INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om opfyldelse af kravene til flagstater
18.2.2009 - (14288/2/2008 – C6‑0484/2008 – 2005/0236(COD)) - ***II
Transport- og Turismeudvalget
Ordfører: Emanuel Jardim Fernandes
FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING
om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om opfyldelse af kravene til flagstater
(14288/2/2008 – C6‑0484/2008 – 2005/0236(COD))
(Fælles beslutningsprocedure: andenbehandling)
Europa-Parlamentet,
– der henviser til Rådets fælles holdning (14288/2/2008 – C6‑0484/2008)[1],
– der henviser til erklæringen fra medlemsstaternes om søfartssikkerhed (15859/2008),
– der henviser til sin holdning ved førstebehandling[2] til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2005)0586),
– der henviser til EF-traktatens artikel 251, stk. 2,
– der henviser til forretningsordenens artikel 67,
– der henviser til indstilling ved andenbehandling fra Transport- og Turismeudvalget (A6‑0069/2009),
1. godkender den fælles holdning;
2. konstaterer, at retsakten er vedtaget i overensstemmelse med den fælles holdning;
3. pålægger sin formand sammen med Rådets formand at undertegne retsakten, jf. EF-traktatens artikel 254, stk. 1;
4. pålægger sin generalsekretær at undertegne retsakten, efter at det er kontrolleret, at alle procedurer er behørigt overholdt, og efter aftale med Rådets generalsekretær at foranledige, at den offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende;
5. pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.
BEGRUNDELSE
24. februar 2006: Kommissionens forslag
Kommissionen forelagde forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om opfyldelse af kravene til flagstater som et af forslagene i den tredje pakke om søfartssikkerhed, også kaldet Erika III.
Flagstater, dvs. stater, der giver skibe lov til at føre deres flag, har som medlemmer af Den Internationale Søfartsorganisation (IMO) ansvar for at leve op til de af organisationens konventioner, som de har tiltrådt. De skal sikre, at skibe i deres register opfylder kravene i disse konventioner, som er udformet for at fremme sikkerhed for menneskeliv på søen og beskyttelse af havmiljøet. Flagstaters vigtigste forpligtelser er anført i koden for gennemførelse af obligatoriske IMO-instrumenter, der vedtoges i november 2005. Opfyldelsen af disse forpligtelser skal kontrolleres ved hjælp af IMO-medlemsstaternes auditeringssystem, der ligeledes vedtoges i november 2005. Deltagelse i auditeringssystemet er imidlertid frivillig. Desuden har IMO ingen sanktionsbeføjelser over for kontraherende stater, der ikke gennemfører konventionens krav eller ikke håndhæver disse i forhold til skibe, der fører deres flag.
Formålet med Kommissionens forslag til direktiv er at sikre, at medlemsstaterne effektivt og konsekvent opfylder de forpligtelser, der påhviler dem som flagstater ifølge IMO-konventionerne vedrørende søfartssikkerhed og forebyggelse af forurening forårsaget af skibe. Med henblik herpå fastsættes det i forslaget, at alle medlemsstaterne skal være parter i IMO-konventionerne og fuldt ud skal anvende de bindende flagstatsrelaterede bestemmelser deri, og at dele af IMO-koden for gennemførelse af retligt bindende IMO-instrumenter ("flagstatskoden") samt IMO-medlemsstaternes frivillige auditeringssystem bliver obligatorisk på fællesskabsplan.
Behovet for at omsætte IMO-forpligtelserne til EF-ret har to årsager, nemlig at den internationale søret hverken rummer kontrol- eller sanktionsmekanismer, og at der er konstateret et betydeligt antal kvalitetsforskelle mellem de europæiske flagstater indbyrdes.
I praksis er det hensigten, at Kommissionens forslag skal råde bod på IMO's to største svagheder, ud over at IMO ikke har nogen myndighed til at kontrollere anvendelsen af sine egne regler, nemlig:
– at de kontraherende stater i vid udstrækning selv kan træffe beslutning om fritagelser og undtagelser fra konventionernes grundregler, og
– at de ledsageforanstaltninger, der er vedtaget i form af en IMO-resolution, ikke er bindende, men at de anses for overordentlig vigtige for effektiv gennemførelse af førnævnte forpligtelser.
29. marts 2007: Europa-Parlamentet vedtog sin førstebehandlingsudtalelse
Parlamentet opfordrede indtrængende til bred støtte til Kommissionens forslag og vedtog en række ændringsforslag, der var rettet mod at styrke forslaget til lovgivning. Det overordnede princip er, at sikkerheden for Fællesskabets skibsfart, borgere, der benytter den, og de operatører, der leverer shippingydelser, og beskyttelse af miljøet bør være sikret til enhver tid. Parlamentets holdning ved førstebehandlingen var, at hver medlemsstat bør sikre, at der uddannes flagstatsinspektører og -undersøgelsespersonale og bør tilvejebringe en kapacitet til konstruktionsvurdering, godkendelse og tilladelse af projekter for bygning og udrustning af skibe. Parlamentet har i forbindelse med den første registrering af et skib i en medlemsstat gjort det obligatorisk, at denne medlemsstat sikrer, at skibet opfylder de gældende internationale regler, og at dette skal belægges med dokumentation. Hvis skibet ikke er nybygget, rådfører medlemsstaten sig med den tidligere flagstat og anmoder denne om at fremsende de nødvendige dokumenter og oplysninger. Europa-Parlamentet ønsker også, at medlemsstaterne skal oprette eller opretholde en database over skibene i deres flåde, som indeholder de vigtigste tekniske data om hvert skib. Der bør indgå en lang række oplysninger i disse databaser, såsom klassificering og certificering, resultater af havnestatskontrolinspektioner, ulykker og overtrædelser af IMO-kravene, navnlig om forurening fra skibe.
7. april 2008 til 1. september 2008
Efter to års tavshed havde Rådet (transport) den 7. april 2008 en offentlig politisk drøftelse om dette forslag. Et flertal af medlemsstaterne mente, at en lovgivningstekst på fællesskabsniveau ikke ville være det rigtige instrument til regulering af denne del af sikkerheden til søs. Nogle af delegationerne gav udtryk for alvorlige bekymringer i forbindelse med den obligatoriske ratificering af IMO-konventionerne, sådan som det var fastlagt i direktivet, og at de havde alvorlige vanskeligheder med bestemmelserne om den bindende anvendelse af IMO-flagstatskoden på fællesskabsplan. Generelt gik et stort flertal af medlemsstaterne ind for en tilgang med såkaldt "blød" lovgivning for at sikre, at flagstaterne opfylder deres internationale forpligtelser.
Som reaktion på denne fastlåste situation, der skyldtes Rådets holdning, lykkedes det ordføreren at nå til enighed med de andre ordførere om Erika III-pakken og Transport- og Turismeudvalget generelt om, at forslaget til direktiv om opfyldelse af kravene til flagstater udgør en integreret og uundværlig del af hele pakken og derfor er en grundlæggende nøgle til opfyldelse af målsætningen om at styrke søfartssikkerheden. Det blev derfor besluttet at præsentere de væsentligste dele af dette forslag som ændringsforslag til Parlamentets holdning ved andenbehandlingen af en anden del af pakken, nemlig den om fælles regler og standarder for organisationer, der udfører inspektion og syn af skibe, og for søfartsmyndighedernes aktiviteter i forbindelse dermed (om ophævelse af direktiv 94/57/EF). Denne procedure har ansporet Rådet til at genåbne drøftelserne om denne del af pakken ved den uformelle samling i Rådet (Transport) i La Rochelle den 1. september 2008.
9. december 2008: Rådets fælles holdning
Efter omfattende forhandlinger og anstrengelser først fra det slovenske formandskabs og navnlig siden ved det franske formandskabs side blev der opnået en foreløbig politisk aftale om teksten den 9. oktober 2008. Rådet har enstemmigt vedtaget en fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om opfyldelse af kravene til flagstater.
Rådet fandt det nødvendigt at fjerne visse vigtige bestemmelser fra den operative del, f.eks. dem om ratificering af internationale konventioner og bindende anvendelse af IMO's flagstatskode i Fællesskabet. Derfor lægges der i Rådets fælles holdning navnlig vægt på følgende punkter:
– Mens det afventes, at IMO's auditeringssystem skal blive bindende, skal medlemsstaterne underkaste deres søfartsmyndigheder en sådan auditering og offentliggøre resultaterne.
– Medlemsstaterne opretter et kvalitetsstyringssystem for deres søfartsmyndigheder, som er certificeret i overensstemmelse med gældende internationale standarder.
– Medlemsstaterne skal, inden de autoriserer et skib til at føre deres respektive flag, kontrollere, at det overholder internationale bestemmelser.
– Medlemsstaterne skal sikre, at skibe, der fører deres respektive flag, og som er blevet tilbageholdt i forbindelse med en havnestatskontrol, bringes i overensstemmelse med de relevante IMO-konventioner.
– Medlemsstater, hvis flag er på den sorte liste, eller som i to på hinanden følgende år optræder på den grå liste i årsberetningen fra Paris-aftalememorandummet om havnestatskontrol, skal give Kommissionen meddelelse om årsagerne til den ringe præstation.
Den fælles holdning ændrer som resultat af denne tilgang i høj grad Kommissionens oprindelige forslag og sikrer, at der opstår en sammenhængende pakke af foranstaltninger inden for søfartssikkerhed, hvilket er et vigtigt skridt i den rigtige retning i bestræbelserne på at sikre, at ulykker som dem med Erika og Prestige aldrig sker igen.
Parallelt med den fælles holdning har repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer udfærdiget en erklæring, der bekræfter regeringernes tilsagn om:
– at ratificere de centrale internationale konventioner om søfartssikkerhed senest den 1. januar 2012
– at lade IMO's flagstatskode og det dermed forbundne auditeringssystem for søfartsmyndigheder finde anvendelse
– at tilskynde IMO til at gøre disse to instrumenter bindende i hele verden.
Indstilling
Forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om opfyldelse af kravene til flagstater, der gennem to år end ikke blev drøftet i Rådet, blev erklæret for bortfaldet efter den offentlige politiske drøftelse ved samlingen i Rådet (transport) i april 2008. Europa-Parlamentet har insisteret på, at Erika III-pakken forblev samlet, hvilket har bidraget betydeligt til, at den fælles holdning endelig har set dagens lys. Ordføreren udtrykker derfor sin støtte til den fælles holdning, som tilføjer merværdi, eftersom den bør betyde en effektiv forbedring af kvaliteten af de europæiske flag og etablerer konkurrencebetingelser i Fællesskabet, der sikrer, at valget af flag ikke kan ske på grundlag af, hvilken stat, der stiller de laveste krav, og anbefaler, at den fælles holdning godkendes uden ændringer.
PROCEDURE
Titel |
Opfyldelse af kravene til flagstater |
|||||||
Referencer |
14288/2/2008 – C6-0484/2008 – 2005/0236(COD) |
|||||||
Dato for EP’s førstebehandling – P-nr. |
29.3.2007 T6-0093/2007 |
|||||||
Kommissionens forslag |
COM(2005)0586 - C6-0062/2006 |
|||||||
Dato for meddelelse på plenarmødet om modtagelse af den fælles holdning |
18.12.2008 |
|||||||
Korresponderende udvalg Dato for meddelelse på plenarmødet |
TRAN 18.12.2008 |
|||||||
Ordfører Dato for valg |
Emanuel Jardim Fernandes 10.12.2008 |
|
|
|||||
Behandling i udvalg |
22.1.2009 |
17.2.2009 |
|
|
||||
Dato for vedtagelse |
17.2.2009 |
|
|
|
||||
Resultat af den endelige afstemning |
+: –: 0: |
36 0 0 |
||||||
Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer |
Gabriele Albertini, Paolo Costa, Michael Cramer, Luis de Grandes Pascual, Arūnas Degutis, Petr Duchoň, Saïd El Khadraoui, Emanuel Jardim Fernandes, Francesco Ferrari, Georg Jarzembowski, Stanisław Jałowiecki, Timothy Kirkhope, Jaromír Kohlíček, Sepp Kusstatscher, Jörg Leichtfried, Bogusław Liberadzki, Eva Lichtenberger, Marian-Jean Marinescu, Erik Meijer, Reinhard Rack, Ulrike Rodust, Luca Romagnoli, Brian Simpson, Renate Sommer, Dirk Sterckx, Ulrich Stockmann, Michel Teychenné, Silvia-Adriana Ţicău |
|||||||
Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere |
Johannes Blokland, Philip Bradbourn, Luigi Cocilovo, Jas Gawronski, Pedro Guerreiro, Lily Jacobs, Rosa Miguélez Ramos, Corien Wortmann-Kool |
|||||||
Dato for indgivelse |
18.2.2009 |
|||||||