ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την τροποποιημένη πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη συνέχιση της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (EGNOS και Galileo)
10.4.2008 - (COM(2007)0535 – C6‑0345/2007 – 2004/0156(COD))(Εκ νέου παραπομπή) - ***I
Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας
Εισηγήτρια: Etelka Barsi-Pataky
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
σχετικά με την τροποποιημένη πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη συνέχιση της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (EGNOS και Galileo)
(COM(2007)0535 – C6‑0345/2007 – 2004/0156(COD))
(Διαδικασία συναπόφασης: πρώτη ανάγνωση – εκ νέου παραπομπή)
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
– έχοντας υπόψη την τροποποιημένη πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2007)0477),
– έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2004)0477),
– έχοντας υπόψη τη θέση του στην πρώτη ανάγνωση της 6ης Σεπτεμβρίου 2005[1]
– έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2, και το άρθρο 156 της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε εκ νέου η πρόταση από την Επιτροπή (C6-0345/2007),
– έχοντας υπόψη το ψήφισμά του, της 20ής Ιουνίου 2007, σχετικά με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ραδιοναυσιπλοΐας μέσω δορυφόρου (Galileo) με βάση τη Διοργανική Συμφωνία της 17ης Μαΐου 2006 και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2007-2013[2],
– έχοντας υπόψη τα άρθρα 51 και 55, παράγραφος 1 του Κανονισμού του,
– έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (A6‑0144/2008),
1. εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·
2. εγκρίνει τη συνημμένη κοινή δήλωση, η οποία θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα μαζί με την τελική νομοθετική πράξη·
3. εφιστά την προσοχή στις συνημμένες δηλώσεις της Επιτροπής·
4. ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·
5. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.
|
|
|
|
Τροπολογία 1
Tροποποιημένη πρόταση κανονισμού
TΡOΠOΛOΓΙΕΣ TOΥ KOΙNOBOΥΛΙOΥ
στην πρόταση της Επιτροπής για την έκδοση
KANONΙΣMOΥ TOΥ ΕΥΡΩΠAΪKOΥ KOΙNOBOΥΛΙOΥ KAΙ TOΥ ΣΥMBOΥΛΙOΥ
σχετικά με τη συνέχιση της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης
(EGNOS και Galileo)
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 156,
έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής ║,
έχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[3],
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[4],
αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 251 της Συνθήκης[5],
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1) Η ευρωπαϊκή πολιτική δορυφορικής ραδιοπλοήγησης έχει ως στόχο να εξοπλιστεί η Ευρωπαϊκή Κοινότητα με δύο συστήματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης - GNSS). Τα εν λόγω συστήματα υλοποιούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων EGNOS και Galileo, (εφεξής «προγραμμάτων»), αντίστοιχα. Καθεμιά από τις δύο αυτές υποδομές περιλαμβάνει δορυφόρους και παγκόσμιο δίκτυο σταθμών εδάφους.
(2) Τα προγράμματα ▌ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της αρχής της επικουρικότητας. H δημιουργία υποδομών δορυφορικής ραδιοπλοήγησης υπερβαίνει τις οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες κάθε κράτους μέλους μεμονωμένα και η κοινοτική κλίμακα αποτελεί την επαρκέστερη κλίμακα επιτυχούς υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών▌.
(3) Το πρόγραμμα GALILEO έχει ως στόχο τη δημιουργία της πρώτης παγκόσμιας υποδομής ραδιοπλοήγησης και εντοπισμού θέσεως μέσω δορυφόρου, η οποία είναι σχεδιασμένη ειδικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Το σύστημα που θα προκύψει από το πρόγραμμα Galileo είναι τελείως ανεξάρτητο από τα άλλα συστήματα που υπάρχουν ήδη ή που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
(4) Το πρόγραμμα EGNOS έχει ως στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα των σημάτων των υφιστάμενων παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης ▌.
(5) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχουν υποστηρίξει σταθερά και αδιάλειπτα τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS).
(6) ▌Η ανάπτυξη δορυφορικής ραδιοπλοήγησης εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο της πολιτικής της Λισαβόνας και άλλων κοινοτικών πολιτικών, όπως η πολιτική των μεταφορών που παρουσιάστηκε στο Λευκό Βιβλίο της Επιτροπής[6]. Στο πολυετές πρόγραμμα εργασίας η Επιτροπή θα πρέπει, εφόσον απαιτείται, να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των εφαρμογών και υπηρεσιών GNSS.
(7) Τα ▌προγράμματα εντάσσονται στα έργα προτεραιότητας τα οποία περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία ανάπτυξης που πρότεινε η Επιτροπή και ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αποτελούν επίσης μια από τις κυριότερες υλοποιήσεις του μελλοντικού ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση σχετικά με την ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική[7].
(8) Το πρόγραμμα Galileo περιλαμβάνει μια φάση καθορισμού, μια φάση ανάπτυξης, μια φάση εγκατάστασης και μια φάση εκμετάλλευσης. Η φάση εγκατάστασης προβλέπεται να αρχίσει το 2008 και να τερματιστεί το 2013. Το σύστημα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως το 2013.
(9) Οι φάσεις καθορισμού και ανάπτυξης του προγράμματος Galileo, οι οποίες αποτελούν το μέρος του προγράμματος που είναι αφιερωμένο στην έρευνα, χρηματοδοτήθηκαν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τα διευρωπαϊκά δίκτυα και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Η φάση εγκατάστασης προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Σε μεταγενέστερο στάδιο μπορεί να αποφασισθεί ότι, για τη λειτουργία και την ανανέωση του συστήματος μετά το 2013, ενδείκνυνται οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή οιεσδήποτε άλλου τύπου συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα.
(9α) Σημειωτέον ότι το Κέντρο για την Ασφάλεια της Ζωής ενδέχεται να αποφασίσει να εξελιχθεί σε πλήρες και ισοδύναμο Κέντρο Δορυφορικού Ελέγχου του Galileo, του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία θα ανήκουν στην Κοινότητα. Η επένδυση της εξέλιξης αυτής δεν θα συνεπάγεται πρόσθετη δαπάνη επί του συμφωνημένου κοινοτικού προϋπολογισμού για τα ευρωπαϊκά προγράμματα GNSS για την περίοδο 2007-2013. Σημειωτέον επίσης ότι, χωρίς να θίγονται οι επιχειρησιακές ικανότητες του Oberpfaffenhofen και του Fucino, η Επιτροπή θα εξασφαλίσει εν προκειμένω ότι το Κέντρο αυτό θα λειτουργεί ως πλήρες Κέντρο Δορυφορικού Ελέγχου του Galileo στα τέλη του 2013, εφόσον είναι σε θέση να πληροί όλες τις αναγκαίες απαιτήσεις που ισχύουν για όλα τα κέντρα, και θα περιληφθεί στο δίκτυο Galileo των τριών προαναφερόμενων κέντρων.
(10) Είναι σημαντικό να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του συστήματος EGNOS από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών, της βιωσιμότητας και της εμπορικής του αξιοποίησης Η εκμετάλλευση του EGNOS μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μιας ή περισσότερων δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ιδίως σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα μέχρι να ενταχθεί στην εκμετάλλευση του Galileo.
▌
(21) Δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης έχουν πλέον φτάσει σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας και υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαίσιο απλών ερευνητικών έργων, ενδείκνυται να αποκτήσουν ειδική νομική βάση, η οποία να ικανοποιεί περισσότερο τις ανάγκες τους και ταυτόχρονα την ανάγκη για χρηστή οικονομική διαχείριση.
(21α) Τα συστήματα που θεσπίζονται δυνάμει των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης είναι υποδομές που συγκροτούνται ως διευρωπαϊκά δίκτυα η χρήση των οποίων επεκτείνεται πολύ πέρα από τα εθνικά σύνορα των κρατών μελών. Επιπλέον, οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω των εν λόγω συστημάτων συμβάλλουν ειδικότερα στην ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των ενεργειακών υποδομών. Συνεπώς, το άρθρο 156 της Συνθήκης αποτελεί την κατάλληλη νομική βάση του παρόντος κανονισμού ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η περαιτέρω υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS.
[πρώην αιτιολογική σκέψη 17]
(21β) Η χρηστή δημόσια διαχείριση των προγραμμάτων Galileo και EGNOS προϋποθέτει αφενός, την ύπαρξη αυστηρής κατανομής των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή (εφεξής "GSA") και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (εφεξής «ESA»), και, αφετέρου, ότι η διαχείριση των προγραμμάτων εξασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ▌. Η Επιτροπή οφείλει να συστήσει τα κατάλληλα όργανα και να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους, ιδίως στον τομέα της υποστήριξης.
(21γ) Λόγω της σημασίας, της μοναδικότητας και της πολυπλοκότητας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS, της κοινοτικής κυριότητας των συστημάτων που προκύπτουν από τα προγράμματα, την πλήρη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό των προγραμμάτων για την περίοδο 2008-2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν την ανάγκη στενής συνεργασίας των τριών οργάνων. Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάζουν στη Διοργανική Ομάδα Galileo (GIP) σύμφωνα με την κοινή δήλωση της ../../2008.
[πρώην αιτιολογική σκέψη 12]
(21δ) Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1321/2004 του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2004, σχετικά με τη δημιουργία δομών διαχείρισης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης[8], δημιουργήθηκε η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS) (στο εξής «η εποπτική αρχή»). Η GSA αποτελεί κοινοτικό οργανισμό που, ως όργανο κατά την έννοια του άρθρου 185 του δημοσιονομικού κανονισμού, υπόκειται στις υποχρεώσεις που ισχύουν για τους κοινοτικούς οργανισμούς.
(21ε) Σεβόμενη το ρόλο της Επιτροπής ως διαχειρίστριας των προγραμμάτων και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που θέσπισε η Επιτροπή, η GSA θα πρέπει να μεριμνά για τη πιστοποίηση της ασφάλειας του συστήματος και για τη λειτουργία του κέντρου ασφάλειας του Galileo και να συμβάλλει στην προετοιμασία της εμπορικής εκμετάλλευσης των συστημάτων ενόψει της απρόσκοπτης λειτουργίας, της αδιάλειπτης παροχής υπηρεσιών και της μεγάλης διείσδυσης στην αγορά. Επιπλέον, η GSA θα πρέπει να είναι επίσης σε θέση να εκτελεί άλλα καθήκοντα που της ανατίθενται από την Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ιδίως δε την προώθηση εφαρμογών και υπηρεσιών και να μεριμνά για την πιστοποίηση των συνιστωσών των συστημάτων
(21στ) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούν την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για την τυπική ευθυγράμμιση των δομών για τη διαχείριση των προγραμμάτων που προβλέπονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1321/2004 του Συμβουλίου προς τους νέους ρόλους της Επιτροπής και της GSA.
[πρώην αιτιολογική σκέψη 13]
(21ζ) Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των προγραμμάτων Galileo και EGNOS, απαιτείται η δημιουργία κατάλληλου οικονομικού και νομικού πλαισίου για να είναι σε θέση η Ευρωπαϊκή Κοινότητα να συνεχίσει την χρηματοδότηση των εν λόγω προγραμμάτων. Ενδείκνυται επίσης να αναφερθεί το ποσό που απαιτείται, για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2007 έως 31 Δεκεμβρίου 2013, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το τέλος της φάσης ανάπτυξης και η φάση εγκατάστασης του Galileo, ▌η λειτουργία του ▌EGNOS καθώς και η προετοιμασία της φάσης εκμετάλλευσης των προγραμμάτων.
(21η) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποφάσισαν[9] ότι το συνολικό εκτιμώμενο ποσό για δαπάνες λειτουργίας των συστημάτων Galileo και EGNOS για την περίοδο 2007-2013 ανέρχεται σε 3.405 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές.
Ποσό ύψους 1.005 εκατομμ. ευρώ είχε ήδη προβλεφθεί στον τρέχοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό (2007-2013). Το ποσό αυτό έχει αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ επιπλέον, με απόφαση της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής ύστερα από αναθεώρηση του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου (2007-2013). Εξάλλου, ποσό ύψους 400 εκατομμ. ευρώ διατίθεται από το Έβδομο Πρόγραμμα-Πλαίσιο Έρευνας και Ανάπτυξης , ώστε ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για τα προγράμματα να ανέρχεται σε 3.405 εκατομμ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013.
(21θ) Κατά την κατανομή αυτών των κοινοτικών κονδυλίων έχουν μεγάλη σημασία οι αποτελεσματικές διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων και διαπραγματεύσεις σύναψης συμβάσεων που εξασφαλίζουν την καλύτερη σχέση κόστους/ αποτελεσματικότητας και την ολοκλήρωση της εκτέλεσης, τη συνέχεια των προγραμμάτων, τη διαχείριση των κινδύνων και την τήρηση του προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος. Τα καθήκοντα αυτά θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή.
(21ι) Σύμφωνα με το άρθρο 18 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τα κράτη μέλη καθώς και τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμοί μπορούν να συνεισφέρουν στα προγράμματα σε χρήμα ή σε είδος βάσει των απαιτούμενων συμφωνιών.
[πρώην αιτιολογική σκέψη 15]
(21ια) Πρέπει να σημειωθεί ότι στις δαπάνες για τις επενδύσεις και τις δαπάνες εκμετάλλευσης των συστημάτων Galileo και EGNOS που εκτιμώνται σήμερα για την περίοδο 2007-2013 δεν λαμβάνονται υπόψη οι απρόβλεπτες οικονομικές υποχρεώσεις που ενδέχεται να κληθεί να καλύψει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ιδίως δε εκείνες που συνδέονται με την εξωσυμβατική ευθύνη λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της κυριότητας των συστημάτων, ιδίως όσον αφορά την ανωτέρα βία και την καταστροφική βλάβη.
(21ιβ) Πρέπει εξάλλου τα έσοδα από την εκμετάλλευση των συστημάτων Galileo και EGNOS, και μάλιστα όσα προέρχονται από την εμπορική υπηρεσία του Galileo ,να εισπράττονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, προκειμένου να αποσβεστούν οι επενδύσεις που πραγματοποίησε η Κοινότητα στο παρελθόν. Ωστόσο, στη ή στις συμβάσεις που θα συναφθούν ενδεχομένως με τον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατόν να προβλέπεται μηχανισμός επιμερισμού των εσόδων.
(21ιγ) Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα πρέπει να συνάψει με τον ESA πολυετή συμφωνία ανάθεσης η οποία να καλύπτει τις τεχνικές και προγραμματικές πτυχές των προγραμμάτων. Προκειμένου να είναι σε θέση η Επιτροπή, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, να ασκεί πλήρως τις ελεγκτικές της εξουσίες, η συμφωνία ανάθεσης θα πρέπει να περιλαμβάνει τους γενικούς όρους διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται στον ESA.
(21ιδ) Δεδομένου ότι τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, οι δημόσιες προμήθειες δυνάμει των προγραμμάτων θα πρέπει να τηρούν τους κοινοτικούς κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις και να αποσκοπούν πρωτίστως στην επίτευξη ικανοποιητικής σχέσης τιμής-απόδοσης, τον έλεγχο του κόστους και το μετριασμό των κινδύνων καθώς και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση των εξαρτήσεων από μία και μόνη πηγή. Η ελεύθερη πρόσβαση και ο θεμιτός ανταγωνισμός σε ολόκληρη την αλυσίδα βιομηχανικών προμηθειών και η εξασφάλιση ισόρροπων ευκαιριών συμμετοχής της βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των ΜΜΕ, θα πρέπει να τηρούνται σε όλα τα κράτη μέλη. Θα πρέπει να αποφευχθεί η ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή η μακροχρόνια εξάρτηση από έναν και μόνον προμηθευτή. Προκειμένου να μετριασθούν οι κίνδυνοι του προγράμματος, να αποφευχθεί η εξάρτηση από μία και μόνη πηγή και να εξασφαλισθεί καλύτερος γενικός έλεγχος του προγράμματος, του κόστους και του χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει, ανάλογα με την περίπτωση, να επιδιώκεται προμήθεια από δύο πηγές. Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βασίζονται σε μη ευρωπαϊκές πηγές για ορισμένα δομικά στοιχεία και υπηρεσίες σε περίπτωση αποδεδειγμένων ουσιαστικών πλεονεκτημάτων από άποψη ποιότητας και κόστους, λαμβανομένων υπόψη του στρατηγικού χαρακτήρα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS και των απαιτήσεων της ΕΕ ως προς την ασφάλεια και τον έλεγχο των εξαγωγών. Θα πρέπει να αξιοποιούνται οι επενδύσεις, η πείρα και οι γνώσεις της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποκτώνται κατά τις φάσεις καθορισμού και ανάπτυξης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS, και παράλληλα να εξασφαλίζεται ότι δεν θίγεται η ανταγωνιστική υποβολή προσφορών.
(21ιε) Όλες οι δέσμες έργων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της φάσης εγκατάστασης του προγράμματος Galileo θα πρέπει να είναι ανοικτές στο μεγαλύτερο δυνατό ανταγωνισμό, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν την ανάθεση συμβάσεων στην ΕΕ, και, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ανάθεση συμβάσεων για τα διαστημικά προγράμματα, θα πρέπει να είναι πλέον ανοικτές στους νέους επιχειρηματίες και τις ΜΜΕ και ταυτόχρονα να διασφαλίζουν την τεχνολογική αριστεία και την καλύτερη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας.
[πρώην αιτιολογική σκέψη 20]
(21ιστ) Η Επιτροπή θα πρέπει να επικουρείται από επιτροπή ονομαζόμενη «Επιτροπή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων GNSS». Δεδομένου ότι η χρηστή δημόσια διαχείριση επιβάλλει τη διασφάλιση ενιαίας διαχείρισης των προγραμμάτων, αυξημένη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της GSA και του ESA πρέπει να συμμετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων GNSS.
(21ιζ) Τα θέματα που εμπίπτουν αποκλειστικά στον Τίτλο V ή/και στον Τίτλο VI της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων GNSS.
(21ιη) Τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή[10].
(21ιθ) Ειδικότερα, θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να θεσπίσει οιαδήποτε αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση της συμβατότητας και της διαλειτουργικότητας των συστημάτων. Επειδή τα μέτρα αυτά είναι γενικής φύσεως και προβλέπεται να συμπληρώσουν τον παρόντα κανονισμό με την προσθήκη νέων μη ουσιαστικών στοιχείων, θα πρέπει να θεσπιστούν σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ.
(21κ) Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα πρέπει να είναι κύριος όλων των υλικών και άυλων αγαθών που παράγονται ή αναπτύσσονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Ωστόσο, για να γίνουν πλήρως σεβαστά τυχόν θεμελιώδη δικαιώματα κυριότητας, θα πρέπει να συναφθούν οι απαιτούμενες συμφωνίες με τους υφιστάμενους κυρίους.
(21κα) Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πιστοποίηση του EGNOS για όλα τα μέσα μεταφορών, ιδίως δε την αεροπορία, ώστε να δηλωθεί ότι το σύστημα ευρίσκεται σε φάση εκμετάλλευσης και να επιτραπεί η χρήση του το συντομότερο δυνατόν.
(22) Ο παρών κανονισμός θεσπίζει, για τη συνέχιση των προγραμμάτων, χρηματοδότηση που αποτελεί για τη δημοσιονομική αρχή την προνομιακή αναφορά, δυνάμει του σημείου 37 της διοργανικής συμφωνίας της 27ης Μαΐου 2006[11] μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.
(23) Ενδείκνυται, τέλος, να ενημερώνονται τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων ▌.
ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Άρθρο 1
Ευρωπαϊκά συστήματα και προγράμματα του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS)
1. Τα προγράμματα EGNOS και Galileo (στο εξής «τα προγράμματα») περιλαμβάνουν όλες τις δραστηριότητες που απαιτούνται για τον καθορισμό, την ανάπτυξη, την επικύρωση, την κατασκευή, την εκμετάλλευση, την ανανέωση και την βελτίωση των δύο ευρωπαϊκών παγκόσμιων συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης - GNSS), ήτοι του συστήματος EGNOS και του συστήματος που θα προκύψει από το πρόγραμμα Galileo (στο εξής «τα συστήματα»), αντίστοιχα.
2. Το σύστημα EGNOS είναι μια υποδομή για την παρακολούθηση και τη διόρθωση των σημάτων που εκπέμπονται από τα υφιστάμενα παγκόσμια συστήματα δορυφορικής πλοήγησης ▌Περιλαμβάνει σταθμούς εδάφους και πομποδέκτες εγκατεστημένους σε γεωσταθερούς δορυφόρους.
3. Το σύστημα που θα προκύψει από το πρόγραμμα Galileo είναι υποδομή αυτόνομη του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS), το οποίο περιλαμβάνει συστοιχία δορυφόρων και παγκόσμιο δίκτυο σταθμών εδάφους.
4. Οι συγκεκριμένοι στόχοι των προγραμμάτων εκτίθενται στο Παράρτημα.
Άρθρο 2
Αντικείμενο
Ο παρών κανονισμός καθορίζει τους κανόνες για την υλοποίηση των προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που αφορούν τη διακυβέρνηση και την οικονομική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Άρθρο 3
Φάσεις του προγράμματος Galileo
Το πρόγραμμα Galileo περιλαμβάνει τις ακόλουθες φάσεις:
– μια φάση καθορισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας σχεδιάσθηκε η αρχιτεκτονική του συστήματος και καθορίσθηκαν τα ▌στοιχεία της, η οποία έληξε δε το 2001·
– μια φάση ανάπτυξης και επικύρωσης, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή και την εκτόξευση των πρώτων δορυφόρων, την εγκατάσταση των πρώτων υποδομών στο έδαφος και όλες τις εργασίες και επιχειρήσεις που θα επιτρέψουν την επικύρωση του συστήματος σε τροχιά· η φάση αυτή προγραμματίζεται να λήξει το 2010·
– μια φάση εγκατάστασης, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση του συνόλου των δορυφορικών και επίγειων υποδομών καθώς και τις επιχειρήσεις που συνδέονται με την εν λόγω εγκατάσταση· η φάση αυτή προγραμματίζεται να διαρκέσει από το 2008 έως το 2013· περιλαμβάνει την προετοιμασία για τη φάση εκμετάλλευσης·
– μια φάση εκμετάλλευσης, η οποία περιλαμβάνει την διαχείριση της υποδομής, τη συντήρηση, την συνεχή τελειοποίηση και ανανέωση του συστήματος, τις επιχειρήσεις πιστοποίησης και τυποποίησης που συνδέονται με το πρόγραμμα, την εμπορική εκμετάλλευση του συστήματος και κάθε άλλη δραστηριότητα που απαιτείται για την ανάπτυξη του συστήματος και την ομαλή λειτουργία του προγράμματος. Η φάση εκμετάλλευσης θα αρχίσει το αργότερο κατά την ολοκλήρωση της φάσης εγκατάστασης.
Άρθρο 4
Χρηματοδότηση του προγράμματος Galileo
1. Η φάση ανάπτυξης και επικύρωσης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (εφεξής «ESA»).
2. Η φάση της εγκατάστασης χρηματοδοτείται ▌από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με την επιφύλαξη των παραγράφων 4 και 5.
3. Η Επιτροπή καλείται, το 2010, μαζί με την ενδιάμεση αναθεώρηση, να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την κατάλληλη πρόταση για την περίοδο χρηματοδοτικού προγραμματισμού που αρχίζει το 2014 σχετικά με τα δημόσια κονδύλια και αναλήψεις υποχρεώσεων, περιλαμβανομένης οποιασδήποτε υποχρεώσεως που απαιτείται για τη φάση εκμετάλλευσης, η οποία απορρέει από την αρμοδιότητά της όσον αφορά τη δημόσια κυριότητα του συστήματος, καθώς και τους στόχους μιας πολιτικής τιμολόγησης που να εξασφαλίζει ότι ο πελάτης θα λαμβάνει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε δίκαιες τιμές και το μηχανισμό επιμερισμού των εσόδων που απαιτούνται για τη φάση εκμετάλλευσης. Η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αιτιολογημένη μελέτη σκοπιμότητας των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της χρήσης συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ή δημόσιων συμβάσεων υπηρεσιών με τον ιδιωτικό τομέα. ▌
▌
Κατά περίπτωση η Επιτροπή προτείνει επίσης, μαζί με την ενδιάμεση αναθεώρηση, οποιαδήποτε κατάλληλα μέτρα που διευκολύνουν την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών δορυφορικής ραδιοπλοήγησης.
4. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ώστε να καλύπτονται οι επενδύσεις για την εξέλιξη προς τη συμφωνηθείσα αρχιτεκτονική του συστήματος. Τα έσοδα από τις συνεισφορές αυτές συνιστούν έσοδα συγκεκριμένου προορισμού σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων[12].
Σύμφωνα με την αρχή της διαφανούς διαχείρισης, η Επιτροπή κοινοποιεί στην επιτροπή που συγκροτείται δυνάμει του άρθρου 14 τις επιπτώσεις που έχει για το πρόγραμμα η εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.
4α. Τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμοί μπορούν επίσης να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα. Συμφωνίες που συνάπτονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με αυτές τις τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με το άρθρο 300 της Συνθήκης ΕΚ, ορίζουν τις προϋποθέσεις και τους λεπτομερείς κανόνες συμμετοχής τους.
Άρθρο 5
Εκμετάλλευση του συστήματος EGNOS
Η εκμετάλλευση του συστήματος EGNOS περιλαμβάνει κυρίως τη διαχείριση της εν λόγω υποδομής, τη συντήρηση, την συνεχή τελειοποίηση και ανανέωση του συστήματος, τις επιχειρήσεις πιστοποίησης και τυποποίησης που συνδέονται με το πρόγραμμα, και την εμπορική εκμετάλλευση ▌.
Άρθρο 6
Χρηματοδότηση και εκμετάλλευση του συστήματος EGNOS
1. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα χρηματοδοτεί τη λειτουργία του EGNOS, με την επιφύλαξη ενδεχόμενης συνεισφοράς άλλων πηγών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4.
2. Αρχικά, η λειτουργία του EGNOS αποτελεί αντικείμενο μιας ή περισσότερων δημόσιων συμβάσεων υπηρεσιών.
2α. Τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα EGNOS σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
2β. Τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμοί μπορούν επίσης να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα. Συμφωνίες που συνάπτονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με αυτές τις τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με το άρθρο 300 της Συνθήκης ΕΚ, ορίζουν τις προϋποθέσεις και τους λεπτομερείς κανόνες συμμετοχής τους.
Άρθρο 6α
Συμβατότητα και διαλειτουργικότητα των συστημάτων
1. Η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλίζει τη συμβατότητα και διαλειτουργικότητα των συστημάτων, δικτύων και υπηρεσιών των EGNOS και Galileo […] και επιδιώκει τα πλεονεκτήματα της συμβατότητας και διαλειτουργικότητας των EGNOS και Galileo με άλλα συστήματα πλοήγησης και, ει δυνατόν, με συμβατικά μέσα πλοήγησης.
2. Οιαδήποτε αναγκαία μέτρα για την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων του παρόντος κανονισμού συμπληρώνοντάς τον σε συνάρτηση με την παράγραφο 1 θεσπίζονται με τη διαδικασία κανονιστικής επιτροπής με έλεγχο, του άρθρου 14 παράγραφος 3.
Άρθρο 6β
Κυριότητα
Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει την κυριότητα όλων των υλικών και άυλων στοιχείων που δημιουργούνται ή αναπτύσσονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Ανάλογα με την περίπτωση, συνάπτονται με τρίτους σχετικές συμφωνίες όσον αφορά τα υφιστάμενα δικαιώματα κυριότητας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Άρθρο 7
Σχετικές δραστηριότητες
1. Η συνεισφορά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που διατίθεται για τα προγράμματα δυνάμει του παρόντος κανονισμού χορηγείται προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ακόλουθα:
(α) οι δραστηριότητες που συνδέονται με την ολοκλήρωση της φάσης ανάπτυξης και επικύρωσης του προγράμματος Galileo,
(β) οι δραστηριότητες που συνδέονται με την εγκατάσταση του προγράμματος Galileo, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων διαχείρισης και παρακολούθησης της εν λόγω φάσης ▌,
(γ) οι δραστηριότητες που συνδέονται με τη λειτουργία του EGNOS, καθώς και τις δράσεις που προηγούνται ή προπαρασκευάζουν τη φάση εκμετάλλευσης των προγραμμάτων.
2. Για να εξασφαλίζεται σαφής προσδιορισμός του κόστους των προγραμμάτων και των διάφορων φάσεων των προγραμμάτων, η Επιτροπή, βάσει της αρχής της διαφανούς διαχείρισης, ενημερώνει ετησίως την επιτροπή που συγκροτείται δυνάμει του άρθρου 14 όσον αφορά την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων στις δραστηριότητες που ορίζονται στην παράγραφο 1.
Άρθρο 8
Πόροι του προϋπολογισμού
1. Το ποσό που διατίθεται για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που ορίζονται στο άρθρο 7 ανέρχεται σε 3.405.000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2007 έως 31 Δεκεμβρίου 2013, συμπεριλαμβανομένου του ποσού 400 εκατομμυρίων ευρώ που διατίθεται από το Έβδομο Πρόγραμμα-Πλαίσιο Έρευνας και Ανάπτυξης[13].
2. Οι πιστώσεις εγκρίνονται σε ετήσια βάση από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
3. Οι αναλήψεις υποχρεώσεων του προϋπολογισμού που συνδέονται με τα προγράμματα πραγματοποιούνται με ετήσιες δόσεις.
▌
Άρθρο 9
Έσοδα εκμετάλλευσης
1. Τα έσοδα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των συστημάτων εισπράττονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Καταβάλλονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό που διατίθεται για τα ▌προγράμματα ▌. Εάν τα έσοδα είναι υψηλότερα από τα απαιτούμενα για τα προγράμματα, η αρχή βάσει της οποίας διατίθενται εγκρίνεται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή βάσει σχετικής προτάσεως της Επιτροπής.
2. Είναι δυνατό να προβλεφθεί μηχανισμός κατανομής των εν λόγω εσόδων στην ή στις ενδεχόμενες συμβάσεις που θα συναφθούν με τον ιδιωτικό τομέα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Άρθρο 10
Γενικό πλαίσιο διαχείρισης των προγραμμάτων
1. Η δημόσια διαχείριση των προγραμμάτων πρέπει να στηρίζεται στη αρχή της αυστηρής κατανομής των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα που εκπροσωπείται από την Επιτροπή, στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS) (εφεξής «GSA») και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
2. Η Επιτροπή, επικουρούμενη από την επιτροπή που συγκροτείται δυνάμει του άρθρου 14, είναι αρμόδια για τη διαχείριση των προγραμμάτων, την οποία διενεργεί κατά διαφανή τρόπο. Αποφεύγει τις αλληλεπικαλύψεις δομών και καθηκόντων μέσω σαφούς καταμερισμού καθηκόντων μεταξύ της GSA και του ESA. Δύναται ▌να χρησιμοποιεί επικουρικώς εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη και πρέπει να πραγματοποιεί οικονομικούς ή τεχνικούς ελέγχους.
3. Η Επιτροπή θεσπίζει τα κατάλληλα μέσα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η υλοποίηση ολοκληρωμένης διαχείρισης κινδύνου του προγράμματος Galileo σε όλα τα επίπεδά του καθώς και διαρθρωτικά μέτρα για τον εντοπισμό, τον έλεγχο, το μετριασμό και την παρακολούθηση των κινδύνων, μεριμνά δε ώστε να διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για την εκτέλεση του καθήκοντος αυτού. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή, σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία του άρθρου 14 παράγραφος 1α, καθορίζει τα καίρια σημεία λήψης αποφάσεων για την εξέταση της υλοποίησης των προγραμμάτων
Άρθρο 10α
Διαχείριση θεμάτων ασφαλείας
1. Η Επιτροπή διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια των συστημάτων, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την εποπτεία και την ενσωμάτωση των απαιτήσεων ασφαλείας στο όλο πρόγραμμα.
2. Η Επιτροπή, σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία του άρθρου 14 παράγραφος 2α, θεσπίζει εκτελεστικά μέτρα που ορίζουν τις κύριες τεχνικές απαιτήσεις για τον έλεγχο της πρόσβασης στις τεχνολογίες που παρέχουν ασφάλεια στα συστήματα, και για το χειρισμό τους.
3. Η Επιτροπή μεριμνά ώστε να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη συμμόρφωση προς τα προαναφερόμενα μέτρα και ώστε να πληρούνται οιεσδήποτε περαιτέρω απαιτήσεις που αφορούν την ασφάλεια των συστημάτων, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων.
4. Όταν η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των κρατών μελών της ενδέχεται να θίγεται από τη λειτουργία των συστημάτων όπως προβλέπεται από την κοινή δράση 2004/552/ΚΕΠΠΑ, εφαρμόζονται οι διαδικασίες της κοινής δράσης.
5. Τα θέματα που υπάγονται αποκλειστικά στον Τίτλο V ή/και στον Τίτλο VI της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων GNSS που συγκροτείται δυνάμει του άρθρου 14.
Άρθρο 10β
Εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας
1. Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν, σε κάθε φυσικό πρόσωπο που διαμένει ή σε κάθε νομική οντότητα εγκατεστημένη στο έδαφός τους και που χειρίζονται διαβαθμισμένες πληροφορίες ΕΕ για τα προγράμματα, κανονισμούς ασφαλείας με τους οποίους εξασφαλίζεται βαθμός προστασίας τουλάχιστον ισοδύναμος προς εκείνον που εξασφαλίζουν οι κανόνες ασφαλείας της Επιτροπής όπως καθορίζονται στο παράρτημα της απόφασης 2001/84/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ της Επιτροπής της 29ης Νοεμβρίου 2001[14] και οι κανονισμοί ασφαλείας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως καθορίζονται στο παράρτημα της απόφασης 2001/264/ΕΚ του Συμβουλίου της 19ης Μαρτίου 2001[15].
2. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή για τη θέσπιση των εθνικών κανονισμών ασφαλείας που αναφέρονται στην παράγραφο 1.
3. Για να επιτρέπεται σε φυσικά πρόσωπα που διαμένουν σε τρίτες χώρες και σε νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες να χειρίζονται διαβαθμισμένες πληροφορίες ΕΕ για τα προγράμματα, πρέπει αυτά τα πρόσωπα και οντότητες να υπόκεινται, στις χώρες αυτές, σε κανονισμούς ασφαλείας που να εξασφαλίζουν βαθμό προστασίας τουλάχιστον ισοδύναμο προς εκείνον που εξασφαλίζουν οι κανόνες ασφαλείας της Επιτροπής όπως καθορίζονται στο παράρτημα της απόφασης 2001/844/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ της Επιτροπής της 29ης Νοεμβρίου 2001 και οι κανονισμοί ασφαλείας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως καθορίζονται στο παράρτημα της απόφασης 2001/264/ΕΚ του Συμβουλίου της 19ης Μαρτίου 2001. Προς τούτο, οι κανονισμοί ασφαλείας του ESA θεωρούνται ισοδύναμοι. Η ισοδυναμία των κανονισμών ασφαλείας που εφαρμόζονται σε τρίτη χώρα είναι δυνατόν να αναγνωρίζεται με συμφωνία με τη χώρα αυτή.
Άρθρο 11
Προγραμματισμός ▌
1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται τα κονδύλια που διατίθενται για τα προγράμματα βάσει του παρόντος κανονισμού.
2. Η Επιτροπή εγκρίνει μέτρα προκειμένου να καθοριστεί ένα στρατηγικό πλαίσιο, που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις βασικές δράσεις, τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις και το σχετικό χρονοδιάγραμμα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο παράρτημα, με σκοπό τη κατάρτιση προγράμματος εργασιών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.
▌
▌ Τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν σε τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού με τη συμπλήρωσή του, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 14 παράγραφος 3.
4α. Η Επιτροπή εγκρίνει το πρόγραμμα εργασίας, το σχέδιο υλοποίησης του προγράμματος και τη σχετική χρηματοδότηση, η οποία αναθεωρείται ετησίως, καθώς και τις τυχόν αναθεωρήσεις τους με τη διαχειριστική διαδικασία του άρθρου 14 παράγραφος 2.
5. Τα μέτρα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται σύμφωνα με το δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1995/2006.
Άρθρο 12
Ρόλος της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής του GNSS (GSA)
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 10 και τηρουμένου του ρόλου της Επιτροπής ως διαχειρίστριας των προγραμμάτων, η GSA εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα στο πλαίσιο των προγραμμάτων σύμφωνα με κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από την Επιτροπή:
(α) όσον αφορά την ασφάλεια των προγραμμάτων, και με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 10α και 10β, μεριμνά για τα εξής:
- διαπίστευση ασφαλείας· προς τούτο κινεί διαδικασίες ασφαλείας και παρακολουθεί την εφαρμογή τους και προβαίνει σε ελέγχους ασφαλείας του συστήματος·
- λειτουργία του κέντρου ασφαλείας Galileo, που υλοποιείται σύμφωνα με τις δύο αποφάσεις που έχουν ληφθεί σύμφωνα με το άρθρο 10α και τις οδηγίες που παρέχει η κοινή δράση 2004/552/ΚΕΠΠΑ·
(β) συμβάλλει στην προετοιμασία της εμπορικής εκμετάλλευσης των συστημάτων, καθώς και της απαραίτητης ανάλυσης αγοράς·
(γ) μπορεί επίσης να εκτελεί άλλα καθήκοντα που της ανατίθενται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο β) του Δημοσιονομικού Κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για ειδικά ζητήματα που συνδέονται με τα προγράμματα όπως:
- η προώθηση εφαρμογών και υπηρεσιών στην αγορά δορυφορικής πλοήγησης·
- η εξασφάλιση ότι οι συνιστώσες των συστημάτων πιστοποιούνται από τους κατάλληλους, δεόντως εξουσιοδοτημένους φορείς πιστοποίησης.
Άρθρο 12α
Αρχές ανάθεσης συμβάσεων για τη φάση εγκατάστασης του Galileo
1. Οι κοινοτικοί κανόνες για την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων, ιδίως δε η ελεύθερη πρόσβαση και ο θεμιτός ανταγωνισμός σε ολόκληρη την αλυσίδα βιομηχανικών προμηθειών, η υποβολή προσφορών βάσει διαφανών και έγκαιρων πληροφοριών, η σαφής κοινοποίηση των εφαρμοστέων κανόνων προμηθειών, των κριτηρίων επιλογής και των τυχόν άλλων σχετικών πληροφοριών που επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή όλων των δυνητικών υποψηφίων, εφαρμόζονται στη φάση εγκατάστασης του Galileo με την επιφύλαξη των μέτρων που απαιτούνται για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ή της δημόσιας ασφάλειας ή για τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της ΕΕ για τον έλεγχο των εξαγωγών.
2. Κατά τις προμήθειες, επιδιώκονται οι εξής στόχοι:
(α) προαγωγή της ισόρροπης συμμετοχής της βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα, ιδίως δε των ΜΜΕ, από όλα τα κράτη μέλη,
(β) αποφυγή της ενδεχόμενης κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης ή μακροχρόνιας εξάρτησης από έναν και μόνον προμηθευτή,
(γ) αξιοποίηση των προηγούμενων επενδύσεων και των αποκομισθέντων διδαγμάτων του δημόσιου τομέα καθώς και της πείρας και των γνώσεων της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποκτώνται κατά τις φάσεις καθορισμού και ανάπτυξης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS, με παράλληλη εξασφάλιση του ότι δεν θίγεται η ανταγωνιστική υποβολή προσφορών.
3. Προς τούτο, για τις προμήθειες των δραστηριοτήτων της φάσης εγκατάστασης του Galileo εφαρμόζονται οι ακόλουθες αρχές:
(α) διαχωρισμός της προμήθειας υποδομής σε σύνολο έξι κύριων δεσμών έργων (στήριξη τεχνολογίας συστημάτων, ολοκλήρωση της υποδομής επίγειων εγκαταστάσεων, ολοκλήρωση της υποδομής επίγειου ελέγχου, δορυφόροι, εκτοξευτές και επιχειρήσεις) καθώς και, σε ορισμένες πρόσθετες δέσμες έργων, μέσω συνεκτικής συνολικής κατανομής των προμηθειών· αυτό δεν αναιρεί τη δυνατότητα πολλαπλών παράλληλων οδών προμηθειών για τις επιμέρους δέσμες έργων, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων·
(β) ανταγωνιστική υποβολή προσφορών για όλες τις δέσμες και, για τις έξι κύριες δέσμες έργων, χρήση ενιαίας διαδικασίας μέσω της οποίας οιαδήποτε ανεξάρτητη νομική οντότητα, ή όμιλος εκπροσωπούμενος για το σκοπό αυτό από νομική οντότητα που αποτελεί μέρος ομίλου, μπορεί να υποβάλλει προσφορές για το ρόλο του βασικού αναδόχου για δύο το πολύ από τις έξι κύριες δέσμες έργων·
(γ) το 40% τουλάχιστον της συνολικής αξίας των δραστηριοτήτων πρέπει να ανατίθεται υπεργολαβικώς, μέσω ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών σε διάφορα επίπεδα, σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στους ομίλους των οποίων οι οντότητες θα είναι βασικοί ανάδοχοι για οιαδήποτε από τις κύριες δέσμες έργων·η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά την επιτροπή που συγκροτείται δυνάμει του άρθρου 14 σχετικά με την τήρηση της αρχής αυτής· Εάν προβλέπεται ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί το ποσοστό του 40%, η Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαχειριστική διαδικασία την οποία αναφέρει το άρθρο 14 παράγραφος 2, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα·
(δ) χρήση διπλών πηγών εφοδιασμού, ανάλογα με την περίπτωση, για να εξασφαλίζεται καλύτερος συνολικός έλεγχος του προγράμματος, του κόστους και του χρονοδιαγράμματος.
Άρθρο 13
Ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ)
1. Βάσει των αρχών που καθορίζονται στο άρθρο 12α, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, εκπροσωπούμενη από την Επιτροπή, συνάπτει πολυετή συμφωνία ανάθεσης με τον ESA βάσει αποφάσεως ανάθεσης την οποία εκδίδει η Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η οποία καλύπτει τα καθήκοντα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού ▌όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος Galileo, ιδίως δε της φάσης εγκατάστασης.
2. Στο βαθμό που απαιτείται για τα καθήκοντα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανατίθενται δυνάμει της παραγράφου 1, η συμφωνία ανάθεσης ορίζει τις γενικές προϋποθέσεις για τη διαχείριση των κονδυλίων που παρέχονται στον ESA, και ιδίως τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, τη σχετική χρηματοδότηση, τις διαδικασίες διαχείρισης και τα μέτρα παρακολούθησης και επιθεώρησης, τα μέτρα που εφαρμόζονται σε περίπτωση ελλιπούς εκτέλεσης των συμβάσεων και των κανόνων που αφορούν την κυριότητα όλων των υλικών και άυλων πόρων.
▌
3. Για την απόφαση ανάθεσης, ζητείται η γνώμη της επιτροπής που συγκροτείται δυνάμει του άρθρου 14, σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία του άρθρου 14 παράγραφος 1α. Η επιτροπή αυτή ενημερώνεται σχετικά με την πολυετή συμφωνία ανάθεσης που θα συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εκπροσωπούμενης από την Επιτροπή, και του ESA.
4. Η Επιτροπή ενημερώνει την επιτροπή που συγκροτείται δυνάμει του άρθρου 14 σχετικά με τα ενδιάμεσα και τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης της υποβολής προσφορών προμηθειών και των συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα που θα συνάψει ο ESA.
Άρθρο 14
Επιτροπολογία
1. Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή αποκαλούμενη «επιτροπή ευρωπαϊκών προγραμμάτων ▌GNSS».
1α. Στις περιπτώσεις που γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.
2. Στις περιπτώσεις που γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο εφαρμόζονται τα άρθρα 4 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.
Η περίοδος που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται σε ένα μήνα.
2α. Στις περιπτώσεις που γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.
Η περίοδος που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται σε ένα μήνα.
3. Στις περιπτώσεις που γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5α, παράγραφοι 1 έως 4, και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.
4. Εκπρόσωποι της GSA και του ESA δύνανται επίσης να συμμετέχουν στις εργασίες της επιτροπής ευρωπαϊκών προγραμμάτων ▌GNSS υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό της.
5. Στις συμφωνίες ▌που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 4α είναι δυνατόν να προβλέπεται η συμμετοχή τρίτων χωρών ή διεθνών οργανισμών στις εργασίες της επιτροπής ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ▌GNSS υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό της.
Άρθρο 14α
Προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής
Η Επιτροπή μεριμνά ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής και να ενσωματώνεται στις τεχνικές δομές των συστημάτων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 15
Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας
1. Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι, κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης, τα οικονομικά συμφέροντα της Κοινότητας προστατεύονται με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και με την ανάκτηση αδικαιολογήτως καταβληθέντων ποσών και, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων, σύμφωνα με τους κανονισμούς (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95[16] και (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96[17] του Συμβουλίου, και τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[18].
2. Για τις κοινοτικές δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, η έννοια της παρατυπίας που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 καλύπτει κάθε παραβίαση διάταξης του κοινοτικού δικαίου ή κάθε παραβίαση συμβατικής υποχρέωσης που προκύπτει από πράξη ή παράλειψη οικονομικού φορέα, με πραγματικό, η οποία έχει ή ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο γενικός προϋπολογισμός των Κοινοτήτων ή προϋπολογισμοί διαχειριζόμενοι από τις Κοινότητες, με αδικαιολόγητη δαπάνη.
3. ▌Oι συμφωνίες ▌που στηρίζονται στον παρόντα κανονισμό, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών ▌που συνάπτονται με τις συμμετέχουσες τρίτες χώρες, προβλέπουν ιδίως παρακολούθηση και οικονομικό έλεγχο που ασκείται από την Επιτροπή ή από κάθε εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό της, καθώς και ελέγχους που πραγματοποιούνται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εάν απαιτείται και επιτοπίως.
Άρθρο 16
Ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
Η Επιτροπή εξασφαλίζει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Κατά την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η Επιτροπή υποβάλλει, σε ετήσια βάση, έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων. Το 2010 θα πραγματοποιηθεί ενδιάμεση αναθεώρηση η οποία θα περιλαμβάνει ανασκόπηση του κόστους, των κινδύνων και των πιθανών εσόδων από τις υπηρεσίες που προσφέρει το Galileo, μεταξύ άλλων μέσα από το πρίσμα των εξελίξεων της τεχνολογίας και της αγοράς, για να ενημερωθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση προόδου των προγραμμάτων.
Άρθρο 16α
Κατάργηση
Το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 876/2002 του Συμβουλίου[19] καταργείται […][20]* .
Άρθρο 17
Έναρξη ισχύος
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
║Βρυξέλλες, [...]
Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Συγκεκριμένοι στόχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS
▌
Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος Galileo προβλέπουν ότι τα σήματα που εκπέμπονται από το σύστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις πέντε κάτωθι λειτουργίες:
- Παροχή «ανοικτής υπηρεσίας» (την αποκαλούμενη «Open Service» ή OS), δωρεάν για τον χρήστη, η οποία παρέχει πληροφορίες εντοπισμού θέσης και συγχρονισμού και προορίζεται για μαζικές εφαρμογές δορυφορικής ραδιοναυτιλίας.
- Παροχή «υπηρεσίας ασφάλειας της ζωής» (Safety of Life Service ή SoL), η οποία προορίζεται για τους χρήστες για τους οποίους η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας ▌. Η υπηρεσία αυτή ικανοποιεί επίσης τις απαιτήσεις ορισμένων τομέων για αδιάλειπτη, διαθέσιμη και ακριβή λειτουργία και περιλαμβάνει μήνυμα ακεραιότητας με το οποίο ο χρήστης ενημερώνεται σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος.
- Παροχή «εμπορικής υπηρεσίας» (την αποκαλούμενη «Commercial Service» ή CS), η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών επαγγελματικού ή εμπορικού χαρακτήρα χάρις στις αυξημένες επιδόσεις και δεδομένα ανώτερης προστιθέμενης αξίας σε σχέση με εκείνα που παρέχονται στο πλαίσιο της «ανοικτής υπηρεσίας».
- Παροχή «κυβερνητικής υπηρεσίας» (την αποκαλούμενη «Public Regulated Service» ή PRS), η οποία έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για τους χρήστες που έχουν λάβει άδεια από τις κυβερνήσεις για ευαίσθητες εφαρμογές για τις οποίες απαιτείται εξαιρετικά απρόσκοπτη υπηρεσία. Η «κυβερνητική υπηρεσία» χρησιμοποιεί σήματα ανθεκτικά και κρυπτογραφημένα.
- Συμμετοχή στην υπηρεσία υποστήριξης έρευνας και διάσωσης (την αποκαλούμενη «Search and Rescue Support Service» ή SAR) του συστήματος COSPAS-SARSAT μέσω του εντοπισμού των σημάτων έκτακτης ανάγκης που εκπέμπονται από σημαντήρες και της αποστολής μηνυμάτων προς αυτούς.
Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος EGNOS προβλέπουν ότι το σύστημα ικανοποιεί τις τρεις κάτωθι λειτουργίες:
- Παροχή «ανοικτής υπηρεσίας», δωρεάν για τον χρήστη, η οποία παρέχει πληροφορίες εντοπισμού θέσης και συγχρονισμού και προορίζεται για μαζικές εφαρμογές δορυφορικής ραδιοναυτιλίας στη ζώνη που καλύπτει το σύστημα.
- Παροχή «εμπορικής υπηρεσίας εκπομπής δεδομένων», η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών επαγγελματικού ή εμπορικού χαρακτήρα χάρις στις αυξημένες επιδόσεις και δεδομένα ανώτερης προστιθέμενης αξίας σε σχέση με εκείνα που παρέχονται στο πλαίσιο της «ανοικτής υπηρεσίας».
- Παροχή «υπηρεσίας ασφάλειας της ζωής» (SoL), η οποία προορίζεται για τους χρήστες για τους οποίους η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας ▌. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία αυτή ικανοποιεί επίσης τις απαιτήσεις ορισμένων τομέων για αδιάλειπτη, διαθέσιμη και ακριβή λειτουργία και περιλαμβάνει μήνυμα ακεραιότητας με το οποίο ο χρήστης ενημερώνεται σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος στην καλυπτόμενη ζώνη.
ΠAΡAΡTHMA
ΔHΛΩΣH
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
σχετικά με τη
"ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ GALILEO (GIP)"
1. Λόγω της σημασίας, της μοναδικότητας και της πολυπλοκότητας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS, της κοινοτικής κυριότητας των συστημάτων που προκύπτουν από τα προγράμματα, και της πλήρους χρηματοδότησης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό των προγραμμάτων για την περίοδο 2008-2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν την ανάγκη στενής συνεργασίας των τριών οργάνων.
2. Μια Διοργανική Ομάδα Galileo (GIP) θα συνεδριάζει με στόχο τη διευκόλυνση της άσκησης από κάθε κοινοτικό όργανο των αντιστοίχων αρμοδιοτήτων του. Προς τούτο, η GIP θα συσταθεί προκειμένου να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς:
(α) την πορεία εφαρμογής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών περί προμηθειών και συμβάσεων, ιδίως όσον αφορά τον ESA·
(β) τις Διεθνείς Συμφωνίες με τρίτες χώρες με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 300 της Συνθήκης·
(γ) την προετοιμασία των αγορών δορυφορικής πλοήγησης·
(δ) την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων διαχείρισης· και
(ε) την ετήσια επανεξέταση του προγράμματος εργασιών.
3. Σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες, η GIP θα συμμορφώνεται προς την ανάγκη διακριτικότητας ιδίως όσον αφορά τις εμπιστευτικές πληροφορίες και τον ευαίσθητο χαρακτήρα ορισμένων δεδομένων.
4. Η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη τις απόψεις που διατυπώνονται από την GIP.
5. Η GIP θα απαρτίζεται από επτά αντιπροσώπους, εκ των οποίων:
- 3 από το Συμβούλιο
- 3 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- 1 από την Επιτροπή
και θα συνεδριάζει σε τακτική βάση (κατ’ αρχήν 4 φορές το χρόνο).
6. Η GIP δεν επηρεάζει τις καθιερωμένες αρμοδιότητες ή διοργανικές σχέσεις.
Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
σχετικά με τη συμμετοχή της GIP σε διεθνείς συμφωνίες
Στις διεθνείς συμφωνίες, η Επιτροπή ενημερώνει τη GIP ούτως ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στενά τις διεθνείς συμφωνίες με τρίτες χώρες σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 26ης Μαΐου 2005, και μελλοντικές σχετικές συμφωνίες και με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 300 της Συνθήκης.
Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
σχετικά με την έναρξη μελετών για την εκμετάλλευση του συστήματος Galileo
Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσκληση του Συμβουλίου να υποβάλει, το 2010, την πρόταση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού σχετικά με τη φάση εκμετάλλευσης των προγραμμάτων, ειδικότερα όσον αφορά τη χρηματοδότηση, την πολιτική τιμολόγησης και το μηχανισμό επιμερισμού των εσόδων, η Επιτροπή θα αρχίσει τις απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες από το 2008 και κατά τη διάρκεια του 2009, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Μεταφορών της 29ης και 30ης Νοεμβρίου 2007.
Οι μελέτες αυτές θα πραγματοποιήσουν, ειδικότερα, ανάλυση των δυνατοτήτων συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της φάσης εκμετάλλευσης των προγραμμάτων πέραν του 2013, καθώς και τις λεπτομέρειες αυτής της πιθανής συμμετοχής, ιδίως στο πλαίσιο σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.
Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
σχετικά με τη δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ασφάλειας («Συμβούλιο ασφαλείας GNSS»)
Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 10α του κανονισμού και προκειμένου να εξεταστούν θέματα σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων, η Επιτροπή προτίθεται να δημιουργήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από αντιπροσώπους των κρατών μελών.
Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι η εν λόγω ομάδα εμπειρογνωμόνων:
- απαρτίζεται από έναν αντιπρόσωπο κάθε κράτους μέλους και έναν αντιπρόσωπο της Επιτροπής·
- προεδρεύεται από τον αντιπρόσωπο της Επιτροπής·
- θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό της ο οποίος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την έγκριση γνωμοδοτήσεων με γενική συναίνεση και τη δυνατότητα των εμπειρογνωμόνων να θίγουν οποιοδήποτε θέμα αφορά την ασφάλεια των συστημάτων·
Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή λαμβάνει πλήρως υπόψη τη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων και δεσμεύεται να τη συμβουλεύεται, μεταξύ άλλων, προτού καθορίσει τις κυριότερες απαιτήσεις ασφαλείας των συστημάτων όπως προβλέπει το άρθρο 10α του κανονισμού·
Επιπλέον, η Επιτροπή θεωρεί ότι:
- οι αντιπρόσωποι της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής του GNSS, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος καθώς και του ΓΓ/ΥΕ πρέπει να μετέχουν ως παρατηρητές στις εργασίες της ομάδας εμπειρογνωμόνων υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον εσωτερικό Κανονισμό της·
- στις συμφωνίες τις οποίες συνάπτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι δυνατόν να προβλέπεται η συμμετοχή αντιπροσώπων τρίτων χωρών στις εργασίες της ομάδας εμπειρογνωμόνων υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό της·
Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
όσον αφορά τη ζήτηση της συνδρομής ανεξάρτητης ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων
Για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10 παράγραφος 3 του κανονισμού, η Επιτροπή προτίθεται:
- να ζητήσει τη συνδρομή ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων διαχείρισης έργων·
- να αναθέσει, μεταξύ των άλλων καθηκόντων της, στην εν λόγω ομάδα να επανεξετάσει την εφαρμογή των προγραμμάτων με στόχο την υποβολή κατάλληλων συστάσεων ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση των κινδύνων·
- να διαβιβάζει τακτικά τις συστάσεις αυτές στην επιτροπή που συστήνεται στο πλαίσιο του κανονισμού.
Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
σχετικά με την ερμηνεία της παραγράφου 3γ του άρθρου 12α
Η παράγραφος 3γ του άρθρου 12α καθορίζει την αρχή ότι το 40% τουλάχιστον της συνολικής αξίας των δραστηριοτήτων πρέπει να ανατίθεται υπεργολαβικώς, μέσω ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών σε διάφορα επίπεδα, σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στους ομίλους των οποίων οι οντότητες θα είναι βασικοί ανάδοχοι για οιαδήποτε από τις κύριες δέσμες έργων·
Η Επιτροπή, καθ’ όλη τη διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών, θα παρακολουθεί και θα ελέγχει εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία και θα ενημερώνει την GIP και την Επιτροπή GNSS σχετικά με την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης και τις εν γένει επιπτώσεις της στο πρόγραμμα.
Εάν, στη διαδικασία αυτή, προβλέπεται ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί το κατώφλι του 40%, η Επιτροπή λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 12α παράγραφος 3γ.
- [1] ΕΕ C 193 Ε, 17.8.2006, σ. 61.
- [2] Κείμενα που εγκρίθηκαν, P6_TA(2007)0272.
- [3] ΕΕ C…
- [4] ΕΕ C…
- [5] Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της xx Απριλίου 2008.
- [6] COM(2001) 0370 ║.
- [7] COM(2007) 0212 ║.
- [8] ΕΕ L 246 της 20.7.2004, σ. 1. ║ όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1942/2006 του Συμβουλίου ║(ΕΕ L 367 της 22.12.2006, σ. 18).
- [9] Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2007 για την τροποποίηση της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΕΕ L 6, 10.1.2008).
- [10] ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση (ΕΚ) αριθ. 512/2006 (ΕΕ L 200 της 27.7.2006, σ. 11).
- [11] ΄Oπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2008/29/ΕK του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2007.
- [12] Kανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2005, ΕΕ L 248, 19.09.2002, σ. 1.
- [13] ΕΕ L
- [14] ΕΕ L 317 της 3.12.2001, σ. 1
- [15] ΕΕ L 101 της 11.4.2001, σ. 1
- [16] ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1
- [17] ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.
- [18] EE L 136, 31.5.1999, σ. 1
- [19] ΕΕ L 138, 28.5.2002, σ. 1
- [20] * Ένα έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Εισαγωγή
Το ευρωπαϊκό Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει δύο προγράμματα: το EGNOS και το GALILEO.[1] Το EGNOS είναι περιφερειακό σύστημα που επαναχρησιμοποιεί σήματα GPS για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους χρήστες της ραδιοπλοήγησης με την παροχή πρόσθετων σημάτων πλοήγησης. Το GALILEO είναι μια παγκόσμια συστοιχία 30 δορυφόρων με την αντίστοιχη επίγεια υποδομή ελέγχου. Πρόκειται για μη στρατιωτικό έργο. Πρόκειται επίσης για σύστημα εναλλακτικό και συμπληρωματικό προς το Global Positioning System των ΗΠΑ και το GLONASS της Ρωσίας, που είχαν και τα δύο σχεδιαστεί και χρηματοδοτηθεί αρχικά από το στρατό. Τα EGNOS και Galileo αναπτύχθηκαν ως αξιόπιστη διαστημική υποδομή που προσφέρεται για αυτόνομη εκμετάλλευση και μπορεί να παραγάγει έσοδα.
Το GNSS θα υλοποιηθεί στις ακόλουθες διαδοχικές φάσεις: καθορισμός, ανάπτυξη, εγκατάσταση και εμπορική εκμετάλλευση.
Η υλοποίηση του συστήματος GNSS βασίστηκε αρχικά σε σύμβαση σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (PPP) μεταξύ της ΕΕ και του ιδιωτικού τομέα, με βάση την αρχή της χρηματοδότησης κατά το 1/3 από το δημόσιο τομέα και κατά τα 2/3 από τον ιδιωτικό. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε η κοινή επιχείρηση Galileo (GJU)[2], με στόχο την αναζήτηση, μέσω πρόσκλησης για υποβολή προσφορών, κατάλληλου εταίρου από τον ιδιωτικό τομέα, του ανάδοχου παραχώρησης[3].
Προκειμένου να υπάρχει κατάλληλη διάρθρωση της ΕΕ για την εποπτεία της εφαρμογής των προγραμμάτων, δημιουργήθηκε η Εποπτική Αρχή του προγράμματος GNSS, η οποία ανέλαβε από την GJU τα υλικά και τα άυλα αγαθά και επωμίστηκε ευρύ φάσμα ευθυνών για τη συνέχιση του πραγματοποιούμενου έργου[4].
Στις 14 Ιουλίου 2004 η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την υλοποίηση των φάσεων εγκατάστασης και εκμετάλλευσης του GNSS[5]. Η πρόταση είχε δύο κύριους στόχους: Να προσφέρει συγκεκριμένη νομική βάση στο πρόγραμμα Galileo και να του εξασφαλίσει οικονομική συνεισφορά από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Στην πρώτη ανάγνωση του, στις 6 Σεπτεμβρίου 2005, το ΕΚ πρότεινε τροπολογίες στην πρόταση του 2004[6], οι οποίες έγιναν κατ' αρχήν δεκτές, τόσο από την Επιτροπή όσο και από το Συμβούλιο. Ωστόσο, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση παραχώρησης προέκυψαν δυσκολίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μεταφορά των κατανεμημένων κινδύνων και της ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα. Στο ψήφισμά του το Σεπτέμβριο του 2006[7], το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να εκτιμήσει τι τροποποιήσεις θα απαιτούνταν στους νομικούς και διαδικαστικούς κανονισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η διαρκής πρόοδος του έργου. Επίσης, ζήτησε από την Επιτροπή να αναπτύξει καταλληλότερες λύσεις, που να ανταποκρίνονται στους στόχους του προγράμματος·
Στο πλαίσιο αυτό, κατά το 2007 ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις:
· Το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της 22ας Μαρτίου 2007 ζήτησε από την Επιτροπή να επανεξετάσει όλες τις πτυχές και την πρόοδο που σημειώθηκε σε σχέση με το πρόγραμμα Galileo.
· Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλε παρόμοιο αίτημα με το ψήφισμά του της 26ης Απριλίου 2007[8].
· Η Επιτροπή αποκρίθηκε με την ανακοίνωσή της της 16ης Μαΐου 2007[9].
· Το Κοινοβούλιο, στο ψήφισμά του της 20ης Ιουνίου 2007[10], υποστήριξε τις προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή με την ανακοίνωσή της της 16ης Μαΐου 2007, ιδίως όσον αφορά την κοινοτική χρηματοδότηση των προγραμμάτων και την ανάγκη βελτίωσης της δημόσιας διαχείρισής τους.
· Το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών εξέδωσε ψήφισμα τον Ιούνιο του 2007, με το οποίο ζητούσε από την Επιτροπή να υποβάλει έως το Σεπτέμβριο του 2007 λεπτομερείς προτάσεις για την χρηματοδότηση και την εφαρμογή στρατηγικής προμηθειών.
Οι προτάσεις της 19ης Σεπτεμβρίου 2007
Η Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέσμη προτάσεων[11] για την επανάληψη του τελματωμένου έργου GNSS. Ωστόσο η εισηγήτρια θα επικεντρωθεί σε τρεις πτυχές:
1. Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη θέσπιση του Galileo,
2. Την αναθεώρηση της Διοργανικής Συμφωνίας (ΔΣ) για τη δημοσιονομική πειθαρχία,
3. Τις κύριες τροπολογίες της στη νέα πρόταση Galileo.
Τα διδάγματα
Σήμερα, έχουν συμπληρωθεί έντεκα χρόνια από τότε που η Επιτροπή υπέβαλε την πρώτη δειλή ανακοίνωσή της για ένα παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (GNSS). Ήταν το 1997. Ωστόσο, χρειάστηκε να περιμένουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας το Δεκέμβριο του 2000, για να δεσμευτούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Το ΕΚ διατήρησε τη θέση του σε όλα τα μετέπειτα νομοθετικά ψηφίσματα για την GJU ή την Εποπτεύουσα Αρχή του GNSS, και συγκεκριμένα ότι το πρόγραμμα Galileo:
a. Είναι μη στρατιωτικό πρόγραμμα,
b. Εγγυάται την ανεξαρτησία της ΕΕ έναντι τρίτων χωρών,
γ. εμπλέκει συμφέροντα στους τομείς της στρατηγικής, της οικονομίας, της βιομηχανίας, της ασφάλειας, του διαστήματος και πολλά άλλα συμφέροντα,
δ. Είναι κατ’ εξοχήν έργο της ΕΕ δεδομένου ότι συνιστά τεχνολογικό και διαστημικό πρόγραμμα που κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να εκτελέσει από μόνο του.
Στο μεταξύ, ωστόσο, μάθαμε πολλά:
πρώτον, η αρχή της σύμπραξης δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αποτελεί σημαντική νέα μορφή συνεργασίας για την επίτευξη στόχων με χαρακτηριστικά δημόσιου αγαθού. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποφεύγεται οποιαδήποτε PPP οδηγεί σε συγχωνεύσεις ή δημιουργία ομίλων, που δημιουργούν μονοπωλιακές καταστάσεις. Κανόνες προμηθειών που οδηγούν σε μονοπωλιακές αγορές πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Δεύτερον, το Galileo είναι η πρώτη κοινοτική υποδομή που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με κοινή θέληση. Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις ναυάγησαν λόγω εσωτερικών διαφωνιών.
Τρίτον, έργα μεγάλης πολυπλοκότητας στα οποία χρησιμοποιείται προηγμένη τεχνολογία εμπεριέχουν γνωστούς και άγνωστους κινδύνους. Και οι κίνδυνοι αυτοί δεν είναι πάντα αποτιμήσιμοι. Η βιομηχανία, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να αναλάβει κινδύνους. Τούτο σημαίνει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το μοντέλο PPP δεν είναι επωφελές για την Κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία τέτοια έργα αναλαμβάνονται και χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση.
Τέταρτον, οι κλασικές αναλύσεις κόστους/οφέλους που δεν επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο κόστος και τα δυνητικά οφέλη, μαζί με τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα από τις διάφορες εφαρμογές σε μια άγνωστη αγορά είναι μοιραίο να δίνουν πολωμένα αποτελέσματα και να μας οδηγούν σε λάθος συστάσεις. Χρειαζόμαστε επομένως μια νέα μεθοδολογία για την εκτίμηση του κόστους και του οφέλους του Galileo.
Πέμπτον, οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή οδηγούν συνήθως σε υψηλό κόστος και απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα βιομηχανικό πεδίο του οποίου η τεχνολογία και οι υπηρεσίες μεταβάλλονται γρήγορα και διαρκώς. Και η πενταετής καθυστέρηση συνιστά σοβαρό παράγοντα που δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε.
Η ΔΣ
Η πρώτη ανάγνωση του προϋπολογισμού του 2008 στο ΕΚ (25 Οκτωβρίου 2007) αιφνιδίασε το Συμβούλιο (προϋπολογισμού). Δεν αναμενόταν η αύξηση της χρηματοδότησης του Galileo για το 2008 από 150 εκατομμύρια ευρώ σε 890 εκατομμύρια ευρώ. Με την τροπολογία αυτή το Κοινοβούλιο πήρε μία θέση: Το ποσό που προτεινόταν στην πρόταση τροποποίησης της ΔΣ ήταν αποδεκτό για το ΕΚ.
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Προϋπολογισμού της 23ης Νοεμβρίου 2007 έλαβε δύο σημαντικές αποφάσεις. Συμφώνησε στο ποσό που πρότεινε το ΕΚ για τον προϋπολογισμό του 2008 και την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2007-2013, όπως περιλαμβάνονται στην πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της Διοργανικής Συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση[12].
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβώνας, στις 13-14 Δεκεμβρίου 2007 απλώς επικύρωσε την αναπροσαρμοσμένη χρηματοδότηση των προγραμμάτων GNSS.
Η τροποποιημένη πρόταση για τα Galileo και EGNOS
Περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
· ενσωμάτωση του προγράμματος EGNOS·
· εγκατάλειψη του σχεδίου παραχώρησης για τη φάση εγκατάστασης και αρμοδιότητα της ΕΚ για όλα τα σχετικά ζητήματα·
· νέα ημερομηνία για την ολοκλήρωση της φάσης εγκατάστασης: μέσα του 2013·
· δυνατότητα έναρξης της εμπορικής εκμετάλλευσης του συστήματος EGNOS το 2009,
· δημόσια διαχείριση των προγραμμάτων με βάση την αρχή της κατανομής αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS), στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και στην επιτροπή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS.
Η εισηγήτρια υποστηρίζει την τροποποιημένη πρόταση. Υποβάλλει, ωστόσο, ορισμένες τροπολογίες για τη βελτίωση της παρούσας πρότασης. Το σχέδιο έκθεσης έχει ως στόχο:
· να αποσαφηνιστούν η διαδικασία και ο ρόλος των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε περίπτωση σύναψης συμφωνιών μεταξύ της ΕΚ και τρίτων χωρών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του Galileo·
· να αναφέρεται σαφώς ότι η ΕΚ είναι ιδιοκτήτρια όλων των υλικών και άυλων αγαθών που παράγονται από τα EGNOS και GALILEO·
· να ζητηθεί από την Επιτροπή να υποβάλει νομική πρόταση πριν από το 2013, σχετικά με τις νέες απαιτήσεις χρηματοδότησης για τη φάση εκμετάλλευσης από το 2013 και μετά·
· να κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει πρόταση σχετικά με πιθανό μηχανισμό κατανομής εισοδήματος για τη φάση εκμετάλλευσης·
· να θεσπιστεί νέο άρθρο σχετικά με την ασφάλεια των προγραμμάτων·
· να καθοριστούν οι αρχές, οι κανόνες, η διαδικασία και ο ρόλος του ΕΟΔ στις δημόσιες προμήθειες·
· να ενισχυθεί ο ρόλος του ΕΚ με δύο τρόπους:
· α. με το διορισμό δικού του εμπειρογνώμονα για την εποπτεία των προγραμμάτων Galileo και EGNOS, και
· β. με την εφαρμογή της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο για τις πιο σημαντικές πτυχές της λήψης αποφάσεων.
Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι το σχέδιο έκθεσης αποδέχεται επίσης:
· την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη δημόσια διαχείριση των προγραμμάτων και τις διάφορες φάσεις τους: εγκατάσταση από το 2008 έως το 2013 και εκμετάλλευση στη συνέχεια·
· τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς πόρους (δηλ. 3,105 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές για το διάστημα από το 2007 έως το 2013)·
· την αναθεώρηση της ΔΣ όπως προτείνεται από την Επιτροπή και έχει συμφωνηθεί από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.
Συμπέρασμα
Τα προγράμματα του GNSS θα είναι ιδιοκτησία της Επιτροπής. Με βάση κοινή απόφαση του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, το GALILEO θα εκτελεστεί με κοινοτική χρηματοδότηση. Συνεπώς, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο φέρουν κοινή ευθύνη για τις ρυθμίσεις της εγκατάστασης και λειτουργίας των προγραμμάτων.
Το πρώτο κοινοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και του οποίου η υποδομή είναι κοινής ιδιοκτησίας απαιτεί προσαρμογή σε νέες σχετικές προκλήσεις που είναι ως επί το πλείστον άγνωστες.
Πρόθεση της εισηγήτρια είναι να διατηρηθεί η σαφήνεια των αναγκαίων ρυθμίσεων, χωρίς περιττές λεπτομέρειες, ώστε να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες σε σχέση με τη νέα διάρθρωση της διαχείρισης και τους κανόνες για τις προμήθειες, και να διασφαλίζεται διαρκής έλεγχος.
- [1] Γαλλιλαίος Γαλιλέι (1564-1642), ο πατέρας της αστρονομίας, της φυσικής, των θετικών επιστημών, κ.λπ., που όταν το 1610 ανακάλυπτε τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία (Ιώ, Ευρώπη, Καλλιστώ και Γανυμήδης), ονειρευόταν οι ανακαλύψεις του να φανούν χρήσιμες στην ανθρωπότητα:
- [2] Βλ. κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 876/2002 όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό αριθ. 1943/2006.
- [3] Στον όμιλο συμμετείχαν οι 1. EADS Astrium (ευρωπαϊκός όμιλος, κυρίως όμως με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Γερμανίας), 2. TeleOp (Γερμανία, Deutsch!e Telekom και German Aerospace Centre), 3. Inmarsat (Ηνωμένο Βασίλειο), 4. Thales (Γαλλία), 5. Alcatel-Lucent (Γαλλία), 6. Finmeccanica (Ιταλία), 7. Aena (Ισπανία) και 8. Hispasat (Ισπανία).
- [4] Βλ. κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1321/2004 όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1942/2006.
- [5] Βλ. COM(2004) 477.
- [6] Με βάση την έκθεση Barsi-Pataky (A6-0212/2005).
- [7] Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ανασκόπηση του προγράμματος Galileo (B6-0511/2006)
- [8] Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Απριλίου 2007 σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση παραχώρησης του Galileo.
- [9] Βλ. COM(2007) 261.
- [10] Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ής Ιουνίου 2007 σχετικά με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ραδιοναυσιπλοΐας μέσω δορυφόρου (Galileo), στη βάση της Διοργανικής Συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 και του πολυετούς προγράμματος πλαισίου 2007-2013.
- [11] Υποβλήθηκαν τα ακόλουθα έγγραφα: 1) Τροποποιημένη πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη συνέχιση της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (EGNOS και Galileo) ((COM (2007) 535 τελικό)· 2) Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - Προωθώντας το Galileo: επαναπροσδιορισμός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης (COM(2007) 534 τελικό)· 3) Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - Προωθώντας το Galileo: επαναπροσδιορισμός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του παγκοσμίου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης (COM(2007) 1210 τελικό)· και 4) Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2007-2013), Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της Διοργανικής Συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (COM(2007) 549 τελικό).
- [12] Κατ' αρχήν, το Συμβούλιο Προϋπολογισμού μπορούσε να αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία, διότι το ποσό που προτεινόταν για την ανακατανομή των κονδυλίων (δηλ. 2,4 δισ. ευρώ) είναι μικρότερο από το 0,03% του ΑΕΕ της ΕΕ. Για ποσά τέτοιου ύψους αρκεί η ειδική πλειοψηφία, διαφορετικά απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Προϋπολογισμών (24.1.2008)
προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας
σχετικά με την τροποποιημένη πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη συνέχιση της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (EGNOS και Galileo)
(COM(2007)0535 – C6‑0345/2007 – 2004/0156(COD))
Συντάκτης γνωμοδότησης: Μαργαρίτης Σχοινάς
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ
Η Επιτροπή Προϋπολογισμών καλεί την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, ως αρμόδια επί της ουσίας επιτροπή, να συμπεριλάβει τις ακόλουθες τροπολογίες στην έκθεσή της:
Σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος
Τροπολογία 1 Παράγραφος 1α (νέα) | |
1α. θεωρεί ότι η χρηματοδότηση που προβλέπεται στη νομοθετική πρόταση είναι συμβατή με το ανώτατο όριο του υποτομέα 1α του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2007-2013 όπως αναθεωρήθηκε με την απόφαση 2008/29/ΕΚ της 18ης Δεκεμβρίου 2007, και επισημαίνει ότι το ετήσιο ποσό θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 37 της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006, |
Πρόταση κανονισμού
Τροπολογίες της Επιτροπής | Τροπολογίες του Κοινοβουλίου |
Τροπολογία 2 Αιτιολογική σκέψη 9 | |
(9) Οι φάσεις καθορισμού και ανάπτυξης του προγράμματος Galileo, οι οποίες αποτελούν το μέρος του προγράμματος που είναι αφιερωμένο στην έρευνα, χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό των διευρωπαϊκών δικτύων. Η φάση της εγκατάστασης πρέπει να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ελλείψει πραγματικής δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα. Η εκμετάλλευση του συστήματος μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ή δημόσιων συμβάσεων υπηρεσιών που θα συναφθούν με τον ιδιωτικό τομέα. |
(9) Οι φάσεις καθορισμού και ανάπτυξης του προγράμματος Galileo, οι οποίες αποτελούν το μέρος του προγράμματος που είναι αφιερωμένο στην έρευνα, χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό των διευρωπαϊκών δικτύων. Η φάση της εγκατάστασης χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Η εκμετάλλευση του συστήματος μετά το 2013 μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ή δημόσιων συμβάσεων υπηρεσιών που θα συναφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο με τον ιδιωτικό τομέα. |
Τροπολογία 3 Αιτιολογική σκέψη 10 | |
(10) Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ενδείκνυται να αναλάβει την χρηματοδότηση του συστήματος EGNOS, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν την λειτουργία του, τον μόνιμο χαρακτήρα και την εμπορική του διάθεση. Η εκμετάλλευση του EGNOS μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών με τον ιδιωτικό τομέα μέχρι να ενταχθεί στην εκμετάλλευση του Galileo. |
(10) Είναι σημαντικό το σύστημα EGNOS, συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων που το καθιστούν λειτουργικό, να είναι βιώσιμο και εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, η δε χρηματοδότησή του να εξασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η εκμετάλλευση του EGNOS μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών με τον ιδιωτικό τομέα μέχρι να ενταχθεί στην εκμετάλλευση του Galileo. |
Τροπολογία 4 Αιτιολογική σκέψη 14 | |
(14) Οι δαπάνες για τις επενδύσεις και οι δαπάνες εκμετάλλευσης των συστημάτων Galileo και EGNOS για την περίοδο 2007-2013 εκτιμώνται σήμερα σε 3,4 δις ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Ποσό ύψους 1.005 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπεται ήδη στον υφιστάμενο δημοσιονομικό προγραμματισμό (2007-2013) βάσει της νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής σχετικά με την υλοποίηση των φάσεων εγκατάστασης και εκμετάλλευσης του προγράμματος Galileo. Προτείνεται η προσθήκη στο ανωτέρω ποσό συμπληρωματικού ποσού ύψους 2.100 εκατομμυρίων ευρώ. Η εξεύρεση του εν λόγω ποσού θα αποτελέσει αντικείμενο αναθεώρησης του υφιστάμενου δημοσιονομικού πλαισίου (2007-2013). Τα κονδύλια προέρχονται από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά των κεφαλαίων 2 και 5 για τα έτη 2007 και 2008. Συνεπώς, στο κείμενο της τροποποιημένης πρότασης προβλέπεται ποσό ύψους 3.105 εκατομμυρίων ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2007-2013 για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS). Για την χρηματοδότηση αυτών των δαπανών θα διατεθεί επίσης συμπληρωματικά ποσό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ βάσει του έβδομου προγράμματος πλαισίου έρευνας και ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS). |
(14) Οι δαπάνες για τις επενδύσεις και οι δαπάνες εκμετάλλευσης των συστημάτων Galileo και EGNOS για την περίοδο 2007-2013 εκτιμώνται σήμερα σε 3,400 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Η συνολική χρηματοδότηση ορίζεται σε 3 405 000 000 ευρώ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS) για το διάστημα 2007-2013. Ποσό ύψους 1 005 000 000 ευρώ έχει ήδη προβλεφθεί στον υφιστάμενο δημοσιονομικό προγραμματισμό (2007-2013). Το ποσό αυτό έχει αυξηθεί κατά 2 000 000 000 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής, μέσω αναθεώρησης του υφιστάμενου δημοσιονομικού πλαισίου (2007-2013) συν κατά ποσό ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης. |
Τροπολογία 5 Αιτιολογική σκέψη 17 α (νέα) | |
|
(17 α) Η Αρχή Εποπτείας είναι κοινοτικός οργανισμός που συγκροτείται με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) 1321/2004. Ως οργανισμός κατά την έννοια του άρθρου 185 του δημοσιονομικού κανονισμού, υπόκειται στις υποχρεώσεις που προβλέπονται για τους κοινοτικούς οργανισμούς. |
Τροπολογία 6 Αιτιολογική σκέψη 18 | |
(18) Όσον αφορά την εποπτική αρχή κύρια αποστολή της είναι να συνεπικουρεί την Επιτροπή σε όλους τους τομείς που συνδέονται με την υλοποίηση των προγραμμάτων. Οφείλει να διαχειρίζεται τα κονδύλια που διατίθενται ειδικά για τα προγράμματα ή που της παραχωρούνται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο οποίος τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1995/2006 του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2006. |
(18) Με γνώμονα τις νέες αρχές δημόσιας διαχείρισης που εφαρμόζονται στη διοίκηση και εκτέλεση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης GNSS, ο ρόλος της εποπτικής αρχής χρειάζεται προσαρμογή. Η αρχή πρέπει κατά συνέπεια να παρέχει άμεση βοήθεια στην Επιτροπή σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των προγραμμάτων καθώς και να συνεχίσει να ασκεί ειδικά καθήκοντα όπως τεχνική πιστοποίηση, πιστοποίηση ασφάλειας και προετοιμασία αγοράς. Προς το σκοπό αυτό οφείλει να διαχειρίζεται τα κονδύλια που διατίθενται ειδικά για τα προγράμματα και που της παραχωρούνται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο οποίος τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1995/2006 του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2006. |
Αιτιολόγηση | |
Λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία της εταιρικής σχέσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τη νέα δομή φορέα του δημόσιου, η αποστολή της αρχής εποπτείας του GNSS πρέπει να προσαρμοστεί καταλλήλως. | |
Τροπολογία 7 Άρθρο 4 | |
1. Η φάση ανάπτυξης και επικύρωσης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του 2010. |
1. Η φάση ανάπτυξης και επικύρωσης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (εφεξής ΕΟΔ). |
2. Η φάση της εγκατάστασης χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Προβλέπεται να πραγματοποιηθεί από το 2008 έως το 2013. |
2. Η φάση της εγκατάστασης θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με την επιφύλαξη της παραγράφου 4. |
3. Η φάση εκμετάλλευσης προβλέπεται να αρχίσει το 2013. Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής, η εκμετάλλευση του συστήματος μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ή δημόσιων συμβάσεων υπηρεσιών με τον ιδιωτικό τομέα. Οι εν λόγω συμβάσεις ενδέχεται να συναφθούν πριν από το 2013. Το ύψος της οικονομικής συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη φάση εκμετάλλευσης θα εξαρτηθεί από το βαθμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με βάση το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών μετά από προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής. |
3. Η φάση εκμετάλλευσης προβλέπεται να αρχίσει μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής, η εκμετάλλευση του συστήματος μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ή δημόσιων συμβάσεων υπηρεσιών με τον ιδιωτικό τομέα. Οι εν λόγω συμβάσεις ενδέχεται να συναφθούν πριν από το 2013. Το ύψος της οικονομικής συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη φάση εκμετάλλευσης θα εξαρτηθεί από το βαθμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με βάση το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών και υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής. |
4. Στις συμφωνίες ή τις συμβάσεις που θα συναφθούν με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα προβλέπονται οι όροι και οι λεπτομέρειες της ενδεχόμενης συμμετοχής τρίτων χωρών σε συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος. |
4. Τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Είναι δυνατή η συμμετοχή τρίτων χωρών ή διεθνών οργανισμών για την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα. Στις συμφωνίες ή τις συμβάσεις που θα συνάψει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα με τις εν λόγω τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς σύμφωνα με το άρθρο 300(3) της Συνθήκης ΕΚ προβλέπονται οι όροι και οι λεπτομέρειες αυτής της συμμετοχής. |
Τροπολογία 8 Άρθρο 7, εισαγωγή | |
Η κοινοτική συμμετοχή που διατίθεται για τα προγράμματα δυνάμει του παρόντος κανονισμού χορηγείται προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ακόλουθα: |
Οι πιστώσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που διατίθενται για τα προγράμματα δυνάμει του παρόντος κανονισμού χορηγούνται προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ακόλουθα: |
Τροπολογία 9 Άρθρο 8 | |
1. Το ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού, εκτός από τις συνδεόμενες με την εκμετάλλευση του συστήματος που θα προκύψει από το πρόγραμμα Galileo, ανέρχεται σε 3.105 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2007 έως 31 Δεκεμβρίου 2013. |
1. Το ποσό που διατίθεται για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού, εκτός από τις συνδεόμενες με την εκμετάλλευση του συστήματος που θα προκύψει από το πρόγραμμα Galileo, ανέρχεται σε 3 405 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2007 έως 31 Δεκεμβρίου 2013, εμπεριέχει δε 400 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν από το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Ανάπτυξης. |
2. Οι πιστώσεις εγκρίνονται σε ετήσια βάση από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. |
2. Οι πιστώσεις εγκρίνονται σε ετήσια βάση από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. |
3. Οι αναλήψεις υποχρεώσεων του προϋπολογισμού που συνδέονται με τα προγράμματα πραγματοποιούνται με ετήσιες δόσεις. |
3. Οι αναλήψεις υποχρεώσεων του προϋπολογισμού που συνδέονται με τα προγράμματα πραγματοποιούνται με ετήσιες δόσεις. |
4. Στο ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δεν περιλαμβάνονται οι απρόβλεπτες οικονομικές υποχρεώσεις που θα κληθεί ενδεχομένως να καλύψει η Επιτροπή, ιδίως όσες συνδέονται με τον δημόσιο χαρακτήρα της ιδιοκτησίας των συστημάτων. Σε περίπτωση που η Επιτροπή κληθεί να αντιμετωπίσει τέτοιο ενδεχόμενο, θα υποβάλει κατάλληλες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. |
4. Στο ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεν περιλαμβάνονται οι απρόβλεπτες οικονομικές υποχρεώσεις που θα κληθεί ενδεχομένως να καλύψει η Επιτροπή, ιδίως όσες συνδέονται με τον δημόσιο χαρακτήρα της ιδιοκτησίας των συστημάτων. Σε περίπτωση που η Επιτροπή κληθεί να αντιμετωπίσει τέτοιο ενδεχόμενο, θα υποβάλει κατάλληλες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχει η Διοργανική Συμφωνία της 17ης Μαΐου 2006. |
|
4 a. Το 2010 η Επιτροπή υποβάλλει μαζί με τη με την ενδιάμεση έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τη δέουσα πρόταση για την περίοδο χρηματοδοτικού προγραμματισμού που αρχίζει το 2014 όσον αφορά τα δημόσια κονδύλια και τις υποχρεώσεις και τον μηχανισμό κατανομής των εσόδων που χρειάζεται για τη φάση της εμπορικής λειτουργίας, τούτο στο πλαίσιο της ευθύνης της που απορρέει από το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος. |
Τροπολογία 10 Άρθρο 9, παράγραφος 1 | |
Τα έσοδα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των συστημάτων εισπράττονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Καταβάλλονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό που διατίθεται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS). Σε περίπτωση που τα έσοδα αποδειχθούν πολύ υψηλοτέρα από τα προβλεπόμενα, η διάθεσή τους θα αποτελέσει αντικείμενο αναθεώρησης. |
Τα έσοδα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των συστημάτων εισπράττονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Καταβάλλονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό και μπορεί να διατίθενται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS) κατόπιν εγκρίσεως από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. |
Αιτιολόγηση | |
Το κείμενο της Επιτροπής προβλέπει σύστημα εσόδων για ειδικό προορισμό. Τούτο δεν δικαιολογείται την παρούσα χρονική στιγμή, καθόσον η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή έχει προβλέψει όλη την απαραίτητη χρηματοδότηση που χρειάζεται έως το 2013. Επομένως οιαδήποτε απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση των προγραμμάτων Galileo πρέπει να λαμβάνεται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή κατά περίπτωση με τη διαδικασία του προϋπολογισμού. | |
Τροπολογία 11 Άρθρο 11, παράγραφος 5 | |
5. Τα μέτρα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002. |
5. Τα μέτρα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1995/2006. |
Τροπολογία 12 Άρθρο 12, παράγραφος 1 | |
Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004, η εποπτεύουσα αρχή επικουρεί την Επιτροπή σε όλα τα στοιχεία των προγραμμάτων για τα οποία η Επιτροπή ζητεί τη συνδρομή της. Εξασφαλίζει τη διαχείριση και τον έλεγχο της χρήσης των κονδυλίων που της παραχωρούνται ειδικά από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Τα εν λόγω κονδύλια τίθενται στη διάθεση της εποπτικής αρχής βάσει απόφασης ανάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 και των διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004. |
Η εποπτεύουσα αρχή επικουρεί την Επιτροπή σε όλα τα στοιχεία των προγραμμάτων για τα οποία η Επιτροπή ζητά τη συνδρομή της και ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο της υλοποίησης ολόκληρης της υποδομής Galileo, τις προετοιμασίες για την παροχή και την διάθεση στην αγορά των υπηρεσιών που παρέχουν τα ευρωπαϊκά συστήματα GNSS, τις δραστηριότητες διεθνούς προώθησης και συνεργασίας, τις εξωτερικές επικοινωνίες και την προετοιμασία των νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών. Επιπλέον, η εποπτεύουσα αρχή, όπως προβλέπεται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004, συνεχίζει να διασφαλίζει ότι τα στοιχεία του συστήματος πιστοποιούνται δεόντως από την ευρωπαϊκή αρχή πιστοποίησης ασφάλειας του GNSS και να προετοιμάζει τις αγορές. Εξασφαλίζει τη διαχείριση και την παρακολούθηση της χρήσης των κονδυλίων που της διατίθενται ειδικά από την Επιτροπή στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Τα εν λόγω κονδύλια τίθενται στη διάθεση της εποπτικής αρχής βάσει απόφασης ανάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 και των διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004. |
Τροπολογία 13 Άρθρο 16 | |
Η Επιτροπή εξασφαλίζει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Κατά την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η Επιτροπή υποβάλλει, σε ετήσια βάση, έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων. Το 2010 θα πραγματοποιηθεί ενδιάμεση εξέταση για να ενημερωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση προόδου των προγραμμάτων. |
Η Επιτροπή εξασφαλίζει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Κατά την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η Επιτροπή υποβάλλει, σε ετήσια βάση, έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων. Το 2010 θα πραγματοποιηθεί ενδιάμεση αξιολόγηση για να ενημερωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση προόδου των προγραμμάτων. |
|
Δεδομένου του πολυσύνθετου χαρακτήρα του έργου και του ότι χρηματοδοτείται πλήρως από τον προϋπολογισμό της Κοινότητας, η Επιτροπή θα προβαίνει μία φορά κατ' έτος σε αναφορά προς τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε από κοινού συνεδρίασή τους σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν τα προγράμματα GNSS, συγκεκριμένα για τις πτυχές που αφορούν τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τη χρηματοδότηση. |
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
Ιστορικό
Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2007-2013 προέβλεπε ποσό € 1005 δισ. εγγεγραμμένο στον τομέα 1α για τη χρηματοδότηση των φάσεων εγκατάστασης και εκμετάλλευσης του Galileo για την περίοδο 2007 - 2013.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Επιτροπής η υπόλοιπη χρηματοδότηση για τις φάσεις εγκατάστασης και εκμετάλλευσης του προγράμματος έπρεπε να παρασχεθεί από τον ιδιωτικό τομέα δυνάμει μιας σύμβασης παραχώρησης.
Στις αρχές του έτους φέτος κατέστη σαφές ότι η μόνη πηγή πιστώσεων για το Galileo θα ήταν η χρηματοδότηση από το δημόσιο. Το Συμβούλιο Μεταφορών στις 6-8 Ιουνίου 2007 αναγνώρισε ότι η εγκατάσταση του συστήματος Galileo θα χρειασθεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το δημόσιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του σε μία μεικτή χρηματοδότηση του Galileo από κοινοτικούς και διακυβερνητικούς πόρους με το ψήφισμά του της 20ης Ιουνίου 2007.
Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση παραχώρησης και λόγω του πολιτικού και οικονομικού αντικτύπου του προγράμματος η Επιτροπή υπέβαλε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007 την ανά χείρας τροποποιημένη πρόταση με θέμα τη συνέχιση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δορυφορικής Ραδιοπλοήγησης (GNSS και Galileo) καθώς και πρόταση απόφασης που προβλέπει ότι το πρόγραμμα Galileo θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικώς μέσω του προϋπολογισμού της Κοινότητας, όπως είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η διοργανική συμφωνία της 17ης Μαΐου 2006 επιτρέπει την τροποποίηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για να ανταποκρίνεται σε απρόσμενες καταστάσεις. Με την απόφαση που έλαβε στις 19 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή προέβλεπε την ανασκόπηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για να χορηγήσει πρόσθετα € 2,4 δισ. που χρειάζονται για τις φάσεις εγκατάστασης και εκμετάλλευσης του προγράμματος Galileo.
Κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού 2008 και συγκεκριμένα στην πρώτη ανάγνωση το Κοινοβούλιο χαιρέτιζε την πρόταση της Επιτροπής για ανασκόπηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Κατά τη συνεννόηση για τη διαδικασία του προϋπολογισμού που διεξήχθη στις 23 Νοεμβρίου 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέμεινε στην ανάγκη για ανασκόπηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Μετά τη διεξαγωγή μακρών διαπραγματεύσεων το Συμβούλιο κινήθηκε προς την κατεύθυνση των αιτημάτων του Κοινοβουλίου σύμφωνα με όσα προβλέπει η διοργανική συμφωνία της 17ης Μαΐου 2006. Η ολική συμφωνία Κοινοβουλίου και Συμβουλίου όρισε σε € 1,6 δισ. την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, πρόσθεσε € 200 εκατ. που προέρχονται από αναδιάταξη πόρων κοινοτικών προγραμμάτων που εγγράφονται στον τομέα 1α και € 400 εκατ. από εκ νέου απόδοση προτεραιοτήτων δυνάμει του 7ου προγράμματος πλαισίου για την έρευνα-Euratom και της κινητοποίησης του μέσου ευελιξίας για ποσό € 200 εκατ..
Αυτή η συμφωνία συνάδει με τις προτεραιότητες που θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι δεν μείωσε τα ανώτατα ποσά χρηματοδότησης των πολυετών προγραμμάτων.
Η θέση του συντάκτη γνωμοδότησης
Ο συντάκτης γνωμοδότησης υποστηρίζει την πρόταση κανονισμού που υπέβαλε η Επιτροπή. Προτείνει ωστόσο ορισμένες τροπολογίες που σχετίζονται με τους τομείς μνεία των οποίων γίνεται κατωτέρω.
Ο ρόλος της αρχής εποπτείας
Ο συντάκτης θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζει η αρχή εποπτείας.
Ο συντάκτης υπογραμμίζει ότι η εποπτική αρχή είναι κοινοτική υπηρεσία που ιδρύθηκε με τον κανονισμό του Συμβουλίου αριθ. 1321/2004 στις 12 Ιουλίου 2004· συνεπώς είναι οργανισμός κατά την έννοια του άρθρου 185 του δημοσιονομικού κανονισμού και υπόκειται στις υποχρεώσεις που προβλέπονται για τις κοινοτικές υπηρεσίες.
Για λόγους συνεπείας προς το καθεστώς της αρχής ο συντάκτης διατυπώνει ορισμένες τροπολογίες στην πρόταση κανονισμού οι οποίες αφορούν το οργανόγραμμα και τη διαδικασία απαλλαγής.
Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπηρεσία είναι η μόνιμη παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της, όπως προβλέπεται στα συμπεράσματα από τη συνεννόηση που διεξήχθη στις 13 Ιουλίου 2007, όπου τα δύο σκέλη της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής ζητούσαν "μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τους αποκεντρωμένους οργανισμούς, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση της ανάπτυξής τους."
Ο συντάκτης υπενθυμίζει επίσης ότι στην κοινή δήλωση με θέμα τις κοινοτικές υπηρεσίες που συμφωνήθηκε κατά τον τριμερή διάλογο της 18ης Απριλίου 2007 τα δύο σκέλη της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής "καλούν την Επιτροπή να αξιολογεί τακτικά τους υπάρχοντες κοινοτικούς οργανισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση κόστους/οφέλους τους, και συμφωνούν να εξετάσουν την αξιολόγηση της ανάλυσης που θα ετοιμάσει η Επιτροπή για επιλεγμένους οργανισμούς.". Ο συντάκτης επαναλαμβάνει ότι αναλύσεις κόστους/οφέλους που διενεργούνται εξωτερικά είναι, αφού τύχουν εμπεριστατωμένης αποτίμησης από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, απολύτως αναγκαίες για να μπορεί κανείς να αιτιολογεί την προστιθέμενη αξία που προέρχεται από αυτή την αποκεντρωμένης μορφής διακυβέρνηση στους Ευρωπαίους φορολογουμένους.
Χρηστή δημοσιονομική διαχείριση
Οι ρόλοι που διαδραματίζουν αφενός η αρχή εποπτείας και αφετέρου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος πρέπει να ορίζονται σαφώς, για να εξασφαλίζεται ούτως καθαρός διαχωρισμός καθηκόντων και αρμοδιοτήτων και σαφήνεια όσον αφορά τη χορήγηση της οικονομικής συνεισφοράς από την Κοινότητα. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, επειδή ενυπάρχει οικονομική συνεισφορά από την Κοινότητα, η Επιτροπή φέρει την ευθύνη για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
Η συνεισφορά της ΕΕ την οποία διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος επίσης πρέπει να συμμορφώνεται προς τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της πρότασης μέσω της παραπομπής στον δημοσιονομικό κανονισμό (άρθρο 54.2) και τους κανόνες εφαρμογής που τον συνοδεύουν (άρθρο 41).
Χρηματοδότηση
Μετά την ολοκλήρωση της συνεννόησης Κοινοβουλίου και Συμβουλίου στις 23 Νοεμβρίου, μνεία της οποίας γίνεται στην εισαγωγή, χρειάζεται να επέλθουν τεχνικές προσαρμογές. Ως εκ τούτου ο συντάκτης προτείνει μερικές τροπολογίες τεχνικής φύσεως στο κείμενο για να αντικατοπτρίζεται το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων.
Εγγυήσεις
Ο εισηγητής τονίζει πόσο πολυσύνθετο είναι το πρόγραμμα Galileo, στο οποίο συνευρίσκονται πολλοί τομείς πολιτικής της ΕΕ.
Πιστεύει ότι δεδομένου του μεγέθους της χρηματοδότησης του Galileo από την ΕΕ πρέπει να υπάρχει μία δημοκρατική λεπτομερής παρακολούθηση του αντικτύπου που έχει το πρόγραμμα σε όλους τους τομείς πολιτικής. Κατά συνέπειαν προτείνει να διοργανώνεται μία φορά κατ' έτος ακρόαση με τη συμμετοχή όλων των επιτροπών που ενδιαφέρονται για τις εφαρμογές του Galileo και της Επιτροπής Προϋπολογισμών για να συζητείται το πρόγραμμα με τον επίτροπο που είναι αρμόδιος για τον αντίστοιχο τομέα, τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος καθώς και με τον εκτελεστικό διευθυντή της αρχής εποπτείας.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Χρηματοδότηση του Galileo και του ΕΙΤ |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Θέση του προϋπολογισμού 2008 |
Ονομασία |
Σύνολο 2008-2013 |
|
|
|
|
|
- GALILEO |
|||
Επανορισμός προτεραιότητας |
|||
06 06 02 |
7ο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα - Έρευνα με αντικείμενο τις μεταφορές (συμπεριλαμβανομένης της αεροναυτικής) |
400 |
|
|
Μερικό σύνολο |
400 |
|
|
|
|
|
Αναδιάταξη * |
|||
26 02 01 |
Διαδικασίες σύναψης και δημοσίευσης συμβάσεων δημοσίων προμηθειών, έργων και υπηρεσιών (ΕΕ/S) |
46 |
|
02 03 04 |
Τυποποίηση και προσέγγιση των νομοθεσιών |
28 |
|
31 02 01 |
Κατάρτιση διερμηνέων συνεδρίων για την Ευρώπη "CITE" |
10 |
|
26 03 01 |
Πανευρωπαϊκές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις δημόσιες διοικήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες (IDABC) |
16 |
|
08 20, 08 21 |
ΕΥΡΑΤΟΜ |
50 |
|
|
Αποκεντρωμένες υπηρεσίες - αναπρογραμματισμός |
50 |
|
|
Μερικό σύνολο |
200 |
|
|
|
|
|
Αναθεώρηση |
|||
|
|
1.600 |
|
|
|
|
|
Ευελιξία |
|||
|
|
200 |
|
ΣΥΝΟΛΟ GALILEO |
2400 |
||
* Αφορά μόνον προγράμματα που δεν εμπίπτουν στη συναπόφαση (COD) ή προγράμματα που εμπίπτουν μεν στη συναπόφαση (COD) αλλά είναι χωρίς ανώτατα ποσά χρηματοδότησης |
|||
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τίτλος |
Ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ευρωπαϊκού προγράμματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης |
|||||||
Έγγραφα αναφοράς |
COM(2007)0535 – C6-0345/2007 – COM(2004)0477 – C6-0087/2004 – 2004/0156(COD) |
|||||||
Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας |
ITRE |
|||||||
Γνωμοδότηση Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια |
BUDG 23.10.2007 |
|
|
|
||||
Συντάκτης γνωμοδότησης Ημερομηνία ορισμού |
Μαργαρίτης Σχοινάς 14.11.2007 |
|
|
|||||
Εξέταση στην επιτροπή |
18.12.2007 |
23.1.2008 |
|
|
||||
Ημερομηνία έγκρισης |
23.1.2008 |
|
|
|
||||
Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας |
+: –: 0: |
29 0 0 |
||||||
Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία |
Reimer Böge, Κώστας Μποτόπουλος, Daniel Dăianu, Gérard Deprez, Brigitte Douay, Hynek Fajmon, Ingeborg Gräßle, Catherine Guy-Quint, Jutta Haug, Monica Maria Iacob-Ridzi, Anne E. Jensen, Wiesław Stefan Kuc, Janusz Lewandowski, Vladimír Maňka, Mario Mauro, Jan Mulder, Cătălin-Ioan Nechifor, Gérard Onesta, Μαργαρίτης Σχοινάς, Esko Seppänen, Nina Škottová, Theodor Dumitru Stolojan, László Surján, Gary Titley, Kyösti Virrankoski, Ralf Walter |
|||||||
Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία |
Thijs Berman, Esther De Lange, Peter Šťastný |
|||||||
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (28.1.2008)
προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας
σχετικά με την τροποποιημένη πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη συνέχιση της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (EGNOS και Galileo)
(COM(2007)0535 – C6‑0345/2007 –2004/0156 (COD))(Εκ νέου παραπομπή)
Συντάκτρια γνωμοδότησης: Anne E. Jensen
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η πρόταση προβλέπει κοινοτική χρηματοδότηση για το πρόγραμμα Galileo ύψους 3,105 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Ποσό ύψους 1,005 δισ. ευρώ προβλέπεται ήδη στον υφιστάμενο δημοσιονομικό προγραμματισμό 2007-2013, προτείνεται δε η προσθήκη συμπληρωματικού ποσού προερχόμενου από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά των κεφαλαίων 2 και 5 για τα έτη 2007 και 2008. Επί πλέον, 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το έβδομο ερευνητικό πρόγραμμα πλαίσιο (δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών). Ποσό ύψους 2,1 δισ. ευρώ προτείνεται να διατεθεί μέσω της αναθεώρησης της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (ΔΔ).
Η πολιτική συμφωνία μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Galileo
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η πολιτική συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού για το έτος 2008 (23.11.2007) επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση της ΕΕ όσον αφορά το στρατηγικό αυτό πρόγραμμα. Με τη συμφωνία αυτή διατίθεται συμπληρωματική δημόσια (κοινοτική) χρηματοδότηση που καλύπτει την έλλειψη των 2,4 δισ. ευρώ από ένα σύνολο 3,4 δισ. ευρώ (1 δισ. προβλέπεται ήδη) που απαιτείται για την πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα του προγράμματος Galileo για την περίοδο 2008-2013. Το ποσό αυτό θα διατεθεί από τα ποσά του κεφαλαίου 2 (γεωργικές δαπάνες) του 2007, την ανακατανομή του κεφαλαίου 1 α (αειφόρος ανάπτυξη - ανταγωνιστικότητα) και τη χρήση 400 εκατ. ευρώ από τις ερευνητικές δραστηριότητες που αφορούν τις μεταφορές στο πλαίσιο του 7ου ερευνητικού προγράμματος πλαίσιο.
Οι προτάσεις της συντάκτριας της γνωμοδότησης
Είναι σαφές ότι απαιτούνται πολιτικές επιλογές προκειμένου να ληφθεί απόφαση σχετικά με τον τρόπο ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του συστήματος ραδιοπλοήγησης Galileo, πράγμα που αποτελεί ένα στρατηγικό μέσο μεγάλης δημόσιας και οικονομικής αξίας για την ΕΕ.
Πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα και προτεραιότητα στους τομείς της δράσης και της αγοράς
Μετά την αγορά των 30 δορυφόρων με κοινοτικά κονδύλια για τη διασφάλιση της πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας θα συναφθούν ενδεχομένως συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για δραστηριότητες λειτουργίας και εκμετάλλευσης προκειμένου έως τα τέλη του 2012 να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη και διαθεσιμότητα της υπηρεσίας.
Οι συγκεκριμένοι στόχοι των υπηρεσιών EGNOS και Galileo πρέπει να επιτευχθούν μέσω στοχοθετημένης δράσης και εφαρμογής. Ο τομέας των δημόσιων και ιδιωτικών μεταφορών θα επωφεληθεί πρωτίστως από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εφαρμογές και αγορές. Τα αναμενόμενα έσοδα, τα οποία εξαρτώνται από την έναρξη εφαρμογής του Galileo, καλύπτουν διαφόρους τομείς όπως οδικές μεταφορές (30%), κυβερνητικές υπηρεσίες (29%), κινητή τηλεφωνία (17%), επαγγελματικές υπηρεσίες (9%) και αεροπορία (5%).
Για το λόγο αυτό το σχέδιο δράσης πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους στόχους των συστημάτων Galileo και EGNOS και να αναπτύξει εφαρμογές στους τομείς των δράσεων και των αγορών. Πρέπει επίσης να αντιμετωπισθούν δεοντολογικά ζητήματα καθώς και ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τη συμμετοχή των ΜΜΕ, τα πρότυπα, την πιστοποίηση και την ευθύνη, για να αναφερθούμε σε ορισμένα μόνο από αυτά.
Αποφάσεις σχετικά με την εμπορική χρήση και τις πτυχές της αγοράς
Η θέσπιση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά τις αποφάσεις που απαιτούνται για την εμπορική χρήση, τις πτυχές της αγοράς και την επιχειρησιακή λειτουργία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και υπηρεσιών του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS) θα μας επιτρέψει να δώσουμε ώθηση στο πρόγραμμα αυτό προς όφελος όλων των κρατών μελών και των πολιτών. Όπου απαιτείται, γίνονται αναφορές στη νέα κανονιστική διαδικασία με έλεγχο.
Δημόσια διαχείριση
Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης της δημόσιας διαχείρισης των ευρωπαϊκών GNSS καθώς και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στο επενδυτικό κοινό. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Διαστήματος, ως υπηρεσίας σχεδιασμού, και η συμμετοχή της στις διαδικασίες αγοράς πρέπει να διασφαλισθεί. Ο ρόλος της εποπτικής αρχής του GNSS (GSA) και η υλοποίηση του προγράμματος με περισσότερο διαφανή και αποτελεσματική δημόσια διαχείριση πρέπει να προσαρμοστούν καταλλήλως.
Κριτήρια και αρχές των δημοσίων αγορών – γνήσιος ανταγωνισμός
Ένας γνήσιος ανταγωνισμός βάσει διπλής πηγής ανεφοδιασμού και τακτικών ανταγωνιστικών προκηρύξεων υποβολής προσφοράς καθώς και μεγαλύτερη συμμετοχή των ΜΜΕ θα συμβάλουν στην ορθολογική εφαρμογή του Galileo.
Όσον αφορά τις πτυχές των αγορών, προτείνεται να εφαρμοστούν κοινοτικές διατάξεις και κοινοτικά κριτήρια που θα διασφαλίζουν θεμιτό ανταγωνισμό και κατάλληλη εξισορρόπηση μεταξύ τήρησης του χρονοδιαγράμματος και αποδοτικότητας. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να συμπεριλάβουν τον περιορισμό των επιχορηγήσεων σε δύο μόνο τμήματα του Galileo και την υποχρέωση ανάθεσης υπεργολαβιών σε τρίτα μέρη και ΜΜΕ, τουλάχιστον μέρους του συνολικού όγκου εργασίας για την οποία έχει συναφθεί σύμβαση παραχώρησης.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ
Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού καλεί την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:
Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή[1] | Τροπολογίες του Κοινοβουλίου |
Τροπολογία 1 Αιτιολογική σκέψη 6 | |
(6) Η δορυφορική ραδιοπλοήγηση είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει την βελτίωση της καθημερινής ζωής των ευρωπαίων πολιτών σε πολλούς τομείς. Η ανάπτυξή της εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο της πολιτικής της Λισαβόνας και άλλων κοινοτικών πολιτικών, όπως η πολιτική των μεταφορών που παρουσιάστηκε στο Λευκό Βιβλίο της Επιτροπής, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση της μεταφοράς εμπορευμάτων, την χρέωση της χρήσης των υποδομών και την οδική ασφάλεια. |
(6) Η δορυφορική ραδιοπλοήγηση είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει την βελτίωση της καθημερινής ζωής των ευρωπαίων πολιτών σε πολλούς τομείς όπως υπηρεσίες τόπου εγκατάστασης και κλήσεις έκτακτης ανάγκης, οδικές, σιδηροδρομικές, αεροπορικές μεταφορές, διατροπικές υπηρεσίες μεταφοράς και κινητικότητας, ναυτιλία, αλιεία και εσωτερικές πλωτές οδοί, πολιτική προστασία, διαχείριση έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστική βοήθεια, επικίνδυνα προϊόντα, μεταφορά ζώων, γεωργία, μετρήσεις εκτάσεων γης, γεωδαισία και κτηματολογικός έλεγχος, ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έρευνα και διάσωση, εφοδιαστική διαχείριση, περιβάλλον, επιστήμες, εφαρμογή του νόμου, κυβερνητικές υπηρεσίες και διάστημα. Η ανάπτυξή της εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο της πολιτικής της Λισαβόνας και άλλων κοινοτικών πολιτικών, όπως η πολιτική των μεταφορών που παρουσιάστηκε στο Λευκό Βιβλίο της Επιτροπής. |
|
Στο πολυετές πρόγραμμα εργασίας η Επιτροπή πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις επιχειρησιακές λειτουργίες των εφαρμογών του Προγράμματος του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS) και στους οικείους τομείς αγοράς. |
Αιτιολόγηση | |
Δεδομένου ότι δεν έχει εισαχθεί μέχρι σήμερα το φάσμα των δορυφορικών εφαρμογών, είναι απαραίτητο να αναφερθούν αυτές στο σχετικό κανονισμό. | |
Η Επιτροπή πρέπει να θεσπίσει ένα πλαίσιο για την επιχειρησιακή λειτουργία των εφαρμογών των υπηρεσιών Galileo και τις συναφείς πτυχές της αγοράς του προγράμματος GNSS. | |
Τροπολογία 2 Αιτιολογική σκέψη 18 | |
(18) Όσον αφορά την εποπτική αρχή κύρια αποστολή της είναι να συνεπικουρεί την Επιτροπή σε όλους τους τομείς που συνδέονται με την υλοποίηση των προγραμμάτων. Οφείλει να διαχειρίζεται τα κονδύλια που διατίθενται ειδικά για τα προγράμματα ή που της παραχωρούνται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο οποίος τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1995/2006 του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2006. |
(18) Σύμφωνα με τις νέες αρχές δημόσιας διαχείρισης που εφαρμόζονται στη διοίκηση και εκτέλεση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης GNSS είναι απαραίτητο να προσαρμοσθεί ο ρόλος της εποπτεύουσας αρχής του Galileo (GSA). Προς το σκοπό αυτό η GSA πρέπει να παρέχει άμεση βοήθεια στην Επιτροπή σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των προγραμμάτων καθώς και να συνεχίσει να ασκεί ειδικά καθήκοντα όπως τεχνική πιστοποίηση, πιστοποίηση ασφάλειας και προετοιμασία αγοράς. Προς το σκοπό αυτό οφείλει να διαχειρίζεται τα κονδύλια που διατίθενται ειδικά για τα προγράμματα και/ή που της παραχωρούνται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο οποίος τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1995/2006 του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2006. |
Αιτιολόγηση | |
Λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία της εταιρικής σχέσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τη νέα δομή του δημόσιου τομέα, η αποστολή της εποπτεύουσας αρχής του GNSS πρέπει να προσαρμοστεί καταλλήλως. | |
Τροπολογία 3 Άρθρο 2 α (νέο) | |
|
Άρθρο 2 α |
|
Συγκεκριμένοι στόχοι των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS) |
|
1. Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος Galileo προβλέπουν ότι τα σήματα που εκπέμπονται από το σύστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις πέντε κάτωθι λειτουργίες: |
|
- παροχή «ανοικτής υπηρεσίας» (την αποκαλούμενη «Open Service» ή OS), δωρεάν για τον χρήστη, η οποία παρέχει πληροφορίες εντοπισμού θέσης και συγχρονισμού και προορίζεται για μαζική εφαρμογή δορυφορικής ραδιοναυτιλίας· |
|
- παροχή «υπηρεσίας προστασίας της ζωής» (την αποκαλούμενη «Safety of Life Service» ή SoL), προοριζόμενη για τους χρήστες για τους οποίους η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας και η οποία ικανοποιεί ιδιαίτερα τις επιβληθείσες απαιτήσεις στους τομείς της αεροναυτικής, της ναυτιλίας, των οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών. Η εν λόγω υπηρεσία ικανοποιεί επίσης την απαίτηση απρόσκοπτης λειτουργίας και περιλαμβάνει λειτουργία ακεραιότητας η οποία επιτρέπει την ενημέρωση του χρήστη σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος· |
|
- παροχή «εμπορικής υπηρεσίας» (την αποκαλούμενη «Commercial Service» ή CS), η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών επαγγελματικού ή εμπορικού χαρακτήρα χάρις στις αυξημένες επιδόσεις και δεδομένα ανώτερης προστιθέμενης αξίας σε σχέση με εκείνα που παρέχονται στο πλαίσιο της «ανοικτής υπηρεσίας»· |
|
- παροχή «κυβερνητικής υπηρεσίας» (την αποκαλούμενη «Public Regulated Service» ή PRS), η οποία έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για τους χρήστες που έχουν λάβει άδεια από τις κυβερνήσεις για ευαίσθητες εφαρμογές για τις οποίες απαιτείται εξαιρετικά απρόσκοπτη υπηρεσία. Η «κυβερνητική υπηρεσία» χρησιμοποιεί σήματα ανθεκτικά και κρυπτογραφημένα· και |
|
- συμμετοχή στην υπηρεσία υποστήριξης έρευνας και διάσωσης (την αποκαλούμενη «Search and Rescue Support Service» ή SAR) του συστήματος COSPAS-SARSAT μέσω του εντοπισμού των σημάτων έκτακτης ανάγκης που εκπέμπονται από σημαντήρες και της αποστολής μηνυμάτων προς αυτούς. |
|
2. Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος EGNOS προβλέπουν ότι το σύστημα ικανοποιεί τις τρεις κάτωθι λειτουργίες: |
|
- παροχή «ανοικτής υπηρεσίας», δωρεάν για τον χρήστη, η οποία παρέχει πληροφορίες εντοπισμού θέσης και συγχρονισμού και προορίζεται για μαζικές εφαρμογές δορυφορικής ραδιοναυτιλίας στη ζώνη που καλύπτει το σύστημα· |
|
- παροχή «εμπορικής υπηρεσίας εκπομπής δεδομένων», η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών επαγγελματικού ή εμπορικού χαρακτήρα χάρις στις αυξημένες επιδόσεις και δεδομένα ανώτερης προστιθέμενης αξίας σε σχέση με εκείνα που παρέχονται στο πλαίσιο της «ανοικτής υπηρεσίας»· και |
|
- παροχή μιας «υπηρεσίας προστασίας της ζωής» («Safety of Life Service»), η οποία προορίζεται για τους χρήστες για τους οποίους η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας και ικανοποιεί ιδιαίτερα τις επιβληθείσες απαιτήσεις στους τομείς της αεροναυτικής, της ναυτιλίας, των οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών. Η εν λόγω υπηρεσία ικανοποιεί επίσης την απαίτηση απρόσκοπτης λειτουργίας και περιλαμβάνει λειτουργία ακεραιότητας, η οποία επιτρέπει την ενημέρωση του χρήστη σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος. |
(Η έγκριση αυτής της τροπολογίας θα καταστήσει αναγκαία τη διαγραφή του Παραρτήματος) | |
Αιτιολόγηση | |
Η τροπολογία αυτή αποσκοπεί να μεταφέρει τους συγκεκριμένους στόχους των συστημάτων EGNOS και Galileo στις διατάξεις του κανονισμού. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη νομική ασφάλεια όσον αφορά τις λειτουργίες των προγραμμάτων αυτών. | |
Τροπολογία 4 Άρθρο 5 α, παράγραφος 1 (νέα) | |
|
Άρθρο 5 α |
|
Εκτέλεση των προγραμμάτων EGNOS και Galileo |
|
1. Εντός ενός έτους από την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος του παρόντος Κανονισμού η Επιτροπή θεσπίζει ένα σχέδιο δράσης που καλύπτει λεπτομερείς τεχνικές, εμπορικές, χρηματοδοτικές και προγραμματικές πτυχές σχετικά με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων και των τομέων δράσης και αγοράς του προγράμματος. Το σχέδιο δράσης αναθεωρείται, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με τις εξελίξεις στους σχετικούς τομείς των συγκεκριμένων στόχων και των τομέων δράσης και αγοράς. |
Αιτιολόγηση | |
Η Επιτροπή πρέπει να κληθεί να επεξεργαστεί ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τεχνικές, εμπορικές, χρηματοδοτικές και προγραμματικές πτυχές των προγραμμάτων EGNOS και Galileo. Το σχέδιο αυτό ενδέχεται να συμπεριλάβει ζητήματα που αφορούν τη δεοντολογία και την ιδιωτική ζωή, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τη συμμετοχή των ΜΜΕ, τα πρότυπα, την πιστοποίηση και την ευθύνη. | |
Τροπολογία 5 Άρθρο 5 α, παράγραφος 2 (νέα) | |
|
2. Η Επιτροπή διασφαλίζει τη συμβατότητα και διαλειτουργικότητα των συστημάτων, δικτύων και υπηρεσιών EGNOS και Galileo, τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλα συστήματα πλοήγησης και όπου είναι δυνατόν με συμβατικά μέσα πλοήγησης. |
Αιτιολόγηση | |
Η διασφάλιση της συμβατότητας και διαλειτουργικότητας των συστημάτων, δικτύων και υπηρεσιών EGNOS και Galileo τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλα συστήματα πλοήγησης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των προγραμμάτων GNSS και τις εφαρμογές στην αγορά. Όταν μια εφαρμογή GNSS τροποποιεί τις απαιτήσεις, η νέα εφαρμογή θα διασφαλίζει κατιούσα συμβατότητα με τα συστήματα που έχουν ήδη τεθεί στην αγορά. Συνεπώς, οι φορείς λειτουργίας και οι καταναλωτές θα μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των εφαρμογών δορυφορικής πλοήγησης. | |
Τροπολογία 6 Άρθρο 5 α, παράγραφος 3 (νέα) | |
|
3. Τα μέτρα που αποσκοπούν να τροποποιήσουν τα μη ουσιώδη στοιχεία του παρόντος κανονισμού συμπληρώνοντάς τον με νέα στοιχεία και που αφορούν τα μέτρα που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 ή στις τροποποιήσεις τους εγκρίνονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο του άρθρου 14, παράγραφος 3. |
Αιτιολόγηση | |
Πρέπει να γίνει αναφορά στη νέα κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που θεσπίζεται στο άρθρο 5α της απόφασης του Συμβουλίου 1999/468/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2006/512/ΕΚ. | |
Τροπολογία 7 Άρθρο 8, παράγραφος 2 | |
2. Οι πιστώσεις εγκρίνονται σε ετήσια βάση από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. |
2. Οι πιστώσεις εγκρίνονται σε ετήσια βάση από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του τροποποιημένου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. |
Αιτιολόγηση | |
Η τροπολογία αποσκοπεί στην εξασφάλιση λογικής συνέπειας της παραγράφου αυτής με τη συμφωνία του Συμβουλίου του Νοεμβρίου 2007. | |
Τροπολογία 8 Άρθρο 8, παράγραφος 4 | |
4. Στο ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δεν περιλαμβάνονται οι απρόβλεπτες οικονομικές υποχρεώσεις που θα κληθεί ενδεχομένως να καλύψει η Επιτροπή, ιδίως όσες συνδέονται με τον δημόσιο χαρακτήρα της ιδιοκτησίας των συστημάτων. Σε περίπτωση που η Επιτροπή κληθεί να αντιμετωπίσει τέτοιο ενδεχόμενο, θα υποβάλει κατάλληλες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. |
4. Στο ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δεν περιλαμβάνονται οι απρόβλεπτες οικονομικές υποχρεώσεις που θα κληθεί ενδεχομένως να καλύψει η Επιτροπή, ιδίως όσες συνδέονται με τον δημόσιο χαρακτήρα της ιδιοκτησίας των συστημάτων. Η Επιτροπή θα υποβάλει συνεπώς πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο το 2010, μαζί με τη μεσοπρόθεσμη αναθεώρησή της, προκειμένου η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή να μπορέσει να αποφασίσει για την περίοδο προγραμματισμού που αρχίζει το 2014 και για την περίοδο ως το τέλος του προγράμματος, σχετικά με τα δημόσια κονδύλια και υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που χρειάζονται για τη φάση εμπορικής λειτουργίας, οι οποίες απορρέουν από την ευθύνη της σε σχέση με το χαρακτήρα δημόσιου περιουσιακού στοιχείου του συστήματος. Κατά περίπτωση, η Επιτροπή προτείνει επίσης μέτρα, μαζί με τον μεσοπρόθεσμο απολογισμό της, τα οποία είναι απαραίτητα για την εμπορική χρήση και επιχειρησιακή λειτουργία των εφαρμογών των υπηρεσιών GNSS. |
Τροπολογία 9 Άρθρο 9, υποπαράγραφος 1 | |
Τα έσοδα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των συστημάτων εισπράττονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Καταβάλλονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό που διατίθεται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS). Σε περίπτωση που τα έσοδα αποδειχθούν πολύ υψηλοτέρα από τα προβλεπόμενα, η διάθεσή τους θα αποτελέσει αντικείμενο αναθεώρησης. |
Τα έσοδα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των συστημάτων εισπράττονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Καταβάλλονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό που διατίθεται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS). Σε περίπτωση που τα έσοδα αποδειχθούν πολύ υψηλοτέρα από τα απαραίτητα για τα πρόγραμματα GNSS, η διάθεσή τους θα αποτελέσει αντικείμενο αναθεώρησης. |
Αιτιολόγηση | |
Η τροπολογία αποσκοπεί στην διευκρίνιση της διατύπωσης του αρχικού κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. | |
Τροπολογία 10 Άρθρο 12, παράγραφος 1 | |
Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004, η εποπτεύουσα αρχή επικουρεί την Επιτροπή σε όλα τα στοιχεία των προγραμμάτων για τα οποία η Επιτροπή ζητά τη συνδρομή της. Εξασφαλίζει τη διαχείριση και τον έλεγχο της χρήσης των κονδυλίων που της παραχωρούνται ειδικά από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Τα εν λόγω κονδύλια τίθενται στη διάθεση της εποπτικής αρχής βάσει απόφασης ανάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 και των διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004. |
Η GSA επικουρεί την Επιτροπή σε όλα τα θέματα όσον αφορά τη διαχείριση των προγραμμάτων για τα οποία η Επιτροπή ζητά τη συνδρομή της και ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο της υλοποίησης ολόκληρης της υποδομής Galileo, τις προετοιμασίες για την παροχή και την διάθεση στην αγορά των υπηρεσιών παρέχουν τα ευρωπαϊκά συστήματα GNSS, τις δραστηριότητες διεθνούς προώθησης και συνεργασίας, τις εξωτερικές επικοινωνίες και την προετοιμασία των νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών. Επιπλέον, η GSA, όπως ορίζεται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004, συνεχίζει να διασφαλίζει ότι τα στοιχεία του συστήματος πιστοποιούνται δεόντως από την ευρωπαϊκή αρχή πιστοποίησης ασφάλειας του GNSS και να προετοιμάζει τις αγορές. Εξασφαλίζει τη διαχείριση και την παρακολούθηση της χρήσης των κονδυλίων που της διατίθενται ειδικά από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Τα εν λόγω κονδύλια τίθενται στη διάθεση της GSA βάσει απόφασης ανάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 και των διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004. |
Αιτιολόγηση | |
Στόχος είναι να αποσαφηνισθεί ο ρόλος της εποπτικής αρχής και να γίνουν προσαρμογές στις νέες αρχές δημόσιας διαχείρισης. | |
Τροπολογία 11 Άρθρο 12, παράγραφος 2 α (νέα) | |
|
Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004 προκειμένου να προσαρμόσει τις δομές και τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δορυφορικής Ραδιοπλοήγησης στον παρόντα κανονισμό. |
Αιτιολόγηση | |
Ο ρόλος της εποπτικής αρχής GNSS (GSA) και η διαχείριση του προγράμματος που αποσκοπεί σε μια περισσότερο διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου τομέα πρέπει να προσαρμοσθεί καταλλήλως λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία της ΣΔΙΤ και της παρούσας πρότασης. | |
Τροπολογία 12 Άρθρο 13 α (νέο) | |
|
Άρθρο 13 α |
|
Αρχές και κανόνες επί θεμάτων ανάθεσης δημόσιας σύμβασης όσον αφορά την φάση εγκατάστασης του συστήματος Galileo |
|
1. Οι κοινοτικοί κανόνες που αφορούν την ανάθεση δημόσιας σύμβασης κατά την φάση εγκατάστασης του συστήματος Galileo ακολουθούν, μεταξύ άλλων, τις εξής αρχές: |
|
α) πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για όλες τις δέσμες εργασιών στο πλαίσιο μιας μόνης διαδικασίας, με την οποία οιοδήποτε ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο ή όμιλος εκπροσωπούμενος προς τον σκοπό αυτό από ένα νομικό πρόσωπο, μέρος ενός ομίλου, μπορεί να υποβάλει μία προσφορά, ως κύριος συμβαλλόμενος για δύο το πολύ εκ των έξι πακέτων έργου· |
|
β) τουλάχιστον το 40% της συνολικής αξίας των δραστηριοτήτων πρέπει να ανατίθεται ως υπεργολαβία, μέσω υποβολής προσφορών σε διάφορα επίπεδα, σε επιχειρήσεις άλλες από αυτές που ανήκουν στους ομίλους το νομικό πρόσωπο των οποίων είναι ο κύριος συμβαλλόμενος μιας από τις κύριες δέσμες εργασιών. |
|
2. Με την επιφύλαξη της εφαρμογής των κοινοτικών κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις, κατά τη λήψη απόφασης σχετικά με τη χορήγηση κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση του προγράμματος Galileo λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια: |
|
- το επίπεδο του ανοικτού και θεμιτού ανταγωνισμού σε ολόκληρη τη βιομηχανική αλυσίδα ανεφοδιασμού· |
|
- παράλληλος, πολλαπλής πηγής ανεφοδιασμός, με στόχο τη μείωση των τεχνολογικών και βιομηχανικών κινδύνων καθώς και των εξαρτήσεων και τη βελτίωση του συνολικού ελέγχου των δαπανών και σχεδιασμών του προγράμματος· και |
|
- συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στα κράτη μέλη. |
|
Η ΕΥΔ, σε συμφωνία με την Επιτροπή, μπορεί να ακυρώσει τη διαδικασία υποβολής προσφοράς εάν δεν πληρούται ένα από τα προαναφερθέντα κριτήρια ή όταν δεν έχει υποβληθεί ποιοτικά και/ή χρηματοοικονομικά αξιόλογη προσφορά. |
|
3. Τα μέτρα που αποσκοπούν να τροποποιήσουν τα μη ουσιώδη στοιχεία του παρόντος κανονισμού συμπληρώνοντάς τον με νέα στοιχεία και που αφορούν τα μέτρα που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 ή στις τροποποιήσεις τους εγκρίνονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο του άρθρου 14, παράγραφος 3. |
Αιτιολόγηση | |
Ο κανονισμός πρέπει να περιλαμβάνει και να ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν την πολιτική αγορών η οποία θα εφαρμοσθεί. Πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στο παράρτημα οι δέσμες εργασιών στις οποίες θα επιμερισθεί η ανάθεση της σύμβασης και οι οποίες θα πρέπει να ανατίθενται κατά το 40% ως υπεργολαβίες. | |
Έχει σημασία για την ορθή υλοποίηση του προγράμματος Galileo απ' άκρου εις άκρον της ΕΕ να περιληφθούν αρχές και κανόνες σχετικά με τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις και την απαραίτητη τεχνογνωσία για τις δημόσιες συμβάσεις. Τα κριτήρια αυτά θα διασφαλίσουν το γνήσιο ανταγωνισμό και συγχρόνως τη συμμετοχή των ΜΜΕ. Πρέπει να γίνει αναφορά στη νέα κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που θεσπίζεται στο άρθρο 5α της απόφασης του Συμβουλίου 1999/468/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2006/512/ΕΚ. | |
Τροπολογία 13 Άρθρο 13 α, παράγραφος 4 (νέα) | |
|
4. Εντός ενός μηνός από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, η ΕΥΔ πραγματοποιεί μια προκαταρκτική δραστηριότητα εξακρίβωσης όλων των δυνητικών ανταγωνιστών σε επίπεδο τομέα και δομικών στοιχείων. |
Αιτιολόγηση | |
Για την καλύτερη προετοιμασία του σταδίου των δημοσίων συμβάσεων του Galileo, η ΕΥΔ πραγματοποιεί μια προκαταρκτική δραστηριότητα, όπως η αναζήτηση πληροφοριών, με στόχο να εξακριβώσει τη συμμετοχή όλων των δυνητικών ανταγωνιστών σε επίπεδο τομέα και δομικών στοιχείων. Η δραστηριότητα αύτη θα διασφαλίσει το γνήσιο ανταγωνισμό σε επίπεδο τομέα και, προς τα κάτω, σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει μιας νέας αίτησης υποβολής προσφορών και θα συμβάλει στον έλεγχο των δαπανών, στην μείωση των κινδύνων, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στον περιορισμό των εξαρτήσεων. | |
Τροπολογία 14 Άρθρο 14, παράγραφος 5 α (νέα) | |
|
5α. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιλαμβάνεται των συμβάσεων που συνάπτονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται από την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. |
Αιτιολόγηση | |
Δεδομένης της σπουδαιότητας του προγράμματος Galileo για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαραίτητο το Κοινοβούλιο να μπορεί να ελέγχει τις συναπτόμενες συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού. | |
Τροπολογία 15 Άρθρο 14α (νέο) | |
|
Άρθρο 14 α |
|
Προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής |
|
Η Επιτροπή διασφαλίζει την κατοχύρωση και ενσωμάτωση στις τεχνικές δομές των συστημάτων της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής. |
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τίτλος |
Ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ευρωπαϊκού προγράμματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης |
|||||||
Έγγραφα αναφοράς |
COM(2007)0535 – C6-0345/2007 – COM(2004)0477 – C6-0087/2004 – 2004/0156(COD) |
|||||||
Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας |
ITRE |
|||||||
Γνωμοδοτική επιτροπή Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια |
TRAN 23.10.2007 |
|
|
|
||||
Συντάκτης γνωμοδότησης Ημερομηνία ορισμού |
Anne E. Jensen 9.10.2007 |
|
|
|||||
Εξέταση στην επιτροπή |
17.12.2007 |
21.1.2008 |
|
|
||||
Ημερομηνία έγκρισης |
22.1.2008 |
|
|
|
||||
Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας |
+: –: 0: |
42 3 2 |
||||||
Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία |
Gabriele Albertini, Inés Ayala Sender, Etelka Barsi-Pataky, Paolo Costa, Michael Cramer, Luis de Grandes Pascual, Christine De Veyrac, Petr Duchoň, Saïd El Khadraoui, Robert Evans, Emanuel Jardim Fernandes, Francesco Ferrari, Mathieu Grosch, Georg Jarzembowski, Stanisław Jałowiecki, Timothy Kirkhope, Dieter-Lebrecht Koch, Jaromír Kohlíček, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Sepp Kusstatscher, Jörg Leichtfried, Bogusław Liberadzki, Eva Lichtenberger, Marian-Jean Marinescu, Erik Meijer, Robert Navarro, Seán Ó Neachtain, Willi Piecyk, Reinhard Rack, Luca Romagnoli, Gilles Savary, Brian Simpson, Renate Sommer, Dirk Sterckx, Ulrich Stockmann, Γεώργιος Τούσσας, Yannick Vaugrenard, Lars Wohlin, Roberts Zīle |
|||||||
Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία |
Zsolt László Becsey, Johannes Blokland, Philip Bradbourn, Luigi Cocilovo, Markus Ferber, Jeanine Hennis-Plasschaert, Anne E. Jensen, Corien Wortmann-Kool |
|||||||
- [1] Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην ΕΕ.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τίτλος |
Ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ευρωπαϊκού προγράμματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης |
|||||||
Έγγραφα αναφοράς |
COM(2007)0535 – C6-0345/2007 – COM(2004)0477 – C6-0087/2004 – 2004/0156(COD) |
|||||||
Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ |
15.7.2004 |
|||||||
Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια |
ITRE 23.10.2007 |
|||||||
Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες) Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια |
BUDG 23.10.2007 |
CONT 23.10.2007 |
TRAN 23.10.2007 |
|
||||
Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει Ημερομηνία της απόφασης |
CONT 12.11.2007 |
|
|
|
||||
Εισηγητής(ές) Ημερομηνία ορισμού |
Etelka Barsi-Pataky 9.10.2007 |
|
|
|||||
Εξέταση στην επιτροπή |
22.11.2007 |
19.12.2007 |
29.1.2008 |
|
||||
Ημερομηνία έγκρισης |
8.4.2008 |
|
|
|
||||
Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας |
+: –: 0: |
49 0 1 |
||||||
Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία |
Šarūnas Birutis, Jan Březina, Jerzy Buzek, Jorgo Chatzimarkakis, Giles Chichester, Dragoş Florin David, Pilar del Castillo Vera, Den Dover, Nicole Fontaine, Adam Gierek, András Gyürk, Fiona Hall, David Hammerstein, Rebecca Harms, Erna Hennicot-Schoepges, Mary Honeyball, Ján Hudacký, Romana Jordan Cizelj, Anne Laperrouze, Pia Elda Locatelli, Eugenijus Maldeikis, Angelika Niebler, Reino Paasilinna, Atanas Paparizov, Francisca Pleguezuelos Aguilar, Anni Podimata, Miloslav Ransdorf, Vladimír Remek, Herbert Reul, Teresa Riera Madurell, Mechtild Rothe, Paul Rübig, Andres Tarand, Britta Thomsen, Catherine Trautmann, Claude Turmes, Νικόλαος Βακάλης, Adina-Ioana Vălean, Alejo Vidal-Quadras |
|||||||
Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία |
Etelka Barsi-Pataky, Ivo Belet, Zdzisław Kazimierz Chmielewski, Robert Goebbels, Satu Hassi, Gunnar Hökmark, Pierre Pribetich, Vittorio Prodi, Esko Seppänen, Peter Skinner, Silvia-Adriana Ţicău |
|||||||
Ημερομηνία κατάθεσης |
10.4.2008 |
|||||||