MIETINTÖ ehdotuksesta neuvoston päätökseksi elintärkeiden infrastruktuureiden varoitusjärjestelmästä (CIWIN)

3.4.2009 - (KOM(2008)0676 – C6-0399/2008 – 2008/0200(CNS)) - *

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta
Esittelijä: Luca Romagnoli

Menettely : 2008/0200(COD)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0228/2009
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0228/2009
Keskustelut :
Äänestykset :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta neuvoston päätökseksi elintärkeiden infrastruktuureiden varoitusjärjestelmästä (CIWIN)

(KOM(2008)0676 – C6-0399/2008 – 2008/0200(CNS))

(Kuulemismenettely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvostolle (KOM(2008)0676),

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 308 artiklan sekä Euratomin perustamissopimuksen 203 artiklan, joiden mukaisesti neuvosto on kuullut parlamenttia (C6-0399/2008),

–   ottaa huomioon oikeudellisten asioiden valiokunnan lausunnon ehdotetusta oikeusperustasta,

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 51 ja 35 artiklan,

–   ottaa huomioon kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan mietinnön (A6-0228/2009),

1.  hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.  pyytää komissiota muuttamaan ehdotustaan vastaavasti EY:n perustamissopimuksen 250 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

3.  pyytää neuvostoa ilmoittamaan parlamentille, jos se aikoo poiketa parlamentin hyväksymästä sanamuodosta;

4.  pyytää tulla kuulluksi uudelleen, jos neuvosto aikoo tehdä huomattavia muutoksia komission ehdotukseen;

5.  kehottaa komissiota, Lissabonin sopimuksen tultua voimaan ja jos neuvosto ei ole tehnyt päätöstä asiasta, harkitsemaan mahdollisuutta valita 196 artikla (väestönsuojelu) tämän ehdotuksen oikeusperustaksi ja harkitsemaan tarvittaessa ehdotuksen toimittamista parlamentille;

6.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.

Tarkistus  1

Ehdotus päätökseksi

Johdanto-osan 1 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(1) Neuvosto hyväksyi joulukuussa 2004 terrori-iskujen ehkäisemistä, niihin varautumista ja niihin reagoimista koskevat päätelmät sekä terroriuhkien ja -iskujen seurauksia koskevan EU:n yhteisvastuuohjelman ja antoi hyväksyntänsä komission aikomukselle esittää Euroopan elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamisohjelma ja perustaa elintärkeiden infrastruktuureiden varoitusjärjestelmä (Critical Infrastructure Warning Information Network, CIWIN)[1]

(1) Neuvosto hyväksyi joulukuussa 2004 terrori-iskujen ehkäisemistä, niihin varautumista ja niihin reagoimista koskevat päätelmät sekä terroriuhkien ja iskujen seurauksia koskevan EU:n yhteisvastuuohjelman ja antoi hyväksyntänsä komission aikomukselle esittää Euroopan elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamisohjelma ja perustaa elintärkeiden infrastruktuureiden varoitusjärjestelmä (Critical Infrastructure Warning Information Network, CIWIN)1.

14894/04.

Neuvoston asiakirja 15232/04.

Perustelu

Komission ehdotuksessa (14894/04) viitattiin asiakirjaan, jossa annetaan vain yleisiä kommentteja kriittisen infrastruktuurin suojelemisesta. Viiteasiakirjan numeron pitäisi olla 15232/04.

Tarkistus  2

Ehdotus päätökseksi

Johdanto-osan 4 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(4)Useissa EU-maissa vuonna 2006 sattuneen sähkökatkoksen lisäksi Euroopassa on esiintynyt useita elintärkeisiin infrastruktuureihin kohdistuneita häiriöitä, jotka ovat osoittaneet, kuinka tarpeellista on parantaa ja tehostaa tiedonvaihtoa tällaisten tapahtumien ehkäisemiseksi tai niiden laajuuden rajoittamiseksi.

(4)Useissa EU-maissa vuonna 2006 sattuneen sähkökatkoksen lisäksi Euroopassa on esiintynyt useita elintärkeisiin infrastruktuureihin kohdistuneita häiriöitä, jotka ovat osoittaneet, kuinka tarpeellista on parantaa ja tehostaa tiedonvaihtoa ja lisätä tietämystä eri jäsenvaltioissa noudatettavista käytännöistä tällaisiin tapahtumiin varautumiseksi ja niiden välttämiseksi.

Perustelu

Nopean hälytysjärjestelmän puuttuminen nykymuotoisesta CIWIN-järjestelmästä aiheuttaa tämän tarkistuksen tähän johdanto-osan kappaleeseen.

Tarkistus  3

Ehdotus päätökseksi

Johdanto-osan 5 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(5)On asianmukaista perustaa tietojärjestelmä, jonka välityksellä jäsenvaltiot ja komissio voivat vaihtaa tietoja ja hälytyksiä elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamisen alalla, lujittaa alan keskinäistä vuoropuhelua ja osallistua jäsenvaltioissa hajallaan olevien elintärkeiden infrastruktuureiden tutkimusohjelmien integroimiseen ja koordinoinnin parantamiseen.

(5)On siis asianmukaista perustaa tietojärjestelmä, jonka välityksellä jäsenvaltiot ja komissio voivat vaihtaa tietoja elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamisen alalla, lujittaa alan keskinäistä vuoropuhelua ja osallistua jäsenvaltioissa hajallaan olevien elintärkeiden infrastruktuureiden tutkimusohjelmien integroimiseen ja koordinoinnin parantamiseen.

Perustelu

Although the option for a rapid alert system (RAS) within CIWIN is to be welcome, further analysis and evaluation is needed in this respect. An in-depth study should to be launched by the Commission which would assess all the consequences of including a RAS functionality in CIWIN. The findings of the pilot project to be launched probably in June 2009 concerning CIWIN will also provide a more detailed and concrete picture for the RAS option. It should also be recalled that Member States had contrasting views with regard to this option when consulted on the CIWIN functionalities. The possibility for CIWIN to have this double functionality was put forward in the Commission Green Paper on a 'European Programme for a Critical Infrastructure Programme'.

(Kääntäjän huomautus: Perustelua ei ole käännetty, koska sen pituus ylittää sallitun merkkimäärän.)

Tarkistus  4

Ehdotus päätökseksi

Johdanto-osan 6 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(6) CIWIN-järjestelmän olisi edistettävä elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamista EU:ssa tarjoamalla käyttöön tietojärjestelmä, joka voi helpottaa jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä, ja tarjottava tehokas ja nopea vaihtoehto aikaavieville menetelmille etsiä tietoa yhteisön elintärkeistä infrastruktuureista.

(6)CIWIN-järjestelmän olisi edistettävä elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamista EU:ssa tarjoamalla käyttöön tietojärjestelmä, joka voi helpottaa jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä ja koordinointia, ja tarjottava tehokas ja nopea vaihtoehto aikaavieville menetelmille etsiä tietoa yhteisön elintärkeistä infrastruktuureista. Sen olisi erityisesti edistettävä tietojen, parhaiden käytäntöjen ja kokemusten vaihtoa ja levittämistä jäsenvaltioiden välillä helpottavien asianmukaisten toimien kehittämistä.

Tarkistus  5

Ehdotus päätökseksi

Johdanto-osan 6 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(6 a) CIWIN-järjestelmän ensimmäisessä arvioinnissa olisi myös toteutettava yksityiskohtainen analyysi siitä onko järjestelmään lisättävä uusi toiminto, eli tekninen valmius nopeaan hälytysjärjestelmään (RAS).Tämän toiminnon välityksellä jäsenvaltioiden ja komission pitäisi voida tehdä hälytyksiä elintärkeisiin infrastruktuureihin kohdistuvista välittömistä riskeistä ja uhkista ottaen huomioon kaikki tarvittavat turvallisuusvaatimukset.

Perustelu

Ensimmäisen CIWIN-järjestelmän arvioinnin tulosten sekä asiaa koskevan tutkimuksen ja komission käynnistämän kokeiluhankkeen tulosten perusteella pitäisi voida arvioida tämän vaihtoehdon tarpeellisuutta CIWIN-järjestelmän piirissä.

Tarkistus  6

Ehdotus päätökseksi

Johdanto-osan 7 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(7) CIWIN-järjestelmän olisi erityisesti edistettävä parhaiden käytänteiden vaihtoa helpottavien toimenpiteiden kehittämistä, ja samalla toimittava välineenä välittömiä uhkia ja hälytyksiä koskevalle suojatulle tiedonsiirrolle.

Poistetaan.

Perustelu

Osa tästä johdanto-osan kappaleesta on sisällytetty johdanto-osan 6 kappaleeseen. Välittömiä uhkia ja hälytyksiä koskevien viittausten poistaminen sopii mietintöluonnoksessa hyväksyttyyn kantaan, jonka mukaan CIWIN-järjestelmän kehittämisen ensimmäisessä vaiheessa kyse on vain tietojen vaihdosta.

Tarkistus  7

Ehdotus päätökseksi

Johdanto-osan 8 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(8)CIWIN-järjestelmän yhteydessä olisi vältettävä päällekkäisyyttä ja otettava huomioon nykyisten eri alojen nopeiden hälytysjärjestelmien erityispiirteet, asiantuntemus, järjestelyt ja toimivalta.

(8) Uuden tietojärjestelmän kehittämisessä ja arvioinnissa jäsenvaltioiden ja komission olisi varmistettava, että CIWIN-järjestelmän yhteydessä vältetään päällekkäisyyttä ja otetaan huomioon nykyisten eri alojen nopeiden hälytysjärjestelmien erityispiirteet, asiantuntemus, järjestelyt ja toimivalta.

Tarkistus  8

Ehdotus päätökseksi

Johdanto-osan 10 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(10)Jäsenvaltioiden elintärkeiden infrastruktuureiden keskinäinen riippuvuus ja elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamisen tasoerot antavat aihetta olettaa, että luomalla laaja-alainen ja monialainen yhteisötason väline elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamista koskevien tietojen ja hälytysten vaihtoa varten parannettaisiin kansalaisten turvallisuutta.

(4 a) Jäsenvaltioiden elintärkeiden infrastruktuureiden keskinäinen riippuvuus ja elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamisen tasoerot antavat aihetta olettaa, että luomalla laaja-alainen ja monialainen yhteisötason väline elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamista koskevien tietojen vaihtoa varten parannettaisiin kansalaisten turvallisuutta.

Perustelu

Tämä seikka olisi tuotava esille johdanto-osan varhaisemmassa vaiheessa.

Tarkistus  9

Ehdotus päätökseksi

Johdanto-osan 10 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(10 a) Pelastuspalvelun piiriin kuuluvien toimenpiteiden toteuttaminen on lueteltu yhteisön toiminnoissa EY:n perustamissopimuksen 3 artiklan 1 kohdan u alakohdassa. CIWIN-järjestelmä on täten perustettava, jotta yhteisö voi saavuttaa perustamissopimuksessa vahvistetun tavoitteen.

Tarkistus 10

Ehdotus päätökseksi

Johdanto-osan 11 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(11)Komission olisi päätettävä CIWIN-järjestelmälle sopivimmasta teknologisesta perustasta ottaen huomioon hallintojen välisten Euroopan laajuisten telemaattisten palvelujen viestintäverkon(S-TESTA) tai mahdollisen vaihtoehtoisen komission operoiman suojatun verkon tulevan saatavuuden sekä edellytettävä, että loppukäyttäjät noudattavat sen määrittelemiä teknisiä vaatimuksia.

(11)Komission olisi päätettävä CIWIN-järjestelmälle sopivimmasta teknologisesta perustasta ottaen huomioon hallintojen välisten Euroopan laajuisten telemaattisten palvelujen viestintäverkon(S-TESTA) tai muun mahdollisen vaihtoehtoisen komission operoiman suojatun verkon tulevan saatavuuden sekä edellytettävä, että loppukäyttäjät noudattavat sen määrittelemiä teknisiä vaatimuksia.

Perustelu

Jos CIWIN-järjestelmälle voidaan kuvitella muita teknisiä ratkaisuja, asia on tuotava esille täsmällisemmin.

Tarkistus  11

Ehdotus päätökseksi

Johdanto-osan 17 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(17) Tässä päätöksessä kunnioitetaan perusoikeuksia ja noudatetaan erityisesti Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustettuja periaatteita,

(17)Tässä päätöksessä kunnioitetaan perusoikeuksia ja noudatetaan erityisesti Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 6 artiklassa tunnustettuja ja Euroopan unionin perusoikeuskirjassa ilmeneviä periaatteita,

Perustelu

On tarpeen viitata myös Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 6 artiklaan.

Tarkistus  12

Ehdotus päätökseksi

1 artikla

Komission teksti

Tarkistus

Tällä päätöksellä perustetaan suojattu tieto-, viestintä- ja hälytysjärjestelmä – elintärkeiden infrastruktuureiden varoitusjärjestelmä(Critical Infrastructure Warning Information Network, CIWIN, jäljempänä ’CIWIN-järjestelmä’), jonka tarkoituksena on auttaa jäsenvaltioita vaihtamaan tietoja yhteisistä uhkista ja heikkouksista sekä asianmukaisista toimenpiteistä ja strategioista elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamiseen liittyvien riskien pienentämiseksi.

Tällä päätöksellä perustetaan suojattu tieto- ja viestintäjärjestelmä – elintärkeiden infrastruktuureiden varoitusjärjestelmä(Critical Infrastructure Warning Information Network, CIWIN, jäljempänä ’CIWIN-järjestelmä’), jonka tarkoituksena on auttaa jäsenvaltioita vaihtamaan tietoja heikkouksista sekä asianmukaisista toimenpiteistä ja strategioista elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamiseen liittyvien riskien pienentämiseksi.

Perustelu

Katso tarkistuksen 3 perustelu. Verkoston nimeä ei ole vaihdettu, vaikka olisi mahdollista väittää, että 'varoitusta' koskeva osa pitäisi poistaa, jos nopeaa hälytysjärjestelmää ei sisällytetä CIWIN-järjestelmän ensimmäiseen vaiheeseen. Komission tiedonannossa Euroopan elintärkeiden infrastruktuurien suojaamisohjelmasta vuodelta 2006 otsikko säilytettiin ennallaan, vaikka tiedonannossa todetaankin, että CIWIN-järjestelmä tarjoaa perustan parhaiden käytäntöjen turvalliselle vaihdolle ja saattaa tarjota myös vaihtoehtoisen perustan nopeiden hälytysten vaihdolle.

Tarkistus  13

Ehdotus päätökseksi

2 artikla – 2 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

’Elintärkeällä infrastruktuurilla’ tarkoitetaan sellaisia jäsenvaltioissa sijaitsevia hyödykkeitä ja järjestelmiä tai niiden osia, jotka ovat tarpeellisia yhteiskunnan välttämättömien toimintojen, terveydenhuollon, turvallisuuden, turvatoimien sekä väestön taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja joiden vahingoittumisella tai tuhoutumisella olisi merkittävä vaikutus jäsenvaltioon sen vuoksi, että kyseisiä toimintoja ei kyetä ylläpitämään.

’Elintärkeällä infrastruktuurilla’ tarkoitetaan sellaisia jäsenvaltioissa sijaitsevia hyödykkeitä ja järjestelmiä tai niiden osia, jotka ovat tarpeellisia yhteiskunnan välttämättömien toimintojen, terveydenhuollon, turvallisuuden, toimitusketjun, turvatoimien sekä väestön taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja joiden vahingoittumisella tai tuhoutumisella olisi merkittävä vaikutus jäsenvaltioon sen vuoksi, että kyseisiä toimintoja ei kyetä ylläpitämään.

Tarkistus  14

Ehdotus päätökseksi

2 artikla – 3 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

’Osallistuvalla jäsenvaltiolla’ tarkoitetaan jäsenvaltiota, joka on allekirjoittanut yhteisymmärryspöytäkirjan komission kanssa.

Poistetaan.

Perustelu

Jotta ehdotuksen oikeusperustaa noudatettaisiin täysin etenkin "tarpeellisuus"-vaatimuksen ja suhteellisuustestin ensimmäisen osan suhteen (yhteisön toiminnalla "on voitava taata sen tavoitteen toteuttaminen, johon sillä pyritään"), jäsenvaltioiden osallistuminen olisi tehtävä pakolliseksi.

Tarkistus  15

Ehdotus päätökseksi

3 artikla

Komission teksti

Tarkistus

3 artikla

Poistetaan.

Osallistuminen

 

CIWIN-järjestelmään voivat osallistua ja sitä voivat käyttää kaikki jäsenvaltiot. CIWIN-järjestelmään osallistumisen ehtona on järjestelmään sovellettavia teknisiä ja turvallisuusvaatimuksia sekä siihen liitettäviä toimintapisteitä koskevia tietoja sisältävän yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittaminen.

 

Perustelu

Jotta ehdotuksen oikeusperustaa noudatettaisiin täysin etenkin "tarpeellisuus"-vaatimuksen ja suhteellisuustestin ensimmäisen osan suhteen (yhteisön toiminnalla "on voitava taata sen tavoitteen toteuttaminen, johon sillä pyritään"), jäsenvaltioiden osallistuminen olisi tehtävä pakolliseksi.

Tarkistus  16

Ehdotus päätökseksi

4 artikla – otsikko

Komission teksti

Tarkistus

Toiminnot

Toiminto ja rakenne

Perustelu

Nopean hälytysjärjestelmän puuttuminen edellyttää otsikon muuttamista ja tarkentamista.

Tarkistus   17

Ehdotus päätökseksi

4 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(1) CIWIN-järjestelmä koostuu seuraavista kahdesta toiminnosta:

(a) sähköinen foorumi elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamiseen liittyvien tietojen vaihtamista varten;

(1) CIWIN-järjestelmä suunnitellaan sähköiseksi foorumiksi elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamiseen liittyvien tietojen vaihtamista varten.

(b) nopea hälytystoiminto, jonka välityksellä järjestelmään osallistuvat jäsenvaltiot ja komissio voivat tehdä hälytyksiä elintärkeisiin infrastruktuureihin kohdistuvista välittömistä riskeistä ja uhkista.

 

Perustelu

Nopean hälytysjärjestelmän puuttuminen edellyttää muutoksia 1 kohtaan.

Tarkistus  18

Ehdotus päätökseksi

4 artikla – 1 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(1 a) CIWIN-järjestelmän tekninen perusta on ainakin yhdessä turvallisessa paikassa kussakin jäsenvaltiossa.

Perustelu

Jotta jäsenvaltiot voivat mukauttaa järjestelmänsä CIWIN-järjestelmään ja estetään uuden verkoston kohtuuttomat kustannukset, prosessin aloittamiseksi vaaditaan vain yhtä turvallista paikkaa, ja jäsenvaltioille jätetään mahdollisuus perustaa muita turvallisia paikkoja tarpeidensa mukaan.

Tarkistus  19

Ehdotus päätökseksi

4 artikla – 2 kohta – 2 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

Kiinteät alueet sisällytetään järjestelmään pysyvästi.Niiden sisältöä voidaan mukauttaa, mutta itse alueita ei voida poistaa eikä nimetä uudelleen, eikä joukkoon voida lisätä uusia alueita.Liitteessä I on luettelo kiinteistä alueista.

Kiinteät alueet sisällytetään järjestelmään pysyvästi.Niiden sisältöä voidaan mukauttaa, mutta itse alueita ei voida poistaa eikä nimetä uudelleen.Liitteessä I on luettelo kiinteistä alueista. Tämä ei sulje pois uusien alueiden sisällyttämistä, jos järjestelmän toiminta osoittaa sen olevan tarpeellista.

Perustelu

Kokeiluvaihe saattaa hyvinkin osoittaa, että CIWIN-järjestelmään on lisättävä uusia alueita. Sama logiikka pätee CIWIN-järjestelmän tavanomaiseen toimintaan.

Tarkistus  20

Ehdotus päätökseksi

5 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(1) Järjestelmään osallistuvien jäsenvaltioiden on nimettävä CIWIN-järjestelmän vastuuyksikkö ja ilmoitettava siitä komissiolle.CIWIN-järjestelmän vastuuyksikkö vastaa CIWIN-järjestelmän käyttöoikeuksien myöntämisestä tai epäämisestä asianomaisessa jäsenvaltiossa.

(1)Jäsenvaltioiden on nimettävä CIWIN-järjestelmän vastuuyksikkö ja ilmoitettava siitä komissiolle.CIWIN-järjestelmän vastuuyksikkö vastaa CIWIN-järjestelmän käyttöoikeuksien myöntämisestä tai epäämisestä asianomaisessa jäsenvaltiossa.

 

(Tämä tarkistus koskee koko tekstiä. Jos tarkistus hyväksytään, koko tekstiin on tehtävä teknisiä muutoksia.)

Perustelu

Jotta ehdotuksen oikeusperustaa noudatettaisiin täysin etenkin "tarpeellisuus"-vaatimuksen ja suhteellisuustestin ensimmäisen osan suhteen (yhteisön toiminnalla "on voitava taata sen tavoitteen toteuttaminen, johon sillä pyritään"), jäsenvaltioiden osallistuminen olisi tehtävä pakolliseksi.

Tarkistus  21

Ehdotus päätökseksi

5 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(2) Järjestelmään osallistuvien jäsenvaltioiden on myönnettävä CIWIN-järjestelmän käyttöoikeus komission antamien ohjeiden mukaisesti.

(2)Jäsenvaltioiden on myönnettävä CIWIN-järjestelmän käyttöoikeus komission antamien käyttöohjeiden mukaisesti.

Perustelu

Jotta ehdotuksen oikeusperustaa noudatettaisiin täysin etenkin "tarpeellisuus"-vaatimuksen ja suhteellisuustestin ensimmäisen osan suhteen (yhteisön toiminnalla "on voitava taata sen tavoitteen toteuttaminen, johon sillä pyritään"), jäsenvaltioiden osallistuminen olisi tehtävä pakolliseksi.

Tarkistus  22

Ehdotus päätökseksi

6 artikla – 1 kohta – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(b)järjestelmän käyttöehtoja, kuten tietojen luottamuksellisuutta, siirtoa, säilyttämistä, arkistointia ja hävittämistä koskevien ohjeiden laatiminen.Komissio myös laatii ehdot ja menettelyt CIWIN-järjestelmän täysien tai osittain rajoitettujen käyttöoikeuksien myöntämiseksi.

(b)järjestelmän käyttöehtoja, kuten tietojen luottamuksellisuutta, siirtoa, säilyttämistä, arkistointia ja hävittämistä koskevien käyttöohjeiden laatiminen.Komissio myös laatii ehdot ja menettelyt CIWIN-järjestelmän täysien tai osittain rajoitettujen käyttöoikeuksien myöntämiseksi.

Perustelu

Viittaus näihin ohjeisiin on syytä harmonisoida kaikkialla tekstissä.

Tarkistus  23

Ehdotus päätökseksi

6 artikla – 3 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(3 a) Komissio seuraa CIWIN-järjestelmän toimintaa.

Tarkistus  24

Ehdotus päätökseksi

7 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(2)Oikeus tutustua asiakirjoihin on annettava vain niille käyttäjille, jotka tosiasiassa tarvitsevat kyseisiä tietoja, ja oikeuksia myönnettäessä on aina noudatettava asiakirjan laatijan nimenomaisia ohjeita asiakirjan suojaamisesta ja jakelusta.

(2)Oikeus tutustua asiakirjoihin on annettava vain niille käyttäjille, jotka tosiasiassa tarvitsevat kyseisiä tietoja. Käyttäjien on aina noudatettava asiakirjan laatijan nimenomaisia ohjeita asiakirjan suojaamisesta ja jakelusta.

Perustelu

Tarkistuksella pyritään selkeyttämään 2 kohdan jälkimmäisen osan merkitystä.

Tarkistus  25

Ehdotus päätökseksi

7 artikla – 2 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(2 a) CIWIN-järjestelmään tallennettujen arkaluontoisten tietojen vaihtaminen käyttöoikeuden saaneiden käyttäjien ja kolmansien tahojen välillä edellyttää ennakkoluvan saamista kyseisten tietojen omistajalta, ja vaihdon on tapahduttava asiassa sovellettavien yhteisön lainsäädännön ja kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

Perustelu

While the Commission acknowledges in its Impact Assessment[2] that 'they (sectors of industry) will not have direct access to the information contained in CIWIN', it also emphasizes that 'the advantages of such information for the private sector will be limited by their classification and the distribution of relevant information will depend upon the relevant Member States authorities' willingness to distribute it through appropriate national channels.' Although it can be expected that the rules on the transmission of information contained in CIWIN to third parties will be clearly specified in the guidelines mentioned in Articles 6 and 8 and having also in view the provisions of Article 7(2), a specific provision on how third parties could receive information uploaded onto CIWIN is necessary.

(Kääntäjän huomautus: Perustelua ei ole käännetty, koska sen pituus ylittää sallitun merkkimäärän.)

Tarkistus  26

Ehdotus päätökseksi

7a artikla (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

7 a artikla

CIWIN-järjestelmään sisällytettäviä tietoja koskevat vaatimukset

 

Automaattisen kääntämisen on oltava mahdollista kaikkien järjestelmään syötettävien tietojen tai asiakirjojen suhteen.

 

Komissio laatii yhdessä elintärkeiden infrastruktuurien suojaamisen yhteyspisteiden kanssa luettelon kunkin alan keskeisistä sanoista, joita voitaisiin käyttää syötettäessä tietoja CIWIN-järjestelmään tai tiedonhaussa.

Perustelu

Vaikka voidaankin odottaa, että CIWIN-järjestelmään syötettäviin tietoihin tai niiden hakemiseen liittyvät vaatimukset sisällytetään myös 6 ja 8 artiklassa mainittuihin käyttöohjeisiin, on tärkeää antaa yleiskäsitys tiedonhaun helppoudesta CIWIN-järjestelmässä, mikä lisäisi sen käyttäjäystävällisyyttä.

Tarkistus  27

Ehdotus päätökseksi

8 artikla

Komission teksti

Tarkistus

Komissio laatii käyttöohjeet, jotka sisältävät yksityiskohtaiset tiedot CIWIN-järjestelmän toiminnoista ja tehtävistä, ja päivittää niitä säännöllisesti.

Komissio laatii käyttöohjeet, jotka sisältävät yksityiskohtaiset tiedot CIWIN-järjestelmän toiminnasta ja tehtävistä, ja päivittää niitä säännöllisesti.

Tarkistus  28

Ehdotus päätökseksi

8 artikla – 1 a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

Käyttöohjeet laaditaan menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY 3 artiklassa tarkoitettua neuvoa-antavaa menettelyä noudattaen1.

 

_________________

1 EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

Perustelu

Kyseisten tekstien laatimista koskeva menettely olisi osoitettava selkeästi.

Tarkistus  29

Ehdotus päätökseksi

10 artikla – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

Komissio tarkastelee ja arvioi CIWIN-järjestelmän toimintaa joka kolmas vuosi ja esittää jäsenvaltioille säännöllisesti kertomuksia.

Komissio, joka käyttää edistymisen valvontaan erityisesti kehitettyjä indikaattoreita, tarkastelee ja arvioi CIWIN-järjestelmän toimintaa joka kolmas vuosi ja esittää kaikille jäsenvaltioille, Euroopan parlamentille, alueiden komitealle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle säännöllisesti kertomuksia.

Tarkistus  30

Ehdotus päätökseksi

10 artikla – 2 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

Ensimmäisessä kertomuksessa, joka esitetään kolmen vuoden kuluessa tämän päätöksen voimaantulosta, kiinnitetään erityistä huomiota niihin yhteisön verkoston osiin, joita olisi parannettava tai mukautettava.Kertomukseen sisällytetään myös komission tarpeellisiksi katsomat ehdotukset tämän päätöksen muuttamiseksi tai mukauttamiseksi.

Ensimmäisessä kertomuksessa, joka esitetään kolmen vuoden kuluessa tämän päätöksen voimaantulosta, kiinnitetään erityistä huomiota niihin yhteisön verkoston osiin, joita olisi parannettava tai mukautettava, ja tarkastellaan erityisesti kunkin jäsenvaltion osallistumista CIWIN-järjestelmään ja arvioidaan mahdollisuutta lisätä CIWIN-järjestelmään nopea hälytystoiminto.Kertomukseen sisällytetään myös komission tarpeellisiksi katsomat ehdotukset tämän päätöksen muuttamiseksi tai mukauttamiseksi.

Tarkistus  31

Ehdotus päätökseksi

11 artikla

Komission teksti

Tarkistus

Tätä päätöstä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2009.

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tarkistus  32

Ehdotus päätökseksi

Liite II – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(3) hälytysalueet, joita voidaan luoda, jos nopeiden hälytysjärjestelmien kautta annetaan hälytys, ja jotka muodostavat viestintäkanavan elintärkeiden infrastruktuureiden suojaamiseen liittyvien toimintojen aikana;

Poistetaan.

  • [1]  Asiakirja 14894/04.
  • [2] SEC(2008)2701 p.27.

PERUSTELUT

1. Ehdotuksen tausta

Elintärkeät infrastruktuurit käsittävät ne fyysiset tai tietotekniikkaan liittyvät laitokset, verkostot, palvelut tai hyödykkeet, joiden toiminnan keskeyttämisellä tai tuhoamisella olisi vakavia vaikutuksia kansalaisten turvallisuudelle, tai taloudelliselle hyvinvoinnille tai jäsenvaltioiden hallitusten toiminnalle. Elintärkeät infrastruktuurit liittyvät talouden moniin eri aloihin, kuten pankki- ja rahoitustoimintaan, liikenteeseen ja jakeluun, energia-alaan, perushyödykkeisiin, terveydenhuoltoon, elintarvikkeiden tuotantoon sekä tiedonvälitykseen ja keskeisiin valtiollisiin palveluihin. Tällaiset elintärkeiden infrastruktuurien katkosten tai manipulointien pitäisi mahdollisuuksien mukaan olla lyhyitä, harvoin tapahtuvia, järjesteltävissä olevia, maantieteellisesti rajoitettuja ja mahdollisimman vähän haitallisia jäsenvaltioiden, niiden kansalaisten ja Euroopan unionin hyvinvoinnin kannalta.

Lisäksi liikennejärjestelmät, viestintä ja energia ovat keskeisiä aloja EU:n ja sen jäsenvaltioiden kehityksen ja elämän kannalta. Nämä alat ovat yhä useammin yhteyksissä keskenään tai eräät jäsenvaltiot ovat riippuvaisia toisista. Tekniikka kehittyy nopeasti, ja toisinaan tiedonpuute saattaa aiheuttaa ongelmia, kun taas parhaiden käytäntöjen (kokemukset, lähestymistavat, tekniikka, ratkaisut) vaihtaminen jäsenvaltioiden kesken saattaisi antaa vastauksia tällaisten ongelmien välttämiseen. Tämän tyyppisellä vaihdolla voitaisiin myös auttaa välttämään tarpeettomia kustannuksia, joita aiheutuisi toisessa jäsenvaltiossa jo onnistuneesti käytössä olevan käytännön jälleenkehittämisestä.

Tarvittiin siis ainutlaatuista järjestelmää, jonka puitteissa jäsenvaltioiden eri viranomaiset voisivat olla yhteydessä ja jakaa tietoja elintärkeän infrastruktuurin suojaamisesta. Euroopan komissio täytti tämän tarpeen ehdotuksella neuvoston päätökseksi elintärkeiden infrastruktuureiden varoitusjärjestelmästä (CIWIN). CIWIN-järjestelmä toimisi parhaiden käytäntöjen vaihtamiseen tarkoitettuna foorumina, jonka mahdollisena lisätoimintona olisi nopeana hälytysjärjestelmänä toimiminen.

CIWIN-järjestelmän perustamista ehdotettiin jo Euroopan elintärkeiden infrastruktuurien suojaamisohjelmassa, jossa määrättiin EU:n elintärkeiden infrastruktuurien suojaamista koskevasta alakohtaisesta kehyksestä, joka koostui Euroopan elintärkeiden infrastruktuurien suojaamisohjelman ja CIWIN-järjestelmän toteuttamista helpottavista toimista.

2. Esittelijän kanta

Esittelijä pitää myönteisenä ehdotusta CIWIN-järjestelmästä ja kehottaa Euroopan parlamenttia kannattamaan sitä. Hänen mielestään ehdotukseen ei tarvita suuria muutoksia, vaikka tietyt mukauttamiset ovatkin tarpeen. Ne koskevat lähinnä nopean varoitusjärjestelmän toiminnon (2.1) poistamista ja mahdollista uudelleenharkintaa tulevaisuudessa, viestinnän turvallisuutta ja riittävää suojelun tasoa, kieltä ja tiedonhaun helpottamista (2.2) sekä muutamia selvennyksiä teksteihin, kuten esimerkiksi yhteisymmärryspöytäkirjaan ja käyttöohjeisiin tai kiinteisiin alueisiin (2.3).

2.1. Nopean hälytysjärjestelmän vaihtoehto

Esittelijä pitää erittäin myönteisenä, että jäsenvaltioiden viranomaiset jakavat tietoja, minkä pitäisi elvyttää erityisesti parhaiden käytäntöjen vaihtamisen helpottamiseen tarkoitettujen toimien kehittämistä.

Ehdotettu muutos, jossa CIWIN-järjestelmä olisi turvallinen tieto- ja viestintäjärjestelmä ilman nopean hälytysjärjestelmän vaihtoehtoa, vaikuttaisi oikeansuuntaiselta nykyisessä tilanteessa. Pilottihanke käynnistetään ja järjestelmän arvioinnin jälkeen voisi olla mahdollista arvioida CIWIN-järjestelmää uudelleen ja ottaa käyttöön myös hälytysjärjestelmä. Järjestelmän käyttämisestä saatavien kokemusten myötä komissio ja jäsenvaltiot voivat päättää tarvitaanko nopeaa hälytysjärjestelmää ja miten se mahdollisesti pitäisi perustaa. Tämän analyysin pohjalta voitaisiin myös mukauttaa CIWIN-järjestelmää päällekkäisyyksien välttämiseksi ja kustannusten vähentämiseksi.

Komissio ehdotti S-TESTA-verkoston käyttämistä jäsenvaltioiden väliseen viestintään. Järjestelmä oli riittävän hyvin rakennettu ja kykeni tukemaan ja välittämään tietoja turvallisesti. Jos kehittämisen tai tutkimuksen perusteella osoitetaan, että vaihtoehtoinen turvaverkosto toimii paremmin ja tarjoaa enemmän etuja turvallisuuden ja kustannusten suhteen, sellaisen käyttöönottoa pitäisi harkita.

2.2. Tietojen vaihtamiseen ja CIWIN-järjestelmän käyttäjäystävällisyyteen liittyviä tarkennuksia

Asianmukaiseen turvallisuuden tasoon ja erityisesti arkaluontoisen tiedon saatavuuteen olisi kiinnitettävä myös huomiota. Jäsenvaltioiden viranomaisten välillä vallitsee toki keskinäinen luottamus, mutta eräissä tapauksissa nämä viranomaiset saattavat jakaa tietoja myös yksityisen sektorin tai kolmansien maiden (ulkopuolisten tahojen) kanssa. Tämän vuoksi esittelijä katsoo, että kun CIWIN-järjestelmään syötetään tietoja, tiettyjen tietojen omistajan pitäisi voida asettaa kolmansien maiden kanssa suoritettavan tietojen vaihdon ehdoksi ennakkoluvan saanti. Vaikka onkin odotettavissa, että CIWIN-järjestelmään kuuluvien tietojen siirtämistä koskevat säännöt määritellään tarkkaan käyttöohjeissa, vaikuttaisi tarpeelliselta sisällyttää ehdotukseen selkeät määräykset siitä, miten kolmannet osapuolet voivat saada tutustua kyseisiin tietoihin.

Toinen CIWIN-järjestelmän peruslähtökohta koskee kieltä. Jotta järjestelmä toimisi kunnolla, tietojen pitäisi olla helposti saatavia ja helposti ymmärrettäviä. Siksi tiedot pitäisi kääntää automaattisesti heti kun kansalliset käyttäjät ovat syöttäneet tiedot tai asiakirjat. Tietojen tutkimisen helpottamiseksi koko järjestelmässä komission olisi yhdessä elintärkeiden infrastruktuurien suojaamisen yhteyspisteiden kanssa otettava mukaan erityisiä temaattisia hakuehtoja (keskeisiä termejä). Kun CIWIN-järjestelmään syötetään tietoja tai niitä haetaan, käyttäjät voisivat merkitä rastin kyseisen vaihtoehdon tai vaihtoehtojen kohdalle. Tämä helpottaisi muita käyttäjiä tietojen tutkimisessa. Nämä vaihtoehdot sisältäisivät tiettyjä kategorioita, jotka olisivat yhteisiä kaikille käyttäjille (kaikille kielille käännettynä) ja jäsenvaltioiden kesken sovittuja.

2.3. Selvennykset

Esittelijä katsoo, että on tärkeää määrittää selkeästi millä menettelyllä ehdotuksessa mainitut tekstit (yhteisymmärryspöytäkirja, käyttöohjeet) olisi hyväksyttävä. Tähän liittyen tässä mietintöluonnoksessa on ehdotettu menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä annetun neuvoston 28. kesäkuuta 1999 tekemän päätöksen 1999/468/EY 3 artiklassa säädettyä neuvoa-antavaa menettelyä.

Lisäksi ehdotuksessa mainittujen kiinteiden alueiden suhteen esittelijä pitää suhteellinen joustavuus pitäisi sallia siten, että pilottivaihe tai järjestelmän itsensä arviointi voisivat tarjota havaintoja, joiden perusteella CIWIN-järjestelmään olisi luotava uusia kiinteitä alueita. Siksi ehdotusta on tarkistettu tämän tietyn kohdan suhteen.

OIKEUDELLISTEN ASIOIDEN VALIOKUNNAN LAUSUNTO OIKEUSPERUSTASTA

1.4.2009

Gérard Deprez

Puheenjohtaja

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta

Bryssel

Asia:               Lausunto ehdotuksen neuvoston päätökseksi elintärkeiden infrastruktuureiden varoitusjärjestelmästä (CIWIN) oikeusperustasta (KOM(2008)0676 – C6-0399/2008 – 2008/0200(CNS))

Arvoisa Deprez

Pyysitte 30. tammikuuta 2009 päivätyllä kirjeellänne työjärjestyksen 35 artiklan 2 kohdan mukaisesti oikeudellisten asioiden valiokunnalta lausunnon edellä mainitun komission ehdotuksen oikeusperustan pätevyydestä.

Valiokunta käsitteli edellä mainittua asiaa kokouksessaan 31. maaliskuuta 2009.

Kuulitte 30. tammikuuta 2009 työjärjestyksen 35 artiklan 2 kohdan mukaisesti valiokuntaa soveltuvasta oikeusperustasta ehdotukselle neuvoston päätökseksi elintärkeiden infrastruktuureiden varoitusjärjestelmästä (CIWIN). Tällä hetkellä komissio ehdottaa oikeusperustaksi EY:n perustamissopimuksen 308 artiklaa ja Euratom-sopimuksen 203 artiklaa. Kysyitte, pitäisikö pelkästään EY:n perustamissopimuksen 308 artiklaa, jota tuomioistuin tulkitsee suhteellisen tiukasti, olla käyttämättä.

Kysyitte lisäksi, miten kyseisen kannan laita olisi, jos Lissabonin sopimus olisi voimassa. Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta välitti kysymykset myös parlamentin oikeudelliselle yksikölle ja esitti niiden johdosta lisäkysymyksen sen selvittämiseksi, voidaanko Euroopan laajuisia verkkoja koskevaa EY:n perustamissopimuksen 154 artiklaa käyttää oikeusperustana CIWIN:lle, jos tärkeimmät kyseessä olevat infrastruktuurit kuuluvat pääasiallisesti tai kokonaan perustamissopimuksessa tarkoitettuihin aloihin (liikenne, teletoiminta ja energia).

Seuraavaksi kysyitte, olisiko siinä tapauksessa, ettei päätöstä hyväksytä ennen Lissabonin sopimuksen voimaantuloa, pelastuspalvelua koskeva Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 196 artikla sopivin oikeusperusta, sillä kyseisellä toimenpiteellä pyritään tukemaan, koordinoimaan tai täydentämään jäsenvaltioiden toimia.

Kun parlamentin oikeudellisen yksikön kantaa tiedusteltiin siihen asiaan, ovatko EY:n perustamissopimuksen 308 artikla ja Euratom-sopimuksen 203 artikla, tai 308 artikla yksin, sopiva oikeusperusta kyseiselle päätösehdotukselle, oikeudellinen yksikkö tuli siihen johtopäätökseen, että ehdotettu oikeusväline on puutteellinen, koska vaikka tärkeiden infrastruktuurien rakentaminen olisi Euroopan yhteisön ja Euratomin tavoitteiden mukaista (ja ehdotettu oikeusperusta voisi olla mahdollinen), päätösehdotuksen oikeudellisia vaikutuksia ja siten myös sen oikeusperustaa voidaan arvioida ainoastaan sen olettamuksen pohjalta, ettei mikään jäsenvaltioista osallistu CIWIN:ään, koska jäsenvaltioiden osallistuminen on vapaaehtoista. Päätösehdotus ei näin ollen ole suhteellisuusperiaatteen ja perustelujen esittämistä koskevan vaatimuksen mukainen.

On kaikin puolin aiheellista katsoa, että tämä oikeudellisen yksikön tarkoin perusteltu analyysi on oikea. Näin ollen ehdotukselle ei sen tämänhetkisessä muodossa ole olemassa validia oikeusperustaa, koska se on puutteellinen.

Vastaus kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan ensimmäiseen kysymykseen on näin ollen, etteivät EY:n perustamissopimuksen 308 artikla ja Euratom-sopimuksen 203 artikla tai 308 artikla yksin riitä oikeusperustaksi kyseiselle päätökselle komission ehdottamassa muodossa.

Jos kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnassa kuitenkin hyväksytään sellaisia tarkistuksia, jotka johtaisivat siihen, ettei verkostoon osallistuminen enää olisi vapaaehtoista, EY:n perustamissopimuksen 308 artikla sopisi oikeusperustaksi. Tämä johtopäätös perustuu siihen seikkaan, että mikään muu EY:n perustamissopimuksen artikla ei sopisi oikeusperustaksi ja että CIWIN:n hyväksymisen (jos jäsenvaltioiden osallistuminen siihen ei enää olisi täysin vapaaehtoista) voidaan katsoa olevan tarpeellista "yhteisön tavoitteen saavuttamiseksi yhteismarkkinoiden toiminnassa" kyseissä artiklassa tarkoitetussa merkityksessä.

Näin ollen on tarpeetonta vastata kysymykseen siitä, voidaanko Euroopan laajuisia verkkoja koskevaa EY:n perustamissopimuksen 154 artiklaa käyttää oikeusperustana CIWIN:lle, jos se koskee pääasiallisesti tai yksinomaan liikennettä, teletoimintaa ja energiaa.

Mitä tulee Lissabonin sopimuksen voimaantulon jälkeiseen kantaan, oikeudellisten asioiden valiokunta katsoo, että tällainen kysymys on tällä hetkellä täysin hypoteettinen ja ettei siihen näin ollen ole tarpeen vastata.

Johtopäätökset

Oikeudellisten asioiden valiokunta päätti edellä mainituista syistä kokouksessaan 31. maaliskuuta 2009[1] yksimielisesti suosittaa, että EY:n perustamissopimuksen 308 artikla on sopiva oikeusperusta.

Kunnioittavasti

Giuseppe Gargani

  • [1]  Lopullisessa äänestyksessä olivat läsnä seuraavat jäsenet: Giuseppe Gargani (puheenjohtaja), Rainer Wieland (varapuheenjohtaja), Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (varapuheenjohtaja), Francesco Enrico Speroni (varapuheenjohtaja), Monica Frassoni (valmistelija), Carlo Casini, Bert Doorn, Nicole Fontaine, Neena Gill, Klaus-Heiner Lehne, Véronique Mathieu, Hans-Peter Mayer, Manuel Medina Ortega, Hartmut Nassauer, Aloyzas Sakalas, Eva-Riitta Siitonen, Jacques Toubon, Diana Wallis, Renate Weber, Jaroslav Zvěřina.

LIITE

LETTER OF THE COMMITTEE ON ECONOMIC AND MONETARY AFFAIRS

Mr            Gérard Deprez

Chairman

Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs

ASP 09G206

Dear Chairman,

The Economic and Monetary Affairs Committee (ECON) has decided to provide an opinion on the proposal for a Council Decision on Fight against terrorism: Critical Infrastructure Warning Information Network (CIWIN) (CNS/2008/0200) in the form of a letter.

The Committee welcomes the CIWIN initiative as part of the European Programme for Critical Infrastructure Protection (EPCIP) and as in line with its opinion to your Committee on the proposal for a Council directive on the identification and designation of European Critical Infrastructure and the assessment of the need to improve their protection.[1]

The Committee believes that the Commission should monitor how efficiently CIWIN will assist Member States to exchange information on shared threats, including economic intelligence, vulnerabilities and appropriate measures and strategies to mitigate risk in support of critical infrastructure protection, and to enhance or amend the tools and mechanisms for secure exchange, if necessary.

The Committee also believes that the Commission should monitor and report on how Member States are actually implementing CIWIN decision.

I would be grateful if you could integrate these remarks in the Report, which your Committee is currently preparing.

Yours sincerely,

Pervenche Berès

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Elintärkeiden infrastruktuurien varoitusjärjestelmä (CIWIN)

Viiteasiakirjat

KOM(2008)0676 – C6-0399/2008 – 2008/0200(CNS)

EP:n kuuleminen (pvä)

14.11.2008

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

LIBE

20.11.2008

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

CONT

15.1.2009

ECON

20.11.2008

ITRE

20.11.2008

TRAN

20.11.2008

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa

       Päätös tehty (pvä)

CONT

2.12.2008

ECON

19.11.2008

ITRE

2.12.2008

TRAN

2.12.2008

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Luca Romagnoli

2.12.2008

 

 

Oikeusperustan kyseenalaistaminen

       JURI-lausunto annettu (pvä)

JURI

31.3.2009

 

 

 

Valiokuntakäsittely

10.2.2009

30.3.2009

31.3.2009

 

Hyväksytty (pvä)

31.3.2009

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

32

1

1

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Alexander Alvaro, Catherine Boursier, Emine Bozkurt, Philip Bradbourn, Mihael Brejc, Kathalijne Maria Buitenweg, Maddalena Calia, Carlos Coelho, Gérard Deprez, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Bárbara Dührkop Dührkop, Claudio Fava, Armando França, Urszula Gacek, Kinga Gál, Roland Gewalt, Jeanine Hennis-Plasschaert, Ewa Klamt, Magda Kósáné Kovács, Henrik Lax, Roselyne Lefrançois, Baroness Sarah Ludford, Claude Moraes, Javier Moreno Sánchez, Rareş-Lucian Niculescu, Maria Grazia Pagano, Martine Roure, Inger Segelström, Vladimir Urutchev, Manfred Weber

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Simon Busuttil, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Antonio Masip Hidalgo, Bill Newton Dunn, Luca Romagnoli

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

3.4.2009