MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi eurooppalaisen tilastohallinnoinnin neuvoa-antavan lautakunnan perustamisesta

18.9.2007 - (KOM(2006)0599 – C6‑0348/2006 – 2006/0199(COD)) - ***I

Talous- ja raha-asioiden valiokunta
Esittelijä: Sharon Bowles

Menettely : 2006/0199(COD)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0327/2007
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0327/2007
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi eurooppalaisen tilastohallinnoinnin neuvoa-antavan lautakunnan perustamisesta

(KOM(2006)0599 – C6‑0348/2006 – 2006/0199(COD))

(Yhteispäätösmenettely: ensimmäinen käsittely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle (KOM(2006)0599)[1],

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan ja 285 artiklan, joiden mukaisesti komissio on antanut ehdotuksen Euroopan parlamentille (C6‑0348/2006),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 51 artiklan,

–   ottaa huomioon talous- ja raha-asioiden valiokunnan mietinnön (A6‑0327/2007),

1.  hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.  pyytää komissiota antamaan asian uudelleen Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, jos se aikoo tehdä tähän ehdotukseen huomattavia muutoksia tai korvata sen toisella ehdotuksella;

3.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.

Komission tekstiParlamentin tarkistukset

Tarkistus 1

Otsikko

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi eurooppalaisen tilastohallinnoinnin neuvoa-antavan lautakunnan perustamisesta

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi eurooppalaisen tilastolautakunnan perustamisesta

 

(Vastaava muutos tehdään kaikkialle tekstiin. Jos tarkistus hyväksytään, koko tekstiin on tehtävä teknisiä muutoksia.)

Tarkistus 2

Johdanto-osan 4 a kappale (uusi)

 

(4 a) Uuden korkean tason neuvoa-antavan elimen jäsenten olisi täydennettävä taidoiltaan toisiaan, ja siihen olisi valittava sekä yliopistomaailman edustajia että henkilöitä, joilla on kokemusta kansallisista ja kansainvälisistä tilastolaitoksista esimerkiksi Euroopan keskuspankissa ja Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestössä (OECD).

Perustelu

Tarkistuksella pyritään siihen, että lautakunta saa käyttöönsä asiantuntemusta monelta eri alalta.

Tarkistus 3

Johdanto-osan 4 b kappale (uusi)

 

(4 b) Useimmilla jäsenvaltioilla on tai ne ovat perustamassa neuvoa-antavia elimiä tai komiteoita, joissa on mukana tilastotietojen käyttäjien ja tarjoajien edustajia. Uutta korkean tason neuvoa-antavaa lautakuntaa olisi kannustettava käymään jäsenvaltioiden kyseisten elinten ja tilasto-ohjelmakomitean kanssa vuoropuhelua Euroopan tilastoja koskevista käytännesäännöistä.

Perustelu

Neuvoa-antavassa lautakunnassa huomio olisi kohdistettava selkeästi käytännesääntöihin.

Tarkistus 4

Johdanto-osan 4 c kappale (uusi)

 

(4 c) Uuden korkean tason neuvoa-antavan elimen toimintaa varten vertaisarviointia koskeviin asiakirjoihin olisi sisällytettävä tarkastuksia ja niiden päätelmiä koskevat aiheelliset raportit. Elimen olisi toteutettava vastaava arvio komissioon (Eurostat) nähden.

Perustelu

Vertaisarviointiraporttien on oltava kattavia, jotta ne tarjoaisivat tarpeeksi tietoa. Lautakunta tekee vastaavan arvioinnin Eurostatista.

Tarkistus 5

2 artiklan 1 kohdan 1 luetelmakohta

lisätä Euroopan tilastojen luotettavuutta

– toteuttaa Euroopan tilastojärjestelmän riippumaton valvonta

Perustelu

Uskottavuus perustuu riippumattoman valvonnan olemassaolon pohjalta syntyvään luottamukseen.

Tarkistus 6

2 artiklan 1 kohdan 2 luetelmakohta

toimittaa Euroopan tilastoja koskevien käytännesääntöjen täytäntöönpanoa komissiossa (Eurostatissa) koskeva vuosiraportti komissiolle, joka välittää sen Euroopan parlamentille ja neuvostolle

– valmistella Euroopan tilastoja koskevien käytännesääntöjen (jäljempänä 'käytännesäännöt') täytäntöönpanoa komissiossa (Eurostatissa) koskeva vuosiraportti ja arvioida raportteja käytännesääntöjen täytäntöönpanosta jäsenvaltioissa sekä sisällyttää vuosiraporttiin arvio käytännesääntöjen yleisestä täytäntöönpanosta ja sen vaikutuksista Euroopan tilastojärjestelmään. Raporttiluonnokset lähetetään komissiolle ennen niiden jättämistä Euroopan parlamentille ja neuvostolle

Perustelu

Lautakunnan roolin selventäminen.

Tarkistus 7

2 artiklan 1 kohdan 3 luetelmakohta

– avustaa komissiota asianmukaisten toimenpiteiden toteuttamisessa, jotta Euroopan tilastoja koskevien käytännesääntöjen (jäljempänä ’käytännesäännöt’) täytäntöönpanoa Euroopan tilastojärjestelmässä voidaan helpottaa ja tilastojen hallinnointia siten parantaa

avustaa komissiota asianmukaisten toimenpiteiden toteuttamisessa, jotta käytännesääntöjen täytäntöönpanoa Euroopan tilastojärjestelmässä voidaan helpottaa

Tarkistus 8

2 artiklan 1 kohdan 4 luetelmakohta

– avustaa komissiota laatumerkintään johtavassa menettelyssä ja käytännesääntöjen tiedottamisessa käyttäjille ja tietojen toimittajille

avustaa komissiota käytännesääntöjen tiedottamisessa käyttäjille ja tietojen toimittajille

Perustelu

Laatumerkintämenettelyä olisi lykättävä siihen saakka, kunnes lautakunnan toiminnan tehokkuutta tarkastellaan uudelleen kolmen vuoden kuluttua.

Tarkistus 9

2 artiklan 1 kohdan 5 luetelmakohta

– antaa neuvoja käytännesääntöjen päivittämisessä ja Euroopan tilastojärjestelmän toimintaa koskevien yleisohjeiden ja periaatteiden laadinnassa.

antaa neuvoja käytännesääntöjen päivittämisessä.

Tarkistus 10

3 artiklan 1 kohta

1. Lautakunta muodostuu viidestä jäsenestä, puheenjohtaja mukaan luettuna. Komissio (Eurostat) osallistuu tarkkailijana.

1. Lautakunta muodostuu seitsemästä jäsenestä, puheenjohtaja mukaan luettuna, joista jokainen toimii riippumattomana komissiosta (Eurostatista) ja kansallisista tilastolaitoksista. Komissio (Eurostat) osallistuu tarkkailijana.

Perustelu

Tehtävä voi olla työläs ja siitä ei ehkä makseta taloudellista korvausta, joten toiminnan turvaamiseksi jäseniä täytyisi olla enemmän kuin viisi.

Tarkistus 11

3 artiklan 2 kohta

2. Jäseniksi valitaan asiantuntijoita, joilla on huomattava tilastoalan kokemus, ja he hoitavat tehtävänsä yksityishenkilöinä.

2. Jäseniksi valitaan asiantuntijoita, joilla on huomattava tilastoalan kokemus, he hoitavat tehtävänsä yksityishenkilöinä, ja heidät valitaan erilaisten, toisiaan täydentävien taitojen ja kokemusten perusteella.

Tarkistus 12

3 artiklan 3 kohta

3. Komissio nimittää lautakunnan jäsenet ja puheenjohtajan kolmeksi vuodeksi kuultuaan Euroopan parlamenttia ja neuvostoa.

3. Neuvosto nimeää ehdokkaan lautakunnan puheenjohtajaksi ja Euroopan parlamentti hyväksyy nimityksen komissiota kuultuaan.

Lautakunta voi valita korkeintaan kaksi jäsentä, jotka nimetään uudelleen kolmeksi vuodeksi.

Puheenjohtajaksi ei voida valita henkilöä, joka on jäsenvaltion tilastolaitoksen jäsen tai on ollut sen jäsen kahden viimeisen vuoden aikana.

 

Euroopan parlamentti ja neuvosto nimittävät kumpikin lautakuntaan kolme jäsentä komissiota kuultuaan.

Perustelu

Nimitysten on tapahduttava komissiosta riippumattomasti. Parlamentti vahvistaa riippumattomuutta järjestelmästä.

Tarkistus 13

3 artiklan 3 a kohta (uusi)

 

3 a. Lautakunnan puheenjohtaja ja jäsenet nimitetään tavallisesti kolmen vuoden toimikaudeksi, ja toimikautta voidaan jatkaa kerran kolmella vuodella siten, että kolmasosa lautakunnan jäsenistä (puheenjohtajaa lukuun ottamatta) vaihtuu vuosittain. Toimintaa aloitettaessa tai jäsenten vaihtuessa sovitaan toimikausien porrastamisesta siten, että nimitysten kiertojärjestely saadaan vahvistettua tai se voidaan säilyttää.

Perustelu

On tärkeää turvata jatkuvuus.

Tarkistus 14

4 artiklan 2 kohta

2. Edellä 2 artiklassa tarkoitettu lautakunnan vuosiraportti julkaistaan. Lisäksi lautakunta voi päättää julkaista Internetissä päätelmät, osittaiset päätelmät tai valmisteluasiakirjan.

2. Edellä 2 artiklassa tarkoitettu lautakunnan vuosiraportti julkaistaan sen jälkeen, kun se on jätetty Euroopan parlamentille ja neuvostolle. Lisäksi lautakunta voi päättää julkaista Internetissä päätelmät, osittaiset päätelmät tai valmisteluasiakirjan edellyttäen, että ne on annettu etukäteen tiedoksi komissiolle (Eurostat) tai mille tahansa muulle asianomaiselle elimelle siten, että näillä on mahdollisuus antaa palautetta.

Tarkistus 15

4 artiklan 3 kohta

3. Lautakunnan jäsenet eivät saa paljastaa tietoja, jotka ovat tulleet heidän tietoonsa kyseisen lautakunnan työssä, jos komissio ilmoittaa heille, että saatu tieto, pyydetty lausunto tai esitetty kysymys on luonteeltaan luottamuksellinen.

3. Lautakunnan jäsenet eivät saa paljastaa tietoja, jotka ovat tulleet heidän tietoonsa kyseisen lautakunnan työssä, jos komissio ilmoittaa heille, että saatu tieto, pyydetty lausunto tai esitetty kysymys on luonteeltaan perustellusti luottamuksellinen.

Tarkistus 16

4 artiklan 4 kohta

4. Lautakuntaa avustaa sihteeristö, jonka komissio antaa sen käyttöön. Komissio nimittää sihteerin kuultuaan lautakuntaa. Sihteerin on noudatettava lautakunnan antamia ohjeita.

4. Lautakuntaa avustaa sihteeristö, jonka komissio antaa sen käyttöön mutta jonka on toimittava komissiosta riippumattomana. Komissio nimittää sihteerin kuultuaan lautakuntaa. Sihteerin on noudatettava lautakunnan antamia ohjeita.

Tarkistus 17

4 a artikla (uusi)

 

4 a artikla

 

Uudelleentarkastelu

 

Lautakunnan tehtäviä ja toiminnan tehokkuutta sekä sitä, onko aiheellista ottaa käyttöön laatumerkintämenettely, tarkastellaan uudelleen kolmen vuoden kuluttua lautakunnan perustamisesta.

  • [1]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

Direktiiviehdotus koskee eurooppalaisen tilastohallinnoinnin neuvoa-antavan lautakunnan perustamista. Huomio halutaan kohdentaa kahteen asiaan: Euroopan tilastojärjestelmän vahvistamiseen ja kyseisen järjestelmän saaman julkisen luottamuksen edistämiseen.

Euroopan tilastojärjestelmä muodostuu jäsenvaltioiden kansallisista tilastolaitoksista ja Eurostatista. Tilastoja käytetään moniin tarkoituksiin, esimerkiksi Euroopan keskuspankki käyttää niitä talousanalyyseihin. Koska jäsenvaltioista saadut virheelliset tilastotiedot kertautuvat vuorostaan Eurostatin tilastoissa, riskin minimoimiseksi on annettu Euroopan tilastoja koskevat käytännesäännöt, joita jäsenvaltioiden tilastolaitosten sekä Eurostatin on tarkoitus ryhtyä soveltamaan. Käytännesääntöjen noudattamista jäsenvaltioiden tilastolaitoksissa tullaan valvomaan tekemällä vertaisarviointeja, joissa käytännesääntöjen noudattamista kussakin jäsenvaltiossa valvoo toisen jäsenvaltion tilastolaitos sekä Eurostat.

Lautakunnan rooli olisi valvoa, miten hyvin käytännesääntöjä sovelletaan, sekä ehdottaa tarvittaessa muutoksia tai lisäyksiä. Käytännössä vertaisarviointeihin osallistuva Eurostat valvoo kansallisia laitoksia, ja kansallisista laitoksista ja Eurostatista muodostuvasta Euroopan tilastojärjestelmästä riippumaton lautakunta täydentää valvontajärjestelmää.

Lisäksi lautakunnan tehtävä on arvioida, miten Eurostat panee käytännesääntöjä täytäntöön. Teoreettisesti tämä olisi mahdollista toteuttaa tarkastelemalla kansallisten laitosten pareittaisia arviointeja. Ulkoinen tekijä Eurostatin arvioinneissa voi kuitenkin tarjota uuden näkemyksen jäsenvaltioiden ja Eurostatin tekemiin vertaisarviointeihin.

Missä määrin lautakunnan olisi sitten kyettävä tarkastamaan kansallisia tilastolaitoksia? Eurostatin tiedothan perustuvat kansallisilta laitoksilta saatuihin tietoihin. Käytännesäännöt ja vertaisarviointi Eurostatin kanssa, joka on yhteinen osapuoli kaikissa arvioinneissa, muodostavat kuitenkin kansallisten laitosten tarkastamiseksi kehitetyn mekanismin. Lautakunta puolestaan arvioi, miten Eurostat panee käytännesääntöjä täytäntöön muodostaakseen lopullisen yhteyden yksittäisten laitosten menettelyjen arviointiin. Lautakunta voi siis tutkia kaikki raportit kansallisten laitosten arvioinneista ja sen oman Eurostat-raporttinsa tehdäkseen johtopäätökset järjestelmän yleisestä toiminnasta ja käytännesääntöjen soveltamisesta. Tätä varten on olennaista, että vertaisarviointia koskeviin asiakirjoihin sisällytetään aiheelliset raportit tarkastuksista ja päätelmistä. Nykyinen menettely on tällainen, vaikka käytännesäännöt ulottuvat tätä laajemmalle. On tärkeää, että lisäseikkojen esittäminen ei vähennä raportointia yksittäisistä näkökohdista.

Tässä vaiheessa en ole ehdottanut lautakunnan harjoittaman valvonnan ulottamista kansallisissa tilastolaitoksissa tehtäviin tutkimuksiin, koska nämä katetaan vertaisarvioinnein. Useimmilla jäsenvaltioista on kuitenkin neuvoa-antavia elimiä tai komiteoita tai ne ovat kehittämässä tällaisia elimiä, joihin kuuluu käyttäjien ja tilastotietojen tarjoajien edustajia. Siksi on aiheellista kannustaa tärkeistä näkökohdista käytävää vuoropuhelua kyseisten elinten ja myös lautakunnan kanssa samanaikaisesti perustettavan eurooppalaisen tilastohallinnoinnin neuvoa-antavan komitean kesken. Lisäksi ehdotan, että lautakunnan toiminnan tehokkuutta tarkastellaan uudelleen kolmen vuoden jälkeen. Siinä vaiheessa lautakunnan pitäisi pystyä osoittamaan, pitääkö se tarpeellisena lisätä tiedon saantia tai tiedotusta.

Käytännesääntöjen vertaisarvioinnin kohdalla on ilmeisen tarkoituksenmukaista, että lautakunta arvioi Eurostatin toimintaa vertaisarviointeja vastaavalla tavalla. Koska menettelyjen arvioinnit ovat kuitenkin väistämättä jatkuvasti muuttuvia prosesseja, on myös hyvä, että komissio pystyy reagoimaan lautakunnan esittämiin tuloksiin ennen niiden julkistamista. Sen vuoksi esitän, että raporttiluonnos lähetetään komissiolle, jolla on mahdollisuus vastata siihen, ennen kuin se jätetään neuvostolle ja parlamentille. En kannata sitä, että lautakunnan olisi raportoitava komissiolle muodollisesti, vaan sen on oltava riippumaton.

Eurostatin toimintaa valvoo jäsenvaltioiden tilastolaitosten johtajista koostuva komitea. Siten ainoa tilastojärjestelmästä riippumaton toimielin on parlamentti, minkä vuoksi on tärkeää, että parlamentti osallistuu nimityksiin. Mielestäni neuvoston ja parlamentin olisi vastattava lautakunnan muodollisesta nimityksestä ja saatava siltä virallinen raportti. Näin lautakunta on komissiosta riippumaton. Samoista syistä olen myös sitä mieltä, että puheenjohtajana ei saisi toimia henkilö, joka on edelleen tai on äskettäin ollut jäsenvaltion tilastolaitoksen jäsen.

Lautakunnan on oltava selkeästi riippumaton Eurostatista, joten vaikka Eurostat voi ehdottaa tehtävään sopivia henkilöitä, parlamentilla ja neuvostolla täytyy olla mahdollisuus valita muita ehdokkaita. Käytännössä valinta voidaan suorittaa yhteisymmärryksellä, mutta muodollisesti ehdotan, että nimityksistä päättävät neuvosto ja parlamentti komissiota kuultuaan.

Ehdotus ei sisällä korvauksia lautakunnan jäsenille, ja oletettavaa on, että korvausten maksaminen komission talousarviosta vaarantaisi lautakunnan riippumattomuuden. Tehtävä voi kuitenkin olla työläs ja aikaa vievä, ja ilman korvausta tällaiseen tehtävään valmiiden henkilöiden määrä rajoittuu merkittävästi. Tehtävään nimitetään todennäköisesti henkilöitä, joilla on kansallista tai kansainvälistä tilastoalan kokemusta sekä myös akateemista kokemusta. Epäilemättä tarvitaan erilaisia toisiaan täydentäviä taitoja. Lautakunnan tehtävät huomioon ottaen olisi hyvä, jos lautakunnassa olisi yli viisi jäsentä. Ainoastaan viisijäsenisen lautakunnan toiminta saattaa häiriintyä esimerkiksi sairastumisten tai toisten tehtävien takia estymisten vuoksi. Siksi ehdotan, että jäsenten määrä korotetaan seitsemään ja että jäseneksi olisi mielellään otettava jonkin kansainvälisen elimen, kuten EKP:n tai OECD:n, edustaja.

Riippumattomuussyistä lautakunnan jäsenten toimikauden enimmäiskestoa olisi rajoitettava; ideaalista olisi, jos jäsenet toimisivat lautakunnassa enintään kaksi kolmen vuoden kautta eli enintään kuusi vuotta. Jatkuvuuden varmistamiseksi nimitykset olisi porrastettava, mikä tarkoittaa, että perustamisvaiheessa tai jäsenten vaihtuessa joidenkin jäsenten ensimmäisen toimikauden on oltava lyhyempi.

Lisäksi lautakunta tarvitsee vahvaa ja riippumatonta sihteeristöä.

Myös salassapitoon liittyy tiettyjä rajoituksia, ja komissio voi lisäksi pyytää tiettyjen seikkojen julkistamatta jättämistä. Kyseiset pyynnöt olisi perusteltava, eikä niitä saisi tehdä rutiininomaisesti.

Lisäksi komissio on ehdottanut "laatumerkintää", jonka tarkoitus oli lähinnä lisätä julkista luottamusta. Tuntuu ennenaikaiselta päättää laatumerkinnästä lautakunnan perustamisen yhteydessä, erityisesti ottaen huomioon ehdotukseni toiminnan uudelleentarkastelusta kolmen vuoden kuluttua. Siksi kannatan, että laatumerkinnän käyttöönottoa koskevaa kysymystä käsitellään uudelleentarkastelun yhteydessä.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Eurooppalainen tilastohallinnoinnin neuvoa-antava lautakunta

Viiteasiakirjat

KOM(2006)0599 - C6-0348/2006 - 2006/0199(COD)

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

14.11.2006

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

IMCO

14.11.2006

 

 

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa

       Päätös tehty (pvä)

IMCO

19.12.2006

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Sharon Bowles

12.12.2006

 

 

Valiokuntakäsittely

27.3.2007

4.6.2007

10.9.2007

 

Hyväksytty (pvä)

11.9.2007

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

37

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Mariela Velichkova Baeva, Zsolt László Becsey, Pervenche Berès, Sharon Bowles, Udo Bullmann, Manuel António dos Santos, Christian Ehler, Jonathan Evans, Elisa Ferreira, Jean-Paul Gauzès, Donata Gottardi, Benoît Hamon, Karsten Friedrich Hoppenstedt, Sophia in ‘t Veld, Piia-Noora Kauppi, Wolf Klinz, Christoph Konrad, Kurt Joachim Lauk, Gay Mitchell, Cristobal Montoro Romero, Joseph Muscat, Alexander Radwan, Bernhard Rapkay, Antolín Sánchez Presedo, Olle Schmidt, Peter Skinner, Ieke van den Burg, Sahra Wagenknecht

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Jorgo Chatzimarkakis, Harald Ettl, Ján Hudacký, Werner Langen, Thomas Mann, Maria Petre, Poul Nyrup Rasmussen, Charles Tannock

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (178 art. 2 kohta)

Íñigo Méndez de Vigo