ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας

15.10.2008 - (COM(2007)0765 – C6‑0468/2007 – 2007/0279(COD)) - ***I

Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών
Εισηγήτρια: Heide Rühle

Διαδικασία : 2007/0279(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A6-0410/2008
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A6-0410/2008
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας

(COM(2007)0765 – C6‑0468/2007 – 2007/0279(COD))

(Διαδικασία συναπόφασης: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2007)0765),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2, και το άρθρο 95 της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C6‑0468/2007),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (A6-0410/2008),

1.  εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

Τροπολογία  1

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Οι νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις των κρατών μελών σχετικά με τη μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας παρουσιάζουν ανισότητες, οι οποίες μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας και μπορεί να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό εντός της εσωτερικής αγοράς

(3) Οι νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις των κρατών μελών σχετικά με τη μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας παρουσιάζουν ανισότητες, οι οποίες μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας και μπορεί να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό εντός της εσωτερικής αγοράς, εμποδίζοντας την καινοτομία, τη βιομηχανική συνεργασία και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αιτιολόγηση

Είναι σημαντικό να τονισθούν τα οικονομικά μειονεκτήματα της παρούσας κατάστασης.

Τροπολογία  2

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) Συνεπώς, αυτές οι νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις των κρατών μελών πρέπει να εναρμονιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να απλουστευθεί η ενδοκοινοτική μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

(6) ) Συνεπώς, αυτές οι νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις των κρατών μελών πρέπει να εναρμονιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να απλουστευθεί η ενδοκοινοτική μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους στόχους της ΚΕΠΠA, όπως κατοχυρώνονται από τις Συνθήκες, μεταξύ των οποίων είναι η προώθηση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας

Αιτιολόγηση

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς για αμυντικά προϊόντα άλλοι παράγοντες όπως οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, της ΚΕΠΠΑ, όπως κατοχυρώνονται από τις Συνθήκες, όπως είναι η προώθηση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Τροπολογία  3

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Η εναρμόνιση αυτών των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων των κρατών μελών δεν πρέπει να θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών βάσει σχετικών διεθνών καθεστώτων μη διάδοσης, συμφωνιών ελέγχου εξαγωγών ή συνθηκών ή τη διακριτική ευχέρεια των κρατών όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών.

(7) Η εναρμόνιση αυτών των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων των κρατών μελών δεν πρέπει να θίγει τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των κρατών μελών ή τη διακριτική ευχέρειά τους όσον αφορά την πολιτική για τη μεταφορά ή εξαγωγή προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας.

Αιτιολόγηση

Ο όρος "διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις" είναι ευρύτερος από το αρχικό κείμενο, ώστε να περιλαμβάνει "οικεία διεθνή καθεστώτα μη διάδοσης ή συμφωνίες ή συνθήκες για τον έλεγχο των εξαγωγών". Με το προτεινόμενο κείμενο, όλα τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μεμονωμένες άδειες για να εκπληρώσουν όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των διμερών, και όχι μόνο τις συγκεκριμένες που προβλέπονται από το αρχικό κείμενο.

Τροπολογία  4

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Η παρούσα οδηγία πρέπει να καλύπτει όλα τα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας προϊόντα που αντιστοιχούν σε εκείνα που απαριθμούνται στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των υποσυστημάτων, κατασκευαστικών μερών, ανταλλακτικών, μεταφοράς τεχνολογίας, συντήρησης και επισκευής.

(9) Η παρούσα οδηγία πρέπει να καλύπτει όλα τα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας προϊόντα που αντιστοιχούν σε εκείνα που απαριθμούνται στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των υποσυστημάτων, κατασκευαστικών μερών, ανταλλακτικών, μεταφοράς τεχνολογίας, συντήρησης και επισκευής. Οι νάρκες κατά προσώπων και τα πυρομαχικά διασποράς, συμπεριλαμβανομένων των υποσυστημάτων, κατασκευαστικών μερών, ανταλλακτικών, μεταφοράς τεχνολογίας, συντήρησης και επισκευής, πρέπει να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας. H χρήση, ανάπτυξη, παραγωγή, εναποθήκευση, συσσώρευση, αγορά, διατήρηση και μεταφορά σε οποιονδήποτε, άμεσα ή έμμεσα, τόσο ναρκών κατά προσώπων όσο και πυρομαχικών διασποράς, πρέπει να απαγορευθεί.

Αιτιολόγηση

Βάσει της Σύμβασης της Οτάβα η χρήση, ανάπτυξη, συσσώρευση, αγορά, εναποθήκευση, διατήρηση και μεταφορά ναρκών κατά προσώπων απαγορεύεται. Βάσει της Σύμβασης του Όσλο η οποία θα υπογραφεί την 3η Δεκεμβρίου 2008 το ίδιο θα ισχύει και για τα πυρομαχικά διασποράς.

Τροπολογία  5

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Για να αντιμετωπίσουν παρόμοιους κινδύνους που συνδέονται με τη μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας τα οποία δεν απαριθμούνται στο παράρτημα της παρούσας οδηγίας, τα κράτη μέλη πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσουν την παρούσα οδηγία στα εν λόγω συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας προϊόντα και έτσι να υπαγάγουν τη μεταφορά αυτών των προϊόντων που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας στους ίδιους κανόνες.

(10) Για να αντιμετωπίσουν παρόμοιους κινδύνους που συνδέονται με τη μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας τα οποία δεν απαριθμούνται στο παράρτημα της παρούσας Οδηγίας, τα κράτη μέλη πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσουν την παρούσα Οδηγία στα εν λόγω συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας προϊόντα και έτσι να υπαγάγουν τη μεταφορά αυτών των προϊόντων που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας στους ίδιους κανόνες. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλουν να ενημερώνουν την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη αντίστοιχα.

Αιτιολόγηση

Προσαρμογή με το αντίστοιχο κείμενο του άρθρου 2, παράγραφος 3.

Τροπολογία  6

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 14

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(14) Κάθε μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας που πραγματοποιείται μέσα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα πρέπει να υπόκειται στην προηγούμενη έγκριση του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο προμηθευτής και το οποίο χορηγεί ή δημοσιεύει γενική, συνολική ή ατομική άδεια μεταφοράς. Σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της εσωτερικής αγοράς, η άδεια ισχύει για όλη την Κοινότητα και δεν είναι πλέον απαραίτητες περαιτέρω αδειοδοτήσεις για τη διαμετακόμιση μέσω άλλων κρατών μελών ή για την εισαγωγή σε άλλα κράτη μέλη.

(14) Κάθε μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας που πραγματοποιείται μέσα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα πρέπει να υπόκειται στην προηγούμενη έγκριση του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο προμηθευτής και το οποίο χορηγεί ή δημοσιεύει γενική, συνολική ή ατομική άδεια μεταφοράς. Σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της εσωτερικής αγοράς, η άδεια ισχύει για όλη την Κοινότητα και καταρχήν δεν είναι πλέον απαραίτητη περαιτέρω προηγούμενη αδειοδότηση για τη διαμετακόμιση μέσω άλλων κρατών μελών ή για την εισαγωγή σε άλλα κράτη μέλη.

Τροπολογία  7

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 16

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(16) Όσον αφορά τα υποσυστήματα και τα κατασκευαστικά μέρη, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να θέτουν εξαγωγικούς περιορισμούς, στο μέτρο του δυνατού, αποδεχόμενα τη δήλωση χρήσης των παραληπτών και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό ολοκλήρωσης των εν λόγω υποσυστημάτων και κατασκευαστικών μερών με τα προϊόντα του παραλήπτη.

διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Η αιτιολογική αυτή σκέψη αντίκειται στο άρθρο 4, παράγραφος 6 και πρέπει να διαγραφεί.

Τροπολογία  8

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(17) Για να διευκολύνονται οι μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, θα πρέπει να δημοσιεύονται γενικές άδειες με την έκδοση κανονισμού από τα κράτη μέλη για τη χορήγηση άδειας μεταφοράς προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας σε κάθε εταιρεία η οποία πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε κάθε γενική άδεια.

(17) Για να διευκολύνονται οι μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, θα πρέπει να δημοσιεύονται γενικές άδειες με την έκδοση κανονισμού από τα κράτη μέλη για τη χορήγηση άδειας μεταφοράς προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας σε κάθε εταιρεία η οποία πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε κάθε γενική άδεια. Τα κράτη μέλη μπορεί να αποφασίσουν να εξαιρέσουν προσωρινά ορισμένες επιχειρήσεις από αυτές τις άδειες σε περιπτώσεις σοβαρών αμφισβητήσεων ως προς την πρόθεση ή τη δυνατότητα της επιχείρησης να συμμορφωθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτών των αδειών, όπως ορίζονται από το κράτος μέλος που έχει χορηγήσει την άδεια.

Αιτιολόγηση

Σε εξαιρετικές περιστάσεις κράτη μέλη που εκδίδουν άδειες πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για λόγους εθνικής ασφάλειας ή εάν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι ο παραλήπτης προϊόντων που συνδέονται με την άμυνα δεν θα αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην άδεια μεταφοράς.

Τροπολογία  9

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 21

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(21) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν περαιτέρω γενικές άδειες στις περιπτώσεις στις οποίες οι κίνδυνοι για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας είναι χαμηλοί σε σχέση με τη φύση των προϊόντων και με τους παραλήπτες.

(21) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν γενικές άδειες στις περιπτώσεις στις οποίες οι κίνδυνοι για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας είναι πολύ χαμηλοί σε σχέση με τη φύση των προϊόντων και με τους παραλήπτες.

Τροπολογία  10

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 25

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(25) Για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να συνεχίσουν και να αναπτύξουν περισσότερο την τρέχουσα διακυβερνητική συνεργασία τους, όπως διαμορφώθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή προθέσεων.

(25) Για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να συνεχίσουν και να διευρύνουν την διακυβερνητική συνεργασία τους μεταγενέστερα, συμμορφούμενα παράλληλα με τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας.

Αιτιολόγηση

Ο νόμος αποτελεί απλώς ένα παράδειγμα διακυβερνητικής συνεργασίας. Η παρούσα οδηγία δεν πρέπει να έχει καμία επίπτωση σε οιαδήποτε τρέχουσα ή μεταγενέστερη μορφή διακυβερνητικής συνεργασίας.

Τροπολογία  11

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 26

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(26) Με σκοπό να αντισταθμιστεί η σταδιακή υποκατάσταση του γενικού εκ των υστέρων ελέγχου από τον ατομικό εκ των προτέρων έλεγχο στο κράτος μέλος καταγωγής των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων, θα πρέπει να δημιουργηθούν όροι αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής πίστης με τη συμπερίληψη εγγυήσεων οι οποίες να διασφαλίζουν ότι δεν εξάγονται προϊόντα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας κατά παραβίαση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

(26) Με σκοπό να αντισταθμιστεί η σταδιακή υποκατάσταση του γενικού εκ των υστέρων ελέγχου από τον ατομικό εκ των προτέρων έλεγχο στο κράτος μέλος καταγωγής των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων, θα πρέπει να δημιουργηθούν όροι αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής πίστης με τη συμπερίληψη εγγυήσεων οι οποίες να διασφαλίζουν ότι δεν εξάγονται προϊόντα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας κατά παραβίαση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Η αρχή αυτή θα πρέπει να ισχύσει και για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες προϊόντα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας μεταφέρονται ορισμένες φορές μέσω διαφόρων κρατών μελών πριν εξαχθούν σε τρίτη χώρα.

Αιτιολόγηση

Πρέπει να εξασφαλισθεί ότι, στην περίπτωση κατά την οποία ένα αμυντικό προϊόν μεταφέρεται ορισμένες φορές μεταξύ κρατών μελών, τηρούνται δεόντως οι περιορισμοί εξαγωγών οιουδήποτε κράτους μέλους πριν το προϊόν εξαχθεί εκτός της Κοινότητας.

Τροπολογία  12

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 27

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(27) Τα κράτη μέλη συνεργάζονται στο πλαίσιο του κώδικα συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 8 Ιουνίου 1998, εφαρμόζοντας οικειοθελώς κοινά κριτήρια καθώς και μηχανισμούς κοινοποίησης άρνησης και διαβούλευσης με σκοπό τη μεγαλύτερη σύγκλιση στην εφαρμογή των πολιτικών τους για τις εξαγωγές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς τρίτες χώρες.

(27) Τα κράτη μέλη συνεργάζονται στο πλαίσιο του κώδικα συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 8 Ιουνίου 1998, εφαρμόζοντας οικειοθελώς κοινά κριτήρια καθώς και μηχανισμούς κοινοποίησης άρνησης και διαβούλευσης με σκοπό τη μεγαλύτερη σύγκλιση στην εφαρμογή των πολιτικών τους για τις εξαγωγές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς τρίτες χώρες. Τα κράτη μέλη διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν, να αποσύρουν ή να αναστείλουν την ισχύ των αδειών μεταφοράς που εξέδωσαν σε ορισμένους προμηθευτές ή παραλήπτες, στην περίπτωση που το κρίνουν απαραίτητο για τους σκοπούς συνεργασίας στο πλαίσιο του κώδικα συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων.

Αιτιολόγηση

In 1998 the Member States adopted the voluntary European Code of Conduct of Arms Exports. In the Code of Conduct Members States agreed upon eight criteria to be taken into account with regard to the transfer of conventional arms. COREPER agreed on a draft common position on the Code in 2005. Unfortunately though Member States as of yet have failed to reach final agreement on the text. In order though for the Code of Conduct and the Common Position on the control of arms brokering to be useful instruments in foreign policy, Member States should retain the right to refuse, withdraw or suspend transfer licenses if that is necessary to abide by these codes of conduct and other international commitments related to exports control.

Τροπολογία  13

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 28

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(28) Οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν τους παραλήπτες σχετικά με την ύπαρξη τυχόν περιορισμών που συνοδεύουν τις άδειες μεταφοράς, ώστε να μπορεί να οικοδομηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη στην ικανότητα των παραληπτών να τηρήσουν τους εν λόγω περιορισμούς μετά τη μεταφορά, ιδίως στις περιπτώσεις αιτήσεων εξαγωγής προς τρίτες χώρες.

(28) Οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν τόσο τους παραλήπτες όσο και τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένος ο παραλήπτης, σχετικά με την ύπαρξη τυχόν περιορισμών που συνοδεύουν τις άδειες μεταφοράς, ώστε να μπορεί να οικοδομηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη στην ικανότητα των παραληπτών να τηρήσουν τους εν λόγω περιορισμούς μετά τη μεταφορά, ιδίως στις περιπτώσεις αιτήσεων εξαγωγής προς τρίτες χώρες.

Αιτιολόγηση

Ένα από τα κύρια προβλήματα σε ό,τι αφορά το εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την άμυνα είναι ότι είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και τις ΜΚΟ να ακολουθήσουν τα ίχνη της πορείας των σχετικών προϊόντων. Προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος του ότι τα όπλα καταλήγουν σε μέρη όπου δεν ανήκουν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με την ύπαρξη τυχόν περιορισμών που συνοδεύουν τις άδειες μεταφοράς.

Τροπολογία  14

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 35

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(35) Είναι απαραίτητο, για τη σταδιακή οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της καλής πίστης, να καθορίσουν τα κράτη μέλη αποτελεσματικά μέτρα, ικανά να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας οδηγίας και ιδίως εκείνων των διατάξεων που προβλέπουν ότι οι εταιρείες τηρούν τα κοινά κριτήρια πιστοποίησης και τους περιορισμούς σχετικά με την περαιτέρω χρήση των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων που μεταφέρονται, μετά τη μεταφορά.

(35) Είναι απαραίτητο, για τη σταδιακή οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της καλής πίστης, να καθορίσουν τα κράτη μέλη αποτελεσματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, ικανά να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας οδηγίας και ιδίως εκείνων των διατάξεων που προβλέπουν ότι οι εταιρείες τηρούν τα κοινά κριτήρια πιστοποίησης και τους περιορισμούς σχετικά με την περαιτέρω χρήση των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων που μεταφέρονται, μετά τη μεταφορά.

Αιτιολόγηση

Προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι οι εταιρίες δεν θα μπορούν να "παρακάμψουν" τον έλεγχο των εξαγωγών στην χώρα τους μεταφέροντας το προϊόν τους μέσω διαφόρων κρατών μελών πριν να το εξάγουν εκτός ΕΕ, θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να θεσπίσουν αποτελεσματικές κυρώσεις κατά εταιριών που δεν τηρούν τιε διατάξεις της παρούσας Οδηγίας.

Τροπολογία  15

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 36

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(36) Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα κράτος μέλος καταγωγής έχει εύλογη αμφιβολία σχετικά με την τήρηση οποιουδήποτε όρου επισυναπτόμενου σε γενική άδεια μεταφοράς από έναν πιστοποιημένο παραλήπτη, θα πρέπει, όχι μόνο να ενημερώνει το άλλο κράτος μέλος και την Επιτροπή, αλλά επίσης να είναι σε θέση να αναστείλει προσωρινά την ισχύ των αδειών μεταφοράς που εξέδωσε για τη συγκεκριμένη εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη του για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας.

(36) Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα κράτος μέλος καταγωγής δεν είναι πεπεισμένο ότι ένας πιστοποιημένος παραλήπτης θα τηρήσει όλους τους όρους που επισυνάπτονται στη γενική άδεια μεταφοράς, θα πρέπει, όχι μόνο να ενημερώνει τα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή, αλλά επίσης να είναι σε θέση να αναστείλει προσωρινά την ισχύ των αδειών μεταφοράς που εξέδωσε για τη συγκεκριμένη εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη του για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Τροπολογία  16

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Η παρούσα οδηγία δεν θίγει τις εξαγωγικές πολιτικές των κρατών μελών.

 

2. Η παρούσα οδηγία δεν θίγει τη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων.

Τροπολογία  17

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2α. Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των άρθρων 30 και 296 της Συνθήκης.

Αιτιολόγηση

Προς το συμφέρον της "καλύτερης νομοθεσίας", το παρόν άρθρο θα πρέπει να εκφράζει καλύτερα το σκοπό του κειμένου, δηλαδή πού απευθύνεται και πού δεν απευθύνεται.

Τροπολογία  18

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 2 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2β. Η παρούσα οδηγία δεν παρεμποδίζει τη δυνατότητα των κρατών μελών να επιδιώκουν και να διευρύνουν μεταγενέστερα τη διακυβερνητική συνεργασία, τηρώντας παράλληλα τις αρχές που θέτει η παρούσα Οδηγία.

Αιτιολόγηση

Προς το συμφέρον της "καλύτερης νομοθεσίας", το παρόν άρθρο θα πρέπει να εκφράζει καλύτερα το σκοπό του κειμένου, δηλαδή πού απευθύνεται και πού δεν απευθύνεται.

Τροπολογία  19

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται σε προϊόντα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας.

1. H παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στα προϊόντα τα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας που απαριθμούνται στο Παράρτημα.

Αιτιολόγηση

Επειδή η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει ήδη τον κατάλογο των προϊόντων που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας, θα πρέπει να γίνει αναφορά σε αυτόν τον κατάλογο.

Τροπολογία  20

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας, τηρουμένων των αναλογιών, σε συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας προϊόντα άλλα από εκείνα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα, των οποίων, ωστόσο, η μεταφορά μέσα στην Κοινότητα ενέχει παρόμοιους κινδύνους με τους κινδύνους για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης της ασφάλειας και της σταθερότητας.

διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει ήδη τον κατάλογο των προϊόντων τα οποία συνδέονται με τον τομέα της άμυνας.

Τροπολογία  21

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Όταν ένα κράτος μέλος κάνει χρήση της δυνατότητας που αναφέρεται στην παράγραφο 2, δημοσιεύει κατάλογο των προϊόντων αυτών και ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει ήδη τον κατάλογο των προϊόντων τα οποία συνδέονται με τον τομέα της άμυνας.

Τροπολογία  22

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – σημείο 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. ως "προϊόν συνδεόμενο με τον τομέα της άμυνας" νοείται κάθε προϊόν που σχεδιάζεται ειδικά για στρατιωτική χρήση και αναγράφεται στο παράρτημα·

1. ως "προϊόν συνδεόμενο με τον τομέα της άμυνας" νοείται κάθε προϊόν που αναγράφεται στο παράρτημα·

Αιτιολόγηση

Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει ήδη τον κατάλογο των προϊόντων τα οποία συνδέονται με τον τομέα της άμυνας.

Τροπολογία  23

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – σημείο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. ως "μεταφορά" νοείται κάθε μεταβίβαση προϊόντος συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας σε παραλήπτη άλλου κράτους μέλους στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής·

2. ως "μεταφορά" νοείται κάθε μετακίνηση ή μεταβίβαση με οιονδήποτε τρόπο προϊόντος συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας σε παραλήπτη άλλου κράτους μέλους·

Αιτιολόγηση

Ο ορισμός είναι πληρέστερος.

Τροπολογία  24

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) ως "άδεια εξαγωγής" νοείται η χορήγηση έγκρισης για την προμήθεια προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας σε παραλήπτη οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

(6) ως "άδεια εξαγωγής" νοείται η χορήγηση έγκρισης για την προμήθεια προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας σε νομικό ή φυσικό πρόσωπο οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

Αιτιολόγηση

Ως "παραλήπτης" ορίζεται το νομικό ή φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι εγκατεστημένο εντός της Κοινότητας.

Τροπολογία  25

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Η μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας από ένα κράτος μέλος σε άλλο υπόκειται σε προηγούμενη αδειοδότηση. Δεν απαιτείται πλέον περαιτέρω αδειοδότηση από άλλα κράτη μέλη για τη διαμετακόμιση μέσω κρατών μελών ή για την εισαγωγή σε άλλα κράτη μέλη προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας με την επιφύλαξη της εφαρμογής των απαραίτητων διατάξεων για την προστασία της δημόσιας τάξης, όπως είναι η ασφάλεια της μεταφοράς.

1. Η μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας από ένα κράτος μέλος σε άλλο υπόκειται σε προηγούμενη αδειοδότηση εκτός των περιπτώσεων όπου η ισχύουσα εθνική νομοθεσία προβλέπει ότι δεν απαιτείται παρόμοια αδειοδότηση. Δεν απαιτείται πλέον περαιτέρω αδειοδότηση από άλλα κράτη μέλη για τη διαμετακόμιση μέσω κρατών μελών ή για την εισαγωγή σε άλλα κράτη μέλη προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας με την επιφύλαξη της εφαρμογής των απαραίτητων διατάξεων για την προστασία της δημόσιας τάξης, όπως είναι η ασφάλεια της μεταφοράς.

Αιτιολόγηση

Ορισμένα κράτη μέλη δεν απαιτούν άδεια σε ορισμένες περιπτώσειςόπως για μεταφορές που γίνονται από την κυβέρνηση. Για λόγους πληρότητας, πρέπει να αναφέρεται το πλήρες σύνολο εξαιρέσεων συμπεριλαμβανομένων για λόγους δημόσιας πολιτικής ή δημόσιας ασφάλειας όπως ορίζεται στο άρθρο 30. Αυτό καλύπτει καταστάσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από το κείμενο της Επιτροπής όπως η διαμετακόμιση, όπου η φύση των προϊόντων και ο τελικός προορισμός τους ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχίες, ή εισαγωγές πυροβόλων όπλων για παράδειγμα.

Τροπολογία  26

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Κάθε κράτος μέλος χορηγεί στους προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι στην επικράτειά του γενική, συνολική ή ατομική άδεια μεταφοράς.

2. Κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι οι προμηθευτές που προτίθενται να προβούν σε μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας από την επικράτειά τους δύνανται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση συνολικής ή ατομικής άδειας, που υπόκειται στη συμμόρφωση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνεπάγονται. Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν επίσης γενικές άδειες μεταφοράς.

Αιτιολόγηση

Τα κράτη μέλη πρέπει να διατηρήσουν την αποκλειστική ευθύνη της απόφασης του κατά πόσον θα εγκρίνουν ή θα αρνηθούν αιτήσεις για χορήγηση άδειας. Οι γενικές άδειες δημοσιεύονται, δεν χορηγούνται.

Τροπολογία  27

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Τα κράτη μέλη επιλέγουν το είδος της άδειας για τα εκάστοτε προϊόντα ή κατηγορίες προϊόντων που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και των άρθρων 5, 6 και 7.

3. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιλέγουν το είδος της άδειας για τα εκάστοτε προϊόντα ή κατηγορίες προϊόντων που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και των άρθρων 5, 6 και 7. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη μπορούν να αιτιολογήσουν την άρνηση χορήγησης γενικής άδειας ή συνολικής άδειας ή τον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής οποιασδήποτε παρόμοιας άδειας σε οποιαδήποτε περίπτωση, βασιζόμενα στους όρους του άρθρου 7.

Αιτιολόγηση

Για λόγους σαφήνειας και της ευθύνης των κρατών μελών, αυτό εξασφαλίζει ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες μια ατομική άδεια μπορεί να χορηγηθεί νόμιμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 7, τα κράτη μέλη μπορούν να αρνηθούν να χορηγήσουν μια γενική ή συνολική άδεια.

Τροπολογία  28

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις των αδειών μεταφοράς, ιδίως τους τυχόν περιορισμούς εξαγωγής προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας σε παραλήπτες τρίτων χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ενέχει η μεταφορά για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω την τρέχουσα διακυβερνητική συνεργασία τους με σκοπό να επιτύχουν τους στόχους της παρούσας οδηγίας.

4. Τα κράτη μέλη καθορίζουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις των αδειών μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου οιουδήποτε περιορισμού εξαγωγής προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας σε παραλήπτες τρίτων χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ενέχει η μεταφορά για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, και με την επιφύλαξη της εθνικής νομοθεσίας όσον αφορά τον έλεγχο των πιστοποιητικών τελικού χρήστη. Κατά τον καθορισμό αυτών των περιορισμών, τα κράτη μέλη λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη τον κώδικα συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων και την κοινή θέση του Συμβουλίου 2003/486/ΚΕΠΠΑ για τον έλεγχο της διαμεσολάβησης με αντικείμενο όπλα1 . Τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω την διακυβερνητική συνεργασία τους μεταγενέστερα με σκοπό να επιτύχουν τους στόχους της παρούσας οδηγίας.

 

1 EE L 156 της 25.6.2003, σελ. 79.

Τροπολογία  29

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη μέλη θεωρούν ότι η μεταφορά των υποσυστημάτων ή των κατασκευαστικών μερών είναι ευαίσθητου χαρακτήρα, τα κράτη μέλη δεν επιβάλλουν εξαγωγικούς περιορισμούς για τα εν λόγω υποσυστήματα ή κατασκευαστικά μέρη, εάν ο παραλήπτης προσκομίσει δήλωση χρήσης με την οποία βεβαιώνει ότι τα υποσυστήματα ή κατασκευαστικά μέρη που καλύπτονται από τη συγκεκριμένη άδεια μεταφοράς είναι ενσωματωμένα στα δικά του προϊόντα και, επομένως, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε μεταγενέστερο στάδιο ούτε να εξαχθούν ανεξάρτητα.

6. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη μέλη θεωρούν ότι η μεταφορά των υποσυστημάτων ή των κατασκευαστικών μερών είναι ευαίσθητου χαρακτήρα, τα κράτη μέλη δεν επιβάλλουν εξαγωγικούς περιορισμούς για τα εν λόγω υποσυστήματα ή κατασκευαστικά μέρη, εάν ο παραλήπτης προσκομίσει δήλωση χρήσης με την οποία βεβαιώνει ότι τα υποσυστήματα ή κατασκευαστικά μέρη που καλύπτονται από τη συγκεκριμένη άδεια μεταφοράς είναι ενσωματωμένα στα δικά του προϊόντα κατά τρόπο ώστε να τα εμποδίζει να μεταφερθούν ή να εξαχθούν ανεξάρτητα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αιτιολόγηση

Ο παραλήπτης πρέπει να δηλώσει ότι τα υποσυστήματα ή κατασκευαστικά μέρη που υπόκεινται σε άδεια μεταφοράς είναι ενσωματωμένα στα δικά του προϊόντα κατά τέτοιο τρόπο ο οποίος τα εμποδίζει να μεταφερθούν ή ακόμη και να εξαχθούν σε τρίτη χώρα σε μεταγενέστερο στάδιο ανεξάρτητα.

Τροπολογία  30

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 8 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

8a. Όταν ένας παραλήπτης σκοπεύει να επιστρέψει ένα συνδεόμενο με τον τομέα της άμυνας προϊόν στον προμηθευτή για επισκευή ή συντήρηση, ή λόγω ατέλειας του προϊόντος, η επιστροφή προς τον προμηθευτή επιτρέπεται βάσει της άδειας μεταφοράς που χορηγήθηκε για την πρώτη μεταφορά του προϊόντος από τον προμηθευτή στον παραλήπτη και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνεπάγονται. Εντούτοις, εγκαίρως και πριν την εκτέλεση της μεταφοράς του προϊόντος, ο παραλήπτης ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους από το έδαφος του οποίου θα γίνει η μεταφορά του προϊόντος σχετικά με την πρόθεση μεταφοράς του προϊόντος. Η κοινοποίηση αυτή θα αναφέρει το λόγο της μεταφοράς και θα περιλαμβάνει οποιεσδήποτε σχετικές αποδείξεις.

 

Μετά την επισκευή του προϊόντος, τη συντήρησή του, ή την επίλυση του προβλήματος, η μεταφορά από τον προμηθευτή στον παραλήπτη επιτρέπεται βάσει της άδειας μεταφοράς που είχε χορηγηθεί για την αρχική μεταφορά του προϊόντος από τον προμηθευτή στον παραλήπτη.

Τροπολογία  31

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) ο παραλήπτης ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις κράτους μέλους·

(α) ο παραλήπτης ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις ή άλλη κυβερνητική υπηρεσία κράτους μέλους·

Αιτιολόγηση

Θα πρέπει να είναι δυνατόν βάσει γενικών αδειών, εάν χρειάζεται, να διατίθενται προϊόντα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας σε κυβερνητικές υπηρεσίες οι οποίες δεν ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις.

Τροπολογία  32

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 1 – στοιχείο β α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

α) η επιστροφή περιλαμβάνει τη μεταφορά του συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας προϊόντος, ή τα σχετικά με το προϊόν ενημερωτικά στοιχεία στο κράτος μέλος καταγωγής για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και με μοναδικό σκοπό την έρευνα ή την επίδειξη ή την έκθεση του συνδεόμενου με την άμυνα προϊόντος.

Αιτιολόγηση

Θα πρέπει να είναι δυνατή η μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με την άμυνα στα κράτη μέλη μόνο για λόγους επίδειξης, και η επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Τροπολογία  33

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2 α. Τα κράτη μέλη δύνανται να καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις καταχώρισης πριν την πρώτη χρησιμοποίηση μιας γενικής άδειας μεταφοράς με την επιφύλαξη των λοιπών διατάξεων της παρούσας οδηγίας.

Αιτιολόγηση

Οι γενικές άδειες θα δημοσιεύονται εκ των προτέρων. Οι προμηθευτές συνεπώς δεν θα χρειάζεται να ζητούν από τα κράτη μέλη να τους χορηγήσουν άδεια μεταφοράς προϊόντος που περιλαμβάνεται στον κατάλογο γενικών αδειών. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σωστό πριν από την πρώτη χρησιμοποίηση μιας γενικής άδειας τα κράτη μέλη να μπορούν να διαθέτουν τη δυνατότητα καταχώρισης στην αρμόδια αρχή.

Τροπολογία  34

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη χορηγούν συνολικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνονται μία ή περισσότερες μεταφορές ενός ή περισσότερων προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν ή περισσότερους παραλήπτες σε άλλο κράτος μέλος.

1. Τα κράτη μέλη χορηγούν συνολικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφούται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τις συνοδεύουν και ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνονται μία ή περισσότερες μεταφορές ενός ή περισσότερων προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν ή περισσότερους παραλήπτες σε άλλο κράτος μέλος.

Αιτιολόγηση

Νομική διευκρίνιση. Είναι σημαντικό να τονισθεί η αυτονομία των κρατών μελών στο να θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εταιρίες για την χορήγηση αδειών.

Τροπολογία  35

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 - παράγραφος 2 - εδάφιο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Μια συνολική άδεια μεταφοράς ισχύει για τριετή τουλάχιστον περίοδο.

Μια συνολική άδεια μεταφοράς ισχύει για τριετή τουλάχιστον περίοδο, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 4, παράγραφος 7, και του άρθρου 15.

Τροπολογία  36

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – εισαγωγή

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη χορηγούν ατομικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνεται μία μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν παραλήπτη μόνο σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Τα κράτη μέλη χορηγούν ατομικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφούται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τις συνοδεύουν και ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνεται μία μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν παραλήπτη σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Αιτιολόγηση

Νομική διευκρίνιση. Είναι σημαντικό να τονισθεί η αυτονομία των κρατών μελών στο να θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εταιρίες για την χορήγηση αδειών.

Τροπολογία  37

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – στοιχείο γ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(γ) όταν είναι απαραίτητο για τη συμμόρφωση με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη ως συμβαλλόμενα μέρη των οικείων διεθνών καθεστώτων μη διάδοσης ή συμφωνιών για τον έλεγχο των εξαγωγών ή συνθηκών.

(γ) όταν είναι απαραίτητο για τη συμμόρφωση με διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη.

Αιτιολόγηση

Ο όρος "διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις" είναι ευρύτερος από το αρχικό κείμενο, ώστε να περιλαμβάνει "οικεία διεθνή καθεστώτα μη διάδοσης ή συμφωνίες ή συνθήκες για τον έλεγχο των εξαγωγών". Με το προτεινόμενο κείμενο, όλα τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την ατομική αδειοδότηση για να εκπληρώσουν όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των διμερών, και όχι μόνο τις συγκεκριμένες που αναφέρονται στο αρχικό κείμενο.

Τροπολογία  38

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας ενημερώνουν τους παραλήπτες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας μεταφοράς που διέπουν την εξαγωγή των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων.

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας ενημερώνουν τους παραλήπτες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών, που διέπουν την τελική χρήση, την εκ νέου μεταφορά ή την εξαγωγή των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων. Όσον αφορά τους περιορισμούς για την εκ νέου μεταφορά των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων, τα κράτος μέλος που χορηγεί την άδεια ενημερώνει το κράτος μέλος όπου είναι εγκατεστημένος ο παραλήπτης σχετικά με όλους τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς της άδειας μεταφοράς.

Αιτιολόγηση

Ένα από τα κύρια προβλήματα σε ό,τι αφορά το εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την άμυνα είναι ότι είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και τις ΜΚΟ να ακολουθήσουν τα ίχνη της πορείας των σχετικών προϊόντων. Προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος του ότι τα όπλα καταλήγουν σε μέρη όπου δεν ανήκουν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με την ύπαρξη τυχόν περιορισμών που συνοδεύουν τις άδειες μεταφοράς.

Τροπολογία  39

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές κοινοποιούν στις αρμόδιες αρχές την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν γενική άδεια μεταφοράς για πρώτη φορά.

2. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές κοινοποιούν εντός λογικού χρονικού διαστήματος στις αρμόδιες αρχές την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν γενική άδεια μεταφοράς για πρώτη φορά.

Τροπολογία  40

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές τηρούν αναλυτικές καταστάσεις των μεταφορών τους, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική του οικείου κράτους μέλους. Οι εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνουν εμπορικά έγγραφα τα οποία περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία:

3. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν και ελέγχουν τακτικά ότι οι προμηθευτές τηρούν αναλυτικές και πλήρεις καταστάσεις των μεταφορών τους, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική του οικείου κράτους μέλους. Οι εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνουν εμπορικά έγγραφα τα οποία περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία:

(α) την περιγραφή του συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας προϊόντος·

(α) την περιγραφή του συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας προϊόντος και την αναφορά του στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο (CML)·

(β) την ποσότητα του συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας προϊόντος και τις ημερομηνίες μεταφοράς·

(β) την ποσότητα και την αξία του συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας προϊόντος και τις ημερομηνίες μεταφοράς·

(γ) την επωνυμία και τη διεύθυνση του προμηθευτή και του παραλήπτη·

(γ) την επωνυμία και τη διεύθυνση του προμηθευτή και του παραλήπτη καθώς και απόδειξη της πιστοποίησής του σύμφωνα με το άρθρο 9·

 

(γα) την επωνυμία και τη διεύθυνση της αρμόδιας για τη μεταφορά του προϊόντος εταιρείας, εάν είναι διαφορετική από τον προμηθευτή ή τον παραλήπτη·

(δ) την τελική χρήση και τον τελικό χρήστη του συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας προϊόντος, όταν τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά·

(δ) την τελική χρήση και τον τελικό χρήστη του συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας προϊόντος, όταν τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά·

(ε) την απόδειξη ότι οι πληροφορίες σχετικά με εξαγωγικό περιορισμό που επισυνάπτεται σε άδεια μεταφοράς έχουν διαβιβαστεί σε παραλήπτη των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων.

(ε) την απόδειξη ότι οι πληροφορίες σχετικά με εξαγωγικό περιορισμό που επισυνάπτεται σε άδεια μεταφοράς έχουν διαβιβαστεί στον παραλήπτη των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων.

Τροπολογία  41

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Οι καταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 φυλάσσονται τουλάχιστον επί τρία έτη από το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά. Προσκομίζονται στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένος ο προμηθευτής, εφόσον αυτές τις ζητήσουν.

4. Οι καταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 φυλάσσονται τουλάχιστον επί πέντε έτη από το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά. Οι καταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 διαβιβάζονται σε ετήσια βάση στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένοι ο προμηθευτής και ο παραλήπτης αντίστοιχα.

Αιτιολόγηση

Ένα από τα κύρια προβλήματα σε ό,τι αφορά το εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την άμυνα είναι ότι είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και τις ΜΚΟ να ακολουθήσουν τα ίχνη της πορείας των σχετικών προϊόντων. Προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος του ότι τα όπλα καταλήγουν σε μέρη όπου δεν ανήκουν, οι προμηθευτές πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο προμηθευτής.

Τροπολογία  42

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

4a. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι παραλήπτες κρατούν αναλυτικές και πλήρεις καταστάσεις της παραλαβής των προϊόντων που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας, οι οποίες περιλαμβάνουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική του κάθε κράτους μέλους.

Αιτιολόγηση

Ένα από τα κύρια προβλήματα σε ό,τι αφορά το εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την άμυνα είναι ότι είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και τις ΜΚΟ να ακολουθήσουν τα ίχνη της πορείας των σχετικών προϊόντων. Προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος του ότι τα όπλα καταλήγουν σε μέρη όπου δεν ανήκουν, οι παραλήπτες πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 8, παράγραφος 3, στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο παραλήπτης.

Τροπολογία  43

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 2 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) αποδεδειγμένη πείρα και φήμη σε αμυντικές δραστηριότητες, ιδίως με την κατοχή άδειας παραγωγής και εμπορίας προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας και με την απασχόληση πεπειραμένου διευθυντικού προσωπικού·

(α) αποδεδειγμένη πείρα και φήμη σε αμυντικές δραστηριότητες, ιδίως με την κατοχή άδειας παραγωγής και/ή εμπορίας προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας και με την απασχόληση πεπειραμένου διευθυντικού προσωπικού·

Τροπολογία  44

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(δ) γραπτή δέσμευση της εταιρείας, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στο στοιχείο γ), ότι η εταιρεία του θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τηρήσει και να επιβάλει την τήρηση όλων των ειδικών όρων που συνδέονται με την τελική χρήση και εξαγωγή οποιουδήποτε κατασκευαστικού μέρους ή προϊόντος έχει παραλάβει·

(δ) γραπτή δέσμευση της εταιρείας, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στο στοιχείο γ), ότι η εταιρεία θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τηρήσει και να επιβάλει την τήρηση όλων των ειδικών όρων που συνδέονται με την τελική χρήση, εκ νέου μεταφορά και εξαγωγή οποιουδήποτε κατασκευαστικού μέρους ή προϊόντος έχει παραλάβει, και θα λάβει υπόψη τη συνεργασία στο πλαίσιο του κώδικα συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων·

Αιτιολόγηση

Είναι απαραίτητο να εξασφαλισθεί ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές όχι μόνον θα τηρηθούν και θα επιβληθούν στον πρώτο κράτος μέλος παραλήπτη αλλά, όταν τα προϊόντα μεταφέρονται μέσω διαφόρων κρατών μελών, θα συμβεί το ίδιο και σε όλα αυτά τα κράτη. Συνεπώς είναι απαραίτητο να μεταδοθούν οι πληροφορίες και να τηρηθούν οι όροι.

Τροπολογία  45

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 2 – στοιχείο ε

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(ε) γραπτή δέσμευση της εταιρείας, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στο σημείο γ), ότι θα παράσχει στις αρμόδιες αρχές με τη δέουσα επιμέλεια λεπτομερείς πληροφορίες σε απάντηση ερωτημάτων και ερευνών που θα υποβληθούν στην εταιρεία σχετικά με τους τελικούς χρήστες ή την τελική χρήση όλων των προϊόντων που έχουν εξαχθεί, μεταφερθεί ή παραληφθεί από την εταιρεία στο πλαίσιο άδειας μεταφοράς από άλλο κράτος μέλος·

(ε) γραπτή δέσμευση της εταιρείας, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στο σημείο γ), ότι θα παράσχει στις αρμόδιες αρχές με τη δέουσα επιμέλεια λεπτομερείς πληροφορίες σε απάντηση ερωτημάτων και ερευνών που θα υποβληθούν στην εταιρεία σχετικά με τους τελικούς χρήστες ή την τελική χρήση όλων των προϊόντων που έχουν εξαχθεί, μεταφερθεί ή παραληφθεί από την εταιρεία στο πλαίσιο γενικής άδειας μεταφοράς από άλλο κράτος μέλος·

Αιτιολόγηση

Νομική διευκρίνιση. Η πιστοποίηση είναι σημαντική μόνο στην περίπτωση γενικής άδειας μεταφοράς.

Τροπολογία  46

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 3 – εδάφιο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Για τους σκοπούς του στοιχείου δ), η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 5 έτη.

Για τους σκοπούς του στοιχείου δ), η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 3 έτη

Αιτιολόγηση

Η διάρκεια των 3 ετών θα παράσχει καλύτερη δυνατότητα απόδοσης ευθύνης όσον αφορά τη διαδικασία πιστοποίησης.

Τροπολογία  47

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν σε τακτική βάση τη συμμόρφωση του παραλήπτη με τα κριτήρια που αναφέρονται στην παράγραφο 2 και με κάθε όρο που επισυνάπτεται στα πιστοποιητικά που αναφέρονται στην παράγραφο 4.

5. Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τη συμμόρφωση του παραλήπτη με τα κριτήρια που αναφέρονται στην παράγραφο 2 τουλάχιστον ανά τριετία, και με κάθε όρο που επισυνάπτεται στα πιστοποιητικά που αναφέρονται στην παράγραφο 4.

Αιτιολόγηση

Στη βάση της παρούσας πρότασης υπάρχει η έννοια του ότι οι προμηθευτές και τα κράτη μέλη στα οποία είναι εγκατεστημένοι οι προμηθευτές μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι οι πιστοποιημένοι παραλήπτες πληρούν όλα τα κριτήρια και όλους τους όρους που καθορίζονται στην παρούσα οδηγία. Συνεπώς η επιτυχία μιας ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικών προϊόντων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενδελεχή και τακτική παρακολούθηση αυτών των παραληπτών από το οικείο κράτος μέλος.

Τροπολογία  48

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 8 – εδάφιο 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

8. Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν και επικαιροποιούν τακτικά κατάλογο πιστοποιημένων παραληπτών και ενημερώνουν την Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη σχετικά.

8. Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν και επικαιροποιούν τακτικά κατάλογο πιστοποιημένων παραληπτών και ενημερώνουν την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη σχετικά.

Τροπολογία  49

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 8 – εδάφιο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή δημοσιεύει τις πληροφορίες αυτές στο δικτυακό της τόπο.

Η Επιτροπή δημοσιεύει στο δικτυακό της τόπο ένα κεντρικό μητρώο παραληπτών πιστοποιημένων από κράτη μέλη, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τον ευαίσθητο χαρακτήρα των πληροφοριών και τηρώντας την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών.

Αιτιολόγηση

Η Επιτροπή, όταν θα καθιστά διαθέσιμες στο κοινό τις πληροφορίες μέσω του δικτυακού της τόπου, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι οι πληροφορίες για πιστοποιημένους παραλήπτες μπορεί να είναι ευαίσθητου χαρακτήρα.

Τροπολογία  50

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι παραλήπτες προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, όταν υποβάλλουν αίτηση για άδεια εξαγωγής, επιβεβαιώνουν στις αρμόδιες αρχές ότι έχουν τηρήσει τους όρους των εξαγωγικών περιορισμών, στις περιπτώσεις που τα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας προϊόντα τα οποία έχουν παραλάβει βάσει άδειας μεταφοράς άλλου κράτους μέλους συνοδεύονται από τέτοιους εξαγωγικούς περιορισμούς.

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι παραλήπτες προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, όταν υποβάλλουν αίτηση για άδεια εξαγωγής, αποδεικνύουν, με ικανοποιητικά στοιχεία στις αρμόδιες αρχές ότι έχουν τηρήσει τους όρους των εξαγωγικών περιορισμών, στις περιπτώσεις που τα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας προϊόντα τα οποία έχουν παραλάβει βάσει άδειας μεταφοράς άλλου κράτους μέλους συνοδεύονται από τέτοιους εξαγωγικούς περιορισμούς. Τα κράτη μέλη διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους και είναι σε θέση να επαληθεύσουν τη συμμόρφωση με τους περιορισμούς εξαγωγών. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν περαιτέρω ότι, μετά την εξαγωγή, οι παραλήπτες συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων επιβεβαιώνουν στις αρμόδιες αρχές ότι οι εξαγωγικοί περιορισμοί έχουν τηρηθεί, παρέχοντας οποιαδήποτε σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Αιτιολόγηση

Προς αποφυγή αβεβαιότητας και, ενδεχομένως, προσφυγής σε διαδικασίες για παράβαση.

Τροπολογία  51

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Εάν απαιτείται η συγκατάθεση του κράτους μέλους καταγωγής για τη σχεδιαζόμενη εξαγωγή, συγκατάθεση η οποία δεν έχει εξασφαλιστεί, τα κράτη μέλη ζητούν τη γνώμη του κράτους μέλους καταγωγής.

2. Εάν έχει ζητηθεί από έναν ή περισσότερους παραλήπτες η συγκατάθεση του κράτους μέλους καταγωγής για τη σχεδιαζόμενη εξαγωγή, συγκατάθεση η οποία δεν έχει ακόμη δοθεί, τα κράτη μέλη ζητούν τη γνώμη του κράτους μέλους καταγωγής. Εάν, σε συνέχεια αυτής της διαβούλευσης, ένα κράτος μέλος δεν λάβει την ζητηθείσα συγκατάθεση για αυτήν την εξαγωγή από το κράτος μέλος καταγωγής, η εξαγωγή δεν θα πραγματοποιείται. Στην περίπτωση αυτή, θα ενημερώνονται η Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη αντίστοιχα.

Αιτιολόγηση

Προς αποφυγή αβεβαιότητας και, ενδεχομένως, προσφυγής σε διαδικασίες για παράβαση.

Τροπολογία  52

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Άρθρο 10a

Διοικητική συνεργασία

 

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου με σκοπό την επαλήθευση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων των αδειών μεταφοράς, τόσο από τον προμηθευτή όσο και από τον παραλήπτη. Με την επιφύλαξη της εφαρμογής κυρώσεων και άλλων μέτρων που προβλέπονται από το άρθρο 15α, σε περιπτώσεις όπου μια μεταφορά συνδεόμενων με την άμυνα προϊόντων αποδειχθεί από ένα κράτος μέλος ότι παραβαίνει αυτούς τους όρους και αυτές τις προϋποθέσεις, οι αρμόδιες αρχές του εν λόγω κράτους μέλους ενημερώνουν πάραυτα τις αρμόδιες αρχές του αντίστοιχου κράτους μέλους ή των αντίστοιχων κρατών μελών.

Τροπολογία  53

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 β (νέο) – πριν από το Κεφάλαιο IV

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 10β

.

Διαφάνεια

 

Τα κράτη μέλη μπορούν να δημοσιεύουν σχετικές, μη εμπιστευτικές πληροφορίες που παρέχονται στο πλαίσιο του παρόντος Κεφαλαίου.

Αιτιολόγηση

Η διαφάνεια στον τομέα αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Οι ενδοκοινοτικές μεταφορές και διαμετακομίσεις καθιστούν πιο δύσκολη την ανίχνευση του τελικού προορισμού των συνδεόμενων με την άμυνα προϊόντων. Θα ήταν συνεπώς χρήσιμο να αυξήσουν τα κράτη μέλη τη διαφάνεια με τη δημοσίευση (μη εμπιστευτικών) πληροφοριών που λαμβάνονται από τους προμηθευτές και πληροφοριών για τη διαδικασία πιστοποίησης και τους εξαγωγικούς περιορισμούς. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση του κοινοβουλευτικού και δημόσιου ελέγχου.

Τροπολογία  54

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 11 – τίτλος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τελωνειακή συνεργασία

Τελωνειακές διαδικασίες

Τροπολογία  55

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 11 – παράγραφος 2 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) κατά τη χορήγηση της άδειας εξαγωγής δεν ελήφθησαν υπόψη σχετικές πληροφορίες για περιορισμούς εξαγωγής προς τρίτες χώρες των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων που περιλαμβάνονται στην άδεια μεταφοράς·

(α) κατά τη χορήγηση της άδειας εξαγωγής δεν ελήφθησαν υπόψη σχετικές πληροφορίες·

Αιτιολόγηση

Συμφωνεί με τη διατύπωση του κανονισμού διπλής χρήσης.

Τροπολογία  56

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 15α

 

Κυρώσεις

 

1. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας οδηγίας.

 

2. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν κανόνες για τις κυρώσεις που εφαρμόζονται σε περίπτωση παραβάσεων των διατάξεων εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, ιδίως στην περίπτωση που παρέχονται ψευδείς ή ελλιπείς πληροφορίες όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους περιορισμούς εξαγωγών που συνοδεύουν μια άδεια μεταφοράς. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή στην πράξη των κανόνων αυτών. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικού χαρακτήρα.

Τροπολογία  57

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 16 – τίτλος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Υποβολή εκθέσεων

Επανεξέταση και υποβολή εκθέσεων

Τροπολογία  58

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 16 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Η Επιτροπή υποβάλλει τακτικά, και για πρώτη φορά στις [5 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] το αργότερο, έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας και με τον αντίκτυπό της στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού και στην τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας, επισυνάπτοντας στην έκθεσή της, ενδεχομένως, νομοθετική πρόταση.

2. Η Επιτροπή εξετάζει τη λειτουργία της παρούσας Οδηγίας και υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο στα [5 χρόνια από την ημερομηνία μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιο] .Θα αξιολογήσει ειδικότερα εάν, και σε ποιό βαθμό, έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της παρούσας Οδηγίας. Στην έκθεσή της, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την εφαρμογή των άρθρων 9 έως 12 και του άρθρου 15 της παρούσας Οδηγίας, και θα αξιολογήσει τον αντίκτυπό της στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού και στην τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τη θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εάν κριθεί απαραίτητο, στην έκθεση θα επισυνάπτεται νομοθετική πρόταση.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

O εισηγητής χαιρετίζει την πρόταση οδηγίας με στόχο την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων που διέπουν τις μεταφορές προϊόντων που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας, ως τμήμα της " δέσμης προτάσεων για τον τομέα της άμυνας" της Επιτροπής, από κοινού με την πρόταση για μια οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών που αφορούν την άμυνα και την Ανακοίνωση σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Σήμερα υπάρχουν 27 ελάχιστα συντονισμένες εθνικές αγορές αμυντικού εξοπλισμού που χαρακτηρίζονται από επικαλύψεις και αναποτελεσματικότητα ως προς τη χρήση των πόρων. Τόσο το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων συμβάσεων προμηθειών που αφορούν την άμυνα όσο και η μεταφορά, η διαμετακόμιση και η εισαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού εντός της ΕΕ, οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο. H προτεινόμενη απλούστευση των εθνικών συστημάτων αδειοδότητης που διέπουν την μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού εντός της εσωτερικής αγοράς, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού (EDEM) και μιας διεθνώς ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Η απλούστευση των ενδοκοινοτικών μεταφορών αμυντικού εξοπλισμού θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού των κρατών μελών, ενώ συγχρόνως θα μειώσει το διοικητικό βάρος εισάγοντας τους όρους που θα επιτρέψουν καλύτερη εστίαση σε πιο σημαντικές μεταφορές.

Μολονότι η εισηγήτριά σας επικροτεί την πρόταση, εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Προτείνει, λοιπόν, τροπολογίες, σύμφωνα με τις παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές:

Εφαρμογή και επανεξέταση

Θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος ότι τα όπλα και τα προϊόντα που σχετίζονται με τα όπλα δεν θα καταλήξουν σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Η εισηγήτρια σας τονίζει ότι η επανεξαγωγή σε τρίτες χώρες δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που το κράτος μέλος καταγωγής δεν δίνει τη συγκατάθεσή του. Οι περιορισμοί στην επανεξαγωγή από το αρχικό κράτος μέλος δεν πρέπει, υπό καμία προϋπόθεση, να αγνοούνται από τους παραλήπτες των μεταφορών.

Η εισηγήτρια θεωρεί ότι οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης των όρων βάσει των οποίων χορηγείται η άδεια, πρέπει να καθορισθούν λεπτομερέστερα. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη πρέπει να ορίσουν ότι, οι παραβάσεις των εξαγωγικών περιορισμών προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας που διαπράττονται σε διεθνές επίπεδο, θα συνιστούν ποινικό αδίκημα. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τα κράτη μέλη μια επιπλέον εξασφάλιση ότι υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των περιπτώσεων παράβασης των περιοριστικών όρων επανεξαγωγής που περιλαμβάνονται στις άδειες μεταφοράς. Αυτό, θα αυξήσει, επιπλέον, και την εμπιστοσύνη των κρατών μελών στο σύστημα. Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται, επίσης, να ελέγχουν κατά πόσον οι προμηθευτές τηρούν αναλυτικές καταστάσεις για τις μεταφορές τους.

Η εισηγήτρια επισημαίνει ότι η παρούσα πρόταση αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ενίσχυση της κανονιστικής ρύθμισης της εσωτερικής αγοράς στον εν λόγω τομέα, που βρίσκεται στον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών. Πρέπει να εκληφθεί ως "πιλοτικό πρόγραμμα " και βάση για περαιτέρω βελτιώσεις και τροποποιήσεις στην περίπτωση που τα προτεινόμενα μέτρα αποτύχουν στους στόχους της οδηγίας. Κατά συνέπεια, η εισηγήτρια προτείνει να προβεί η Επιτροπή σε συνολική αξιολόγηση της εφαρμογής της παρούσας οδηγίας μετά από πενταετία από την έναρξη ισχύος της . Εάν κριθεί απαραίτητο, η Επιτροπή θα συνοδεύσει την αξιολόγηση με προτάσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τροποποίηση της οδηγίας.

Η εισηγήτρια πιστεύει ότι η εξέλιξη της EDEM θα εξαρτηθεί κυρίως από το κατά πόσον, με την εφαρμογή αυτής της πρότασης, θα ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών. Για το λόγο αυτό, η αξιολόγηση θα πρέπει να επικεντρωθεί, ειδικότερα, στον αντίκτυπο της οδηγίας επί της αμοιβαίας εμπιστοσύνης των κρατών μελών.

Συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)

Το σύστημα πιστοποίησης, κεντρική συνιστώσα του προτεινόμενου συστήματος αδειοδότησης, τείνει να εξυπηρετεί μάλλον τις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών και ενδεχομένως να καταλήξει σε μειονεξία των ΜΜΕ στο πεδίο του ανταγωνισμού. Ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πιστοποίηση ώστε να πληρούν τους όρους για χορήγηση γενικών αδειών, η διαδικασία πιστοποίησης είναι πολυδάπανη και περίπλοκη για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Όλες οι εταιρείες επωφελούνται από τη διάταξη που προβλέπει, ως γενικό κανόνα, την ελεύθερη αδείας μεταφορά υποσυστημάτων ή κατασκευαστικών μερών ενσωματωμένων σε οπλικά συστήματα που δεν μπορούν να μεταφερθούν ή να εξαχθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Υπάρχουν, πιθανότατα, πολλές ΜΜΕ μεταξύ των παραγωγών παρόμοιων υποσυστημάτων και κατασκευαστικών μερών που θα επωφεληθούν αυτής της διάταξης. Εντούτοις, η διάταξη αυτή δεν αντισταθμίζει το γεγονός ότι το σύστημα αδειοδότησης τείνει να ευνοεί τις μεγαλύτερες εταιρείες. Για να εξασφαλιστεί ότι η οδηγία δεν θα οδηγήσει σε σχετική απώλεια της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η εισηγήτρια προτείνει, η αξιολόγηση της Επιτροπής για τις επιπτώσεις της οδηγίας μια πενταετία μετά την έναρξη ισχύος της, να περιλαμβάνει και αξιολόγηση των επιπτώσεων της επί των ΜΜΕ.

Νομική σαφήνεια

Η εισηγήτρια επισημαίνει ότι πολλά μέρη της πρότασης χρειάζονται διευκρίνηση για να υπάρχει μεγαλύτερη νομική ασφάλεια. Προτείνει οι διεθνείς δεσμεύσεις των κρατών μελών που δικαιολογούν τη χρησιμοποίηση μεμονωμένων αδειών, να μην καθορίζονται βάσει συγκεκριμένου καταλόγου αλλά βάσει μιας γενικής αναφοράς ως "διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις των κρατών μελών" . Οι συστάσεις της περιλαμβάνουν επίσης ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις των προμηθευτών εξοπλισμού άμυνας.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (12.9.2008)

υπόψη της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας
(COM(2007)0765 – C6 0468/2007 – 2007/0279(COD))

Εισηγήτρια: Angelika Beer

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

1)        Σε γενικές γραμμές, η γνωμοδότηση υποστηρίζει σαφώς την απλοποίηση των κανόνων που αφορούν τις μεταφορές προϊόντων που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας όπως προτείνεται από το σχέδιο οδηγίας της Επιτροπής.

α)        Η εφαρμογή αυτού του μέσου θα άρει άσκοπα διοικητικά βάρη από τις αρχές των κρατών μελών, και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επικέντρωση στα πλέον σημαντικά θέματα, αυτά της μεταφοράς, αντί για θέματα για τα οποία υπάρχει συναίνεση.

β)        Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ανωτέρω οδηγίας και της οδηγίας για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, αναμένονται θετικές εξελίξεις στην αγορά αμυντικού εξοπλισμού της Ευρώπης και στην ευρωπαϊκή τεχνολογική και βιομηχανική βάση στον τομέα της άμυνας.

γ)        Η συμπερίληψη των εξαγωγικών περιορισμών και των μέτρων διασφάλισης στην πρόταση της Επιτροπής είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για τη διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας που δημιουργείται από μία πιθανή εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

2.        Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων επιθυμεί παρά ταύτα να υπογραμμίσει τις ακόλουθες ανησυχίες:

α)        Όπως και παλαιότερα σε πολλά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνιστάται ιδιαίτερα ότι η απλοποίηση της μεταφοράς προϊόντων που σχετίζονται με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας θα πρέπει να πραγματοποιείται παράλληλα με την μετατροπή του κώδικα συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις εξαγωγές όπλων σε ένα από νομικής απόψεως δεσμευτικό μέσο. Υπενθυμίζεται ως εκ τούτου στο Συμβούλιο η επείγουσα ανάγκη να εντάξει τον προαναφερθέντα κώδικα στην κοινή θέση της ΕΕ πριν τεθεί σε εφαρμογή η ανωτέρω οδηγία.

β)        Θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος ότι τα όπλα και τα προϊόντα που σχετίζονται με τα όπλα δεν θα καταλήξουν σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις.

γ)        Κατά τη διάρκεια των αποστολών της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας είναι απαράδεκτο να υπάρξει κίνδυνος ότι οι εν λόγω αποστολές να εκτεθούν και να κινδυνεύσουν από όπλα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. Τσαντ).

3.        Ως εκ τούτου προτείνονται συγκεκριμένες αλλαγές με σκοπό τη βελτίωση της τελικής οδηγίας:

α)        Η γνωμοδότηση υπογραμμίζει ότι η επανεξαγωγή σε τρίτες χώρες δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται σε περιπτώσεις όπου το αρχικό κράτος μέλος δεν συμφωνεί με αυτή. Μια παρόμοια άρνηση για επανεξαγωγή από το αρχικό κράτος μέλος δεν θα πρέπει υπό καμία προϋπόθεση να αγνοείται από τους παραλήπτες των μεταφορών (τροπολογίες στο άρθρο 10).

β)        Η Επιτροπή δεν θα πρέπει μόνο να ενημερώνεται αλλά, επίσης, και να εξακριβώνει εάν η εφαρμογή από ένα κράτος μέλος mutatis mutandis το άρθρο 2, παράγραφος 2, (που αναφέρεται σε προϊόντα που σχετίζονται με την άμυνα άλλα πλην αυτών που αναφέρονται στο παράρτημα της οδηγίας) είναι συμβατή με την εφαρμοζόμενη κοινοτική νομοθεσία (τροπολογίες στο άρθρο 2).

γ)        Η οδηγία θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά εναρμονισμένο τρόπο με σκοπό να υπάρξει διαφάνεια των μέτρων που προτείνονται στα άρθρα 5-7 του σχεδίου οδηγίας (τροπολογίες στο άρθρο 4, παράγραφος 2).

δ)        Η ενσωμάτωση κατασκευαστικών μερών σε ένα προϊόν δεν σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει εγγύηση ότι ένα παρόμοιο κατασκευαστικό μέρος δεν μπορεί να μεταφερθεί ως έχει σε μεταγενέστερο στάδιο. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να απόσχουν από το να επιβάλλουν οιουσδήποτε περιορισμούς στις εξαγωγές μόνον εάν ο παραλήπτης των μεταφορών δηλώνει ότι τα υποσυστήματα ή τα κατασκευαστικά μέρη που υπόκεινται σε άδεια μεταφοράς ενσωματώνονται στα ίδια τα προϊόντα κατά τρόπο ο οποίος τα εμποδίζει να μεταφερθούν ή ακόμη και να εξαχθούν σε τρίτες χώρες σε μεταγενέστερο στάδιο (τροπολογίες στο άρθρο 4, παράγραφος 6).

ε)        Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει μόνο να εξασφαλίζουν αλλά επίσης να ελέγχουν τακτικά κατά πόσον οι προμηθευτές εντός της επικράτειάς τους τηρούν αναλυτικές καταστάσεις όσον αφορά τις μεταφορές (τροπολογίες στο άρθρο 8, παράγραφος 3).

στ)      Συνιστάται ιδιαίτερα οι προμηθευτές να μην αποφεύγουν την ευθύνη να ενημερώνουν τα αντίστοιχα κράτη μέλη για τους γνωστούς προορισμούς τελικής χρήσεως. Θα πρέπει να υπάρξει διευκρίνιση στο θέμα ποια αρχή θα ελέγχει κατά πόσον η τελική χρήση και ο τελικός χρήστης είναι γνωστοί (τροπολογίες στο άρθρο 8, παράγραφος 3, στοιχείο δ).

ζ)        Η διάρκεια του πιστοποιητικού παραληπτών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τα τρία έτη μάλλον, αντί για 5 έτη. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη απόδοση ευθύνης των διαδικασιών πιστοποίησης (τροπολογίες στο άρθρο 9, παράγραφος 3).

η)        Η ασφάλεια για ευαίσθητες πληροφορίες αποτελεί προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή αγορά στον τομέα του αμυντικού εξοπλισμού στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Ως εκ τούτου η Επιτροπή θα πρέπει να ακολουθήσει την εφαρμοζόμενη κοινοτική νομοθεσία στον εν λόγω τομέα όταν θα δημοσιεύει τον κατάλογο των πιστοποιημένων παραληπτών σε δικτυακό τόπο (τροπολογίες στο άρθρο 9, παράγραφος 8).

θ)        Προτείνεται τακτική ετήσια ενημέρωση εκ μέρους της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της προτεινόμενης οδηγίας. Αυτό θα παράσχει μια καλύτερη δυνατότητα απόδοσης ευθυνών για τη διαδικασία εφαρμογής και θα ακολουθήσει επίσης το ίδιο χρονοδιάγραμμα όπως η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου για την εφαρμογή του κώδικα συμπεριφοράς της ΕΕ σχετικά με τις εξαγωγές όπλων (τροπολογίες στο άρθρο 16, παράγραφος 2).

ι)         Σε γενικές γραμμές, η γνωμοδότηση καλεί για έναν ανοιχτό και διαφανή μηχανισμό όσον αφορά τις μεταφορές όπλων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Όταν ένα κράτος μέλος κάνει χρήση της δυνατότητας που αναφέρεται στην παράγραφο 2, δημοσιεύει κατάλογο των προϊόντων αυτών και ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

3. Όταν ένα κράτος μέλος κάνει χρήση της δυνατότητας που αναφέρεται στην παράγραφο 2, δημοσιεύει κατάλογο των προϊόντων αυτών και ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Η Επιτροπή εξακριβώνει κατά πόσον η χρήση της δυνατότητας που περιγράφεται στην παράγραφο 2 από ένα κράτος μέλος συμφωνεί με την εφαρμοζόμενη κοινοτική νομοθεσία.

Αιτιολόγηση

Η Επιτροπή δεν θα πρέπει μόνο να ενημερώνεται αλλά επίσης και να ελέγχει κατά πόσον η εφαρμογή αυτής της οδηγίας (παράγραφος 2) mutatis mutandis σε προϊόντα που σχετίζονται με την άμυνα και που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα από ένα κράτος μέλος συμφωνεί με την εφαρμοζόμενη κοινοτική νομοθεσία.

Τροπολογία  2

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις των αδειών μεταφοράς, ιδίως τους τυχόν περιορισμούς εξαγωγής προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας σε παραλήπτες τρίτων χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ενέχει η μεταφορά για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω την τρέχουσα διακυβερνητική συνεργασία τους με σκοπό να επιτύχουν τους στόχους της παρούσας οδηγίας.

4. Τα κράτη μέλη καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις των αδειών μεταφοράς, ιδίως τους τυχόν περιορισμούς εξαγωγής προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας σε παραλήπτες τρίτων χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ενέχει η μεταφορά για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Τα κράτη μέλη μπορούν να αξιοποιούν τη δυνατότητα που τους παρέχεται να απαιτούν πιστοποιητικά τελικού χρήστη. Τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω την τρέχουσα διακυβερνητική συνεργασία τους με σκοπό να επιτύχουν τους στόχους της παρούσας οδηγίας.

Αιτιολόγηση

Η χρησιμοποίηση πιστοποιητικών τελικού χρήστη έχει το σκοπό να εγγυηθεί ότι οι αποδέκτες προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας ενημερώνονται κατάλληλα για τους εφαρμοζόμενους περιορισμούς σχετικά με την τελική χρήση, την επαναμεταφορά ή την εξαγωγή των προϊόντων που έχουν μεταφερθεί, και ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρόμοια μεταφορά χωρίς τη συναίνεση του κράτους μέλους που έχει εκδώσει το πιστοποιητικό. Τα κράτη μέλη τα οποία το επιθυμούν θα πρέπει να είναι σε θέση να απαιτούν παρόμοια πιστοποιητικά.

Τροπολογία  3

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη μέλη θεωρούν ότι η μεταφορά των υποσυστημάτων ή των κατασκευαστικών μερών είναι ευαίσθητου χαρακτήρα, τα κράτη μέλη δεν επιβάλλουν εξαγωγικούς περιορισμούς για τα εν λόγω υποσυστήματα ή κατασκευαστικά μέρη, εάν ο παραλήπτης προσκομίσει δήλωση χρήσης με την οποία βεβαιώνει ότι τα υποσυστήματα ή κατασκευαστικά μέρη που καλύπτονται από τη συγκεκριμένη άδεια μεταφοράς είναι ενσωματωμένα στα δικά του προϊόντα και, επομένως, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε μεταγενέστερο στάδιο ούτε να εξαχθούν ανεξάρτητα.

6. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη μέλη θεωρούν ότι η μεταφορά των υποσυστημάτων ή των κατασκευαστικών μερών είναι ευαίσθητου χαρακτήρα, τα κράτη μέλη δεν επιβάλλουν εξαγωγικούς περιορισμούς για τα εν λόγω υποσυστήματα ή κατασκευαστικά μέρη, εάν ο παραλήπτης προσκομίσει δήλωση χρήσης με την οποία βεβαιώνει ότι τα υποσυστήματα ή κατασκευαστικά μέρη που καλύπτονται από τη συγκεκριμένη άδεια μεταφοράς είναι ενσωματωμένα στα δικά του προϊόντα κατά τρόπο ώστε να τα εμποδίζει να μεταφερθούν ή να εξαχθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αιτιολόγηση

Ο παραλήπτης θα πρέπει να δηλώσει ότι τα υποσυστήματα ή κατασκευαστικά μέρη που υπόκεινται σε άδεια μεταφοράς ενσωματώνονται στα δικά του προϊόντα κατά τέτοιο τρόπο ο οποίος τα εμποδίζει να μεταφερθούν ή ακόμη και να εξαχθούν σε τρίτη χώρα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τροπολογία  4

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη χορηγούν συνολικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνονται μία ή περισσότερες μεταφορές ενός ή περισσότερων προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν ή περισσότερους παραλήπτες σε άλλο κράτος μέλος.

1. Τα κράτη μέλη δύνανται να χορηγούν συνολικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνονται μία ή περισσότερες μεταφορές ενός ή περισσότερων προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν ή περισσότερους παραλήπτες σε άλλο κράτος μέλος.

Αιτιολόγηση

Το δικαίωμα ενός κράτους μέλους να αρνείται αίτημα για άδεια μεταφοράς θα πρέπει να διατηρηθεί.

Τροπολογία  5

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – εισαγωγή

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη χορηγούν ατομικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνεται μία μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν παραλήπτη μόνο σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Τα κράτη μέλη δύνανται να χορηγούν ατομικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνεται μία μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν παραλήπτη μόνο σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Αιτιολόγηση

Το δικαίωμα ενός κράτους μέλους να αρνείται αίτημα για άδεια μεταφοράς θα πρέπει να διατηρηθεί.

Τροπολογία  6

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας ενημερώνουν τους παραλήπτες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας μεταφοράς που διέπουν την εξαγωγή των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων.

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας ενημερώνουν τους παραλήπτες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών, που διέπουν την τελική χρήση, την επαναμεταφορά ή την εξαγωγή των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων.

Αιτιολόγηση

Παραλήπτες προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας θα πρέπει να ενημερώνονται για όλους τους εφαρμοζόμενους όρους και συνθήκες σχετικά με την άδεια μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την τελική χρήση ή την επαναμεταφορά του μεταφερόμενου προϊόντος.

Τροπολογία  7

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 3 – εισαγωγή

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές τηρούν αναλυτικές καταστάσεις των μεταφορών τους, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική του οικείου κράτους μέλους. Οι εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνουν εμπορικά έγγραφα τα οποία περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία:

3. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν και ελέγχουν τακτικά ότι οι προμηθευτές τηρούν αναλυτικές καταστάσεις των μεταφορών τους, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική του οικείου κράτους μέλους. Οι εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνουν εμπορικά έγγραφα τα οποία περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία:

Αιτιολόγηση

Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει μόνο να εξασφαλίζουν αλλά επίσης να ελέγχουν τακτικά κατά πόσον οι προμηθευτές εντός των κρατών μελών τηρούν αναλυτικές καταστάσεις όσον αφορά τις μεταφορές τους.

Τροπολογία  8

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 3 – στοιχείο ε

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(ε) την απόδειξη ότι οι πληροφορίες σχετικά με εξαγωγικό περιορισμό που επισυνάπτεται σε άδεια μεταφοράς έχουν διαβιβαστεί σε παραλήπτη των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων.

(ε) την απόδειξη ότι οι πληροφορίες σχετικά με εξαγωγικό περιορισμό που επισυνάπτεται σε άδεια μεταφοράς έχουν διαβιβαστεί στον παραλήπτη των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων.

Τροπολογία  9

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Οι καταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 φυλάσσονται τουλάχιστον επί τρία έτη από το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά. Προσκομίζονται στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένος ο προμηθευτής, εφόσον αυτές τις ζητήσουν.

4. Οι καταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 φυλάσσονται τουλάχιστον επί πέντε έτη από το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά. Προσκομίζονται στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένος ο προμηθευτής, εφόσον αυτές τις ζητήσουν.

Αιτιολόγηση

Η πρόσβαση στις καταστάσεις των προμηθευτών από τα κράτη μέλη επεκτείνεται από τρία σε πέντε έτη. Αυτό θα παράσχει περισσότερη διαφάνεια στη διαδικασία, καθώς επίσης θα δώσει περισσότερο χρόνο για έρευνα πιθανών παραβιάσεων του εθνικού νόμου ή κανονισμού που έχει μεταφερθεί.

Τροπολογία  10

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 3 – εδάφιο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Για τους σκοπούς του στοιχείου δ), η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 5 έτη.

Για τους σκοπούς του στοιχείου δ), η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 3 έτη

Αιτιολόγηση

Η διάρκεια των 3 ετών θα παράσχει καλύτερη δυνατότητα απόδοσης ευθύνης όσον αφορά τη διαδικασία πιστοποίησης.

Τροπολογία  11

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 8 – εδάφιο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή δημοσιεύει τις πληροφορίες αυτές στο δικτυακό της τόπο.

Η Επιτροπή δημοσιεύει τις πληροφορίες αυτές στο δικτυακό της τόπο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τον ευαίσθητο χαρακτήρα των πληροφοριών και τηρώντας την εφαρμοζόμενη νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια της πληροφορίας.

Αιτιολόγηση

Η Επιτροπή, όταν θα καθιστά διαθέσιμες στο κοινό τις πληροφορίες μέσω του δικτυακού της τόπου, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι οι πληροφορίες για πιστοποιημένους παραλήπτες μπορεί να είναι ευαίσθητης φύσεως.

Τροπολογία  12

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι παραλήπτες προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, όταν υποβάλλουν αίτηση για άδεια εξαγωγής, επιβεβαιώνουν στις αρμόδιες αρχές ότι έχουν τηρήσει τους όρους των εξαγωγικών περιορισμών, στις περιπτώσεις που τα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας προϊόντα τα οποία έχουν παραλάβει βάσει άδειας μεταφοράς άλλου κράτους μέλους συνοδεύονται από τέτοιους εξαγωγικούς περιορισμούς.

 

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι παραλήπτες προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, όταν υποβάλλουν αίτηση για άδεια εξαγωγής, επιβεβαιώνουν στις αρμόδιες αρχές ότι έχουν τηρήσει τους όρους των εξαγωγικών περιορισμών, στις περιπτώσεις που τα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας προϊόντα τα οποία έχουν παραλάβει βάσει άδειας μεταφοράς άλλου κράτους μέλους συνοδεύονται από τέτοιους εξαγωγικούς περιορισμούς. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν επίσης ότι οι αρμόδιες αρχές ελέγχουν αυτή τη συμμόρφωση.

 

Τροπολογία  13

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Εάν απαιτείται η συγκατάθεση του κράτους μέλους καταγωγής για τη σχεδιαζόμενη εξαγωγή, συγκατάθεση η οποία δεν έχει εξασφαλιστεί, τα κράτη μέλη ζητούν τη γνώμη του κράτους μέλους καταγωγής.

2. Εάν απαιτείται η συγκατάθεση του κράτους μέλους καταγωγής για τη σχεδιαζόμενη εξαγωγή, συγκατάθεση η οποία δεν έχει εξασφαλιστεί, τα κράτη μέλη ζητούν τη γνώμη του κράτους μέλους καταγωγής. Η Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη θα ενημερωθούν για παρόμοιες διαβουλεύσεις.

Αιτιολόγηση

Η ύπαρξη, το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για τις σχεδιαζόμενες εξαγωγές με απαιτούμενη συναίνεση του κράτους μέλους καταγωγής, πρέπει να ανακοινώνονται στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη με σκοπό να υπάρξει καλύτερη διαφάνεια της όλης διεργασίας.

Τροπολογία  14

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Εάν ένα κράτος μέλος θεωρήσει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μη τήρησης τυχόν όρου επισυναπτόμενου σε γενική άδεια μεταφοράς από τυχόν πιστοποιημένο παραλήπτη, ενημερώνει το άλλο κράτος μέλος και ζητεί αξιολόγηση της κατάστασης.

1. Εάν ένα κράτος μέλος θεωρήσει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μη τήρησης τυχόν όρου επισυναπτόμενου σε γενική άδεια μεταφοράς από τυχόν πιστοποιημένο παραλήπτη, ενημερώνει το άλλο κράτος μέλος και ζητεί αξιολόγηση της κατάστασης. Εάν ένα κράτος μέλος πλην εκείνου που χορηγεί την άδεια θεωρήσει ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις, ενημερώνει το κράτος μέλος που χορηγεί την άδεια και την Επιτροπή.

Τροπολογία  15

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 16 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Η Επιτροπή υποβάλλει τακτικά, και για πρώτη φορά στις [5 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] το αργότερο, έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας και με τον αντίκτυπό της στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού και στην τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας, επισυνάπτοντας στην έκθεσή της, ενδεχομένως, νομοθετική πρόταση.

2. Η Επιτροπή υποβάλλει ετησίως, και για πρώτη φορά στις [48 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] το αργότερο, έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας και με τον αντίκτυπό της στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού και στην τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας, επισυνάπτοντας στην έκθεσή της, ενδεχομένως, νομοθετική πρόταση.

Αιτιολόγηση

Η τακτική ετήσια αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα παράσχει καλύτερη δυνατότητα απόδοσης ευθύνης για τη διαδικασία εφαρμογής. Θα ακολουθήσει επίσης το ίδιο χρονοδιάγραμμα όπως η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου για την εφαρμογή του κώδικα συμπεριφοράς της ΕΕ σχετικά με τις εξαγωγές όπλων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2007)0765 – C6-0468/2007 – 2007/0279(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

IMCO

Γνωμοδοτική επιτροπή

 Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFET

15.1.2008

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

 Ημερομηνία ορισμού

Angelika Beer

29.1.2008

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

9.6.2008

16.7.2008

9.9.2008

 

Ημερομηνία έγκρισης

10.9.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

56

4

4

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Vittorio Agnoletto, Sir Robert Atkins, Christopher Beazley, Bastiaan Belder, Colm Burke, Marco Cappato, Philip Claeys, Véronique De Keyser, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Michael Gahler, Jas Gawronski, Maciej Marian Giertych, Ana Maria Gomes, Alfred Gomolka, Klaus Hänsch, Jana Hybášková, Anna Ibrisagic, Ιωάννης Κασουλίδης, Metin Kazak, Helmut Kuhne, Vytautas Landsbergis, Johannes Lebech, Willy Meyer Pleite, Francisco José Millán Mon, Philippe Morillon, Annemie Neyts-Uyttebroeck, Baroness Nicholson of Winterbourne, Cem Özdemir, Ioan Mircea Paşcu, Béatrice Patrie, Alojz Peterle, Tobias Pflüger, João de Deus Pinheiro, Samuli Pohjamo, Bernd Posselt, Raül Romeva i Rueda, Libor Rouček, Christian Rovsing, Flaviu Călin Rus, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Jacek Saryusz-Wolski, Marek Siwiec, István Szent-Iványi, Inese Vaidere, Geoffrey Van Orden, Marcello Vernola, Kristian Vigenin, Luis Yañez-Barnuevo García, Josef Zieleniec

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Laima Liucija Andrikienė, Glyn Ford, Kinga Gál, Milan Horáček, Tunne Kelam, Alexander Graf Lambsdorff, Mario Mauro, Nickolay Mladenov, Rihards Pīks, Aloyzas Sakalas, Inger Segelström, Karl von Wogau

Αναπληρωτές (άρθρο 178, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Κώστας Μποτόπουλος, Antonio Masip Hidalgo, Pierre Pribetich

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (15.9.2008)

υπόψη της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας
(COM(2007)0765 – C6‑0468/2007 – 2007/0279(COD))

Εισηγητής: Hannes Swoboda

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Ευρωπαϊκή αγορά άμυνας, η οποία έχει κύκλο εργασιών περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ, απασχολεί κατά προσέγγιση 779.000 ανθρώπους και καλύπτει μεγάλο φάσμα προϊόντων, είναι ένας σημαντικός βιομηχανικός τομέας. Ωστόσο, ο υφιστάμενος κατακερματισμός του κανονιστικού τοπίου συνιστά μείζον εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας βιομηχανιών και δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια εφοδιασμού ευρωπαϊκών προϊόντων για την άμυνα.

Αυτός ο κατακερματισμός της αγοράς είναι το αποτέλεσμα της ύπαρξης 27 εθνικών καθεστώτων αδειών, που έχουν τις ρίζες τους στην προσπάθεια των κρατών μελών να διατηρήσουν τον έλεγχο των συνδεόμενων με την άμυνα εξαγωγών. Τα διάφορα εθνικά συστήματα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από άποψη διαδικασίας, εμβέλειας, αρμόδιων αρχών και απαιτούμενων προθεσμιών, στοιχεία που συνεπάγονται σημαντικό διοικητικό φόρτο στις εταιρίες (υπολογιζόμενο συνολικό κόστος άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου ετησίως). Επιπλέον, οι μεγάλης διάρκειας χρόνοι παράδοσης και η αβεβαιότητα που προκύπτει από την ανάγκη για μεμονωμένες άδειες, ανακόπτουν την βιομηχανική συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Αυτό ειδικά είναι σε βάρος των ΜΜΕ που συχνά δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν ως υπεργολάβοι σε μεγάλα βιομηχανικά έργα. Τέλος, η απουσία πραγματικής εσωτερικής αγοράς στον τομέα αυτό μειώνει την οικονομική αποτελεσματικότητα και, ως εκ τούτου, δημιουργεί ένα εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών εταιριών.

Προκειμένου να επιλυθεί το θέμα του κατακερματισμού αυτής της αγοράς, να περιορισθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα, χωρίς να θυσιάζεται ο έλεγχος των κρατών μελών επί των βασικών συμφερόντων τους στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, η Επιτροπή υπέβαλε το Δεκέμβριο του 2007 συνολική δέσμη πρωτοβουλιών για την βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς άμυνας. Η παρούσα πρόταση οδηγίας αποτελεί μέρος αυτής της δέσμης και αποσκοπεί στην απάλυνση των τρεχόντων εμποδίων στο ενδοκοινοτικό εμπόριο προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προκειμένου να αυξηθεί η βιομηχανική συνεργασία, να βελτιστοποιηθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας. Συγκεκριμένα, η πρόταση αντικαθιστά τις τρέχουσες εθνικές απαιτήσεις και τα συστήματα αδειοδότησης, με ένα βελτιωμένο σύστημα γενικών ή συνολικών αδειών, στο οποίο οι μεμονωμένες άδειες είναι η εξαίρεση. Το προτιμώμενο μοντέλο είναι οι γενικές άδειες, βάσει των οποίων οι ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια (ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόληψη ανεπιθύμητων επανεξαγωγών) είναι περιορισμένες εφόσον αυτές αφορούν μεταφορές είτε σε κυβερνήσεις της ΕΕ, είτε σε πιστοποιημένες εταιρείες. Στην τελευταία περίπτωση, μια εναρμονισμένη διαδικασία πιστοποίησης θα πρέπει να διασφαλίσει στα κράτη μέλη την αξιοπιστία των εταιρειών σε άλλο κράτος μέλος όσον αφορά την τήρηση των εξαγωγικών περιορισμών που έχουν θέσει.

Ο συντάκτης σας επιδοκιμάζει αυτή την πρωτοβουλία. Με την εφαρμογή των αρχών της εσωτερικής αγοράς για τα προϊόντα του τομέα της άμυνας, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η τεχνολογική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας. Αυτό έχει επίσης ένα γεωπολιτικό συστατικό: μια ισχυρή και δυναμική βάση βιομηχανικής άμυνας για την Ευρώπη είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτονομία της ΕΕ. Ο περιορισμός της αδικαιολόγητης γραφειοκρατία (π.χ. το 2006 εκδόθηκαν περίπου 11.500 άδειες, και από αυτές απορρίφθηκαν λιγότερες από δέκα αιτήσεις) και η απλοποίηση όρων και διαδικασιών θα μειώσουν τις διοικητικές επιβαρύνσεις και θα ενισχύσουν το σύνολο του τομέα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της αγοράς άμυνας και η ανάγκη να προστατευθεί η πολιτική εθνικής ασφάλειας και άμυνας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εξεταστούν και πάλι τα ακόλουθα σημεία:

Καταρχήν είναι σημαντικό να διατηρήσουν τα κράτη μέλη την αυτονομία τους στην πολιτική εξαγωγών προϊόντων άμυνας. Ο συντάκτης σας θα επικροτούσε το Συμβούλιο εάν έκανε περισσότερα βήματα για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών, καθιστώντας, παραδείγματος χάριν, πιο δεσμευτικό τον νέο Κώδικα Συμπεριφοράς για τις Εξαγωγές Όπλων, όπως επανέλαβε πρόσφατα το Κοινοβούλιο στο ψήφισμα του[1]. Ωστόσο, δεν είναι της παρούσης το θέμα αυτό. Τα κράτη μέλη που έχουν αυστηρότερη εξαγωγική πολιτική από άλλα, θα μπορούσαν να αποδεχθούν μόνο τις ενδοκοινοτικές μεταφορές, εάν οι εξαγωγικοί τους περιορισμοί τηρούνται από το κράτος μέλος εξαγωγής. Η πρόταση περιέχει διάφορες διατάξεις που διασφαλίζουν την αυτονομία των κρατών μελών: Έχουν την ευχέρεια να καθορίζουν τα προϊόντα που αντιστοιχούν σε διαφορετικούς τύπους αδειών και έχουν επίσης την ευχέρεια να θέσουν τους ειδικούς όρους και τις προϋποθέσεις για τις άδειες αυτές (συμπεριλαμβανομένων και των εξαγωγικών περιορισμών).

Κατά δεύτερον, το προτεινόμενο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνον εάν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Κοινότητας ενισχυθούν. Διαφορετικά, ενδεχομένως να υποπέσουν οι εταιρείες στον πειρασμό να "παρακάμψουν" τον εξαγωγικό έλεγχο στη δική τους χώρα μεταφέροντας το προϊόν τους μέσω άλλων κρατών μελών όπου ο έλεγχος είναι λιγότερο αυστηρός. Η πρόταση επιλύει το θέμα προβλέποντας συμπληρωματικό χρόνο για την απόκτηση πραγματογνωμοσύνης. Επιπλέον, περιλαμβάνονται ορισμένα μέτρα για την "αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης", όπως η δυνατότητα έκδοσης μεμονωμένων αδειών στην περίπτωση αμφίβολων συναλλαγών ή μεταφορών ευαίσθητων προϊόντων και μια "ρήτρα διασφάλισης" για έκτακτες περιστάσεις όσον αφορά τους σοβαρούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να εφαρμόσουν όλα τα κράτη μέλη αποτελεσματική πολιτική επιβολής των μέτρων, και να συμπεριλάβουν και κυρώσεις.

Τέλος, ο εισηγητής σας πιστεύει ότι η διαφάνεια στον τομέα αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο. Οι ενδοκοινοτικές μεταφορές και διαμετακομίσεις θα καθιστούσαν δυσκολότερη την ανίχνευση του που θα καταλήξουν τα προϊόντα που συνδέονται με την άμυνα. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να δοθούν συστάσεις στα κράτη μέλη να αυξήσουν τη διαφάνεια κοινοποιώντας τους εξαγωγικούς καταλόγους και/ή τις άδειες.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας καλεί την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Οι νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις των κρατών μελών σχετικά με τη μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας παρουσιάζουν ανισότητες, οι οποίες μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας και μπορεί να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό εντός της εσωτερικής αγοράς

(3) Οι νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις των κρατών μελών σχετικά με τη μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας παρουσιάζουν ανισότητες, οι οποίες μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας και μπορεί να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό εντός της εσωτερικής αγοράς, εμποδίζοντας την καινοτομία, τη βιομηχανική συνεργασία και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αιτιολόγηση

Είναι σημαντικό να τονισθούν τα οικονομικά μειονεκτήματα της παρούσας κατάστασης.

Τροπολογία  2

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 26

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(26) Με σκοπό να αντισταθμιστεί η σταδιακή υποκατάσταση του γενικού εκ των υστέρων ελέγχου από τον ατομικό εκ των προτέρων έλεγχο στο κράτος μέλος καταγωγής των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων, θα πρέπει να δημιουργηθούν όροι αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής πίστης με τη συμπερίληψη εγγυήσεων οι οποίες να διασφαλίζουν ότι δεν εξάγονται προϊόντα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας κατά παραβίαση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

(26) Με σκοπό να αντισταθμιστεί η σταδιακή υποκατάσταση του γενικού εκ των υστέρων ελέγχου από τον ατομικό εκ των προτέρων έλεγχο στο κράτος μέλος καταγωγής των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων, θα πρέπει να δημιουργηθούν όροι αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής πίστης με τη συμπερίληψη εγγυήσεων οι οποίες να διασφαλίζουν ότι δεν εξάγονται προϊόντα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας κατά παραβίαση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Η αρχή αυτή θα πρέπει να ισχύσει επίσης και για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες προϊόντα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας μεταφέρονται μέσω διαφόρων κρατών μελών πριν εξαχθούν σε τρίτη χώρα.

Αιτιολόγηση

Θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι οι εταιρίες δεν θα μπορούν να "παρακάμψουν" τον έλεγχο των εξαγωγών στην χώρα τους μεταφέροντας το προϊόν τους μέσω διαφόρων κρατών μελών πριν να το εξάγουν εκτός ΕΕ.

Τροπολογία  3

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 34

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(34) Ο κατάλογος των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων που περιλαμβάνεται στο παράρτημα θα πρέπει να επικαιροποιείται, σύμφωνα με τον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CML).

(34) Είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο κατάλογος των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων με ευέλικτο και εναρμονισμένο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις των προϊόντων και της αγοράς. Προς το σκοπό αυτό, ο κατάλογος των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων που περιλαμβάνεται στο παράρτημα θα πρέπει να επικαιροποιείται, σύμφωνα με τον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CML).

Τροπολογία  4

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 35

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(35) Είναι απαραίτητο, για τη σταδιακή οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της καλής πίστης, να καθορίσουν τα κράτη μέλη αποτελεσματικά μέτρα, ικανά να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας οδηγίας και ιδίως εκείνων των διατάξεων που προβλέπουν ότι οι εταιρείες τηρούν τα κοινά κριτήρια πιστοποίησης και τους περιορισμούς σχετικά με την περαιτέρω χρήση των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων που μεταφέρονται, μετά τη μεταφορά.

(35) Είναι απαραίτητο, για τη σταδιακή οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της καλής πίστης, να καθορίσουν τα κράτη μέλη αποτελεσματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και κυρώσεων, ικανά να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας οδηγίας και ιδίως εκείνων των διατάξεων που προβλέπουν ότι οι εταιρείες τηρούν τα κοινά κριτήρια πιστοποίησης και τους περιορισμούς σχετικά με την περαιτέρω χρήση των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων που μεταφέρονται, μετά τη μεταφορά.

Αιτιολόγηση

Προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι οι εταιρίες δεν θα μπορούν να "παρακάμψουν" τον έλεγχο των εξαγωγών στην χώρα τους μεταφέροντας το προϊόν τους μέσω διαφόρων κρατών μελών πριν να το εξάγουν εκτός ΕΕ, θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να θεσπίσουν αποτελεσματικές κυρώσεις κατά εταιριών που δεν τηρούν τιε διατάξεις της παρούσας Οδηγίας.

Τροπολογία  5

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 37 (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Είναι σημαντικό να θεσπίσουν τα κράτη μέλη μέτρα ώστε να εξασφαλισθεί η διαφάνεια στις ενδοκοινοτικές μεταφορές και εξαγωγές προς τρίτες χώρες προϊόντων συνδεόμενων με την άμυνα .

Αιτιολόγηση

Η διαφάνεια στον τομέα αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Οι ενδοκοινοτικές μεταφορές και διαμετακομίσεις καθιστούν πιο δύσκολη την ανίχνευση του τελικού προορισμού των συνδεόμενων με την άμυνα προϊόντων. Θα ήταν συνεπώς χρήσιμο να αυξήσουν τα κράτη μέλη τη διαφάνεια με την κοινοποίηση των καταλόγων εξαγωγών και/ή των αδειών.

Τροπολογία  6

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Κάθε κράτος μέλος χορηγεί στους προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι στην επικράτειά του γενική, συνολική ή ατομική άδεια μεταφοράς.

2. Κάθε κράτος μέλος χορηγεί στους προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι στην επικράτειά του γενική, συνολική ή ατομική άδεια μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν.

Αιτιολόγηση

Νομική διευκρίνιση. Είναι σημαντικό να τονισθεί η αυτονομία των κρατών μελών στο να θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εταιρίες για την χορήγηση αδειών.

Τροπολογία  7

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη χορηγούν συνολικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνονται μία ή περισσότερες μεταφορές ενός ή περισσότερων προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν ή περισσότερους παραλήπτες σε άλλο κράτος μέλος.

1. Τα κράτη μέλη χορηγούν συνολικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που τις συνοδεύουν και ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνονται μία ή περισσότερες μεταφορές ενός ή περισσότερων προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν ή περισσότερους παραλήπτες σε άλλο κράτος μέλος.

Αιτιολόγηση

Νομική διευκρίνιση. Είναι σημαντικό να τονισθεί η αυτονομία των κρατών μελών στο να θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εταιρίες για την χορήγηση αδειών.

Τροπολογία  8

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 6 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Μια συνολική άδεια μεταφοράς ισχύει για τριετή τουλάχιστον περίοδο.

Μια συνολική άδεια μεταφοράς ισχύει για πενταετή τουλάχιστον περίοδο.

Αιτιολόγηση

Μείωση της γραφειοκρατίας.

Τροπολογία  9

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 7 – εισαγωγή

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη χορηγούν ατομικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνεται μία μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν παραλήπτη μόνο σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Τα κράτη μέλη χορηγούν ατομικές άδειες μεταφοράς σε μεμονωμένο προμηθευτή, υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που τις συνοδεύουν και ύστερα από αίτησή του, με τις οποίες εγκρίνεται μία μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προς έναν παραλήπτη μόνο σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Αιτιολόγηση

Νομική διευκρίνιση. Είναι σημαντικό να τονισθεί η αυτονομία των κρατών μελών στο να θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εταιρίες για την χορήγηση αδειών.

Τροπολογία  10

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας ενημερώνουν τους παραλήπτες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας μεταφοράς που διέπουν την εξαγωγή των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων.

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας ενημερώνουν τους παραλήπτες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας μεταφοράς που διέπουν την τελική χρήση, τη διαμετακόμιση ή την εξαγωγή των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων.

Αιτιολόγηση

Θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι πληροφορίες για τους περιορισμούς εξαγωγών δεν θα διοχετευθούν μόνον στον πρώτο παραλήπτη αλλά ότι, όταν τα προϊόντα μεταφέρονται μέσω διαφόρων κρατών μελών, θα μεταδοθούν και στα κράτη αυτά.

Τροπολογία  11

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές κοινοποιούν στις αρμόδιες αρχές την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν γενική άδεια μεταφοράς για πρώτη φορά.

2. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές κοινοποιούν εντός λογικού χρονικού διαστήματος στις αρμόδιες αρχές την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν γενική άδεια μεταφοράς για πρώτη φορά.

Τροπολογία  12

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 3 – εισαγωγή

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές τηρούν αναλυτικές καταστάσεις των μεταφορών τους, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική του οικείου κράτους μέλους. Οι εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνουν εμπορικά έγγραφα τα οποία περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία:

3. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν και ελέγχουν τακτικά ότι οι προμηθευτές τηρούν αναλυτικές καταστάσεις των μεταφορών τους, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική του οικείου κράτους μέλους. Οι εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνουν εμπορικά έγγραφα τα οποία περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία:

Αιτιολόγηση

Τα κράτη μέλη πρέπει όχι μόνον να εξασφαλίζουν αλλά και να ελέγχουν τακτικά το κατά πόσο οι προμηθευτές εντός των κρατών μελών τηρούν αναλυτικές καταστάσεις των μεταφορών τους.

Τροπολογία  13

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 3 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) την περιγραφή του συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας προϊόντος·

α) την περιγραφή του συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας προϊόντος και την μνεία του στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CML)·

Τροπολογία  14

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 3 – στοιχείο β

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

β) την ποσότητα του συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας προϊόντος και τις ημερομηνίες μεταφοράς·

β) την ποσότητα και την αξία του συνδεόμενου με τον τομέα της άμυνας προϊόντος και τις ημερομηνίες μεταφοράς·

Τροπολογία  15

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Οι καταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 φυλάσσονται τουλάχιστον επί τρία έτη από το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά. Προσκομίζονται στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένος ο προμηθευτής, εφόσον αυτές τις ζητήσουν.

4. Οι καταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 φυλάσσονται τουλάχιστον επί επτά έτη από το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά. Προσκομίζονται στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένος ο προμηθευτής, εφόσον αυτές τις ζητήσουν.

Αιτιολόγηση

Η πρόσβαση στις καταστάσεις των προμηθευτών από τις αρχές των κρατών μελών παρατείνεται από τρία σε επτά έτη. Αυτό θα συμβάλει στην μεγαλύτερη διαφάνεια της διαδικασίας, και θα δοθεί περισσότερος χρόνος για τη διερεύνηση των πιθανών παραβιάσεων των μεταφερθέντων στην εθνική νομοθεσία κανονισμών.

Τροπολογία  16

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

δ) γραπτή δέσμευση της εταιρείας, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στο στοιχείο γ), ότι η εταιρεία του θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τηρήσει και να επιβάλει την τήρηση όλων των ειδικών όρων που συνδέονται με την τελική χρήση και εξαγωγή οποιουδήποτε κατασκευαστικού μέρους ή προϊόντος έχει παραλάβει·

δ) γραπτή δέσμευση της εταιρείας, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στο στοιχείο γ), ότι η εταιρεία του θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τηρήσει και να επιβάλει την τήρηση όλων των ειδικών όρων που συνδέονται με την τελική χρήση, διαμετακόμιση και εξαγωγή οποιουδήποτε κατασκευαστικού μέρους ή προϊόντος έχει παραλάβει·

Αιτιολόγηση

Είναι απαραίτητο να εξασφαλισθεί ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές όχι μόνον θα τηρηθούν και θα επιβληθούν στον πρώτο κράτος μέλος παραλήπτη αλλά, όταν τα προϊόντα μεταφέρονται μέσω διαφόρων κρατών μελών, θα συμβεί το ίδιο και σε όλα αυτά τα κράτη. Συνεπώς είναι απαραίτητο να μεταδοθούν οι πληροφορίες και να τηρηθούν οι όροι.

Τροπολογία  17

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 2 – στοιχείο ε

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ε) γραπτή δέσμευση της εταιρείας, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στο σημείο γ), ότι θα παράσχει στις αρμόδιες αρχές με τη δέουσα επιμέλεια λεπτομερείς πληροφορίες σε απάντηση ερωτημάτων και ερευνών που θα υποβληθούν στην εταιρεία σχετικά με τους τελικούς χρήστες ή την τελική χρήση όλων των προϊόντων που έχουν εξαχθεί, μεταφερθεί ή παραληφθεί από την εταιρεία στο πλαίσιο άδειας μεταφοράς από άλλο κράτος μέλος·

ε) γραπτή δέσμευση της εταιρείας, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στο σημείο γ), ότι θα παράσχει στις αρμόδιες αρχές με τη δέουσα επιμέλεια λεπτομερείς πληροφορίες σε απάντηση ερωτημάτων και ερευνών που θα υποβληθούν στην εταιρεία σχετικά με τους τελικούς χρήστες ή την τελική χρήση όλων των προϊόντων που έχουν εξαχθεί, μεταφερθεί ή παραληφθεί από την εταιρεία στο πλαίσιο γενικής άδειας μεταφοράς από άλλο κράτος μέλος·

Αιτιολόγηση

Νομική διευκρίνιση. Η πιστοποίηση είναι σημαντική μόνο στην περίπτωση γενικής άδειας μεταφοράς.

Τροπολογία  18

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 3 – εδάφιο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Για τους σκοπούς του στοιχείου δ), η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 5 έτη.

Για τους σκοπούς του στοιχείου δ), η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 7 έτη.

Αιτιολόγηση

Μείωση της γραφειοκρατίας.

Τροπολογία  19

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Εάν απαιτείται η συγκατάθεση του κράτους μέλους καταγωγής για τη σχεδιαζόμενη εξαγωγή, συγκατάθεση η οποία δεν έχει εξασφαλιστεί, τα κράτη μέλη ζητούν τη γνώμη του κράτους μέλους καταγωγής.

2. Εάν απαιτείται η συγκατάθεση του κράτους μέλους καταγωγής για τη σχεδιαζόμενη εξαγωγή, συγκατάθεση η οποία δεν έχει εξασφαλιστεί, τα κράτη μέλη ζητούν τη γνώμη του κράτους μέλους καταγωγής. Στην περίπτωση που, μετά την διαβούλευση αυτή, το κράτος μέλος δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη συγκατάθεση για την σχεδιαζόμενη εξαγωγή από το κράτος μέλος καταγωγής, η εξαγωγή δεν πραγματοποιείται και ενημερώνονται σχετικά η Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη.

Αιτιολόγηση

Η επανεξαγωγή σε τρίτη χώρα δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί σε περιπτώσεις που το κράτος μέλος καταγωγής δεν δίδει τη συγκατάθεσή του.

Τροπολογία  20

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 α (νέο) – πριν από το Κεφάλαιο IV

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 10α

.

Διαφάνεια

 

Τα κράτη μέλη μπορούν να δημοσιεύουν σχετικές, μη εμπιστευτικές πληροφορίες που παρέχονται στο πλαίσιο του παρόντος Κεφαλαίου.

Αιτιολόγηση

Η διαφάνεια στον τομέα αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Οι ενδοκοινοτικές μεταφορές και διαμετακομίσεις καθιστούν πιο δύσκολη την ανίχνευση του τελικού προορισμού των συνδεόμενων με την άμυνα προϊόντων. Θα ήταν συνεπώς χρήσιμο να αυξήσουν τα κράτη μέλη τη διαφάνεια με την κοινοποίηση (μη εμπιστευτικών) πληροφοριών που λαμβάνονται από τους προμηθευτές και πληροφοριών για τη διαδικασία πιστοποίησης και τους εξαγωγικούς περιορισμούς. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση του κοινοβουλευτικού και δημόσιου ελέγχου.

Τροπολογία  21

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 13 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

.

2α. Η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει προτάσεις για την τροποποίηση του Παραρτήματος προκειμένου να συμπεριληφθούν ή να αποκλεισθούν ορισμένα προϊόντα.

Αιτιολόγηση

Το Παράρτημα δεν πρέπει μόνον να είναι προσαρμοσμένο στις εξελίξεις των προϊόντων, αλλά θα πρέπει να προβλεφθεί κάποια ευελιξία για την τροποποίηση, εάν χρειασθεί, του καταλόγου των προϊόντων, π.χ., να προστεθούν σε αυτόν άυλα προϊόντα που συνδέονται στενά με ορισμένα προϊόντα άμυνας όπως δεδομένα ή λογισμικό.

Τροπολογία  22

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 α (νέο) – τμήμα του Κεφαλαίου VI

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

.

Άρθρο 15α

 

Εφαρμογή

 

1. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν μέτρα για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων των διατάξεων της παρούσας Οδηγίας.

 

2. Τα μέτρα αυτά είναι αποτελεσματικά, αναλογικά και αποτρεπτικού χαρακτήρα.

 

3. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν πάραυτα στην Επιτροπή τα μέτρα αυτά.

Αιτιολόγηση

Προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι εταιρίες δεν θα μπορούν να "παρακάμψουν" τους εξαγωγικούς ελέγχους στη δική τους χώρα μεταφέροντας το προϊόν τους μέσω άλλων κρατών μελών πριν από την εξαγωγή του εκτός ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν αποτελεσματικές κυρώσεις σε βάρος εταιριών που δεν τηρούν τις διατάξεις της παρούσας Οδηγίας.

Τροπολογία  23

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 16 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Η Επιτροπή υποβάλλει τακτικά, και για πρώτη φορά στις [5 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] το αργότερο, έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας και με τον αντίκτυπό της στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού και στην τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας, επισυνάπτοντας στην έκθεσή της, ενδεχομένως, νομοθετική πρόταση.

2. Η Επιτροπή υποβάλλει τακτικά, και για πρώτη φορά στις [3 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας] το αργότερο, έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας και με τον αντίκτυπό της στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού και στην τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας, επισυνάπτοντας στην έκθεσή της, ενδεχομένως, νομοθετική πρόταση.

Αιτιολόγηση

Ταχύτερη αναθεώρηση της νομοθεσίας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2007)0765 – C6-0468/2007 – 2007/0279(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

IMCO

Γνωμοδοτική επιτροπή

 Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ITRE

15.1.2008

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

 Ημερομηνία ορισμού

Hannes Swoboda

27.2.2008

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

28.5.2008

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

11.9.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

24

0

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jan Březina, Jerzy Buzek, Dragoş Florin David, Pilar del Castillo Vera, Den Dover, Nicole Fontaine, András Gyürk, Romana Jordan Cizelj, Anne Laperrouze, Eluned Morgan, Reino Paasilinna, Francisca Pleguezuelos Aguilar, Vladimír Remek, Teresa Riera Madurell, Mechtild Rothe, Paul Rübig, Catherine Trautmann, Claude Turmes, Alejo Vidal-Quadras

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Christian Ehler, Juan Fraile Cantón, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Vittorio Prodi

  • [1]  Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Μαρτίου 2008 σχετικά με τον Κώδικα Συμπεριφοράς της ΕΕ για τις Εξαγωγές Όπλων - το Συμβούλιο δεν ενέκρινε την Κοινή Θέση και δεν μετέτρεψε τον Κώδικα σε νομικά δεσμευτικό έγγραφο.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2007)0765 – C6-0468/2007 – 2007/0279(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

5.12.2007

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

 Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

IMCO

15.1.2008

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

 Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFET

15.1.2008

ITRE

15.1.2008

 

 

Εισηγητής(ές)

 Ημερομηνία ορισμού

Heide Rühle

2.4.2008

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

6.5.2008

28.5.2008

2.6.2008

7.7.2008

 

9.9.2008

6.10.2008

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

7.10.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

37

0

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Cristian Silviu Buşoi, Charlotte Cederschiöld, Gabriela Creţu, Mia De Vits, Janelly Fourtou, Evelyne Gebhardt, Martí Grau i Segú, Małgorzata Handzlik, Christopher Heaton-Harris, Anna Hedh, Iliana Malinova Iotova, Pierre Jonckheer, Alexander Graf Lambsdorff, Kurt Lechner, Toine Manders, Catiuscia Marini, Arlene McCarthy, Nickolay Mladenov, Catherine Neris, Zita Pleštinská, Karin Riis-Jørgensen, Zuzana Roithová, Heide Rühle, Leopold Józef Rutowicz, Salvador Domingo Sanz Palacio, Christel Schaldemose, Andreas Schwab, Marianne Thyssen, Jacques Toubon, Barbara Weiler, Marian Zlotea

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Εμμανουήλ Αγγελάκας, Wolfgang Bulfon, Colm Burke, Giovanna Corda, Jan Cremers, Manuel Medina Ortega, José Ribeiro e Castro, Gary Titley, Diana Wallis, Stefano Zappalà

Ημερομηνία κατάθεσης

15.10.2008