2. Europaparlamentet uppmanar rådet att meddela om rådet tänker avvika från den text som parlamentet har godkänt.
3. Europaparlamentet uppmanar rådet att på nytt höra parlamentet om rådet tänker ändra kommissionens förslag i hög grad.
4. Europaparlamentet upprepar den uppmaning man sedan länge riktat till kommissionen och rådet om att se till att parlamentet får tillräckligt med tid och i varje fall inte mindre än fem månader för att fullgöra sin rådgivande funktion, så som den definieras i artikel 128.2 i fördraget, under den fullständiga översyn av sysselsättningsriktlinjerna som enligt planerna ska genomföras under slutet av 2010.
5. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.
MOTIVERING
Sedan 2005 års översyn av Lissabonstrategin ingår sysselsättningsriktlinjerna i den makroekonomiska och mikroekonomiska politik som utformats i de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken och gäller i tre år. Den andra treåriga förvaltningsperioden inleddes 2008 och pågår till 2010.
Förslaget till 2009 års sysselsättningsriktlinjer enligt artikel 128.2 bygger på kommissionens bedömning av genomförandet av de nationella reformprogrammen och av den senaste utvecklingen på arbetsmarknaden. Bedömningen visar att sysselsättningsutvecklingen i allmänhet var god under förra året. Men sedan mitten av 2008 har sysselsättningstillväxten sjunkit i flera medlemsstater. Dessutom kvarstår de stora utmaningar som de europeiska arbetsmarknaderna står inför. Det är därför osannolikt att Lissabonmålen för sysselsättning kommer att uppnås senast 2010, utom när det gäller kvinnors sysselsättning.
Dessutom genomfördes bedömningen under en period då det rådde ytterst stor osäkerhet i samband med den finansiella och ekonomiska turbulensen började få en negativ inverkan på realekonomin. De ekonomiska utsikterna har förändrats dramatiskt under den andra halvan av 2008 och början av detta år. Enligt prognosen(1) kommer Europas ekonomiska situation att försämras ytterligare och snabbt, vilket utsätter sysselsättningen och den sociala sammanhållningen för än större hot inom den närmaste framtiden. Vi står därför inför en djup ekonomisk nedgång, som förväntas fortsätta under första halvan av detta år och få avsevärd inverkan på arbetsmarknadsutvecklingen: Sysselsättningstillväxten förväntas bli negativ i år och antalet arbetstillfällen i EU minska med 3,5 miljoner, arbetslösheten (7,0 procent 2008) förväntas växa till 8,7 procent i EU under 2009 (och från 7,5 procent till 9,2 procent i euroområdet) och växa ytterligare under 2010.
Efter bedömningen av de nationella reformprogrammen och i linje med den europeiska planen för ekonomisk återhämtning(2) har kommissionen föreslagit att de riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik som fastställts i bilagan till rådets beslut 2008/618/EG av den 15 juli 2008 bibehålls under 2009, eftersom de utgör en god ram för politisk vägledning såväl när det gäller omedelbara åtgärder för att ta itu med den rådande ekonomiska och finansiella krisen som fortgående strukturreformer. Medlemsstaterna uppmanas att beakta riktlinjerna i sin sysselsättningspolitik.
Föredraganden stöder kommissionens strategi. I dag är behovet av ett strikt genomförande av reformerna större än någonsin för att skapa högkvalitativa arbetstillfällen och välstånd för EU:s medborgare. Vi måste anstränga oss för att motverka massiva omstruktureringar och förluster av arbetstillfällen samt förhindra fortsatt sjunkande löner och nedrustade sociala förmåner. Vi måste bemöta de utmaningar som ökande arbetslöshet och social utestängning utgör på ett effektivt sätt.
I detta sammanhang är följande aspekter av särskild betydelse:
För det första är en samordnad europeisk strategi absolut nödvändig. Den bör omfatta både olika förvaltningsnivåer och politikområden. EU:s och medlemsstaternas insatser måste samordnas bättre, men även åtgärder som vidtas för att ta itu med akuta kriser i enlighet med planen för ekonomisk återhämtning måste stämma överens med de långsiktiga EU-mål som anges i Lissabonstrategin.
För det andra är partnerskap, samarbete och dialog nödvändiga förutsättningar för framgång. I detta avseende är den arbetsmarknadsparternas betydelse när det gäller att skapa förtroende för de åtgärder som vidtas av särskilt stor betydelse. Detta gäller både åtgärder på kort sikt och långsiktiga reformer och investeringar.
Slutligen och med hänsyn till avslutandet av den andra Lissaboncykeln och den kommande översynen av sysselsättningsriktlinjerna bör Europaparlamentet också få erforderlig tid på sig att fullgöra sin samrådande funktion i enlighet med artikel 128.2 i fördraget.
Jan Andersson, Edit Bauer, Iles Braghetto, Philip Bushill-Matthews, Milan Cabrnoch, Alejandro Cercas, Ole Christensen, Luigi Cocilovo, Jean Louis Cottigny, Jan Cremers, Harald Ettl, Richard Falbr, Carlo Fatuzzo, Ilda Figueiredo, Joel Hasse Ferreira, Stephen Hughes, Karin Jöns, Ona Juknevičienė, Jean Lambert, Bernard Lehideux, Elizabeth Lynne, Thomas Mann, Jiří Maštálka, Maria Matsouka, Elisabeth Morin, Csaba Őry, Siiri Oviir, Marie Panayotopoulos-Cassiotou, Pier Antonio Panzeri, Rovana Plumb, Elisabeth Schroedter, José Albino Silva Peneda, Kathy Sinnott, Jean Spautz, Gabriele Stauner, Ewa Tomaszewska, Anne Van Lancker, Gabriele Zimmer
Slutomröstning: närvarande suppleanter
Gabriela Creţu, Lasse Lehtinen, Adrian Manole, Ria Oomen-Ruijten, Csaba Sógor, Patrizia Toia