ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τις προσπάθειες των κρατών μελών να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Κοινότητας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το έτος 2020

15.10.2008 - (COM(2008)0017 – C6‑0041/2008 – 2008/0014(COD)) - ***I

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων
Εισηγήτρια: Satu Hassi
Συντάκτης γνωμοδότησης(*):
Robert Goebbels, Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας
(*) Συνδεδεμένες επιτροπές - Άρθρο 47 του Κανονισμού

Διαδικασία : 2008/0014(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A6-0411/2008
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A6-0411/2008
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τις προσπάθειες των κρατών μελών να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Κοινότητας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το έτος 2020

(COM(2008)0017 – C6‑0041/2008 – 2008/0014(COD))

(Διαδικασία συναπόφασης: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2008)0017),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2, και το άρθρο 175, παράγραφος 1, της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C6‑0041/2008),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (A6‑0411/2008),

1.  εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Κατά τη γνώμη της Κοινότητας, όπως αυτή εκφράστηκε πιο πρόσφατα από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος στη σύνοδό του της 5ης Νοεμβρίου 2007 στις Βρυξέλλες, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η συνολική ετήσια μέση αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη δεν πρέπει να υπερβεί τους 2°C σε σύγκριση με τα προ της βιομηχανικής εποχής επίπεδα, το οποίο συνεπάγεται ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν μέχρι το 2050 σε ποσοστό τουλάχιστον 50 % έναντι των επιπέδων του 2050. Στην επίτευξη αυτής της μείωσης των εκπομπών πρέπει να συμβάλουν όλοι οι τομείς της οικονομίας. Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να πρωτοστατούν, δεσμευόμενες να μειώσουν συλλογικά μέχρι το έτος 2020 τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 30% σε σχέση με το 1990.

(2) Κατά τη γνώμη της Κοινότητας, όπως αυτή εκφράστηκε πιο πρόσφατα από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος στη σύνοδό του της 5ης Νοεμβρίου 2007 στις Βρυξέλλες, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η συνολική ετήσια μέση αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη δεν πρέπει να υπερβεί τους 2°C σε σύγκριση με τα προ της βιομηχανικής εποχής επίπεδα, το οποίο συνεπάγεται ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν μέχρι το 2050 σε ποσοστό τουλάχιστον 50 % έναντι των επιπέδων του 2050. Στην επίτευξη αυτής της μείωσης των εκπομπών πρέπει να συμβάλουν όλοι οι τομείς της οικονομίας. Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να πρωτοστατούν, δεσμευόμενες να μειώσουν συλλογικά μέχρι το έτος 2020 τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 30% σε σχέση με το 1990, και κατά 60% έως 80% μέχρι το 2050.

Αιτιολόγηση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε κατά τη συνάντησή του το Μάρτιο 2007 ότι απαιτούνται μακροπρόθεσμες μειώσεις των εκπομπών από 60 έως 80% μέχρι το 2050.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4a) Για να εξασφαλισθεί η δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ κατά 20% μέχρι το 2020, ο ενδεικτικός στόχος του Σχεδίου Δράσης για την ενεργειακή απόδοση: αξιοποίηση του δυναμικού (COM(2006)0545) πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός για τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή πρέπει να υιοθετήσει σχετικά νομοθετικά μέτρα το αργότερο μέχρι το 2009.

Αιτιολόγηση

Ο στόχος της απόδοσης που όρισε η ΕΕ είναι ο μόνος στόχος του 2020 που δεν είναι νομικά δεσμευτικός. Η επίτευξη αυτού του δυναμικού πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο σε όλους τους τομείς. Η εξοικονόμηση ενέργειας λόγω της επίτευξης του στόχου της ενεργειακής απόδοσης θα οδηγήσει σε μείωση των συνολικών εκπομπών και συγκεκριμένα των εκπομών από τα κτήρια και τις μεταφορές. Η μετατροπή του στόχου ενεργειακής απόδοσης σε νομικά δεσμευτικό στόχο είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής η εξοικονόμηση ενέργειας και να ανατεθεί με σαφή τρόπο στις κυβερνήσεις της ΕΕ η υποχρέωση να επενδύσουν στην ενεργειακή απόδοση.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6a) Κάθε κράτος μέλος πρέπει να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης στο οποίο να ορίζει πως προτίθεται να επιτύχει τον στόχο μείωσης σε τομείς εκτός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Κάθε σχέδιο δράσης πρέπει να υποβληθεί μαζί με μια στρατηγική προώθησης της ενεργειακής απόδοσης.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6β) Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή εξετάζουν τις ευκαιρίες που προσφέρει και τους κινδύνους που συνεπάγεται η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της απασχόλησης. Αφού η κλιματική μεταβολή έχει ληφθεί υπόψη στις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση (COM(2007)0803), θα πρέπει και οι προσαρμογές στην κλιματική μεταβολή να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα εθνικά σχέδια δράσης, ιδίως στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6γ) Οι μειώσεις των εκπομπών σε τομείς εκτός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δράσεις μεμονωμένων πολιτών. Τα κράτη μέλη πρέπει να φροντίσουν να προετοιμάσουν σωστά τους πολίτες, να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους, να υιοθετήσουν δε τις καλύτερες δυνατές τεχνολογίες και λύσεις. Οι πολίτες πρέπει να ενθαρρυνθούν να υιοθετήσουν έναν ενεργειακά οικονομικό τρόπο ζωής με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, της εκπαίδευσης και της ανεξάρτητης πληροφόρησης.

Τροπολογία  6

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 δ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6δ) Οι επιβαλλόμενες από την κλιματική μεταβολή προσαρμογές και αναδιαρθρώσεις των αγορών εργασίας πρέπει να στηρίζονται με πιστώσεις των διαρθρωτικών ταμείων, και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, και να διευκολύνονται με την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα (τομεακά και διατομεακά, σε επίπεδα περιφερειών, κρατών μελών και ΕΕ) και με τη δημιουργία πλαισίου συνθηκών κοινωνικής ισοτιμίας για την προώθηση της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε ατομικό επίπεδο. Τα μέτρα αυτά πρέπει να λαμβάνονται στο πλαίσιο μιας προληπτικής προσέγγισης, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σύμφωνα με τις εθνικές συνήθειες και πρακτικές τους.

Τροπολογία  7

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Οι προσπάθειες μείωσης που θα καταβάλουν τα κράτη μέλη πρέπει να στηρίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ τους και στην ανάγκη βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης σε όλη την Κοινότητα, λαμβανομένου υπόψη του σχετικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κρατών μελών. Στα κράτη μέλη που σήμερα έχουν σχετικά χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και, συνεπώς, μεγάλες προσδοκίες αύξησης του ΑΕΠ, πρέπει να επιτραπεί να αυξήσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 2005, με την υποχρέωση όμως να περιορίσουν την αύξηση αυτή, ώστε να συμβάλουν στην τήρηση της δέσμευσης της Κοινότητας για συνολική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Τα κράτη μέλη που σήμερα έχουν σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ πρέπει να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 2005.

(7) Οι προσπάθειες μείωσης που θα καταβάλουν τα κράτη μέλη πρέπει να στηρίζονται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ τους και στην ανάγκη βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης σε όλη την Κοινότητα

Τροπολογία  8

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 8 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8a) Τα κράτη μέλη μπορούν να αιτιολογούν απεριόριστα επίπεδα μείωσης των εγχώριων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου πάνω και πέρα από τα δικά τους όρια εκπομπής αερίων βάσει ευσυνείδητων δράσεων και πολιτικών που θα προσφέρουν κοινά οφέλη. Από την άποψη αυτή πρέπει να δοθεί το προβάδισμα στα κοινά οφέλη για τη δημόσια υγεία (συγκεκριμένα σ' ό, τι αφορά την ποιότητα του αέρα) και τη βελτίωση της ασφάλειας, την προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, τη μείωση της φτώχειας και την απασχόληση καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια.

Αιτιολόγηση

Η 4η έκθεση αξιολόγησης της ομάδας εργασίας ΙΙΙ της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος σχετικά με την ανακούφιση αναφέρει με σαφή τρόπο ότι τα κοινά οφέλη της δράσης υπό τη μορφή της μειωμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περισσότερης ενεργειακής ασφάλειας ή περισσότερης απασχόλησης της υπαίθρου αντισταθμίζουν τις δαπάνες ανακούφισης. Κατά γενική ομολογία για όλες τις αναλυόμενες περιοχές στον κόσμο, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη για την υγεία καθώς και τα λοιπά οφέλη από τις μειώσεις των αερίων θερμοκηπίου μπορεί να είναι σημαντικά, τόσο στις βιομηχανικές όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τροπολογία  9

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Για να έχουν τα κράτη μέλη ευελιξία στην τήρηση των δεσμεύσεών τους, να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη στις τρίτες χώρες, ιδίως τις αναπτυσσόμενες, και να παρασχεθεί βεβαιότητα στους επενδυτές, η Κοινότητα πρέπει να εξακολουθήσει να αναγνωρίζει ως ένα ορισμένο ύψος τα πιστωτικά μόρια που προκύπτουν από έργα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τρίτες χώρες, μέχρι να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι οικείες πολιτικές αγοράς των εν λόγω πιστωτικών μορίων ενισχύουν τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των έργων και την επιδίωξη μελλοντικής διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

(9) Για να έχουν τα κράτη μέλη ευελιξία στην τήρηση των δεσμεύσεών τους, να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη στις τρίτες χώρες, ιδίως τις αναπτυσσόμενες, και να παρασχεθεί βεβαιότητα στους επενδυτές, η Κοινότητα πρέπει να εξακολουθήσει να αναγνωρίζει ως ένα ορισμένο ύψος τα πιστωτικά μόρια που προκύπτουν από έργα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τρίτες χώρες, μέχρι να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δεσμευτούν να καταβάλλουν προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες χώρες και συνεπώς θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 50% των εν λόγω πιστωτικών μορίων αγοράζονται από τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες (ΛΑΧ) και τα Αναπτυσσόμενα Μικρά Νησιωτικά Κράτη (ΑΜΝΚ) προκειμένου να ενισχύουν τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των έργων και την επιδίωξη μελλοντικής διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή. Όλα τα έργα σε τρίτες χώρες πρέπει να εξασφαλίζουν τη μεταφορά νέων τεχνολογιών χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα και να είναι συμβατά με τα κριτήρια υψηλής ποιότητας που διασφαλίζουν την προσθετικότητά τους και την περιβαλλοντική και κοινωνική τους ακεραιότητα.

Τροπολογία  10

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(9a) Προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διαφορές στις δαπάνες για τη μείωση των εκπομπών που αντιμετωπίζουν διάφορα κράτη μέλη με το να εξασφαλιστεί αυξημένη γεωγραφική ευελιξία και ταυτόχρονα, αύξηση της γενικής αποδοτικότητας από πλευράς κόστους της συνολικής δέσμευσης της Κοινότητας, θα πρέπει να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να μεταφέρουν μέρος των οικείων δικαιωμάτων τους για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ένα άλλο κράτος μέλος. Η εν λόγω μεταφορά θα πρέπει να ρυθμίζεται μέσω διμερούς συμφωνίας και θα πρέπει να εξασφαλίζεται διαφάνεια μέσω κοινοποίησης στην Επιτροπή και καταχώρησης της μεταφοράς στα μητρώα αμφότερων των εμπλεκομένων κρατών μελών.

Αιτιολόγηση

Με την παρούσα πρόταση η αποδοτικότητα από πλευράς κόστους αυξάνεται όταν ικανοποιείται ο κοινοτικός στόχος για τις περικοπές των εκπομπών. Αυτή η εθελούσια δυνατότητα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει εκείνες τις χώρες που, λόγω έλλειψης πόρων, θα έχουν δυσκολία να περικόψουν τις εκπομπές τους, καθόσον αυτή συμβάλλει στη χρηματοδότηση και άλλων δράσεων/μέτρων στη μεταφέρουσα χώρα βάσει κεφαλαίων που εισπράττονται από τις μεταφορές. Όλα τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα επωφεληθούν. Πάνω από όλα όμως αυτό που ωφελείται περισσότερο είναι το περιβάλλον καθώς η αποτελεσματική χρήση των πόρων μας είναι θεμελιώδης για μια ορθή περιβαλλοντική πολιτική.

Τροπολογία  11

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) Η διατήρηση της δυνατότητας των κρατών μελών να χρησιμοποιούν πιστωτικά μόρια του CDM έχει σημασία για τη διευκόλυνση της εξασφάλισης αγοράς για τα μόρια αυτά μετά το 2012. Για να διευκολυνθεί η εξασφάλιση της εν λόγω αγοράς και να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Κοινότητα και, με τον τρόπο αυτό, να προωθηθεί η επίτευξη των κοινοτικών στόχων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ασφάλεια του εφοδιασμού, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, προτείνεται να επιτραπεί η ετήσια χρήση από τα κράτη μέλη πιστωτικών μορίων που προκύπτουν από έργα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τρίτες χώρες, μέχρι να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, μέχρι ποσότητας που αντιστοιχεί σε 3 % των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε κράτους μέλους οι οποίες δεν καλύπτονται από την οδηγία 2003/87/ΕΚ κατά το έτος 2005. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της προσπάθειας μείωσης το 2020. Πρέπει να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να μεταβιβάζουν το αχρησιμοποίητο τμήμα της ποσότητας αυτής σε άλλα κράτη μέλη.

(13) Η διατήρηση της δυνατότητας των κρατών μελών να χρησιμοποιούν πιστωτικά μόρια του CDM έχει σημασία για τη διευκόλυνση της εξασφάλισης αγοράς για τα μόρια αυτά μετά το 2012. Για να διευκολυνθεί η εξασφάλιση της εν λόγω αγοράς και να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Κοινότητα και, με τον τρόπο αυτό, να προωθηθεί η επίτευξη των κοινοτικών στόχων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, την ασφάλεια του εφοδιασμού, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, προτείνεται να επιτραπεί η ετήσια χρήση από τα κράτη μέλη πιστωτικών μορίων που προκύπτουν από έργα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τρίτες χώρες ή σε άλλα κράτη μέλη, μέχρι να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, μέχρι ποσότητας που αντιστοιχεί σε 3 % των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε κράτους μέλους οι οποίες δεν καλύπτονται από την οδηγία 2003/87/ΕΚ κατά το έτος 2005. Πρέπει να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να πωλούν το αχρησιμοποίητο τμήμα της ποσότητας αυτής σε άλλα κράτη μέλη με πλειστηριασμό, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 50% τέτοιου είδους έργων εφαρμόζεται στις ΛΑΧ και στα ΑΜΝΚ.

Τροπολογία  12

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13a) Η Κοινότητα πρέπει να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις χώρες που συμμετέχουν στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC) αλλά δεν περιλαμβάνονται στο σχετικό Παράρτημα Ι (μέρη που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα I). Η συμβολή αυτής της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στα μέρη που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι πρέπει να βασίζεται σε μια παγκόσμια επιλογή για τις εκπομπές που θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο του περιορισμού της κλιματικής μεταβολής σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 °C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια συνολική διεθνής συμφωνία για μετά το 2012. Η εν λόγω εξωτερική κοινοτική δέσμευση για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου πρέπει να επιμεριστεί μεταξύ των κρατών μελών, με βάση το σχετικό κατά κεφαλή ΑΕΠ τους. Τα κράτη μέλη πρέπει να αφιερώσουν επαρκείς πόρους για την επίτευξη της εξωτερικής δέσμευσής τους για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μεταξύ άλλων, εγγράφοντας σημαντικό τμήμα των εσόδων που προέρχονται από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ.

Αιτιολόγηση

Η 4η έκθεση αξιολόγησης της ΔΕΑΚ καταλήγει ότι για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2o C είναι απαραίτητο να υπάρξει σημαντική παρέκκλιση της επιχειρηματικής πολιτικής που ακολουθείται συνήθως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι εκβιομηχανισμένες χώρες έχουν ευθύνη να συμβάλουν στον απαιτούμενο περιορισμό των εκπομπών στις αναπτυσσόμενες χώρες, πέρα από τις υποχρεωτικές εγχώριες μειώσεις τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μια συνολική διεθνής συμφωνία.

Τροπολογία  13

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 14 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(14α) Σε περίπτωση που η Επιτροπή και τα κράτη μέλη δεν συνάψουν διεθνή συμφωνία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση που θα περιλαμβάνει τις εκπομπές και αφαιρέσεις από τη χρήση γης, για την αλλαγή χρήσης της γης και για τη δασοκομία στην εν λόγω απόφαση σύμφωνα με εναρμονισμένους όρους που εξασφαλίζουν μονιμότητα και περιβαλλοντική ακεραιότητα της συμβολής της χρήσης γης, της αλλαγής χρήσης της γης και της δασοκομίας, καθώς και επαρκή παρακολούθηση και λογιστική καταγραφή.

Αιτιολόγηση

Η χρήση γης, η αλλαγή χρήσης της γης και η δασοκομία (LULUCF) αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο των συνολικών επιπτώσεων στο κλίμα και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας στην Κοπεγχάγη το 2009. Η συμπερίληψη του τομέα LULUCF στην απόφαση περί μερισμού της προσπάθειας πρέπει να βασίζεται σε εναρμονισμένους κοινοτικούς κανόνες που να εξασφαλίζουν την περιβαλλοντική ακεραιότητα και την επακριβή καταγραφή. Αν ενταχθεί στο διεθνές καθεστώς, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η χρήση πιστωτικών μορίων της δασοκομίας για τη συμμόρφωση βάσει του μερισμού της προσπάθειας, υπό τον όρο ότι εξασφαλίζεται το ζήτημα της μονιμότητας (ή αντικατάστασης των προσωρινών πιστωτικών μορίων).

Τροπολογία  14

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 14 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(14β) Εάν συμπεριληφθούν στη μελλοντική διεθνή συμφωνία οι εκπομπές και αφαιρέσεις που συνδέονται με τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης της γης και τη δασοκομία, μια πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη συμπερίληψη αυτών των εκπομπών και αφαιρέσεων στην απόφαση θα μπορούσε να θίγει τις προϋποθέσεις για τη χρήση πιστωτικών μορίων από έργα βιώσιμης, επαληθεύσιμης και μόνιμης δενδροφύτευσης και αναδάσωσης πιστοποιημένα από την Εκτελεστική Επιτροπή του CDM, δραστηριότητες βιώσιμης, επαληθεύσιμης και μόνιμης δασοκομίας σε αναπτυσσόμενες χώρες με τις οποίες έχει συναφθεί συμφωνία σύμφωνα με το άρθρο 11a(5) της οδηγίας 2003/87/EΚ ή οποιαδήποτε έργα βιώσιμης, επαληθεύσιμης και μόνιμης δασοκομίας σε αναπτυσσόμενες χώρες κατά συμμόρφωση προς τη διεθνή συμφωνία του άρθρου 6(1), αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να αντικατασταθούν όλες οι tCER ή lCER με μονάδες έγκυρες βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο ή της διεθνούς συμφωνίας, και ότι τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να αντικαθιστούν σε συνεχή βάση αυτές τις tCER ή lCER πριν από την εκπνοή τους.

Αιτιολόγηση

Η χρήση γης, η αλλαγή χρήσης της γης και η δασοκομία (LULUCF) αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο των συνολικών επιπτώσεων στο κλίμα και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας στην Κοπεγχάγη το 2009. Η συμπερίληψη του τομέα LULUCF στην απόφαση περί μερισμού της προσπάθειας πρέπει να βασίζεται σε εναρμονισμένους κοινοτικούς κανόνες που να εξασφαλίζουν την περιβαλλοντική ακεραιότητα και την επακριβή καταγραφή. Αν ενταχθεί στο διεθνές καθεστώς, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η χρήση πιστωτικών μορίων της δασοκομίας για τη συμμόρφωση βάσει του μερισμού της προσπάθειας, υπό τον όρο ότι εξασφαλίζεται το ζήτημα της μονιμότητας (ή αντικατάστασης των προσωρινών πιστωτικών μορίων).

Τροπολογία  15

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(15) Η πρόοδος όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση πρέπει να αξιολογείται ετησίως με βάση τις εκθέσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 280/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, για μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο. Ανά διετία πρέπει να διενεργείται εκτίμηση της προβλεπόμενης προόδου, η δε εφαρμογή της παρούσας απόφασης πρέπει να αξιολογηθεί πλήρως το 2016.

(15) Η πρόοδος όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση πρέπει να αξιολογείται ετησίως με βάση τις εκθέσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 280/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, για μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο. Ανά διετία πρέπει να διενεργείται εκτίμηση της προβλεπόμενης προόδου, η δε εφαρμογή της παρούσας απόφασης πρέπει να αξιολογηθεί πλήρως το 2016, υποβάλλοντας, όπου κρίνεται ενδεδειγμένο, προτάσεις με σκοπό την επίτευξη των στόχων έως το 2020. Στο πλαίσιο της ανά διετία αξιολόγησης, η Επιτροπή πρέπει να αξιολογεί και να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά τη διασφάλιση ότι οι διάφορες κοινοτικές πολιτικές (επί παραδείγματι στον τομέα της γεωργίας, των απαιτήσεων στα προϊόντα, των διαρθρωτικών πολιτικών, της έρευνας) συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η εκτίμηση πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια αποτίμηση των έργων CDM που έχουν καταχωρηθεί και/ή εκτελεσθεί από τα κράτη μέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτά ανταποκρίνονται στα κριτήρια ποιότητας που αναφέρει η παρούσα απόφαση.

Τροπολογία  16

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 15 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(15α) Όταν οι πολιτικές και τα μέτρα που προβλέπει η Κοινότητα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά, είτε θετικά είτε αρνητικά, την υλοποίηση των δεσμεύσεων των κρατών μελών όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η εκτίμηση της επίπτωσης κάθε πρότασης περιλαμβάνει ποσοτικοποίηση της επίπτωσης στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για κάθε κράτος μέλος και για το σύνολο της κοινότητας. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, και στη συνέχεια ανά τριετία, η Επιτροπή εκπονεί έκθεση σχετικά με τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι κοινοτικές πολιτικές και τα μέτρα στις προσπάθειες του κάθε κράτους μέλους και του συνόλου της Κοινότητας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 και το άρθρο 6 παράγραφος 3.

Αιτιολόγηση

Για τους περισσότερους τομείς που δεν υπάγονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, τα μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των δεσμεύσεων των κρατών μελών (π.χ. πρότυπα απόδοσης μεταφορών και οχημάτων, πρότυπα απόδοσης για κτίρια και συσκευές, γεωργία). Οι επιπτώσεις που έχουν οι κοινοτικές πολιτικές και τα μέτρα πρέπει να εκτιμώνται στο στάδιο της χάραξης της πολιτικής και πρέπει να υπόκεινται σε τακτική αναθεώρηση.

Τροπολογία  17

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 17 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(17a) Για λόγους διασφάλισης της αποτελεσματικότητάς της, η παρούσα απόφαση πρέπει να προβλέπει μηχανισμό βάσει του οποίου στο κράτος μέλος που υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα επιβάλλεται κύρωση αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στην οδηγία 2003/87/EΚ και θα αφαιρείται αντίστοιχη ποσότητα ισοδύναμου CO2 από τον αντίστοιχο πλειστηριασμό δικαιωμάτων με βάση την οδηγία αυτή. Τα έσοδα που προέρχονται από τις κυρώσεις αυτές θα κατατίθενται σε κοινοτικό ταμείο που θα προορίζεται για τη χρηματοδότηση μέτρων για την ανακούφιση της κλιματικής μεταβολής.

Αιτιολόγηση

Για την επίτευξη του γενικού στόχου της ΕΕ είναι σημαντικό τα κράτη μέρη να συμμορφωθούν προς την απόφαση αυτή. Είναι απαραίτητο να υπάρξει ο αποτελεσματικός μηχανισμός συμμόρφωσης σύμφωνα με αυτόν που εφαρμόζεται για τις εγκαταστάσεις στο πλαίσιο του ETS.

Τροπολογία  18

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 17 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(17β) Για να εξασφαλισθεί η σαφής και σοβαρή συμμόρφωση των κρατών μελών, η Επιτροπή ορίζει μηχανισμό επιβολής άμεσων πρόστιμων στα μεμονωμένα κράτη μέλη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με την παρούσα οδηγία.

Τροπολογία  19

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 20 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(20α) Ως προθεσμία για την εφαρμογή των δεσμεύσεων είναι το 2020. Κατά το χρονικό διάστημα έως το 2020 ορισμένα προγράμματα πρέπει να χρηματοδοτούνται από το Διαρθρωτικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή πρέπει να επιδιώκει η πολιτική της για τη συνοχή να ανακλά τη δέσμευση της Κοινότητας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καθώς και την ενσωμάτωση πτυχών της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις προϋποθέσεις που επιβάλλονται για τη χορήγηση πόρων που προορίζονται για τη συνοχή και τη διαρθρωτική ανάπτυξη.

Τροπολογία  20

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η παρούσα απόφαση ορίζει κανόνες για τον καθορισμό της συμβολής των κρατών μελών στην τήρηση της δέσμευσης της Κοινότητας για μείωση, μεταξύ των ετών 2013 και 2020, των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, όσον αφορά τις εκπομπές από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ, καθώς και για την αξιολόγηση της τήρησης της εν λόγω δέσμευσης.

Η παρούσα απόφαση ορίζει την ελάχιστη συμβολή κάθε κράτους μέλους στην τήρηση της δέσμευσης της Κοινότητας για μείωση, από το 2013, των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, όσον αφορά τις εκπομπές από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ, καθώς και για την αξιολόγηση της τήρησης της εν λόγω δέσμευσης.

 

Επίσης ορίζει μια αυτόματη διαδικασία για την εφαρμογή μιας δέσμευσης για αυστηρότερες μειώσεις όταν η Κοινότητα συνάψει διεθνή συμφωνία που δεσμεύει την Κοινότητα σε συνολικό στόχο μείωσης άνω του 20% έως το 2020 σε σύγκριση με το 1990, όπως ο στόχος 30 % τον οποίο υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2007.

Τροπολογία  21

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 1 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 1α

 

Πεδίο εφαρμογής

Οι εκπομπές που προέρχονται από τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές καλύπτονται εκτός αν και μέχρις ότου ενταχθούν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2003/87/EΚ ή οιουδήποτε άλλου κοινοτικού νομικού μέσου ώστε να συμπεριληφθούν στις δεσμεύσεις κοινοτικών μειώσεων για την περίοδο 2013 - 2020. Εάν έως το 2011 ο τομέας δεν έχει ενταχθεί στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2003/87/EΚ ή άλλου κοινοτικού νομικού μέσου που αποβλέπει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, η Επιτροπή διατυπώνει έως το 2012 σχετικές προτάσεις ενσωματώνοντας τον τομέα αυτόν στην οδηγία.

Τροπολογία  22

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 3 της οδηγίας 2003/87/EΚ.

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι σχετικοί ορισμοί του άρθρου 3 της οδηγίας 2003/87/EΚ.

Επιπλέον, ως «εκπομπές αερίων θερμοκηπίου» νοούνται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μεθανίου (CH4), υποξειδίου του αζώτου (N2O), υδροφθορανθράκων (HFC), υπερφθορανθράκων (PFC) και εξαφθοριούχου θείου (SF6), εκφραζόμενες σε ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα, από πηγές, όπως προσδιορίζονται σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ.

Επιπλέον, ως «εκπομπές αερίων θερμοκηπίου» νοούνται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μεθανίου (CH4), υποξειδίου του αζώτου (N2O), υδροφθορανθράκων (HFC), υπερφθορανθράκων (PFC) και εξαφθοριούχου θείου (SF6), εκφραζόμενες σε ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα, από πηγές, όπως προσδιορίζονται σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ. Βάσει των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί ως μέρος μελλοντικής διεθνούς συμφωνίας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3, παράγραφος 1, η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση που θα περιλαμβάνει τις εκπομπές και αφαιρέσεις από τη χρήση γης, για την αλλαγή χρήσης της γης και για τη δασοκομία στην εν λόγω απόφαση σύμφωνα με εναρμονισμένους όρους που εξασφαλίζουν μονιμότητα και περιβαλλοντική ακεραιότητα της συμβολής της χρήσης γης, της αλλαγής χρήσης της γης και της δασοκομίας, καθώς και επαρκή παρακολούθηση και λογιστική καταγραφή.

Αιτιολόγηση

Η χρήση γης, η αλλαγή χρήσης της γης και η δασοκομία (LULUCF) αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο των συνολικών επιπτώσεων στο κλίμα και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας στην Κοπεγχάγη το 2009. Η συμπερίληψη του τομέα LULUCF στην απόφαση περί μερισμού της προσπάθειας πρέπει να βασίζεται σε εναρμονισμένους κοινοτικούς κανόνες που να εξασφαλίζουν την περιβαλλοντική ακεραιότητα και την επακριβή καταγραφή. Αν ενταχθεί στο διεθνές καθεστώς, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η χρήση πιστωτικών μορίων της δασοκομίας για τη συμμόρφωση βάσει του μερισμού της προσπάθειας, υπό τον όρο ότι εξασφαλίζεται το ζήτημα της μονιμότητας (ή αντικατάστασης των προσωρινών πιστωτικών μορίων).

Τροπολογία  23

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Μέχρι να συνάψει η Κοινότητα διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών από εκείνες που απαιτεί το παρόν άρθρο, κάθε κράτος μέλος μειώνει, έως το 2020, τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ κατά το ποσοστό που καθορίζεται για το εν λόγω κράτος μέλος στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, σε σχέση με τις εκπομπές του κατά το έτος 2005.

1. Μέχρι να συνάψει η Κοινότητα διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών από εκείνες που απαιτεί το παρόν άρθρο, κάθε κράτος μέλος μειώνει, έως το 2020, τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ τουλάχιστον κατά το ποσοστό που καθορίζεται για το εν λόγω κράτος μέλος στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, σε σχέση με τις εκπομπές του κατά το έτος 2005.

Τροπολογία  24

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Κατά την περίοδο 2013-2019, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν προκαταβολικά από το επόμενο έτος ποσότητα ίση με 2% του οικείου ορίου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2. Εάν οι εκπομπές κράτους μέλους υπολείπονται του ορίου της παραγράφου 2, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει στο επόμενο έτος τις οικείες πλεονάζουσες μειώσεις των εκπομπών.

3. Κατά την περίοδο 2013-2019, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν προκαταβολικά από το επόμενο έτος ποσότητα ίση με 1% του οικείου ορίου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2. Εάν οι εγχώριες εκπομπές κράτους μέλους υπολείπονται του ορίου της παραγράφου 2, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει τη διαφορά μεταξύ των εγχώριων εκπομπών του και του ορίου αυτού στο επόμενο έτος.

Αιτιολόγηση

Για αρκετά κράτη μέλη ένα 2% θα εκπροσωπούσε σημαντικό μέρος της υποχρέωσής τους για μείωση, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια πραγματική γραμμική μείωση. Αντίθετα η χρήση ενός 1% ως ανώτατης ποσότητας παρέχει μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι πράγματι οι εκπομπές των κρατών μελών θα ακολουθήσουν καθοδική πορεία.

Τροπολογία  25

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3α. Κάθε κράτος μέλος, εφόσον βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του βάσει της παρούσας απόφασης, μπορεί να εκχωρεί, να πωλεί ή να μισθώνει σε άλλο κράτος μέλος, βάσει διμερούς συμφωνίας που έχει κοινοποιηθεί στην Επιτροπή, μέρος των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που δικαιούται να εκπέμπει σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 1 και 2. Το κράτος μέλος στο οποίο εκχωρείται το δικαίωμα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου μπορεί να το χρησιμοποιήσει για εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο. Τα έσοδα από παρόμοιες μεταβιβάσεις χρησιμοποιούνται για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέσω επενδύσεων στην ενεργειακή αποδοτικότητα, την ανανεώσιμη ενέργεια ή τους φιλικούς προς το κλίμα τρόπους μεταφοράς.

Αιτιολόγηση

Η παρούσα πρόταση ανοίγει το δρόμο για την εμπορία των δικαιωμάτων εκπομπών μεταξύ των κρατών μελών, εφόσον έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις βάσει της απόφασης για προηγούμενα έτη και εφόσον τα έσοδα χρησιμοποιούνται για τη μείωση των εκπομπών.

Τροπολογία  26

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3β. Εάν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ενός κράτους μέλους είναι πάνω από το όριο που τίθεται στην παράγραφο 2, αυτό το κράτος μέλος αντισταθμίζει το έλλειμμα επίτευξης τον επόμενο χρόνο, πολλαπλασιάζοντας το πλεόνασμα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του προηγούμενου έτους επί υποχρεωτικό συντελεστή επιπρόσθετης μείωσης, ίσο με 1,3. Αν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ενός κράτους μέλους είναι κάτω από το όριο της παραγράφου 2, το κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει το πλεόνασμα μείωσης εκπομπών του στο επόμενο έτος.

Αιτιολόγηση

Δεδομένου ότι αυτό που έχει σημασία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι η συνολική μείωση των εκπομπών, δεν αρκούν οι κυρώσεις. Η Επιτροπή πρέπει να εφαρμόσει τον ίδιο συντελεστή αποκατάστασης, ίσο με 1,3, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης στον μηχανισμό συμμόρφωσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Τροπολογία  27

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο

 

Επίπεδα εκπομπών για την περίοδο μετά το 2020

 

Οι κοινοτικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τομείς που δεν καλύπτονται από την οδηγία 2003/87/EΚ συνεχίζουν να μειώνονται και μετά το 2020 με έναν ετήσιο ρυθμό που οδηγεί σε συνολική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Κοινότητα από όλες τις πηγές τουλάχιστον 80% έως το 2035 και 60 έως 80 % έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, με τελικό στόχο την εξάλειψη εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από ορυκτά καύσιμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή εξετάζει το 2012 τη σκοπιμότητα διαφοροποίησης του κοινοτικού στόχου μείωσης μεταξύ των κρατών μελών για επιπλέον περίοδο, και, εάν είναι σκόπιμο, υποβάλλει προτάσεις.

Αιτιολόγηση

Εάν η ΕΕ αποσκοπεί να τηρήσει τον στόχο της για τους δύο βαθμούς Κελσίου, πρέπει ήδη να θέσει τις εκπομπές της σε ένα πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

Τροπολογία  28

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Άρθρο 3β

 

Ενεργειακή απόδοση

 

Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση για την πρόοδο των κρατών μελών σε σχέση με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοποίηση του δυναμικού για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην Κοινότητα κατά 20% έως το 2020, ο ενδεικτικός στόχος του σχεδίου δράσης για την ενεργειακή απόδοση: Η αξιοποίηση του δυναμικού, (COM(2006)0545) καθίσταται υποχρεωτική για τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή προτείνει μέτρα το αργότερο μέχρι το 2009, και μετά από αυτή την ημερομηνία κάθε κράτος μέρος χαράσσει στρατηγική ενεργειακής απόδοσης.

Τροπολογία  29

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι οικείες πολιτικές αγοράς των εν λόγω πιστωτικών μορίων ενισχύουν τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των έργων και την επιδίωξη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 50% των εν λόγω πιστωτικών μορίων αγοράζονται από τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες και τα Αναπτυσσόμενα Μικρά Νησιωτικά Κράτη για να ενισχύουν τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των έργων και την επιδίωξη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

Τροπολογία  30

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2α. Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν μόνο πιστωτικά μόρια από έργα ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και έργα ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση που πληρούν κριτήρια υψηλής ποιότητας με τα οποία διασφαλίζεται η προσθετικότητα των έργων όπως και την συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη. Πιστωτικά μόρια υψηλής ποιότητας είναι πιστωτικά μόρια τα οποία:

 

(α) αντιπροσωπεύουν πραγματικές, επαληθεύσιμες, επιπρόσθετες και μόνιμες μειώσεις εκπομπών από έργα με σαφή οφέλη αειφόρας ανάπτυξης, χωρίς αρνητικό περιβαλλοντικό ή κοινωνικό αντίκτυπο· και

 

(β) προέρχονται από έργα σε χώρες οι οποίες συνεισφέρουν δεόντως στις συνολικές μειώσεις εκπομπών βάσει μελλοντικής διεθνούς συμφωνίας, την οποία έχουν κυρώσει.

 

Εναρμονισμένα μέτρα που επιβεβαιώνουν ποια έργα ή τύποι έργων ικανοποιούν αυτά τα κριτήρια δύνανται να εγκρίνονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 9(2). 

Τροπολογία  31

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Η ετήσια χρήση πιστωτικών μορίων από κάθε κράτος μέλος κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1, 2 και 3 δεν υπερβαίνει ποσότητα ίση με 3% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ στο συγκεκριμένο κράτος μέλος το 2005.

4. Η χρήση πιστωτικών μορίων από κάθε κράτος μέλος κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1, 2 και 3 δεν υπερβαίνει ποσότητα ίση με 8% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ στο συγκεκριμένο κράτος μέλος το 2005.

Κάθε κράτος μέλος μπορεί να μεταβιβάζει το αχρησιμοποίητο τμήμα της ποσότητας αυτής σε άλλο κράτος μέλος.

 

Αιτιολόγηση

Στο πλαίσιο συνολικού συμβιβασμού για την ευελιξία, όπου η εσωτερική ευελιξία εντός της ΕΕ επιτρέπεται χωρίς κανένα περιορισμό, το όριο αντιστάθμισης CDM/JI ρυθμίζεται ώστε να αντανακλά προτιμήσεις για ενδοενωσιακές μεταβιβάσεις και τροποποιείται ώστε να καλύπτει ολόκληρη την περίοδο αντί της ετήσιας μη μεταφερόμενης ποσόστωσης.

Τροπολογία  32

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 4α

 

Κοινοτική δέσμευση για μείωση των εξωτερικών εκπομπών

 

1. Με τη σύναψη συνολικής διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική μεταβολή, η Κοινότητα και τα κράτη μέλη, από τις αρχές του 2013, χρηματοδοτούν μετρήσιμες, ανακοινώσιμες, εξακριβώσιμες και δεσμευτικές μειώσεις εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε χώρες που συμμετέχουν στην UNFCCC αλλά δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα 1 αυτής (μέρη που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα I).

 

2. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν την εξατομικευμένη δέσμευσή τους για μείωση των εξωτερικών εκπομπών που αναφέρεται στην παράγραφο 3, μέσω:

 

a) άμεσης χρηματοδότησης ή συμμετοχής σε ένα ή περισσότερα διμερή και/ή πολυμερή ταμεία με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση πολιτικών και μέτρων για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου στα μέρη που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα I.

 

β) συνεισφορών για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την αποδάσωση και την υποβάθμιση των δασών, όπως ορίζει η διεθνής συμφωνία για τις κλιματικές μεταβολές στο πλαίσιο της UNFCCC.

 

3. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές τους για τη χρηματοδότηση των μειώσεων εκπομπών στα μέρη που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι, ενισχύουν τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των έργων.

Αιτιολόγηση

Η 4η έκθεση αξιολόγησης της ΔΕΚΑ καταλήγει ότι για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2o C είναι απαραίτητο να υπάρξει σημαντική παρέκκλιση της επιχειρηματικής πολιτικής που ακολουθείται συνήθως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι εκβιομηχανισμένες χώρες έχουν ευθύνη να συμβάλουν στον απαιτούμενο περιορισμό των εκπομπών στις αναπτυσσόμενες χώρες, πέρα από τις υποχρεωτικές εγχώριες μειώσεις τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μια συνολική διεθνής συμφωνία.

Τροπολογία  33

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 4β

 

Ενίσχυση για την προσαρμογή αναπτυσσομένων χωρών στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

 

1. Μετά από τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή η Κοινότητα αναλαμβάνει από τις αρχές του 2013 δεσμευτική υποχρέωση να παρέχει χρηματοδοτική ενίσχυση σε αναπτυσσόμενες χώρες υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, ιδίως σε κοινότητες και χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να τις στηρίξει στην προσαρμογή τους και στον περιορισμό των κινδύνων. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να προστεθούν σε εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 4.

 

2. Η βοήθεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1 αυξάνεται ετησίως γραμμικά προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον τα 10 δις ευρώ έως το 2020. Η ενισχυτική προσπάθεια για το 2013 θα πρέπει να είναι τουλάχιστον της τάξης των 5 δις ευρώ. Η ενίσχυση θα πρέπει να διοχετεύεται στα κοινοτικά και /ή τα διεθνή ταμεία προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων της Συμμαχίας όσον αφορά την Αλλαγή του Κλίματος του Πλανήτη (ΣΑΚΠ) και ενδεχόμενων μελλοντικών διεθνών ταμείων προσαρμογής που θα υποστηρίζονται από διεθνείς συμφωνίες. Η ενίσχυση προσαρμογής θα πρέπει να προστίθεται στις τρέχουσες ροές βοηθείας αλλά θα πρέπει παρόλα αυτά να είναι ενσωματωμένη στη συνήθη αναπτυξιακή βοήθεια

 

3. Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς στο πλαίσιο της εφαρμογής της οδηγίας 2003/87/EΚ όπως τροποποιήθηκε προκειμένου να πληροί τις υποχρεώσεις που υπαγορεύει το παρόν άρθρο.

Αιτιολόγηση

Οι βιομηχανικές χώρες είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Για αυτόν τον λόγο η ΕΕ έχει την υποχρέωση να πληρώσει για αυτές της ζημίες.

Τροπολογία  34

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Στις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 3 της απόφασης 280/2004/EΚ, αναφέρουν τις ετήσιες εκπομπές τους που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 3 και τη χρήση πιστωτικών μορίων σύμφωνα με το άρθρο 4.

1. Στις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 3 της απόφασης 280/2004/EΚ, αναφέρουν τις ετήσιες εκπομπές τους που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 3, τη χρήση και γεωγραφική κατανομή πιστωτικών μορίων σύμφωνα με το άρθρο 4 και την εφαρμογή και γεωγραφική κατανομή της εξωτερικής προσαρμογής και μείωσης των κοινοτικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με το άρθρο 4α.

 

Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν ανά προβολές των μειώσεων εκπομπών για τα σχεδιαζόμενα μέτρα σε όλους τους σημαντικούς κλάδους, για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών του 2020, 2035 και 2050. Πριν τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας σχετικά με τη κλιματική αλλαγή, η οποία οδηγεί σε υποχρεωτικές μειώσεις εντός της Κοινότητας που υπερβαίνουν τις μειώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 3, τα κράτη μέλη προετοιμάζουν πολιτικές και μέτρα βάσει του κοινοτικού στόχου του -30% έως το 2020 σε σύγκριση με το 1990.

 

1α. Τα κράτη μέλη συντάσσουν έκθεση σχετικά με τις ετήσιες οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από πηγές που δεν καλύπτονται από την οδηγία 2003/87/ΕΚ έως την 31η Αυγούστου του επομένου έτους.

 

Η Επιτροπή επαληθεύει και δημοσιεύει αυτές τις εκθέσεις εντός δύο μηνών μετά από την ημερομηνία αυτή. Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 5α.

2. Στην έκθεση που υποβάλλει η Επιτροπή βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 1 της απόφασης 280/2004/EΚ, αξιολογεί κατά πόσον η πρόοδος επαρκεί για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση.

2. Στην έκθεση που υποβάλλει η Επιτροπή βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 1 της απόφασης 280/2004/EΚ, αξιολογεί κατά πόσον η πρόοδος επαρκεί για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση.

Κατά την αξιολόγηση αυτή λαμβάνονται υπόψη η πρόοδος των κοινοτικών πολιτικών και μέτρων, καθώς και οι πληροφορίες που παρέχονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 5 της απόφασης 280/2004/EΚ.

Κατά την αξιολόγηση αυτή λαμβάνονται υπόψη η πρόοδος των κοινοτικών πολιτικών και μέτρων, καθώς και οι πληροφορίες που παρέχονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 5 της απόφασης 280/2004/EΚ.

Ανά διετία, αρχής γενομένης από τις εκπομπές που έχουν αναφερθεί για το έτος 2013, η αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη πρόοδο της Κοινότητας και των κρατών μελών της όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που υπέχουν δυνάμει της παρούσας απόφασης. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν επικαιροποιημένη πρόβλεψη της προόδου τους, πριν από την 1η Ιουλίου 2016.

Ανά διετία, αρχής γενομένης από τις εκπομπές που έχουν αναφερθεί για το έτος 2013, η αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη πρόοδο της Κοινότητας και των κρατών μελών της όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που υπέχουν δυνάμει της παρούσας απόφασης. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν επικαιροποιημένη πρόβλεψη της προόδου τους, πριν από την 1η Ιουλίου 2016 και στο εξής κάθε δύο έτη.

 

Η Επιτροπή αξιολογεί τις επιπτώσεις των τομεακών κοινοτικών πολιτικών σε σχέση με τις κοινοτικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τις δυνατότητες μείωσης των εκπομπών συνεπεία των πολιτικών αυτών. Η Επιτροπή υποβάλει κατά τον δέοντα τρόπο προτάσεις προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι πολιτικές αυτές συμβάλλουν δεόντως στην επίτευξη των στόχων μείωσης του 2020 και του 2050.

 

2α. Το πρότυπο μορφότυπο για την αναφορά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που απορρέουν από την εφαρμογή του άρθρου 3, η χρήση πιστωτικών μορίων σύμφωνα με το άρθρο 4 και η εφαρμογή του άρθρου 4a ορίζονται σύμφωνα με τη ρυθμιστική διαδικασία με έλεγχο του άρθρου 9.

 

2β. Η Επιτροπή συντάσσει και υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 στην οποία , όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που απαιτείται τόσο από τις πηγές που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία όσο και από εκείνες που καλύπτονται από την οδηγία 2003/87/ΕΚ αναφέρονται τα εξής:

 

- τα όρια των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε κράτους μέλους για το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του 1990· και

 

- τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του κάθε κράτους μέλους για το 2020.

 

2γ. Η Επιτροπή αναθεωρεί και, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, προσαρμόζει ή τροποποιεί την απόφαση 280/2004/ΕΚ, την απόφαση 2005/166/ΕΚ και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2216/2004 της Επιτροπής βάσει της πείρας που αποκτήθηκε από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης.

 

2δ. Η Επιτροπή εκπονεί έκθεση στην οποία προσδιορίζει τα περαιτέρω μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου απόδοσης που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο 2007. Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικότερα:

 

α) τα αποτελέσματα της εξέτασης που προβλέπει το άρθρο 4, παράγραφος 5, της οδηγίας 2006/32/ΕΚ όσον αφορά τη σκοπιμότητα της υποβολής οδηγίας σχετικά με λευκά πιστοποιητικά· ειδικότερα η εν λόγω έκθεση θα εκθέτει τις δυνατότητες για ένα δεσμευτικό σύστημα εμπορίας λευκών πιστοποιητικών που θα ισχύει σε όλη την Κοινότητα·

 

β) λεπτομερείς προτάσεις για τη μείωση εκπομπών από οικίες και κτήρια εμπορικής χρήσης με την ενίσχυση των προδιαγραφών για τα προϊόντα και τις κατασκευές, με στόχο να εξασφαλιστεί ότι όλες οι νέες οικίες και τα εμπορικά κτήρια θα κάνουν μηδενική χρήση άνθρακα έως το 2020·

Αιτιολόγηση

Η έγκαιρη αναφορά έχει κεφαλαιώδη σημασία προκειμένου η Επιτροπή να μπορεί να αξιολογεί αν τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τους στόχους τους και να εισάγει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Τροπολογία  35

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5α

 

Μηχανισμός συμμόρφωσης

 

1. Σε περίπτωση που οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ενός κράτους μέλους από πηγές που δεν καλύπτονται από την οδηγία 2003/87/EΚ υπερβαίνει το ετήσιο όριο εκπομπής αερίων θερμοκηπίου σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας απόφασης, το εν λόγω κράτος μέλος καταβάλλει πρόστιμο για υπέρβαση εκπομπών ισοδύναμο με το ποσό που ορίζει το άρθρο 16 της οδηγίας 2003/87/EΚ.

 

Το πρόστιμο για υπέρβαση εκπομπών καταβάλλεται σε κοινοτικό ταμείο όπου διατίθενται για τη βελτίωση και ενίσχυση της έρευνας, την προώθηση και χρήση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και διατήρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

2. Πέραν της παραγράφου 1, το συνολικό ποσό υπέρβασης του ορίου των τόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα αφαιρείται από την αντίστοιχη ποσότητα δικαιωμάτων που διατίθενται σε πλειστηριασμό από το κράτος μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 10, παράγραφος 2 της οδηγίας 2003/87/EΚ. Για τήρηση του ανωτάτου ορίου του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ, τα δικαιώματα αυτά δημοπρατούνται από την Επιτροπή και τα έσοδα καταβάλλονται στο ταμείο που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

 

3. Η Επιτροπή καθιερώνει μηχανισμό για τη δέσμευση δικαιωμάτων προς δημοπράτηση από την ποσότητα δικαιωμάτων που παραχωρείται στο αντίστοιχο κράτος μέλος από τα άρθρα 9 και 10 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ έως ότου καταβληθεί το πρόστιμο πλεονάσματος εκπομπών για μη συμμόρφωση. Για τήρηση του ανωτάτου ορίου του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ, τα δικαιώματα αυτά δημοπρατούνται από την Επιτροπή. Η Επιτροπή προβλέπει επίσης μηχανισμό απελευθέρωσης των δεσμευμένων δικαιωμάτων προς δημοπράτηση μετά από την καταβολή του προστίμου από το αντίστοιχο κράτος μέλος.

 

4. Η Επιτροπή θεσπίζει μέτρα για τη δημιουργία του κοινοτικού ταμείου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και την καθιέρωση των μηχανισμών που αναφέρονται στην παράγραφο 3. Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων της παρούσας απόφασης με τη συμπλήρωσή της, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 9 παράγραφος 2.

Αιτιολόγηση

Είναι καθοριστικό να υπάρχει ισχυρός και αποτελεσματικός μηχανισμός συμμόρφωσης, ιδίως αν επιτραπεί το εμπόριο μεταξύ κρατών μελών.

Τροπολογία  36

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5β

 

Συνεργασία μεταξύ αρχών

 

Δεδομένου ότι η δέσμευση που εισήγαγε η Κοινότητα επιβάλλει καθήκοντα όχι μόνο στις κεντρικές κυβερνήσεις των κρατών μελών αλλά και στις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις και τα λοιπά φόρα και οργανώσεις εκπροσώπησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν τη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών και των τοπικών αρχών στα διάφορα επίπεδα.

Τροπολογία  37

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 γ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5γ

 

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 

Δεδομένου ότι μια αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσον για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τα κράτη μέλη καθιστούν οικονομικά ελκυστική την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενθαρρύνοντας έτσι τους παράγοντες της αγοράς να συμβάλουν αποφασιστικά στη συμμόρφωση των κρατών μελών με τις υποχρεώσεις τους, αυξάνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις πηγές αυτές.

Τροπολογία  38

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 δ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5δ

 

Συμμετοχή των παραγόντων της αγοράς

 

Πέραν των επιμέρους κρατών μελών, οι κεντρικές κυβερνήσεις και οι τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις και αρχές, οι παράγοντες της αγοράς -από κοινού με τα νοικοκυριά και τους μεμονωμένους καταναλωτές- συμμετέχουν στην εφαρμογή της δέσμευσης της Κοινότητας, ανεξαρτήτως του επιπέδου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που μπορεί να τους καταλογισθεί.

Τροπολογία  39

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 ε (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5ε

 

Χρηματοδότηση καινοτόμων τεχνικών

 

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για τη χρήση νέων και καινοτόμων τεχνικών προκειμένου να μπορέσουν οι βιομηχανικοί παράγοντες να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αναπτύσσοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και προωθώντας την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Τροπολογία  40

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 6 – παράγραφος 5 – εδάφιο 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Η Επιτροπή θεσπίζει μέτρα που προβλέπουν τη χρήση από τα κράτη μέλη πρόσθετων ειδών πιστωτικών μορίων από έργα ή άλλων μηχανισμών οι οποίοι έχουν συσταθεί βάσει της διεθνούς συμφωνίας, κατά περίπτωση.

5. Η Επιτροπή θεσπίζει μέτρα που προβλέπουν τη χρήση από τα κράτη μέλη πρόσθετων ειδών πιστωτικών μορίων από έργα, τα οποία διασφαλίζουν την ποιότητα και την προσθετικότητα και συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, ή άλλων μηχανισμών οι οποίοι έχουν συσταθεί βάσει της διεθνούς συμφωνίας, κατά περίπτωση.

Τροπολογία  41

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 9 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 5α και 7 της απόφασης 1999/468/EΚ, τηρουμένου του άρθρου 8 αυτής.

2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται το άρθρο 5α παράγραφος 1 έως 4 και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/EΚ, τηρουμένου του άρθρου 8 αυτής.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση της διάταξης με τον τυποποιημένο τρόπο αναφοράς στη νέα κανονιστική διαδικασία με έλεγχο.

Τροπολογία  42

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση στην οποία αξιολογεί την εφαρμογή της παρούσας απόφασης. Υποβάλλει την έκθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016, συνοδευόμενη από σχετικές προτάσεις, εφόσον ενδείκνυται.

Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση στην οποία αξιολογεί την εφαρμογή της παρούσας απόφασης. Αξιολογείται επίσης ο τρόπος με τον οποίο η εφαρμογή της παρούσας απόφασης έχει επηρεάσει τον ανταγωνισμό σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Υποβάλλει την έκθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016, συνοδευόμενη από σχετικές προτάσεις, εφόσον ενδείκνυται.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ιστορικό

Τον Μάρτιο του 2007 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας η ΕΕ δεσμευόταν στην κατά 30% μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στην αποκαλούμενη κλιματική δέσμη της ΕΕ, που η Επιτροπή υπέβαλε προς υλοποίηση των αποφάσεων αυτών. Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ καλύπτει χονδρικά το ήμισυ των εκπομπών της ΕΕ από το 2013 στο 2020. Η πρόταση απόφασης για τον επιμερισμό της προσπάθειας καλύπτει τους άλλους τομείς (όπως τις μεταφορές, τα κτήρια, τις υπηρεσίες, τις μικρότερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τη γεωργία και τα απόβλητα) και από κοινού καθορίζουν τα ανώτατα επίπεδα εκπομπών της ΕΕ.

Στόχος μείωσης

Η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στον συνολικό στόχο μείωσης των αερίων θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020, που θα φθάσει το 30% όταν ολοκληρωθεί μια διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μετά το 2012.

Ωστόσο, η 4η έκθεση αξιολόγησης της ΔΕΚΑ καταλήγει ότι για να υπάρξει πιθανότητα 50% για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2o C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι εκβιομηχανισμένες χώρες πρέπει να περιορίσουν τις εκπομπές τους κατά 25-40% σε σύγκριση με το 1990. Η κλίμακα αυτή αναγνωρίστηκε ρητά από όλες τις εκβιομηχανισμένες χώρες εκτός των ΗΠΑ στην Διάσκεψη των ΗΕ για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί τον Δεκέμβριο του 2007. Ο στόχος της κατά 20% μείωσης είναι σημαντικά χαμηλότερος από το αναγκαίο επίπεδο φιλοδοξιών. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει (π.χ. 26-10-2006) οι εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ να βασιστούν στον στόχο της κατά 30% μείωσης.

Κατά συνέπεια, ο εισηγητής προτείνει ο στόχος της κατά 30% μείωσης, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τις προτάσεις της ΔΕΚΑ, να αποτελέσει αφετηρία της απόφασης αυτής και ο στόχος της κατά 20% μείωσης να αποτελέσει επιλογή υποχώρησης σε περίπτωση που καθυστερήσει η σύναψη της διεθνούς συμφωνίας. Με τον τρόπο αυτό, ο σχεδιασμός και τα μέτρα εφαρμογής στα κράτη μέλη της ΕΕ θα προσανατολιστούν εξαρχής στην κατά 30% μείωση. Δεν θα είναι δύσκολο ο στόχος αυτός να χαλαρώσει αργότερα, σε περίπτωση που η συμφωνία για το κλίμα μετά το 2012 δεν συναφθεί εγκαίρως. Αν όμως τα κράτη μέλη προετοιμαστούν και σχεδιάσουν μέτρα με βάση την κατά 20% μόνο συνολική μείωση, θα είναι πολύ πιο δύσκολο αργότερα να υπάρξει περαιτέρω περίσφιξη των μέτρων.

Χρήση του μηχανισμού καθαρής ανάπτυξης/κοινής εφαρμογής (JI/CDM)

Η πρόταση της Επιτροπής επιτρέπει μάλλον γενναιόδωρο επίπεδο αντιστάθμισης των εγχώριων εκπομπών με την αξιοποίηση των μειώσεων εκπομπών εκτός της ΕΕ, με 3% των εκπομπών των εκτός ΣΕΔΕ τομέων του 2005, ακόμη και στην περίπτωση του σεναρίου της μη επίτευξης διεθνούς συμφωνίας, με στόχο την κατά 20% μείωση.

Η συνολική μείωση από το 2005 στο 2020 στο σενάριο του κατά 20% μείωσης στους εκτός ΣΕΔΕ τομείς αντιστοιχεί σε 1200 ΜΤ. Η πρόταση της Επιτροπής συνεπάγεται αντισταθμίσεις με JI/CDM, που υπερβαίνει το 50% των μειώσεων που απαιτούνται στους τομείς αυτούς.

Η ευρεία χρήση των πιστωτικών μορίων JI/CDM δεν ευθυγραμμίζεται με την επιλογή όσον αφορά τη μείωση που περιέχεται στην τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της ΔΕΚΑ για τις βιομηχανικές χώρες για διακύμανση εντός του στόχου των δύο βαθμών. Παρατηρείται μείωση κατά 25-40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το εργαστήριο (3 Ιουνίου 2008) που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του εισηγητή σχετικά με τον ρόλο του CDM στην κλιματική δέσμη. Ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα ήταν ότι οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 25-40% σε σύγκριση με το επίπεδο του 1990 και, ταυτόχρονα, οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να περιορίσουν τις εκπομπές τους κατά 15-30% σε σύγκριση με το σύνηθες επιχειρηματικό τους σενάριο. Η αντιστάθμιση των εκπομπών στις βιομηχανικές χώρες με τη χρήση πιστωτικών μορίων CDM θα σήμαινε ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να επιτύχουν 15-30% πέρα από τις μειώσεις εκπομπών από τα έργα CDM.

Επιπλέον, η ευρεία χρήση των JI/CDM αποτρέπει την ΕΕ να επωφεληθεί από τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και της ποιότητας του αέρα. Η επίτευξη μείωσης στο πλαίσιο της ΕΕ αποτελεί πολύ ισχυρό κίνητρο καινοτομίας. Η αξία των εν λόγω κοινών ωφελημάτων αυξάνει όσο αυξάνει και η τιμή του πετρελαίου. Η εκτίμηση της Επιτροπής για εξοικονόμηση μέχρι το 2020, 50 δις ευρώ από τον λογαριασμό της ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, βασιζόταν σε τιμή πετρελαίου 60 $/βαρέλι, τη στιγμή που η τιμή αυτή έχει ήδη υπερβεί τα 120 $/βαρέλι και οι προβλέψεις για τα επόμενα έτη φτάνουν μέχρι και την τιμή των 200 $/βαρέλι.

Για λόγους ευθυγράμμισης με τις συμβουλές της ΔΕΚΑ και για να διασφαλισθεί ένα ισχυρό κίνητρο για καινοτομίες, ο εισηγητής προτείνει τη μείωση του επιπέδου των αντισταθμίσουν από 3% σε 1% σε σχέση με τις εκπομπές του 2005 στον εκτός ΣΕΔΕ τομέα.

Πολλές πρόσφατες μελέτες δημιούργησαν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την ακεραιότητα και την προσθετικότητα των μειώσεων εκπομπών CDM/JI. Σε περίπτωση που οι αντισταθμίσεις αυτές δεν είναι προσθετικές και «πραγματικές», η χρησιμοποίησή τους για λόγους συμμόρφωσης στη θέση των εγχώριων μειώσεων των εκπομπών, θα έχει καθαρή αρνητική επίπτωση στο κλίμα.

Μέχρις ότου συναφθεί μια διεθνής συμφωνία, ο εισηγητής προτείνει τη μείωση των πιστωτικών μονάδων που θα χρησιμοποιηθούν μετά το 2012, κατά 50%. Μετά την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα μετά το 2012, προτείνεται συμπληρωματική δέσμευση για μείωση των εξωτερικών εκπομπών που να αντικαταστήσει τις αντισταθμίσεις CDM/JI ως χρηματοδοτικό εργαλείο των προσπαθειών ελάφρυνσης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επιπλέον, ο εισηγητής πιστεύει ότι δεν θα ήταν συνεπές να επιτραπούν αντισταθμίσεις σε τέτοιου είδους βιομηχανικούς τομείς που είναι επιρρεπείς στη διαρροή άνθρακα, όταν για την προστασία των ιδίων τομέων προτείνονται ειδικά μέτρα στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ. Η αναγνώριση πιστωτικών μονάδων από τις επενδύσεις CDM στους εν λόγω τομείς θα σήμαινε εν τοις πράγμασι παροχή οικονομικών κινήτρων για την προώθηση της διαρροής άνθρακα.

Για τους λόγους αυτούς, ο εισηγητής προτείνει να περιοριστεί η ποσότητα αλλά και οι μορφές των αντισταθμίσεων CDM/JI. Μέχρι να επιτευχθεί διεθνής κλιματική συμφωνία για μετά το 2012, οι μορφές των αντισταθμίσεων CDM που επιτρέπονται και διατίθενται μετά το 2012 δεν θα είναι γνωστές και θα αποτελέσουν αντικείμενο των συνολικών διαπραγματεύσεων. Ο εισηγητής προτείνει να γίνουν αποδεκτά μόνο τα έργα στον τομέα των ανανεώσιμων μορφών ενεργείας και αυτά αφορούν την πλευρά της ζήτησης και της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Συμπληρωματική δέσμευση για μείωση των εξωτερικών εκπομπών

Ο εισηγητής προτείνει χωριστή υποχρέωση για μείωση των εξωτερικών εκπομπών που θα τίθετο σε ισχύ μόνο μετά την σύναψη μιας διεθνούς κλιματικής συμφωνίας για μετά το 2012. Η τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της ΔΕΚΑ αναφέρει ότι για να περιορισθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 oC πρέπει να υπάρξει σημαντική απόκλιση της επιχειρηματικής επιλογής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο εισηγητής υποστηρίζει ότι οι αναπτυγμένες χώρες έχουν ευθύνη να συμβάλουν στον απαιτούμενο περιορισμό των εκπομπών στις αναπτυγμένες χώρες. Η συγχρηματοδότηση από τις αναπτυγμένες χώρες των επενδύσεων για την προστασία του κλίματος στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά των υποχρεωτικών εγχώριων μειώσεων που αυτές θα πραγματοποιήσουν και δεν πρέπει να αξιοποιηθούν ως αντιστάθμιση των δικών τους εκπομπών. Κατά συνέπεια, πρέπει να θεσπιστεί μια δέσμευση για συμβολή της ΕΕ στη χρηματοδότηση της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες χώρες μόλις ολοκληρωθεί η διεθνής συμφωνία. Η εν λόγω δέσμευση της μείωσης των εξωτερικών εκπομπών πρέπει να επιμεριστεί μεταξύ των κρατών μελών με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους και πρέπει να είναι δεσμευτική.

Το εύρος της μείωσης των εξωτερικών εκπομπών, που ξεκινάει από 250 Μt ισοδύναμου CO2 ανά έτος το 2013, και αυξάνεται στα 850 Mt/έτος το 2020, βασίζεται σε ανάλυση του Ινστιτούτου του Wuppertal και του Ecofys. Οι φορείς αυτοί εκτιμούν ότι, πέρα από τις κατά 30% μειώσεις των εγχώριων εκπομπών στις χώρες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι, απαιτείται επίσης και μείωση περίπου 5.7 Gt για τις χώρες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο παράρτημα Ι. Αν το ήμισυ της προσπάθειας αυτής χρηματοδοτηθεί από τις χώρες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι και αν αυτό κατανεμηθεί σύμφωνα με τις εκπομπές του 1990, το μερίδιο της ΕΕ κυμαίνεται περί τους 880 Gt ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Η επιλογή μείωσης πέραν του 2020

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2007 επισήμανε ότι, μέχρι το 2050, είναι αναγκαίο να επιτευχθούν μειώσεις της τάξης του 60-80%. Για να διασφαλίσουν τις μειώσεις αυτές, τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν μακροπρόθεσμη πολιτική σε διάφορους τομείς, π.χ. στέγαση, χρήση γης και μεταφορές, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές που δεν είναι συμβατές με τους στόχους προστασίας του κλίματος. Επίσης, η πρόταση ΣΕΔΕ έχει προοπτική μείωσης και μετά το 2020. Για να διασφαλιστεί ότι οι εκπομπές της ΕΕ θα συνεχίσουν να φθίνουν και μετά το 2020, πρέπει να προστεθεί η προοπτική της μείωσης και πέρα του έτους αυτού, γεγονός που θα οδηγήσει σε ετήσιες μειώσεις με στόχο το 80% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με το 1990.

Επιβολή

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, τα κράτη μέλη περιορίζουν τις εκτός ΣΕΔΕ εκπομπές τους ετησίως γραμμικά μέχρι το 2020. Μπορούν να δανειστούν από το επόμενο έτος ποσότητα μέχρι 2% του ορίου εκπομπών τους, και να μεταφέρουν την ίδια ποσότητα στο επόμενο έτος.

Για την επίτευξη του συνολικού στόχου της ΕΕ είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με τα νομικώς δεσμευτικά όρια εκπομπών τους. Για να διασφαλισθεί η συμμόρφωση υπάρχει μόνο η συνήθης διαδικασία επί παραβάσει, η οποία είναι υπερβολικά αργή και δυσκίνητη για τον σκοπό αυτό.

Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να επιβάλλονται ταχύτερες κυρώσεις. Ο εισηγητής προτείνει την επιβολή προστίμων τα οποία θα είναι παρεμφερή με αυτά που εφαρμόζονται ήδη στις εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο ΣΕΔΕ. Επιπλέον, και σύμφωνα με αυτό που ισχύει για τις εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο ΣΕΔΕ, προτείνεται η ίδια ποσότητα να αφαιρείται από την ποσότητα του πλειστηριασμού δικαιωμάτων από το ίδιο κράτος μέλος στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ. Η ρύθμιση αυτή δεν θα επηρεάσει το συνολικό ανώτατο όριο της ΕΕ.

Πεδίο εφαρμογής

Όλοι οι τομείς που δεν καλύπτονται επί του παρόντος από το ΣΕΔΕ πρέπει να ενταχθούν στην απόφαση περί επιμερισμού της προσπάθειας. Ο τομέας της αεροπορίας θα ενταχθεί στο εγγύς μέλλον στο ΣΕΔΕ. Οι εκπομπές στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές δεν καλύπτονται από καμία πρόταση της Επιτροπής παρά τα σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τη μεγάλη συμβολή τους καθώς και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων εκπομπών. Ο εισηγητής προτείνει οι εκπομπές στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές να καλυφθούν από την παρούσα απόφαση εκτός και μέχρις ότου περιληφθούν στο ΣΕΔΕ ή σε οιοδήποτε άλλο κοινοτικό νομικό μέσο.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

List of related stakeholder meetings on Effort Sharing decision with Rapporteur Satu Hassi

Governments and Permanent Representations:

Belgian Permanent Representation

Czech Environment Minister Martin Bursik

Danish Permanent Representation

Finnish Environment Minister Kimmo Tiilikainen

Finnish Permanent Representation and other Finnish Government representatives (3 times)

French Ecology, Energy and Sustainable Development Minister Jean-Louis Borloo

French Permanent Representation

Netherlands Permanent Representation

Slovenian Environment Minister Janez Podobnik (2 times)

Slovenian Permanent Representation

Swedish Environment Minister Andreas Carlgren

Swedish Permanent Representation

United Kingdom Permanent Representation (2 times)

European Commission:

Commissioners Barroso, Dimas, Verheugen & Piebalgs

DG Environment, civil servants responsible for Effort sharing decision (several times)

Industries and Non-Governmental Organisations

American Chamber of Commerce

Austrian Economic Chamber

Association of Finnish Steel and Metal Producers (2 times)

BASF Chemicals

Carbon MarkΣΕΔΕ Association (CMA)

Climate Action Network (2 times)

Confederation of British Industry's (CBI)

Confederation of Danish Industries & BUSINESSEUROPE

Confederation of Finnish Industries (EK) (2 times)

EURELECTRIC

European Federation of Intelligent Energy Efficiency Services (EFIEES)

European Forum for Renewable Energy Sources (EUFORES) (2 times)

European Lime Association

European Peat and Growing Media Association (EPAGMA) & Vapo (2 times)

European Trade Union Confederation (ETUC)

Finnish Energy Industries

Finnish Forest Industries Federation (2 times)

French and German Chambers of Commerce and Industry

Friends of the Earth (2 times)

Greenpeace

International Emissions Trading Association (IETA)

Others:

The Grand Committee of the Finnish Parliament

European Economic and Social Committee (ECOSOC) Effort Sharing Rapporteur Mr Morkis

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΡΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (24.9.2008)

προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις προσπάθειες των κρατών μελών να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Κοινότητας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το έτος 2020
(COM(2008)0017 – C6‑0041/2008 – 2008/0014(COD))

Εισηγητής (*): Robert Goebbels(*) Συνδεδεμένες επιτροπές - Άρθρο 47 του Κανονισμού

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η πρόταση οδηγίας καθορίζει ξεχωριστούς, δεσμευτικούς στόχους για κάθε κράτος μέλος για τη μείωση των εκπομπών από τομείς που δεν καλύπτονται από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ) της ΕΕ. Οι προτάσεις προβλέπουν ότι μεγάλη αναλογία των μειώσεων των εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη κάθε στόχου θα εξασφαλιστεί μέσω του ΣΕΔΕ της ΕΕ. Οι τομείς που καλύπτει το ΣΕΔΕ της ΕΕ συχνά παρέχουν τις αποδοτικότερες από πλευράς κόστους δυνατότητες για να μειωθούν οι εκπομπές. Ωστόσο, το ΣΕΔΕ της ΕΕ περιλαμβάνει επίσης βιομηχανικούς τομείς που εκτίθενται στο διεθνή ανταγωνισμό και απειλούνται από τις διαρροές άνθρακα (λ.χ. μεταφορά της παραγωγής σε τρίτες χώρες με λιγότερο αυστηρούς ελέγχους εκπομπών) σε περίπτωση υπερβολικά υψηλών δαπανών και ρυθμιστικών επιβαρύνσεων στην ΕΕ. Εάν το ΣΕΔΕ της ΕΕ επιβαρυνθεί υπερβολικά με τις μειώσεις των εκπομπών τούτο θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της οικονομίας μέσω των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο συντάκτης της παρούσας γνωμοδότησης επιδοκιμάζει κατ' αρχήν την πρόταση απόφασης της Επιτροπής, που προσδιορίζει σαφώς τη συμβολή τομέων που δεν καλύπτονται από το ΣΕΔΕ στους στόχους της ΕΕ για τις εκπομπές. Ωστόσο, πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια για σημαντικές βελτιώσεις και διευκρινίσεις.

Ο συντάκτης της παρούσας γνωμοδότησης δεν προτείνει να κατατεθούν λεπτομερείς τροπολογίες στα άρθρα με στόχο την αύξηση του συνολικού στόχου για τις εκπομπές στο 30%, ή την επέκταση της εφαρμογής του στόχου αυτού μετά το 2020. Δεν προτίθεται επίσης να καταθέσει τροπολογίες στους στόχους που έχουν καθοριστεί από επί μέρους κράτη μέλη. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις πρόκειται για τα αποτελέσματα μακρόχρονων διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη. Οι τροποποιήσεις των στόχων αυτών, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα έχουν αποτέλεσμα, και στη χειρότερη, ενδέχεται να αποβούν σε βάρος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, να καθυστερήσουν την έγκριση της δέσμης μέτρων και να περιπλέξουν τη θέση της ΕΕ κατά τη σύναψη μελλοντικής διεθνούς συμφωνίας.

1. Διατάξεις επιτροπολογίας

Το άρθρο 6 παρέχει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να εφαρμόσει τη διαδικασία της επιτροπολογίας για την τροποποίηση των στόχων των κρατών μελών για τις εκπομπές σε περίπτωση νέας διεθνούς συμφωνίας, ούτως ώστε οι οιεσδήποτε πρόσθετες μειώσεις των εκπομπών να κατανέμονται ανάλογα με την αναλογία κάθε κράτους μέλους στις συνολικές εκπομπές της Κοινότητας από πηγές που δεν καλύπτονται από το ΣΕΔΕ της ΕΕ. Επίσης προβλέπει την εφαρμογή της διαδικασίας της επιτροπολογίας για τη θέσπιση μέτρων "που προβλέπουν τη χρήση από τα κράτη μέλη πρόσθετων ειδών πιστωτικών μορίων από έργα ή άλλων μηχανισμών οι οποίοι έχουν συσταθεί βάσει της διεθνούς συμφωνίας "-μια σαρωτική αρμοδιότητα η χρήση της οποίας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ευέλικτες δυνατότητες που παρέχονται στα κράτη μέλη για την επίτευξη των στόχων τους. Τέλος το άρθρο 6 καθορίζει επίσης την αναλογία των αυξημένων μειώσεων των εκπομπών μέσω της νέας συμφωνίας που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση πιστωτικών μορίων από τρίτες χώρες.

Ο συντάκτης της παρούσας γνωμοδότησης πιστεύει ότι είναι πρόωρο να καθοριστούν σταθερές αρχές για την κατανομή προσπαθειών και την επίτευξη νέου στόχου που προβλέπει η νέα διεθνής συμφωνία. Μια τέτοιου είδους διεθνής συμφωνία θα μπορούσε να συνίσταται σε πολλές μορφές, και εξακολουθούν να μην έχουν αποφασιστεί καθοριστικοί παράγοντες, όπως είναι οι χώρες που θα καλύπτει, το προβλεπόμενο επίπεδο φιλοδοξιών και αν και κατά πόσο η συμφωνία θα βασίζεται πραγματικά σε νομικώς δεσμευτικούς στόχους.

Ως σημαντικό ζήτημα αρχής η επιτροπολογία θα πρέπει να περιορίζεται σε τομείς τεχνικού και "όχι ουσιαστικού" χαρακτήρα. Είναι σαφές ότι το ζήτημα των στόχων που πρέπει να επιτύχουν επιμέρους κράτη μέλη και οι δυνατότητες ευελιξίας που θα πρέπει να διαθέτουν για την επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο νέας διεθνούς συμφωνίας δεν είναι "μη ουσιαστικά" ζητήματα.

2. Προσπάθειες εμπορίας μεταξύ των κρατών μελών

Ο συντάκτης της παρούσας γνωμοδότησης επισημαίνει ότι ο στόχος του 20% συνιστά συλλογικό στόχο της ΕΕ. Βάσει της αρχής αυτής, οι μειώσεις των εκπομπών θα πρέπει, από πρακτική άποψη, να επιτυγχάνονται στις περιοχές της ΕΕ στις οποίες είναι περισσότερο αποδοτικές από άποψη κόστους. Για το ΣΕΔΕ της ΕΕ τούτο επιτρέπεται μέσω εμπορίας μεταξύ εγκαταστάσεων που διαχειρίζεται η ΕΕ. Ωστόσο, η παρούσα απόφαση δεν προβλέπει σαφείς διατάξεις για τέτοιου είδους εμπορίας - πέραν της μεταφοράς πιστωτικών μορίων από τρίτες χώρες.

Ο συντάκτης της παρούσας γνωμοδότησης θεωρεί ότι τούτο συνιστά σοβαρή παράλειψη και πιστεύει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να μεταφέρουν την άνω του ορίου επίτευξη - ετήσιων στόχων και στόχων του 2020 - στόχων σε άλλα κράτη μέλη, υπό την επιφύλαξη της διενέργειας κατάλληλων ελέγχων και δέουσας πληροφόρησης. Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθούν κίνητρα σε κράτη μέλη να επιτύχουν υψηλότερους στόχους και θα παρασχεθούν περαιτέρω όρια ευελιξίας στα κράτη μέλη τα οποία, πιθανότατα για λόγους που δεν ελέγχουν, δεν είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους τους.

3. Πιστωτικά μόρια από τρίτες χώρες

Ο συντάκτης της παρούσας γνωμοδότησης επισημαίνει τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ως προς το ότι η χρήση πιστωτικών μορίων από τρίτες χώρες δεν θα πρέπει να προβλέπεται ενόσω η ΕΕ στοχεύει στον χαμηλότερο, μονομερή στόχο του 20%. Τούτο εξακολουθεί να αμφισβητείται.

Κατά την κρίση του συντάκτη, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία. Τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν εγκαίρως απόλυτη βεβαιότητα όσον αφορά τα πιστωτικά μόρια που θα μπορούν να χρησιμοποιούν και πότε θα γίνεται αυτό. Σε περίπτωση που συνάπτεται νωρίτερα μια διεθνής συμφωνία η βεβαιότητα αυτή θα εξασφαλίζεται από τις σχετικές συνθήκες. Ωστόσο, ελλείψει διεθνούς συμφωνίας, δεν υπάρχει τέτοιου είδους βεβαιότητα για τα κράτη μέλη μετά το 2012.

Ο συντάκτης της παρούσας γνωμοδότησης πιστεύει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει ειδικές προτάσεις για συμφωνίες κοινοτικού επιπέδου με τρίτες χώρες που θα καθορίζουν τις δυνατότητες για τη δημιουργία πιστωτικών μορίων που θα επιτρέπονται στο πλαίσιο τέτοιων συμφωνιών, έως τον Ιανουάριου 2011 (αρκετό καιρό μετά την πιθανή ολοκλήρωση διεθνών διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009).

4. Οι αναφερόμενες αρχές

Η πρόταση απόφασης βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και στην αρχή της ισότητας μεταξύ των κρατών μελών.

Ωστόσο, η πρόταση δεν αναφέρεται στα μέσα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών ή στα κριτήρια που θα εφαρμοστούν για να καθοριστεί η απαιτούμενη ισότητα μεταξύ των κρατών μελών. Τα τελευταία αυτά όχι μόνο δεν παρουσιάζουν πολύ διαφορετικές οικονομικές καταστάσεις, αλλά έχουν επίσης πολύ διαφορετικές δυνατότητες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων ενεργειών.

Κατά την κρίση της Επιτροπής, οι προσπάθειες να επέλθουν μειώσεις που θα καταβάλλουν τα κράτη μέλη προκειμένου να επέλθουν μειώσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το αντίστοιχο κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ των 27 χωρών. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μετρά ετήσιες ροές, όχι όμως τον τελικό προορισμό των ροών αυτών. Δεν λαμβάνει υπόψη τα αποθέματα πλούτου κάθε χώρας. Εάν η Επιτροπή επιθυμούσε να βασίσει τις προσπάθειες των κρατών μελών στην αρχή της αλληλεγγύης, μια αντικειμενικότερη βάση θα αποτελούσε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των ιδίων πόρων της Ένωσης, αποκτάται αφαιρώντας από το ΑΕγχΠ τους πρωτογενείς πόρους που καταβάλλονται από μονάδες μονίμων κατοίκων σε μονάδες μη μονίμων κατοίκων με την προσθήκη του πρωτογενούς εισοδήματος που εισπράττεται από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η πρόταση της Επιτροπής αγνοεί επίσης την πραγματική κατάσταση στα κράτη μέλη. Επιβάλλοντας στα κράτη μέλη την υποχρέωση να επιτύχουν αποτελέσματα, θα πρέπει να τους παρέχει μεγαλύτερα όρια ευελιξίας κατά την επιλογή των μέσων. Πρέπει να επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να οργανώνει ένα κατά το δυνατό έξυπνο συνδυασμό ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες καθώς και τις σχέσεις απόδοσης - κόστους και, συνεπώς, την οικονομική απόδοση των εφαρμοζόμενων μέσων. Πρέπει να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να προσφεύγουν στους επονομαζόμενους ευέλικτους μηχανισμούς του Κυότο που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μεταφορά των καθαρότερων τεχνολογιών στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Η αρχή της εδαφικότητας στην οποία βασίζοντα οι δέσμες μέτρων "κλίματος-ενέργειας", απαγορεύει, ιδίως στις μικρές χώρες της ΕΕ, να προσφεύγουν σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές σε κάθε κράτος μέλος όσον αφορά το γεωγραφικό, γεωλογικό και υδραυλικό του περιβάλλον. Η ηλιοφάνεια είναι πολύ μεγαλύτερη στο νότιο απ' ότι στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης. Οι υδάτινες πηγές είναι πολύ σημαντικότερες στις χώρες των Άλπεων και στις σκανδιναβικές χώρες. Η αιολική ενέργεια μπορεί να αξιοποιείται ευκολότερα στις χώρες με θαλάσσια σύνορα που εκτίθενται στους ανέμους και επιτρέπουν την κατασκευή παράκτιων αιολικών πάρκων. Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι εφικτή μόνον εφόσον την επιτρέπει η γεωλογική διαμόρφωση μιας χώρας. Πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη που μειονεκτούν λόγω της γεωγραφίας τους να επενδύουν σε σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτός της επικράτειάς τους και να αντλούν οφέλη στον τομέα της μείωσης των εκπομπών. Κατά την κρίση του συντάκτη της παρούσας γνωμοδότησης, πρέπει επίσης να δημιουργηθεί μια πραγματική εσωτερική αγορά "πράσινων" πιστοποιητικών ενέργειας.

5. Οι πηγές ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας CΟ2

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας υπόκειται στην αρχή της επικουρικότητας και συνιστά συνεπώς μια δημοκρατική επιλογή κάθε χώρας. Κατά την κρίση του συντάκτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να αποφύγει μια συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια, πράγμα που τονίζεται από το γεγονός ότι όλες οι εκθέσεις κύρους σχετικά με το θέμα αυτό, είτε του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας είτε της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (ΙΡCC) (έκθεση του Μπανγκόγκ του 2007) δεν αμφισβητούν καθόλου ότι η τεράστια ζήτηση προϊόντων που βασίζονται στον άνθρακα θα αυξηθεί έως το 2030 ή ακόμη και το 2050. Τούτο θα συμβεί παρά τις προσπάθειες για εξοικονομήσεις και ενεργειακή απόδοση που θα μπορούσαν να καταβληθούν στις προσεχείς δεκαετίες. Η προσφυγή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πραγματοποιηθεί με βραδύτερο ρυθμό και περισσότερες δαπάνες απ' ότι ισχυρίζονται ορισμένοι. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της του 10% των βιοκαυσίμων το 2020, πράγμα που θα υπονομεύσει αναμφισβήτητα την επίτευξη του στόχου του 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020. Οπωσδήποτε όμως, το 2020, θα πρέπει να καλυφθεί το 80% ή το 70% της υπόλοιπης ζήτησης ενέργειας από τις παραδοσιακές πηγές, ορυκτής ή πυρηνικής ενέργειας.

Εάν ο πρωταρχικός στόχος είναι να μειωθούν κατεπειγόντως οι εκπομπές CΟ2, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους στόχους της ΕΕ οι ενεργειακές πηγές χαμηλής περιεκτικότητας σε CΟ2.

6. Η επείγουσα ανάγκη για παγκόσμιες προσπάθειες

Κατά την κρίση του συντάκτη της παρούσας γνωμοδότησης, οι προσπάθειες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (14% των παγκόσμιων εκπομπών CΟ2) δεν θα έχουν σχεδόν κανένα αποτέλεσμα, εάν τα άλλα μεγάλα βιομηχανικά κράτη, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία κ.ά., δεν δεσμευθούν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών.

Σε περίπτωση που, στα προσεχή χρόνια, συναφθεί δεσμευτική διεθνής συμφωνία για την περίοδο μετά το Κυότο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει το στόχο της για τη μείωση των εκπομπών από 20% στο 30% έως το 2020. Τούτο θα αποτελέσει εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια, η οποία, όσο και αν είναι σκόπιμη από περιβαλλοντική άποψη, θα έχει τεράστιες οικονομικές κοινωνικές και κοινωνιολογικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης.

Μια τέτοια προσαρμογή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας, αλλά θα πρέπει να αποφασιστεί στο πλαίσιο της συναπόφασης μετά από δημοκρατικό διάλογο. Η Επιτροπή καλείται να υποβάλλει προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει η διεθνής κοινότητα. Ακόμη και σε περίπτωση πιθανής αποτυχίας στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναθεωρεί τη νομοθεσία που σκοπεύει να θεσπίσει.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας καλεί την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Για τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδό του στις 8 και 9 Μαρτίου 2007 στις Βρυξέλλες, ενέκρινε για την Κοινότητα στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 30% μέχρι το έτος 2020, σε σχέση με το 1990, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη παγκόσμιας και συνολικής συμφωνίας για τη μετά το 2012 εποχή, υπό τον όρο ότι και άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα δεσμευθούν για ανάλογες μειώσεις εκπομπών και ότι οι οικονομικά πιο προηγμένες αναπτυσσόμενες χώρες θα συμβάλουν καταλλήλως ανάλογα με τις ευθύνες και τις δυνατότητές τους.

(3) Για τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδό του στις 8 και 9 Μαρτίου 2007 στις Βρυξέλλες, ενέκρινε για την Κοινότητα στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 30% μέχρι το έτος 2020, σε σχέση με το 1990, ενόψει της επίτευξης παγκόσμιας και συνολικής συμφωνίας για τη μετά το 2012 εποχή, υπό τον όρο ότι και άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα δεσμευθούν για ανάλογες μειώσεις εκπομπών και ότι οι οικονομικά πιο προηγμένες αναπτυσσόμενες χώρες θα συμβάλουν καταλλήλως ανάλογα με τις ευθύνες και τις δυνατότητές τους.

Αιτιολόγηση

Η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ. Μόνον εφόσον υπάρξει μια διεθνής συμφωνία μετά το Κιότο μπορεί η Ένωση να λάβει μέτρα για να επιτύχει μια πρόσθετη μείωση κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4α) Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής η πυρηνική ενέργεια πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, όπως τονίζει η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC). Μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε το 2020 έως και το 60 % της ενέργειας της ΕΕ να παράγεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2. Στο πλαίσιο αυτό η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να παράγει με οικονομικά αποδοτικό τρόπο το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα χρησιμοποιούνταν για το μέσο φορτίο και το φορτίο αιχμής.

Αιτιολόγηση

Η Γαλλία, με ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, εκπέμπει ήδη σήμερα πολύ λιγότερες ποσότητες CO2 κατά κεφαλή απ' ότι τα γειτονικά της κράτη. Εάν επιδιώκει κανείς σοβαρά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα, δεν διαθέτει άλλη επιλογή από την προσφυγή στην πυρηνική ενέργεια λόγω του σημαντικά υψηλότερου κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται εξάλλου ο ενεργειακός ανεφοδιασμός.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Για να διασφαλιστεί περαιτέρω η δίκαιη κατανομή των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών για τη συμβολή στην τήρηση της ανεξάρτητης δέσμευσης της Κοινότητας, κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να υποχρεωθεί να μειώσει τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2020 κατά περισσότερο από 20 % έναντι των επιπέδων του 2005 και σε κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να επιτραπεί να αυξήσει τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2020 κατά περισσότερο από 20 % έναντι των επιπέδων του 2005. Οι μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου πρέπει να επιτευχθούν μεταξύ των ετών 2013 και 2020, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε κράτος μέλος να χρησιμοποιεί προκαταβολικά από το επόμενο έτος ποσότητα ίση με 2% του ορίου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που έχει καθοριστεί για το εν λόγω κράτος μέλος και στα κράτη μέλη των οποίων οι εκπομπές υπολείπονται του ορίου αυτού να μεταφέρουν στο επόμενο έτος τις οικείες πλεονάζουσες μειώσεις των εκπομπών.

(8) Για να διασφαλιστεί περαιτέρω η δίκαιη κατανομή των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών για τη συμβολή στην τήρηση της ανεξάρτητης δέσμευσης της Κοινότητας, κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να υποχρεωθεί να μειώσει τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2020 κατά περισσότερο από 20 % έναντι των επιπέδων του 2005 και σε κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να επιτραπεί να αυξήσει τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2020 κατά περισσότερο από 20 % έναντι των επιπέδων του 2005. Οι μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου πρέπει να επιτευχθούν μεταξύ των ετών 2013 και 2020, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε κράτος μέλος να χρησιμοποιεί προκαταβολικά από το επόμενο έτος ποσότητα ίση με 3% του ορίου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που έχει καθοριστεί για το εν λόγω κράτος μέλος και στα κράτη μέλη των οποίων οι εκπομπές υπολείπονται του ορίου αυτού να μεταφέρουν στο επόμενο έτος τις οικείες πλεονάζουσες μειώσεις των εκπομπών. Θα πρέπει επίσης να επιτρέπεται σε ένα κράτος μέλος του οποίου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν υπερβαίνουν το όριο, σε οποιοδήποτε έτος κατά την περίοδο 2013-2020, ή υπολείπονται του ύψους του στόχου για το 2020 να εμπορεύεται τις υπερβάλλουσες μειώσεις των οικείων εκπομπών του με άλλα κράτη μέλη ώστε να τα βοηθήσει να τηρούν τα όρια ή τους στόχους τους.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 8 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8α) Προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διαφορές στις δαπάνες για τη μείωση των εκπομπών που αντιμετωπίζουν διάφορα κράτη μέλη, και να εξασφαλιστεί αυξημένη γεωγραφική ευελιξία, με ταυτόχρονη αύξηση της γενικής αποδοτικότητας από πλευράς κόστους της συνολικής δέσμευσης της Κοινότητας, θα πρέπει να επιτρέπεται σε ·ένα κράτος μέλος να μεταφέρει μέρος των οικείων δικαιωμάτων του για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ένα άλλο κράτος μέλος· η εν λόγω μεταφορά θα πρέπει να ρυθμίζεται από διμερή συμφωνία και θα πρέπει να εξασφαλίζεται διαφάνεια μέσω κοινοποίησης στην Επιτροπή και καταχώρησης της μεταφοράς στα μητρώα αμφότερων των εμπλεκομένων κρατών μελών.

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Για να έχουν τα κράτη μέλη ευελιξία στην τήρηση των δεσμεύσεών τους, να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη στις τρίτες χώρες, ιδίως τις αναπτυσσόμενες, και να παρασχεθεί βεβαιότητα στους επενδυτές, η Κοινότητα πρέπει να εξακολουθήσει να αναγνωρίζει ως ένα ορισμένο ύψος τα πιστωτικά μόρια που προκύπτουν από έργα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τρίτες χώρες, μέχρι να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι οικείες πολιτικές αγοράς των εν λόγω πιστωτικών μορίων ενισχύουν τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των έργων και την επιδίωξη μελλοντικής διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

(9) Για να έχουν τα κράτη μέλη ευελιξία στην τήρηση των δεσμεύσεών τους, να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη στις τρίτες χώρες, ιδίως τις αναπτυσσόμενες, και να παρασχεθεί βεβαιότητα στους επενδυτές, η Κοινότητα πρέπει να εξακολουθήσει να αναγνωρίζει ως ένα ορισμένο ύψος τα πιστωτικά μόρια που προκύπτουν από έργα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τρίτες χώρες, μέχρι να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δεσμευτούν να καταβάλλουν προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες χώρες και συνεπώς θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 50% των εν λόγω πιστωτικών μορίων αγοράζονται από τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες (ΛΑΧ) και τα Αναπτυσσόμενα Μικρά Νησιωτικά Κράτη (ΑΜΝΚ) προκειμένου να ενισχύουν τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των έργων και την επιδίωξη μελλοντικής διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή. Όλα τα έργα σε τρίτες χώρες πρέπει να εξασφαλίζουν τη μεταφορά νέων τεχνολογιών χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα και να είναι συμβατά με τα κριτήρια υψηλής ποιότητας που διασφαλίζουν την προσθετικότητά τους και την περιβαλλοντικήκαι κοινωνική τους ακεραιότητα.

Τροπολογία  6

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) Η διατήρηση της δυνατότητας των κρατών μελών να χρησιμοποιούν πιστωτικά μόρια του CDM έχει σημασία για τη διευκόλυνση της εξασφάλισης αγοράς για τα μόρια αυτά μετά το 2012. Για να διευκολυνθεί η εξασφάλιση της εν λόγω αγοράς και να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Κοινότητα και, με τον τρόπο αυτό, να προωθηθεί η επίτευξη των κοινοτικών στόχων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ασφάλεια του εφοδιασμού, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, προτείνεται να επιτραπεί η ετήσια χρήση από τα κράτη μέλη πιστωτικών μορίων που προκύπτουν από έργα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τρίτες χώρες, μέχρι να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, μέχρι ποσότητας που αντιστοιχεί σε 3 % των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε κράτους μέλους οι οποίες δεν καλύπτονται από την οδηγία 2003/87/ΕΚ κατά το έτος 2005. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της προσπάθειας μείωσης το 2020. Πρέπει να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να μεταβιβάζουν το αχρησιμοποίητο τμήμα της ποσότητας αυτής σε άλλα κράτη μέλη.

(13) Η διατήρηση της δυνατότητας των κρατών μελών να χρησιμοποιούν πιστωτικά μόρια του CDM έχει σημασία για τη διευκόλυνση της εξασφάλισης αγοράς για τα μόρια αυτά μετά το 2012. Για να διευκολυνθεί η εξασφάλιση της εν λόγω αγοράς και να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Κοινότητα και, με τον τρόπο αυτό, να προωθηθεί η επίτευξη των κοινοτικών στόχων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, την ασφάλεια του εφοδιασμού, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, προτείνεται να επιτραπεί η ετήσια χρήση από τα κράτη μέλη πιστωτικών μορίων που προκύπτουν από έργα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τρίτες χώρες, μέχρι να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, μέχρι ποσότητας που αντιστοιχεί σε 4 % των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε κράτους μέλους οι οποίες δεν καλύπτονται από την οδηγία 2003/87/ΕΚ κατά το έτος 2005. Πρέπει να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να μεταβιβάζουν το αχρησιμοποίητο τμήμα της ποσότητας αυτής σε άλλα κράτη μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 50% τέτοιου είδους έργων εφαρμόζεται στις ΛΑΧ και στα ΑΜΝΚ.

Τροπολογία  7

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(15) Η πρόοδος όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση πρέπει να αξιολογείται ετησίως με βάση τις εκθέσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 280/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, για μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο. Ανά διετία πρέπει να διενεργείται εκτίμηση της προβλεπόμενης προόδου, η δε εφαρμογή της παρούσας απόφασης πρέπει να αξιολογηθεί πλήρως το 2016.

(15) Η πρόοδος όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση πρέπει να αξιολογείται ετησίως με βάση τις εκθέσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 280/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, για μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο. Ανά διετία πρέπει να διενεργείται εκτίμηση της προβλεπόμενης προόδου, η δε εφαρμογή της παρούσας απόφασης πρέπει να αξιολογηθεί πλήρως το 2016. Η εκτίμηση πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια αποτίμηση των έργων CDM που έχουν καταχωρηθεί και/ή εκτελεσθεί από τα κράτη μέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτά ανταποκρίνονται στα κριτήρια ποιότητας που αναφέρει η παρούσα απόφαση.

Αιτιολόγηση

Είναι σημαντικό η ΕΕ να παρακολουθεί αποτελεσματικά κατά πόσο τα κράτη μέλη σέβονται και τηρούν τα κριτήρια ποιότητας για τα έργα CDM που προτείνει η παρούσα απόφαση. Η τήρηση των προτύπων αυτών θα βελτιώσει την ποιότητα των έργων CDM.

Τροπολογία  8

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(17) Όταν η Κοινότητα συνάψει διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, τα όρια των εκπομπών των κρατών μελών πρέπει να αναπροσαρμοστούν για να τηρηθεί η δέσμευση της Κοινότητας, όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που θα καθορίζεται στην εν λόγω συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και την ανάγκη βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης σε όλη την Κοινότητα. Το ύψος των πιστωτικών μορίων από έργα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τρίτες χώρες που μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε κράτος μέλος πρέπει να αυξηθεί μέχρι το ήμισυ της πρόσθετης προσπάθειας μείωσης των εκπομπών από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ.

(17) Όταν η Κοινότητα συνάψει διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή εφαρμόζοντας τον στόχο της για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει πρόταση και εκτίμηση των επιπτώσεων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που θα αφορά την αναπροσαρμογή των ορίων των εκπομπών των κρατών μελών πρέπει να αναπροσαρμοστούν για να τηρηθεί η δέσμευση της Κοινότητας, όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που θα καθορίζεται στην εν λόγω συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, την ανάγκη βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης σε όλη την Κοινότητα και την αρχή των αμοιβαίων ευθυνών. Η πρόταση πρέπει να προσδιορίζει το ύψος των πιστωτικών μορίων από έργα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τρίτες χώρες που μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε κράτος μέλος.

Τροπολογία  9

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 19

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(19) Τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή. Ειδικότερα, πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η αρμοδιότητα να θεσπίσει μέτρα, μετά τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας, για την αναπροσαρμογή των ορίων των εκπομπών των κρατών μελών και για τη χρήση πρόσθετων ειδών πιστωτικών μορίων από έργα κατ’ εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας, καθώς και να θεσπίζει τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο των συναλλαγών βάσει της παρούσας απόφασης. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά είναι γενικής εμβέλειας και έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων της παρούσας απόφασης και τη συμπλήρωσή της με την προσθήκη ή τροποποίηση νέων μη ουσιαστικών στοιχείων, πρέπει να θεσπίζονται με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/EΚ.

(19) Τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή. Ειδικότερα, πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των συναλλαγών βάσει της παρούσας απόφασης. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά είναι γενικής εμβέλειας και έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων της παρούσας απόφασης και τη συμπλήρωσή της με την προσθήκη ή τροποποίηση νέων μη ουσιαστικών στοιχείων, πρέπει να θεσπίζονται με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/EΚ.

Τροπολογία  10

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 3 της οδηγίας 2003/87/EΚ.

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι σχετικοί ορισμοί του άρθρου 3 της οδηγίας 2003/87/EΚ.

Επιπλέον, ως «εκπομπές αερίων θερμοκηπίου» νοούνται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μεθανίου (CH4), υποξειδίου του αζώτου (N2O), υδροφθορανθράκων (HFC), υπερφθορανθράκων (PFC) και εξαφθοριούχου θείου (SF6), εκφραζόμενες σε ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα, από πηγές, όπως προσδιορίζονται σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ.

Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

 

ως «εκπομπές αερίων θερμοκηπίου» νοούνται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μεθανίου (CH4), υποξειδίου του αζώτου (N2O), υδροφθορανθράκων (HFC), υπερφθορανθράκων (PFC) και εξαφθοριούχου θείου (SF6), εκφραζόμενες σε ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα, από πηγές που δεν καλύπτονται από το ΣΕΔΕ, όπως προσδιορίζονται σύμφωνα με τις μεθοδολογίες για εκπομπές από πηγές και δεσμεύσεις ρύπων από φυσικές δεξαμενές παγίδευσης βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

 

- ως "διεθνής συμφωνία" νοείται παγκόσμια και συνεκτική συμφωνία στο πλαίσιο της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), που περιλαμβάνει για την ΕΕ στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2020 σε σύγκριση με το 1990, δεσμεύσεις για συγκρίσιμες προσπάθειες άλλων ανεπτυγμένων χωρών και επαρκείς συνεισφορές πλέον προηγμένων οικονομικά αναπτυσσομένων χωρών, ανάλογα με τις αρμοδιότητες και τις σχετικές δυνατότητές τους.

Τροπολογία  11

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Μέχρι να συνάψει η Κοινότητα διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών από εκείνες που απαιτεί το παρόν άρθρο, κάθε κράτος μέλος μειώνει, έως το 2020, τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ κατά το ποσοστό που καθορίζεται για το εν λόγω κράτος μέλος στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, σε σχέση με τις εκπομπές του κατά το έτος 2005.

1. Μέχρι να συνάψει η Κοινότητα διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών από εκείνες που απαιτεί το παρόν άρθρο, κάθε κράτος μέλος μειώνει, έως το 2020, τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ τουλάχιστον κατά το ποσοστό που καθορίζεται για το εν λόγω κράτος μέλος στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, σε σχέση με τις εκπομπές του κατά το έτος 2005.

Τροπολογία  12

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Κατά την περίοδο 2013-2019, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν προκαταβολικά από το επόμενο έτος ποσότητα ίση με 2% του οικείου ορίου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2. Εάν οι εκπομπές κράτους μέλους υπολείπονται του ορίου της παραγράφου 2, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει στο επόμενο έτος τις οικείες πλεονάζουσες μειώσεις των εκπομπών.

3. Κατά την περίοδο 2013-2019, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν προκαταβολικά από το επόμενο έτος ποσότητα ίση με 3% του οικείου ορίου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2. Εάν οι εκπομπές κράτους μέλους υπολείπονται του ορίου της παραγράφου 2, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει στο επόμενο έτος τις οικείες πλεονάζουσες μειώσεις των εκπομπών ή να τις μεταφέρει σε ένα άλλο κράτος μέλος το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί τη μεταφερόμενη ποσότητα ώστε να τηρήσει το όριο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του κατά το έτος στο οποίο έχουν προκύψει οι πλεονάζουσες μειώσεις των εκπομπών.

Τροπολογία  13

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3α. Κατά το 2020, εάν ο εκπομπές ενός κράτους μέλους υπολείπονται του επιπέδου που καθορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας απόφασης, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει τις πλεονάζουσες μειώσεις των εκπομπών του σε ένα άλλο κράτος μέλος το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί τη μεταφερόμενη ποσότητα προκειμένου να τηρεί το όριο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του για το 2020.

Τροπολογία  14

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – τίτλος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Χρήση πιστωτικών μορίων από δραστηριότητες έργων

Χρήση πιστωτικών μορίων από δραστηριότητες έργων και μεταφορά των πλεονασμάτων μειώσεων εθνικών εκπομπών.

Τροπολογία  15

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 1 – στοιχεία α έως γ – εδάφιο 2 – παράγραφοι 2 και 3 και παράγραφος 4 – εδάφιο 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) πιστοποιημένες μειώσεις των εκπομπών (CER) και μονάδες μείωσης των εκπομπών (ERU) που εκχωρούνται για μειώσεις των εκπομπών οι οποίες έχουν προκύψει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 από είδη έργων που έχουν γίνει δεκτά από όλα τα κράτη μέλη την περίοδο 2008-2012 σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ·

α) πιστοποιημένες μειώσεις των εκπομπών (CER) και μονάδες μείωσης των εκπομπών (ERU) που εκχωρούνται για μειώσεις των εκπομπών οι οποίες έχουν προκύψει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 από είδη έργων που έχουν γίνει δεκτά από πλειοψηφία των κρατών μελών που συνιστά ειδική πλειοψηφία σύμφωνα με το άρθρο 205, παράγραφος 5 της Συνθήκης, την περίοδο 2008-2012 σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ·

β) CER που εκχωρούνται για μειώσεις των εκπομπών οι οποίες έχουν προκύψει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετέπειτα από έργα που έχουν καταχωρηθεί την περίοδο 2008-2012 και των οποίων τα είδη έχουν γίνει δεκτά από όλα τα κράτη μέλη την περίοδο 2008-2012 σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ·

β) CER που εκχωρούνται για μειώσεις των εκπομπών οι οποίες έχουν προκύψει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετέπειτα από έργα που έχουν καταχωρηθεί την περίοδο 2008-2012 και των οποίων τα είδη έχουν γίνει δεκτά από την πλειοψηφία των κρατών μελών που συνιστά ειδική πλειοψηφία σύμφωνα με το άρθρο 205, παράγραφος 5 της Συνθήκης την περίοδο 2008-2012 σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ·

γ) CER που εκχωρούνται για μειώσεις των εκπομπών οι οποίες έχουν επιτευχθεί με έργα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, των οποίων τα είδη έχουν γίνει δεκτά από όλα τα κράτη μέλη την περίοδο 2008-2012 σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ, μέχρις ότου οι χώρες αυτές κυρώσουν συμφωνία με την Κοινότητα ή μέχρι το 2020, αναλόγως του ποια χρονολογία είναι προγενέστερη.

γ) CER που εκχωρούνται για μειώσεις των εκπομπών οι οποίες έχουν επιτευχθεί με έργα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, των οποίων τα είδη έχουν γίνει δεκτά από την πλειοψηφία των κρατών μελών που συνιστά ειδική πλειοψηφία σύμφωνα με το άρθρο 205, παράγραφος 5 της Συνθήκης την περίοδο 2008-2012 σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ, μέχρις ότου οι χώρες αυτές κυρώσουν συμφωνία με την Κοινότητα ή μέχρι το 2020, αναλόγως του ποια χρονολογία είναι προγενέστερη.

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι οικείες πολιτικές αγοράς των εν λόγω πιστωτικών μορίων ενισχύουν τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των έργων και την επιδίωξη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 50% των εν λόγω πιστωτικών μορίων αγοράζονται από τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες και τα Αναπτυσσόμενα Μικρά Νησιωτικά Κράτη για να ενισχύουν τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των έργων και την επιδίωξη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

2. Επιπλέον της παραγράφου 1 και σε περίπτωση που καθυστερήσει η σύναψη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που υπέχουν δυνάμει του άρθρου 3 πρόσθετα πιστωτικά μόρια από μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τα οποία έχουν προκύψει από έργα ή από άλλες δραστηριότητες μείωσης των εκπομπών, βάσει των συμφωνιών που αναφέρονται στο άρθρο 11α παράγραφος 5 της οδηγίας 2003/87/EΚ.

2. Επιπλέον της παραγράφου 1 και σε περίπτωση που καθυστερήσει η σύναψη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που υπέχουν δυνάμει του άρθρου 3 πρόσθετα πιστωτικά μόρια από μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τα οποία έχουν προκύψει από έργα ή από άλλες δραστηριότητες μείωσης των εκπομπών, βάσει των συμφωνιών που αναφέρονται στο άρθρο 11α παράγραφος 5 της οδηγίας 2003/87/EΚ.

 

2α. Κάθε σχέδιο που προκύπτει από οποιαδήποτε συμφωνία που αναφέρεται στην παράγραφο 1, στοιχεία (α)-(β) και στην παράγραφο 2 θα πληρούν υψηλά ποιοτικά κριτήρια που θα θεσπίζονται από την Επιτροπή στο πλαίσιο που προβλέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Το μέτρα αυτό που έχει ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων της παρούσας απόφασης με τη συμπλήρωσή της θεσπίζεται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 9 παράγραφος 2.

 

2β. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι μειώσεις των εκπομπών που επιτυγχάνονται ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των σχεδίων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2, ή κατόπιν μεταφορών από άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφοι 3 και 3α, συμπληρώνουν τα οικεία μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη.

3. Όταν επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο CER προερχόμενες από τρίτες χώρες οι οποίες θα έχουν κυρώσει τη συμφωνία αυτή.

3. Όταν επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο CER και οποιαδήποτε άλλα είδη πιστωτικών μορίων που προβλέπουν διεθνείς συμφωνίες προερχόμενες από τρίτες χώρες οι οποίες θα έχουν κυρώσει τη συμφωνία αυτή.

4. Η ετήσια χρήση πιστωτικών μορίων από κάθε κράτος μέλος κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1, 2 και 3 δεν υπερβαίνει ποσότητα ίση με 3% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ στο συγκεκριμένο κράτος μέλος το 2005.

4. Η ετήσια χρήση πιστωτικών μορίων από κάθε κράτος μέλος κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1, 2 και 3 δεν υπερβαίνει ποσότητα ίση με 4% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ στο συγκεκριμένο κράτος μέλος το 2005.

Τροπολογία  16

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Στις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 3 της απόφασης 280/2004/EΚ, αναφέρουν τις ετήσιες εκπομπές τους που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 3 και τη χρήση πιστωτικών μορίων σύμφωνα με το άρθρο 4.

1. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν, έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, έκθεση σχετικά με τις οικείες ετήσιες εκπομπές τους από πηγές που δεν καλύπτονται από την οδηγία 2003/87/ΕΚ, με την τυχόν μεταφορά υπερβάλλουσας εκπομπής που πραγματοποιήθηκε ή ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφοι 3 και 3α και σχετικά με τη χρήση πιστωτικών μορίων σύμφωνα με το άρθρο 4.

 

Η Επιτροπή ελέγχει εμπεριστατωμένα τις εκθέσεις εντός λογικού χρονοδιαγράμματος.

Τροπολογία  17

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5α

 

Έκθεση σχετικά με κοινοτικά μέτρα για τη στήριξη της εφαρμογής των δεσμεύσεων

 

1. Η Επιτροπή εκπονεί έκθεση στην οποία προσδιορίζει τα περαιτέρω μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί η επίτευξη των δεσμεύσεων για τις μειώσεις των εκπομπών που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση και ο στόχος απόδοσης που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο 2007. Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικότερα:

 

α) αξιολόγηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στα κράτη μέλη όσον αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης·

 

β) τα αποτελέσματα της εξέτασης που προβλέπει το άρθρο 4, παράγραφος 5 της οδηγίας 2006/32/ΕΚ (όσον αφορά τη σκοπιμότητα της υποβολής οδηγίας σχετικά με λευκά πιστοποιητικά)· ειδικότερα η εν λόγω έκθεση θα εκθέτει τις δυνατότητες για ένα δεσμευτικό σύστημα εμπορίας λευκών πιστοποιητικών που θα ισχύει σε όλη την Κοινότητα·

 

γ) λεπτομερείς προτάσεις για τη μείωση εκπομπών από οικίες και κτήρια εμπορικής χρήσης με την ενίσχυση των προδιαγραφών για τα προϊόντα και τις κατασκευές, με στόχο να εξασφαλιστεί ότι όλες οι νέες οικίες και τα εμπορικά κτήρια θα κάνουν μηδενική χρήση άνθρακα έως το 2020·

 

2.Όταν οι πολιτικές και τα μέτρα που προτείνει η Κοινότητα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την επίτευξη των δεσμεύσεων της Κοινότητας και των κρατών μελών της όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η εκτίμηση της κανονιστικής επίπτωσης κάθε πρότασης από την Επιτροπή περιλαμβάνει, ενδεχομένως, μια ποσοτικοποίηση της επίπτωσης στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για την Κοινότητα και σε σχέση με κάθε κράτος μέλος.

 

3. Η Επιτροπή θα υποβάλλει την παρούσα έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έως τα τέλη του 2009. Θα υποβάλλει δε κατάλληλες νομοθετικές προτάσεις στο 2010 προκειμένου να διασφαλίσει ότι τηρείται ο κοινοτικός στόχος για την ενεργειακή απόδοση για το 2020 που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2007.

Τροπολογία  18

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5β

 

Συμμόρφωση

 

Εάν ένα κράτος μέλος δεν πληροί τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τη μείωση των συνολικών του εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, που προβλέπει η παρούσα απόφαση, η Επιτροπή δύναται να ασκήσει, σύμφωνα με το άρθρο 226 της Συνθήκης, προσφυγή επί παραλείψει, σύμφωνα με τη Συνθήκη, κατά του εν λόγω κράτους μέλους, και μπορεί να ζητήσει τη λήψη προσωρινών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 243 της Συνθήκης ή την εφαρμογή ταχείας διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 62α του Κανονισμού Διαδικασίας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Τροπολογία  19

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 γ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5γ

 

Νέα κοινοτική χρηματοδότηση για τεχνολογίες χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και υψηλής ενεργειακής απόδοσης

 

1. Αναλογία των εσόδων που προέρχονται από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων που προβλέπει το κοινοτικό σύστημα δικαιωμάτων εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το οποίο καθορίζεται στο άρθρο 10 της οδηγίας 2003/87/ΕΟΚ θα επενδύεται σε ταμείο κοινοτικού επιπέδου για:

 

α) την προώθηση και ανάπτυξη μέτρων μικρής χρήσης άνθρακα και ενεργειακής απόδοσης σε οικίες και εμπορικά κτήρια·

 

β) την προώθηση και ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων για είδη μεταφοράς χαμηλής χρήσης άνθρακα.

 

2. Στόχος του ταμείου θα είναι να ασκεί κατά το δυνατόν επιρροή στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

 

3. Η Επιτροπή θα υποβάλλει ειδικές προτάσεις σχετικά με την κλίμακα, τη λειτουργία και τους στόχους ενός τέτοιου είδους ταμείου έως τις 30 Ιουνίου 2010.

Τροπολογία  20

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Οι παράγραφοι 2, 3 και 4 εφαρμόζονται μετά τη σύναψη από την Κοινότητα διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα συνεπάγεται δεσμευτικές μειώσεις των εκπομπών μεγαλύτερες από εκείνες που απαιτεί το άρθρο 3.

1. Μετά τη σύναψη από την Κοινότητα διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα συνεπάγεται δεσμευτικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%, η Επιτροπή θα υποβάλλει κατάλληλη πρόταση για την τροποποίηση της παρούσας απόφασης καθώς και εκτίμηση των επιπτώσεων. Η πρόταση θα περιλαμβάνει:

2. Από το επόμενο έτος μετά τη σύναψη της αναφερόμενης στην παράγραφο 1 συμφωνίας, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Κοινότητα το 2020 από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1, μειώνονται περαιτέρω κατά ποσότητα ίση με το γινόμενο της συνολικής πρόσθετης μείωσης από την Κοινότητα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από όλες τις πηγές, για την οποία η διεθνής συμφωνία δεσμεύει την Κοινότητα, επί το ποσοστό των μειώσεων των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Κοινότητα για το έτος 2020, στο οποίο συνεισφέρουν τα κράτη μέλη μέσω μειώσεων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ σύμφωνα με το άρθρο 3.

α) διατάξεις που εξασφαλίζουν ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Κοινότητα το 2020 από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1, μειώνονται περαιτέρω κατά ποσότητα η οποία, κατά το συνδυασμό της με πρόσθετες μειώσεις που αναμένονται από πηγές που καλύπτει η οδηγία 2003/87/ΕΚ, επαρκεί για την επίτευξη των δεσμεύσεων της Κοινότητας στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας.

3. Κάθε κράτος μέλος συνεισφέρει στην πρόσθετη προσπάθεια της Κοινότητας να επιτύχει μείωση, ανάλογα με το μερίδιό του στις συνολικές εκπομπές της Κοινότητας από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ για το έτος 2020 σύμφωνα με το άρθρο 3.

 

Η Επιτροπή τροποποιεί το παράρτημα για να αναπροσαρμόσει τα όρια των εκπομπών σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο. Το μέτρο αυτό, που έχει ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων της παρούσας απόφασης, θεσπίζεται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 9 παράγραφος 2.

β) διατάξεις που τροποποιούν το παράρτημα για να αναπροσαρμόσει τα όρια των εκπομπών για κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τις περαιτέρω μειώσεις που προβλέπονται στο στοιχείο (α)·

4. Τα κράτη μέλη μπορούν να αυξήσουν τη χρήση των αναφερόμενων στο άρθρο 4 παράγραφος 4 πιστωτικών μορίων από μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες που έχουν κυρώσει την αναφερόμενη στην παράγραφο 1 συμφωνία και σύμφωνα με την παράγραφο 5, μέχρι το ήμισυ της πρόσθετης μείωσης που επιτυγχάνεται σύμφωνα με την παράγραφο 2.

γ) διατάξεις που τροποποιούν κανόνες για τη χρήση των αναφερόμενων στο άρθρο 4 παράγραφος 4 πιστωτικών μορίων από μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες που έχουν κυρώσει τη συμφωνία.

Κάθε κράτος μέλος μπορεί να μεταβιβάζει το αχρησιμοποίητο τμήμα της ποσότητας αυτής σε άλλο κράτος μέλος.

 

5. Η Επιτροπή θεσπίζει μέτρα που προβλέπουν τη χρήση από τα κράτη μέλη πρόσθετων ειδών πιστωτικών μορίων από έργα ή άλλων μηχανισμών οι οποίοι έχουν συσταθεί βάσει της διεθνούς συμφωνίας, κατά περίπτωση.

 

Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων της παρούσας απόφασης με τη συμπλήρωσή της, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 9 παράγραφος 2.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Επιμερισμός της προσπάθειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Έγγραφα αναφοράς

COM(2008)0017 – C6-0041/2008 – 2008/0014(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

ENVI

Γνωμοδοτική επιτροπή

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ITRE

19.2.2008

 

 

 

Συνδεδεμέν-η(-ες) επιτροπ-ή(-ές) - Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

10.4.2008

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Robert Goebbels

27.3.2008

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

8.4.2008

26.6.2008

10.9.2008

 

Ημερομηνία έγκρισης

22.9.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

35

10

1

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jan Březina, Jerzy Buzek, Jorgo Chatzimarkakis, Giles Chichester, Dragoş Florin David, Pilar del Castillo Vera, Den Dover, Lena Ek, Norbert Glante, Umberto Guidoni, Fiona Hall, Rebecca Harms, Erna Hennicot-Schoepges, Ján Hudacký, Werner Langen, Anne Laperrouze, Angelika Niebler, Reino Paasilinna, Aldo Patriciello, Francisca Pleguezuelos Aguilar, Άννυ Ποδηματά, Vladimír Remek, Herbert Reul, Teresa Riera Madurell, Andres Tarand, Catherine Trautmann, Claude Turmes, Νικόλαος Βακάλης

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jean-Pierre Audy, Ivo Belet, Dorette Corbey, Robert Goebbels, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Malcolm Harbour, Satu Hassi, Vittorio Prodi, Esko Seppänen, Silvia-Adriana Ţicău, Lambert van Nistelrooij

Αναπληρωτές (άρθρο 178, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Ignasi Guardans Cambó, Lily Jacobs, Johannes Lebech, Riitta Myller, Markus Pieper, Agnes Schierhuber

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ (11.9.2008)

προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί των προσπαθειών των κρατών μελών να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Κοινότητας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το έτος 2020
(COM(2008)0017 – C6‑0041/2008 – 2008/0014(COD))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Cornelis Visser

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σε γενικές γραμμές, ο συντάκτης συνηγορεί να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίων και υποστηρίζει τους δύο θεμελιώδεις στόχους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

–   Μείωση κατά 20% τουλάχιστον των αερίων θερμοκηπίου (GHG) έως το 2020 – ποσοστό που μπορεί να ανέλθει σε 30% εάν υπάρξει διεθνής συμφωνία που θα δεσμεύει άλλες αναπτυγμένες χώρες σε "συγκρίσιμες μειώσεις εκπομπών και από οικονομική άποψη περισσότερο προηγμένες αναπτυσσόμενες χώρες να συμβάλουν επαρκώς σύμφωνα με τις ευθύνες τους και τις αντίστοιχες δυνατότητές τους".

–   Ποσοστό 20% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση της ΕΕ έως το 2020.

Ωστόσο, ο συντάκτης υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου πρέπει να λάβουν παγκόσμιο χαρακτήρα. Όλες οι χώρες οφείλουν να συμβάλουν και, επομένως, η Επιτροπή πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσει τη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας με ευρεία κάλυψη.

Ο συντάκτης συμφωνεί με την Επιτροπή ότι θα πρέπει να είναι κοινές οι προσπάθειες των κρατών μελών να συμβάλουν στην τήρηση της δέσμευσης που αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Κοινότητας έως το 2020, με το να περιορισθούν οι εκπομπές αερίου θερμοκηπίου από πηγές εκτός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕU ETS).

Ο συντάκτης υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής που αποσκοπεί στον καθορισμό της συμβολής των κρατών μελών σε ότι αφορά την τήρηση της δέσμευσης για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου της Κοινότητας από το 2013 έως το 2020 για εκπομπές τέτοιων αερίων από πηγές που δεν καλύπτονται από την Οδηγία 2003/87/EΚ (δηλ. πηγές εκτός της EU ETS). Η πρόταση προβλέπει την αξιολόγηση των μειώσεων των σχετικών εκπομπών λόγω εφαρμογής της συγκεκριμένης Απόφασης. Επιπλέον υποστηρίζει την προβλεπόμενη ευελιξία των κρατών μελών να χρησιμοποιούν τις πιστοποιημένες μειώσεις εκπομπών οι οποίες απορρέουν από σχέδια μηχανισμών καθαρής ανάπτυξης στο πλαίσιο του άρθρου 12 του Πρωτοκόλλου του Κιότο και από δραστηριότητες μείωσης των σχετικών εκπομπών σε τρίτες χώρες.

Ωστόσο, ο συντάκτης ανησυχεί για το γεγονός ότι το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να προκαλέσει στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της ΕΕ, αν τα κράτη μέλη δεν εφαρμόσουν το σύστημα με όμοιο τρόπο. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν, ενδεχομένως, να υποφέρουν από τον διεθνή ανταγωνισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ο συντάκτης θεωρεί ότι η Επιτροπή οφείλει να παρακολουθεί συνεχώς τις συνέπειες για τον ανταγωνισμό τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο και, το αργότερο το 2016, να υποβάλει γενική έκθεση για αυτά τα θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων καλεί την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 - παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Στις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 3 της απόφασης 280/2004/EΚ, αναφέρουν τις ετήσιες εκπομπές τους που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 3 και τη χρήση πιστωτικών μορίων σύμφωνα με το άρθρο 4.

1. Στις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 3 της απόφασης 280/2004/EΚ, αναφέρουν τις επιδράσεις επί του ανταγωνισμού και τις ετήσιες εκπομπές τους που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 3 και τη χρήση πιστωτικών μορίων σύμφωνα με το άρθρο 4.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2α. Κάθε δύο έτη μετά τη θέση σε εφαρμογή της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή εκπονεί έκθεση στην οποία αξιολογείται ο τρόπος με τον οποίο η εφαρμογή των δεσμεύσεων των κρατών μελών της παρούσας απόφασης έχει επηρεάσει τον ανταγωνισμό σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5α

 

Μηχανισμός συμμόρφωσης

Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση στην οποία αξιολογεί την εφαρμογή της παρούσας απόφασης. Υποβάλλει την έκθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016, συνοδευόμενη από σχετικές προτάσεις, εφόσον ενδείκνυται

Σε περίπτωση που οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ενός κράτους μέλους από πηγές που δεν καλύπτονται από την οδηγία 2003/87/EΚ υπερβαίνει το ετήσιο όριο εκπομπής αερίων θερμοκηπίου που καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας απόφασης, το εν λόγω κράτος μέλος καταβάλλει πρόστιμο για υπέρβαση εκπομπών ισοδύναμο με το ποσό που ορίζει το άρθρο 16 της οδηγίας 2003/87/EΚ. Το πρόστιμο για υπέρβαση εκπομπών καταβάλλεται σε κοινοτικό ταμείο που προορίζεται για χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης της κλιματικής μεταβολής.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Αναπροσαρμογές εφαρμοστέες μετά τη σύναψη μελλοντικής διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή

Σύναψη μελλοντικής διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή

1. Οι παράγραφοι 2, 3 και 4 εφαρμόζονται μετά τη σύναψη από την Κοινότητα διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα συνεπάγεται δεσμευτικές μειώσεις των εκπομπών μεγαλύτερες από εκείνες που απαιτεί το άρθρο 3.

Εντός έξι μηνών, μετά από τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας σχετικά με τη κλιματική μεταβολή, η οποία οδηγεί σε υποχρεωτικές μειώσεις που υπερβαίνουν τις μειώσεις που ορίζονται στο άρθρο 3, η Επιτροπή υποβάλλει προς έγκριση νομοθετική πρόταση, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 251 της Συνθήκης, το οποίο καθορίζει τη συμβολή κάθε κράτους μέλους στην πρόσθετη προσπάθεια της Κοινότητας για μείωση των εκπομπών.

2. Από το επόμενο έτος μετά τη σύναψη της αναφερόμενης στην παράγραφο 1 συμφωνίας, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Κοινότητα το 2020 από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1, μειώνονται περαιτέρω κατά ποσότητα ίση με το γινόμενο της συνολικής πρόσθετης μείωσης από την Κοινότητα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από όλες τις πηγές, για την οποία η διεθνής συμφωνία δεσμεύει την Κοινότητα, επί το ποσοστό των μειώσεων των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Κοινότητα για το έτος 2020, στο οποίο συνεισφέρουν τα κράτη μέλη μέσω μειώσεων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ σύμφωνα με το άρθρο 3.

 

3. Κάθε κράτος μέλος συνεισφέρει στην πρόσθετη προσπάθεια της Κοινότητας να επιτύχει μείωση, ανάλογα με το μερίδιό του στις συνολικές εκπομπές της Κοινότητας από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ για το έτος 2020 σύμφωνα με το άρθρο 3.

 

Η Επιτροπή τροποποιεί το παράρτημα για να αναπροσαρμόσει τα όρια των εκπομπών σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο. Το μέτρο αυτό, που έχει ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων της παρούσας απόφασης, θεσπίζεται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 9 παράγραφος 2.

 

4. Τα κράτη μέλη μπορούν να αυξήσουν τη χρήση των αναφερόμενων στο άρθρο 4 παράγραφος 4 πιστωτικών μορίων από μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες που έχουν κυρώσει την αναφερόμενη στην παράγραφο 1 συμφωνία και σύμφωνα με την παράγραφο 5, μέχρι το ήμισυ της πρόσθετης μείωσης που επιτυγχάνεται σύμφωνα με την παράγραφο 2.

 

Κάθε κράτος μέλος μπορεί να μεταβιβάζει το αχρησιμοποίητο τμήμα της ποσότητας αυτής σε άλλο κράτος μέλος.

 

5. Η Επιτροπή θεσπίζει μέτρα που προβλέπουν τη χρήση από τα κράτη μέλη πρόσθετων ειδών πιστωτικών μορίων από έργα ή άλλων μηχανισμών οι οποίοι έχουν συσταθεί βάσει της διεθνούς συμφωνίας, κατά περίπτωση.

 

Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων της παρούσας απόφασης με τη συμπλήρωσή της, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 9 παράγραφος 2.

 

Αιτιολόγηση

Οι αντιδράσεις στα συμπεράσματα των διαπραγματεύσεων για μια διεθνή συμφωνία δεν θα αποτελούν αυτοματισμό αλλά θα υπόκεινται σε πολιτική αξιολόγηση και απόφαση. Επιπλέον, η διανομή των πρόσθετων προσπαθειών πρέπει να βασίζεται στην έκβαση των διεθνών διαπραγματεύσεων.

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση στην οποία αξιολογεί την εφαρμογή της παρούσας απόφασης. Υποβάλλει την έκθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016, συνοδευόμενη από σχετικές προτάσεις, εφόσον ενδείκνυται.

Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση στην οποία αξιολογεί την εφαρμογή της παρούσας απόφασης. Αξιολογείται επίσης ο τρόπος με τον οποίο η εφαρμογή της παρούσας απόφασης έχει επηρεάσει τον ανταγωνισμό σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Υποβάλλει την έκθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016, συνοδευόμενη από σχετικές προτάσεις, εφόσον ενδείκνυται.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Επιμερισμός της προσπάθειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Έγγραφα αναφοράς

COM(2008)0017 – C6-0041/2008 – 2008/0014(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

ENVI

Γνωμοδοτική επιτροπή

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ECON

19.2.2008

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Cornelis Visser

11.3.2008

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

2.6.2008

16.7.2008

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

9.9.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

38

1

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Мариела Величкова Баева, Paolo Bartolozzi, Zsolt László Becsey, Pervenche Berès, Sebastian Valentin Bodu, Sharon Bowles, Udo Bullmann, Manuel António dos Santos, Christian Ehler, Elisa Ferreira, José Manuel García-Margallo y Marfil, Jean-Paul Gauzès, Robert Goebbels, Donata Gottardi, Gunnar Hökmark, Karsten Friedrich Hoppenstedt, Othmar Karas, Christoph Konrad, Guntars Krasts, Kurt Joachim Lauk, Andrea Losco, Astrid Lulling, Gay Mitchell, Sirpa Pietikäinen, John Purvis, Alexander Radwan, Bernhard Rapkay, Heide Rühle, Eoin Ryan, Antolín Sánchez Presedo, Salvador Domingo Sanz Palacio, Olle Schmidt, Margarita Starkevičiūtė, Ieke van den Burg

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Harald Ettl, Piia-Noora Kauppi, Vladimír Maňka, Биляна Илиева Раева, Μαργαρίτης Σχοινάς

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (10.9.2008)

προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί των προσπαθειών των κρατών μελών να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Κοινότητας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το έτος 2020
(COM(2008)0017 – C6-0041/2008 – 2008/0014(COD))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Sepp Kusstatscher

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στις 23 Ιανουαρίου 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις προτάσεις της για το πώς μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα κράτη μέλη κατά τα προσεχή έτη. Οι προτάσεις αφορούν εκπομπές από τις μεταφορές, τα κτίρια (κυρίως θέρμανση και κλιματισμός), τις υπηρεσίες, τις μικρές βιομηχανικές μονάδες, τη γεωργία και τη διαχείριση αποβλήτων. Οι εκπομπές αυτές αναλογούν στο 60% του συνόλου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Είναι άξιο επιδοκιμασίας, ότι η πρόταση περιλαμβάνει σαφείς υποχρεώσεις για κάθε κράτος μέλος, οι οποίες πρέπει να έχουν εκπληρωθεί έως το 2020. Δυστυχώς, δεν προτείνεται εξίσου φιλόδοξος κατάλογος μέτρων για το διάστημα μετά το 2020.

Τι σημαίνει η πρόταση αυτή για την πολιτική απασχόλησης στην ΕΕ;

Οι πρώτες έρευνες, για παράδειγμα η κοινή μελέτη των EGB, ISTAS SDA, Syndex και Wuppertal-Institut, δείχνουν ότι οι συνέπειες των αλλαγών που επιφέρει η κλιματική μεταβολή στην απασχόληση στην ΕΕ θα είναι θετικές: Μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, οι συνέπειες ποικίλλουν ανάλογα με τον οικονομικό κλάδο και την περιφέρεια. Οι μεσογειακές περιφέρειες κυρίως θα υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας από ό,τι οι βόρειες. Στη γεωργία και τον τουρισμό τα προβλήματα θα αυξηθούν ιδιαίτερα. Στους τομείς αυτούς θα καταστεί αναγκαία η αναδιάρθρωση με μεγάλες επενδύσεις, προκειμένου να προληφθούν οι δυσμενέστερες επιπτώσεις.

Στις μεταφορές, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών, απαιτούνται ιδιαίτερες προσπάθειες. Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν συγκεκριμένα: μείωση των μεταφορών που δεν είναι αναγκαίες, περιορισμός των μεταφορών έντασης ενέργειας, και αύξηση της απόδοσης με τεχνικά και διαχειριστικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρονται πολλές πιθανότητες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αν υπάρξει ανάλογη επέκταση των δημόσιων συγκοινωνιών, θα μπορούσαν να τετραπλασιαστούν οι θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο τομέα. Από αυτό θα επωφελούνταν κυρίως οι τοπικές και περιφερειακές οικονομικές δομές.

Το ίδιο ισχύει στον τομέα της γεωργίας. Η ανακαίνιση των υπαρχόντων κτιρίων (καλύτερη μόνωση, ενσωμάτωση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κ.λπ.) και η κατασκευή νέων, ενεργειακά αποδοτικότερων κτιρίων δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η πρόκληση της κλιματικής μεταβολής έχει προτεραιότητα έναντι άλλων τομέων πολιτικής. Αποτελεί, ωστόσο, λόγω των επιπτώσεών της, εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Τούτο προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην προετοιμασία των ανθρώπων, σε όλα τα επίπεδα, για τις αλλαγές που θα φέρει η κλιματική μεταβολή. Απαιτείται μια στρατηγική για τη βέλτιστη προσαρμογή τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων, κυρίως στις ΜΜΕ. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ειδικά μέτρα κατάρτισης και μετεκπαίδευσης για όλους. Οι οργανισμοί της ΕΕ στο Δουβλίνο και το Μπιλμπάο, καθώς και το Παρατηρητήριο για την πολιτική στον τομέα της απασχόλησης καλούνται τώρα επιτακτικά να δώσουν απαντήσεις στα πολλά ανοικτά ερωτήματα σχετικά με τις συγκεκριμένες επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής στις διάφορες περιφέρειες και τους διάφορους οικονομικούς τομείς.

Η κλιματική μεταβολή αλλάζει την κοινωνία. Από την κλιματική μεταβολή πλήττονται περισσότερο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού -στην ΕΕ αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Και τούτο γιατί δεν έχουν τα μέσα για να προσαρμοστούν στην κλιματική μεταβολή. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας πλήττουν ήδη τώρα και ανθρώπους από τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων θα επιδεινώσουν δραστικά τις ήδη υπάρχουσες επισιτιστικές κρίσεις. Χρειάζεται μια παγκόσμια κινητοποίηση κατά της πείνας στον κόσμο. Τα βάρη από την εξοικονόμηση ενέργειας που παράγεται με εκπομπή αερίων θερμοκηπίου πρέπει να κατανεμηθούν με κοινωνική ευαισθησία.

Η υπερπαραγωγή και η μη υγιής κατανάλωση στο λεγόμενο Πρώτο Κόσμο δεν συνεπάγονται μόνο κατασπατάληση πόρων, αλλά βλάπτουν σοβαρά και το κλιματικό σύστημα. Στο πλαίσιο της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει", είναι επομένως αναγκαία η φειδωλή χρήση όλων των πόρων, καθώς και των προϊόντων που παράγονται με εκπομπή αερίων θερμοκηπίου.

Απαιτείται εναρμόνιση της ενεργειακής φορολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με προτίμηση στις οικονομικές μορφές χαμηλής εκπομπής αερίων θερμοκηπίου και υψηλότερη επιβάρυνση εκείνων με υψηλές εκπομπές. Τούτο θα προσέδινε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και συνακόλουθα θα προωθούσε νέα επαγγέλματα υψηλών προσόντων, ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής είναι ιδιαίτερα αισθητές στις ζώνες που πλήττονται ήδη σήμερα από ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε έναν κόσμο κοινής ανάπτυξης, η διεθνής αλληλεγγύη καθίσταται διαρκώς σημαντικότερη. Κατά πόσο τα έργα στο πλαίσιο του CDM (Clean Development Mechanism) αποτελούν τη σωστή απάντηση παραμένει ανοικτό.

Η Ανακοίνωση της Επιτροπής "Για τη δημιουργία συμμαχίας όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φτωχών αναπτυσσόμενων χωρών που είναι οι πλέον ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές", COM(207) 540 τελικό της 18.9.2007, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη.

Η αυξανόμενη μετανάστευση από τις φτωχότερες χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική μεταβολή αποτελεί κοινωνικό εκρηκτικό μίγμα, και απειλεί τόσο τις εγκαταλειπόμενες χώρες όσο και εκείνες στις οποίες η ισχυρή μεταναστευτική πίεση προκαλεί κοινωνικές εντάσεις.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων καλεί την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροποποιημένο κείμενο

 

(6α) Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν τις ευκαιρίες που προσφέρει και τους κινδύνους που συνεπάγεται η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της απασχόλησης. Αφού η κλιματική μεταβολή έχει ληφθεί υπόψη στις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση, θα πρέπει και οι προσαρμογές στην κλιματική μεταβολή να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα εθνικά σχέδια δράσης. Τούτο αφορά ιδιαίτερα την πολιτική στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, στο Δουβλίνο, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στο Χώρο της Εργασίας, στο Μπιλμπάο, καθώς και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Απασχόλησης, καλούνται τώρα ακόμη πιο επιτακτικά να συνοδεύσουν τις αναγκαίες προσαρμογές με αναλύσεις και μελέτες.

Αιτιολόγηση

Η ένταξη των ευρωπαϊκών οργανισμών του Δουβλίνου και του Μπιλμπάο καθώς και του Παρατηρητήριου Απασχόλησης είναι αναγκαία, δεδομένου ιδιαίτερα ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής στην πολιτική κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε για παράδειγμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στο Χώρο της Εργασίας να μελετήσει τη νομοθεσία της ΕΕ στους τομείς της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροποποιημένο κείμενο

 

(6β) Οι επιβαλλόμενες από την κλιματική μεταβολή προσαρμογές και αναδιαρθρώσεις των αγορών εργασίας πρέπει να στηρίζονται με πιστώσεις των διαρθρωτικών ταμείων, και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, και να διευκολύνονται με την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα (τομεακά και διατομεακά, σε επίπεδα περιφερειών, κρατών μελών και ΕΕ) και με τη δημιουργία πλαισίου συνθηκών κοινωνικής ισοτιμίας για την προώθηση της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε ατομικό επίπεδο. Τα μέτρα αυτά πρέπει να λαμβάνονται στο πλαίσιο μιας προληπτικής προσέγγισης, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σύμφωνα με τις εθνικές συνήθειες και πρακτικές τους

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 6 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροποποιημένο κείμενο

 

(6γ) Για την αξιολόγηση της προόδου στην επίτευξη των στόχων δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ως κριτήριο μόνο η μείωση των εκπομπών, αλλά να συνεκτιμώνται ποιοτικά και ποσοτικά οι επιπτώσεις ("εκτίμηση επιπτώσεων") στην απασχόληση, όσον αφορά, τόσο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης όσο και την προσαρμογή των υπαρχουσών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι οικείες πολιτικές αγοράς των εν λόγω πιστωτικών μορίων ενισχύουν τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των έργων και την επιδίωξη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι οικείες πολιτικές αγοράς των εν λόγω πιστωτικών μορίων δίνουν προτεραιότητα σε φιλικά προς το περιβάλλον και κοινωφελή έργα, ενισχύουν τη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των έργων και την επιδίωξη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Επιμερισμός της προσπάθειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Έγγραφα αναφοράς

COM(2008)0017 – C6-0041/2008 – 2008/0014(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

ENVI

Γνωμοδοτική επιτροπή

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

EMPL

10.4.2008

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Sepp Kusstatscher

26.2.2008

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

29.5.2008

24.6.2008

9.9.2008

 

Ημερομηνία έγκρισης

10.9.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

44

2

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jan Andersson, Edit Bauer, Iles Braghetto, Philip Bushill-Matthews, Milan Cabrnoch, Alejandro Cercas, Ole Christensen, Derek Roland Clark, Jean Louis Cottigny, Proinsias De Rossa, Harald Ettl, Richard Falbr, Carlo Fatuzzo, Ilda Figueiredo, Roger Helmer, Stephen Hughes, Karin Jöns, Ona Juknevičienė, Jean Lambert, Bernard Lehideux, Elizabeth Lynne, Thomas Mann, , Μαρία Ματσούκα, Mary Lou McDonald, Elisabeth Morin, Juan Andrés Naranjo Escobar, Csaba Őry, Siiri Oviir, Pier Antonio Panzeri, Rovana Plumb, Jacek Protasiewicz, Bilyana Ilieva Raeva, Elisabeth Schroedter, José Albino Silva Peneda, Jean Spautz, Gabriele Stauner, Ewa Tomaszewska, Anne Van Lancker, Gabriele Zimmer

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Petru Filip, Donata Gottardi, Rumiana Jeleva, Sepp Kusstatscher, Claude Moraes, Roberto Musacchio, Csaba Sógor

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (18.7.2008)

προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τις προσπάθειες των κρατών μελών να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Κοινότητας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το έτος 2020
(COM(2008)0017 – C6‑0041/2008 – 2008/0014(COD))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Antonio De Blasio

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η ΕΕ δεσμεύτηκε για τη μείωση οικείων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Δεδομένου ότι ο στόχος αυτός αφορά βασικά την οικονομική και κοινωνική συνοχή των μεμονωμένων περιοχών, πρέπει να τονισθεί ότι μια αποδοτική από ενεργειακή άποψη ευρωπαϊκή οικονομία με χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν ενσωματωθεί στην πολιτική συνοχής. Οι δύο αυτοί θεματικοί στόχοι πρέπει να καταστούν αλληλένδετοι και συνιστάται, πτυχές όπως η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου να ενσωματωθούν στο σύστημα των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη χορήγηση των πόρων οι οποίοι προβλέπονται για τη συνοχή και τη διαρθρωτική ανάπτυξη.

Συνεπεία των οικονομικών διαφορών μεταξύ των μεμονωμένων περιοχών, η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αποτελούν σημαντικό βάρος για τις περιφέρειες που παρουσιάζουν καθυστέρηση. Οι περιφέρειες αυτές πρέπει επομένως να τύχουν ειδικής χρηματοδότησης προκειμένου η προσπάθειά τους να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ να μην τους προκαλέσει παράλογα υψηλές απώλειες.

Αν και η ΕΕ υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να αναλάβουν τη δέσμευση αυτή, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές επιβαρύνονται σε μεγάλο βαθμό όπως επίσης και τα λοιπά φόρα και οργανώσεις εκπροσώπησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο φιλόδοξος αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν, στο πλαίσιο της εναρμόνισης και ολοκλήρωσης των καθηκόντων, υπάρξει διαρκής και κάθετη συνεργασία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών ή περιφερειακών οργανώσεων και διαρκής συνεργασία μεταξύ των μεμονωμένων τοπικών ή περιφερειακών οργανώσεων.

Δεομένου ωστόσο ότι υψηλό ποσοστό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μπορεί να καταλογισθεί στους ιδιωτικούς παράγοντες της αγοράς και τους μεμονωμένους καταναλωτές, η εμπλοκή των μεμονωμένων βιομηχανικών ρυπαντών και νοικοκυριών στην εφαρμογή του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Το συμφέρον των παραγόντων της αγοράς να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να εκτεθεί με οικονομικούς όρους συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων των κρατών μελών.

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου παρουσίασαν σημαντική πτώση σε ορισμένα κράτη μέλη από το 1990. Θέτοντας ωστόσο η Επιτροπή το 2005 ως βάση για την πρότασή της, δεν λαμβάνει υπόψη τις μέχρι τότε καταβληθείσες προσπάθειες. Τ α αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτύχει τα μεμονωμένα κράτη μέλη πρέπει να αναγνωριστούν. ως εκ τούτου, το 1990 πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη σύγκριση.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης καλεί την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Οι προσπάθειες μείωσης που θα καταβάλουν τα κράτη μέλη πρέπει να στηρίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ τους και στην ανάγκη βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης σε όλη την Κοινότητα, λαμβανομένου υπόψη του σχετικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κρατών μελών. Στα κράτη μέλη που σήμερα έχουν σχετικά χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και, συνεπώς, μεγάλες προσδοκίες αύξησης του ΑΕΠ, πρέπει να επιτραπεί να αυξήσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 2005, με την υποχρέωση όμως να περιορίσουν την αύξηση αυτή, ώστε να συμβάλουν στην τήρηση της δέσμευσης της Κοινότητας για συνολική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Τα κράτη μέλη που σήμερα έχουν σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ πρέπει να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 2005.

(7) Οι προσπάθειες μείωσης που θα καταβάλουν τα κράτη μέλη πρέπει να στηρίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ τους και στην ανάγκη βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης σε όλη την Κοινότητα, λαμβανομένου υπόψη του σχετικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κρατών μελών. Στα κράτη μέλη που σήμερα έχουν σχετικά χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και, συνεπώς, μεγάλες προσδοκίες αύξησης του ΑΕΠ, πρέπει να επιτραπεί να αυξήσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990, με την υποχρέωση όμως να περιορίσουν την αύξηση αυτή, ώστε να συμβάλουν στην τήρηση της δέσμευσης της Κοινότητας για συνολική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Τα κράτη μέλη που σήμερα έχουν σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ πρέπει να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Για να διασφαλιστεί περαιτέρω η δίκαιη κατανομή των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών για τη συμβολή στην τήρηση της ανεξάρτητης δέσμευσης της Κοινότητας, κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να υποχρεωθεί να μειώσει τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2020 κατά περισσότερο από 20 % έναντι των επιπέδων του 2005 και σε κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να επιτραπεί να αυξήσει τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2020 κατά περισσότερο από 20 % έναντι των επιπέδων του 2005. Οι μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου πρέπει να επιτευχθούν μεταξύ των ετών 2013 και 2020, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε κράτος μέλος να χρησιμοποιεί προκαταβολικά από το επόμενο έτος ποσότητα ίση με 2% του ορίου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που έχει καθοριστεί για το εν λόγω κράτος μέλος και στα κράτη μέλη των οποίων οι εκπομπές υπολείπονται του ορίου αυτού να μεταφέρουν στο επόμενο έτος τις οικείες πλεονάζουσες μειώσεις των εκπομπών.

(8) Για να διασφαλιστεί περαιτέρω η δίκαιη κατανομή των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών για τη συμβολή στην τήρηση της ανεξάρτητης δέσμευσης της Κοινότητας, κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να υποχρεωθεί να μειώσει τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2020 κατά περισσότερο από 20 % έναντι των επιπέδων του 1990 και σε κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να επιτραπεί να αυξήσει τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το 2020 κατά περισσότερο από 20 % έναντι των επιπέδων του 1990. Οι μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου πρέπει να επιτευχθούν μεταξύ των ετών 2013 και 2020, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε κράτος μέλος να χρησιμοποιεί προκαταβολικά από το επόμενο έτος ποσότητα ίση με 2% του ορίου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που έχει καθοριστεί για το εν λόγω κράτος μέλος και στα κράτη μέλη των οποίων οι εκπομπές υπολείπονται του ορίου αυτού να μεταφέρουν στο επόμενο έτος τις οικείες πλεονάζουσες μειώσεις των εκπομπών.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 8 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8a) Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τομείς που δεν καλύπτονται από την οδηγία 2003/87/EΚ πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται ετησίως γραμμικά και μετά το 2020, ώστε μέχρι το 2050 να επιτευχθεί μείωση των εν λόγω εκπομπών κατά 80% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, με απώτερο στόχο την εξάλειψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από χρήση ορυκτών καυσίμων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει μέχρι το 2012 τη σκοπιμότητα του εν λόγω στόχου, με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της Κοινότητας, τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ευαισθησία του κλίματος και το περιθώριο να καταστούν οι μειώσεις αερίων θερμοκηπίου απαραίτητες προκειμένου να αποτραπεί η επικίνδυνη ανθρωπογενής παρεμβολή στο κλιματικό σύστημα αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των τοπικών και περιφερειακών κοινοτήτων στις μειώσεις αυτές. Η Επιτροπή πρέπει, ενδεχομένως, να υποβάλει προτάσεις για τη διαφοροποίηση του στόχου μεταξύ των κρατών μελών.

Αιτιολόγηση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2007 επεσήμανε ότι πρέπει να σημειωθούν μειώσεις της τάξεως του 60-80 % στις εκβιομηχανισμένες χώρες μέχρι το 2050. Για να διασφαλίσουν τις μειώσεις αυτές, τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν μακροπρόθεσμη πολιτική σε διάφορους τομείς, π.χ. στέγαση, χρήση γης και μεταφορές, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές που δεν είναι συμβατές με τους στόχους προστασίας του κλίματος. Αυτό ευθυγραμμίζεται επίσης και με την πρόταση για το ΣΕΔΕ που προβλέπει επίσης μείωση εκπομπών και πέραν του 2020.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(15) Η πρόοδος όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση πρέπει να αξιολογείται ετησίως με βάση τις εκθέσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 280/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, για μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο. Ανά διετία πρέπει να διενεργείται εκτίμηση της προβλεπόμενης προόδου, η δε εφαρμογή της παρούσας απόφασης πρέπει να αξιολογηθεί πλήρως το 2016.

(15) Η πρόοδος όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση πρέπει να αξιολογείται ετησίως με βάση τις εκθέσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 280/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, για μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο. Ανά διετία πρέπει να διενεργείται εκτίμηση της προβλεπόμενης προόδου, η δε εφαρμογή της παρούσας απόφασης πρέπει να αξιολογηθεί πλήρως το 2016. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης αυτής, η Επιτροπή πρέπει να αξιολογεί και να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά τη διασφάλιση ότι οι διάφορες κοινοτικές πολιτικές (επί παραδείγματι στον τομέα της γεωργίας, των απαιτήσεων στα προϊόντα, των διαρθρωτικών πολιτικών, της έρευνας) συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η παρούσα απόφαση ορίζει κανόνες για τον καθορισμό της συμβολής των κρατών μελών στην τήρηση της δέσμευσης της Κοινότητας για μείωση, μεταξύ των ετών 2013 και 2020, των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, όσον αφορά τις εκπομπές από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ, καθώς και για την αξιολόγηση της τήρησης της εν λόγω δέσμευσης.

Η παρούσα απόφαση ορίζει κανόνες για τον καθορισμό της συμβολής των κρατών μελών στην τήρηση της δέσμευσης της Κοινότητας για μείωση, μεταξύ των ετών 2013 και 2020, των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου καθώς και για την αξιολόγηση της τήρησης της εν λόγω δέσμευσης.

Τροπολογία  6

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 3 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Μέχρι να συνάψει η Κοινότητα διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών από εκείνες που απαιτεί το παρόν άρθρο, κάθε κράτος μέλος μειώνει, έως το 2020, τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ κατά το ποσοστό που καθορίζεται για το εν λόγω κράτος μέλος στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, σε σχέση με τις εκπομπές του κατά το έτος 2005.

(1) Μέχρι να συνάψει η Κοινότητα διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών από εκείνες που απαιτεί το παρόν άρθρο, κάθε κράτος μέλος μειώνει, έως το 2020, τις οικείες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά το ποσοστό που καθορίζεται για το εν λόγω κράτος μέλος στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, σε σχέση με τις εκπομπές του κατά το έτος 1990.

Τροπολογία  7

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 3 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 και του άρθρου 4, κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι, το έτος 2013, οι συνολικές του εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ δεν υπερβαίνουν τις μέσες ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των ετών 2008, 2009 και 2010 στο εν λόγω κράτος μέλος από τις συγκεκριμένες πηγές, όπως έχουν αναφερθεί και εξακριβωθεί σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ και την απόφαση 280/2004/EΚ.

(2) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 και του άρθρου 4, κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι, το έτος 2013, οι συνολικές του εκπομπές αερίων θερμοκηπίου δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που προβλέπεται στο Παράρτημα για το 2020 για το συγκεκριμένο κράτος μέλος. Κατά τον προσδιορισμό των γραμμικών ορίων, το κάθε κράτος μέλος έχει τη διακριτική ευχέρεια των ακόλουθων δύο επιλογών:

i) είτε βάσει των στοχευμένων τιμών για το συγκεκριμένο κράτος μέλος στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, είτε

ii) βάσει του συνδυασμένου μέσου όρου εκπομπών των ετών 2008, 2009 και 2010 στο εν λόγω κράτος μέλος, όπως έχουν αναφερθεί και εξακριβωθεί σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/EΚ και την απόφαση 280/2004/EΚ.

Τροπολογία  8

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Στις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 3 της απόφασης 280/2004/EΚ, αναφέρουν τις ετήσιες εκπομπές τους που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 3 και τη χρήση πιστωτικών μορίων σύμφωνα με το άρθρο 4.

1. Στις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 3 της απόφασης 280/2004/EΚ, αναφέρουν τις ετήσιες εκπομπές τους που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του άρθρου 3 και τη χρήση πιστωτικών μορίων σύμφωνα με το άρθρο 4.

 

Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν και προβολές των μειώσεων εκπομπών που απορρέουν από τα σχεδιαζόμενα μέτρα σε όλους τους σημαντικούς κλάδους, για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών που έχουν τεθεί για το 2020 και το 2050.

Τροπολογία  9

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Η αξιολόγηση εκτιμά επίσης τον αντίκτυπο των τομεακών κοινοτικών πολιτικών στις κοινοτικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Κοινότητας και τις δυνατότητες μείωσης των εκπομπών που παρέχουν οι πολιτικές αυτές. Η Επιτροπή υποβάλλει προτάσεις, όπου χρειάζεται, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές αυτές συμβάλλουν δεόντως στην επίτευξη των στόχων μείωσης του 2020 και του 2050.

Τροπολογία  10

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 5 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5α

 

Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι η δέσμευση της Κοινότητας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου εφαρμόζεται σε πλαίσιο αρμονίας με την πολιτική συνοχής που ακολουθεί, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των επιμέρους κρατών μελών και περιφερειών.

Τροπολογία  11

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 5 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5β

 

Δεδομένου ότι η δέσμευση που εισήγαγε η Κοινότητα επιβάλλει καθήκοντα όχι μόνο στις κεντρικές κυβερνήσεις των κρατών μελών αλλά και στις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις και τα λοιπά φόρα και οργανώσεις εκπροσώπησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν τη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών και των τοπικών αρχών στα διάφορα επίπεδα.

Τροπολογία  12

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 5 γ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5γ

 

Δεδομένου ότι μια αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσον για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τα κράτη μέλη καθιστούν οικονομικά ελκυστική την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενθαρρύνοντας έτσι τους παράγοντες της αγοράς να συμβάλουν αποφασιστικά στη συμμόρφωση των κρατών μελών με τις υποχρεώσεις τους, αυξάνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις πηγές αυτές.

Τροπολογία  13

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 5 δ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5δ

 

Πέραν των επιμέρους κρατών μελών, οι κεντρικές κυβερνήσεις και οι τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις και αρχές, οι παράγοντες της αγοράς -από κοινού με τα νοικοκυριά και τους μεμονωμένους καταναλωτές- συμμετέχουν στην εφαρμογή της δέσμευσης της Κοινότητας, ανεξαρτήτως του επιπέδου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που μπορεί να τους καταλογισθεί.

Τροπολογία  14

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 5 ε (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5ε

 

Ως προθεσμία για την εφαρμογή των δεσμεύσεων είναι το 2020. Κατά το χρονικό διάστημα έως το 2020 ορισμένα προγράμματα χρηματοδοτούνται από το Διαρθρωτικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή επιδιώκει η πολιτική της για τη συνοχή να ανακλά τη δέσμευση της Κοινότητας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καθώς και την ενσωμάτωση πτυχών της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο σύστημα των προϋποθέσεων για τη χορήγηση πόρων που προορίζονται για τη συνοχή και τη διαρθρωτική ανάπτυξη.

Τροπολογία  15

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 5 στ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5στ

 

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για τη χρήση νέων και καινοτόμων τεχνικών προκειμένου να μπορέσουν οι βιομηχανικοί παράγοντες να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αναπτύσσοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και προωθώντας την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Τροπολογία  16

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 5 ζ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5ζ

 

Η Κοινή Εφαρμογή και ο Μηχανισμός Καθαρής Ανάπτυξης είναι ευέλικτα μέσα που θα βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της· η Επιτροπή εντείνει, ως εκ τούτου, αντί να μειώσει τη μελλοντική εφαρμογή τους, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη - και οι επιμέρους περιφέρειές τους - έχουν διαφορετικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και άρα τα μέσα επίτευξης των ορισθέντων στόχων ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών τους.

Τροπολογία  17

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 5 η (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5η

 

Δεδομένου ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση η σύναψη διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η Επιτροπή, ενόψει της διατήρησης της οικονομικής συνοχής, πράττει ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου να επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μετά την εκπνοή της Σύμβασης του Κιότο.

Τροπολογία  18

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 5 θ (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 5θ

 

Στο βαθμό που οι φιλόδοξες δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για τις περιφέρειες που παρουσιάζουν υστέρηση στην ανάπτυξη, η Επιτροπή υποστηρίζει τις περιφέρειες αυτές προκειμένου οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές δυσχέρειες να μην συνεπάγονται σοβαρές απώλειες για τις ίδιες όταν επιτευχθούν οι δεδηλωμένοι στόχοι.

Τροπολογία  19

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 6 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 6α

 

Εντός 6 μηνών από την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος που προβλέπει την υποχρεωτική μείωση των εκπομπών πέραν των όσων προβλέπονται στο άρθρο 3 της απόφασης, η Επιτροπή υποβάλλει νομοθετική πρόταση σχετικά με τις συνεισφορές των κρατών μελών για περαιτέρω κοινοτικές δεσμεύσεις που θα πρέπει να εγκριθούν βάσει του άρθρου 251 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Τροπολογία  20

Πρόταση απόφασης – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Η μέγιστη ποσότητα εκπομπών βάσει του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την ποσότητα των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου που εκχωρούνται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 11 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, η οποία απορρέει από μεταβολή των πηγών που καλύπτει η εν λόγω οδηγία, μετά την τελική έγκριση από την Επιτροπή των εθνικών σχεδίων κατανομής για την περίοδο 2008-2012 σύμφωνα με την ίδια οδηγία.

Η Επιτροπή δημοσιεύει τα αριθμητικά στοιχεία που προκύπτουν από την ανωτέρω αναπροσαρμογή.

διαγράφεται

Τροπολογία  21

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα: τίτλος πρώτης στήλης: εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των κρατών μελών βάσει του άρθρου 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όρια εκπομπών αερίων θερμοκηπίου των κρατών μελών μέχρι το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του 2005 από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ

Όρια εκπομπών αερίων θερμοκηπίου των κρατών μελών μέχρι το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του 1990 από πηγές που δεν καλύπτει η οδηγία 2003/87/EΚ. Η Επιτροπή συντάσσει ένα νέο πίνακα σχετικά με τα όρια εκπομπής αερίων θερμοκηπίου και την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται εκπεφρασμένη σε τόνους CO2.

Αιτιολόγηση

Θα ήταν αντίθετη με την αρχή της αλληλεγγύης η έγκριση μιας νομοθετικής προσέγγισης που δεν θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα μεμονωμένα κράτη μέλη από το 1990 έως το 2005. Δεν αιτιολογείται η περαιτέρω η υπέρβαση των εκπομπών για λόγους οικονομικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν είναι ευθέως ανάλογη των αυξήσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εγκρίνοντας την προσέγγιση αυτή, η ΕΕ θα αποτελούσε κακό παράδειγμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων διαπραγματεύσεων για μια διεθνή συμφωνία.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Επιμερισμός της προσπάθειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Έγγραφα αναφοράς

COM(2008)0017 – C6-0041/2008 – 2008/0014(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

ENVI

Γνωμοδοτική επιτροπή

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

REGI

19.2.2008

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Antonio De Blasio

26.3.2008

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

8.4.2008

25.6.2008

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

16.7.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

28

14

5

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Εμμανουήλ Αγγελάκας, Σταύρος Αρναουτάκης, Elspeth Attwooll, Jean Marie Beaupuy, Rolf Berend, Jana Bobošíková, Victor Boştinaru, Wolfgang Bulfon, Antonio De Blasio, Petru Filip, Gerardo Galeote, Iratxe García Pérez, Eugenijus Gentvilas, Ambroise Guellec, Zita Gurmai, Marian Harkin, Mieczysław Edmund Janowski, Румяна Желева, Gisela Kallenbach, Евгени Кирилов, Constanze Angela Krehl, Florencio Luque Aguilar, Jamila Madeira, Sérgio Marques, Miguel Angel Martínez Martínez, Γιαννάκης Μάτσης, Miroslav Mikolášik, James Nicholson, Lambert van Nistelrooij, Jan Olbrycht, Maria Petre, Markus Pieper, Pierre Pribetich, Wojciech Roszkowski, Elisabeth Schroedter, Grażyna Staniszewska, Catherine Stihler, Димитър Стоянов, Margie Sudre, Oldřich Vlasák

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jan Březina, Emanuel Jardim Fernandes, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Zita Pleštinská, Samuli Pohjamo, Miloslav Ransdorf

Αναπληρωτές (άρθρο 178, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Δημήτριος Παπαδημούλης

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Επιμερισμός της προσπάθειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Έγγραφα αναφοράς

COM(2008)0017 – C6-0041/2008 – 2008/0014(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

23.1.2008

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ENVI

19.2.2008

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

INTA

19.2.2008

ECON

19.2.2008

EMPL

10.4.2008

ITRE

19.2.2008

 

REGI

19.2.2008

 

 

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

INTA

25.2.2008

 

 

 

Συνδεδεμέν-η(-ες) επιτροπ-ή(-ές)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ITRE

10.4.2008

 

 

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Satu Hassi

27.2.2008

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

26.2.2008

7.5.2008

25.6.2008

 

Ημερομηνία έγκρισης

7.10.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

65

0

1

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Αδάμος Αδάμου, Georgs Andrejevs, Margrete Auken, Liam Aylward, Pilar Ayuso, Irena Belohorská, Johannes Blokland, John Bowis, Hiltrud Breyer, Martin Callanan, Dorette Corbey, Magor Imre Csibi, Chris Davies, Avril Doyle, Mojca Drčar Murko, Edite Estrela, Jill Evans, Anne Ferreira, Karl-Heinz Florenz, Elisabetta Gardini, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Cristina Gutiérrez-Cortines, Satu Hassi, Gyula Hegyi, Jens Holm, Marie Anne Isler Béguin, Caroline Jackson, Dan Jørgensen, Eija-Riitta Korhola, Holger Krahmer, Urszula Krupa, Marie-Noëlle Lienemann, Peter Liese, Jules Maaten, Linda McAvan, Roberto Musacchio, Riitta Myller, Péter Olajos, Miroslav Ouzký, Владко Тодоров Панайотов, Vittorio Prodi, Frédérique Ries, Dagmar Roth-Behrendt, Guido Sacconi, Daciana Octavia Sârbu, Amalia Sartori, Richard Seeber, Kathy Sinnott, María Sornosa Martínez, Salvatore Tatarella, Ευαγγελία Τζαμπάζη, Αντώνιος Τρακατέλλης, Thomas Ulmer, Anja Weisgerber, Åsa Westlund, Anders Wijkman, Glenis Willmott

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jerzy Buzek, Bairbre de Brún, Erna Hennicot-Schoepges, Johannes Lebech, Caroline Lucas, Lambert van Nistelrooij

Αναπληρωτές (άρθρο 178, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Domenico Antonio Basile, Catherine Stihler

Ημερομηνία κατάθεσης

15.10.2008