ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2004 όσον αφορά την αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου και περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93

11.9.2008 - (COM(2008)0162 – C6‑0183/2008 – 2008/0063(CNS)) - *

Επιτροπή Αλιείας
Εισηγητής: Niels Busk

Διαδικασία : 2008/0063(CNS)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A6-0340/2008
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A6-0340/2008
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 423/2004 όσον αφορά την αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου και περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93

(COM(2008)0162 – C6‑0183/2008 – 2008/0063(CNS))

(Διαδικασία διαβούλευσης)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο (COM(2008)0162),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 37 της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με το οποίο κλήθηκε από το Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει (C6‑0183/2008),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Αλιείας (A6‑0340/2008),

1.  εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

2.  καλεί την Επιτροπή να τροποποιήσει αναλόγως την πρότασή της, σύμφωνα με το άρθρο 250, παράγραφος 2, της Συνθήκης ΕΚ·

3.  καλεί το Συμβούλιο, σε περίπτωση που προτίθεται να απομακρυνθεί από το κείμενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο, να το ενημερώσει σχετικά·

4.  ζητεί να κληθεί εκ νέου να γνωμοδοτήσει σε περίπτωση που το Συμβούλιο προτίθεται να επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στην πρόταση της Επιτροπής·

5.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) οι μειώσεις οι οποίες οφείλονται στο συνδυαστικό αποτέλεσμα των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC), των τεχνικών μέτρων και των συμπληρωματικών κανονισμών διαχείρισης της αλιευτικής προσπάθειας δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές όσον αφορά το στόχο της μείωσης της θνησιμότητας που οφείλεται στην αλιεία στα επίπεδα που απαιτούνται ώστε να είναι δυνατή η ανασύσταση των αποθεμάτων γάδου και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αποκατάστασης για κανένα από τα τέσσερα αποθέματα γάδου τα οποία καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 423/2004.

(1) Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) οι μειώσεις οι οποίες οφείλονται στο συνδυαστικό αποτέλεσμα των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC), των τεχνικών μέτρων και των συμπληρωματικών κανονισμών διαχείρισης της αλιευτικής προσπάθειας (συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου και της εποπτείας για την πρόληψη της αλίευσης και εκφόρτωσης γάδου που αλιεύθηκε μέσω παράνομης, αδήλωτης ή μη ρυθμιζόμενης αλιείας) δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές όσον αφορά το στόχο της μείωσης της θνησιμότητας που οφείλεται στην αλιεία στα επίπεδα που απαιτούνται ώστε να είναι δυνατή η ανασύσταση των αποθεμάτων γάδου και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αποκατάστασης για κανένα από τα τέσσερα αποθέματα γάδου τα οποία καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 423/2004, μολονότι τα αποθέματα γάδου στη Βόρειο Θάλασσα και στην Κελτική Θάλασσα εμφανίζουν ενδείξεις βελτίωσης.

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4α) θα πρέπει να διαμορφωθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί διαχείρισης της αλιείας σε συνεργασία με τον κλάδο της αλιείας. Για τον σκοπό αυτό, στην αξιολόγηση και στη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να συμμετέχουν τα αρμόδια περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια και τα κράτη μέλη.

Αιτιολόγηση

Η ανά χείρας πρόταση δεν θα πρέπει να θεωρείται το τελευταίο βήμα για τη διατήρηση του γάδου. Εντός των κρατών μελών έχουν ήδη αναπτυχθεί προγράμματα διατήρησης του γάδου και θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη συναφών προγραμμάτων σε επίπεδο κρατών μελών και στο μέλλον. Συνεπώς, θα πρέπει να δηλώνεται ρητώς ότι η ανάπτυξη και η εξέλιξη μηχανισμών διαχείρισης θα πρέπει να ενέχουν τη συμμετοχή των ΠΓΣ και των κρατών μελών.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(5) Πρέπει να εισαχθούν νέοι μηχανισμοί, οι οποίοι θα ενθαρρύνουν τους αλιείς να συμμετέχουν σε προγράμματα αποφυγής αλίευσης του γάδου.

(5) Πρέπει να εισαχθούν νέοι μηχανισμοί, οι οποίοι θα ενθαρρύνουν τους αλιείς και τα κράτη μέλη να συμμετέχουν σε προγράμματα αποφυγής αλίευσης του γάδου. Όλα τα αλιεύματα γάδου πρέπει να εκφορτώνονται, και όχι να απορρίπτονται, ώστε να καθίσταται δυνατή η ορθή επιστημονική αξιολόγηση των αποθεμάτων.

Αιτιολόγηση

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται να λαμβάνουν μέτρα με στόχο τη μείωση της θνησιμότητας λόγω αλιείας και των απορρίψεων στη θάλασσα.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 5 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5a) Αυτού του είδους τα προγράμματα αποφυγής αλίευσης του γάδου είναι πιθανότερο να επιτύχουν εάν αναπτύσσονται σε συνεργασία με τον κλάδο της αλιείας· κατά συνέπεια, τα προγράμματα αποφυγής αλίευσης του γάδου που αναπτύσσονται εντός των κρατών μελών θα πρέπει να θεωρούνται αποτελεσματικό μέσο προαγωγής της αειφορίας, και η ανάπτυξη τέτοιου είδους προγραμμάτων θα πρέπει να ενθαρρύνεται παράλληλα με τη λειτουργία της συναφούς κοινοτικής νομοθεσίας.

Αιτιολόγηση

Η τρέχουσα κατάσταση των αποθεμάτων γάδου προέκυψε στο πλαίσιο αποφάσεων που ελήφθησαν σε κεντρικό επίπεδο εντός του πλαισίου της ΚΑΠ. Παρότι επί του παρόντος σημειώνονται προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης στο πλαίσιο της υφιστάμενης ΚΑΠ, θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι εξελίξεις εντός των κρατών μελών και με τη συμμετοχή του κλάδου της αλιείας.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 5 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5a) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ασκούν την αρμοδιότητά τους να χορηγούν αλιευτική πρόσβαση στα αποθέματα γάδου, ώστε να ενθαρρύνουν τους αλιείς τους να αλιεύουν κατά τρόπους που συνεπάγονται πιο επιλεκτική αλιεία και είναι λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Αιτιολόγηση

Η ανά χείρας πρόταση δεν θα πρέπει να θεωρείται το τελευταίο βήμα για τη διατήρηση του γάδου. Εντός των κρατών μελών έχουν ήδη αναπτυχθεί προγράμματα διατήρησης του γάδου και θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η περαιτέρω ανάπτυξη συναφών προγραμμάτων σε επίπεδο κρατών μελών. Συνεπώς, θα πρέπει να δηλώνεται ρητά ότι η ανάπτυξη και εξέλιξη μηχανισμών διαχείρισης θα πρέπει να ενέχουν τη συμμετοχή των ΠΓΣ και των κρατών μελών.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 - σημείο 1

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 2β - στοιχείο β α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

β α) όταν τα αποθέματα γάδου θα έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά, η Επιτροπή θα πρέπει να αναθεωρήσει το σύστημα ρύθμισης της αλιευτικής προσπάθειας.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 6 – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Με την επιφύλαξη των στοιχείων β) και γ) της παραγράφου 1 και της παραγράφου 2, το Συμβούλιο δεν καθορίζει τα TAC σε επίπεδο που να παρουσιάζει απόκλιση ποσοστού 15% πάνω ή κάτω από τα TAC που καθορίστηκαν το προηγούμενο έτος.

4. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1 και της παραγράφου 2, το Συμβούλιο δεν καθορίζει τα TAC σε επίπεδο που να παρουσιάζει απόκλιση ποσοστού 15% πάνω ή κάτω από τα TAC που καθορίστηκαν το προηγούμενο έτος.

Αιτιολόγηση

Όπως συμβαίνει και σε άλλα προγράμματα διαχείρισης, θα πρέπει να εφαρμόζεται γενικώς το περιθώριο διακύμανσης του +/- 15%.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 - σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 6 - παράγραφος 5 – στοιχείο β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(β) ποσότητα που αντιστοιχεί, ενδεχομένως, σε άλλες συναφείς πηγές θνησιμότητας του γάδου που θα καθοριστούν με βάση πρόταση της Επιτροπής.

(β) μια ποσότητα που υποδεικνύεται ενδεχομένως από άλλες συναφείς πηγές θνησιμότητας του γάδου, όπως είναι η επιστημονική ανάλυση για την αξιολόγηση των ποσοτήτων γάδου που θανατώνονται από φώκιες, καθώς και μια αξιολόγηση του αντικτύπου της αλλαγής του κλίματος στην αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου, που θα καθοριστούν με βάση πρόταση της Επιτροπής.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 - σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 7 - παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, και ανά τριετία, η Επιτροπή ζητά από την ΕΤΟΕΑ να αξιολογήσει την πρόοδο καθενός από τα εξαντλημένα αποθέματα γάδου με στόχο την αποκατάστασή τους.

1. Μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, και ανά τριετία, η Επιτροπή ζητά από την ΕΤΟΕΑ να αξιολογήσει την πρόοδο της αποκατάστασης καθενός από τα εξαντλημένα αποθέματα γάδου. Επιπλέον, η Επιτροπή θα ζητά τις απόψεις των αρμόδιων περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων και των κρατών μελών σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση των αποθεμάτων γάδου.

Αιτιολόγηση

Για να ενθαρρυνθούν πραγματικά οι αλιείς να δεσμευθούν στην εφαρμογή προγραμμάτων για την αποφυγή της αλίευσης γάδου, πρέπει σαφώς να επιδιωχθεί η πλήρης συμμετοχή των ΠΓΣ στην αξιολόγηση του κανονισμού. Επιπλέον, για να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να αναλάβουν ρόλο στη διασφάλιση πρακτικών αειφόρου αλιείας, τότε θα πρέπει να αναγνωρισθούν ρητώς ως βασικοί συμμετέχοντες στις αξιολογήσεις. Η ΚΑΠ εισέρχεται σε μια περίοδο αναθεώρησης με στόχο την ουσιαστική μεταρρύθμιση. Η ρητή αναφορά των ΠΓΣ και των κρατών μελών στην παρούσα νομοθεσία θα έδινε μια σαφή ένδειξη ότι τα όργανα της ΕΕ επιδιώκουν σοβαρά τη συμμετοχή αυτών των μερών στη μελλοντική ανάπτυξη των συστημάτων αλιευτικής διαχείρισης.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 - σημείο 4

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Κεφάλαιο IV - κεφαλίδα

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Περιορισμός της αλιευτικής προσπάθειας

Καθορισμός της αλιευτικής προσπάθειας

Αιτιολόγηση

Ο όρος «καθορισμός» είναι καταλληλότερος για τους σκοπούς του κανονισμού.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 8α – παράγραφος 2 – στοιχείο α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) για το πρώτο έτος εφαρμογής του παρόντος κανονισμού η γραμμή βάσης ορίζεται ως η μέση προσπάθεια σε αριθμό kW-ημερών κατά τη διάρκεια των ετών 2005, 2006 και 2007, σύμφωνα με γνωμοδότηση της ΕΤΟΕΑ.

(α) για το πρώτο έτος εφαρμογής του παρόντος κανονισμού η γραμμή βάσης ορίζεται ως η μέση προσπάθεια σε αριθμό kW-ημερών κατά τη διάρκεια των ετών 2004, 2005 και 2006, σύμφωνα με γνωμοδότηση της ΕΤΟΕΑ.

Αιτιολόγηση

Για να διασφαλισθεί ότι τα χρησιμοποιούμενα στοιχεία είναι υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, ως περίοδος αναφοράς θα πρέπει να χρησιμοποιείται το διάστημα 2004-2006.

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 8α – παράγραφος 3 – εισαγωγή

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Όσον αφορά τις ομάδες αλιευτικής προσπάθειας οι οποίες, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση των στοιχείων για τη διαχείριση της αλιευτικής προσπάθειας τα οποία υποβλήθηκαν βάσει των άρθρων 18, 19 και 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. xxx/2008 έχουν συμβάλει περισσότερο στη συνολική αλίευση γάδου και των οποίων τα συνολικά αλιεύματα σε γάδο, με βάση αυτή την αξιολόγηση, ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, η μέγιστη επιτρεπόμενη αλιευτική προσπάθεια υπολογίζεται ως εξής:

3. Όσον αφορά τις ομάδες αλιευτικής προσπάθειας οι οποίες, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση των στοιχείων για τη διαχείριση της αλιευτικής προσπάθειας τα οποία υποβλήθηκαν βάσει των άρθρων 18, 19 και 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. xxx/2008 έχουν συμβάλει εν γένει στη συνολική αλίευση γάδου και των οποίων τα συσσωρευμένα αλιεύματα σε γάδο, με βάση αυτή την αξιολόγηση, ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, η μέγιστη επιτρεπόμενη αλιευτική προσπάθεια υπολογίζεται ως εξής:

Αιτιολόγηση

Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι κατηγορίες εργαλείων που συμβάλλουν σε ποσοστό 80% στα συνολικά αλιεύματα γάδου είναι αυτές οι οποίες θα πρέπει να συμβάλλουν και στη μείωση της θνησιμότητας λόγω αλιείας.

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 8α – παράγραφος 3 – στοιχείο α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) στις περιπτώσεις εκείνες όπου ισχύει το άρθρο 6, εφαρμόζοντας στη γραμμή βάσης την ίδια μείωση ποσοστού με εκείνη η οποία ορίστηκε στο άρθρο 6 όσον αφορά τη θνησιμότητα λόγω αλιείας·

(α) στις περιπτώσεις εκείνες όπου ισχύει το άρθρο 6, εφαρμόζοντας στη γραμμή βάσης την ίδια μεταβολή ποσοστού με εκείνη η οποία ορίστηκε στο άρθρο 6 όσον αφορά τη θνησιμότητα λόγω αλιείας·

Αιτιολόγηση

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αλιευτική προσπάθεια μπορεί να αυξηθεί και αν η θνησιμότητα λόγω αλιείας είναι μικρότερη από το στόχο F = 0,4. Τούτο μπορεί να συμβεί, επί παραδείγματι, φέτος, με μια υψηλή ανανέωση του πληθυσμού ιχθύων, καθώς το περιθώριο διακύμανσης των TAC (μέγιστο όριο: 15%) σημαίνει ότι η θνησιμότητα λόγω αλιείας θα πέσει κάτω του F=0,4.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 8β – παράγραφος 1 – εισαγωγή

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Για τα σκάφη τα οποία φέρουν τη σημαία του, κάθε κράτος μέλος αποφασίζει όσον αφορά τη μέθοδο κατανομής της μέγιστης επιτρεπόμενης αλιευτικής προσπάθειας σε μεμονωμένα σκάφη, με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Για τα σκάφη τα οποία φέρουν τη σημαία του, κάθε κράτος μέλος αποφασίζει όσον αφορά τη μέθοδο κατανομής της μέγιστης επιτρεπόμενης αλιευτικής προσπάθειας σε μεμονωμένα σκάφη, σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων, στα οποία π.χ. περιλαμβάνονται:

Αιτιολόγηση

Ένα από τα βασικά στοιχεία του συστήματος kW/ημέρες είναι ότι διασφαλίζει στα κράτη μέλη ευελιξία ώστε να καθορίζουν μόνα τους τα κριτήρια που θα εφαρμόσουν για την κατανομή των ποσοτήτων kW/ημέρες ανά σκάφος.

Τροπολογία  15

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 8β – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Για κάθε ομάδα αλιευτικής προσπάθειας, η συνολική ικανότητα, εκφραζόμενη σε GT και σε kW, των σκαφών τα οποία διαθέτουν ειδικές αλιευτικές άδειες που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2, δεν υπερβαίνει την ικανότητα των σκαφών που δραστηριοποιήθηκαν το 2007 χρησιμοποιώντας εργαλεία και αλιεύοντας στην αντίστοιχη γεωγραφική ζώνη.

διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Η διάταξη αυτή εμποδίζει τις αναδιαρθρώσεις του στόλου σε σχέση με το 2007. Για παράδειγμα δεν θα είναι πλέον δυνατή η αντικατάσταση της δοκότρατας από σκάφη με απλάδια, τα οποία καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα σε σχέση με τη διάρθρωση του στόλου του 2007.

Τροπολογία  16

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 8δ – εισαγωγή

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η μέγιστη επιτρεπόμενη αλιευτική προσπάθεια η οποία έχει καθοριστεί σύμφωνα με το άρθρο 8α προσαρμόζεται από τα αντίστοιχα κράτη μέλη λαμβάνοντας υπόψη:

Η μέγιστη επιτρεπόμενη αλιευτική προσπάθεια η οποία έχει καθοριστεί σύμφωνα με το άρθρο 8α μπορεί να προσαρμόζεται από τα αντίστοιχα κράτη μέλη λαμβάνοντας υπόψη:

Αιτιολόγηση

Η ανταλλαγή μικρότερων ποσοστώσεων δεν απαιτεί την αλλαγή της αλιευτικής προσπάθειας και, κατά συνέπεια, τούτο δεν πρέπει να αποτελεί απαίτηση αλλά δυνατότητα.

Τροπολογία  17

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 8ε – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Η μεταβίβαση επιτρέπεται μόνον εφόσον η ομάδα εργαλείων-δότης έχει παρουσιάσει, όσον αφορά τον γάδο, αλίευμα ανά μονάδα προσπάθειας (cpue) μεγαλύτερο σε σχέση με το cpue της λαμβάνουσας ομάδας εργαλείων. Το κράτος μέλος το οποίο ζητά τη μεταβίβαση παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το cpue.

3. Η μεταβίβαση επιτρέπεται κατ' αρχήν μόνον εφόσον η ομάδα εργαλείων-δότης έχει παρουσιάσει, όσον αφορά τον γάδο, αλίευμα ανά μονάδα προσπάθειας (cpue) μεγαλύτερο σε σχέση με το cpue της λαμβάνουσας ομάδας εργαλείων. Σε περίπτωση μεταβίβασης από μία ομάδα εργαλείων-δότη σε μια άλλη ομάδα εργαλείων-δότη με μεγαλύτερο αλίευμα ανά μονάδα προσπάθειας (CPUE), η μεταβιβαζόμενη προσπάθεια υπόκειται σε μείωση υπό μορφή ενός ειδικότερα καθοριζόμενου διορθωτικού συντελεστή. Το κράτος μέλος το οποίο ζητά τη μεταβίβαση παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το cpue.

Αιτιολόγηση

Είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκής ευελιξία έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η αντίδραση στις εξωτερικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η αύξηση της τιμής των καυσίμων ενδέχεται να ωθήσει τους αλιείς να αναδιαρθρώσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα, περνώντας στην αλιεία με απλάδια, η οποία απαιτεί μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, όμως εάν αυτή η αλιεία με απλάδια έχει υψηλότερο CPUE από την αλιεία με δοκότρατα, δεν μπορεί, για παράδειγμα, να επιτραπεί μια μεταβίβαση της αλιευτικής προσπάθειας βάσει του άρθρου 8ε, παράγραφος 3.

Τροπολογία  18

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 6

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 423/2004

Άρθρο 17

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Διαδικασία λήψης αποφάσεων

διαγράφεται

Στις περιπτώσεις εκείνες όπου ο παρών κανονισμός προβλέπει τη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο, το Συμβούλιο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία ύστερα από πρόταση της Επιτροπής.

 

Αιτιολόγηση

Δεν θα πρέπει να εισαχθεί μια ειδική διαδικασία λήψης αποφάσεων η οποία να αποκλείει το Κοινοβούλιο από αυτήν, παρά μόνο εάν υπάρχει εξαιρετικός λόγος για κάτι τέτοιο.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Από τον Νοέμβριο του 2000, το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών εφιστά την προσοχή στο σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης των αποθεμάτων γάδου στη Βόρειο Θάλασσα και στα δυτικά της Σκωτίας. Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οι υπουργοί Αλιείας και η Επιτροπή εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αποθέματα.

Ήδη από τότε υπήρχε η διαπίστωση ότι η αλιευτική πίεση είναι υπερβολικά μεγάλη και ότι αλιεύονταν πολλά νεαρά ψάρια, με τις συνακόλουθες μεγάλες απορρίψεις στη θάλασσα. Οι δύο αυτοί παράγοντες οδήγησαν σε πτώση των ποσοτήτων ενήλικων ιχθύων (βιομάζα) σε τέτοιο βαθμό, ώστε κατά πάσα πιθανότητα να είναι πλέον αδύνατον να ανασυσταθούν τα αποθέματα από μόνα τους. Δεν θα υπάρχει πλέον αειφορία εάν η αλιευτική πίεση παραμείνει αμετάβλητη και αν εξακολουθήσουμε να αλιεύουμε το ίδιο μεγάλες ποσότητες νεαρών ιχθύων. Η κατάσταση των αποθεμάτων έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο και, κατά συνέπεια, καθίσταται πιεστική η ανάγκη προγραμμάτων ανασύστασης των αποθεμάτων, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της σχετικά με την αναδημιουργία των αποθεμάτων του μπακαλιάρου Gadus morhua και του μπακαλιάρου Μerluccius merluccius στα κοινοτικά και παρακείμενα ύδατα (COM(2001)0326).

Το 2004, το Συμβούλιο ενέκρινε το λεγόμενο σχέδιο αποκατάστασης του γάδου, ο γενικός στόχος του οποίου είναι να διασφαλίσει την ανασύσταση, σε περίοδο 5 έως 10 ετών, των αποθεμάτων γάδου στο ύψος που συνιστούν οι ερευνητές βάσει της αρχής της προφύλαξης.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σύμφωνα με επιστημονική γνωμοδότηση της Επιστημονικής, Τεχνικής και Οικονομικής Επιτροπής Αλιείας (ΕΤΟΕΑ), οι μειώσεις οι οποίες οφείλονται στο συνδυαστικό αποτέλεσμα των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC), των τεχνικών μέτρων και των συμπληρωματικών κανονισμών διαχείρισης της αλιευτικής προσπάθειας δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές όσον αφορά το στόχο της μείωσης της θνησιμότητας που οφείλεται στην αλιεία στα επίπεδα τα οποία απαιτούνται ώστε να είναι δυνατή η ανασύσταση των αποθεμάτων γάδου. Βάσει της διαπίστωσης αυτής και της κτηθείσας πείρας, η Επιτροπή πρότεινε τον Απρίλιο του 2008 τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

Οι στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη βιώσιμη απόδοση, ακόμη και αν οι συνθήκες στον ωκεανό είναι μεταβαλλόμενες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το σύστημα διαχείρισης της αλιευτικής προσπάθειας πρέπει να απλουστευθεί, διότι έχει καταστεί τόσο πολύπλοκο ώστε χρειάζεται ένα νέο σύστημα, βασιζόμενο σε ανώτατα όρια αλιευτικής προσπάθειας για τη διαχείριση των οποίων αρμόδια θα είναι τα κράτη μέλη, και το οποίο θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία και, άρα, θα επιτυγχάνει αποτελεσματικότερη εφαρμογή.

Το σχέδιο πρέπει να προσαρμόζεται σε διαφορετικά επίπεδα αποκατάστασης και, συνεπώς, να ενσωματώνει μια τμηματική προσέγγιση βάσει της οποίας η προσαρμογή της θνησιμότητας λόγω αλιείας θα εξαρτάται από το επίπεδο της αποκατάστασης που έχει επιτευχθεί.

Πρέπει να εισαχθούν σαφείς κανόνες που να εφαρμόζονται όταν οι επιστήμονες δεν μπορούν να παρέχουν σαφείς εκτιμήσεις για την κατάσταση των αποθεμάτων.

Πρέπει να μειωθούν οι απορρίψεις με την εισαγωγή νέων μηχανισμών που θα ενθαρρύνουν τους αλιείς να συμμετέχουν σε προγράμματα αποφυγής της αλίευσης γάδου.

Το σχέδιο αποκατάστασης πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει την Κελτική Θάλασσα, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί πως το απόθεμα αυτό υπόκειται στην ίδια υπερεκμετάλλευση μα τα άλλα αποθέματα γάδου στα κοινοτικά ύδατα.

Γενικά, η Επιτροπή επιθυμεί να τροποποιήσει το υπάρχον σχέδιο αποκατάστασης του γάδου, προκειμένου να το καταστήσει πληρέστερο, πιο ενημερωμένο όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις, απλούστερο, αποτελεσματικότερο και ευκολότερο στην εφαρμογή, τον έλεγχο και την παρακολούθησή του.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Η επιτυχία του σχεδίου αποκατάστασης εξαρτάται επίσης από την απουσία "μαύρης" αλιείας (ήτοι παράνομης, αδήλωτης και μη ρυθμιζόμενης αλιείας). Ο έλεγχος και η παρακολούθηση αποτελούν συνεπώς σημαντικά μέσα για να διασφαλισθεί η τήρηση των αλιευτικών κανόνων.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της αλιείας γάδου, την επίδρασή της στην αλίευση άλλων ειδών και τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα που διακυβεύονται, θα πρέπει να διασφαλισθεί η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης των αποθεμάτων γάδου.

Το σχέδιο αποκατάστασης θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην αλιευτική βιομηχανία και στις τοπικές κοινότητες που ζουν από αυτή, όμως, εάν δεν επιτύχουμε την αποκατάσταση αυτών των αποθεμάτων, οι συνέπειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και σοβαρότερες, γι' αυτό και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η πλήρης επιτυχία του σχεδίου αποκατάστασης.

Από καθαρά βιολογική άποψη, η καλύτερη μέθοδος για την ταχεία αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου είναι να κλείσουν πλήρως οι ιχθυότοποι όπου υπάρχει κίνδυνος αλίευσης γάδου. Μια τέτοια μέθοδος θα είχε τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, καθώς ο γάδος αλιεύεται στο πλαίσιο μιας μεικτής αλίευσης και, συνεπώς, θα έπρεπε να σταματήσει και η αλίευση άλλων ειδών όπως του μπακαλιάρου εγκλεφίνου, του μπακαλιάρου μερλάν, της καραβίδας, της χωματίδας, της γλώσσας, της πεσκαντρίτσας, της ζαγκέτας, κ.λπ. Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, είναι απαραίτητο να έχει ορατά θετικά αποτελέσματα το σχέδιο αποκατάστασης.

Υπάρχει γενικό πρόβλημα, όταν οι προτάσεις της Επιτροπής για τα TAC δεν ακολουθούνται από τα κράτη μέλη, τα οποία, αντίθετα, προβαίνουν σε συμβιβασμούς και καθορίζουν TAC υψηλότερα σε σχέση με τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων. Κατά την προαναφερθείσα συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2000, οι υπουργοί Αλιείας ενέκριναν σαφώς χαμηλότερα TAC για το γάδο και το μερλούκιο και μετρίως χαμηλά TAC για τα συνδεόμενα είδη. Με εξαίρεση τον γάδο της Βόρειας Θάλασσας, ο οποίος καλύπτεται από TAC που έχει συμφωνηθεί με τη Νορβηγία, θεσπίστηκαν υψηλότερα TAC από αυτά που είχε προτείνει η Επιτροπή. Ακόμα και σε κατάσταση κρίσης, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μέτρα που θα συνάδουν περισσότερο με τις επιστημονικές γνώμες.

Η εξάντληση των αποθεμάτων γάδου στον Ατλαντικό Ωκεανό, έξω από την ανατολική κατή του Καναδά, όπου ο γάδος δεν επέστρεψε ποτέ παρά την απαγόρευση της αλιείας από το 1992, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα προς αποφυγήν και ως προειδοποίηση κατά της καθυστέρησης στην εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Αποκατάσταση των αποθεμάτων γάδου

Έγγραφα αναφοράς

KOM(2008)0162 – C6-0183/2008 – 2008/0063(CNS)

Ημερομηνία κλήσης του ΕΚ προς γνωμοδότηση

25.4.2008

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

PECH

8.5.2008

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ENVI

8.5.2008

 

 

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

ENVI

6.5.2008

 

 

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Niels Busk

5.5.2008

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

8.9.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

18

2

2

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Σταύρος Αρναουτάκης, Elspeth Attwooll, Marie-Hélène Aubert, Iles Braghetto, Luis Manuel Capoulas Santos, Paulo Casaca, Zdzisław Kazimierz Chmielewski, Emanuel Jardim Fernandes, Carmen Fraga Estévez, Pedro Guerreiro, Heinz Kindermann, Rosa Miguélez Ramos, Struan Stevenson, Margie Sudre, Cornelis Visser

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Colm Burke, Ole Christensen, Eleonora Lo Curto, Jan Mulder, Teresa Riera Madurell, Kathy Sinnott, Thomas Wise

Αναπληρωτές (άρθρο 178, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Salvador Domingo Sanz Palacio