ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα στατιστικά στοιχεία που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη μέλη σχετικά με την υδατοκαλλιέργεια

7.1.2008 - (COM(2006)0864 – C6‑0005/2006 – 2006/0286(COD)) - ***I

Επιτροπή Αλιείας
Εισηγητής: Philippe Morillon

Διαδικασία : 2006/0286(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A6-0001/2008
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A6-0001/2008
Συζήτηση :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα στατιστικά στοιχεία που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη μέλη σχετικά με την υδατοκαλλιέργεια

(COM(2006)0864 – C6‑0005/2006 – 2006/0286(COD))

(Διαδικασία συναπόφασης: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2006)0864),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2, και το άρθρο 285, παράγραφος 1 της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C6‑0005/2006),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Αλιείας (A6‑0001/2008),

1.  εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

Κείμενο που προτείνει η ΕπιτροπήΤροποποιήσεις του Κοινοβουλίου

Τροπολογία 1

Αιτιολογική σκέψη 2α (νέα)

 

(2α) Η αυξανόμενη σημασία των εκκολαπτηρίων και των νηπιοτροφείων για τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας απαιτεί λεπτομερή δεδομένα για την κατάλληλη παρακολούθηση και διαχείριση του εν λόγω τομέα στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Αιτιολόγηση

Προσθήκη επεξήγησης για να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα της συλλογής δεδομένων για εκκολαπτήρια και νηπιοτροφεία.

Τροπολογία 2

Αιτιολογική σκέψη 5 α (νέα)

 

(5α) Προκειμένου να διασφαλιστεί ήπια μετάβαση από το καθεστώς που εφαρμόζεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 788/96, ο κανονισμός αυτός πρέπει να επιτρέψει για μεταβατική περίοδο έως τρία έτη που θα χορηγηθεί στα κράτη μέλη όπου η εφαρμογή του στα εθνικά στατιστικά τους συστήματα θα απαιτήσει μείζονες προσαρμογές και είναι πιθανόν να προκαλέσει σημαντικά πρακτικά προβλήματα.

Τροπολογία 3

Αιτιολογική σκέψη 7α (νέα)

 

(7α) Η συλλογή και η κοινοποίηση στατιστικών δεδομένων αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο για την υγιή διαχείριση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Αιτιολόγηση

Αναγκαία η προσθήκη επεξήγησης για να αιτιολογηθεί η επιλογή διαδικασίας επιτροπολογίας που θα βασίζεται μάλλον στη διαχείριση παρά στους κανόνες.

Τροπολογία 4

Αιτιολογική σκέψη 8

Δεν αφορά το ελληνικό κείμενο

Τροπολογία 5

Αιτιολογική σκέψη 9

(9) Ειδικότερα, ανατίθενται αρμοδιότητες στην Επιτροπή για την προσαρμογή των παραρτημάτων του παρόντος κανονισμού. Τα γενικά αυτά μέτρα αποβλέπουν στην τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων ή στη συμπλήρωση του εν λόγω κανονισμού με την προσθήκη νέων μη ουσιαστικών στοιχείων και πρέπει να εγκριθούν σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που ορίζεται στο άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου.

(9) Ειδικότερα, ανατίθενται αρμοδιότητες στην Επιτροπή για την έγκριση εθνικών μεταβολών στα παραρτήματα του παρόντος κανονισμού. Εφόσον αυτά τα μέτρα είναι γενικά και αποβλέπουν στην τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων αυτού του κανονισμού ή στη συμπλήρωσή του με την προσθήκη νέων μη ουσιαστικών στοιχείων, πρέπει να εγκριθούν σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου.

Αιτιολόγηση

Αυτή η τροπολογία αποσκοπεί να περιορίσει τις εξουσίες της Επιτροπής μόνο στην έγκριση τεχνικών μεταβολών στα παραρτήματα.

Τροπολογία 6

Άρθρο 1

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετησίως στην Επιτροπή στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλες τις δραστηριότητες του τομέα της υδατοκαλλιέργειας στην επικράτειά τους, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στη θάλασσα.

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή στατιστικά στοιχεία σχετικά με όλες τις δραστηριότητες του τομέα της υδατοκαλλιέργειας σε γλυκά και αλμυρά ύδατα στην επικράτειά τους.

Τροπολογία 7

Άρθρο 2, εδάφιο -1 (νέο)

 

-1. Οι "κοινοτικές στατιστικές" έχουν την ίδια σημασία όπως στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία αυτή αποβλέπει στην παραπομπή στον υφιστάμενο κανονιστικό ορισμό των "κοινοτικών στατιστικών" που περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 322/97 της 17ης Φεβρουαρίου 1997 σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές. Φαίνεται σημαντικό να αναφερθεί αυτός ο ορισμός σε κανονισμό ο οποίος εξετάζει τις κοινοτικές στατιστικές σε έναν καθορισμένο τομέα, δεδομένου ότι υφίσταται ένας κανονιστικός ορισμός.

Τροπολογία 8

Άρθρο 2, παράγραφος 1

1.        «Υδατοκαλλιέργεια»: η εκτροφή ή καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών με χρήση τεχνικών που έχουν σχεδιαστεί για την αύξηση της παραγωγής των εν λόγω οργανισμών πέρα από τις φυσικές δυνατότητες του περιβάλλοντος· οι οργανισμοί παραμένουν στην ιδιοκτησία ενός φυσικού ή νομικού προσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια του σταδίου εκτροφής ή καλλιέργειας, έως και το στάδιο της συλλογής.

1. Η "υδατοκαλλιέργεια" έχει την ίδια σημασία όπως στο άρθρο 3, παράγραφος δ), του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006.

Τροπολογία 9

Άρθρο 2, παράγραφος 2

2. «Εκτατική υδατοκαλλιέργεια»: η πρακτική συλλογής γόνου, από τα αρχικά αναπτυξιακά στάδια έως ενήλικα άτομα, από το φυσικό του περιβάλλον και η περαιτέρω εκτροφή του έως ένα ικανό για διάθεση στην αγορά μέγεθος με τη χρήση τεχνικών υδατοκαλλιέργειας.

2. «Εκτατική υδατοκαλλιέργεια»: η πρακτική συλλογής δειγμάτων, από το φυσικό τους περιβάλλον και η περαιτέρω χρήση τους στην υδατοκαλλιέργεια.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για τη βελτίωση της συνέπειας του κειμένου και διασαφηνίσεις με βελτίωση της διατύπωσης.

Τροπολογία 10

Άρθρο 2, παράγραφος 3

3.        «Παραγωγή»: το σύνολο της παραγωγής πρωτογενών προϊόντων από τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Μπορεί να εμπεριέχει τη χρήση εντατικών ή εκτατικών τεχνικών και περιλαμβάνει την παραγωγή για βιομηχανικούς σκοπούς.

3.        «Παραγωγή»: το σύνολο από την υδατοκαλλιέργεια κατά την πρώτη πώληση, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής από εκκολαπτήρια και νηπιοτροφεία που προσφέρεται προς πώληση.

Αιτιολόγηση

Κατάργηση του ορισμού της "παραγωγής". Η διατύπωση αυτή είναι ασαφής, κακώς διατυπωμένη στη γαλλική γλώσσα και δεν επιφέρει προστιθέμενη αξία στην έννοια του κειμένου.

Τροπολογία 11

Άρθρο 2, παράγραφος 4

4. «Όγκος»:

Διαγράφεται

α) για τα ψάρια, τα καρκινοειδή, τα μαλάκια και τους άλλους υδρόβιους οργανισμούς (εκτός από τα φυτά) το ισοδύναμο ζωντανού βάρους του προϊόντος (σε τόνους)· για τα μαλάκια περιλαμβάνεται το βάρος του κελύφους·

 

β) για τα υδρόβια φυτά, το νωπό βάρος του προϊόντος (σε τόνους).

 

Τροπολογία 12

Άρθρο 2, παράγραφος 5

5. «Μοναδιαία αξία»: η συνολική αξία της παραγωγής (χωρίς τον τιμολογημένο φόρο προστιθέμενης αξίας) κατά την πρώτη πώληση, εκφρασμένη στο τρέχον εθνικό νόμισμα της χώρας, διηρημένη με το συνολικό όγκο της παραγωγής.

Διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Αυτοί οι δύο ορισμοί μεταφέρθηκαν στο Παράρτημα Ι, εφόσον δεν έχουν μεγάλη σημασία. Εξάλλου, οι ορισμοί βελτιώθηκαν.

Τροπολογία 13

Άρθρο 2, παράγραφος 1α (νέα)

 

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού όλοι οι άλλοι ορισμοί αναφέρονται στο Παράρτημα Ι.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία αναφέρεται στην ύπαρξη ν άλλων ορισμών που μεταφέρθηκαν από το Παράρτημα V στο Παράρτημα Ι.

Τροπολογία 14

Άρθρο 3, παράγραφος 1

1.        Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν δειγματοληπτικές έρευνες ή άλλες σχετικές πηγές για την παραγωγή των στατιστικών στοιχείων που καλύπτουν το 90% τουλάχιστον της παραγωγής κατ’ όγκο: τα στοιχεία για το υπόλοιπο μέρος της παραγωγής μπορεί να είναι κατ’ εκτίμηση.

1.        Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν έρευνες ή άλλες στατιστικά έγκυρες μεθόδους που καλύπτουν το 90% τουλάχιστον του συνόλου της παραγωγής κατ’ όγκο ή κατ' αριθμόν για την παραγωγή εκκολαπτηρίων και νηπιοτροφείων, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4. Το υπόλοιπο μέρος της παραγωγής μπορεί να υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση. Για την εκτίμηση περισσότερου από 10% της συνολικής παραγωγής, είναι δυνατόν να υποβληθεί αίτηση για εξαίρεση σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 8.

Τροπολογία 15

Άρθρο 3, παράγραφος 2

(Δεν αφορά το ελληνικό κείμενο)

Τροπολογία 16

Άρθρο 3, παράγραφος 3

3.        Τα κράτη μέλη με συνολική ετήσια παραγωγή μικρότερη των 500 τόνων μπορούν να υποβάλλουν συνοπτικά στοιχεία για την εκτίμηση της συνολικής παραγωγής.

3.        Τα κράτη μέλη με συνολική ετήσια παραγωγή μικρότερη των 1000 τόνων μπορούν να υποβάλλουν συνοπτικά στοιχεία για την εκτίμηση της συνολικής παραγωγής.

Τροπολογία 17

Άρθρο 3, παράγραφος 3 α (νέα)

 

3α. Τα κράτη μέλη ταυτοποιούν την παραγωγή κατά είδη. Ωστόσο, η παραγωγή ειδών τα οποία, μεμονωμένως λαμβανόμενα, δεν υπερβαίνουν τους 500 τόνους και δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 5% σε βάρος της κατ' όγκον παραγωγής σε ένα κράτος μέλος είναι δυνατόν να εκτιμηθεί και να συναθροιστεί. Η παραγωγή εκκολαπτηρίων και νηπιοτροφείων σε αριθμό αυτών των ειδών μπορεί να εκτιμηθεί.

Τροπολογία 18

Άρθρο 4

Οι στατιστικές συνδέονται με το ημερολογιακό έτος αναφοράς και περιλαμβάνουν:

Τα δεδομένα συνδέονται με το ημερολογιακό έτος αναφοράς και καλύπτουν:

- την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας (όγκο και μοναδιαία αξία) για κάθε είδος ανά περιβάλλον (γλυκά ύδατα και αλμυρά ύδατα) και ανά τεχνολογία·

1) την ετήσια παραγωγή υδατοκαλλιέργειας (όγκο και μοναδιαία αξία)·

- το σύνολο (όγκος και μοναδιαία αξία) της εκτατικής υδατοκαλλιέργειας·

2) το ετήσιο σύνολο (όγκος και μοναδιαία αξία) της εκτατικής υδατοκαλλιέργειας·

- την παραγωγή των εκκολαπτηρίων (π.χ. αυγά ή νεαρά ψάρια) που απελευθερώνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον ή στο φυσικό περιβάλλον·

3) την ετήσια παραγωγή των εκκολαπτηρίων και των νηπιοτροφείων·

- πληροφορίες για τη δομή του τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

4) τη δομή του τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία αποσκοπεί στη βελτίωση της διατύπωσης και στην αποσαφήνιση του κειμένου.

Τροπολογία 19

Άρθρο 5, Τίτλος

Υποβολή των στατιστικών στοιχείων

Διαβίβαση των στοιχείων

Τροπολογία 20

Άρθρο 5, παράγραφος 1

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τις στατιστικές που αναφέρονται στα παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ στην Επιτροπή εντός εννέα μηνών από τη λήξη του ημερολογιακού έτους αναφοράς. Το πρώτο έτος αναφοράς είναι το 2007.

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τα στοιχεία που αναφέρονται στα παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ στην Επιτροπή (Eurostat) εντός δώδεκα μηνών από τη λήξη του ημερολογιακού έτους αναφοράς. Το πρώτο έτος αναφοράς είναι το 2008.

Τροπολογία 21

Άρθρο 5, παράγραφος 2

Ξεκινώντας με τα στοιχεία για το έτος 2007 και κατόπιν ανά τριετία, υποβάλλονται εντός εννέα μηνών από το τέλος του έτους αναφοράς τα στατιστικά στοιχεία για τις δομές που αναφέρονται στο παράρτημα IV.

Ξεκινώντας με τα στοιχεία για το έτος 2008, και κατόπιν ανά τριετία, υποβάλλονται εντός δώδεκα μηνών από το τέλος του έτους αναφοράς στην Επιτροπή (Eurostat) τα στοιχεία για τις δομές που αναφέρονται στο παράρτημα IV.

Τροπολογία 22

Άρθρο 5, παράγραφος 3

Οι μεταβλητές για τις οποίες πρέπει να υποβληθούν στατιστικά στοιχεία και η μορφή με την οποία πρέπει να υποβληθούν υποδεικνύονται στα παραρτήματα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV.

Διαγράφεται

Τροπολογία 23

Άρθρο 5, παράγραφος 4

Οι ορισμοί που ισχύουν για τις μεταβλητές υποδεικνύονται στο παράρτημα V.

Διαγράφεται

Τροπολογία 24

Άρθρο 6, Τίτλος

Μεθοδολογική έκθεση

Αξιολόγηση της ποιότητας

Τροπολογία 25

Άρθρο 6, παράγραφος 1

1.        Κατά την πρώτη υποβολή των στατιστικών στοιχείων τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή αναλυτική μεθοδολογική έκθεση στην οποία να περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώθηκαν και καταρτίστηκαν τα στατιστικά στοιχεία. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει λεπτομέρειες των διαφόρων τεχνικών δειγματοληψίας και των άλλων πηγών που χρησιμοποιήθηκαν εκτός των ερευνών, καθώς και αξιολόγηση της ποιότητας των εκτιμήσεων που απορρέουν από αυτές. Στο παράρτημα VI προτείνεται μια μορφή μεθοδολογικής έκθεσης.

1.        Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή (Eurostat) ετήσια έκθεση όσον αφορά την ποιότητα των διαβιβαζόμενων στοιχείων. Κατά την πρώτη υποβολή των στατιστικών στοιχείων τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή αναλυτική μεθοδολογική έκθεση στην οποία να περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώθηκαν και καταρτίστηκαν τα στατιστικά στοιχεία. Στην έκθεση ποιότητας, τα κράτη μέλη περιγράφουν πώς συγκεντρώθηκαν και καταρτίστηκαν στα στοιχεία. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει λεπτομέρειες των διαφόρων τεχνικών δειγματοληψίας, των μεθόδων εκτίμησης και των άλλων πηγών που χρησιμοποιήθηκαν εκτός των ερευνών, καθώς και αξιολόγηση της ποιότητας των εκτιμήσεων που απορρέουν από αυτές. Στο παράρτημα VI προτείνεται μια μορφή μεθοδολογικής έκθεσης.

Τροπολογία 26

Άρθρο 6, παράγραφος 3

3.        Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τυχόν τροποποιήσεις που αφορούν τις πληροφορίες που διαβιβάζουν βάσει της παραγράφου 1 σε διάστημα τριών μηνών από την εισαγωγή τους.

διαγράφεται

Τροπολογία 27

Άρθρο 7

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2, μπορούν να παραχωρούνται στα κράτη μέλη μεταβατικές περίοδοι για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, οι οποίες δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από τρία έτη από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του.

1. Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2, μπορούν να παραχωρούνται στα κράτη μέλη μεταβατικές περίοδοι διάρκειας ενός πλήρους ημερολογιακού έτους για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, οι οποίες δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από τρία έτη από την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του, στο βαθμό που η εφαρμογή του συγκεκριμένου κανονισμού στα εθνικά στατιστικά τους συστήματα απαιτεί προσαρμογές μείζονος σημασίας και είναι πιθανόν να προκαλέσει ουσιαστικά πρακτικά προβλήματα.

 

2. Γι’ αυτό το σκοπό, το κράτος μέλος υποβάλλει δεόντως αιτιολογημένη αίτηση στην Επιτροπή, το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2008.

Τροπολογία 28

Άρθρο 8, παράγραφος 1

1.        Στις περιπτώσεις που η συνεκτίμηση ενός συγκεκριμένου τομέα δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας στις στατιστικές δημιουργεί στις εθνικές αρχές δυσκολίες δυσανάλογες προς τη σημασία του τομέα αυτού, μπορεί να επιτραπεί παρέκκλιση, με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2, βάσει της οποίας το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να εξαιρέσει τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον τομέα αυτόν από τα εθνικά στατιστικά στοιχεία που υποβάλλει ή να εφαρμόσει δειγματοληπτικές τεχνικές για τη συλλογή στοιχείων από τον τομέα αυτόν.

1.        Στις περιπτώσεις που η συνεκτίμηση ενός συγκεκριμένου τομέα δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας στις στατιστικές δημιουργεί στις εθνικές αρχές δυσκολίες δυσανάλογες προς τη σημασία του τομέα αυτού, μπορεί να επιτραπεί παρέκκλιση, με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2, βάσει της οποίας το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να εξαιρέσει τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον τομέα αυτόν από τα εθνικά στατιστικά στοιχεία που υποβάλλει ή να εφαρμόσει μεθόδους εκτίμησης που χρησιμοποιούνται για την παροχή στοιχείων για περισσότερο από 10% της συνολικής παραγωγής.

Τροπολογία 29

Άρθρο 9

Επικαιροποίηση των παραρτημάτων

Τεχνικές προδιαγραφές

Τεχνικές αλλαγές γίνονται στα παραρτήματα σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 3.

1. Τεχνικές αλλαγές στα παραρτήματα θα εγκρίνονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 10, παράγραφος 3.

 

2. Ο τρόπος παρουσίασης των διαβιβαζόμενων στατιστικών στοιχείων θα εγκρίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία διαχείρισης που αναφέρεται στο άρθρο 10, παράγραφος 2.

Αιτιολόγηση

Το κείμενο βελτιώθηκε προκειμένου να καταστεί σαφές ποια διαδικασία επιτροπολογίας εφαρμόζεται. Επιπλέον, συμπεριλήφθηκε αναφορά στην έγκριση εκ μέρους της Επιτροπής της τεχνικής μορφής που θα έχει η διαβίβαση του κειμένου, σύμφωνα με τη διαδικασία διαχείρισης.

Τροπολογία 30

Άρθρο 10, παράγραφος 2

Δεν αφορά το ελληνικό κείμενο

Τροπολογία 31

Άρθρο 11, παράγραφος 1

Η Επιτροπή, εντός τριετίας από την ημερομηνία της έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού και στη συνέχεια ανά τριετία, υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που καταρτίζονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και, ιδίως, σχετικά με τη συνάφεια και την ποιότητά τους.

Η Επιτροπή, εντός προθεσμίας τριών ετών από της θέσεως σε ισχύ του παρόντος κανονισμού και στη συνέχεια ανά τριετία, υποβάλλει έκθεση αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που καταρτίζονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και, ιδίως, σχετικά με τη συνάφεια και την ποιότητά τους.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία αυτή, που αποβλέπει στη βελτίωση της διατύπωσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας τακτικής έκθεσης εκ μέρους της Επιτροπής και το πλεονέκτημα μιας τέτοιας συλλογής στατιστικών στοιχείων για τα κράτη μέλη.

Τροπολογία 32

Άρθρο 11, παράγραφος 2

Στην έκθεση αναλύεται επίσης η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του συστήματος που χρησιμοποιείται για τη συγκέντρωση και την επεξεργασία των στατιστικών και παρουσιάζονται οι βέλτιστες πρακτικές για τη μείωση του φόρτου εργασίας για τα κράτη μέλη και τη βελτίωση της χρησιμότητας και της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων.

Μια τέτοια έκθεση προβαίνει επίσης σε ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας του συστήματος που εφαρμόζεται για τη συλλογή και την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων και αναφέρει τις βέλτιστες πρακτικές για τη μείωση του φόρτου εργασίας για τα κράτη μέλη και τη βελτίωση της χρησιμότητας και της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία αυτή, που αποβλέπει στη βελτίωση της διατύπωσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας τακτικής έκθεσης εκ μέρους της Επιτροπής και το πλεονέκτημα μιας τέτοιας συλλογής στατιστικών στοιχείων για τα κράτη μέλη.

Τροπολογία 33

Άρθρο 12

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 788/96 καταργείται.

1. Με επιφύλαξη της παραγράφου 3, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 788/96 καταργείται.

Οι παραπομπές στον καταργούμενο κανονισμό θεωρούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

2. Οι παραπομπές στον καταργούμενο κανονισμό θεωρούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

 

3. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 13, παράγραφος 2, κράτος μέλος στο οποίο έχει χορηγηθεί παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 7, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 788/96 για τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που έχει χορηγηθεί.

Αιτιολόγηση

Αυτή η τροπολογία εξασφαλίζει ότι το κράτος μέλος που ζητεί παρέκκλιση θα εξακολουθήσει να τηρεί τις διατάξεις του κανονισμού που έχει καταργηθεί.

Τροπολογία 34

Άρθρο 13

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1. Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

2. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2009.

Τροπολογία 35

Παράρτημα -Ι (νέο)

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ -Ι

Ορισμοί που πρέπει να χρησιμοποιούνται στη διαβίβαση στοιχείων για την υδατοκαλλιέργεια

 

«Γλυκά ύδατα», το νερό έχει μονίμως αμελητέα περιεκτικότητα σε αλάτι.

 

«Αλμυρά ύδατα», το νερό έχει σημαντική περιεκτικότητα σε αλάτι. Μπορεί να είναι ύδατα με μονίμως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (π.χ. θαλάσσια ύδατα) ή με σημαντική αλλά όχι πάντοτε υψηλή περιεκτικότητα (π.χ. γλυφά ύδατα): η περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να υπόκειται σε περιοδική μεταβολή λόγω της εισροής γλυκών ή θαλάσσιων υδάτων.

 

«Είδος» τα είδη υδρόβιων οργανισμών που ταυτοποιούνται με τη χρήση του διεθνούς τριψήφιου κωδικού, όπως ορίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) (Κατάλογος ειδών του αρχείου ΑSFΙS για στατιστικούς σκοπούς στον τομέα της αλιείας).

 

«Σημαντικές ζώνες του FΑΟ», οι γεωγραφικές ζώνες που ταυτοποιούνται με τη χρήση του διεθνούς διψήφιου κωδικού, όπως ορίζεται από τον FΑΟ (Εγχειρίδιο Στατιστικών Προτύπων της Αλιείας του CWΡ. Τμήμα Η: Αλιευτικές ζώνες για στατιστικούς σκοπούς)

 

Κώδικας     Ζώνη

 

01                Εσωτερικά ύδατα (Αφρική)

 

05               Εσωτερικά ύδατα (Ευρώπη)

 

27                Βορειοανατολικός Ατλαντικός

 

34               Ανατολικός Κεντρικός

                   Ατλαντικός

 

37               Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα

 

               Άλλες ζώνες (πρέπει να προσδιορισθούν)

 

«Υδροταμιευτήρες», σχετικά ρηχοί και συνήθως μικροί όγκοι ήρεμων υδάτων με χαμηλό ποσοστό ανανέωσης, τις περισσότερες φορές τεχνητής κατασκευής, αλλά ο όρος μπορεί να αναφέρεται και σε φυσικές δεξαμενές, τέλματα ή διαφόρων ειδών μικρές λίμνες.

 

«Εκκολαπτήρια και νηπιοτροφεία», χώροι τεχνητής αναπαραγωγής, εκκόλαψης και εκτροφής κατά τα πρώτα στάδια της ζωής υδρόβιων ζώων. Για στατιστικούς σκοπούς, τα εκκολαπτήρια περιορίζονται στην παραγωγή γονιμοποιημένων αυγών. Τα πρώτα νεανικά στάδια των υδρόβιων ζώων λαμβάνουν χώρα σε νηπιοτροφεία.

 

«Ελεγχόμενες περιοχές», περιοχές νερού που ορίζονται από δίχτυα, πλέγματα και άλλα φράγματα που επιτρέποντας την ελεύθερη ανανέωση του νερού και οι οποίες διακρίνονται από το γεγονός ότι ελέγχεται ολόκληρη η στήλη του νερού μεταξύ του βυθού και της επιφάνειας· οι ελεγχόμενες περιοχές περικλείουν γενικά σχετικά μεγάλους όγκους νερού.

 

«Κλωβοί», ανοιχτές ή καλυμμένες κλειστές δομές που έχουν κατασκευασθεί από δίχτυ, πλέγμα ή άλλο πορώδες υλικό το οποίο επιτρέπει την κυκλοφορία του φυσικού νερού. Οι δομές αυτές μπορεί να επιπλέουν, να αιωρούνται ή να είναι σταθεροποιημένες στο βυθό, με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπουν την κυκλοφορία του νερού.

 

«Δεξαμενές και μακρόστενες δεξαμενές», τεχνητές μονάδες που έχουν κατασκευασθεί σε υψηλότερο ή χαμηλότερο επίπεδο από το έδαφος και παρέχουν δυνατότητα πολύ συχνών αλλαγών της μάζας του νερού ή με υψηλό ποσοστό ανανέωσης του νερού και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενο περιβάλλον, αλλά χωρίς συστήματα ανακύκλωσης.

 

«Συστήματα ανακύκλωσης», συστήματα στα οποία το νερό επαναχρησιμοποιείται αφού υποστεί κάποια επεξεργασία (π.χ. διήθηση).

 

«Μεταφορά σε ελεγχόμενο περιβάλλον», η σκόπιμη απελευθέρωση για σκοπούς υδατοκαλλιέργειας.

 

«Απελευθέρωση στο φυσικό περιβάλλον», σκόπιμη απελευθέρωση για την ανανέωση των αποθεμάτων ποταμών, λιμνών και άλλων υδάτων για σκοπούς άλλους εκτός της υδατοκαλλιέργειας. Περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών για εμπλουτισμό με σκοπό την αλιεία.

 

«Όγκος»:

 

(α) για τα ψάρια, τα καρκινοειδή, τα μαλάκια και τους άλλους υδρόβιους οργανισμούς (εκτός από τα φυτά) το ισοδύναμο ζωντανού βάρους του προϊόντος (σε τόνους)· για τα μαλάκια περιλαμβάνεται το βάρος του κελύφους·

 

(β) για τα υδρόβια φυτά, το βάρος του νωπού προϊόντος (σε τόνους).

 

«Μοναδιαία αξία», η συνολική αξία της παραγωγής (χωρίς τον τιμολογημένο φόρο προστιθέμενης αξίας) κατά την πρώτη πώληση, εκφρασμένη στο τρέχον εθνικό νόμισμα της χώρας, διηρημένη με το συνολικό όγκο της παραγωγής.

Τροπολογία 36

Παράρτημα Ι

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

________________________________________________

Παραγωγή υδατοκαλλιέργειας

Χώρα:

                                                                                                                                                                                          Έτος:

Καλλιεργούμενο είδος

 

Καλλιέργεια γλυκών υδάτων

Καλλιέργεια αλμυρών υδάτων

Σύνολο

Τριψήφιος κωδικός

Εθνική ονομασία

Επιστημονική ονομασία

Ζώνη FAO

Όγκος (σε μετρικούς τόνους)

Μοναδιαία αξία (σε εθνικό νόμισμα)

Όγκος (σε μετρικούς τόνους)

Μοναδιαία αξία (σε εθνικό νόμισμα)

Όγκος (σε μετρικούς τόνους)

Μοναδιαία αξία (σε εθνικό νόμισμα)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΨΑΡΙΑ (ζωντανό βάρος)

 

 

 

 

 

 

 

 

Υδροταμιευτήρες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεξαμενές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελεγχόμενες περιοχές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλωβοί

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μακρόστενες δεξαμενές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συστήματα ανακύκλωσης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλλιεργούμενο είδος

 

Καλλιέργεια γλυκών υδάτων

Καλλιέργεια αλμυρών υδάτων

Σύνολο

Τριψήφιος κωδικός

Εθνική ονομασία

Επιστημονική ονομασία

Ζώνη FAO

Όγκος (σε μετρικούς τόνους)

Μοναδιαία αξία (σε εθνικό νόμισμα)

Όγκος (σε μετρικούς τόνους)

Μοναδιαία αξία (σε εθνικό νόμισμα)

Όγκος (σε μετρικούς τόνους)

Μοναδιαία αξία (σε εθνικό νόμισμα)

ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ (ζωντανού βάρους)

 

 

 

 

 

 

 

 

Υδροταμιευτήρες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεξαμενές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελεγχόμενες περιοχές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΛΑΚΙΑ (ζωντανού βάρους)

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο βυθό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτός βυθού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΥΚΗ (υγρού βάρους)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΛΛΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (ζωντανού βάρους)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τροπολογίες του Κοινοβουλίου

________________________________________________

Παραγωγή υδατοκαλλιέργειας εκτός εκκολαπτηρίων και νηπιοτροφείων α)

Χώρα:  Έτος:

Παραγόμενο είδος

Ζώνη

FAO

Γλυκά ύδατα

Αλμυρά ύδατα

ΣΥΝΟΛΟ

 

Τριψήφιος κωδικός

Κοινή ονομασία

Επιστημονική ονομασία

Όγκος

(σε μετρικούς τόνους)

Μοναδιαία αξία

(σε εθνικό νόμισμα)

Όγκος

(σε μετρικούς τόνους)

Μοναδιαία αξία

(σε εθνικό νόμισμα)

Όγκος

(σε μετρικούς τόνους)

Μοναδιαία αξία

(σε εθνικό νόμισμα)

ΨΑΡΙΑ (ζωντανού βάρους)

Υδροταμιευτήρες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεξαμενές και μακρόστενες δεξαμενές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελεγχόμενες περιοχές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλωβοί

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συστήματα ανακύκλωσης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ (ζωντανού βάρους) 

Υδροταμιευτήρες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεξαμενές και μακρόστενες δεξαμενές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελεγχόμενες περιοχές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΛΑΚΙΑ (ζωντανού βάρους) 

Στο βυθό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτός βυθού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΥΚΗ (υγρού βάρους)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυγοτάραχο (προοριζόμενο για κατανάλωση) β)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ΑΛΛΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ζωντανού βάρους[…] 

α) Δεν συμπεριλαμβάνονται διακοσμητικά είδη και είδη ενυδρείου

β) Το αυγοτάραχο προς κατανάλωση στην παρούσα περίπτωση αναφέρεται μόνο σε αφαιρούμενα αυγά που προορίζονται για κατανάλωση σε πρώτη πώληση.

Τροπολογία 37

Παράρτημα ΙΙ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

___________________________________

Υλικό για εκτατική υδατοκαλλιέργεια

Χώρα:  Έτος:

Είδος

Μονάδα (προσδιορίστε)α)

Αξία (σε εθνικό νόμισμα)

Τριψήφιος κωδικός

Εθνική ονομασία

Επιστημονική ονομασία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

α) αριθμός ή τόνοι

Τροπολογίες του Κοινοβουλίου

_________________________________

Εισροές για εκτατική υδατοκαλλιέργεια α)

                                                               Χώρα:                                                                                        Έτος:

Είδος

Μονάδα (προσδιορίστε)β)

Αξία (σε εθνικό νόμισμα)

Τριψήφιος κωδικός

Εθνική ονομασία

Επιστημονική ονομασία

 

 ΨΑΡΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ΜΑΛΑΚΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

α) δεν συμπεριλαμβάνονται διακοσμητικά είδη ενυδρείου και είδη φυτών

β) Βάρος ή αριθμός· αν δίδονται αριθμοί, πρέπει να εξασφαλίζεται και συντελεστής μετατροπής σε βάρος

Τροπολογία 38

Παράρτημα ΙΙΙ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

___________________________________

Παραγωγή εκκολαπτηρίων

Χώρα:  Έτος:

Είδος

Στάδιο στον κύκλο ζωής

Αριθμός (εκατ.)

Τριψήφιος κωδικός

Εθνική ονομασία

Επιστημονική ονομασία

Αυγάα)

Νεαρά ψάριαα)

Μεταφορά σε ελεγχόμενο περιβάλλον (για περαιτέρω εκτροφή)

Απελευθέρωση στο φυσικό περιβάλλονβ)

Με προορισμό τη μεταποίηση (π.χ. χαβιάρι)

Άγνωστου προορισμού

Σύνολο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

α) Σημειώστε «X» στην κατάλληλη στήλη

β) Προαιρετικά

Τροπολογίες του Κοινοβουλίου

_________________________________

Παραγωγή εκκολαπτηρίων και νηπιοτροφείων α)

Χώρα:  Έτος:

Είδος

Στάδιο στον κύκλο ζωής

Χρήσεις προορισμού

Τριψήφιος κωδικός

Κοινή ονομασία

Επιστημονική ονομασία

Αυγάα)

(εκατ.)

Νεαρά ψάριαα)

(εκατ.)

Μεταφορά σε ελεγχόμενο περιβάλλον (για περαιτέρω εκτροφή)β)

(σε εκατομ.)

Απελευθέρωση στο φυσικό περιβάλλονβ)

(σε εκατ.)

 

 

 

 

 

 Αυγά

Νεαρά ψάρια

 Αυγά

 

Νεαρά ψάρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

α) Δεν συμπεριλαμβάνονται διακοσμητικά είδη και είδη ενυδρείου

β) Προαιρετικά

Τροπολογία 39

Παράρτημα ΙV

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

___________________________________

Στατιστικά στοιχεία για τη δομή του τομέα της υδατοκαλλιέργειας

Χώρα:                                                                                                                                                                      Έτος:

Μέθοδος καλλιέργειας

Ζώνη FAO

Καλλιέργεια γλυκών υδάτωνα)

Καλλιέργεια αλμυρών υδάτωνα)

Σύνολοα)

m3 σε 000

Εκτάρια

m3 σε 000

Εκτάρια

m3 σε 000

Εκτάρια

ΨΑΡΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Υδροταμιευτήρες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεξαμενές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελεγχόμενες περιοχές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλωβοί

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μακρόστενες δεξαμενές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συστήματα ανακύκλωσης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

α) Συμπληρώστε το μέγεθος των εγκαταστάσεων στην κατάλληλη στήλη («m3 σε 000» ή «Εκτάρια»)

Μέθοδος καλλιέργειας

Ζώνη FAO

Καλλιέργεια γλυκών υδάτωνα)

Καλλιέργεια αλμυρών υδάτωνα)

Σύνολοα)

m3 σε 000

Εκτάρια

m3 σε 000

Εκτάρια

m3 σε 000

Εκτάρια

ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ

 

 

 

 

 

 

Υδροταμιευτήρες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεξαμενές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελεγχόμενες περιοχές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΛΑΚΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Στο βυθό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτός βυθού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΥΚΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΛΛΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 

 

 

 

 

 

 

α) Συμπληρώστε το μέγεθος των εγκαταστάσεων στην κατάλληλη στήλη («m3 σε 000» ή «Εκτάρια»)

Τροπολογίες του Κοινοβουλίου

_________________________________

Στατιστικά στοιχεία για τη δομή του τομέα της υδατοκαλλιέργειας α)

Χώρα:  Έτος:

 

 

Γλυκά ύδατα

Αλμυρά ύδατα

Σύνολο

 

Ζώνη

FAO  

 

Μέγεθος εγκαταστάσεων γ)

 

Μέγεθος εγκαταστάσεων γ)

 

Μέγεθος εγκαταστάσεων γ)

m3 σε '000

Εκτάρια

m3 σε '000

Εκτάρια

m3 σε '000

Εκτάρια

ΨΑΡΙΑ

Υδροταμιευτήρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεξαμενές και μακρόστενες δεξαμενές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελεγχόμενες περιοχές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλωβοί

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συστήματα ανακύκλωσης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ 

Υδροταμιευτήρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεξαμενές και μακρόστενες δεξαμενές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελεγχόμενες περιοχές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΛΑΚΙΑ

Στο βυθό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτός βυθού β)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλες μέθοδοι β)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΥΚΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

α) Δεν συμπεριλαμβάνονται διακοσμητικά είδη και είδη ενυδρείου

β) Αν τα οστρακόδερμα εκτρέφονται σε αρμάθες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μονάδα μέτρησης

γ) Πρέπει να εξετασθεί η εν δυνάμει παραγωγική ικανότητα

Τροπολογία 40

Παράρτημα V

 

Το παράρτημα αυτό διαγράφεται

Τροπολογία 41

Παράρτημα VΙ, παράγραφος 2, εδάφιο 2

• Περιγράψτε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων (π.χ. ερωτηματολόγια που αποστέλλονται ταχυδρομικά, προσωπικές συνεντεύξεις, απογραφές ή δειγματοληψίες και συχνότητα ερευνών) για κάθε τμήμα του τομέα υδατοκαλλιέργειας.

• Περιγράψτε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων (π.χ. ερωτηματολόγια που αποστέλλονται ταχυδρομικά, προσωπικές συνεντεύξεις, απογραφές ή δειγματοληψίες, συχνότητα ερευνών, μέθοδοι εκτίμησης) για κάθε τμήμα του τομέα υδατοκαλλιέργειας.

Τροπολογία 42

Παράρτημα VΙ, παράγραφος 3, εισαγωγικό μέρος

Αξιοπιστία και αντιπροσωπευτικότητα των στατιστικών στοιχείων.

Ποιοτικές πτυχές σύμφωνα με τον «Κώδικα Πρακτικής για το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα»1.

 

________________

1 (CΟΜ(2005)0217)

Τροπολογία 43

Παράρτημα VΙ, παράγραφος 3, εδάφιο 1

• Εάν χρησιμοποιούνται τεχνικές δειγματοληψίας για κάποια από τα στατιστικά στοιχεία, περιγράψτε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και εκτιμήστε το επίπεδο χρήσης και αξιοπιστίας των μεθόδων αυτών.

• Εάν χρησιμοποιούνται τεχνικές εκτίμησης για κάποια από τα στατιστικά στοιχεία, περιγράψτε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και εκτιμήστε το επίπεδο χρήσης και αξιοπιστίας των μεθόδων αυτών.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Αιτιολόγηση της πρότασης

Η πρόταση της Επιτροπής στοχεύει στην αντικατάσταση της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας, που βασίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 788/96 του Συμβουλίου σχετικά με την κοινοποίηση των στατιστικών για την παραγωγή της υδατοκαλλιέργειας από τα κράτη μέλη.

Η σχετική κοινοτική νομοθεσία ισχύει εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια. Προβλέπει ότι τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή ετήσια στοιχεία σχετικά με τον όγκο της παραγωγής των υδατοκαλλιεργειών. Ο τομέας εκτιμά εξάλλου τη διάθεση των πληροφοριών που συλλέγονται κατ' αυτόν τον τρόπο εδώ και πολλά χρόνια.

Από την έγκριση αυτού του κειμένου, ωστόσο, η υδατοκαλλιέργεια γνώρισε σημαντική ανάπτυξη. Η υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα αυτό διαδραματίζει σημαντικό κοινωνικοοικονομικό ρόλο σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες επιτρέποντας σ' αυτές την ανάπτυξη μιας μεταποιητικής βιομηχανίας με μέλλον.

Η ανάγκη για ένα ευρύτερο φάσμα στοιχείων, έχει καταστεί κατά συνέπεια επιτακτική, ενόψει μιας ανάπτυξης και μιας ορθολογικής διαχείρισης στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ).

Γενικό πλαίσιο και στόχοι της πρότασης της Επιτροπής

Σε ένα κόσμο που οι αλιευτικοί πόροι γίνονται σπάνιοι και όπου η παγκόσμια ζήτηση σε ψάρια και οστρακοειδή δεν σταματά να αυξάνεται, η υδατοκαλλιέργεια αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO) προβλέπει μάλιστα ότι στο μέλλον, η υδατοκαλλιέργεια θα καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της αντίστοιχης ζήτησης.

Η ευρωπαϊκή υδατοκαλλιέργεια θα μπορούσε κατά συνέπεια να επωφεληθεί από αυτήν την κατάσταση: μια σημαντική αγορά, μια μακρά παράδοση σε θέματα οστρακοκαλλιέργειας και ιχθυοτροφίας σε γλυκό νερό και σε θαλασσινό νερό, μια δυναμική έρευνα αιχμής, μια σύγχρονη τεχνολογία, επιχειρηματίες και ειδικευμένοι και πεπειραμένοι ιχθυοτρόφοι, κλιματικές συνθήκες και τόποι κατάλληλοι για τα εκτρεφόμενα είδη.

Ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ αντιπροσωπεύει συνολικά 1,3 εκατ. τόνους αλιευτικών προϊόντων ανά έτος, για ένα ποσό 3 δισ. ευρώ περίπου. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής αξίας της παραγωγής του τομέα της αλιείας της ΕΕ και κατά προσέγγιση ένα πέμπτο του όγκου της. Σε ορισμένα κράτη μέλη, η αξία των προϊόντων εκτροφής είναι μεγαλύτερη από αυτήν των εκφορτωθέντων προϊόντων. Μεταξύ άλλων, η υδατοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει σημαντικό τμήμα της συνολικής παραγωγής.

Εκτός του γεγονότος ότι πρόκειται για σημαντικές πηγές προϊόντων για τους ευρωπαίους καταναλωτές ο τομέα της υδατοκαλλιέργειας παρέχει επίσης σημαντικές προοπτικές απασχόλησης στις περιφέρειες που εξαρτώνται από την αλιεία.

Η υδατοκαλλιέργεια στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει περισσότερες από 80.000 θέσεις εργασίας συνυπολογιζομένων των με πλήρες και μειωμένο ωράριο θέσεων, πράγμα το οποίο αντιστοιχεί σε 57.000 θέσεις πλήρους ωραρίου.

Ο ευρωπαϊκός τομέας της υδατοκαλλιέργειας δεν είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε δυσχέρειες που έχουν επίπτωση στην παραγωγή, όπως η διαθεσιμότητα ελεύθερου χώρου και ποιοτικών υδάτων ή μέτρων που προορίζονται να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Η υδατοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε στο σύνολο της Ένωσης, συχνά σε ζώνες της υπαίθρου ή απομακρυσμένες περιφέρειες εξαρτώμενες από την αλιεία όπου οι άλλες δυνατότητες απασχόλησης παραδοσιακά δεν υπάρχουν.

Μόνο ως παράδειγμα, στην Ελλάδα, 100.000 τόνοι ψάρια σε σύνολο 200.000 προέρχονται από την υδατοκαλλιέργεια.

Ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχουν, περισσότερο από άλλα, μακρά παράδοση στην εκτροφή ψαριών· πράγμα το οποίο εξηγεί τη διαφοροποίηση των υφισταμένων υποδομών, που αρχίζουν από μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις και φθάνουν σε πολυεθνικές βιομηχανίες.

Η ανάγκη μιας εκτεταμένης συλλογής στατιστικών δεδομένων για την υδατοκαλλιέργεια οφείλεται στη σημασία της δυνατότητας διάθεσης μιας αξιόπιστης προοπτικής και μιας πλήρους θεώρησης των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας, των τρόπων της καλλιέργειας και των διαφόρων περιβαλλόντων παραγωγής.

Είναι αναγκαίο να εναρμονιστούν σε κοινοτικό επίπεδο οι στατιστικές πληροφορίες· οι αναγκαίες συλλογή αυτών των στοιχείων και υποδομή προκειμένου να αυξηθεί και να επαληθευθεί η αξιοπιστία εμπίπτει κατά πρώτο λόγο στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Σχόλια του εισηγητή και προτεινόμενες τροπολογίες

Η παρούσα πρόταση θεωρείται γενικώς θετική, στο βαθμό που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση και την απλοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, με παράλληλη μείωση των διοικητικών βαρών των κρατών μελών.

Η υφισταμένη οργάνωση του στατιστικού συστήματος μπορεί να διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος στο άλλο και η παρούσα πρόταση δεν πρέπει, γι' αυτό το λόγο, να επιφέρει συμπληρωματικές δαπάνες για τις εθνικές διοικήσεις.

Με την έννοια αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραχώρησε, επανειλημμένα, στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού. Ιδίως, στα άρθρα του 7 και 8, όσον αφορά την περίοδο διαβίβασης και τις εξαιρέσεις.

Συμπληρωματικές τεχνικές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Αλιείας και Eurostat, προκειμένου να διευκρινιστούν πολλά σημεία της παρούσας πρότασης.

Ο εισηγητής έχει την άποψη ότι οι εισαγόμενες τροποποιήσεις επιτρέπουν ως εκ της φύσεώς τους μια καλύτερη διαβίβαση των ετήσιων δεδομένων όσον αφορά τον όγκο της παραγωγής των υδατοκαλλιεργειών και ότι οι αλλαγές αυτές θα διευκολύνουν τη διάθεση των αναγκαίων πληροφοριών.

Οι προτεινόμενες τροπολογίες στοχεύουν στη βελτίωση της σαφήνειας και της συνεκτικότητας του κειμένου, στον συνυπολογισμό των δυσχερειών ορισμένων κρατών μελών και στην πρόβλεψη μιας πληροφόρησης και μιας τακτικής παρακολούθησης από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι στο γαλλικό γλωσσικό κείμενο, πρέπει να προκριθεί ο όρος "στατιστικές".

Αποδεικνύεται ότι στο αγγλικό κείμενο των εγγράφων της ομάδας εργασίας Eurostat, οι όροι "statistiques" και "data" αλληλοεναλλάσσονται.

Ωστόσο, στη γαλλική γλώσσα οι όροι διαφέρουν, δεδομένου ότι με τον όρο "statistiques", νοούνται πληροφορίες που έχουν τύχει επεξεργασίας, ένα τελικό προϊόν, ενώ με τον όρο " "données", νοούνται οι μη επεξεργασμένες πληροφορίες.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, προβλέπεται ότι εντός προθεσμίας τριών ετών από της θέσεως σε ισχύ του παρόντος κανονισμού, κατόπιν κάθε τρία έτη, η Επιτροπή θα υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση αξιολόγησης για τις στατιστικές που καταρτίζονται, και ιδίως όσον αφορά τον πρόσφορο χαρακτήρα τους και την ποιότητά τους.

Η έκθεση αυτή θα προχωρήσει επίσης σε μια ανάλυση κόστους - αποτελεσματικότητας του συστήματος που έχει εφαρμοστεί για τη συλλογή και την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων και θα αναφέρει τις βέλτιστες πρακτικές που επιτρέπουν τη μείωση του βάρους της εργασίας για τα κράτη μέλη και την αύξηση της χρησιμότητας και της ποιότητας αυτών των δεδομένων.

Ο εισηγητής υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής, μέσω τροποποιήσεων που γίνονται από τις κατατεθείσες τροπολογίες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Στατιστικές για την υδατοκαλλιέργεια

Έγγραφα αναφοράς

COM(2006)0864 - C6-0005/2007 - 2006/0286(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

22.12.2006

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

PECH

17.1.2007

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Philippe Morillon

25.1.2007

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

10.4.2007

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

19.12.2007

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

18

1

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Elspeth Attwooll, Iles Braghetto, Niels Busk, Luis Manuel Capoulas Santos, Paulo Casaca, Avril Doyle, Carmen Fraga Estévez, Ιωάννης Γκλαβάκης, Pedro Guerreiro, Heinz Kindermann, Rosa Miguélez Ramos, Philippe Morillon, Seán Ó Neachtain, Willi Piecyk, Struan Stevenson, Catherine Stihler

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Ole Christensen, Constantin Dumitriu, Thomas Wise

Ημερομηνία κατάθεσης

7.1.2008