VERSLAG tot invoeging van een nieuw artikel 204 bis over "Rectificaties" in het Reglement van het Europees Parlement

12.6.2007 - (2005/2041(REG))

Commissie constitutionele zaken
Rapporteur: Richard Corbett

Procedure : 2005/2041(REG)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus :  
A6-0229/2007
Ingediende teksten :
A6-0229/2007
Debatten :
Aangenomen teksten :

ONTWERPBESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT

tot invoeging van een nieuw artikel 204 bis over "Rectificaties" in het Reglement van het Europees Parlement

(2005/2041(REG))

Het Europees Parlement,

–   gezien het schrijven van zijn Voorzitter van 10 maart 2005,

–   gelet op de artikelen 201 en 202 van zijn Reglement,

–   gezien het verslag van de Commissie constitutionele zaken (A6‑0229/2007),

1.  besluit onderstaande wijziging in zijn Reglement op te nemen;

2.  wijst erop dat deze wijziging op de eerste dag van de eerstvolgende vergaderperiode in werking treedt;

3.  verzoekt zijn Voorzitter dit besluit ter informatie te doen toekomen aan de Raad en de Commissie.

Bestaande tekstAmendementen

Amendement 1

Artikel 204 bis (nieuw)

 

Artikel 204 bis

Rectificaties

1. Wordt in een door het Parlement aangenomen tekst een onjuistheid gevonden, dan doet de Voorzitter zo nodig aan de ten principale bevoegde commissie een conceptrectificatie toekomen.

2. Wordt in een door het Parlement aangenomen tekst waarover met andere instellingen overeenstemming is bereikt een onjuistheid gevonden, dan tracht de Voorzitter met die instellingen tot overeenstemming over de noodzakelijke correcties te komen en handelt vervolgens overeenkomstig lid 1.

3. De ten principale bevoegde commissie behandelt de conceptrectificaties en legt deze aan het Parlement voor indien zij ervan overtuigd is dat er sprake is van een onjuistheid die op de voorgestelde wijze gecorrigeerd kan worden.

4. De rectificatie wordt in de eerstvolgende vergaderperiode bekend gemaakt. Zij wordt geacht te zijn goedgekeurd, tenzij een fractie of ten minste veertig leden ten hoogste achtenveertig uur na de bekendmaking verzoeken de rectificatie in stemming te brengen. Wordt de rectificatie niet goedgekeurd, dan wordt zij terugverwezen naar de ten principale bevoegde commissie, die een gewijzigde rectificatie kan voorstellen of de procedure kan sluiten.

5. Goedgekeurde rectificaties worden op dezelfde wijze gepubliceerd als de tekst waarop zij betrekking hebben. De artikelen 66, lid 3, 67 en 68 zijn mutatis mutandis van toepassing.

TOELICHTING

1. Achtergrond

Al vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement van juni 2004 was de Commissie constitutionele zaken gevraagd te onderzoeken of het zin zou hebben in het Reglement speciale bepalingen op te nemen over de juridisch-linguïstische herziening van teksten, vooral met het oog op de aanneming van dergelijke teksten in de medebeslissingsprocedure in eerste lezing, en over interne procedures voor rectificaties in het kader van medebeslissingsprocedures[1].

Aan de commissie die zich met de eerste vraag bezighield werd een ontwerpverslag voorgelegd waarin het voorstel werd gedaan om onder zulke omstandigheden de mogelijkheid te creëren de definitieve stemming eventueel uit te stellen. Dit ontwerpverslag haalde niet op tijd het plenaire stadium en kwam daarom te vervallen[2].

Een jaar later werden de twee vragen opnieuw aan de commissie voorgelegd[3].

Aangezien de kwestie van de revisie van teksten door de diensten Juristen-Vertalers in het kader van de medebeslissingsprocedure al aan de orde was gekomen in een Gezamenlijke verklaring van het Parlement, de Raad en de Commissie van 4 mei 1999 over de wijze van uitvoering van de nieuwe medebeslissingsprocedure [4] en aangezien dit interinstitutioneel akkoord toch herzien moest worden, besloot de Commissie constitutionele zaken het resultaat van de onderhandelingen af te wachten alvorens eventuele wijzigingen van het Reglement te onderzoeken.

Omdat deze onderhandelingen hebben geleid tot gedetailleerdere regelingen ten aanzien van de definitieve vorm van teksten waarover bij de eerste of tweede lezing, dan wel de bemiddelingsprocedure[5] overeenstemming is bereikt, kan de eerste vraag die aan de commissie werd voorgelegd als afgedaan worden beschouwd, zodat op dit punt, althans voorlopig, geen wijzigingen van het Reglement vereist zijn. In dit verslag wordt derhalve alleen de tweede vraag behandeld: het al of niet opnemen van bepalingen over het vaststellen van rectificaties. Het Parlement kent, in tegenstelling tot de Raad, tot dusverre geen bepalingen over deze kwestie[6].

2. Het voorgestelde artikel

Fouten worden nu eenmaal gemaakt bij de werkzaamheden in het Parlement, zelfs al doen de diensten hun werk met de uiterste zorgvuldigheid. Bij de wetgevingswerkzaamheden van de Unie zijn fouten vooral aan tijdsdruk te wijten, het feit dat er ten minste drie instellingen bij betrokken zijn en de veelheid aan talen. Er is daarom stellig behoefte aan geschikte en juridisch correcte procedures om fouten te herstellen. Het Hof van justitie heeft in een recent arrest erkend dat rectificaties toelaatbaar en noodzakelijk zijn[7].

De voorgestelde nieuwe bepaling van het Reglement moet deze leemte opvullen. De formulering is breed genoeg om alle soorten onjuistheden te bestrijken, of het nu gaat om min of meer voor de hand liggende correcties die uitgevoerd moeten worden, zuiver formele of taalkundige fouten, fouten die alleen in bepaalde taalversies voorkomen of fouten die meer wezenlijk van aard zijn. De voorgestelde nieuwe bepaling geldt voor wetgevingsprocedures waarbij de behoefte rectificaties te kunnen uitvoeren het grootst is, maar ook voor de niet-wetgevende werkzaamheden van het Parlement en de sluiting van interinstitutionele akkoorden.

Voorgesteld wordt de procedure die tot de goedkeuring van een rectificatie moet leiden te verdelen over de Voorzitter, de commissie die ten principale bevoegd is voor de tekst waarin een onjuistheid is ontdekt en het Parlement op het niveau van de plenaire vergadering.

De Voorzitter heeft de taak voor het goede verloop van de werkzaamheden van het Parlement te zorgen en voor de conformiteit van de aangenomen teksten met de bepalingen van het Reglement (artikel 19). Verder moet de Voorzitter bij wetgevingsprocedures waarbij het Parlement en de Raad mede beslissen teksten waarover met de Raad overeenstemming is bereikt controleren met het oog op hun gezamenlijke aanneming (artikel 66). Bovendien moet hij deze samen met de fungerend voorzitter van de Raad ondertekenen vóór publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie. Daarom is de Voorzitter, bijgestaan door de Secretaris-generaal, binnen de institutionele structuur van het Parlement de aangewezen persoon de aanzet voor het rechtzetten van een fout te geven.

Ter wille van de doorzichtigheid en met het oog op de politieke verantwoordelijkheid moet echter het politieke orgaan waarvan de desbetreffende tekst afkomstig is, de "commissie ten principale", op passende wijze bij de zaken worden betrokken. Zij zal moeten beoordelen om wat voor fout het gaat en of deze op de voorgestelde manier rechtgezet kan worden. In sommige gevallen kan zij wellicht tot de conclusie komen dat een rectificatie niet voldoende is, maar dat de Commissie met een formeel wetgevingsvoorstel moet komen.

Omdat tegenover het Parlement als instelling ook verantwoording moet worden afgelegd, moet een rectificatie op het niveau van de plenaire vergadering in de een of andere vorm worden bevestigd. Hierbij moet een evenwicht worden gevonden met de noodzaak de agenda van het Parlement en vooral de stemmingen niet te overladen. De hier voorgestelde oplossing wordt op soortgelijke wijze op andere plaatsen in het Reglement gebruikt, bij voorbeeld voor de verkiezing van de leden van commissies (artikel 177, lid 3) of de interpretatie van het Reglement (artikel 201).

  • [1]  Schrijven van voorzitter Cox aan voorzitter Napolitano 201539 d.d. 11 maart 2004.
  • [2]  Ontwerpverslag 2004/2027 (REG) d.d. 31 maart 2004. Rapporteur: Richard Corbett.
  • [3]  Schrijven van voorzitter Borrell Fontelles 201364 aan voorzitter Leinen d.d. 10 maart 2005.
  • [4]  PB C 148 van 28.5.1999, blz. 1.
  • [5]  Zie tekst n.a.v. de bijeenkomst op politiek niveau van 13 december 2006 hangende goedkeuring door de Conferentie van voorzitters, punten IV.2 t/m 6.
  • [6]  De Raad heeft modellen voor het opstellen van rectificaties in zijn modellenverzameling voor besluiten die door de Raad van de Europese Unie moeten worden aangenomen.
  • [7]  Arrest van het Hof van 12 december 2006 in zaak C-380/03, Bondsrepubliek Duitsland tegen het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, par. 126 en 127.

PROCEDURE

Titel

Invoeging van een nieuw artikel 204 bis over "Rectificaties" in het Reglement van het Europees Parlement

Procedurenummer

2005/2041(REG)

Basiswijzigingsvoorstel(len)

 

Commissie ten principale

Datum bekendmaking

AFCO
28.4.2005

Datum besluit opstelling verslag

20.4.2005

Datum bekendmaking toestemming

28.4.2005

 

 

 

 

Medeadviserende commissie(s)       Datum bekendmaking

 

 

 

 

 

Geen advies

Datum besluit

 

 

 

 

 

Rapporteur(s)
  Datum benoeming

Richard Corbett
20.4.2005

 

Vervangen rapporteur(s)

 

 

Behandeling in de commissie

13.6.2005

20.3.2007

10.4.2007

7.6.2007

 

Datum goedkeuring

7.6.2007

Uitslag eindstemming

+:

–:

0:

11

0

0

Bij de eindstemming aanwezige leden

Jens-Peter Bonde, Richard Corbett, Andrew Duff, Maria da Assunção Esteves, Anneli Jäätteenmäki, Jo Leinen, Íñigo Méndez de Vigo, Johannes Voggenhuber

Bij de eindstemming aanwezige vaste plaatsvervanger(s)

Gérard Onesta, Reinhard Rack, Alexander Stubb

Bij de eindstemming aanwezige plaatsvervanger(s) (art. 178, lid 2)

 

Datum indiening 

12.6.2007

 

Opmerkingen (slechts in één taal beschikbaar)

...