ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί τροποποίησης του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1059/2003 για τη θέσπιση κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) λόγω της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

19.7.2007 - (COM(2007)0095 – C6‑0091/2007 – 2007/0038(COD)) - ***I

Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης
Εισηγητής: Gerardo Galeote

Διαδικασία : 2007/0038(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A6-0285/2007
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A6-0285/2007
Συζήτηση :
Ψηφοφορία :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί τροποποίησης του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1059/2003 για τη θέσπιση κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) λόγω της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

(COM(2007)0095 – C6‑0091/2007 – 2007/0038(COD))

(Διαδικασία συναπόφασης: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2007)0095)[1],

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2, και το άρθρο 285, παράγραφος 1, της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C6‑0091/2007),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (A6‑0285/2007),

1.  εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

 

Τροπολογίες του Κοινοβουλίου

Τροπολογία 1

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ 4α (νέα)

 

(4a) Στον βαθμό που οι στόχοι του παρόντος κανονισμού, και συγκεκριμένα η καθιέρωση κοινών στατιστικών προτύπων που παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής εναρμονισμένων στατιστικών δεδομένων, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, με μεμονωμένη δράση, και μπορούν, κατά συνέπεια, να υλοποιηθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να θεσπίζει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζει το άρθρο 5 της Συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει ό,τι είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων αυτών."

Τροπολογία 2

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III, ΣΗΜΕΙΟ 1
Παράρτημα III (Κανονισμός (EΚ) αριθ. 1059/2003)

1. Μεταξύ Βελγίου και Τσεχικής Δημοκρατίας προστίθενται τα εξής:

«στη Βουλγαρία ‘Населени места (Naseleni mesta)’, »

1. Μεταξύ Βελγίου και Τσεχικής Δημοκρατίας προστίθενται τα εξής:

«στη Βουλγαρία ‘Общини (Obshtini)’, ”

Or. en

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Εισαγωγή

Οι περιφερειακές στατιστικές χρησιμοποιούνται σε κοινοτικό επίπεδο ως αντικειμενική στατιστική βάση για διάφορους σκοπούς. Σε ορισμένους από αυτούς προσάπτεται μείζων πολιτική σημασία, όπως επί παραδείγματι ο καθορισμός των περιοχών που θα είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία ή για κρατικές ενισχύσεις (στην τελευταία περίπτωση, υπόκειται στη συμβατότητα με τα άρθρα 87 έως 89 της Συνθήκης ΕΚ).

Ο Κανονισμός EΚ 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θεσπίζει μια κοινή ονοματολογία των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) βάσει δημογραφικών κριτηρίων, σύμφωνα με την κοινοτική ανάγκη για προσαρμογή της κατάλληλης νομικής βάσης για τέτοιου είδους ονοματολογία.

2. Ιστορικό

Οι περιφερειακές στατιστικές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος, και χρησιμοποιούνται για ένα ευρύ φάσμα σκοπών και από ένα ευρύ φάσμα χρηστών. Επί παραδείγματι, τα περιφερειακά δεδομένα των κρατών μελών της ΕΕ χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση διαρθρωτικών πόρων με ορθολογική και συνεκτική βάση. Έτσι λοιπόν, οι περιφερειακές στατιστικές αποτελούν την αντικειμενική στατιστική βάση για τη λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων. Το έργο της σύστασης κανονισμού που θα προσέδιδε στο NUTS νομικό καθεστώς ξεκίνησε την άνοιξη του 2000, με την έγκριση και την έναρξη ισχύος το 2003 του ανωτέρω κανονισμού.

Η ισχύουσα κατανομή του NUTS υποδιαιρεί κάθε κράτος μέλος σε ορισμένες περιοχές σε επίπεδο NUTS 1. Κάθε μια από τις περιοχές αυτές υποδιαιρείται σε περιοχές σε επίπεδο NUTS 2, και αυτές με τη σειρά τους σε περιοχές σε επίπεδο NUTS 3. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επισταμένως τη συμπερίληψη και τέταρτης κατηγορίας NUTS (βλέπε, επί παραδείγματι, έκθεση A5-0071/2003 με εισηγήτρια τη Rosa Miguélez Ramos) προκειμένου να καλυφθούν μικρότερες εδαφικές ενότητες.

Προκειμένου να καλυφθεί μια συνεχώς αυξανόμενη γενική ανάγκη άντλησης πληροφοριών σε τοπικό επίπεδο, η Επιτροπή δημιούργησε ένα ενδοπεριφερειακό σύστημα πληροφόρησης, που αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας κοινοτικής ταξινόμησης των τοπικών διοικητικών μονάδων (ΤΔΜ), που θα είναι συμβατό με το NUTS. Ομοίως, οι ΤΔΜ αποτελούν βασικές συνιστώσες των περιφερειών NUTS. Μετά από αυτό, προσδιορίστηκαν δύο επιπλέον επίπεδα ΤΔΜ, σύμφωνα με τις αρχές NUTS, αλλά μόνο το τελευταίο και μικρότερο (ΤΔΜ επίπεδο 2) καθορίστηκε για όλα τα κράτη μέλη. Αυτό συνήθως αντιστοιχεί στην έννοια του "δήμου" ή της "κοινότητας".

Ενόψει της προσχώρησης πολλών νέων κρατών μελών στην ΕΕ, καθορίστηκαν κριτήρια για να αποσαφηνιστούν οι εδαφικές μονάδες αναφοράς (NUTS) προκειμένου να καθορισθεί μια συνεκτική περιφερειακή κατανομή των εδαφών για στατιστικούς λόγους. Η αμιγώς εθνική πτυχή έχει στην πράξη σημαντικό αντίκτυπο στις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις.

Το 2005, η Επιτροπή υπέβαλε ανακοίνωση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2, παράγραφος 5 του ανωτέρω κανονισμού EΚ 1059/2003, σχετικά με τη σκοπιμότητα θέσπισης κανόνων σε ευρωπαϊκή βάση, για λεπτομερέστερα επίπεδα ταξινόμησης NUTS (COM(2005)0473).

Η Επιτροπή στην ανακοίνωση της (COM(2005)473 τελικό) καταλήγει ότι, επί του παρόντος, δεν πρέπει να προβλεφθεί συμπληρωματικό επίπεδο περιφερειακής κατανομής στο πλαίσιο του κανονισμού NUTS.

3. Η πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1059/2003 για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) λόγω της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ.

Ο τροποποιητικός κανονισμός ακολουθεί ευλόγως έναν προηγούμενο, τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1888/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου λόγω της προσχώρησης των δέκα κρατών μελών το 2004.

4. Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τον εισηγητή, είναι αναγκαίο να ενσωματωθεί, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η ονοματολογία των εδαφικών στατιστικών μονάδων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη στατιστική ονοματολογία της Κοινότητας. Κατά συνέπεια, χαιρετίζει η πρωτοβουλία της Επιτροπής όσον αφορά την προσαρμογή των παραρτημάτων του Κανονισμού (EΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σε σχέση με αυτό.

Ο εισηγητής πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητο να υποβληθούν τροπολογίες στην πρόταση της Επιτροπής. Παρόλ' αυτά, όπως έχει τονίσει παλαιότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να επισημανθούν ορισμένα στοιχεία, όπως η μεταχείριση των μικρότερων διοικητικών μονάδων. Η δημιουργία ενός επιπέδου NUTS για μικρότερες διοικητικές μονάδες θα καταστήσει δυνατή την ακριβέστερη απεικόνιση των πραγματικών συνθηκών και θα αποτρέψει ανωμαλίες όπως η παρουσία περιφερειακών μονάδων με εξαιρετικά διαφορετικούς πληθυσμούς εντός του ιδίου επιπέδου NUTS. Ο εισηγητής, συνεπώς, ενθαρρύνει θερμά την Επιτροπή όπως αναφέρεται ήδη στην ανακοίνωση (COM(2005)473 τελικό), να επαναξιολόγησει την κατάσταση κατά το επόμενο έτος, το οποίο ακολουθεί την έναρξη της νέας περιόδου πολιτικής συνοχής, προκειμένου να σταθμίσει καλύτερα τις προοπτικές της δημιουργίας ενός νέου επιπέδου NUTS.

Ωστόσο, πρέπει να δοθεί προσοχή και στο παράρτημα 3 όπως τροποποιήθηκε, το οποίο δεν ακολουθεί αυστηρά το πληθυσμιακό κριτήριο όσον αφορά δύο περιοχές στη Ρουμανία, που αποκαλούνται μη διοικητικές στον κανονισμό. Στον βαθμό που φαίνεται ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή για λόγους συνεκτικότητας των στατιστικών δεδομένων, και καθόσον η ονοματολογία αυτή συμφωνήθηκε από τις αρμόδιες αρχές, ο εισηγητής δεν βλέπει τον λόγο να προταθεί άλλη ονοματολογία. Ωστόσο, θεωρεί σκόπιμο η ονοματολογία αυτή να αναθεωρηθεί κατά την επόμενη αναθεώρηση της ισχύουσας διάρθρωσης.

Επιπλέον, ο εισηγητής συνιστά την εναρμόνιση του επιπέδου ΤΔΜ 1 που θα στηριχθεί ενεργά από την Επιτροπή σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ανταλλαγής απόψεων μεταξύ στατιστικών υπηρεσιών, και αφού ενθαρρυνθεί και στηριχθεί από την Επιτροπή, καθώς και την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών για την εναρμόνιση των εννοιών, όσον αφορά τον καθορισμό των περιοχών επιπέδου ΤΔΜ 1.

  • [1]  Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην ΕΕ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

NUTS: τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1059/2003 λόγω της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ

Έγγραφα αναφοράς

COM(2007)0095 - C6-0091/2007 - 2007/0038(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

13.3.2007

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

REGI

15.3.2007

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Gerardo Galeote

7.6.2007

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

25.6.2007

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

17.7.2007

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

44

0

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Alfonso Andria, Σταύρος Αρναουτάκης, Elspeth Attwooll, Tiberiu Bărbuleţiu, Jean Marie Beaupuy, Rolf Berend, Jana Bobošíková, Wolfgang Bulfon, Bairbre de Brún, Vasile Dîncu, Gerardo Galeote, Iratxe García Pérez, Pedro Guerreiro, Zita Gurmai, Marian Harkin, Jim Higgins, Filiz Hakaeva Hyusmenova, Mieczysław Edmund Janowski, Tunne Kelam, Evgeni Kirilov, Constanze Angela Krehl, Mario Mantovani, Sérgio Marques, James Nicholson, Jan Olbrycht, Maria Petre, Markus Pieper, Pierre Pribetich, Wojciech Roszkowski, Elisabeth Schroedter, Grażyna Staniszewska, Lambert van Nistelrooij, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Oldřich Vlasák

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jan Březina, Den Dover, Jill Evans, Emanuel Jardim Fernandes, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Samuli Pohjamo, Christa Prets

Αναπληρωτές (άρθρο 178, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Thomas Ulmer, Péter Olajos