BETÆNKNING om forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af fiskeriaftale for det sydlige Indiske Ocean
17.7.2008 - (KOM(2007)0831 – C6‑0047/2008 – 2007/0285(CNS)) - *
Fiskeriudvalget
Ordfører: Philippe Morillon
FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING
om forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af fiskeriaftale for det sydlige Indiske Ocean
(KOM(2007)0831 – C6‑0047/2008 – 2007/0285(CNS))
(Høringsprocedure)
Europa-Parlamentet,
– der henviser til forslag til Rådets afgørelse (KOM(2007)0831),
– der henviser til EF-traktatens artikel 37 og artikel 300, stk. 2, første afsnit,
– der henviser til EF-traktatens artikel 300, stk. 3, første afsnit, der danner grundlag for Rådets høring af Parlamentet (C6‑0047/2008),
– der henviser til udtalelse fra Retsudvalget om det foreslåede retsgrundlag,
– der henviser til forretningsordenens artikel 51, artikel 35 og artikel 83, stk. 7,
– der henviser til betænkning fra Fiskeriudvalget (A6‑0315/2008),
1. godkender forslaget til Rådets afgørelse som ændret og godkender indgåelsen af aftalen;
2. pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.
Ændringsforslag 1 Forslag til afgørelse Henvisning 1 | |
Kommissionens forslag |
Ændringsforslag |
under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 37 sammenholdt med artikel 300, stk. 2, første afsnit, første punktum, og artikel 300, stk. 3, første afsnit, |
under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 37 sammenholdt med artikel 300, stk. 2, første afsnit, første punktum, og artikel 300, stk. 3, andet afsnit, |
BEGRUNDELSE
I 2000 tog fiskeristaterne i den sydlige del af Det Indiske Ocean de første skridt til at oprette en ny regional fiskeriorganisation (fiskeriaftale for det sydlige Indiske Ocean).
Efter fem mellemstatslige konferencer (den seneste fandt sted i Mombasa, Kenya, i april 2005) nåede parterne til enighed om et udkast til fiskeriaftale. Denne tekst blev gennemgået af en redaktionsgruppe og udgjorde derefter den endelige tekst, der blev vedtaget og åbnet til undertegnelse på en diplomatisk konference i Rom den 7. juli 2006.
Fællesskabet har fiskeriinteresser i det sydlige Indiske Ocean og betragtes på grund af øen Réunion også som en kyststat. Fællesskabet er derfor i medfør af FN’s havretskonvention forpligtet til at samarbejde med andre berørte parter om forvaltning og bevarelse af regionens ressourcer. Fællesskabet undertegnede den 7. juli 2006 fiskeriaftalen for det sydlige Indiske Ocean, jf. Rådets afgørelse 2006/496/EF af 6. juli 2006.
Den 21. december 2007 forelagde Kommissionen Rådet et forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af fiskeriaftalen for det sydlige Indiske Ocean.
Rådet besluttede den 30. januar 2008 at foretage en høring af Europa-Parlamentet om denne aftale og sendte en anmodning om høring.
Den 3. februar 2008 anmodede Fiskeriudvalget Retsudvalget om at efterprøve denne sags retsgrundlag, da vi mente, at der ikke var tale om en høring, men om en samstemmende udtalelse (artikel 35 i EP’s forretningsorden).
På mødet den 26. februar 2008 imødekom Retsudvalget anmodningen og meddelte, at der faktisk var tale om en samstemmende udtalelse, fordi der i den internationale aftale er fastsat en specifik institutionel ramme (oprettelse af underorganer, som træffer vigtige beslutninger):
”ARTIKEL 7 – UNDERORGANER
1. Partsmødet opretter en stående videnskabelig komité, som, medmindre partsmødet bestemmer andet, holder møde mindst én gang om året, om muligt forud for et partsmøde, i overensstemmelse med nedenstående bestemmelser:
a) Den Videnskabelige Komités opgaver er:
i) at foretage en videnskabelig vurdering af fiskeriressourcerne og fiskeriets påvirkning af havmiljøet, under hensyntagen til områdets miljømæssige og oceanografiske forhold og relevante forskningsresultater
ii) at støtte og fremme samarbejde om videnskabelig forskning med det formål at opnå øget viden om fiskeriressourcernes tilstand
iii) at give partsmødet videnskabelig rådgivning og anbefalinger med henblik på udarbejdelsen af bevarelses- og forvaltningsforanstaltninger som anført i artikel 6, stk. 1, litra d)
iv) at give partsmødet rådgivning og anbefalinger vedrørende udarbejdelsen af foranstaltninger til overvågning af fiskeriaktiviteter
v) at give partsmødet videnskabelig rådgivning og anbefalinger vedrørende passende normer og formater for indsamling og udveksling af fiskeridata og
vi) at varetage andre opgaver, som partsmødet måtte fastsætte.
b) Ved udviklingen af rådgivning og anbefalinger tager Den Videnskabelige Komité hensyn til arbejdet i Fiskerikommissionen for det sydvestlige Indiske Ocean såvel som arbejdet i andre relevante forskningsorganisationer og regionale fiskeriforvaltningsorganisationer.
2. Når de i artikel 6 omhandlede foranstaltninger er truffet, nedsætter partsmødet en tilsynskomité, der skal kontrollere, at foranstaltningerne gennemføres og følges. Tilsynskomitéen mødes i tilknytning til partsmøderne som fastsat i forretningsordenen og rapporterer til partsmødet og giver dette rådgivning og anbefalinger.
3. Partsmødet kan også efter behov nedsætte midlertidige, særlige eller stående komitéer, som skal undersøge og rapportere om spørgsmål i tilknytning til gennemførelsen af målene med denne aftale, og arbejdsgrupper, som skal undersøge og afgive anbefalinger om særlige tekniske problemer.”
I henhold til EF-traktatens artikel 37 og artikel 300, stk. 2, første afsnit, og artikel 300, stk. 3, andet afsnit, er proceduren for samstemmende udtalelse relevant.
Derfor vil det være nødvendigt at udarbejde et ændringsforslag vedrørende retsgrundlaget for forslaget til Rådets afgørelse om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af fiskeriaftalen for det sydlige Indiske Ocean.
UDTALELSE FRA RETSUDVALGET OM RETSGRUNDLAGET
Philippe Morillon
Formand for
Fiskeriudvalget
BRUXELLES
Om: Udtalelse om retsgrundlaget for forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af fiskeriaftale for det sydlige Indiske Ocean (KOM(2007)0831 – 2007/0285(CNS))
Med skrivelse af 3. januar 2008 anmodede De Retsudvalget om en udtalelse om holdbarheden og relevansen af retsgrundlaget for Kommissionens ovennævnte forslag, jf. forretningsordenens artikel 35, stk. 2.
Udvalget behandlede ovennævnte spørgsmål på mødet den 26. februar 2008.
Forslaget har EF-traktatens artikel 37[1] sammenholdt med artikel 300, stk. 2, første afsnit[2], og artikel 300, stk. 3, første afsnit, som retsgrundlag. Det bemærkes, at Parlamentet i henhold til artikel 300, stk. 3, første afsnit, kun skal høres.
Fiskeriudvalget bemærker, at tilsvarende forslag, som forslaget til Rådets afgørelse om EF’s tiltrædelse af konventionen om bevarelse og forvaltning af stærkt vandrende fiskebestande i det vestlige og centrale Stillehav (KOM(2003)0855), havde artikel 300, stk. 3, andet afsnit, og ikke første afsnit, som retsgrundlag, hvilket indebærer anvendelse af proceduren med samstemmende udtalelse.
De relevante bestemmelser i EF-traktaten:
Artikel 300, stk. 3
3. Med undtagelse af de aftaler, der er omhandlet i artikel 133, stk. 3, indgår Rådet aftalerne efter høring af Europa-Parlamentet, herunder i tilfælde, hvor aftalen angår et område, hvor fremgangsmåden i artikel 251 eller artikel 252 skal følges for vedtagelsen af interne regler. Europa-Parlamentet afgiver sin udtalelse inden for en frist, som Rådet kan fastsætte under hensyntagen til, hvor meget sagen haster. Hvis der ikke er afgivet udtalelse ved fristens udløb, kan Rådet træffe afgørelse.
Uanset bestemmelserne i første afsnit kræves der samstemmende udtalelse fra Europa-Parlamentet for indgåelse af aftaler, som er omhandlet i artikel 310, og andre aftaler, hvorved der etableres en specifik institutionel ramme med særlige samarbejdsprocedurer, samt aftaler, som har betydelige budgetmæssige virkninger for Fællesskabet, og aftaler, som medfører ændring af en retsakt, der er vedtaget efter fremgangsmåden i artikel 251.[3]
Retsgrundlaget
Svaret på spørgsmålet rejst af det korresponderende udvalg afhænger af, om Fiskeriaftalen for det sydlige Indiske Ocean etablerer særlige institutionelle rammer ved at indrette samarbejdsprocedurer mellem aftaleparterne, som omhandlet i artikel 300, stk. 3, andet afsnit, i hvilket tilfælde proceduren med samstemmende udtalelse finder anvendelse. Det bemærkes, at Domstolen endnu ikke har fortolket begrebet "specifik institutionel ramme", som omhandlet i artikel 300, stk. 3, andet afsnit.
Der bør tages hensyn til, at alle fællesskabsretsakter skal have hjemmel i traktaten (eller i en anden retsakt, som de har til formål at gennemføre). Retsgrundlaget definerer Fællesskabets kompetence i materiel henseende og specificerer, hvordan denne kompetence skal udøves, nemlig hvilke lovgivningsinstrumenter der kan anvendes, og hvilken beslutningsprocedure.
Ifølge Domstolen er valg af hjemmel for en retsakt ikke subjektivt, men skal "ske på grundlag af objektive forhold, som gør det muligt at foretage en domstolskontrol"[4], såsom den pågældende foranstaltnings formål og indhold[5]. I den forbindelse har Domstolen gjort det klart, at det er "uden betydning, om en institution ønsker at deltage mere indgående i vedtagelsen af en given retsakt, hvilket arbejde der i øvrigt er udført inden for det område, den pågældende retsakt henhører under, eller hvilken sammenhæng udstedelsen af retsakten indgår i"[6].
Hvad angår forslaget til Rådets afgørelse om EF’s tiltrædelse af konventionen om bevarelse og forvaltning af stærkt vandrende fiskebestande i det vestlige og centrale Stillehav (KOM(2003)0855), som Fiskeriudvalget henviser til i sin skrivelse, etablerede den pågældende konvention en velstruktureret international organisation, hvori beslutninger skulle træffes af en særlig fiskerikommission. Det var derfor klart, at der ved konventionen blev etableret en specifik institutionel ramme, som omhandlet i artikel 300, stk. 3, andet afsnit.
Hvad herefter angår fiskeriaftalen for det sydlige Indiske Ocean, fremgår følgende:
(I) Artikel 7 foreskriver, at der oprettes underorganer, herunder en stående videnskabelig komité og en tilsynskomité. Det følger forudsætningsvist af artikel 8[7] (beslutningstagning), at sådanne organer kan træffe beslutninger "om væsentlige spørgsmål".
Den videnskabelige komité skal (a) foretage en videnskabelig vurdering af fiskeriressourcerne og fiskeriets påvirkning, (b) støtte og fremme samarbejde om videnskabelig forskning, og (c) give videnskabelig rådgivning og anbefalinger med henblik på udarbejdelsen af bevarelses-, forvaltnings- og overvågningsforanstaltninger og vedrørende normer for indsamling og udveksling af fiskeridata. Tilsynskomitéen skal kontrollere, at de foranstaltninger, der er vedtaget af partsmødet, gennemføres og følges, og er endvidere beføjet til at rapportere til partsmødet og give dette rådgivning og anbefalinger.
(II) Partsmødet "kan også efter behov nedsætte midlertidige, særlige eller stående komitéer, som skal undersøge og rapportere om spørgsmål i tilknytning til gennemførelsen af målene med denne aftale, og arbejdsgrupper, som skal undersøge og afgive anbefalinger om særlige tekniske problemer".
(III) Selv om det i aftalen bestemmes, at beslutninger truffet af partsmødet og underorganerne om "væsentlige spørgsmål" skal træffes med enstemmighed, skal andre beslutninger træffes med simpelt flertal.
I lyset af disse forhold fastslås det, at fiskeriaftalen for det sydlige Indiske Ocean etablerer en specifik institutionel ramme, som omhandlet i artikel 300, stk. 3, andet afsnit. Som følge heraf bør proceduren med samstemmende udtalelse anvendes.
På mødet den 26. februar 2008 vedtog Retsudvalget enstemmigt[8] at henstille, at der i retsgrundlaget for forslaget til Rådets afgørelse om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af fiskeriaftale for det sydlige Indiske Ocean henvises til artikel 300, stk. 3, andet afsnit, og ikke første afsnit.
Med venlig hilsen
Giuseppe Gargani
- [1] Artikel 37
1. Med henblik på at fastlægge retningslinjerne for en fælles landbrugspolitik sammenkalder Kommissionen, så snart denne traktat er trådt i kraft, medlemsstaterne til en konference for at foretage en sammenligning af deres landbrugspolitik, især ved at opstille en opgørelse over deres produktionsmuligheder og behov.
2. Inden to år efter denne traktats ikrafttræden fremlægger Kommissionen under hensyntagen til arbejdet på den i stk. 1 nævnte konference og efter høring af Det Økonomiske og Sociale Udvalg, forslag vedrørende udarbejdelse og iværksættelse af den fælles landbrugspolitik, herunder også om afløsning af nationale markedsordninger med en af de i artikel 34, stk. 1, nævnte former for fælles ordning, såvel som om iværksættelsen af de i dette afsnit særligt nævnte foranstaltninger.
Disse forslag skal tage hensyn til sammenhængen mellem de landbrugsspørgsmål, som er omhandlet i dette afsnit.
På forslag af Kommissionen og efter høring af Europa-Parlamentet udsteder Rådet med kvalificeret flertal, forordninger eller direktiver eller vedtager beslutninger uden herved at begrænse rækkevidden af sine eventuelle henstillinger.
3. Rådet kan under de i foregående stykker anførte betingelser med kvalificeret flertal vedtage at lade den i artikel 34, stk. 1, omhandlede fælles ordning afløse nationale markedsordninger, såfremt:(a)
den fælles ordning yder medlemsstater, der modsætter sig en sådan afløsning, og som har en national ordning for vedkommende produktion, tilsvarende garantier for de pågældende producenters beskæftigelse og levestandard, når der tages hensyn til det tempo, hvori den mulige tilpasning og nødvendige specialisering kan gennemføres, og
(b)
denne ordning sikrer samhandelen inden for Fællesskabet betingelser svarende til dem, der gælder på et nationalt marked.
4. Såfremt der er tilvejebragt en fælles ordning for visse råvarer, medens der endnu ikke findes en fælles ordning for de hertil svarende forarbejdede produkter, kan de pågældende råvarer indføres fra lande uden for Fællesskabet, hvis de anvendes til fremstilling af forarbejdede produkter, som er bestemt til udførsel til tredjeland. - [2] Med forbehold af de beføjelser, som på dette område er tillagt Kommissionen, træffer Rådet med kvalificeret flertal på forslag af Kommissionen afgørelse om undertegnelse, der kan ledsages af en beslutning om foreløbig anvendelse inden ikrafttrædelsen, samt om indgåelse af aftaler. Rådet træffer afgørelse med enstemmighed, når aftalen vedrører et område, hvor der kræves enstemmighed for vedtagelsen af interne regler, samt for aftaler, som er omhandlet i artikel 310.
- [3] Fremhævelse tilføjet.
- [4] Sag 45/86, Kommissionen mod Rådet, Sml. 1987, s. 1439, præmis 5.
- [5] Sag C-300/89, Kommissionen mod Rådet, Sml. 1991-I, s. 287, præmis 10.
- [6] Sag C-269/97, Kommissionen mod Rådet, Sml. 2000- I, s. 2257, præmis 43 og 44.
- [7] 1. Medmindre andet er fastsat i denne aftale, træffes partsmødets og dets underorganers beslutninger om væsentlige spørgsmål med enstemmighed blandt de tilstedeværende kontraherende parter, idet der ved "enstemmighed" forstås, at der ikke foreligger formelle indsigelser på det tidspunkt, hvor beslutningen træffes. Hvorvidt et spørgsmål er væsentligt, behandles som et væsentligt spørgsmål.
2. Beslutninger om andre spørgsmål end de i stk. 1 omhandlede træffes med simpelt flertal blandt de tilstedeværende og stemmeafgivende kontraherende parter.
3. Beslutninger truffet af partsmødet er bindende for alle de kontraherende parter. - [8] Til stede ved den endelige afstemning; Giuseppe Gargani (formand), Titus Corlăţean (næstformand), Rainer Wieland (næstformand), Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (næstformand), Francesco Enrico Speroni (næstformand), Diana Wallis
PROCEDURE
Titel |
Fiskeriaftale for det sydlige Indiske Ocean |
|||||||
Referencer |
KOM(2007)0831 – C6-0047/2008 – 2007/0285(CNS) |
|||||||
Dato for høring af EP |
30.1.2008 |
|||||||
Korresponderende udvalg Dato for meddelelse på plenarmødet |
PECH 19.2.2008 |
|||||||
Ordfører Dato for valg |
Philippe Morillon 23.1.2008 |
|
|
|||||
Anfægtelse af retsgrundlaget Dato for udtalelse fra JURI |
JURI 26.2.2008 |
|
|
|
||||
Dato for vedtagelse |
15.7.2008 |
|
|
|
||||
Resultat af den endelige afstemning |
+: –: 0: |
21 1 0 |
||||||
Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer |
Stavros Arnaoutakis, Elspeth Attwooll, Marie-Hélène Aubert, Iles Braghetto, Niels Busk, David Casa, Paulo Casaca, Zdzisław Kazimierz Chmielewski, Emanuel Jardim Fernandes, Carmen Fraga Estévez, Ioannis Gklavakis, Pedro Guerreiro, Heinz Kindermann, Rosa Miguélez Ramos, Seán Ó Neachtain, Struan Stevenson, Margie Sudre og Cornelis Visser |
|||||||
Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere |
Ole Christensen, Constantin Dumitriu, Carl Schlyter og Thomas Wise |
|||||||
Dato for indgivelse |
17.7.2008 |
|||||||