BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets henstilling om etablering af den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) for livslang læring

19.6.2007 - (KOM(2006)0479 – C6–0294/2006 – 2006/0163(COD)) - ***I

Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender
Ordfører: Mario Mantovani
Rådgivende ordfører (*): Milan Gal'a, Kultur- og Uddannelsesudvalget
(*) Udvidet samarbejde mellem udvalg - forretningsordenens artikel 47

Procedure : 2006/0163(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A6-0245/2007
Indgivne tekster :
A6-0245/2007
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets henstilling om etablering af den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) for livslang læring

(KOM(2006)0479 – C6–0294/2006 – 2006/0163(COD))

(Fælles beslutningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

–   der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2006)0479)[1],

–   der henviser til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, artikel 149, stk. 4, og artikel 150, stk. 4, på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget (C6‑0294/2006),

–   der henviser til forretningsordenens artikel 51,

–   der henviser til betænkning fra Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender og udtalelser fra Kultur- og Uddannelsesudvalget, Udvalget om Industri, Forskning og Energi og Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling (A6–0245/2007),

1.  godkender Kommissionens forslag som ændret;

2.  anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre dette forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

3.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.

Kommissionens forslagÆndringsforslag

Ændringsforslag 1

Betragtning 1

(1) Udviklingen af borgernes viden, færdigheder og kompetencer er af afgørende betydning for Fællesskabets konkurrenceevne og sociale samhørighed. Man bør derfor på nationalt niveau og fællesskabsniveau fremme og forbedre deltagelsen i livslang læring og anvendelsen af kvalifikationer.

(1) Udviklingen og anerkendelsen af alle borgeres viden, færdigheder og kompetencer samt evalueringen af læringsresultaterne for at sikre standarden af kvalifikationerne er af afgørende betydning for den individuelle udvikling, konkurrenceevnen, jobkvaliteten, beskæftigelsen og den sociale samhørighed i Fællesskabet med henblik på at lette den transnationale mobilitet for arbejdstagere og studerende samt for at leve op til udbud og efterspørgsel på det europæiske arbejdsmarked. Man bør derfor på nationalt niveau og fællesskabsniveau fremme og forbedre adgangen til og deltagelsen i livslang læring for alle, herunder handicappede, og anerkendelsen og anvendelsen af kvalifikationer.

Ændringsforslag 2

Betragtning 5

(5) På baggrund af København-processen blev der i konklusionerne vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet af 15. november 2004, om fremtidige prioriteringer inden for et styrket europæisk samarbejde inden for erhvervsuddannelse givet prioritet til udviklingen af en åben og fleksibel europæisk referenceramme for kvalifikationer, der bygger på gennemsigtighed og gensidig tillid, og som skal fungere som en fælles reference for både uddannelse og erhvervsuddannelse.

(5) På baggrund af København-processen blev der i konklusionerne vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet af 15. november 2004, om fremtidige prioriteringer inden for et styrket europæisk samarbejde inden for erhvervsuddannelse givet prioritet til udviklingen af en åben og fleksibel europæisk referenceramme for kvalifikationer, der bygger på gennemsigtighed, forståelighed og gensidig tillid, og som skal fungere som en fælles reference for både uddannelse og erhvervsuddannelse.

Ændringsforslag 3

Betragtning 5 a (ny)

 

(5a) Valideringen af resultaterne af ikke-formel og uformel læring bør fremmes i henhold til de fælles europæiske principper om fastlæggelse og validering af ikke-formel og uformel læring, der blev fastsat i Rådets konklusioner af 28. maj 2004.

Ændringsforslag 4

Betragtning 7

(7) Der tages i denne henstilling hensyn til Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 2241/2004/EF af 15. december 2004 om en samlet fællesskabsramme for større gennemsigtighed i kvalifikationer og kompetencer (Europass) og Europa-Parlamentets og Rådets henstilling af [...] om nøglekompetencer for livslang læring.

(7) Der tages i denne henstilling hensyn til Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 2241/2004/EF af 15. december 2004 om en samlet fællesskabsramme for større gennemsigtighed i kvalifikationer og kompetencer (Europass) og Europa-Parlamentets og Rådets henstilling 2006/962/EF af 18. december 2006 om nøglekompetencer for livslang læring.

Ændringsforslag 5

Betragtning 8

(8) Denne henstilling er forenelig med referencerammen for det europæiske område for højere uddannelse og de cyklusdeskriptorer, der blev vedtaget af ministrene med ansvar for højere uddannelse i Bergen i maj 2005.

(8) Denne henstilling er baseret på referencerammen for det europæiske område for højere uddannelse og de cyklusdeskriptorer, ministrene med ansvar for højere uddannelse i 45 europæiske lande blev enige om på mødet i Bergen i maj 2005 inden for rammerne af Bologna-processen (Bergen-rammen).

Begrundelse

Det er vigtigt at udviklingen er baseret på de ting, der allerede er sket og allerede indgår i det europæiske uddannelsesbillede.

Ændringsforslag 6

Betragtning 8 a (ny)

 

(8a) Rådets konklusioner om kvalitetssikring af erhvervsuddannelse af 18. maj 2004, Europa-Parlamentets og Rådets henstilling af 15. februar 2006 om yderligere europæisk samarbejde vedrørende kvalitetssikring inden for videregående uddannelser og de standarder og retningslinjer for kvalitetssikring inden for de videregående uddannelser i Europa, der indgår i Bergen-rammen fra maj 2005, indeholder fælles principper for kvalitetssikring, som bør understøtte gennemførelsen af den europæiske referenceramme for kvalifikationer, idet der som følge af helhedsstrategien i forbindelse med denne referenceramme ikke kun skal fokuseres på højere læreanstalter men i lige så høj grad på arbejdsmarkedets særlige krav - under hensyntagen til de nationale beføjelser.

 

1 Doc. 9599/04.

 

2 EUT L 64 af 4.3.2006, s. 60.

Ændringsforslag 7

Betragtning 10

(10) Formålet med denne henstilling er at etablere en fælles referenceramme, der skal fungere som konverteringsredskab mellem forskellige kvalifikationssystemer og deres niveauer, uanset om det drejer sig om almen og højere uddannelse eller erhvervsuddannelse. Dette vil give større gennemsigtighed og gøre det nemmere for borgerne at sammenligne og overføre deres kvalifikationer mellem de forskellige medlemsstater. Den europæiske referenceramme for kvalifikationer vil endvidere gøre det muligt for internationale sektororganisationer at etablere henvisninger mellem deres kvalifikationssystemer og et fælles referencepunkt og således fremme indplaceringen af disse kvalifikationer i de nationale kvalifikationssystemer. Denne henstilling bidrager således til de overordnede målsætninger om fremme af livslang læring og forbedring af mobiliteten for arbejdstagere og studerende.

(10) Formålet med denne henstilling er at etablere en fælles referenceramme, der skal fungere som konverteringsredskab mellem forskellige kvalifikationssystemer og deres niveauer, uanset om det drejer sig om almen og højere uddannelse eller erhvervsuddannelse. Dette vil forbedre gennemsigtigheden, sammenligneligheden og overførbarheden af borgernes kvalifikationer samt anvendelsen af kvalifikationsbeviser udstedt på nationalt og sektorielt niveau i de forskellige medlemsstater. Den europæiske referenceramme for kvalifikationer bør muliggøre forskellige uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemer og -forløb. Ethvert kvalifikationsniveau bør i princippet kunne opnås gennem forskellige uddannelses- og karriereforløb. Den europæiske referenceramme for kvalifikationer vil endvidere gøre det muligt for internationale sektororganisationer at etablere henvisninger mellem deres kvalifikationssystemer og et fælles referencepunkt og således fremme disse kvalifikationers forbindelse med og indplacering i de nationale kvalifikationssystemer. Denne henstilling bør således følges konsekvent, og der bør udvises gensidig tillid for at sikre, at der fastlægges gennemsigtige principper for kvalitetssikrings, eftersom denne henstilling i kraft af sin ikke-bindende karakter også bidrager til udveksling af information og indhøstede erfaringer samt til de overordnede målsætninger om forbedring af uddannelsesmuligheder, fremme af livslang læring og forbedring af tilpasningsevnen, beskæftigelsesevnen, den sociale integration og den tværnationale mobilitet for arbejdstagere og studerende.

Ændringsforslag 8

Betragtning 10 a (ny)

 

(10a) Denne henstilling bidrager til moderniseringen af undervisnings- og uddannelsessystemerne, til forbindelsen mellem uddannelse, erhvervsuddannelse og beskæftigelse og til at bygge bro mellem formel, ikke-formel og uformel læring.

Ændringsforslag 4

Betragtning 10 b (ny)

 

(10b) Ved anerkendelse af ikke-formelle kvalifikationer bør der lægges særlig vægt på kvalifikationer, som kvinder og mænd har erhvervet gennem pleje- og pædagogarbejde, hvor de har beskæftiget sig med børn eller personer, der ikke kan klare sig selv.

Ændringsforslag 10

Betragtning 11

(11) Denne henstilling er i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet i traktatens artikel 5, eftersom den har til formål at støtte og supplere medlemsstaternes indsats ved at fremme yderligere samarbejde mellem medlemsstaterne for at øge gennemsigtigheden og fremme mobilitet og livslang læring. Denne henstilling er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet i ovennævnte artikel, fordi den hverken erstatter eller definerer nationale kvalifikationssystemer og/eller kvalifikationer. Den europæiske referenceramme for kvalifikationer indeholder ingen beskrivelse af specifikke kvalifikationer eller individuelle kompetencer, og bestemte kvalifikationer bør indplaceres på det relevante niveau i den europæiske referenceramme for kvalifikationer via det relevante nationale kvalifikationssystem,

(11) Denne henstilling er i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet i traktatens artikel 5, eftersom den har til formål at støtte og supplere medlemsstaternes indsats ved at fremme yderligere samarbejde mellem medlemsstaterne for at øge gennemsigtigheden og fremme mobilitet og livslang læring, og vil blive gennemført i overensstemmelse med national lovgivning og praksis. Denne henstilling er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet i ovennævnte artikel, fordi den hverken erstatter eller definerer nationale kvalifikationssystemer og/eller kvalifikationer. Den europæiske referenceramme for kvalifikationer indeholder ingen beskrivelse af specifikke kvalifikationer eller individuelle kompetencer, og bestemte kvalifikationer bør henføres til det relevante niveau i den europæiske referenceramme for kvalifikationer via de relevante nationale kvalifikationssystemer,

Ændringsforslag 11

Henstilling 1

1. at anvende den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) som et referenceværktøj i forbindelse med livslang læring til at sammenligne kvalifikationsniveauer i forskellige kvalifikationssystemer,

1. at anvende den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) som et referenceværktøj i forbindelse med livslang læring til at sammenligne kvalifikationsniveauer i forskellige kvalifikationssystemer, idet man respekterer og integrerer den rige mangfoldighed af og de særlige fortrin, der kendetegner de områder, der udgør Den Europæiske Union, og ligeledes respekterer de nationale uddannelsessystemers mangfoldighed og den måde, hvorpå de interagerer med de nationale arbejdsmarkeder, især ud fra en kulturel, økonomisk, demokratisk, social og individuel synsvinkel, og idet man fremmer en videnbaseret europæisk økonomi og størst mulig integration gennem det europæiske arbejdsmarked uden diskrimination eller udelukkelse;

Ændringsforslag 12

Henstilling 2

2. at sørge for, at deres nationale kvalifikationssystemer inden 2009 knyttes til den europæiske referenceramme for kvalifikationer, især i kraft af tydelige henvisninger fra deres kvalifikationsniveauer til de niveauer, der er fastsat i bilag I, og ved at udvikle en national referenceramme for kvalifikationer, såfremt dette er nødvendigt i forhold til national lovgivning og praksis,

2. at sørge for, at deres nationale kvalifikationssystemer inden 2010 knyttes til den europæiske referenceramme for kvalifikationer, især i kraft af tydelige henvisninger fra deres kvalifikationsniveauer til de niveauer, der er fastsat i bilag I, og ved på frivillig basis at udvikle en national referenceramme for kvalifikationer i overensstemmelse med national lovgivning og praksis med henblik på at fremme kvaliteten af borgernes uddannelses- og erhvervskvalifikationer;

Ændringsforslag 3

Henstilling 2 a (ny)

 

2a. at forpligte sig til at gennemføre forslag vedrørende de kvalifikationer, der behandles i programmer for livslang læring på nationalt, regionalt og lokalt plan, for at sikre, at den europæiske referenceramme for kvalifikationer bliver en succes,

Begrundelse

Resultatet af dette initiativ afhænger af graden af samordning mellem de nationale, regionale og lokale niveauer, eftersom der på regionalt og lokalt plan udbredes oplysninger vedrørende EQF.

Ændringsforslag 14

Henstilling 3

3. at sikre, at alle nye kvalifikationer og Europass-dokumenter, der udstedes af de kompetente myndigheder, inden 2011 indeholder en klar henvisning til det relevante niveau i den europæiske referenceramme for kvalifikationer,

3. at vedtage de nødvendige foranstaltninger, således at alle nye kvalifikationsbeviser, diplomer og Europass-dokumenter, der udstedes af de kompetente myndigheder, inden 2012 indeholder en klar henvisning - via nationale kvalifikationssystemer - til det relevante niveau i den europæiske referenceramme for kvalifikationer,

Ændringsforslag 15

Henstilling 4 a (nyt

 

4a. at fremme og anvende de principper for kvalitetssikring inden for uddannelse, der er beskrevet i bilag II, når de koordinerer kvalifikationer inden for højere uddannelse og erhvervsuddannelse i de nationale kvalifikationssystemer med den europæiske referenceramme for kvalifikationer.

Ændringsforslag 16

Henstilling 4 b (nyt)

 

4b. at være særlig opmærksom på validering af uformel læring for de kategorier af arbejdstagere, der er mest udsatte for arbejdsløshed og usikkerhed i ansættelsen, for at lette deres omskoling og forhindre, at de udelukkes fra arbejdsmarkedet,

Begrundelse

EQF bør gøre det muligt at anerkende de arbejdskompetencer, der hidtil ikke er blevet anerkendt ved udstedelse af et certifikat eller et diplom. Det er især vigtigt for de kategorier af den erhvervsaktive befolkning, der er særlig udsatte for risikoen for at skulle ud og søge nyt job på grund af industriel omstrukturering.

Ændringsforslag 17

Henstilling 4 c (ny)

 

4c. at forbedre standarden for programmerne for livslang læring ved at fremme innovative undervisningsmetoder og indlæringsprogrammer,

Begrundelse

Programmer for livslang læring bør sigte mod at være innovative og fremme innovativ tænkning for at opfylde behovene på arbejdsmarkedet.

Ændringsforslag 18

Henstilling 4 d (nyt)

 

4d. at øge og fremme et permanent, omfattende og vidt udbredt kommunikationssystem, der orienterer borgerne om samtlige resultater af transnationale pilotprojekter på grundlag af procedurer, der gør brug af de tidligere erfaringer og udbreder god praksis.

Begrundelse

Politikken for udbredelse af god praksis øger bevidstheden om de europæiske uddannelsesmuligheder.

Ændringsforslag 19

Henstilling 4 e (ny)

 

4e. at anerkende online-tjenesternes stigende betydning, den fleksibilitet, som de indebærer, og den frihed, som de giver brugerne til at tilrettelægge deres egne uddannelsesforløb, og at prioritere etableringen af gode informationskanaler, der gør det muligt for borgerne af få information om eksistensen og kvaliteten af sådanne tjenester,

Begrundelse

Arbejdsmarkedet forandrer sig og kræver mere fleksible uddannelsesformer. Der er opstået nye uddannelsesmønstre i takt med ændringerne, og der bør gøres reklame for disse for at fremme udbredelsen heraf.

Ændringsforslag 20

Henstilling 5, indledning

5. at udpege et nationalt center, der skal støtte og koordinere forholdet mellem det nationale kvalifikationssystem og den europæiske referenceramme for kvalifikationer.

5. at udpege nationale koordinationspunkter knyttet til de strukturer og krav, der findes i de pågældende medlemsstater, for at støtte og styre forholdet mellem det nationale kvalifikationssystem og den europæiske referenceramme for kvalifikationer.

Dette centers opgaver bør være:

Disse koordinationspunkters opgaver bør være:

Ændringsforslag 21

Henstilling 5, litra c

(c) at sikre, at den metodologi, der anvendes til at knytte de nationale kvalifikationsniveauer til den europæiske referenceramme for kvalifikationer, er gennemsigtig, og at de beslutninger, der træffes i denne forbindelse, offentliggøres

(c) at tilvejebringe og udbrede en gennemsigtig metodologi, der gør det muligt at sammenligne og koordinere de nationale kvalifikationsniveauer med den europæiske referenceramme for kvalifikationer, samt at offentliggøre relevante informationer;

Ændringsforslag 22

Henstilling 5, litra d

(d) at rådgive de berørte parter om, hvorledes de nationale kvalifikationer gennem de nationale kvalifikationssystemer er knyttet til den europæiske referenceramme for kvalifikationer

(d) at sikre de berørte parter adgang til informationer om, hvorledes de nationale kvalifikationer gennem de nationale kvalifikationssystemer er knyttet til den europæiske referenceramme for kvalifikationer

Ændringsforslag 23

Henstilling 5, litra e

(e) at sikre deltagelse fra alle relevante nationale berørte parter i sammenligningen og anvendelsen af kvalifikationer på europæisk niveau, herunder institutioner inden for højere uddannelse og erhvervsuddannelse, arbejdsmarkedets parter, sektorer og eksperter alt efter national lovgivning og praksis,

(e) at sikre adgang til information og deltagelse fra alle relevante berørte parter i sammenligningen og anvendelsen af kvalifikationer på europæisk niveau, herunder institutioner inden for højere uddannelse og erhvervsuddannelse, arbejdsmarkedets parter, sektorer og eksperter alt efter national lovgivning og praksis,

Begrundelse

Som led i subsidiaritetsprincippet er uddannelse i medlemsstaterne ikke kun organiseret på nationalt men også på regionalt hhv. lokalt plan. Alle niveauer, der kan komme på tale, bør derfor være omfattet.

Ændringsforslag 24

Henstilling 6, litra i

(i) "kompetence" en dokumenteret evne til at anvende viden, færdigheder og personlige, sociale og/eller metodologiske evner i arbejds- eller studiesituationer og i faglig og/eller personlig udvikling. I den europæiske referenceramme for kvalifikationer beskrives kompetence i form af ansvar og selvstændighed,

(i) "kompetence" en dokumenteret evne til at anvende viden, færdigheder og personlige, sociale, interkulturelle og/eller metodologiske evner i arbejds- eller studiesituationer og i faglig og personlig udvikling. I den europæiske referenceramme for kvalifikationer beskrives kompetence i form af ansvar og selvstændighed,

Ændringsforslag 25

Hensigt 1

1. at støtte medlemsstaterne i gennemførelsen af ovennævnte opgaver og de internationale sektororganisationer i anvendelsen af referenceniveauerne og principperne i den europæiske referenceramme for kvalifikationer som fastsat i denne henstilling, særlig ved at fremme samarbejde og afprøvning og ved at udvikle støttemateriale og vejledninger,

1. at støtte medlemsstaterne i gennemførelsen af ovennævnte opgaver og de internationale sektororganisationer i anvendelsen af referenceniveauerne og principperne i den europæiske referenceramme for kvalifikationer som fastsat i denne henstilling, særlig ved at fremme samarbejde, udveksling af god praksis og afprøvning, blandt andet gennem frivillig kontrol mellem ligeværdige og gennem pilotprogrammer inden for rammerne af fællesskabsprogrammerne, idet der gøres brug af informationsaktioner og høring af udvalgene for den sociale dialog, og ved at udvikle støttemateriale og vejledninger,

Ændringsforslag 26

Hensigt 2

2. at etablere en rådgivningsgruppe for den europæiske referenceramme for kvalifikationer (bestående af repræsentanter for de nationale centre, de europæiske arbejdsmarkedsparter og andre berørte parter, alt efter behov) med henblik på at overvåge, koordinere og sikre kvaliteten og den overordnede sammenhæng ved etableringen af henvisninger mellem kvalifikationssystemerne og den europæiske referenceramme for kvalifikationer,

1. inden der er gået et år efter vedtagelsen af denne henstilling at etablere en rådgivningsgruppe for den europæiske referenceramme for kvalifikationer (bestående af repræsentanter for de nationale koordinationspunkter, de europæiske arbejdsmarkedsparter og økonomiske parter og andre berørte parter, alt efter behov) med henblik på at overvåge, koordinere og sikre kvaliteten og den overordnede sammenhæng ved etableringen af henvisninger mellem kvalifikationssystemerne og den europæiske referenceramme for kvalifikationer; gruppens bidrag og varighed bør tages op til revision af medlemsstaterne på en aftalt dato,

Ændringsforslag 27

Hensigt 3

3. at overvåge de foranstaltninger, der træffes i medfør af denne henstilling, og fem år efter henstillingens vedtagelse at aflægge rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om de indhøstede erfaringer og følgerne for fremtiden, herunder om nødvendigt om en eventuel revision af denne henstilling.

3. i samarbejde med medlemsstaterne og efter at have konsulteret de berørte parter at vurdere og evaluere de foranstaltninger, der træffes i medfør af denne henstilling, at indsamle alders- og kønsopdelte data og fem år efter henstillingens vedtagelse at aflægge rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om de indhøstede erfaringer og følgerne for fremtiden, herunder om nødvendigt om en eventuel genovervejelse og revision af denne henstilling.

Ændringsforslag 28

Hensigt 3 a (ny)

 

3a. på grundlag af de fælles europæiske principper for fastlæggelse og validering af ikke-formel og uformel læring at fremme udviklingen og gennemførelsen af et europæisk meritoverførselssystem for erhvervsuddannelse (ECVET), hvis formål er at lette overførsel, akkumulering og anerkendelse af læringsresultater, uanset hvor og hvordan de er erhvervet.

Ændringsforslag 29

Hensigt 3 b (nyt)

 

3b. sikre, at den europæiske referenceramme for kvalifikationer er fleksibel, så den kan bruges i kombination med de eksisterende sektorinitiativer til udvikling af erhvervskvalifikationer og til at tilskynde medlemsstaterne til at fremme de nationale prioriteter og strategien for indbyrdes konvergens.

Ændringsforslag 30

Bilag I, fodnote **

** Deskriptoren for den første cyklus inden for referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 6.

** Deskriptoren for den første cyklus inden for referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser, som blev vedtaget af ministrene med ansvar for højere uddannelse i 45 europæiske lande på mødet i Bergen i maj 2005 inden for rammerne af Bologna-processen, svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 6.

Ændringsforslag 31

Bilag I, fodnote ***

*** Deskriptoren for den anden cyklus i referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 7.

*** Deskriptoren for den anden cyklus i referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser, som blev vedtaget af ministrene med ansvar for højere uddannelse i 45 europæiske lande på mødet i Bergen i maj 2005 inden for rammerne af Bologna-processen, svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 7.

Ændringsforslag 32

Bilag I, fodnote ****

**** Deskriptoren for den tredje cyklus i referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 8.

**** Deskriptoren for den tredje cyklus i referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser, som blev vedtaget af ministrene med ansvar for højere uddannelse i 45 europæiske lande på mødet i Bergen i maj 2005 inden for rammerne af Bologna-processen, svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 8.

Ændringsforslag 33

Bilag II, overskrift

Principper for kvalitetssikring inden for uddannelse

Fælles principper for kvalitetssikring inden for højere uddannelse og erhvervsuddannelse i forbindelse med den europæiske referenceramme for kvalifikationer

  • [1]  Endnu ikke offentliggjort i EUT.

BEGRUNDELSE

I betragtning af den fortsatte udvidelse af Den Europæiske Union og det vedvarende økonomiske og sociale pres, som er en følge af globaliseringen, bliver det europæiske samfunds fremtidige udvikling mere og mere afhængig af de områder, der er vigtige for den personlige udvikling, dvs. uddannelse, forskning, innovation og teknologi.

Disse tematiske områder må betragtes som de grundlæggende forudsætninger og som fundament for den udvikling, der er fastlagt i Lissabon-strategien, hvis mål er at skabe en positiv fremtid for Den Europæiske Union som sådan betragtet som en politisk institution og først og fremmest for dens borgere betragtet som et socialt fællesskab.

De fire faktorer er uløseligt forbundet. Den eneste måde, hvorpå man i fremtiden kan opnå vækst og beskæftigelse i vort samfund, er gennem innovation og fremskridt, medens uddannelse og forskning vil være kilderne til kreativitet, hvilket uden tvivl vil være til fordel for en positiv udvikling af EU-systemet.

En positiv udvikling betyder her et bidrag til Den Europæiske Unions internationale konkurrenceevne, idet der tages hensyn til de i Lissabon-strategien fastsatte retningslinjer.

Derfor skal der skabes incitamenter for den grænseoverskridende mobilitet inden for EU's indre marked, og for at opnå dette skal der skabes bedre overgangsmuligheder inden for de forskellige nationale uddannelsessystemer.

I 1999 satte medlemsstaterne sig i Bologna som mål at skabe et europæisk område for videregående uddannelser inden 2010. Med henblik herpå indførtes det europæiske meritoverførselssystem for højere uddannelse (ECTS), som giver garanti for tværnational anerkendelse af læringsresultater.

I marts 2002 vedtog Det Europæiske Råd under topmødet i Barcelona at indføre et tilsvarende system for erhvervsuddannelse, nemlig det europæiske meritoverførselssystem for erhvervsuddannelse (ECVET).

I Rådets og Kommissionens fælles situationsrapport om gennemførelsen af arbejdsprogrammet for uddannelse og erhvervsuddannelse fra februar 2004 meddeltes det, at man agtede at skabe en europæisk referenceramme for kvalifikationer (EQR).

Endvidere bekræftede Rådet i marts 2005, at det var nødvendigt at vedtage en EQR inden 2006.

I slutningen af september 2006 vedtog Europa-Parlamentet betænkningen om udarbejdelse af en europæisk referenceramme for kvalifikationer[1].

Ordføreren når efter en grundig behandling af dokumenterne vedrørende den europæiske referenceramme for kvalifikationer frem til den opfattelse, at Kommissionens forslag[2]er af god kvalitet. I udarbejdelsen af forslaget deltog ikke kun de 32 europæiske stater, som samarbejder om projektet EQR og således om programmet for uddannelse og erhvervsuddannelse 2010, men også arbejdsmarkedets parter, de relevante organisationer, eksperter fra uddannelsesområdet og ngo'er. Via denne samrådsprocedure blev det gjort muligt at samle alle anmodninger, kommentarer og forslag med det formål at forelægge et forslag, som kunne få den bredest mulige opbakning.

De tre vigtigste funktioner i den europæiske ramme for kvalifikationer er for det første etablering af en forbindelse mellem referencerammerne på nationalt og sektorielt plan, for det andet anerkendelse, sammenlignelighed og overførsel af kvalifikationer inden for almen uddannelse og erhvervsuddannelse og for det tredje øget gennemsigtighed i procedurerne, overgangsmuligheder mellem de nationale systemer og de studerendes mobilitet.

EQR omfatter 8 vertikale trin, de såkaldte "referenceniveauer", som er defineret via 3 horisontale områder - viden, færdigheder og kompetence - for bedre at kunne klassificere de enkelte personer på grundlag af læringsresultater.

I princippet skal EQR tjene som fælles udgangspunkt og som konverteringsredskab for hhv. de forskellige kvalifikationer og eksaminer og niveauer inden for både områderne almen uddannelse og højere uddannelse og områderne videreuddannelse og erhvervsuddannelse. Selv om anvendelsen af disse strukturer skalforetages af de berørte parter - såsom medlemsstater, arbejdsmarkedets parter og de pågældende sektorer - på frivilligt basis, kræver det passende engagement, hvis det skal lykkes. Hvis dette ikke er tilfældet, ville det være utænkeligt, om de nationale og sektorielle parter overlod et projekt af et sådant omfang og en sådan betydning til sin egen skæbne uden at yde støtte hertil.

Der skal i forbindelse med det forberedende arbejde også henvises til den positive udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg[3] om den europæiske referenceramme for kvalifikationer. Udvalget understreger og bekræfter i sine konklusioner, at den planlagte gennemførelse af EQR vil fremme og forenkle adgangen til det europæiske arbejdsmarked, hvis det certifikat, der er erhvervet i en medlemsstat, godkendes og kan anvendes i en anden medlemsstat.

Hvis den europæiske ramme for kvalifikationer skal blive en succes, er det absolut nødvendigt med et samarbejde i gensidig tillid mellem medlemsstaterne og de sociale parter med henblik på at gennemføre EQR. Endvidere gælder det, at der skal gives garanti for den praktiske nytte af denne ramme for den endelige bruger, det være sig borgerne, arbejdstagerne og dem, der er involveret i uddannelse og erhvervsuddannelse.

UDTALELSE FRA UDVALGET OM INDUSTRI, FORSKNING OG ENERGI (8.5.2007)

til Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets henstilling om etablering af den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) for livslang læring
(KOM(2006)0479 – C6‑0294/2006 – 2006/0163(COD))

Rådgivende ordfører: Pilar del Castillo Vera

KORT BEGRUNDELSE

På konferencen af ministre med ansvar for højere uddannelse, der fandt sted i Bergen i 2005, var der enig om, at det var nødvendigt at etablere en overordnet ramme for kvalifikationer for at opnå større klarhed, hvad angår værdien af livslang læring for arbejdsmarkedet. Den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) for livslang læring forventes at udfylde denne funktion.

EQF er et resultat af EU’s udvikling hen imod et videnbaseret samfund, der er velforberedt på globaliseringens udfordringer. I et sådant samfund er borgerne i de enkelte medlemsstater nødt til at tilpasse sig til de behov, der er på et konkurrencedrevet arbejdsmarked. Disse nye ændringer medfører udfordringer, der kræver mere innovativ og fleksibel uddannelse, der kan forberede europæerne på at kunne fungere på et moderne arbejdsmarked - et marked, hvor det er nødvendigt, at alle alders- og samfundsgrupper uddanner sig.

Efterhånden som åbenheden omkring kvalifikationer forbedres i hele EU og ikke kun i de enkelte medlemsstater, hvor kvalifikationerne blev erhvervet, vil dette nødvendigvis fremme større bevægelsesfrihed for arbejdskraften i EU og gøre det muligt for medlemsstaterne at drage nytte af størrelsen af det indre marked. I praksis vil større åbenhed på dette område gøre det muligt for arbejdsgivere hurtigere at afgøre om en borger fra en anden medlemsstat er bedre kvalificeret til et bestemt job på grund af de kurser, som vedkommende har fulgt.

Nærværende forslag er særlig hensigtsmæssigt på nuværende tidspunkt, eftersom en bølge af ny teknologi og borgernes adgang hertil har åbnet døren for forandringer på uddannelsesområdet, der giver nye muligheder for e-læring. Disse tjenester giver den fornødne fleksibilitet og frihed for brugerne til selv at bestemme, hvordan uddannelsesforløbet skal tilrettelægges. Endvidere giver de medlemsstaterne, der konstant bør forbedre uddannelsesprogrammernes standard, en mulighed for at fremme og drage nytte af mere innovative undervisnings- og indlæringsmetoderne. For at sikre og forbedre resultaterne af disse tjenester og muligheder for livslang læring bør kvaliteten måles, og de europæiske borgere bør underrettes om eksistensen af disse gennem effektive informationskanaler.

Et problem, der kræver en umiddelbar indsats, er den sociale og arbejdsmarkedsmæssige udelukkelse fra livslang læring og det faktum, at personer uden formelle kvalifikationer sakker agterud. Unge, voksne, indvandrere, og ufaglærte arbejdstagere i hele Europa, der har opnået uformelle kvalifikationer, der aldrig er blevet officielt anerkendt, bør opmuntres til at deltage i programmer for livslang læring, således at disse grupper undgår social og arbejdsmarkedsmæssig udelukkelse, og således at deres bevægelighed i EU øges. Hvis dette ikke sker, risikerer disse grupper at blive mere og mere marginaliseret, efterhånden som andre deltager i programmer for livslang læring og kvalifikationskløften bliver større. Sådanne problemer bør løses nu, og borgerne bør lære værdien og betydningen af uddannelse så tidligt som muligt.

Det er afgørende, at medlemsstaterne forpligter sig til at gennemføre disse forslag på nationalt, regionalt og lokalt plan for at sikre, at dette initiativ bliver vellykket. Samordning er af afgørende betydning, og derfor sigter forslaget om oprettelse a nationale centre mod at sammenkæde de nationale kvalifikationssystemer med den europæiske referenceramme for kvalifikationer og mod at udbrede oplysninger om fremskridt på dette område.

ÆNDRINGSFORSLAG

Udvalget om Industri, Forskning og Energi opfordrer Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender, som er korresponderende udvalg, til at optage følgende ændringsforslag i sin betænkning:

Kommissionens forslag[1]Ændringsforslag

Ændringsforslag 1

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 1

1. at anvende den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) som et referenceværktøj i forbindelse med livslang læring til at sammenligne kvalifikationsniveauer i forskellige kvalifikationssystemer,

1. at anvende den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) som et referenceværktøj i forbindelse med livslang læring til at sammenligne kvalifikationsniveauer i forskellige europæiske kvalifikationssystemer med henblik på at sikre, at deres værdi anerkendes på arbejdsmarkedet, og for at understrege betydningen af livslang læring i Den Europæiske Union,

Begrundelse

I et Europa, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig, og hvor der er behov for en fleksibel tilgang til uddannelse, bør medlemsstaterne anvende EQF til at gøre programmerne for livslang læring mere synlige. Endvidere er det af afgørende betydning, at kvalifikationernes reelle værdi præciseres for arbejdsgivere og studerende med henblik på at forbedre bevægeligheden i EU.

Ændringsforslag 2

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 1 a (nyt)

 

1a. at anvende EQF som et referenceværktøj til fremme af valideringen af den læring, der finder sted uden for de formelle uddannelsesinstitutioner, således at personer, der har erhvervet sig færdigheder, sikres adgang til et arbejdsmarked, som har brug for deres færdigheder, og til fremme af de pågældendes formelle uddannelse,

Begrundelse

EQF bør skabe det nødvendige grundlag, således at personer, der ikke har en formel uddannelse at trække på, kan erhverve sig de kvalifikationer, der svarer til deres færdigheder, og også får mulighed for at komme videres i deres formelle uddannelse.

Ændringsforslag 3

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 2 a (nyt)

 

2a. at forpligte sig til at gennemføre forslag vedrørende de kvalifikationer, der behandles i programmer for livslang læring på nationalt, regionalt og lokalt plan, for at sikre, at EQF bliver en succes,

Begrundelse

Resultatet af dette initiativ afhænger af graden af samordning mellem de nationale, regionale og lokale niveauer, eftersom der på regionalt og lokalt plan udbredes oplysninger vedrørende EQF.

Ændringsforslag 4

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 4 a (nyt)

 

4a. at forbedre standarden for programmerne for livslang læring ved at fremme innovative undervisningsmetoder og indlæringsprogrammer,

Begrundelse

Programmer for livslang læring bør sigte mod at være innovative og fremme innovativ tænkning for at opfylde behovene på arbejdsmarkedet.

Ændringsforslag 5

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 4 b (nyt)

 

4b. i deres programmer for livslang læring i højere grad at fremme brugen af ikt og i den forbindelse lægge særlig vægt på forskellene i det teknologiske niveau mellem de geografiske områder og mellem de to køn for dermed at eliminere de forskellige elementer i den digitale kløft,

Begrundelse

Ikt kan være et vigtigt kompetencegivende instrument, hvis det bidrager til at udvide uddannelsesudbuddet og til, at dette gøres mere alment tilgængeligt. Det er derfor nødvendigt at reducere de forskelle, der kan opstå i forbindelse med den digitale kløft mellem geografiske områder og de to køn.

Ændringsforslag 6

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 4 c (nyt)

 

4c. at anerkende online-tjenesternes stigende betydning, den fleksibilitet, som de indebærer, og den frihed, som de giver brugerne til at tilrettelægge deres egne uddannelsesforløb, og at prioritere etableringen af gode informationskanaler, der gør det muligt for borgerne af få information om eksistensen og kvaliteten af sådanne tjenester,

Begrundelse

Arbejdsmarkedet forandrer sig og kræver mere fleksible uddannelsesformer. Der er opstået nye uddannelsesmønstre i takt med ændringerne, og der bør gøres reklame for disse for at fremme udbredelsen heraf.

Ændringsforslag 7

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 4 d (nyt)

 

4d. at bestræbe sig på at sikre, at unge, voksne og ufaglærte arbejdstagere i hele Europa, som har opnået uformelle kvalifikationer, der aldrig er blevet anerkendt, kan få deres kvalifikationer officielt anerkendt, og at de ligesom dem, der mangler grundlæggende færdigheder og kvalifikationer, opfordres til at deltage i programmer for livslang læring og således undgå social og arbejdsmæssig udelukkelse og øge deres bevægelighed i hele Den Europæiske Union,

Begrundelse

Personer, der mangler grundlæggende kvalifikationer, bør opmuntres til at vende tilbage til uddannelsessystemet.

Ændringsforslag 8

Afsnittet "og tager til efterretning, at Kommissionen har til hensigt", punkt 1

1. at støtte medlemsstaterne i gennemførelsen af ovennævnte opgaver og de internationale sektororganisationer i anvendelsen af referenceniveauerne og principperne i den europæiske referenceramme for kvalifikationer som fastsat i denne henstilling, særlig ved at fremme samarbejde og afprøvning og ved at udvikle støttemateriale og vejledninger,

1. at støtte medlemsstaterne i gennemførelsen af ovennævnte opgaver og de internationale sektororganisationer i anvendelsen af referenceniveauerne og principperne i den europæiske referenceramme for kvalifikationer som fastsat i denne henstilling, særlig ved at fremme samarbejde og afprøvning, ved at udveksle god praksis og ved at udvikle støttemateriale og vejledninger,

Begrundelse

Udveksling af god praksis gør det muligt at samle kompetencer og viden med henblik på en forbedre indførelse af EQF.

Ændringsforslag 9

Afsnittet "og tager til efterretning, at Kommissionen har til hensigt", punkt 2

2. at etablere en rådgivningsgruppe for den europæiske referenceramme for kvalifikationer (bestående af repræsentanter for de nationale centre, de europæiske arbejdsmarkedsparter og andre berørte parter, alt efter behov) med henblik på at overvåge, koordinere og sikre kvaliteten og den overordnede sammenhæng ved etableringen af henvisninger mellem kvalifikationssystemerne og den europæiske referenceramme for kvalifikationer,

2. at etablere en rådgivningsgruppe for EQF (med ligelig repræsentation af de to køn og bestående af repræsentanter for de nationale centre, erhvervsorganisationer, de europæiske arbejdsmarkedsparter, organisationer, der er specialiseret i kønsrelaterede uddannelsesspørgsmål, og andre berørte parter, alt efter behov) med henblik på at forbedre, overvåge, koordinere og sikre kvaliteten og den overordnede sammenhæng ved etableringen af henvisninger mellem kvalifikationssystemerne og EQF,

Begrundelse

Eftersom programmer for livslang læring hovedsageligt er rettet mod personer, der har behov for at tilegne sig færdigheder, der er relevante for deres arbejde, er det vigtigt at høre erhvervsorganisationer i denne proces.

PROCEDURE

Titel

Referenceramme for kvalifikationer (EQF) for livslang læring

Referencer

KOM(2006)0479 - C6-0294/2006 - 2006/0163(COD)

Korresponderende udvalg

EMPL

Udtalelse fra

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ITRE

12.10.2006

 

 

 

Udvidet samarbejde - dato for meddelelse på plenarmødet

12.10.2006

 

 

 

Rådgivende ordfører

       Dato for valg

Pilar del Castillo Vera

23.11.2006

 

 

Behandling i udvalg

27.3.2007

3.5.2007

 

 

Dato for vedtagelse

3.5.2007

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

40

0

0

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Šarūnas Birutis, Renato Brunetta, Jerzy Buzek, Jorgo Chatzimarkakis, Silvia Ciornei, Pilar del Castillo Vera, Lena Ek, Nicole Fontaine, Adam Gierek, Norbert Glante, Fiona Hall, David Hammerstein, Erna Hennicot-Schoepges, Mary Honeyball, Romana Jordan Cizelj, Romano Maria La Russa, Pia Elda Locatelli, Angelika Niebler, Reino Paasilinna, Miloslav Ransdorf, Vladimír Remek, Herbert Reul, Mechtild Rothe, Paul Rübig, Andres Tarand, Patrizia Toia, Catherine Trautmann, Claude Turmes, Nikolaos Vakalis, Alejo Vidal-Quadras

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Ivo Belet, Philip Dimitrov Dimitrov, Robert Goebbels, Satu Hassi, Eija-Riitta Korhola, Erika Mann, John Purvis, Hannes Swoboda, Silvia-Adriana Ţicău

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 178, stk. 2

Zuzana Roithová

  • [1]  Endnu ikke offentliggjort i EUT.

UDTALELSE FRA KULTUR- OG UDDANNELSESUDVALGET (8.5.2007)

til Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender

om forslag Europa-Parlamentets og Rådets henstilling om etablering af den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) for livslang læring
(KOM(2006)0479 – C6‑0294/2006 – 2006/0163(COD))

Rådgivende ordfører: Milan Gaľa (*)

(*)       Udvidet samarbejde mellem udvalg – forretningsordenens artikel 47

KORT BEGRUNDELSE

A. KORT SAMMENDRAG AF FORSLAGET

Livslang læring er blevet en nødvendighed i et Europa, der er kendetegnet ved hurtige økonomiske og sociale forandringer og en aldrende befolkning. Behovet for en fortsat fornyelse og anerkendelse af borgernes viden, færdigheder og kompetencer er af afgørende betydning for EU's konkurrenceevne og sociale samhørighed.

De eksisterende barrierer forhindrer de enkelte borgere i at få adgang til almen og faglig uddannelse og i at kombinere kvalifikationer fra forskellige institutioner. Det hindrer adgangen til en reel livslang læring og gør det vanskeligt at bevæge sig inden for det europæiske arbejdsmarked.

EQF's væsentligste formål er at fungere som konverteringsredskab og neutralt referencepunkt for en sammenligning af kvalifikationer på tværs af forskellige uddannelsessystemer samt at styrke samarbejdet og den gensidige tillid mellem de berørte parter. Dette vil give en øget gennemsigtighed samt fremme overførslen og anvendelsen af kvalifikationer på tværs af forskellige almene og faglige uddannelsessystemer og -niveauer nationalt og internationalt.

Det centrale element i EQF er et sæt bestående af otte referenceniveauer, der skal fungere som et fælles referencepunkt for almene og faglige uddannelsesinstitutioner på sektorplan og på nationalt plan. De otte niveauer dækker hele spektret af kvalifikationer lige fra dem, der erhverves ved afslutningen af den obligatoriske skolegang, til dem, der gives på det højeste niveau inden for akademisk uddannelse og erhvervsuddannelse.

De primære brugere af EQF bliver de organer, der er ansvarlige for de nationale og/eller sektorspecifikke kvalifikationssystemer og referencerammer.

B. DEN RÅDGIVENDE ORDFØRERS BEMÆRKNINGER

EQF bør fungere som en ramme for samarbejde og et instrument til styrkelse af den gensidige tillid mellem de nationale berørte parter og de internationale sektororganisationer, der beskæftiger sig med almen og faglig uddannelse.

Den rådgivende ordfører ønsker at påpege, at en vellykket gennemførelse af EQF kræver, at de nationale uddannelsesmyndigheder og sektorparter tilslutter sig frivilligt. Målet med EQF bliver også at udvikle stærkere forbindelser mellem de nationale kvalifikationssystemer. Den rådgivende ordfører er enig i, at udarbejdelsen af nationale referencerammer øger muligheden for en vellykket gennemførelse af EQF.

Den rådgivende ordfører mener endvidere, at udviklingen af EQF bør være baseret på de udviklingsresultater, der allerede er opnået, og som allerede indgår i det europæiske uddannelsesbillede, herunder især de resultater, der er opnået i forbindelse med Bologna-processen.

Endvidere fremhæver den rådgivende ordfører vigtigheden af den gensidige anerkendelse af borgernes viden, færdigheder og kompetencer, som er af afgørende betydning for EU's konkurrenceevne og sociale samhørighed samt for de enkelte borgeres mobilitet.

Han understreger endvidere, at beslutningen på nationalt plan og sektorplan om at bruge EQF skal være baseret på et ønske om kvalitetssikring. Indførelse af systemer til kvalitetssikring på alle relevante uddannelsesniveauer – og i forbindelse med selve samarbejdsprocessen – er afgørende for udvikling af gensidig tillid. Rådets konklusioner fra maj 2004 om kvalitetssikring af erhvervsuddannelse, henstillingen om yderligere europæisk samarbejde vedrørende kvalitetssikring inden for videregående uddannelser og standarderne og retningslinjerne for kvalitetssikring inden for det europæiske område for videregående uddannelse er de vigtigste referencedokumenter i denne forbindelse.

Endelig er den rådgivende ordfører overbevist om, at opmærksomheden især bør rettes mod strategien for indvirkningen af læringsresultater, herunder resultatet af uformel og ikke-formel uddannelse, som det bruges i EQF om klassifikation af viden, færdigheder og kompetencer.

ÆNDRINGSFORSLAG

Kultur- og Uddannelsesudvalget opfordrer Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender, som er korresponderende udvalg, til at optage følgende ændringsforslag i sin betænkning:

Kommissionens forslag [1]Ændringsforslag

Ændringsforslag 1

Betragtning 1

(1) Udviklingen af borgernes viden, færdigheder og kompetencer er af afgørende betydning for Fællesskabets konkurrenceevne og sociale samhørighed. Man bør derfor på nationalt niveau og fællesskabsniveau fremme og forbedre deltagelsen i livslang læring og anvendelsen af kvalifikationer.

(1) Udviklingen og anerkendelsen af borgernes viden, færdigheder og kompetencer er af afgørende betydning for Fællesskabets konkurrenceevne og sociale samhørighed. Man bør derfor på nationalt niveau og fællesskabsniveau fremme og forbedre adgangen til og deltagelsen i livslang læring og anerkendelsen og anvendelsen af kvalifikationer.

Ændringsforslag 2

Betragtning 8

(8) Denne henstilling er forenelig med referencerammen for det europæiske område for højere uddannelse og de cyklusdeskriptorer, der blev vedtaget af ministrene med ansvar for højere uddannelse i Bergen i maj 2005.

(8) Denne henstilling er baseret på referencerammen for det europæiske område for højere uddannelse og de cyklusdeskriptorer, ministrene med ansvar for højere uddannelse i 45 europæiske lande blev enige om på mødet i Bergen i maj 2005 inden for rammerne af Bologna-processen (Bergen-rammen).

Begrundelse

Det er vigtigt at udviklingen er baseret på de ting, der allerede er sket og allerede indgår i det europæiske uddannelsesbillede.

Ændringsforslag 3

Betragtning 8 a (ny)

 

(8a) Rådets konklusioner fra maj 2004 om kvalitetssikring af erhvervsuddannelse1, Europa-Parlamentets og Rådets henstilling af 15. februar 2006 om yderligere europæisk samarbejde vedrørende kvalitetssikring inden for videregående uddannelse2 og Bergen-rammen indeholder fælles principper for kvalitetssikring, som bør danne grundlag for gennemførelsen af den europæiske referenceramme for kvalifikationer.

 

1Dok. 9599/04.

 

2EUT L 64 af 4.3.2006, s. 60.

Ændringsforslag 4

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 2

2. at sørge for, at deres nationale kvalifikationssystemer inden 2009 knyttes til den europæiske referenceramme for kvalifikationer, især i kraft af tydelige henvisninger fra deres kvalifikationsniveauer til de niveauer, der er fastsat i bilag I, og ved at udvikle en national referenceramme for kvalifikationer, såfremt dette er nødvendigt i forhold til national lovgivning og praksis,

2. at sørge for, at deres nationale kvalifikationssystemer inden 2009 knyttes til den europæiske referenceramme for kvalifikationer, især i kraft af tydelige henvisninger fra deres kvalifikationsniveauer til de niveauer, der er fastsat i bilag I, og ved at udvikle en national referenceramme for kvalifikationer i overensstemmelse med national lovgivning og praksis,

Ændringsforslag 5

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 4 a (nyt)

 

4a. at fremme og anvende de principper for kvalitetssikring inden for uddannelse, der er beskrevet i bilag II, når de koordinerer kvalifikationer inden for højere uddannelse og erhvervsuddannelse i de nationale kvalifikationssystemer med den europæiske referenceramme for kvalifikationer.

Ændringsforslag 6

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 5, afsnit 1

5. at udpege et nationalt center, der skal støtte og koordinere forholdet mellem det nationale kvalifikationssystem og den europæiske referenceramme for kvalifikationer.

5. at udpege et nationalt center, der skal støtte og koordinere forholdet mellem det nationale kvalifikationssystem og den europæiske referenceramme for kvalifikationer samt udlevere informationer til berørte parter og fremme anerkendelsen af erhvervskvalifikationer.

Begrundelse

Centrets centrale opgaver bør være at informere de berørte parter og fremme den europæiske referenceramme for kvalifikationer.

Ændringsforslag 7

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 5, litra c

(c) at sikre, at den metodologi, der anvendes til at knytte de nationale kvalifikationsniveauer til den europæiske referenceramme for kvalifikationer, er gennemsigtig, og at de beslutninger, der træffes i denne forbindelse, offentliggøres

(c) at tilvejebringe og udbrede en gennemsigtig metodologi, der gør det muligt at sammenligne og koordinere de nationale kvalifikationsniveauer med den europæiske referenceramme for kvalifikationer, samt at offentliggøre relevante informationer;

Begrundelse

Centret bør tilvejebringe og udbrede en gennemsigtig metodologi, der gør det muligt at sammenligne og koordinere de nationale kvalifikationsniveauer med den europæiske referenceramme for kvalifikationer.

Ændringsforslag 8

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 5, litra d

(d) at rådgive de berørte parter om, hvorledes de nationale kvalifikationer gennem de nationale kvalifikationssystemer er knyttet til den europæiske referenceramme for kvalifikationer

(d) at sikre de berørte parter adgang til informationer om, hvorledes de nationale kvalifikationer gennem de nationale kvalifikationssystemer er knyttet til den europæiske referenceramme for kvalifikationer

Begrundelse

En af centrets vigtigste opgaver bør være at sikre de berørte parters adgang til informationer.

Ændringsforslag 9

Henstillinger til medlemsstaterne, punkt 6, litra i

(i) "kompetence" en dokumenteret evne til at anvende viden, færdigheder og personlige, sociale og/eller metodologiske evner i arbejds- eller studiesituationer og i faglig og/eller personlig udvikling. I den europæiske referenceramme for kvalifikationer beskrives kompetence i form af ansvar og selvstændighed,

(i) "kompetence" en dokumenteret evne til at anvende viden, færdigheder og personlige, sociale, interkulturelle og/eller metodologiske evner i arbejds- eller studiesituationer og i faglig og personlig udvikling. I den europæiske referenceramme for kvalifikationer beskrives kompetence i form af ansvar og selvstændighed,

Ændringsforslag 10

Bilag I, fodnote **

** Deskriptoren for den første cyklus inden for referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 6.

** Deskriptoren for den første cyklus inden for referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser, som blev vedtaget af ministrene med ansvar for højere uddannelse i 45 europæiske lande på mødet i Bergen i maj 2005 inden for rammerne af Bologna-processen, svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 6.

Ændringsforslag 11

Bilag I, fodnote ***

*** Deskriptoren for den anden cyklus i referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 7.

*** Deskriptoren for den anden cyklus i referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser, som blev vedtaget af ministrene med ansvar for højere uddannelse i 45 europæiske lande på mødet i Bergen i maj 2005 inden for rammerne af Bologna-processen, svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 7.

Ændringsforslag 12

Bilag I, fodnote ****

**** Deskriptoren for den tredje cyklus i referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 8.

**** Deskriptoren for den tredje cyklus i referencerammen for kvalifikationer i det europæiske område for videregående uddannelser, som blev vedtaget af ministrene med ansvar for højere uddannelse i 45 europæiske lande på mødet i Bergen i maj 2005 inden for rammerne af Bologna-processen, svarer til læringsresultaterne for EQF-niveau 8.

Ændringsforslag 13

Bilag II, overskrift

Principper for kvalitetssikring inden for uddannelse

Fælles principper for kvalitetssikring inden for højere uddannelse og erhvervsuddannelse i forbindelse med den europæiske referenceramme for kvalifikationer

PROCEDURE

Titel

Referenceramme for kvalifikationer (EQF) for livslang læring

Referencer

KOM(2006)0479 - C6-0294/2006 - 2006/0163(COD)

Korresponderende udvalg

EMPL

Udtalelse fra

       Dato for meddelelse på plenarmødet

CULT

12.10.2006

 

 

 

Udvidet samarbejde - dato for meddelelse på plenarmødet

12.10.2006

 

 

 

Rådgivende ordfører

       Dato for valg

Milan Gaľa

18.12.2006

 

 

Behandling i udvalg

22.3.2007

10.4.2007

7.5.2007

 

Dato for vedtagelse

7.5.2007

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

17

0

0

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Ivo Belet, Marie-Hélène Descamps, Věra Flasarová, Milan Gaľa, Claire Gibault, Vasco Graça Moura, Manolis Mavrommatis, Ljudmila Novak, Karin Resetarits, Pál Schmitt, Nikolaos Sifunakis, Tomáš Zatloukal

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Gyula Hegyi, Erna Hennicot-Schoepges, Mary Honeyball, Jaroslav Zvěřina, Tadeusz Zwiefka

  • [1]  Endnu ikke offentliggjort i EUT.

UDTALELSE FRA UDVALGET OM KVINDERS RETTIGHEDER OG LIGESTILLING (12.4.2007)

til Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets henstilling om etablering af den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) for livslang læring
(KOM(2006)0479 – C6‑0294/2006 – 2006/0163(COD))

Rådgivende ordfører: Christa Prets

KORT BEGRUNDELSE

Det foreliggende forslag til henstilling om etablering af den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) for livslang læring er et teknisk instrument med den generelle målsætning at gøre kvalifikationer mere gennemskuelige og dermed hjælpe medlemsstaterne, borgerne, arbejdsgiverne og uddannelsesudbyderne til at sammenligne kvalifikationer på tværs af de forskellige uddannelsessystemer i EU. Mere konkret har forslaget et dobbelt sigte. For at fremme mobiliteten for studerende og arbejdstagere og dermed bidrage til øget vækst og beskæftigelse har EQF for det første til formål at fungere som konverteringsredskab til at sammenligne kvalifikationer. For det andet skal EQF tjene som neutralt referencepunkt baseret på læringsresultater. EQF dækker forskellige former for uddannelse omfattende almen uddannelse, voksenuddannelse, erhvervsuddannelse og højere uddannelse. Det centrale element i referencerammen er et sæt på otte referenceniveauer, der beskriver, hvad en studerende ved, forstår og er i stand til at udføre - de såkaldte læringsresultater.

Ordføreren integrerer kønsaspektet i forslaget for at sikre, at EQF bliver et instrument, som bidrager til at gøre det europæiske uddannelsessystem mere gennemskueligt og karakteriseret af ikke-diskrimination og lige adgang for kvinder og mænd. Ændringsforslagene har til formål at medtage kønsaspektet ved definitionen og beskrivelsen af kvalifikationer, at opnå ligestilling i repræsentationen af alle involverede nationale aktører, at indsamle kønsopdelte data og at indføre ligestilling i livslang læring generelt.

ÆNDRINGSFORSLAG

Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling opfordrer Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender, som er korresponderende udvalg, til at optage følgende ændringsforslag i sin betænkning:

Kommissionens forslag[1]Ændringsforslag

Ændringsforslag 1

Betragtning 1

(1) Udviklingen af borgernes viden, færdigheder og kompetencer er af afgørende betydning for Fællesskabets konkurrenceevne og sociale samhørighed. Man bør derfor på nationalt niveau og fællesskabsniveau fremme og forbedre deltagelsen i livslang læring og anvendelsen af kvalifikationer.

(1) Udviklingen af borgernes viden, færdigheder og kompetencer er af afgørende betydning for Fællesskabets konkurrenceevne og sociale samhørighed. Man bør derfor på nationalt niveau og fællesskabsniveau fremme og forbedre adgangen til og deltagelsen i livslang læring og anvendelsen af formelle, ikke-formelle og uformelle kvalifikationer samt hensynet til arbejdskvalitet og ligestilling.

Ændringsforslag 2

Betragtning 2

(2) Det blev på Det Europæiske Råds møde i Lissabon i 2000 konkluderet, at en øget gennemsigtighed i kvalifikationer skal være et af hovedelementerne i bestræbelserne på at tilpasse Fællesskabets uddannelsessystemer til kravene i det videnbaserede samfund. Endvidere opfordrede Det Europæiske Råd i Barcelona i 2002 til både et tættere samarbejde i universitetssektoren og til en forbedring af gennemsigtigheden og anerkendelsesmetoderne inden for erhvervsuddannelse.

(2) Det blev på Det Europæiske Råds møde i Lissabon i 2000 konkluderet, at en øget gennemsigtighed i kvalifikationer skal være et af hovedelementerne i bestræbelserne på at tilpasse Fællesskabets uddannelsessystemer til kravene i det videnbaserede samfund og til kvinders og mænds personlige valg. Endvidere opfordrede Det Europæiske Råd i Barcelona i 2002 til både et tættere samarbejde i universitetssektoren og til en forbedring af gennemsigtigheden og anerkendelsesmetoderne inden for erhvervsuddannelse.

Ændringsforslag 3

Betragtning 10

(10) Formålet med denne henstilling er at etablere en fælles referenceramme, der skal fungere som konverteringsredskab mellem forskellige kvalifikationssystemer og deres niveauer, uanset om det drejer sig om almen og højere uddannelse eller erhvervsuddannelse. Dette vil give større gennemsigtighed og gøre det nemmere for borgerne at sammenligne og overføre deres kvalifikationer mellem de forskellige medlemsstater. Den europæiske referenceramme for kvalifikationer vil endvidere gøre det muligt for internationale sektororganisationer at etablere henvisninger mellem deres kvalifikationssystemer og et fælles referencepunkt og således fremme indplaceringen af disse kvalifikationer i de nationale kvalifikationssystemer. Denne henstilling bidrager således til de overordnede målsætninger om fremme af livslang læring og forbedring af mobiliteten for arbejdstagere og studerende.

(10) Formålet med denne henstilling er at etablere en fælles referenceramme, der skal fungere som konverteringsredskab mellem forskellige kvalifikationssystemer og deres niveauer, uanset om det drejer sig om almen og højere uddannelse eller erhvervsuddannelse. Dette vil give større gennemsigtighed og gøre det nemmere for borgerne at sammenligne og overføre deres formelle, ikke-formelle og uformelle kvalifikationer mellem de forskellige medlemsstater og vil desuden fremme anerkendelsen af kvalifikationerne. Den europæiske referenceramme for kvalifikationer vil endvidere gøre det muligt for internationale sektororganisationer at etablere henvisninger mellem deres kvalifikationssystemer og et fælles referencepunkt og således fremme indplaceringen af disse kvalifikationer i de nationale kvalifikationssystemer. Denne henstilling bidrager således til de overordnede målsætninger om fremme af livslang læring, forbedring af mobiliteten for arbejdstagere og studerende og øget adgang til beskæftigelse.

Ændringsforslag 4

Betragtning 10 a (ny)

 

(10a) Ved anerkendelse af ikke-formelle kvalifikationer bør der lægges særlig vægt på kvalifikationer, som kvinder og mænd har erhvervet gennem pleje- og pædagogarbejde, hvor de har beskæftiget sig med børn eller personer, der ikke kan klare sig selv.

Ændringsforslag 5

Betragtning 10 b (ny)

 

(10b) Gennemførelsen af denne henstilling bør ledsages af en fleksibel tilpasning af undervisnings- og læringsstrukturerne og -mulighederne.

Ændringsforslag 6

Betragtning 11 a (ny)

 

(11a) Ligestillingsprincippet bør integreres i alle foranstaltninger og aktioner, der vedrører udarbejdelse, gennemførelse og evaluering af denne henstilling.

Ændringsforslag 7

HENSTILLING TIL MEDLEMSSTATERNE, NR. 4

4. at anvende en læringsresultatbaseret fremgangsmåde ved definitionen og beskrivelsen af kvalifikationer og at fremme valideringen af ikke-formel og uformel læring i henhold til de fælles europæiske principper, der blev fastsat i Rådets konklusioner af 28. maj 2004,

4. at anvende en fremgangsmåde baseret på læringsresultater og kønsaspektet ved definitionen og beskrivelsen af kvalifikationer og at fremme valideringen af ikke-formel og uformel læring i henhold til de fælles europæiske principper, der blev fastsat i Rådets konklusioner af 28. maj 2004,

Ændringsforslag 8

HENSTILLING TIL MEDLEMSSTATERNE, NR. 5, litra e

(e) at sikre deltagelse fra alle relevante nationale berørte parter i sammenligningen og anvendelsen af kvalifikationer på europæisk niveau, herunder institutioner inden for højere uddannelse og erhvervsuddannelse, arbejdsmarkedets parter, sektorer og eksperter alt efter national lovgivning og praksis,

(e) under hensyntagen til kønsaspektet at sikre deltagelse fra alle relevante nationale berørte parter i sammenligningen og anvendelsen af kvalifikationer på europæisk niveau, herunder institutioner inden for højere uddannelse og erhvervsuddannelse, arbejdsmarkedets parter, sektorer og eksperter alt efter national lovgivning og praksis,

Ændringsforslag 9

HENSTILLING TIL MEDLEMSSTATERNE, NR. 6, litra c

(c) "national referenceramme for kvalifikationer" et instrument til klassificering af kvalifikationer i henhold til et sæt kriterier for specifikke læringsniveauer. Formålet er at integrere og koordinere nationale delsystemer for kvalifikationer og forbedre kvalifikationernes gennemsigtighed, tilgængelighed, udvikling og kvalitet samt adgangen til disse i forhold til arbejdsmarkedet og civilsamfundet,

(c) "national referenceramme for kvalifikationer" et instrument til klassificering af kvalifikationer i henhold til et sæt kriterier for specifikke læringsniveauer. Formålet er at integrere og koordinere nationale delsystemer for kvalifikationer, sikre ikke-diskrimination og forbedre kvalifikationernes gennemsigtighed, tilgængelighed, udvikling og kvalitet samt adgangen til disse i forhold til arbejdsmarkedet og civilsamfundet,

Ændringsforslag 10

KONSTATERING AF KOMMISSIONENS HENSIGT, NR. 3

3. at overvåge de foranstaltninger, der træffes i medfør af denne henstilling, og fem år efter henstillingens vedtagelse at aflægge rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om de indhøstede erfaringer og følgerne for fremtiden, herunder om nødvendigt om en eventuel revision af denne henstilling.

3. at overvåge de foranstaltninger, der træffes i medfør af denne henstilling, at indsamle alders- og kønsopdelte data og fem år efter henstillingens vedtagelse at aflægge rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om de indhøstede erfaringer og følgerne for fremtiden, herunder om nødvendigt om en eventuel revision af denne henstilling.

PROCEDURE

Titel

Referenceramme for kvalifikationer for livslang læring

Referencer

KOM(2006)0479 - C6-0294/2006 - 2006/0163(COD)

Korresponderende udvalg

EMPL

Udtalelse fra

       Dato for meddelelse på plenarmødet

FEMM

12.10.2006

 

 

 

Udvidet samarbejde - dato for meddelelse på plenarmødet

12.10.2006

 

 

 

Rådgivende ordfører

       Dato for valg

Christa Prets

17.1.2007

 

 

Behandling i udvalg

26.2.2007

 

 

 

Dato for vedtagelse

12.4.2007

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

14

0

1

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Katerina Batzeli, Věra Flasarová, Nicole Fontaine, Lissy Gröner, Esther Herranz García, Lívia Járóka, Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, Urszula Krupa, Pia Elda Locatelli, Marie Panayotopoulos-Cassiotou, Christa Prets, Eva-Britt Svensson, Anna Záborská

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Gabriela Creţu, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg

  • [1]  EUT C xx af 30.1.2007, s. xx.

PROCEDURE

Titel

Kvalifikationsbeviser til livslang læring

Referencer

KOM(2006)0479 - C6-0294/2006 - 2006/0163(COD)

Dato for høring af EP

5.9.2006

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

EMPL

12.10.2006

Rådgivende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ITRE

12.10.2006

CULT

12.10.2006

FEMM

12.10.2006

 

Udvidet samarbejde

       Dato for meddelelse på plenarmødet

CULT

12.10.2006

 

 

 

Ordfører

       Dato for valg

Mario Mantovani

26.10.2006

 

 

Behandling i udvalg

20.3.2007

8.5.2007

5.6.2007

 

Dato for vedtagelse

7.6.2007

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

39

1

1

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Jan Andersson, Alexandru Athanasiu, Emine Bozkurt, Iles Braghetto, Philip Bushill-Matthews, Milan Cabrnoch, Ole Christensen, Derek Roland Clark, Luigi Cocilovo, Proinsias De Rossa, Harlem Désir, Harald Ettl, Richard Falbr, Ilda Figueiredo, Joel Hasse Ferreira, Stephen Hughes, Ona Juknevičienė, Jan Jerzy Kułakowski, Jean Lambert, Raymond Langendries, Elizabeth Lynne, Thomas Mann, Ana Mato Adrover, Mary Lou McDonald, Elisabeth Morin, Csaba Őry, Marie Panayotopoulos-Cassiotou, Kathy Sinnott, Jean Spautz, Gabriele Stauner, Anne Van Lancker, Gabriele Zimmer

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Udo Bullmann, Françoise Castex, Monica Maria Iacob-Ridzi, Sepp Kusstatscher, Mario Mantovani, Dimitrios Papadimoulis, Evangelia Tzampazi

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 178, stk. 2

Antonio Tajani, Bilyana Ilieva Raeva

Dato for indgivelse

19.6.2007