Mietintö - A6-0214/2009Mietintö
A6-0214/2009

MIETINTÖ ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi jäsenvaltioiden velvollisuudesta ylläpitää raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistasoa

2.4.2009 - (KOM(2008)0775 – C6‑0511/2008 – 2008/0220(CNS)) - *

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta
Esittelijä: Miloslav Ransdorf


Menettely : 2008/0220(CNS)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0214/2009
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0214/2009
Keskustelut :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi jäsenvaltioiden velvollisuudesta ylläpitää raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistasoa

(KOM(2008)0775 – C6‑0511/2008 – 2008/0220(CNS))

(Kuulemismenettely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvostolle (KOM(2008)0775),

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 100 artiklan, jonka mukaisesti neuvosto on kuullut parlamenttia (C6‑0511/2008),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 51 artiklan,

–   ottaa huomioon teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan mietinnön sekä talous- ja raha-asioiden valiokunnan lausunnon (A6‑0000/2009),

1.  hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.  pyytää komissiota muuttamaan ehdotustaan vastaavasti EY:n perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

3.  pyytää neuvostoa ilmoittamaan parlamentille, jos se aikoo poiketa parlamentin hyväksymästä sanamuodosta;

4.  pyytää tulla kuulluksi uudelleen, jos neuvosto aikoo tehdä huomattavia muutoksia komission ehdotukseen;

5.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.

Tarkistus      1

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 1 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(1) Raakaöljyn ja öljytuotteiden toimituksilla yhteisöön on jatkuvasti hyvin suuri merkitys erityisesti liikennesektorille ja kemianteollisuudelle.

(1) Raakaöljyn ja öljytuotteiden toimituksilla yhteisöön on jatkuvasti hyvin suuri merkitys erityisesti liikennesektorille ja kemianteollisuudelle sekä energiateollisuudelle. Raakaöljyn ja öljytuotteiden toimitushäiriö ja/tai riittämättömät varastot voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia menetyksiä yrityksille ja lamauttaa muut talouden alat ja unionin kansalaisten jokapäiväisen elämän.

Perustelu

Raakaöljyn ja öljytuotteiden toimitushäiriöillä ja/tai riittämättömillä varastoilla on huomattava dominovaikutus ja seurauksia kaikille aloille.

Tarkistus  2

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 1 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(1 a) Raakaöljy on nyt ja myös tulevina vuosikymmeninä tärkeimpiä primaarienergian lähteitä. Samaan aikaan jäsenvaltiot kohtaavat entistä suurempia haasteita kohtuuhintaisen raakaöljyn vakaiden toimitusten varmistamisessa.

Perustelu

Tämän ehdotuksen merkitystä energiatoimitusten varmuuden parantamisessa hätätilanteiden tapauksissa ei tule aliarvioida. Vaikka kansalaiset ja tiedotusvälineet keskittyvät paljon suuremmassa määrin muihin energialähteisiin (ydinenergiaan, uusiutuvaan energiaan, kaasuun), raakaöljy on edelleen EU:n tärkeimpiä primaarienergian lähteitä.

Tarkistus      3

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 2 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(2) Tuotannon lisääntyvä keskittyminen, öljyvarantojen väheneminen sekä öljytuotteiden maailmanlaajuisen kulutuksen kasvu lisäävät osaltaan toimitusvaikeuksien riskiä.

(2) Tuotannon lisääntyvä keskittyminen, öljyvarantojen väheneminen sekä öljytuotteiden maailmanlaajuisen kulutuksen jatkuva kasvu lisäävät osaltaan vakavasti toimitusvaikeuksien riskiä.

Perustelu

Kun otetaan huomioon öljytuotteiden kulutuksen odottamaton kasvu maailmassa ja kulutuksen kasvun vaikea ennustettavuus, on korostettava öljyvarastojen ja maailman kulutuksen välisen tasapainon äkillisten muutosten vaarallisuutta.

Tarkistus  4

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 2 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(2 a) Sen lisäksi, että öljyn varastointi luo sekä Euroopan unionissa että sen ulkopuolella suotuisan investointiympäristön öljyvarojen etsimiselle ja hyödyntämiselle, joka on öljyn saannin pitkän aikavälin turvaamisen kannalta olennaisen tärkeää, se muodostaa hyvän tilaisuuden kompensoida toimitushäiriöitä lyhyellä aikavälillä.

Perustelu

On erotettava toisistaan öljyn saannin turvaaminen pitkällä aikavälillä ja toimitushäiriöiden paikkaaminen lyhyellä aikavälillä. Tämä direktiivi koskee vain viimeksi mainittua.

Tarkistus      5

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 2 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(2 b) Jäsenvaltiot ovat erittäin riippuvaisia öljyn tuonnista energiatarpeidensa tyydyttämiseksi.

Perustelu

On toteutettava toimenpiteitä, joilla pyritään saavuttamaan jäsenvaltioiden mahdollisimman suuri energiaomavaraisuus. Vaihtoehtoiset energialähteet voivat täydentää varastoja hätätilojen ja kriisien aikana.

Tarkistus      6

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 4 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

 

(4 a) Euroopan unioni on globaali toimija ja sen energiavarmuuden parantamisen olisi siten oltava osa poliittisia tavoitteita unionin suhteissa ehdokasvaltioihin ja ympäröiviin maihin.

Perustelu

Myös ehdokasvaltioiden ja naapurimaiden olisi harkittava ennaltaehkäisevien toimien toteuttamista.

Tarkistus      7

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 4 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(4 b) Komission olisi huolehdittava siitä, että ne kahdeksan jäsenvaltiota, joka eivät ole Kansainvälisen energiajärjestön (IEA)1 jäseniä, otetaan yhtäläisesti mukaan ratkaisuihin ja toimiin, joita Euroopan unioni tekee yhdessä IEA:n kanssa.

 

1 Bulgaria, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Romania, Slovenia ja Viro.

Perustelu

Jotta yhteisön järjestelmä vastaisi Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) järjestelmää, olisi varmistettava myös IEA:han kuulumattomien jäsenvaltioiden (Bulgaria, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Romania, Slovenia ja Viro) osallistuminen.

Tarkistus      8

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 5 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(5 a) Komission olisi asianmukaisesti edustettava ja puolustettava IEA:han kuulumattomien jäsenvaltioiden etuja.

Perustelu

Kaikkien EU:n jäsenvaltioiden etuja on puolustettava yhtäläisesti.

Tarkistus  9

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 7 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(7) Brysselissä 8 ja 9 päivänä maaliskuuta 207 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmissä tuodaan esiin, että yhteisön on yhä tärkeämpää ja kiireellisempää saada aikaa yhdennetty energiapolitiikka, jossa yhdistyvät Euroopan ja jäsenvaltioiden tason toimet. Tämän vuoksi eri jäsenvaltioissa käytettäviä varastointimekanismeja on yhdenmukaistettava.

(7) Brysselissä 8 ja 9 päivänä maaliskuuta 2007 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmissä tuodaan esiin, että yhteisön on yhä tärkeämpää ja kiireellisempää saada aikaa yhdennetty energiapolitiikka, jossa yhdistyvät Euroopan ja jäsenvaltioiden tason toimet. Tämän vuoksi olisi varmistettava eri jäsenvaltioissa käytettävien varastointimekanismien keskinäinen yhteensopivuus.

Perustelu

EU-lainsäädännön tavoitteena olisi ensi sijassa oltava yhteensopivuuden varmistaminen, ei täydellinen yhtenäistäminen. Onhan Euroopan edelleen oltava moninaisuudessaan yhtenäinen!

Tarkistus  10

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 7 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(7 a) Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmissä 9 päivänä lokakuuta 2008 korostetaan EU:n halua ottaa käyttöön jäsenvaltioiden välinen solidaarisuusmekanismi tilanteissa, joissa energian saanti häiriintyy, sekä ottaa käyttöön kaikki tätä varten tarvittavat välineet. Myös yhteisön tasolla koordinoitu raakaöljyn ja/tai öljytuotteiden varastojen ylläpitämistä koskeva tehokas järjestelmä on tärkeä osatekijä pantaessa täytäntöön energiasolidaarisuuden periaatetta.

Perustelu

Olisi tehtävä selväksi, että tämä ehdotus muodostaa osan EU:n välineistä, joiden avulla EU hoitaa energiasolidaarisuuden täytäntöönpanon. Ukrainan ja Venäjän välinen äskettäinen kaasukriisi on osoittanut joidenkin jäsenvaltioiden haavoittuvuuden energiansaannin häiriintymisen yhteydessä, sekä sen, että vain EU:n yhtenäinen reaktio mainittuihin haasteisiin voi vähentää kielteisiä vaikutuksia.

Tarkistus  11

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 8 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(8) Öljyvarastojen käytettävyys ja energiansaannin turvaaminen ovat olennaisia yleisen turvallisuuden osatekijöitä jäsenvaltioissa ja yhteisössä. Keskusvarastointiyksiköiden tai palvelujen käyttö yhteisössä auttaa saavuttamaan nämä tavoitteet. Jos öljyvarastoja voidaan pitää missä tahansa paikassa yhteisössä ja minkä tahansa tätä varten perustetun yksikön tai palvelun toimesta, riittää, että kielletään niiden käyttö kaupallisiin tarkoituksiin, jolloin eri jäsenvaltiot voisivat hyödyntää parhaiten kansallista lainsäädäntöään oman keskusvarastointilaitoksensa perussäännön määrittelemiseksi ja helpottaa näistä varastointitoimista loppukäyttäjille aiheutuvaa taloudellista rasitetta.

(8) Öljyvarastojen käytettävyys ja energiansaannin turvaaminen ovat olennaisia yleisen turvallisuuden osatekijöitä jäsenvaltioissa ja yhteisössä. Keskusvarastointiyksiköiden tai palvelujen käyttö yhteisössä voisi osaltaan auttaa saavuttamaan nämä tavoitteet kustannustehokkaasti. Jos öljyvarastoja voidaan pitää missä tahansa paikassa yhteisössä ja minkä tahansa tätä varten perustetun yksikön tai palvelun toimesta, jäsenvaltioiden olisi voitava hyödyntää parhaiten kansallista lainsäädäntöään määritellessään oman keskusvarastointilaitoksensa perussäännön ja ehdot, joilla ne delegoivat varastojen pitämisen muille jäsenvaltioille tai muille varastointiyhteisöille, ja helpottaa näistä varastointitoimista loppukäyttäjille aiheutuvaa taloudellista rasitetta.

Perustelu

Ei ole yhteisön tehtävä suosia tiettyjä menetelmiä eikä etenkään keskittämistä, joka olisi ristiriidassa toissijaisuusperiaatteen kanssa. Onhan Euroopan edelleen oltava moninaisuudessaan yhtenäinen!

Tarkistus  12

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 8 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(8 a) Loppukäyttäjiin kohdistuvan taloudellisen rasituksen helpottamiseksi jäsenvaltioiden olisi huolehdittava keskusvarastointilaitosten yhteistyön tiivistämisestä ja alueellisten varastointilaitosten perustamisesta.

Perustelu

Raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistason säilyttäminen saattaisi olla kustannustehokkaampaa, jos jäsenvaltiot lisäisivät yhteistyötään. Tiettyjen EU:n alueiden (Itämeren maat, napapiirin maat, Välimeri, Keski-Eurooppa) yhteiset varastointilaitokset saattaisivat olla mielenkiintoinen vaihtoehto, jolla voidaan vähentää julkisten varojen käyttöä ja vähentää loppukäyttäjiin kohdistuvaa rasitusta, joka johtuu varaston ylläpitämisestä.

Tarkistus  13

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 9 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(9) Kun otetaan huomioon öljyvarastoja koskevan yhteisön lainsäädännön tavoitteet, joidenkin jäsenvaltioiden näiden varastojen osalta esittämät turvallisuushuolet sekä pyrkimys lisätä jäsenvaltioiden välisten solidaarisuusmekanismien tiukkuutta ja avoimuutta, kyseisten ilman välittäviä elimiä toimivien keskuslaitosten toiminta on rajoitettava kansalliselle alueelle.

Poistetaan.

Perustelu

Komissiolla ei ole mitään syytä rajoittaa varastointivelvollisuuden joustavuuden parantamista ja samalla vaatia taas "keskuslaitoksia".

Tarkistus  14

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 12 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(12) Jäsenvaltioiden ja yhteisön mahdollisuuksia valvoa varastoja on lisättävä johtuen tarpeista, jotka liittyvät valmiustoimenpiteiden käyttöönottoon, kansallisten varastointimekanismien lähentämiseen sekä siihen, että varastojen tasoista on voitava saada parempi yleiskäsitys erityisesti kriisitilanteessa.

(12) Jäsenvaltioiden mahdollisuuksia valvoa varastoja on lisättävä johtuen tarpeista, jotka liittyvät valmiustoimenpiteiden käyttöönottoon, kansallisten varastointimekanismien yhteensopivuuden varmistamiseen sekä siihen, että varastojen tasoista on voitava saada parempi yleiskäsitys erityisesti kriisitilanteessa.

Perustelu

On jälleen täsmennettävä, että kyse ei ole tasapäistämisestä vaan yhteensopivuuden varmistamisesta. Valvonnan ei myöskään tulisi kuulua yhteisölle, vaan se sisältyy pikemminkin jäsenvaltioiden toimivallan piiriin.

Tarkistus  15

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 12 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(12 a) Vaikka jäsenvaltioiden olisikin voitava riittävän joustavasti valita varastointijärjestelyt, jotka parhaiten vastaavat niiden maantieteellisiä ja organisatorisia tarpeita, olisi pantava täytäntöön kaikki tarvittavat mekanismit, joiden avulla komissio voi milloin tahansa saada täsmällisiä ja luotettavia tietoja varastojen tasosta.

Perustelu

Olisi tehtävä selväksi, että ehdotuksella pyritään tarjoamaan jäsenvaltioille mahdollisuus toissijaisuusperiaatteen mukaiseen joustavuuteen sopivimman varastointimekanismin valinnassa mutta toisaalta myös varmistamaan järjestelmä, joka on tehokas ja luotettava sellaisissa energian saannin häiriötilanteissa, joita toistaiseksi ei ole vielä koettu.

Tarkistus  16

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 12 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(12 b) Jäsenvaltioiden roolia öljyn pakollisten varmuusvarastojen ylläpitämisessä ja hallinnassa olisi vahvistettava.

Perustelu

Tällä hetkellä vain harvat jäsenvaltiot ylläpitävät öljyn varmuusvarastoja, mutta mainittujen jäsenvaltioiden kokemukset ovat kuitenkin erittäin myönteisiä.

Tarkistus  17

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 14 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(14) Toimitusvarmuuden tehostamiseksi yhteisössä jäsenvaltioiden tai keskuslaitosten omistukseen hankittujen ja jäsenvaltioiden tekemien päätösten nojalla perustettujen varastojen eli "erityisvarastojen" olisi vastattava tosiasiallisia tarpeita kriisitapauksessa. Lisäksi niillä tulisi olla erillinen oikeudellinen asema, mikä takaa niiden ehdottoman käytettävyyden kriisitilanteessa. Tätä varten asianomaisten jäsenvaltioiden olisi huolehdittava tarvittavin toimenpitein siitä, että nämä varastot suojataan ehdoitta kaikilta täytäntöönpanotoimenpiteiltä.

(14) Toimitusvarmuuden tehostamiseksi yhteisössä tämän direktiivin mukaisesti perustettujen varastojen olisi voitava kattaa vähintään säädetyn ajan kulutus. Lisäksi niillä tulisi olla erillinen oikeudellinen asema, mikä takaa niiden ehdottoman käytettävyyden kriisitilanteessa. Tätä varten asianomaisten jäsenvaltioiden olisi huolehdittava tarvittavin toimenpitein siitä, että nämä varastot suojataan ehdoitta kaikilta täytäntöönpanotoimenpiteiltä.

Perustelu

Kriisitilanteen todelliset tarpeet tunnetaan vasta tapahtuman jälkeen eikä ennen sitä, koska ne riippuvat kunkin kriisin luonteesta ja ennen kaikkea kestosta. Ratkaisevaa on pikemminkin se, että säädetyt varastot todella ovat käytettävissä. Nämä määrät riittävät kattamaan kaikki mahdolliset muista kuin poliittisista syistä johtuvat toimintahäiriöt. Jos kyseessä on yli 90 päivää kestävä poliittisista syistä johtuva toimitushäiriö, siitä aiheutuva maailmanlaajuinen kriisitilanne edellyttäisi joka tapauksessa muita toimenpiteitä.

Tarkistus      18

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 15 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(15) Keskuslaitosten tai jäsenvaltioiden omistuksessa olevat määrät olisi tässä vaiheessa vahvistettava kunkin asianomaisen jäsenvaltion itsenäisesti ja vapaaehtoisesti määrittämälle tasolle.

(15) Keskuslaitosten tai jäsenvaltioiden omistuksessa olevat määrät olisi tässä vaiheessa vahvistettava kunkin asianomaisen jäsenvaltion itsenäisesti ja vapaaehtoisesti etukäteen määrittämälle tasolle.

Perustelu

Öljyvarastojen määrä on määriteltävä etukäteen, jotta voidaan välttää odottamaton öljypula hätätilan sattuessa.

Tarkistus  19

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 18 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(18) Direktiivissä 2006/67/EY määritetty varastoyhteenvetojen laatimistiheys ja määräajat, joihin mennessä ne on annettava käyttöön, eivät näytä olevan yhdenmukaisia muualla maailmassa käytössä olevien öljyvarastojärjestelmien kanssa. Euroopan parlamentti on energian hinnan nousun makrotaloudellisia vaikutuksia koskevassa päätöslauselmassa ilmaissut tukevansa raportointitiheyden lisäämistä.

(18) Direktiivissä 2006/67/EY määritetty varastoyhteenvetojen laatimistiheys ja määräajat, joihin mennessä ne on annettava käyttöön, eivät näytä olevan yhdenmukaisia muualla maailmassa käytössä olevien öljyvarastojärjestelmien kanssa. Euroopan parlamentti on energian hinnan nousun makrotaloudellisia vaikutuksia koskevassa päätöslauselmassa ilmaissut tukevansa raportointitiheyden lisäämistä. Olisi kuitenkin huolehdittava siitä, että tiedot ovat myös täsmällisiä eivätkä edellytä viikoittaista tai kuukausittaista korjaamista, kuten Euroopan unionissa tällä hetkellä edelleen usein tapahtuu.

Perustelu

Muista maista saadut kokemukset ovat myös osoittaneet, että tietojen oikeellisuus on tärkeämpää kuin niiden viikoittainen julkaiseminen. Tätä olisi näin ollen korostettava.

Tarkistus  20

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 21 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(21) Samoista syistä olisi vaadittava tilastollisten yhteenvetojen laatimista ja toimittamista myös muista varastoista kuin varmuusvarastoista ja erityisvarastoista sekä säädettävä, että nämä yhteenvedot on toimitettava viikoittain.

(21) Samoista syistä olisi vaadittava tilastollisten yhteenvetojen laatimista ja toimittamista myös muista varastoista kuin varmuusvarastoista ja erityisvarastoista sekä säädettävä, että nämä yhteenvedot on toimitettava kuukausittain. Kaupallisia öljyvarastoja koskevan viikoittaisen raportoinnin tehokkuudesta laadittavan toteutettavuustutkimuksen tulosten valossa komissiolle olisi annettava valtuudet vaatia jäsenvaltioita esittämään nämä yhteenvedot viikoittain, kunhan voidaan taata, että tarvitaan mahdollisimman vähän muutoksia ja että tämä tarjoaa selkeitä etuja markkinoiden avoimuuden kannalta.

Perustelu

Olisi tehtävä selväksi, että ehdotuksella pyritään tarjoamaan jäsenvaltioille mahdollisuus toissijaisuusperiaatteen mukaiseen joustavuuteen sopivimman varastointimekanismin valinnassa mutta toisaalta myös varmistamaan järjestelmä, joka on tehokas ja luotettava sellaisissa energian saannin häiriötilanteissa, joita toistaiseksi ei ole vielä koettu.

Tarkistus  21

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 23 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(23) Komissiolle toimitettavissa yhteenvedoissa voi olla ristiriitaisuuksia tai virheitä. Sen vuoksi komission yksiköiden työntekijöiden tai niiden valtuuttamien henkilöiden olisi voitava tarkastaa varastot sekä jäsenvaltioiden viranomaisten käyttämät asiakirjat.

(23) Komissiolle toimitettavissa yhteenvedoissa voi olla ristiriitaisuuksia tai virheitä. Sen vuoksi komission yksiköiden työntekijöiden tai niiden valtuuttamien henkilöiden olisi jäsenvaltioiden tarkastamiseen valtuutettujen elinten ohella voitava perustellusti epäillyissä tapauksissa tarkastaa varastot sekä jäsenvaltioiden viranomaisten käyttämät asiakirjat.

Perustelu

Jäsenvaltiot ovat ensisijaisessa vastuussa kansallisen lainsäädännön noudattamisen valvonnasta. Komission olisi siten voitava itse käynnistää tutkimuksia vain perustellusti epäillyissä tapauksissa.

Tarkistus  22

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 25 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(25) Yksilöiden suojelusta jäsenvaltioiden suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä on voimassa, mitä säädetään yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 24 päivänä lokakuuta 1995 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 95/46/EY, ja yksilöiden suojelusta komission suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä on voimassa, mitä säädetään yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 18 päivänä joulukuuta 2000 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 45/2001. Näissä säädöksissä edellytetään muun muassa, että henkilötietojen käsittelyllä on legitiimi peruste ja että kaikki tahattomasti kerätyt henkilötiedot poistetaan välittömästi.

(25) Yksilöiden suojelusta jäsenvaltioiden suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä on voimassa, mitä säädetään yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 24 päivänä lokakuuta 1995 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 95/46/EY, ja yksilöiden suojelusta komission suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä on voimassa, mitä säädetään yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 18 päivänä joulukuuta 2000 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 45/2001. Tämän direktiivin säännöksiä sovelletaan sanotun rajoittamatta direktiivin 95/46/EY ja asetuksen (EY) N:o 45/2001 säännösten soveltamista.

Perustelu

Jotkin asiantuntijat (mukaan luettuna Euroopan tietosuojavaltuutettu) suosittelevat, että johdanto-osan kappaleessa olisi selkeästi todettava, että direktiivin säännöksiä sovelletaan sanotun rajoittamatta mainitun lainsäädännön soveltamista. Viimeinen virke on todellakin tarpeeton, koska on yleinen periaate, että henkilötietoja käsitellä edelleen eikä säilytetä pitempään kuin mitä on tarpeen siihen tarkoitukseen, jota varten ne on kerätty.

Tarkistus                  23

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 29 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(29) Ottaen huomioon tällä direktiivillä käyttöön otettavien uusien mekanismien lukumäärä sekä se, ettei erityisvarastoja varten ole pakollista yhdenmukaista vähimmäistasoa yhteisön tasolla, tämän direktiivin soveltamista olisi arvioitava suhteellisen pian sen voimaantulon jälkeen.

(29) Kun otetaan huomioon tällä direktiivillä käyttöön otettavien uusien mekanismien lukumäärä ja meneillään oleva tutkimus öljymarkkinoiden avoimuuden lisäämiseen tähtäävien toimenpiteiden ja erityisesti kaupallisia öljyvarastoja koskevan viikoittaisen raportoinnin kustannuksista ja hyödyistä, sekä se, ettei erityisvarastoja varten ole pakollista yhdenmukaista vähimmäistasoa yhteisön tasolla, tämän direktiivin soveltamista olisi arvioitava kolmen vuoden kuluessa sen voimaantulon jälkeen.

Perustelu

Komissio on äskettäin käynnistänyt kaupallisten öljyvarastojen viikoittaista raportointia koskevan kannattavuustutkimuksen, jossa komissio tarkastelee viikoittaisen raportoinnin potentiaalisia vaikutuksia ja sitä koskevia sääntöjä. Tämän kannattavuustutkimuksen tulokset olisi otettava huomioon direktiivin tarkistamisen yhteydessä. Vasta sen jälkeen olisi päätettävä, tehdäänkö viikoittaisesta raportoinnista pakollista vai ei.

Tarkistus      24

Ehdotus direktiiviksi

2 artikla – 1 kohta – e alakohta

Komission teksti

Tarkistus

e) 'lainvoimaisella kansainvälisellä päätöksellä varastojen liikkeelle laskemisesta' voimassa olevaa Kansainvälisen energiajärjestön hallintoneuvoston päätöstä jäsenvaltion öljy- tai öljytuotevarastojen liikkeelle laskemisesta;

e) 'lainvoimaisella kansainvälisellä päätöksellä varastojen liikkeelle laskemisesta' voimassa olevaa IEA:n hallintoneuvoston päätöstä IEA:n jäsenvaltion öljy- tai öljytuotevarastojen liikkeelle laskemisesta;

Perustelu

IEA:n päätöksen varastojen liikkeelle laskemisesta tekevät IEA:n 28 jäsenvaltiota, joista kahdeksan on EU:n jäsenvaltioita.

Tarkistus      25

Ehdotus direktiiviksi

2 artikla – 1 kohta – l a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

l a) 'hätätilanteilla' sellaisia olosuhteita, joissa raakaöljyn tai öljytuotteiden toimitus on merkittävästi häiriintynyt;

Perustelu

'Hätätilanteen' määritelmä puuttuu.

Tarkistus      26

Ehdotus direktiiviksi

3 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

4.Tässä artiklassa tarkoitettuja varastointivelvoitteiden laskentasääntöjä ja ‑menetelmiä voidaan muuttaa 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

4. Tässä artiklassa tarkoitettuja varastointivelvoitteiden laskentasääntöjä ja -menetelmiä voidaan muuttaa 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen asiantuntijoiden ja sidosryhmien kuulemisen jälkeen.

Perustelu

Varastovelvoitteiden laskentamenetelmä on vahvistettava lailla ja niihin tehtävien muutosten on perustuttava alan asiantuntijoiden arviointeihin ja päätelmiin. Tästä ei ole takeita, kun tehdään 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun komiteamenettelyn mukaisia muutoksia.

Tarkistus      27

Ehdotus direktiiviksi

4 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Edellä 1 ja 2 kohdassa tarkoitettuja varastojen tason laskentasääntöjä ja ‑menetelmiä voidaan muuttaa 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

3. Tässä artiklassa tarkoitettuja varastointivelvoitteiden laskentasääntöjä ja -menetelmiä voidaan muuttaa 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen asiantuntijoiden ja sidosryhmien kuulemisen jälkeen.

Perustelu

Varastovelvoitteiden laskentamenetelmä on vahvistettava lailla ja niihin tehtävien muutosten on perustuttava alan asiantuntijoiden arviointeihin ja päätelmiin. Tästä ei ole takeita, kun tehdään 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun komiteamenettelyn mukaisia muutoksia.

Tarkistus  28

Ehdotus direktiiviksi

5 artikla – 1 kohta – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että niiden alueella sijaitseviin varmuusvarastoihin ja 9 artiklassa tarkoitettuihin erityisvarastoihin on kaikkina aikoina fyysinen pääsy ja että ne ovat kaikkina aikoina käytettävissä. Jäsenvaltioiden on luotava järjestelyt mainittujen varastojen yksilöimistä, kirjanpitoa ja valvontaa varten, jotta niiden olemassaolo voidaan todentaa milloin tahansa. Sellaisista varmuusvarastoista ja erityisvarastoista, jotka muodostavat osan talouden toimijoiden ylläpitämistä varastoista tai jotka on sekoitettu tällaisiin varastoihin, on pidettävä erillistä kirjanpitoa.

1. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että niiden alueella sijaitseviin varmuusvarastoihin ja 9 artiklassa tarkoitettuihin erityisvarastoihin on kaikkina aikoina fyysinen pääsy ja että ne ovat kaikkina aikoina käytettävissä. Jäsenvaltioiden on luotava järjestelyt mainittujen varastojen yksilöimistä, kirjanpitoa ja valvontaa varten, jotta niiden olemassaolo voidaan todentaa milloin tahansa. Nämä järjestelyt on luotava komission ennakkosuostumuksella. Sellaisista varmuusvarastoista ja erityisvarastoista, jotka muodostavat osan talouden toimijoiden ylläpitämistä varastoista tai jotka on sekoitettu tällaisiin varastoihin, on pidettävä erillistä kirjanpitoa.

Perustelu

Etukäteen tehtävä kirjanpitoa koskeva sopimus johtaisi eri jäsenvaltioiden käyttämien menetelmien lähentymiseen, joka helpottaisi myöhempää valvontaa.

Tarkistus  29

Ehdotus direktiiviksi

6 artikla – 1 kohta –1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jokaisen jäsenvaltion on luotava yksityiskohtainen ja jatkuvasti päivitettävä rekisteri kaikista sen hyväksi ylläpidettävistä varmuusvarastoista, jotka eivät ole 9 artiklassa tarkoitettuja erityisvarastoja. Rekisterin on sisällettävä kaikki tiedot, joiden avulla voidaan määrittää kyseisten varastojen tarkka sijainti, määrät, omistaja sekä tarkka luonne energiatilastoista […] annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o […] liitteessä C olevan 3.1 kohdan ensimmäisessä kappaleessa mainittujen luokkien mukaan.

1. Jokaisen jäsenvaltion on luotava yksityiskohtainen ja jatkuvasti päivitettävä rekisteri kaikista sen hyväksi ylläpidettävistä varmuusvarastoista, jotka eivät ole 9 artiklassa tarkoitettuja erityisvarastoja. Rekisterin on sisällettävä erityisesti tiedot, joiden avulla voidaan määrittää varasto, jalostamo tai varastointilaitos, jossa kyseiset varastot sijaitsevat, sekä kyseisten varastojen määrät, omistaja sekä tarkka luonne energiatilastoista 22 päivänä lokakuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1099/2008 liitteessä C olevan 3.1 kohdan ensimmäisessä kappaleessa mainittujen luokkien mukaan.

 

* EUVL L 304, 14.11.2008, s. 1.

Perustelu

Jäsenvaltioista saadut kokemukset ovat osoittaneet, että kuukausittainen raportointi ja laitosten tasolla tapahtuva sijainnin ilmoittaminen riittävät todentamis- ja avoimuustarkoituksia varten.

Tarkistus  30

Ehdotus direktiiviksi

6 artikla – 1 kohta –2 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

Jäsenvaltioiden on 30 päivän kuluessa kunkin kalenterivuoden lopusta toimitettava komissiolle jäljennös kyseisen kalenterivuoden viimeisen päivän varastorekisteristä.

Jäsenvaltioiden on 45 päivän kuluessa kunkin kalenterivuoden lopusta toimitettava komissiolle jäljennös kyseisen kalenterivuoden viimeisen päivän varastorekisteristä.

Perustelu

Rekisterin sisältämät tiedot ovat luonteeltaan strategisesti arkaluontoisia, ja niitä käyttöönsä saavia yhteisöjä olisi valvottava tarkoin.

Tarkistus  31

Ehdotus direktiiviksi

6 artikla – 1 kohta – 3 a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

Komission olisi varmistettava rekisteriensä sisältämien tietojen luottamuksellisuus.

Perustelu

Rekisterin sisältämät tiedot ovat luonteeltaan strategisesti arkaluontoisia, ja niitä käyttöönsä saavia yhteisöjä olisi valvottava tarkoin.

Tarkistus  32

Ehdotus direktiiviksi

7 artikla – 3 kohta – 2 a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

Siinä tapauksessa, että mainitut velvoitteet siirretään sopimuksen perusteella niille jäsenvaltioille, joiden alueella mainitut varastot sijaitsevat, tai mainitun jäsenvaltion perustamalle keskusvarastointiyksikölle, mainittuun sopimukseen on sisällytettävä määräykset, joissa määritellään:

 

a) jäsenvaltion tai keskusvarastointiyksikön vastuu varastojen tasoa koskevien täsmällisten tietojen antamisesta milloin tahansa;

 

b) määräaika, jonka kuluessa sen alueelle hankitut tai muodostetut tai siellä ylläpidetyt tai hallinnoidut varmuusvarastot toimitetaan jäsenvaltiolle, joka on delegoinut mainitut tehtävät;

 

c) tehokkaat, oikeasuhteiset ja varoittavat seuraamukset siinä tapauksessa, että jäsenvaltio tai keskusvarastointiyksikkö ei täytä sopimuksessa määriteltyjä ehtoja.

Perustelu

Aikaisemmin on ollut tiettyjä epäilyjä jäsenvaltioiden välisten täytäntöönpanosopimusten tehokkuudesta ja luotettavuudesta energiansaannin vakavan häiriintymisen yhteydessä. Tällä säädöksellä pyritään asettamaan selkeät säännöt järjestelyille, joiden puitteissa jäsenvaltio delegoi velvoitteensa toiselle jäsenvaltiolle. Tätä tarkoitusta varten sopimukseen on sisällytettävä selkeät määräykset tietyistä vastuista, jotka varmistavat tehokkaan ja luotettavan täytäntöönpanon kriisin yhteydessä.

Tarkistus  33

Ehdotus direktiiviksi

7 artikla – 4 kohta – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

b) julkaisemaan vähintään kuusi kuukautta etukäteen ehdot, joiden mukaisesti se tarjoaa palvelujaan talouden toimijoille.

b) julkaisemaan vähintään kolme kuukautta etukäteen ehdot, joiden mukaisesti se tarjoaa palvelujaan talouden toimijoille.

Tarkistus  34

Ehdotus direktiiviksi

8 artikla – 1 kohta – 1 alakohta – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

b) yhdelle tai useammalle muulle keskusvarastointilaitokselle, joka pystyy ylläpitämään kyseisiä varastoja, tai

b) yhdelle tai useammalle muulle keskusvarastointilaitokselle, joka pystyy ylläpitämään kyseisiä varastoja, sillä edellytyksellä, että kyseinen jäsenvaltio ja varastojen sijaintijäsenvaltio tekevät keskinäisen sopimuksen, tai

Perustelu

Varastojen maantieteellisellä jakautumisella on merkittävä vaikutus jäsenvaltioiden toimitusvarmuuteen sekä häiriöiden tapauksessa toteutettavien toimien nopeuteen ja tehokkuuteen. Jäsenvaltioiden olisi säilytettävä vaikutusvaltansa noiden varastojen sijoittamista koskevissa päätöksissä.

Tarkistus  35

Ehdotus direktiiviksi

9 artikla – 1 kohta – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jokainen jäsenvaltio voi antaa peruuttamattoman sitoumuksen kulutuspäivien perusteella määritetyn öljyvarastojen vähimmäistason ylläpitämisestä tämän artiklan ehtojen mukaisesti, jäljempänä 'erityisvarastot'.

1. Jokainen jäsenvaltio voi antaa sitoumuksen kulutuspäivien perusteella määritetyn öljyvarastojen vähimmäistason ylläpitämisestä tämän artiklan ehtojen mukaisesti, jäljempänä 'erityisvarastot'.

Perustelu

Peruuttamaton velvoite erityisvarastojen ylläpitämiseen voi kannustaa jäsenvaltioita jättämään erityisvarastot perustamatta, eikä sillä oteta huomioon energiamarkkinoihin liittyvien ulkoisten tekijöiden mahdollisia muutoksia.

Tarkistus  36

Ehdotus direktiiviksi

9 artikla – 3 kohta – johdantokappale

Komission teksti

Tarkistus

3. Erityisvarastot koostuvat yksinomaan seuraavista tuoteluokista, jotka määritellään energiatilastoista […] annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o […] liitteessä B olevassa 4 kohdassa:

3. Erityisvarastot voivat koostua yksinomaan seuraavista tuoteluokista, joiden on noudatettava erityisesti polttoaineiden laatua ja ympäristön suojelua koskevaa yhteisön lainsäädäntöä ja jotka määritellään asetuksen (EY) N:o 1099/2008 liitteessä B olevassa 4 kohdassa.

Perustelu

Olisi tehtävä selväksi, että erityisvarastoissa voidaan säilyttää vain EU:n lainsäädännön mukaisia tuotteita. Tuontiöljyä, jota ei vielä ole käsitelty EU:n polttoainenormien ja ympäristölainsäädännön mukaiseksi, ei voida käyttää tehokkaasti kriisitilanteissa vaarantamatta yhteismarkkinoiden toimintaa ja yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa.

Tarkistus  37

Ehdotus direktiiviksi

9 artikla – 5 kohta – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

5. Kunkin jäsenvaltion, joka on päättänyt ylläpitää erityisvarastoja, on toimitettava komissiolle Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistava ilmoitus, jossa täsmennetään niiden erityisvarastojen taso, joita se peruuttamattomasti sitoutuu ylläpitämään kunkin luokan osalta ja pysyvästi. Tätä ilmoitettua tasoa sovelletaan ainoana pakollisena vähimmäistasona samalla tavoin kaikkiin erityisvarastojen luokkiin, joita jäsenvaltio käyttää.

5. Kunkin jäsenvaltion, joka on päättänyt ylläpitää erityisvarastoja, on toimitettava komissiolle Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistava ilmoitus, jossa täsmennetään niiden erityisvarastojen taso, joita se sitoutuu ylläpitämään kunkin luokan osalta ja pysyvästi, mukaan luettuna ajanjakso, jolle sitoumus annetaan. Tätä ilmoitettua tasoa sovelletaan ainoana pakollisena vähimmäistasona samalla tavoin kaikkiin erityisvarastojen luokkiin, joita jäsenvaltio käyttää.

Perustelu

Peruuttamaton velvoite erityisvarastojen ylläpitämiseen voi kannustaa jäsenvaltioita jättämään erityisvarastot perustamatta, eikä sillä oteta huomioon energiamarkkinoihin liittyvien ulkoisten tekijöiden mahdollisia muutoksia.

Tarkistus  38

Ehdotus direktiiviksi

10 artikla – 1 kohta – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Kunkin jäsenvaltion on luotava jatkuvasti päivitettävä yksityiskohtainen rekisteri kaikista sen alueella ylläpidettävistä erityisvarastoista. Rekisterissä on muun muassa oltava kaikki tiedot, joiden avulla voidaan määrittää kyseisten varastojen tarkka sijainti.

1. Kunkin jäsenvaltion on luotava kuukausittaiselta pohjalta jatkuvasti päivitettävä yksityiskohtainen rekisteri kaikista sen alueella ylläpidettävistä erityisvarastoista. Rekisterissä on erityisesti oltava tiedot varastosta, jalostamosta tai varastointilaitoksesta, jossa kyseiset varastot sijaitsevat.

Tarkistus  39

Ehdotus direktiiviksi

10 artikla – 1 kohta – 2 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

Jäsenvaltioiden on komission yksikköjen pyynnöstä toimitettava komissiolle jäljennös rekisteristä kahdeksan päivän kuluessa pyynnön esittämisestä; pyyntöjä voidaan esittää kymmenen vuoden ajan päivästä, jota pyydetyt tiedot koskevat.

Jäsenvaltioiden on komission yksikköjen pyynnöstä toimitettava komissiolle jäljennös rekisteristä kymmenen päivän kuluessa pyynnön esittämisestä; pyyntöjä voidaan esittää kolmen vuoden ajan päivästä, jota pyydetyt tiedot koskevat.

Perustelu

Varastointivelvollisuudessa on kyse kriisivälineestä eikä jatkuvasta tietojen keruusta. Jos komissio haluaa tutkia, noudatetaanko varastointivelvollisuuksia, kolme edellistä vuotta riittävät mainiosti. On komission tehtävä huolehtia tarkastuksista ajoissa.

Tarkistus  40

Ehdotus direktiiviksi

11 artikla – 1 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

Jäsenvaltion ja keskusvarastointilaitoksen väliseen sopimukseen on sisällytettävä määräykset, joissa määritellään

 

a) jäsenvaltion tai keskusvarastointiyksikön vastuu varastojen tasoa koskevien täsmällisten tietojen antamisesta milloin tahansa;

 

b) määräaika, jonka kuluessa sen alueelle hankitut tai muodostetut tai siellä ylläpidetyt tai hallinnoidut varmuusvarastot toimitetaan jäsenvaltiolle, joka on delegoinut mainitut tehtävät;

 

c) tehokkaat, oikeasuhteiset ja varoittavat seuraamukset siinä tapauksessa, että jäsenvaltio tai keskusvarastointiyksikkö ei täytä sopimuksessa määriteltyjä ehtoja.

Perustelu

Aikaisemmin on ollut tiettyjä epäilyjä jäsenvaltioiden välisten täytäntöönpanosopimusten tehokkuudesta ja luotettavuudesta energiansaannin vakavan häiriintymisen yhteydessä. Tällä säädöksellä pyritään asettamaan selkeät säännöt järjestelyille, joiden puitteissa jäsenvaltio delegoi velvoitteensa toiselle jäsenvaltiolle. Tätä tarkoitusta varten sopimukseen on sisällytettävä selkeät määräykset tietyistä vastuista, jotka varmistavat tehokkaan ja luotettavan täytäntöönpanon kriisien yhteydessä.

Tarkistus  41

Ehdotus direktiiviksi

15 artikla

Komission teksti

Tarkistus

1. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle viikoittainen tilastollinen yhteenveto niiden alueella ylläpidettävien kaupallisten varastojen tasoista. Niiden on huolehdittava tällöin arkaluonteisten tietojen suojaamisesta ja jätettävä nimeämättä kyseisten varastojen omistajat.

1. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle kuukausittainen tilastollinen yhteenveto niiden alueella ylläpidettävien kaupallisten varastojen tasoista. Niiden on huolehdittava tällöin arkaluonteisten tietojen suojaamisesta ja jätettävä nimeämättä kyseisten varastojen omistajat.

2. Komissio julkaisee viikoittaisen tilastollisen yhteenvedon kaupallisista varastoista yhteisössä jäsenvaltioiden sille toimittamien yhteenvetojen pohjalta ja kokonaistasoja käyttäen.

2. Komissio julkaisee kuukausittaisen tilastollisen yhteenvedon kaupallisista varastoista yhteisössä jäsenvaltioiden sille toimittamien yhteenvetojen pohjalta ja kokonaistasoja käyttäen.

3. Komissio vahvistaa 1 ja 2 kohdan soveltamissäännöt 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

3. Komissio vahvistaa 1 ja 2 kohdan soveltamissäännöt 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

 

3 a. Komissio voi 23 artiklan mukaisen tarkastelun jälkeen vaatia jäsenvaltioita lähettämään viikoittaisen (kuukausittaisen sijasta) tilastollisen yhteenvedon kaupallisten öljyvarastojen tasosta, jos perusteellinen tutkimus viikoittaisten tilastollisten yhteenvetojen toteutettavuudesta ja vaikutuksista osoittaa, että ne tarjoavat markkinoiden avoimuuden kannalta merkittäviä etuja ja että näitä yhteenvetoja varten hankittuja tietoja ei tarvitse myöhemmin laajamittaisesti korjata.

Perustelu

Ennen lainsäädäntöehdotusten esittämistä on suoritettava vaikutusten arviointi. Näin ei ole tapahtunut nyt, kun ei ole tehty tutkimusta siitä, miten julkaisemisvelvollisuuden muuttaminen kuukausittaisesta viikoittaiseksi vaikuttaa. Muutosta ei siten pitäisi tehdä ennen kuin on saatu tutkimustulokset, jotka on myös ehdottomasti otettava huomioon.

Tarkistus  42

Ehdotus direktiiviksi

19 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Komission yksiköt voivat milloin tahansa päättää tehdä jäsenvaltioissa tarkastuksia varmuusvarastoista ja erityisvarastoista. Komission yksiköt voivat pyytää koordinointiryhmältä neuvoa tarkastusten valmistelussa.

1. Komission yksiköt voivat perustellusti epäillyissä tapauksissa tahansa päättää tehdä jäsenvaltioissa tarkastuksia varmuusvarastoista ja erityisvarastoista. Komission yksiköt voivat pyytää koordinointiryhmältä neuvoa tarkastusten valmistelussa.

Perustelu

Toissijaisuusperiaatteen mukaisesti valvonta on jäsenvaltioiden tehtävä ja komission olisi käynnistettävä omia tutkimuksia vain perustellusti epäillyissä tapauksissa.

Tarkistus  43

Ehdotus direktiiviksi

19 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen tarkastusten tavoitteisiin ei saa kuulua henkilötietojen kerääminen. Tarkastusten aikana löydettyjä tai ilmenneitä henkilötietoja ei kerätä eikä oteta huomioon, ja jos ne kerätään vahingossa, ne tuhotaan viipymättä.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen tarkastusten tavoitteisiin ei saa kuulua henkilötietojen käsittely. Tarkastusten aikana löydettyjä tai ilmenneitä henkilötietoja ei kerätä eikä oteta huomioon, ja jos ne kerätään vahingossa, ne tuhotaan viipymättä.

Perustelu

Jotta sanamuoto saatetaan vastaamaan tietosuojalainsäädännössä käytettyä sanamuotoa ja jotta vältytään kaikilta väärinkäsityksiltä, suosittelemme ilmauksen "kerääminen" korvaamista ilmauksella "käsittely".

Tarkistus  44

Ehdotus direktiiviksi

19 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

4. Jäsenvaltioiden on huolehdittava siitä, että varmuusvarastojen ja erityisvarastojen ylläpidosta ja hallinnoinnista niiden alueella huolehtivat henkilöt tekevät 1 kohdassa tarkoitettujen tarkastusten aikana yhteistyötä komission yksiköiden palveluksessa olevien tai niiden valtuuttamien henkilöiden kanssa.

4. Jäsenvaltioiden on huolehdittava siitä, että varmuusvarastojen ja erityisvarastojen ylläpidosta ja hallinnoinnista niiden alueella huolehtivat henkilöt tekevät 1 kohdassa tarkoitettujen tarkastusten aikana yhteistyötä valtuutettujen komission yksiköiden palveluksessa olevien tai niiden valtuuttamien henkilöiden kanssa.

Perustelu

Koska öljyn varmuusvarastoja koskevat tiedot ovat arkaluonteisia, olisi tehtävä ehdottoman selväksi, että komission työntekijöillä on oltava erityiset valtuudet valvontakäynteihin.

Tarkistus  45

Ehdotus direktiiviksi

19 artikla – 7 kohta

Komission teksti

Tarkistus

7. Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen, että varmuusvarastoihin ja erityisvarastoihin liittyvät tiedot, yhteenvedot ja asiakirjat säilytetään vähintään kymmenen vuoden ajan.

7. Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen, että varmuusvarastoihin ja erityisvarastoihin liittyvät tiedot, yhteenvedot ja asiakirjat säilytetään vähintään kolmen vuoden ajan.

Perustelu

Varastointivelvollisuudessa on kyse kriisivälineestä eikä jatkuvasta tietojen keruusta. Jos komissio haluaa tutkia, noudatetaanko varastointivelvollisuuksia, kolme edellistä vuotta riittävät mainiosti. On komission tehtävä huolehtia tarkastuksista ajoissa.

Tarkistus  46

Ehdotus direktiiviksi

21 artikla – 3 ja 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Jos on tehty lainvoimainen kansainvälinen päätös varastojen liikkeelle laskemisesta, kukin asianomainen jäsenvaltio voi käyttää varmuusvarastojaan ja erityisvarastojaan kyseisestä päätöksestä johtuvien kansainvälisten velvoitteiden täyttämiseksi. Tällöin jäsenvaltion on ilmoitettava asiasta välittömästi komissiolle, joka voi kutsua koolle koordinointiryhmän tai kuulla sen jäseniä sähköisesti muun muassa arvioidakseen liikkeellelaskun vaikutukset.

3. Komissio toimii läheisessä yhteistyössä muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa, joilla on valtuudet tehdä päätöksiä varmuusvarastojen vapauttamisesta, ja vahvistaa varmuusvarastoja koskevaa maailmanlaajuista yhteistyötä sekä monenvälisellä että kahdenvälisellä tasolla. Jos on tehty lainvoimainen kansainvälinen päätös varastojen liikkeelle laskemisesta, kukin asianomainen jäsenvaltio voi käyttää varmuusvarastojaan ja erityisvarastojaan kyseisestä päätöksestä johtuvien kansainvälisten velvoitteiden täyttämiseksi. Tällöin jäsenvaltion on ilmoitettava asiasta välittömästi komissiolle, joka voi kutsua koolle koordinointiryhmän tai kuulla sen jäseniä sähköisesti muun muassa arvioidakseen liikkeellelaskun vaikutukset.

4. Jos raakaöljyn ja öljytuotteiden saannissa esiintyy vaikeuksia yhteisössä tai jossakin jäsenvaltiossa, komissio kutsuu koordinointiryhmän mahdollisimman pian koolle joko jäsenvaltion pyynnöstä tai omasta aloitteestaan. Koordinointiryhmä tarkastelee tilannetta. Komissio arvioi, onko kyse merkittävästä toimitushäiriöstä.

4. Jos raakaöljyn ja öljytuotteiden saannissa esiintyy vaikeuksia yhteisössä tai jossakin jäsenvaltiossa, komissio kutsuu koordinointiryhmän mahdollisimman pian koolle joko jäsenvaltion pyynnöstä tai omasta aloitteestaan. Kunkin jäsenvaltion on varmistettava, että se voi olla edustettuna koordinointiryhmän kokouksessa 24 tunnin sisällä kokouksen koollekutsumisesta. Koordinointiryhmä tarkastelee tilannetta käyttäen perustana sitoutumista jäsenvaltioiden keskinäisen solidaarisuuden periaatteeseen sekä taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten objektiivista arviota, ja komissio määrittää koordinointiryhmän arvion pohjalta, onko kyse merkittävästä toimitushäiriöstä.

Jos kyseessä katsotaan olevan merkittävä toimintahäiriö, komissio voi antaa luvan laskea kokonaan tai osittain liikkeelle kyseisten jäsenvaltioiden tätä tarkoitusta varten ehdottamat määrät.

Jos kyseessä katsotaan olevan merkittävä toimintahäiriö, komissio voi antaa luvan laskea kokonaan tai osittain liikkeelle kyseisten jäsenvaltioiden tätä tarkoitusta varten ehdottamat määrät.

Perustelu

Vaikka energiasolidaarisuuden periaatetta onkin kunnioitettava valtioliiton pohjalta, mitään jäsenvaltiota ei pitäisi missään olosuhteissa pakottaa luopumaan öljyvaroistaan etenkään vaaleilla valitsemattoman elimen päätöksellä ilman jäsenvaltion täyttä ennakkosuostumusta.

Tarkistus  47

Ehdotus direktiiviksi

23 artikla

Komission teksti

Tarkistus

Komissio tekee kolmen vuoden kuluessa tämän direktiivin voimaantulosta arvioinnin sen soveltamisesta ja tarkastelee erityisesti, olisiko kaikki jäsenvaltiot velvoitettava ylläpitämään erityisvarastojen pakollista vähimmäistasoa.

Komissio tekee viimeistään kolmen vuoden kuluessa tämän direktiivin voimaantulosta arvioinnin sen soveltamisesta ja tarkastelee erityisesti

 

a) ovatko varastoja koskevat tiedot täsmällisiä ja oikea-aikaisesti toimitettuja;

 

b) raportoidaanko kaupallisista öljyvarastoista viikoittain vai kuukausittain;

 

c) olisiko kaikki jäsenvaltiot velvoitettava ylläpitämään erityisvarastojen pakollista vähimmäistasoa pitemmällä aikavälillä.

Perustelu

Arvioinnissa on käsiteltävä varastojen asianmukaisinta kokoa (90 vai 120 vuorokautta) sekä komission juuri käynnistämää toteutettavuustutkimusta, joka koskee viikoittaista raportointia kaupallisista öljyvarastoista. Lisäksi komission on arvioitava, onko tehokkaasti ratkaistu raportointiongelmat, jotka olivat tärkein syy siihen, että komissio ehdotti uutta säädöstä.

Tarkistus  48

Ehdotus direktiiviksi

26 artikla – 1 kohta 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 31 päivänä joulukuuta 20XX. Niiden on viipymättä toimitettava komissiolle kirjallisina nämä säännökset sekä kyseisiä säännöksiä ja tätä direktiiviä koskeva vastaavuustaulukko.

1. Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 31 päivänä joulukuuta 20XX lukuun ottamatta niitä jäsenvaltioita, joihin sovelletaan öljyn ja öljytuotteiden varastojen perustamisen osalta siirtymäaikaa Euroopan unioniin liittymisestä tehdyn sopimuksen mukaisesti ja joiden tapauksessa täytäntöönpanon määräaika on siirtymäkauden päättymispäivä. Niiden on viipymättä toimitettava komissiolle kirjallisina nämä säännökset sekä kyseisiä säännöksiä ja tätä direktiiviä koskeva vastaavuustaulukko.

Tarkistus  49

Ehdotus direktiiviksi

Liite III – 11 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Varastojen laskennassa jäsenvaltioiden on vähennettävä 10 prosenttia edellä esitetyllä tavalla lasketuista varastoistaan. Tätä vähennystä sovelletaan kaikkiin yksittäisessä laskelmassa lukuun otettaviin määriin.

Varastojen laskennassa jäsenvaltioiden on vähennettävä 5 prosenttia edellä esitetyllä tavalla lasketuista varastoistaan. Tätä vähennystä sovelletaan kaikkiin yksittäisessä laskelmassa lukuun otettaviin määriin.

Perustelu

Öljytuotteiden varastointilaitteiden tekniset ominaisuudet mahdollistavat öljyhävikin vähentämisen kahteen prosenttiin. Jos raakaöljyn ylijäämä on suurempi kuin öljytuotteiden poistamisen yhteydessä häviävä vähimmäismäärä, tämä johtaa varastointikustannusten nousuun.

PERUSTELUT

1. Johdanto

Öljy on Euroopan unionin tärkein energianlähde, ja unionin talous on läheisesti riippuvainen öljytoimitusten jatkuvuudesta ja luotettavuudesta kohtuullisin hinnoin. Toimitusvarmuudella on erityinen merkitys suuren ja yhä kasvavan tuontiriippuvuuden vuoksi.

Euroopan komissio olettaa, että öljyn kysyntä kasvaa EU:ssa edelleen vuoteen 2030 mennessä, vaikkakin vain noin 0,25 prosenttia vuodessa. Öljy on myös vuonna 2030 EU:n tärkein primaarienergianlähde, jonka osuus bruttoenergiankulutuksesta on siinä vaiheessa noin 35 prosenttia. Yhdysvaltain energiatiedotusvirasto EIA (Energy Information Administration) laskee, että vuonna 2030 kysyntä on yli kolmanneksen suurempi kuin vuonna 2006. Koska tarjonta ja jalostuskapasiteetti eivät pysty pysymään kysynnän kasvun tahdissa, markkinatilanne pysyy jännittyneenä.

Mainitut tekijät on otettava huomioon johdonmukaisen ja realistisen Euroopan energiapolitiikan valmistelussa. Osana edellä mainittuun sisältyy ehdottomasti EU:n kyky reagoida kaikkiin äkkinäisiin toimituskriiseihin. Varastot muodostavat tärkeän puskurin odottamattomia toimitushäiriöitä vastaan. Pahimmassa tapauksessa jokin valtio voisi joutua käyttämään omia varastojaan öljyn äkkinäisen puutteen torjumiseksi, koska viimeksi mainittu pysäyttäisi joitakin tai kaikki taloudenalat ja uhkaisi asianomaisen valtion sotilaallista toimintakykyä. Tässä mielessä varastojen ylläpitäminen edistää kansallista perusturvallisuutta ja koko EU:n kannalta merkittäviä tärkeitä taloudellisia etuja.

EU on jo 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa ottanut käyttöön öljytoimitusten lyhyen ja pitkän aikavälin häiriintymisen torjumista koskevan oikeudellisen kehyksen:

–   heinäkuuta 2006 annetun neuvoston direktiivi 2006/67/EY jäsenvaltioiden velvollisuudesta ylläpitää raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistasoa[1];

–   neuvoston päätös, tehty 20 päivänä joulukuuta 1968, raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistason ylläpitämistä koskevasta jäsenvaltioiden velvoitteesta tehtyjen yksittäisten hallitustenvälisten sopimusten tekemisestä ja täytäntöönpanosta (68/416/ETY)[2];

–   neuvoston direktiivi, annettu 24 päivänä heinäkuuta 1973, raakaöljyn ja öljytuotteiden hankintavaikeuksista aiheutuneiden vaikutusten lieventämiseksi tarkoitetuista toimenpiteistä (73/238/ETY)[3].

Ehdotettu direktiivi korvaisi edellä mainitut kolme säädöstä.

2. Ongelma-analyysi

Viime vuosina öljyntoimitushäiriöiden riski on kasvanut monista syistä, joista on mainittava maailmanlaajuinen kysyntä, lähellä kysyntää oleva tuotantokapasiteetti, öljyvarojen lisääntyvä keskittyminen harvoihin (monessa tapauksessa poliittisesti epävakaisiin) pääasiassa Lähi-idän maihin, sekä energiaan liittyvien geopoliittisten konfliktien yleistyminen. Mainittu maailmanlaajuinen kehitys yhdistettynä EU:n omien öljyvarojen vähenemiseen merkitsee sitä, että EU:n öljyvarastojen ylläpitämisjärjestelmän parantaminen on yhä tärkeämpää. Nykyisen järjestelmän analyysi on tuonut esille puutteita, jotka voivat estää järjestelmän moitteettoman toiminnan toimitushäiriön aikana.

a. Öljyvarastojen moninaiset omistusmuodot

Jäsenvaltiot voivat vapaasti valita omat varastointijärjestelynsä. Mainittu tilanne kuvastaa maantieteellisiä sekä infrastruktuuriin, jalostuskapasiteettiin ja toimitustilanteeseen liittyviä kansallisia eroja. Öljyvarastoja ylläpitävät öljy-yhtiöt ja/tai viranomaiset ja/tai varastointivirastot. Komission tutkimuksen mukaan yritysten osuus varastoista on 65 prosenttia, varastointivirastojen osuus on 35 prosenttia ja viranomaisten osuus on 3 prosenttia.

Monessa tapauksessa yritykset pitävät yllä öljyvarastoja asianomaisen valtion puolesta. Siitä huolimatta yritysten hallussa olevia varastoja voidaan käyttää keinotteluun. Reaalihintojen alentuminen ehkäisee varastojen käyttöä keinottelutarkoituksiin, koska laskeva hinta muuttaa tuoton negatiiviseksi. Esittelijä katsoo, että yritysten hallussa oleville öljyvarastoille on asetettava tiettyjä rajoituksia tai niiden sääntelyä on tehostettava tilanteen parantamiseksi.

EU:n järjestelmä sallii myös sen, että jäsenvaltio voi ylläpitää varastoja toisen jäsenvaltion alueella hallitusten kahdenvälisen sopimuksen perusteella. Esimerkiksi vuonna 2007 Tanska, Irlanti ja Ruotsi sijoittivat osan varastoistaan Isoon-Britanniaan kahdenvälisten sopimusten perusteella. Toisen arvion mukaan noin yhtätoista prosenttia varmuusvarastoista hallitaan osto-optioiden ("tiketit") avulla siten, että toinen jäsenvaltio omistaa ja säilyttää varastot omalla alueellaan. Nämä osto-optiot oikeuttavat haltijan ostamaan varaston kriisitilanteessa sopimuksessa määrättyyn hintaan. Osto-optiot voivat olla hyvin kustannustehokas tapa noudattaa varastojen ylläpitämisen velvoitetta, mutta järjestelmän on mahdollistettava täsmällinen tiedottaminen öljyvarastoista ja luotettava reagointi toimitushäiriöiden tapauksessa

Kansallisilla järjestelmillä ei ehkä pystytä takaamaan, että kriisitilanteen varalta ylläpidettävät varastot ovat täysin käytettävissä ja käyttöönotettavissa tarpeen mukaisesti.

b. Vapaamatkustajariski

Varastojen ylläpitäminen aiheuttaa kustannuksia, jotka infrastruktuuri-investointien lisäksi liittyvät myös laitosten ylläpitoon. Esimerkkinä on arvio, jonka mukaan suolakaivoksiin sijoitetun Yhdysvaltojen Strategic Petroleum Reserven infrastruktuurin investointikustannukset ovat 6 USD tynnyriltä[4]. Öljyvarastojen vapauttaminen hyödyttää todennäköisesti kaikki öljyä kuluttavia maita, koska öljymarkkinat ovat maailmanlaajuiset.

Koska hyödyt ovat yhteisiä mutta kustannukset muodostuvat öljyä varastoivassa valtiossa, järjestelmä saattaa suosia vapaamatkustajia. Sellaiset jäsenvaltiot, joiden järjestelmät eivät ehkä ole varmakäyttöisiä, voivat tukeutua luotettavia järjestelyjä käyttöönottaneisiin maihin. Tilanne vaarantaa kuitenkin kriisivalmiuden EU:n mitassa.

Sen takaamiseksi, että EU:n öljyvarastointijärjestelmä toimii toimitushäiriön tilanteessa, esittelijän mielestä on ehdottoman tärkeää, että komissiolla on valtuudet tarkistaa toiminnan asianmukainen täytäntöönpano ja velvoittaa jäsenvaltiot noudattamaan EU:n lainsäädäntöä.

c. Yhdenmukaisuus IEA:n menettelyjen kanssa

Vuonna 1974 perustettu Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) pitää yllä rinnakkaista järjestelmää. Vaikka yleensä ottaen samoja varastoja voidaan käyttää sekä EU:n että IEA:n varastointivelvoitetta noudattaen, laskentajärjestelmien ja raportoinnin erot aiheuttavat ylimääräisen hallinnollisen rasitteen niille EU:n jäsenvaltioille, jotka ovat myös IEA:n jäseniä.

d. Hätätilanteita koskevien menettelyjen selventäminen

EU:lla ei ole käytössään koordinoituja toimintamenettelyjä, minkä vuoksi sen on käytännössä hyvin vaikea tehdä nopeita päätöksiä ja ryhtyä tehokkaisiin toimenpiteisiin, jollaisia välttämättä tarvitaan kriisitilanteessa. EU:lla ei ole selkeitä vapauttamissääntöjä eikä mitään selkeää EU:n tasoista päätöksentekoprosessia. Todellisuudessa päätökset tehdään edelleen kansallisella tasolla ja hätätilanteen sattuessa komission rooli rajoittuu jäsenvaltioiden kuulemiseen.

Vaikka tiukasti määrätyt kriteerit, jotka laukaisisivat öljyn varmuusvarastojen vapauttamisen, edustaisivat avoimuutta ja varmistaisivat nopean reagoinnin, mainittuun järjestelmään ei sisälly joustavuutta reagoida asianmukaisesti erityyppisiin toimitusrajoituksiin. Riippumattoman elimen tapauskohtainen ja tilanteeseen sopeutettu päätös voisi olla asianmukaisempi vaihtoehto. Siitä huolimatta lainsäädännöllä on taattava tehokas mekanismi öljyvarastojen vapauttamista koskevaa päätöksentekoa varten. Tässä yhteydessä säädöksellä on selvennettävä EU:n järjestelmän roolia suhteessa IEA:n järjestelmään ja sen menettelyihin.

e. Öljymarkkinoiden avoimuuden varmistaminen

Sekä tietojen luotettavuudesta että raportintiheydestä on olemassa vakavia epäilyksiä. Markkinoiden avoimuuden lisääminen edellyttää täsmällisten ja oikea-aikaisten tietojen saatavuutta. Kuluttajat on saatava vakuuttuneiksi siitä, että he maksavat oikean hinnan polttoaineestaan. Väärät tiedot voisivat johtaa vääriin päätöksiin ja lisätä hintojen vaihtelua. Komissio on tyytymätön jäsenvaltioiden raportoinnin epäsäännöllisyyteen ja viivästymiseen. Samaan aikaan esiintyy vkavia epäilyksiä siitä, kuinka suuressa määrin "ilmoitetut" varastot ovat todellisuudessa käytettävissä kriisitilanteessa ja kuinka suuri osa tarvittaisiin järjestelmän operatiivisiin tarkoituksiin, mikä tarkoittaa sitä, että ne eivät ole kulutuksen käytettävissä.

Komissio ehdottaa, että jäsenvaltioiden olisi annettava ilmoitus viikoittain, kun aikaisemmin ilmoitukset on annettu kuukausittain. Tämä saattaisi EU:n järjestelmän yhdenmukaiseksi Yhdysvaltain käytännön kanssa. Öljy-yhtiöt ja myös jotkut jäsenvaltiot pelkäävät kuitenkin hallinnollisen rasituksen lisääntymistä ja väittävät, että viikoittaiset ilmoitukset öljyvarastoista lisäävät markkinoiden epävarmuutta, koska viikoittaiset ilmoitukset ovat vielä epätäsmällisempiä. USA:sta saadut kokemukset osoittavat, että viikoittaiset ilmoitukset ovat monessa tapauksessa takautuvia korjauksia, kun taas kuukausittaiset ilmoitukset ovat täsmällisempiä. Tietojen laatu on tärkeämpi kuin tietojen määrä.

3. Järjestelmän parantamisen toimintavaihtoehdot

Komission pyynnöstä on laadittu toimintavaihtoehtojen vaikutusten arviointi, jonka yhteydessä kriisivalmiuden vaikutukset on tarkistettu täsmällisesti, mikä tarkoittaa EU:n kykyä reagoida mahdolliseen toimitushäiriöön, sekä jäsenvaltioihin, polttoainealaan ja komissioon kohdistuvaa rahoituksellista ja hallinnollista rasitusta.

Arvioidut toimintavaihtoehdot olivat seuraavat:

§ Toimintavaihtoehto 0: Ei muutosta toimintalinjaan, mikä tarkoittaa vapautumista uudesta rahoituksellisesta ja hallinnollisesta rasituksesta, mutta toisaalta ei pystytä takamaan tehokasta EU:n laajuista kriisivalmiutta.

§ Toimintavaihtoehto 1: Tehostetaan nykyisen järjestelmän valvonta- ja koordinointimekanismeja.

§ Toimintavaihtoehto 2: Luodaan keskitetty yhteisön järjestelmä, johon liittyy velvoite varmuusvarastojen ylläpitämisestä valtion/julkisessa omistuksessa.

§ Toimintavaihtoehto 3: Perustetaan erityisiä EU:n varmuusvarastoja, minkä myötä jäsenvaltioita vaaditaan ylläpitämään pakollinen osuus varmuusvarastoista valtion tai varastointiviraston omistuksessa – nykyisen järjestelmän tarkistetun version puitteissa.

Komissio kannattaa toimintavaihtoehtoa 3; jäsenvaltioiden velvoittaminen perustamaan erityisvarastoja ei kuitenkaan toistaiseksi ole poliittisesti hyväksyttävä vaihtoehto. Sen vuoksi komission ehdotus pohjaa tähän vaihtoehtoon siten, että erityisvarastojen luominen jätetään toistaiseksi jäsenvaltioiden harkintavaltaan.

Ehdotukseen sisältyy tarkistuslauseke, jotta komissio voi määrittää tietyn ajan kuluttua, missä määrin ne jäsenvaltiot, jotka eivät luo erityisvarastoja, soveltavat asianmukaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja.

4. Esittelijän parannusehdotukset

Esittelijä kannattaa toimintavaihtoehtoa 3: Pitempiaikaisten erityisvarastojen luominen yhdistettynä siihen, että laskentaperuste muutetaan IEA:n normien mukaiseksi, kaupallisten varastojen rajoittaminen, osto-optioiden rajoittaminen ja kriisitilanteita koskevan päätöksentekojärjestelmän parantaminen ovat oikeita keinoja varmistaa, että EU:n järjestelmä pystyy vastamaan tuleviin öljyhaasteisiin. Jäsenvaltioiden roolia öljyn varmuusvarastojen ylläpitämisessä ja hallinnassa olisi vahvistettava kokonaisuudessaan.

Mainitun toimintavaihtoehdon hengessä esittelijä haluaa esittää mietintöehdotukseen joitakin tarkistuksia, joiden tarkoituksena on:

§ vahvistaa yleisesti öljymarkkinoiden avoimuutta ja erityisesti käytettävissä olevien öljyvarastojen avoimuutta niiden sijainnin, laadun ja omistuksen suhteen siten, että voidaan parantaa varmuusjärjestelmän luotettavuutta;

§ varmistaa täsmällisten ja oikea-aikaisten tietojen esittäminen ja käsittely erityisesti erityisvarastojen osalta (6 artikla; 15 artikla);

§ asettaa jäsenvaltioita koskevat selkeät säännöt, jotka koskevat erityisvarastojen hallinnan luovuttamista asianomaisen jäsenvaltion alueen ulkopuolelle (11 artikla);

§ määrittää säädöksen tarkistamisen ajankohta ja laajuus ja (23 artikla);

§ antaa komissiolle valtuudet valvoa tehokkaasti tämän säädöksen asianmukaista täytäntöönpanoa 19 artikla, 22 artikla);

§ mahdollistaa selkeä ja nopea päätöksentekoprosessi, jonka avulla EU voi toteuttaa IEA:n varmuustoimia täydentäviä toimia ja varmistaa asianmukaiset, epäpoliittiset ja ennakkoluulottomat EU:n energiasolidaarisuuden hengessä tehtävät päätökset (21 artikla)

§ varmistaa, että kaikki osto-optioiden kaltaiset öljyvarastojen ylläpitämisjärjestelmät mahdollistavat käytettävissä olevien varastojen täsmällisen ilmoittamisen ja että ne ovat täysin luotettavia toimitushäiriöiden tapauksissa (8 artikla, 11 artikla).

  • [1]  EUVL L 217, 8.8.2006, s. 8.
  • [2]  EYVL L 308, 23.12.1968, s. 19.
  • [3]  EYVL L 228, 16.8.1973, s. 1.
  • [4]  Professori Paul Stevensin tutkimus "HOW EMERGENCY OIL STOCKS FIT THE GENERAL OIL CHALLENGE".

talous- ja raha-asioiden valiokunnaN LAUSUNTO (25.3.2009)

teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi jäsenvaltioiden velvollisuudesta ylläpitää raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistasoa
(KOM(2008)0775 – C6‑0511/2008 – 2008/0220(CNS))

Valmistelija: Slavi Binev

LYHYET PERUSTELUT

Komission ehdotus neuvoston direktiiviksi jäsenvaltioiden velvollisuudesta ylläpitää raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistasoa on keskeisen tärkeä jäsenvaltioiden taloudellisen vakauden ja sosiaalisen kehityksen ylläpitämiseksi kriisien ja hätätilojen aikana.

On korjattava nykyisen järjestelmän heikkoudet ja siinä tapahtuneet rikkomukset, jotta voidaan turvata pitkän raakaöljyn ja öljytuotteiden varastojen varmuus, satavuus, käytettävyys ja luotettavuus tilanteissa, joissa energian saanti häiriintyy.

Vakava kaasukriisi, josta eräät jäsenvaltiot parhaillaan kärsivät, jouduttuaan konfliktien uhreiksi, korostaa entisestään energiavarastojen vähimmäistason ylläpitämisen merkitystä.

Esittelijä hyväksyy komission omaksuman lähestymistavan, mutta haluaa esittää eräitä tarkistuksia komission ehdotukseen.

Esittelijä haluaisi myös korostaa, että raakaöljyn ja öljytuotteiden toimitushäiriöllä ja/tai riittämättömillä varastoilla on huomattava dominovaikutus ja seurauksia kaikille aloille. Energiariippuvuuden taso vaihtelee jäsenvaltioittain, mikä myös on este nopealle ja asianmukaiselle vastaukselle hätätilanteissa. Riippuvuuden aste olisi siten nähtävä tekijänä, joka on otettava huomioon varastojen kokoa laskettaessa. On erityisen tärkeää edistää ja vauhdittaa uusiutuvien energialähteiden käyttöä, mikä saattaa lisätä varastoja kriisiaikana.

Tilastollisten yhteenvetojen toimittaminen kuukausittain estää hallinnollisen taakan lisääntymisen.

On pantava merkille, että kaikki Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) jäsenvaltiot eivät ole Euroopan unionin jäseniä ja että yhteistyö komission ja IEA:n välillä on siten äärimmäisen tärkeää, jotta EU:n jäsenvaltioilla ei olisi toisistaan poikkeavia lähestymistapoja.

Jäsenvaltioilla pitäisi olla oikeus valita itsenäisesti, mitä kahdesta määrästä (90 päivän nettotuonti tai 70 päivän kulutus) ne käyttävät laskiessaan pakollista vähimmäisvarastoa.

TARKISTUKSET

Talous- ja raha-asioiden valiokunta pyytää asiasta vastaavaa talous- ja raha-asioiden valiokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Tarkistus      1

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 1 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(1) Raakaöljyn ja öljytuotteiden toimituksilla yhteisöön on jatkuvasti hyvin suuri merkitys erityisesti liikennesektorille ja kemianteollisuudelle.

(1) Raakaöljyn ja öljytuotteiden toimituksilla yhteisöön on jatkuvasti hyvin suuri merkitys erityisesti liikennesektorille ja kemianteollisuudelle sekä energiateollisuudelle. Raakaöljyn ja öljytuotteiden toimitushäiriö ja/tai riittämättömät varastot voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia menetyksiä yrityksille ja saattavat lamauttaa muut talouden alat ja unionin kansalaisten jokapäiväisen elämän.

Perustelu

Raakaöljyn ja öljytuotteiden toimitushäiriöillä ja/tai riittämättömillä varastoilla on huomattava dominovaikutus ja seurauksia kaikille aloille.

Tarkistus      2

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 2 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(2) Tuotannon lisääntyvä keskittyminen, öljyvarantojen väheneminen sekä öljytuotteiden maailmanlaajuisen kulutuksen kasvu lisäävät osaltaan toimitusvaikeuksien riskiä.

(2) Tuotannon lisääntyvä keskittyminen, öljyvarantojen väheneminen sekä öljytuotteiden maailmanlaajuisen kulutuksen jatkuva kasvu lisäävät osaltaan vakavasti toimitusvaikeuksien riskiä.

Perustelu

Kun otetaan huomioon öljytuotteiden odottamaton kasvu maailmassa ja kulutuksen kasvun vaikea ennustettavuus, on välttämätöntä korostaa öljyvarastojen ja maailman kulutuksen välisessä tasapainossa tapahtuvien äkillisten muutosten aiheuttamaa vaaraa

Tarkistus      3

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 2 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(2 a) Jäsenvaltioiden riippuvuuden taso öljyn tuonnista energiatarpeidensa tyydyttämiseksi on erittäin korkea.

Perustelu

On toteutettava toimenpiteitä, joilla pyritään saavuttamaan mahdollisimman korkea energiaomavaraisuuden taso jäsenvaltioille. Vaihtoehtoiset energialähteet voivat lisätä varastoja hätätilojen ja kriisien aikana.

Tarkistus      4

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 4 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

 

(4 a) Euroopan unioni on globaali toimija ja sen energiatoimitusten varmuuden parantamisen olisi siten oltava osa poliittisia tavoitteita unionin suhteissa ehdokasvaltioihin ja ympäröiviin maihin.

Perustelu

Myös ehdokasvaltioiden ja ympäröivine maiden olisi harkittava ennaltaehkäisevien toimien toteuttamista.

Tarkistus      5

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 4 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(4 b) Komission tulisi huolehtia siitä, että ne kahdeksan jäsenvaltiota1, joka eivät ole Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) jäseniä, otetaan yhtäläisesti mukaan Euroopan unionin ratkaisuihin ja toimiin, joita toteutetaan IEA:n kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

 

1Bulgaria, Kypros, Viro, Latvia, Liettua, Malta, Romania ja Slovenia.

Perustelu

Jotta yhteisön järjestelmää voitaisiin lähentää Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) järjestelmään, on taattava, että myös jäsenvaltiot, jotka eivät ole IEA:n jäseniä (Bulgaria, Viro, Latvia, Liettua, Malta, Romania, Slovenia ja Kypros), otetaan mukaan.

Tarkistus      6

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 4 c kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(4 c) Komission tulisi edustaa asianmukaisesti ja puolustaa niiden jäsenvaltioiden etuja, jotka eivät ole IEA:n jäseniä.

Perustelu

Kaikkien EU:n jäsenvaltioiden etuja on puolustettava yhtäläisesti.

Tarkistus      7

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 15 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(15) Keskuslaitosten tai jäsenvaltioiden omistuksessa olevat määrät olisi tässä vaiheessa vahvistettava kunkin asianomaisen jäsenvaltion itsenäisesti ja vapaaehtoisesti määrittämälle tasolle.

(15) Keskuslaitosten tai jäsenvaltioiden omistuksessa olevat määrät olisi tässä vaiheessa vahvistettava kunkin asianomaisen jäsenvaltion itsenäisesti ja vapaaehtoisesti etukäteen määrittämälle tasolle.

Perustelu

Öljyvarastojen määrä on määriteltävä etukäteen, jotta voidaan välttää odottamaton öljypula hätätilan sattuessa.

Tarkistus      8

Ehdotus direktiiviksi

Johdanto-osan 21 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(21) Samoista syistä olisi vaadittava tilastollisten yhteenvetojen laatimista ja toimittamista myös muista varastoista kuin varmuusvarastoista ja erityisvarastoista sekä säädettävä, että nämä yhteenvedot on toimitettava viikoittain.

(21) Samoista syistä olisi vaadittava tilastollisten yhteenvetojen laatimista ja toimittamista myös muista varastoista kuin varmuusvarastoista ja erityisvarastoista sekä säädettävä, että nämä yhteenvedot on toimitettava kuukausittain.

Perustelu

Tilastollisten yhteenvetojen toimittaminen viikoittain lisäisi jäsenvaltioiden hallinnollista taakkaa.

Tarkistus      9

Ehdotus direktiiviksi

2 artikla – 1 kohta – e alakohta

Komission teksti

Tarkistus

e) 'lainvoimaisella kansainvälisellä päätöksellä varastojen liikkeelle laskemisesta' voimassa olevaa Kansainvälisen energiajärjestön hallintoneuvoston päätöstä jäsenvaltion öljy- tai öljytuotevarastojen liikkeelle laskemisesta;

e) 'lainvoimaisella kansainvälisellä päätöksellä varastojen liikkeelle laskemisesta' voimassa olevaa IEA:n hallintoneuvoston päätöstä IEA:n jäsenvaltion öljy- tai öljytuotevarastojen liikkeelle laskemisesta;

Perustelu

IEA:n päätös varastojen liikkeelle laskemisesta on IEA:n 28 jäsenvaltion, joista kahdeksan on EU:n jäsenvaltiota, päätös.

Tarkistus      10

Ehdotus direktiiviksi

2 artikla – 1 kohta – l a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

l a) 'hätätilanteilla' sellaisia olosuhteita, joissa raakaöljyn tai öljytuotteiden toimitus on merkittävästi häiriintynyt;

Perustelu

'Hätätilanteen' määritelmä puuttui.

Tarkistus      11

Ehdotus direktiiviksi

3 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jäsenvaltioiden on annettava tarvittavat lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset varmistaakseen viimeistään 31 päivänä joulukuuta 20XX, että niiden hyväksi ylläpidetään yhteisön alueella pysyvästi öljyvarastoja, joiden kokonaistaso vastaa vähintään 90 päivän nettotuontia tai 70 päivän kulutusta, sen mukaan kumpi näistä määristä on suurempi.

1. Jäsenvaltioiden on annettava tarvittavat lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset varmistaakseen viimeistään 31 päivänä joulukuuta 20XX, että niiden hyväksi ylläpidetään yhteisön alueella pysyvästi öljyvarastoja, joiden kokonaistaso vastaa vähintään 90 päivän nettotuontia tai 70 päivän kulutusta.

Perustelu

90 päivän nettotuonnin ja 70 päivän kulutuksen rinnakkain tapahtuva laskeminen ja vertailu johtavat hallinnollisten toimien lisääntymiseen.

Tarkistus      12

Ehdotus direktiiviksi

3 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

4. Tässä artiklassa tarkoitettuja varastointivelvoitteiden laskentasääntöjä ja -menetelmiä voidaan muuttaa 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

4. Tässä artiklassa tarkoitettuja varastointivelvoitteiden laskentasääntöjä ja -menetelmiä voidaan muuttaa 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen ja sen jälkeen, kun asiantuntijoita ja intressitahoja on kuultu.

Perustelu

Varastovelvoitteiden laskentamenetelmä on vahvistettava lailla ja niihin tehtävien muutosten on perustuttava alan asiantuntijoiden arviointeihin ja päätelmiin. Tästä ei ole takeita, kun tehdään 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun komiteamenettelyn mukaisia muutoksia.

Tarkistus      13

Ehdotus direktiiviksi

4 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Edellä 1 ja 2 kohdassa tarkoitettuja varastojen tason laskentasääntöjä ja ‑menetelmiä voidaan muuttaa 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

3. Edellä 1 ja 2 kohdassa tarkoitettuja varastojen tason laskentasääntöjä ja ‑menetelmiä voidaan muuttaa 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen ja sen jälkeen, kun asiantuntijoita ja intressitahoja on kuultu.

Perustelu

Varastovelvoitteiden laskentamenetelmä on vahvistettava lailla ja niihin tehtävien muutosten on perustuttava alan asiantuntijoiden arviointeihin ja päätelmiin. Tästä ei ole takeita, kun tehdään 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun komiteamenettelyn mukaisia muutoksia.

Tarkistus      14

Ehdotus direktiiviksi

5 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että niiden alueella sijaitseviin varmuusvarastoihin ja 9 artiklassa tarkoitettuihin erityisvarastoihin on kaikkina aikoina fyysinen pääsy ja että ne ovat kaikkina aikoina käytettävissä. Jäsenvaltioiden on luotava järjestelyt mainittujen varastojen yksilöimistä, kirjanpitoa ja valvontaa varten, jotta niiden olemassaolo voidaan todentaa milloin tahansa. Sellaisista varmuusvarastoista ja erityisvarastoista, jotka muodostavat osan talouden toimijoiden ylläpitämistä varastoista tai jotka on sekoitettu tällaisiin varastoihin, on pidettävä erillistä kirjanpitoa.

1. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että niiden alueella sijaitseviin varmuusvarastoihin ja 9 artiklassa tarkoitettuihin erityisvarastoihin on kaikkina aikoina fyysinen pääsy ja että ne ovat kaikkina aikoina käytettävissä. Jäsenvaltioiden on luotava järjestelyt mainittujen varastojen yksilöimistä, kirjanpitoa ja valvontaa varten, jotta niiden olemassaolo voidaan todentaa milloin tahansa. Jäsenvaltiot pyrkivät määrittelemään nämä järjestelyt komission kanssa etukäteen tehtävällä sopimuksella. Sellaisista varmuusvarastoista ja erityisvarastoista, jotka muodostavat osan talouden toimijoiden ylläpitämistä varastoista tai jotka on sekoitettu tällaisiin varastoihin, on pidettävä erillistä kirjanpitoa.

Perustelu

Etukäteen tehtävä kirjanpitoa koskeva sopimus johtaisi eri jäsenvaltioiden käyttämien menetelmien lähentymiseen, joka auttaisi myöhempää valvontaa.

Tarkistus      15

Ehdotus direktiiviksi

6 artikla – 1 kohta – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jokaisen jäsenvaltion on luotava yksityiskohtainen ja jatkuvasti päivitettävä rekisteri kaikista sen hyväksi ylläpidettävistä varmuusvarastoista, jotka eivät ole 9 artiklassa tarkoitettuja erityisvarastoja. Rekisterin on sisällettävä kaikki tiedot, joiden avulla voidaan määrittää kyseisten varastojen tarkka sijainti, määrät, omistaja sekä tarkka luonne energiatilastoista […] annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o […] liitteessä C olevan 3.1 kohdan ensimmäisessä kappaleessa mainittujen luokkien mukaan.

1. Jokaisen jäsenvaltion on luotava yksityiskohtainen ja kuukausittain päivitettävä rekisteri kaikista sen hyväksi ylläpidettävistä varmuusvarastoista, jotka eivät ole 9 artiklassa tarkoitettuja erityisvarastoja. Rekisterin on sisällettävä kaikki tiedot, joiden avulla voidaan määrittää kyseisten varastojen tarkka sijainti varastointipaikoittain, määrät, omistaja sekä tarkka luonne energiatilastoista 22 päivänä lokakuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1099/20081 liitteessä C olevan 3.1 kohdan ensimmäisessä kappaleessa mainittujen luokkien mukaan.

 

1 EUVL L 304, 14.11.2008, s. 1.

Perustelu

Muutoksilla pyritään konkretisoimaan komission ehdotusta.

Tarkistus      16

Ehdotus direktiiviksi

7 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Keskusvarastointiyksikkö ei voi hankkia, perustaa, ylläpitää tai hallinnoida varmuusvarastoja sen perustaneen jäsenvaltion alueen ulkopuolella, jollei kyseisiä tehtäviä ole siirretty sopimuksella jäsenvaltiolle, jonka alueella kyseiset varastot sijaitsevat, tai sen perustamalle keskusvarastointiyksikölle.

3. Keskusvarastointiyksikkö ei voi hankkia, perustaa, ylläpitää tai hallinnoida varmuusvarastoja sen perustaneen jäsenvaltion alueen ulkopuolella.

Jäsenvaltio ei voi hankkia, perustaa, ylläpitää tai hallinnoida varmuusvarastoja alueensa ulkopuolella, jollei kyseisiä tehtäviä ole siirretty sopimuksella jäsenvaltiolle, jonka alueella kyseiset varastot sijaitsevat, tai sen perustamalle keskusvarastointiyksikölle.

Jäsenvaltio ei voi hankkia, perustaa, ylläpitää tai hallinnoida varmuusvarastoja alueensa ulkopuolella.

Perustelu

Keskusvarastointiyksikkö voi täyttää velvoitteensa omassa maassaan sijaitseville yrityksille antamiensa valtuutusten avulla, mutta ei suoraan EU:n muissa jäsenvaltioissa olevien yritysten avulla. Samalla tavoin se tai jäsenvaltio voivat pitää varmuusvarastoja muissa Euroopan maissa vain rajoitetusti. Komission ehdotuksen mukaan tämä olisi mahdollista vain toisaalla sijaitsevan varastointilaitoksen tai kahdenvälisten sopimusten avulla, ja se aiheuttaisi merkittävää hallinnollista ja ajallista lisäkuormitusta.

Tarkistus      17

Ehdotus direktiiviksi

9 artikla – 1 kohta – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jokainen jäsenvaltio voi antaa peruuttamattoman sitoumuksen kulutuspäivien perusteella määritetyn öljyvarastojen vähimmäistason ylläpitämisestä tämän artiklan ehtojen mukaisesti, jäljempänä 'erityisvarastot'.

1. Jokainen jäsenvaltio voi antaa sitoumuksen kulutuspäivien perusteella määritetyn öljyvarastojen vähimmäistason ylläpitämisestä tämän artiklan ehtojen mukaisesti, jäljempänä 'erityisvarastot'.

Perustelu

Peruuttamaton sitoumus ei anna jäsenvaltioille tarvittavaa joustavuutta, jonka avulla ne voivat reagoida ulkoisiin muutoksiin ja markkinoiden heilahteluihin.

Tarkistus      18

Ehdotus direktiiviksi

9 artikla – 3 kohta – johdantokappale

Komission teksti

Tarkistus

3. Erityisvarastot koostuvat yksinomaan seuraavista tuoteluokista, jotka määritellään energiatilastoista […] annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o […] liitteessä B olevassa 4 kohdassa:

3. Erityisvarastot voivat sisältyä seuraaviin tuoteluokkiin, jotka määritellään asetuksen (EY) N:o 1099/2008 liitteessä B olevassa 4 kohdassa:

Perustelu

Luettelo ei saa olla poissulkeva, jotta mahdollistettaisiin entistä suurempi joustavuus erityisvarastojen pitämisessä. Erityisvarastoiksi tulee voida määrittää kaikki sellaiset tuotevarastot, jotka täyttävät asiaan liittyvät ehdot.

Tarkistus      19

Ehdotus direktiiviksi

9 artikla – 5 kohta – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

5. Kunkin jäsenvaltion, joka on päättänyt ylläpitää erityisvarastoja, on toimitettava komissiolle Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistava ilmoitus, jossa täsmennetään niiden erityisvarastojen taso, joita se peruuttamattomasti sitoutuu ylläpitämään kunkin luokan osalta ja pysyvästi. Tätä ilmoitettua tasoa sovelletaan ainoana pakollisena vähimmäistasona samalla tavoin kaikkiin erityisvarastojen luokkiin, joita jäsenvaltio käyttää.

5. Kunkin jäsenvaltion, joka on päättänyt ylläpitää erityisvarastoja, on toimitettava komissiolle Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistava ilmoitus, jossa täsmennetään niiden erityisvarastojen taso, joita se sitoutuu ylläpitämään pysyvästi.

Perustelu

Vain yhden vähimmäisvaraston ilmoittaminen varastointipäivien määrän mukaan erityisvarastojen kaikkien tuoteluokkien osalta merkitsee sitä, että tuote, jolla on vähiten varastointipäiviä, edustaa kaikkien tuotteiden peruuttamattomasti määritettyä ylärajaa.

Tarkistus      20

Ehdotus direktiiviksi

15 artikla – 1 ja 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle viikoittainen tilastollinen yhteenveto niiden alueella ylläpidettävien kaupallisten varastojen tasoista. Niiden on huolehdittava tällöin arkaluonteisten tietojen suojaamisesta ja jätettävä nimeämättä kyseisten varastojen omistajat.

1. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle kuukausittainen tilastollinen yhteenveto niiden alueella ylläpidettävien kaupallisten varastojen tasoista. Niiden on huolehdittava tällöin arkaluonteisten tietojen suojaamisesta ja jätettävä nimeämättä kyseisten varastojen omistajat.

2. Komissio julkaisee viikoittaisen tilastollisen yhteenvedon kaupallisista varastoista yhteisössä jäsenvaltioiden sille toimittamien yhteenvetojen pohjalta ja kokonaistasoja käyttäen.

2. Komissio julkaisee kuukausittaisen tilastollisen yhteenvedon kaupallisista varastoista yhteisössä jäsenvaltioiden sille toimittamien yhteenvetojen pohjalta ja kokonaistasoja käyttäen.

Perustelu

Tilastollisten yhteenvetojen antaminen viikoittain jäsenvaltion alueella pidettävistä kaupallisista varastoista lisäisi hallinnollista taakkaa. Vastaanottajien vastuullinen käyttäytyminen ja tästä direktiivistä johtuvien velvoitteiden tiukka noudattaminen ovat keskeisen tärkeitä öljymarkkinoiden turvallisuudelle ja avoimuudelle.

Tarkistus      21

Ehdotus direktiiviksi

23 artikla

Komission teksti

Tarkistus

Komissio tekee kolmen vuoden kuluessa tämän direktiivin voimaantulosta arvioinnin sen soveltamisesta ja tarkastelee erityisesti, olisiko kaikki jäsenvaltiot velvoitettava ylläpitämään erityisvarastojen pakollista vähimmäistasoa.

Komissio tekee kolmen vuoden kuluessa tämän direktiivin voimaantulosta arvioinnin sen soveltamisesta.

Perustelu

Yleinen tarkistuslauseke on asetettava etusijalle sellaiseen lausekkeeseen nähden, jota käytettäessä tulos on tiedossa jo etukäteen.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistaso

Viiteasiakirjat

KOM(2008)0775 – C6-0511/2008 – 2008/0220(CNS)

Asiasta vastaava valiokunta

ITRE

Lausunnon antanut valiokunta

  Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

18.12.2008

 

 

 

Valmistelija

  Nimitetty (pvä)

Slavi Binev

17.12.2008

 

 

Valiokuntakäsittely

20.1.2009

23.3.2009

 

 

Hyväksytty (pvä)

23.3.2009

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

17

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Mariela Velichkova Baeva, Zsolt László Becsey, Pervenche Berès, Slavi Binev, Sharon Bowles, Udo Bullmann, Elisa Ferreira, Jean-Paul Gauzès, Sophia in ‘t Veld, Wolf Klinz, Gay Mitchell, Eoin Ryan, Antolín Sánchez Presedo, Peter Skinner, Margarita Starkevičiūtė, Ieke van den Burg

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Eva-Riitta Siitonen

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistaso

Viiteasiakirjat

KOM(2008)0775 – C6-0511/2008 – 2008/0220(CNS)

EP:n kuuleminen (pvä)

16.12.2008

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ITRE

18.12.2008

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

BUDG

18.12.2008

ECON

18.12.2008

ENVI

18.12.2008

TRAN

18.12.2008

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa

       Päätös tehty (pvä)

BUDG

1.12.2008

ENVI

2.12.2008

TRAN

8.12.2008

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Miloslav Ransdorf

2.12.2008

 

 

Valiokuntakäsittely

17.2.2009

19.3.2009

 

 

Hyväksytty (pvä)

31.3.2009

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

47

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Šarūnas Birutis, Jan Březina, Jorgo Chatzimarkakis, Giles Chichester, Dragoş Florin David, Pilar del Castillo Vera, Den Dover, Adam Gierek, Fiona Hall, Rebecca Harms, Erna Hennicot-Schoepges, Ján Hudacký, Romana Jordan Cizelj, Werner Langen, Pia Elda Locatelli, Eugenijus Maldeikis, Eluned Morgan, Antonio Mussa, Angelika Niebler, Reino Paasilinna, Atanas Paparizov, Aldo Patriciello, Anni Podimata, Miloslav Ransdorf, Herbert Reul, Teresa Riera Madurell, Mechtild Rothe, Paul Rübig, Catherine Trautmann, Claude Turmes, Nikolaos Vakalis, Adina-Ioana Vălean, Alejo Vidal-Quadras

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Ivo Belet, Danutė Budreikaitė, Zdzisław Kazimierz Chmielewski, Juan Fraile Cantón, Robert Goebbels, Edit Herczog, Gunnar Hökmark, Toine Manders, Bernhard Rapkay, Esko Seppänen, Hannes Swoboda, Silvia-Adriana Ţicău, Vladimir Urutchev, Lambert van Nistelrooij

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

2.4.2009