MIETINTÖ ehdotuksesta neuvoston päätökseksi lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävien viisumien myöntämisen helpottamista koskevan sopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön ja Serbian tasavallan välillä

12.10.2007 - (KOM(2007)0422 – C6‑0295/2007 – 2007/0144(CNS)) - *

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta
Esittelijä: Claudio Fava

Menettely : 2007/0144(CNS)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0387/2007
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0387/2007
Keskustelut :
Äänestykset :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta neuvoston päätökseksi lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävien viisumien myöntämisen helpottamista koskevan sopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön ja Serbian tasavallan välillä

(KOM(2007)0422 – C6‑0295/2007 – 2007/0144(CNS))

(Kuulemismenettely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon ehdotuksen neuvoston päätökseksi (KOM(2007)0422)[1],

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 62 artiklan 2 kohdan b alakohdan i ja ii alakohdan ja 300 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan ensimmäisen virkkeen,

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 300 artiklan 3 kohdan ensimmäisen alakohdan, jonka mukaisesti neuvosto on kuullut parlamenttia (C6‑0295/2007),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 51 artiklan ja 83 artiklan 7 kohdan,

–   ottaa huomioon kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan mietinnön ja ulkoasiainvaliokunnan lausunnon (A6‑0387/2007),

1.  hyväksyy sopimuksen tekemisen;

2.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä jäsenvaltioiden ja Serbian tasavallan hallituksille ja parlamenteille.

  • [1]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta (LIBE) hyväksyy kahden toisistaan riippuvaisen ja samanaikaisen sopimuksen tekemisen Serbian kanssa takaisinotosta ja lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävien viisumien myöntämisestä. Valiokunta suhtautuu myönteisesti näihin sopimuksiin, jotka yhdessä tulevan viisumisäännöstön, viisumitietojärjestelmän (VIS) täytäntöönpanon ja oikeus- ja sisäasioiden alalla lisääntyvän yhteistyön kanssa laajentavat vapauden ja turvallisuuden aluetta EU:n ulkopuolelle. Serbian ja EU:n suhteiden parantuminen on myös edennyt konkreettisesti sen jälkeen, kun Serbiaan nimitettiin uusi hallitus.

Valiokunta katsoo, että EU ja Serbia voivat yhteisen sitoutuneisuuden ja vastuunoton hengessä torjua tehokkaasti laitonta maahanmuuttoa ja edesauttaa demokratian, oikeusvaltion, ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan kehittymistä helpottamalla ihmisten yhteydenpitoa ja matkustamista kahden sopimuspuolen välillä. Valiokunta pitää tässä yhteydessä myönteisenä Serbian viranomaisten aiemmin tekemää päätöstä poistaa viisumivaatimus EU:n kansalaisilta ja katsoo, ettei Euroopan unioni ole vielä vastannut asianmukaisesti tähän päätökseen.

Kuten Euroopan unionin ja Serbian suhteista neuvostolle annetussa suosituksessa ilmoitettiin, Euroopan parlamentti kehottaa neuvostoa laatimaan komission tuella konkreettisen etenemissuunnitelman viisumivapaalle liikkumiselle ja tukitoimille, joilla pyritään useampien kansalaisten ja erityisesti nuorten matkustusmahdollisuuksien lisäämiseen. Parlamentti korostaa, että liikkuvuus on tärkeää Serbian poliittiselle ja taloudelliselle kehitykselle, sillä liikkuvuus antaa ihmisille mahdollisuuden saada omakohtaista kokemusta EU:sta ja helpottaa Serbian yhdentymisprosessia Eurooppaan. Parlamentti kehottaa parantamaan osallistumista elinikäiseen oppimiseen sekä kulttuurialan vaihto-ohjelmiin ja kehottaa neuvostoa harkitsemaan yhteisen järjestelmän käyttöönottoa viisumihakemusten käsittelemiseksi niin, että vähennetään kiireisimpien konsulaattien työtaakkaa ja taataan anomusten käsittely kohtuullisessa ajassa.

Euroopan komissio voisi edesauttaa asioita toteuttamalla tiedotuskampanjan ja selvittämällä, miten kaikki tarvittavat tiedot saataisiin helposti kaikkien matkailijoiden saataville nämä sopimukset ja muut tehdyt sopimukset huomioon ottaen. Tähän mennessä edes komission verkkosivuilla ei ole ollut mitään järjestelmällistä ja avointa tietoa aiheesta.

Näiden sopimusten täytäntöönpanoa valvovaa komiteaa kuten myös Euroopan komissiota suositellaan voimakkaasti yksilöimään mahdolliset epäsymmetriset esteet, jotka voisivat ehkäistä menettelyjen vastavuoroisuutta ja joista voisi tulla matkailijoiden asiointia konsulaateissa ja rajanylityspaikoissa haittaavia tekijöitä. Erityisen tärkeää on selvittää, voiko viisumiasioita koskevien konsulipalvelujen osittaisella ulkoistamisella olla vaikutusta viisumien saatavuuteen ja mahdolliseen viisumihintojen epätoivottuun nousuun tai mahdollisimman edullisen viisumikohtelun etsimiskäytännön ("visa-shopping") syntyyn.

Lopuksi todettakoon, että LIBE-valiokunta odottaa Euroopan komission toimittavan parlamentille tietoja sopimusten täytäntöönpanon tuloksista.

ulkoasiainvaliokunnaN LAUSUNTO (4.10.2007)

kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnalle

ehdotuksesta neuvoston päätökseksi lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävien viisumien myöntämisen helpottamista koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan yhteisön ja Serbian tasavallan välillä
(KOM(2007)0422 – C6‑0295/2007 – 2007/0144(CNS))

Valmistelija: Jelko Kacin

app

LYHYET PERUSTELUT

Euroopan parlamentti on johdonmukaisesti tukenut EU:n tiukkojen viisumijärjestelyjen lieventämistä useiden Länsi-Balkanin maiden kanssa. On paradoksaalista, että kyseinen järjestely, joka on täysin vastakkainen verrattuna entisen Jugoslavian kansalaisten viisumivapaaseen liikkumiseen, otettiin käyttöön vasta Milosevicin hallinnon kukistumisen sekä demokraattisen ja Eurooppa-myönteisen hallituksen tultua valtaan Belgradissa. Järjestely tukahduttaa kyseisten valtioiden sosiaalista, kulttuurista, älyllistä ja taloudellista kehitystä, ja on saanut kansalaiset tuntemaan itsensä eristyneiksi, vieraantuneiksi ja epätoivotuiksi EU:ssa, joka vaikuttaa sisäänpäin kääntyneeltä ja vihamieliseltä.

Järjestelyn tarkoituksena on ilmeisesti ollut estää paikallisia rikollisverkostoja laajentamasta toimintaansa alueen ulkopuolelle. Todellisuudessa se on estänyt opiskelijoiden (maan tulevien johtajien), yliopistoväen, tutkijoiden ja liikemiesten kaltaisia tavallisia kunnon kansalaisia kehittämästä yhteyksiään EU:n alueella asuviin oman alansa ihmisiin ja vaihtamasta kokemuksiaan. EU vaatii, että nämä valtiot osoittavat kykynsä toimia Euroopan parhaiden käytäntöjen mukaisesti, vaikka samalla estää maiden kansalaisia kokemasta eurooppalaista demokratiaa itse ja paikan päällä.

On surkuteltavaa, että EU:n viisumijärjestely ei ole vastannut tarkoitustaan. Rikolliset ovat löytäneet muita keinoja rajojen ylittämiseen, kun taas lainkuuliaiset kansalaiset ovat kärsineet viisumeiden korkeista hinnoista, pitkittyneistä odotusajoista sekä musertavasta byrokratiasta.

Yhdessä nämä syyt riittävät vankoiksi perusteiksi EU:n tarkoitustaan vastaamattoman viisumipolitiikan uudistamiselle. Resursseja olisi kanavoitava paremmin alueen auttamiseksi järjestäytyneen rikollisuuden ja ihmiskaupan torjunnassa maakohtaisilla ja alueellisilla aloitteilla.

Tästä syystä valmistelija ehdottaa, että liittymistä valmistelevaa välinettä olisi käytettävä näiden tavoitteiden toteuttamiseen, lisärahoituksen myöntäminen mukaan lukien. Taloudellisia resurssien ja ohjelmien päämääränä olisi oltava nykyisten järjestelmien parantaminen, henkilöstön koulutus ja parempi palkkaus (korruption houkuttavuus vähenee) sekä kehittyneemmän tekniikan käyttöönotto. Sekä EU että kyseiset valtiot hyötyvät tehokkaan ja luotettavan poliisikunnan sekä terrorismin torjuntaan ja rajavalvontaan erikoistuneiden joukkojen kehittämisestä. Kokonaistulos on turvallisempi ja oikeudenmukaisempi Eurooppa kaikille.

Tällaisen taloudellisen ja teknisen tuen myöntäminen antaa EU:lle mahdollisuuden auttaa näitä valtioita täyttämään viisumivapaata liikkumista koskevat vaatimukset nopeammin. Se on myös voimakas kannustin uudistuksille ja auttaa EU:n kanssa läheisempiä suhteita tavoittelevia poliittisia puolueita ja toimijoita. Euroopan parlamentti ja erityisesti sen ulkoasiainvaliokunta kannattavat viisumivapauden mahdollisimman pikaista myöntämistä Länsi-Balkanin maiden kansalaisille. Tämä ei ole vain symbolinen ele, vaan se lisää luottamusta ja paljon kaivattua vakautta alueelle, joka vieläkin toipuu sodan jäljiltä. Lisäksi se auttaa edistämään uudistuksia, joita tarvitaan tavoitteena olevan EU-jäsenyyden saavuttamiseen.

******

Ulkoasiainvaliokunta pyytää asiasta vastaavaa kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokuntaa esittämään komission ehdotuksen hyväksymistä.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävät viisumit EY:n ja Serbian välillä

Viiteasiakirjat

KOM(2007)0422 - C6-0295/2007 - 2007/0144(CNS)

Asiasta vastaava valiokunta

LIBE

Lausunnon antanut valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

AFET

24.9.2007

 

 

 

Valmistelija

       Nimitetty (pvä)

Jelko Kacin

12.9.2007

 

 

Valiokuntakäsittely

3.10.2007

 

 

 

Hyväksytty (pvä)

3.10.2007

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

23

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Vittorio Agnoletto, Christopher Beazley, Monika Beňová, Michael Gahler, Jas Gawronski, Alfred Gomolka, Richard Howitt, Anna Ibrisagic, Vytautas Landsbergis, Willy Meyer Pleite, Samuli Pohjamo, Libor Rouček, Katrin Saks, Jacek Saryusz-Wolski, Gitte Seeberg, Ari Vatanen, Josef Zieleniec

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Árpád Duka-Zólyomi, Gisela Kallenbach, Erik Meijer, Rihards Pīks, Csaba Sándor Tabajdi, Marcello Vernola

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävät viisumit EY:n ja Serbian välillä

Viiteasiakirjat

KOM(2007)0422 - C6-0295/2007 - 2007/0144(CNS)

EP:n kuuleminen (pvä)

18.9.2007

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

LIBE

24.9.2007

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

AFET

24.9.2007

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Claudio Fava

3.10.2007

 

 

Alkuperäinen esittelijä

Edith Mastenbroek

 

 

Valiokuntakäsittely

10.9.2007

2.10.2007

9.10.2007

 

Hyväksytty (pvä)

9.10.2007

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

25

3

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Alexander Alvaro, Philip Bradbourn, Mihael Brejc, Kathalijne Maria Buitenweg, Michael Cashman, Giuseppe Castiglione, Giusto Catania, Jean-Marie Cavada, Elly de Groen-Kouwenhoven, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Kinga Gál, Patrick Gaubert, Roland Gewalt, Lívia Járóka, Ewa Klamt, Barbara Kudrycka, Claude Moraes, Inger Segelström, Károly Ferenc Szabó, Adina-Ioana Vălean, Manfred Weber, Tatjana Ždanoka

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Simon Busuttil, Charlotte Cederschiöld, Evelyne Gebhardt, Ona Juknevičienė, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Eva-Britt Svensson

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

12.10.2007