Betänkande - A6-0427/2008Betänkande
A6-0427/2008

BETÄNKANDE om revisionsrättens särskilda rapport nr 8/2007 om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt

7.11.2008 - (2008/2151(INI))

Budgetkontrollutskottet
Föredragande: Bart Staes
Föredragande för yttrande (*):
Bilyana Ilieva Raeva, Utskottet för ekonomi och valutafrågor
(*) Förfarande med associerade utskott – artikel 47 i arbetsordningen

Förfarande : 2008/2151(INI)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A6-0427/2008
Ingivna texter :
A6-0427/2008
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS RESOLUTION

om revisionsrättens särskilda rapport nr 8/2007 om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt

(2008/2151(INI))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av revisionsrättens särskilda rapport nr 8/2007 om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt samt kommissionens svar[1],

–   med beaktande av rådets beslut 2007/436/EG, Euratom av den 7 juni 2007 om systemet för Europeiska gemenskapernas egna medel[2],

–   med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från budgetkontrollutskottet och yttrandet från utskottet för ekonomi och valutafrågor (A6‑0427/2008), och av följande skäl:

A. Momsbedrägerier och momsundandragande påverkar inte bara finansieringen av medlemsstaternas budgetar utan också EU:s system för egna medel eftersom en minskad momsresurs måste kompenseras med en ökning av BNI-resursen. Snedvridningar till följd av momsbedrägerier påverkar den övergripande balansen i systemet för egna medel.

B.  I sitt meddelande av den 31 maj 2006 om behovet av att utarbeta en samordnad strategi för att förbättra kampen mot skattebedrägeri (KOM(2006)0254) konstaterade kommissionen att medlemsstaterna inte i tillräckligt stor utsträckning utnyttjar de möjligheter som ges genom förstärkningen av den rättsliga ramen enligt förordning (EG) nr 1798/2003[3] och ansåg att nivån på det administrativa samarbetet inte står i proportion till storleken på handeln inom gemenskapen.

C. Revisionsrättens analys i sin särskilda rapport nr 8/2007 om huruvida informationsutbytet mellan medlemsstaterna utförs i tid och på ett effektivt sätt och huruvida lämpliga förvaltningsstrukturer har införts som stöd för det administrativa samarbetet, ger vid handen att huvudsyftet med förordning (EG) nr 1798/2003[4], dvs. ett effektivt samarbete för att bekämpa momsbedrägeri, inte har uppnåtts.

1.  Europaparlamentet välkomnar revisionsrättens särskilda rapport nr 8/2007 som gör en oberoende bedömning av administrativt samarbete i kampen mot momsundandragande och momsbedrägeri och i detalj analyserar medlemsstaternas insatser och kommissionens roll. Parlamentet drar på grundval av revisionsrättens iakttagelser slutsatsen att förordning (EG) nr 1798/2003 inte är ett effektivt verktyg för administrativt samarbete eftersom flera medlemsstater motsätter sig dess genomförande och kommissionens roll är begränsad.

Kvantifiering av momsbedrägeri

2.  Europaparlamentet är medvetet om att den faktiska storleken på momsundandragande och momsbedrägeri är svår att bedöma eftersom många medlemsstater varken samlar in eller offentliggör sådana uppgifter. Enligt uppskattningar som revisionsrätten citerar uppgick inkomstförlusterna för moms till 17 miljarder EUR i Tyskland 2005 och till 18,2 miljarder EUR för Förenade kungariket under skatteåret 2005–2006. Storleken på momsbedrägerierna skulle kunna vara större än gemenskapens hela årliga budget.

3.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens initiativ att initiera en studie för att få pålitliga uppskattningar av hur mycket skattebedrägerierna, inbegripet momsbedrägerier, faktiskt uppgår till i de olika medlemsstaterna. Kommissionen uppmanas att informera parlamentets behöriga utskott om resultaten från studien så snart som dessa blir tillgängliga.

4.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att ge en högre prioritet åt utvecklandet av en gemensam strategi för att kvantifiera och analysera momsbedrägeri, vilket bör möjliggöra en bedömning huruvida åtgärder som medlemsstater vidtagit mot momsundandragande och momsbedrägeri verkligen är framgångsrika eller om de bara leder till att momsbedrägeriet flyttar till andra ekonomiska sektorer eller medlemsstater.

5.  Europaparlamentet begär att kommissionen, rådet och medlemsstaterna fullt ut ska beakta rekommendationerna som kontaktkommittén av cheferna vid de nationella revisionsorganen i Europeiska unionen avgav i december 2007 och som innehåller förslag om hur medlemsstaterna skulle kunna förbättra sina uppskattningar och om hur en enhetlig modell för att uppskatta momsbedrägerierna kan skapas.

Bristande prestationer från medlemsstaternas myndigheter

6.  Europaparlamentet är oroat över de av revisionsrätten identifierade bristerna i det administrativa samarbetet i fråga om mervärdesskatt mellan medlemsstaterna.

7.  Europaparlamentet är oroat över att revisionsrätten konstaterat att de grundläggande kraven för ett effektivt samarbete inte var uppfyllda i vissa medlemsstater. I synnerhet följande brister kunde konstateras:

- Nästan hälften av alla förfrågningar om information från en medlemsstat till en annan besvarades inte inom den aktuella tidsfristen på tre månader.

- Det organisatoriska inrättandet av centrala kontaktkontor, dvs. huvudkanalen för informationsutbytet, innebar förseningar. Italien och Nederländerna delade upp sina centrala kontaktkontor mellan olika avdelningar utan någon effektiv samordning och Tyskland delade upp sina centrala kontaktkontor i flera avdelningar utan att vederbörligen informera de övriga medlemsstaterna.

- Det finns avgörande skillnader mellan antalet förfrågningar om information som en medlemsstat påstår sig ha mottagit och antalet förfrågningar som andra medlemsstater påstår sig ha översänt. Italien påstår sig ha mottagit 54 procent färre förfrågningar och Tyskland 32 procent fler förfrågningar än andra medlemsstater påstår sig ha översänt till dem 2005.

8.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att garantera informationsutbyte på begäran inom rimlig tid. Parlamentet är övertygat om att de föreslagna ändringarna till momsdirektivet och förordning (EG) nr 1798/2003 som syftar till att förkorta tidsfristerna för insamling och utbyte av information endast kommer att bli fullt effektiva om de medlemsstater som ännu inte har gjort det inrättar kontrollmekanismer för att garantera svar på förfrågningarna inom rimlig tid. Kommissionen uppmanas att informera parlamentet om de framsteg som enskilda medlemsstater gör när det gäller att inrätta kontrollmekanismer och vidare att utvärdera deras ändamålsenlighet.

9.  Europaparlamentet uppmanar rådet att ta itu med diskrepansen mellan det antal gånger som en medlemsstat påstår sig ha mottagit en begäran om information och det antal som andra medlemsstater påstår sig ha sänt en sådan begäran och att lösa detta problem omgående.

10. Europaparlamentet ger kommissionen rekommendationen att medlemsstaterna inom ramen för sina nationella reformprogram i samband med Lissabonstrategin ska rapportera om genomförandet av skyldigheten att lämna uppgifter till andra medlemsstater. Parlamentet anser att det, då uppgifter systematiskt lämnas för sent av en medlemsstat till en annan, är viktigt att kommissionen inleder överträdelseförfaranden mot den medlemsstat som lämnar uppgifterna för sent.

11. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att underlätta ytterligare utbyte av bästa praxis och samordning mellan medlemsstaterna för att skapa ett organisatoriskt system för administrativt samarbete.

12. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att uttömma möjligheterna att delegera befogenheter avseende informationsutbyten till lokala skattekontor så att samarbetet kan påskyndas och bli av högre kvalitet. En säker elektronisk informationskanal mellan lokala kontor i olika medlemsstater tillhandahölls av kommissionen 2007.

13. Europaparlamentet inser att administrativt samarbete på EU-nivå är nödvändigt för att bekämpa skattebedrägeri. Parlamentet uppmuntrar medlemsstaterna att fullt ut ta vara på möjligheten att inrätta ett effektivt administrativt samarbete mellan lokala skattekontor, bl.a. med hjälp av elektronisk kommunikation.

14. Europaparlamentet noterar att Belgien grundat Eurocanet (European Carousel Network) för att förbättra det spontana informationsutbytet. Nu deltar 24 medlemsstater i detta utbyte av information om företag som misstänkts vara inblandade i bedrägerier via skenföretag.

15. Europaparlamentet konstaterar att Eurocanet enligt experter gör det möjligt för skattemyndigheter att avslöja momsbedrägerier snabbare eftersom det skapar möjligheter till heltäckande informationsutbyte, utnyttjar belgiska myndigheter som en central samordningspunkt och banar vägen för operativa administrativa bedrägeribekämpningsenheter att bli delaktiga.

16. Eurocanets effektivitet minskas emellertid av det faktum att tre stora medlemsstater, Tyskland, Italien och Storbritannien, inte deltar. Europaparlamentet uppmanar Tyskland, Italien och Storbritannien att ansluta sig till Eurocanet.

17. Revisionsrätten har oroande nog upptäckt allvarliga brister i systemet för utbyte av information om moms (Vies) som beror på förseningar att samla in och registrera data och problem med att rätta felaktiga data. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna och kommissionen att omedelbart rätta till dessa brister före utgången av 2008.

18. Europaparlamentet kan inte förstå varför medlemsstaterna trots kommissionens ansträngningar att underlätta en överenskommelse fortfarande inte har kommit överens om kriterier för annullering av momsnummer trots att möjligheten till ett snabbt indragande av momsnummer är en mycket viktig faktor för att stoppa och hindra momsbedrägerier.

19. Europaparlamentet beklagar att simultana och multilaterala kontroller inte i tillräcklig grad utnyttjas av medlemsstaterna, trots att gemenskapen bidrar till dess finansiering och revisionsrätten rapporterar att goda resultat kan uppnås.

20. Europaparlamentet beklagar att Tyskland inte tillmötesgick revisionsrättens begäran om granskningsbesök, särskilt mot bakgrund av de ovannämnda bristerna som revisionsrätten konstaterat för Tyskland. Europaparlamentet stöder revisionsrättens syn att Tysklands vägran innebär ett brott mot landets förpliktelser enligt EG-fördraget. Europaparlamentet konstaterar att kommissionen inlett ett överträdelseförfarande inför EG-domstolen mot Tyskland. Revisionsrätten uppmanas att genomföra den planerade granskningen i Tyskland om domstolen konstaterar att överträdelse föreligger.

21. Europaparlamentet konstaterar att rådets arbetsgrupp för skattefrågor diskuterat revisionsrättens särskilda rapport. Rådet uppmanas att anta formella slutsatser om revisionsrättens iakttagelser, på samma sätt som för de andra särskilda rapporterna inom ramen för kommissionens ansvarsfrihetsförfarande, före december 2008.

Uppföljning av revisionsrättens iakttagelser i termer av ny gemenskapslagstiftning

22. Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag till ändringar av mervärdesskattedirektivet[5] och förordningen om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt[6] i syfte att påskynda insamlingen och utbytet av uppgifter om gemenskapsinterna transaktioner från och med 2010 och uppmanar rådet att snarast anta de föreslagna åtgärderna.

23. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lämna in ytterligare förslag för att förstärka medlemsstaternas förmåga att samla in mervärdesskatt som inte betalats genom att göra handelsmännen solidariskt ansvariga för skatteförluster vid tillfällen då dessa inte har uppfyllt sina rapporteringsskyldigheter vilket underlättat bedrägeriet.

24. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lämna in ytterligare förslag om automatisk tillgång för alla andra medlemsstater till vissa icke-känsliga uppgifter som en medlemsstat har om sina beskattningsbara personer och om harmonisering av förfaranden för registrering och avregistrering av momspliktiga personer för att garantera att falska beskattningsbara personer upptäcks och avregistreras snabbt.

Kommissionen nuvarande roll och framtida utsikter

25. Enligt förordning (EG) nr 1798/2003 ska kommissionen utvärdera det administrativa samarbetet och se till att medlemsstaternas erfarenheter kan utbytas. Europaparlamentet noterar kommissionens avsikt att inrätta ett kontrollsystem med kvantifierbara indikatorer för att bedöma huruvida medlemsstaterna kan och faktiskt ger effektivt stöd till varandra. Kommissionen uppmanas att ge parlamentet en lägesrapport innan nästa ansvarsfrihetsförfarande inleds.

26. Europaparlamentet noterar att kommissionen inte har någon tillgång till den information som utbyts enligt förordning (EG) nr 1798/2003. Kommissionens roll är dock begränsad till underhåll och utveckling av kommunikationsnätet. Europaparlamentet instämmer med revisionsrätten att detta hindrar kommissionens förmåga att upptäcka orsakerna till problemen och att föreslå lösningar.

27. Europaparlamentet noterar att vissa medlemsstater inte vill ge kommissionen (OLAF) tillgång till den information som utbyts enligt förordning (EG) nr 1798/2003 och till information som utbyts inom ramen för Eurocanet. Kommissionen (OLAF) anser att ett avsevärt mervärde skulle kunna skapas om den fick tillgång till uppgifterna eftersom den då skulle kunna leverera analyser ur ett gemenskapsperspektiv om trender och nyligen upptäckta bedrägeriupplägg.

28. Europaparlamentet noterar att Europol i april 2008 skapade ett analytiskt arbetsregister för bedrägerier via skenföretag inom gemenskapen. Detta syftar till att identifiera dem som organiserar bedrägerierna, avslöja deras brottsliga nätverk och analysera de vanligaste formerna av bedrägerier via skenföretag inom gemenskapen.

29. Europaparlamentet noterar slutsatserna från Ekofinrådet den 7 oktober 2008, där man kom överens om att inrätta en ny mekanism, ”Eurofisc”, för att förbättra samarbetet mellan medlemsstaterna i kampen mot momsbedrägeri. Eurofisc skulle bygga på Eurocanet. Enligt riktlinjerna som antogs av Ekofinrådet skulle Eurofisc vara ett decentraliserat nätverk för informationsutbyte mellan medlemsstaterna, omfatta alla medlemsstater på frivillig basis samt organiseras genom avtal mellan de deltagande medlemsstaterna och med kommissionens stöd.

30. Europaparlamentet håller med om att starka politiska initiativ behövs för att uppnå ordentliga förbättringar i kampen mot momsbedrägeri. Införandet av Eurofisc kan dock enbart få ett mervärde om deltagandet är obligatoriskt för samtliga medlemsstater så att problemen kring Eurocanet kan undvikas och om kommissionen deltar fullt ut i Eurofiscs verksamhet och spelar en samordnande roll.

31. Europaparlamentet uppmanar rådet att fortsätta förhandlingarna om förslaget till förordning om ömsesidigt administrativt bistånd för skydd av gemenskapens ekonomiska intressen, inbegripet momsbedrägeri, vilket skulle utgöra en detaljerad ram för ett områdesövergripande administrativt samarbete mot bedrägeri.

32. Europaparlamentet uppmanar kommissionens ansvariga avdelningar, generaldirektoratet för skatter och tullar (GD TAXUD) och Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF), att inrätta en specialgrupp för att behandla följande frågor:

–   Hur kan kommissionen uppnå synergieffekter mellan olika avdelningar som arbetar med bekämpning av momsbedrägeri så att dubbelarbete och konkurrens mellan olika avdelningar kan undvikas?

–   Vilken tillgång bör kommissionen få till den information som utbyts mellan medlemsstaterna?

–   Skulle kommissionen kunna bli ett centralt samordningsorgan för administrativt samarbete mellan medlemsstaterna och i så fall hur?

–   Hur bör kommissionens verksamhet för att bekämpa momsbedrägeri förhålla sig till Europols och Eurojusts verksamhet?

Intensifiera samarbetet mellan rättsliga myndigheter

33. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att undanröja rättsliga hinder i nationell lag som hindrar åtal över gränserna, särskilt i fall då momsförlusterna sker i en annan medlemsstat.

34. Enligt kommissionen omfattas gemenskapsinkomster från momsmedel av konventionen om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen från 1995. Rådet antog 1997 en förklarande rapport som explicit utesluter moms från konventionen. Denna förklarande rapport har ingen rättsligt bindande verkan. Europaparlamentet uppmanar rådet att se över sin tolkning så att rättsliga hinder undanröjs och gränsöverskridande momsbedrägerier därmed kan beivras.

o

o o

35. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, revisionsrätten, Europol, Eurojust samt medlemsstaternas regeringar och parlament.

  • [1]  EUT C 20, 25.1.2008, s. 1.
  • [2]  EUT L 163, 23.6.2007, s. 17.
  • [3]  Rådets förordning (EG) nr 1798/2003 av den 7 oktober 2003 om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 143/2008 (EUT L 44, 20.2.2008, s. 1).
  • [4]  Rådets förordning (EG) nr 1798/2003 av den 7 oktober 2003 om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 143/2008 (EUT L 44, 20.2.2008, s. 1).
  • [5]  Rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 347, 11.12.2006).
  • [6]  Rådets förordning (EG) nr 1798/2003 av den 7 oktober 2003 om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt (EUT L 264, 15.10.2003, s. 1).

MOTIVERING

I. Inledning

Utgångspunkten för den nuvarande debatten om momsbedrägerier var kommissionens meddelande från maj 2006 om behovet av att utarbeta en samordnad strategi för att förbättra kampen mot skattebedrägeri (KOM(2006)0254). Det första påtagliga resultatet för att förbättra det administrativa samarbetet var det nya lagförslaget (KOM(2008)0147) som syftar till att förkorta tidsfristerna för medlemsstaternas administrativa myndigheter att samla och utbyta information.

Det var alltså vid en avgörande tidpunkt som revisionsrätten presenterade sin särskilda rapport nr 8/2007 om administrativt samarbete mellan medlemsstaterna. Enligt föredraganden bidrar revisionsrättens bedömning med mycket viktigt till diskussionen och förtjänar allmän uppmärksamhet i medlemsstaterna och EU-institutionerna. Den särskilda rapporten lades fram till budgetkontrollutskottet den 26 mars 2008. Dessutom höll utskottet en offentlig utfrågning den 5 maj 2008.

Föredraganden är bekymrad över att faktaunderlagen för diskussionen fortfarande är ofullständiga. Pålitliga uppskattningar av de faktiska volymerna på momsbedrägeri finns inte tillgängliga för alla medlemsstater. De uppgifter som finns är oroande. Enligt uppskattningar som revisionsrätten citerar uppgick inkomstförlusterna för moms till 17 miljarder EUR i Tyskland 2005 och till 18,2 miljarder EUR för Förenade kungariket under skatteåret 2005‑2006. Kommissionen har initierat en studie som förväntas bli klar 2008 och som ska ge pålitliga uppskattningar av skattebedrägerier, inbegripet momsbedrägerier, i de olika medlemsstaterna. Kontaktkommittén av cheferna vid de nationella revisionsorganen i Europeiska unionen antog rekommendationer om en enhetlig modell för att uppskatta momsbedrägerier den 4 december 2007.

II. Revisionsrättens granskning och kommissionens svar

Syftet med revisionsrättens granskning var att bedöma om informationsutbyten mellan medlemsstaterna utförs i tid och på ett effektivt sätt och om lämpliga förvaltningsstrukturer och förfaranden har införts som stöd för det administrativa samarbetet.

När det gäller medlemsstaternas prestationer granskade revisionsrätten framför allt tre typer av informationsutbyten enligt förordning (EG) nr 1798/2003: Informationsutbyte på begäran och utan föregående begäran och genom systemet för utbyte av information om moms (Vies). Vies möjliggör ett i huvudsak automatiserat utbyte av information mellan skattemyndigheter och gör det möjligt för företag som bedriver handel att få information om sina handelspartner i någon annan medlemsstat där dessa är registrerade. Revisionsrätten kunde konstatera allvarliga brister på alla områden för medlemsstaternas samarbete. Föredraganden ställer sig positiv till att rådet har namngivit medlemsstater som presterat väl och de som har uppvisat allvarliga brister.

Rådet har också undersökt hur kommissionen utförde sina uppgifter enligt förordning (EG) nr 1798/2003 och kontrollerat hur kommissionen förvaltat Fiscalis. Fiscalis är ett gemenskapsprogram för att förbättra funktionssätet hos skattesystemet på den inre marknaden. Programmet finansierar åtgärder för att förbättra samarbetet mellan medlemsstaterna och mellan medlemsstaterna och kommissionen när det gäller moms och andra skatter. Finansieringsramen för perioden 2008–2013 är 156,9 miljoner EUR. Revisionsrätten har uppmärksammat rättsliga begränsningar för kommissionens möjligheter att främja samarbete. Kommissionen har ingen tillgång till den information som utbyts enligt förordning (EG) nr 1798/2003.

I sina svar instämmer kommissionen i stort med revisionsrättens iakttagelser och håller med om att stora förbättringar behövs av medlemsstaternas administrativa samarbete.

Föredraganden välkomnar kommissionens konstruktiva reaktion på revisionsrättens rapport. För medlemsstaternas del kan konstateras att sju medlemsstater – Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Slovenien och Storbritannien – accepterade revisionsrättens begäran om granskningsbesök medan en medlemsstat vägrade, Tyskland. Olyckligtvis avböjde tyska myndigheter föredragandens inbjudan att lägga fram sina synpunkter inför budgetkontrollutskottet. I frågan om hur momsbedrägerier påverkar det totala saldot för gemenskapens system för egna medel stöder föredraganden revisionsrättens metod. Situationen bör klarläggas så att Tysklands position inte hindrar revisionsrättens arbete i framtiden. Kommissionen inledde i september 2008 ett överträdelseförfarande mot Tyskland inför domstolen.

III. Utsikter att förbättra samarbete utöver förordning (EG) nr 1798/2003

1. Lagstiftningsförslag för att förkorta tidsfristerna

Kommissionen har lagt fram ett förslag om ändring av rådets direktiv 2006/112/EG och om ändring av förordning (EG) nr 1798/2003 i syfte att förkorta tidsfristerna för medlemsstaternas insamling och utbyte av information (KOM(2008)0147. Föredraganden fruktar att detta inte kommer att leda till önskade effekter om medlemsstaterna – något som antyds i revisionsrättens slutsatser – i praktiken inte kan garantera informationsutbyte i rätt tid.

2. Verksamheter i olika kommissionsavdelningar

Föredraganden ser en risk att flera kommissionsavdelningar möjligen utför liknande uppgifter när det gäller att bekämpa momsbedrägerier. Enligt förordning (EG) nr 1798/2003 är GD TAXUD ansvarigt för kommissionens uppgifter. Till följd av kommissionens meddelande 2006 inrättades en ny avdelning inom GD TAXUD som ansvarar för administrativt samarbete och kampen mot skattebedrägeri. Samtidigt blir OLAF allt mer aktiv när det gäller momsbedrägeri. OLAF-undersökningar är enligt nuvarande lagstiftning inte möjliga för momsbedrägerier. Såsom en enhet inom kommissionen ansvarar dock OLAF för kommissionens uppgifter enligt artikel 280 i EG-fördraget, nämligen att bistå medlemsstaterna att organisera ett nära och regelbundet samarbete i syfte att samordna sina verksamheter för skydd av gemenskapens ekonomiska intressen. På grundval av kommissionens tolkning av gemenskapens ekonomiska intressen enligt artikel 280 i EG‑fördraget, som inkluderar momsinkomster, argumenterar OLAF att den kan bistå, samordna och samarbeta med medlemsstaterna även på momsområdet. Det finns dock ingen specifik rättslig grund för OLAF:s verksamhet på detta område. Kommissionens förslag till förordning om ömsesidigt administrativt bistånd för skydd av gemenskapens ekonomiska intressen[1], som stöds av parlamentet[2], blockeras för närvarande i rådet. I sin åttonde verksamhetsrapport för 2007 uppskattade OLAF de totala ekonomiska effekterna av dess pågående och avslutade momsmål vid slutet av 2007 till 727,8 miljoner EUR. Många medlemsstater vägrar att samarbeta med OLAF om moms, med argumentationen att artikel 280 i EG-fördraget enligt deras tolkning inte omfattar moms.

Föredraganden stöder revisionsrättens åsikt att kommissionens möjligheter att främja samarbete enligt förordning (EG) nr 1798/2003 är otillräckliga. Samtidigt medger han att utan en särskild rättslig grund kommer OLAF:s verksamhet förmodligen att blockeras av de medlemsstater som argumenterar att moms inte är del av gemenskapens ekonomiska intressen.

Därför anser föredraganden att kommissionen bör inrätta en specialgrupp med berörda avdelningar i syfte att undersöka hur synergieffekter kan uppnås och hur kommissionens roll kan uppgraderas. Specialgruppen kan också undersöka möjliga synergieffekter när det gäller finansieringsverksamheten genom Fiscalis-programmet, som förvaltas av GD TAXUD, och Herkules-programmet. Herkules II (2007–2013) är ett gemenskapshandlingsprogram som kommissionen (OLAF) förvaltar för att främja åtgärder inom området för att skydda gemenskapens ekonomiska intressen. Dess finansieringsram för 2008–2013 uppgår till 98 525 000 EUR. Denna höjdes med 44 miljoner EUR till följd av avtalet för bekämpning av smuggling och förfalskning som kommissionen, medlemsstaterna och cigarettproducenten Philip Morris International ingick 2004. Enligt detta avtal ska Philip Morris betala 1,25 miljarder USD under en 12-årsperiod.

3. Eurocanet

Det är 24 medlemsstater som för närvarande samarbetar mer intensivt än vad som föreskrivits i förordning (EG) nr 1798/2003 i Eurocanet (European Carousel Fraud Network). Eurocanet innebär spontant informationsutbyte om företag som misstänks vara inblandade i bedrägerier via skenföretag. Detta är ett belgiskt initiativ. De belgiska myndigheterna fungerar som en central kontaktpunkt för informationsutbytet. Detta gör det möjligt för informationen att snabbt bli tillgänglig för alla. Informationen utbyts genom samma kanaler som information som utbyts genom de centrala kontaktkontoren enligt förordning (EG) nr 1798/2003, men den sänds dessutom vidare till operativa bedrägerienheter i medlemsstaternas administrationer. Tre medlemsstater som står för en stor del av handeln inom gemenskapen deltar emellertid inte, nämligen Tyskland, Förenade kungariket och Italien.

Den 7 oktober 2008 antog Ekofinrådet riktlinjer för att ändra förordning (EG) nr 1798/2003 så att en ”Eurofisc” kan inrättas. Eurofisc skulle vara ett decentraliserat nätverk, omfatta alla medlemsstater på frivillig basis och skulle organiseras genom överenskommelse mellan de deltagande medlemsstaterna med stöd av kommissionen. Eurofiscs arbete skulle ledas av samordnare som skulle utses inom gruppen. I ett första skede och trots eventuella tillägg till mandatet i ett senare skede skulle Eurofiscs mandat vara att tillhandahålla en multilateral mekanism för tidig varning för att bekämpa momsbedrägeri och samordna informationsutbytet och förbindelserna mellan de deltagande medlemsstaterna i fråga om varningar som kommit in.

Föredraganden anser att om medlemsstaterna inte var tvungna att delta i Eurofisc skulle huvudproblemet med Eurocanet kvarstå. Föredraganden anser att parlamentet borde sända en tydlig signal till Ekofinrådet att man istället för att återgå till mellanstatligt tänkande bör ta upp frågan om hur kommissionen skulle spela en mer aktiv roll som samordnande organ.

4. Europol och Eurojust

Både Europol och Eurojust är aktiva i kampen mot momsbedrägerier.

Europol skapade ett analytiskt arbetsregister för bedrägerier via skenföretag inom gemenskapen i april 2008. Detta syftar till att identifiera dem som organiserar bedrägerierna, avslöja deras brottsliga nätverk och analysera de vanligaste formerna av sådant bedrägeri. Eurojust anordnade 2007 ett samordningssammanträde med flera medlemsstater och tredjeländer om ett transnationellt karusellbedrägeri. Föredraganden anser att Europols och Eurojusts verksamheter skulle kunna innebära ett mervärde när det gäller den straffrättsliga sidan av momsbedrägerier. Det är dock nödvändigt att klarlägga de olika uppgifterna och möjligheterna för samarbetet mellan dessa organ och kommissionen så att dubbelarbete kan undvikas.

IV. Slutsatser

Föredraganden anser att det är av yttersta vikt att göra ytterligare ansträngningar för att uppskatta den faktiska storleken på momsbedrägerier. Medlemsstaterna bör uppfylla revisionsrättens rekommendationer och intensifiera sina ansträngningar för att bättre utnyttja potentialen i det administrativa samarbetet inom ramen för det nuvarande regelverket. Dessutom bör parlamentet uppmana rådet att inte skapa nya mellanstatliga strukturer utan istället undersöka hur kommissionens roll som central samordnare för administrativt samarbete skulle kunna förstärkas. Kopplingen mellan administrativt och rättsligt samarbete måste klarläggas. Kommissionens, Europols och Eurojusts roller måste definieras tydligare.

YTTRANDE från utskottet för ekonomi och valutafrågor (15.10.2008)

till budgetkontrollutskottet

över Europeiska revisionsrättens särskilda rapport nr 8/2007 om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt
(2008/2151(INI))

Föredragande (*): Bilyana Ilieva Raeva

(*) Associerade utskott – artikel 47 i arbetsordningen

FÖRSLAG

Utskottet för ekonomi och valutafrågor uppmanar budgetkontrollutskottet att som ansvarigt utskott infoga följande i sitt resolutionsförslag:

1.  Europaparlamentet är oroat över de av revisionsrätten identifierade bristerna i det administrativa samarbetet i fråga om mervärdesskatt mellan medlemsstaterna.

2.  Europaparlamentet inser att det administrativa samarbetet på EU-nivå är nödvändigt för att bekämpa skattebedrägeri. Parlamentet uppmuntrar medlemsstaterna att fullt ut ta vara på möjligheten att inrätta ett effektivt administrativt samarbete mellan lokala skattekontor bl.a. med hjälp av elektronisk kommunikation.

3.  Europaparlamentet ger kommissionen rekommendationen att medlemsstaterna inom ramen för sina nationella reformprogram i samband med Lissabonstrategin ska rapportera om genomförandet av skyldigheten att lämna uppgifter till andra medlemsstater. Parlamentet anser att det, då uppgifter systematiskt lämnas för sent av en medlemsstat till en annan, är viktigt att kommissionen inleder överträdelseförfaranden mot den medlemsstat som lämnar uppgifterna för sent.

4.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att underlätta ytterligare utbyte av bästa praxis och samordning mellan medlemsstaterna för att skapa ett organisatoriskt system för administrativt samarbete.

5.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag till ändringar av mervärdesskattedirektivet[1] och förordningen om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt[2] i syfte att påskynda insamlingen och utbytet av uppgifter om gemenskapsinterna transaktioner från och med 2010 och uppmanar rådet att snarast anta de föreslagna åtgärderna.

6.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lämna in ytterligare förslag för att förstärka medlemsstaternas förmåga att samla in mervärdesskatt som inte betalats genom att göra en affärsman solidariskt ansvarig för skatteförluster vid tillfällen då denne inte har uppfyllt sina rapporteringsskyldigheter vilket underlättat bedrägeriet.

7.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lämna in ytterligare förslag om automatisk tillgång för alla andra medlemsstater till vissa icke-känsliga uppgifter som en medlemsstat har om sina beskattningsbara personer och om harmonisering av förfaranden för registrering och avregistrering av momspliktiga personer för att garantera att falska beskattningsbara personer upptäcks och avregistreras snabbt.

8.  Europaparlamentet välkomnar det faktum att rådet den 7 oktober 2008 godkände riktlinjer enligt vilka Eurofisc utgör ett decentraliserat nätverk för att utbyta information om skattebedrägerier mellan medlemsstaterna och uppmanar medlemsstaterna att inom ramen för detta nätverk, tillsammans med kommissionen, utveckla en gemensam riskanalyskapacitet. Kommissionen uppmanas att lägga fram konkreta förslag till ändringar av förordningen om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt i syfte att genomföra Eurofisc-projektet.

RESULTAT AV SLUTOMRÖSTNINGEN I UTSKOTTET

Antagande

13.10.2008

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

25

0

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Mariela Velichkova Baeva, Paolo Bartolozzi, Zsolt László Becsey, Pervenche Berès, Sebastian Valentin Bodu, Sharon Bowles, Udo Bullmann, Manuel António dos Santos, Elisa Ferreira, José Manuel García-Margallo y Marfil, Robert Goebbels, Sophia in ‘t Veld, Wolf Klinz, Christoph Konrad, Guntars Krasts, Astrid Lulling, John Purvis, Eoin Ryan, Antolín Sánchez Presedo, Olle Schmidt, Margarita Starkevičiūtė, Cornelis Visser

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Harald Ettl, Thomas Mann

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

Jan Cremers

  • [1]  Rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 347, 11.12.2006).
  • [2]  Rådets förordning (EG) nr 1798/2003 av den 7 oktober 2003 om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt (EUT L 264, 15.10.2003, s. 1).

RESULTAT AV SLUTOMRÖSTNINGEN I UTSKOTTET

Antagande

4.11.2008

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

20

1

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Jean-Pierre Audy, Herbert Bösch, Mogens Camre, Paulo Casaca, Antonio De Blasio, Esther De Lange, Petr Duchoň, James Elles, Szabolcs Fazakas, Christofer Fjellner, Ingeborg Gräßle, Bogusław Liberadzki, Nils Lundgren, Marusya Ivanova Lyubcheva, Jan Mulder, Bill Newton Dunn, Bart Staes, Kyösti Virrankoski

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Edit Herczog, Véronique Mathieu, Gabriele Stauner