Betänkande - A6-0454/2008Betänkande
A6-0454/2008

BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om inrättandet av ett europeiskt företagsråd eller ett förfarande i gemenskapsföretag och grupper av gemenskapsföretag för information till och samråd med arbetstagare (omarbetning)

19.11.2008 - (KOM(2008)0419 – C6‑0258/2008 – 2008/0141(COD)) - ***I

Utskottet för sysselsättning och sociala frågor
Föredragande: Philip Bushill-Matthews
(Omarbetning – artikel 80a i arbetsordningen)

Förfarande : 2008/0141(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A6-0454/2008

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om inrättandet av ett europeiskt företagsråd eller ett förfarande i gemenskapsföretag och grupper av gemenskapsföretag för information till och samråd med arbetstagare (omarbetning)

(KOM(2008)0419 – C6‑0258/2008 – 2008/0141(COD))

(Medbeslutandeförfarandet – omarbetning)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2008)0419),

–   med beaktande av artikel 251.2 och artikel 137 i EG-fördraget, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag (C6‑0258/2008),

–   med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 28 november 2001 om en mer strukturerad användning av omarbetningstekniken för rättsakter[1],

–   med beaktande av skrivelsen av den 9 oktober 2008 från utskottet för rättsliga frågor till utskottet för sysselsättning och sociala frågor i enlighet med artikel 80a.3 i arbetsordningen,

–   med beaktande av artiklarna 80a och 51 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för sysselsättning och sociala frågor (A6‑0454/2008), och av följande skäl:

A. Enligt den rådgivande gruppen, sammansatt av de juridiska avdelningarna vid Europaparlamentet, rådet och kommissionen, innehåller förslaget inte några innehållsmässiga ändringar utöver dem som anges i förslaget, och i fråga om kodifieringen av de oförändrade bestämmelserna i de tidigare rättsakterna tillsammans med dessa ändringar gäller förslaget endast en kodifiering av de befintliga rättsakterna som inte ändrar deras sakinnehåll.

1.  Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom det anpassats till rekommendationerna från den rådgivande gruppen, sammansatt av de juridiska avdelningarna vid Europaparlamentet, rådet och kommissionen, och såsom ändrat av parlamentet nedan.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om kommissionen har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

3.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.

Ändringsförslag  1

Förslag till direktiv

Skäl 16

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(16) För att avgöra om en fråga är gränsöverskridande bör man se till omfattningen av de möjliga följdverkningarna och till den lednings- och representationsnivå som berörs. Därför bör sådana frågor som berör hela företaget eller gruppen eller minst två medlemsstater anses vara gränsöverskridande frågor.

(16) För att avgöra om en fråga är gränsöverskridande bör man se till omfattningen av de möjliga följdverkningarna och till den lednings- och representationsnivå som berörs. Därför bör frågor anses vara gränsöverskridande om de berör hela företaget eller gruppen eller minst två medlemsstater, eller om de faller utanför beslutsorganens befogenheter i en enskild medlemsstat i vilken arbetstagare som kommer att beröras är anställda.

Motivering

Definitionen av gränsöverskridande måste anpassas i enlighet med domarna i Vilvoorde-, British Airways- och Marks & Spencer-målen. Detta innebär att frågor där beslut om nedläggning eller omstrukturering fattas i en medlemsstat men berör arbetstagarna i en annan måste betraktas som gränsöverskridande, och det europeiska företagsrådet måste informeras och höras i enlighet med direktivet.

Ändringsförslag  2

Förslag till direktiv

Skäl 35a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(35a) Medlemsstaterna bör se till att de åtgärder som vidtas vid bristande efterlevnad av detta direktiv är adekvata, proportionerliga och avskräckande.

Motivering

Det är viktigt att understryka att medlemsstaterna, precis som i all europeisk lagstiftning, måste införa åtgärder som stimulerar till efterlevnad av direktivet.

Ändringsförslag  3

Förslag till direktiv

Skäl 39

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(39) Vid väsentliga omstruktureringar i företaget eller företagsgruppen, t.ex. vid fusion, förvärv eller uppdelning, bör det europeiska företagsrådet eller de europeiska företagsråden anpassas. En sådan anpassning bör i första hand göras enligt villkoren i tillämpligt avtal, om det är möjligt att göra den nödvändiga anpassningen enligt dessa villkor. I annat fall, och när en motiverad begäran om detta gjorts, bör förhandlingar om ett nytt avtal inledas, där medlemmarna i det eller de befintliga europeiska företagsråden deltar. För att möjliggöra information till och samråd med arbetstagarna under den ofta avgörande period då omstruktureringar pågår, bör det eller de befintliga europeiska företagsråden fortsätta sin verksamhet, som kan behöva anpassas, tills ett nytt avtal slutits. När det nya avtalet undertecknats bör de företagsråd som inrättats tidigare upplösas och man bör kunna upphäva de avtal som inrättar dem, vad de än innehåller för bestämmelser om giltighetstid och uppsägning.

(39) Vid väsentliga omstruktureringar i företaget eller företagsgruppen, t.ex. vid fusion, förvärv eller uppdelning, eller om det bestämmande ändras väsentligt, bör det europeiska företagsrådet eller de europeiska företagsråden anpassas. En sådan anpassning bör i första hand göras enligt villkoren i tillämpligt avtal, om det är möjligt att göra den nödvändiga anpassningen enligt dessa villkor. I annat fall, och när en motiverad begäran om detta gjorts, bör förhandlingar om ett nytt avtal inledas, där medlemmarna i det eller de befintliga europeiska företagsråden deltar. För att möjliggöra information till och samråd med arbetstagarna under den ofta avgörande period då omstruktureringar pågår, bör det eller de befintliga europeiska företagsråden fortsätta sin verksamhet, som kan behöva anpassas, tills ett nytt avtal slutits. När det nya avtalet undertecknats bör de företagsråd som inrättats tidigare upplösas och man bör kunna upphäva de avtal som inrättar dem, vad de än innehåller för bestämmelser om giltighetstid och uppsägning.

Motivering

Den senaste utvecklingen i operationerna på finansmarknaderna visar att ändringar i det bestämmande inflytandet över ett företag på grund av ett lånefinansierat uppköp eller finansiellt förvärv kan ha samma effekt som en fusion, och de europeiska företagsråden bör därför anpassas i enlighet härmed.

Ändringsförslag  4

Förslag till direktiv

Artikel 1 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Sådana frågor som berör hela gemenskapsföretag eller grupper av gemenskapsföretag eller minst två av deras driftsställen eller företag som är belägna i olika medlemsstater ska anses vara gränsöverskridande frågor.

4. Frågor ska anses vara gränsöverskridande om de berör hela gemenskapsföretag eller grupper av gemenskapsföretag eller minst två av deras driftsställen eller företag som är belägna i olika medlemsstater, eller om de faller utanför beslutsorganens befogenheter i en enskild medlemsstat i vilken arbetstagare som kommer att beröras är anställda.

Motivering

Definitionen av gränsöverskridande måste anpassas i enlighet med domarna i Vilvoorde-, British Airways- och Marks & Spencer-målen. Detta innebär att frågor där beslut om nedläggning eller omstrukturering fattas i en medlemsstat men berör arbetstagarna i en annan måste betraktas som gränsöverskridande, och det europeiska företagsrådet måste informeras och höras i enlighet med direktivet.

Ändringsförslag  5

Förslag till direktiv

Artikel 2 – punkt 1 – led f

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

f) information: arbetsgivarens överlämnande av uppgifter till arbetstagarrepresentanterna som gör det möjligt för dem att sätta sig in i vad den behandlade frågan avser och att granska den. Informationen ska överlämnas vid ett sådant tillfälle, på ett sådant sätt och med ett sådant innehåll som gör det möjligt för särskilt arbetstagarrepresentanterna att granska informationen på ett adekvat sätt och vid behov förbereda samråd.

f) information: arbetsgivarens överlämnande av uppgifter till arbetstagarrepresentanterna som gör det möjligt för dem att sätta sig in i vad den behandlade frågan avser och att granska den. Informationen ska överlämnas vid ett sådant tillfälle, på ett sådant sätt och med ett sådant innehåll som gör det möjligt för särskilt arbetstagarrepresentanterna att ingående bedöma de eventuella konsekvenserna och, vid behov, förbereda samråd med behörigt organ inom gemenskapsföretaget eller gruppen av gemenskapsföretag.

Ändringsförslag  6

Förslag till direktiv

Artikel 2 – punkt 1 – led g

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

g) samråd: upprättande av en dialog och utbyte av åsikter mellan arbetstagarrepresentanterna och den centrala ledningen eller varje annan mer passande ledningsnivå, vid ett sådant tillfälle, på ett sådant sätt och med ett sådant innehåll som gör det möjligt för arbetstagarrepresentanterna att, på grundval av de uppgifter de fått, inom rimlig tid kunna avge ett yttrande till behörigt organ inom gemenskapsföretaget eller gruppen av gemenskapsföretag.

g) samråd: upprättande av en dialog och utbyte av åsikter mellan arbetstagarrepresentanterna och den centrala ledningen eller varje annan mer passande ledningsnivå, vid ett sådant tillfälle, på ett sådant sätt och med ett sådant innehåll som gör det möjligt för arbetstagarrepresentanterna att, på grundval av de uppgifter de fått, inom rimlig tid kunna avge ett yttrande vilket kan beaktas av inom gemenskapsföretaget eller gruppen av gemenskapsföretag, om de föreslagna åtgärder som berörs av samrådet, utan att det påverkar företagsledningens ansvar.

Ändringsförslag  7

Förslag till direktiv

Artikel 5 – punkt 2 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) Ledamöterna i det särskilda förhandlingsorganet ska väljas eller utnämnas i förhållande till antalet arbetstagare i varje medlemsstat som är anställda vid gemenskapsföretaget eller gruppen av gemenskapsföretag, på så sätt att varje medlemsstat med åtminstone 50 anställda arbetstagare har en ledamot per grupp av anställda arbetstagare som utgör 10 % av antalet anställda arbetstagare i samtliga medlemsstater, eller per del av sådan grupp.

b) Ledamöterna i det särskilda förhandlingsorganet ska väljas eller utnämnas i förhållande till antalet arbetstagare i varje medlemsstat som är anställda vid gemenskapsföretaget eller gruppen av gemenskapsföretag, på så sätt att varje medlemsstat har en ledamot per grupp av anställda arbetstagare som utgör 10 % av antalet anställda arbetstagare i samtliga medlemsstater, eller per del av sådan grupp.

Motivering

Kommissionens föreslagna tröskel på 50 arbetstagare vid inrättandet av särskilda förhandlingsorgan är diskriminerande mot mindre medlemsstater, som kommer att ha svårt att nå upp till tröskeln. Siffran 50 är godtycklig och framför allt ingen indikator på det enskilda företagets produktion.

Ändringsförslag  8

Förslag till direktiv

Artikel 5 – punkt 4 – stycke 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Vid förhandlingarna kan det särskilda förhandlingsorganet begära att få biträdas av experter som det själv utser, t.ex. av företrädare för lämplig arbetstagarorganisation på gemenskapsnivå. Experterna får, på det särskilda förhandlingsorganets begäran, i egenskap av rådgivare närvara vid förhandlingsmöten när så är lämpligt för att främja samstämmighet på gemenskapsnivå.

Vid förhandlingarna kan det särskilda förhandlingsorganet begära att få biträdas av experter som det självt utser, bland vilka det kan ingå företrädare för behörig och erkänd arbetstagarorganisation på gemenskapsnivå. Experterna och de fackliga företrädarna får, på det särskilda förhandlingsorganets begäran, i egenskap av rådgivare närvara vid förhandlingsmöten.

Ändringsförslag  9

Förslag till direktiv

Artikel 6 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Informationen till och samrådet med det europeiska företagsrådet ska handla om frågorna i punkt 1 a i bilaga I.

Motivering

Med hänsyn till den inre logiken i direktivet borde det vara självklart att innehållet i de avtal som förhandlas fram av de särskilda förhandlingsorganen innehåller åtminstone uppgifterna i punkt 1 i bilagan.

Ändringsförslag  10

Förslag till direktiv

Artikel 10 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Utan att detta påverkar övriga organs eller organisationers behörighet ska de europeiska företagsrådens ledamöter gemensamt företräda arbetstagarna vid gemenskapsföretaget eller gruppen av gemenskapsföretag och de ska förfoga över de medel som är nödvändiga för att utöva de rättigheter som följer av detta direktiv.

1. Utan att detta påverkar övriga organs eller organisationers behörighet ska de europeiska företagsrådens ledamöter förfoga över de medel som är nödvändiga för att utöva de rättigheter som följer av detta direktiv samt för att gemensamt företräda arbetstagarna vid gemenskapsföretaget eller gruppen av gemenskapsföretag.

Ändringsförslag  11

Förslag till direktiv

Artikel 10 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Ledamöter i de särskilda förhandlingsorganen och i de europeiska företagsråden ska ha rätt att delta i utbildning med bibehållen lön, i den utsträckning som krävs för att de ska kunna utföra sina uppgifter som representanter i ett internationellt sammanhang.

4. Ledamöter i de särskilda förhandlingsorganen och i de europeiska företagsråden ska ges utbildning med bibehållen lön, i den utsträckning som krävs för att de ska kunna utföra sina uppgifter som representanter i ett internationellt sammanhang.

Ändringsförslag  12

Förslag till direktiv

Artikel 12 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Medlemsstaterna ska föreskriva att om det inte slutits något avtal om detta förhållande ska informationen till och samrådet med de europeiska företagsråden respektive med de nationella organen påbörjas parallellt, om beslut som kan medföra väsentliga förändringar i arbetsorganisationen eller anställningsavtalen förutses.

3. Medlemsstaterna ska föreskriva att om det inte slutits något avtal om detta förhållande ska informationen och samrådet hållas såväl med de europeiska företagsråden som med de nationella organen påbörjas parallellt, om beslut som kan medföra väsentliga förändringar i arbetsorganisationen eller anställningsavtalen förutses.

Ändringsförslag  13

Förslag till direktiv

Artikel 13 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 3 ska de förpliktelser som fastställs i detta direktiv inte gälla för gemenskapsföretag eller grupper av gemenskapsföretag där det redan den 22 september 1996 fanns ett avtal om gränsöverskridande information till och samråd med arbetstagare som omfattar alla arbetstagare. Vid utgången av dessa avtal kan parterna i gemensamt bestämma att förnya dem. Om så inte är fallet ska bestämmelserna i detta direktiv gälla.

1. Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 3 ska de förpliktelser som fastställs i detta direktiv inte gälla för gemenskapsföretag eller grupper av gemenskapsföretag där det redan den 22 september 1996 fanns ett avtal om gränsöverskridande information till och samråd med arbetstagare som omfattar alla arbetstagare eller där ett avtal undertecknas eller ett befintligt avtal ses över under de två åren efter antagandet av detta direktiv, eller för företag som har sådana avtal och som ska förhandla enligt punkt 3. Vid utgången av dessa avtal kan parterna i gemensamt bestämma att förnya dem. Om så inte är fallet ska bestämmelserna i detta direktiv gälla.

Ändringsförslag  14

Förslag till direktiv

Artikel 13 – punkt 3 – stycke 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

När ett nytt europeiskt företagsråd, som inrättats efter genomförandet av det förfarande som avses i första stycket, inleder sin verksamhet ska det eller de företagsråd som fanns innan upplösas och det eller de avtal som inrättade dem upphöra att gälla.

utgår

Ändringsförslag  15

Förslag till direktiv

Artikel 14

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Fem år efter det datum som föreskrivs i artikel 15 i detta direktiv ska kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén rapportera om genomförandet av detta direktiv, och denna rapport ska vid behov åtföljas av lämpliga förslag.

Tre år efter det datum som föreskrivs i artikel 15 i detta direktiv ska kommissionen lägga fram en fullständig översyn av detta direktiv för Europaparlamentet och rådet.

Motivering

I arbetsdokumenten och förberedelserna inför denna omarbetning har kommissionen pekat ut flera områden där förbättring ska ske. Efter möten med berörda parter står det klart att de europeiska företagsråden skulle fungera bättre om verktygen anpassades och utvidgades. Därför krävs en fullständig översyn. Europaparlamentet kan acceptera omarbetningsförfarandet om det leder till att direktivet ändras i linje med senaste rättspraxis.

Ändringsförslag  16

Förslag till direktiv

Bilaga I – punkt 1 – led a – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Informationen till det europeiska företagsrådet ska särskilt handla om gemenskapsföretagets eller företagsgruppens struktur, dess ekonomiska och finansiella situation, den förväntade utvecklingen i dess verksamhet, dess produktion och dess försäljning. Informationen till och samrådet med det europeiska företagsrådet ska särskilt handla om sysselsättningsläget och dettas förmodade utveckling, investeringar och betydande organisationsförändringar, införandet av nya arbetsmetoder eller produktionsprocesser, produktionsöverföringar, fusioner, nedskärningar eller nedläggning av företag, driftsställen eller betydande delar av dessa samt kollektiva uppsägningar.

Informationen till och samrådet med det europeiska företagsrådet ska särskilt handla om gemenskapsföretagets eller företagsgruppens struktur, dess ekonomiska och finansiella situation, den förväntade utvecklingen i dess verksamhet, dess produktion och dess försäljning, sysselsättningsläget och dettas förmodade utveckling, investeringar och betydande organisationsförändringar, införandet av nya arbetsmetoder eller produktionsprocesser, produktionsöverföringar, fusioner, nedskärningar eller nedläggning av företag, driftsställen eller betydande delar av dessa samt kollektiva uppsägningar.

Motivering

De europeiska företagsråden måste få säga sitt om den ekonomiska och finansiella framtiden för deras företag och inte bara informeras passivt om den. Åtskillnaden mellan information och samråd i denna del av bilagan är konstlad.

Ändringsförslag  17

Förslag till direktiv

Bilaga I – punkt 1 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) Ledamöterna i det europeiska företagsrådet ska väljas eller utnämnas i förhållande till antalet arbetstagare i varje medlemsstat som är anställda vid gemenskapsföretaget eller gruppen av gemenskapsföretag, på så sätt att varje medlemsstat med åtminstone 50 anställda arbetstagare har en ledamot per grupp av anställda arbetstagare som utgör 10 % av antalet anställda arbetstagare i samtliga medlemsstater, eller per del av sådan grupp.

c) Ledamöterna i det europeiska företagsrådet ska väljas eller utnämnas i förhållande till antalet arbetstagare i varje medlemsstat som är anställda vid gemenskapsföretaget eller gruppen av gemenskapsföretag, på så sätt att varje medlemsstat har en ledamot per grupp av anställda arbetstagare som utgör 10 % av antalet anställda arbetstagare i samtliga medlemsstater, eller per del av sådan grupp.

Motivering

Kommissionens föreslagna tröskel på 50 arbetstagare vid inrättandet av särskilda förhandlingsorgan är diskriminerande mot mindre medlemsstater, som kommer att ha svårt att nå upp till tröskeln. Siffran 50 är godtycklig och framför allt ingen indikator på det enskilda företagets produktion.

  • [1]  EGT C 77, 28.3.2002, s. 1.

MOTIVERING

Översynen av direktivet om ett europeiskt företagsråd har, sedan en tid tillbaka, varit en kontroversiell fråga för både näringslivet och facket. Åsikterna i frågan har också varit kraftigt delade inom parlamentet och dessa skillnader har faktiskt också förväntats komma att skärpas som ett resultat av ytterligare förslag från kommissionen. Efter ett överraskande avtal mellan arbetsmarknadens parter under sommarledigheten 2008 har emellertid situationen märkbart förändrats.

A. Praktiska konsekvenser

1) Kommissionen har föreslagit en ”omarbetning” av direktivet snarare än en ”översyn”. Som jag förstått detta kommer det att innebära att parlamentets påpekanden begränsas till att handla om endast just de artiklar som kommissionen föreslagit ska omarbetas. Detta torde underlätta och påskynda vårt arbete.

2) Utgående från detta har det franska ordförandeskapet bett mig att såsom föredragande försöka påskynda arbetet med mitt betänkande så det kan slutföras så länge Frankrike innehar ordförandeskapet. Jag har sagt att jag i princip mer än gärna skulle göra det, förutsatt att mina kolleger överlag ställer upp bakom den attityd som arbetsmarknadens parter intagit och som sedermera välkomnats i rådet.

3) Men innan det här kan bekräftas räcker det inte bara med att vårt utskott fastställer sin ståndpunkt överlag, utan här finns ännu ett hinder som måste klaras av tidigare. De juridiska avdelningarna måste uttala sig exakt om vad som är respektive inte är tillåtet vid en "omarbetning" och om verkligen en omarbetning ska anses som rätt tillvägagångssätt i det här fallet. Så länge de inte uttalat sig officiellt kan vi rent tekniskt inte utfärda något betänkande och således inte heller lägga fram några ändringsförslag.

4) Givetvis är det tillåtet med arbetsdokument. Att det här arbetsdokumentet kan innehålla sidor som starkt påminner om ett betänkande, det är – uppenbarligen – en ren tillfällighet.

5) Under tiden har rådet planer på att diskutera avtalet mellan arbetsmarknadens parter under den kommande veckan, senast den 3 oktober. Om rådet, som väntat, entusiastiskt godkänner avtalet och även stöder ett tidigare avtal med parlamentet, då är detta något som vi också bör ställa upp bakom.

B. Föredragandens syn

1) Fastän jag personligen tycker det är bra att det finns företagsråd och att de utvecklas på lokal, nationell och europeisk nivå efter vad omständigheterna kräver är jag inte övertygad om att det vore till nytta med någon ytterligare lagstiftning av mera föreskrivande slag i det här fallet. Men jag är också fullt medveten om att fastän det inte gjorts något åt denna lagstiftningsfråga på länge så har arbetsmarknadens parter plötsligt kommit fram till ett väsentligt avtal. Det här tycker jag är något viktigt och positivt som vi inte bör lämna därhän.

2) Jag anser att alla ledamöter av Europaparlamentet visserligen fritt får komma med egna iakttagelser om hur man ska gå vidare i frågan, men att parlamentet ändå bör ta det här tillfället i akt för att färdigbehandla frågan och göra det lättare för de huvudsakliga intressenterna att få det de vill. Att försöka göra justeringar i avtalet skulle, fastän det gjordes i bästa välmening, innebära en risk för att hela avtalet gick i stöpet. Följden skulle bli ett nytt dödläge och stopp för fortsatta framsteg. Jag föreslår för kollegerna att vi kommer överens om att vi nu måste gå vidare och få någonting uträttat.

3) Skuggföredragandena kunde ju fundera om inte ytterligare förslag om sådant som kan ligga dem varmt om hjärtat – framför allt i artiklar som inte omfattas av "omarbetningen" – kunde läggas fram, så att säga vid sidan om den egentliga behandlingen av ärendet. Så här gjordes det ju till exempel i fråga om företagens samhällsansvar: eftersom det saknades lagstiftning föreslog föredraganden ett flerpartsforum för att man skulle kunna se efter vad som är bästa praxis och inspirera andra att följa den. Resultaten har varit mycket positiva: det har utvecklats verkliga redskap, det har skett ett flöde av verkliga idéer och alltfler bolag går in för att ta med företagens samhällsansvar i sin affärsverksamhet på sådana sätt som de anser är riktiga för dem. Enskilda bolag har börjat tycka att företagens samhällsansvar är någonting för dem, eftersom de bidragit till att utforma detta begrepp på sådana sätt som de själva valt.

4) Om kollegerna tycker att något liknande kunde vara till nytta också vid behandlingen av den nu aktuella frågan, då vore det bra att få veta vad som kunde ingå i det. Då kunde vi sedan försöka att få med arbetsmarknadens parter innan det officiella betänkandet tas upp till behandling vid plenum, så att eventuella resultat kunde läggs fram vid plenardebatten. Det som jag är ute efter är att de huvudsakliga parterna i frågan på ett tidigt stadium skulle säga ifrån att de går in för information och samråd, att de vill utöka informationen och samrådet till ömsesidig nytta för alla som det berör och att de aktivt vill arbeta för att få med flera bolag med verksamhet runtom i Europa.

5) Själv har jag vissa ändringsförslag som jag skulle vilja lägga fram i anslutning till det huvudsakliga betänkandet, men jag är beredd att inte alls lägga fram några ändringsförslag om detta är det enda sättet att nå fram till ett snabbt beslut. Nu är det inte frågan om att börja tala om för kollegerna vad de får och inte får göra – det handlar bara om att kopiera det initiativ som togs av PSE för att vi snabbare skulle nå fram till en överenskommelse om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Alla ändringsförslag skulle självfallet innebära krav på fullständiga diskussioner och eventuella kompromisser och då skulle följden inte bara bli att hela det aktuella ärendet revs upp på nytt, utan också att behandlingen av det skulle dra ut på tiden till dess Tjeckien eller kanske rentav Sverige övertagit ordförandeskapet, så att det blev dubbelt osäkert vilket resultat man till sist skulle få. Jag rekommenderar att vi försöker ta fasta på de verkliga framsteg som gjorts av parterna och att parlamentet borde sikta på att ordna saken nu och inte orda om den desto längre.

BILAGA: SKRIVELSE FRÅN UTSKOTTET FÖR RÄTTSLIGA FRÅGOR

UTSKOTTET FÖR RÄTTSLIGA FRÅGOR

ORDFÖRANDE

Ref.: D(2007)59835

Jan ANDERSSON

Ordförande

Utskottet för sysselsättning och sociala frågor

ASP 14G306

BRYSSEL

Angående:       Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om inrättandet av ett europeiskt företagsråd eller ett förfarande i gemenskapsföretag och grupper av gemenskapsföretag för information till och samråd med arbetstagare (ombearbetning)

(KOM(2008)0419 – C6‑0258/2008 – 2008/0141(COD))

Herr ordförande,

Utskottet för rättsliga frågor, där jag är ordförande, har behandlat det ovannämnda förslaget, med tillämpning av artikel 80a om omarbetning, vilken införts i parlamentets arbetsordning med stöd av parlamentets beslut av den 10 maj 2007.

Punkt 3 i artikeln har följande lydelse:

”Om utskottet med behörighet i rättsliga frågor anser att förslaget inte innebär några andra ändringar i sak än dem som angivits som sådana, ska det informera det ansvariga utskottet om detta.

Det ansvariga utskottet kan i så fall bara behandla ändringsförslag om de berör de delar av förslaget som innehåller ändringar och uppfyller villkoren i artiklarna 150 och 151.

Ändringsförslag till de oförändrade delarna kan emellertid tillåtas undantagsvis och från fall till fall av ordföranden i det utskottet om han eller hon anser att detta är nödvändigt för att texten ska bli logisk eller för att det finns ett samband med andra tillåtliga ändringsförslag. En skriftlig motivering som rättfärdigar dessa undantag ska upprättas för dessa ändringsförslag”.

Företrädare för rättstjänsten deltog i det arbete som utfördes av den rådgivande gruppen som behandlade omarbetningsförslaget. Efter deras yttrande och med hänsyn tagen till föredragandens rekommendationer anser utskottet för rättsliga frågor att förslaget inte innebär några andra ändringar i sak än dem som angivits som sådana i det samt att förslaget, vad kodifieringen av de oförändrade bestämmelserna beträffar, innebär enbart att befintliga texter kodifieras, utan att på något sätt ändras i sak.

Sammanfattningsvis rekommenderar utskottet för rättsliga frågor, med 23 bifallsröster[1], att Ert utskott, i egenskap av att vara ansvarigt utskott, ska fortsätta behandlingen av det ovannämnda förslaget i enlighet med artikel 80a.

Giuseppe Gargani

Bilaga: Yttrande från den rådgivande gruppen.

  • [1]  Följande ledamöter var närvarande: Giuseppe Gargani (ordförande), Bert Doorn, Othmar Karas, Piia-Noora Kauppi, Hans-Peter Mayer, Hartmut Nassauer, Rainer Wieland, Jaroslav Zvěřina, Tadeusz Zwiefka, Neena Gill, Katalin Lévai, Manuel Medina Ortega, Aloyzas Sakalas, Marek Aleksander Czarnecki, Diana Wallis, Monica Frassoni, Francesco Enrico Speroni, Jean-Paul Gauzès, Kurt Lechner, Rareş-Lucian Niculescu, Georgios Papastamkos, József Szájer, Michel Rocard.

BILAGA: YTTRANDE FRÅN DEN RÅDGIVANDE GRUPPEN, SAMMANSATT AV DE JURIDISKA AVDELNINGARNA VID EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH KOMMISSIONEN

 

 

 

DE JURIDISKA AVDELNINGARNAS

RÅDGIVANDE GRUPP

Bryssel den ...

YTTRANDE

                                                    TILL EUROPAPARLAMENTET

                                                              RÅDET

                                                              KOMMISSIONEN

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om inrättandet av ett europeiskt företagsråd eller ett förfarande i gemenskapsföretag och grupper av gemenskapsföretag för information till och samråd med arbetstagare (omarbetning)

KOM(2008)0419 av den 2.7.2008 – 2008/0141(COD)

Med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 28 november 2001 om en mer strukturerad användning av omarbetningstekniken för rättsakter och särskilt punkt 9 i detta avtal hölls den 16 juli 2008 ett sammanträde av en rådgivande grupp, sammansatt av de juridiska avdelningarna vid Europaparlamentet, rådet och kommissionen, varvid bland annat det ovannämnda förslaget från kommissionen togs upp till behandling.

Vid behandlingen[1] av förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om omarbetning av rådets direktiv 94745/EG av den 2 september 1994 om inrättandet av ett europeiskt företagsråd eller ett förfarande i gemenskapsföretag och grupper av gemenskapsföretag för information till och samråd med arbetstagare konstaterade gruppen enhälligt att i bilaga III till förslaget om omarbetning så måste texten i jämförelsetabellen kompletteras.

Vid behandlingen har gruppen således enhälligt kunnat konstatera att förslaget inte innehåller några andra ändringar i sak än sådana som identifierats som ändringar av detta slag. Gruppen har också kunnat konstatera, i fråga om kodifieringen av de oförändrade föreskrifterna i rättsakten tillsammans med ändringar av den i sak, att förslaget i själva verket inskränker sig till att rätt och slätt vara en kodifiering, utan några ändringar i sak av de rättsakter som utgjort föremål för kodifieringen.

C. Pennera                                       J.-C. Piris                              M. Petite         Juridisk rådgivare

      Juridisk rådgivare    Generaldirektör

  • [1]  Gruppen förfogade över de tyska, engelska och franska språkversionerna av förslaget och arbetade utifrån den franska som var textens originalversion.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Europeiskt företagsråd (omarbetning)

Referensnummer

KOM(2008)0419 – C6-0258/2008 – 2008/0141(COD)

Framläggande för parlamentet

2.7.2008

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

EMPL

10.7.2008

Rådgivande utskott

       Tillkännagivande i kammaren

JURI

10.7.2008

 

 

 

Inget yttrande avges

       Beslut

JURI

25.6.2008

 

 

 

Föredragande

       Utnämning

Philip Bushill-Matthews

28.5.2008

 

 

Behandling i utskott

6.10.2008

17.11.2008

 

 

Antagande

17.11.2008

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

36

1

10

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Jan Andersson, Iles Braghetto, Philip Bushill-Matthews, Alejandro Cercas, Ole Christensen, Luigi Cocilovo, Jean Louis Cottigny, Jan Cremers, Proinsias De Rossa, Harlem Désir, Harald Ettl, Richard Falbr, Ilda Figueiredo, Joel Hasse Ferreira, Roger Helmer, Stephen Hughes, Karin Jöns, Ona Juknevičienė, Sajjad Karim, Bernard Lehideux, Mary Lou McDonald, Elisabeth Morin, Juan Andrés Naranjo Escobar, Csaba Őry, Marie Panayotopoulos-Cassiotou, Pier Antonio Panzeri, Bilyana Ilieva Raeva, Elisabeth Schroedter, José Albino Silva Peneda, Jean Spautz, Gabriele Stauner, Ewa Tomaszewska

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Martin Callanan, Françoise Castex, Petru Filip, Marian Harkin, Sepp Kusstatscher, Lasse Lehtinen, Roberto Musacchio, Ria Oomen-Ruijten, Csaba Sógor, Patrizia Toia, Glenis Willmott

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

Giles Chichester, Jill Evans, Erik Meijer, Zbigniew Zaleski

Ingivande

19.11.2008