maatalousperäisten ainesosien painosta on luonnonmukaisesti tuotettua ja kaikki olennaiset ainesosat ovat peräisin luonnonmukaisesta tuotannosta;

 

b) ainesosaluettelossa tiedot luonnonmukaisista ainesosista eivät eroa esitystavaltaan, väriltään, kooltaan eivätkä kirjasintyypiltään muita ainesosia koskevista tiedoista. Näissä tuotteissa ei saa käyttää luonnonmukaiseen tuotantoon viittaavaa tunnusta.

Perustelu

Jalosteiden luomutunnuksella merkitsemisen olennainen ehto on, että 95 prosenttia maatalousperäisten ainesosien painosta on peräisin luonnonmukaisista tuotteista; esimerkiksi keitossa suuri osa kokonaispainosta on vettä. Siinä tapauksessa luonnonmukaisten tuotteiden kokonaisosuus on alle 95 prosenttia, vaikka vettä lukuun ottamatta kaikki tai melkein kaikki ainesosat ovat luonnonmukaisia. Lisäksi jalosteiden valmistajalla ei aina välttämättä ole ollut valittavinaan pelkästään luonnonmukaisia ainesosia. Luomutuottajat voivat tästä huolimatta saada tärkeän uuden kohdemarkkinan, jos he voivat toimittaa tuotteitaan asiakkaille, jotka jalostavat muun muassa luonnonmukaisia tuotteita. On sekä maanviljelijöiden että asiakkaiden edun mukaista voida mainita, että osa ainesosista on luonnonmukaisia, sillä tämä oikeuttaa lopputuotteen korkeamman hinnan. Jotta ei hämmennettäisi kuluttajia, tällaisille merkinnöille on kuitenkin asetettava vaatimuksia.

Tarkistus 112

17 artiklan 2 kohta

2. Liitteessä I lueteltuja ilmaisuja sekä niiden johdoksia ja lyhenteitä ei saa käyttää yksin eikä yhdistelmänä missään yhteisössä millään yhteisön kielellä sellaisen tuotteen merkitsemiseksi ja mainostamiseksi, jota ei ole tuotettu ja tarkastettu tai tuotu tämän asetuksen mukaisesti, paitsi jos kyseisiä ilmaisuja ei selvästikään voi yhdistää maataloustuotantoon.

2. Liitteessä I lueteltuja ilmaisuja sekä niiden johdoksia ja lyhenteitä ei saa käyttää yksin eikä yhdistelmänä eikä epäsuorasti missään yhteisössä millään yhteisön kielellä sellaisen tuotteen merkitsemiseksi ja mainostamiseksi, jota ei ole tuotettu tai tuotu, tarkastettu ja sertifioitu tämän asetuksen mukaisesti, paitsi jos kyseisiä ilmaisuja ei selvästikään voi yhdistää luonnonmukaiseen maataloustuotantoon.

Tarkistus 113

17 artiklan 3 kohta

3. Liitteessä I lueteltuja ilmaisuja sekä niiden johdoksia ja lyhenteitä ei saa käyttää yksin eikä yhdistelmänä tuotteesta, jos sen on merkitty sisältävän muuntogeenisiä organismeja, koostuvan muuntogeenisistä organismeista tai olevan tuotettu muuntogeenisistä organismeista.

3. Liitteessä I lueteltuja ilmaisuja sekä niiden johdoksia ja lyhenteitä ei saa käyttää yksin eikä yhdistelmänä tuotteesta, jos sen on merkitty sisältävän muuntogeenisiä organismeja, koostuvan muuntogeenisistä organismeista tai olevan tuotettu muuntogeenisistä organismeista tai niitä käyttäen taikka jos on todisteita siitä, että muuntogeenisiä organismeja esiintyy käytetyssä tuotteessa, aineksessa tai rehussa.

Perustelu

Luomutuottajat vaativat ja kulutuskysyntä osoittaa, että on vältettävä harhaanjohtavia merkintöjä muuntogeenisten organismien tarkoituksellisesta tai tahattomasta esiintymisestä luonnonmukaisissa tuotteissa, joissa niitä ei saisi esiintyä edes tahattomasti.

Yhdenmukaisuuden säilyttämiseksi puiteasetuksen (EY) N:o 1829/2003 johdanto-osan 16 kappaleen kanssa määritelmä "tuotettu muuntogeenisistä organismeista" (englanniksi "produced from GMOs") on erotettava selvästi määritelmästä "tuotettu muuntogeenisten organismien avulla" (englanniksi "produced with GMOs").

Tarkistus 114

17 artiklan 4 kohta

4. Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen, että tämän artiklan säännöksiä noudatetaan.

4. Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen, että tämän artiklan säännöksiä noudatetaan, sekä estääkseen tässä artiklassa tarkoitettujen ilmaisujen väärinkäytön.

Perustelu

Termin luonnonmukainen väärinkäyttöä esiintyy edelleen paljon, ja se on estettävä selkeällä lainsäädännöllä.

Tarkistus 115

18 artiklan 1 kohdan a alakohta

a) 22 artiklan 7 kohdassa tarkoitettu sen tarkastuslaitoksen koodinumero, joka vastaa asianomaiselle toimijalle tehtävistä tarkastuksista;

a) 22 artiklan 7 kohdassa tarkoitettu sen tarkastuslaitoksen tai tarkastusviranomaisen koodinumero, joka vastaa asianomaiselle toimijalle tehtävistä tarkastuksista ja myönnettävistä sertifikaateista;

Perustelu

Tällä pyritään ottamaan mukaan myös tarkastusviranomaiset.

Tarkistus 116

18 artiklan 1 kohdan b alakohta

b) vähintään jokin liitteessä II luetelluista maininnoista suuraakkosin, jos 19 artiklassa tarkoitettua tunnusta ei käytetä.

b) 19 artiklassa tarkoitettu tunnus ja vähintään jokin liitteessä II luetelluista maininnoista suuraakkosin;

Perustelu

Tunnuksen on oltava pakollinen, jotta kuluttajat voivat varmasti tunnistaa luonnonmukaiset tuotteet.

Tarkistus 117

18 artiklan 1 kohdan b a alakohta (uusi)

 

b a) maininta tuotteen alkuperästä tai niiden maatalouden raaka-aineiden alkuperästä, joista tuote koostuu, eli siitä, onko tuote peräisin yhteisöstä, kolmannesta maasta tai molemmista. Alkuperämainintaa täydennetään maan nimellä, jos tuote tai raaka-aineet, joista tuote on valmistettu, ovat peräisin kyseisestä maasta.

Perustelu

Tuotteen alkuperä liittyy usein sen laatuun ja erityisominaisuuksiin. Näillä tekijöillä on suuri merkitys laadukkaiden tuotteiden, esimerkiksi luonnonmukaisten tuotteiden, kohdalla.

Tarkistus 118

19 artiklan otsikko

Luonnonmukaista tuotantotapaa osoittava yhteisön tunnus

Luonnonmukaista tuotantotapaa osoittavat yhteisön ja kansalliset tunnukset

Tarkistus 119

19 artikla

Komissio vahvistaa 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen yhteisön tunnuksen, jota voidaan käyttää tämän asetuksen mukaisesti tuotettujen ja tarkastettujen tai tuotujen tuotteiden merkinnöissä, esittelyssä ja mainonnassa.

Komissio vahvistaa 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen yhteisön tunnuksen, jota on käytettävä tämän asetuksen mukaisesti tuotettujen ja tarkastettujen tai tuotujen tuotteiden merkinnöissä, esittelyssä ja mainonnassa ja joka on luonnonmukaisten tuotteiden pääasiallinen tunnus koko Euroopan unionin alueella.

Perustelu

Tunnuksen käyttäminen on katsottava pakolliseksi, jotta edistetään yhtä ja ainoaa luonnonmukaisten tuotteiden tunnistetta kaikkialla unionin markkinoilla ja varmistetaan, että kuluttajat tunnistavat sen. Tämän muutoksen myötä toteutuu käytännössä luonnonmukaisen tuotantojärjestelmän ”yhtenäinen määritelmä”, jota edistetään luonnonmukaisia elintarvikkeita ja luonnonmukaista maataloutta koskevassa eurooppalaisessa toimintasuunnitelmassa.

Tarkistus 120

19 artiklan 1 a kohta (uusi)

1 a. Yhteisön tunnusta ei saa käyttää jalostetuissa elintarvikkeissa, jotka eivät ole 14 artiklan 1 kohdan mukaisia, eikä siirtymävaiheen tuotannosta peräisin olevissa tuotteissa.

Perustelu

Yhteisön tunnusta ei saa käyttää sellaisten tuotteiden yhteydessä, joissa ainesosien painosta yli 5 prosenttia on tavanomaisia ainesosia.

Tarkistus 121

21 artikla

Komissio vahvistaa 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen merkintöjä koskevat erityisvaatimukset, joita sovelletaan luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymässä olevilta tiloilta peräisin oleviin luonnonmukaisiin rehuihin ja tuotteisiin.

Komissio vahvistaa 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen merkintöjä koskevat erityisvaatimukset, joita sovelletaan luonnonmukaisiin rehuihin.

Perustelu

Pakkausmerkinnöissä ja mainonnassa esitettävissä väittämissä on ilmoitettava selvästi erityiset merkintävaatimukset, jotka koskevat luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymässä olevilta tiloilta peräisin olevia tuotteita.

Tarkistus 122

21 artiklan 1 a kohta (uusi)

 

Viljelykasvituotteiden merkinnöissä tai mainonnassa voidaan viitata luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymiseen edellyttäen, että tuotteet täyttävät 12 artiklan vaatimukset.

 

Viittauksissa on:

 

a) käytettävä ilmaisua "tuotettu luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymässä olevalla tilalla";

 

b) käytettävä väriä, kokoa ja kirjasintyyliä, jonka avulla kuluttajat voivat selvästi erottaa siirtymävaiheen tuotannosta peräisin olevan tuotteen.

Perustelu

Pakkausmerkinnöissä ja mainonnassa esitettävissä väittämissä on ilmoitettava selvästi erityiset merkintävaatimukset, jotka koskevat luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymässä olevilta tiloilta peräisin olevia tuotteita.

Tarkistus 123

22 artiklan 4 kohdan 1 alakohta

Toimivaltainen viranomainen voi asetuksen (EY) N:o 882/2004 5 artiklan mukaisesti siirtää tietyt tarkastustehtävät yhdelle tai useammalle tarkastuslaitokselle.

Toimivaltainen viranomainen voi asetuksen (EY) N:o 882/2004 4 artiklan 3 kohdan ja 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti siirtää tietyt tarkastustehtävät yhdelle tai useammalle tarkastusviranomaiselle tai tarkastuslaitokselle.

Perustelu

Tähän kohtaan ei nykyisessä sanamuodossa sisälly tarkastustehtävien siirtämistä muille tarkastusviranomaisille kuin toimivaltaisille viranomaisille, kuten on asianlaita eräissä jäsenvaltioissa, kuten Espanjassa, mikä on asetuksen (ETY) N:o 882/2004 4 artiklan 3 kohdan ja asetuksen (ETY) N:o 2092/91 9 artiklan mukaista.

Tarkistus 124

22 artiklan 4 kohdan 2 alakohta

Tarkastuslaitoksen on täytettävä eurooppalaisessa standardissa EN 45011 tai ISO Guide 65 (Tuotteita sertifioivat elimet. Yleiset vaatimukset) esitetyt vaatimukset, sellaisina kuin niiden viimeisin versio on Euroopan unionin virallisen lehden C‑sarjassa julkaistuna.

Tarkastuslaitoksen on oltava eurooppalaisen standardin EN 45011 tai ISO Guide 65 (Tuotteita sertifioivat elimet. Yleiset vaatimukset) mukaisesti hyväksytty, sellaisina kuin standardien viimeisin versio on Euroopan unionin virallisen lehden C-sarjassa julkaistuna.

Perustelu

Jotta varmistetaan tarkastuslaitoksen toimivalta ja puolueettomuus, sen on oltava standardin 45011 perusteella hyväksytty. Vaatimusten täyttäminen ei riitä.

Tarkistus 125

22 artiklan 7 kohta

7. Jäsenvaltioiden on annettava koodinumero jokaiselle tarkastuslaitokselle, jolla on toimivalta tehdä tämän asetuksen mukaisia tarkastuksia.

7. Jäsenvaltioiden on annettava koodinumero jokaiselle tarkastuslaitokselle tai viranomaiselle, jolla on toimivalta tehdä tämän asetuksen mukaisia tarkastuksia ja sertifiointeja.

Perustelu

Tällä pyritään ottamaan mukaan myös tarkastusviranomaiset.

Tarkistus 126

22 artiklan 8 a kohta (uusi))

 

8 a. Jäsenvaltioiden on kaikissa tapauksissa varmistettava, että perustettu valvontajärjestelmä mahdollistaa tuotteiden jäljittämisen kaikissa tuotannon, valmistuksen ja jakelun vaiheissa, jotta kuluttajat saavat takeet siitä, että luonnonmukaiset tuotteet on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti.

Perustelu

Jäljitettävyys on taattava kaikissa tuotantovaiheissa.

Tarkistus 127

23 artiklan 1 kohdan a alakohta

a) ilmoitettava tästä toiminnasta sen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa toiminta tapahtuu;

a) ilmoitettava tämän toiminnan täydestä laajuudesta sen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa toiminta tapahtuu;

Tarkistus 128

23 artiklan 4 kohta

4. Toimivaltaisen viranomaisen on pidettävä ajan tasalla olevaa luetteloa valvontajärjestelmään kuuluvien toimijoiden nimistä ja osoitteista.

4. Toimivaltaisten viranomaisten ja tarkastuslaitosten on pidettävä ajan tasalla olevaa luetteloa valvontajärjestelmään kuuluvien toimijoiden nimistä ja osoitteista. Luettelo on annettava asianosaisten käyttöön.

Perustelu

Tarkastusviranomaisilla ja tarkastuslaitoksilla on oltava toimijoista luettelo, jonka tiedot on annettava julkiseen käyttöön.

Tarkistus 129

24 artiklan 3 a kohta (uusi)

 

3 a. Sidosryhmiä on kuultava säännöllisesti, jotta luonnonmukaista maataloutta harjoittavien viljelijöiden merkitys päätöksenteko- ja sertifiointiprosessissa tunnustettaisiin ja korostuisi.

Perustelu

On löydettävä keinoja, jotka mahdollistavat luomuviljelijöiden jatkuvan osallistumisen sertifiointiprosessia koskevaan päätöksentekoon ja uusiin menetelmiin. Komission valvontaelinten ja kansallisten toimivaltaisten viranomaisten on otettava asianmukaisesti huomioon, että nämä tahot ovat itse asiassa osoittaneet kykenevänsä luotettavaan, innovatiivisiin tekniikoihin perustuvaan itsesertifiointiin.

Tarkistus 130

25 artiklan 1 kohdan a alakohta

a) varmistettava, että 17, 18 ja 19 artiklassa säädettyjä merkintöjä ja tunnusta ei käytetä sääntöjenvastaisesta tuote-erästä tai tuotannosta, jos sääntöjenvastaisuuden todetaan liittyvän tässä asetuksessa vahvistettujen vaatimusten noudattamiseen;

a) varmistettava, että 17, 18 ja 19 artiklassa säädettyjä merkintöjä ja tunnusta ei käytetä tai ne poistetaan sääntöjenvastaisesta tuote-erästä tai tuotannosta, jos sääntöjenvastaisuuden todetaan liittyvän tässä asetuksessa vahvistettujen vaatimusten noudattamiseen;

Tarkistus 131

26 artikla

Jos on olemassa perusteltu tarve varmistaa, että tuote on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti, toimivaltaisten viranomaisten ja tarkastuslaitosten on pyynnöstä vaihdettava muiden toimivaltaisten viranomaisten ja tarkastuslaitosten kanssa tietoja tarkastustensa tuloksista. Ne voivat vaihtaa näitä tietoja myös omasta aloitteestaan.

Jos on olemassa perusteltu tarve varmistaa, että tuote on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti, toimivaltaisten viranomaisten, päätöksentekoon osallistuvien kansallisten ja yhteisön sidosryhmien edustajien ja tarkastuslaitosten on pyynnöstä vaihdettava muiden toimivaltaisten viranomaisten ja tarkastuslaitosten kanssa tietoja tarkastustensa tuloksista. Ne voivat vaihtaa näitä tietoja myös omasta aloitteestaan.

Perustelu

Ks. perusteluja 24 artiklaan tehtyihin tarkistuksiin, joilla pyritään varmistamaan luomutuottajien aktiivinen osallistuminen ja heidän erityistietämyksensä huomioon ottaminen.

Tarkistus 132

27 artiklan 1 kohta

1. Kolmannesta maasta tuotu tuote voidaan saattaa yhteisön markkinoille luonnonmukaiseksi merkittynä, jos se on tämän asetuksen II, III ja IV osastossa vahvistettujen säännösten mukainen.

1. Kolmannesta maasta tuotu tuote voidaan saattaa yhteisön markkinoille luonnonmukaiseksi merkittynä, jos:

 

a) se on tämän asetuksen säännösten mukainen;

 

b) tuotannosta, tuonnista ja kaupan pitämisestä vastaavia yrityksiä valvotaan yhteisön tarkastuksia vastaavin tarkastuksin, jotka suorittaa yhteisön virallisesti tunnustama viranomainen tai laitos;

 

c) tuotannosta, tuonnista ja kaupan pitämisestä vastaavat yritykset voivat milloin tahansa esittää todisteet siitä, että tuote täyttää tämän asetuksen vaatimukset;

 

d) tuotteella on toimivaltaisen tarkastusviranomaisten myöntämä sertifikaatti, jossa vahvistetaan sen olevan tämän asetuksen mukainen.

Tarkistus 133

27 artiklan 2 kohta

2. Kolmannen maan toimijan, joka haluaa saattaa tuotteensa yhteisön markkinoille luonnonmukaisiksi merkittyinä 1 kohdan edellytysten mukaisesti, on alistettava toimintansa V osastossa tarkoitetun toimivaltaisen viranomaisen tai tarkastuslaitoksen valvontaan, jos asianomainen viranomainen tai laitos suorittaa kyseisessä kolmannessa maassa tarkastuksia, tai 5 kohdan mukaisesti hyväksytyn tarkastuslaitoksen valvontaan.

2. Kolmannen maan toimijan, joka haluaa saattaa tuotteensa yhteisön markkinoille luonnonmukaisiksi merkittyinä 1 kohdan edellytysten mukaisesti, on kaikissa tuotteiden tuotantoon, jalostukseen ja jakeluun liittyvissä vaiheissa alistettava toimintansa V osastossa tarkoitetun toimivaltaisen viranomaisen, tarkastusviranomaisen tai tarkastuslaitoksen valvontaan, jos asianomainen viranomainen tai laitos suorittaa kyseisessä kolmannessa maassa tarkastuksia, tai 5 kohdan mukaisesti hyväksytyn tarkastuslaitoksen valvontaan.

 

Tuotteilla on oltava tarkastusviranomaisen tai tarkastuslaitoksen myöntämä sertifikaatti, jossa vahvistetaan, että tuote vastaa tässä artiklassa säädettyjä edellytyksiä.

Perustelu

On varmistettava, että kaikki asianomaiset taloudelliset toimijat ovat saattaneet toimintansa yhteisön järjestelmän mukaisen valvontajärjestelmän piiriin. Tuotteilta on vaadittava sertifikaatti, jossa vahvistetaan, että ne ovat kaikkien yhteisön asetuksessa vahvistettujen sääntöjen mukaisia. Miten muuten tiedetään, että tuotteet täyttävät kyseisen ehdon? Kenellä olisi vastuu arvioida kolmannen maan standardien oikeellisuutta tuotteissa, joilla on "suora pääsy"?

Tarkistus 134

27 artiklan 2 a kohta (uusi)

Kyseisen toimijan on milloin tahansa voitava esittää maahantuojille tai kansallisille viranomaisille V osastossa tarkoitetun tarkastusviranomaisen tai tarkastuslaitoksen antamat todistusasiakirjat, joiden avulla voidaan yksilöidä viimeisimmän toimenpiteen toteuttanut toimija ja varmistaa, että kyseinen toimija noudattaa tätä asetusta.

Tarkistus 135

27 artiklan 3 kohdan a alakohta

a) kyseinen tuote on tuotettu yhteisössä luonnonmukaiseen tuotantoon sovellettavia tuotantostandardeja vastaavien standardien mukaisesti tai Codex Alimentarius -ohjeissa vahvistettujen kansainvälisesti hyväksyttyjen standardien mukaisesti;

a) kyseinen tuote on tuotettu yhteisössä luonnonmukaiseen tuotantoon sovellettavia tuotantostandardeja vastaavien standardien mukaisesti, joissa otetaan huomioon Codex Alimentarius ‑ohjeet CAC/GL 32;

Perustelu

EU:n normien noudattamisen tulee olla ehtona luonnonmukaisiksi merkittyjen tuotteiden markkinoille saattamisessa EU:ssa. Codex Alimentarius -ohjeet ovat kansainvälisesti noudatettavia suuntaviivoja luonnonmukaista viljelyä koskevien säännösten laatimiselle. Nämä ohjeet eivät kuitenkaan ole sitovia eivätkä kovin yksityiskohtaisia, eivätkä ne yksin vielä takaa vastaavuutta EU:n sääntöjen kanssa. Lisäksi on tarpeen täydentää niitä jalostettujen eläintuotteiden valmistamisen osalta.

Tarkistus 136

27 artiklan 3 kohdan b alakohta

b) tuottajaan on sovellettu valvontajärjestelmää, joka on yhteisön valvontajärjestelmää vastaava tai Codex Alimentarius -ohjeiden mukainen;

b) toimijaan on sovellettu valvontajärjestelmää, joka on yhteisön valvontajärjestelmää vastaava ja jossa otetaan huomioon Codex Alimentarius -ohjeet CAC/GL 32;

Perustelu

EU:n normien noudattamisen tulee olla ehtona luonnonmukaisiksi merkittyjen tuotteiden markkinoille saattamisessa EU:ssa. Codex Alimentarius -ohjeet ovat kansainvälisesti noudatettavia suuntaviivoja luonnonmukaista viljelyä koskevien säännösten laatimiselle. Nämä ohjeet eivät kuitenkaan ole sitovia eivätkä kovin yksityiskohtaisia, eivätkä ne yksin vielä takaa vastaavuutta EU:n sääntöjen kanssa. Tämän takia ne eivät ole tuontia koskevan valvonnan tunnustamisen kannalta riittäviä kriteereitä.

Tarkistus 137

27 artiklan 3 kohdan c alakohta

c) kolmannen maan toimija, joka haluaa saattaa tuotteensa yhteisön markkinoille luonnonmukaisiksi merkittyinä tämän kohdan mukaisesti, on liittynyt 4 kohdan mukaisesti hyväksyttyyn valvontajärjestelmään tai alistanut toimintansa 5 kohdan mukaisesti hyväksytyn tarkastuslaitoksen valvontaan.

c) kolmannen maan toimijat, jotka haluavat saattaa tuotteensa yhteisön markkinoille luonnonmukaisiksi merkittyinä tämän kohdan mukaisesti, ovat kaikissa kyseisen tuotteen tuotantoon, jalostukseen ja jakeluun liittyvissä vaiheissa liittyneet 4 kohdan mukaisesti hyväksyttyyn valvontajärjestelmään tai alistaneet toimintansa 5 kohdan mukaisesti hyväksytyn yhden tai useamman tarkastuslaitoksen valvontaan.

Perustelu

On varmistettava, että kaikki asianomaiset taloudelliset toimijat ovat saattaneet toimintansa yhteisön järjestelmän mukaisen valvontajärjestelmän piiriin. Kolmansien maiden toimijoiden on noudatettava EU:n normeja vastaavia normeja.

Tarkistus 138

27 artiklan 3 kohdan d alakohta

d) tuotteella on 4 kohdan mukaisesti hyväksytyn, kolmannen maan toimivaltaisen viranomaisen tai tarkastuslaitoksen taikka 5 kohdan mukaisesti hyväksytyn tarkastuslaitoksen myöntämä sertifikaatti, jossa todistetaan tuotteen täyttävän tässä kohdassa esitetyt edellytykset.

d) tuotteella on 4 kohdan mukaisesti hyväksytyn, kolmannen maan toimivaltaisen viranomaisen tai tarkastuslaitoksen taikka 5 kohdan mukaisesti hyväksytyn tarkastuslaitoksen myöntämä sertifikaatti, jossa todistetaan tuotteen täyttävän tässä kohdassa esitetyt edellytykset. Komissio vahvistaa 14 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen sertifikaattia koskevat edellytykset sekä vahvistaa soveltamissäännöt, ennen kuin uusi tuontijärjestelmä tulee voimaan.

Perustelu

Tuontituotteisiin liitettävä todistus ei voi olla samanlainen kuin asetuksessa (EY) N:o 1788/2001 määritelty “tarkastustodistus”, koska tuontilupia ei ole tulevaisuudessa. On tarpeen muuttaa nykyistä todistusta ja laadittava soveltamista koskevat säännöt ennen kuin uutta tuontijärjestelmää ryhdytään soveltamaan (tämän on määrä tapahtua 1. tammikuuta 2007).

Tarkistus 139

27 artiklan 3 kohdan d a alakohta (uusi)

 

d a) jäljempänä 4 kohdan tai 5 kohdan mukaisesti hyväksytyt kolmannen maan tarkastuslaitokset ovat eurooppalaisen standardin EN 45011 "Tuotteita sertifioivat elimet. Yleiset vaatimukset" (ISO/IEC Guide 65) mukaisia ja vastavuoroista tunnustamista koskevan monenvälisen sopimuksen allekirjoittanut akkreditointielin on akkreditoinut ne ennen 1 päivää tammikuuta 2009 kyseisen standardin mukaisesti.

Perustelu

Jotta voidaan varmistaa, että kolmansien maiden tuotteisiin sovelletaan yhteisön järjestelmää vastaavaa valvontajärjestelmää, kolmansien maiden tarkastuslaitosten on oltava standardin EN 45011 mukaisia tai niillä on oltava kyseisen standardin mukainen akkreditointi. Akkreditoinnin saamiselle on jätettävä kohtuullinen aika.

Tarkistus 140

27 artiklan 4 kohdan 1 alakohta

Komissio hyväksyy 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen kolmannet maat, joiden tuotantostandardit ja valvontajärjestelyt vastaavat yhteisön tuotantostandardeja ja valvontajärjestelmää tai jotka ovat Codex Alimentarius -ohjeissa vahvistettujen kansainvälisesti hyväksyttyjen standardien mukaiset, ja laatii tällaisten maiden luettelon.

Komissio hyväksyy 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen kolmannet maat, joiden tuotantostandardit ja valvontajärjestelyt vastaavat yhteisön tuotantostandardeja ja valvontajärjestelmää ja jotka ottavat huomioon Codex Alimentarius -ohjeet CAC/GL 32, ja laatii tällaisten maiden luettelon.

Perustelu

EU:n normien noudattamisen tulee olla ehtona luonnonmukaisiksi merkittyjen tuotteiden markkinoille saattamisessa EU:ssa. Codex Alimentarius -ohjeet ovat kansainvälisesti noudatettavia suuntaviivoja luonnonmukaista viljelyä koskevien säännösten laatimiselle. Nämä ohjeet eivät kuitenkaan ole sitovia eivätkä kovin yksityiskohtaisia, eivätkä ne yksin vielä takaa vastaavuutta EU:n sääntöjen kanssa. Tämän takia ne eivät ole tuontia koskevan valvonnan tunnustamisen kannalta riittäviä kriteereitä.

Tarkistus 141

27 artiklan 4 kohdan 2 a ja 2 b alakohta (uusi)

 

Hyväksyttyjen tarkastuslaitosten tai tarkastusviranomaisten on annettava käyttöön akkreditointielimen tai tapauksen mukaan toimivaltaisen viranomaisen antamat arviointikertomukset toimintaansa koskevista säännöllisesti paikan päällä suoritetuista arvioinneista, valvonnasta ja monivuotisesta uudelleenarvioinnista. Nämä arviointikertomukset julkaistaan Internetissä.

 

Komissio varmistaa arviointikertomusten perusteella ja jäsenvaltioiden avustamana hyväksyttyjen tarkastusviranomaisten ja tarkastuslaitosten asianmukaisen valvonnan tarkastelemalla niiden hyväksyntää uudelleen säännöllisin väliajoin. Valvonnan luonne määritellään arvioimalla sääntöjenvastaisuuden tai tämän asetuksen rikkomisen riski.

Perustelu

On erittäin tärkeää varmistaa, että EU:n kuluttajat voivat luottaa siihen, että merkittävät luonnonmukaiset tuotteet on tuotettu EU:n sääntöjen mukaisesti. Julkaisemalla arviointikertomus toimitaan täysin avoimesti, mikä tukee kuluttajien luottamusta luonnonmukaisiin tuotteisiin.

142

27 artiklan 5 a kohta (uusi))

5 a. Toimivaltaiset kansalliset viranomaiset osallistuvat tarkastuslaitosten ja sertifiointielinten hyväksyntään. Tuontia harjoittavat toimijat lähettävät niille todistukset kaikista tuontitapahtumista. Ne perustavat julkisen yhteisön tuontitietokannan.

 

Toimivaltaiset kansalliset ja yhteisön viranomaiset voivat toteuttaa paikan päällä tarkastuslaitosten ja sertifiointielinten sattumanvaraisia tarkastuksia.

Perustelu

Toimivaltaisten kansallisten valvontaviranomaisten on parannettava yhteistyötä jakaakseen tärkeitä tietoja tuonnista kolmansista maista.

Tarkistus 143

28 artiklan 1 a kohta (uusi)

 

Jäsenvaltiot voivat soveltaa luonnonmukaiseen tuotantoon alueellaan muita erityissääntöjä, jos säännöt ovat yhteisön lainsäädännön mukaisia eivätkä rajoita 20 artiklassa säädetyt vaatimukset täyttävien tuotteiden kaupan pitämistä.

Perustelu

Jäsenvaltioilla on oltava mahdollisuus soveltaa luonnonmukaiseen tuotantoon muita erityissääntöjä, kunhan ne eivät rajoita luonnonmukaisten tuotteiden kaupan pitämistä niiden sisämarkkinoilla.

Tarkistus 144

31 artiklan otsikko

Luonnonmukaisen tuotannon hallintokomitea

Luonnonmukaisen tuotannon valvontaa käsittävää sääntelyä toteuttava komitea

Tarkistus 145

31 artiklan 1 kohta

1. Komissiota avustaa luonnonmukaisen tuotannon hallintokomitea, jäljempänä ’komitea’.

1. Komissiota avustaa luonnonmukaisen tuotannon valvontaa käsittävää sääntelyä toteuttava komitea, jäljempänä ’komitea’.

Tarkistus 146

31 artiklan 1 a kohta (uusi)

 

1 a. Komitea varmistaa luonnonmukaista tuotantoa harjoittavien tuottajien edustajien ja kuluttajien edustajien säännöllisen kuulemisen ja yhteistyön heidän kanssaan ottamalla heidät mukaan asianmukaisten tekniikoiden päivittämiseen ja täytäntöönpanoon II osastossa vahvistettujen tavoitteiden ja periaatteiden mukaisesti, jotta luonnonmukaiselle tuotannolle 3 artiklassa asetetut tavoitteet toteutuisivat johdonmukaisesti.

Perustelu

Koska tähän ehdotukseen asetukseksi sisältyy vähän yhdenmukaistamisnormeja, on parempi, että komitologiamenettelyssä toteutettavat erilaiset toimet kuuluvat sääntelykomitean tehtäviin, joka kutsuu jäsenvaltiot mukaan päätöksentekoprosessiin, eivätkä hallintokomitean tehtäviin.

Päinvastoin kuin päätöksen 1999/468/EY 4 artiklassa, sen 5 artiklassa ei viitata mihinkään määräaikaan, joten 3 kohta on tarpeen poistaa.

Luomuviljelijöiden edustajien osallistuminen päätöksentekoprosessiin tekee tämän asetuksen täytäntöönpanosta omaperäisen ja uudenlaisen. Parhaat käytännöt ja kokemus innovatiivisista menetelmistä rikastuttavat edelleen komission vastuulla tapahtuvaa päätösprosessia kokonaisuudessaan.

Jotta tämä asetus olisi mahdollisimman avoin, asetuksen (EY) N:o 2092/91 liitteet on säilytettävä ja komitologiamenettelyn käyttö on rajoitettava minimiin.

Tarkistus 147

31 artiklan 2 kohta

2. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 4 ja 7 artiklaa.

2. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklan 1–4 kohtaa ja 7 artiklaa.

Perustelu

Päätöstä 1999/468/EY muutettiin 17. heinäkuuta 2006 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2006/512/EY. Valvonnan käsittävä sääntelymenettely antaa komissiolle riittävästi liikkumavaraa hyvälle hallintokäytännölle, ja myös Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat siinä mukana. Ei ole mitään syytä ottaa käyttöön hallintokomiteamenettelyä.

Tarkistus 148

31 artiklan 2 a kohta (uusi)

 

2 a. Komissio ilmoittaa Euroopan parlamentille asetukseen komitologiamenettelyllä suunnitelluista muutoksista ja ottaa niitä koskevan parlamentin kannan asianmukaisesti huomioon.

Perustelu

Koska tähän ehdotukseen asetukseksi sisältyy vähän yhdenmukaistamisnormeja, on parempi, että komitologiamenettelyssä toteutettavat erilaiset toimet kuuluvat sääntelykomitean tehtäviin, joka kutsuu jäsenvaltiot mukaan päätöksentekoprosessiin, eivätkä hallintokomitean tehtäviin.

Päinvastoin kuin päätöksen 1999/468/EY 4 artiklassa, sen 5 artiklassa ei viitata mihinkään määräaikaan, joten 3 kohta on tarpeen poistaa.

Luomuviljelijöiden edustajien osallistuminen päätöksentekoprosessiin tekee tämän asetuksen täytäntöönpanosta omaperäisen ja uudenlaisen. Parhaat käytännöt ja kokemus innovatiivisista menetelmistä rikastuttavat edelleen komission vastuulla tapahtuvaa päätösprosessia kokonaisuudessaan.

Jotta tämä asetus olisi mahdollisimman avoin, asetuksen (EY) N:o 2092/91 liitteet on säilytettävä ja komitologiamenettelyn käyttö on rajoitettava minimiin.

Tarkistus 149

31 artiklan 4 kohta

4. Komitea vahvistaa työjärjestyksensä.

4. Komitea vahvistaa työjärjestyksensä päätöksen 1999/468/EY 7 artiklan mukaisesti.

Perustelu

Koska tähän ehdotukseen asetukseksi sisältyy vähän yhdenmukaistamisnormeja, on parempi, että komitologiamenettelyssä toteutettavat erilaiset toimet kuuluvat sääntelykomitean tehtäviin, joka kutsuu jäsenvaltiot mukaan päätöksentekoprosessiin, eivätkä hallintokomitean tehtäviin.

Päinvastoin kuin päätöksen 1999/468/EY 4 artiklassa, sen 5 artiklassa ei viitata mihinkään määräaikaan, joten 3 kohta on tarpeen poistaa.

Luomuviljelijöiden edustajien osallistuminen päätöksentekoprosessiin tekee tämän asetuksen täytäntöönpanosta omaperäisen ja uudenlaisen. Parhaat käytännöt ja kokemus innovatiivisista menetelmistä rikastuttavat edelleen komission vastuulla tapahtuvaa päätösprosessia kokonaisuudessaan.

Jotta tämä asetus olisi mahdollisimman avoin, asetuksen (EY) N:o 2092/91 liitteet on säilytettävä ja komitologiamenettelyn käyttö on rajoitettava minimiin.

Tarkistus 150

32 artiklan a alakohta

a) III osastossa vahvistettuja tuotantosääntöjä erityisesti niiden erityisvaatimusten ja -edellytysten osalta, joita luonnonmukaisten tuotteiden viljelijöiden ja muiden tuottajien on noudatettava;

a) III osastossa vahvistettuja tuotantosääntöjä erityisesti niiden erityisvaatimusten ja -edellytysten osalta, joita luonnonmukaisten tuotteiden viljelijöiden ja muiden tuottajien on noudatettava, viljelyssä käytettävien sallittujen tuotantopanosten, lisäaineiden, teknisten apuaineiden ja muiden ainesten luettelot mukaan luettuina;

Perustelu

Positiivilistat olisi nimenomaisesti mainittava näissä säännöissä.

Tarkistus 151

Liite II

EU-LUONNONMUKAINEN,

LUONNONMUKAINEN,

Perustelu

Maininta voi johtaa kuluttajia harhaan ja saada heidät luulemaan, että tuote on peräisin Euroopan unionista, vaikka se voi tulla myös kolmansista maista. Muut kieliversiot on myös muutettava vastaavalla tavalla.

  • [1]  EUVL C. / Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

Paradoksaalinen tilanne

Luonnonmukainen tuotanto on kasvanut vauhdilla sen jälkeen, kun asetus 2092/91 annettiin, mutta sen osuus maatilojen lukumäärästä 25 jäsenvaltiossa on yhä vain 1,4 prosenttia ja osuus käytössä olevasta maatalousmaasta 3,6 prosenttia. Kuluttajien kysyntä kuitenkin kasvaa edelleen, ja kysyntään myös vastataan yhä enenevässä määrin tuontituotteilla, mikä aiheuttaa uusia valvontaan, sertifiointiin ja merkintöihin liittyviä ongelmia.

Koska maatalouden kehittämiseen sovelletaan toissijaisuusperiaatetta, jäsenvaltioiden luonnonmukaiseen tuotantoon antamat tuet vaihtelevat lisäksi suuresti maasta toiseen, mikä vaikeuttaa vähemmän tukea saavien luomutuottajien tilannetta ja vääristää kilpailua.

Kaikki toteavat kyllä haluavansa kehittää luonnonmukaista tuotantoa, joka vastaa täysin Euroopan unionin Göteborgin toimintasuunnitelmassa asettamia kestävän kehityksen tavoitteita, mutta on ilmaantunut kaksi erilaista lähestymistapaa, jotka ovat usein keskenään ristiriidassa. Toinen lähestymistapa perustuu pääasiassa selviin ja yksinkertaisiin normeihin, markkinoihin ja vapaakaupan helpottamiseen, kun taas toisen perustana on alue- ja identiteettilähtöisempi sekä sosiokulttuurisempi näkemys luonnonmukaisesta tuotannosta.

Ei pidä unohtaa, että luonnonmukainen tuotanto syntyi "pioneerien" päättäväisen toiminnan ansiosta, jotka järjestäytyivät vähitellen itsenäisiin verkostoihin. Luomuala on suureksi osaksi kehittänyt sertifiointi-, merkintä- ja valvontajärjestelmät yhteistyössä viljelijöiden ja kuluttajien kanssa. He loivat luottamuksen siihen, että luonnonmukainen tuotanto merkitsee ympäristöystävällisiä käytäntöjä, eläinten hyvinvointia ja terveellistä ruokaa, sen sijaan että he olisivat sälyttäneet ympäristön pilaantumisen ja biologisen monimuotoisuuden lisääntyvän häviämisen kustannukset yhteiskunnalle.

Miten siis voitaisiin kehittää merkittävällä tavalla luonnonmukaista tuotantoa ja sen osuutta elintarvikkeiden tuotannosta ja kulutuksesta tuhoamatta sen erityispiirteitä ja heikentämättä sen nykyisin nauttimaa luottamusta? Tätä on nyt pohdittava.

Miksi on ehdotettu uutta asetusta?

Komissio hyväksyi kesäkuussa 2004 luonnonmukaista tuotantoa koskevan yhteisön toimintasuunnitelman, jossa esitetään 21 toimea alan kehittämisen helpottamiseksi; Euroopan parlamentti edellytti toimintasuunnitelmasta antamassaan lausunnossa erityisesti aktiivisempia ja paremmin rahoitettuja sitoumuksia. Komission mukaan useat suunnitelman toimet aiheuttavat asetuksessa 2092/91 muutoksia, joiden tarkoituksena on "selkeyttää luonnonmukaisen tuotannon periaatteita ja tavoitteita, varmistaa valvontajärjestelmän luotettavuus, korjata sisämarkkinoilla esiintyvät puutteet, jotka johtuvat kansallisista ja yksityisistä logoista ja vaatimuksista, täydentää ja parantaa standardeja sekä tehostaa tuontiin liittyviä säännöksiä".

Totta puhuen alalla työskentelevät ja kuluttajat odottivat uudelleentarkastelua, jossa lainsäädännön rakennetta olisi selkeytetty, mutta he eivät kuitenkaan pyytäneet näin laajaa muutosta ja ovat perustellusti huolissaan komission halusta määritellä säännöt uudelleen ja kuulla sidosryhmiä ja parlamenttia vain asetuksen yleisestä kehyksestä.

Kiitettävät tavoitteet mutta kyseenalaiset keinot

Vaikka kukaan ei kiistäkään tarvetta siistiä vuosien kuluessa vaikeaselkoiseksi ja mutkikkaaksi muuttunutta asetusta ja panna siirtymäkauden poikkeukset järjestykseen, komission ja neuvoston halu hoitaa ripeästi ja uutta lainsäädäntötapaa soveltaen loppujen lopuksi ilmoitettua suuremmaksi osoittautunut tarkistus on herättänyt voimakkaita vastalauseita ja vakavia huolia.

Toisin kuin aiemmissa kuulemisissa, jotka koskivat asetusta 2092/91 ja sen tarkistamista vuonna 1998 karjankasvatuksen sisällyttämiseksi, komissio on päättänyt korvata nykyiset liitteet soveltamissäännöillä, joista ei kuulla parlamenttia. Komissio katsoo, että soveltamissäännöt ovat puhtaasti teknisiä ja ne pitäisi määritellä komitologiamenettelyn mukaisesti.

Esittelijä ei hyväksy tätä tulkintaa. Nykyisiin liitteisiin sisältyy asiasisältöä koskevia säännöksiä, kuten luonnonmukaisessa tuotannossa hyväksyttyjen tuotteiden ja käytäntöjen luettelon määrittely. Ottaen huomioon parlamentin ja komission välillä vuonna 1993 syntynyt konflikti, joka koski muuntogeenisten organismien hyväksymistä luonnonmukaiseen tuotantoon komitologiamenettelyssä ja johon liittyi oikeusjuttu yhteisöjen tuomioistuimessa, olisi viisaampi välttää uusia kiistoja hoitamalla kuuleminen asianmukaisesti. Esittelijä ehdottaakin tarkistuksessa 177, että parlamenttia olisi kuultava soveltamissäännöistä tai sillä olisi oltava neuvoston tapaan veto-oikeus soveltamissääntöihin, kun ne on hyväksytty tai niitä on muutettu.

Keskeiset selvennyksiä ja parannuksia kaipaavat kohdat

Tekstin sisältö herätti monilta osin heti alkuun kysymyksiä esimerkiksi karjan ruokintaan liittyvistä myönteisistä edistysaskelista huolimatta, ja monet kohdat kaipaavat selvennyksiä ja selkeitä valintoja:

–         Luonnonmukaisen tuotannon periaatteet ja tavoitteet on määritelty liian yleisesti, ja tällaisenaan niitä voidaan tulkita eri tavoin. Kuluttajien luottamuksen säilyttäminen edellyttää päinvastoin selkeitä, tarkkoja ja tiukkoja määritelmiä.

–         Komission ehdottamien säännösten soveltamisalan ulkopuolelle on jätetty ateriapalvelutoimet ja non-food-tuotteet, vaikka näillä kahdella alalla luomutuotteiden kysyntä on kasvussa ja kysyntään on vastattava järjestäytyneesti. Sitä vastoin uuteen asetukseen on sisällytetty vesiviljely ja luonnonmukainen viinintuotanto, mikä on erinomainen asia.

Useiden jäsenvaltioiden kannan mukaisesti, jotka haluaisivat, että luomutuotteita käyttävät henkilöstöruokalat, ravintolat ja ateriapalvelut sisällytetään asetuksen soveltamisalaan, esittelijä ehdottaa tarkistuksessa 1, että asetuksen oikeusperustaksi otetaan sekä perustamissopimuksen 37 että 95 artikla.

–         Eniten polemiikkia on herättänyt asetuksen kannalta hyväksyttävän "joustavuuden" määritelmä; komission ehdotuksen mukaan poikkeukset voisivat olla vähemmän tiukkoja. Ehtojen joustavuus on voimakkaassa ristiriidassa komission ehdotuksen kanssa, jonka mukaan ei sallittaisi alkuperämaata koskevia viittauksia ja yksityisten luomustandardien vaatimuksia, joita on jo vuosia sovellettu kansallisiin tai alueellisiin julkisiin tai yksityisiin tunnuksiin.

Nämä logot eivät hämmennä kuluttajia tai vääristä sisämarkkinoita, kuten komissio väittää, vaan vauhdittavat ja eriyttävät kysyntää ja tarjontaa. Näiden tuotteiden merkintöjen ja mainosten on toki perustuttava konkreettisiin ja todistettavissa oleviin elementteihin, mutta ei voida ajatella, että kyseenalaistetaan yksityiset yhdistykset, jotka toimivat hyvin ja yksilöivät tuotteet selvästi, ja tilalle tuotaisiin joustava ja huonosti tunnettu asetus, joka uhkaa rikkoa kuluttajien luottamuksen.

–         Varsinkin kasvinsuojeluaineiden ja eläinlääkinnällisten hoitojen käyttö, joka tähän asti on ollut kiellettyä luonnonmukaisessa tuotannossa, vaikuttaa asetusehdotuksessa joustavammalta. Tämä on kuitenkin erittäin tärkeä näkökohta kuluttajien luomutuotantoa kohtaan tunteman kiinnostuksen kannalta.

–         Asetuksessa muistutetaan, että muuntogeenisten organismien käyttö on kiellettyä luonnonmukaisessa tuotannossa. Kuten neuvostossa parhaillaan käytävät keskustelut osoittavat, muuntogeenisistä organismeista tai muuntogeenisiä organismeja käyttäen tuotettujen tuotteiden määritelmistä on yhä epäselvyyttä. Tulevien sääntöjen olisi annettava luomuviljelijöille mahdollisuus tuotantoon, jossa ei esiinny muuntogeenisiä organismeja. Komissio ei ole näyttänyt aikovan laatia yhteistä lainsäädäntökehystä, jolla voidaan estää muuntogeenisten organismien esiintyminen tiloilla ja tuotteissa kautta koko elintarvikeketjun. Vielä on tarkennettava keinoja, joilla varovaisuusperiaatetta sovelletaan kaikissa tuotantovaiheissa, ja annettava säännöt "rinnakkaiselosta" ja vastuusta, mikäli muuntogeenisiä organismeja esiintyy.

–         Asetuksessa on myös pyrittävä varmistamaan tarkastus- ja sertifiointilaitosten riippumattomuus ja luotettavuus erityisesti kolmansien maiden maahantuojia ja toimijoita ajatellen ottamalla käyttöön selvä ja luotettava hyväksymisjärjestelmä, jonka perustana ovat alan tiukimmat standardit.

–         Ei voida kuitenkaan hyväksyä, että mainintaa "EU LUONNONMUKAINEN" voitaisiin käyttää kolmansista maista tulevissa tuotteissa ilman tarkempia tietoja alkuperämaasta tai -alueesta. Kuluttajilla on oikeus tietää ostamiensa luomutuotteiden alkuperä, vaikka ne täyttävätkin unionin vaatimukset.

Uutta pontta luomutuotannolle

Luonnonmukaista tuotantoa koskevan unionin asetuksen uudelleentarkastelu voi ja sen pitäisi tarjota tilaisuuden antaa todella pontta tälle tuotantomuodolle. Tämän tuotantotavan edut on nyt tunnustettu, ja kysyntä kasvaa yhteiskunnissamme. Ehtona on kuitenkin, että tarvittava yhdenmukaistaminen ja selkeyttäminen eivät heikennä tiukkoja vaatimuksia ja luottamusta, jotka muodostavat luonnonmukaisen tuotannon perustan!

Tämä tarkistettu asetus on toki tarpeen, mutta se ei riitä ratkaisemaan aivan yhtä suuria (ellei peräti suurempia) ongelmia, joita liittyy yhteisen maatalouspolitiikan tukiin, joilla kannustetaan luonnonmukaista tuotantoa (ja jotka ovat vielä hyvin puutteelliset), markkinoille saattamisen ja jakelun rakenteisiin sekä hintojen asettamiseen sellaiselle tasolle, että tuottaja saa niistä palkkansa ja kuluttaja pystyy ne maksamaan.

Luonnonmukainen tuotanto ei ole pelkästään kapea markkina, jota on kehitettävä, vaan ennen kaikkea integroitu lähestymistapa, joka kattaa kaikki maatalouden osa-alueet (talous- ja työllisyysnäkökohdat, jotka liittyvät ympäristöön, alueisiin, terveyteen jne.) ja jonka olisi innoitettava koko yhteisen maatalouspolitiikan uudistamiseen todella kestävän kehityksen suuntaan.

OIKEUDELLISTEN ASIOIDEN VALIOKUNNAN LAUSUNTO

13.3.2007

Neil Parish

Puheenjohtaja

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta

Bryssel

Asia:               Lausunto seuraavan lainsäädäntöehdotuksen oikeusperustasta: Ehdotus neuvoston asetukseksi luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisten tuotteiden merkinnöistä (KOM(2005)0671 – C6‑0032/2006 – 2005/0278(CNS))[1]

Arvoisa puheenjohtaja

Valiokuntanne silloinen puheenjohtaja Joseph Daul pyysi 29. marraskuuta 2006 päivätyllä kirjeellään työjärjestyksen 35 artiklan 2 kohdan mukaisesti oikeudellisten asioiden valiokunnalta lausunnon edellä mainitun komission ehdotuksen oikeusperustan pätevyydestä ja asianmukaisuudesta.

Daulin kirjeessä kysyttiin, voidaanko EY:n perustamissopimuksen 95 artikla hyväksyä ehdotetun säädöksen asianmukaiseksi oikeusperustaksi 37 artiklan ohella. Valiokunta käsitteli asiaa kokouksissaan 29.–30. tammikuuta sekä 26.–27. helmikuuta 2007.

Asiaa koskevat EY:n perustamissopimuksen määräykset

95 artikla

1. Poiketen siitä, mitä 94 artiklassa määrätään, ja jollei tässä sopimuksessa toisin määrätä, 14 artiklassa tarkoitettujen tavoitteiden toteuttamiseksi sovelletaan seuraavia määräyksiä. Neuvosto toteuttaa 251 artiklassa määrättyä menettelyä noudattaen ja talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan sisämarkkinoiden toteuttamista ja toimintaa koskevat toimenpiteet jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämiseksi.

2. Mitä 1 kohdassa määrätään, ei sovelleta veroja, henkilöiden vapaata liikkuvuutta eikä työntekijöiden oikeuksia tai etuja koskeviin säännöksiin tai määräyksiin.

3. Komissio perustaa 1 kohdassa tarkoitetut, terveyttä, turvallisuutta, ympäristönsuojelua tai kuluttajansuojaa koskevat ehdotuksensa suojelun korkeaan tasoon ottaen erityisesti huomioon kaiken tieteelliseen tietoon perustuvan uuden kehityksen. Myös Euroopan parlamentti ja neuvosto pyrkivät kumpikin toimivaltansa rajoissa tähän tavoitteeseen.

4. Jos sen jälkeen, kun neuvosto tai komissio on toteuttanut yhdenmukaistamistoimenpiteen, jäsenvaltio pitää tärkeistä 30 artiklassa tarkoitetuista taikka ympäristön tai työympäristön suojelua koskevista syistä tarpeellisena pitää voimassa kansalliset säännöksensä tai määräyksensä, jäsenvaltio antaa nämä säännökset ja määräykset sekä perusteet niiden voimassa pitämiselle tiedoksi komissiolle.

5. Jos sen jälkeen kun neuvosto tai komissio on toteuttanut yhdenmukaistamistoimenpiteen, jäsenvaltio lisäksi pitää tarpeellisena ottaa käyttöön uuteen, ympäristönsuojelua tai työympäristön suojelua koskevaan tieteelliseen näyttöön perustuvia kansallisia säännöksiä tai määräyksiä kyseisen jäsenvaltion erityisten ongelmien vuoksi, jotka ovat ilmenneet yhdenmukaistamistoimenpiteen toteuttamisen jälkeen, jäsenvaltio antaa suunnitellut säännökset ja määräykset sekä niiden käyttöönottamisen perusteet tiedoksi komissiolle, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta 4 kohdan soveltamista.

6. Komissio hyväksyy tai hylkää kyseiset kansalliset säännökset tai määräykset kuuden kuukauden kuluessa 4 ja 5 kohdassa tarkoitetuista tiedoksi antamisista todettuaan ensin, ovatko ne keino mielivaltaiseen syrjintään tai jäsenvaltioiden välisen kaupan peiteltyyn rajoittamiseen ja muodostavatko ne esteen sisämarkkinoiden toiminnalle.

Jollei komissio tee päätöstä määräajan kuluessa, 4 ja 5 kohdassa tarkoitettuja kansallisia säännöksiä tai määräyksiä pidetään hyväksyttyinä.

Komissio voi ilmoittaa kyseiselle jäsenvaltiolle, että tässä kohdassa määrättyä määräaikaa voidaan pidentää edelleen kuudella kuukaudella, jos se on perusteltua asian monitahoisuuden vuoksi eikä määräajan pidentäminen vaaranna ihmisten terveyttä.

7. Jos jäsenvaltio on 6 kohdan mukaisesti oikeutettu pitämään voimassa tai ottamaan käyttöön yhdenmukaistamistoimenpiteestä poikkeavia kansallisia säännöksiä tai määräyksiä, komissio tutkii viipymättä, onko sillä syytä ehdottaa kyseisen toimenpiteen mukauttamista.

8. Jos jäsenvaltio ottaa esille kansanterveyttä koskevan erityisen ongelman alalla, jolla on aiemmin toteutettu yhdenmukaistamistoimenpiteitä, se ilmoittaa ongelmasta komissiolle, joka tutkii välittömästi, olisiko neuvostolle ehdotettava aiheellisia toimenpiteitä.

9. Poiketen 226 ja 227 artiklassa määrätystä menettelystä komissio tai jäsenvaltio voi saattaa asian suoraan yhteisön tuomioistuimen käsiteltäväksi, jos se katsoo, että jokin jäsenvaltio käyttää väärin tämän artiklan mukaisia valtuuksiaan.

10. Edellä tarkoitettuihin yhdenmukaistamistoimenpiteisiin sisällytetään aiheellisissa tapauksissa suojalauseke, jonka nojalla jäsenvaltiot saavat, yhteisön valvontamenettelyn alaisina, toteuttaa väliaikaisia toimenpiteitä yhdestä tai useammasta 30 artiklassa mainitusta, muusta kuin taloudellisesta syystä.

37 artikla

1. Yhteisen maatalouspolitiikan suuntaviivojen laatimista varten komissio kutsuu heti tämän sopimuksen tultua voimaan koolle jäsenvaltioiden konferenssin, jonka tehtävänä on jäsenvaltioiden maatalouspolitiikan vertaileminen erityisesti laatimalla selvitys jäsenvaltioiden tuotantomahdollisuuksista ja tarpeista.

2. Ottaen huomioon 1 kohdassa tarkoitetun konferenssin työn tulokset komissio tekee kahden vuoden kuluessa tämän sopimuksen voimaantulosta ja talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan ehdotuksia yhteisen maatalouspolitiikan suunnittelemisesta, sen toteuttamisesta ja kansallisten järjestelyjen korvaamisesta jollakin 34 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulla järjestelmällä sekä tässä osastossa erityisesti mainittujen toimenpiteiden toteuttamisesta.

Näissä ehdotuksissa on otettava huomioon tässä osastossa mainittujen maatalousasioiden keskinäinen riippuvuus.

Neuvosto antaa määräenemmistöllä, komission ehdotuksesta ja Euroopan parlamenttia kuultuaan asetuksia ja direktiivejä sekä tekee päätöksiä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta suositusten antamista.

3. Neuvosto voi määräenemmistöllä edellistä kohtaa noudattaen korvata kansalliset markkinajärjestelyt 34 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulla yhteisellä järjestelyllä, jos:

a) yhteinen järjestely antaa niille korvaamista vastustaville jäsenvaltioille, joilla on kansallinen järjestely kyseistä tuotantoa varten, yhtäläiset takeet niiden tuottajien työllisyydestä ja elintasosta, joita asia koskee; tällöin otetaan huomioon mahdollisen mukauttamisen ja tarpeellisen erikoistumisen aikataulu; ja

b) tämä järjestely takaa kaupankäynnille yhteisössä vastaavat edellytykset kuin kansallisilla markkinoilla.

4. Jos joitakin raaka-aineita varten muodostetaan yhteinen järjestely ennen kuin on olemassa yhteinen järjestely vastaavia jalostettuja tuotteita varten, näitä raaka-aineita voidaan tuoda yhteisön ulkopuolelta, jos niitä käytetään jalostettuihin tuotteisiin, jotka on tarkoitettu vietäviksi kolmansiin maihin.

Asetusehdotuksen sisältö

Ehdotetulla asetuksella luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisten tuotteiden merkinnöistä pyritään selkeyttämään luonnonmukaisen tuotannon tavoitteita, periaatteita ja sääntöjä avoimuuden ja kuluttajien luottamuksen lisäämiseksi sekä yhtenäisen määritelmän vahvistamiseksi luonnonmukaiselle tuotannolle.

Kuten ehdotuksen johdanto-osan 2 kappaleessa esitetään, "luonnonmukaista tuotantoa koskevan lainsäädännön vaikutus maatalouspolitiikkaan on yhä suurempi ja läheisesti kytköksissä maatalousmarkkinoiden kehitykseen".

Ehdotuksessa esitetään luonnonmukaiselle tuotannolle seuraavat tavoitteet:

·   kuluttajien edun suojaaminen, kuluttajien luottamuksen varmistaminen ja harhaanjohtavien merkintöjen välttäminen

·   luonnonmukaisen tuotannon kehittäminen ottaen samalla huomioon alueelliset erot ilmasto-olosuhteissa, viljelyolosuhteissa ja luonnonmukaisen maatalouden kehitysasteessa

·   ympäristön, luonnon monimuotoisuuden ja luonnonvarojen suojelun korkea taso

·    eläinten hyvinvointia koskevat korkeat vaatimukset, jotka vastaavat täysin lajikohtaisia käyttäytymistarpeita.

Asetuksen aihe ja soveltamisala koskevat

·   luonnonmukaisten tuotteiden tuotantoa, markkinoille saattamista, tuontia, vientiä ja valvontaa;

·   luonnonmukaista tuotantoa osoittavien merkintöjen käyttöä pakkausmerkinnöissä ja mainonnassa.

Asetusta sovelletaan seuraaviin maanviljelystä tai vesiviljelystä peräisin oleviin tuotteisiin, jos ne on tarkoitettu pidettäväksi kaupan luonnonmukaisina tuotteina:

·   jalostamattomat kasvi- ja kotieläintuotteet sekä kotieläimet;

·   ihmisravinnoksi tarkoitetut jalostetut kasvi- ja kotieläintuotteet, jäljempänä ’jalostetut elintarvikkeet’;

·   elävät tai jalostamattomat vesiviljelytuotteet;

·   ihmisravinnoksi tarkoitetut jalostetut vesiviljelytuotteet;

·   rehut.

Asetusta ei kuitenkaan sovelleta luonnonvaraisten eläinten metsästykseen ja kalastukseen.

Asetusehdotuksessa selkeytetään luonnonmukaisten tuotteiden merkintöjen nykyisiä sääntöjä, jotka koskevat ilmaisun "luonnonmukainen" kuten myös siihen viittausten ja sen johdosten, lyhenteiden ja käännösten käyttöä, jotta ilmaisua ”luonnonmukainen” voidaan suojata edelleen.

Oikeudellisten asioiden valiokunta huomauttaa kuitenkin, että monet maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnan hyväksymistä tarkistuksista siirtävät ehdotetun välineen painopistettä kohti sisämarkkinoiden perustamista ja toimintaa. Tarkistukset esimerkiksi muuttavat lainsäädäntöehdotuksen soveltamisalaa siten, että sen piiriin kuuluvat myös ateriapalvelut, ruokalat, ravintolat jne. Merkintöjä, tunnuksia ja mainontaa koskeviin nykyisiin sääntöihin yhdistettyinä nämä vaikuttavat merkittävästi painopisteeseen.

Arviointi

Kaikkien yhteisön säädösten on perustuttava oikeusperustaan, josta on säädetty perustamissopimuksessa (tai jossakin muussa säädöksessä, joka niiden on tarkoitus panna täytäntöön). Oikeusperusta määrittelee yhteisön asiallisen toimivallan ja erittelee, miten toimivaltaa on käytettävä ja etenkin sovellettavan säädöksen (sovellettavat säädökset) ja päätöksentekomenettelyn.

Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen vakiintunut oikeuskäytäntö osoittaa selvästi, että oikeusperustan valinta ei kuulu yhteisön lainsäätäjälle, vaan oikeusperusta on vahvistettava objektiivisten seikkojen perusteella, joita tuomioistuin voi valvoa[2]. Tällaisia ovat esimerkiksi kyseisen toimenpiteen tarkoitus ja sisältö[3]. Ratkaisevana tekijänä on lisäksi oltava toimenpiteen päätarkoitus[4].

Tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti yleinen perustamissopimuksen artikla tarjoaa riittävän oikeusperustan, vaikka kyseisellä toimenpiteellä yritetään myös toissijaisesti saavuttaa tietyllä perustamissopimuksen artiklalla haluttu tarkoitus[5].

Jos toimenpiteellä on kuitenkin useista samanaikaisia tarkoituksia, jotka liittyvät lujasti toisiinsa ja joista yksikään ei ole toisiin verrattuna toissijainen tai epäsuora, toimenpiteen on perustuttava useampaan asianmukaiseen perustamissopimuksen määräykseen[6], jollei tämä ole mahdotonta määräyksissä tarkoitettujen päätöksentekomenettelyjen keskinäisen yhteensopimattomuuden takia.[7]

Edellä esitetyn perusteella on päätettävä, voidaanko EY:n perustamissopimuksen 95 artikla hyväksyä kyseisen säädöksen pysyväksi oikeusperustaksi 37 artiklan ohella.

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnan hyväksymien tarkistusten myötä painopiste on siirtynyt enemmän kohti sisämarkkinoiden perustamista ja toimintaa, mutta kuitenkin niin, että sisämarkkinoita koskevat tavoitteet eivät ole toissijaisia eivätkä epäsuoria maataloutta koskeviin tavoitteisiin nähden, kuten ehdotetun asetuksen säännösten arviointi osoittaa.

Päätelmät

Näin ollen oikeudellisten asioiden valiokunta päätti 27. helmikuuta 2007 pitämässään kokouksessa yksimielisesti[8] suosittaa, että edellä mainitun asetusehdotuksen oikeusperustaksi olisi hyväksyttävä sekä EY:n perustamissopimuksen 37 että 95 artikla.

Kunnioittavasti

Giuseppe Gargani

  • [1]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.
  • [2]  Asia 45/86, komissio v. neuvosto, Kok. 1987, s. 1439, 5 kohta.
  • [3]  Asia C-300/89, komissio v. neuvosto, Kok. 1991, s. I-287, 10 kohta, ja asia C-42/97, Euroopan parlamentti v. neuvosto, Kok. 1999, s. I-869, 36 kohta.
  • [4]  Asia C-377/98, Alankomaat v. parlamentti ja neuvosto, Kok. 2001, s. I-7079, 27 kohta.
  • [5]  Asia C-377/98, Alankomaat v. parlamentti ja neuvosto, Kok. 2001, s. I-7079, 27 ja 28 kohta); asia C-491/01, British American Tobacco (Investments) ja Imperial Tobacco, tuomio 10.12.2002, Kok. 2002, s. I-11453, 93 ja 94 kohta.
  • [6]  Asia C-165/87, komissio v. neuvosto, Kok. 1988, s. 5545, 11 kohta.
  • [7]  Ks. esim. asia C-300/89, komissio v. neuvosto, tuomio 11.6.1991, Kok. 1991, s. I-2867, 17–21 kohta, asia C‑388/01, komissio v. neuvosto, tuomio 29.4.2004, Kok. 2004, s. I-4829, 58 kohta ja asia C-491/01, British American Tobacco, tuomio 10.12.2002, Kok. 2002, s. I-11453, 103–111 kohta.
  • [8]  Lopullisessa äänestyksessä olivat läsnä: Giuseppe Gargani (puheenjohtaja), Rainer Wieland, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, (varapuheenjohtajat), Wolfgang Bulfon, Bert Doorn, Klaus-Heiner Lehne, Eva Lichtenberger, Hans-Peter Mayer, Manuel Medina Ortega, Hartmut Nassauer, Aloyzas Sakalas, Jacques Toubon, Jaroslav Zvěřina.

ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan LAUSUNTO  (27.6.2006)

maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnalle

ehdotuksesta neuvoston asetukseksi luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisten tuotteiden merkinnöistä
(KOM(2005)0671 – C6‑0032/2006 – 2005/0278(CNS))

Valmistelija: Roberto Musacchio

LYHYET PERUSTELUT

Euroopan yhteisöjen ehdotus sisältää kaksi asetusluonnosta, joista ensimmäisen tarkoituksena on tarjota uusi toimintakehys luonnonmukaiselle maataloudelle ja saattaa ajan tasalle tavoitteet ja periaatteet alan merkityksen kasvattamiseksi sisämarkkinoilla. Toisessa asetusluonnoksessa ehdotetaan väliaikaista sopeutumista sekä poikkeusta, joka päättyisi 1. tammikuuta 2009 mennessä, koska suunnitellut ensimmäisen asetuksen täytäntöönpanotoimet ovat hyvin kapea-alaiset. Näin halutaan välttää markkinoiden häiriytyminen ja varmistaa reilut kaupan edellytykset EU:n kuluttajille, luonnonmukaisia tuotteita tarjoaville kolmansien maiden toimijoille ja tuottajille.

Komission ehdotus on tervetullut ja se edistää yhdenmukaisten standardien kehittämistä luonnonmukaisen viljelyn alalla. Viime vuosina kuluttajat ovat vaatineet yhä enenevässä määrin luonnonmukaisia tuotteita laitosruokaloihin julkisten ja yksityisten tahojen asettamien hyvin tiukkojen tarjouskilpailuehtojen mukaisesti. Tästä syystä ehdotusta on täydennettävä laajentamalla sen soveltamisalaa näille aloille.

Luonnonmukaisten tuotteiden tuottajat eivät ole pelkästään markkinasuuntautuneita toimittaessaan kilpailukykyisiä ja arvostettuja elintarvikkeita ja non-food-tuotteita, kuten tekstiilejä ja kosmetiikkaa, vaan heidän tärkein tavoitteensa on varjella kestävän kehityksen mukaisesti viljelykäytössä olevaa maaperää eroosioriskiltä, tulvilta ja muilta luonnononnettomuuksilta. Luonnonmukaisten tuotteiden viljelijät, joilla on osaamista sekä tietoa siitä, miten maaperän viljavuutta ja eläinten hyvinvointia parhaiten edistetään, kykenevät tarjoamaan kilpailukykyisiä tuotteita ja samalla takaavat EU:n maaseudun sosiaalisen kehityksen.

Näihin tuotteisiin suuntautunut kulutuskysyntä asettaa tuotteille aivan erilaiset laatuvaatimukset kuin saatavilla oleville tavanomaisille maataloustuotteille. Keskeinen vaatimus on, ettei torjunta-aineita ja muuntogeenisiä organismeja esiinny lainkaan. Minkäänlaista tahatonta muuntogeenisten organismien esiintymistä ei pitäisi hyväksyä. Luonnonmukaisten tuotteiden merkintöjen on oltava näiden tavoitteiden mukaiset. Minkäänlaisia enimmäisraja-arvoja muuntogeenisten organismien esiintymiselle ei tulisi asettaa, vaan kyseisiä organismeja on vältettävä kaikin keinoin, sillä niitä saattaa esiintyä samanaikaisesti muilla viljelyalueilla, joilla ne ovat jossain määrin hyväksyttyjä tai käytössä. Laadunvalvontaa ja uusien innovatiivisten menetelmien arviointia luonnonmukaisuuden sertifioinnin varmistamiseksi olisi sovellettava pikemminkin vakiintuneisiin parhaisiin käytäntöihin, joihin kuuluu tuottajien osallistuminen ja säännöllinen kuuleminen, ja ISO Guide 65:een tai EN 45011 -standardiin kuin asetukseen 882/2004, jossa säädetään perinteisistä tarkastuksista, vaikka komissio jättäisikin aivan lähiaikoina ehdotuksen uusista poikkeuksista, jotka koskisivat erityisesti luonnonmukaista tuotantoa.

TARKISTUKSET

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta pyytää asiasta vastaavaa maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Komission teksti[1]Parlamentin tarkistukset

Tarkistus 1

Johdanto-osan 1 kappale

(1) Luonnonmukainen tuotanto on kokonaisvaltainen tilanhoitojärjestelmä ja elintarvikkeiden tuotantojärjestelmä, jossa yhdistyvät ympäristön kannalta parhaat käytännöt, pitkälle kehittynyt biologinen monimuotoisuus, luonnonvarojen säästäminen, eläinten hyvinvointia koskevien tiukkojen standardien soveltaminen ja tuotanto, jossa otetaan huomioon kuluttajien mieltymys luonnonaineksia ja -menetelmiä käyttäen tuotettuihin tuotteisiin. Luonnonmukaisella tuotantotavalla on siis yhteiskunnassa kahtalainen rooli: yhtäältä se tuottaa erityisillä markkinoilla tuotteita luonnonmukaisia tuotteita haluaville kuluttajille ja toisaalta tarjoaa julkishyödykkeitä, jotka edistävät ympäristönsuojelua, eläinten hyvinvointia ja maaseudun kehittämistä.

(1) Luonnonmukainen tuotanto on kokonaisvaltainen tilanhoitojärjestelmä ja elintarvikkeiden tuotantojärjestelmä, jossa yhdistyvät ympäristön kannalta parhaat käytännöt, pitkälle kehittynyt biologinen monimuotoisuus, luonnonvarojen säästäminen ja eläinten hyvinvointia koskevien tiukkojen standardien soveltaminen, ja jossa pyritään parantamaan maaperän viljavuutta luonnollisin menetelmin sekä ottamaan huomioon kuluttajien mieltymys luonnonaineksia ja -menetelmiä käyttäen tuotettuihin tuotteisiin. Luonnonmukaisella tuotantotavalla on siis useita myönteisiä rooleja: sen lisäksi että se tuottaa erityisillä markkinoilla tuotteita luonnonmukaisia tuotteita haluaville kuluttajille ja tarjoaa julkishyödykkeitä, jotka eivät rajoitu elintarvikkeisiin, se myös ja ennen kaikkea edistää ympäristönsuojelua, eläinten hyvinvointia ja maaseudun sosiaalista kehittämistä.

Perustelu

Luomuviljelijöiden ensisijaisena päämääränä on huolehtia maaperän luonnollisesta viljavuudesta soveltamalla ympäristön ja yhteiskunnan kannalta parhaita käytettävissä olevia käytäntöjä. Niiden ansiosta he pystyvät toimittamaan kilpailukykyisiä tuotteita, jolle on yhä enemmän kysyntää.

Tarkistus 2

Johdanto-osan 2 kappale

(2) Luonnonmukaisen maatalouden ala on kasvussa useimmissa jäsenvaltioissa. Kuluttajien kysyntä on viime vuosina kasvanut erityisen huomattavasti. Yhteisen maatalouspolitiikan hiljattaisten uudistusten tarkoituksena on markkinointisuuntautuneisuuden korostaminen ja kuluttajien kysyntään vastaavien laadukkaiden tuotteiden tuotannon edistäminen, minkä pitäisi vauhdittaa entisestään luonnonmukaisten tuotteiden markkinoita. Sen vuoksi luonnonmukaista tuotantoa koskevan lainsäädännön vaikutus maatalouspolitiikkaan on yhä suurempi ja läheisesti kytköksissä maatalousmarkkinoiden kehitykseen.

(2) Luonnonmukaisen maatalouden ala on kasvussa useimmissa jäsenvaltioissa. Kuluttajien kysyntä on viime vuosina kasvanut erityisen huomattavasti. Yhteisen maatalouspolitiikan hiljattaisten uudistusten tarkoituksena on markkinointisuuntautuneisuuden korostaminen ja kuluttajien kysyntään vastaavien laadukkaiden tuotteiden tuotannon edistäminen, minkä pitäisi vauhdittaa entisestään luonnonmukaisten tuotteiden markkinoita. Sen vuoksi luonnonmukaista tuotantoa koskevan lainsäädännön vaikutus maatalouspolitiikkaan on yhä suurempi ja läheisesti kytköksissä maatalousmarkkinoiden kehitykseen sekä viljelyskäyttöön otettujen maiden suojeluun ja varjelemiseen.

Perustelu

Maanviljelysmaiden suojelu ja luonnonmukaiseen viljelyyn tarkoitettujen alueiden kohentaminen liittyvät läheisesti maatalousmarkkinapolitiikan kehittämiseen.

Tarkistus 3

Johdanto-osan 2 a kappale (uusi)

 

(2 a) Kaiken kyseisellä alalla hyväksyttävän yhteisön lainsäädännön ja politiikan on myötävaikutettava tässä asetuksessa määriteltyjen luonnonmukaisen maatalouden ja luonnonmukaisen tuotannon kehittämiseen. Luonnonmukaisella maataloudella on merkittävä rooli Euroopan unionin kestävän kehityksen politiikan täytäntöönpanossa.

Perustelu

Luonnonmukainen maatalous on yhteydessä kestävän kehityksen politiikkaan. Näin ollen samoin kuin kestävän kehityksen politiikan tapauksessa on tarpeen varmistaa, että muussa politiikassa ja lainsäädännössä otetaan huomioon kyseinen tuotantomuoto ja että ne mahdollistavat tavoitteiden saavuttamisen.

Tarkistus 4

Johdanto-osan 3 kappale

(3) Luonnonmukaista tuotantoa koskevan yhteisön sääntelykehyksen tavoitteena olisi oltava luonnonmukaisten tuotteiden rehellisen kilpailun ja sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan varmistaminen sekä kuluttajien luonnonmukaisiksi merkittyjä tuotteita kohtaan osoittaman luottamuksen säilyttäminen ja osoittaminen perustelluksi. Lisäksi olisi pyrittävä luomaan edellytykset, joilla ala voi edistyä ottaen huomioon tuotannon ja markkinoiden kehittymisen.

(3) Luonnonmukaista tuotantoa koskevan yhteisön sääntelykehyksen tavoitteena olisi oltava luonnonmukaisten tuotteiden rehellisen kilpailun ja sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan varmistaminen sekä kuluttajien luonnonmukaisiksi merkittyjä tuotteita kohtaan osoittaman luottamuksen säilyttäminen ja osoittaminen perustelluksi. Lisäksi olisi pyrittävä luomaan edellytykset, joilla ala voi edistyä ottaen huomioon tuotannon ja markkinoiden kehittymisen sekä kestävän ympäristökehityksen.

Perustelu

Luonnonmukainen maataloustuotanto voi edistyä sellaisten innovatiivisten lainsäädäntötoimien ansiosta, jotka ovat yhdenmukaisia sekä markkinapolitiikan että kestävän kehityksen kanssa.

Tarkistus 5

Johdanto-osan 7 kappale

(7) Olisi vahvistettava luonnonmukaisia tuotantosääntöjä koskevat yhteisön puitteet kasvi- ja eläintuotannon, luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymistä koskevat säännöt mukaan luettuina, sekä jalostettujen elintarvikkeiden ja rehujen tuotannon osalta. Komissiolle olisi siirrettävä toimivalta vahvistaa kyseisten yleisten sääntöjen yksityiskohdat ja antaa vesiviljelyä koskevat yhteisön tuotantosäännöt.

(7) Olisi vahvistettava luonnonmukaisia tuotantosääntöjä koskevat yhteisön puitteet kasvi- ja eläintuotannon, luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymistä koskevat säännöt mukaan luettuina, sekä jalostettujen elintarvikkeiden ja rehujen tuotannon osalta. Komissiolle olisi siirrettävä toimivalta vahvistaa kyseisten yleisten sääntöjen yksityiskohdat.

Perustelu

Koska vesiviljelyyn liittyy tiettyjä ympäristöongelmia ja se vaikuttaa huomattavasti ympäristöön, vesiviljelyä koskevia tuotantosääntöjä ei pitäisi hyväksyä komiteologiamenettelyllä (kuten nyt 10 artiklassa ehdotetaan) vaan säännöt olisi alistettava parlamentaariselle valvonnalle.

Tarkistus 6

Johdanto-osan 8 kappale

(8) Luonnonmukaisen tuotannon kehitystä olisi helpotettava myös erityisesti edistämällä luonnonmukaiseen tuotantoon paremmin sopivien tekniikoiden ja aineiden käyttöä.

(8) Luonnonmukaisen tuotannon kehitystä olisi helpotettava vakiintuneisiin parhaisiin käytäntöihin tukeutuen myös erityisesti edistämällä luonnonmukaiseen tuotantoon paremmin sopivien tekniikoiden ja aineiden käyttöä.

Perustelu

Luomuviljelijöiden vuosien saatossa toteuttamat lukuisat kokeilut on otettava huomioon parhaiden käytäntöjen vakiinnuttamiseksi ja uusien luomuviljelijöiden kasvunäkymien varmistamiseksi.

Tarkistus 7

Johdanto-osan 9 kappale

(9) Muuntogeeniset organismit sekä tuotteet, jotka on tuotettu muuntogeenisistä organismeista tai joiden tuotannossa on käytetty muuntogeenisiä organismeja, ovat luonnonmukaisen tuotannon ja kuluttajilla luonnonmukaisista tuotteista olevan kuvan vastaisia. Sen vuoksi niitä ei pitäisi tarkoituksellisesti käyttää luonnonmukaisessa maataloudessa ja luonnonmukaisten tuotteiden jalostuksessa.

(9) Muuntogeeniset organismit sekä tuotteet, jotka on tuotettu muuntogeenisistä organismeista tai joiden tuotannossa on käytetty muuntogeenisiä organismeja, ovat luonnonmukaisen tuotannon vastaisia eivätkä vastaa kuluttajien kuvaa luonnonmukaisista tuotteista. Sen vuoksi niitä ei pitäisi tarkoituksellisesti käyttää luonnonmukaisessa maataloudessa ja luonnonmukaisten tuotteiden jalostuksessa. Muuntogeenisten organismien tahatonta esiintymistä, joka aiheutuu rinnakkaiselosta muuntogeenisten viljelykasvien tuotannon kanssa, olisi vältettävä.

Perustelu

Geneettisesti muunnettujen organismien käyttö siementen ja muiden tuotteiden luonnonmukaisessa tuotannossa on kiellettävä. Muuntogeenisten organismien tahatonta esiintymistä, joka aiheutuu rinnakkaiselosta sellaisten tavanomaisten viljelyalueiden kanssa, joilla muuntogeenisten viljelykasvien tuotanto on ainakin jossain määrin sallittu, on vältettävä luomuviljelyn suojelemiseksi, ja jotta kuluttajilla säilyisi oikea kuva luomutuotteiden korkeasta laadusta.

Tarkistus 8

Johdanto-osan 9 a kappale (uusi)

 

(9 a) Synteettisten kasvinsuojeluaineiden käyttö on ristiriidassa luonnonmukaisen tuotannon kanssa.

Perustelu

Tarkistus ei kaipaa selityksiä ja on täysin yhdenmukainen johdanto-osan 10–13 kappaleiden kanssa, jotka liittyvät yksinomaan uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön, monivuotiseen viljelykiertoon ja lisälannoitteiden yhteensopivuuteen luonnonmukaisen tuotannon kanssa.

Tarkistus 9

Johdanto-osan 16 kappale

(16) Luonnonmukaista kotieläintuotantoa harjoitettaessa olisi noudatettava eläinten hyvinvointia koskevia tiukkoja standardeja, kunnioitettava eläinten lajikohtaisia käyttäytymistarpeita ja otettava eläinten terveydenhoidon perustaksi tautien ennaltaehkäisy. Tässä suhteessa olisi kiinnitettävä erityistä huomiota eläinsuojiin, kotieläintuotannon käytäntöihin ja eläintiheyteen. Rotuja valittaessa olisi asetettava etusijalle hitaasti kasvavat kannat ja niiden kyky mukautua paikallisiin olosuhteisiin. Kotieläin- ja vesiviljelytuotantoa koskevissa täytäntöönpanosäännöissä olisi varmistettava, että ainakin tuotantotilojen eläinten suojelua koskevaa eurooppalaista yleissopimusta ja siihen liittyviä suosituksia noudatetaan.

(16) Luonnonmukaista kotieläintuotantoa harjoitettaessa olisi noudatettava eläinten hyvinvointia koskevia tiukkoja standardeja, kunnioitettava eläinten lajikohtaisia käyttäytymistarpeita ja otettava eläinten terveydenhoidon perustaksi tautien ennaltaehkäisy. Tässä suhteessa olisi kiinnitettävä erityistä huomiota eläinsuojiin, kotieläintuotannon käytäntöihin ja eläintiheyteen. Rotuja valittaessa olisi asetettava etusijalle hitaasti kasvavat kannat ja niiden kyky mukautua paikallisiin olosuhteisiin. Kotieläintuotantoa koskevissa täytäntöönpanosäännöissä olisi varmistettava, että ainakin tuotantotilojen eläinten suojelua koskevaa eurooppalaista yleissopimusta ja siihen liittyviä suosituksia noudatetaan.

Perustelu

Ks. johdanto-osan 7 kappaleeseen tehdyn tarkistuksen perustelu.

Tarkistus 10

Johdanto-osan 18 kappale

(18) Siihen asti kun vesiviljelyä koskevat yhteisön tuotantosäännöt annetaan, jäsenvaltioilla pitäisi olla mahdollisuus soveltaa kansallisia standardeja, tai jollei niitä ole, jäsenvaltioiden hyväksymiä tai tunnustamia yksityisiä standardeja. Sisämarkkinoiden häiriöiden torjumiseksi jäsenvaltioiden olisi kuitenkin tunnustettava toistensa tuotantostandardit tällä alalla.

Poistetaan.

Perustelu

Ks. johdanto-osan 7 kappaleeseen tehdyn tarkistuksen perustelu.

Tarkistus 11

Johdanto-osan 19 kappale

(19) Luonnonmukaiset jalostetut tuotteet olisi tuotettava käyttämällä jalostusmenetelmiä, joilla varmistetaan tuotteen luonnonmukaisuuden ja olennaisten ominaisuuksien säilyminen kaikissa tuotantoketjun vaiheissa.

(19) Luonnonmukaiset jalostetut tuotteet olisi tuotettava käyttämällä jalostusmenetelmiä, joilla varmistetaan tuotteen luonnonmukaisuuden ja olennaisten ominaisuuksien säilyminen kaikissa tuotantoketjun vaiheissa. Viime vuosina tapahtunut luonnonmukaisesti tuotettujen ainesten kaupallisen saatavuuden paraneminen edistää tämän tavoitteen toteutumista.

Perustelu

Luonnonmukaisten ainesten saatavuus markkinoilla on parantunut, mikä edistää luomutuotteiden korkeaa laatua ja yhdenmukaisuutta tuotantoketjun kaikissa vaiheissa.

Tarkistus 12

Johdanto-osan 25 kappale

(25) Yhteisön markkinoiden selkiinnyttämiseksi kaikissa yhteisössä tuotetuissa luonnonmukaisissa tuotteissa olisi käytettävä yksinkertaista vakioviittausta, ainakin jos tuotteella ei ole yhteisön luonnonmukaisen tuotannon tunnusta. Tällaisen viittauksen vapaaehtoinen käyttömahdollisuus olisi ulotettava myös kolmansista maista tuotaviin luonnonmukaisiin tuotteisiin.

(25) Yhteisön markkinoiden selkiinnyttämiseksi kaikissa yhteisössä tuotetuissa luonnonmukaisissa tuotteissa olisi käytettävä yksinkertaista vakioviittausta, ainakin jos tuotteella ei ole yhteisön luonnonmukaisen tuotannon tunnusta. Tällaisen viittauksen käyttömahdollisuus olisi ulotettava myös kolmansista maista tuotaviin luonnonmukaisiin tuotteisiin.

Perustelu

Mahdollisuus käyttää samaa yhteisön vakioviittausta kolmansista maista tuotaviin luonnonmukaisiin tuotteisiin on mahdollisuus ja tae samanaikaisesti sekä kolmansien maiden luonnonmukaisten tuotteiden tuottajille ja jakelijoille että EU:n kuluttajille.

Tarkistus 13

Johdanto-osan 28 kappale

(28) Sen varmistamiseksi, että luonnonmukaiset tuotteet tuotetaan luonnonmukaista tuotantoa koskevan yhteisön lainsäädännön nojalla vahvistettujen vaatimusten mukaisesti, kaikkea tällaisen lainsäädännön soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa olisi valvottava koko tuotantoketjun ajan, ja toiminnan olisi oltava rehu- ja elintarvikelainsäädännön sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevien sääntöjen mukaisuuden varmistamiseksi suoritetusta virallisesta valvonnasta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 882/20004 vahvistettujen sääntöjen mukaista.

Sen varmistamiseksi, että luonnonmukaiset tuotteet tuotetaan luonnonmukaista tuotantoa koskevan yhteisön lainsäädännön nojalla vahvistettujen vaatimusten mukaisesti, kaikkea tällaisen lainsäädännön soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa olisi valvottava koko tuotantoketjun ajan ISO Guide 65/EN 45011 -standardin mukaisesti, joka on kehitetty IFOAMin (Kansainvälinen luomualan järjestöjen liitto) hyväksymisperusteiden yhteydessä sovellettavaksi maailmanlaajuisesti luonnonmukaiseen tuotantoon.

Perustelu

Asetus (EY) N:o 882/2004 ei ole tarkoituksenmukainen luonnonmukaisen tuotantoketjun erityislaadun ja ainutlaatuisuuden kannalta eikä sen avulla voida varmistaa eri sidosryhmien täysimääräistä osallistumista valvontaprosessiin, vaikka juuri luomutuottajat itse ottivat ensimmäisinä käyttöön uudenlaisen sertifioinnin luonnonmukaisen viljelyn kaikissa vaiheissa. Tavanomaista maanviljelyä varten laadittujen sääntöjen soveltaminen, ellei niitä muuteta asetuksen (EY) N:o 882/2004 63 artiklan 2 kohdassa ehdotetun mukaisesti luonnonmukaisen tuotannon erityisyyden huomioon ottaviksi, johtaa turhaan luonnonmukaisten tuotteiden hyväksymisprosessiin tavanomaisten tuotteiden tapaan.

Tarkistus 14

Johdanto-osan 36 kappale

(36) Tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY mukaisesti. Luonnonmukaista tuotantoa koskeva lainsäädäntö on tärkeä osa yhteistä maatalouspolitiikkaa, koska se liittyy läheisesti maatalousmarkkinoiden kehitykseen; sen vuoksi on aiheellista soveltaa kyseisen politiikan hoidossa käytettäviä lainsäädäntömenettelyjä. Tämän asetuksen mukaisesti komissiolle siirrettävää toimivaltaa olisi käytettävä päätöksen 1999/468/EY 4 artiklassa säädetyn hallintokomiteamenettelyn mukaisesti,

Tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY mukaisesti. Luonnonmukaista tuotantoa koskeva lainsäädäntö on tärkeä perustavanlaatuinen osa yhteistä maatalouspolitiikkaa ja kestävää ympäristöpolitiikkaa; sen vuoksi on aiheellista määrätä säännönmukaisesta sidosryhmien kuulemisesta tämän asetuksen tarkoituksen mukaisesti yhdenmukaisesti kyseisen politiikan hoidossa käytettävien lainsäädäntömenettelyjen kanssa. Tämän asetuksen mukaisesti komissiolle siirrettävää toimivaltaa olisi käytettävä päätöksen 1999/468/EY 5 artiklassa säädetyn sääntelymenettelyn mukaisesti,

Perustelu

Luonnonmukaisen tuotantoprosessin luonteeseen kuuluu, että sidosryhmät ovat mukana aktiivisesti ja niitä kuullaan säännöllisesti. Sidosryhmien osallistuminen nykyisten tekniikoiden ja menettelyjen syvällisiin muutoksiin on hyödyllistä koko tuotantoketjun kannalta.

Tarkistus 15

1 artiklan 1 kohdan a alakohta

a) luonnonmukaisten tuotteiden tuotantoa, markkinoille saattamista, tuontia, vientiä ja valvontaa;

(a) luonnonmukaisten tuotteiden tuotantoa, markkinoille saattamista, tuontia, vientiä ja valvontaa, ateriapalvelutoiminta, tehdas- ja laitosruokalat, ravintolat tai muut vastaavat elintarvikepalvelut mukaan luettuina;

Perustelu

Yhä useammat laitosruokaloita tai ateriapalveluja käyttävät ihmiset haluavat luonnonmukaista ruokaa. Luomutuotteiden kysyntä kasvaa ennen kaikkea kouluruokailussa, joka on viranomaisten ja yksityisten tahojen sääntelemää, mikä on johtanut tämän alan liikevaihdon huomattavaan kasvuun sisämarkkinoilla.

Tarkistus 16

1 artiklan 2 kohdan johdantokappale

2. Tätä asetusta sovelletaan seuraaviin maanviljelystä tai vesiviljelystä peräisin oleviin tuotteisiin, jos ne on tarkoitettu pidettäväksi kaupan luonnonmukaisina tuotteina:

2. Tätä asetusta sovelletaan seuraaviin maanviljelystä peräisin oleviin tuotteisiin, jos ne on tarkoitettu pidettäväksi kaupan luonnonmukaisina tuotteina:

Perustelu

Ks. johdanto-osan 7 kappaleeseen tehdyn tarkistuksen perustelu.

Tarkistus 17

1 artiklan 2 kohdan c alakohta

c) elävät tai jalostamattomat vesiviljelytuotteet;

Poistetaan.

Perustelu

Ks. johdanto-osan 7 kappaleeseen tehdyn tarkistuksen perustelu.

Tarkistus 18

1 artiklan 2 kohdan d alakohta

d) ihmisravinnoksi tarkoitetut jalostetut vesiviljelytuotteet;

Poistetaan.

Perustelu

Ks. johdanto-osan 7 kappaleeseen tehdyn tarkistuksen perustelu.

Tarkistus 19

1 artiklan 2 kohdan e a alakohta (e a) (uusi)

 

(e a) tekstiilit, kosmetiikka ja muut non-food-tuotteet

Perustelu

Myös non-food-tuotteiden, etenkin tekstiilien pesuaineiden ja kosmetiikkatuotteiden, markkinat on sisällytettävä tämän asetuksen säännöksiin.

Tarkistus 20

1 artiklan 3 kohdan 2 alakohta

Sitä ei kuitenkaan sovelleta ateriapalvelutoimiin, tehdas- ja laitosruokaloihin, ravintoloihin eikä muihin vastaaviin samankaltaisiin elintarvikepalvelutoimiin.

Poistetaan.

Perustelu

Ks. 1 artiklan 1 kohdan a alakohtaan tehdyn tarkistuksen perustelu: tämän soveltamisalan jättäminen ulkopuolelle aiheuttaisi vahinkoa tuottajille ja jakelijoille, jotka pyrkivät takaamaan luonnonmukaisten tuotteiden saatavuuden kaikissa elintarvikepalveluissa.

Tarkistus 21

2 artiklan b alakohta

b) ’luonnonmukaisella tuotteella’ tarkoitetaan luonnonmukaisesta tuotannosta saatua maataloustuotetta;

b) ’luonnonmukaisella tuotteella’ tarkoitetaan sellaisesta luonnonmukaisesta tuotannosta saatua maataloustuotetta, jossa ei ole käytetty synteettisiä kasvinsuojeluaineita, muuntogeenisiä organismeja sisältäviä tuotteita eikä rehuja tai aineksia, jotka muodostuvat kokonaan tai osittain muuntogeenisistä organismeista;

Perustelu

Tarkistus painottaa luomuviljelyn tavoitteita ja tekee kuluttajille ymmärrettäväksi tavanomaisten tuotteiden ja luomuviljelijöiden toimittamien laatutuotteiden välisen eron.

Tarkistus 22

2 artiklan e alakohta

e) ’vesiviljelyllä’ tarkoitetaan vesieliöiden kasvatusta tai viljelyä, jossa käytetyllä tekniikalla on tarkoitus lisätä kyseisten eliöiden tuotantoa ympäristön luonnollista kapasiteettia suuremmaksi; eliöt pysyvät koko kasvatus- tai viljelyvaiheen ja myös niiden korjuuvaiheen ajan luonnollisen tai oikeushenkilön omaisuutena;

Poistetaan.

Perustelu

Ks. johdanto-osan 7 kappaleeseen tehdyn tarkistuksen perustelu.

Tarkistus 23

2 artiklan m alakohta

m) ’vaatimustenmukaisuusmerkinnällä’ tarkoitetaan tiettyjen standardien tai muiden normien noudattamisen varmentavaa merkintää;

m) ’vaatimustenmukaisuusmerkinnällä’ tarkoitetaan tietyistä standardeista tai muista normeista johdettujen vaatimusten noudattamisen varmentavaa merkintää;

Perustelu

Ehdotuksella halutaan tarkentaa kielenkäyttöä esittämällä määritelmä laatua koskevan EN ISO 9000 -sarjan tai ympäristönhallintaa koskevan EN ISO 14000 -sarjan kaltaisissa eurooppalaisissa standardeissa käytetyn terminologian mukaisesti, koska niissä noudattaminen on määritelty vaatimusten noudattamisena.

Tarkistus 24

2 artiklan r alakohta

r) ’tuotteella, jonka tuotannossa on käytetty muuntogeenisiä organismeja’ tarkoitetaan elintarvikkeiden ja rehujen lisäaineita, aromeja, vitamiineja, entsyymejä, teknisiä apuaineita, eräitä eläinten ruokinnassa käytettäviä (direktiivin 82/471/ETY mukaisia) tuotteita, kasvinsuojelutuotteita, lannoitteita ja maanparannusaineita, jotka on tuotettu antamalla organismille ravinnoksi aineksia, jotka ovat kokonaan tai osittain muuntogeenisiä organismeja;

r) ’tuotteella, joka on valmistettu muuntogeenisen organismin avulla’ tarkoitetaan elintarvikkeiden ja rehujen lisäaineita, aromeja, vitamiineja, entsyymejä, teknisiä apuaineita, eräitä eläinten ruokinnassa käytettäviä (direktiivin 82/471/ETY mukaisia) tuotteita, kasvinsuojelutuotteita, lannoitteita ja maanparannusaineita, jotka on tuotettu antamalla organismille ravinnoksi aineksia, jotka ovat kokonaan tai osittain muuntogeenisiä organismeja;

Perustelu

On parempi käyttää samaa määritelmäkategoriaa, "valmistettu muuntogeenisen organismin avulla" (englanniksi "produced with GMO" ilmauksen "by" sijaan), jotta säilytetään yhdenmukaisuus puiteasetuksen (EY) N:o 1829/2003 johdanto-osan 16 kappaleen kanssa.

Tarkistus 25

3 artiklan b alakohta

b) Se varmistaa elintarvikkeiden ja muiden maataloustuotteiden tuotannon, joka vastaa kuluttajien kysyntää, joka kohdistuu luonnonmukaisin prosessein tai luonnonmukaisiin verrattavissa olevin prosessein ja luonnossa esiintyviä aineita käyttäen tuotettuihin hyödykkeisiin.

(b) Se varmistaa elintarvikkeiden ja muiden maataloustuotteiden, mukaan lukien non-food-tuotteet, tuotannon, joka voisi vastata kuluttajien kysyntää, joka kohdistuu luonnonmukaisin prosessein ja luonnossa esiintyviä aineita käyttäen tuotettuihin hyödykkeisiin.

Perustelu

Luomutuottajien tärkeimpänä päämääränä on varjella uusiutuvia luonnonvaroja. Sopivin menetelmin ja kestävän sosiaalipolitiikan avulla he pystyvät toimittamaan kilpailukykyisiä tuotteita kuluttajien kysyntää vastaavasti. Kulutuskysyntä yksinään ei kuitenkaan ole määräävä tekijä luonnonmukaista tuotantoa ja sen kehittämistä koskevia päätöksiä ja valintoja tehtäessä, vaan niihin vaikuttavat myös tuottajien halu saattaa yhä laajempia maa-alueita kestävän maatalouden piiriin ja huolehtia inhimillisten voimavarojen tasapainoisesta kehittämisestä.

Tarkistus 26

4 artiklan a–c alakohta

a) Suositaan elävien organismien ja mekaanisten tuotantomenetelmien käyttöä synteettisten ainesten sijasta;

a) Käytetään ainoastaan eläviä organismeja ja mekaanisia tuotantomenetelmiä, sillä synteettisten ainesten ja synteettisiä aineita käyttävien tuotantomenetelmien käyttö on sallittu ainoastaan 16 artiklan mukaisesti;

b) käytetään mieluummin luonnonaineksia kuin kemiallisesti syntetisoituja aineksia, joita voidaan käyttää vain jos luonnonaineksia ei ole kaupallisesti saatavilla;

b) käytetään ainoastaan luonnonaineksia, sillä kemiallisesti syntetisoituja aineksia voidaan käyttää vain jos luonnonaineksia ei ole tilapäisesti saatavilla ja 16 artiklassa säädettyjen poikkeusten mukaisesti;

c) muuntogeenisiä organismeja ja tuotteita, jotka on tuotettu muuntogeenisistä organismeista tai joiden tuotannossa on käytetty muuntogeenisiä organismeja, ei saa käyttää eläinlääkintätuotteita lukuun ottamatta;

c) muuntogeenisiä organismeja ja tuotteita, jotka on tuotettu muuntogeenisistä organismeista tai jotka on valmistettu muuntogeenisten organismien avulla, ei käytetä;

Perustelu

Kyseisessä a) ja b) kohdassa esitetyt sanamuodot ovat epämääräisiä ja heikentävät näitä periaatteita. Kohdat on muotoiltava päättäväisemmin, mutta kuitenkin siten, ettei kielletä mahdollisuutta turvautua synteettisiin aineksiin ja muihin kuin mekaanisiin tuotantomenetelmiin vakavissa ja pakottavissa, joissa on toimittava nopeasti ja luonnonmukaista tuotantoa koskevista periaatteista ja säännöistä poiketen.

Yhdenmukaisuuden säilyttämiseksi puiteasetuksen (EY) N:o 1829/2003 johdanto-osan 16 kappaleen kanssa määritelmä "tuotettu muuntogeenisistä organismeista" (englanniksi "produced from GMO") on erotettava selvästi määritelmästä "valmistettu muuntogeenisten organismien avulla" (englanniksi "produced with GMO").

Täydellisyyden vuoksi eläinlääkintätuotteita ei pitäisi jättää tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle. Koska markkinoilla on nykyisin laajat valikoimat luonnonmukaisesti tuotettuja eläinlääkintätuotteita, kyseisiä lääkkeitä olisi käytettävä luonnonmukaisessa maataloudessa.

Tarkistus 27

4 artiklan d a alakohta (uusi)

 

d a) luonnonmukaisella tuotannolla säilytetään ja luodaan työpaikkoja, sen avulla viljelijöiden ja kuluttajien on mahdollista luoda yhteiskunnallinen sopimus kestäville käytänteille, laadukkaan ruuan tuotannolle ja kulutukselle, mukaan luettuina yhdistetyt toimenpiteet luonnonsuojelulle, kestävälle tuotannolle ja lähimarkkinoinnille;

Perustelu

Tavoitteiden on heijastettava luomutuotannon yhdentävää tehtävää liittämällä suojelu ja laadukas tuotanto hyvin määriteltyyn tuotantojärjestelmään.

Tarkistus 28

4 artiklan d b alakohta (uusi)

 

d b) luonnonmukaisella tuotannolla varmistetaan tuotteen laatu, yhtenäisyys ja jäljitettävyys ravintoketjun läpi;

Perustelu

Tavoitteiden on heijastettava luomutuotannon yhdentävää tehtävää liittämällä suojelu ja laadukas tuotanto hyvin määriteltyyn tuotantojärjestelmään.

Tarkistus 29

5 artiklan c kohta

c) uusiutumattomia luonnonvaroja ja maatilojen ulkopuolisia tuotantopanoksia käytetään mahdollisimman vähän;

c) uusiutumattomia luonnonvaroja ja maatilojen ulkopuolisia tuotantopanoksia käytetään mahdollisimman vähän ja luomuviljelijöiden on edistettävä uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä;

Perustelu

Luomutuotannon tavoitteiden mukaisesti haitallisia vaikutuksia olisi vältettävä antamalla luomuviljelijöille mahdollisuus käyttää pääasiassa uusiutuvia energianlähteitä.

Tarkistus 30

5 artiklan n alakohta

n) vesiviljelyssä pidetään haitalliset ympäristövaikutukset mahdollisimman vähäisinä;

(n) vesiviljelyssä vältetään mahdollisia haitallisia ympäristövaikutuksia;

Perustelu

Luonnonmukaisen tuotannon tavoitteiden mukaisesti olisi vältettävä haitallisia vaikutuksia.

Tarkistus 31

7 artiklan 1 kohdan 2 ja 3 alakohta

Asetuksen 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen vahvistettujen erityisedellytysten mukaisesti tilasta voidaan kuitenkin erottaa täysin erillisiä yksiköitä, joita ei hoideta luonnonmukaista tuotantoa koskevien vaatimusten mukaisesti.

Poistetaan.

Jos tilaa ei toisen alakohdan mukaisesti käytetä kokonaisuudessaan luonnonmukaiseen tuotantoon, viljelijän on pidettävä luonnonmukaiseen tuotantoon käytettävät maa, eläimet ja tuotteet erillään muusta tilasta ja pidettävä asianmukaista rekisteriä erilläänpidon osoittamiseksi.

 

Perustelu

Tilan jakaminen tämän asetuksen mukaisesti hoidettavaan osaan ja perinteisesti hoidettavaan osaan ei ole hyväksyttävää, koska väärinkäyttöä on hyvin vaikea välttää.

Tarkistus 32

7 artiklan 1 kohdan 2 alakohta

Asetuksen 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen vahvistettujen erityisedellytysten mukaisesti tilasta voidaan kuitenkin erottaa täysin erillisiä yksiköitä, joita ei hoideta luonnonmukaista tuotantoa koskevien vaatimusten mukaisesti.

Asetuksen 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen vahvistettujen erityisedellytysten mukaisesti tilasta voidaan kuitenkin erottaa täysin erillisiä yksiköitä, joita ei hoideta ekologista tuotantoa koskevien vaatimusten mukaisesti.

Perustelu

Luonnonmukaista tuotantoa ei ole määritelty.

Tarkistus 33

7 artiklan 2 kohta

2. Viljelijä ei saa käyttää muuntogeenisiä organismeja tai niistä tuotettuja tuotteita, jos hän on tietoinen niiden esiintymisestä tuotteen mukana seuraavan päällysmerkinnän tai muun asiakirjan ansiosta.

2. Viljelijä ei saa käyttää muuntogeenisiä organismeja taikka niistä tuotettuja tai niiden avulla valmistettuja tuotteita.

 

Tuotteen tai käytettävien ainesten mukana seuraavat päällysmerkinnät tai muut asiakirjat, jotka jollain tavoin liittyvät muuntogeenisten organismien esiintymiseen, eivät takaa luonnonmukaisten tuotteiden laatua ja sen vuoksi niitä on vältettävä.

Jos viljelijä käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa tuotteita luonnonmukaisten elintarvikkeiden tai rehujen tuottamiseksi, hänen on pyydettävä myyjää todistamaan, ettei toimitettujen tuotteiden tuotannossa muuntogeenisiä organismeja.

Jos viljelijä tai joku muu luonnonmukaisten tuotteiden tarjoaja käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa tuotteita luonnonmukaisten elintarvikkeiden tai rehujen tuottamiseksi, hänen on pyydettävä myyjää todistamaan kirjallisesti, ettei toimitettuja tuotteita ole valmistettu kokonaan tai osittain käyttämällä tuotannossa muuntogeenisiä organismeja ja etteivät tuotteet myöskään sisällä niitä.

 

Jos kyseessä on muuntogeenisten organismien satunnainen tai sellainen esiintyminen tuotteessa, jota ei teknisesti voida estää, toimijoiden on todistettava ryhtyneensä kaikkiin tarvittaviin toimiin kyseisen esiintymisen estämiseksi.

Perustelu

Luonnonmukaisten tuotteiden erikoislaatuisuus ja erot tavanomaisen ja luonnonmukaisen tuotannon välillä ovat sellaiset, ettei yhdenmukaistaminen ole mahdollista. Tavanomaisille tuotteille on olemassa enimmäisraja-arvo ja ne saavat sisältää muuntogeenisiä organismeja tarkoituksellisesti, joskin esiintymisestä on pakko ilmoittaa. Luonnonmukaisessa tuotannossa ei saa hyväksyä minkäänlaista enimmäisraja-arvoa muuntogeenisten organismien esiintymiselle, vaan tuotteiden on oltava täysin puhtaita.

On kuitenkin vaadittava takeet, kun tuotteita ostetaan kolmannelta osapuolelta.

Kirjallisella todistuksella todistetaan, että tuote noudattaa määriteltyä sääntöjä.

Tarkistus 34

9 artiklan b alakohdan v alakohta

v) luonnonmukaisesti kasvatetut kotieläimet on pidettävä erillään tai helposti erotettavissa muista kotieläimistä;

v) luonnonmukaisesti kasvatetut kotieläimet on pidettävä erillään muista kotieläimistä;

Perustelu

Poistettu kohta on ristiriitainen – käytännössä kotieläimiä ei välttämättä eroteta elinikänsä aikana.

Tarkistus 35

13 artiklan 4 kohdan 2 alakohta

Jos rehunvalmistaja käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa tuotteita luonnonmukaisten rehujen tuottamiseksi, hänen on pyydettävä myyjää todistamaan, että toimitettujen tuotteiden tuotannossa ei ole käytetty muuntogeenisiä organismeja.

Jos rehunvalmistaja käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa tuotteita luonnonmukaisten rehujen tuottamiseksi, myyjän on rehunvalmistajan pyynnöstä todistettava kirjallisesti, ettei toimitettuja tuotteita ole tuotettu kokonaan tai osittain muuntogeenisistä organismeista tai niiden avulla.

Perustelu

Luonnonmukaisten tuotteiden erikoislaatuisuus ja erot tavanomaisen ja luonnonmukaisen tuotannon välillä ovat sellaiset, ettei yhdenmukaistaminen ole mahdollista. Tavanomaisille tuotteille on olemassa enimmäisraja-arvo ja ne saavat sisältää muuntogeenisiä organismeja tarkoituksellisesti, joskin esiintymisestä on pakko ilmoittaa. Luonnonmukaisessa tuotannossa ei saa hyväksyä minkäänlaista enimmäisraja-arvoa muuntogeenisten organismien esiintymiselle, vaan tuotteiden on oltava täysin puhtaita.

Kirjallisella todistuksella todistetaan, että tuote noudattaa määriteltyä sääntöjä (ks. 7 artiklan 2 kohta).

Jos muuntogeenisistä organismeista valmistettujen tuotteiden käyttö kielletään luonnonmukaisessa maataloudessa, käyttäjä on velvoitettava pyytämään todistus siitä, ettei muuntogeenisiä organismeja ole käytetty, ja tavaran toimittaja on velvoitettava antamaan kyseinen todistus.

Tarkistus 36

14 artiklan 3 kohdan 2 alakohta

Jos jalostaja käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa aineksia tai teknisiä apuaineita luonnonmukaisten elintarvikkeiden tai rehujen tuottamiseksi, hänen on pyydettävä myyjää todistamaan, että toimitettujen tuotteiden tuotannossa ei ole käytetty muuntogeenisiä organismeja.

Jos jalostaja käyttää kolmannelta osapuolelta ostamiansa aineksia tai teknisiä apuaineita luonnonmukaisten elintarvikkeiden tai rehujen tuottamiseksi, myyjän on rehunjalostajan pyynnöstä todistettava kirjallisesti, ettei toimitettuja tuotteita ole tuotettu muuntogeenisistä organismeista tai niiden avulla.

Perustelu

Jos muuntogeenisistä organismeista valmistettujen tuotteiden käyttö kielletään luonnonmukaisessa maataloudessa, käyttäjä on velvoitettava pyytämään todistus siitä, ettei muuntogeenisiä organismeja ole käytetty, ja tavaran toimittaja on velvoitettava antamaan kyseinen todistus.

Kirjallisella todistuksella todistetaan, että tuote noudattaa määriteltyä sääntöjä (ks. edellä).

Tarkistus 37

14 artiklan 3 a kohta (uusi)

 

3 a. Jäsenvaltiot voivat säilyttää jalostettujen elintarvikkeiden tuotantoa koskevat tiukemmat säännöt tai esittää niitä sillä ehdolla, että säännöt noudattavat yhteisön lainsäädäntöä ja ne eivät estä tai rajoita tämän asetuksen mukaisten tuotteiden vapaata liikkuvuutta.

Perustelu

Jäsenvaltioilla olisi oltava mahdollisuus säätää tiukempia sääntöjä jalostettujen elintarvikkeiden tuotannolle luomutuotannossa. Tämä mahdollistaa tärkeän kilpailun eettisemmistä tuotteista ja tarjoaa kuluttajille suuremmat luomutuotteiden valikoimat.

Tarkistus 38

15 artiklan 3 a kohta (uusi)

 

3 a. Jäsenvaltiot voivat säilyttää eräiden tuotteiden ja aineiden käyttöä jalostuksessa koskevat tiukemmat säännöt tai esittää niitä sillä ehdolla, että säännöt noudattavat yhteisön lainsäädäntöä ja ne eivät estä tai rajoita tämän asetuksen mukaisten tuotteiden vapaata liikkuvuutta.

Perustelu

Jäsenvaltioilla olisi oltava mahdollisuus säätää tiukempia sääntöjä eräiden tuotteiden ja aineiden käytölle luomutuotannossa. Tämä mahdollistaa tärkeän kilpailun eettisemmistä tuotteista ja tarjoaa kuluttajille suuremmat luomutuotteiden valikoimat.

Tarkistus 39

16 artiklan 1, 2 ja 2 a kohta (uusi)

Lievemmät tuotantosäännöt

Tilapäiset poikkeukset tuotantosääntöihin

1. Komissio voi 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä, 2 kohdassa säädettyjä edellytyksiä ja II osastossa vahvistettuja tavoitteita ja periaatteita noudattaen säätää poikkeuksien myöntämisestä tuotantosääntöihin, jotka vahvistetaan 1, 2 ja 3 luvussa.

 

2. Edellä olevassa 1 kohdassa tarkoitettuja poikkeuksia on myönnettävä mahdollisimman vähän, ja niiden myöntäminen on sallittua ainoastaan, jos:

2. II osastossa säädettyjen tavoitteiden ja periaatteiden mukaisesti poikkeuksia on myönnettävä mahdollisimman vähän, ja niitä suodaan vain tilapäisesti ja ainoastaan, jos:

a) poikkeukset ovat tarpeen luonnonmukaista tuotantoa aloittavien tilayksiköiden elinkelpoisuuden varmistamiseksi erityisesti niille tiloille, jotka sijaitsevat alueilla, joilla luonnonmukainen tuotanto on vasta kehittymässä;

a) väliaikaiset toimenpiteet ovat tarpeen ylivoimaisen esteen tapauksessa, jotta luonnonmukainen tuotanto voi jatkua tai alkaa uudelleen ylivoimaisen esteen tapauksessa erityisesti, kun on kyse viljelmiin tai maatilan elinkelpoisuuteen kohdistuvista vakavista uhkista;

b) poikkeukset ovat tarpeen sen varmistamiseksi, että luonnonmukaista tuotantoa voidaan jatkaa tiloilla, joihin kohdistuu ilmastollisia, maantieteellisiä tai rakenteellisia rajoitteita;

b) poikkeukset ovat tarpeen sen varmistamiseksi, että luonnonmukaista tuotantoa voidaan jatkaa tiloilla, joihin kohdistuu huomattavia maantieteellisiä tai suhdanteisiin liittyviä rajoitteita, jotka uhkaavat tilan elinkelpoisuutta;

 

b a) kyseessä ovat tapaukset, joissa yhteisön lainsäädännön perusteella määrätään ihmisten ja eläinten terveyden suojeluun liittyviä rajoituksia ja velvoitteita;

c) poikkeukset ovat tarpeen rehun, siementen, kasvullisen lisäysaineiston, elävien eläinten ja muiden tuotantopanosten saatavuuden varmistamiseksi silloin kun tällaisia tuotantopanoksia ei ole kaupallisesti saatavilla luonnonmukaisina;

c) poikkeukset ovat tarpeen rehun, siementen, kasvullisen lisäysaineiston, elävien eläinten ja muiden tuotantopanosten saatavuuden varmistamiseksi silloin kun tällaisia tuotantopanoksia ei ole kaupallisesti saatavilla luonnonmukaisina;

d) poikkeukset ovat tarpeen maatalousperäisten ainesten saatavuuden varmistamiseksi silloin kun tällaisia aineksia ei ole kaupallisesti saatavilla luonnonmukaisina;

d) poikkeukset ovat tarpeen maatalousperäisten ainesten saatavuuden varmistamiseksi silloin kun tällaisia aineksia ei ole kaupallisesti saatavilla luonnonmukaisina;

e) poikkeukset ovat tarpeen erityisten luonnonmukaisten kotieläinten hoitoon liittyvien erityisongelmien ratkaisemiseksi;

e) poikkeukset ovat tarpeen erityisten luonnonmukaisten kotieläinten hoitoon liittyvien erityisongelmien ratkaisemiseksi;

f) poikkeukset ovat tarpeen perinteisten elintarvikkeiden tuotannon jatkuvuuden varmistamiseksi vähintään yhden sukupolven ajan;

f) poikkeukset ovat tarpeen perinteisten elintarvikkeiden tuotannon jatkuvuuden varmistamiseksi vähintään yhden sukupolven ajan;

g) väliaikaiset toimenpiteet ovat tarpeen, jotta luonnonmukainen tuotanto voi jatkua tai alkaa uudelleen katastrofien jälkeen;

g) väliaikaiset toimenpiteet ovat tarpeen, jotta luonnonmukainen tuotanto voi jatkua tai alkaa uudelleen katastrofien jälkeen;

h) kyseessä ovat tapaukset, joissa yhteisön lainsäädännön perusteella määrätään ihmisten ja eläinten terveyden suojeluun liittyviä rajoituksia ja velvoitteita.

 

 

2 a. Kaikista 2 kohdan mukaisesti toteutettavista tilapäisistä poikkeuksista on ilmoitettava viipymättä sen jäsenvaltion, jonka lainsäädännön piiriin tuottaja kuuluu, toimivaltaisille viranomaisille tai tarkastus- ja sertifiointilaitokselle tai ‑laitoksille.

 

Kyseisestä ilmoituksesta on käytävä selvästi ja tarkasti ilmi todettu tilanne, toteutetut toimet, niiden kesto sekä todetun tilanteen torjumiseksi ja korjaamiseksi käytetyt materiaalit, valmistusaineet, tuotteet ja tuotantopanokset.

 

Jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten tai tarkastuslaitoksen tai -laitosten on annettava lausunto niin pian, kuin se on mahdollista, ja ilmoitettava asiasta viipymättä tuottajalle. Lausunto on toimitettava viipymättä sertifiointilaitoksille.

 

Jos tuottajan toteuttama toimenpide/toteuttamat toimenpiteet herättää/herättävät vastustusta, toimivaltaisten viranomaisten tai tarkastuslaitosten on ehdotettava vaihtoehtoja, joiden ne katsovat parhaiten vastaavan kuvattua tilannetta.

 

Tarkastus on suoritettava niin pian, kuin se on mahdollista, V osaston säännösten mukaisesti.

Perustelu

Tähän artiklaan sisältyvät erilaiset toimet ja säännökset ovat monisanaisia ja kattavat sellaisia tapauksia (vrt. luonnonmukaiseen tuotantoon siirtyminen), joiden osalta on selvää, että tarvitaan tilapäisesti tiettyä joustavuutta.

Lisäksi on tarpeen asettaa erilaiseen tärkeysjärjestykseen edellytykset, jotka mahdollistavat luonnonmukaiseen maatalouteen liittyvien sääntöjen joustavamman soveltamisen, ja vähentää niitä.

Ainoastaan erityistoimenpiteet pitäisi käsitellä komitologiamenettelyssä.

On olennaisen tärkeää, että kaikista luonnonmukaiseen maatalouteen liittyvistä säännöistä tehtävistä poikkeuksista ilmoitetaan toimivaltaisille viranomaisille sertifiointilaitokset mukaan luettuina ja että tarkastuslaitokset arvioivat ja valvovat paikan päällä toimintasuunnitelmaa, jota viljelijä ehdottaa selvitäkseen läpikäymästään erityistilanteesta.

Tarkistus 40

17 artiklan 3 kohta

3. Liitteessä I lueteltuja ilmaisuja sekä niiden johdoksia ja lyhenteitä ei saa käyttää yksin eikä yhdistelmänä tuotteesta, jos sen on merkitty sisältävän muuntogeenisiä organismeja, koostuvan muuntogeenisistä organismeista tai olevan tuotettu muuntogeenisistä organismeista.

3. Liitteessä I lueteltuja ilmaisuja sekä niiden johdoksia ja lyhenteitä ei saa käyttää yksin eikä yhdistelmänä tuotteesta, jos sen on merkitty sisältävän muuntogeenisiä organismeja, koostuvan muuntogeenisistä organismeista tai olevan tuotettu muuntogeenisistä organismeista tai niiden avulla taikka jos on todisteita siitä, että muuntogeenisiä organismeja esiintyy käytetyssä tuotteessa, aineksessa tai rehussa.

Perustelu

Luomutuottajat vaativat ja kulutuskysyntä osoittaa, että on vältettävä harhaanjohtavia merkintöjä muuntogeenisten organismien tarkoituksellisesta tai tahattomasta esiintymisestä luonnonmukaisissa tuotteissa, joissa niitä ei saisi esiintyä edes tahattomasti.

Yhdenmukaisuuden säilyttämiseksi puiteasetuksen (EY) N:o 1829/2003 johdanto-osan 16 kappaleen kanssa määritelmä "tuotettu muuntogeenisistä organismeista" (englanniksi "produced from GMO") on erotettava selvästi määritelmästä "valmistettu muuntogeenisten organismien avulla" (englanniksi "produced with GMO").

Tarkistus 41

17 artiklan 3 a kohta (uusi)

 

3 a. Tässä asetuksessa ei sovelleta muuntogeenisten organismien esiintymisen merkitsemiseen sovellettavia enimmäisraja-arvoja, jotka on määritelty Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2001/18/EY, annettu 12 päivänä maaliskuuta 2001, geneettisesti muunnettujen organismien tarkoituksellisesta levittämisestä ympäristöön.

 

____

1 EYVL L 106, 17.4.2001, s. 1. Direktiivi viimeksi muutettu asetuksella (EY) No 1830/2003 (EUVL L 268, 18.10.2003, s. 24).

Perustelu

Tässä korostuu perustelu, joka on annettu 17 artiklan 3 kohtaan, jolla varmistetaan luonnonmukaisten tuotteiden erilainen laatu ja vaatimus täydellisestä muuntogeenisten organismien puuttumisesta.

Tarkistus 42

18 artiklan 4 kohta

4. Kolmansista maista tuotavissa tuotteissa 1 kohdassa tarkoitettujen mainintojen käyttö on vapaaehtoista.

4. Kolmansista maista tuotavien tuotteiden merkinnöissä on kannustettava 1 kohdassa tarkoitettujen mainintojen käyttämiseen, jotta eurooppalaiset kuluttajat välttyisivät väärinkäsityksiltä valintoja tehdessään.

Perustelu

Johdanto-osan 28 kappaleen tapaan tavoitteena on tarjota kolmansien maiden toimijoille mahdollisuus täyttää EU:n lainsäädännön asettamat vaatimukset antamalla todisteet heidän omassa maassaan käytettävistä vastaavista sertifioiduista tekniikoista.

Tarkistus 43

21 artikla

Merkintöjä koskevat erityisvaatimukset

Merkintöjä koskevat erityisvaatimukset sellaisten tilojen tapauksessa, joilla aloitetaan luonnonmukaisen tuotannon harjoittaminen

 

Viittaus mainintaan "luonnonmukainen maatalous" on ehdottomasti kiellettyä. Ainoastaan mainintaa "siirtymässä luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymässä olevasta luonnonmukaiseen maatalouteen" voidaan käyttää.

 

Mainintaa "siirtymässä luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymässä olevasta luonnonmukaiseen maatalouteen" voidaan käyttää vasta siirtymävaiheen toisesta vuodesta alkaen, kun toimivaltaiset viranomaiset tai tarkastuslaitokset ovat antaneet lausunnon.

Komissio vahvistaa 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen merkintöjä koskevat erityisvaatimukset, joita sovelletaan luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymässä olevilta tiloilta peräisin oleviin luonnonmukaisiin rehuihin ja tuotteisiin.

Komissio vahvistaa 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen merkintöjä koskevat erityissäännökset, jotka ovat muita, kuin edellisen alakohdan säännös, joita sovelletaan luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymässä olevilta tiloilta peräisin oleviin luonnonmukaisiin rehuihin ja tuotteisiin.

Perustelu

Luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymässä olevilta tiloilta peräisin olevien maataloustuotteiden merkintöjä koskevat keskeiset säännökset eivät voi kuulua komitologiamenettelyn piiriin lukuun ottamatta erityissäännöksiä, jotka on tarpeen vahvistaa tässä asetuksessa. Asetuksen (ETY) N:o 2092/91 5 artiklan 5 kohdan b) alakohdassa viitataan vähintään 12 kuukauden pituisen aikarajan noudattamiseen ennen sadonkorjuuta.

Tarkistus 44

22 artiklan 1 kohta

1. Jäsenvaltioiden on asetuksen (EY) N:o 882/2004 säädösten mukaisesti otettava käyttöön valvontajärjestelmä, jota sovelletaan tämän asetuksen 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuihin toimiin.

1. Jäsenvaltioiden on otettava käyttöön valvontajärjestelmä, jota sovelletaan 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuihin toimiin luonnonmukaisen ketjun kaikissa vaiheissa ISO 65/EN 45011 -standardin mukaisesti, joka on kehitetty IFOAMin hyväksymisperusteiden yhteydessä sovellettavaksi maailmanlaajuisesti luonnonmukaiseen tuotantoon.

Perustelu

Asetuksen 882/2004 valvontajärjestelmä ei ole kaikkein tarkoituksenmukaisin luonnonmukaisten tuotteiden erilaisen laatustandardin varmistamiseen: tiheät tarkastukset ja viranomaisten toimet ovat hyödyllisiä, mutta lähtökohtana on oltava ISO Guide 65/45011 ‑standardin tehokas täytäntöönpano.

Tarkistus 45

22 artiklan 5 kohta

5. Hyväksytyn tarkastuslaitoksen on sallittava toimivaltaisen viranomaisen pääsy laitoksen toimistoihin ja tiloihin sekä annettava kaikki tieto ja apu, jota toimivaltainen viranomainen pitää tarpeellisena tästä asetuksesta sille johtuvien velvoitteiden täyttämiseksi.

5. Hyväksytyn tarkastuslaitoksen ja niiden sidosryhmien edustajien, joita tämä asia koskee ja joiden on oltava täysimääräisesti mukana tässä prosessissa, on tehtävä yhteistyötä toimivaltaisen viranomaisen kanssa ja sallittava pääsy laitoksen toimistoihin ja tiloihin sekä annettava kaikki tieto ja apu, jota toimivaltainen viranomainen pitää tarpeellisena tästä asetuksesta sille johtuvien velvoitteiden täyttämiseksi.

Perustelu

Tässä korostetaan päätöksenteko- ja valvontaprosessiin osallistumisen tärkeyttä avoimuusperiaatteen mukaisesti ja luomuviljelijöiden kokemuksista viime vuosina syntyneiden parhaiden käytäntöjen merkitystä.

Tarkistus 46

24 artiklan 3 kohdan 3 alakohta

Sertifikaatista ja vaatimustenmukaisuusmerkinnästä perittävien maksujen on oltava kohtuulliset.

Sertifikaatista ja vaatimustenmukaisuusmerkinnästä perittävien maksujen on katettava valvonnasta sekä sertifikaatin ja vaatimustenmukaisuusmerkinnän myöntämisestä aiheutuvat kustannukset.

Perustelu

Kohteen määrittelyllä estetään maksujen kohoaminen liian korkeiksi.

Tarkistus 47

24 artiklan 3 a kohta (uusi)

 

3 a. Sidosryhmiä on kuultava säännöllisesti, jotta luomuviljelijöiden tärkeä rooli päätöksenteko- ja sertifiointiprosessissa tunnustettaisiin ja korostuisi.

Perustelu

On löydettävä keinoja, jotka mahdollistavat luomuviljelijöiden jatkuvan osallistumisen sertifiointiprosessia koskevaan päätöksentekoon ja uusiin menetelmiin. Komission valvontaelinten ja kansallisten toimivaltaisten viranomaisten on otettava asianmukaisesti huomioon, että nämä tahot ovat itse asiassa osoittaneet kykenevänsä luotettavaan, innovatiivisiin tekniikoihin perustuvaan itsesertifiointiin.

Tarkistus 48

26 artikla

Jos on olemassa perusteltu tarve varmistaa, että tuote on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti, toimivaltaisten viranomaisten ja tarkastuslaitosten on pyynnöstä vaihdettava muiden toimivaltaisten viranomaisten ja tarkastuslaitosten kanssa tietoja tarkastustensa tuloksista. Ne voivat vaihtaa näitä tietoja myös omasta aloitteestaan.

Jos on olemassa perusteltu tarve varmistaa, että tuote on tuotettu tämän asetuksen mukaisesti, toimivaltaisten viranomaisten, päätöksentekoon osallistuvien kansallisten ja eurooppalaisten sidosryhmien edustajien ja tarkastuslaitosten on pyynnöstä vaihdettava muiden toimivaltaisten viranomaisten ja tarkastuslaitosten kanssa tietoja tarkastustensa tuloksista. Ne voivat vaihtaa näitä tietoja myös omasta aloitteestaan.

Perustelu

Ks. perusteluja 24 artiklan tarkistuksiin, joilla pyritään varmistamaan luomutuottajien aktiivinen osallistuminen ja heidän erityistietämyksensä huomioon ottaminen.

Tarkistus 49

28 artiklan 1 a kohta (uusi)

 

Jäsenvaltiot voivat 9 ja 10 artiklassa säädettyjen sääntöjen mukaisesti säilyttää eläimiä ja eläintuotteita koskevat tiukemmat säännöt tai esittää niitä sillä ehdolla, että säännöt noudattavat yhteisön lainsäädäntöä ja ne eivät estä tai rajoita tämän asetuksen mukaisten muiden eläinten tai eläintuotteiden vapaata liikkuvuutta.

Perustelu

Jäsenvaltioiden nykyisin luonnonmukaisessa kotieläintuotannossa käyttämien käytänteiden moninaisuus edellyttää, että jäsenvaltioiden olisi voitava soveltaa tiukempia sääntöjä alueidensa eläimiin ja alueillaan tuotettuihin eläintuotteisiin.

Vaikuttaa lisäksi järkevältä, että komission eläinten hyvinvointia koskevassa toimintasuunnitelmassa (2006/2046(INI)) esittämä vähimmäisdirektiivien periaate ulotettaisiin myös koskemaan eläinten hyvinvointia luomutuotannossa.

Tarkistus 50

31 artikla

Luonnonmukaisen tuotannon hallintokomitea

Luonnonmukaisen tuotannon sääntelykomitea

1. Komissiota avustaa luonnonmukaisen tuotannon hallintokomitea, jäljempänä ’komitea’.

1. 1. Komissiota avustaa luonnonmukaisen tuotannon sääntelykomitea, jäljempänä ’komitea’.

 

1 a. Komitea varmistaa luomutuottajien ja kuluttajien edustajien säännöllisen kuulemisen ja yhteistyön heidän kanssaan ottamalla heidät mukaan asianmukaisten tekniikoiden päivittämiseen ja täytäntöönpanoon II osastossa vahvistettujen tavoitteiden ja periaatteiden mukaisesti, jotta 3 artiklan mukaiset luonnonmukaiselle viljelylle asetetut tavoitteet toteutuisivat johdonmukaisesti.

 

1 b. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan asetuksen (EY) N:o 2092/91 I–VIII liitettä.

2. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 4 ja 7 artiklaa.

2. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 ja 7 artiklaa.

 

2 a. Komissio ilmoittaa Euroopan parlamentille asetukseen suunnitelluista muutoksista komitologiamenettelyllä ja ottaa niitä koskevan parlamentin kannan huomioon.

3. Päätöksen 1999/468/EY 4 artiklan 3 kohdassa säädetty määräaika on kolme kuukautta.

 

4. Komitea vahvistaa työjärjestyksensä.

4. Komitea vahvistaa työjärjestyksensä päätöksen 1999/468/EY 7 artiklan mukaisesti.

Perustelu

Koska tähän ehdotukseen asetukseksi sisältyy vähän yhdenmukaistamisnormeja, on parempi, että komitologiamenettelyssä toteutettavat erilaiset toimet kuuluvat sääntelykomitean tehtäviin, joka kutsuu jäsenvaltiot mukaan päätöksentekoprosessiin, eivätkä hallintokomitean tehtäviin.

Päinvastoin kuin päätöksen 1999/468/EY 4 artiklassa, sen 5 artiklassa ei viitata mihinkään määräaikaan, joten 3 kohta on tarpeen poistaa.

Luomuviljelijöiden edustajien osallistuminen päätöksentekoprosessiin tekee tämän asetuksen täytäntöönpanosta omaperäisen ja uudenlaisen. Parhaat käytännöt ja kokemus innovatiivisista menetelmistä rikastuttavat edelleen komission vastuulla tapahtuvaa päätösprosessia kokonaisuudessaan.

Jotta tämä asetus olisi mahdollisimman avoin, asetuksen (EY) N:o 2092/91 liitteet on säilytettävä ja komitologiamenettelyn käyttö on rajoitettava minimiin.

Tarkistus 51

31 b artikla (uusi)

 

31 a artikla

 

Päätöksestä 1999/468/EY poiketen 31 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun menettelyn mukaisesti hyväksytty komission päätös kumotaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto vastustaa sitä kolmen kuukauden kuluessa.

Perustelu

Luomuviljelyä ovat kehittäneet kansalaisyhteiskunnan järjestöt – mukana olivat kuluttajat, kauppiaat, viljelijät ja jakelijat. Tämän perinteen huomioon ottaen tämän asetuksen avoimuutta ja demokraattisia rakenteita on vahvistettava. Kun täytäntöönpanoa koskevia päätöksiä tehdään asetuksen puitteissa, menettelyyn on sisällytettävä tiedotus suurelle yleisölle ja Euroopan parlamentille. Jotta avoimuudella olisi todellista vaikutusta, parlamentilla on oltava veto-oikeus.

Tarkistus 52

33 artikla

1. Kumotaan asetus (ETY) N:o 2092/91 1 päivästä tammikuuta 2009.

1. Kumotaan asetus (ETY) N:o 2092/91 1 päivästä tammikuuta 2009 sen liitettä I–VIII lukuun ottamatta.

2. Viittauksia kumottuun asetukseen (ETY) N:o 2092/91 pidetään viittauksina tähän asetukseen.

2. Viittauksia kumottuun asetukseen (ETY) N:o 2092/91 pidetään viittauksina tähän asetukseen, paitsi kun viittaukset on tehty liitteeseen I–VIII.

Perustelu

Jotta tämä asetus olisi mahdollisimman avoin, asetuksen (ETY) N:o 2092/91 liitteet on säilytettävä ja komitologiamenettelyn käyttö on rajoitettava minimiin. Tämän vuoksi liitteet on korjattava, jotta artiklan viittaukset sopivat asetusluonnokseen.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Ehdotus neuvoston asetukseksi luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisten tuotteiden merkinnöistä

Viiteasiakirjat

KOM(2005)0671 – C6 0032/2006 – 2005/0278(CNS)

Asiasta vastaava valiokunta

AGRI

Lausunnon antanut valiokunta
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ENVI
2.2.2006

Tehostettu yhteistyö – ilmoitettu istunnossa (pvä)

 

Valmistelija
  Nimitetty (pvä)

Roberto Musacchio
9.2.2006

Alkuperäinen valmistelija

 

Valiokuntakäsittely

21.6.2006

 

 

 

 

Hyväksytty (pvä)

21.6.2006

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

41

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Adamos Adamou, Johannes Blokland, Frieda Brepoels, Dorette Corbey, Chris Davies, Avril Doyle, Edite Estrela, Jill Evans, Anne Ferreira, Karl-Heinz Florenz, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Cristina Gutiérrez-Cortines, Gyula Hegyi, Mary Honeyball, Dan Jørgensen, Eija-Riitta Korhola, Urszula Krupa, Aldis Kušķis, Peter Liese, Marios Matsakis, Roberto Musacchio, Dimitrios Papadimoulis, Vittorio Prodi, Guido Sacconi, Richard Seeber, Kathy Sinnott, Bogusław Sonik, Antonios Trakatellis, Thomas Ulmer, Anja Weisgerber, Åsa Westlund

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Margrete Auken, María del Pilar Ayuso González, Bairbre de Brún, Christofer Fjellner, Milan Gaľa, Miroslav Mikolášik, Renate Sommer, Andres Tarand

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (178 art. 2 kohta)

Sepp Kusstatscher

Huomautuksia (saatavilla vain yhdellä kielellä)

...

  • [1]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Ehdotus neuvoston asetukseksi luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisten tuotteiden merkinnöistä

Viiteasiakirjat

KOM(2005)0671 – C6-0032/2006 – 2005/0278(CNS)

EP:n kuuleminen (pvä)

27.1.2006

Asiasta vastaava valiokunta
  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

AGRI

2.2.2006

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

               Ilmoitettu istunnossa (pvä)

INTA

2.2.2006

ENVI

2.2.2006

IMCO

2.2.2006

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa

               Päätös tehty (pvä)

INTA

 

25.1.2006

IMCO

 

21.2.2006

 

 

Esittelijä(t)

               Nimitetty (pvä)

Marie-Hélène Aubert

26.1.2006

 

 

Oikeusperustan kyseenalaistaminen

               JURI-lausunto annettu (pvä)

JURI

27.2.2007

 

 

 

Valiokuntakäsittely

20.2.2006

24.4.2006

21.6.2006

19.12.2006

 

27.2.2007

 

 

 

Hyväksytty (pvä)

27.2.2007

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

34
2

1

 

 

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Vincenzo Aita, Peter Baco, Katerina Batzeli, Sergio Berlato, Thijs Berman, Niels Busk, Luis Manuel Capoulas Santos, Giuseppe Castiglione, Dumitru Gheorghe Mircea Coşea, Albert Deß, Gintaras Didžiokas, Michl Ebner, Carmen Fraga Estévez, Duarte Freitas, Ioannis Gklavakis, Lutz Goepel, Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf, Esther Herranz García, Elisabeth Jeggle, Tchetin Kazak, Atilla Béla Ladislau Kelemen, Heinz Kindermann, Vincenzo Lavarra, Diamanto Manolakou, Véronique Mathieu, Mairead McGuinness, Rosa Miguélez Ramos, María Isabel Salinas García, Willem Schuth, Czesław Adam Siekierski, Csaba Sándor Tabajdi, Marc Tarabella, Witold Tomczak, Donato Tommaso Veraldi, Janusz Wojciechowski

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Marie-Hélène Aubert, Bernadette Bourzai, Béla Glattfelder, Gábor Harangozó, Wiesław Stefan Kuc, Astrid Lulling, Albert Jan Maat

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

14.3.2007 A6-0061/2007