ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την επιλεξιμότητα των χωρών της Κεντρικής Ασίας δυνάμει της απόφασης 2006/1016/EΚ του Συμβουλίου για την παροχή εγγύησης της Κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε περίπτωση ζημιών από δάνεια και εγγυήσεις δανείων που χορηγούνται για έργα εκτός της Κοινότητας

16.7.2008 - (COM(2008)0172 – C6‑0182/2008 – 2008/0067(CNS)) - *

Επιτροπή Προϋπολογισμών
Εισηγητής: Esko Seppänen

Διαδικασία : 2008/0067(CNS)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A6-0317/2008
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A6-0317/2008
Συζήτηση :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την επιλεξιμότητα των χωρών της Κεντρικής Ασίας δυνάμει της απόφασης 2006/1016/EΚ του Συμβουλίου για την παροχή εγγύησης της Κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε περίπτωση ζημιών από δάνεια και εγγυήσεις δανείων που χορηγούνται για έργα εκτός της Κοινότητας (COM(2008)0172 – C6‑0182/2008 – 2008/0067(CNS))

(Διαδικασία διαβούλευσης)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο (COM(2008)0172),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 181α της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με το οποίο κλήθηκε από το Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει (C6 0182/2008),

–   έχοντας υπόψη το ψήφισμά του της 20ής Φεβρουαρίου 2008 σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Κεντρική Ασία[1] ,

–   έχοντας υπόψη το ψήφισμα σχετικά με την στρατηγική της ΕΕ για νέα εταιρική σχέση με την Κεντρική Ασία που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Ιουνίου 2007,

–   έχοντας υπόψη την υπόθεση C-155/07 που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Προϋπολογισμών και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (A6 -0317/2008),

1.  εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

2.  καλεί την Επιτροπή να τροποποιήσει αναλόγως την πρότασή της, σύμφωνα με το άρθρο 250, παράγραφος 2, της Συνθήκης ΕΚ·

3.  καλεί το Συμβούλιο, στην περίπτωση που προτίθεται να απομακρυνθεί από το κείμενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο, να το ενημερώσει σχετικά·

4.  ζητεί να κληθεί εκ νέου να γνωμοδοτήσει σε περίπτωση που το Συμβούλιο προτίθεται να επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στην πρόταση της Επιτροπής·

5.  ζητεί από την Επιτροπή να αποσύρει την πρότασή της σε περίπτωση ακύρωσης της πρότασης 2006/1016/EΚ που επί του παρόντος εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων·

6.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3α) Είναι αναγνωρισμένη ανάγκη ότι η δανειοδότηση της ΕΤΕπ στην Κεντρική Ασία πρέπει να εστιάζεται στα προγράμματα ενεργειακού εφοδιασμού και μεταφοράς ενέργειας τα οποία εξυπηρετούν και τα συμφέροντα της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3β) Όσον αφορά τα προγράμματα ενεργειακού εφοδιασμού και μεταφορών, οι δράσεις που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ στην Κεντρική Ασία πρέπει να είναι συνεκτικές με τους στόχους πολιτικής της ΕΕ για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και τις απαιτήσεις του Κιότο, και να τους στηρίζουν, καθώς και να ενισχύουν την περιβαλλοντική προστασία.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση της απόφασης με τους στόχους της κλιματικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ και των συμφωνιών που έχουν υπογράψει η ΕΕ ή τα κράτη μέλη της στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος (UNFCCC). Είναι σημαντικό η περιφερειακή στρατηγική της ΕΤΕπ καθώς και τα μεμονωμένα έργα να αξιολογούνται με βάση σαφή κριτήρια που απηχούν τις ευρωπαϊκές αξίες.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3γ) Όλες οι δράσεις που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ στην Κεντρική Ασία πρέπει να είναι συνεκτικές και να στηρίζουν τις εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών περιφερειακών στόχων, και πρέπει να συμβάλλουν στον γενικό στόχο της ανάπτυξης και παγίωσης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, στον στόχο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και στην τήρηση των διεθνών περιβαλλοντικών συμφωνιών στις οποίες συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ή τα κράτη μέλη της.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση με το άρθρο 181α της Συνθήκης που αποτελεί μια από τις νομικές βάσεις της παρούσας πρότασης, καθώς και τις σχετικές διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΚ ή τα κράτη μέλη της. Είναι σημαντικό η περιφερειακή στρατηγική της ΕΤΕπ καθώς και τα μεμονωμένα έργα να αξιολογούνται με βάση σαφή κριτήρια που απηχούν τις ευρωπαϊκές αξίες.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3δ) Η ΕΤΕπ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα μεμονωμένα έργα θα υπόκεινται σε αξιολόγηση αντικτύπου βιωσιμότητας που θα διενεργείται ανεξάρτητα από τους χρηματοδότες του έργου και την ΕΤΕπ .

Αιτιολόγηση

Τα μεμονωμένα έργα, ιδίως σε μια περιοχή με υψηλούς δείκτες περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως η Κεντρική Ασία, πρέπει να υπόκεινται σε ανεξάρτητες αξιολογήσεις αντικτύπου βιωσιμότητας ούτως ώστε να προσδιορίζονται οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου και να προτείνονται συνοδευτικά μέτρα για τη μεγιστοποίηση του θετικού αντίκτυπου και την ελαχιστοποίηση των ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων. Οι αξιολογήσεις αυτές πρέπει να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια, ιδιαίτερα για τους πλέον άμεσα εμπλεκόμενους.

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Οι μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, και ιδίως το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και η διαχείριση του χρέους, έχουν βελτιωθεί τα τελευταία έτη χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την εφαρμογή συνετών μακροοικονομικών πολιτικών, και επομένως παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

(4) Οι μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, και ιδίως το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και η διαχείριση του χρέους, έχουν βελτιωθεί τα τελευταία έτη χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την εφαρμογή συνετών μακροοικονομικών πολιτικών, και επομένως παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ ·θα πρέπει εντούτοις να τεθούν προϋποθέσεις για την επιλεξιμότητά τους προκειμένου να δανειοδοτηθούν από την ΕΤΕπ: οι χώρες αυτές πρέπει να δείξουν σαφή πρόοδο όσον αφορά την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του λόγου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ελευθερίας των ΜΚΟ καθώς και όσον αφορά την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, όπως προσδιορίζεται στις Συμφωνίες Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας της ΕΕ· δεν πρέπει να τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να έχουν επιτύχει πραγματική πρόοδο όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ζητείται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20ής Φεβρουαρίου 2008 σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Κεντρική Ασία1.

___________________

1 Κείμενα που εγκρίθηκαν, P6_TA(2008)0059.

Τροπολογία  6

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 5 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5α) Οι δανειοδοτικές πράξεις πρέπει να στηρίζουν τον στόχο της πολιτικής της ΕΕ για την προαγωγή της σταθερότητας στην περιοχή.

Τροπολογία  7

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 1 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 1 α

 

Η εγγυητική συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΤΕπ, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 8 της Απόφασης του Συμβουλίου2006/1016/ΕΚ, ορίζει τις λεπτομερείς διατάξεις και τις διαδικασίες που αφορούν την κοινοτική εγγύηση και περιέχει όρους με σαφή κριτήρια αναφοράς σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αιτιολόγηση

Πρέπει κατ’ αρχάς να δηλωθεί ότι οι στόχοι πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να υπονομεύονται από κοινοτικές εγγυήσεις για δάνεια που χορηγεί η ΕΤΕπ σε διάφορες χώρες. Μια προσωρινή συμφωνία της ΕΕ με το Τουρκμενιστάν για το εμπόριο και τα συναφή προς το εμπόριο θέματα εκκρεμεί από το 2006, λόγω των κατηγοριών για συστηματικές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην χώρα αυτή. Οι επιχειρήσεις της ΕΤΑΑ στην χώρα αυτή επικεντρώνονται στην προώθηση των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικροοικονομικών υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να αποδειχθεί ότι οι προτεινόμενες επενδύσεις δεν ελέγχονται ουσιαστικά από το κράτος. Τα δάνεια της ΕΤΕπ πρέπει να βασίζονται στις ίδιες αρχές.

Τροπολογία  8

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 1 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 1 β

 

Με βάση τις πληροφορίες που ελήφθησαν από την ΕΤΕπ, η Επιτροπή εκπονεί αξιολόγηση και υποβάλλει έκθεση, σε ετήσια βάση, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις δράσεις χρηματοδότησης που υλοποιεί η ΕΤΕπ στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης. Στην έκθεση πρέπει να περιλαμβάνεται αξιολόγηση της συμβολής των δράσεων που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ιδιαίτερα της συμβολής στον γενικό στόχο της ανάπτυξης και παγίωσης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, στο στόχο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και στην τήρηση των διεθνών περιβαλλοντικών συμφωνιών στις οποίες συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ή τα κράτη μέλη της.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση με το άρθρο 181α της Συνθήκης που αποτελεί μια από τις νομικές βάσεις της παρούσας πρότασης, καθώς και τις σχετικές διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΚ ή τα κράτη μέλη της. Είναι σημαντικό η περιφερειακή στρατηγική της ΕΤΕπ καθώς και τα μεμονωμένα έργα να αξιολογούνται με βάση σαφή κριτήρια που απηχούν τις ευρωπαϊκές αξίες.

Τροπολογία  9

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 1 γ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 1γ

 

Η ΕΤΕπ διασφαλίζει ότι οι συμφωνίες πλαίσιο μεταξύ της Τράπεζας και των ενδιαφερομένων χωρών θα διατίθενται στο κοινό και ότι θα παρέχεται επαρκής και έγκαιρη αντικειμενική ενημέρωση ώστε το κοινό να μπορεί να συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αιτιολόγηση

Οι Συμφωνίες πλαίσιο μεταξύ της Τράπεζας και των αντίστοιχων χωρών της Κεντρικής Ασίας πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερα πρότυπα διαφάνειας ώστε να προάγεται η δημοκρατική διαδικασία και η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό θα αποτελούσε την πραγματική προστιθέμενη αξία των επενδύσεων της ΕΤΕπ για τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Κεντρική Ασία.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Εισαγωγή

Η παρούσα πρόταση αφορά την επιλεξιμότητα των πέντε χωρών της Κεντρικής Ασίας για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων («ΕΤΕπ») βάσει κοινοτικής εγγύησης, σύμφωνα με την απόφαση 2006/1016/ΕΚ του Συμβουλίου.

Η παρούσα πρόταση είναι η πρώτη με την οποία τροποποιείται ο κατάλογος των χωρών που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ βάσει κοινοτικής εγγύησης, αφότου το Συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση το 2006.

Νομική βάση

Ο εισηγητής επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι, κατά την διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας (2006/0107(CNS)) για την έγκριση της απόφασης 2006/1016/EΚ του Συμβουλίου για την παροχή εγγύησης της Κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε περίπτωση ζημιών από δάνεια και εγγυήσεις δανείων που χορηγούνται για έργα εκτός της Κοινότητας, τέθηκε το ζήτημα της νομικής βάσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε υπό αμφισβήτηση την καταλληλότητα του άρθρου 181α της Συνθήκης ως νομικής βάσης και πρότεινε διττή νομική βάση, συγκεκριμένα το άρθρο 181α από κοινού με το άρθρο 179 (αναπτυξιακή συνεργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης), δεδομένου ότι πολλές χώρες που είναι επιλέξιμες, σύμφωνα με το παράρτημα 1, είναι αναπτυσσόμενες χώρες που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του ΟΟΣΑ.

Για τους λόγους αυτούς, το Κοινοβούλιο αμφισβήτησε την επιλογή της νομικής βάσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-155/07), επικαλούμενο ότι, δεδομένου ότι πρόκειται για αναπτυσσόμενες χώρες, θα πρέπει να ισχύουν αμφότερα τα άρθρα (το άρθρο 179 θα πρέπει έστω να ισχύει όταν πρόκειται για τις επιλέξιμες χώρες που είναι αναπτυσσόμενες). Ωστόσο, το Κοινοβούλιο αναγνώρισε την εγκυρότητα της απόφασης 2006/1016/EΚ έως την ακύρωσή της από το Δικαστήριο.

Η υπόθεση C-155/07 εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου. Η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2008. Η γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία χωρίς να είναι δεσμευτική αφήνει ήδη να διαφανούν οι πιθανότητες του Κοινοβουλίου να κερδίσει την υπόθεση, έχει προγραμματισθεί για τις 26 Ιουνίου 2008, ενώ η απόφαση θα εκδοθεί αργότερα.

Ο εισηγητής φρονεί ότι το Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να τροποποιήσει τη νομική βάση της πρότασης (το άρθρο 181, το οποίο είναι νομικά έγκυρο με τη σημερινή του μορφή) και ότι, υπό το φως της πιστής συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων, θα πρέπει να περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου, χωρίς να επιχειρήσει να παρεμποδίσει, με οποιαδήποτε νομικά ή διαδικαστικά μέσα την έγκριση της απόφασης.

Χρηματοδοτικό ανώτατο όριο

Η απόφαση του Συμβουλίου του 2006 προβλέπει χρηματοδοτικά ανώτατα όρια για τις χρηματοδοτικές δράσεις της ΕΤΕπ ανά ευρείες περιοχές. Σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφος (γ), περίπτωση (ii), στην Ασία αντιστοιχεί ανώτατο ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η υποδιαίρεση ανώτατου ορίου για την Ασία δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί, χωρίς τροποποίηση της απόφασης του Συμβουλίου.

Η ΕΤΕπ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με την πρόταση και δεν προέβαλε καμία αντίρρηση, ιδίως όσον αφορά το ανώτατο όριο.

Σε περίπτωση που η υποδιαίρεση ανώτατου ορίου για την Ασία κριθεί ανεπαρκής για τις χρηματοδοτικές πράξεις στην περιοχή και ιδίως στις πέντε χώρες που έχουν καταστεί επιλέξιμες για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ βάσει κοινοτικής εγγύησης, ή εάν οποιαδήποτε άλλη υποδιαίρεση ανώτατου ορίου κριθεί ακατάλληλη για τις ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν ορισμένες άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές, η ενδιάμεση αναθεώρηση της απόφασης του Συμβουλίου θα μπορούσε να παράσχει ευκαιρία αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης του Συμβουλίου, η Επιτροπή θα υποβάλει πράγματι έως τις 30 Ιουνίου 2010 το αργότερο ενδιάμεση αναθεώρηση της εφαρμογής της απόφασης και, εφόσον χρειαστεί, θα προτείνει τροποποίησή της. Η τελική έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης θα υποβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2013 το αργότερο.

Σκοπιμότητα της χορήγησης επιλεξιμότητας στις χώρες της Κεντρική Ασίας:

Οι πέντε χώρες της Κεντρικής Ασία είχαν ήδη απαριθμηθεί ως επιλέξιμες χώρες στο παράρτημα της απόφασης του Συμβουλίου του 2006, όμως υπόκειντο στην έγκριση της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος (2), μετά από πολιτική και μακροοικονομική αξιολόγηση.

Κατά τη συνεδρίασή της της 21ης και 22ας Ιουνίου 2007, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την στρατηγική της ΕΕ για νέα εταιρική σχέση με την Κεντρική Ασία, ως πλαίσιο για την ενίσχυση και εντατικοποίηση της συνεργασίας με αυτές τις χώρες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η ΕΤΕπ θα πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση σχεδίων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ΕΕ στην Κεντρική Ασία".

Στο ψήφισμά του που εγκρίθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2008 (2007/2102(INI))[1], το Κοινοβούλιο παρότρυνε το Συμβούλιο "να εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επεκτείνει την πιστωτική της στήριξη στην Κεντρική Ασία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη που ήδη δραστηριοποιείται στην περιοχή".

Στην πρόταση απόφασης του Συμβουλίου και στο παράρτημά της, η Επιτροπή αναπτύσσει περαιτέρω τους λόγους χορήγησης επιλεξιμότητας στην Κεντρική Ασία για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ βάσει κοινοτικής εγγύησης: υψηλές μακροοικονομικές επιδόσεις της περιοχής, παρά την ύπαρξη ορισμένων διαφορών μεταξύ των χωρών· βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα, παρά το γεγονός ότι χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες· στρατηγική και ενεργειακή σημασία της Κεντρικής Ασίας για την ΕΕ, η οποία επιδιώκει την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στην περιοχή κλπ.

Από στρατηγική σκοπιά, η ζωτικής σημασίας εναλλακτική δυνατότητα διαύλων ενεργειακού εφοδιασμού που θα αντιπροσώπευαν αυτές οι χώρες για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασφαλιστεί μέσω της διαδικασίας σταθεροποίησης που θα ευνοούσε αυτή η επιλεξιμότητα για χρηματοδότηση βάσει κοινοτικής εγγύησης.

Ωστόσο, ο εισηγητής επιθυμεί να εκφράσει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πολιτική σκοπιμότητα της χορήγησης αυτής της επιλεξιμότητας. Επί του παρόντος, οι χώρες αυτές δεν πληρούν ούτε καν τις βασικές απαιτήσεις όσον αφορά την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την πολιτική πολυφωνία ή την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις σε καθεμία από αυτές τις χώρες προκαλούν σοβαρές ανησυχίες. Με βάση τα προαναφερθέντα, η επιλεξιμότητα αυτών των πέντε χωρών που χορηγείται σε μια ομάδα χωρών με στόχο την βελτίωση της σταθερότητας στην περιοχή θα πρέπει να εγκριθεί.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της ΕπιτροπήΣ Διεθνους Εμποριου (15.7.2008)

προς την Επιτροπή Προϋπολογισμών

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την επιλεξιμότητα των χωρών της Κεντρικής Ασίας δυνάμει της απόφασης 2006/1016/EΚ του Συμβουλίου για την παροχή εγγύησης της Κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε περίπτωση ζημιών από δάνεια και εγγυήσεις δανείων που χορηγούνται για έργα εκτός της Κοινότητας
(COM(2008)0172 – C6‑0182/2008 – 2008/0067(CNS))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Alain Lipietz

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Οι εγγυήσεις της Κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε περίπτωση ζημιών από δάνεια και εγγυήσεις δανείων που χορηγούνται για έργα εκτός της Κοινότητας αποτελούν σημαντικό μέσο στήριξης των στόχων της ευρωπαϊκής οικονομικής και εμπορικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεγάλο τμήμα των δανείων της ΕΤΕπ στηρίζουν υπερπόντιες επενδύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αύξηση του εμπορίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί τις γενικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ από το 1999 μέσω των ετήσιων εκθέσεων που εκπονεί η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, η οποία οικοδόμησε εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας με την Τράπεζα. Στο συγκεκριμένο θέμα των κοινοτικών εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε λεπτομερή γνωμοδότηση στις 30 Νοεμβρίου 2006[1].

Η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την επιλεξιμότητα των χωρών της Κεντρικής Ασίας για την παροχή εγγύησης της Κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε περίπτωση ζημιών από δάνεια και εγγυήσεις δανείων που χορηγούνται για έργα εκτός της Κοινότητας επεκτείνει τον κατάλογο των επιλέξιμων χωρών που περιλαμβάνει η απόφαση 2006/1016/EΚ στο Καζακστάν, την Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, διαθέτοντας κονδύλια μέχρι του ύψους του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε δανειακές συμβάσεις της ΕΤΕπ. Αυτό ήρθε μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διατυπώθηκε στη γνωμοδότησή του σχετικά με τις κοινοτικές εγγυήσεις προς την ΕΤΕπ. Ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΕ για μια νέα εταιρική σχέση με την Κεντρική Ασία, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 21/22 Ιουνίου 2007, που αναφέρει ότι "η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση έργων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ΕΕ στην Κεντρική Ασία".

Το γεγονός ότι τα δάνεια της ΕΤΕπ τελούν στο μεγαλύτερο μέρος τους ή πλήρως υπό την εγγύηση του κοινοτικού Ταμείου Εγγύησης Δανείων (ΤΕΔ) παρέχει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να προσφέρει πολύ ελκυστικούς όρους, καθόσον δεν χρειάζεται να χρεώσει τα συνήθη ασφάλιστρα κινδύνου. Η εν λόγω επιδότηση έχει ως αποτέλεσμα την κατά 1 έως 2% μείωση του κόστους χρηματοδότησης σε σχέση με το κόστος που ισχύει στην αγορά. Κατά συνέπεια, πρέπει να αναμένουμε ότι οι πιστώσεις της ΕΤΕπ στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας θα έχουν υψηλή ζήτηση.

Ο εισηγητής πιστεύει ότι η κοινοτική εγγύηση προς την ΕΤΕπ για χορήγηση δανείων στην Κεντρική Ασία πρέπει να στηριχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθόσον αποτελεί μέσο αξιοποίησης χρημάτων του δημοσίου για την προώθηση στόχων πολιτικής της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι οι στόχοι αυτοί προωθούνται πράγματι με συνοχή. Επί του παρόντος, αυτό δεν διασφαλίζεται στην πρόταση απόφασης του Συμβουλίου.

· Σε τέσσερις από τις πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέχει πολύ από τα πρότυπα που ορίζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ειδικότερα, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν παραβιάζουν συστηματικά τα θεμελιώδη δικαιώματα ενώ δεν σημειώνεται ουδεμία δημοκρατική πρόοδος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 20 Φεβρουαρίου 2008, επιβεβαίωσε τη στήριξή του προς τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος του Ουζμπεκιστάν. Επισήμανε επίσης ότι το Τουρκμενιστάν πρέπει να σημειώσει πρόοδο σε κομβικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσωρινής συμφωνίας εμπορίου και σε συναφή εμπορικά θέματα, όπως οι επενδύσεις (2007/2102(INI)). Έτσι λοιπόν, ζητούσε τη διαφοροποίηση της πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά την προσέγγιση που υιοθετεί για τις χώρες της περιοχής, ώστε να βασιστεί ιδιαίτερα σε θέματα κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε χώρα. Αντ’ αυτού, η πρόταση της Επιτροπής δεν διαφοροποιεί τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων της ΕΤΕπ στις χώρες της Κεντρικής Ασίας·

· στις 20 Φεβρουαρίου 2008, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε επίσης τόσο το Συμβούλιο όσο και την Επιτροπή "να εξασφαλίσουν ότι τα ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουν την ίδια βαρύτητα με τη σθεναρή προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η ΕΕ σε σχέση με την ενέργεια, την ασφάλεια και το εμπόριο". Αντ’ αυτού, η Επιτροπή προτείνει έντονη εστίαση στον ενεργειακό εφοδιασμό·

· το "δώρο" των χαμηλότερων επιτοκίων πρέπει, καταρχάς, να αφορά μόνο τα δάνεια της ΕΤΕπ για έργα τα οποία έχουν, ως προτεραιότητα, υψηλή και μετρήσιμη αξία για την προώθηση των στόχων πολιτικής της ΕΕ, καθόσον ο προϋπολογισμός για το ταμείο εγγυήσεων είναι περιορισμένος. Ο κατάλογος των στόχων για τα εγγυημένα από την ΕΕ δάνεια της ΕΤΕπ στις χώρες της Κεντρικής Ασίας δεν προωθούν συνεκτικά στόχους πολιτικής της ΕΕ και ευνοούν έργα μεγάλης κλίμακας, ιδίως στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού και των μεταφορών. Αυτό λειτουργεί σε βάρος του στόχο πολιτικής της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και των απαιτήσεων του Κιότο και πρέπει να διορθωθούν. Επιπλέον, πιθανότατα υπονομεύουν και την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για "άμεση παύση της κρατικής στήριξης, μέσω πιστωτικών οργανισμών εξαγωγών και τραπεζών κρατικών επενδύσεων, για έργα ορυκτών καυσίμων" καθώς και την έκκλησή του "η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες για την αλλαγή του κλίματος που έχουν έργα στα οποία χορηγεί δάνεια ή εγγυήσεις και να επιβάλει μορατόριουμ στη χρηματοδότηση έως ότου υπάρξουν επαρκή δεδομένα"[2]·

· επιπλέον, η έντονη εστίαση στον ενεργειακό εφοδιασμό και τις μεταφορές όσον αφορά τις δράσεις δανειοδότησης της ΕΤΕπ στην Κεντρική Ασία αγνοεί τα στοιχεία της Διεθνούς Τραπέζης και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, σύμφωνα με τα οποία, κατά κανόνα, τα έργα στον τομέα των βιομηχανιών εξόρυξης, εάν δεν διέπονται από τις αρχές της χρηστής διαχείρισης στις πλούσιες σε πόρους αλλά φτωχές χώρες, οδηγούν σε αύξηση της φτώχειας. Συνεπώς, η εστίαση στον ενεργειακό εφοδιασμό υπονομεύει τη στρατηγική της ΕΕ για μια νέα εταιρική σχέση με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας του Ιουνίου 2007, στην οποία η εκρίζωση της φτώχειας περιγράφεται ως η κύρια προτεραιότητα της διμερούς βοήθειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την περίοδο 2007-2013. Δεδομένου ότι όλες οι χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι επιλέξιμες για βοήθεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Χρηματοδότησης της Αναπτυξιακής Συνεργασίας (DCI), ο εισηγητής πιστεύει ότι τα δάνεια της ΕΤΕπ πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συναίνεσης για την ανάπτυξη και τους κυριότερους στόχους της, δηλαδή την εκρίζωση της φτώχειας και την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας (ΑΣΧ).

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η Επιτροπή προτείνει το άρθρο 181α της Συνθήκης ΕΕ ως νομική βάση της απόφασης του Συμβουλίου για την επιλεξιμότητα των χωρών της Κεντρικής Ασίας στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου 2006/1016/ΕΚ για τη χορήγηση κοινοτικής εγγύησης προς την ΕΤΕπ σε περίπτωση ζημιών από δάνεια και εγγυήσεις δανείων για έργα εκτός της Κοινότητας. Όσον αφορά την εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου 2006/1016/ΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαφώνησε με την υποβολή της πρότασης με βάση το άρθρο 181α της Συνθήκης και πρότεινε διπλή νομική βάση. Το άρθρο 181α από κοινού με το άρθρο 179 (αναπτυξιακή συνεργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης), στον βαθμό που πολλές χώρες που είναι επιλέξιμες σύμφωνα με το παράρτημα Ι, κατατάσσονται με βάση τον κατάλογο του ΟΑΣΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο εισηγητής δεν προτείνει τροποποίηση της νομικής βάσης της απόφασης, αφήνοντας το θέμα αυτό στον εισηγητή της αρμόδιας επί της ουσίας επιτροπής.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου καλεί την Επιτροπή Προϋπολογισμών, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) Όλες οι δράσεις που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ στην Κεντρική Ασία πρέπει να είναι συνεκτικές και να στηρίζουν τις εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών περιφερειακών στόχων, και πρέπει να συμβάλλουν στον γενικό στόχο της ανάπτυξης και παγίωσης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, στον στόχο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και στην τήρηση των διεθνών περιβαλλοντικών συμφωνιών στις οποίες συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ή τα κράτη μέλη της.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση με το άρθρο 181α της Συνθήκης που αποτελεί μια από τις νομικές βάσεις της παρούσας πρότασης, καθώς και τις σχετικές διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΚ ή τα κράτη μέλη της. Είναι σημαντικό η περιφερειακή στρατηγική της ΕΤΕπ καθώς και τα μεμονωμένα έργα να αξιολογούνται με βάση σαφή κριτήρια που απηχούν τις ευρωπαϊκές αξίες.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3β) Όλες οι δράσεις που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ στην Κεντρική Ασία πρέπει να είναι συνεκτικές και να στηρίζουν τους στόχους πολιτικής της ΕΕ για συμβολή στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας στις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση της απόφασης με τους στόχους πολιτικής για την εκρίζωση της φτώχειας που έχει θέσει η ΕΕ και τις δηλώσεις που έχουν υπογράψει η ΕΚ ή τα κράτη μέλη της στο πλαίσιο των ΗΕ. Είναι σημαντικό η περιφερειακή στρατηγική της ΕΤΕπ καθώς και τα μεμονωμένα έργα να αξιολογούνται με βάση σαφή κριτήρια που απηχούν τις ευρωπαϊκές αξίες και τις διεθνείς δεσμεύσεις.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3γ) Όσον αφορά τα έργα ενεργειακού εφοδιασμού και μεταφορών, όλες οι δράσεις που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ πρέπει να είναι συνεκτικές και να στηρίζουν τους στόχους πολιτικής της ΕΕ για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του Κιότο, και θα πρέπει να ενισχύουν την περιβαλλοντική προστασία.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση της απόφασης με τους στόχους της κλιματικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ και των συμφωνιών που έχουν υπογράψει η ΕΕ ή τα κράτη μέλη της στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος (UNFCCC). Είναι σημαντικό η περιφερειακή στρατηγική της ΕΤΕπ καθώς και τα μεμονωμένα έργα να αξιολογούνται με βάση σαφή κριτήρια που απηχούν τις ευρωπαϊκές αξίες και τις διεθνείς δεσμεύσεις.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3δ) Η ΕΤΕπ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της εμπλεκόμενης περιοχής θα ενημερώνονται επαρκώς και εγκαίρως, ούτως ώστε να έχουν δυνατότητα να συμμετάσχουν πλήρως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αιτιολόγηση

Τα μεμονωμένα έργα, ιδίως σε μια περιοχή με υψηλούς δείκτες περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως η Κεντρική Ασία, πρέπει να υπόκεινται σε ανεξάρτητες αξιολογήσεις των επιπτώσεων στην αειφόρο ανάπτυξη ούτως ώστε να προσδιορίζονται οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου και να προτείνονται συνοδευτικά μέτρα για τη μεγιστοποίηση του θετικού αντίκτυπου και της ελαχιστοποίησης των ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων. Οι αξιολογήσεις αυτές πρέπει να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια, ιδιαίτερα για τους πλέον άμεσα εμπλεκόμενους.

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3 ε (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3ε) Με βάση τις πληροφορίες που παρέχει η ΕΤΕπ, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλλει αξιολόγηση και έκθεση, σε ετήσια βάση, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις δράσεις χρηματοδότησης που υλοποιεί η ΕΤΕπ στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης. Η έκθεση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει αξιολόγηση της συμβολής των δράσεων χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ για την επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Αιτιολόγηση

Μια ετήσια έκθεση της Επιτροπής πρέπει να περιγράφει σαφώς τον τρόπο με τον οποίον η ΕΤΕπ συνέβαλε στην εκπλήρωση των στόχων που ορίζονται στις αιτιολογικές σκέψεις 3 a, β, γ και δ (όπως τροποποιήθηκαν).

Τροπολογία  6

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Οι μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, και ιδίως το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και η διαχείριση του χρέους, έχουν βελτιωθεί τα τελευταία έτη χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την εφαρμογή συνετών μακροοικονομικών πολιτικών, και επομένως παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

(4) Οι μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, και ιδίως το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και η διαχείριση του χρέους, έχουν βελτιωθεί τα τελευταία έτη χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την εφαρμογή συνετών μακροοικονομικών πολιτικών, και επομένως παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα τους απέκλειαν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

Αιτιολόγηση

Πρέπει κατ’ αρχάς να δηλωθεί ότι οι στόχοι πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να υπονομεύονται από κοινοτικές εγγυήσεις για δάνεια που χορηγεί η ΕΤΕπ σε χώρες στις οποίες η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Επιλεξιμότητα των χωρών της Κεντρικής Ασίας δυνάμει της απόφασης 2006/1016/EΚ του Συμβουλίου

Έγγραφα αναφοράς

COM(2008)0172 – C6-0182/2008 – 2008/0067(CNS)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

BUDG

Γνωμοδοτική επιτροπή

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

INTA

8.5.2008

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Alain Lipietz

5.5.2008

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

24.6.2008

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

15.7.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

26

1

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Graham Booth, Daniel Caspary, Françoise Castex, Christofer Fjellner, Béla Glattfelder, Ignasi Guardans Cambó, Jacky Hénin, Syed Kamall, Caroline Lucas, Marusya Ivanova Lyubcheva, Erika Mann, Helmuth Markov, Γεώργιος Παπαστάμκος, Tokia Saïfi, Peter Šťastný, Robert Sturdy, Daniel Varela Suanzes-Carpegna, Iuliu Winkler, Corien Wortmann-Kool

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jean-Pierre Audy, Eugenijus Maldeikis, Rovana Plumb, Salvador Domingo Sanz Palacio, Carl Schlyter, Zbigniew Zaleski

Αναπληρωτές (άρθρο 178, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Emanuel Jardim Fernandes, Francesco Ferrari

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Επιλεξιμότητα των χωρών της Κεντρικής Ασίας δυνάμει της απόφασης 2006/1016/EΚ του Συμβουλίου

Έγγραφα αναφοράς

COM(2008)0172 – C6-0182/2008 – 2008/0067(CNS)

Ημερομηνία κλήσης του ΕΚ προς γνωμοδότηση

25.4.2008

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

BUDG

8.5.2008

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFET

8.5.2008

INTA

8.5.2008

 

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

AFET

11.6.2008

 

 

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Esko Seppänen

20.9.2004

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

25.6.2008

16.7.2008

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

16.7.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

37

0

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Laima Liucija Andrikienė, Richard James Ashworth, Reimer Böge, Herbert Bösch, Simon Busuttil, Daniel Dăianu, Valdis Dombrovskis, Brigitte Douay, James Elles, Hynek Fajmon, Vicente Miguel Garcés Ramón, Salvador Garriga Polledo, Ingeborg Gräßle, Louis Grech, Nathalie Griesbeck, Catherine Guy-Quint, Jutta Haug, Ville Itälä, Anne E. Jensen, Sergej Kozlík, Alain Lamassoure, Vladimír Maňka, Jan Mulder, Cătălin-Ioan Nechifor, Gianni Pittella, Μαργαρίτης Σχοινάς, Esko Seppänen, László Surján, Gary Titley, Helga Trüpel, Kyösti Virrankoski, Ralf Walter

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Thijs Berman, Bárbara Dührkop Dührkop, Michael Gahler, Juan Andrés Naranjo Escobar, José Albino Silva Peneda