RECOMANDARE PENTRU A DOUA LECTURĂ referitoare la poziția comună a Consiliului în vederea adoptării regulamentului Parlamentului European și al Consiliului privind aditivii alimentari

13.5.2008 - (16675/2/2007 – C6‑0141/2008 – 2006/0145(COD)) - ***II

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
Raportoare: Åsa Westlund

Procedură : 2006/0145(COD)
Stadiile documentului în şedinţă

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la poziția comună a Consiliului în vederea adoptării regulamentului Parlamentului European și al Consiliului privind aditivii alimentari

(16675/2/2007 – C6‑0141/2008 – 2006/0145(COD))

(Procedura de codecizie: a doua lectură)

Parlamentul European,

–   având în vedere poziția comună a Consiliului (16675/2/2007 – C6-0141/2008),

–   având în vedere poziția sa în primă lectură[1] referitoare la propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2006)0428),

–   având în vedere propunerea modificată a Comisiei (COM(2007)0673),

–   având în vedere articolul 251 alineatul (2) din Tratatul CE,

–   având în vedere articolul 62 din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere recomandarea pentru a doua lectură a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (A6-0180/2008),

1.  aprobă poziția comună astfel cum a fost modificată;

2.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei poziția Parlamentului.

Amendamentul  1

Poziția comună a Consiliului

Considerentul 3

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

3. Prezentul regulament înlocuiește directivele și deciziile anterioare privind aditivii alimentari care pot fi utilizați în produsele alimentare în vederea asigurării unei funcționări eficiente a pieței interne și a unui nivel înalt de protecție a sănătății umane, precum și a intereselor consumatorilor prin proceduri cuprinzătoare și raționalizate.

(3) Prezentul regulament înlocuiește directivele și deciziile anterioare privind aditivii alimentari care pot fi utilizați în produsele alimentare în vederea asigurării unei funcționări eficiente a pieței interne și a unui nivel înalt de protecție a sănătății umane și a consumatorilor, inclusiv a acelor consumatori care manifestă intoleranță la anumite substanțe, prin proceduri cuprinzătoare și simplificate.

Justificare

Reinstatement of amendment 1 from EP first reading.

Amendamentul  2

Poziția comună a Consiliului

Considerentul 7

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

7. Aditivii alimentari ar trebui aprobați și utilizați numai dacă îndeplinesc criteriile stabilite în prezentul regulament. Aditivii alimentari trebuie să fie siguri atunci când sunt utilizați, trebuie să existe o necesitate tehnologică pentru utilizarea lor, trebuie să nu inducă în eroare consumatorul și utilizarea lor trebuie să aducă un beneficiu consumatorului. Inducerea în eroare a consumatorilor include aspecte legate de natura, prospețimea, calitatea ingredientelor utilizate, gradul natural al produsului sau al procesului de producție sau calitatea nutritivă a produsului, fără a se limita la acestea. Aprobarea aditivilor alimentari ar trebui să țină seama și de alți factori relevanți pentru domeniul în cauză, inclusiv factori societali, economici, tradiționali, etici și de mediu, precum și de fezabilitatea controalelor. Utilizarea și nivelurile maxime de aditivi alimentari ar trebui să țină seama de consumul acestui aditiv alimentar pornind din alte surse și de expunerea unor grupuri speciale de consumatori (de exemplu persoanele alergice) la aditivul alimentar.

7. Aditivii alimentari ar trebui aprobați și utilizați numai dacă îndeplinesc criteriile stabilite în prezentul regulament. Aditivii alimentari trebuie să fie siguri atunci când sunt utilizați, trebuie să existe o necesitate tehnologică pentru utilizarea lor, trebuie să nu inducă în eroare consumatorul și utilizarea lor trebuie să aducă un beneficiu consumatorului. Inducerea în eroare a consumatorilor include aspecte legate de natura, prospețimea, calitatea ingredientelor utilizate, măsura în care un produs sau proces de producție este natural sau calitatea nutritivă a produsului, inclusiv conținutul de fructe și legume, fără a se limita la acestea. Aprobarea aditivilor alimentari ar trebui să țină seama și de alți factori relevanți pentru domeniul în cauză, inclusiv factori societali, economici, tradiționali, etici și de mediu, precum și de fezabilitatea controalelor. Utilizarea și nivelurile maxime de aditivi alimentari ar trebui să țină seama de consumul acestui aditiv alimentar pornind din alte surse și de expunerea unor grupuri speciale de consumatori (de exemplu persoanele alergice) la aditivul alimentar.

Justificare

Reinstatement of amendment 3 from first reading.

Amendamentul  3

Poziția comună a Consiliului

Considerentul 13

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

13. Un aditiv alimentar aprobat deja în conformitate cu prezentul regulament și care este preparat prin metode de producție sau utilizând materii prime semnificativ diferite de cele incluse în evaluarea riscurilor efectuată de către autoritate sau diferite de cele menționate în specificațiile prevăzute, ar trebui să fie evaluat de către autoritate. O „diferență semnificativă” se poate referi, printre altele, la o modificare a unei metode de producție prin renunțarea la un procedeu de extracție din plante și adoptarea unui procedeu de fermentație utilizând un microorganism, la o modificare genetică a microorganismului de origine, o modificare a materiilor prime sau o modificare a mărimii particulelor.

13. Un aditiv alimentar aprobat deja în conformitate cu prezentul regulament și care este preparat prin metode de producție sau utilizând materii prime semnificativ diferite de cele incluse în evaluarea riscurilor efectuată de către autoritate sau diferite de cele menționate în specificațiile prevăzute, ar trebui să fie evaluat de către autoritate. „În mod semnificativ diferite” ar putea să însemne, printre altele, o schimbare a metodei de producție de la extragerea dintr-o plantă la producerea prin fermentare prin utilizarea unui microorganism sau a unei modificări genetice a microorganismului inițial, o schimbare a materiilor prime sau o modificare a dimensiunii particulelor, de exemplu cu ajutorul nanotehnologiei.

Justificare

Aims to facilitate a compromise with the council on nanotechnology.

Amendamentul  4

Poziția comună a Consiliului

Considerentul 14

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

14. Aditivii alimentari ar trebui ținuți sub observație permanentă și ar trebui reevaluați ori de câte ori este necesar, ținând seama de variațiile condițiilor de utilizare și de noile informații științifice.

14. Aditivii alimentari ar trebui ținuți sub observație permanentă și trebuie să fie reevaluați oricând este necesar, în lumina condițiilor de utilizare, în schimbare, și a noilor informații științifice. Dacă există dovezi că un anume aditiv poate provoca efecte secundare nedorite (spre exemplu, coloranții azoici), Comisia, după consultări cu statele membre, ar trebui să ia măsuri imediate pentru a interzice substanța respectivă.

Justificare

New amendment tabled as new scientific information from Southampton University and the EFSA regarding the health risks for children with azo-dyes has emerged after EP first reading.

Amendamentul  5

Poziția comună a Consiliului

Articolul 2 – alineatul 2 – litera b

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

(b) substanțelor utilizate pentru protecția plantelor și a produselor vegetale în conformitate cu normele comunitare aplicabile în domeniul fitosanitar;

(b) substanțe utilizate pentru protecția plantelor și a produselor vegetale în conformitate cu normele comunitare aplicabile în domeniul fitosanitar, cu excepția produselor fitosanitare utilizate ca agenți de conservare după recoltare;

Justificare

Amendment agreed by Parliament at first reading (amendment 10). Post-harvest pesticides like Methylcyclopropene (1-MCP) used for conserving fruit and vegetables (mainly apples) shall fall within the scope of this regulation.

Amendamentul  6

Poziția comună a Consiliului

Articolul 2 – alineatul 3

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

(3) Prezentul regulament nu se aplică enzimelor alimentare care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. …/….

3. Prezentul regulament nu se aplică enzimelor alimentare care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. …/…, în vigoare începând cu data adoptării listei comunitare de enzime alimentare, în conformitate cu articolul 17 din prezentul regulament.

Justificare

This amendment takes account of a fact that was unknown at the point of the report's first reading. It is legally necessary to prevent a temporary lowering of controls on currently unauthorised enzymes which have an additive function. Without this amendment such enzymes will not require authorisation until adoption of the Community list of enzymes.

Amendamentul  7

Poziția comună a Consiliului

Articolul 6 – alineatul 1 – partea introductivă

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

(1) Un aditiv alimentar poate fi inclus pe listele comunitare din anexele II și III doar dacă îndeplinește următoarele condiții și, dacă este cazul, alte criterii pertinente:

1. Un aditiv alimentar poate fi inclus pe listele comunitare din anexele II și III doar dacă îndeplinește următoarele condiții și, dacă este cazul, alte criterii pertinente, inclusiv criterii de mediu:

Justificare

Aims to facilitate a compromise with the council.

Amendamentul  8

Poziția comună a Consiliului

Articolul 6 – alineatul 1 – litera b

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

(b) există o necesitate tehnologică rezonabilă care nu poate fi satisfăcută prin alte metode realizabile din punct de vedere economic și tehnologic și

(b) există o necesitate tehnologică rezonabilă, din punctul de vedere al avantajelor oferite consumatorilor, care nu poate fi satisfăcută prin alte metode realizabile din punct de vedere economic și tehnologic și

Justificare

Repeating text from recital 7 in the Council common position.

Amendamentul  9

Poziția comună a Consiliului

Articolul 8 – litera b

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

(b) ameliorarea atractivității vizuale a produselor alimentare și identificarea aromelor asociate în mod obișnuit cu anumite produse alimentare;

(b) ameliorarea atractivității vizuale a produselor alimentare;

Justificare

Reinstatement of the Commission proposal.

Amendamentul  10

Poziția comună a Consiliului

Articolul 8 – alineatul 1a (nou)

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

 

Nu trebuie totuși să existe nici un risc ca aditivul să-i inducă consumatorului convingerea eronată că produsul alimentar conține alte ingrediente decât cele reale.

Justificare

Reinstatement of amendment 30 from EP first reading.

Amendamentul  11

Poziția comună a Consiliului

Articolul 11a (nou)

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

 

Articolul 11a

 

Modificarea procesului de producție sau a materiilor prime ale unui aditiv alimentar inclus deja într-o listă comunitară

 

Dacă, în cazul unui aditiv alimentar deja inclus pe listă comunitară, are loc o modificare semnificativă a metodelor de producție sau a materiilor prime sau a dimensiunilor particulelor, de exemplu cu ajutorul nanotehnologiei, aditivul alimentar preparat cu ajutorul acestor noi metode sau materii este considerat drept un aditiv diferit, fiind necesară o nouă înregistrare în lista comunitară sau o modificare a specificațiilor înainte de introducerea lui pe piață.

Justificare

Aim to faclitate a compromise with the council on nanotechnology.

Amendamentul  12

Poziția comună a Consiliului

Articolul 12

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

Un aditiv alimentar aflat sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1829/2003 poate fi inclus pe listele comunitare din anexele II și III în conformitate cu prezentul regulament doar dacă este autorizat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1829/2003.

Un aditiv alimentar aflat sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1829/2003 și care nu figurează încă pe listele comunitare de la anexele II și III la prezentul regulament poate fi inclus pe listele respective în conformitate cu prezentul regulament doar dacă este autorizat în conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1829/2003.

Justificare

Reintroduces amendment 63 from the first reading. Any GM product used for the production of additives already approved and included in the list of approved additives must also be approved in accordance with Regulation 1829/2003.

Amendment  13

Poziția comună a Consiliului

Articolul 22 – alineatul 3a (nou)

Poziția comună a Consiliului

Amendamentul

 

3a. Etichetele aditivilor alimentari care conțin coloranți azoici trebuie să conțină avertizarea „coloranții azoici pot provoca efecte alergice și hiperactivitate la copii”.

Justificare

New amendment on labelling since studies from Southampton University and also the EFSA have shown risks for children's health when they are exposed to azo-dyes.

EXPUNERE DE MOTIVE

The draft regulation on food additives is part of the Food Improvement Agents Package (FIA) which was proposed by the Commission in July 2006. It includes a proposal for a Common Authorisation Procedure for food additives, food enzymes and food flavourings, a regulation on food additives, a regulation on food enzymes and a regulation on food flavourings. The aim is to harmonise, clarify and update current rules in this area.

The adoption of the European Parliament's first reading took place during the plenary session on 10 July 2007. The Council's common position was adopted on 10 March 2008.

At first reading Parliament supported the rapporteur in striving for greater transparency in the process of approving food additives, as well as strengthening consumer protection and, in particular, the protection of those consumers who are intolerant to certain substances.

The Parliament also supported the rapporteur in ensuring that environmental protection is one of several factors to be taken into consideration when giving approval to the use of an additive.

On the whole, the rapporteur is satisfied with the Council common position. Of the 59 amendments adopted by the Parliament at its first reading, 24 amendments were adopted in full and two were partly adopted. In particular, she is pleased to see that the Council has taken on board the idea of clarifying what misleading the consumer entails as well as including environmental protection as a factor to be taken into consideration when approving the use of an additive.

The amendments tabled for the second reading, aim at strengthening those very same elements in the text; further strengthening consumer and environmental protection as well as clarifying the conditions for approval of additives.

PROCEDURĂ

Referințe

16675/2/2007 – C6-0141/2008 – 2006/0145(COD)

Data primei lecturi a PE

10.7.2007                     T6-0321/2007

Propunerea Comisiei

COM(2006)0428 - C6-0260/2006

Propunerea modificată a Comisiei

COM(2007)0673

Data anunțului în plen a primirii poziției comune

13.3.2008

Comisia competentă în fond

       Data anunțului în plen

ENVI

13.3.2008

Raportor(i)

       Data numirii

Åsa Westlund

14.9.2006

 

 

Examinare în comisie

3.4.2008

 

 

 

Data adoptării

6.5.2008

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

49

0

0

Membri titulari prezenți la votul final

Georgs Andrejevs, Irena Belohorská, John Bowis, Frieda Brepoels, Hiltrud Breyer, Dorette Corbey, Magor Imre Csibi, Chris Davies, Avril Doyle, Mojca Drčar Murko, Jill Evans, Anne Ferreira, Karl-Heinz Florenz, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Satu Hassi, Jens Holm, Caroline Jackson, Christa Klaß, Eija-Riitta Korhola, Holger Krahmer, Urszula Krupa, Aldis Kušķis, Marie-Noëlle Lienemann, Jules Maaten, Linda McAvan, Riitta Myller, Péter Olajos, Miroslav Ouzký, Vladko Todorov Panayotov, Vittorio Prodi, Frédérique Ries, Dagmar Roth-Behrendt, Carl Schlyter, Horst Schnellhardt, Richard Seeber, Kathy Sinnott, Bogusław Sonik, María Sornosa Martínez, Antonios Trakatellis, Thomas Ulmer, Åsa Westlund, Anders Wijkman, Glenis Willmott

Membri supleanți prezenți la votul final

Anne Laperrouze, Kartika Tamara Liotard, Miroslav Mikolášik, Alojz Peterle, Lambert van Nistelrooij

Data depunerii

13.5.2008