BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om organisationers frivillige deltagelse i en fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS)

20.2.2009 - (KOM(2008)0402 – C6–0278/2008 – 2008/0154(COD)) - ***I

Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed
Ordfører: Linda McAvan

Procedure : 2008/0154(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A6-0084/2009
Indgivne tekster :
A6-0084/2009
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om organisationers frivillige deltagelse i en fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS)

(KOM(2008)0402 – C6–0278/2008 – 2008/0154(COD))

(Fælles beslutningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

–   der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2008)0402),

–   der henviser til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, og artikel 175, stk. 1, på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget (C6‑0278/2008),

–   der henviser til forretningsordenens artikel 51,

–   der henviser til betænkning fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (A6–0084/2009),

1.  godkender Kommissionens forslag som ændret;

2.  anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre dette forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

3.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.

Ændringsforslag  1

Forslag til forordning

Betragtning 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(7) Forordning (EF) nr. 761/2001 har vist sig at være effektiv til at fremme bedre miljøpræstationer hos organisationerne, og erfaringerne med forordningens anvendelse bør anvendes til at øge EMAS's evne til at forbedre organisationers miljøpræstationer generelt.

(7) Forordning (EF) nr. 761/2001 har vist sig at have en begrænset effektivitet med hensyn til at fremme bedre miljøpræstationer hos organisationerne, og erfaringerne med forordningens anvendelse bør anvendes til at øge EMAS's evne til at forbedre organisationers miljøpræstationer generelt.

Begrundelse

Ifølge EVER-undersøgelsen, som er gennemført på vegne af Generaldirektoratet for Miljø, har de fleste kvantitative undersøgelser ikke kunnet bekræfte en bedre miljøpræstation hos EMAS-registrerede organisationer i forhold til andre organisationer, og det er derfor vigtigt at gennemgå ordningens virkning.

Ændringsforslag  2

Forslag til forordning

Betragtning 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(8) Organisationerne bør tilskyndes til frivillig deltagelse i EMAS, hvilket kan komme organisationerne til gode, for så vidt angår myndighedskontrol, omkostningsbesparelser og omdømme hos offentligheden.

(8) Organisationerne bør tilskyndes til frivillig deltagelse i EMAS, hvilket kan komme organisationerne til gode, for så vidt angår myndighedskontrol, omkostningsbesparelser og omdømme hos offentligheden, forudsat at de er i stand til at fremvise gode miljøpræstationer.

Begrundelse

Ethvert incitament eller enhver pris skal afhænge af målbare og verificerbare præstationer og resultater.

Ændringsforslag  3

Forslag til forordning

Betragtning 15

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(15) EMAS-logoet bør være et attraktivt kommunikations- og markedsføringsværktøj for organisationerne og bidrage til at øge kundernes kendskab til ordningen. Reglerne for brugen af EMAS-logoet bør forenkles, så der anvendes ét logo, og nuværende begrænsninger bør fjernes, således at der ikke er mulighed for at tage fejl af logoet i forhold til miljømærkningen af produkter.

(15) EMAS-logoet bør være et attraktivt kommunikations- og markedsføringsværktøj for organisationerne og bidrage til at øge kundernes kendskab til ordningen. Reglerne for brugen af EMAS-logoet bør forenkles, så der anvendes ét logo, og nuværende begrænsninger bør fjernes med undtagelse af dem, der vedrører produkter og emballage. Der bør ikke være mulighed for at tage fejl af logoet i forhold til miljømærkningen af produkter.

Begrundelse

Brugen af EMAS-logoet på produkter og emballage ville medføre forveksling med miljømærket. Den foreslåede formulering er taget fra den eksisterende forordning.

Ændringsforslag  4

Forslag til forordning

Betragtning 18

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(18) For at sikre, at oplysningerne er relevante og sammenlignelige, bør rapporteringen om udviklingen i organisationens miljøpræstationer ske på grundlag af generiske præstationsindikatorer inden for centrale miljøområder. Det vil hjælpe organisationerne, når de sammenligner deres miljøpræstationer i forskellige rapporteringsperioder.

(18) For at sikre, at oplysningerne er relevante og sammenlignelige, bør rapporteringen om organisationens miljøpræstationer ske på grundlag af sektorspecifikke præstationsindikatorer inden for centrale miljøområder på proces- og produktniveau ved hjælp af relevante benchmarks og relevant målestok. Det vil hjælpe organisationerne, når de sammenligner deres miljøpræstationer med miljøpræstationer i andre organisationer.

Begrundelse

Generiske indikatorer såsom samlet energiforbrug er normalt ikke væsentlige, idet de ikke udgør et rimeligt sammenligningsgrundlag for organisationer. Selv om sådanne data hænger sammen med det fysiske og monetære output, herunder værditilvæksten eller antallet af medarbejdere, siger disse data meget lidt og kan sidestilles med resultaterne af en sammenligning mellem æbler og appelsiner. En forudsætning for en seriøs vurdering af præstationer og benchmarking er en sammenligning af aktiviteter og processer, herunder indirekte aktiviteter såsom produkter.

Ændringsforslag  5

Forslag til forordning

Betragtning 20

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(20) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. [xxxx/2008] af […] om akkrediterings- og markedstilsynskrav i forbindelse med markedsføring af produkter indeholder regler om akkreditering på nationalt og europæisk plan og fastlægger de overordnede rammer for akkreditering. Dette forslag til en revideret EMAS-forordning supplerer disse regler i nødvendigt omfang under hensyntagen til de særlige forhold ved den frivillige EMAS-ordning, herunder behovet for at sikre stor troværdighed i forhold til interesseparterne, navnlig medlemsstaterne, og fastsætter mere detaljerede regler, hvor der er behov for det.  

(20) Denne forordning fastholder ordningen med procedurer og kvalitetsbestemmelser for licensudstedelse til og tilsyn med miljøverifikatorer som vedtaget i den første EMAS-forordning i 1993. Det betyder, at medlemsstaterne kan beholde deres licens- og tilsynsordninger, som i nogle medlemsstater er juridisk bindende miljølovgivning, der giver enkeltpersoner adgang til et særligt erhverv, f.eks. miljøverifikatoren. Medlemsstaterne kan dog gøre brug af deres akkrediteringsorgan i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 af 9. juli 2008 om kravene til akkreditering og markedsovervågning i forbindelse med markedsføring af produkter for at overholde bestemmelserne i denne forordning og samtidig sikre, at EMAS er ansvarlig for kvaliteten af hver enkelt person, der søger om at arbejde som miljøverifikator, og ikke kun for organisationerne.

Det samlede regelsæt sikrer, at miljøverifikatorerne har den fornødne kompetence, og at denne til stadighed forbedres, gennem en uafhængig og neutral akkrediteringsordning, videreuddannelse og gennem passende tilsyn med deres aktiviteter, således at EMAS-ordningen er gennemskuelig og troværdig for deltagende organisationer.

EMAS-regelsættet sikrer, at miljøverifikatorerne har den fornødne kompetence, og at denne til stadighed forbedres, gennem en uafhængig og neutral akkrediteringsordning, videreuddannelse og gennem passende tilsyn med deres aktiviteter, således at EMAS-ordningen er gennemskuelig og troværdig for deltagende organisationer.

Begrundelse

Licensen til miljøverifikatorer anses for at være en erhvervsmæssig bemyndigelse på lige fod med bemyndigelsen for en civilingeniør eller en revisor. Det tilrådes derfor ikke, at der ændres på licensudstedelsesproceduren eller -organet i henhold til den nye strategi. Licensudstedelse skal for fremtiden forblive medlemsstaternes kompetenceområde, således at de alene bestemmer, hvordan licensudstedelsesproceduren for og tilsynet med miljøverifikatorer skal reguleres.

Ændringsforslag  6

Forslag til forordning

Betragtning 22

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(22) Uden at overtræde traktatens regler om statsstøtte, bør medlemsstaterne give incitamenter, som registrerede organisationer kan få gavn af, f.eks. adgang til finansiering eller skattemæssige incitamenter som led i ordninger til støtte for erhvervslivets miljøindsats.

(22) Uden at overtræde traktatens regler om statsstøtte, bør medlemsstaterne give incitamenter, som registrerede organisationer, der skaber toppræstationer, kan få gavn af, f.eks. adgang til finansiering eller skattemæssige incitamenter som led i ordninger til støtte for erhvervslivets miljøindsats.

Begrundelse

Ethvert incitament eller enhver pris skal afhænge af målbare og verificerbare præstationer og resultater.

Ændringsforslag  7

Forslag til forordning

Betragtning 24

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(24) Med henblik på at sikre en ensartet anvendelse af denne forordning vil Kommissionen, hvis det er hensigtsmæssigt, udarbejde sektorreferencedokumenter for det område, der er omfattet af forordningen.

(24) Med henblik på at sikre en ensartet anvendelse af denne forordning vil Kommissionen udarbejde sektorreferencedokumenter for det område, der er omfattet af forordningen, i henhold til et prioriteringsprogram, der er gennemgået af medlemsstaterne og interessenterne.

Ændringsforslag  8

Forslag til forordning

Betragtning 25

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(25) Denne forordning bør om nødvendigt tages op til revision efter en vis periode på grundlag af erfaringerne med dens anvendelse.

(25) Denne forordning bør om nødvendigt tages op til revision inden fem år efter dens ikrafttræden på grundlag af erfaringerne med dens anvendelse. Denne revision bør navnlig vurdere ordningens indvirkning på miljøet og antallet af deltagere i ordningen for derved at danne grundlag for en beslutning om, hvorvidt den skal fortsætte.

 

Begrundelse

EMAS kræver en betydelig indsats fra de deltagende organisationer, Kommissionen og medlemsstaterne. Dette forslag har til formål at forbedre den eksisterende forordning. Under revisionsprocessen kræves der en ærlig vurdering af disse ændringers reelle virkning.

Ændringsforslag  9

Forslag til forordning

Artikel 2 – nr. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1) "miljøpolitik": en organisations overordnede mål og principper på miljøområdet, herunder overholdelse af alle gældende lovbestemte miljøkrav, og et engagement i den løbende forbedring af miljøpræstationerne

1)"miljøpolitik": en organisations overordnede formål og retning med hensyn til sine miljøpræstationer som officielt formuleret af den øverste ledelse, herunder overholdelse af alle gældende lovbestemte miljøkrav, og et engagement i den løbende forbedring af miljøpræstationerne. Den skaber en ramme for handling og for fastsættelsen af miljømålsætninger og miljømål.

Begrundelse

Definitionerne bør følge ISO 14001 så tæt som muligt for at lette den progressive tilgang.

Ændringsforslag  10

Forslag til forordning

Artikel 2 – nr. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2) "miljøpræstationer": resultaterne af en organisations forvaltning af sine miljøforhold

2) "miljøpræstationer": de målbare resultater af en organisations forvaltning af sine miljøforhold

Begrundelse

Definitionerne bør følge ISO 14001 så tæt som muligt for at lette den progressive tilgang.

Ændringsforslag  11

Forslag til forordning

Artikel 2 – nr. 12

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

12) "miljøledelsessystem": den del af det samlede ledelsessystem, der indbefatter organisationsstruktur, planlægningsaktiviteter, ansvar, sædvaner, procedurer, processer og ressourcer til at udvikle, gennemføre, revidere og opretholde miljøpolitikken

12) "miljøledelsessystem": den del af en organisations ledelsessystem, der anvendes til at udvikle og gennemføre dens miljøpolitik og forvalte dens miljøforhold. Det består af en række indbyrdes forbundne elementer (organisationsstruktur, planlægningsaktiviteter, ansvar, sædvaner, procedurer og ressourcer), der anvendes til at fastsætte og nå målene for miljøpræstationer.

Begrundelse

Definitionerne bør følge ISO 14001 så tæt som muligt for at lette den progressive tilgang.

Ændringsforslag  12

Forslag til forordning

Artikel 2 – nr. 16

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

16) "miljøpræstationsrapport": omfattende oplysninger til offentligheden og andre interesseparter om organisationens miljøpræstationer og dens overholdelse af gældende lovbestemte miljøkrav

udgår

Begrundelse

Kommissionen har foreslået en ny rapporteringsmekanisme, der ikke er nødvendig. Det nuværende system med årlige ajourføringer af miljøredegørelsen er tilstrækkeligt, men det er nødvendigt med nye centrale miljøpræstationsindikatorer.

Ændringsforslag  13

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 18

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

18) "miljøverifikator": enhver fysisk eller juridisk person, sammenslutning eller gruppe af sådanne personer, der kan anses for at være et overensstemmelsesvurderingsorgan, jf. forordning (EF) nr. xxxx/2008, og som er akkrediteret i overensstemmelse med denne forordning

18) "miljøverifikator": enhver fysisk eller juridisk person, sammenslutning eller gruppe af sådanne personer, som er akkrediteret i henhold til procedurerne og vilkårene i kapitel V, og som er uafhængige af den relevante organisation

Begrundelse

Medlemsstaterne har i en række år haft en velfungerende og testet akkrediteringsordning. Det ville være uhensigtsmæssigt at ændre denne velfungerende ordning, som blev oprettet i henhold til artikel 5 i EMAS II. Den gensidige evalueringsproces beviste, at disse ordninger er velfungerende.

Ændringsforslag  14

Forslag til forordning

Artikel 2 – nr. 20

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

20) "anlægsområde": et geografisk afgrænset område, der er under ledelseskontrol af en organisation, hvis virksomhed omfatter aktiviteter, produkter og tjenesteydelser, herunder al infrastruktur, udstyr og materialer

20) "anlægsområde": et geografisk afgrænset område, der er under ledelseskontrol af en organisation, hvis virksomhed omfatter aktiviteter, produkter eller tjenesteydelser, herunder al infrastruktur, udstyr og materialer

Ændringsforslag  15

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 26

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

26) "akkrediteringsorgan": et nationalt akkrediteringsorgan i henhold til forordning (EF) nr. xxxx/2008.

 

26) "Licensudstedelsesorgan": et organ, der udpeges af en medlemsstat til at udstede licenser til miljøverifikatorer, og som er ansvarligt for tilsynet med disse personer eller organisationer. Medlemsstaterne kan udpege deres akkrediteringsorgan i henhold til forordning (EF) nr. 765/2008 som et godkendende organ i henhold til denne forordning.

Begrundelse

Medlemsstaterne har i en række år haft en velfungerende og testet akkrediteringsordning. Dette bør ifølge subsidiaritetsprincippet overlades til medlemsstaterne.

Ændringsforslag  16

Forslag til forordning

Artikel 2 – nr. 26 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(26a) "væsentlig ændring": en betydelig udvidelse af kapaciteten eller ændring i organisationens art eller funktion.

Begrundelse

Det er nødvendigt med en definition af "væsentlig ændring" på grund af bestemmelserne i artikel 8.

Ændringsforslag  17

Forslag til forordning

Artikel 4 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Organisationer, som ønsker at blive registreret første gang, gennemfører en miljøkortlægning af alle organisationens miljøforhold, jf. bilag I.

1. Organisationer, som ønsker at blive registreret første gang, udvikler og gennemfører et miljøledelsessystem. Fremgangsmåden for at opnå dette er fastlagt i bilag I-IV. Der bør tages hensyn til den bedste miljøledelsespraksis, der indgår i de i artikel 46 omtalte relevante sektorreferencedokumenter, hvor en sådan findes.

Begrundelse

For at skabe klarhed er henvisningen til en miljøkortlægning blevet flyttet til et senere stykke med henblik på at vise, at det kun er ét aspekt af EMAS.

Ændringsforslag  18

Forslag til forordning

Artikel 4 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Organisationer med et certificeret miljøledelsessystem, der anerkendes i henhold til kravene i artikel 45, stk. 4, er ikke forpligtet til at foretage en fuldstændig indledende miljøkortlægning for så vidt angår oplysninger, som leveres af det anerkendte certificerede miljøledelsessystem.

3. Organisationer med et certificeret miljøledelsessystem, der anerkendes i henhold til kravene i artikel 45, stk. 4, er ikke forpligtet til at udføre de dele, der er blevet anerkendt som værende ækvivalente med denne forordning.

Begrundelse

Alle relevante aspekter af ethvert certificeret miljøledelsessystem, og ikke kun miljøkortlægningen, bør anerkendes i henhold til kravene i artikel 45.

Ændringsforslag  19

Forslag til forordning

Artikel 4 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. På grundlag af resultaterne af miljøkortlægningen udvikler og indfører organisationerne et miljøledelsessystem, som opfylder alle de i bilag II omhandlede krav, og tager hensyn til den bedste praksis for miljøledelse, jf. artikel 46, hvor en sådan praksis findes for den pågældende sektor.

4. Organisationen foretager i henhold til punkt A.3.1 i bilag II om krav til miljøledelsessystemer en indledende miljøkortlægning, der tager hensyn til forholdene i bilag I.

Begrundelse

I tråd med ændringsforslaget til denne artikels stk. 1 er henvisningen til en miljøkortlægning blevet flyttet til dette stykke med henblik på at vise, at det kun er ét aspekt af EMAS.

Ændringsforslag  20

Forslag til forordning

Artikel 4 – stk. 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Organisationerne udfører en intern miljørevision i overensstemmelse med kravene i bilag III.

6. Organisationerne udfører i henhold til punkt A.5.5 i bilag II om krav til miljøledelsessystemer en intern miljørevision i tråd med kravene i bilag III.

Begrundelse

Dette ændringsforslag præciserer, at interne miljørevisioner er et af de krav til miljøledelsessystemet, der er opført i bilag II.

Ændringsforslag  21

Forslag til forordning

Artikel 4 – stk. 7 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

7. Organisationerne udarbejder en miljøredegørelse i overensstemmelse med bilag IV, del B.

7. Organisationerne udarbejder i henhold punkt A.5.1 i bilag II om krav til miljøledelsessystemer en miljøredegørelse i tråd med bilag IV.

Begrundelse

Dette ændringsforslag præciserer, at miljøredegørelser er et af de krav til miljøledelsessystemet, der er opført i bilag II.

Ændringsforslag  22

Forslag til forordning

Artikel 4 – stk. 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

8. Den indledende miljøkortlægning, miljøledelsessystemet, revisionsproceduren og miljøredegørelsen verificeres af en akkrediteret miljøverifikator, og miljøredegørelsen valideres af den pågældende miljøverifikator.

8. Hele miljøledelsessystemet i bilag II, herunder den indledende miljøkortlægning i bilag I, revisionsproceduren i bilag III og miljøredegørelsen i bilag IV verificeres af en akkrediteret miljøverifikator, og miljøredegørelsen valideres af den pågældende miljøverifikator.

Begrundelse

Dette ændringsforslag præciserer, at miljøkortlægningen, revisionsprocedurerne og miljøredegørelsen alle er krav i miljøledelsessystemet.

Ændringsforslag  23

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. En registreret organisation skal hvert tredje år:

udgår

a) få foretaget en verifikation af det samlede miljøledelsessystem og -revisionsprogram

 

b) udarbejde miljøredegørelsen i overensstemmelse med kravene i bilag IV, del B og D

 

c) få foretaget en validering af miljøredegørelsen

 

d) fremsende den validerede miljøredegørelse til registreringsorganet

 

e) fremsende en udfyldt formular til registreringsorganet, som mindst skal indeholde de oplysninger, der er anført i bilag VI.

 

Begrundelse

Indførelsen af to forskellige rapporterings- og revisionscyklusser er unødvendig og kan skabe forvirring. De to cyklusser bør i stedet kombineres til en årlig procedure.

Ændringsforslag  24

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. En registreret organisation skal hvert år:

2. En registreret organisation skal hvert år:

a) gennemføre en intern revision af miljøpræstationerne og overholdelsen af gældende lovbestemte miljøkrav i overensstemmelse med bilag III

a) gennemføre en intern revision af miljøpræstationerne og overholdelsen af gældende lovbestemte miljøkrav i overensstemmelse med bilag III

b) udarbejde en miljøpræstationsrapport i overensstemmelse med kravene i bilag IV, del C og D

b) ajourføre miljøredegørelsen i overensstemmelse med kravene i bilag IV og få den bekræftet

c) fremsende den validerede miljøpræstationsrapport til registreringsorganet

c) fremsende den validerede miljøredegørelse til registreringsorganet

d) fremsende en udfyldt formular til registreringsorganet, som mindst skal indeholde de oplysninger, der er anført i bilag VI.

d) fremsende en udfyldt formular til registreringsorganet, som mindst skal indeholde de oplysninger, der er anført i bilag VI

 

da) få foretaget en verifikation af det samlede miljøledelsessystem og -revisionsprogram.

Begrundelse

Indførelsen af to forskellige rapporterings- og revisionscyklusser er unødvendig og kan skabe forvirring. De to cyklusser bør i stedet kombineres til én årlig procedure.

Ændringsforslag  25

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Registreringsorganerne forlænger efter anmodning fra små organisationer den i artikel 6, stk. 1, omhandlede periode på tre år til op til fem år og/eller den i artikel 6, stk. 2, omhandlede periode på ét år til op til to år, hvis følgende betingelser er opfyldt:

1. Registreringsorganerne forlænger efter anmodning fra små organisationer den i artikel 6 omhandlede periode på ét år til op til to år, hvis følgende betingelser er opfyldt:

a) der er ikke nogen miljørisiko

a) den indledende miljøkortlægning viste, at organisationen ikke har nogen væsentlige miljøaspekter, og

b) organisationen har ikke planlagt nogen operationelle ændringer af sit miljøledelsessystem, og

b) organisationen har ikke planlagt nogen væsentlige ændringer som defineret i artikel 8.

c) der er ikke nogen væsentlige lokale miljøproblemer.

 

Begrundelse

Små organisationer bør have mulighed for begrænset fleksibilitet. Definitionen på miljørisiko er bragt i tråd med definitionerne i artikel 2. Ændringsforslaget gør litra c) overflødigt.

Kravene i forbindelse med EMAS-ordningens bibeholdelse medfører høje administrationsomkostninger, som en lille eller mellemstor virksomhed har svært ved at afholde. For at lette de europæiske små og mellemstore virksomheders adgang til ordningen er det nødvendigt at reducere disse omkostninger, når organisationen ikke har planlagt nogen væsentlige ændringer af sit produktionssystem, og når der ikke er nogen grund til at antage, at der vil være nye miljørisici eller lokale miljøproblemer.

Ændringsforslag  26

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. For at opnå en fritagelse indgiver den i stk. 1 omhandlede organisation en anmodning til det registreringsorgan, som har registreret organisationen, med dokumentation for, at betingelserne for en fritagelse er opfyldt.

Udgår

Begrundelse

Den foreslåede ordning for små organisationer fungerer ikke hvad angår tidsintervallet for revisionen, miljøpræstationsrapporten og miljøredegørelsen. Proceduren er kompliceret og vil medføre unødige administrationsudgifter. Det er bedre med en ordning, der hovedsageligt var indeholdt i den første EMAS-forordning. Her fritages små organisationer for årlige valideringer. I denne forbindelse gives der afkald på en unødvendig procedure, da det i sidste ende alligevel er op til registreringsorganet at foretage registreringen eller at undlade det.

Ændringsforslag  27

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Organisationer, som fritages i op til 2 år fra den årlige validering i medfør af stk. 1, sender den ikkevaliderede miljøpræstationsrapport til registreringsorganet i hvert af de år, hvor de er fritaget fra at have en valideret miljøpræstationsrapport.

Begrundelse

En cyklus på et år bør i princippet fastholdes som i ISO 14001-standarden, men undtagelser kan dog tillades for små og mellemstore virksomheders vedkommende i henhold til ovenstående betingelser. Det er ikke nødvendigt at indgive en anmodning til det kompetente organ, idet det er op til miljøverifikatoren at træffe afgørelse om fritagelse fra valideringscyklussen.

Ændringsforslag  28

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Hvis der sker væsentlige ændringer hos en registreret organisation, gennemføres en miljøkortlægning af ændringerne, herunder af miljøforhold og -påvirkninger.

1. Hvis en registreret organisation planlægger at foretage væsentlige ændringer, gennemføres en miljøkortlægning af ændringerne, herunder af miljøforhold og -påvirkninger.

Begrundelse

EMAS-ordningen må ikke bremse den teknologiske udvikling og planlægningen af virksomhedens produktion, men skal følge den industrielle udvikling og sikre miljøstandarderne.

Ændringsforslag  29

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Organisationen ajourfører den indledende miljøkortlægning og ændrer organisationens miljøpolitik i overensstemmelse hermed.

2. Organisationen ajourfører de relevante dele af miljøledelsessystemet i overensstemmelse hermed.

Begrundelse

Teksten præciserer, at alle relevante dele bør ændres.

Ændringsforslag  30

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Der foretages verifikation og validering af den ajourførte miljøkortlægning og den ændrede miljøpolitik.

3. Der foretages verifikation og validering af den ajourførte miljøkortlægning og den ændrede miljøpolitik efter de foretagne ændringer.

Begrundelse

EMAS-ordningen må ikke bremse den teknologiske udvikling og planlægningen af virksomhedens produktion, men skal følge den industrielle udvikling og sikre miljøstandarderne.

Ændringsforslag  31

Forslag til forordning

Artikel 9 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. En registreret organisation fastlægger et miljørevisionsprogram, som sikrer, at der i løbet af en periode på højst 3 år, sker en revision af alle organisationens aktiviteter i overensstemmelse med kravene i bilag III.

1. En registreret organisation fastlægger et miljørevisionsprogram, som sikrer, at der i løbet af en periode på højst 3 år, i overensstemmelse med artikel 7, sker en revision af alle organisationens aktiviteter i overensstemmelse med kravene i bilag III.

Begrundelse

Med henblik på at harmonisere denne artikel med bestemmelserne i artikel 7 om dispensation for små organisationer.

Ændringsforslag  32

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. EMAS-logoet, der er vist i bilag V, må kun bruges af registrerede organisationer og kun så længe, deres registrering er gyldig.

(Vedrører ikke den danske tekst)

Ændringsforslag  33

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. EMAS-logoet må kun bruges i overensstemmelse med de tekniske krav, der er fastsat i bilag V.

(Vedrører ikke den danske tekst)

Begrundelse

(Vedrører ikke den danske tekst)

Ændringsforslag  34

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Logoet må ikke bruges i forbindelse med sammenligninger med andre aktiviteter og tjenesteydelser eller på en måde, der fører til misforståelser i forhold til miljømærkning af produkter.

4. Logoet må ikke bruges:

 

- på produkter eller disses emballage, eller

 

- i forbindelse med sammenligninger med andre aktiviteter og tjenesteydelser eller på en måde, der fører til misforståelser i forhold til miljømærkning af produkter.

Begrundelse

Brugen af EMAS-logoet på produkter og emballage ville medføre forveksling med miljømærket. Den foreslåede formulering er taget fra den eksisterende forordning.

Ændringsforslag  35

Forslag til forordning

Artikel 12 – stk. 1 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) behandling af henvendelser fra interesseparter, herunder akkrediteringsorganer og kompetente tilsynsmyndigheder, vedrørende ansøgende eller registrerede organisationer

a) behandling af henvendelser fra interesseparter, herunder akkrediteringsorganer og kompetente tilsynsmyndigheder samt organisationernes repræsentative organer, vedrørende ansøgende eller registrerede organisationer

Begrundelse

De kompetente registreringsorganer skal kunne nyde godt af henvendelserne fra de organisationer, der er registreret eller er ved at blive det, og der skal sørges for en mekanisme, hvormed organisationerne kollektivt kan bidrage til en effektiv forvaltning af ordningen, så de kompetente registreringsorganer sikres en velafbalanceret drift.

Ændringsforslag  36

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 2 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c) registreringsorganet finder det på grundlag af modtagne materielle beviser eller en positiv rapport fra den kompetente tilsynsmyndighed godtgjort, at organisationen fuldt ud overholder lovgivningen.

c) registreringsorganet finder det på grundlag af modtagne materielle beviser eller en rapport fra den kompetente tilsynsmyndighed godtgjort, at organisationen fuldt ud overholder lovgivningen.

Begrundelse

Nationale tilsynsmyndigheder bekræfter i reglen hellere, at de ikke har beviser for manglende overholdelse, end de udarbejder en "positiv" rapport om overholdelse.

Ændringsforslag  37

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Hvis et registreringsorgan modtager en tilsynsrapport fra akkrediteringsorganet, hvoraf det fremgår, at miljøverifikatorens aktiviteter ikke har været udført på en måde, der er tilstrækkelig til at godtgøre, at ansøgerorganisationen opfylder denne forordnings krav, afslår registreringsorganet at registrere organisationen.

5. Hvis et registreringsorgan modtager en tilsynsrapport fra akkrediteringsorganet, hvoraf det fremgår, at miljøverifikatorens aktiviteter ikke har været udført på en måde, der er tilstrækkelig til at godtgøre, at ansøgerorganisationen opfylder denne forordnings krav, afslår registreringsorganet at registrere organisationen. Registreringsorganet opfordrer organisationen til at indgive en ny registreringsansøgning. Akkrediteringsorganet foretager en kontrol af miljøverifikatorens aktiviteter og giver den pågældende miljøverifikator mulighed for at udtale sig i den forbindelse. Hvis sidstnævnte ikke fremsætter en tilfredsstillende begrundelse, suspenderes dennes akkreditering som overensstemmelsesvurderingsorgan i henhold til forordning (EF) nr. 765/2008.

Begrundelse

Hvis en organisation får afslag på sin registreringsansøgning, fordi miljøverifikatorens aktiviteter ikke har været udført på en sådan måde, der er tilstrækkelig til at godtgøre, at denne forordnings krav er opfyldt, bør akkrediteringsorganet opfordre organisationen til at indgive en ny ansøgning, og det bør foretage en undersøgelse af miljøverifikatorens aktiviteter for at undgå inkompetence eller korruption.

Ændringsforslag  38

Forslag til forordning

Artikel 14 – stk. 4 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

4a. Registreringsorganet kan beslutte at bibeholde organisationens registrering, såfremt det påvises, at den manglende overensstemmelse er sket i god tro, og at årsagerne hertil ikke længere eksisterer.

Begrundelse

Det er nødvendigt at give registreringsorganet mulighed for at bibeholde registreringen, såfremt det påvises, at den manglende overensstemmelse er sket i god tro fra organisationens side, dvs. som følge af en fejl, og det konstateres, at årsagen hertil ikke længere eksisterer.

Ændringsforslag  39

Forslag til forordning

Artikel 15 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Registreringsorganerne nedsætter et forum af registreringsorganer fra alle medlemsstater (i det følgende benævnt "forummet"). Forummet mødes mindst én gang om året, med deltagelse af en repræsentant for Kommissionen.

1. Der nedsættes et forum af registreringsorganer fra alle medlemsstater (i det følgende benævnt "forummet"), som bistås af Kommissionen. Forummet mødes mindst én gang om året. Forummet skal indbyde organisationernes repræsentative organer til at deltage i forummet.

Begrundelse

Det er usandsynligt, at forummet vil fungere, medmindre nogen står for den centrale koordinering og finansiering. Kommissionen er bedst egnet til denne opgave.

Organisationernes repræsentative organers deltagelse i forummet vil gøre det muligt at tilpasse ordningen bedre til virksomhedernes behov.

Ændringsforslag  40

Forslag til forordning

Artikel 17 – stk. 7 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(c) organisationen har udarbejdet en miljøpræstationsrapport i overensstemmelse med bilag IV, del C.

(c) organisationen har udarbejdet en miljøredegørelse i overensstemmelse med bilag IV.

Begrundelse

Indførelsen af to forskellige rapporterings- og revisionscyklusser er unødvendig og kan skabe forvirring. De to cyklusser bør i stedet kombineres til én årlig procedure.

Ændringsforslag  41

Forslag til forordning

Artikel 18 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Miljøverifikatoren validerer med mellemrum på højst 12 måneder eventuelle ajourførte oplysninger i miljøredegørelsen eller miljøpræstationsrapporten.

2. Uanset artikel 7 validerer miljøverifikatoren med mellemrum på højst 12 måneder eventuelle ajourførte oplysninger i miljøredegørelsen.

Begrundelse

Der tages ikke højde for små og mellemstore virksomheder i denne bestemmelse. Der henvises derfor til artikel 7, som under visse omstændigheder tillader fritagelse fra årlig validering for små og mellemstore virksomheder.

Ændringsforslag  42

Forslag til forordning

Artikel 19 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Miljøverifikatoren skal være uafhængig, især af organisationens revisor eller konsulent, upartisk og objektiv i udførelsen af sine opgaver.

4. Miljøverifikatoren skal være en uafhængig ekstern tredjepart.

Begrundelse

Dette ændringsforslag præciserer, at miljøverifikatoren skal være en ekstern tredjepart.

Ændringsforslag  43

Forslag til forordning

Artikel 24 – stk. 8 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) organisationen opfylder alle gældende lovbestemte miljøkrav.

b) intet ifølge miljøverifikatoren tyder på, at organisationen ikke opfylder alle gældende lovbestemte miljøkrav.

Begrundelse

Miljøverifikatoren kan kun bekræfte, at han ikke har fundet noget, der tyder på, at organisationen ikke opfylder alle gældende lovbestemte miljøkrav.

Ændringsforslag  44

Forslag til forordning

Artikel 28

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Akkrediteringsorganer, som udpeges af medlemsstaterne i henhold til artikel 4 i forordning (EF) nr. xxxx/2008, er ansvarlige for akkrediteringen af miljøverifikatorer og tilsyn med de aktiviteter, der gennemføres af miljøverifikatorer i overensstemmelse med denne forordning.

1. Medlemsstater skal udpege et organ, som skal udstede licenser til miljøverifikatorer, og som skal være ansvarligt for tilsynet med disse personer og organisationer i overensstemmelse med artikel 2, nr. 26. Dette organ skal varetage sine funktioner på en neutral og uafhængig måde.

2. Akkrediteringsorganet foretager en vurdering af en miljøverifikators faglige kompetence på grundlag af de krav i artikel 19, 20 og 21, der er relevante for det ønskede akkrediteringsomfang.

2. Licensudstedelsesorganet foretager en vurdering af en miljøverifikators faglige kompetence på grundlag af de krav i artikel 19, 20 og 21, der er relevante for det ønskede akkrediteringsomfang.

3. Omfanget af miljøverifikatorernes akkreditering fastlægges i overensstemmelse med den nomenklatur for økonomiske aktiviteter, som er fastsat i forordning (EF) 1893/2006. Omfanget afgrænses af miljøverifikatorens faglige kompetencer, og der skal i givet fald også tages hensyn til aktivitetens omfang og kompleksitet.

3. Omfanget af miljøverifikatorernes licensudstedelse fastlægges i overensstemmelse med den nomenklatur for økonomiske aktiviteter, som er fastsat i forordning (EF) 1893/2006. Omfanget afgrænses af miljøverifikatorens faglige kompetencer, og der skal i givet fald også tages hensyn til aktivitetens omfang og kompleksitet.

4. Akkrediteringsorganet fastlægger passende procedurer for akkreditering, afslag på akkreditering og suspension og ophævelse af miljøverifikatorers akkreditering samt for tilsyn med miljøverifikatorer.

4. Licensudstedelsesorganet fastlægger passende procedurer for akkreditering, afslag på akkreditering og suspension og ophævelse af miljøverifikatorers akkreditering samt for tilsyn med miljøverifikatorer.

Procedurerne skal omfatte mekanismer til behandling af henvendelser fra berørte parter, herunder registreringsorganer, vedrørende miljøverifikatorer, som allerede er akkrediteret eller ansøger om akkreditering.

Procedurerne skal omfatte mekanismer til behandling af henvendelser fra berørte parter, herunder registreringsorganer og organisationernes repræsentative organer, vedrørende miljøverifikatorer, som allerede har licens eller ansøger om licens.

5. Afslås en ansøgning om akkreditering, informerer akkrediteringsorganet miljøverifikatoren om årsagerne hertil.

5. Afslås en ansøgning om licens, informerer licensudstedelsesorganet miljøverifikatoren om årsagerne hertil.

6. Akkrediteringsorganet opretter, reviderer og ajourfører en liste over miljøverifikatorer og disses akkrediteringsomfang i sin medlemsstat og sender hver måned ændringerne i denne liste til Kommissionen og registreringsorganet i den medlemsstat, hvor akkrediteringsorganet er placeret.

6. Licensudstedelsesorganet opretter, reviderer og ajourfører en liste over miljøverifikatorer og omfanget af disses licenser i sin medlemsstat og sender hver måned ændringerne i denne liste til Kommissionen og registreringsorganet i den medlemsstat, hvor licensudstedelsesorganet er placeret.

7. Akkrediteringsorganet udarbejder inden for rammerne af de regler og procedurer for tilsyn med aktiviteter, der er fastsat i artikel 5, stk. 3, i forordning (EF) nr. xxxx/2008, en tilsynsrapport, som efter samråd med den berørte miljøverifikator munder ud i én af følgende afgørelser:

7. Licensudstedelsesorganet udarbejder en tilsynsrapport, som efter samråd med den berørte miljøverifikator munder ud i én af følgende afgørelser:

a) at miljøverifikatorens aktiviteter ikke er udført tilstrækkeligt godt til at sikre, at organisationen opfylder denne forordnings krav

a) at miljøverifikatorens aktiviteter ikke er udført tilstrækkeligt godt til at sikre, at organisationen opfylder denne forordnings krav

b) at miljøverifikatorens verifikation og validering ikke har overholdt ét eller flere krav i denne forordning

b) at miljøverifikatorens verifikation og validering ikke har overholdt ét eller flere krav i denne forordning

Rapporten sendes til registreringsorganet i den medlemsstat, hvor organisationen er registreret eller ansøger om registrering, og, i givet fald, til det akkrediteringsorgan, der har meddelt akkrediteringen.

Rapporten sendes til registreringsorganet i den medlemsstat, hvor organisationen er registreret eller ansøger om registrering, og, i givet fald, til det licensudstedelsesorgan, der har meddelt licensen.

Begrundelse

Udstedelse af licenser til miljøverifikatorer svarer til udstedelsen af en godkendt erhvervsmæssig bemyndigelse på lige fod med bemyndigelsen for en civilingeniør eller en revisor. Udtrykket akkrediteringsorgan skal erstattes med licensudstedelsesorgan.

Ændringsforslag  45

Forslag til forordning

Artikel 30 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Akkrediteringsorganerne fra alle medlemsstater mødes mindst en gang årligt inden for rammerne af det organ (i det følgende benævnt "forsamlingen af akkrediteringsorganer"), der anerkendes i henhold til artikel 14 i forordning (EF) nr. xxxx/2008, med deltagelse af en repræsentant for Kommissionen.

1. Akkrediteringsorganerne fra alle medlemsstater mødes mindst en gang årligt inden for rammerne af det organ (i det følgende benævnt "forsamlingen af akkrediteringsorganer"), der anerkendes i henhold til artikel 14 i forordning (EF) nr. 765/2008, med deltagelse af en repræsentant for Kommissionen. Forsamlingen af akkrediteringsorganer skal indbyde de organer, der repræsenterer organisationerne, til at deltage i mødet.

Begrundelse

Forsamlingen af akkrediteringsorganer bør kunne nyde godt af henvendelserne fra de organisationer, der er registreret eller er ved at blive det, med henblik på at sikre et system, hvormed organisationerne kollektivt kan bidrage til en effektiv forvaltning af ordningen, så akkrediteringsorganerne sikres en velafbalanceret drift.

Ændringsforslag  46

Forslag til forordning

Artikel 31 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Den gensidige evaluering i forbindelse med akkreditering af miljøverifikatorer i medfør af denne forordning, som tilrettelægges af det i artikel 30, stk. 1, omhandlede organ i overensstemmelse med artikel 10 i forordning (EF) nr. xxxx/2008, skal mindst omfatte en evaluering af reglerne og procedurerne for:

1. Den gensidige evaluering i forbindelse med akkreditering af miljøverifikatorer i medfør af denne forordning, som tilrettelægges af det i artikel 30, stk. 1, omhandlede organ i overensstemmelse med artikel 10 i forordning (EF) nr. 765/2008, skal mindst omfatte en evaluering af reglerne og procedurerne og udtalelserne fra eller på vegne af organisationerne for:

Ændringsforslag  47

Forslag til forordning

Artikel 33 – stk. 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Medlemsstaterne sikrer, at tilsynsmyndighederne hurtigst muligt og i alle tilfælde inden en måned efter, at registrerede organisationer forsømmer at overholde denne forordning, meddeler dette til det registreringsorgan, som har registreret organisationen.

6. Medlemsstaterne sikrer, at tilsynsmyndighederne hurtigst muligt og i alle tilfælde inden to måneder efter, at registrerede organisationer forsømmer at overholde gældende lovbestemte miljøkrav, meddeler dette til det registreringsorgan, som har registreret organisationen.

Begrundelse

Præciserer, at dette stykke henviser til overholdelse af miljølovgivning, som henhører under tilsynsmyndighedernes kompetence, og ikke EMAS-forordningen, som de ikke har kontrol med. En måned er eventuelt også for kort tid for tilsynsmyndighederne til at undersøge og indberette tilfælde.

Ændringsforslag  48

Forslag til forordning

Artikel 34

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne vedtager en markedsføringsplan, som omfatter mål, aktioner og initiativer, for at fremme EMAS i almindelighed og opmuntre organisationer til at deltage i EMAS.

Medlemsstaterne støtter aktioner og initiativer for at fremme EMAS i almindelighed og opmuntre organisationer til at deltage i EMAS.

Begrundelse

Indførelsen af obligatoriske foranstaltninger for at fremme EMAS i medlemsstaterne kan ikke accepteres. Medlemsstaterne kan kun fremme EMAS-ordningen på baggrund af de tilgængelige finansielle ressourcer.

Ændringsforslag  49

Forslag til forordning

Artikel 38 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstaterne sikrer, at lokale myndigheder i samarbejde med branchesammenslutninger, handelskamre og berørte parter giver særlig bistand til klynger af organisationer, hvis geografiske beliggenhed eller erhvervsaktiviteter er tæt på hinanden, så de kan opfylde de i artikel 4, 5 og 6 omhandlede krav til registrering.

1. Medlemsstaterne kan tilskynde lokale myndigheder i samarbejde med branchesammenslutninger, handelskamre og berørte parter til at give særlig bistand til klynger af organisationer, hvis geografiske beliggenhed eller erhvervsaktiviteter er tæt på hinanden, så de kan opfylde de i artikel 4, 5 og 6 omhandlede krav til registrering.

Begrundelse

EMAS er en frivillig ordning. Medlemsstaterne kan ikke tvinge lokale myndigheder og andre uafhængige organisationer til at samarbejde om EMAS.

Ændringsforslag  50

Forslag til forordning

Artikel 42 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne meddeler årligt Kommissionen de foranstaltninger, som de træffer i henhold til denne forordning.

Hvert femte år meddeler medlemsstaterne Kommissionen de foranstaltninger, som de træffer i henhold til denne forordning.

Begrundelse

En forpligtelse til årligt at aflægge rapport vil være en stor administrativ byrde for medlemsstaterne.

Ændringsforslag  51

Forslag til forordning

Artikel 43 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a. Kommissionen udgiver en brugervejledning, der beskriver de skridt, det er nødvendigt at tage for at deltage i EMAS. Vejledningen er tilgængelig på alle officielle sprog og online.

Begrundelse

En klar og letforståelig vejledning kan eventuelt tiltrække nye deltagere til ordningen. Hvis vi ønsker, at organisationer i EU, navnlig små organisationer, skal deltage, må teksten være tilgængelig på alle sprog.

Ændringsforslag  52

Forslag til forordning

Artikel 44 – stk. 1 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Kommissionen kan fremme samarbejde mellem medlemsstater, navnlig med henblik på at nå frem til en ensartet og konsekvent anvendelse af reglerne i hele Fællesskabet inden for følgende områder:

1. Kommissionen fremmer samarbejde mellem medlemsstater, navnlig med henblik på at nå frem til en ensartet og konsekvent anvendelse af reglerne i hele Fællesskabet inden for følgende områder:

Begrundelse

Dette hænger sammen med et tidligere ændringsforslag til artikel 15, stk. 1.

Ændringsforslag  53

Forslag til forordning

Artikel 46 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionen sikrer udvekslingen af informationer og samarbejde mellem medlemsstaterne og andre interesseparter om den bedste praksis for miljøledelse for de relevante sektorer med henblik på udarbejdelsen af sektorreferencedokumenter, herunder for bedste miljøledelsespraksis, og miljøpræstationsindikatorer for bestemte sektorer.

Kommissionen sikrer udvekslingen af informationer og samarbejde mellem medlemsstaterne og andre interesseparter om den bedste praksis for miljøledelse for de relevante sektorer med henblik på udarbejdelsen af sektor- eller subsektorreferencedokumenter, herunder eventuelt for bedste miljøledelsespraksis, mindstekrav til miljøpræstationer, der ligger væsentligt under det lovlige minimum, miljøpræstationsindikatorer for bestemte sektorer og kvalitetsreferenceværdier og klassificeringssystemer til at fastsætte præstationsniveauer.

 

Kommissionen udarbejder, efter at have konsulteret alle berørte interessenter i den pågældende sektor eller delsektor, såsom industrien, fagforeninger, handlende, detailhandlere, importører, miljøbeskyttelsesgrupper og forbrugerorganisationer, senest den 1. januar 2010 en arbejdsplan, der skal gøres offentligt tilgængelig. Arbejdsplanen skal omfatte en vejledende liste for de følgende tre år over sektorer og delsektorer, der skal prioriteres i forbindelse med vedtagelsen af sektorreferencedokumenter til at begynde med, og som skal færdiggøres for alle sektorer. Arbejdsplanen skal ændres med regelmæssige mellemrum af Kommissionen efter samråd med alle relevante interessenter.

Begrundelse

Sektorreferencedokumenterne bør hjælpe organisationer til at forbedre deres miljøpræstation, og medtagelsen af referencer og klassificeringssystemer kan være nyttig.

Ændringsforslag  54

Forslag til forordning

Artikel 50

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionen reviderer EMAS på baggrund af erfaringerne med ordningens anvendelse og den internationale udvikling. Ved revisionen tages der hensyn til de rapporter, der forelægges Europa-Parlamentet og Rådet i overensstemmelse med artikel 47.

Kommissionen reviderer EMAS senest fem år efter dens ikrafttræden på baggrund af erfaringerne med ordningens anvendelse og den internationale udvikling. Denne revision vurderer navnlig ordningens indvirkning på miljøet og tendensen hvad angår antallet af deltagere for på den baggrund at træffe beslutning om, hvorvidt ordningen skal fortsætte. Ved revisionen tages der hensyn til de rapporter, der forelægges Europa-Parlamentet og Rådet i overensstemmelse med artikel 47.

Begrundelse

EMAS kræver en betydelig indsats fra de deltagende organisationer, Kommissionen og medlemsstaterne. Dette forslag har til formål at forbedre den eksisterende forordning. Der kræves en ærlig vurdering under revisionsprocessen af disse ændringers reelle virkning.

Ændringsforslag  55

Forslag til forordning

Bilag I – nr. 2 ‑ litra a ‑ afsnit 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Alle organisationer skal overveje deres direkte miljøforhold.

Alle organisationer skal overveje deres direkte miljøforhold med særlig vægt på nøgleindikatorerne i bilag IV.

Begrundelse

Der bør være en klar forbindelse mellem miljøkortlægningen og rapporteringen af nøgleindikatorer. Organisationerne bør identificere deres nøgleindikatorer i miljøkortlægningen og derefter redegøre for dem i miljøredegørelsen.

Ændringsforslag  56

Forslag til forordning

Bilag II – nr. A.3 Planlægning – højre kolonne ‑ Del B (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Del B

Del B

øvrige hensyn, som organisationer, der implementerer EMAS, skal tage i betragtning

øvrige hensyn, som organisationer, der implementerer EMAS, skal tage i betragtning

 

Organisationer, der implementerer EMAS, bør opfylde de yderligere krav om en miljøkortlægning i bilag I, der er baseret på ISO's "planlægningskrav".

Begrundelse

Dette ændringsforslag præciserer forbindelsen mellem bilag II og bilag I. Organisationer, der ansøger om at blive EMAS-registreret, skal opfylde yderligere krav foruden dem, der er nødvendige for at opnå en ISO-certificering, og disse er opført i bilag I.

Ændringsforslag  57

Forslag til forordning

Bilag II – nr. A.5 Kontrol – højre kolonne ‑ Del B (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Del B

Del B

øvrige hensyn, som organisationer, der implementerer EMAS, skal tage i betragtning

øvrige hensyn, som organisationer, der implementerer EMAS, skal tage i betragtning

 

Organisationer, der implementerer EMAS, bør opfylde de yderligere krav om den interne miljørevision i bilag III og om miljøredegørelsen i bilag IV, der er baseret på ISO's "kontrolkrav".

Begrundelse

Dette ændringsforslag præciserer forbindelsen mellem bilag II og bilag III og IV. Organisationer, der ansøger om at blive EMAS-registreret, skal opfylde yderligere krav foruden dem, der er nødvendige for at opnå en ISO-certificering, og disse er opført i bilag III og IV.

Ændringsforslag  58

Forslag til forordning

Bilag IV – punkt C

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

C. Miljøpræstationsrapport

udgår*

Miljøpræstationsrapporten skal opfylde følgende mindstekrav til indhold:

 

(a) et resumé af de foreliggende data om organisationens miljøpræstationer set i forhold til dens miljømålsætninger og miljømål i relation til dens væsentlige miljøvirkninger. Der skal rapporteres om nøgleindikatorer og andre relevante miljøpræstationsindikatorer, jf. afsnit D

 

(b) andre miljøpræstationsfaktorer, bl.a. præstationerne i forhold til lovgivningen med hensyn til dens væsentlige miljøvirkninger

 

(c) en beskrivelse af gældende lovbestemte miljøkrav og bevis for, at disse krav er overholdt

 

(d) miljøverifikators navn og akkrediteringsnummer og datoen for bekræftelsen.

 

 

____

*henvisninger til miljøpræstationsrapporter bør slettes i hele forordningen.

Begrundelse

Kommissionen har foreslået en ny dobbelt rapporteringsmekanisme: Organisationen ajourfører sin miljøredegørelse hvert tredje år, og den udarbejder hvert år en miljøpræstationsrapport. Eftersom kravene om begge dokumenter forekommer ens, virker det mere effektivt at holde fast ved den nuværende årlige enkelte rapporteringsmekanisme, ifølge hvilken en organisation skal ajourføre sin miljøredegørelse.

Ændringsforslag  59

Forslag til forordning

Bilag IV – nr. D – afsnit 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(a) Nøgleindikatorerne anvendes på alle organisationstyper. De fokuserer på præstationerne på følgende centrale miljøområder:

(a) Nøgleindikatorerne anvendes på alle organisationstyper. De fokuserer på præstationerne på følgende centrale miljøområder:

energieffektivitet

energieffektivitet

materialeudnyttelse

materialeudnyttelse

vand

vand

Affald

Affald

biodiversitet

biodiversitet

emissioner.

emissioner.

 

Hvis en organisation føler, at en eller flere af nøgleindikatorerne ikke er relevante for dens direkte miljøaspekter, giver den en begrundelse herfor.

Begrundelse

Nøgleindikatorerne er et vigtigt nyt element i forordningen og har muligheder for at styrke ordningen. Der bør dog gives fleksibilitet med hensyn til hvilke indikatorer, der skal anvendes, for at sikre at de er relevante.

BEGRUNDELSE

Ordningen for miljøledelse og miljørevision (EMAS) er en frivillig EU-ordning, der hjælper en organisation til at identificere, overvåge, måle og gøre rede for dens miljøvirkning. Ordningen blev først indført i 1995 og udvidet i 2001 til at omfatte organisationer inden for både den offentlige og den private sektor. Den kræver uafhængig verifikation af data og gennemsigtighed og kommunikation med interessenter med henblik på langsigtede forbedringer af miljøpræstationer.

I de ti år EMAS har eksisteret, er der blevet indført mange alternative frivillige værktøjer og standarder på nationalt og internationalt niveau. Nogle af disse nye systemer tiltrækker flere deltagere end EMAS. Den internationale ISO 14001 er f.eks. blevet det førende miljøledelsessystem og foretrækkes frem for EMAS, fordi den opfattes som mindre besværlig. ISO 14001 har omkring 130.000 deltagere på verdensplan og 35.000 i EU. EMAS har i øjeblikket 4.200 registrerede organisationer i EU, og tallet er ikke øget væsentligt siden 2004-tallet på omkring 3.100 registrerede. For den bedst præsterende EMAS-medlemsstat, Tyskland, er der en nedadgående tendens fra 1.672 organisationer i 2004 til 1.415 i 2008. Der er dog nogle stigninger i EMAS-registreringer i andre medlemsstater som f.eks. i Spanien, hvor antallet af organisationer er steget kraftigt fra 411 i 2004 til 1.027 i 2008.

Kommissionen anfører, at mens kravene til EMAS-registrering er strengere, er de miljømæssige resultater bedre end for andre miljøledelsessystemer. Problemet er, at eftersom miljøledelsessystemer er relativt "unge" ordninger, er forskningen i resultaterne ufyldestgørende, som Kommissionens egne undersøgelser af EMAS viser.

Kommissionen benytter lejligheden i forbindelse med revideringen af EMAS til at foreslå ændringer, der har til formål at forenkle ordningen og øge antallet af deltagere til 35.000 inden for 10 år, hvilket er det samme niveau for EU-deltagelse som i ISO 14001. Ændringerne omfatter:

· "samlet registrering" for organisationer med anlægsområder i flere medlemsstater

· "registrering af klynger" for organisationer, der ønsker at samarbejde for at opnå registrering

· nedsatte gebyrer og mindre hyppig rapportering for SMV'er

· et krav til medlemsstaterne om at øge deres fremmende aktiviteter og et skub for at indføre incitamenter, der skal tilskynde til deltagelse

· yderligere støtte fra Kommissionen gennem indførelsen af sektorreferencedokumenter.

Ordføreren bifalder disse ændringer.

Der er imidlertid nogle områder, hvor Kommissionen og medlemsstaterne kunne gøre mere for at tilskynde organisationer til at tilslutte sig EMAS uden at skade dens miljømæssige integritet:

· En forenklet sprogbrug og et bedre struktureret forslag ville gøre det nemmere for organisationerne at opfylde kravene. Et ændringsforslag opfordrer Kommissionen til at udgive en EMAS brugervejledning, som bør være en særlig hjælp for små organisationer. Andre ændringsforslag præciserer forholdet mellem de forskellige krav i bilagene.

· Hvis EMAS' definitioner blev rettet ind efter ISO 14001, ville det gøre det lettere for organisationerne at gå fra ISO til EMAS. Der stilles derfor ændringsforslag medhenblik herpå, undtagen i tilfælde hvor der er en klar grund til at ændre definitionen.

· Kommissionen har foreslået en ny 3-årig rapporteringscyklus foruden den nuværende årlige rapporteringscyklus. Dette virker unødvendigt og kan skabe forvirring. En række ændringsforslag kombinerer de to cyklusser i en årlig procedure eller hvert andet år for SMV'er.

· Kommissionen søger gennem EMAS at forbedre overholdelsen af EU's miljølovgivning. Den foreslår derfor, at organisationer kan anmode om en erklæring om overholdelse hos tilsynsmyndighederne. Nationale tilsynsmyndigheder er generelt ikke villige til at udarbejde en sådan "positiv" rapport om overholdelse, men kan udstede en erklæring om, at de ikke er bekendt med nogen tilfælde af manglende overholdelse. Der stilles et ændringsforslag herom.

· Indførelsen af sektorreferencedokumenter er et vigtigt nyt element i forordningen og bør styrkes. Kommissionen bør tilskyndes til at vedtage omfattende referencedokumenter for flest mulige sektorer eller subsektorer.

· Den foreslåede indførelse af nøgleindikatorer hilses velkommen og bør hjælpe organisationer til at rapportere om deres miljøpræstationer. Det er dog ikke alle de generiske indikatorer, der vil være relevante for organisationen, og der bør gives mulighed for at afvige fra listen, hvis dette begrundes. Sektorreferencedokumenterne bør også erstatte de generiske indikatorer med nogle, der er specifikke for den pågældende sektor.

· Kommissionen har foreslået at lempe restriktionerne for anvendelsen af EMAS-logoet, men det må stå klart, at logoet ikke kan anvendes på emballage og produkter, da dette medfører risiko for forveksling med miljømærket.

· Kommissionen og medlemsstaterne kunne gøre mere for at tilskynde til deltagelse i EMAS, f.eks. ved at uddele EMAS-priser og ved at henvise til EMAS som et præstationskrav i forbindelse med indgåelse af offentlige aftaler om bygge- og anlægsarbejder og serviceydelser.

Ordføreren ser derfor værdien af at fortsætte EMAS-ordningen og give de foreslåede ændringer tid til at tiltrække flere deltagere og samtidig lade ordningen bevare sin miljømæssige integritet. For at opnå dette må EMAS forenkles, og dens merværdi må fremgå klarere for potentielle deltagere. Kommissionen skal fortsat overvåge EMAS' fremskridt på en objektiv måde. Hvis antallet af deltagende organisationer ved næste revision ikke stiger som planlagt, er det nødvendigt med alternative forslag.

PROCEDURE

Titel

Organisationers frivillige deltagelse i en fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS)

Referencer

KOM(2008)0402 – C6-0278/2008 – 2008/0154(COD)

Dato for høring af EP

16.7.2008

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ENVI

2.9.2008

Rådgivende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ITRE

2.9.2008

IMCO

2.9.2008

 

 

Ingen udtalelse

       Dato for afgørelse

ITRE

10.9.2008

IMCO

10.9.2008

 

 

Ordfører

       Dato for valg

Linda McAvan

1.10.2008

 

 

Behandling i udvalg

21.1.2009

 

 

 

Dato for vedtagelse

17.2.2009

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

52

1

1

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Adamos Adamou, Margrete Auken, Liam Aylward, Irena Belohorská, Maria Berger, Johannes Blokland, John Bowis, Hiltrud Breyer, Martin Callanan, Dorette Corbey, Magor Imre Csibi, Avril Doyle, Mojca Drčar Murko, Jill Evans, Elisabetta Gardini, Matthias Groote, Cristina Gutiérrez-Cortines, Satu Hassi, Christa Klaß, Urszula Krupa, Aldis Kušķis, Marie-Noëlle Lienemann, Peter Liese, Marios Matsakis, Linda McAvan, Péter Olajos, Miroslav Ouzký, Vittorio Prodi, Dagmar Roth-Behrendt, Guido Sacconi, Daciana Octavia Sârbu, Richard Seeber, María Sornosa Martínez, Salvatore Tatarella, Evangelia Tzampazi, Thomas Ulmer, Anja Weisgerber, Åsa Westlund, Anders Wijkman, Glenis Willmott

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Kathalijne Maria Buitenweg, Philip Bushill-Matthews, Bairbre de Brún, Jutta Haug, Karsten Friedrich Hoppenstedt, Johannes Lebech, Caroline Lucas, Miroslav Mikolášik, Hartmut Nassauer, Justas Vincas Paleckis, Alojz Peterle, Renate Sommer, Lambert van Nistelrooij

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 178, stk. 2

Domenico Antonio Basile

Dato for indgivelse

20.2.2009