BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om markedsføring og anvendelse af foder

15.10.2008 - (KOM(2008)0124 – C6–0128/2008 – 2008/0050(COD)) - ***I

Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter
Ordfører: Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf

Procedure : 2008/0050(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A6-0407/2008
Indgivne tekster :
A6-0407/2008
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om markedsføring og anvendelse af foder

(KOM(2008) 0124 – C6–0128/2008 – 2008/0050(COD))

(Fælles beslutningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

–   der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2008)0124),

–   der henviser til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, og artikel 37 samt artikel 152, stk. 4, litra b), på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget (C6-0128/2008),

–   der henviser til forretningsordenens artikel 51,

–   der henviser til betænkning fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter (A6–0407/2007),

1.  godkender Kommissionens forslag som ændret;

2.  anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre sit forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

3.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.

Ændringsforslag  1

Forslag til forordning

Betragtning 17

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(17) I 2002 indførte man som reaktion på BSE- og dioxinkriserne kravet om, at vægtprocenten skal angives for alle fodermidler i foderblandinger. Samtidig er fødevare- og fodersikkerheden i mellemtiden forbedret væsentligt takket være forordning (EF) nr. 178/2002 og (EF) nr. 183/2005 og gennemførelses–bestemmelserne hertil, navnlig med fokuseringen på ansvaret hos lederne af foderstof- og fødevarevirksomheder, det forbedrede sporbarhedssystem, indførelsen af HACCP-principperne i foderstof–virksomhederne og retningslinjerne for god hygiejnepraksis i foderstofvirksomheder. Disse positive resultater, som afspejles i meddelelserne til det hurtige varslings–system for fødevarer og foder, berettiger en ophævelse af forpligtelsen til at angive vægtprocenten for alle fodermidler i foderblandinger. De nøjagtige procent–andele kan eventuelt angives på frivillig basis.

(17) I 2002 indførte man på Europa-Parlamentets initiativ som reaktion på BSE- og dioxinkriserne kravet om, at vægtprocenten skal angives for alle fodermidler i foderblandinger. Samtidig er fødevare- og fodersikkerheden forbedret væsentligt takket være forordning (EF) nr. 178/2002 og (EF) nr. 183/2005 og gennemførelses–bestemmelserne hertil, navnlig med fokuseringen på ansvaret hos lederne af foderstof- og fødevarevirksomheder, det forbedrede sporbarhedssystem, indførelsen af HACCP-principperne i foderstof–virksomhederne og retningslinjerne for god hygiejnepraksis i foderstofvirksomheder. Disse positive resultater, som afspejles i meddelelserne til det hurtige varslings–system for fødevarer og foder, berettiger en ophævelse af forpligtelsen til at angive vægtprocenten for alle fodermidler i foderblandinger. De nøjagtige procent–andele kan angives på frivillig basis, men de skal være myndighederne bekendt og bør ved anmodning herom stilles til rådighed for interesserede forbrugere.

Begrundelse

Formålet med den åbne deklaration vedrørende fodermidler skal fortsat garanteres ved, at der sikres adgang til disse oplysninger, selv om angivelserne på etiketten sker frivilligt.

Ændringsforslag  2

Forslag til forordning

Betragtning 19

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(19) På visse områder, hvor producenten ikke er forpligtet til at angive nærmere oplysninger på etiketten, bør kunden have mulighed for at anmode om yderligere oplysninger. Angivelsen af fodermidlerne i en foderblanding i rækkefølge efter faldende vægt giver allerede vigtige oplysninger om produktets sammensætning. I lyset af udviklingen i fællesskabslovgivningen i den senere tid, som giver bedre garantier med hensyn til især HACCP, sporbarhed, strenge hygiejneregler og udarbejdelsen af fællesskabsretningslinjer for god hygiejnepraksis, bør producenten have ret til at afvise anmodningen, såfremt han mener, at udbredelse af de pågældende oplysninger ville indebære en krænkelse af hans intellektuelle ejendomsret. Dette ville ikke have betydning for fødevare- og fodersikkerheden, idet de kompetente myndigheder altid har ret til at få oplyst den nøjagtige procentandel af alle fodermidler.

(19) På visse områder, hvor producenten ikke er forpligtet til at angive nærmere oplysninger på etiketten, bør kunden have mulighed for at anmode om yderligere oplysninger. Producentens intellektuelle ejendomsret bør beskyttes; derfor bør et udsvingsinterval+/- 15 % af den angivne værdi være tilladt. Angivelsen af fodermidlerne i en foderblanding i rækkefølge efter faldende vægt giver allerede vigtige oplysninger om produktets sammensætning.

Begrundelse

Udsvingsintervallet på +/- 15 %, der er tilladt i forbindelse med foderblandingers sammensætning, er i overensstemmelse med EF-Domstolens dom om mærkning af foderblandinger og tager tilstrækkeligt hensyn til producenternes interesser. En yderligere ret til at afvise offentliggørelse, som indeholdt i forslaget til forordningen, under påberåbelse af "følsomme forretningsoplysninger" eller den "intellektuelle ejendomret" ville dog i sidste ende gøre denne bestemmelse meningsløs.

Ændringsforslag  3

Forslag til forordning

Betragtning 19 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(19a) Der skal sikres en klar mærkning af kød- og benmel i foderblandinger, såfremt kød- og benmel i kategori 3 i henhold til forordning (EF) nr. 1774/2002 fra rester af slagtede dyr, som er erklæret egnet til konsum, under visse betingelser, som er fastlagt i forordning (EF) nr. 1774/2002 og forordning (EF) nr. 999/2001, kan anvendes som fodermiddel til ikkedrøvtyggere.

Begrundelse

Kommissionen har bebudet en ændring af forordning nr. 999/2001, som eventuelt kan føre til, at kød- og benmel fra kategori 3 tillades i visse fodermidler til ikkedrøvtyggere. I så fald skal der sikres en klar mærkning af eventuelt indhold af kød- og benmel i blandingsfoder, som finder sted i tillæg til opremsningen af de anvendte fodermidler i henhold til artikel 17.

Ændringsforslag  4

Forslag til forordning

Betragtning 20

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(20) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/32/EF af 7. maj 2002 om uønskede stoffer i foderstoffer indeholder ikke krav om mærkning af foder, der indeholder for store mængder uønskede stoffer. Der bør derfor fastsættes passende bestemmelser herom.

(20) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/32/EF af 7. maj 2002 om uønskede stoffer i foderstoffer indeholder ikke krav om mærkning af foder, der indeholder for store mængder uønskede stoffer. Der bør derfor fastsættes passende bestemmelser herom for at sikre, at forbuddet mod fortynding i henhold til artikel 5 i direktiv 2002/32/EF overholdes og for at udelukke, at bestanddele, som skulle renses eller bortskaffes, ender i handelen.

Begrundelse

Forurenet foder må ikke ende i fødekæden.

Ændringsforslag  5

Forslag til forordning

Betragtning 25

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(25) Moderne mærkning fremmer en konkurrencepræget markedssituation, hvor dynamiske, effektive og innovative operatører effektivt kan udnytte mærkningen fuldt ud til at sælge deres produkter. Både for business-to-business-relationerne i forbindelse med markedsføring af foder til husdyr og for forholdet mellem producenter og købere af foder til selskabsdyr kunne kodekser for god mærkning være et nyttigt middel til at opfylde målene for moderne mærkning. Disse kodekser kunne indeholde en fortolkning af de gældende rammer for frivillig mærkning.

(25) Moderne mærkning fremmer en konkurrencepræget markedssituation, hvor dynamiske, effektive og innovative operatører effektivt kan udnytte mærkningen fuldt ud til at sælge deres produkter. Både for business-to-business-relationerne i forbindelse med markedsføring af foder til husdyr og for forholdet mellem producenter og købere af foder til selskabsdyr kunne kodekser for god mærkning være et nyttigt middel til at opfylde målene for moderne mærkning. Disse kodekser er et nyttigt instrument, som hjælper virksomhederne med at gennemføre bestemmelserne om mærkning af fodermidler.

Begrundelse

Det bør fremhæves, at retningslinjer og kodekser bidrager til gennemførelsen af de lovmæssige bestemmelser i praksis. De kan lette fortolkningen af lovgivningens skønsmuligheder, men de er ikke noget instrument til fleksibilisering.

Ændringsforslag  6

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 2 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(a) direktiv 90/167/EØF

(a) direktiv 90/167/EØF om fastlæggelse af betingelser for tilberedning, markedsføring og anvendelse af foderlægemidler i Fællesskabet;

Begrundelse

Dette ændringsforslag tjener til præcisering af teksten.

Ændringsforslag  7

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 2 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) direktiv 2002/32/EF

b) direktiv 2002/32/EF om uønskede stoffer i foderstoffer;

Begrundelse

Dette ændringsforslag tjener til præcisering af teksten.

Ændringsforslag  8

Forslag til forordning

Artikel 2 ‑ stk. 2 ‑ litra f a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

fa) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1831/2003 af 22. september 2003 om fodertilsætningsstoffer

Begrundelse

Denne forordning bør finde anvendelse med forbehold af bestemmelserne i forordning (EF) nr. 1831/2003 om fodertilsætningsstoffer. Navnlig bør de i nærværende forordning opstillede forudsætninger for markedsføring hverken underminere de særlige forudsætninger for markedsføring af tilsætningsstoffer, der er opstillet i de nævnte forordninger, eller skabe retsusikkerhed.

Ændringsforslag  9

Forslag til forordning

Artikel 2 ‑ stk. 2 ‑ litra f b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

fb) Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 af 28. juni 2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter1.

 

1 EUT L 189 af 20.7.2007, s. 1.

Begrundelse

Denne forordnings bestemmelser om markedsføring af foder må hverken underminere bestemmelser i anden lovgivning om markedsføring af tilsætningsstoffer og foder eller medføre retsusikkerhed i forbindelse med bestemmelser i anden lovgivning.

Ændringsforslag  10

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Denne forordning finder ikke anvendelse på vand, hvad enten det indtages direkte af dyrene eller bevidst tilsættes foder.

3. Denne forordning finder ikke anvendelse på vand, hvad enten det indtages direkte af dyrene eller bevidst tilsættes foder. Den gælder dog for foder, som indtages sammen med vand.

Begrundelse

Vand er ikke omfattet af denne forordning, selv om et stort antal foderstoffer for at kunne indtages af dyrene tilberedes ved hjælp af vand. Det er en relevant måde at anvende foder på, som ubetinget bør være omfattet af forordningen.

Ændringsforslag  11

Forslag til forordning

Artikel 3 ‑ stk. 2 ‑ litra -a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

-a) "oral fodring af dyr": indførelse af foder i dyrets fordøjelseskanal gennem munden med det formål at opfylde dyrets ernæringsbehov og/eller opretholde sunde dyrs produktivitet

Begrundelse

Moderne dyrehold indebærer ikke kun fodring af dyrene med traditionelt foder, men omfatter også passiv eller aktiv forsyning med forskellige næringsstoffer, der bidrager til at bringe dyrene i en optimal fysiologisk og sundhedsmæssig tilstand. Oral fodring af dyr dækker disse forskellige metoder og er således omfattet af denne forordning.

Ændringsforslag  12

Forslag til forordning

Artikel 3 ‑ stk. 2 ‑ litra f

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

f) "foderblanding": blanding af fodermidler, med eller uden fodertilsætningsstoffer, der er beregnet til oral fodring af dyr, i form af fuldfoder eller tilskudsfoder

f) "foderblanding": blanding af mindst to fodermidler, med eller uden fodertilsætningsstoffer, der er beregnet til oral fodring af dyr, i form af fuldfoder eller tilskudsfoder

Ændringsforslag  13

Forslag til forordning

Artikel 3 – stk. 2 – litra g

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

g) "fuldfoder": foderblanding, som på grund af dens sammensætning fuldt ud dækker den daglige ration

g) "fuldfoder": foderblanding, som på grund af dens sammensætning fuldt ud dækker den daglige ration, som fastsat i artikel 2, stk. 2, litra f), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1831/2003 af 22. september 2003 om fodertilsætningsstoffer1

 

1 EUT L 268 af 18.10.2003, s. 29.

Begrundelse

Definitionen bør ændres for at sikre, at samtlige komponenter med forbindelse til foderets ernæringsmæssige værdi nævnes. Det kan gøres ved at referere til den eksisterende definition på "daglig ration" i artikel 2, stk. 2, litra f), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1831/3002 af 22. september 2003 om fodertilsætningsstoffer. Her defineres "daglig ration" som " den respektive, samlede mængde foderstoffer med et vandindhold på 12 %, der gennemsnitligt kræves til dækning af det fulde daglige næringsbehov for et dyr af en nærmere bestemt art, aldersklasse og ydelse".

Ændringsforslag  14

Forslag til forordning

Artikel 3 ‑ stk. 2 ‑ litra h

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

h) "tilskudsfoder": foderblanding med mindst ét fodermiddel, der har et stort indhold af visse stoffer, men som på grund af dens sammensætning kun sammen med andet foder dækker den daglige ration

h) "tilskudsfoder": foderblanding, der har et stort indhold af visse stoffer, men som på grund af dens sammensætning kun sammen med andet foder dækker den daglige ration

Begrundelse

Da „foderblanding“ er defineret som „blanding af fodermidler“, kan tilskudsfoder, der jo også er en foderblanding, ikke kun indeholde ét udgangsprodukt.

Ændringsforslag  15

Forslag til forordning

Artikel 3 ‑ stk. 2 ‑ litra h a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ha) "fodersupplement": foder, der består af en blanding af fodertilsætningsstoffer af hver kategori med undtagelse af de tilsætningsstoffer, der er opført i bilag IV, kapitel 3, til forordning (EF) nr. 183/2005; det kan desuden være blandet med fodermidler, men på grund af dets sammensætning dækker det ikke den daglige ration; det har til formål at dække dyrenes forbigående, øgede eller særlige ernæringsbehov; det indgives enten særskilt eller sammen med den daglige ration eller gennem vand

Ændringsforslag  16

Forslag til forordning

Artikel 3 – stk. 2 – litra k

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

k) "bærestof": stof, der anvendes til at opløse, fortynde, dispergere eller på anden måde ændre et fodertilsætningsstofs fysiske form med henblik på at lette håndtering, tilsætning eller anvendelse af tilsætningsstoffet uden at ændre dets teknologiske funktion og uden selv at have en teknologisk virkning

k) "bærestof": stof, der anvendes til at opløse, fortynde, dispergere eller på anden måde ændre et fodertilsætningsstofs fysiske form med henblik på at lette håndtering, tilsætning eller anvendelse af tilsætningsstoffet

Begrundelse

Dette ændringsforslag tjener til at forenkle teksten og undgå fejlfortolkninger.

Ændringsforslag  17

Forslag til forordning

Artikel 3 ‑ stk. 2 ‑ litra o

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

o) "parti": en produktionsenhed fra ét anlæg, hvor der anvendes ensartede produktionsparametre, eller et antal af sådanne enheder, når de er fremstillet fortløbende og oplagres sammen. Består af en identificerbar mængde foder, hvorom det er fastslået, at dette har fælles karakteristika såsom oprindelse, sort, emballagetype, emballeringsvirksomhed, afsender eller mærkning

o) "parti": en identificerbar mængde foder, der har fælles karakteristika såsom oprindelse, sort, emballagetype, emballeringsvirksomhed, afsender eller mærkning

Ændringsforslag  18

Forslag til forordning

Artikel 3 ‑ stk. 2 ‑ litra p

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

p) "mærkning": betegnelse af foder med angivelser, oplysninger, fabriks- eller varemærker, billeder eller symboler på enhver form for emballage, beholdere, skilte, etiketter, dokumenter, halsetiketter eller internetsider, der henviser til eller ledsager foderet

p) "mærkning": angivelser, oplysninger, firma- eller varemærker, billeder eller symboler, der henviser til foderet, og som er anbragt på emballager, dokumenter, beholdere, skilte, etiketter, omslag eller internettet, der ledsager foderet

Begrundelse

Ved at lade udtrykket "enhver form" indgå i definitionen på mærkning, kunne denne bestemmelse utilsigtet resultere i en mærkningspligt, der ville være alt for omfattende, og ikke længere opfylde hovedformålet med mærkningen, nemlig at give forbrugerne oplysninger om produktet med henblik på at sætte dem i stand til at træffe et valg.

Ændringsforslag  19

Forslag til forordning

Artikel 3 ‑ stk. 2 ‑ litra q

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

q) "etiket": enhver form for vedhæng, tegn, mærke, billede eller andet beskrivende materiale, som er skrevet, trykt, stencilleret, angivet, stemplet eller præget på eller fæstnet til en beholder med foder

q) "etiket": enhver form for vedhæng, tegn, mærke, billede eller andet beskrivende materiale, som er skrevet, trykt, stencilleret, angivet, stemplet eller præget på eller fæstnet til en beholder med foder, eller enhver form for medium, der henviser til eller ledsager foderet

Begrundelse

Det mærkningskoncept, der anvendes i denne forordning, tager hensyn til det forhold, at etiketten på fodermidlets emballage kun indeholder en del af de oplysninger, som kunderne får fra leverandøren. Med sigte på at forbedre informationsstrømmen og at informere modtageren på en mere målrettet måde er det nødvendigt at benytte sig af en række yderligere midler. Definitionen på etiket bør bringes i overensstemmelse med definitionen på mærkning.

Ændringsforslag  20

Forslag til forordning

Artikel 3 ‑ stk. 2 ‑ litra r a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ra) "første markedsføring": første gang foderet markedsføres efter at være fremstillet eller importeret.

Begrundelse

Første markedsføring: Dette princip, der sås første gang i forordning (EF) nr. 1831/2003 om fodertilsætningsstoffer, har vist sig at være et effektivt middel til at udrede ansvar og lovmæssige forpligtelser af det fletværk af indbyrdes forbindelser mellem foderproducenter og dyreproducenter. Det er vigtigt at medtage denne definition i forordningen for at afgrænse de forskellige fodervirksomheders ansvarsområder fra hinanden.

Ændringsforslag  21

Forslag til forordning

Artikel 4 – stk. 2 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) er sundt, uforfalsket, egnet til formålet og af sædvanlig handelskvalitet

Vedrører ikke den danske tekst

Begrundelse

Ændringsforslag  22

Forslag til forordning

Artikel 5 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Foderproducenter giver myndighederne med ansvar for gennemførelsen af den offentlige kontrol adgang til alle oplysninger vedrørende sammensætningen af og de påståede egenskaber hos det foder, de markedsfører, der gør det muligt at efterprøve rigtigheden af de oplysninger, der gives i mærkningen.

2. Den ansvarlige for den første markedsføring giver myndighederne med ansvar for gennemførelsen af den offentlige kontrol adgang til alle oplysninger vedrørende sammensætningen af og de påståede egenskaber hos det foder, den pågældende markedsfører, således at det er muligt at efterprøve rigtigheden af de oplysninger, der gives i mærkningen.

Begrundelse

Det er mere hensigtsmæssigt med "den ansvarlige for den første markedsføring" i stedet for "foderproducenter", da den person, der har ansvaret for at gennemføre bestemmelserne i artikel 17, 18 og 20 i forordning (EF) nr. 178/2002, er importøren og ikke producenten af foder.

Ændringsforslag  23

Forslag til forordning

Artikel 5 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. De kompetente myndigheder kan videregive de i henhold til stk. 2 formidlede oplysninger til forbrugerne, såfremt de efter afvejning af henholdsvis producenternes og forbrugernes begrundede interesse vurderer, at det er berettiget at videregive oplysningerne. Myndighederne vil i givet fald kunne kræve, at oplysningerne først videregives efter undertegnelse af en fortrolighedserklæring.

Begrundelse

Ændringsforslag 11 er blevet ændret efter drøftelser i udvalget. Den åbne deklaration af fodermidler skal fortsat sikres ved, at adgangen til disse oplysninger er garanteret, når der foreligger en begrundet mistanke om overtrædelse af lovgivningen, selv om oplysningerne på etiketten afgives frivilligt.

Ændringsforslag  24

Forslag til forordning

Artikel 6 – overskrift

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Forbud

Forbudte materialer

Ændringsforslag  25

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Under hensyntagen til især videnskabelig dokumentation, teknologiske fremskridt, meddelelser i det hurtige varslingssystem for fødevarer og foder og resultater af offentlig kontrol i henhold til forordning (EF) nr. 882/2004 vedtager Kommissionen en liste over materialer, som det er forbudt at markedsføre eller at anvende som foder.

2. Under hensyntagen til især videnskabelig dokumentation, teknologiske fremskridt, meddelelser i det hurtige varslingssystem for fødevarer og foder og resultater af offentlig kontrol i henhold til forordning (EF) nr. 882/2004 vedtager Kommissionen listen i bilag IIa over materialer, hvis markedsføring eller anvendelse som fodermidler er forbudt.

Begrundelse

Listen over de forbudte materialer skal medtages som bilag til selve forordningen lige som listen over de materialer, der må anvendes, og ikke i en tekst for sig selv (p.t. Kommissionens beslutning 2004/217/EF).

Ændringsforslag  26

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – afsnit 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Af særlig presserende årsager kan Kommissionen gøre brug af hasteproceduren i artikel 29, stk. 4, litra a), for at sikre et højt niveau af forbrugerbeskyttelse.

Begrundelse

I forbrugerbeskyttelsens interesse bør Kommissionen have mulighed for at udstede forbud mod bestemte materialer i dyrefoder med øjeblikkelig virkning. I sådanne tilfælde bør hasteproceduren finde anvendelse.

Ændringsforslag  27

Forslag til forordning

Artikel 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionen kan efter proceduren i artikel 29, stk. 2, vedtage retningslinjer, hvori det præciseres, hvordan man sondrer mellem fodermidler, fodertilsætningsstoffer og veterinærlægemidler.

Kommissionen kan efter proceduren i artikel 29, stk. 4, vedtage retningslinjer, hvori det præciseres, hvordan man sondrer mellem fodermidler, fodertilsætningsstoffer og veterinærlægemidler.

Begrundelse

Da det ved præciseringen af denne forordnings anvendelsesområde drejer sig om generelle foranstaltninger, som bevirker en ændring af ikkevæsentlige bestemmelser i denne forordning, bl.a. ved at supplere denne, skal disse foranstaltninger vedtages efter forskriftsproceduren med kontrol i artikel 5a i afgørelse 1999/468/EF.

Ændringsforslag  28

Forslag til forordning

Artikel 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Uden at det tilsidesætter anvendelses–betingelserne i den forordning, hvorved det pågældende fodertilsætningsstof godkendes, må tilskudsfoder ikke indeholde et fodertilsætningsstof i mængder, der er over 100 gange større end den maksimumsgrænse, der er fastsat for indholdet af det pågældende stof i fuldfoder, eller fem gange større, når der er tale om coccidiostatika og histomonostatika.

Uden at det tilsidesætter anvendelses–betingelserne i den forordning, hvorved det pågældende fodertilsætningsstof godkendes, må tilskudsfoder, som f.eks. slikspande, der indeholder mineralstoffer, ikke indeholde et fodertilsætningsstof i mængder, der er over 100 gange større end den maksimumsgrænse, der er fastsat for indholdet af det pågældende stof i fuld–foder, eller fem gange større, når der er tale om coccidiostatika og histomonostatika.

Ændringsforslag  29

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Giver de foreliggende videnskabelige og tekniske oplysninger Kommissionen grund til at formode, at anvendelse af det pågældende foder muligvis ikke vil opfylde det påtænkte ernæringsformål eller vil kunne have negative virkninger for dyrs eller menneskers sundhed, miljøet eller dyrevelfærden, sender Kommissionen inden for tre måneder Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (i det følgende benævnt "autoriteten") en anmodning om en vurdering sammen med dossieret. Autoriteten afgiver udtalelse senest seks måneder efter modtagelsen af anmodningen. Tidsfristen forlænges, hvis autoriteten ønsker supplerende oplysninger fra ansøgeren.

4. Giver de foreliggende videnskabelige og tekniske oplysninger den i artikel 29 nævnte komité grund til at formode, at anvendelse af det pågældende foder muligvis ikke vil opfylde det påtænkte ernæringsformål eller vil kunne have negative virkninger for dyrs eller menneskers sundhed, miljøet eller dyrevelfærden, sender Kommissionen i overensstemmelse med proceduren i artikel 29, stk. 3, inden for tre måneder Den Europæiske Fødevaresikkerheds–autoritet (i det følgende benævnt "autoriteten") en anmodning om en vurdering sammen med dossieret. Autoriteten afgiver udtalelse senest seks måneder efter modtagelsen af anmodningen. Tidsfristen forlænges, hvis autoriteten ønsker supplerende oplysninger fra ansøgeren.

Begrundelse

Ordførerens ændringsforslag 16 har til formål at indrømme den enkelte medlemsstat retten til at overføre et dossier vedrørende et bestemt ernæringsformål.

Af hensyn til harmoniseringen på EU-plan og for at sikre en debat med deltagelse af alle medlemsstater, før Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) får overdraget et dossier, bør medlemsstaterne have ret til at anbefale inddragelse af EFSA, men selve beslutningen om en sådan inddragelse bør træffes af Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed.

Ændringsforslag  30

Forslag til forordning

Artikel 11 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Hvis foder udbydes til salg ved hjælp af fjernkommunikationsteknik som defineret i artikel 2 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/7/EF, skal de mærknings–oplysninger, der er obligatoriske i henhold til denne forordning, fremgå af det materiale, der bruges til fjernsalget.

3. Hvis foder udbydes til salg ved hjælp af fjernkommunikationsteknik som defineret i artikel 2 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/7/EF, skal de mærknings–oplysninger, der er obligatoriske i henhold til denne forordning, fremgå af det informationsmateriale, der bruges til fjernsalget, eller stilles til rådighed gennem et andet egnet medium. Under alle omstændigheder sker afgivelsen af de oplysninger, der er nævnt i artikel 15, litra d), e) og f), og artikel 17, stk. 1, litra d) og e), først med bindende virkning, når foderet udleveres.

Begrundelse

I særtilfældet fjernkommunikationshandeler sælges foder i mange tilfælde, før det er fremstillet, og derfor har man ikke kendskab til alle mærkningsoplysninger på bestillingstidspunktet. Det drejer sig f.eks. om partinummer, nettovolumen og holdbarhedsdato. Derudover er det ikke muligt at angive den nøjagtige sammensætning på tidspunktet for den bindende bestilling/købet, da blandingsfoder til stadighed optimeres, og dets sammensætning derfor jævnligt ændres.

Ændringsforslag  31

Forslag til forordning

Artikel 12 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Producenten af foderet er ansvarlig for mærkningsoplysningerne og sikrer, at de gives og er materielt rigtige.

1. Den ansvarlige for den første markedsføring er ansvarlig for mærkningsoplysningerne og sikrer, at de gives og er materielt rigtige.

Begrundelse

Princippet om "den ansvarlige for den første markedsføring" er mere velegnet, da det også dækker tilfældet med importeret foder, hvor det er importøren og ikke producenten, der er ansvarlig i henhold til artikel 17, 18 og 20 i basisforordningen for fødevarer (forordning (EF) nr. 178/2002).

Ændringsforslag  32

Forslag til forordning

Artikel 12 – stk. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Lederne af foderstofvirksomheder sikrer i den virksomhed, der er under deres ledelse, at de obligatoriske mærkningsoplysninger kan formidles i hele fødevarekæden, så den endelige bruger kan få stillet oplysningerne til rådighed i overensstemmelse med denne forordning.

5. Lederne af foderstofvirksomheder sikrer i den virksomhed, der er under deres ledelse, at de obligatoriske mærkningsoplysninger formidles i hele fødevarekæden, så den endelige bruger får oplysningerne i overensstemmelse med denne forordning.

Begrundelse

Videregivelse af oplysninger i fødevarekæden er en af de grundlæggende forudsætninger for sporbarhed og fødevaresikkerhed i henhold til forordning (EF) nr. 178/2002.

Ændringsforslag  33

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 1 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) den, der er ansvarlig for mærkningen, fremlægger efter anmodning fra den kompetente myndighed videnskabelig dokumentation for, at anprisningen er sandfærdig, enten med offentligt tilgængelige beviser eller med dokumenteret virksomhedsforskning. Den videnskabelige dokumentation skal foreligge, når foderet markedsføres.

b) den, der er ansvarlig for mærkningen, fremlægger efter anmodning fra den kompetente myndighed videnskabelig dokumentation for, at anprisningen er sandfærdig, enten med offentligt tilgængelige beviser eller med dokumenteret virksomhedsforskning, som underkastes videnskabelig kontrol. Den videnskabelige dokumentation skal foreligge, når foderet markedsføres. Efter dette tidspunkt har forbrugerne ret til at modtage et sammendrag af dokumentationen fra den kompetente myndighed eller ved begrundet mistanke om vildledende anprisning opfordre myndigheden til at foranledige fremsendelse af sådan dokumentation fra producenten. For at sikre passende videnskabelig kvalitet og ensartet gennemførelse fastlægger Kommissionen retningslinjerne for kravene til udformningen og indholdet af den videnskabelige dokumentation. Disse retningslinjer skal også omfatte procedurerne for vurdering af den videnskabelige dokumentation i forbindelse med de kompetente myndigheders kontrol. Retningslinjerne fastsættes efter rådgivningsproceduren i artikel 29, stk. 2.

Begrundelse

Med henblik på at øge gennemsigtigheden bør Kommissionen ubetinget opstille retningslinjer med det formål at fastlægge, hvad der må lægges til grund for en påstand vedrørende et fodermiddel. Det ville være særdeles uhensigtsmæssigt for det indre markeds funktion, hvis det udelukkende var overvågningsmyndighederne i medlemsstaterne (som ofte er at finde på regionalt og lokalt plan), der havde fortolknings- og gennemførelseskompetence i forbindelse med den videnskabelige dokumentation.

Ændringsforslag  34

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 1 – litra b a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ba) Hvis anprisningen vedrører eller kan vedrøre et fodertilsætningsstofs funktion i overensstemmelse med de funktionelle grupper, der er omhandlet i bilag I i forordning (EF) nr. 1831/2003, anses eksistensen af tilsætningsstoffet i en effektiv koncentration for tilstrækkelig dokumentation for, at anprisningen er sandfærdig. Såfremt en anprisning, der vedrører en sådan funktion, er baseret på et andet grundlag end et fodertilsætningsstof, gennemføres vurderingen af den videnskabelige dokumentation for anprisningen i henhold til Kommissionens forordning (EF) nr. 429/2008 af 25. april 2008 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1831/2003 for så vidt angår udarbejdelse og indgivelse af ansøgninger samt vurdering og godkendelse af fodertilsætningsstoffer1.

 

1 EUT L 133 af 22.5.2008, s. 1.

Begrundelse

Anprisninger vedrørende fodertilsætningsstoffer kan kun være tilladte for et fodermiddel, såfremt de dokumenteres med oplysninger om sikkerhed og effektivitet svarende til dem, der kræves for fodertilsætningsstofferne selv. Hvis anprisningen sker på grundlag af et tilsætningsstof, og dette er indeholdt i foderet i en effektiv koncentration, kræves ingen yderligere videnskabelig dokumentation.

Ændringsforslag  35

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Uden at det tilsidesætter stk. 1, er anprisninger vedrørende optimering af ernæringen og fremme eller beskyttelse af de fysiologiske forhold tilladt, hvis de ikke er baseret på en farmakologisk eller en immunologisk virkning.

2. Uden at det tilsidesætter stk. 1, er anprisninger vedrørende optimering af ernæringen og fremme eller beskyttelse af de fysiologiske forhold tilladt, hvis de ikke er baseret på en farmakologisk eller en specifik immunologisk virkning.

Begrundelse

Udsagn om generelle immunologiske virkninger skal principielt være tilladt, hvis de kan dokumenteres i henhold til stk. 1. Dette finder udelukkende anvendelse for generelle påstande som f.eks. "styrker immunforsvaret", men ikke for påstande om forebyggelse, behandling eller helbredelse af en sygdom (som ved en vaccine), hvilket eksplicit udelukkes af stk. 3.

Ændringsforslag  36

Forslag til forordning

Artikel 14 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. De obligatoriske mærkningsoplysninger skal, som et minimum på sproget eller et af de officielle sprog i den medlemsstat, hvor foderet markedsføres, gives i deres helhed på et fremtrædende sted på emballagen, beholderen eller en dertil fæstnet etiket, idet de skal være iøjnefaldende og let læselige og ikke må kunne slettes.

1. Sælges foderet til en foderstofvirksomhed, skal køberen oplyses om de obligatoriske mærkningsoplysninger på den mest hensigtsmæssige måde. De anføres som et minimum let læseligt og forståeligt på sproget eller et af de officielle sprog i den medlemsstat, hvor foderet markedsføres.

Begrundelse

På den ene side synes det ganske vist rimeligt, at oplysningerne skal fremgå af emballagen, når et foder ikke sælges til en foderstofvirksomhed (men f.eks. til en privatperson); men på den anden side er det ikke nødvendigvis tilfældet ved handel mellem virksomheder (foderstofvirksomheder). I sidstnævnte tilfælde bør oplysningerne formidles på den mest hensigtsmæssige måde.

Ændringsforslag  37

Forslag til forordning

Artikel 14 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. De obligatoriske mærkningsoplysninger skal være lette at identificere og må ikke skjules af andre oplysninger. Den farve, font og skriftstørrelse, der anvendes, må ikke skjule eller fremhæve bestemte oplysninger, medmindre formålet er at henlede opmærksomheden på sikkerhedssætninger.

2. Sælges foderet til en anden person end en foderstofvirksomhed, skal de obligatoriske mærkningsoplysninger gives på det officielle sprog, der gælder for salgsstedet i den medlemsstat, hvor foderet markedsføres, i deres helhed og på et fremtrædende sted på emballagen, beholderen eller en dertil fæstnet etiket eller på en vedføjet seddel, idet de skal være iøjnefaldende og let læselige og ikke må kunne slettes. De obligatoriske mærkningsoplysninger skal være lette at identificere og må ikke skjules af andre oplysninger. Den farve, font og skriftstørrelse, der anvendes, må ikke skjule eller fremhæve bestemte oplysninger, medmindre formålet er at henlede opmærksomheden på sikkerhedssætninger.

Begrundelse

Se begrundelsen til ændringsforslaget til artikel 14, stk. 1.

Ændringsforslag  38

Forslag til forordning

Artikel 14 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. De i artikel 26 omhandlede EF-kodekser kan omfatte specifikationer vedrørende kravene i stk. 1 og 2 i nærværende artikel.

3. De i artikel 26 omhandlede EF-kodekser kan omfatte specifikationer vedrørende kravene i stk. 1 og 2 i nærværende artikel. Kodekserne skal helt konkret angive, hvilken måde de obligatoriske mærkningsoplysninger skal gives på.

Begrundelse

Kommissionen skal vedtage kodekserne for god mærkningspraksis i overensstemmelse med artikel 29.

Ændringsforslag  39

Forslag til forordning

Artikel 15 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(c) eventuelt virksomhedens godkendelsesnummer, tildelt i henhold til artikel 17 i forordning (EF) nr. 1774/2002 eller artikel 10 i forordning (EF) nr. 183/2005. Har en producent flere numre, skal han angive det, han er tildelt i henhold til forordning (EF) nr. 183/2005.

(c) virksomhedens godkendelsesnummer, tildelt i henhold til artikel 17 i forordning (EF) nr. 1774/2002 eller artikel 10 i forordning (EF) nr. 183/2005. Har en producent flere numre, skal han angive det, han er tildelt i henhold til forordning (EF) nr. 183/2005. Den kompetente myndighed udsteder på producentens anmodning et identifikationsnummer i det format, som er fastlagt i bilag V, kapitel II, til forordning (EF) nr. 183/2005, til virksomheder, der er registrerede i henhold til forordning (EF) nr. 183/2005.

Begrundelse

Virksomhedernes godkendelses- og identifikationsnumre bør, som direktiv 95/69/EF og 98/51/EF fastlægger, angives i et ensartet format. Godkendelsesnumre i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 183/2005 om foderstofhygiejne udstedes ganske vist i et ensartet format, men ikke til (selskabsdyrefoder-) virksomheder, som ikke er godkendelsespligtige i henhold til denne forordning. Der bør udstedes et sådant nummer på de berørte producenters anmodning for at sikre ensartet mærkning og sporbarhed af produkterne.

Ændringsforslag  40

Forslag til forordning

Artikel 16 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Findes det anvendte navn på fodermidlet i den i artikel 25 omhandlede EF-fortegnelse, uden at den, der er ansvarlig for mærkningen, anvender reglerne deri, skal dette være angivet tydeligt på etiketten.

3. Findes det anvendte navn på fodermidlet i den i artikel 25 omhandlede EF-fortegnelse, uden at den, der er ansvarlig for mærkningen, anvender reglerne deri, eller opfylder produktet ikke de kriterier, som fastlægges der, skal dette være angivet tydeligt på etiketten.

Begrundelse

I fortegnelsen fastlægges kvalitetskriterier for bestemte fodermidler (f.eks. proteinindholdet i hvedeklid). Hvis en producent anvender begreberne i fortegnelsen, men ikke overholder kvalitetskriterierne, skal dette mærkes tydeligt (f.eks. hvedeklid; "Indhold af stivelse under X %").

Ændringsforslag  41

Forslag til forordning

Artikel 17 – stk. 2 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) Hvis vægtprocenten for de fodermidler, der indgår i en foderblanding til dyr bestemt til fødevareproduktion, ikke er angivet på etiketten, skal producenten efter anmodning fremlægge oplysninger om den mængdemæssige sammensætning, idet angivelserne skal ligge inden for +/- 15 % af værdierne for foderformuleringen, medmindre producenten anser disse oplysninger for at være kommercielt følsomme og vurderer, at udbredelse af dem kunne indebære en krænkelse af hans intellektuelle ejendomsret.

b) Hvis vægtprocenten for de fodermidler, der indgår i en foderblanding til dyr bestemt til fødevareproduktion, ikke er angivet på etiketten, skal producenten efter anmodning fremlægge oplysninger for køber om den mængdemæssige sammensætning, idet angivelserne skal ligge inden for +/- 15 % af værdierne for foderformuleringen.

Begrundelse

Den foreslåede ordning giver køberen ret til at få oplysninger, og tolerancetærsklen på +/- 15 % giver sælgeren en tilstrækkelig beskyttelse af sine forretningshemmeligheder i forbindelse med produktets sammensætning og mærkning. Køberens rettigheder bør dog ikke begrænses yderligere. Oplysninger bør ikke videregives alene efter sælgerens forgodtbefindende. Den sidste del af sætningen bør derfor udgå.

Ændringsforslag  42

Forslag til forordning

Artikel 17 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. De kompetente myndigheder kan i henhold til stk. 2, litra b), efter begrundet anmodning videregive oplysningerne om foderets mængdemæssige sammensætning til forbrugere, såfremt de efter afvejning af producenter og forbrugeres begrundede interesser vurderer, at det er berettiget at videregive oplysninger. I givet fald kræver myndigheden en underskrevet fortrolighedserklæring som forudsætning for videregivelse af oplysningerne.

Begrundelse

Hensigten med dette ændringsforslag er en præcisering af indholdet, og er resultatet af drøftelser i udvalget og med Kommissionen.

Formålet med den åbne deklaration vedrørende fodermidler garanteres ved, at der sikres adgang til disse oplysninger, når der er begrundet formodning for at antage, at lovgivningen er blevet tilsidesat.

Ændringsforslag  43

Forslag til forordning

Artikel 19 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Artikel 19

Artikel 19

På etiketten til foder til selskabsdyr skal der være angivet et frikaldsnummer, hvor kunden kan indhente oplysninger ud over de obligatoriske oplysninger vedrørende:

På etiketten til foder til selskabsdyr skal der være angivet en gratis mulighed for at komme i kontakt med den ansvarlige for mærkningsoplysningerne (f.eks. et telefonnummer, en e-mail-adresse og/eller en internetadresse), kunden kan gøre brug af sin ret til at indhente oplysninger ud over de obligatoriske oplysninger vedrørende:

Begrundelse

Et frikaldsnummer er blot én af mange muligheder for at give kunden adgang til yderligere oplysninger om sammensætningen af det pågældende foder til selskabsdyr. Især SMV'er vil være afskåret fra at give en sådan yderl ige service, der indebærer at der umiddelbart gives telefoniske oplysninger på et af de 23 officielle sprog om et ofte særdeles specialiseret emne. Den person, der er ansvarlig for mærkningsoplysningerne, bør derfor kunne vælge mellem flere muligheder såsom telefon, posttjeneste eller internet.

Ændringsforslag  44

Forslag til forordning

Artikel 19 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

De under litra a) og b) nævnte oplysninger videregives med forbehold af retten til at tilbageholde oplysninger, hvis disse enten er kommercielt følsomme, eller hvis videregivelsen af dem kan krænke den intellektuelle ejendomsret.

Begrundelse

Hermed tilpasses ændringsforslag 23, der er fremsat af ordføreren, idet der nævnes eksempler på, hvordan der skal kunne tages kontakt til den ansvarlige, samtidig med, at der tages hensyn til intellektuelle ejendomsrettigheder.

Endvidere bør der fastsættes en bestemmelse om beskyttelse af den intellektuelle ejendomsret.

Ændringsforslag  45

Forslag til forordning

Artikel 20 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Ud over at skulle opfylde kravene i artikel 15, 16, 17 og 18 skal foder, der indeholder en større mængde uønskede stoffer, end hvad der er tilladt i henhold til direktiv 2002/32/EF, mærkes "Foder med et for stort indhold af ... (angivelse af de(t) uønskede stof(fer) i overensstemmelse med bilag I til direktiv 2002/32/EF) - må kun anvendes af virksomheder, der er godkendt til rensning af foder". Godkendelse af disse virksomheder sker i henhold til artikel 10, nr. 2) eller 3), i forordning (EF) nr. 183/2005.

1. Ud over at skulle opfylde kravene i artikel 15, 16, 17 og 18 skal foder, der ikke opfylder de EU-retlige specifikationer som fastsat i bilag VIa, have en mærkning, der opfylder bestemmelserne i nævnte bilag.

Begrundelse

Det er afgørende, at alle produkter, der anses for foder, overholder foderlovgivningen, således at det sikres, at sikkerhedsstandarderne for foder overholdes. Begrænsningen i artikel 20 for produkter, der overskrider de i direktiv 2002/32/EF fastsatte maksimale grænser for uønskede stoffer, kan føre til, at minimumssikkerhedskravene til foder ikke overholdes, således at disse produkter fremover kan være omfattet af et andet retsgrundlag end direktiv 2002/32/EF.

Ændringsforslag  46

Forslag til forordning

Artikel 20 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Er det hensigten at mindske eller fjerne forureningen ved rensning, skal den supplerende mærkning af forurenet foder have følgende ordlyd: "Foder med et for stort indhold af … (angivelse af de(t) uønskede stof(fer) i overensstemmelse med bilag I til direktiv 2002/32/EF) - må kun anvendes som foder efter passende rensning".

2. Kommissionen kan ændre bilag VIa, så det tilpasses de lovgivningsmæssige fremskridt i forbindelse med udviklingen af normer.

 

Begrundelse

Det er afgørende, at alle produkter, der anses for foder, overholder foderlovgivningen, således at det sikres, at sikkerhedsstandarderne for foder overholdes. Begrænsningen i artikel 20 for produkter, der overskrider de i direktiv 2002/32/EF fastsatte maksimale grænser for uønskede stoffer, kan føre til, at minimumssikkerhedskravene til foder ikke overholdes, således at disse produkter fremover kan være omfattet af et andet retsgrundlag end direktiv 2002/32/EF.

Ændringsforslag  47

Forslag til forordning

Artikel 21 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. De i artikel 15, litra c), d) og e), og i artikel 16, stk. 2, omhandlede oplysninger er ikke nødvendige, hvis køberen inden hver handel skriftligt har givet afkald på disse oplysninger. En handel kan omfatte flere leverancer.

1. De i artikel 15, litra c) og d), og i artikel 16, stk. 2, omhandlede oplysninger er ikke nødvendige, hvis køberen inden hver handel skriftligt har givet afkald på disse oplysninger. En handel kan omfatte flere leverancer.

Begrundelse

Undtagelsen bør ikke gælde for artikel 15, litra e), eftersom brugerne af foder har brug for oplysninger om nettomængden udtrykt i masseenheder for faste produkter og i masse- eller rumfangsenheder for flydende produkter.

Ændringsforslag  48

Forslag til forordning

Artikel 21 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Uden at det tilsidesætter bestemmelserne i bilag I til forordning (EF) nr. 183/2005, er de i artikel 15, litra c), d) og e), og i artikel 16, stk. 2, i nærværende forordning omhandlede oplysninger ikke obligatoriske for fodermidler, der ikke indeholder fodertilsætningsstoffer ud over konserveringsmidler eller ensilerings–tilsætningsstoffer, og som fremstilles og leveres af en foderstofvirksomhedsleder, jf. artikel 5, stk. 1, i forordning (EF) nr. 183/2005, til en bruger af foder i primærproduktionsleddet med henblik på anvendelse på dennes egen bedrift.

3. Uden at det tilsidesætter bestemmelserne i bilag I til forordning (EF) nr. 183/2005, er de i artikel 15, litra c) og d), og i artikel 16, stk. 2, i nærværende forordning omhandlede oplysninger ikke obligatoriske for fodermidler, der ikke indeholder fodertilsætningsstoffer ud over konserveringsmidler eller ensilerings–tilsætningsstoffer, og som fremstilles og leveres af en foderstofvirksomhedsleder, jf. artikel 5, stk. 1, i forordning (EF) nr. 183/2005, til en bruger af foder i primærproduktionsleddet med henblik på anvendelse på dennes egen bedrift.

Begrundelse

Undtagelsen bør ikke gælde for artikel 15, litra e), eftersom brugerne af foder har brug for oplysninger om nettomængden udtrykt i masseenheder for faste produkter og i masse- eller rumfangsenheder for flydende produkter.

Ændringsforslag  49

Forslag til forordning

Artikel 21 – stk. 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

7. For mængder af foder til selskabsdyr, der ikke overstiger den daglige ration for den pågældende dyreart, og som sælges i pakninger med flere beholdere, kan de i artikel 15, litra b), c) og f), og i artikel 17, stk. 1, litra c), e) og f), omhandlede oplysninger gives på pakningen i stedet for på hver enkelt beholder.

7. For mængder af foder til selskabsdyr, som sælges i pakninger med flere beholdere, kan de i artikel 15, litra b), c) og f), og i artikel 17, stk. 1, litra b), c), e) og f), omhandlede oplysninger gives på den ydre emballage i stedet for på hver enkelt beholder.

Begrundelse

Ordførerens ændringsforslag 24 bør gøres tydeligere for at sikre, at de enkelte portioner bliver mærket med visse forbrugeroplysninger (fuldfoder/tilskudsfoder, måldyregruppe, partiets referencenummer, nettomængde, holdbarhedsdato), men ikke alle obligatoriske mærkningskrav.

Det er tilstrækkeligt kun at mærke med anvisningerne for korrekt anvendelse (artikel. 17, stk. 1, litra b), dvs. fodringsanvisninger) på den ydre samlede pakning, fordi multipakninger kun købes af kæledyrsejere, efter at de har prøvet produktet i enkeltpakninger.

Ændringsforslag  50

Forslag til forordning

Artikel 21 – stk. 8 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

8a. Oplysningerne i artikel 15, litra e), f) og g), og i artikel 16, stk. 1 og 2 kræves ikke, hvis der anvendes vegetabilske eller animalske biprodukter fra en agroindustriel forarbejdningsproces med et vandindhold på over 50 %.

 

Begrundelse

Det gældende direktiv 96/25/EF undtager foder med et højt vandindhold fra mærkningskravene (artikel 6, stk. 3, litra b) (f.eks. knolde og rodfrugter samt biprodukter heraf, vådt druekvas og gær, biprodukter af kartofler osv.).

Denne form for foder med et højt vandindhold vil begynde at gå i forrådnelse og blive dårlig, inden testresultaterne foreligger. Der er stor efterspørgsel efter disse former for foder. Det er derfor ikke relevant med andre oplysninger end fodertype og varemærke.

Ændringsforslag  51

Forslag til forordning

Artikel 22 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Ud over de obligatoriske mærkningsoplysninger kan mærkningen af foderblandinger også indeholde frivillige mærkningsoplysninger, forudsat at de generelle principper i artikel 11 overholdes.

1. Ud over de obligatoriske mærkningsoplysninger kan mærkningen af fodermidler og foderblandinger i forbindelse med kravet om obligatoriske mærkningsoplysninger i artikel 14 også indeholde frivillige mærkningsoplysninger, forudsat at de generelle principper i artikel 11 overholdes.

Begrundelse

Dette ændringsforslag gør det klart, at bestemmelserne om obligatorisk mærkning ikke forhindrer producenten i separat og på et andet sted end denne synlige plads at anføre yderligere oplysninger om produktet såsom salgsfremmende angivelser, oplysninger om nye sammensætninger, nye og andre pakningsstørrelser eller bedømmelse af produktet i forbrugertests.

Uden denne ændring vil artikel 22 utilsigtet kunne begrænse omfanget af frivillige produktoplysninger.

Ændringsforslag  52

Forslag til forordning

Artikel 22 – stk. 2 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Den supplerende frivillige mærkning må kun omfatte følgende:

2. Den supplerende frivillige mærkning kan især omfatte følgende:

Begrundelse

Listen over frivillige oplysninger bør ikke være udtømmende. Oplysninger, der ikke står på listen, men som ikke er uforenelige med forbudet mod vildledende anprisninger (artikel 22, stk. 1 sammenholdt med artikel 1, bør være tilladt.

Ændringsforslag  53

Forslag til forordning

Artikel 22 – stk. 2 – litra d a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

da) oplysninger om fordøjelig stivelse og råprotein

Begrundelse

Producenten kan levere disse oplysninger, som er vigtige for brugerne.

Ændringsforslag  54

Forslag til forordning

Artikel 22 ‑ stk. 2 ‑ litra h a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ha) tilstedeværelse/fravær af et bestemt stof

Ændringsforslag  55

Forslag til forordning

Artikel 25 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. En person, der er ansvarlig for markedsføring af et fodermiddel, og som anvender et fodermiddel, der ikke er omfattet af fortegnelsen, skal straks give meddelelse om anvendelsen heraf og ansøge om, at dette optages i fortegnelsen i overensstemmelse med artikel 27, stk. 1.

Begrundelse

Ændringsforslag 25 er efter drøftelse med Kommissionen blevet ændret.

Fortegnelsen udgør ikke nogen officielt anerkendt positivliste, men udarbejdes af sektoren på eget ansvar. Et nyt fodermiddel, der tages i brug af en producent, skal imidlertid optages i fortegnelsen efter fælles overenskomst med de erhvervsdrivende og de ansvarlige myndigheder.

Ændringsforslag  56

Forslag til forordning

Artikel 26 – Stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Kommissionen tilskynder til udarbejdelse af to EF-kodekser for god mærkningspraksis (i det følgende benævnt "kodekserne") - én for foder til selskabsdyr og én for foder til dyr bestemt til fødevareproduktion. Kodekserne skal vedrøre frivillig mærkning i overensstemmelse med artikel 22 og bidrage til at sikre bedre mærkning.

1. Kommissionen tilskynder til udarbejdelse af to EF-kodekser for god mærkningspraksis (i det følgende benævnt "kodekserne") - én for foder til selskabsdyr og én for foder til dyr bestemt til fødevareproduktion. De skal være til hjælp for producenterne ved gennemførelse af mærkningsforskrifterne i praksis og indeholde forklaring af betingelserne vedrørende den frivillige mærkning i overensstemmelse med artikel 22.

Begrundelse

Det bør fremhæves, at retningslinjer og kodekser bidrager til gennemførelsen af de lovmæssige bestemmelser i praksis. De kan lette fortolkningen af lovgivningens skønsmuligheder, men de er ikke noget instrument til fleksibilisering.

Ændringsforslag  57

Forslag til forordning

Artikel 29 – stk. 4 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

4a. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5a, stk. 1, 2, 4 og 6, samt artikel 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

Begrundelse

Hasteproceduren indføres for at gøre det muligt for Kommissionen at udstede forbud med øjeblikkelig virkning i overensstemmelse med artikel 6.

Ændringsforslag  58

Forslag til forordning

Artikel 30 – indledning (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

I forordning (EF) nr. 1831/2003 foretages følgende ændringer:

Ændringsforslag  59

Forslag til forordning

Artikel 30 – nr. -1 (nyt)

Forordning (EF) nr.1831/2003

Artikel 2 – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

-1) Som litra o) og p) i artikel 2, stk. 2, indsættes:

 

o) "mærkning": betegnelse af foder med angivelser, oplysninger, fabriks- eller varemærker, billeder eller symboler på enhver form for emballage, beholdere, skilte, etiketter, dokumenter, halsetiketter eller internetsider, der henviser til eller ledsager foderet

 

 

p) "etiket": enhver form for vedhæng, tegn, mærke, billede eller andet beskrivende materiale, som er skrevet, trykt, stencilleret, angivet, stemplet eller præget på eller fæstnet til en beholder med foder.

Begrundelse

Det er hensigtsmæssigt at bringe mærkningsbestemmelserne i forordning 1831/2003 i overensstemmelse med konceptet for oplysning ved hjælp af mærkning, således som det indføres med denne forordning, fordi de hænger sammen. Det opnås bl.a. andet ved at indføje en definition af "mærkning" og "etiket" i forordning 1831/2003.

Ændringsforslag  60

Forslag til forordning

Artikel 30 – nr. 1

Forordning (EF) nr.1831/2003

Artikel 16 – stk. 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

I artikel 16 i forordning (EF) nr. 1831/2003 foretages følgende ændringer:

I artikel 16 foretages følgende ændringer:

1) I stk. 1 foretages følgende ændringer:

1) I stk. 1 foretages følgende ændringer:

 

-a) Indledningen affattes således:

 

"1. Et fodertilsætningsstof eller en foderblanding af tilsætningsstoffer må ikke markedsføres, medmindre producent, pakkevirksomhed, importør, salgsvirksomhed eller distributør, der er etableret i Fællesskabet, stiller følgende mærkningsoplysninger til rådighed for foderstofvirksomheden:"

a) Litra d) affattes således:

a) Litra d) affattes således:

"d) i givet fald det godkendelsesnummer, der er tildelt den virksomhed, der fremstiller eller markedsfører fodertilsætningsstoffet eller forblandingen i overensstemmelse med artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 183/2005*

"d) i givet fald det godkendelsesnummer, der er tildelt den virksomhed, der fremstiller fodertilsætningsstoffet eller forblandingen, og som er ansvarlig for mærkningsoplysningerne i overensstemmelse med artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 183/2005*

______________

* EUT L 35 af 8.2.2005, s. 1."

______________

* EUT L 35 af 8.2.2005, s. 1."

b) Som andet afsnit indsættes:

b) Som andet afsnit indsættes:

"For så vidt angår forblandinger finder litra b), d), e) og g) ikke anvendelse på de deri anvendte fodertilsætningsstoffer."

"For så vidt angår forblandinger finder litra b), d), e) og g) kun anvendelse på forblandinger og ikkehvert af de deri anvendte fodertilsætningsstoffer."

Begrundelse

Det er hensigtsmæssigt at bringe mærkningsbestemmelserne i forordning 1831/2003 i overensstemmelse med konceptet for oplysning ved hjælp af mærkning, således som det indføres med denne forordning, fordi de hænger sammen.

Ændringsforslag  61

Forslag til forordning

Artikel 30 – nr. 2

Forordning (EF) nr.1831/2003

Artikel 16 – stk. 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

"3. Ud over oplysningerne i stk. 1 forsynes emballagen eller beholderen for et fodertilsætningsstof, der tilhører en funktionel gruppe angivet i bilag III, eller for en forblanding indeholdende et tilsætningsstof, der tilhører en funktionel gruppe angivet i bilag III, med de i samme bilag omhandlede oplysninger, der skal være tydelige, let læselige og ikke sletbare."

„3. Ud over oplysningerne i stk. 1 skal mærkningsoplysningerne for et fodertilsætningsstof, der tilhører en funktionel gruppe angivet i bilag III, eller for en forblanding indeholdende et tilsætningsstof, der tilhører en funktionel gruppe angivet i bilag III, i overensstemmelse med dette bilag stilles til rådighed for den foderstofvirksomhed, der køber produktet.

 

Ud over de obligatoriske mærkningsoplysninger kan der i forbindelse med tilsætningsstoffer og forblandinger også gives frivillige oplysninger, såfremt de generelle principper i artikel 11 og 13 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. …/… [om markedsføring og anvendelse af foder] overholdes.

 

I stedet for den funktionelle gruppes navn kan en forkortelse anvendes."

Begrundelse

Det er hensigtsmæssigt at bringe mærkningsbestemmelserne i forordning 1831/2003 i overensstemmelse med konceptet for oplysning ved hjælp af mærkning, således som det indføres med denne forordning, fordi de hænger sammen.

Ændringsforslag  62

Forslag til forordning

Artikel 30 – nr. 3

Forordning (EF) nr.1831/2003

Artikel 16 – stk. 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

„4. Når der er tale om forblandinger, skal ordet "FORBLANDING" (med store bogstaver) fremgå af mærkningen, og bærestoffer skal, når der er tale om fodermidler, angives i overensstemmelse med artikel 17, stk. 1, litra e), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. …/… [om markedsføring og anvendelse af foder]*.

„4. Når der er tale om forblandinger, skal ordet "FORBLANDING" (med store bogstaver) fremgå af mærkningen, og bærestoffer skal angives i overensstemmelse med artikel 17, stk. 1, litra e), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. …/… [om markedsføring og anvendelse af foder]*.

Begrundelse

Det er hensigtsmæssigt at bringe mærkningsbestemmelserne i forordning 1831/2003 i overensstemmelse med konceptet for oplysning ved hjælp af mærkning, således som det indføres med denne forordning, fordi de er forbundet med hinanden.

Ændringsforslag  63

Forslag til forordning

Artikel 30 – nr. 3 a (nyt)

Forordning (EF) nr.1831/2003

Artikel 16 – stk. 4 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a) Som stk. 4a indsættes følgende:

 

"Kommissionen tilskynder til udarbejdelse af en EF-kodeks for god mærkningspraksis. Den omfatter hele mærkningens anvendelsesområde og støtter arbejdet med at gøre mærkningen mere hensigtsmæssig i alle markedsføringens led.

 

Proceduren i artikel 16a anvendes ved udarbejdelse af kodeksen og ved enhver ændring af den."

Begrundelse

Det er hensigtsmæssigt at bringe mærkningsbestemmelserne i forordning 1831/2003 i overensstemmelse med konceptet for oplysning ved hjælp af mærkning, således som det indføres med denne forordning, fordi de er forbundet med hinanden.

Ændringsforslag  64

Forslag til forordning

Artikel 30 – stk. 1a (nyt)

Forordning (EF) nr.1831/2003

Artikel 16a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a. Følgende artikel 16a indsættes:

 

"Artikel 16a

 

Udarbejdelse af fortegnelsen og kodeksen

 

1. Kommissionen sikrer sig, at kodeksen udarbejdes og ændres:

 

a) i samråd med alle relevante repræsentanter for den europæiske foderstofsektor og andre interesserede parter som f.eks. brugerne af foder

 

b) i samarbejde med medlemsstaternes kompetente myndigheder og, hvor det er relevant, autoriteten

 

c) under hensyntagen til erfaringerne fra udtalelser afgivet af autoriteten samt ny videnskabelig eller teknisk viden.

 

2. Kommissionen godkender fortegnelsen samt udkast til kodekser og til ændringer heri efter proceduren i artikel 22, stk. 2, såfremt følgende betingelser er opfyldt:

 

a) de er udarbejdet i overensstemmelse med stk. 1,

 

b) deres indhold kan gennemføres i hele Fællesskabet for de sektorer, som de gælder for, og

 

c) de er hensigtsmæssige som middel til at nå de opstillede mål.

 

3. Kommissionen offentliggør titlerne på fortegnelsen og kodekserne samt referencerne hertil i C-udgaven af Den Europæiske Unions Tidende."

Begrundelse

I overensstemmelse med de andre ændringsforslag til artikel 30 bør bestemmelserne i denne forordning om udarbejdelse af kodekser for god mærkningspraksis overføres til forordning 1831/2003. Dette synes at være den bedste løsning på sektorens og de kompetente myndigheders gennemførelsesproblemer som beskrevet i betragtningerne.

Ændringsforslag  65

Forslag til forordning

Artikel 33

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Overgangsforanstaltninger vedtages efter proceduren i artikel 29, stk. 3.

Overgangsforanstaltninger, der har til formål at ændre ikke-væsentlige bestemmelser i denne forordning, bl.a. ved at supplere den, vedtages efter proceduren i artikel 29, stk. 4.

Ændringsforslag  66

Forslag til forordning

Artikel 34 – afsnit 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Den anvendes fra 12 måneder efter offentliggørelsen.

Den anvendes fra 12 måneder efter sin ikrafttrædelse. For fodermidler til dyr, der ikke er bestemt til fødevareproduktion, som markedsføres for første gang 36 måneder efter offentliggørelsen af forordningen, gælder foranstaltningerne i artikel 17, stk. 3.

Begrundelse

I betragtning af den lange holdbarhed for foder til kæledyr (f.eks. dåsefoder ca. to år, fiskefoder op til fem år) er det vanskeligt at gennemføre anvendelse tolv måneder efter offentliggørelsen.

Producenter af foder til kæledyr køber etiketter/poser i store mængder for at opnå lavere priser. Korte overgangsperioder vil føre til unødigt spild af sådanne etiketter/poser eller allerede pakket foder til kæledyr, hvilket bør undgås af miljømæssige årsager.

Ændringsforslag  67

Forslag til forordning

Artikel 34 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

For fodermidler, som markedsføres for første gang, og som ikke er beregnet for dyr til fødevareproduktion, finder den anvendelse 36 måneder efter offentliggørelsen af foranstaltningerne i artikel 17, stk. 3.

Begrundelse

I betragtning af den lange holdbarhed for foder til kæledyr (f.eks. dåsefoder ca. to år, fiskefoder op til fem år) er det ikke muligt at bruge en anvendelsesdato på tolv måneder efter offentliggørelsen.

Producenter af foder til kæledyr køber etiketter/poser i store mængder for at opnå lavere priser. Korte overgangsperioder vil føre til unødigt spild af sådanne etiketter/poser eller allerede pakket foder til kæledyr, hvilket bør undgås af miljømæssige årsager.

Ændringsforslag  68

Forslag til forordning

Bilag I – punkt 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Fodermidler skal, i overensstemmelse med god fremstillingspraksis som omhandlet i forordning (EF) nr. 183/2005, være fri for kemiske urenheder fra fremstillingsprocessen og for tekniske hjælpestoffer, hvis der ikke er fastsat nogen maksimumsgrænse for indholdet heraf i den i artikel 25 omhandlede fortegnelse.

1. Fodermidler skal, så vidt det er muligt i forbindelse med god fremstillingspraksis som omhandlet i forordning (EF) nr. 183/2005, være fri for kemiske urenheder fra fremstillingsprocessen og for tekniske hjælpestoffer, hvis der ikke er fastsat nogen maksimumsgrænse for indholdet heraf i den i artikel 25 omhandlede fortegnelse.

Begrundelse

Tekniske bestemmelser om urenheder bør være i overensstemmelse med definitionen af tekniske hjælpestoffer som defineret i forordning 1831/2003. I praksis er det umuligt at garantere, at fodermidler er "fri for" enhver form for forurening. Som følge heraf ligger dette ud over de krav, der er fastsat i det nuværende direktiv 96/25/EF.

Ændringsforslag  69

Forslag til forordning

Bilag I – punkt 6 – led 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

– 14 % i andet foder.

– 14 % i andre foderblandinger.

Begrundelse

Vandindholdet er relevant for foderblandinger og ikke for foder. Hvis kravet om mærkning med vandinhold på over 14% gælder for foder, vil det pålægge landmændene en byrde med at tilvejebringe oplysninger om høstede landbrugsprodukter (hele korn såsom kornafgrøder, bælgfrugter eller rapsfrø). Dette er ikke teknisk muligt. Den foreslåede ændring følger ordlyden i del A, punkt 2, sidste led, i bilaget til det nuværende direktiv 79/373 om handel med foderblandinger.

Ændringsforslag  70

Forslag til forordning

Bilag II a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

BILAG IIa

 

Liste over materialer i artikel 6, stk. 2, hvis omsætning eller anvendelse som fodermidler er forbudt

 

Markedsføring eller anvendelse som foder af følgende materialer er forbudt:

 

1. Fæces, urin og separeret indhold af fordøjelseskanalen efter tømning eller fjernelse af denne, uanset eventuel behandling eller blanding.

 

2. Huder behandlet med garvestoffer, herunder affald herfra.

 

3. Frø samt andet planteformeringsmateriale, der efter høst er behandlet med plantebeskyttelsesmidler og under hensyntagen til deres bestemmelse og eventuelle biprodukter heraf.

 

(4) Træ, herunder savsmuld og andet materiale hidrørende fra træ, der er behandlet med træbeskyttelsesmidler som defineret i bilag V til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/8/EF af 16. februar 1998 om markedsføring af biocidholdige produkter1.

 

5. Alt affald fra de forskellige faser af rensningen af by-, hus- og industrispildevand som defineret i artikel 2 i Rådets direktiv 91/271/EØF af 21. maj 1991 om rensning af byspildevand2, uanset om dette affald videreforarbejdes, og uanset hvor spildevandet stammer fra.

 

6. Fast byaffald, som f.eks. husholdningsaffald.

 

7. Emballage og dele af emballage fra produkter fra fødevareindustrien.

 

_______________

 

1 EUT L 123 af 24.4.1998, s. 1.

2 EUT L 135 af 30.5.1991, s. 40.

Begrundelse

Se ændringsforslag til artikel 6, stk. 2. Denne liste svarer til den nuværende liste over forbudte stoffer i beslutning 2004/217.

Ændringsforslag  71

Forslag til forordning

Bilag V – kapitel 1 – punkt 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Følgende tilsætningsstoffer skal angives med navn, tilsat mængde, identifikationsnummer og navnet på den funktionelle gruppe, jf. bilag I til forordning (EF) nr. 1831/2003, eller kategorien, hvis der er tale om "coccidiostatika og histomonostatika":

1. Følgende tilsætningsstoffer skal angives med navn eller identifikationsnummer, tilsat mængde og navnet på den funktionelle gruppe, jf. bilag I til forordning (EF) nr. 1831/2003, eller kategorien, hvis der er tale om "coccidiostatika og histomonostatika":

Begrundelse

Et fodertilsætningsstof kan uden videre identificeres ved hjælp af sit navn eller identifikationsnummer. Det er overflødigt at medtage begge oplysninger på listen, hvilket gør mærkningen unødvendig kompliceret.

Ændringsforslag  72

Forslag til forordning

Bilag V – kapitel I – punkt 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a. Uanset punkt 1 kan angivelsen af tilsætningsstoffet i forbindelse med fodertilsætningsstoffer erstattes med angivelsen af det aktive stof.

Begrundelse

I forbindelse med fodertilsætningsstoffer er det mere relevant, at oplysningerne til landbrugerne indeholder navnet på det aktive stof (f.eks. kobber eller D-vitamin) i stedet for på tilsætningsstoffet (f.eks. aminosyrekobberchelat, hydrat eller hydroxycholecalciferol). Det er især relevant, når det tages i betragtning, at hensigten med Kommissionens forslag er at give forbrugerne nyttige oplysninger.

Ændringsforslag  73

Forslag til forordning

Bilag V – kapitel I – punkt 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Den foderstofvirksomhedsleder, der markedsfører foderet, oplyser efter anmodning fra kunden navnene de fodertilsætningsstoffer, der ikke er nævnt i punkt 1, til kunden.

3. Den foderstofvirksomhedsleder, der markedsfører foderet, oplyser efter anmodning fra kunden navnene og andre angivelser i overensstemmelse med stk. 1 vedrørende de fodertilsætningsstoffer, der ikke er nævnt i punkt 1, til kunden.

Begrundelse

I overensstemmelse med bestemmelserne i artikel 17 bør den principielle adgang til oplysninger om fodermidlets sammensætning, også om brugen af fodertilsætningsstoffer, sikres, selv om oplysningerne ikke nødvendigvis skal påføres etiketten.

Ændringsforslag  74

Forslag til forordning

Bilag VI - kapitel I

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Følgende tilsætningsstoffer skal angives med navn og/eller identifikationsnummer, tilsat mængde og navnet på den funktionelle gruppe, jf. bilag I til forordning (EF) nr. 1831/2003, eller kategorien, hvis der er tale om "coccidiostatika og histomonostatika":

1. Tilsætningsstoffer i de funktionelle grupper "konserveringsmidler", "farvestoffer", "antioxidanter", "vitaminer, provitaminer og kemisk entydigt definerede substanser med tilsvarende virkning" og "forbindelser af sporstoffer" som defineret i bilag I til forordning (EF) nr. 1831/2003 mærkes i givet fald som følger: "Indeholder konserveringsmidler/ farvestoffer/antioxidanter/ vitaminer/ sporstoffer tilladt i EU".

a) tilsætningsstoffer, for hvilke der er fastsat et maksimumsindhold

 

b) tilsætningsstoffer, der tilhører kategorierne "zootekniske tilsætningsstoffer" og "coccidiostatika og histomonostatika"

 

c) tilsætningsstoffer, der tilhører den funktionelle gruppe "urinstof og derivater heraf" i kategorien "tilsætningsstoffer med ernæringsmæssige egenskaber", jf. bilag I til forordning (EF) nr. 1831/2003.

 

2. Fodertilsætningsstoffer, der ikke er nævnt i punkt 1, kan (frivilligt) anføres med samme fulde angivelse eller med en delvis angivelse.

2. Funktionelle grupper af fodertilsætningsstoffer, der ikke er nævnt i punkt 1, kan (frivilligt) anføres.

3. Angives et fodertilsætningsstof med ernæringsmæssige egenskaber som omhandlet i bilag I til forordning (EF) nr. 1831/2003 frivilligt i mærkningen, skal det oplyses, i hvilken mængde det er iblandet.

3. Henvises der på etiketten til et eller flere tilsætningsstoffer, angives indholdet i overensstemmelse med den kodeks, der er fastsat i denne forordnings artikel 26.

4. Tilhører et tilsætningsstof flere funktionelle grupper, angives den, der svarer til ingrediensens hovedfunktion i foderet.

4. Andre indeholdte tilsætningsstoffer oplyses efter anmodning til forbrugerne i henhold til denne forordnings artikel 19.

 

4a. Den ansvarlige for mærkningsoplysningerne stiller efter anmodning straks alle oplysninger om samtlige indeholdte tilsætningsstoffer i foderet til selskabsdyr til rådighed for de ansvarlige myndigheder.

Begrundelse

I henhold til gældende EU-ret mærkes konserveringsmidler, favestoffer og antioxidanter som angivet i ændringsforslaget. Det giver kæledyrsejere mulighed for at konstatere, om foderet indeholder sådanne stoffer (af almen interesse for forbrugerne), og de kan forlange yderligere oplysninger hos de pågældende virksomheder. Dette bør udvides til at omfatte vitaminer og sporstoffer, fordi disse også er af almen interesse for kæledyrsejere.

Ændringsforslag  75

Forslag til forordning

Bilag VI – kapitel I – punkt 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. Den foderstofvirksomhed, som markedsfører et foder, oplyser efter kundens anmodning de navne og andre angivelser i henhold til stk. 1 vedrørende fodertilsætningsstoffer, som ikke fremgår af stk. 1.

Begrundelse

I overensstemmelse med bestemmelserne i artikel 17 bør den principielle adgang til oplysninger om fodermidlets sammensætning og om brugen af fodertilsætningsstoffer sikres, selv om oplysningerne ikke nødvendigvis skal påføres etiketten.

Ændringsforslag  76

Forslag til forordning

Bilag VI a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

BILAG VIa

 

Særlige bestemmelser om mærkning af foder, som ikke opfylder sikkerhedskravene og kravene til markedsføring

 

1. Foder, der indeholder en mængde af uønskede stoffer, som ligger over den i direktiv 2002/32/EF tilladte grænse, mærkes på følgende måde: "Foder med for højt indhold af ... (angivelse af de(t) uønskede stof(fer) i overensstemmelse med bilag I til direktiv 2002/32/EF) - må kun anvendes af virksomheder, der er godkendt til rensning af foder". Godkendelse af disse virksomheder sker i henhold til artikel 10, stk. 2 eller stk. 3, i forordning (EF) nr. 183/2005.

 

2. Er det hensigten at mindske eller fjerne forureningen ved rensning, skal den supplerende mærkning af forurenet foder have følgende ordlyd: "Foder med for højt indhold af … (angivelse af de(t) uønskede stof(fer) i overensstemmelse med bilag I til direktiv 2002/32/EF) – må kun anvendes som foder efter passende rensning".

Begrundelse

Af hensyn til sammenhængen i og overholdelsen af sikkerhedskravene for foder er det væsentligt at sikre, at sådanne produkter klassificeres som foder og derfor er underkastet lovgivningen om foder.

Hvis anvendelsesområdet for artikel 20 begrænses til produkter, som overskrider de grænser, der er fastsat for forurening i henhold til direktiv 2002/32/EF, vil artikel 20 ikke dække eventuelle fødevaresikkerhedskrav, der indføres i fremtiden.

BEGRUNDELSE

Kommissionens forslag omhandler en grundlæggende revidering af den europæiske foderstoflovgivning. I den forbindelse drejer det sig både om en forenkling af lovgivningen og en tilnærmelse af foderstoflovgivningen til bestemmelserne for fødevarer.

De nedenstående elementer, som uddybes mere udførligt i det følgende, er centrale for forslaget til retsakt.

1.        Den "åbne deklaration" af fodermidlerne

Oplysning om de fodermidler, som et givent blandingsfoder består af, og den præcise mængdeangivelse af disse (den "åbne deklaration"), var et af Europa-Parlamentets centrale krav efter BSE-krisen og i forbindelse med de krav til Kommissionen, som undersøgelsesudvalget fremsatte (se beslutning af 19. februar 1997 om det midlertidige undersøgelsesudvalg for BSE's konklusioner).

Parlamentet lagde stor vægt på, at forbrugerne ikke blot skal beskyttes bedst muligt, men at de også ved hjælp af en klar og gennemsigtig mærkning selv skal kunne afgøre, hvilke fødevarer med hvilken herkomst de vil vælge med henblik på sikkerhed og sundhed. Dette gælder også for landmænd, som ligeledes er afhængige af en klar mærkning ved køb af foderblandinger.

Med sit forslag til retsakt om det efterfølgende direktiv nr. 2002/2/EF om handel med blandingsfoder fremlagde Kommissionen et tilsvarende forslag, som omhandlede opremsning af fodermidlerne med angivelse af den eksakte vægtprocent. Mens Europa-Parlamentet ved første- og andenbehandlingen bekræftede disse foranstaltninger, var der stor modstand mod den åbne deklaration fra Rådets side. I det efterfølgende forligsudvalg nåede Rådet og Parlamentet frem til en aftale, som på den ene side foreskriver obligatorisk deklaration af fodermidlerne på etiketten eller indlægsseddelen med angivelse af deres vægtprocent, mens der på den anden side tillades et udsvingsinterval på +/- 15 % af den angivne værdi (artikel 1, stk. 4, i direktiv 2002/2/EF). Til gengæld har kunden ret til at få oplyst den eksakte sammensætning af det givne blandingsfoder efter anmodning herom (artikel 1, stk. 1, i direktiv 2002/2/EF[1]).

Denne lovbestemmelse er efterfølgende blevet anfægtet af erhvervsvirksomheder og en række medlemsstater ved EF-Domstolen. Domstolen har dog i sin dom af 6. december 2005 klart stadfæstet direktivets lovmæssighed og afvist det overvejende flertal af sagsøgernes kritikpunkter. Kun med hensyn til et enkelt punkt fulgte Domstolen sagsøgernes argumenter og kritiserede den eksakte oplysning efter anmodning, som omhandles i artikel 1, stk. 1, som uforholdsmæssig med henblik på direktivets erklærede mål (sundhedsbeskyttelse), i hvilken forbindelse EF-Domstolen foretog en afvejning mellem den øgede værdi ved den eksakte oplysning efter anmodning for sundhedsbeskyttelsen og den byrde, som i den forbindelse opstår for producenterne.

I den lovgivningsprocedure om ændring af direktiv 2002/2/EF, som er baseret på denne dom[2], nåede Parlamentet og Rådet til enighed om - set i lyset af de bebudede forslag om en grundlæggende revidering af foderstoflovgivningen - ikke at foretage nogen ændringer af den grundlæggende retsakt i tillæg til gennemførelsen af dommen, da "de forventer, at der i denne sammenhæng også foretages en omfattende nyvurdering af spørgsmålet om den såkaldte "åbne deklaration af indholdsstoffer", og at Kommissionen fremsætter nye forslag herom, der tager højde for såvel landmændenes interesse i at få nøjagtige og detaljerede oplysninger om foderets indholdsstoffer som industriens interesse i tilstrækkelig beskyttelse af forretningshemmeligheder."[3]

Det foreliggende lovforslag er udarbejdet på denne baggrund. Det fastlægger en angivelse af fodermidlerne i faldende rækkefølge, hvor angivelsen af vægtprocenter fortsat er frivillig. Køberen kan i henhold til artikel 17, stk. 2, efter anmodning modtage oplysninger fra producenten om sammensætningen. Producenten har dog mulighed for at afvise denne oplysning, hvis han "mener, at udbredelse af de pågældende oplysninger kunne indebære en krænkelse af hans intellektuelle ejendomsret."

Ordføreren mener, at der set i lyset af EF-Domstolens dom om mærkning af foderstoffer skal gøres opmærksom på, at der skal tages hensyn til køberens ret til information såvel som producentens berettigede interesse i bevarelse af sin intellektuelle ejendomsret. Dog skal afgørelsen om, hvorvidt en kundes anmodning om oplysninger skal efterkommes, ikke fortsat være overladt til producentens skøn.

Princippet "åben deklaration" skal i forbindelse med EF-Domstolens domsafsigelse og det foreliggende lovforslag fortolkes således, at køberen i givet fald ved begrundet anmodning principielt gives en mulighed for oplysning i forbindelse med en lovmæssigt fastlagt procedure.

Ændringsforslagene i udkastet til betænkning omhandler, i forbindelse med Kommissionens forslag, følgende skridt:

1.  Angivelsen af alle fodermidler skal ske obligatorisk i faldende rækkefølge efter vægtprocent, angivelsen af vægtprocenter er frivillig, med undtagelse af de tilfælde, som nævnes i artikel 17, stk. 2, punkt 1.

2.  Køberen har ret til at forlange oplysninger om vægtprocenterne hos producenten. Denne angivelse skal være eksakt, da udsvingsintervallet på / 15 % a posteriori, dvs. efter produktionsprocessen, ikke forekommer at være hensigtsmæssig.

3.  Producenten kan afvise at afgive oplysningerne, hvis han kan bevise, at udbredelse af oplysningerne ville krænke hans intellektuelle ejendomsret, dvs. hvis han kan bevise, at han i kraft af egen eller ekstern forskning, som han har finansieret, rent faktisk er i besiddelse af værdifuld intellektuel ejendom. For hovedbestanddelene i blandingsfoderet, som udgør mere end 2 vægtprocent, er denne mulighed dog udelukket, da der på dette område ifølge industrien ikke kan gøres nogen væsentlig interesse i intellektuel ejendomsret gældende.

4.  Såfremt producenten gør brug af sin ret til at afvise offentliggørelse af bestanddele, som udgør mindre end 2 vægtprocent af den pågældende foderblanding, kan køberen henvende sig til den kompetente myndighed. Myndigheden er på den ene side til enhver tid bemyndiget til at få oplyst den eksakte sammensætning af blandingsfoderet og kan på den anden side kontrollere, om det er berettiget, at producenten påberåber sig beskyttelse af sin intellektuelle ejendomsret. Myndigheden kan i givet fald efter at have kontrolleret, om det er berettiget, at producenten påberåber sig beskyttelse af sin intellektuelle ejendomsret, gøre afgivelsen af oplysningerne om den eksakte sammensætning afhængig af, at der underskrives en fortrolighedserklæring.

Den af udvalget vedtagne tekst følger i det væsentlige denne tankegang. Den bestemmer imidlertid, at producenten/den markedsførende skal kunne besvare en anmodning fra kunden om foderblandingens sammensætning med en margin på +/- 15% af den angivne værdi.

Da dette i overensstemmelse med Domstolens afgørelse i sag C-421/06 imødekommer producentens interesse i at beskytte sin intellektuelle ejendomsret, bortfalder bestemmelsen om, at producenten har ret til at nægte at give oplysninger under henvisning til beskyttelse af den intellektuelle ejendomsret.

2.        Mærkning af fodertilsætningsstoffer

Kommissionen foreslår en obligatorisk mærkning for tilsætningsstoffer, hvis godkendelse kræver overholdelse af en grænseværdi, eller som virker zooteknisk eller mod bestemte parasitter. Mærkningen af andre tilsætningsstoffer kan ske frivilligt. Derudover skal der også her gives oplysninger om brugen af tilsætningsstoffer efter anmodning fra kunden. Ordføreren foreslår en præcisering af denne bestemmelse.

3.        Selvregulering i forbindelse med kodekser eller retningslinjer

Erfaringerne fra lovgivningen om fødevarehygiejne (forordning (EF) nr. 852/2003 og nr. 853/2003) samt om foderstofhygiejne (forordning (EF) nr. 183/2005) viser, at de retningslinjer og kodekser, som industrien udarbejder, kan give et nyttigt bidrag til den praktiske gennemførelse af de lovmæssige bestemmelser. Også inden for mærkning af fodermidler kan sådanne retningslinjer formentlig være værdifulde. Det skal dog utvetydigt fremhæves i lovteksten, at disse retningslinjer eller kodekser ikke har karakter af kvasilovgivning. De skal blot lette den praktiske gennemførelse af forordningen og i givet fald fortolkningen af skønsrum, som forordningen omhandler, men de må ikke misbruges til at opbløde de lovmæssigt fastlagte bestemmelser.

4.        Forurenede fodermidler

Da det tidligere har vist sig, at forurenede stoffer ofte bortskaffes som fodermiddel med en betydelig kriminel energi, skal reglerne for forurenede fodermidler forfattes meget klart. Vedtagelsen af direktiv 2002/32/EF som følge af dioxinskandalen har klart forbedret retssituationen i EU. Særlig forbuddet mod fortynding med forankring i artikel 5 satte en stopper for en uacceptabel, men dengang vidt udbredt praksis: blanding af forurenede partier med rene materialer, indtil grænseværdien ikke længere er overskredet.

Bestemmelserne i direktiv 2002/32/EF fastlægger, at forurenede stoffer ikke må anvendes som fodermidler. Det fremgår dog ikke klart, hvad der sker med sådanne stoffer, efter de er blevet "trukket ud af handelen". Artikel 8 åbner for, at medlemsstaterne får mulighed for at anvende bestemte godkendte fremgangsmåder for detoksificering af forurenede fodermidler (f.eks. filtrering med aktivt kul af fiskeolie for at reducere indholdet af dioxin eller behandling med ammoniak for at nedbryde aflatoksiner).

Kommissionen foreslår derfor at foreskrive en klar mærkning for forurenede fodermidler eller indholdsstoffer (se artikel 20). Det skal dog i tillæg til bestemmelserne for mærkning sikres, at disse forurenede stoffer ikke anvendes ulovligt, og at forbuddet mod fortynding overholdes.

5.        Gennemførelsesbestemmelser (udvalgsprocedure)

Rådets afgørelse nr. 1999/468/EF fastlægger, at ved en grundlæggende retsakt, som vedtages i forbindelse med den fælles beslutningsprocedure, vedtages generelle foranstaltninger, som bevirker en ændring af ikke-væsentlige bestemmelser i denne retsakt, herunder ved annullering af nogle af disse bestemmelser eller supplering med nye ikke-væsentlige bestemmelser, efter forskriftsproceduren med kontrol. Ordføreren foreslår derfor, at fastlæggelsen af grænseværdier for urenheder og tekniske hjælpestoffer (i overensstemmelse med artikel 6a), vedtagelsen af retningslinjer for præcisering af gyldighedsområdet (i overensstemmelse med artikel 7) samt godkendelsen af fortegnelse og kodekser i overensstemmelse med artikel 27 også vedtages efter forskriftsproceduren med kontrol. Alle disse foranstaltninger er generelle og opfylder kriterierne for anvendelsen af den pågældende procedure i afgørelse nr. 1999/468/EF.

Det er dog hensigtsmæssigt at anvende hasteproceduren for en udvidelse af negativlisten i artikel 6, således at Kommissionen kan udstede forbud mod bestemte materialer i dyrefoder med øjeblikkelig virkning.

  • [1]               Se betænkning A5-0233/2000, A5-0079/2001 og A5-0421/2001.
  • [2]               For yderligere detaljer se betænkning A6-0411/2006.
  • [3]               Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 623/2007/EF af 23. maj 2007 om ændring af direktiv 2002/2/EF om ændring af Rådets direktiv 79/373/EØF om handel med foderblandinger, EUT L 154 af 14.06.2007.

PROCEDURE

Titel

Markedsføring og anvendelse af foder

Referencer

KOM(2008)0124 – C6-0128/2008 – 2008/0050(COD)

Dato for høring af EP

3.3.2008

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

AGRI

24.4.2008

Rådgivende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ENVI

24.4.2008

 

 

 

Ingen udtalelse

       Dato for afgørelse

ENVI

28.5.2008

 

 

 

Ordfører

       Dato for valg

Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf

1.4.2008

 

 

Behandling i udvalg

6.5.2008

14.7.2008

10.9.2008

7.10.2008

Dato for vedtagelse

7.10.2008

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

30

0

2

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Vincenzo Aita, Peter Baco, Niels Busk, Luis Manuel Capoulas Santos, Giovanna Corda, Albert Deß, Gintaras Didžiokas, Konstantinos Droutsas, Constantin Dumitriu, Michl Ebner, Carmen Fraga Estévez, Duarte Freitas, Ioannis Gklavakis, Lutz Goepel, Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf, Esther Herranz García, Lily Jacobs, Elisabeth Jeggle, Heinz Kindermann, Stéphane Le Foll, Véronique Mathieu, Mairead McGuinness, Rosa Miguélez Ramos, James Nicholson, Neil Parish, María Isabel Salinas García, Agnes Schierhuber, Czesław Adam Siekierski, Alyn Smith, Petya Stavreva, Donato Tommaso Veraldi

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Katerina Batzeli, Jan Mulder, Zdzisław Zbigniew Podkański, Struan Stevenson

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 178, stk. 2

Bernard Wojciechowski

Dato for indgivelse

15.10.2008